Zadrátovaný Osel


Nedávno tu Slim dalo odkaz na zajímavou úvahu na Oslu http://www.osel.cz/9193-zadratovane-mozky-politicky-postoj-prebije-jednoznacne-dukazy-jako-nic.html

A vyzval mne, abych si všiml zejména posledních vět. A pak mne ještě osobně upozornil na to, že jinde se zmenšuje frekvence tvorby a že bych to také měl vzít v úvahu. Je to Slimův názor a já mu jej ani neberu, ani nevyčítám. Jen si k tomu chci podotknout své pohledy.

Co se týká té frekvence, asi to hned tak nepůjde. Já se totiž potřebuji ze současné situace takzvaně vypsat. A do toho počítám i ty stati přejaté z různých starých knih. Ty totiž korelují s mými názory. A když k tomu přidám příspěvky vás ostatních, těžko se to omezuje.

A k poučení z Osla, že existuje v mnoha případech něco jako fixace na určitý názor, se kterým se argumenty a logikou nehne, pak souhlasím. Jen nevím, proč to bylo směrováno právě na mne. Snad kvůli mé současné obhajobě Babiše? Tak v tom případě by to mělo být směrováno na všechny, kteří mi přisuzují nějakou zvláštní náklonnost právě k Babišovi. Protože mně vůbec nejde o Babiše (asi to stejně nikomu nevysvětlím), ale o útoky na jeho osobu vedené z pozic falše a lži. Nikdy jsem netvrdil, že právě On je vejlupek všech ctností. Naopak, musí být tvrdý a nekompromisní až bezohledný. Jen tak se mohl dostat tam, kde dneska je. Podnikatel prostě nevlastní sociální ústavy, ale firmy. A chce-li je zvelebovat (a tím i sám zvyšovat svůj zisk), prostě nesmí koukat do leva – do prava. A pokud má možnost optimalizovat zisky, pak je jeho povinností to udělat.  Zatím se všechna obvinění ukazují jako účelová a bez reálného základu. On z toho, co je mu kladeno za vinu, nic neudělal proti zákonům, které navíc ani sám nevytvářel. Jenže tady přesně platí to Oslí zadrátování. Prostě mnozí z vás ve svém odporu proti Babišovi nejste schopni a někdy ani ochotni brát věcné údaje vážně a jen opakujete, že je lump. Já nevím, jestli někde něco provedl jiného než se mu přisuzuje. Ale to co se mu klade za vinu, to je skutečně „čisté“.

Já vím, občas podobně zareaguji na Sobotku. Tady je to ale hlavně ze zklamání z toho, co Sobotka se svou partičkou dokázal udělat z partaje, které jsem také hodně věřil. Tím víc mne to na něj štve, když si uvědomím (bez vychloubání), že v okamžiku, kdy přebíral stranu po Paroubkovi, jsem měl neurčitý pocit, že tohle není pro socdem to nejlepší řešení. A mé pocity se většinově potvrzují.

Byly doby, kdy jsem Sobotku mohutně hájil v případech OKD i bytu z poslaneckých náhrad. Jenže dneska mi za to už nestojí. Protože jeho chování od okamžiku, kdy se začal sápat po premiérské sesli hned po Nečasovi, bylo pro mne nepřijatelné.

Takže tolik k Zadrátovanému Oslovi.

Příspěvek byl publikován v rubrice Černá hodinka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

152 reakcí na Zadrátovaný Osel

  1. oh napsal:

    „Nejspíš nebyla náhoda, že Rusové nijak nezastírali hack počítačů Demokratické strany, a že se na to přišlo velice snadno. Tím se totiž z celé věci stal mezistranický spor. A jak teď může republikán přiznat něco, nebo jen naslouchat tomu, co poškozuje jeho stranu?“
    Nějak se mi chce napsat, že autoři oné studie svou vlastní zadrátovanost ani lépe prokázat nemohli. 😀

    To se mi líbí

  2. Rosťa napsal:

    Ano, jsem zadrátovaný. A doufám, že mně to vydrží. Že nepodlehnu mámení slibů jakéhosi Sobotky, který škodí, kudy chodí. Ale tak nějak noblesně, zákulisně, holt Kalouskova škola se nezapře. Ač Babiše nevolím, svým spůsobem je mně sympatický. Mluví srozumitelně, na útoky ukřivděných napříč pol. spektrem reaguje s nadhledem a asi si je jist, že po právní stránce na něho nikdo nic nenajde. A něco mi říká, že mu to ministersvo fungovalo líp, než Kalouskovi a Sobotkovi. No, nevím, nejsem ekonom. A mé druhé já ještě říká, že jeho pobyt na financích vykazovalo riziko, že by se mohl najít nějaký ten kostlivec na ty dva výše uvedené pány, což by soudce mohl vyhodnotit všelijak, proto musel letět.

    To se mi líbí

  3. LB napsal:

    Nevidím tu ale nic o posledních větách, takže Oh nám je ocitoval zbytečně. Tím závěrem asi slim myslí Vlka a co z toho on vyvodil. Je to tenhle komentář.

    Stockman: ke kolapsu dojde mezi srpnem a listopadem

    To se mi líbí

  4. vittta napsal:

    Podle mě je ten článek pěkná blbost.
    Nebo … jen taková vyplň prázdného prostoru.
    Líbila se mi pasáž, co zde cituje Rosťa.
    Zřejmě hlavní část článku, konkrétní sdělení v chytrystické omáčce.
    Slim je, co já vím, fanatický sociální demokrat, musím si klást otázku, co tím chtěl vlastně naznačit?
    Směrem k Panu Bavorovi možná výčitku, že je Pan Bavor fanatický zastánce Babiše.
    Podle mě je.
    A co jako?
    Takto můžu napadnout každý názor každého diskutéra.
    Že je zadrátovaný.
    Dokonce to mohu komukoliv dokonce prokázat, archivovat příslušné texty a pak je na důkaz zadrátovanosti kohokoliv ukázat.
    Bude to zbytečné, stejně to nebude ani číst.
    K tomu poznání z článku ale nepotřebuji, vím to i bez něj.
    Čímž může kdokoliv označit jako zadrátovaného mě.
    Že jako jsem zadrátovaný, že něco vím, přítom to opravdu vím (důkaz mé zadrátovanosti 1) nebo ve skutečnosti nevím.(důkaz mé zadtrátovanosti 2)
    Doufám, že ještě stíháte můj konstrukt v pohodě sledovat.
    Krčím rameny.
    Hmmmm…
    Spíš by mě měl někdo vysvětlit, jak je možné, že….já jsem kontraverzní osoba a tak mám často mnoho +, ale i mnoho -….tedy jak je možné že jsou dva mé texty, krátce po sobě, a oba mají více-méně stejný význam.
    Jeden má hodně +, a druhý hodně -.
    To kdyby mě někdo prozradil, to by bylo…..

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Nééé, sakra, Oh tu zajímavou pasáž odkazuje, pardon!

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Přesně jste zareagoval podle Osla. Já jsem podle vás „fanatický obhájce Babiše“. To je přesně to, kvůli čemu jsem článeček psal. Že mi kdekdo přisuzuje něco, co nejsem. Přečtěte si pořádně moje formulace ohledně Babiše. Ale prosím opravdu důkladně. A třeba ty dráty povolí. Třeba ne…

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Takový je můj názor.
        Samozřejmě, nemusím ho napsat.
        Obávám se ale, že se tím nezmění.
        Pokud pak vám to přisuzuje „kdekdo“, a vy to odpálkujete tím, že mají zadrátované mozky (zde se domnívám, že pokud ho mám zadrátovaný já z uvedeného důvodu, pak ho mají dle vás zadrátovaný všichni, z téhož důvodu), není to od vás moc chytré a už vůbec tím neukazujete, že váš mozek není zadrátovaný.
        Ostatně, ve svém textu jsem naznačil, že zadrátovaný mozek je univerzální blábol, který lze použít u jakékoliv situace na jakéhokoliv člověka.
        Dá se říci, že jsem podobnou reakci čekal, a tak jsem rovnou napsal, že nehodlám jakkoliv váš fanatický příklon k Babišovi dokladovat.
        Je to zbytečné, stejně byste to nečetl.
        V doplňujícím textu jsem se pak snažil na konkrétním příkladu naznačit, proč onen fanatický příklon k Babišovi máte.
        Ano, bylo to určeno vám, i když to tam není přímo napsané.
        Bylo to tak proto, že článek je tak formulovaný, tedy jako bezdůvodné napadení vaší osoby ohledně přízni k Babišovi.
        K tomuto článku může mít člověk jako já jen dvě možnosti.
        Buď o svém názoru mlčet, nebo napsat to, co jsem napsal, a být přípraven jak na osočování, tak na pohrdání, tak ale i na přípané dokazování nějakých nejasností.
        Vesměs si vybírám tu horší cestu, i když ne vždy.

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Pane Vitta, je ešte aj tretia možnosť (možno aj ďalšie). Usúdite, že ste o téme Babiš povedali všetko, čo bolo treba a s nádejou, že Vaše slová padli na úrodnú pôdu, im doprajete čas, aby samostatne (na tej úrodnej pôde) vyklíčili a vyrástli. Násilím ich ťahať z pôdy nemá zmysel, to by ste ich zahlušili, aj tým, ak na ne budete sypať ďalšie semeno.
          Tož v skratke obrazne asi toľko.

          Ešte stratím slovo o ďalšom prirovnaní – máme smolu, že sme holubičí národ. Dravce sa totiž naučili vzájomne rešpektovať, naučili sa zmierlivé signály a naučili sa zaťahovať drápy. To na druhej strane holubice nedokážu. Keď sú v konflikte, tak nevedia, kedy dosť a sú schopné vzájomne sa uklovať na smrť.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Chtěl jsem k tomu něco podotknout, ale nakonec to neudělám. Vy jste vlastně vyjádřil málo slovy mnoho. Takže jen to, že jsem rád, že jste zde.

            Líbí se 1 osoba

          • NavajaMM napsal:

            Aby nedošlo k nedorozumeniu ešte pripomeniem, že názor na EET máme veľmi podobný, takže v tejto veci Vám nebudem protirečiť.

            To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Pane Navajo, já píšu, protože mám na to někdy čas.
            Dle zkušeností které jsem tím psaním získal vím, že vesměs žádná má slova nepadla na úrodnou půdu a že na tu půdu padla jen nemhohá slova nemnohých jedinců, a to jen proto, že je četl někdo, kdo si to též myslí.
            To berte v kontextu toho, že by snad někdo změnil díky mým slovům na něco názor.
            Mohu psát co chci, a když budu psát třeba 1000x o tom, že nemám rád politiku USA a 1x napíšu, že se nám mohou USA ještě hodit, jsem obviněn z adorace USA, a to nemalým počtem čtenářů.
            K čemu pak to všechno?
            O Babišovi jsem toho tady napsal hodně, zeptejte se koho chcete, a 95% lidí vám napíše úplně něco jiného, než jsem psal.
            Vsadím se, že vesměs budou říkat, že ho nenávidím, protože mi znemožní krást.
            Tohle se netýká jen mě, samozřejmě, je ale dobré to vědět.
            Dříve jsem psal pro lidi, dnes už píšu pouze sám pro sebe.
            Všiměte si třeba krátké reakce Pana Bavora.
            Má 3 +.
            Přitom jenom napsal, že mám zadrátovaný mozek, že jsem debil.
            Jen debil by totiž mohl bezděky reagovat tak, aby naplnil tezi o zadrátovaném mozku.
            Prostě jsem se nachytal, konečně mě dostali, hlupáka, jaká radost, načapat nevzdělaného a namistrovaného vitttu.
            Že vysvětluji, proč jsem to napsal a dokonce vědomě napsal, to nikoho nezajímá.
            Ani to nečtou.
            Někdy mi to přijde komické.
            Hlupáci si vzájemně dokazují, že nejsou hlupáky.
            Také můj názor.
            Ten bych asi psát neměl, není to v tomto prostoru slušné.
            Ale i tak….by se ten názor nezměnil.
            A nakonec, kdyby každý usoudil, že už o Babišovi napsal všechno, a čekal, až semínka jeho moudrosti vzejdou, pak tady nebude příspěvek žádný.
            Lidé potřebují komunikovat- bez ohledu na to, o čem komunikují.
            Na tom je- dle mého- postaven mediální mainstream, na tom je postavena celá politika.

