Proti komu to bojuje Západ…?


Proč se Turecko pouští do konfrontace s Ruskem:

Pojďme oddělit Turecko od Erdogana. S Tureckem musíme nějak žít, obchodovat, přátelit se – buď poté, co si oni s Erdoganovou hlavou zahrají na náměstí fotbal…  Anebo dříve, nebo se podaří nějaká dohoda s Erdoganem… Zatím mu ale Merkelová slíbila za naše sestřelené letadlo 3 miliardy eur, což není odměna špatná – vzpomeňme si, že jisté biblické postavě dali všehovšudy třicet stříbrných…Erdogan se prodal dráž. Měl k tomu několik důvodů.

Prvním z nich je ropný byznys jeho syna a tatík ho politicky kryje, protože islámští bojovníci mu klidně mohou v případě dalšího narušení tohoto byznysu dát najevo svoje výhrady – třeba formou zabití – jak tomu zpravidla v této sféře bývá. Pro Erdogana to není zase nic tak strašného, on je zvyklý s tím žít. Připomeňme si, že na summitu v Antalyi byly zaregistrovány tři pokusy o teroristické proniknutí. Nicméně je to nepříjemné a určitě se mu to nelíbí.

Druhým je idea panturkizmu, hlásající sjednocení a ochranu všech Turků na světě, která poté, co Turecko odmítli přijmout do EU, začala nabírat na síle – a to včetně tzv. Turkomanů, žijících v Sýrii. A to, že na území Turkomanů se nacházejí základny ISIL, jehož bojovníci se léčí a odpočívají na území Turecka, a kde byly zjištěny i jejich štáby, nikoho nevzrušuje, tím méně Turecko. A Turci v souladu s tím říkají: ..my léčíme bojovníky ISIL, zajišťujeme jejich týlové struktury, pomáháme jim, kupujeme od nich ropu, – snad se nechystáte bombardovat i nás…?

Třetí – je stav turecké společnosti jako takové. Oni se velmi bouřlivě rozvíjeli během minulých dvaceti let – 6-7% procent ročního růstu, ale i více. Ekonomický pokles jet 2008-9 byl překonán růstem v následujících dvou letech kolem 7%, ale následně spadli do pasti tzv. průměrného příjmu. Jestliže totiž nemáte vlastní technologickou základnu, nemůžete růst nad určitou mez. Vy rostete díky zapojení do světové dělby práce, dosáhnete určité úrovně a dál musíte vytvářet vlastní technologie, což je velmi drahé, nákladné a ne vždy možné. A tak Turci narazili na tuto skleněnou stěnu, ale krach očekávání je nutno v něco konvertovat. Onen krach očekávání se projevil tím, že Erdogan na minulých volbách nedokázal získat absolutní většinu a sestavit vládu. Jak ukázala praxe, koaliční multipartajní vláda tam nefunguje. Bombardování Kurdů ale vyvolalo vzedmutí vlny patriotizmu a zajistilo mu v předčasných volbách většinovou vládu. To ale k rozptýlení zklamaných očekávání nestačilo, a tak bylo třeba vyvolat vnější konflikt. K tomu se skvěle hodíme my, protože jsme slabí a díky konfliktu s námi se mohou smířit s USA a EU… Teď už mu slibují bezvízový režim výměnou za odmítnutí politiky exportu migrantů a 3 mld. eur na jejich zabezpečení – jinými slovy „jen tak“. Za naše sestřelené letadlo.

V čem spočívá slabost Ruska?

Jsme slabí za prvé vojensky, protože, ať si kdo chce, co chce říká, turecká armáda je na regionálním jevišti silnější, než naše. Turecká flotila je silnější, než naše Černomořská. Pokud jde o ekonomiku, ta naše se nachází ve stadiu ústupu, přičemž je jasné, že naše hospodářská krize bude při nynější vládě a centrální bance dále růst. Zatímco Turci měli mít bez nynějších událostí 4% růst – no dobrá, budou mít 2-2,5%. Ekonomicky jsou silnější, před konfliktem s námi měli rozumnou a racionální hospodářskou politiku, jejich vláda se stará a snaží se o rozvoj země a nesnaží se o její zničení, jako ta naše – to je velmi názorné.

