E.T.


Nikoli mimozemšťan, ale Babišův pokladník. Spíše známý jako EET. Začíná se projevovat ve zvýšených nákupech potřebných systémů. A já jakožto zvědavý člověk se ptám. Kolik to vlastně stojí a co to přinese za problémy i prospěch. Zase jsem tedy byl zvědavý na jiném mně známém místě. Je to divné, ale cena za kompletní pokladní systém, tedy pokladna s displejem, čtečka EAN kódu, tiskárna stvrzenek, program a trvalý servis cca 26 tisíc. Tedy nijak závratná cena. A kupodivu i chvála toho, co taková mašinka umí. (Když jsem si před mnoha a ještě více lety pořídil první mobil, který dokázal přitáhnout internet do noťasu, tvrdil jsem, že je chytřejší než já). Dalo by se říci, že je to opět „chytřejší než obsluha“. A žádné slzy, žádný pláč nad „Evidencí“. Prostě se to majitele nedotkne, protože jede čistě už dnes. A že by uvažoval o změnách cen? Ani omylem. Dokonce ani strach z uživení se.
Asi jsou mí známí místní podnikatelé nějací divní, protože jim ten „pokladník“ vůbec nevadí, naopak se domnívají, že se opravdu srovnají podmínky pro všechny. Tak, jak tvrdí Babiš.

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

222 reakcí na E.T.

  1. vonrammstein napsal:

    Problém s Babišem spočívá v tom, že otvírá hubu jenom za tím účelem, aby pronesl nějakou další lež.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Obdivem k Babišovi opravdu, ale opravdu netrpím, mám k němu stejný vztah jako k Bártovi. Pamatujete na jeho obdobu ANO – VV? Říká a koná leccos rozumného v mezích stávajícího systému, leč a proto je to stále můj politický soupeř z protilehlého konce, v žádném případě ne spojenec.

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Tohle je dobré…
      Ještě kdyby u toho autor neukazoval na komunisty jako na nějaké šedé eminence v pozadí….
      S tímhle materiálem se nikam nedostaneme.
      Zájmy máme podobné, ale každý vidí stejně nepřátele jinde.
      Tenhle bude asi bojovat spíše proti komunistům, než proti oligarchům a mafiánům, kterým EET zajistí pohádkové zisky a moc.
      Jiní tady zase bojují proti živnostníkům….děsně kradou a pak si drze říkají 80 pětek za žrádlo, zatímco poctivci si účtují za to samé 130…(no, mě to zas tak nevadí, mohu si říci..)
      A v KFC nebo u kebabů stojí odpad ještě víc.
      To už se ví dávno, „rozděl a panuj“.
      Jen se obávám, že jakkoliv tuhle hlášku všichni znají, jen nemnozí jí chápou.

      To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Už končím. To jen pár ochutnávek, abyste věděl, že spousta podnikatelů si myslí něco jiného.

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        PODNIKAVCŮ, nikoli podnikatelů. Nechutná vlivová skupina za minulého režimu jako za tohoto, stále jsou stejní.

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Nesmysl.

          To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Souhlas,i když je to zase kapánek jinak. A zřejmě Babiš pochopil,že je to jediná cesta k jakžtakž nápravě. Víte,když se před čtvrt stoletím začínalo,byly zákony jaasné,jednoduché srozumitelné kdekomu. První zákon k financím měl 1 cm na výšku, k DPH -tehdy novinka včetně všech vysvětlivek – místo daně z obratu -taky..Na finančních úřadech seděli lidi co financím rozuměli. Včil díky lobistům a tupým či podplaceným poslancům jsou to biblí kralické,se spoustou výjimek, taky osazenstvo Fú není nic moc. Dřív když jsem si s něčím nevěděla rady-jasně a stručně vysvětlili. Než jsem s ekonomikou skončila-objevil se problémek -sešli se 3vedoucí tř odděleníí pohádali se -každý měl jiný výklad Prostě džungle.Když přijdete na finančák-co mladí nadějní nenajdou v počítači -nemá řešení.Čas vrátit nejde -takže tobohužel musí zachraňovat technika…Kvalitního účtaře hledat se svíčkou v pravé poledne a zbytečně. Snad jedinou záchranou podle mne, by bylo zrušit sakumprásk všechny přílepky , výjimky a pardony..prostě návrat ke kořenům. Ale toho se nikdo neodváží-dokud nebude velký krach..takže alespo%n takto.Ale i když lobbisti a tuším šmejdi ječí o olikvidaci,je zajímavé že na Slovákách tofunguje a celkem vpohodě…tož tak

          To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Babiš chápe všechno až moc dobře, o tom není pochyb.
            A jak chápete vy? Třeba Čapí hnízdo?
            Nějak jsem o něm už dlouho nic neslyšel. Oni prý ti, co o něm moc mluvili, mají (prý) teď úplně jiné starosti.
            S daňovou kontrolou třeba. Ale to je v pořádku, kdo má daně v cajku, nemá se čeho bát. Vždyť je přece obecně známo, že v této zemi je výklad daňové legislativy jednoduchý jako trojčlenka.
            (Ta poslední věta je z kategorie „ironie“, aby bylo jasno)

            To se mi líbí

            • jaa napsal:

              🙂 no právě -Čapí hnízdo…. -aféra jak hrom a pak ticho po pěšině.Nezdá se Vám to divné. Osobně simyslím,že bylovšechno přesněpodle foršriftu -tedy z hlediska daňového… Hmm důkáz absurdnosti našich zákonů.Šikovná reklama.. bych řekla.

              To se mi líbí

  2. Hudec napsal:

    Nejde o to, zda se srovnají podmínky nebo nikoliv, ale kolik informací se soustředí v jedněch rukách. Mě se celá ta operace netýká, v hotovosti neinkasuji řadu let ani korunu, ale z okolí vnímám, že nadšení vypadá jinak.
    Je to jen jeden další z řady kroků, které významně omezují naši svobodu. Profízlované už je pomalu úplně všechno, kam se hrabal minulý režim. Před tím se dalo schovat, před současnými „kamerami“ už moc ne.
    V tom je ta potíž.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Milý příteli. Mně celá akce proti EET připomíná dávnější boj proti IZIP. S tím, že proti EET bojují ti, kteří prosazovali IZIP. A používají tentýž argument, jako kdysi (my) odpůrci IZIPU – tedy zneužití dat. Ale jednak to dobře popsal kchodl, jednak všimni si, že stát tyto informace nedokáže využít, natož zneužít.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Prosazení EET i boj proti ní je pouze politika.
        V praxi EET poškodí slabé a silných a podvodníků se nebude týkat.
        A na její správě se bude živit mnoho, mnoho mafiánských struktur.
        Co k tomu říci…..
        Co třeba „kdo dodržuje zákony, nemá se čeho bát“?
        To je univerzální na jakoukoliv změnu, ať vedenou „z pravé“ nebo „z levé“ strany…..

        To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Přesně, pane Bavore.

        Ohledně IZIP, taková myšlenka byla od začátku počítačových sítí – prostě to vyplývá technologicky z rozvoje telekomunikací a počítačů – jen je otázka, jaká „mafie“ se toho chopí.

        Rozumíte, pokud je lidská technologie schopná udělat vojenskou logistiku nebo turistickou záležitost, proč by nezmákla optimálním způsobem i zdravotnictví.

        Celkově vzato, torpédování systému ISIP je selháním systému, ačkoliv to – pro veřejné obhájení zničení těchto pro veřejnost prospěných technologií – je zcela zhovadile prezentováno jako vítězství nad hajzly. Ve skutečnosti vyhráli lumpové, no a každý nemáme zdravotní záznamy na netu nebo nebo na čipu v občance. Víte, kolik by taková věc zachránila životů ? Každý den ? Bezpočet.

        Jenže, vyhrál korporátní fašismus. Který bude pokračovat v privatizaci zdravotnictví a školství a dalších veřejných služeb, jako jsou hasiči, vodovody, kanalizace, komunikace.

        To se mi líbí

        • st.hroch napsal:

          Jo, teď jste na to kápl! Korporátní fašizmus – to je padnoucí pojmenování! Sedí jak biskup na hrnec.

          To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Myslím, že se kchodle mýlíte v popisu úmyslů tvůrců IZIP. Byli to lumpové, o tom nepochybuji. Byl by výborný v jiném systému, v tomto se stal jenom tokem peněz pro ty kdo ho zaváděli a zdrojem roztříštěných a neúplných informací o pojištěncích. Copak v tomto státu někdo donutí všechny příslušné soukromníky, esróčka, firmy, kraje, obce atd. podnikající ve zdravotnictví k jednotnému a závaznému postupu? Ve státním zdravotnictví by dával smysl.

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Je to pořád o tomtéž : napravování chyb vzniklých zavedením tohoto režimu opatřeními ten problém ještě prohlubujícími a stojícími mnoho dalších finančních prostředků bez naděje na úspěch.

            To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Kdo mluví o státu?

        To se mi líbí

    • Mac napsal:

      ke zvýšení profízlovanosti to určitě povede. Ovšem je třeba se ptát, PROČ jsou – bohužel- nutné kroky jako kontrolní hlášení a EET.
      Tento národ je přeplněnej vychcanými fixlujícími podvodníky, kteří – pokud nad sebou nebudou mít aspoň nějaký bič – budou krást, hrabat, podvádět.
      Proto je nutný ten bič. Až tady budou převažovat ti slušní a poctiví, kteří si řeknou – hmm, Franta daně platí, měl bych taky, pak snad nebude těch bičů tolik třeba. Ale toho se zcela jistě nedočkáme.
      Jinak souhlasím s tím, že když mohou jedni OSVČ plnit povinnosti vůči státu, proč by neměli všichni.
      Nemluvě o zaměstnancích, kterých se nikdo na nic neptá.

      Před pár dny jsem se vrátil z dovolené na jednom řeckém ostrově. Jsem už pohodlnej, takže all inclusive. V baru na pláži vše zdarma, akorát origo zmrzliny nebo origo chlast se platil. Jak už tak na bárech o dovolených trávím nemalou chvíli :-(, pozoroval jsem jak to probíhá. Ty placené produkty se moc neprodávali – pár kousků za půl dne. Ale pro obsluhu nebyl problém každou tu zmrzlinu, či frťan ťuknout do registrační pokladny. A kupodivu ani nic nehulákali o fízlování , byrokracii a ničení podnikatelů

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        To se vám povedlo, Maci.
        V hlavní roli – jak jinak, je tenhle národ.
        To je velice oblíbená finta všech Kalousků a Halíků a Dientsbierů a podobných individuí.
        Náš národ krade a když nebude mít bič, tak…. tak co vlastně?
        Ve skutečnosti nekrade ani tak náš národ, ale různí přivadrovalci, především oblíbení Vietnamci. (pod slovem „krade“ rozumím neplacení daní)
        Z našeho národa pak jeho neoblíbení „zástupci“, kteří za rok ukradnou 10x tolik, co ukradli všichni ostatní (ano, ti, co na ně upletena EET) za 27 let „svobody“.
        Co se týká biče, ten mají „vyspělé“ i „méně vyspělé“ státy proti nám přímo obrovský, to asi kvůli kvalitě těch národů.
        U nás není bič ŽÁDNÝ, nebo možná skoro žádný, a přece se zde krade relativně málo, resp. málo kradou samotní Češi, jak jsem předeslal.( slovo „krade“ zde znamená kradení obecně)
        V každém případě, bič je potřeba na každý národ.
        Potíž je v tom, že by neměl být člověk ke zlodějině nucen z existenčních důvodů.
        To pak ten bič vyvolává více strastí než slastí a není cestou k poctivosti, ale k nepoctivosti ještě větší, k rozevírání sociálních nůžek (protože ten bič práská jen nad někým) a ke společenskému napětí.
        Babiš je v tomto politický genius.
        Ukradl téma EET ČSSD i Kalouskovi. (a ti jsou samozřejmě nasraní)
        EET staví na závisti a malosti těch lidí, kterých se to nebude týkat, resp. kteří se domnívají, že se jich to nebude týkat.
        Jen krčím rameny, kdo chce kam…..
        Výsledek bude asi takový, jako bodový systém na silnicích.
        Pochybný, ale politicky vděčný.
        Jediný, kdo na tom vydělá obrovské peníze URČITĚ, budou správci toho systému.
        A budou to…miliardy!

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          palec nahoru je ode mě,
          jen s těmi Vietnamci nesouhlasím,nemůžeme to tvrdit,protože nemáme k dispozici žádné informace,kromě těch,že prodávají nezdaněné,nedostatečně zdaněné,zboží z dovozu,ale jinak celkový souhlas.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Já mám informací dost, byť z časů spíše dřívějších.
            Jak jistě vidíte, nikomu se to vyjma vás nelíbí.
            Inu, je třeba dělat ve státě pořádek.
            Odspodu.
            A to je zdejší osazenstvo na nesrovnatelně vyšší úrovni jak „běžná populace“.
            A co s nimi dělá politická finta oligarchy, kteří jim jinak neskutečně vadí.
            A co na tom, že se mafiáni správou, prodejem a údržbou nažerou k prasknutí.
            Hlavně když nějaká kadeřnice odvede státu o 2000 za rok víc.
            A že z toho suma sumárum nebude mít stát nic moc?
            No a co, je to finta politická, nikoli ekonomická.
            Nutno podotknout, že přijít s tím Kalousek, ti stejní lidé by to odmítali až fanaticky.
            Nedivím se, ten chlap nemá jiné, než záporné výsledky.
            Babiš si nevede zle, minimálně vytvořil ten obraz.

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              nelíbí,ano,nelíbí,protože lidé si přejí ty biče,snad proto,že to vzbuzuje naději na lepší svět okolo nich,před lety silniční piráty,dnes neplatiče daní.

              Poctivých se to přece nedotkne,to říkali u zavádění bodového systému také,a dnes si nechtějí vzpomenout ani na to,co před týdnem,měsícem odvysílá televize.

              Tisíce vybodovaných řidičů,klesá úmrtnost,nikoli,tak co,zvýšit pokuty a bodovat přísněji.
              Teda řeknu vám,o víkendu jsem byl po delší době v Praze a byl jsem z těch nových omezení rychlostí tak rozhozenej,že jsem si za tím volatem počínal jako amatér,namísto toho abych sledoval provoz před sebou,okolo sebe,za sebou,tak jsem hlídal kde je jaká schovaná značka.byl jsem rád,že jsem přežil.
              Nyní se akorát dočkám nějakého předvolání,to by v tom byl čert aby mě někde nezměřili,na těch padesátkách,piráta jednoho.

              To se mi líbí

          • vittta napsal:

            No a ještě jsem si u toho krčení ramen vzpoměl na pověstné exekuce.
            No uznejte čtenáři, co je na nich špatného?
            Někdo dluží prachy, tak ať je buď vrátí, nebo…..bude zle.
            Nadšeně souhlasíme a …znáte to, kdo dodržuje zákony, ten se nemá čeho bát.
            Jenže….ouha.
            Zkuste na někoho, kdo vám dluží prachy poslat exekutora.
            Ten bohatší se z toho soudně v pohodě vykroutí, bílý kůň…ani nemluvím, a chudák nemá z čeho vracet.
            Za to poctivci se dají skvěle oholit.
            Nebo drobní, opravdu drobní neukázněnci.
            Tak se utvořila exekutoraská mafie, která sice vymůže jen minimum (řekněme třetinu?) oprávněných dluhů, ale za to když někdo dluží stovku, toho jsou v klidu schopní zrujnovat.
            A když těch „stovkařů“ bylo málo, tak se dluhy vymýšlely, a do exekucí spadali i lidé, co nic nedlužili, nebo příbuzní dlužníků, co se léta neviděli.
            Věděli zákonodárci, k čemu ten zákon povede?
            A věděli to občané, kteří s tím nadšeně souhlasili?
            EET je to samé.
            Jakýkoliv povinný člověk může být odkázán na libovůli vzniklých EET mafií.
            Já čtu, jak to poctivým podnikatelům nevadí.
            Blahopřeji.
            Jen aby nám vydrželo.
            Cesta zpět není.
            A doba v současné Evropě neuzrála na to, aby byla jakémukoliv státu dána do ruky tak mocná zbraň, jakkoliv může její princip být správný.
            Blbě kecáš o politice?
            Tak si na tebe posvítíme……
            To se mělo zavést po převratu, ne sice EET, ale důsledná kontrola a jasný výklad zákonů.
            Ale dnes už to nepovede k čistšímu podnikatelskému prostředí, ale k nástupu další mafiánské lobby.
            Tedy, alespoň je to riziko značné.
            Podle mě tedy…

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Nemáte a nebudete to vittto mít lehké s prosazováním svých myšlenek, kladných hlasů pramálo, ale je vidět že umíte uvažovat v širších souvislostech. I když s vámi občas v něčem nesouhlasím, rád vás čtu, dáváte témata k zamyšlení.
              A o to jde! My stejně nic nezměníme.