            To se mi líbí

            • NavajaMM napsal:

              Pane Vitta, pozorne som si prečítal, čo ste napísali.

              To se mi líbí

              • vittta napsal:

                To je dobře, pane Navajo.
                Nejspíš vám nemusím zdůrazňovat, že konkrétně u vás jsem přesvědčen, že to děláte vždycky.
                Vy nemáte ve zvyku reagovat na něco, co si důkladně nepřečtete, čehož si u vás velice cením.

                Líbí se 1 osoba

      • Bavor V. napsal:

        To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          Sobotka prohrává především neplněním předvolebních slibů, řešením věcí podružných, které voličský elektorát nezajímá, okopáváním nemocných kotníků presidenta a především zákulisními intrikami, které se tu a tam dostanou na světlo Boží. Hlavně jde o to, jak mluví doma a co kecá před vrchností v Bruseli a před mutr Merkel. Co píše Honzejk je „géblsovina“ jak vyšitá. Prostě taková fajnová čalamáda z pravd, polopravd a do nebe volajících ptákovin. Inu presstitut, co také musí platit složenky. Jsem bývalý volič socanů, takže mě ta jejich neutěšená situace nijak netěší, nicméně je to jejich volba. Škoda, poslední zhasne.

          To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          souhlasím

          To se mi líbí

          • Laco G. Mlynář napsal:

            Sobotka prohrává především svojí povahou. Nemá charisma ani jako houpací kůň, je těžkým introvertem. V žádném případě není vůdcem. S tím se nedá dělat nic jiného, než to vzdát a jít dělat třeba druhého tajemníka do spolku filatelistů.

            To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Tuhle jsem slyšel, že Kellner je tak bohatý, že by si mohl koupit celou republiku. Replika zní – „ale Babiš jí neprodá“.

            To se mi líbí

  5. vittta napsal:

    Jinak tedy něco konkrétního, co mě zaujalo.
    Tak jak každý ví, pohádal jsem se zde s mnoha diskutéry ohledně EET, pana domácího nevyjímaje.
    Pan domácí je zarytý babišovec právě od té doby.
    Nejde ale vůbec o osobu Babiše, ten je pro mnohé jeho příznivce sám o sobě nezajímavý.
    Jde o jinou formu zadrátování.
    Příznivci Babiše, dle mého jejich zásadní většina, jsou nepřátelé OSVČ.
    Domnívají se, že OSVČ kradou a to tak zásadním způsobem, že to ohrožuje až chod státu, důchodové pojištění, stavbu nemocnic a hospiců a též to ohrožuje hasiče, páč nemají na nové hasičské vozy.
    Tuto víru v lidech prakticky pěstovaly všechny vlády 20 let dozadu, bez ohledu na jejich politickou orientaci.
    ODSáci si tím zakrývali své nesmírné zlodějiny (my nekradem, to ONI), ČSSD tím kryli svou neschopnost vytvořit smysluplný program ( OSVČ kradou a my jim to zatrhneme).
    Rukavici zvedl mazaně Babiš a zúročil roky útoků.
    Je to politický genius,(nebo někde z jeho týmu) bez útoků na OSVČ by byl nula.
    Že v rozpočtu nepřibyde v podstatě nic, ale zvýší se buzerace, to fanatické nepřátele OSVČ nezajímá.
    Dokonce si myslím, že kdyby OSVČ zrušili a sami jejich nepřátelé by přišli o 3000 za měsíc, nevadilo by jim to, hlavně že OSVČ jsou zrušení, čímž se- samozřejmě- konečně odrážíme ode dna…

    To se mi líbí

    • Ahele napsal:

      „Příznivci Babiše, dle mého jejich zásadní většina, jsou nepřátelé OSVČ.
      Domnívají se, že OSVČ kradou a to tak zásadním způsobem, že to ohrožuje až chod státu, důchodové pojištění, stavbu nemocnic a hospiců a též to ohrožuje hasiče, páč nemají na nové hasičské vozy.“

      Tak toto je konstrukt hodný zaznamenání. Zdá se, že z těch debat kolem EET jste nepochopil vůbec nic. Jinak ani + ani – , ale bóóóže mě netrestej. 🙂
      P.S.
      Včera nebo kdy to bylo vyšly statistika ohledně růstu mez za 1.Q tuším a co je na ni obzvláště zajímavé, že nejvíce rostly mzdy v sektoru pohostinství a ubytování. Přes 11%, což je docela pecka. Já osobně, ač se navenek zdá, že to nesouvisí, se domnívám, že to ma spojitostí právě s EET, jelikož v tomto sektoru bylo zavedeno nejdříve. Protože – cože tak najednou, když tento sektor byl vždy spolehlivě na chvostě?

      Líbí se 1 osoba

      • Bavor V. napsal:

        Tohle odpůrcům EET nikdy nedojde.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Aby to mohlo odpůrcům EET dojít, musí nejprve uvěřit těm statistikám.
          Správné by bylo napsat, že by měl každý věřit jen těm statistickám, které si sám zfalšuje.
          Tady ale nikdo statisticky falšovat nemůže.
          Takže každý uvěří jen těm statistickám, které se mu hodí.
          Kdyby Ahele četla statistiku opačnou, nevěřila by jí.
          Pokus si přečtete CELÉ, co jsem psal panu Navajovi, pak dojdete k pasáži, kde píšu o 1000x nesouhlasu s politikou USA, a pak po jednom jediném náznaku jsem označen za adoranta USA.
          To se stalo, ale byl to jen příklad.
          Zde pláčete též na špatném hrobě.
          Já nejsem odpůrce EET a nikdy jsem nic takového nepsal.
          Za to jsem 1000x psal, že považuji EET za nástroj spíše politický než ekonomický, že je to nástroj politicky geniální, a PŘEDEVŠÍM, že je to to nástroj ekonomicky nevhodný do současné situace.
          EET totiž napadá malé a slabé, a velkých a silných si nevšímá, při čemž je obecně známo, že 90% černé či šedé ekonomiky mají na svědomí ti velcí.
          To znamená, že přes veškerý teoretický přínos bude jehí výsledek nulový až záporný.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Když nejste odpůrce tak proč reagujete?

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Protože je to určené mě.
              Nebo že by Ahele (notně posměšně) reagovala na někoho jiného?
              Že by mně tím nenaznačovala, že právě já jsem zdejším hlavním odpůrcem EET, a nyní musím jen čumět, protože příznivci EET měli pravdu?
              Služby v pohostinství podražily o 10-20%.
              Mnoho podniků bylo uzavřeno, a byly to samozřejmě ty malé a slabé.
              Nebylo by v tomto kontextu dost podivné, kdyby mzdy přeživších nestoupaly?
              Podle mě ano, ale v žádném případě to nemůže dokazovat úspěch EET, jak se domnívá Ahele.
              Pro váš klid raději dodám, že rozhodně nejsem příznivcem EET.
              EET z mnoha důvodů, které jsem zde nesčetněkrát uvedl zásadně odmítám.
              Ale musím zopakovat, že to nemusí nutně znamenat, že jsem jejím odpůrcem jako finančního nástroje…jaksi….v lepších časech!

              To se mi líbí

              • Ahele napsal:

                Tak moment a znovu
                „Příznivci Babiše, dle mého jejich zásadní většina, jsou nepřátelé OSVČ.
                Domnívají se, že OSVČ kradou a to tak zásadním způsobem, že to ohrožuje až chod státu, důchodové pojištění, stavbu nemocnic a hospiců a též to ohrožuje hasiče, páč nemají na nové hasičské vozy.“
                Ahele notně posměšně reagovala na tento váš konstrukt. A právem. A vůbec tím nic nenaznačovala. Jestliže si stěžujete na to, že vaše příspěvky nejsou dost pozorně čteny a pak jsou špatně pochopeny, tak pozorně čtěte nejen druhé, ale především sebe.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                A právem!!!
                A to právo vám dal jako kdo?
                Babiš, nebo váš VŠ titul?
                Já jsem na to nijak konkrétně nereagoval, nechtěl jsem se s vámi hádat, všimla jste si?

                To se mi líbí

          • Ahele napsal:

            „Kdyby Ahele četla statistiku opačnou, nevěřila by jí.“
            Nikoliv. Ani by ji nezaznamenala, protože takových už bylo, ale toto je tak do očí bijící, že to nešlo přehlédnout. A právě to, podle mého názoru, dokazuje, že je to nástroj také (a to zdůrazňuji) ekonomický, protože ta pokojská nebo číšník si bude moci při slušném růstu platu dovolit zaplatit fakturu instalatérovi atd. atp. To jsou právě ty souvislosti. A že je to nástroj nevhodný? A kdy bude situace taková, že bude vhodný? Až budou mít lidi platy na úrovni např. Německa a budou si moci zaplatit služby a nebudou jak jedni tak druzí využívat služeb na ruku? Jistě. A kdy je budou mít a kde a kdy s tím začít?

            Líbí se 1 osoba

            • vittta napsal:

              Tak já se tedy pokusím….
              Dejme tomu, že dříve to bývalo tak, že zaměstnanec bral minimální mzdu, dejme tomu 9000 čistého a k tomu černocha 15 000 na dlaň.
              Dá se snadno spočítat, že dohromady disponoval 24 000 korunami.
              Po zavedení EET mu teoreticky, opakuji, teoreticky stoupla mzda na 29 000 hrubého.
              Jak jsem k tomu došel, no, tak oněch 9000 čistého je bai voko 12 000 hrubého, k tomu oněch 15 000 legálně, něco (2000?) možná navíc (ostatně, hostinský zdražil), to je těch 29 000 hrubého.
              Z toho je tak 22 000 čistého.
              Otázka zní:
              Kdo bude mít k dispozici víc?
              Před EET zaměstnanec, nebo po EET?
              Jistě ten před, ale zase bude mít vyšší důchod.
              Pokud se ho dožije….
              Ten váš konstrukt mi živě připomíná nadšence ODS, kteří mi tvrdili, že snížení daní živnostníkům těmto umožní nakoupit nové stroje a tím zaměstnanat další zaměstnance.
              Smál jsem se, až jsem se za břicho popadal.
              Teď se směju též, to vám píšu na rovinu.

              To se mi líbí

              • Ahele napsal:

                Aha, takže to, že se zakázky dělají bez faktury zřejmě není způsobeno tím, že by na to lidi neměli. A čím tedy?

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Nechápu otázku, o jaké zakázky bez faktury jde, a kde mně z toho vyplývá, že lidé na cosi nemají, resp. ve skutečnosti mají?
                Tak mě napadlo, že bych vám mohl připomenout princip práce bez faktury.(jakkoliv o ní není v mém příspěvku zmínka)
                To se dva dohodnou, na jedné straně je OSVČ, který nabídne druhé straně- tedy zákazníkovi, placení bez faktury s určitým snížením ceny.
                Ten buď souhlasí-nebo nesouhlasí.
                Pokud pak souhlasí, který z nich krade?
                OSVČ- nebo zákazník?
                Tímto dotazem ale nijak nezakrývám dotaz předešlý, nač se mě tedy vlastně ptáte tou prací bez faktury?