Vydrží Rusko válku na dvou frontách? (Donbas a Blízký Východ)

Obecně vzato, Rusko na Donbasu nebojuje. Všechny naše problémy vyplývají z toho, že tam nebojujeme. Pokud bychom tam bojovali, měli bychom sice dnes vážné problémy s Polskem o rozdělení Volyně, složité i když nikoli nepřátelské rozhovory s Maďary a Rumuny kolem hranic. Měli bychom naprosto nejasnou situaci ve vztazích, s prominutím, s Moldávií. Ale sankce. Kterým jsme podrobeni, by byli menší, nebo i menší než dnes.

Za druhé – my neválčíme v Sýrii. Syrská operace není svým rozsahem nic jiného, než velké, důležité manévry, které se trochu protáhly, a které nám umožňují uvolnit sklady od starých věcí. Přestože nám ukazují, jak krásně létají naše supermoderní rakety, jsem přesvědčen, že většina toho, co sypeme na hlavy islámských teroristů, jsou sice spolehlivé a efektivní, nicméně staré věci z armádních skladů. Cvičíme tam letce. Promiňte mi, ale jestliže sestřelený navigátor měl nalétáno méně než 60 hodin, zatímco by měl mít ročně minimálně 200 hodin – a jak chápu, je to jeden z nejlepších. Takže náklady nejsou nijak významné. V porovnání se ztrátami způsobenými hloupou politikou ruské centrální banky, anebo dokonce ztrátami způsobenými západními sankcemi, – je to sranda. Skutečným problémem je skoro třetinový výpadek turistiky – do Egypta. Vážný proto, že v případě Egypta jde o zimní dovolené. Ten je sociálně významný. Můžeme se sice dohodnout s Řeckem na snížení cen, ale tam se v zimě moc nevykoupete, zatímco v Turecku ano. Proto je obnova turistických styků s Egyptem, zajištění bezpečnosti na letištích a v turistických resortech – to je závažný úkol pro ruskou vládu. V této souvislosti je třeba Egypťanům pomoci, protože jsou racionální a rozumní – mám na mysli egyptský stát. Ale naše vláda si, soudě podle všeho, takový úkol neukládá, a sami Egypťané ho řešit nedokáží.

Kdo vydělá na sankcích?

Víte, sankce jsou věc, na které prodělají všichni. Protože, pokud jsou navázány nějaké hospodářské styky, tak se navázaly proto, že jsou výhodné pro obě strany. Jistě, u nás se teď může rozvíjet třeba pěstování rajčat, nebo textilní průmysl. Ale proto, aby mohlo dojít k náhradě exportu (promiňte mi to sprosté slovo), musí stát poskytnou určitou pomoc, kterou ale neposkytuje. Proto ve skutečnosti mohou místo tureckých tu být ázerbájdžánské, nebo třeba čínské – stejně plastové, vypěstované kdesi u Čeljabinska, kde dokáží sklízet 4x do roka – je pochopitelné, jaká tam je chemie. Textil může být vyroben uvnitř Ruska – vždyť tu máme obrovské ilegální, např. i vietnamské dílny. Takže významný pozitivní efekt se nedostaví. Spíš budou negativa. Najdeme sice lidi na sklizeň úrody, ve stavebnictví probíhá pokles a práci nebudou mít nejspíš ani všechny naše stavební firmy. Proto nevím, k čemu vlastně sankce – může se stát, že budou čistě symbolické. Zrušení charterových letů do Turecka rovná se prakticky zrušení cestovního ruchu tím směrem, kolik bude pravidelných linek, se také neví, záleží to na tom, kolik jich necháme my (a tolik jich nejspíš zachovají Turci)…

Proč na vyhrocení situace s Tureckem jako první reaguje Ruská zemědělská inspekce?