              To se mi líbí

              • vittta napsal:

                To už je můj úděl, nemít to lehké.
                Popravdě řečeno, ani bych to lehké mít nechtěl, to pak člověk jaksi…degeneruje.
                Já sleduji ty reakce.
                Oni mi sice dávají mínus, ale do diskuze se nepouští.
                To může mít dva důvody.
                První je ten, že se mnou sice nesouhlasí, ale nějak tuší, že je to vlastně pravda.
                V tomto případě myšleno tak, že pravdy mohou být dvě, jak to, že EET není špatná, tak moje realistické námitky, které nezpochybňují EET jako takovou, ale její reálné výsledky a důsledky a zcela nevhodou dobu.
                To pak není špatné, takový důvod.
                Druhý je ten, že dostanu mínus od těch, kteří mi mínus dají rádi, ale diskutovat se mnou nechtějí, protože nevědí o čem, přečtou si to tak jen „přeletem očima“ , zamínusují můj nick a tím to pro ně hasne.
                Také dobré, na těch mi přece nemůže záležet.
                A navíc, znáte to, koho drbou, ten žije.
                A koho nedrbou, to je trouba, že tomu věří.
                Jsem potěšen, že to, co napíšu, rád čtete, a i když někdy nesouhlasíte, i tak je mi ctí.

                To se mi líbí

          • jaa napsal:

            ale to je zase chyba systému- tedy lenost nebo pod dimenzovanost celníků. Bejvávalo,že přišel-_ kontejner z ciziny – přišel celník se seznamem ,odpečetila a odškrtával… sorry . to jsou ti odesáci s liberalizací a vírou v co vlastně????Viděli byste ten šrumec -kdyby se to znovu zavedlo-u potravin zároveň kontrolovali nezávadnost. T o všehno se už nedělá -jinak -to by se snížila nezaměstnanost…..
            Pamatuji,že začátkem 90tých když chodily první kontejnery z číny -předem došly vzorky – které šly přímo do zkušebny. Nevyhovující okamžitě celníci při odškrtávání vracelií. Za kterého svatého byly zkušebny,celníci a kontrola zrušeny nevím….ale takto zpočátku *-/+fungovalo.

            To se mi líbí

        • Mac napsal:

          tak sorry, že jsem Vám urazil tento národ. Bylo to způsobeno tím, že mi už bohužel není dvacet a s TÍMTO národem mám fakt už nějakou zkušennost

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Tak to já také.
            Zjevně máme ale zkušenosti dost odlišné.
            Známe vůbec ty samé lidi?

            To se mi líbí

            • Mac napsal:

              ty samé lidi? to dost pochybuju, to by byla hodně velká náhoda …..
              Máte zkušenosti odlišné? Kdy naposledy jste dostal od řemeslníka fakturu? Nikdy jste nezaslechl větu „bude to bez dokladu? tak to můžeme udělat o 20% levnější…..“ …?

              To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                v těchto diskuzích se vždy objeví hláška tohoto typu.

                „Nikdy jste nezaslechl větu „bude to bez dokladu? tak to můžeme udělat o 20% levnější…..“ …?

                nikdy však hláška typu tohoto.

                „doklad nepotřebuji,chci to levněji,nechci platit DPH 21%“

                dlouhodobě opakované otázky „bude to bez dokladu,tak to můžeme…“ a nezmiňování požadavků „doklad nepotřebuji,nechci platit…“ potom vede pouze k jednomu závěru,že ten zloděj je vždy a pouze živnostník,ale nikdy ne ten odběratel.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Naposledy asi před měsícem, Maci.
                Dělal jsem fasádu a na fakturu.
                Jinak viz čtenář.
                Ne vždycky to je řemeslník, kdo toto navrhne, vlastně je to v podstatě vždycky zákazník, pro řemeslníka je to celkem risk.

                To se mi líbí

              • Mac napsal:

                ale jistě, pokud byste nežádal doklad na práci typu nová fasáda, byl byste slušnej kaskadér. Už jenom kvůli záruce a případným reklamacím. Pro řemeslníka to zase tak velkej risk není. Souhlasit se čtenářem nemám problém, často je to iniciativa zákazníka, ale co to znamená? Pořád dokola jedno a to samé – je špatně nastavený systém a EET je jeden z možných způsobů, jak systém aspoň trochu narovnat.

                To se mi líbí

      • oh napsal:

        Moc hezká logika – může za to národ…
        U pravidel silničního provozu se tento přístup už nějakou dobu používá. A kupodivu vždycky, kdy se zvýšená restrikce (snad) příznivě projevila na statistických číslech, ozvala se z dopravní policie znovu stejná argumentace – podívejte, restrikce funguje, potřebujeme víc restrikce, víc lepších bičů. 🙂
        A bez ohledu na počet a kvalitu bičů, stále jsou někteří rovnější než ostatní.
        Přehlížíte IMO základní princip fungování byrokracie, Maci – když už úřad dostane nějakou pravomoc, bude se už vždy dožadovat jen jejího dalšího posílení, a nikdy nebude souhlasit s jejím odebráním nebo nedejúřad dokonce zrušením.
        Nic nesmí fungovat bez úřadu!
        A poté nastupuje mašinerie popsaná Cyrilem Northcote Parkinsonem.
        1. Úředník stoupá v kariéře, jak přibývá jeho podřízených.
        2. Každý úředník přidělává práci ostatním.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Můžou za to lidi. Kradou, lžou a šukají, ani poledne nedrží. Připomenu jen před časem uváděný Diokleciánův ceník. Takže snaha státu ovlivňovat podnikání „ve prospěch lidu obecného“ je tu odjakživa. To není jen výmysl Babiše. Prostě s rozvojem technik se mění i techniky toho ovlivňování.

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Co potom váš oblíbený zákon o zadávání veřejných zakázek, pane Bavore?
            Osobně nemám nic proti principu ovlivňování podnikání ze strany státu, jen mě někdy neskutečně sejří konkrétní podoba toho ovlivňování a také skutečnost, že už začíná být riskantní si bez porady s právníkem koupit 1/2 litru mléka a tři rohlíky v krámu na rohu.
            Nevím, co by s tím dělal císař Dioklecián, ale chovám temné podezření, že král Chamurappi by pravděpodobně většinu dnešního úřednictva zaměstnal nějakou skutečně potřebnou a užitečnější prací – třeba kopáním a údržbou zavlažovacích kanálů. A sepisovače dnešních zákonů by buďto nechal popravit, nebo poslal k nějaké znepřátelené královské konkurenci. Jako sabotéry..

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Nechápu tuto poznámku. Ale co se týká tvůrců zákonů, tedy zejména amatérské tvorby v patlamentu, souhlasím s řešením Chammurapi.

              To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          podepisuji,se stovkou palců nahoru,

          z tohoto pohledu je až s podivem,že někdo může vidět Ťoka jako kompetentního ministra.

          PS:Slime,Slime,ach jo

          To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Čtenáři, napsal jsem: MOŽNÁ Ťok

            HORŠÍ fORMULAČNÍ PROHŘEŠEK BYL
            projevujete podivnou vysokou náročnost
            A Z TOHO NEBYLO JASNÉ, ŽE NEMYSLÍM KODLA, ALE JEHO NÁZOROVÉ PŘEDCHŮDCE

            To se mi líbí

          • karlik napsal:

            no, ťoka znám osobně a o jeho kompetenci nemám žádné iluze (konečně, co člověk, přišlý z prostředí ropa/plyn teče-neteče, může vědět o stavebnictví, stavění a urbanistice?). leč, co on má společného se zákonem o veřejných zakázkách?

            To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Tok býval šéfem První brněnské a vyráběl třeba turbíny. To jen na okraj.

              To se mi líbí

              • karlik napsal:

                to sice býval, ale jeho profesní životopis tím začínal, nikoli končil. narážel jsem na tuto jeho éru: předseda představenstva jihomoravské plynárenské (2003 až 2006), pak byl ještě u komárka a posléze ve skanska.

                To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Boji se kontroly, to dá rozum. Kdybyste jezdil jako ja skoro dvacet let přímo mezi Řeky a ne do rezervace/resortu, zjistil byste, že je to jinak. Koho znají, k tomu se s účtenku neobtěžuji. Ke mně už spoustu let také ne. Řeknu (treba) Adonisovi „Logariasmo, parakalo“ a on vysype cifru za to bajecne jehneci (kteří mozna koupil mimo fakturu) a přinese panáka raki. A poprejeme si „Kali nichta“ a je to. Účtenku z kasy jsem od něj neviděl snad patnáct let. Váš pohled je pohledem náhodného turisty, řekl bych.

        To se mi líbí

        • Mac napsal:

          jo, jistě, že je to pohled náhodného turisty. Však jsem to uváděl jenom jako příklad, že EET může fungovat a nikdo se z toho neposere. A pokud Vám společnost, kde si popřejete Kali nichta, bez faktur nakupujete, bez účtenek prodáváte připadá jako vzor a idyla, pak se ptám, proč se nevystěhujete mezi křováky. Ti taky žádnej stát nepotřebují a tak si nelámou hlavu s nějakýma daněma.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Pokud EET může fungovat tak, že se účtenky prostě nevydávají, (a nikdo se neposere) pak se mi vnucuje otázka, nač tedy ta EET je, a odpověď jsem už několikrát napsal.
            A nejen dneska, samozřejmě, EET bude obsahovat jen ty údaje, které se do ní zadají, že jo.
            Když dostanu za práci zaplaceno skrze účet (a to je dnes naprosto normální, ba mnohdy vyžadované), údaje se také nedají vymazat, i bez EET.
            A když někdo bude dělat načerno….tak to žádná EET nemůže zjistit, to mohou jen ty samé kontrolní mechanismy, které to mohou zjistit dnes.
            No a když někdo dělá načerno, dělá levněji a je mi dejme tomu konkurencí, i když ne zdaleka všude, protože jak jsem uvedl, pro obce a firmy bez bankovních plateb dělat nelze.
            Co se mě týká, jako idyla mi rozhodně nepřipadá společnost, která díky systémovým selháním EET zavádí aby si na nich mastil kapsy kdovíkdo (krást se dá i po řádném placení daní) a kdovíkdo si tím dělal mocenské body.
            A křováci bez potřeby státu?
            To je sen všech svobodných lidí.
            Nepotřebovat stát a prosperovat….i když nevím, do jaké míry zrovna křováci prosperují, ale divil bych se, kdyby byli nějak méně šťastní jak my.

            To se mi líbí

            • Mac napsal:

              moc nerozumím, co byste vlastně chtěl.
              Být šťastný jako křováci? Odmítáte axiom, že podnikatelská činnost by měla být dokumentována? Pokud ovšem nebude dokumentována, není to žádné podnikání, ale šmelina. Vaší první větě nerozumím vůbec – já jsem někde psal, že EET může fungovat tak, že se účtenky nevydávají?

              To se mi líbí

              • Mac napsal:

                že tato společnost systémově selhává – to máte jistě pravdu. EET je pokus alespoň nějaký systém nastavit. Možná máte v rukávu kupu alternativních nápadů, jak systém vylepšit. Měl byste nám je předestřít, abychom mohli debatovat o jejich výhodnosti oproti EET

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                To nemám zapotřebí, protože vy se mnou nechcete o tom diskutovat ale chcete se obyčejně jen hádat.
                Tam píšete, že EET může fungovat, a nikdo se z toho neposere- pod panem Hudcem, který ovšem píše, že EET v Řecku funguje tak, že papír dostane jen někdo.
                Chce to pozornějši číst, Maci.
                Já nezpochybňuji princip EET a jasně jsem to tady napsal.
                Zpochybňuji její praktickou aplikaci a dávám k dobru možné důsledky jejího použití.
                To je třeba vážit především- důsledky.
                EET se dá relativně snadno obejít, v podstatě stejně, jako se dnes obchází placení daní.
                Prostě se platba neuvede v účetnictví.
                To je ovšem možné pouze při hotovostních platbách, to bych vyzdvihl.
                Bezhotovostní platby EET nepotřebují, ta platba MUSÍ být řádně daněna, nejde se jí vyhnout.
                Jinými slovy, EET je tady pro ty, kteří používají hotovostní platby.
                A když jeden člověk dává jinému člověku hotovost, záleží pouze na jejich dohodě, jestli je to s účtenkou, nebo bez, žádná EET je k tomu nedonutí.
                No a kdo že používá hotovostní platby, ti větší, nebo ti menší podnikatelé?
                PODLE MĚ jsou to ti menší a malí.
                Ti velcí a větší jedou bezhotovostně.
                Takže se na mě nezlobte, pokud poněkud zpochybňuji praktický finanční zisk EET.
                Protože vyrazit z hotovostních plateb 11 000 000 000 ročně (a víc) na odvodech navíc, se mi zdá přitažené za vlasy.
                Aby to pak nebylo tak, že výběr bude větší o 3 000 000 000, a náklady na EET budou 3 500 000 000.
                No, můžeme si tu diskuzi zkusit, jak to tedy vidíte vy?
                Ale prosil bych bez etnických a národnostních vlivů, čistě ekonomické úvahy, etnické hlášky si necháme až na diskuzi o migraci, souhlasíte?

                To se mi líbí

              • Mac napsal:

                debatu o návrzích, které mi odmítáte předložit, si necháme na později. Teď nemám moc prostor.
                Jenom drobná poznámka k Vašemu „EET se dá relativně snadno obejít, v podstatě stejně, jako se dnes obchází placení daní.“ Nevím, jak se Vám osobně daří obcházet placení daní. Já se kolem firemních financí už nějakej pátek motám a ubezpečuji Vás, že pokud chcete mít klidné spaní, tak těch možností, jak obejít daně zase tak moc není.
                Samozřejmě, pokud jste drsoň a navíc věříte, že k Vám berňák přijde na kontrolu až někdy kolem roku 2094, potom jistě obcházet můžete. Ovšem stejně tak můžete tvrdit, že se dá v pohodě vraždit a pak to „nějak obejít“.
                Ale já mluvím právě o tom klidném spaní a plus minus poctivém přístupu k podnikání.
                To jsem ale naivní blb….

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Nebuďte protiva, Maci.
                Abyste si pak nenazbíral spousty plusů jako oběť mé zvrhlé hádavosti, až začnu být protivný já.
                Zatím žádám diskuzi a jsem jen minimálně jízlivý.
                Já nepíšu, že obcházím daně, ale že ty finty znám- jako je zná každý.
                Ono to není nijak složité, základem je ale v podstatě vždycky hotovostní platba „mezi 4 očima“.
                A já kontrolu měl, a víte, kolik jsem potřeboval času na přípravu?
                Nic, ten den, kdy jsem byl vyzván, tam měli moje papíry.
                Čert ví, proč zrovna moje maličká firmička zaujala bystrý zrak FÚ, ale neměli výhrad k mé činnosti.
                A že nechápete, nebo nechcete chápat moje návrhy neznamená, že je nepíšu.
                EET je podle mě bič na chudé a malé, velkých se netýká.
                Nebo snad máte u vás ve firmě sebemenší problém s EET?
                Nemůžete mít, protože jedete v bezhotovosti.
                Abyste rozuměl, jak konkrétně EET pomůže zvýšit výběr daní u vaší firmy?
                Teoreticky, nechci, abyste odpovídal, že řádně platíte.
                Zkuste to teoreticky, jak by firma vaší velikosti (tu nevím) mohla krást, a jak tomu EET může zabránit.
                Třeba je dobrá finta na placení daní on-line párování dokladů.
                Tím je znemožněno, aby se jeden doklad odečítal vícekrát jak z daňového základu, tak jako odpočet DPH.
                To je lepší opatření jak celá EET asi tak 10x, a za minimální náklady.

                To se mi líbí

              • Mac napsal:

                pokud tomu správně rozumím, tak jedinou fintou na obcházení daní, kterou znáte, je krácení tržeb…. hmmmm
                to si můžete dovolit u daňové evidence, těžko ve fabrice, kde vyrábíte na sklad, z něhož pak prodáváte. Taky prodáváme za hotové (nepatrně), ale vždy proti dokladu, ono to totiž jinak nejde (nevyskladníte).
                A pokud by ten živnostník měl obcházet daně nebo EET – stačí vyhnat do terénu kontrolory – falešné zákazníky, zavést hodně přísné pokuty a zjištěné podvádění patřičně medializovat i se zveřejněnými flastry.
                A protože už pro dnešek končím, tak na Vaše námitky, že to nebude fungovat – lepší to zkusit, promyslet dopady, nastavit nějaké parametry, vyhodnotit, modifikovat, než rezignovat a nechat dál ten stávající bordel, ve kterém si každý dělá , co chce

                To se mi líbí

              • Mac napsal:

                a poslední – k tomu vícenásobnému odečítání od daňového základu – to přece hlídá kontrolní hlášení. Stačí jediná položka, kterou uplatníte na vstupu a v systému FÚ se nespáruje s protistranou – během pár dnů Vás finančák atakuje s požadavkem dokladování. Totéž pokud jde o vyclení při prodeji mimo EÚ – provázané databáze FÚ a celnice.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Ne!
                Jsou i jiné finty, ale ty se pomocí EET nedají zachytit.
                EET zachytí pouze krácení tržeb.
                Mohu se jízlivě zeptat, či to rovnou udělat jako vy a napadnout vás, že když neplatíte daně pomocí jiných unikových fint…
                To ale nikam diskuzi neposune, a obávám se, že váš styl je dost nevhodný na diskuzi, ale vhodný na nekompromisní seřvání podřízených.(ne oponentů, ale podřízených)
                A já váš podřízený nejsem.
                Je tak těžké pochopit, že se ptám na to, jak konkrétně jde u vás ve firmě pomocí EET zabránit možným daňovým únikům?
                Přece EET zabraňuje daňovým únikům, já tvrdím, že dokáže zabránit krácení tržeb, samozřejmě, a to ZDŮRAZŇUJI, pouze pomocí provokatérů, o kterých píšete.
                Jenže pomocí provokatérů to jde i bez EET, ne?
                Dejme tomu, že EET nedovolí duplicitu uplatňovaných dokladů, ale ten zákon už tady je, EET tedy není třeba.
                Nebude třeba nic, ani účetní, protože když uživatel EET klikne na nějakou ikonku na stránkách FÚ, okamžitě mu vyjede daňová povinnost, zálohy, ekonomické grafy.. prostě všechno.
                Vy děláte ve fabrice…no, to pak samozřejmě máte dojem, že EET je skvělá věc, protože je na ty ostatní, sice nevíte na které, ale to vědět nepořebujete.
                Jedno ale víte jistě, váš se to týkat nebude.
                Zatím….
                EET je totiž také cesta, resp. první krok, k naprosté elektronizaci života člověka.
                Čipy budou navazovat za pár let.
                Opravdu to chcete?