                To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Naprostý souhlas s vašimi třemi posledními odstavci! Také právě v tom vnímám největší problém EET. Honí se ti malí bezvýznamní, protože se na ně snadno dosáhne. Na ty velké je to obtížnější/nemožné, zejména v tom případě, že sám iniciátor celého tohoto POLITICKÉHO nástroje mezi ty velké „optimalizátory“ patří.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              EET je otázka DPH, nikoli DPFO nebo DPPO. DPH se „optimalizovat“ nesmí. Jinak jsou optimalizační dveře pro každého, opakuji a zdůrazňuji že pro každého podnikatele otevřené dokořán, stačí si jen vybrat.

              To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Je jeden závažný jav, ktorý odčerpáva DPH a EET ho nemá šancu postihnúť. Kvôli úzkemu stĺpcu to dám dolu samostatne.

                To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Pani Ahele, percentá, to je ošidná miera. Pozrel som sa na tie štatistiky a sektor pohostinstiev a ubytovania je naďalej spoľahlivo na chvoste (s priemernou mzdou okolo 16 tisíc). Medziročne tam narástli priemerné mzdy o 1200,- Percentuálne je to dosť, ale je to polovica oproti celorepublikovému priemeru. Takým štátnym úradníkom stúpli mzdy priemerne o dvojnásobnú čiastku, hoci percentuálne tak zo štatistík netrčia.

        A ozaj, ešte jedna drobnosť. Väčšina čašníkov atď z pohostinstiev pracuje za minimálnu mzdu. Tá k 1.1.2017 stúpla z 9900 na 11000, čo je (zázračná náhoda?) tých 11%.

        Stále si myslíte, že v sektore pohostinstiev „výrazne stúpli mzdy“?

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Ona je ještě jedna statistika. A ta ukazuje že v ubytovacích službách stouply tržby.
          A pak je ještě jedna, která uvádí jak zanikaly a současně vznikaly pohostinské a restaurační podniky. Takže je toho víc, co ukazuje na úspěšnost systému.
          A ještě jedna drobnost, ale ta je dost specifická místně. Znám dost těch kteří už EET zavedli a vůbec si na to nestěžují. Maximálně to berou s humorem. Protože se jich to dotklo minimálně. Asi jsou tady na Prácheňsku moc poctiví.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Pán Bavor, reagoval som len na PS pani Ahele z 22:02. Ide len o nárast miezd v pohostinstvách a ubytovaní o tých 11%. Keďže prakticky celý nárast vysvetľuje rast minimálnej mzdy, s EET to nesúvisí vôbec.
            Samotné EET spochybňovať nechcem, len v tomto konkrétnom prípade som upozornil na štatistikuláciu (manipuláciu štatistikou).

            To se mi líbí

        • Ahele napsal:

          Jistě pane NMM statistika jak známo věda je. Ale, kdyby příčinou byl pouze nárůst minimální mzdy, pak jsou i jná odvětví, kde min. mzda převažuje. Např. maloobchod nebo řidiči mezinárodní dálkové přepravy, tam konkrétně se jede na min. mzdu+diety rovněž.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Začína to sľubne, pokračujte…

            To se mi líbí

            • Ahele napsal:

              🙂 tak by musel být např. v maloobchodě nárůst také někde kolem 10 a ne jen 5 pokud by byl způsoben pouze růstem min. mzdy

              To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Tie dôležité čísla som uviedol nižšie. Myslím, že ten rozdiel 10 a 5 percent medzi sektormi vysvetľujú spoľahlivo. Na presný výpočet nepoznáme distribúciu miezd, no to, že v iných sektoroch je výrazne menej tých za minimálnu mzdu, to je z toho vidieť.

                To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Zo štatistiky:
            V sektore pohostinstiev je priemerná mzda na úrovni 150% minimálnej.
            V sektore veľkoobchodu a maloobchodu je priemerná mzda 245% minimálnej.
            V sektore dopravy a skladovania je priemerná mzda 250% minimálnej.
            Z toho sa dá urobiť obrázok, akej asi časti zamestnancov sa musela mzda zvýšiť v týchto sektoroch preto, že bola naozaj na úrovni tej minimálnej.

            Ešte na porovnanie sektor peňažníctvo a poisťovníctvo: priemer je na úrovni 440% minima.

            To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Víte co je statistika – no říkávali jsme ! přesný součet bnepřesných čísel“. Myslím že to sedí, zvlášť když se začne průměrovat.

        To se mi líbí

    • Laco G. Mlynář napsal:

      Řekl bych Vitto, že jste vedle. Jsem zastáncem EET a proti OSVČ vůbec nic nemám. V zásadě souzním s názory na EET a pana Babiše s panem Bavorem.
      Obávám se opravdu, že ti co nechápou význam a správnost EET a kontrolního hlášení DPH si nezkusili nikdy řídit firmu. A teď nemám na mysli živnost, jak mi rychle posledně odpověděl NavajaMM. Pojmem firma rozumím odpovědnost alespoň za 100 zaměstnanců. Pokud byste si to zkusil, alespoň na pět let mluvil byste výrazně jinak.
      Zejména, pokud byste Vaše výrobky a služby pouze fakturoval, takže prakticky neměl šanci podvádět, každý měsíc se nervoval, abyste měl pro 100 lidí na výplaty a dost zakázek a nějaký ňouma vedle s trafikou by vesele podváděl, protože tržby v hotovosti a jezdil 3 x ročně do Dominikánské republiky na dovolenou. To nemluví závist, to je elementární požadavek na rovné podmínky v podnikání.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        serete se do těch trafikantů úmyslně anebo omylem?

        To se mi líbí

        • Laco G. Mlynář napsal:

          Ale tak to je jedno jaká profese, kdokoliv z podnikatelů, kdo měl tržby v hotovosti, to může být i s.r.o., nebo a.s., ale živnostníci OSVČ k těm tržbám v hotovosti měli nejblíž.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            3x ročně Dominikánskou republiku u trafiky už si od vás čtu minimálně podruhé.
            jednou jsem se vám také snažil vysvětlit,že v trafice neukradnete ani korunu,i když máte hotovost,evidentně to neberete na vědomí.

            nejste vy náhodou příznivcem pilného Ivana,který by chtěl platbu hotovostí omezit a přihrát tak bankám větší zisky za poplatky z platebních karet?
            cosi mi napovídá že ano.

            a potom si následně stěžovat,že nám z republiky odtékají zisky do zahraničí.

            To se mi líbí

            • taras2 napsal:

              Kamarádka měla před penzí trafiku, polovinu výkonů jela mimo účetnictví, tedy dobrý živnostenský průměr, ale na Dominikánskou republiku to nebylo ani náhodou, ani na nějaké tuzemské rozšoupnutí. Bylo to s odřeným hřbetem. Takže polovinu pravdy Laco má, Karibik si ale asi může dovolit jenom vlastník sítě trafik a ve velkém městě.

              To se mi líbí

              • vittta napsal:

                A ještě musí prodávat paš.
                Ten ovšem z pochopitelných důvodů do EET cpát nebude.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                časopisy,noviny se dodávají zdarma,dodavatelé jsou pouze dva,platba se provádí až po uskutečněném prodeji převodem na účet.
                vykázat v nákupech 1.000,- a při prodejích 500,- je něco nemyslitelného.
                s tržbou za cigarety si není radno zahrávat už vůbec.

                jestliže jste si však stoprocentně jist,že kamarádka jela polovinu výkonů mimo účetnictví tak já jsem si stoprocentně jist,že kdybych měl na starost místní finanční úřad tak bych ho řídil jako firmu,to mají všichni rádi,řídit něco jako firmu.
                takže by z kontrolního oddělení dotyčného FÚ jeli tak rychle že by nestačili počítat schody.

                To se mi líbí

      • oh napsal:

        Skoro bych si troufal tvrdit, že „trafikant“ jezdící 3x ročně na dovolenou do Dominikánské republiky, už neprovozuje trafiku, ale čistírnu na peníze.

        To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Trochu Vašej replike nerozumiem. Prečo si myslíte, že nikto z nás tú skúsenosť so zodpovednosťou za desiatky a stovky ľudí nemá? Prečo myslíte, že nie je možné viesť firmu a o niekoľko mesiacov byť na dlažbe a v rade na úrade práce?
        Tá skúsenosť, čo popisujete, mi je ale úplne cudzia, lebo v čase, keď som mal zodpovednosť za firmu a za ľudí, ma ani nenapadlo spájať svoje problémy a stresy s nejakým trafikantom, ktorý podvádza a chodí dvakrát ročne do Dominikánskej republiky. Nie že by som takých nepoznal, ale v každom momente som vedel, že on s mojimi problémami nemá nič spoločné a moje problémy by ani trochu nevyriešilo, keby ON mal ťažší život.
        Druhá vec je, že ten, kto riadi firmu, by mal poznať pravidlo 80-20. Mal by rozumieť číslam a analýzam, myslieť v správnych proporciách. Mal by vedieť, že keď je niekde na hromade veľa problémov, tak ich treba riešiť od tých najväčších.
        Nemám rád neefektívne náklady a nezmyselnú drinu. Ani keď ju nariaďuje mazák nováčikovi. Nemám rád externalizácie. A nemám rád „business as usual“, keď sa potápa loď. Toto nie je nič proti EET, je to proti všetkému, čo sa kvôli EET nerobí.

        To se mi líbí

        • Laco G. Mlynář napsal:

          Tak jen stručně, řídil jste jako CEO někdy firmu se 100 a více zaměstnanci alespoň 5 let po roce 1989?

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            To také musíte mít trošku fištróna, Laco.
            Kde by byl český průmysl, kdyby byl po r.1989 každý poctivý?
            V prdeli.
            Resp. v rukou cizáků úplně celý.
            Protože ty skvělé, rovné podmínky byly nastaveny 22 korun za DM, postupně pokleslou a dlouho se držící hodnotu 19,3 Kčs.
            Takhle nám toho ukradli dost, ale neukradli nám všechno.
            Je mi milejší zlodějský Čech, do díky neplacení daní a účetním fintám udržel českou fabriku ve svých rukou, než poctivý Němčour.
            POZOR, neplést se zlodějskou zrádcovskou sviní, co českou fabriku ukradl a prodal za mrzký peníz cizákům, nebo jí vytuneloval a zbyly z ní ruiny!

            To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Tak len stručne. Nie. Niektoré z Vašich kritérií som nesplnil, ale dokážem s tým žiť.

            To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Možná tomu nebudete věřit, pane Navajo, ale tento váš hluboce lidský příspěvek je pro mě značným osvěžením v pralese zášti a iluzí.