Domnívám se, že díky úplatkům, nebo modrým očím, sem jde cokoli, aniž by kontrolovali kvalitu a mnohdy ani množství, ale s vyhrocením politické situace se komusi v té instituci rozsvítilo a řekl si: – pozor, teď může přijít kontrola, která zjistí, jak tu pracujeme, a bude zle. Proto honem a tupě začnou plnit své pracovní povinnosti, a vy jako exportér, nebo importér jste si léty bez kontrol ztratil ostražitost – a je malér… a hned je tu nezvykle velké množství zachycených různých přestupků.

Neznám, samozřejmě všechny podrobnosti, ale domnívám se, že pan Lavrov měl odletět do Ankary a vést s nimi asi takovýto rozhovor: ..- přátelé, vy se omluvíte, přestanete létat nad syrským územím, vyplatíte všem velké kompenzace, a dál zklidníte dech. A my zachováme normální dvoustranné vztahy… – Ale k tomu, aby mohl takhle mluvit, měl mít pan Lavrov zmocnění – ale dostat je v tu chvíli nejspíš už nemohl, a rozhodl se neriskovat. Pokud ale jsou Turci přesvědčeni, že jsou v právu a nehodlají se omluvit a nechystají se to hodnotit jako incident, protože to byla speciální operace tureckých vojáků a ne osobní iniciativa prezidenta Erdogana, jak tomu rozumím, musí ruská vláda vysvětlit Turkům, že existuje jistá červená čára, přes kterou, budou-li jako v minulosti k nám posílat teroristy (viz.Čečensko), nebo toulavé kazatele, a nejen toulavé, i své imámy, pokud uspořádají byť jen jeden kongres čerkeského národa věnovaný „genocidě čerkeského národa“, pak my začneme skutečně podporovat Kurdistán a za druhé vážně posoudíme přerušení dodávek plynu. Pokud uzavřete pro naše loďstvo průlivy, bude to porušení mezinárodního práva (stejně, jako sestřelení našeho letadla), a my přijmeme tvrdá odvetná opatření, která se vám vůbec nebudou líbit. Kromě těchto věcí nemáme co řešit. K mé velké lítosti naše diplomacie ale tak hovořit nebude. Naposledy tak hovořila za SSSR.

Pokud podpoříme Kurdy, nevyvolá to defragmentaci Turecka?

Kurdové jsou největším rozděleným národem (45mil.lidí) na světě, nepočítáme-li národy Ruska. Takže naprosto reálně mohou vytvořit svůj stát, přičemž většina jich žije na území Turecka. V Iráku jsou prakticky nezávislí, v Sýrii si se zbraní v ruce vybojovali autonomii, a myslím si, že je velkým problémem Ruska, že dosud nepřesvědčilo Assada, aby jim poskytl tu autonomii, kterou fakticky už mají a také občanství, protože jsou bez občanství, což je hloupé. Ale vytvoření Kurdistánu je argument pro jakoukoli tureckou vládu, protože nikde není psáno, že se omezí na území, kde teď Kurdové žijí…

Proti komu bojuje Západ na Blízkém Východě?

Aby bylo jasno – Západ nebojuje proti Assadovi, ale proti Rusku – to je třeba chápat. Pokud se budeme domnívat, že Západ a specielně USA vytvořili IS proto, aby ho teď bombardovali, bude to velmi naivní a hloupé. IS je nástrojem chaotizace Bližního a Středního Východu a to je jeho funkce. Je řízen Spojenými státy a jen tak mimochodem, tam velí aktivní důstojníci izraelských tajných služeb. Například brigádní generál (podle našeho plukovník) Mossadu tam byl zadržen šiítskou domobranou. Při všech našich přátelských vztazích s Izraelem, při bezvízovém režimu, atd. Na druhé straně existuje situační shoda. Dnes oni slově bojují proti IS, takže společně s námi. Musíme ale chápat, že úkolem Západu (Evropa není samostatná, ale manipulativní), je zničení státnosti jako takové. Zatímco my bráníme nikoli Assada, ale státnost jako takovou, protože skončí-li s Assadem, mají-li za sebou řetězec likvidace státnosti Afghánistánu, Iráku, Jugoslávie, Libye, Sýrie, budeme další na řadě – nebo přespříští. A to už je rozpor principiální. A úkolem diplomacie i válečné, je zachytávat ony situační, přechodné shody a maximálně je využít. Jako tomu bylo například za 2.světové války.