                To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Jste zbytečně agresivní. Ani slůvkem jsem se nezmínil o tom, co se mi líbí či nikoliv, ale popsal jsem realitu a váš příklad tím trochu diskvalifikoval, což se vás asi dotklo. Vy mne posíláte mezi křováky, já vás jen do říše iluzí o chodu okolního světa.
            To je celé.

            To se mi líbí

            • Mac napsal:

              samozřejmě, že realita může být různá. Ovšem jaký podíl na celkové ekonomice a výběru daní mají tihle Adonisové?
              Jenom proto, že v bohem zapomenutých končinách žádat doklady je asi opravdu nesmysl, přece neznamená, že na dokladování podnikání obecně rezignujeme.
              Vy mne do žádné říše neposíláte, jenom poněkud demagogicky vyvracíte moje argumenty

              To se mi líbí

        • Mac napsal:

          jo a ještě mě napadla drobnost. Dám možná přednost méně báječnému jehněčímu v podniku, který dává doklady, nakupuje na doklady a tedy jeho suroviny projdou alespoň nějakou vstupní kontrolou (měly by), než bůhvíkde splašené pošlé jehně, jehož odér mi velký přítel Adonis vylepší kořením a voblbne mě přátelským tlacháním a frťanem šnapsu 🙂

          To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Aha.
            Nu, vězte tedy, že v Paleochoře nikdo jiný, než bratři Adonis a Stefanos jehněčí na rožni nedělá a i oni jen ve čtvrtek. A schází se na ně většinou místní, což je samozřejmě nejen uklidňující, ale v cizině zpravidla obecně dokladem kvality.
            Vstupní kontrola na jižním pobřeží Kréty? Zešílel jste? Kdo by ji tam dělal? To by měli to jehně, koupené někde kolem Kandanos (nejspíš), odvézt nejdřív do Chanie?
            Máte asi o Řecku představu, že se tam žije jen v turistických resortech all inclusive, ale to je omyl.
            Svatá prostoto…. smíchaná se zlobou….

            To se mi líbí

            • Mac napsal:

              zbytečně Vás to bere
              Jenom na okraj: velice obdivuji Váš dlouhodobě projevovaný literární talent a souhlasím v 90% s Vašimi názory. Jenom mně trochu vadí Vaše povýšenost, s jakou se díváte na prosťáčka, kterej na dovolenou jezdí do hotelu. Vono je to totiž s rodinou a dětmi přece jenom pohodlnější.
              Tu Krétu, ze které jste tak vedle, že tady s ní pořád machrujete, jsem navštívil asi osmkrát. Pravda, vždy v hotelu. Ovšem většinou jsem půjčil na 1-2 dny auto a slušně si ji projel – od Chanii po Palekastro, přes kláštery a venkov. Sice chápu, že proti člověku, který v Paleochoře tlačí Adonisovo jehněčí jsou moje životní poznatky nulové, ale stále nechápu, jak to souvisí s EET, dáváním účtenek a Vašemu glorifikování bezdokladové ekonomiky

              To se mi líbí

              • Hudec napsal:

                Ale já přece nic neglorifikuji, jen popisuji realitu, resp. její (asi malou) výseč. Švindlovat, když je to trochu možné, je přirozená lidská vlastnost a není tudíž žádnou českou specialitou. O ničem jiném jsem nepsal. Osobně je mi EET celkem lhostejná, mého miniaturního „podnikání“ se netýká, v hotovosti (jak už jsem napsal) neinkasuji už hodně hodně let.
                Kam jezdíte na dovolenou je samozřejmě vaše věc, jen asi není úplně korektní generalizovat své zkušenosti, které jsou vždy a nutně selektivní. Já přece netvrdím, že ve velkém hotelu se nevydávají účtenky atd. Tvrdím ale, že jsou místa, kde se nevydávají a popsal jsem i základní pravidla/předpoklady, jimiž se takový postup řídí.
                Nemohu ale přehlédnout, že v Babišových rukou je EET klackem (třeba i oprávněným) na malé podvodníky, leč mezitím velcí kradou v jiných řádech jako o život.
                S pozdravem „Čapím hnízdům zdar!“ asi tuto diskusi, která nabrala nezdravě osobní tón, raději ukončíme. Ne?

                To se mi líbí

              • Mac napsal:

                jo

                a jinak – nic ve zlým:-)

                P.S.
                ˇHnízda, ať už čapí či jiná mě nějak extra nerajcují, vidím v tomto státě spoustu jiných zásadnějších problémů. I když Andy si tuto provokující malichernost mohl samozřejmě odpustit …. :.-)

                To se mi líbí

          • oh napsal:

            No, proti gustu…
            I když, znám pár podniků, kde sice mají na všechno doklady a certifikáty, ale jídlo bych si tam nedal, ani kdyby to bylo poslední jídlo na Zemi.

            To se mi líbí

            • Mac napsal:

              🙂
              jasně
              čistě mezi námi – já bych si to jehně u Adonise taky dal a účtenku bych nechtěl…..

              jenom mi ten páně Hudcův příklad nepřipadal úplně férový a adekvátní

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … to snad není pravda, Macu,
                dyť von Vám ten Hudec nic neférovýho necpe, von jasně popsal svoji zkušenost a zvyklosti „domácího EETu“ někde u ďasu v Středozemním móři! Jak oni tam zacházejí s účtenkama. Jestli to chcete ještě polopaticky, tak: známýmu, prověřenýmu a nekonfliktnímu tam daj flákotu BEZ účtenky (to bude taky i u nás po zavedení EET) a neznýmýmu Macovi ji daj třeba v tý samý kaverně S účtenkou (to bude i u nás taky)! Ve vší úctě, Macu, je to už, proboha, vůči Vám adekvátní?

                To se mi líbí

              • Mac napsal:

                čéče, klídek, ať Vám nepraskne.
                Já jsem holt takovej prosťáček, že si myslím, že by tu účtenku měli dát jak příteli Hudcovi, tak kverulantovi Macovi. To bych považoval za fér podnikání a fér přístup k zákazníkovi a ke státnímu rozpočtu, jak se říká padni komu padni (Petr Nečas …:-))
                V y vyznáváte podivnou teorii, podle níž služba kámoši nespadá do daňového režimu, služba třetí osobě ano…:-)
                Nepřipadáte sï tak nějak v nějakým jiným rozměru? Minimálně daňovým? , :-)))

                mimochodem – vy evidentně sympatizujete s daňovými úniky. Nic proti tomu. Ale nevyčítejte člověku, kterej je tam blbej ( a taky chce klidně spát) , že platí daně, když se mu filozofie „odrbej stát za každou cenu“ tak úplně nezamlouvá-.
                Samozřejmě — ve vší úctě :-))

                To se mi líbí

            • jaa napsal:

              Hmm,s těma živnostníkama tovidím tak -jde-li o opravu co nejde do systému-voda,elektrika a pod.doklad nežádám.Jde-li o vyjmenované – samozřejmě ano-protože je to zároveň možný doklad pro pojištovnu ,že jsem se pořádně starala a kdo opravu dělal….

              To se mi líbí

  3. kchodl napsal:

    Proti čemukoliv, co dělá Babiš, například EET, vede žumpa téměř válku, takže to asi k něčemu celkově bude. Čistě podle čísel teprve Babiš dokázal vyrovnat rozpočet a nežrat na dluh. Přitom nezachcípl celou ekonomiku jako všichni ti šašci před ním.

    Ohledně zneužití informací z EET, to je jistě hrozba. Ovšem virtuální, protože informace v tomto objemu je skoro nemožné vyhodnotit a použít – sice o tom všichni lumpové sní, ale „skutek utek“.

    Není to jednoduché ani technologicky. „Big Data“ se tomu říká. Vzhledem k tomu, kdo to všechno dělá (IBM), můžeme být úplně klidní. Tak vyhnilý korporát jste neviděli ani ve snu. Jsou absolutně neschopní, ničeho. V současné době se živí prodejem všeho, co vytvořili jejich předkové, žluťákovi.

    Obecně vzato, málokdy se stane, že by tyto dohledové systémy – jako jsou třeba kamery v ulicích – byly použity proti lidem, většinou totiž vytvářejí důkazy proti systému. Například proti zneužití moci policií.

    V dnešní době totiž nemáme prioritní problém se zákony a nařízeními, ale s tím, že zhovadilý SYSTÉM je odmítá dodržovat, pokud jde o chování jeho pochopů, kteří se domnívají, že stát vlastní a mohou páchat jakoukoliv všivárnu.

    To se mi líbí

  4. Slim napsal:

    „nezachcípl celou ekonomiku jako všichni ti šašci před ním“

    S TÍM ZCELA SOUHLASÍM A CHTĚL JSEM TO NAPSAT STEJNĚ.
    Zdá se mi, že projevujete podivnou vysokou náročnost. KOLIK jsme měli dobrých, kompetentních ministrů, počínaje rokem 1990? Zkuste si vzpomenout. Napadá mi P. Moos (teď možná Ťok), a potom jeden lékař, který RYCHLE srovnal deficit zdravotního systému, uvalil nucenou správu na VZP a kterého lékárníci, kterým sáhl na marže nenáviděli jako mor. (A jako hejtman dal do pucu Kutnou horu). Přitom se ukázalo, že nebyl zrovna neposkvrněným princem, a tak odseděl slušnou dobu. Ale, byl to člověk, který věděl, KAM a JAK v systému šáhnout.
    A pak jsme měli jednoho slušného finance (Mertlíka), který ekonomickému systému rozuměl. Zeman ho nepodržel a tak neodsloužil ani celé období.

    A teď máme dalšího, který sice není makroekonom, ale ví z praxe, jak se krade, a že se v Čechách krade pořádně, a zaťal tomu aspoň částečně tipec.
    Směju se a kroutím hlavou nad tím chucpe, když slyším Kalouska, jak breptá, že „teď, za růstu by měl být rozpočet vyrovnaný“. On bere krizi jako něco docela vnějšího a ne to, co sám podpořil a později i přivodil svou zhovadilou, neználkovskou politikou. 🙂 😦

    Tak to máme tři možná čtyři. Je to hodně, z těch mnoha desítek??

    2) Zrovna včera jsem opět četl, že Vídeň je druhá (vedle Melbourne) na světě v pohodlí života obyvatel. Praha PADESÁTÁDEVÁTÁ. Vím, že mnozí těmto průzkumům nevěří, ale ono na nich mnohé je, zvlášť když se po léta – a různé – víceméně shodují.
    Ptám se proč Praha, která se Vídni vyrovná historickým bohatstvím a předčí jí krásou, má, zčásti po socíku, slušnou veřejnou dopravu (zrušení trolejbusů byla samozřejmě kolosální chyba) na tom není líp, aspoň ve dvacítce??
    A napadá mi to jediné. Krade se, ve velkém. Na ostatní nezbývá čas, ani prostředky. Ostatně, onehdy se stal P. Hulínský (ČSSD) čelní pražský odklaněč, jestli ne kmotr, stal náměstkem ministra vnitra. Proč asi??

    To se mi líbí

  5. brtnikvbrlohu napsal:

    Kdysi jsem taky živnostenčil, prodával jednu okrajovou komoditu – jako vedlejšák, roční obrat tak kolem 100 000 – hodilo to tak na přilepšenou o dovolený, fiskál jsem nijak nešidil – spíš naopak – jestli pak by to šlo takle i s koblihokasičkama?? A znám několik dalších – obrat max do půl mega za rok, někteří berou fiskál na hůl – za rok pár tisíc – jiní míň, Ti všichni zákonitě skončí – někdo přijde o vedlejšák, někdo skončí na pracáku, někdo si nepřilepší k důchodu. Co takle – jak jistá strana i navrhovala – vyjmout z kasiček neplatce DPH??
    Právě s nejdrobnějším podnikáním bude ámen.

    To se mi líbí

  6. čtenář napsal:

    ááá,26 tisíc,nijak závratná cena,takřka velmi dobrá.

    říká ten kdo si to kupovat nemusí.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Řekl ten, kdo kupoval.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        a myslíte tím tento systém,který jste popsal,ten za 26 tisíc anebo dobrovolný nákup toho mobilu před mnoha a ještě více lety?

        Pokud ten za 26tisíc,dejte odkaz,rád si počtu jak je tam,v té ceně 26tisíc definován ten trvalý servis.

        To se mi líbí

        • Mac napsal:

          no trvalý servis na registrační pokladnu asi nebude vyžadovat žádné milionové náklady. Není to IS velké fabriky,žádnej SAP

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            když se čas od času mluví o výdajích domácností tak se zmiňuje i to,že většina těch domácností má finanční rezervu cca pouze na jeden až tři měsíce,jedná se snad o miliony?
            Není snad živnostník také ta běžná domácnost?

            Mě nezajímá to,že to nebudou miliony,to je jasné jak facka.
            Mě zajímá přesná definice toho trvalého servisu a přesná částka.kterou za ten „trvalý servis“ budu platit.

            zajímají mě ta drobná písmenka pod čarou,ta s tou hvězdičkou.

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              Čtenáři
              Dlouhodobě dělate s malích podnikatelů hrozné chudáky.Já rozhodně nejsem stěch co horlí proti malím podnikatelům ale Vaše argumenty jsou dost často ten druhý pol jak se jim ubližuje,jak jen tak tak přeživají……..položil jste si otázku proč jich to teda tolik dělá.
              PROČ BY TY NEPOCTIVÝ MĚLI MYT VYHODU proti těm poctivým a to jde jen kontrolou a dohledem na dodržovaní pravidel obzvlášt u nás.
              Zaměstnanec je také pod stalou kontrolou musi do puntiku odevzdat co je uzakoněno,proč by to nemělo platit u podnikatele……….je to bežný standart v civilizovaném světě……takže je uplně mimo plakat že to je likvidační.
              Je plno věcí vtom podnikatelském prostředí co je niči,na co by se měl stat zaměřit……..ovšem zaklad podnikaní ,standart by měli byt učtenky………je to běžné ve světě proč by to mělo byt likvidační u nas jen to nahravá těm hajzlikum co podvadí

              To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                tato,
                nemusím si tu otázku pokládat,protože ze statistik je patrné,že živností jako činnosti hlavní je stále méně a přibývá živností na činnost vedlejší.

                To snad o něčem vypovídá tato.

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Vypovídá to o tom, že nebylo dobré tolik uvolnit možnost podnikat pro každého, že ne každý „na to má“, že melouchaření (činnost vedlejší) je u nás zakořeněno a má u nás daleko větší úspěch než podnikání. EET ten úspěch melouchaření kazí, proto křik. Špatně a zbrkle založeno počátkem devadesátých let, na politickou objednávku.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                Petřepavle,
                vyjasněte si základy,čemu se říká živnost jako činnost vedlejší,živnost jako činnost hlavní a poté se o tom můžeme pobavit.

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Děkuji čtenáři za reakci. Omlouvám se, ale nebudu, je mi to lhostejné.

                To se mi líbí

              • tata napsal:

                čtenáři

                Nezlobte se ale ten argument je hodně slabí a hlavně je mimo téma……..jestli někdo nemá na pořizení standartu at nepodniká…….ohledně ubyvaní………..je přece jedno že přibyvá vedlejší……..spíš bych řekl že to je spiše potvrzení toho co řikám ,piši já………..lidi hledají cestičky jak to obejit myslím standarty co jsou bežné v civilizovaném světě.
                NEJSEM proti aby lidi co nato mají měli třeba trvalou praci a přivydělavali si vedlejšákem……ale nevidím duvod proč by vtom vedlejšáku neměl byt dodržen princip kontroli…..musi si rozmyslet vyplatí se mi to……..jestli né obhajoba že to je likvidační je opravdu mimo…….tak nepodnikej

                To se mi líbí

            • Mac napsal:

              to je chvályhodný přístup – zajímat se o písmenka pod čarou. A jak to souvisí s EET jako obecným principem tlačícím podnikavce k poctivosti?

              To se mi líbí

          • jaa napsal:

            NEBUDE,POKUD SE POS.ANCI zase NEZPRČÍ A NEBUDOU SÁZET JEDNU NOVELU A „ZLEPŠENÍ“ PO NÁTLACÍCH LOBBISTŮ ZA DRUHOU. Bohužel ty různé komise a pod.v obou sněmovnách -nejsou odborníci ale vše vypracovávají za nemalý peníz “ financí znalé“ ,na lobistech závislé „odborné“firmy. v tom je pes zakopaný.Kdyby tam nebylo zásahů z venčí a sněmovny měli své odborníky-a nevolili jsme tupé populisty – ajéje .Koli k sedí ve sněmovnách ekonomů,a dalších profesí? .Samí právníci a neúspěšní doktoř co si kecáním–paardon komunikativností ta místa ukecali.sorry…
            Proč jsouo většinově okresy a kraje úspěšnější a proč tamější odborníci nechtějí do vyšších pater., takže se tam -docoby lukrativních postůcpou nixmochři a podobná verbež. Co jsou tam platní herci,zpěváci.ex novináři ..apodobná sebranka???…Asitolikjakokomediantnapostuministraobrany.