          Líbí se 1 osoba

      • vittta napsal:

        No, Laco, rovné podmínky v podnikání jsou jako co?
        Že jako Mc Donald má rovné podmínky s Frantou Novákem, co si vedle chce otevřít bufet?
        Rovné podmínky v podnikání jsou jen žvást, co hezky zní.
        Nejsou, a nikdy být nemohou.
        A ten chudák, co má 100 dělníků, ten nemá šanci podvádět?
        Pane jo,tak to má dost blbý.
        Obor jeho činnosti by mě nic-méně zajímal, když ho mohou ohrozit OSVČ.
        A jinak..je to jen můj názor, ale vzhledem k té Dominikánské republice 3x za rok, z vás závist mluví.
        Nic jiného, jen závist, a to ještě živená nesmysly.
        Dejte se na trafikanta a jezděte tam také.
        Klidně 4x za rok.
        I když se tedy dá vytušit, že vy byste byl poctivý, a tudíž byste konkurenci od naproti tak leda nesl kufr na letiště.
        Jinak můj názor na to je ten, že je mi volné, co kdo a jak dělá.
        Důležitý je výstup.
        Tedy kvalitní a cenově dostupná služba pro obyčejné lidi.
        Nějakých 5-6 miliard ročně navíc (kdyby bylo) nikoho nevytrhne, a mnoha lidem jen ublíží.
        Jak on to říkal Paroubek svého času?
        Dluhy se nemusí platit.
        No, to se Jirka překecl.
        Ono je to tak, že dluhy se platit nemohou.
        Není na světě širém země, která by byla schopna zaplatit své dluhy.
        Nikomu to ale nechybí.
        Z toho vyplývá otázka, jestli vlastně vůbec někdo někomu něco dluží.

        To se mi líbí

  6. NavajaMM napsal:

    Pán Bavor, mám pocit, že Slim Vám nepoukázal na redukciu nemenovaného blogu ako príklad hodný nasledovania, to by mi nedávalo zmysel.
    Čo sa týka toho článku o zadrátovanom mozgu, to je v tomto podaní vulgarizácia. Dokonca neužitočná. Kedysi pred rokmi o tomto istom písala odborníčka na komunikáciu Vera Birkenbihl. Ide o to, že tým „zadrátovaním“ si človek v hlave vytvorí veľa „obrazov“ a kognitívnych máp. Keď takému človeku s (jeho pohľadu) konzistentným svetonázorom, predkladáte nové – protichodné informácie, ak by ich chcel adaptovať, musel by prestavať svoje mentálne obrazy a kognitívne mapy. To stojí spústu energie a človek sa ju mimovoľne bráni vydať, ak to nie je nevyhnutné. Preto aj tá agresia.
    Ak si ktokoľvek myslí, že niekomu urobí dobrú službu, ak mu jedným šmahom rozmetá mentálne mapy a obrazy, tak sa škaredo mýli. Je to normálna inzultácia a drsná. V skutočnosti to treba robiť inak – po kvapkách a do značnej miery, kvôli konečnému výsledku, strpieť konfirmačný bájas.
    Pre človeka, ktorý by nechcel skončiť so zadrátovaným mozgom, z toho vyplýva, že musí celý život trénovať skoky do neznáma, zahadzovanie obľúbených hračiek, začínanie od nuly. Musí sa prestať báť robiť chyby a priznať si ich.

    Ešte drobná narážka – ak je pre niekoho dôležité, že „skoro vždy má pravdu“, tak si môže byť istý, že už je aj on zadrátovaný.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Navajo, naopak. To omezování mi bylo doporučováno opakovaně. Prý takhle všechny vlastně zahlcuji články a zbývá malý prostor pro diskuse. On to sice nenapsal takto, ale významem je to ono.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Hmm. Je to legitímny názor a tunajší priestor je Váš, ale za moju osobu si dovolím vyjadriť nesúhlas. Keby niekomu šlo len o diskusiu, článok môže preskočiť a viem, že to viacerí tak robia (alebo aspoň niekedy).
        To, čo je vzácne, to je diskusia k veci (na určitú tému). Mám obavy, že bez takého usmernenia tematickým článkom by prevažovalo to zadrátované opakovanie postojov.

        To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      Hodně krát jsem si to přečetl, příteli, a donutilo mě to se zamyslet, a abych řekl pravdu, tak nevím, nevím. Dívám se na to očima svý profese i očima bez mý profese. Musím říci, že v mý profesi se právě junior projektant mění v projektanta seniora teprve tehdy, když se sám v sobě začíná orientovat až tak, že začne umět číst v sobě ty svoje mentálne obrazy a kognitívne mapy. Projektant totiž vždycky začíná od Vámi vzpomínaný nuly (vlastně od toho dráždivě vyzývavýho sněhobílýho „papíru“), kdy prostě musí vypnout svoje já a nelze jinak, než skákat do neznáma, zahadzovať obľúbených hračiek (nezaměňovat se zahazováním pracně nabytých zkušeností!!!). Proč, no protože projektant je pouhopouhou prodejnou děvkou, kterou si na „noc“ kupuje investor se vším všudy a je jen na něm, jak blízko si ho pustí k tělu. No, a když to hodně přeženu, tak si tuto naučenou profesní zvyklost nahlížení na zakázky odnesete i do „civilních“ pohledů, názorů a vlastního konání. Chtěl jsem tím kostrbatým úvodem jen říci, že zadrátovanost takto Bavorem nahozená mi opravdu blízká není, prostě se necítím bejt jí zas tak zásadně svazován … si alespoň troufale myslím.
      P.S.
      ale proti tý Birkenbihltový samozřejmě v zásadě nemám vážnějších připomínek, ale nemám rád podobná tvrzení, která jsou řečena v naději, že budou mít všeobecnou platnost a víte proč, protože ti „vůdčí“ deprivanti kolem nás si to pak často berou jako axiom a z něho odvozenou výzvu – poslání, že nám ty naše mentálne obrazy a kognitívne mapy z hlavy musí vymlátit ve snaze nám tam naopak namlátit ty svoje jedině pravdivý a správný obrazy a mapy, jak sme toho v současný době svědky. Prostě do mých mentálne obrazy a kognitívne mapy nikomu vůbec nic není a je povinností každýho jedince se takovým snahám bránit, chápete-li mě alespoň trošku!

      Líbí se 1 osoba

      • NavajaMM napsal:

        Áno, priateľu, rozumiem. Presne ste vystihli, čo som myslel. Máte úplnú pravdu, do Vašich kognitívnych máp a obrazov nikomu nič nie je a presne o to ide. Je to čiste Váš osobný nástroj a je len na Vás, či ho budete používať a dokedy. Násilím sa nedá dosiahnuť nič, leda to, že by ste utiekli, ako sa to občas stáva aj tu v hodovnej sieni.
        Aj propagandisti sú si vedomí týchto vecí a jednak sa najskôr snažia postarať, aby sme nemali (mentálne) kam ujsť, a jednak potom používajú to varenie žaby a Overtonove okná, aby sa to v hlave stihlo zahadzovať a drátovať.

        To se mi líbí

  7. Rosťa napsal:

    Tak jsem si pustil teletník a dávali tam Panoptikum města pražského. Díl, kdy Bouše jel na dovču do Sudet a „milí spoluobčané“ už vystrkovali drápky ( vypnul jsem to a počkal na Poirota ). Nevím, zda to nějaký zakuklenec vrzl do programu schválně, nebo omylem zrovna v době, kdy Hnědobrádek vjel do rekta Posseltovi, ale to už je jedno. Pokud si nebude hledat práci na ÚP, tak může mluvit o štěstí. A tím se zadrátovaně vracím k mému oblíbenému Sobotkovi, který s tím Hnědobrádkovým ( a před ním s Hermanovým ) výletem souhlasil. Zadrátovaně jsem přesvědčen, že se Sobotka shlédl v D. Tuskovi. V Polsku už ho nemohli ani cítit, tak šel škodit do Brusele za poněkud vyšší gáži. Jako bych tam toho našeho už viděl. V HD i 3D.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Sobotka se ála Špidla chystá do evropských struktur, proto oprašuje Junkrse.
      Z toho lze vyvodit, že s volebním debaklem je již smířen.

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      …dějiny se opakujou, to já jsem to dokoukal, Rosťo, protože jsem čekal na Boušeho, jak panu radovi líčil už na direkci tu anabázi výbuchu u „Cupáka“:
      …četníci popsali haldy papíru, ale tam nahoře to zahráli do autu … prej nehoda ….
      Přesně jako dneska:
      …prej ojedinělej psychopat…
      a furt a furt z nás dělaj blbce, tehdy i teď.

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Maj to v popisu práce a jsou za to placený. Potíž je v tom, že my to nechcem a nechcem pochopit. Chce to instruktora PŠM do každé rodiny. Není možné, aby si tu kdejakej mudrlant dovolil samostatně myslet a rozvracet tu onú demošku, protože Putin. A Zeman taky.

        To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Nechce se mi rozepisovat anabázi ČSSD se Sobotkou ale to jak je ČSSD používána k potlačování vůle občanů, pro zvýšení zisku především zahraničního kapitálu je objektivní realita.
      Cesta jak „Dienstbierovci“ v prvopočátku provedli fragmentaci ČSSD; viz domácí zabijačka a postupně umetali cestičku uměle vytvořenému pravicovému fragmentu ve straně, tak toto je opět objektivní realita.
      Bohužel tento postup namířený proti občanům, nemůže trvat do nekonečna a proto nyní „Dienstbierovci“ hledají náhradu za jimi odepsanou ČSSD.
      To že se nyní Bohúš bojí, že se nedostane do struktur EU (do vysněného ráje kterému obětovat všechno a naprosto jasně tedy chce „do nebe“) .
      https://www.novinky.cz/domaci/440039-ukonceme-zabomysi-valky-vyzval-sobotka.html
      Vzhledem k tomu že pro „Dienstbierovace“ svou misi Bohúš splnil a končí, je na něm přímo vidět jeho fyzický strach, protože ČSSD dle tradice své předsedy nehájí.
      V současnosti se totiž „Dienstbierovci“ domnívají, že pokud se zadaří, tak by mohli nahradit ČSSD opucovanou ODS a dolepit to zbytkovou ČSSD nebo KDU – ČSL vystužit Gazdíkovcema a hurá funguje to dál jako doposud.
      Protože dosavadní spojení ANO + ČSSD + KDU – ČSL bylo pro „Dienstbierovce“ ale hlavně pro katolickou církev doslova požehnání s hůry (katolická církev svůj slib ohledně majetku po válce ztraceného s nemožností restituce, prozatím plní a soudních sporů o vydání tohoto majetku utěšeně přibývá).
      Protože pro „Dienstnierovce“ platí :
      Přijde prezident Bush do jedné školy. Uvnitř řekne svůj projev a pak řekne žákům, že se ho můžou na něco zeptat. Přihlásí se Bob a říká „Mám tři otázky:
      1. Jak to že jste byl zvolen prezidentem, když jste po sečtení hlasů neměl nejvíc.
      2. Nemyslíte, že útok na Hirošimu je největší teroristický útok v dějinách lidstva?
      3. Proč jste zaútočil na Irák bezdůvodně?“
      V tom však zazvoní a děti se rozeběhnou ven.
      Po zvonění Bush opět vyzve děti, ať se ho zeptají na několik otázek. Přihlásí se Joey a říká „Mám 5 otázek:
      1. Jak to že jste byl zvolen prezidentem, když jste po sečtení hlasů neměl nejvíc.
      2. Nemyslíte, že útok na Hirošimu je největší teroristický útok v dějinách lidstva?
      3. Proč jste zaútočil na Irák bezdůvodně?
      4. Proč dneska zvonilo na přestávku o 20 minut dřív?
      5. Kde je Bob????
      Taže tak nějak k tomu zablokování mysli ohledně Babiše,Kalouska,Sobotky,Chovance,Gazdíka,Robejška,Fialy atd. .