Hollande potřebuje předvést pomstu za teroristickou akci v Paříži. Naším úkolem je, aby se za tu teroristickou akci nemstil naší vojenské základně, ale islamistům. Takže v této situaci je třeba chápat, že se války změnily, že se staly hybridními, jak říkají Američané, že se jedná o vzájemné rozněcování občanských konfliktů. A válku proti nám vedou. Rozněcují u nás vnitřní konflikt, snaží se zdecimovat naši ekonomiku, snaží se přeformátovat vědomí obyvatelstva, ale my se té války hrdinně neúčastníme… Dvacet sedm let národní zrady neskončilo, ale pokračuje. Dokud se v zemi realizuje liberální politika zaměřená na podporu realizace zájmů globálního byznysu – tedy Západu proti zájmům Ruska, pak po tu dobu národní zrada pokračuje. A tvrdit v této souvislosti, že Rusko existuje (narážka na Putinovo „Poselství“) – je předčasné. Rusko existuje v našich představách – jako část pevniny, ohraničené (a to ani ne všude) ostnatým drátem, nebo sloupy, s televizí, rublem a prezidentem… a ruským jazykem jako jazykem komunikačním. Třebaže i na Ukrajině je poměrně velmi rozšířen. Dokud se významná část ruského státu zabývá ničením Ruska a ruské státnosti – cílevědomě, efektivně, vynalézavě a energicky, – je poněkud předčasné hovořit o tom, že existujeme…

Zdroj: – Rozhovor Michaila Deljagina pro tv kanál ROI TV – www.delyagin.ru  _ 151207

hroch-hlava

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

67 reakcí na Proti komu to bojuje Západ…?

  1. kchodl napsal:

    Hodnotím to jako vystoupení zaměřené především ekonomicky a k domácímu publiku.
    Je hodně manipulativní a jistě tím sleduje svoje vnitropolitické zájmy.

    Ohledně hodnocení ekonomiky, liberální světový byznys nelikviduje pouze ruský stát, ale všechny státy bez výjimky. USA a západní země včetně ČR jsou tímto morem zasaženy nesrovnatelně více. Amerika dokonce tak silně, že globální firmy USA používají jako svoji značku a americké ozbrojené síly jako svoje bijce, nájemné vrahy a ochranku. „Politické“ Spojené státy americké mají nad situací už jen okrajovou kontrolu, jak to vypadá, a jsou doslova vláčeny zájmy svých korporátních skupin – především těžařů na jedné straně a vojensko-průmyslového komplexu na straně druhé.

    Děljagin popisuje už od začátku ukrajinskou zabijačku jako prohru Ruska, v tom se nezměnil. Má na to stejný názor jako monarchisté nebo „siloviki“ – chtěl, aby Rusko smetlo ukrošské banderovce plnou silou. Jenže mezitím uplynuly dva roky a nevšiml si, že Rusko v tomto konfliktu na celé čáře vyhrálo. S minimální vynaloženou silou, bez porušení mezinárodního práva – protože otázka Krymu nebyla anexí, maximálně byla ekvivalentem kosovského precedentu. Propagandisticky to bylo obrovské vítězství, vojensky a geopoliticky jakbysmet. NATO se na Ukrajinu nerozšíří, to je nejméně na dalších 20 let téměř jisté. Naopak, jak bude rozklad Ruiny pokračovat – a on bude, pod inteligentním vedením USA a našeptávání z EU je to zaručeno – Rusko tímto směrem mírově poroste, protože každá alespoň trochu rusky mluvící ukrajinská gubernie bude hledat záchranu stejným způsobem jako Donbas.

    Hlavní část výhry na Ukrajině spočívá v tom, že neútokem se Rusku povedlo hodit vidle do všech amerických NATO plánů. Krachl pokus použít Slovany proti Slovanům, tedy ony „Visegrad Battlegroups“, na které by v okamžiku vojenského obsazení Kyjeva nepochybně skutečně došlo. Kdyby Rusko do této nastražené pasti vstoupilo, dostalo by lokální válku s NATO přímo na svých hranicích, které by USA využilo k totálnímu podmanění celé západní Evropy.