            To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Nemohu dát odkaz, protože to zařízení není moje, je toho podnikatele a jak jsem slyšel, tak dávám. Samozřejmě, že pod pojmem trvalý servis je nutné vidět to nejdůležitější, což je prostě okamžitá pomoc při zásahu trpajzlíků. Aktualizace asi v ceně nebudou, stejně jako u čehokoliv jiného. I tak mi to bylo podáno: kde v případě v případě problémů hledat někoho, kdo to odstraní, když tady ti jsou schopni zasáhnout i na dálku.

          To se mi líbí

  7. tata napsal:

    Docela jsem zvědav na debatu zde,jsem někde uprostřed polú,pro a proti.CELKEM mě překvapil vonrammstein že je na tom vyrazném protipolu.Myslím že zde jde spiše jak vnimat celkově konaní Babiše.Z hlediska jak by mělo fungovat podnikaní a jak funguje v civilizovaném světě………je naprosto jasné ,že učtenka by měla byt samozřejmostí jako jinde ve světě,všechny argumenty že to zničí podnikaní jsou defakto protimoralní,nák v duchu kdo nekrade okradá rodinu,že ukrast šroubek v praci je normalní,to máme zažrané pod kuži.Prostě obhajovat to že nemám na nakup pokladny a provoz je zcestné,mělo by to patřit k zakladu podnikaní,A ROZHODNUTÍ NA TOMTO ZAKLADU BUD PODNIKAT NEBO NE.Ani argument o sledovaní nemá velkou vahu,v době kdy jsme defakto sledovaní na každém kroku s dalekou citlivějšimi daty……např v každem windous je špion,vše se dá zneužit a vdobě této techniky je to jen minimalní važnost tohoto nebezpečí.

    Ohledně tohoto je to vlastně zavedení standartu do naší prohnilé společnosti,jen se bojím a vtom souhlasím s vonrammstein ON JE MNOHEM CHYTŘEJŠÍ a nebezpečnější hlavně pro člověka s mími nazory na svět,proto to udivení o vonrammstein,,,,,,,,on ted myslím Babiš vlastně bojuje v našem zajmu nebot aby ziskal moc musi zatočit rozviřit to bahno……..v mnoha naznacich ale ukazuje že to bude zase jen co bude vyhovovat jemu aby rostl,takže vše neziskové bude přitěž.
    COŽ je dobré pro dobře fungujicí firmu ale už ne takto řidit stát………je to povahově diktator…….otazka tedy je kam až zajde a toho se já bojím,určitě ted vtomto stadiu té bandy co zatím vladla je určitým přinosem ovšem jak ziská neomezenou moc,?

    To se mi líbí

  8. Mac napsal:

    Pokud ta částka na pořízení je pro někoho vysoká (neříkám, že nemůže být) – nebyl by snad takový problém umožnit podnikateli dát např. celou pořizovací cenu do nákladů 2x a tak ušetřit na dani (třeba jako náklady na vědu a výzkum). Nebo třeba 50% pořizovací ceny použít na snížení daně. Nebo…anebo..či třeba….
    asi se to dá změkčit, pokud by zásadní problém měl být v pořizovací ceně nutného vybavení

    To se mi líbí

  9. brtnikvbrlohu napsal:

    A ještě – byla tu zmínka o Slovensku – pokud vím tak tam není online připojení nutné ani náhodou – kasička má paměť kde ukládá účtenky a to se jednou za čas – asi podle obratu? vykáže – měl by někdo kdo je místní popsat jak to funguje u nich – zdejší systém je podle mne příliš zbytečně složitý – viz princip Occamovy břitvy. Debata se vede jenom na úrovni ano – ne – co takle popřemýšlet jestli se to dá udělat jinak, jednodušeji?
    Taková fronta na pivo v bufiku při rychlosti odezvy která je občas u bankovních karet 🙂 .
    A IZIP? k tomu by se měli vyjadřovat ti co mají co do činění se zdravotnickou dokumentací – v podstatě zprzněná dobrá myšlenka která stejně neodstaní papírové zprávy (etc.) – stejně jako elektronické recepty – zvláště mnozí starší musí mát něco hmatatelného v ruce – a týká se to i dnešních náctiletých až zestárnou.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Registračnú kasu nepoužívam, no zaujímal som sa kvôli svojmu podnikaniu. Spočiatku síce nemuseli byť online nikdy, no od 1.1.2015 sa to zmenilo a nové sa smú zavádzať do systému len také, čo sú pripojené online. Staré sa však smú používať naďalej.
      Na druhej strane od minulého roku u nás zaviedli virtuálne pokladnice cez net. Pri určitom malom počte dokladov (do 1000 mesačne) nemusí mať človek to železo, ale svojim bežným počítačom s tlačiarňou si eviduje doklady na serveri finančnej správy. Tým odpadá tá vstupná investícia na nákup hardvéru pre malých podnikateľov.

      To se mi líbí

  10. NavajaMM napsal:

    Dovolím si hypotézu, že je za tým lobby IT biznisu. Stavím sa s vami, že keď to prejde a trh s EET bude po dvoch rokoch saturovaný, príde niekto s nápadom na elektronické mýto. Potom elektronické občianky, elektronickú zdravotnú kartu atď. Keby sa aspoň ten hardvér vyrábal doma a IT firmy tu platili poctivé dane. Takto mám pochybnosti o celkovom prínose pre ekonomiku.
    Z ekonomického princípu by sa mi, naopak, pozdávalo zrušenie daní z príjmu.
    – Hľa, ako náročný je ich výber a kontrola.
    – Firmy s naozaj zaujímavým obratom buď vedia, ako sa dani z príjmu vyhnúť, alebo dostanú prázdniny (kým sa naučia tej dani vyhnúť).
    – Ten už raz zdanený príjem aj tak daníme druhý raz formou DPH.
    – Dane aj tak ľudia vnímajú ako pokutu, tak by som danil hlavne menej žiadúce aktivity. Napríklad reklamu. Tá spôsobuje mnoho kolaterálneho zla a naviac znižuje základ dane.

    To se mi líbí

  11. blbíš napsal:

    … já nemám názor na FFT. Ale mám jeden postřeh…všiml jsem si, že v hospodách apod., kde přímo fyzicky nepinglují majitelé, ale pouze jejich zaměstnanci, si ti majitelé běžně už dávno nainstalovali registrační pokladny … no ….a dávám si otázku, proč asi? Myslím, že je to jasný, né?

    To se mi líbí

  12. taras2 napsal:

    Nikdy jsem nepodnikal, tedy nevydávám ze sebe moudré tóny, jenom bych chtěl konstatovat, že ti, kteří mohou, jedou dosud (velice zhruba) polovinu výkonů mimo účetnictví. To jsem zjistil dotazy u kamarádů-podnikatelů, kteří považují za zcela samozřejmé, že práci pro známého dělají bez účtenky. A tedy levněji než s ní.
    A druhá nevědecká poznámka – bez jakýchkoliv důkazů se domnívám, že současné „oživení“ ekonomiky je jenom důsledek očekávání, že se EET skutečně zavede a tedy si podnikatelé nemohou dovolit nějaké razantní zvýšení tržeb oproti minulosti nárazově, v momentě od zavedení evidence, tedy si připravují půdu už dnes. Pokud se růst ekonomiky v posledním pololetí ještě zvýší, budu mít svoji teorii za potvrzenou.

    To se mi líbí

  13. Karamela napsal:

    Povím vám veselou historku z natáčení: jeden ze synátorů pobýval půl roku na zkušené v jednom kanadském velkoměstě. Z letadla hupsnete přímo do nadzemního rychlovlaku, který vás přepychově dopraví do centra. Cena velmi, velmi příznivá především v poměru ke kanadským příjmům, cca 2 – 4 dolary. Nicméně človíčkovi z Česka v hlavě šrotuje kalkulačka – dolárky krát plus mínus 20 – no koho by nenapadlo, že by krapánek nezašetřil a jel tak trošku na černo? Nicméně mladej tak otrlý nebyl a že si jako první zjistí, co by bylo, kdyby ho ťafli. Tak kouká, kouká, hledá informace o pokutách, nic nemůže najít. Hledá na internetu, nic nemůže najít. I ptá se domorodců, co by se stalo, kdyby neměl v MHD jízdenku? Vůbec nechápali, na co se jich to ptá. Však jízdenku si koupíš na nástupišti, víš? V automatu. No ale co když ji nekoupím? No proč bys neměl? V automatu jsou vždycky, jsou tam i automaty na rozměňování drobných. No ale co ji když furt nebudu mít? Nevěděli v práci, nevěděli na privátě, nevěděli nikde, je to totiž ani NENAPADNE, že by mohli jet na černo. Chápete ten rozdíl? Oni neví, kolik se platí pokuta, protože je to nezajímá, pokud chci jet hromadnou dopravou, tak prostě zaplatím, A v tom je jádro pudla. U nás je natolik poškozené právní povědomí a vůbec celkově vnitřní osobní morálka, že nic jiného než bič nefunguje. Bohužel je to tak, je potřeba si to přiznat. Poctivost se u nás prostě nenosí. Můžeme diskutovat, jestli za to může devastace čtyřiceti socialistických let nebo sedmadvacet kapitalistického mafiánství s opravdu exemplárními devadesátými léty, můžeme zvažovat, jestli cpát daně a poplatky do systému, který je rozkrade, příp. rozmrhá nebo dokonce rozdá úplně jiným lidem než občanům této země, můžeme argumentovat „malými“ podnikateli atd., ale pravda je taková, že se prostě podvádí, podvádělo a podvádět bude, pokud bude jen malinkatá šancička, že to projde.
    Babiše chápu a souhlasím.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Parádna príhoda a trefná. U nás je to aj tým, že za Rakúska-Uhorska ten štát nebol náš a podvádzať štát sa považovalo za vlastenecké. Je na pováženie, že tento prístup našinca k štátu sa za 100 rokov takmer v ničom nezmenil – ten štát v skutočnosti stále nie je NÁŠ.

      To se mi líbí

    • hudec napsal:

      Nu, strávil jsem před 18 lety měsíc v Torontu a jezdil pravidelne metrem. Myslím si, že Vaše historka neodpovídá tak úplného realitě, zatím jsem tam revizory a kontrolu jízdenek. Proc asi?

      To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      a co jejich podíl šedé ekonomiky na HDP,odpovídá té poctivosti se kterou se setkal?

      neřekl bych,kdybych dával i palce dolů,tak bych ho dal,za tuto větu.

      „U nás je natolik poškozené právní povědomí a vůbec celkově vnitřní osobní morálka, že nic jiného než bič nefunguje.“

      a za tuto také,

      „Babiše chápu a souhlasím“

      PS:takové obyvatele právě ten Babiš potřebuje,politické body,snadno,rychle,zadarmo.

      To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Myslím, že Godot se to zbytečně snaží znivelizovat. Moje zkušenosti z Toronta (delší a vícenásobné) z osmdesátých a začátku devadesátých se blíží Vašemu popisu Vancouveru, Karamelo (zdravím Vás 🙂 ). V. bohužel neznám, ale musí to polohou být jedno z nejkouzelnějších měst na světě. Vůbec mě neudivuje, že jak T. tak V. jsou mezi 5 městy světa, kde se nejlépe žije.
      V T. mě fascinovala třeba čistota městských trávníků, ale řekli mi, že proti západní Kanadě to je slabota.
      Asi by to mohl nejlíp rozsoudit Ji5. Z existence revizorů bych nic nevyvozoval

      To se mi líbí

      • Karamela napsal:

        Ach – je kouzelné. Taky jsem na 14 dní za synkem nakoukla. Moře, přiměřené panorama mrakodrapů, nad nimi zasněžené hory – ze sjezdovky přímo na pláž, všechno takové do zelenomodra, domy sladěné s lesy a vodou… Např. vedení města dokázalo ukočírovat růst mrakodrapů tak, aby neclonily hory, takže pohled z přístavu – no eňo ňuňo. Ó díky za vyvolání vzpomínky, krásně tam bylo.

        To se mi líbí

  14. Karamela napsal:

    O šedé ekonomice nevím. Ale mladý byl vždy oficiálně zaměstnán a dle platných zákonů daněn a pojištěn (daň z příjmů mu byla po návratu do ČR vrácena, z jakých důvodů už ale nevím, byl tehdy student…)
    A Babiše chápu a souhlasím, protože poctivému podnikateli se nic nestane a aspoň trošičku se srovná podnikatelské prostředí. Roky dělám do účta a o krácení a nekrácení daní vím svý.

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      nešlo o mladého,
      podíl šedé je cca stejný jako u nás,i když si asi myslíte,že oni jsou poctivci od kosti a my tady akorát koukáme kde co ošulit.
      To mě mrzí na lidech,kteří sem chodí a které mám rád,a Vy mezi ně patříte.

      srovná podnikatelské prostředí,narovnají podmínky,dost často je toto slyšet v poslední době.
      S tímto sloganem Babiš trefil desítku.

      Kdyby chtěl něco srovnávat,tak začne rušit výdajové paušály a snižovat hranici pro registraci k DPH.
      Ale na tohle nemá koule ani Babiš srovnávač.
      Proto jsou,co se týká EET,i poslední na řadě řemeslné živnosti.
      To už bude mít Babiš po vítězných volbách.

      Krátiče daní,kteří do toho krácení ještě nechávají nahlédnout účetní považuji za extra podivná stvoření.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        To je podle mě spíše k smíchu.
        Propaganda, která je potvrzována konkrétními příklady.
        Účetní nemůže vědět nic, co by nebylo v účetnictví.
        Dokud nebudete potřebovat policii, tak si můžete myslet, že má dlvěru a pracuje dobře.
        Dokud nebudete chtít podnikat, můžete si myslet, že poctivec má dvéře dokořán.
        Plno věcí si lze myslet, třeba i to, že zaměstnaci nekradou, protože….(vyberte)
        Jednou jsem se ptal zrovna myslím tady:
        “ S papírem za 4000 nebo bez papíru 3500″?
        Myslím, že jsem vybral malíře.
        Přece každý poctivec může na stvrzence trvat, může už nyní zlepšovat svět.
        Jenže…když ono to zlepšování něco stojí, v tomto kodelovém případě 500.
        No a též….není 500 jako 500.
        Někdo to dá za snídani, a jiný z toho týden žere……
        A v té Kanadě….to musí být ráj.
        Moje ségra v Torontu bydlí.
        Je to Češka, a tak když dostanou děti vši (a to je tam každou chvíli) tak je odvšiví a nikomu to neřekne.
        Proč by dávala doktorovi 20 dolarů za potvrzení, že je dítě odvšivené, že jo.
        Děti má dvě….
        Možná si to Kanaďan jiného, než českého původu nedovolí, to nevím.
        Ale nejsem si jistý, jestli jsou tím nějak na vyšší úrovni.

        To se mi líbí

  15. čtenář napsal:

    tato,
    položil jste mi otázku jestli jsem si položil otázku

    zněla takto:
    „položil jste si otázku proč jich to teda tolik dělá.“

    odpověděl jsem tím,že stále více živnostníků živnost ukončuje úplně anebo ji mají jako vedlejší činnost.

    Slabý argument?myslete si to

    Když někdo nemá na to,že mu stát zvyšuje náklady na to aby mohl živnost nadále provozovat tak má skončit?
    Aha,asi něco podobného jako kdybych kritikovi,který kritizuje zvyšující se náklady na vodu poradil aby se méně sprchoval anebo si vykopal studnu.

    Proč máte soucit např. s rodinou,která nemá 8.000,-na novou pračku,protože si nedokázala udělat rezervu,a musí si brát půjčku?
    Může prát přece u potoka anebo u sousedů?

    To jsou otázky jako ve školce,proč to někdo dělá když nemá na standart?

    Protože se snaží alespoň nadále si zajistit nějaký příjem.

    Stejně jako zaměstnanci,kteří chodí do práce za nízkou mzdu!
    A stejně tam chodí.
    Proč tam chodí?

    Proč chodí vysokoškolačky pracovat k pokladně do supermarketu a nejdou třeba šlapat chodník?
    Bylo by s nimi lépe zacházeno a příjem by měly nezdaněný.

    To víte tato,každý jsme jiný,někdo jde raději šlapat,jiný sedí u pokladny.

    To se mi líbí

  16. tata napsal:

    čtenáři
    ALE MIJIME SE……..možná to špatně pišu ale defakto reagujete na něco jiného než já se snažim řici,ano třeba to piši nesrozumitelně.

    skusim jinak…………..když já jako svařeč nebudu umět svařovat a věřte bylo jich dost co sem se setkal co radši měli dělat něco jiného.Prostě je nemohu omlovat že se snaží se uživit,a tak k bežnému standartu by mělo patřit učtenky,jestli ho ta vedlejší činost neuživí na to aby se podřidil standartu nemohu to omlouvat………..to vubec nemá souvislost stemito argumenty co uvadite.

    prostě jsou v životě naká pravidla,která se musi dodržovat…….jako dělnik i jako podnikatel….

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      Vy mi tedy dáváte rány,
      kam se podělo to vaše sociální cítění když jde o EET?

      živnost jako vedlejší činnost mají zaměstnanci,protože si chtějí nějakou korunou přilepšit k platu,potom matky na mateřské a penzisté.

