Legendární původ čaroděje Merlina


Většina lidí už slyšela o kouzelníku Merlinovi, protože jeho jméno bylo po staletí popularizováno a jeho příběh byl dramatizován v mnoha románech, filmech a televizních pořadech. Silný čaroděj je zobrazen s mnoha magickými schopnostmi, včetně síly proměn, a je dobře známý v mytologii jako lektor a mentor legendárního krále Artuše, který ho nakonec vede k tomu, aby se stal králem na Camelotu. Zatímco tyto obecné příběhy jsou dobře známy, Merlinovy ​​počáteční výskyty byly jen do jisté míry spojeny s Artušem. Trvalo mnoho desetiletí proměn, než se Merlin stal čarodějem Arthušovy legendy, kterou dnes zná.

Čaroděj Merlin. Kredit: Andy / flickr

Obecně se věří, že Merlin byl vytvořen jako postava pro Arthušovu legendu. Zatímco kkouzelník Merlin byl velmi prominentní postavou v příbězích o Camelotu, to není to místo, odkud pochází. Spisovatel Geoffrey z Monmouthu vytvořil Merlina ve svém díle z roku 1136 nl, Historia Regum Britanniae – Historie králů Británie. Zatímco velká část Historia Regum Britanniae je historickým popisem bývalých králů Británie, Merlin byl zahrnut jako fiktivní postava (ačkoli je pravděpodobné, že Geoffrey zamýšlel aby čtenáři věřili, že byla postava extrahovaná z dávno ztracených starověkých textů).  Merlin byl paradoxní, protože byl synem ďábla i Božím služebníkem.

Merlin byl vytvořen jako kombinace několika historických a legendárních postav. Geoffrey spojil příběhy proroka a šílence ze Brythonského severu, Myrddina Wyllta a římsko-britského válečného vůdce Ambrosia Aurelianuse, aby vytvořil Merlin Ambrosia. Ambrosius byl postava v Nenniu Historia Brittonum. V Historia Brittonum si britský král Vortigern přál postavit věž, ale pokaždé, když se o to pokusil, se před dokončením zhroutila. Bylo mu řečeno, že aby tomu zabránil, musel by nejprve posypat zem pod věží krví dítěte, které se narodilo bez otce.

Předpokládalo se, že Ambrosius se narodil bez otce, a tak byl přiveden před Vortigerna. Ambrosius vysvětlil Vortigernovi, že věž nemohla mít pevný základ, protože pod ním žijí dva bojující draci, představující Sasy a Brity. Ambrosius přesvědčil Vortigerna, že věž bude stát jen s Ambrosiem jako vůdcem, a Vortigern dal Ambrosiovi věž, která je také královstvím. Geoffrey tento příběh opakuje s Merlinem jako dítětem narozeným bez otce, i když si zachovává charakter Ambrosia.

Ilustrace z rukopisu Historia Regum Britanniae z 15. století, ukazující krále Britů Vortigerna a Ambrosia a boj mezi dvěma draky. ( Wikimedia Commons )

Geoffreyově verze příběhu zahrnuje dlouhou sekci obsahující Merlinova proroctví a dva další příběhy, které vedly k zařazení Merlina do artušovské legendy. Patří mezi ně příběh o Merlinovi, který vytvořil Stonehenge jako místo pohřbu pro Ambrosia, a příběh Uthera Pendragona, který se vplížil do Tintagelu, kde zplodil Artuše s Igraine, manželkou nepřítele. To byl rozsah Geoffreyových příběhů o Merlinovi. Geoffreyho povídání nezahrnuje žádné příběhy o Merlinovi, ktde působí jako Artušův učitel, a čím je dnes Merlin nejznámější. Geoffreyho popis Merlina se rychle stala populární, obzvláště ve Walesu, a odtamtud příběhy byly přizpůsobené, nakonec vedly k roli Merlina jako Artušova učitele.

Obr pomáhá Merlinovi postavit Stonehenge. Z rukopisu Romana de Bruta Wace ( Wikimedia Commons )

 

Mnoho let po Geoffreyově Historia Regum Britanniae složil Robert de Boron báseň s názvem Merlin. Boronův Merlin má stejný původ jako Geoffreyovo stvoření, ale Boron klade zvláštní důraz na Merlinova kouzla, spojení se Svatým grálem a jeho osobnost vtipálka. Boron také představuje Blaise, Merlinova mistra. Boronova báseň byla nakonec přepsána v próze jako Estoire de Merlin, což také kladlo velký důraz na Merlinova kouzla. V průběhu let byl Merlin rozmělněn příběhy Artušovské legendy. Některé spisy věnovaly hodně pozornosti Merlinovi jako Artušově mentorovi, zatímco jiné Merlina vůbec nezmínily. V některých příbězích byl Merlin považován za zlou postavu, která v životě neprovedl nic dobrého, zatímco v jiných byl považován hlavně za  Artušova učitele a mentora.