    I kdyby to nebylo ve skutečnosti ruské vítězství – jako že je – bylo by to cenné samo o sobě, protože Rusko potřebuje každý rok k dobru, aby stihlo čerpat co nejdéle obrovské výhody ze zapojení do světového obchodu, k dovozu nutných technologií, součástkové základny, strojů a zařízení. Situace se v tomto podobá jako vejce vejci situaci před WWII, kdy Stalin podepsal z těchto důvodů mír s nacistickým Německem, ačkoliv každý věděl, jaké jsou nacistické plány. Rusko musí dostavět průmyslové komplexy, které nyní buduje, oněch 1000+ továren, aby bylo schopné v následující velké válce zvítězit s co nejmenším počtem obětí. V optimálním případě protivníka – což je světová bankovní oligarchie maskovaná za USA a NATO – odstrašit bez války.

    Je nutné si uvědomit, že Západ se hroutí. Ne samozřejmě doslova, ale systémově, díky svému obrovskému rozvoji dospěl na konec současného společneského systému a očekává ho kvalitativní přerod. Korupce je každým rokem větší a například ve výrobě zbraní v USA už situace dospěla tak daleko, že předražování veřejně zmiňují i špičky Pentagonu, které z toho dlouhodobě luxusně žijí. Zbraně jsou tak drahé, že jsou prakticky nepoužitelné v opravdovém boji. Z mamutího rozpočtu na obranu jde oficiálně kolem 50% na platy, protože kdejaký i střední managor ve vojensko-průmyslovém komplexu žije jak maharádža, přisátí politici jako králové. Je to jedna velká zlodějna, tunelování státního rozpočtu v dosud nepředstavitelném rozsahu.

    Rusko potřebuje ještě minimálně pět let bez větší války, aby stihlo dokončit přezbrojovací program, který je plánován do roku 2020 v pozemních silách, letectvu a strategických silách, do roku 2024 v ostatních složkách. Komparativní výhodou je, že USA a NATO na žádné přezbrojení už nemají peníze a jejich zbraně čím dál více zastarávají.

    S protahováním neválečného stavu dochází ještě k dalšímu efektu, a sice k rozvoji ostatních států mimo Západ a tím k přesouvání politicko-ekonomicko-vojenské „váhy“ na rusko-čínsko-indicko-brazilsko-argentinsko-vietnamsko-korejsko-… stranu. Prostě na nezápadní stranu.

    Odsunutí větší války tedy stojí za téměř jakoukoliv cenu. Například za ekvivalent paktu Molotov-Ribbentrop, kdyby nebylo vyhnutí.

    Situace na Blízkém východě se vyvíjí proti USA jaksi samovolně, s minimálním zapojením Ruska, díky americké tuposti, neomezenému kořistění, jejich nacistické aroganci a povýšenosti. Poslední pokusy s ISILem selhaly, následující karta s „umírněnci“ také. Amíci pokračují tureckou a kurskou kartou. Jedná se o tak nebetyčně riskantní a hloupé pokusy, že zákonitě musí skončit spektakulární prohrou USA.

    Pokud Turecko bude pokračovat v podpoře iráckých Kurdů, dosáhne jen rozkladu Iráku, ten se tím pádem sebezáchovně přimkne k Íránu a Rusku a vykopne Amíky. Následovat bude přeshraniční podpora kurdského odboje v Turecku a do pár let přestane dnešní Turecko existovat, dopadnou stejně jako Ukroši. Na obou březích Černého moře budou proti sobě dvě Ruiny.

    Pokud tedy Turci nedopadnou mnohem hůře. Včera večer Putin „vyjádřil naději“, že na ruské výborně fungující moderní křídlaté střely „nebudou muset pro boj proti terorismu přidělat jaderné hlavice“.