      A Vy do toho plantáte nějakou schopnost neschopnost.

      zkusím to také jinak,
      v obchodem,kterých se má ta EET týkat se každoročně rozkrade zboží za 13miliard!!!
      1/3 mají na svědomí zaměstnanci,i ti co kritizují živnostníky za neplacení daní mezi nimi jistě budou,zbytek jde na vrub zákazníkům.

      I když by nakrásně nějakého idiota napadlo,že by bylo vhodné aby každý zaměstnanec a zákazník procházel svlékacím skenerem aby se tomuto zabránilo,tak budu proti.
      A mohl by si k tomu nechat zpracovat studii jak prodané zboží za 13miliard přinese státu XY miliard a že z toho budou zakoupeny hasičské vozy a dětská hřiště.
      Stejně bych byl proti a věřím že i Vy.

      Rozumíte,nesnáším biče,a o našich spoluobčanech si na rozdíl od zdejší většiny myslím,že jsou poctiví,i co se toho placení daní týká.

      Že naprostá většina nepotřebuje mít na ulicích kamery aby šly nalezenou peněženku odnést do ztrát a nálezů.

      Takže neviděl jsem důvod,proč by kvůli nepoctivé menšině měla být postihována i ta většina,a nevidím ho stále.

      A nepatřím a nebudu patřit mezi ty,co někdy uvěří těm kydům o nějakém narovnávání prostředí.

      Proto jsem byl kategoricky proti a budu i nadále.
      I když to je tak všechno co mohu,být proti,a jenom mlít hubou na netu.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Jo,jo….
        Můj text, kde se zastávám Čechů má zatím 7x mínus.
        Prostě potřebujeme bič.
        To je samozřejmě sebemanipulace, protože lidé obecně nějaký ten bič potřebují.
        Češi zřejmě, ZŘEJMĚ, potřebují ten bič spíše o něco menší.
        Ještě jsem neslyšel, že by Češi (ČEŠI, opravdoví) chcali na historické památky, ožralí jako krávy provokovali policejní manévry, či památky nějak ničili a páchali různou trestou činnost, jako to u nás běžně dělají cizinci- a zdaleka to nejsou jen rumunští cigoši.
        Já nevím, co pořád mají…teba jak Češi jezdí….
        Sakra já jezdím pořád a každou chvíli někoho pustím, usměju se na něj, uhnu atd..atd…
        Copak o to, jenže oni to ti ostatní mě dělají také.
        Uhýbají, pouštějí, usmějí se…
        Jasně, člověk vždycky čas od času hovado potká, ale že by to bylo nějak…pořád, to tedy ne.
        S tím kradením v podnikání.
        Vesměs dělají OSVČ to, co svým způsobem musí a co svým způsobem neřve.
        Já se někdy divím, že jsou vůbec schopní podnikat, protože leckdy nemají o papírech ani páru a smysl DPH nepochopili dodnes.
        No, ale práci nějakou odvedou, nějaké odvody také a nic od státu nechtějí.
        A ty služby, co poskytují, někdo využije.
        Někomu, kdo si chce dát pivo je na háku, jestli je na to paragon, nebo ne, má chuť na pivko někde třeba u silnice, kde stojí přívěs.
        Kdo si chce koupit u silnice česnek nebo jablka je šum a fuk, jestli je na to paragon.
        Kdo potřebuje malíře, zedníka, nebo pedikůru…kašle na to, chce tu službu.
        A chce jí za rozumný peníz…no, s průměrným platem 15 litrů čistého, nebo důchodem 11 litrů těm lidem ani nic jiného nezbývvá.
        Jak jsem už napsal, krčím rameny…..

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          všiml jsem si Vitto,těch 7 mínusů

          těžko říct kde se to v lidech bere,asi se neumí ubránit dlouhodobé masáží od politiků,vždyť ono to začalo už za Škromacha,jako ministra práce,to už je nějakých let.
          Kdejaký odborář si přidal svoje a Babiš to dovršil.

          Jo bič naši spoluobčané potřebují,ale nesmí práskat nad jejich hlavou,pouze nad tou sousedovic.

          To se mi líbí

          • Mac napsal:

            no nad hlavou zaměstnanců ten bič práská od počátku a docela festově. takže si takovej zaměstnanec řekne, proč by nemohl zapráskat i nad hlavami podnikavců…..

            To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Jenže takový ten poctivý dneska dokáže ty své služby často udělat za stejné peníze, jako ten nepoctivý. A ještě má člověk záruky a podobné.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Možná jde hlavně o to, kde.
            Někde v Praze nebo větším městě….
            Horší to je ovšem v nějaké prdeli.
            Jenže i v té prdeli chtějí lidé ty služby, a ne každý má auto nebo čas na to, aby jezdil někam do města.
            A věru jsem viděl i městečka, kde jsem nemohl najít hospodu, kde bych se najedl.

            To se mi líbí

            • Mac napsal:

              no jo no, je to těžký. Vy nechcete EET, protože to znepříjemní život chudákům podnikatelům, kteří budou muset zdražit své služby a ty si tak nebudou moci dovolit chudáci spotřebitelé.
              Tomu rozumím.
              Ovšem jediné řešení je pak to, že se kapku překopou daňové zákony a stanoví se, že OSVČ nebudou platit nikdy žádné daně a bude po ptákách. Nastane konečně rovné konkurenční prostředí.
              Jestli to v konečném důsledku povede k nižším cenám pro spotřebitele……. to je s dost velkým otazníkem

              To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Vidíte, to mě nenapadlo. Borůvky u silnice. Kupoval jsem je minulý týden. Možná naposled?

          To se mi líbí

          • Mac napsal:

            no bóže, tak je koupíte jinde. V Brnisku je před Globusem prodávají denodenně od června do září. A hned vedle si k tomu můžete přikoupit višňák a brzy už i burčák.

            To se mi líbí

        • Karamela napsal:

          Omlouvám se vittto, nemohla jsem včera již reagovat.

          Z mé historky jste zřejmě nabyl dojmu, že patřím k množině sebemrskačů typu „ti hnusní Čecháčci“. To je těžké nedorozumění. Ba právě naopak. Já už jsem stará páka a předobře vím, že všude žijí lidé dobří i zlí, poctiví i podfukáři, sympaťáci i nekoneční debilové. Ta příhoda je skutečně pravdivá a obávám se, že ten černobílý náhled si bohužel v sobě nese můj syn. Celkově se mi zdá, že naši mladí se zmateně plácají mezi – být na svou vlast hrdí nebo se za svou vlast stydět. Ale to je do jiné debaty.

          My se teď bavíme o „biči“ a o podnikatelské spravedlnosti. To, že NĚKTEŘÍ podnikatelé, patrně spíše živnostníci, řemeslníci, hospodští nepřiznávají své příjmy podle skutečnosti, nemůžete jistě popřít ani vy. Zdá se vám to fér? Zdá se vám v pořádku, že Baťa zdaňuje prodej všech bot, ale vietnamec na tržišti žádné? Že oprava od značkového servisu Bosch je přiznána a oprava od Franty od vedle ne? Jakože všichni jsme si rovni, ale někteří nemusí? Evidentně se tak děje a stát, potažmo Babiš vymýšlí, jak to napravit, protože současný systém prostě tento zažitý stav není schopen změnit.
          Já osobně bych šla jinou cestou, ale jestli by byla politicky průchodná, to si nejsem jistá. Já bych pro OSVČ bez zaměstnanců zrušila veškeré účetnictví a další lejstrování kolem (vyjma živnostenského listu) a zavedla bych paušální odvody, které by vycházely z minimální mzdy. Tzn. OSVČ by zaplatila takovou daň a takové zdravotní a sociální pojištění jako zaměstnanec z minimální mzdy a tím by to haslo. S tím, že občan by byl řádné poučen o dopadu do jeho sociálního zabezpečení (např. důchod, nemocenská…). Toto bych nabídla jako variantu těm, kteří by chtěli, nikoliv povinně. No a jako stát bych si patřičně pohlídala, aby se mi do skupiny těchto OSVČ necpali programátoři, právníci či fotbaloví „koučové“, kteří by hned zavětřili zajímavý prostor, protože to máte vittto marný, bez toho „biče“ to nejde.

          Zdravím

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            Karamelo,
            jenže zdaňovat boty není rovno tomu co si před slovem zdaňovat představujeme my laici.

            Slovensko má pokladny,tak jsem si dohledal údaje Baťa Slovensko, a.s.

            daň z příjmu
            2013 3.612 €
            2014 6 €
            2015 2.889 €

            to hned srdce zaplesá jak Baťa zdaňuje

            tržby
            2013 15.644.936 €
            2014 11.406.733 €
            2015 11.502.218 €

            s přihlédnutím k tržbám ale smekám klobouk jak umí NEzdaňovat,
            vypadá to,že na tom budou ti Vietnamci se zaplacenou daní výrazně lépe.

            http://www.finstat.sk/34103015

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              To jsou k nám hosti….
              A takový to je poctivec….
              Možná, nebýt EET, by v r.2014 místo 6E zaplatil jen 3E.

              To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                nebudu asi daleko od pravdy,že až se u nás zavede ta EET,tak nějakou podobnou firmu si vyberou poradci Babiše aby na ní demonstrovali zvýšený výběr daně z příimu,protože čísla mluví jasnou řečí,nikdy nelžou a je nezpochybnitelné jak meziročně Baťa zaplatil na těch daních v roce 2015 o 48.150% více než v roce 2014.

                No a občané budou v extázi

                To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Ale Paní Karamelo, co vás nemá…
            Kdybych si to opravdu myslel, mohl jsem dávno reagovat jízlivými kecy typu „jakého jste ho vychovala, takového ho máte“ a podobnými blbostmi.
            To má složité pozadí, on si takový študák s pár pětkama v kapse snadno spočítá, že za měsíc bezrizikové jízdy na černo může ušetřit třeba 200 dolarů.
            To se dá rozhodně utratit za lepší věci, jmenovitě mladík si jistě dovede představit dalších asi 250 věcí, které se dají za 2 kila pořídit.
            A že je u toho naivní?
            No jóooo, v tom věku.
            A s těmi OSVČ…
            To já bych asi věděl mnoho fint, jak lidi donutit platit, ale jsou to finty odporné a jejich vedlejší efekt je zvyšující se vnitřní napětí ve společnosti.
            Jako ho zvyšují exekutoři, debilní socální pracovníci, neschopní soudci, tupí policisté,beztrestní mafiáni atd..atd..
            Vy navrhujete zjednodušení, má svoje mouchy, ale je to zjednodušení.
            EET je naopak značné zesložitění s pochybným efektem.
            A o tom tady píšu…

            To se mi líbí

            • Karamela napsal:

              Zesložitění (šikovná čeština) to nepochybně je. A navíc, jak jednou moderní válečník sestřelí ten satelit na nebi, tak budeme v kýblu se vším 🙂
              Ale chápejte, že i čeští programátoři chtějí žrát, jak říká klasik. A další úsloví praví – proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. A taky ti lobysti že…..

              To se mi líbí

              • Ahele napsal:

                Mám dojem, že se debata posunula úplně mimo. EET se týká DPH což je něco jiného než daň z příjmu. Když už jste tady zmínili programátory, tak to je zrovna profese, které se to bude týkat pravděpodobně v míře minimální. Daň příjmu – tak na to jsou paušály, které jim vrchovatě pokryjí náklady, protože jaké nakonec onen programátor má? PC a software nenakupuje každý rok a papír do tiskárny dnes už také potřebuje minimálně.
                DPH nevím, ale kolik jich je pplátcem. Myslím, že moc jich nebude neboť povinnost platit DPH vzníká až od obratu 1 mil. za 12 měsíců či méně. Dobrovolným se může stát kdokoliv a kdykoliv.
                EET se nejvíce dotkne hospod, ubytovacích zařízení, obchodníků a možná řemeslníků. Jenže už dnes existují tzv. kontrolní hlášení takže FÚ má takjakotak poměrně dobrý přehlet. EET je jen zjednodušení papírování.
                Udivuje mne, že toto téma bylo už tolikrát probíráno a stále dochází k záměně DPH s daní z příjmu či odvody na SP a ZP. Tam totiž pro OSVČ minimální zálohy už existují.

                To se mi líbí

              • Karamela napsal:

                EET a DPH? To si nemyslím. Já to teda pochopila, že prokazuje právě příjmy. !?!?! Tak to jsem z toho jelen. Minimální zálohy nejsou minimální odvody. Zálohy pouze vyúčtováváte proti skutečným příjmům. Pokud jsou příjmy (po odpočtu výdajů) nulové nebo dokonce mínusové, tak pak nechápu, z čeho dotyčný žije? Ale tak možná se dobře oženil.

                To se mi líbí

              • Ahele napsal:

                Možná by stálo za to ještě dodat, že největší podvody s DPH se dějí díky tzv. Karuselovým podvodům čili Kruhovým, kdy v organizované skupině obchodníků koluje zboží a nakonec ten, který by měl DPH státu odvést zmízí. Zjednodušeně řečeno.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Existují, ale finta Karamely spočívala v tom, že by byly stejné jako u zaměstnaců, tedy vyšší. (případně by byly u zaměstnaců nižší, jenže to se tak úplně nedá očekávat)
                No a programátoři….
                Jen jestli to nebylo méněno tak, že se neřerou ti, co budou EET programovat a spravovat ten systém.
                A znáte to, to se pak třeba řekne 100 000 za hodinu, poctivě zdaní, a….
                Nic není čistšího, jak PROMOPRO!

                To se mi líbí

              • Ahele napsal:

                Ne paní Karamelo EET se týká výhradně DPH. DPH se platí čtvrtletně, daň z příjmu ročně. DPH a jeho zúčtování je složitější než daň z příjmu, právě proto lze podvádět a jedná se zřejmě o obrovské částky. Jednak DPH na vstupu a na výstupu může být různé. DPH u nás má 3 sazby základní 21, snížená 15 a 10 procent. Rozdíly na vstupu a výstupu FÚ vrací. Může se stát a stává se, že obchodník neodvede na DPH nic, ale může čerpat vratku. No prostě – ráj pro podvody.

                To se mi líbí

              • Ahele napsal:

                Ano pravdu máte v jednom, že EET prokazuje příjmy, ale jako základ pro výpočet DPH, což je sazba určená zákonem pro odvod do státní pokladny. Tedy je to příjem státu daný zákonem. Cokoliv koupíte koupíte se DPH. Tedy vy to zaplatíte, ale obchodník to neodvede. Vy si nemůžete vybrat jestli si tu částku nenecháte raději v peněžence.
                Jestliže není DPH odvedeno je to krádež ať tomu kdokoli říká jakkoli. Jinak daň z příjmu či ze zisku se prokazuje jindy a jinak než DPH.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                Karamelo,
                máte pravdu Vy i Ahele,jenom se na to každý díváte z jiného úhlu.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                Ahele,
                DPH se platí i měsíčně,pokud máte vyšší obrat než 10milionů
                Daň z příjmu se platí nikoliv pouze jednou ročně,ale i pololetně a čtvrtletně,odvíjí se od poslední daňové povinnosti

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Ahele, myslím, že nepíšete pravdu.
                Politicky je EET JASNĚ definována jako bič na výběr daně z příjmu.
                Co se DPH týká, tam už platí konktrolní hlášení a přenesená povinnost.
                Jakou očistnou roli by v DPH měla hrát EET mi není jasné, zkuste mi to prosím vysvětlit.

                To se mi líbí

              • Ahele napsal:

                Ještě k paní Karamele z (11.32)
                To o čem píšete je daň z příjmu a měsíční zálohy na daň, sociální pojištění, kdy lze platit zalohy minimální zákonem určené, tzn. nelze neplatit nic. Při ročním zúčtování se vyúčtují zálohy proti skutečným příjmům a rozdíl se doplatí. To ale nemá s DPH a EET nic společného. Max. to, že obchodník nemůže (tedy může, ale jde to hůř) zatajit příjmy, ale podstata EET se týká především DPH.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                A ještě tedy dodám, že politicky jde konkrétně o OSVČ.
                O velkých hráčích není nikde řeč.

                To se mi líbí

  17. tata napsal:

    ČTENÁŘI
    MIJIME SE…….DAL TO NEMÁ CENU……..NENÍ TO VUBEC……………kam se podělo to vaše sociální cítění když jde o EET?

    KAŽDY holt mluvime o něčem jiném……….pravidla mají platit pro každého……..a ne to hajit že pravidla není potřeba……….tim to končím

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      ano,
      jenže vy jste posedlý pravidly,jako kdyby ta pravidla byla nadřazena nad tou obyčejnou lidskou slušností.

      my totiž nyní platná pravidla dodržujeme,stále nová přibývající pravidla také dodržujeme,ale obrací se nám žaludek,že nám stále nová pravidla chce zavádět a káže nám o nich osoba,která když si potřebuje lehce přijít k 50mega,tak jiná pravidla,dotační PRAVIDLA, obchází podle vzoru.

      „Stanu se menším a ještě menším,
      až budu nejmenším na celém světě“

      Také jsme rozladěni z toho,že nachází podporu i mezi lidmi vašeho typu.