      To se mi líbí

  8. jaa napsal:

    No já bych k tomu zadrátování. Hmm, řekla bych, že základem je to co většinou tvrdím – přehlédnutí časové osy. Protože držíte-li se jí, zadrátování Vám nehrozí. Pokud ne – tož holt se to sveze na sympatie či nesympatie a bez špetky logiky, akorát že se to někde praví či někomu hodí. . Ale je to náročné a jen málo lidí to dokáže v každém případě.
    A pro Witta – k tomu eet – nebyl by potřeba, kdyby na FU účtování rozuměli tak jako mu rozuměli v 90tých letech. A taky kdyby někdo zkontroloval/ testoval účetní programy. Dobrej financ nepotřebuje být magor , stačí tomu rozumět. Bohužel noví/nadějní pracovníci U věří jen tomu co jim praví PC a Z výsledovek – pokud účtu někdo ropzumí vyčte vše. Bohužel, takových už je málo a komplexní účetní programy – negumové, až na výjimky taky nejsou. … a tak je to se vším. Psavci napíší kdeco, protože tomu nerozumějí a vědí že už není moc lidí co by tromu rozuměli. Tož holt je potřeba EET – aby se to alespoň trochu dalo kontrolovat bez nároků na znalosti kontrolorů.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Neotřelý pohled na problematiku.
      Do určitého časového bodu platilo, že už jen možnost finanční kontroly stačila mnoha podnikům k tomu, aby šidili jen v mezích slušnosti.
      Ta hrozba ovšem byla čím dál menší.
      Člověk by si myslel, že stát na daňových kontrolorech šetří, ale jak se ukázalo, nebylo tomu tak.
      Je jich dost.
      Ovšem….a zde budete mít rozhodně pravdu…jejich znalosti jsou zcela minimální.
      EET pak sama o sobě dává mnoha lidem- zaměstnancům (zcela falešnou) naději, že lidi- podnikatelíčky (tedy ty statečnější, než jsou oni) alespoň něco kontroluje.
      Jaká je moc iluze na srdce lidská, což?
      Pan Bavor kus výše zmiňuje humor u zavedení EET u nějakých známých a zdůvodňuje ho jejich poctivostí.
      Jestli oni se spíše nesmější tomu principu, který sám o sobě dává široké možnosti, jak ho bez potíží obejít.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        No obejít.. nevím nevím. Docela by mne zajímalo, jak že se to pak bude dávat dokopy při uzávěrkách. Zda někdo bude /dokáže porovnat jak souvislost s DPH, tak zaúčtování bezhotovostních plateb a jak potom bude výsledovka vypadat. Taky jak se projeví schopnost programátorů – tohleto dát dokopy. Ještě bude veselo. Ale to se objeví až příští rok. Dřív ne. ten prosinec toho v této souvislosti nic moc nemohl ukázat, protože v prosinci prochází pokladnou ledacos… a uhlídat to no hmhm. Počítám, že Vámi jmenovaní „podnikatelé“ vlastně jejich účetní.. budou mít makovici pěkně zamotanou. No a kontrolní orgány jakbysmet. .

        To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Nehodnoťte mé známé.

        To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Toto je výborná poznámka. Za posledných 30 rokov sa veľmi zmenil postoj spoločnosti k matematike. Pritom matematika nám hlavne umožňuje myslieť v správnych proporciách. Napríklad priateľ Blbíš si bez matematiky ani neškrtne a prenáša si toto myslenie v správnych proporciách aj do civilného života. Jeho myšlienkové mapy a obrazy sú proste „radosť pozrieť“, ako renesančná kresba. Pre Michelangela, či Leonarda bolo správne narábanie s proporciami úplným základom. Na rozdiel od toho dnes sú ľudia zvyknutí myslieť bez proporcií a ich myšlienkové obrazy sú potom ako detské kresby.

      To se mi líbí

  9. oh napsal:

    Ředitel civilní kontrarozvědky (BIS) Michal Koudelka poskytl rozhovor serveru Hlídací čokl a baktuální propagandista Fendrych to hezky rozmázl: „Ruští špioni jsou profíci, vyvolávají tu pocit, že všecko je špína.. “
    Ovšem Fendrych by to prý uměl líp a chtělo by to přitvrdit – skoro se mi zdálo, jako by se Fendrychovi zamlouvalo zavedené Orwellovských čtvrthodinek nenávisti. Asi Fendrychovi nikdo nevysvětlil, že 1984 nebyl návod, ale varování.

    Takže milé děti, když vám někdo bude říkat, že tento soudruh pán je lump, nebo Evropská unie odporný byrokratický spolek, je to zlovolný ruský špión a měly byste ho co? Měly byste ho neposlouchat a rovnou ho nahlásit rodičům nebo příslušníkovi VB policii.

    P.S. Odkaz může škodit vašemu zdraví. Osoby se slabším žaludkem by si měly předem připravit vhodnou profylaxi a pro všechny případy kýbl.

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Fendrych je dobrej týpek. Takovej kříženec mezi Čulíkem a Šafrem. Ještě, že jsem si přečetl to Vaše P.S. Pokazit si žaludek před obědem není dobré řešení.

      To se mi líbí

  10. čtenář napsal:

    jestli je to skutečně alespoň takto „čisté“ se stejně do voleb nedozvíme,to se už nestihne.

    u mě to není odpor proti Babišovi od samého prvopočátku,přicházel postupně,nabaloval se jak sněhová koule,čím více jsem ho měl možnost v televizních diskuzích poslouchat na vlastní uši a vidět ho na vlastní oči,tím více mi začínal být nepříjemný.
    typ člověka,který když už neví kudy kam,což je poměrně časté.
    tak jeho odpovědi jsou pořád na stejné kopyto.

    a on vybral,a on se snaží,a oni ho zplodili,a všichni tady rozkradli tisíce miliard,a on narovnává,všichni se proti němu spikli,mafie se ho potřebuje zbavit,kdyby nebylo jeho,a on zaměstnává tisíce,a on tady platí miliardy na daních,no však si toho skoro všichni,i ti zadrátovaní,snad alespoň všimli.
    snad si všímají i toho,že jim předhazuje čísla jako vytažená z losovacího bubnu a na těch se točí jako káča,aby jim,svým příznivcům,možná i těm ještě nerozhodnutým,dokázal tu svoji pravdu,že on vybírá daně,že on je spása lidstva a kdyby snad jeho nebylo tak jsme v koncích.

    že jsou až tak zadrátovaní,že už ani nejde se s nimi o těch číslech bavit.

    že se s nimi nejde bavit ani o tom,že už nepřipouštějí ani tu možnost,že to co je mu politickou konkurencí vyčítáno,hnízdo,dluhopisy,nesrovnalosti v majetku,machinace s miliardami,převody firem tak aby se v tom ani prase nevyznalo,kontroloři jakbysmet,natožpak my tady,může být nakonec pravda.

    zadrátovaní si nakonec zvýšení platu v pohostinství přeloží jako úspěch EET.

    ani je nenapadne se zamyslet třeba nad tím,že sehnat v posledních letech servírky a kuchaře je tak nadlidský úkol,že i kdyby socani nezvýšili minimální mzdy tak by ty platy stejně nahoru šly.

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      No ale, to je klasický – odpovídat. Kdyby nevysvětloval a řekl no koment, naučte se účetnictví byl by výsledek stejný, protože…. . Faktem je že má jeho důkladné znalosti a taky dokázal dát dokopy partu ekonomů v plném smyslu toho výrazu. Faktem je že se dokázali v těch zbordelizovaných/pardon/ zákonech – dělaných na zakázku různých individuí vyznat a jako správní podnikatelé i toho využít. Že se to původním „tvůrcům“ nelíbí je věc jiná. Snížili se jim zisky. Proto Lex Babiš je účelová hovadina stejně jako ty útoky na jeho dotace. Když se to zasadí do času je to jasné.
      Celá ta akce jse mi jeví jako docela účelové odstranění ze strany socanů a ?kupodivu? i opozičníků. Je jasné že to musej prohrát – ale to bude až po volbách.
      Věřím, že bude li zkoumání opravdu nezávislé tak to potvrdí. a budou se platit náíhrady. Nejlepší by bylo z poslaneckých platů – nikoliv ze státního-.
      Co mne ale znervozňuje je všemi , kdoví pro, opomíjený fakt -kdo je vlastně skutečným majitelem AGRO a jak k té finanční maximalizaci došel. Ani arabové určitě nebyli takoví grandi aby přepláceli, navíc to tajemné sídlo u frantíků . Zajímavé je že o tomhle press ani ťuk. Tam je pes zakopaný a to přesto, že kdyby se jeho kroky v mimoeském prostředí zjistili.. bylo by to mnohem jasnější.
      Ale tohle už jsem tu kdysi psala.
      Proto všechny tyhlety debaty a dohady považuji za zcela zbytené, protože neznáme po úetnicku – základní rozvahu… a jak to vypadá – nikoho to nezajímá. Zatím…..

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        názor politického konkurenta.

        přijmuli jste jako vláda desítky tisíc státních úředníků.

        protinázor bývalého ministra financí.

        to není pravda,to jsou učitelé.
        —————————————————————————

        Oscar za Bla Bla Land

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          No jo, ale to souhlasí s tím, žeMGR a ing. mlamojové posledních let vědí o skutečné účtařině a národohospodářství leda kulový. Měla jsem loni takový bešprechung s jednou asi rok starou inženýrkou eonomie ze fakulty ekonomických studií. Hmm, jsem bába zvědavá tak jsem jen tak máálinko sondovala znalosti. Ta pověstná vyoraná myš byla ještě nic. Absolutně na účtařinu nezabírala, peněžní toky rovněž nula, nezabírala ani na jednoduché zvědavé otázky.Myslímj, že by za našich časů měla z účta tak za -4 v nejlepším případě. spíš by si o absolutoriu střední ekonomické mohla nechat jen zdát. A to i í přesto, že študovala až do šestadvaceti.. plný čas. Proto tvrdím , že se na tituly nedá spolehnout.. neznaj nic, no nic – pouze to co je v počítači nebo přijde nařízeno z ejúnie. Bohužel. . Protože asi Kalous tam nabral nové nadějné kádry, tož…by Babiš jako obvykle mohl mít pravdu. Akorát to jak je jeho zvykem neventiluje a asi raděj kecne co jej napadne.

          To se mi líbí

  11. Jethro napsal:

    Hmm. Zase EET. Příspěvky jsou podivuhodné, a překvapivé. Obzvláště od některých. Je kouzelné jak se někteří zadrátovaní osli nechtěně odkopali – bez urážky. Třeba jsem i já ten zadrátovanej.
    Pro Hudec: je kouzelné, jak se srdnatě bijeme za malé a ukazujeme na velké. Z mého pohledů se zdá, že malí poctiví s EET nemají absolutně žádný problém. A co to má společného s optimalizací velkých? Tam přeci EET nemíří a z principu ani nemůže. Na to jsou jiné nástroje.