Merlin recitoval svou báseň ve 13. století ilustrace pro ‚Merlin‘ Robert de Boron ( Wikimedia Commons )

Nakonec se z různých příběhů objevil Merlinův pád rukou Niviane (Vivien), dcery krále Northumberlandu. Artur přesvědčí Niviane, aby zůstala v jeho zámku s Merlinovou podporou. Merlin se zamiluje do Niviane. Niviane se však obává, že Merlin využije své magické síly, aby ji ovládl. Přísahá, že se do něj nikdy nezamiluje, pokud ji neučí veškerou magii, kterou zná. Merlin souhlasí. Merlin a Niviane odcházejí, aby se vrátili do Northumberlandu, když jsou povoláni zpět, aby pomohli králi Artušovi. Když se vracejí, zastaví se v kamenné komoře, kde jednou zemřeli dva milenci a byli pohřbeni společně. Když Merlin usne, Niviane ho očaruje kouzlo a uvězní ho v kamenné hrobce, kde zemře. Merlin si nikdy neuvědomil, že jeho touha po Niviane, a jeho ochota učit ji magické prvky, nakonec vedla k jeho předčasné smrti.

Merlin a Vivien datováno 1867 Gustave Dore ( Wikimedia Commons )

Od Merlinova objevení v Geoffreyových spisech, se objevil v mnoha následujících povídáních, příbězích a básních. Dnes je Merlin nejznámější tím, že byl kouzelníkem, který vychovával a učil mladého Artuša, než se stal králem na Camelotu.  Merlinovou radou se Artuš stal králem takovým, jakým byl. Zatímco tato legenda pokračuje dodnes, je zajímavé vidět mnoho variací Merlina, od zlého čaroděje až po manipulátora, k tomu, koho  potkal  pád z učení svých sil ženou, kterou miloval. Tato mocná a všestranná postava upoutala pozornost mnoha lidí před staletími a nadále hraje významnou roli v dnešním vyprávění.

Prameny:

Pravá historie Merlina kouzelníka – The Guardian. K dispozici na adrese : http://www.theguardian.com/books/2013/dec/11/true-history-merlin-anne-lawrence-mathers-review

Merlin kouzelník – král Arthur a rytíři kulatého stolu. K dispozici na adrese : http://www.kingarthursknights.com/others/merlin.asp

Mnoho tváří Merlina – nadčasové mýty. K dispozici na adrese : http://www.timelessmyths.com/arthurian/merlin.html

Merlin – projekt Camelot. K dispozici na adrese : http://d.lib.rochester.edu/camelot/theme/merlin

By MR Reese

https://www.ancient-origins.net/myths-legends-europe/legendary-origins-merlin-magician-002627

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Přejaté se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 reakcí na Legendární původ čaroděje Merlina

  1. Slim napsal:

    OT – Merlin promine

    Dovolím si zájemce o WW2 upozornit na dnešní večerní dvoudílný dokument o Dukelské operaci.

    https://tv.seznam.cz/program/9689771

    Je to dokument s mnoha svědectvími účastníků (natočen 1999), které věc velmi plasticky osvětlují. Včetně některých rozporů mezi nimi, jak uvidíte. Naučil jsem se tam ruskému slovu bardák (bordel), to jsme ve škole neměli. Tak se vyjádřil maršál Koněv, když museli skončit s chvatným plánováním (pokud se pamatuju, chtěl na to 10 dní, dostal 5).

    To se mi líbí

    • Joda napsal:

      V dokumentu je krásně vidět, jak očití svědci vidí jednu a tutéž událost jinak, nebo jak jí jinak hodnotí.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        příteli pozor, taky bych jednu událost viděl „dvojmo“. Jednak jako ten, co s nasazeným bodákem v první linii a s výkřikem urááá běžel v ústrety těm strašlivým jatkám, nebo jako ten, co mi mířil kulometem na záda s pistolí u spánku nějakýho politickýho komisaře, kterej nám oboum nadal šanci ani na malinkatý prachobyčejný lidský zaváhání vběhnout či nevběhnout do toho krvemlejnku!!! Příšerná doba, strašná situace, prostě všechno špatně!!!

        … a my se tady nyní hroutíme z nějakýho ohrožení demokracie Babišem, žejo? Skoro by se dalo říci = válku na nás… mnohým z nás by ta volba nešance toho z přední linie prospěla, hned by se vyčistil vzduch!

        To se mi líbí

  2. vonrammstein napsal:

    Docela dost gramatických chyb v textu. Kdo je autorem?

    To se mi líbí

  3. Joda napsal:

    Na Artušovské legendě je nejzajímavější rytíř Lancelot, který byl nejvěrnějším Artušovým spojencem, ale tomu nebránilo, aby Artušovi šukal jeho manželku Geneivru.

    To se mi líbí

  4. Antimon napsal:

    Merlin byl také skvělý a čarodějný motor od Rolls Royce, který poháněl Supermarine Spitfire, de Havilland Mosquito či americký North American P-51 Mustang.