      —————————————-

      tady si něco přečtěte o pravidlech „jak mají platit pro každého“

      EET se týká i školních obědů, ministerstvo chystá soupisku

      Do startu první fáze EET zbývají jen čtyři měsíce a dosud není hotova metodika, která by podnikatelům jasně řekla, kdo s elektronickou evidencí tržeb musí začít 1. prosince a kdo je od této povinnosti osvobozen. Hospodářské noviny ve svém pondělním vydání píší, že překvapení čeká třeba školní jídelny soukromých škol a školek.

      http://neovlivni.cz/eet-se-tyka-i-skolnich-obedu-ministerstvo-chysta-soupisku/

      ————————————–

      co se pravidel týká,když už jsme u toho stravování,tak ten,kdo sám pravidla obchází,nedávno naznačil,že i takové servírky by měly zdaňovat spropitné,podle již dnes platných zákonů.

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Posedlost stejnými pravidly pro všechny proti posedlosti divokým západem.
        Řád proti chaosu.
        Jistota proti nejistotě.

        O tom je politika.

        Já dávám přednost hledání (byť často nenalézání, ale aspoň směřování tam) stejné spravedlnosti pro všechny oproti hledání výhod, výjimek, dotací, podpor pro jedny nebo druhé, nejlépe „pro mě“.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          Vy jste asi jiný Petrpavel než ten včerejší Petrpavel,který napsal….

          „Omlouvám se, ale nebudu, je mi to lhostejné.“

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            🙂

            To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Když odložím lhostejnost : nesedne snad mé srovnání dřívějších melouchářů zaměstnaců s dnešními vedlejšími činnostmi zaměstnanců jako ….. na hrnec?

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              nesedne,
              protože osoba,která provozuje vedlejší živnost musí mít ten ŽL

              Melouchář na nějaký živnostenský list z vysoka kašle,klidně může i pobírat podporu a doplatky na bydlení.

              takže nesedí ani tento závěr,

              „EET ten úspěch melouchaření kazí“

              protože je to a bude to přesně obráceně,zavedení EET pro živnosti řemeslné melouchaření zvýší.

              To se mi líbí

      • tata napsal:

        Ano dá se řici………že mám veliký problém když mám obejit naké pravidlo,většinou to nedokaži…..mohl bych reagovat ale pokouším se abych reagoval jen určitou dobu a když je zřejmé že to každy chapeme jinak skončit a neotravovat tim jiné

        To se mi líbí

  18. ji5 napsal:

    Slime,

    kanadský trávník je mnohde minulostí, protože ekoteroristé (jak je nazývá Klaus) si leckde vynutili zákaz herbicidů. Pak odpadá povinnost vydloubávat pampelišky a chemicky ničit jiný plevel, aby vás sousedi nepomluvili. Někteří lidé používají metodu prales. Nechají přírodu, aby se činila. Po nějaké době plocha zbujní a změní na ekologickou.

    IZIP: To by byla geniání věc, protože kvantitativní data by byla po ruce a základní parametry by bylo snadné převést do grafu, který by lehce ukázal (nežádoucí) trend.

    Únik osobních údajů je jen zástupný problém. Za starých časů byla veškerá dokumentace v ordinaci lékaře, který byl garantem, že se data nedostanou do nepovolaných rukou. V současné době jsou ale všechny základní údaje v digitální formě u pojišťoven. Kdyby na to přišlo, dal by se zdravotní stav občana odvodit z medikace, kterou dostává.

    Krach IZIPu spočívá v tom, že původní očekávání jeho přínosu se dostalo do konfliktu s jeho rozsahem (cenou) a způsobem použití v praxi. Za IZIPem nestála autorita, která by rozhodla, že a jak bude dokončen a hlavně, že jeho používání bude povinné. Je možné, že se IZIPu obávali lékaři, protože z lehce přístupných dat by bylo možné identifikovat jejich případné chyby.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Ano, žádná byť geniální věc se nedá uskutečnit bez autority, zvláště když přináší zvýšenou námahu, náklady a kontrolu odvedené práce (třeba IZIP-lékaři, EET-podnikatelé…). Jedinou relevantní autoritou může být stát. A ten u nás nemá už autoritu žádnou, vzdal se jí. Krach předem zřejmý.

      To se mi líbí

  19. ji5 napsal:

    Včera jsem se nechal oštucovat a vedl řeči s kadeřnicí o EET. Zatím nemá registrační pokladnu, takže zřejmě přiznává jen určitou část tržeb. Řekla mi, že nikoli EET (srovnání podmínek), ale neregulovaný nájem za místnost ji ohrožuje. To, že obírá stát o část daně, je vlastně jen součástí mechanismu, kterým je dotován majitel prostor. Tohle nepochybně platí i pro nájemce hospod někde na vesnici.

    V Česku byla zveřejněna statistika, podle níž je většina restaurací proti stravenkám. No aby ne, když se musejí vyúčtovat, kdežto korunky zůstanou v kapse. V mediích ale nenajdete žádný komentář.

    V Česku neexistuje politická vůle podmínky podnikání srovnat a zjednodušit daňový systém. Politici nemají zájem ohrozit svoje chlebodárce a tak nedělají nic proti velkým únikům a (jako ztělesněná rozšafnost Fiala) dokonce sabotují i EET. Od takové politické garnitury se nedá nic očekávat. Za neschopnost zlikvidovat karuselové obchody (tedy zdánlivé placení DPH a skutečné vybírání vratků této daně) by měli být tihle šaškové na ulici a obnovovat si hrabáním trávníků a sbíráním špačků dávno ztracené pracovní návyky.

    O snižování daňových úniků se snaží i Kanada. POsledné servírka si nedovolí zapřít dýška, protože ta jsou součástí celkového příjmu. V šedé ekonomice, ta do jisté míry existuje všude, nevezme řemeslník šek, ale jen hotovost. Jenže málokdo si nechá udělat nějakou větší práci bez faktury. Kanadský daňový úřad používá určité filtry, které v databázích zachytí nestandardní chování. Vybrané případy se pak auditují.

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      to že obírá stát o část daně jste ji řekl když jste seděl na křesle,klobouk dolů,to je tedy odvaha.

      až k ní půjdete příště měl bych pro ni radu,ať si postaví vlastní provozovnu,nebude muset platit neregulovaný nájem.
      anebo ať se z Prahy,či kde jste zrovna byl odstěhuje na vesnici,tam jsou nájmy velmi nízké,někde to je i bez nájmu,jen proto aby ta nevyužitá místnost nezůstala prázdná.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Že sa vám do toho miešam, máte predstavu, čo pre takéhoto živnostníka znamená už len odísť niekam na 10 dní na dovolenku? Že to znamená (okrem ceny dovolenky) stratu najmenej mesačného príjmu, ale skôr asi viac?

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          naprosto souhlasím,jen se krapet ztrácím v tom jak to myslíte,o žádné dovolené jsem nepsal.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Reagoval som na to, ako ste kaderníčke radili len tak mirnix-dirnix presťahovať sa mimo Prahu. To je podstatne náročnejšia akcia ako tá dovolenka, ktorú nakoniec občas aj treba. U kaderníčky môže byť risk aj presťahovanie do susednej ulice.
            Videl som to u jednej známej kozmetičky, ktorá mala nevýhodný nájom a nepríjemnú „domácu“. Trvalo jej viac ako rok, kým sa presťahovala na lepšie miesto v tej istej budove, v inom vchode.
            Holt mobilita pracovnej sily je veľmi relatívny pojem, najmä na úrovni jedinca.

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              to byla jen taková hloupá rada té kadeřnici,které nevadí EET ale neregulované nájemné.
              Kdo by se stěhoval na vesnici do provozny bez nájmu,ale také bez zákazníků,že ano.

              A bylo to směrem k panu Jírovcovi zcela úmyslně,protože z toho odstavce koukalo vykořisťování ze strany majitele nemovitosti jako sláma z bot.

              Jako v pořadí první moje rada byla ale ať si postaví vlastní provozovnu.
              Také hloupá,ale poznala by třeba,že je lepší být v tom neregulovaném nájmu než ve vlastním.

              Líbí se 1 osoba

  20. čtenář napsal:

    Vitto,
    „Ahele, myslím, že nepíšete pravdu.
    Politicky je EET JASNĚ definována jako bič na výběr daně z příjmu.
    Co se DPH týká, tam už platí konktrolní hlášení a přenesená povinnost.
    Jakou očistnou roli by v DPH měla hrát EET mi není jasné, zkuste mi to prosím vysvětlit.“

    Ono je to provázané,daň z příjmu a DPH.
    Ta „očistná“ role EET ve vztahu k DPH je tato,je předpoklad,že po zavedení EET se zvýší počet plátců DPH.

    Plátcovství DPH je přece pro každého koncového prodejce výrobků a služeb nevýhodné,ale výhodné pro stát,chtějí mít co nejvíc plátců,ale strach jim nedovoluje bouchnout do stolu a uzákonit,že hranice je např.pouze 100.000,- anebo že plátce bude každý kdo něco prodává.

    To se mi líbí

    • Ahele napsal:

      Strach anebo selský rozum? Jde o tu hranici. O to, že právě např. sezónního prodeje borůvek u silnice se to netýká. Že kadeřnice o které píše ji5 také nemusí pokud se dobrovolně nepřihlásí jako plátce ( pokud tedy nemá ten 1 mil. obrat což pravděpodobně nemá) a pokud se přihlásí, tak jedině v případě, že to pro ni bude výhodné – vstup/výstup.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        Ahele,
        dle mého spíš ten strach,když ucukli od naplánovaného snížení na 750.000,-
        Sezónní prodej je zajímavý tím,že trvá sice pouze přes léto,ale vystřídá se během něho hodně komodit,nejedná se pouze o nějaké borůvky.

        Takže deset tisíc + deset tisíc atd udělají během sezóny statitíce,jestli jezdíte na Znojmo,tak tam má ten sezónní prodej charakter supermarketu,provozovaný snad 12měsíců do roka,už tam moc nejezdím,ale dříve to tak bylo.

        To se mi líbí

      • Ahele napsal:

        Sorry a oprava – EET se týká všech i neplátců DPH

        To se mi líbí

  21. vittta napsal:

    Obecně tady ještě zablábolím jeden kuriozní poznatek.
    Diskuze ohledně EET mi připomíná prakticky na 100% moje minulé hádky s příznivci ODS.
    Ti zase tvrdili, že jejich Guru Topolánek pomocí rovné daně pozvedne ekonomiku ČR.
    Také jsem se ptal jak.
    No, prostě tak, že peníze, ušetřené na daních drobný podnikatel investuje do firmy, třeba koupí nové stroje, a pak přijme zaměstnance a tím se pozvedne ekonomika.
    Jako OSVČ jsem samozřejmě věděl, že je to nesmysl.
    Jenže študenti a podnikatelé (milionáři)- čekatelé, kteří tehdy byli voličskou základnou ODS to věděli nějak lépe než já a byl jsem nazýván komunistou a kreténem!
    Když vedu polemiku ohledně EET, jsem nazýván mírněji, jako zloděj nebo hlupák, přece EET povede ke světlým zítřkům….
    Zlatý voči!
    ODSácké plky také byly teoreticky správné, ale jaksi pak prakticky neplatily.
    Nějak se to rovnání daní zcvrklo na zastropování těch velkých hráčů……
    ODS si prostě udělala ze svých voličů prdel, a ti do dodnes nepochopili.
    Nyní je na řadě Babiš, a ani u něj současní příznivci EET nepochopí, kde si z nich dělal prdel.
    Ani nemohou, jsou to totiž vesměs zaměstnanci, kterým bude stačit statistika, (ze začátku) a nakonec se na EET prostě zapomene…..

    To se mi líbí

  22. Lex napsal:

    čtenář napsal: 23.8.2016 (10:05)……..

    „čtenáři“ – ve výše uvedeném příspěvku jste dokonale předvedl svou manipulační demagogii na podporu svého postoje k tématu.
    Protože z „výsledovky“ (výkazu příjmů a ztrát), jenž je navíc na tomto linku http://www.finstat.sk/34103015/vykaz_ziskov_strat
    nikoliv na tom vašem obecném, je patrné, že pro odvod daně z příjmů jsou údaje, které jste uvedl, vcelku nepodstatné. Podstatný je právě výsledek hospodaření. A ten byl u firmy Baťa Slovensko v „černých“ číslech naposled (vlastně zatím ve vykazovaném období jedinkrát) v roce 2010. Předtím a zejména v posledních letech je firma v roční ztrátě více jak dva miliony euro. Je proto spíše zajímavé, jak to, že platila daň ze zisku (ale ono je to asi jednoduché, do celkového výsledku hospodaření se započítávají i výkony, které jsou zdaňovány přímo bez ohledu na celkový výsledek – zřejmě něco jako úroky – nevím, nejsem „cifršpión“ a nepotřebuju se v tom nimrat).
    Jiná věc je, proč je trvale ve ztrátě (ale i tohle je typické pro podnikání u nás – znáte to, jak povídá Roubíček Khónovi – „Povídám, Khón, jak jdou kšefty?“ a Khón na to – „Ále, mizérie, mizérie, furt ve ztrátě, Roubíček!“ – no a Roubíček se ptá – „A proč teda ten kšeft nezavřou a měli by po starosti?“ – a Khón bodře odpovídá – „A z čeho bych byl živ, já, Sára i Ráchel, voni Roubíček se svejma otázkama, i prodělek je přece kšeft!!!!“.
    Ale to bychom zabíhali už hluboko.
    Já jen ohledně vaší manipulace, dokonce podepřené linkem, aby jako byla důvěryhodná.
    Prdlajs.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      ..“prdlajs…“, jsem rád, že jsem zaznamenal až takovou kondici, příteli! Buďte po dlouhé době pozdraven!

      To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      zdravím Lexi,
      když už jste se vrátil tak neodcházejte,chybíte mnoha lidem,i mně

      To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Lex popsal podnikání v kostce … aneb jak ošulit stát (tedy ty ostatní vyjma mě).
      Jakým způsobem naplňoval stát svou pokladnu před 1989 a po něm.? Socialistický sektor svým zdaněním pokryl naprosto převážnou část rozpočtu. Občané ze svých kapes jen minimálně přispívali. Kdo nevěří, ať tam běží běží:
      file:///E:/Documents%20and%20Settings/U%C5%BEivatel/Dokumenty/Downloads/zaverecna_prace.pdf
      Majetkové daně do 1992 : domovní daň, zemědělská daň z pozemků, po 1993 : daň z nemovitostí (pozemků, staveb), daně dědické. daně darovací, daně z převodu nemovitostí, daň silniční, krátkodobé „topolokalouskoviny“ na vykrytí rozpočtu a daně povodňové.
      Zdanění fyzických osob : do 1992 daň ze mzdy, po 1993 daň z příjmu fyzických osob, pojistné na všeobecné zdravotní pojištění, pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku nezaměstnanosti.
      Samozřejmě tento výcuc nemá makroekonomický rozměr, našla by se lecjaká výtka a korekce (třeba že by bylo potřeba znát absolutní čísla -ale každý z nás si pamatuje že platit majetkovou daň tehdy znamenalo pohybovat se maximálně v desítkách korun), je to spíš takový selský pohled, ale říká hodně …

      To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      mohl by mi,prosím,už někdo z těch sedmi souhlasících,vysvětlit jak to je myšleno s tou mojí manipulační demagogií.
      přiznám se,nejsem ekonom,neumím v tom číst,ale přál bych si aby mi to tedy někdo vysvětlil.

      PS:já mám totiž pocit,že každého zajímá odvedená daň z příjmu od nějaké firmy a ne to jaké má firma výsledky hospodaření.

      To se mi líbí

      • Lex napsal:

        Dobrá, čtenáři, ještě jednou se tedy vrátím, i když mi je jasné, že i vám JE JASNÉ, z čeho se platí daň z příjmů z podnikání. Tedy např. u firmy Baťa Slovenská republika (stejně jako u každé naší právnické osoby i fyzické osoby, která „nejede“ na nákladový paušál, z dosažených tržeb a dalších příjmů z ostatních podnikatelských činností (s výjimkou těch, které jsou od daně osvobozeny) po odečtení nákladů na dosažení těch příjmů /které to jsou – zkuste nahlídnout do Kapitálu, tam to najdete v kostce a nejpřehledněji/.

        Že každého zajímá odvedená daň z příjmů od nějaké firmy a ne to, jaké má firma výsledky hospodaření, to může být pravda – hlavně pro bulvár.
        Ale pro daňovou správu je z hlediska DAŇOVÉHO ZÁKLADU, z něhož se daň vypočítává, důležitý ten „výsledek hospodaření“ a to, aby byl transparentní, což mnohdy /většinou?/ není, k čemuž slouží tzv. „optimalizace daní“, rozumějme – ošukávání eráru, aby byl daňový základ co nejnižší a daň pokud možno žádá, ne-li cestou např. „řetězení firem“ a falešných faktur naopak aktivní – i v řádech stovek milionů korun, jak jsme se mohli dočíst nedávno (což je ovšem zase „bordel“ daňové správy, která tohle neuhlídá – no, ale i o tom je EET).

        Vím, že ten váš vstup v 17.17 byl „šprajc“, ale budiž, slušně jsem odpověděl.
        A tak se tu zase mějte!

        L.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          děkuji,sice stále nechápu jaké manipulační demagogie,ale i tak děkuji.

          s tím „šprajc“ se ale mýlíte

          To se mi líbí

          • Lex napsal:

            Tak tedy naposled – protože jsem fakt zapomněl na tu „manipulační“ demagogii.
            Ta vaše manipulační demagogie spočívala ve zcela zřejmé argumentaci premisami z hlediska podstaty problému naprosto nevýznamnými (pouze výše tržeb k výši daně z příjmů), zatím co pro výši daně z příjmů je rozhodný jen a pouze „daňový základ“, tj. výše příjmů očištěná o výši nákladů vynaložených na dosažení těchto příjmů.
            A o tom, že jde o „demagogii“, mě přesvědčuje fakt, že nejste žádný prosťáček, který by tohle nevěděl. Ví, a záměrně použil tyhle údaje na oblbnutí, protože skutečnost by zamýšlený efekt mít nemohla.