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      ano,na optimalizaci velkých míří jiné nástroje

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Doufám, že to nejsem já, kdo se tak blbě odkopal, píšu pořád to samé, tak bych neměl.
      Zaujala mě vaše myšlenka, že malí a poctiví nemají s EET žádný problém.
      To je supermyšlenka, která se- dle mého- k tomu zadrátování, skvěle hodí.
      Já jsem se už kolikrát divil….dejme tomu byla diskuze na Seznamu o pokutách pro nezodpovědné řidiče.
      Nadšení z co největší buzerace neznalo mezí.
      A víte proč?
      Protože kdo jezdí podle předpisů, nemá se čeho bát.
      Až jsem si říkal, že když si dá někdo kapky na kašel a jak vyjede z baráku, tak mu praskne žárovka…..a tu ho předjedou policisté s posílenými pravomocemi.
      Dýchne, a má 0,01 promile, a ještě mu nesvítí žárovka.
      Takže 25 000 na místě a papíry na rok v prdeli.
      No, může se bránit soudně a spor asi tak za 4 roky nejspíš vyhraje, ale zestárne u toho o 20 let a ten neblahý den už se do cíle nedostane, to víte, na krev, na výslech…
      Pak mě také napadlo, že když se budou zavádět čipy, tak to bude velký, až převratný pokrok.
      Jistě ho každý bude chtít, a víte proč?
      Protože kdo žije řádně a dodržuje zákon, nemá se přece čeho bát.
      Navíc takový čip má plno nesporných výhod.
      Jestli se někomu nelíbí, že může někdo vidět i kdy se jde vysrat, pak bych na takového byl opatrný, kdo ví, proč se mu to nelíbí….takový sprostý podezřelý to je.
      Jethro, teď zase já bez urážky:
      Nelíbí se mi, když …řekněme určitá intelektuální elita sama sebe nadšeně práská bičem, který upletli páni- a ještě to chce po ostatních.
      Je pak otázka, k čemu taková elita vlastně národu je.
      Jestli nemá daleko, daleko větší cenu kopáč kanálů, který je hrdý, než vystudovaný a leckdy i inteligentní otrok!
      I když vlastně dneska už národ je věc přežitá.
      Nebo už vulgární?
      Ani nevím, doba jde kupředu moc rychle.

      To se mi líbí

      • Jethro napsal:

        Tepete mne, jako bych s vámi v mnohém nesouhlasil. Mám ale pocit, že jste trošku ovlivněný nasr….í a celkovou depkou. Já jen řekl, že kde se pohnu narážím na malé a ejhle EET pokladna. Dokonce i na nádru v pekárně, a ona ta fronta hezky odsýpá. Tak jak je to s těmi problémy?
        Když do toho chcete motat řízení auta, budiž. Řídím 48 let a za tu dobu jsem, převážně v bujném mládí potkal policii asi tak 10x. A v posledních dvou letech? Ani jednou. A to jsem jezdil 14 dnů s propadlým řidičákem. Takže 25 tisíc?
        A co s tím mají čipy? Jo sledovačka. Jako že EET je sledovačka? Odpusťte, ale musím říct boží prostoto. To je oslí můstek jak dva.
        No a když teda do diskuse přidáme čipy, nikdy bych do toho nešel. Přesně kvůli velkému strejdovi nebo bratrovi. Ale že máte také platební kartu? Vsadím se. Takže o vás velký USbratr ví absolutně vše, nebo alespoň mnohonásobně víc, než lze teoreticky zjistit z nějakého EET. A to vůbec netušíte, co o vás a vaší rodině ví vaše hodná banka. Já mám poměrně slušnou představu.
        Takže v čem se vlastně rozcházíme? Zřejmě žijete v blbém kraji, kde policajti buzerujou lidi likvidačníma pokutama a šmejdi nabízejí na počkání čipy. Já žiju v kraji, kde jsem toto zatím nezaznamenal.
        Řešení? teoreticky máte volbu: nepoužívat banky, nepoužívat karty, nepoužívat internet (ale to bychom si nepokecali), nejezdit autem a rozhodně nepodnikat. Prakticky máte volbu jen v tom čipu, který doporučuji nebrat. A až zakážou hotovostní platby…

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Obávám se, že jste naprosto nepochopil můj text.
          Mohu něco udělat, abyste ho pochopil, když vidím, že máte zájem reagovat?
          Já se snažím upozornit na propagandistická a zcela nesmyslná hesla.
          Mám platební kartu…to je argument.
          Mám dokonce dvě, jenže je NEMUSÍM používat.
          Kdyby někoho napadlo, zrušit hotovost, už bych musel.
          Samozřejmě, že se najdou lidé, kteří to nerozlišují, a ještě přidají nějaký vtip o velkém bratrovi a zákazu hotovostních plateb, který rozhodně nehrozí a jen skutečný schizofrenick může této možnosti věřit,.
          No a EET…
          To mám opravdu radost, že fronta v pekárně odsýpá.
          Moje radost je o to větší, když si u toho uvědomím, že se též každým metrem fronty sypou do státní kasy peníze, které by jinak majitel zatajil.(no považte, k čemu by tam jinak ta pokladna byla, že?)
          Ale stejně, myslím si, že před EET fronta odsejpala minimálně stejně.
          No a jen tak mezi námi…
          Vy jste nikdy nic neudělal, co se nemá?
          Chápete, maličkost, přešel ulici mimo přechod, vychcal jste se v parku, kam nebylo vidět, šel jste někudy, kde byl zákaz vstupu….
          Jsou to blbosti, ale dělá je každý.
          Doba čipů- a zde se asi shodneme- rozhodně přijde a asi nebudem úplně ve sporu, že se to stane do 10 , max. 20 let.
          Nemusí to být ani povinné, internet je také nepovinný, ale zkuste cokoliv zařídit bez něj, je to čím dál méně možné.
          Pak teprve uvidíte, o co jste přišel.
          Ono…i přejít silnici mimo přechod má svou cenu, jakkoliv je to jen nevýznamná maličkost.
          A že jsem tak smělý, kde jsem psal, že by mě snad buzerovali policajti?
          Marně to ve svém textu hledám…

          To se mi líbí

          • Jethro napsal:

            Já bych toto téma asi ukončil. Jen k té výtce k buzeraci : Váš text „…Dýchne, a má 0,01 promile, a ještě mu nesvítí žárovka. Takže 25 000 na místě a papíry na rok v prdeli…“ jsem považoval za zjevnou policejní buzeraci. Pokud vy ne, omlouvám se.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Tak ta policejní buzerace byl hypotetický příklad, co by se mohlo stát.
              Podmětem pro tuto myšlenku jsou diskuze na Seznamu, kdy disktující šílí nadšením, když se zvyšují pokuty a pravomoce policie a ještě by je nejraději posílili.
              Přitom to budou právě oni, kdo by tím trpěl (třeba dle uvedeného příkladu), protože bohatí pokuty platit nemusí, případně je zaplatí na mistě a 50 000 je pro ně asi jako pro vás dvacka, a lůzři a cigoši je platit nemusí také, jelikož je z nemá kdo vymoci.
              Takže- a tohle už doměnka není- jezdí v autech s propadlou technickou a bez řidičáku značnou rychlostí a policie je ani nestaví, jen by si přidělávala práci pro nic…

              To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            vittto,
            nemůžete udělat vůbec nic.

            pokoušíte se totiž diskutovat s člověkem,který tu nedávno měl ale opravdu óóóbrovský problém s tím,že v jednom pražském pekařství účtenky z EET padají rovnou do koše.
            a který nenápadně naznačoval,že by tam už měla asi přijít kontrola,že tak by to bylo správné.

            v pekárně na nádru už asi vše probíhá podle jeho představ,fronta odsýpá,účtenka je přiložena k rohlíku a ještě se na něj obsluha zubí jako Husqvarna.

            a to znám Jethra několik let,už od Fausta,nikdy bych si nepomyslil,že jsem se v něm až takhle mýlil.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              To má tu moc, ta EET.
              Každý občan může bez potíží udat.
              To některé jedince naplňuje štěstím.
              A potom ten pocit, že někdo jiný je buzerován…a soustavnou propagandou je vnuceno, že je buzerován oprávněně, že je to zloděj.
              Přitom ani republika, ani občané z toho nebudou mít žádný přínos.
              Občané jen budou víc platit.
              Proto jsem uvedl ten příklad s tou policií.
              Nikdo není úplně dokonalý a i když si to mnozí myslí, nikdo podle předpisů tak nějak nejezdí.
              To jsou maličkosti, přejede šrafování v zatáčce jedním kolem, široko- daleko žádné auto, a to šrafování je tam úplně k ničemu.
              Nebo neblikne, když jede cyklista, detaily, nikoho neohrožuje, nikde- nikdo není.
              Nikdo to ani neřeší.
              Pak přijdou ty čipy a každému takovému dokonalému spořádanému občanovi přijde každý měsíc výpis pokut za 5000.
              Tady přejel lehce plnou čáru, že se vyhýbal bábě na kole, aby jí nesrazil, tam přešel mimo přechod, tam jel u cedule obce 53 (ty tachometry ukazují všechny do jednoho blbě), maličkosti….
              Ale technicky je možné sledovat každý krok, nikdo to samozřejmě nebude řešit ani nyní, ale jen přijde ta pokuta, pak exekuce….
              To může udělat život naprosto nesnesitlený, pokutovat maličkosti, ale ten systém není policajt, který na to sere a dá vám 2 kila, počítač je stroj, dá vám 1000 protože v zákoně je 1000.
              To bude Orwel, že se jim o něčem takovém ani nesnilo, a přitom je to vlastně v pořádku, protože když bude každý dodržovat zákony, nic mu nehrozí.
              Zkuste si ale najít legální místo na vychcání, když prostě musíte….
              Tak se vychčijete za 2 litry někde za rohem,(znečišťování) nebo se za litra pochčijete.(veřejné pohoršení).
              A to ještě každý vidí současný zákon, ten se tak nějak dodržovat dá.
              Ale jak budete mít čipa, a někdo nařídí že….
              Tak to prostě dodržovat bude muset každý- nebo jít pod most.

              To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Tady plno lidí chytračí ale tohle je naprosto klasiký příklad „rozděl a panuj“.
                Nebo ten zákaz kouření.
                Další klasika.
                To jsou telala, s těmi si mohou páni dělat co chtějí, a ještě jim budou líbat nohy!

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                EET má velkou moc,to ano,
                ale v diskuzích je to pohled jako přes hodně silné zvětšovací sklo,neodpovídá realitě na ulici.miliardářskou nalejvárnou o nějakém „narovnávání podnikatelského prostředí“ pohrdá většina zákazníků měrou vrchovatou.
                kdyby nebylo Andrejových poradců,kteří mu tento text vymysleli na klíč,tak by to ti dnešní opakovači snad ani takto sami nevymysleli,ale opakovat to umí jak papoušek ara.

                ale je jich minimum,těch „věřících“,těch opakujících,o to víc jsem ale udiven z toho,že jsou mezi nimi i lidé do kterých bych to před několika roky ani omylem neřekl.

                já stále budu alespoň doufat v to,že je to časem přejde.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Nepřejde, čtenáři.
                Lidé se nemění, jen se vybarvují.
                Tihle zareagují přesně opačně.
                Pokud se ukáže, že EET není do nějaké míry ani funkční, ani výdělečná, budou jí chtít ještě posílit.
                To máte jak s těmi negry.
                Nefunguje to, každý vidí, že to nefunguje, ale řešením je ještě více negrů, cenzury a jejich ochrany- a zase to nefunguje, tak ještě více peněz do nich, a nefunguje to už vůbec, tak ještě véce peněz do nich a ještě zatočit s jejich nepřáteli….
                To je stejný klíč!

                To se mi líbí

            • Jethro napsal:

              Ano chlapci, máte pravdu. On ten Jethro psal, že účtenky automaticky (přímo teatrálně) házejí do koše a tím nenápadně naznačoval, že by tam měla přijít kontrola…

              Důležité je, že víte přesně, co si myslím, co bych udělal, kdybych udělal a co jsem vlastně zač.
              Škoda ztrácet slov.