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Taky mi tahle asociace „přišla“.
      Mustang zalítával v dubnu 1942 v Anglii britský zkušební pilot Harker, ještě s americkým motorem Allison a byl nadšen jeho aerodynamikou, nicméně navrhl výměnu slabého motoru za RR Merlin. Pak to trvalo rok a půl než se to podařilo prosadit; zčásti kvůli oboustranné „národní“ nechuti, postavit anglo-amerického křížence.

      Nakonec se začátkem roku 44 ukázalo, že Mustangy jsou schopné doprovázet bombardéry až k Berlínu a s tím rychle přišel konec Luftwaffe. Ztratila nad Německem výkvět svých stíhačů. V Lipfertových pamětech se lze dočíst, že odvelení z východní fronty k obraně Říše bylo chápáno jako faktický rozsudek smrti

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        pozor,ja historik od buka do buka,mustang,bol rychlejsi jak vsetko,co luftwaffen mala Bf 101,ci JU stuka,okrem novyeho stihaca,co uz zalietavali,ale mali toho malo a nebolo casu,to nejak vylepsovat,dnes vieme,ze v roku 44 uz nemci nemali tolko pary,vsetko sa sypalo,mustangy boli hlavne na ochranu bombarderov a ked boli nejaky zvysny stihaci,ty napadali luft volke,bo od bombardera bol zakaz sa vzdalovat,ale bezprostredne ho chranit,vlastne to bolo podelene,proste luft volke nemali lietadiel a vsetkeho chybalo,pritom dobry pilot,ak v mustangu sedel slabsi boy,tak ho sejmul bez problemu,vyhoda rychlosti rozhodovala da sa povedat v 80%,oproti volke luft,bo luft volke boli piloti jak kurva,galand,hartman,dalsi,mena mi dalsie nejebnu do palice,bo som davno cital,vlastne vo vzdusnom boji su zakaldne veci, najprv vycviceny pilot,lietadlo a jeho schopnosti,bo moze byt pilot jezis boh,ked sedi v kokotine,abo kokot,co sedi v rakete,ale kokot.tote knihy,co boli pisane po vojne a mudrovanie tam tvrdenie istych veci,20 rokov,ci 40 rokov po vojne,bo si nieco nastudujem neznesiem jak kurva,bo v danej chvili uz nemci len kombinovali,lietali jak vyplasenky,snazili sa zhatit,toto,co culi v kostiach,hoci nic nebolo prehrane,to jak v zivote uz som polostarsi kokot,neskocim uz z 2 metrov,keby trebalo asi by som to este dal,bo za 20 rokov,ked dozijem,co vobec nechcem bo mi jedno ci zijem,ci umrem neskocim,ani z papuci,bo sa posram a cely rozletim,proste nemci velmi rychlo zostarli a bolo po nich,zaciatkom roku 44,nic nebolo prehrane,tu nijak tie kurvy nevyzdvihujem,bo tiez rusi okolo stalingradu nemali jasne nic,kurva osraty boli az po paty od strachu,ci sa udrzia,podla citania,to kurva tam bola loteria jak svina a nie smrtelne nasadenie,ale fanaticke valcenie,kde ani jedna strana nevedala,co moze byt na druhy den,do toho skurvena zima,nie skurvena, preskurvena bo tie kurvy z reichu ledva stali na nohach,zamrznuty uz na poly,ale stal a strielal do konca,alebo proste zamrzol kokot,treba uznat,ze vojaci jak kurva,ci ty jebany rusi,kurva stovky ranenych krvacala,co volke aj vedeli,ze kurva musia podochnut ty rusi,ked hodinamy cakali okolo volgy na lekarsku pomoc,bo najprv municia,potom tiez municia a do tretice tiez municia,medzitym nejake maso do zabijania,lez volke nepocitali,ze rusom rany zamrzli a oni kurva pretrvali,no v lete by vykrvacal a bolo by po nom,to tiez kurva treba obdivovat,co ta holota zniesla a nejaky kolar,jich ma za kokotov,to len ho zabit kokota,bo chuj s konevom,bez nich by mohol so stalinom lapat ryby na jeniseji,obycajny ivan to kurva nad kurvy,pred ktorym treba sirak odhodit v dal kurva a ze v 68 behali s rukami po lakte plych hodiniek to uz jiny kafe,ale ked ich pritisne,to bacha na nich,nic nevyzdvihujem,len suchu pravdu pisem jak o volke tak o traktaroch.nic vic nez pravdu danej chvile a kto mysli,ze pisem kokotiny,mam v pazi.

        To se mi líbí

  5. jaa napsal:
  6. jaa napsal:

    V dnešní době mne překvapí málo co. Ale že lesníci a rybáři nerozeznají labuť od kačeny… tak to je i na mne moc. Nebo many jsou many a po nás potopa?

    https://www.denik.cz/regiony/lide-jsou-v-soku-lovec-jim-zabil-milovane-labute-pred-ocima-20190903

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Nechci to tu zaneřádit odkazy – takže je to v Klatovském deníku. O pár kliknutí víc…koho to zajímá

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.