            ….

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              děkuji,že jste mi vysvětlil v čem by měla spočívat.

              Údaje ZISK-TRŽBA jsem vybral zcela záměrně,s přesvědčením,že se ničeho manipulativního nedopouštím.
              Těmito údaji jsem reagoval na tuto otázku Karamely Vittovi.

              „Zdá se vám to fér? Zdá se vám v pořádku, že Baťa zdaňuje prodej všech bot, ale vietnamec na tržišti žádné?“

              Proto byly vybrány tyto dva údaje,ty které by měly zajímat obyčejného člověka,který si myslí,že Vietnamec je fuj zloděj a Baťa vzor všech podnikatelů.
              Abych demonstroval,že i když Baťovi projdou pravděpodobně všechny boty účetnictvím,tak z těch jeho tržeb má erár naprosto směšnou částku.

              Takže si myslím,že jsem vědomě nechtěl nikoho oblbovat,akorát se na ta čísla dívám trochu jinak,třeba tak jak jste napsal v první odpovědi,dívám se na ně z pohledu bulváru.

              Takže si nemyslím,že jsem se dopustil manipulační demagogie,jestliže však ano,tak daleko větší demagogie se musel před lety dopustit ministr Mládek,když začal kritizovat OSVČ za to,že platí zanedbatelné daně.
              Také se na to díval z pohledu bulváru,snad ještě většího než já,protože uvedl pouze odvedenou daň,bez těch tržeb.

              To se mi líbí

  23. blbíš napsal:

    Asi bychom to mohli uzavřít spuštěním EETu, přátelé Vittto a čtenáři.

    Což vo to, téměř vo všem se dá obstojně povídat. Taky nemám rád utahování šroubků!, ale už podle křiku kalousků a spol. to může být zajímavá sonda do nás samotných … co si budeme vykládat, v každým z nás je uhnízděnej ten kus „klausova zvlčilýho pohledu na setbu a sklizeň v rámci volnýho trhu“ … si tedy myslím!

    P.S.
    samozřejmě, že mě trápí i ta druhá strana téže mince = možný zneužití takto získaných informací, ale to si asi naivně myslím, že musí být snad vošetřený pod hrozbou velkýho kriminálu, né?

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Kalousek křičí, protože EET zavádí někdo jiný.
      Kdyby EET zaváděl Kalousek, křičel by někdo jiný.
      Normální politika…..

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        dovolím si nesouhlasit … tak jednoduchej von zas až není

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          .. ale psal jsem k kalouscích a spol, Vittto = četl jste povrchně!

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            o kalouscích

            To se mi líbí

          • vittta napsal:

            A to zas ne, ale povrchně jsem odepsal.
            Tedy opravuji na „Kalousci křičí“.
            Já jsem v situaci jako u Židů a USA.
            Plno lidí je vidí jako ultravinníky, ale nikdo to nedovede vysvětlit.
            Tedy dovede, ale vlastně to je takové…jako ten Švédský ministr, co řekl Zemanovi, že důkazů ruské agrese je dost.
            Jenže mu žádný neukázal.
            Moji oponenti, či spíše okřikovači si v souvislosti s EET ani nestačili všimnout, že tady proti EET nevystupuji.
            Vznáším námitky a obavy.
            Chci o tom vést polemiku, v politice je na to spojení „politická mezistranická diskuze“.
            Už to příznivce tak vydráždí, že mě mají za systémového odpůrce.
            Asi jako když adoruji USA nebo provádím hasbaru pro Židy.
            Dělá to na mě dojem, že jediný, kdo o EET něco ví, je čtenář, ostatní mají sice nějaké názory, ale spíše v rámci jakési demagogie, než že bych se z toho nějak poučil.
            Já sám o tom ekonomickém aspektu nevím nic, jen si odvozuji dle ..řekněme mainstreamových žvástů, a mých praktických zkušeností s podnikáním.
            Politický aspekt je mi jasný, a jak se i tady ukazuje, je to geniální tah.
            Myslím si, že Babiš Kalouskovi to téma prostě ukradl.
            Kalousek je trouba, místo aby EET sám navrhnul a řval, jak se tím zprůhlední podnikání a prokáže pověstná pravicová poctivost, tak vitá negry po boku Dientsbiera.
            Jeho záchranná akce, tedy že se vymezí proti EET je pak ještě hloupější, protože váhavci, kteří za EET vidí jen tři písmena za ní najednou uvidí bič na nenáviděného antinárodního lotra.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              a to zase né… helejte, Vittto, nezkoušete to no na mě! Řekl jsem svůj názor proč bych EET spustil i to, co Vy rád, zdůvodnil jsem to dost zřetelně. Napsal jsem, že se dá o tom žvanit donekonečna i o mejch obavách, který s sebou každá nová věc přináší.

              Ve vší úctě, Vittto, budu s velkou pravděpodobností o dost starší, proto to co napíšu berte, prosím, jako přátelský šťouchnutí. Všimněte si, poslední dobou jsou Vaše příspěvky z 3/4 pouze o Vás (viz tento), o tom, jak Vy se vidíte a jak Vy vidíte sebe v diskusích ostatních. Dokonce poslední dobou přidáváte i hodnocení sám sebe a …. a to je už moc i na mě! Začínáte mne nudit, o takovýho Vittu nestojím, dejte si nějakej čásek pohov – houby-lesy-přítelkyni-hospody a ….a pak se vraťte a … a pak nám to tu nandejte, Vašim charakteristickým způsobem, abychom mohli zase říct, je zpátky NÁŠ starej Vittta!

              P.S.
              jo a …“situaci jako u Židů a USA …“ to opravdu už přeháníte, to si snad už vůbec nezasloužím, nemyslíte?

              To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Žádný starý vittta není, je jen tenhle.
                A co mám jako říkat?
                Něco, co si myslí jiní?
                Nebo snad něco, co by si myslet měli?
                To, co píšu, si myslím já.
                Pokud se mnou o tom někdo nechce vést polemiku, nebo se mu nelíbí můj styl..
                To samozřejmě není ničí povinnost.
                Jen by mě zajímalo, jak to dělají jiní, jestli tedy píší také svoje názory, nebo citují.
                Vy argumentujete tím, že EET ano, protože se to nelíbí Kalouskům.
                Já na to měl nějakou námitku ohledně toho, že Kalousek si nechal to téma sebrat jak školák a náležitě jsem jí rozepsal
                A na to jste vy onálepkoval mě, a i kdyby správně a jsem opravdu takový kretén, tak VY končíte diskuzi kecama o mě…
                To zase nezkoušejte na mě, tady nejsou mezi námi zase takové vyjimky.
                Já jsem řepák a hulvát, jiný je slušný, to neříkám.
                Ale snažím se diskutovat a ty názory jsou MOJE.
                Zdůrazňuji, že MOJE, není to ani prezentovaná svatá pravda, ani nějaký axiom, je to pouze můj názor jako obyčejného člověka!
                A s tím se tady prezentuji.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                nenudíte mě,je zajímavé číst co píšete a já o takového Vittu stojím

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                protože kdybyste tady nebyl,tak by možná nebylo ani této zajímavé diskuze.

                dlouhá diskuze,třeba i o ničem je pořád lepší než krátké ….

                To se mi líbí

  24. čtenář napsal:

    Vitto,
    poučení je to pro každého,já si z těchto diskuzí vždy vzal hodně.

    Z této poslední hlavně to jak někdo nastavuje ty rovné podmínky.
    Kdyby jenom trochu všichni sáhli do paměti a vzpomenuli si jak se sem v polovině devadesátých lákali zahraniční investoři,tak by museli snad nad tou svou obhajobou „rovných podmínek“ stydět.

    Tak tady máme zahraniční investory,kteří dostali pozemky za hubičku,přivedli jim k tomu dálnice za miliardy,dali jim daňové prázdniny,zaplatili rekvafilikaci zaměstnanců.
    V maloobchodě skoro všechno patří zahraničním investorům.

    Dnes nad těmi zaměstnanci práská bič a oni mají alespoň nějakého nepřítele,živnostníka který neplatí daně protože nemá pokladnu EET protože si snad myslí,že daně platí ta pokladna-EET a nikoliv ty ruce,které zadávají příkaz k úhradě na FÚ.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Podle mě je to skutečně poučné.
      Především je vidět, jak dokážeme být nejednotní.
      Ne Češi, ale lidé.
      Máme tady více-méně společné nepřátele a dejme tomu společné cíle.
      Nač tedy ještě hledat nějaké nepřátele vnitřní, v této požehnané hodovní síni?
      Rovné podmínky je sen, krásný levičáský sen.
      V praxi se ale ukazuje, že rovné podmínky jsou je šalba a klam.
      Co dokázal Martin Luter King svým nádherným snem?
      Kdo dneska z těch černých stojí o zasednutí u jednoho stolu s bílými?
      Leda ty bílé chtějí od toho stolu vykopat.
      Ženské aktivistky vybojovali s velkým nasazením práva pro ženy a nyní jsou na světě země, kdy se muž nemůže na ženskou ani podívat, aby nebyl popotahován, ba jsou země, kde je pohlaví potlačováno.
      Co udělali nadšenci s láskou mezi národy, když otevřeli hranice a řekli: Pojďte, jsme si všichni rovni, buďte vítáni!
      Do pohybu se dala nejprve evropská, a dnes už světová verbež a otevřené hranice slouží organizovanému zločinu a jen nemnozí chtějí být svým hostitelům bratry.
      Naopak, říkají : Kradli jste nám, vracejte a buďte zase vy našimi otroky, aniž by se zamysleli nad tím, na kom stojí dnešní civilizace, a že když jí rozvrátí, sami pomřou ve vlastních žabomyších válkách o malou, lokální zločineckou moc a svět se vrátí o 1000 let zpět.
      Malý český problém s EET je součást této hry.
      Všichni ať platí, ale ve výsledku to budou ti chudí, kdo bude platit a doplácet, nebo už někdy někdo viděl, aby se něco dotklo bohatců, kteří svůj majetek nakradli a nyní křičí: Plaťe!?
      Jen v časech, kdy krev teče ulicemi se třesou i bohatci, ale kdo z nás stojí o krev v ulicích?
      Pche….tihle napravovači světa….kde jsou výsledky jejich bláznovsví?
      Otázka je, co s tím.
      Jenže na to odpověď neznám, a jen nemnozí se snaží na to odpovědět, protože mají své sny a své vize, které jsou krásnějsí jak realita.
      A já je chápu.
      Kdo by si chtěl ničit své sny?

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        EET je jen malým, ale nikoliv nepodstatným nástrojem pro naprostou kontrolu výdělečně činných lidí. Prvním krokem bylo zrušení výplat v hotovosti. Tam začal teror bank a oligarchů- i když tehdy ještě ne našich. Před mnoha lety jsem s údivem zjistil, že pokud si nezaložím bankovní účet-kterej jsem nechtěl-, výplatu prostě nedostanu. Tohle je jen o pár levelů vejš. A pořád je to jenom na úpatí toho, co ještě přijde.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          A oběti tomu tleskají….

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Jistě, zvykly si. Za pár let budou volat po čipech, aby už vůbec nemusely hnout prdelí. Všecko z domova, v sedě, v pohodlíčku od televize-ani všímat si toho nemusej. Vono se to všechno tak nějak samo. Takhle si tu peklo otvírá filiálky.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              Šermíři, mám Tě docela rád, ale neštvi mě. Jindy neadekvátně reaguješ, když se Ti někdo otře o církev a Tvoji víru. I když, sakra, vím, jak to myslíš, ale zrovna Ty, kterej by měl mít v sobě smysl pro řád, by neměl takhle psát. Ty chodíš do kostela a v ukřižovaným se vidíš, možná s ním i rozmlouváš a … a já jsem se zrovna vrátil ze zaměřování jednoho hotelu a viděl jsem shrbený mladý hezký zdravý holčiny, jak brečely na chodbách nad nějakýma obálkama. Až později jsem se dovtípil, že šlo zřejmě o jakýsi hotovostní platový dorovnání oficiálně servírkám přiznavaných platů. Vidím Tvýho Krista a tuším Tebe a nechávám to tak, neb to respektuju. Ale taky vidím úředníka, který jedou těm holčinám bude počítat z toho oficiálně přiznanýho výdělku důchod či nemocenskou a nějak se mi ten Tvůj Kristus na kříži mění v ubrečenou shrbenou holčinu. Tak mi, sakra, řekni, jak zavádět pořádky do toho rozbujelýho šizení a odkánění. Ale pro Tvýho Boha, nepiš mi tu, že „vono se to všechno tak nějak samo. Takhle si tu peklo otvírá filiálky“. Taky bych začal od korporací, Babišů a všech těch rájů, ale má volba je bohužel menšinová, tak co nedělám a brečet s těma holkama je na prdlajs! Tak řekni něco, co by bylo hodno Tvýho řádu a řád do těch sraček přinášelo. Já to vopravdu netuším, ale to Tvoje laciný souznění s Vitttem taky nemá zas tak daleko od toho Tvýho: „z domova, v sedě, v pohodlíčku od televize…“

              To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Svědomí.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                Tím se řídím celej život, příteli, neboť to je má jediná víra a nepřekvapuje mě to ani od Tebe, ale, hergot, sám musíš vidět, že to nestačí. Musíš vidět, jak jsme na hony vzdálený účinným řešením a já za současnýho stavu nevidím světlo v tunelu. Bohužel, nevidím!

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Těžko říci, jak můžete myslet ono hotovostní dorovnání servírek, ale v kontextu k EET by z toho mohlo vyplynout, že EET udělá v této praxi pořádek.
                Neudělá.
                A důchod?
                Stalo se mi jednou, že mě nějaká emancipovaná bankovní úřednice přemlouvala ke vstupu do nějakého důchodvého pilíře.
                „Myslete více na důchod, nebo snad myslíte, že vám bude stačit“?
                Nemám tyhle profesionální naivky rád, a tak jsem s úsměvem pravil:
                „Když budu mít málo, ať se stará stát“!
                Vykulila oči nad tou troufalostí a hloupostí.
                „Stát se nemůže starat o každého a vy musíte být zodpovědný“.
                A já se jízlivě smál a hovořil jsem o sobě, jak od časů politického převratu mám být právě já ten zodpovědný.
                A jak zodpovědně platím určené odvody a daně, a jak nikde nic nedlužím, a jak se starám o své děti, kde jsem tak zodpovědný, že daňové odpisy si uplatňují jejich matky, zatímco děti jsou veskrze, resp. úplně u mě.
                A přidával jsem a přidával, až jsem se jí posmíval, protože stát se o zodpovědné nepostará, ale ze zodpovědných tyje, ale stará se o ty nezodpovědné a různé sráče, co se celý život štítí lopaty jak smrti.
                A když tedy- dle ní, budou ty důchody tak malé, pak je zde 2 000 000 OSVČ a já že neznám jediného, který by platil víc, a tedy bude v určitém časovém horizontu přibývat starých a chudých, a snad nás tedy ti mladí alespoň překročí, až nás budou spát pod mosty statisíce.
                ……………….
                Víte, Blbíši, ty holky, co berou dorovnání platu keš budou mít větší důchod, jak většina OSVČ.
                Koho se ale sere, vždyť jsme všichni zloději a je třeba s námi zatočit.
                Můžete třeba namítnout, že si můžeme platit, a já odpovídám, že jsem nemluvil tak úplně pravdu k té úřednici, protože se mi chtělo co nejvíc urazit její ODSáckou namyšlenou držku, ale já si porůznu na důchod platím.
                Ale jiní OSVČ si neplatí, protože prostě nemají z čeho a také je krajně nejisté, jestli se důchodu kdokoliv dožije, a myslím, že 65 let se dožije tak polovina mužů, takže se vlastně vyplatí, se na to vysrat.
                ………………
                A rytířovo souznění se mnou…
                Podle vás je laciné, ale co je u všech rohatých laciného na tom, že má někdo na věc podobný názor?
                Nic, Blbíši, nic….
                Jen to nesmí být se mnou, kdyby měl souznění s vámi, jistě by to laciné nebylo.
                Rejete do mě, a nejen vy…
                Mě to nevadí, ale chtěl bych se zeptat:
                Jste právě vy tím spravedlivým, kdo má první hodit kamenem?

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                Vitto,
                EET se servírkami udělá pořádek,to zase jo,jestliže jim dnes dává majitel do obálky např. 10.000,-čistého ,tak po zavedení EET jim dá těch samých 10.000,-,ale hrubého,až si holky přepočítají ten zbytek,tak plakat budou několikanásobně více.
                No,ale budou se strašně moc těšit na to,že až jim bude těch 60let a více,že budou mít o nějakou stovku vyšší penzi,No řekněte sám,kterou mladou holku nezajímá jakou bude mít penzi?
                To zajímá všechny mladé holky,proto od rána do večera drží v rukou ty iPhony aby byly online s OSSZ.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                já si Vitto myslím,že blbíš musel buďto podlehnout té opakované reklamě ze strany ministryně Marksové,anebo si z vás jenom utahuje.