    Děljaginem popisovaná slabost ruské Černomořské fltotily je zcela iluzorní – když obsluha na Krymu stiskne knoflík, turecké loďstvo pár minut poté přestane existovat, ani se nemusí použít jaderné prostředky. Rusko má v oblasti brutální převahu v raketových a leteckých zbraních. Ve všem, kromě loďstva, protože to bylo zpoloviny převedeno pod Ukroše a za posledních 25 let zcela zdevastováno, moderních ruských lodí je tam minimum.

    Turecko nemá žádné PVO kromě MIM-23 Hawk z 50. a 60. let, nyní si zapůjčuje od evropského koncernu EuroSAM pár desítek protiletadlových kompletů včetně německých, italských a kdovíjakých obsluh, ale ty mají dosah jen 50-120 km, zdaleka se nevyrovnají ruským – a teď i syrským S-400/S-300.

    Turecké letectvo je sice papírově silné, ale postrádá důležité dálkové rakety AIM-120 posledních verzí, nemá téměř žádné prostředky na potlačení ruského/syrského PVO, nemá protiradarové rakety AGM-88 Harm, nemá dostatek přesných zbraní. Může útočit na kozomrdy s kalašnikovy, ale i proti slabým ruským silám v Sýrii by utrpělo maximálně Pyrrhovo vítězství, pokud ne rovnou ostudnou porážku – i při své několikanásobné číselné převaze.

    Přičemž i Rusové umí počítat, takže jistě poslední týden nelenili a navozili do Sýrie dostatečné množství PVO raket a dalších prostředků. Neustále posilují svou leteckou skupinu, dokonce se objevily první čtyři nejlepší ruské stíhačky Su-35S.

    I při podpoře USA ve smyslu elektronického rušení, průzkumu, … nemá Turecko proti protivníkovi jako Rusko nejmenší šanci, a to ani na „od Ruska vzdáleném“ syrském bojišti. Protože pokud k něčemu většímu dojde, ukáže se, že letadla to nemají z Ruska 4-5 hodin letu, ale méně než hodinu, protože poletí drze přes vzdušný prostor Gruzie – stačí přeletět asi 100 km úsek gruzínského území.

    Děljagin je jeden z analytiků, který vždy vidí – pro někoho poloplnou – sklenici poloprázdnou, dokonce téměř prázdnou. Jestli někdy napsal o Rusku i něco pochvalného, asi to zaniklo v hromadě samých záporů.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      No já také nevím jakou komisi včera vytvořila RB OSN, jako dohled na odchod toho tureckého tankového pluku z Iráku.
      Nebo že by nevytvořila tuto komisi ?
      To přeci podle mezinárodního práva není možné.
      Prostě to tak nějak nemohu najít,.
      Tož možná blbě hledám.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        O tom zasedání RB OSN je zatím ticho po pěšině.

        Ale něco se děje, Amíci se zjevně snaží vyměnit něco co není jejich za něco jiného co není jejich – v tomto případě nabízejí půlku Ukrajiny za půlku Sýrie.

        Přesně řečeno, nabídli souhlas s „decentralizací“ Ukrošska za půl Syrie za Eufratem.
        Včera ukrajinskou částí té nabídky Biden zcela šokoval své věrné Ukroše: podle něj řešením Ukrajiny není centralizace – jako prosazovali doteď přes svou kyjevskou bandu – ale decentralizace. Ukrajina jako volná federace samostatných státečků. Kečupář s touto nabídkou právě jede za Rusákama.

        Amíci jsou si zjevně vědomi, že jsou v totálním srabu, pokud s tímto přišli.

        To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Takto je to správně :
      „Syrští rebelové evakuují Váir, poslední čtvrť západosyrského města Homs, kterou dosud drželi pod kontrolou.
      Evakuace je součástí dohody o místním příměří s režimem prezidenta Bašára Asada, dohlíží na ni přímo OSN.“
      Protože ti hnusní a války chtivý Asadovi hrdlořezové, by jim mohli ublížit.
      Proto také 750 – 1000 lidí, zamíří do oblasti kolem Idlíbu, kterou stále ještě kontrolují povstalci aby mohla pokračovat v boji.
      Oznámila to nezisková Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR).