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                jó holenku, my přesně víme, co má dělat ten druhej, z toho se nám nevyvlíknete, i kdybyste ztrácel věty

                To se mi líbí

  12. NavajaMM napsal:

    Je jeden aspekt podnikania a výberu DPH, na ktorý je aj EET krátke.
    Ide o to, že cez EET prechádzajú len zdaniteľné príjmy. Celá myšlienka EET spočíva na tom, že podnikatelia „zatajujú príjmy“ a štátu tým uniká DPH.
    Lenže je tu ďalšia vec – vlastná spotreba podnikateľa a jeho rodiny. Všetko, čo podnikateľ nakupuje, má ako daň na vstupe a môže si to od svojej daňovej povinnosti odpočítať. Ak sa tento nákup neprejaví na výstupe (nepredá, čo nakúpil – napríklad to „zje sám“), nemusí z toho ani odviesť DPH, a to úplne legálne.
    Čaro podnikania, aj popri zamestnaní, v režime platcu DPH je v tom, že umožňuje človeku žiť tak, aby si znižoval DPH, ktoré platí pri svojej vlastnej spotrebe.
    Dúfam, že múdremu stačilo takto naznačiť.

    Ako vyššie uviedla pani jaa, skúsený kontrolór by v účtovníctve jasne videl, či toto podnikateľ robí, alebo nie. Na DPH sa poctivcovi musia prejaviť všetky nákupy materiálu, služieb, aj vyplatené mzdy. Ak to však kontrolór aj zistí, nemá to ako postihnúť, lebo tento únik DPH je úplne legálny (dokorán dvere optimalizácii).

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tož tohle je také pravda. Ostatně každý, kdo podniká, si kupuje věci „pro vlastní spotřebu“ a dává je do nákladů. A pokud se jedná o takové nákupy, které nekolidují s jeho předmětem podnikání a nepřehání to v množství, pak se to opravdu nedá odhalit a má to vliv i na DPH i na DPFO.

      Líbí se 1 osoba

    • čtenář napsal:

      váš popis by ale znamenal,že si já osobně vykouřím 700krabiček cigaret ročně a neodvedu z nich DPH,ale bohužel tak to nejde provést.
      protože mi na konci roku musí sedět skladové zásoby.

      jo,v restauraci by to provést šlo,ale v tom případě by se na krácení daně z přidané hodnoty podíleli i všichni zaměstnanci,protože jejich konzumace potravin v zaměstnání samozřejmě nejde a nikdy nepůjde přes kasu.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Nakupujete někdy v papírnictví? A také vám sedí „skladové zásoby“ papíru, propisek, sešitů a podobně? Existuje totiž něco jako „spotřební materiál“, což se samozřejmě nemusí evidovat. To neznáte? To se divím.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          nevím co mají moje nákupy v papírnictví společného s příkladem který jsem já uvedl.

          ale asi mi chcete naznačit,že když můj potomek chodil do školy tak jsem jeho sešity,poznámkové bloky,propisky,zvýrazňovače a jiné dával do nákladů,možná že jsem byl až tak drzý,že jsem nakoupil knihy pro potomka a chtěl si je nechat napsat jako odbornou literaturu pro sebe.

          no,debil nejsem,abych se o to byť jenom pokoušel,protože na rozdíl od paní jaa jsem přesvědčen o tom,že na kontrolním oddělení FÚ jsou neustále lepší a lepší profesionálové,na nás drobňoučké dozajista.

          kdybych vám popovídal své zážitky z kontrol,nevěřil byste tomu,takže se nebudu ani pokoušet.

          já chci mít s FÚ dobré vztahy,proto nedávám do nákladů ani toaletní papír a mýdlo,které spotřebuje zaměstnanec.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Ten toaletný papier a mydlo pre zamestnancov ale máte nárok zaradiť do nákladov. Aj pár fliaš minerálky denne ako zabezpečenie pitného režimu by ste mali nárok.
            Ak to nerobíte, ako na druhej strane chcete doložiť inšpekcii práce, že dodržiavate všetky povinnosti voči svojim zamestnancom a nezotročujete ich? 😉

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              já vím,ale nedělám to.
              my s jedním zaměstnancem máme od inspekcí klid,jsme pro ně nezajímaví,asi z toho důvodu,že když na něco přijdou u nás drobňoučkých tak nemohou nastavit výši pokuty ve výši které by byla mediálně zajímavá.

              ale jestliže by inspekce přišla,tak jim to nebudu dokladovat papírem že jsem něco nakoupil,papír snese všechno,ale tím,že je zavedu na toaletu,kde uvidí lesknoucí se dlažbu,zářící umyvadlo,stejně tak zářící mísu s tím toaletním papírem a skříňku se zásobami toaletního papíru a hygienických prostředků.
              tuto přístupnou zásobu si mohu dovolit z toho důvodu,že toho jednoho zaměstnance znám jako vlastní boty a nerozkrade mi to.

              pokud by jim to takto nestačilo,tak bych asi dostal pokutu za drzou hubu.protože bych je určitě někam poslal.

              Líbí se 1 osoba

      • NavajaMM napsal:

        Áno, je to tak. Všetka spotreba majiteľov i zamestnancov, ktorá sa neprejaví na príjmoch, znamená únik DPH.
        Vy s cigaretami máte smolu. So všetkým sa to takto robiť nedá.
        Ale ako to riešite, keď by napríklad bola v lete búrka s prietržou mračien a pár litrov by Vám pretieklo vez škáru v streche a ako na potvoru zrovna na kartón cigariet. Tie už by ste potom nepredali. Odpísali by ste ich ako škodu. Ale odviedli by ste z toho aj DPH?

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          odvádíme roky DPH i z toho co nám zákazníci ukradnou,takže bychom to udělali stejně i při té bouřce.

          bouřka se nám ještě nepřihodila,kdežto krádeže jsou pravidelné.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Áno, krádeže zákon o DPH rieši menovite.
            Pripomenuli ste mi jednu dávnu príhodu, keď som robil pre leasingovku. Jednej malej distribučnej spoločnosti vtedy ukradli nový kamión, čo mali na leasing. Finančne ich takmer položilo, že museli ihneď za ukradnutý kamión odviesť DPH, lebo poisťovňa čakala na ukončenie vyšetrovania a dávala si s poistným plnením načas.
            Pri takých poctivých podnikateľoch ako Vy je EET zbytočné mrhanie energiou a efekt môže byť len záporný.
            Na druhej strane, u nás na Slovensku je šéfom strany OĽANO-NOVA veľkopodnikateľ Matovič. Sú plné noviny toho, čo si dovolil dať do nákladov on, kým ešte nesedel v parlamente. Napríklad za rok služobným autom najazdil toľko, koľko nemalo na tachometri po 10 rokoch pri vyraďovaní z evidencie. Na námietku, že to by celý rok nesmel robiť nič iné, len jazdiť 12 hodín denne v aute prehlásil, že to jazdila jeho mama…

            To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Dávejte pozor při průchodu nízkými dveřmi. Abyste si neurazil svatozář

            To se mi líbí

  13. jaa napsal:

    Ono staí se koukat v Makru. Já bych řekla, že je to tak půl na půl. Ale i ta půlka je dost. Někteří – mají nákup striktně oddělený a platí na dvakrát – jednou obchodní a podruhé soukromé – lze to rozeznat podle sortimentu a množství. Další to zase platí sakumprásk – i když je možné to na faktuře zvýraznit a ástky před zaúčtováním odečíst.A ten rozdíl zaútovat jako soukromou spotřebu aby to sedělo s výdajem peněz. A pak je docela zajímavá sorta – co platí hotově.. i mnohatisíce. prostě vytáhnou z nástehenní kapsy balík tisícovek a zaplatí/ cigarety, alkohol a pod. – ty dražší věci- ..
    Ono staí se jen koukat….a jasxitaxi…..

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Omlouvá se za chybějící č… měla jsem v klábosnici smetí. A došlo mi to až jsem to po sobě četla

      To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Jen ještě – není to nějaké soustavné sledování spíš pozůstatek už dost dávné profese, podle tehdejších zákonů. . Když bývávaly obchody podle tzv. oborů – bylo to jednoduché. S příchodem hypersuper – se to zkomplikovalo – pro účetní- Přesto že to podnikatelům vyhovovalo ten mix zboží na jedné faktuře, účetní musela každou přečíst a roztřídit kam co patří. Jinak by je finančák mohl pokutovat za špatné zaúčtování. No a protože tam byly někdy věci i odpisové… malér byl nasnadě. Takže to průběžné zatříďování leckde a leckdy zůstalo mi nějak pod kůží i když samozřejmě dnešní zatřiďování neznám ani změny během času nastalé… to jen dodatek…

      To se mi líbí

  14. taras2 napsal:

    „Protože mně vůbec nejde o Babiše (asi to stejně nikomu nevysvětlím), ale o útoky na jeho osobu vedené z pozic falše a lži.“ – přesně tak, mě podezíral náš přítel Godot, že také Babišovi fandím, což by mě – už jenom s ohledem na intelektuální tragikomedii jeho sněmovních i jiných projevů – vůbec nenapadlo. Útoky na Babiše vedou ti, co mají sami máslo na hlavě (a v ní nepůvabně naděláno). Jak je možné, že se nikdo nepozastavil nad tím, že tři internetová periodika s profesionální výbavou byla zřízena výhradně za účelem atakovat Andrejka (Forum 24, Echo24.cz a Neovlivní), vedena přitom profláknutými osobami zmediálního mainstreamu (Balšínek, Šafr a píča zrzavá, pardon, neodolal jsem).

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Chcete tím naznačit, že to dámské zařízení, je ctihodná novinářka pí Slonková? To se jí nebude líbit.

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Ale no tak, tarasi. Neberte to tak osobně.
      Forum 24 a Neovlivní nesleduji (systematicky, jen namátkově), ale o Echu 24 vím s pravděpodobností, která hraničí s jistotou (znám odtud mnohé dlouho), že se jedná především o čistě novinářskou pomstu: „Sebral jsi nám dobrý život v novinách (MFD + LN), tak ti to teď osladíme“.
      Hledat v novinářské práci (dobré i špatné) vždy jen cosi přísně sofistikovaného, je odtrženo od reality. Normální lidské poměry také někdy. Našli k tomu někde podporu? Možná. Co je na tom divného?
      Kdo má kde zaděláno? Skoro všichni skoro všude. Rozlišit obtížně.
      A vy si fakt myslíte, že Bureš není novinářsky věčný terč? Já myslím, že jo. Tak čemu se divit?

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        P.S.:
        Promiňte stařeckou neschopnost udržet myšlenku.
        Zkusme tedy vést útoky na Bureše z pozice pravdy a lásky. Myslím, že se společně dost pobavíme.
        Vaše vyjádření je ovšem trochu nesrozumitelné, a tak jsem ho možná spatně pochopil.

        To se mi líbí

        • taras2 napsal:

          Ale jistě, všechna vaše vyjádření v jednotlivostech platí, v souhrnu a z nadhledu je tady ale velká záhada, které jste se taky dotknul („Našli k tomu někde podporu? Možná. Co je na tom divného? Kdo má kde zaděláno? Skoro všichni skoro všude.“): dotování tří zmíněných titulů musí dohromady přijít na těžký prachy, nemám na to patřičný odhad, ale hádal bych statisíce měsíčně. A to už musí někomu zatraceně stát za to, aby ty peníze vyhazoval z okna. Z druhé strany si Babiš ke stejnému účelu koupil ty svoje dvoje noviny, ale protože předstírají objektivitu, nejsou ani zdaleka tak úderné jako ty tři. V těch je na Babiše pořádána doslova štvanice. V zákulisí české buržoazní scény se musí odehrávat podivné bitvy, jejich původ a příčina zůstávají obyč. občanovi skryty.

          To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tarasi, to je fakt zbytečné. Ostatně jsem nedávno vykvokal na Slepici citát Paola Coelha „Neztrácejte čas s vysvětlováním. Lidé stejně slyší jen to, co chtějí slyšet“
      V tomhle případě to platí na 100%

      To se mi líbí

      • LB napsal:

        „Lidé slyší jen to, co chtějí slyšet“.