                Přece by mělo být od začátku všem jasné,že těm co se zašťiťují těmi servírkami nejde o servírky a jejich budoucí penze,ale o to,aby erár vybral více na sociálním a zdravotním pojištění co nejrychleji to jde.
                Obdoba zvyšování minimální mzdy,mluví se o zaměstnancích,ale vejvar má v první řadě erár.

                Ukažte mi jediného politika,kterého zajímá jak na tom bude nějaký zaměstnanec za 40let,až bude v penzi.Toho bych chtěl vidět.
                Vyfotografuji si ho a dám si ho na plochu do pc anebo do mobilu.

                To se mi líbí

  25. blbíš napsal:

    nebudu to nudlit pod Vitttu (17:07)

    Každej blbíš (a já to přece musím vědět), Vittto, nemusí stačit Vašim myšlenkovým pochodům, nebo jó? Potvrzuje to někde jinde i strejda, když píše:

    „… že půlka populace má IQ nižší než 100. Nebo rovno, ale to je poněkud složitější. Za druhé potvrzuje další, již empirický fakt, že ani poměrně velká část populace s IQ nad 100, neporozumí jednoduchému psanému textu…“

    No a blbíš si s povzdechem už po kolikátý za svůj brožovanej život, znovu a znovu ověřil, kam patří. Přesto si neodpustím otázku, Vittto? Jestli Vám to ponižování stojí za to, když dokážete napsat, že …“VY končíte diskuzi kecama o mně…“ a ještě si nezapomenete bodnout tím velkým „VY“ … i když musíte vědět, že na bodání tady mám svýho (přímo certifikovanýho) vonrammsteina, ale o tom jsem přesvědčený, že by ani šavli, nebo čím se to vlastně furt někde sebepoškozuje, nepozvedl, aby se takhle neponížil! Od Vás je to, bohužel, pouze směšný. Přesto se pokusím reagovat, i když tuším, že to bude na kulovaný:

    Já jsem přece už jasněji a snad i zřetelněji nemohl napsat, že:

    “ … já NEMÁM NÁZOR na EET. Ale mám jeden postřeh…všiml jsem si, že v hospodách apod., kde přímo fyzicky nepinglují majitelé, ale pouze jejich zaměstnanci, si ti majitelé běžně už dávno nainstalovali registrační pokladny … no ….a dávám si otázku, proč asi?..“

    A těch deset maníků se zdviženejma palcema mi potvrdilo, že si asi myslím správně, když jsem napsal:

    …“Myslím, že je to jasný, né?“

    To byla ta moje hlavní argumentace! To, na co jste se zavěsil Vy a nazval kecama o Vás, byl pouhý můj souhlas se zajímavou a asi i potřebnou sondou do zvlčilých podnikatelských duší každýho z nás, neb si myslím, že každej máme máslo na hlavě v podobě kostlivce ve skříni a né že né. A že blbý to mají ti, co se jich nemůžou dopočítat. No a tím plynule přecházím ke kalouskům, který jste mně záhadným způsobem převedl do Vašeho tradičního diskusního folklóru = spor Babiš&Kalousek, s kterým nemá můj příspěveček nic společnýho. A dál se už ten kecama počastovanej blbíš úplně ztrácí v tom Vašem hopsavým diskusním zvyku od „Šumavy k Tatrám – z jedný vody načisto“, protože netuším, čím Vás jinak mohl můj příspěvek dostat do těžký situace Židů ve Státech, čím Vás nutí k adoraci USA, kde byste měl provádět, nedej Bože, nějakej/-ou/-ký hasbaru pro Židy. A dál se už začínám potit, abych ustál další pumelici od jakýhosi švédskýho ministra, kterej šálil našeho chudáka Zemana, kterýmu BIS všechno zatloukla, abych v zápětí vyslechl Váš povzdech nad mně neznámým pokřikováním Vašich odpůrců a posléze došel k radostnýmu zjištění, že ač o tom ekonomickým aspektu nevíte nic, přesto toho naštěstí o EET ví z nás nejvíc náš čtenář, protože ostatní mají sice nějaký názory, ale spíše v rámci jakýsi demagogie, z který máte Vy osobně kulovaný … kouzlo nechtěnýho = zrovna teď někde výše Lex v rámci tý jeho demagogie vysvětluje právě čtenářovi, o čem by taky EET mohla být … to je tu ale dneska sranda, žejo?.

    A to ty další 2/3 toho, co jste napsal o tom svým „MOJE“ … snad už ani nemusím uvádět, to si po sobě přečtěte sám, protože s tím taky nemá můj příspěvek nic společnýho a já už tuplem nee!

    Ale řeknu Vám, Vittto, ty houby nemusí být marný. Tata to už dávno pochopil a dokonce nám je vyfotil na rajče = moudrý to muž!

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Hele, vopatrně, dědo! Dneska jsem absolvoval intenzivní trénink s mladejma divokejma kolegama a neutržil jsem ani šrámek, ačkoli krom rukavic nekryt! Ba co víc-zpráskal jsem je na jednolitou mladistvou hromádku (vono je jim teda kolem třiceti), která neschopna pohybu tiše sípala „Ó, veliký Ramštajne- až vyrosteme, chceme Ti sahat aspoň po kotníky!“.
      Tím chci říct, že sebepoškozování není můj hlavní program. Naopak 😀

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        Tím jako se snažíš naznačit „Ó, veliký…“, že Tě ti okopávači kotníků nedokázali zabodnout, nebo tak něco, jó? No nevím, nevím, ale to by se u nás v lese nemohlo stát. Zrovna tudle šel náš stařeckej trampskej kroužek na vycházku do přírody, no šel, jak se to vezme, jeden se belhá vo berli, já docela obstojně kulhám a ten třetí to zvládá vopřeně o nějakou větev, jo a zrovna když si kamarád stěžoval, že asi umírá, druhýho začala píchat ledvina a mně se zdálo, že jdeme už snad 300 km v jednom kuse, nějaká slečna zrovna trefila autem srnce. No a kamarád Stébélko, takový pfííí by se dalo říci, takový stádium mezi smrtí či orgasmem, znáš-li to vůbec, tak ten jen tak mimochodem povytáhl svůj břit a srnec si už na nic nestěžoval. Jen to čekání na tu slavnou mysliveckou hlídku stálo za prd, takže jestli budeš mít potřebu, myslím, že ještě furt dokážeme podřezat cokolii bez tréninku. Musíš pochopit, že náš kroužek už holt nemá tolik času, aby si mohl dovolit ztrácet čas nějakým zbytečným potrénováním a ještě k tomu intenzivním. To by taky mohla být jeho smrt, víme?

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          😀 Něco jako ti zdivočelí dědové v Bad Ass? Tak na vás si dám teda bacha, kluci! Dávej průběžně vědět, kde se pohybujete, abych se vám nešťastnou náhodou nepřipletl do cesty! 🙂

          To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Vskutku je lepší pochopit psaný text dříve, než na něj bude reakce.
      Zde třeba ve vámi jmenovaných příkladech, třeba té hasbary a adorace USA a toho Zemana se držím kontextu mých textů, které ovšem ne každý čte, (resp. vlákna, která se u nich případně tvoří) takže se v tom může v pohodě ztratit.
      Kdybyste je četl, jistě by vám neunikla třeba reakce Jose, který rovnou argumentoval neomaleně tím, že kradu, když nesouhlasím s jeho pohledem.
      Nebo že adroruji USA, což psala kočka, ale zapoměla to doložit, což jí vysložilo mnoho souhlasu a mě mnoho nesouhlasu.
      Ta hasbara se odehrála jinde, ale pro jistotu si překládejte moje zamyšlení s hlavičkou „JÁ“ jako určitou skupinu.
      Ta skupina je pověstná tím, že může napsat cokoliv, a vždycky to bude špatně.
      Takový Zeman třeba….
      Nebo Putin…
      Je to jen kontext, já se nerovnám právě k těmhle, ale naznačuji tím, že i tady jsou lidé, kteří reagují na nick, nikoli na názor, což nepíšu proto, že bych se chtěl vyplakat někomu na ramínku, ale na mém příkladu demonstruji pravděpodobný důvod, proč tak málo nastává v dějinách jednota a proč naopak tak hodně myšlenek hyne na vnitřních rozporech.
      Když poukážu na nejednotu, a věru na ní poukazuji už od chvíle, kdy jsem se tady objevil, tak jsem blbeček a jájínek.
      Z OM mě za to vyhodili, ale mě je u prdele Blbíši, jestli mě někdo vyhodí odkudkoliv, ale to gró mě mrzí a já vím, že národové se budou bít vždycky mezi sebou i sami se sebou (i tady třeba mají velkou podporu názory, plivající na Čechy), místo aby zahodili osobní zájmy a pocity.
      Na OM mě podezíravě hodnotili různými nálepkami, a i zde se to začíná zvyšovat, a věru, nebýt jakési ochranné paže majitele, už by mě nálepkovali též.
      Jsem ale opravdu tak drzý, že si dovoluji mít svůj názor, který je někdy kus mimo zdejší „oficiální“ kurz?
      Dovolil jsem si dost?
      Jak se kurva chcete shodnout se svými naprostými politickými oponenty, když se neshodnete s názorově podobnými?
      Zde prosím nehodnoťte JÁ-VY ale nějaké názorové skupiny, já to demonstruji na sobě, protože to jakoby má největší oporu k argumentům,kterými to případně mohu dokladovat, bylo by hloupé to demonstrovat na někom jiném.
      A vy si nevyberete tu myšlenku, ale ten povrch, který určitě nějakým jájínkovstvím zavání.
      Jak dojemně slušní a velcí jsou jiní, Tata se se mnou nechce hádat a tak demonstruje svůj nadhled, že se se mnou nebaví- jinak, než ve třetí osobě.
      To bylo parádní a další parády mohu vytahnout, jenže…k čemu.
      Dělám jedinou chybu, že se snažím vůbec se obhajovat.
      Přitom ze svého života mám zkušenost, že je to zbytečné.
      Jedině účinné je to, dupnout na držku nepříteli dříve, než to udělá on, a nepřítel je každý, kdo by to být mohl.
      Jenže…tohle poznání se neslučuje s mojí povahou…možná Bohužel.
      Já tady, a kdekoliv jinde chci nechat nějakou názorovou stopu.
      Buďme jednotní v našich cílech a rozlišme podstatné od balastu!
      Přijďme společně na to, co si pod tím představit.
      Nechci prázdně žvanit.
      Třeba to dělám, kdo ví….
      Ale ta stopa snad po mě zůstane alespoň u někoho, i když bude více těch, kteří si z mého působení nevezmou nic jiného, než že jsem býval sebestředný debílek, který zamořoval hodovní stůl svými hulvátskými a jájínkovskými bezobsažnými kecy.

      To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      blbíši,
      jestli tímto ……

      „zrovna teď někde výše Lex v rámci tý jeho demagogie vysvětluje právě čtenářovi, o čem by taky EET mohla být …“

      ……jste myslel toto vysvětlování

      „rozumějme – ošukávání eráru, aby byl daňový základ co nejnižší a daň pokud možno žádá, ne-li cestou např. „řetězení firem“ a falešných faktur naopak aktivní – i v řádech stovek milionů korun, jak jsme se mohli dočíst nedávno (což je ovšem zase „bordel“ daňové správy, která tohle neuhlídá – no, ale i o tom je EET).“
      ——————————

      o falešných fakturách,o řetězení firem,o stamilionech,tak o tomto ta EET není,si prozatím myslím.

      EET je výhradně o tržbách v hotovosti,z nějakého neznámého důvodu i o tržbách které jsou realizovány platebními kartami.

      Ale řetězení firem-karuselové podvody,jsou založeny na pohybu zboží mezi členskými státy EU,kde ty platby neprobíhají v hotovosti,ale bankovním převodem.

      EET je výhradně o tom,aby ty statisíce živnostníků,firmiček,firem,poslali FÚ informaci o každé koruně,kterou přijmou v hotovosti a přes tu platební kartu.

      Proti karuselovým obchodům jsou jiné mechanismy,které tomu mají zabránit,přenesená daňová povinnost,kauce pro obchodníky s phm a lihem,ručení za nezaplacenou DPH.

      EET v tomto nezmůže nic,přesněji,nic mě alespoň nenapadá,co by ta EET mohla v tomto napravit.

      To se mi líbí

      • Ahele napsal:

        No čtenáři, přece každé zboží má koncového zákazníka. Jaký by mělo význam, aby si firmy přeprodávaly zboží, když by na konci nebyl někdo, kdo to zboží použije pro vlastní potřebu? A o to jde! Tam, kde se platí bankovními převody, tak už přehled je, tam kde se platí hotově, kartou nebo stravenkami přehled bude. A to vnese trochu světla i do těch velkých karuselových obchodů. Když jste tedy zmínil např. ten líh.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Kolik v té hotovosti se tak asi platí….
          Miliardy to podle mě nebudou, ani miliony.
          Takže pořádek bude max. v tisících, pokud je tedy povinný EET do systému zadá.

          To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          Ahele,
          z doslechu jsem se dozvěděl o tom,jak fungují karusely se šrotem,ten například žádného koncového zákazníka asi mít nebude,rozhodně ne takového zákazníka,který by si do obchodu šel za hotové peníze koupit šrot.

          Nejznámější karusely jsou s phm,tam sice existuje koncový zákazník,u té čerpací stanice,ale i když jsem zaregistroval odhalené karusely s phm,nezaznamenal jsem u nich poznámku o nějaké síti čerpacích stanic,je možné že jsem to přehlédl.
          Obchodníci s phm ale musí mít složenou jistinu v milionech.

          No,tam kde se platí bankovními převody už ten přehled je,ale stejně je nějak prd platný.

          Nevím v jakém spotřebním zboží,který by kupoval koncový zákazník se dělají karusely,mám ale ten pocit,že když se to vyhmátne,že se toto zboží zařazuje do té přenesené daňové povinnosti anebo je alespoň ta snaha ho tam zařadit.
          Protože toto je to neúčinnější opatření,nejpraktičtější.

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Řekl bych, že máte správný pocit. Jenže pokud tohle obvinění úřad neprokáže, bude to hodně drahý výbuch. Zaplatíme za to všichni.
            http://www.lupa.cz/n/levneelektro-cz/clanky/

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              souhlasím,
              Vy to oh vidíte jak?Co si o tom myslíte?Víte něco více než se píše oficiálně?

              To se mi líbí

              • oh napsal:

                Právě že nevím. Ale z toho, co se oficiálně pouští ven, tak podle finančáku a policajtů původce daňového úniku ty čachry měl provozovat ne přes bílého koně, ale na své jméno a firmu, což se mi jeví jako postup neuvěřitelně pitomý. Navíc mi postup finančáku připadá spíš jako snaha firmu zlikvidovat (a znehodnotit), než jako snaha z ní vyrazit co možná nejvíc z dlužné daně, ale to už je jen můj dojem, nejsem účetní ani právník.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                jsem stejného názoru,sleduji nyní toto video,kde si servítky vůči státní mašinerii rozhodně neberou

                jestli jste neviděl

                To se mi líbí

  26. Petrpavel napsal:

    Bylo by legrační číst všechny ty naše sebejisté představy jak to bude špatné s EET a od jiných jak to bude dobré s EET – kdyby to nebylo k pláči. Prdlajs (omluva Lexovi za zneužití jeho copyrightu 🙂 – bude to jenom špatné. Bez ní i s ní.
    To co nám chybí a co už se nemá šanci vrátit je JISTOTA. Tu dokázalo dát zatím jenom jedno státní zřízení. Jistota, že to co platilo včera platí i dnes a je-li to rozumné bude to platit i za deset, padesát let. Ta jistota „tehdy“ v lidech důvodně byla.
    Dnes? Dnes se trapně hádáme o všech možných nám předhozených prkotinách a je úplně jedno jestli máme takový či onaký názor, politická „reprezentace“ ve spolupráci se svými sponzory si stejně udělá co bud ona chtít a co se jí bude hodit. Dopad je jí lhostejný. Nezávisí na něm. Má své jistě – díky podpoře „západu“ a díky naší (pro mě) nepochopitelné nepoučenosti a nepoučitelnosti. Ohlodáváme hozenou kost namísto abychom se zamysleli a chňapli po té ruce a nejlépe po té hlavě co jí řídí.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Chňapat po ruce nebo hlavě moc nejde, Petřepavle.
      Ale líbat jí osobně také nemusím.
      Kolikrát jsem si říkal, proč se na takových alternativních prostorech vůbec vytváří jakási tzv. názorová opozice vůči mainstreamu, když stačí nějaká kost (jak píšete) a mnozí jsou nejen hned jak beránci, ale nadšeně tu ruku hladí, leckdy i když ani žádnou kost nedrží, ale bere.
      To napsal kdesi rytíř dobře, až budou na řadě čipy (a bude to brzo) budou lidé ryčet nadšením, protože letadlo a též se nemá čeho bát ten, kdo neporušuje zákon.
      Nějaké kecy, obhajoba Ruska a politiky Putina, nadávky na negry a čmoudy, proklínání USA….to nám dovolí….hlavně když se nestavíme na zadní proti oligarchii a jejím zájmům.
      Znáte to, z té pohádky: (Pyšná princezna) AŤ SI STĚŽUJÍ, ALE AŤ PLATÍ!!!

      To se mi líbí

  27. čtenář napsal:

    pane Bavore,
    nick oh tu měl jeden komentář,který zmizel,já jsem na něj odpovídal a ta odpověď je také fuč.
    Cenzuru tu neprovádíte,netušíte kde je problém?

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.