        To je vlastně tvrzení Osla o zadrátovanosti, jak jste si určitě všiml, jenom v kratší formě.
        A teď mi řekněte, pane z Bavorů, vy jste tady někdy někoho přemluvil ke změně názoru?

        Já si na takový případ, upřímně řečeno nějak nevzpomínám

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          A vy se domníváte, že je to mou touhou? Povšimněte si motta Poznámek. Jsou to moje poznámky pro uklidnění i pro naštvání. Prostě vyjadřuji pouze své názory a pokud s nimi někdo souzní, je dobře, pokud ne, je taky dobře. Tohle není žádný vzdělávací program (dotovaný z EU😄)

          To se mi líbí

  15. tata napsal:

    TOTO MI PŘIŠLO NA MEIL………JO ČEMU SE DIVIT

    No toto! – Někomu někde musí měknout mozek

    Bruselský zákaz vývozu českých pastiček do Ruska

    Chudáci Rusové, ta EU jim tedy zavařila …

    Pozor: není to ke smíchu, ale k zamyšlení!

    Jak bruselský zákaz vývozu českých pastiček do Ruska položil Rusko na kolena.

    Miliony kusů pastiček na myši, vyráběných v KOVO DRUŽSTVU Olomouc, byly zařazeny do seznamu zakázaného dovozu do Ruska.

    Vedle letadel sankce i na pastičky na myši.

    Jistě je všichni známe, ani po letech se nezměnily.

    Tedy několik cm plochého dřívka nebo i plíšku, pérko a potom jen připíchnout kousek sýra, či tvrdého chleba.

    Přiběhne nebohá myška,… pérko cvakne a myška je chycena.

    Díval jsem se nevěřícně na zprávy ČT 24, kde nešťastný,předseda tohoto družstva, divákům sdělil, že na vývoz pastiček do Ruska, se vztahují přísné protiruské sankce.

    Sdělil také, že ještě předloni vývoz tohoto zboží do Ruska, dosáhl 2,5 milionu korun.

    Zákaz dovozu pastiček na myši, tedy musel otřást Ruskem přímo v základech.

    Dle vyjádření předsedy družstva, ruský trh pro toto zboží byl velice zajímavý.

    Tedy řečeno, Rusko je velká země a jistě má i hodně myší,

    i v samotné Moskvě, se zboží dobře prodávalo.

    ohledně………taras2 napsal:
    7.6.2017 (14:15)
    1 0 Rate This
    Myslím ŽE JE DULEŽITÉ na kolik jste objektivní,jedna věc je že Babiš jim rozmetává babovičky takže použivají všechny dostupné prostředky jak ho zkompromitovat.Otázka je jiná jestli vteto věci dokážete rozlišit kdy utok je opravněný.Protože on je podle mnoho idicií stejný jako oni jen nemá dosud tolik másla na hlavě.A dost lidí se hají jen že ostatní v tom BABIŠOVI VIDÍ netvora a pomijí že i dost věcí je kritizován opravněně……..

    LB napsal:
    7.6.2017 (15:39)
    Pak byt to stopro pravda by neměli jakékoliv diskuze cenu.Rozumný člověk dokáže uznat argumenty.Ovšem musíme rozdělovat pohled na svět,zjednodušeně použiji příměr levy a pravý.Zde nexzistuje který pohled je spravný,zde není pravdy jak rád použivám nedá se řici co je lepší svičková nebo rajská.Jen nesmí člověk nic fanaticky obhajovat,jako já jsem levoun ale musím uznat že levice zde prakticky není,A JAKO TAKOVÝ nemám koho volit

    To se mi líbí

  16. Laco G. Mlynář napsal:

    Chtěl bych potěšit všechny ty, zachmuřené, kdo si myslí, že všichni podnikatelé vesele nakupují pro svoji soukromou spotřebu bez DPH. Znám osobně příběh rodiny, která restituovala továrničku na výrobu limonády. Velmi mne překvapilo, když považovali za normální koupit si pro soukromé účely soukromé auto. V žádném případě soukromé jízdy nekonali služebním vozem. A nešlo jen o auto.
    Fakt se to stalo. Stará poctivá škola.
    Vyrábějí skvělou limonádu a tak si dovolím Product Placement. Limonáda ZON (Zdravý Osvěžující Nápoj).

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Laco, to já jsem takový obětavec ve prospěch státního rozpočtu, že dokonce soukromé auto používám ke služebním účelům. 🙂 .
      A při práci si svítím soukromou lampou se soukromou elektřinou a sedím na soukromé židli. Občerstvuji se při tom soukromým čajem i kávou, z nichž platím DPH
      To vše jen proto, aby zbylo na chudé a neziskovky.
      A nikdo to neocení a neocení a neocení….

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        To je úděl těch, kteří si mohou dovolit pracovat z domova

        To se mi líbí

      • Laco G. Mlynář napsal:

        Pane Hudec, tak takovou oběť bych od Vás ani nepožadoval. Blíží se to počínání lidí co se skládali rodinnými šperky na zlatý poklad republiky. Kde to zlato teď je?

        To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Já Vám rozumím. Napíši to jen stručně. Hudec si cení a váží Hudce. Zná jeho chyby a slabosti a nehodlá je rozmnožovat tam, kde to má pod osobní kontrolou.
        Není sám.

        To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Pane Laco, reagujete ako politik. Váš jednotlivý príklad nedokazuje absolútne nič. Niekde vyššie som uviedol opačný príklad – Matoviča zo slovenského parlamentu. Čo z Vášho príkladu vyplýva o Matovičovi? Vôbec nič, nemajú nič spoločné. Jednotlivých prípadov môžeme na oboch extrémoch škály uviesť desiatky a stovky. Načo to je dobré?
      Dôležité sú proporcie. MF si makroekonomicky spočítalo, že vo výbere DPH mu chýba x miliárd. Videl som ten rozbor, len sa mi ho teraz nechce hľadať. Pred EET si spočítalo, že EET môže ten výber zlepšiť tak, že zo 100% uniknutej DPH získa maximálne 10%.
      To znamená, že zvyšných 90% EET nepostihne, ide inou cestou a MF to už dnes vie. EET proste nie je riešenie.
      Je to ako keď má človek angínu. Dať si Coldrex a kvapky do nosa, na tom nie je nič zlé. Ale je hlúpe, ak to človek použije ako jediný liek. A to je zlé na EET.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        reaguje jako jeden za zaměstnanců firmy,jejichž majitelům bylo s největší pravděpodobností od miliardáře přislíbeno,že když ho podrží v kladných názorech na EET,že se to může projevit na větším výběru do státní pokladny a mohou z toho kápnout nějaké ty dotace anebo státní zakázky.

        ať má názor jaký chce,ale ať nikoho nešpiní,není to tak dlouho co na jiných místech byl velkým kritikem velkoburžoazie a nejednou chudáci zaměstnavatelé se sto lidmi na krku co vedle nich nějaký ňouma vesele podvádí.

        To se mi líbí

        • Laco G. Mlynář napsal:

          Více pozitivní energie by neškodilo.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            naštěstí jsou tu i lidé,kteří ji dokáží člověku dát,tu pozitivní energii.

            NavajaMM,vittta,pan Hudec,i oh

            zbytek je z kategorie upírů,kteří ji dokáží akorát tak vysávat

            To se mi líbí

            • peter. napsal:

              Z tým si on hlavu neláme,lebo vie,že ak sa o neho nepostará niektorá z firiem ktorej z titulu svojej funkcie pomohol k slušným peniazom,tak je tu ešte f.Goldman-Sachs,ktorá zvykne podať padlým socialistom pomocnú ruku.Ako ex komunistovi,ex novoľavičiarovi a padlému socialistovi M.Barrosovi.

              To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              pro koho pozitivní energie? pro Laca,pro vás,tomu věřím.

              pozitivní energii by mi třeba dalo kdybyste pochopil že pamflet Laca G. je tak postavený na palici,že to musí pochopit i člověk který se probudí z několikaletého kómatu.

              kecy,že když někdo pouze fakturuje tak že nemá šanci podvádět ať si zkouší na prcky co si hrají na písku před mateřskou školou.

              i tam by se ale našel nějaký ten prcek,který by to nevydržel,flákl kyblíkem o zem a řekl by mu,že už do mateřské školy chodí nějakou tu dobu,číst umí také,takže si je naprosto jist tím,že karuselové obchody se dělají nejlépe přes fakturaci,takže prakticky má největší šanci podvádět hlavně ten kdo pouze fakturuje a honí peníze po účtech zleva doprava až ty peníze zmizí jako pára nad hrncem.
              že ještě nikdy neviděl táhnout pošťačku vozík s nadměrným odpočtem DPH.

              a rozloučil by se s ním slovy,že jestli chce najít někoho kdo by mu věřil,tak že ve vedlejší ulici jsou jesle.

              To se mi líbí

      • Laco G. Mlynář napsal:

        Jasně máte pravdu, onen kladný příklad dokazuje pouze, že kladné výjimky existují. Nic víc. Ale spíš než politik jsem chtěl být nositelem pozitivních zpráv. No nepotěšilo Vás, že existují podnikatelé, kteří si kupují soukromá auta pro soukromé jízdy?

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Ale áno, potešilo. Ja tiež poznám niekoľko poctivcov. Áno, svet nie je úplne zlý a tiež radšej vsádzam na dôveru. Väčšinou sa nesklamem, takže celkovo mám pocit, že ľudia sú radšej poctiví.
          O to ale nejde. Napríklad EET je systémová záležitosť, ako aj dane. Systémové záležitosti nemôžeme riešiť na základe jednotlivých prípadov. Ak by napríklad 99% podnikateľov bolo poctivých, tak kvôli tomu 1% sa neoplatí zavádzať špeciálne pravidlá (nemyslím práve EET, ale vôbec žiadne).

          To se mi líbí

    • oh napsal:

      Limonádu znám. Bohužel už ve svém okolí neznám žádnou prodejnu, kde by se dala koupit. Asi stará poctivá škola neplatí regálné, listovné,.. a ty další poplatky, příplatky a další vejmysly obchodních řetězců, za to, že se budou milostivě obtěžovat prodejem vašich výrobků.

      To se mi líbí

      • Laco G. Mlynář napsal:

        Přesně, konkurovat Cola Locově limonádám není jednoduché.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Snad to teď už bude se zavedením EET lepší a podnikatelské prostředí se srovná!

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Tohle konkrétně nebude lepší, dokud se někdo neodhodlá šlápnout milým řetězcům na kuří oko přinejmenším stejně důrazně jako telekomunikačním operátorům s roamingem. Ale Sobotka&spol. jsou na to moc předposraný, komunisti neseženou dost hlasů, i kdyby to náhodou udělat chtěli, ODS, TOP, ANO šéfe a KDU-STAN si všichni myslí, že současný stav je naprosto v pořádku, protože to tak ustanovil svatý trh.

            To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              No přece jen se zdá, že se státy V4+ nějaké ostatní „nové“ snaží, alespoň snaží. Podle Jurečky se nyní dělají rozsáhlé testy na dvojí kvalitu potravin i jiného zboží, a pokud vím tak ani Francie není z řetězců moc nadšená. jenže, jsou to nadnárodní společnosti, takže asi, bohužel, se nebude na úrovni EU nic významného dít.

              To se mi líbí

  17. oh napsal:

    No vida, ani to moc dlouho netrvalo. Zase je za tím Putin, vypotily zadrátované mozky ze CNN .
    http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/v-usa-tvrdi-ze-za-krizi-s-katarem-stoji-nu-kdo-jiny-nez-rusko/

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.