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      No ale to co nyní nějak nechápu proč Abú Bakr al-Bagdádí opustil bezpečné Turecko.
      Nechápu to, prý aby se vyhnul pronásledování bagdádské rozvědky, která na něj zahájila hon.
      Podle mne byl v Turecku pod ochranou bezpečnostních složek a nic mu nehrozilo.
      Takto v libyjské Syrtě je podle mne, mnohem zranitelnější, než v bezpečném Turecku.
      Tož tak nějak to jeho hnutí mysli nechápu.

      To se mi líbí

  2. Hudec napsal:

    S tématem to souvisí jen okrajově, ale přece.
    Vedeme proti Rusku už docela regulérní válku, byť zatím jen mediální. Tohle je vyjádření analytika Schneidera, které jsem zde u Bavorů připomněl před dvěma dny:

    „Rusko je na tom asi překvapivě lépe, než se zdá. Dovolím si to paradoxně odvodit od nepochybně velké podpory, které se dostává protiruským propagandistům v naší zemi. Jejich aktivity rostou jak houby po dolarovém dešti. Dobrý příměr, že? I s tím „houby“, co mají v rukách, jak se při jejich chatrné argumentaci ukazuje.
    Postavení Ruska potvrzuje i ten zoufale silový boj, který ti nešťastníci vedou, aby si vysloužili svůj žold. Neštítí se vypracovávat seznamy „proruských“ webů a aktivistů – to je skutečně totalitní praktika z padesátých let. S demokracií to nemá co dělat!

    Nu a ejhle – dnes můžete najít na aktualne.cz celé speciální vydání, které nám „odhaluje“ jak s námi a sami se sebou Rusové mediálně manipulují. Kdo nevěří, ať tam běží. Já sem neumí dát druhý odkaz, tak ho šoupnu za okamžik. Nechme stranou úroveň té práce, ale když tak procházím média, je ten páně Schneiderův „dolarový déšť“ za spoustou mediálních výstupů jasně a zřetelně cítit.
    Nevím jako mají představu, že to bude na masy zabírat, i když stále platí všechny Goebelsovské teze ve smyslu stokrát vyřčené lži, stávající se pravdou.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      A tady je odkaz na zmíněný speciál aktualne.cz. Hezká podívaná, chybí jen proskakování ohnivou obručí a další atrakce.
      http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/grafika-ruska-propaganda/r~0e7e2d6a9cc111e586750025900fea04/

      To se mi líbí

      • danaver napsal:

        To nahrazujou Etickým kodexem. Očistný plamen jedna báseň 😀
        Zrovna jsem si je taky dala, kdysi mě totiž někdo naučil heslo – sněz po ránu žábu, už tě pak nic horšího nepřekvapí. A tahle je zvlášť pěkná. Ale když jsem se koukla podruhé, tak jsem si pořádně všimla, co je zdůrazněno červeně jako upoutávky v textu, no a myslím si, že tohle dopadne asi stejně jako tlak na volbu knížete za prezidenta…většina mlčící většiny si o ohýbání reality pro vládní garnituru myslí svoje. Kdyby ne – byla by na tom webu povolena diskuze. Nemám pravdu? 🙂

        To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Díky, zajímavý artefakt, to se jen tak nevidí, takhle pěkně pohromadě.
        Správně přiblblé. Skutečná ruská propaganda nemusí dělat vůbec nic, jen mlčet. Pravda je nyní povýšena na ruskou mediální zbraň hromadného ničení.

        Dolárků se musí sypat asi skutečně hodně, když vydavatelům nevadí totální destrukce prodeje a odmítání médií velkou částí populace. A novinářům totální ztráta kreditu a „dobrého jména“, i když u většiny z nich je to oxymoron odjakživa.

        To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Vida je, Rusáky.
        Jsou samá propaganda a lež.
        Je třeba to lidem vysvětlit, aby nepodlehli……
        Už jen tenhle základní model je tak debilní, že průměrnou opici od 7 do 95 let musí napadnout, že pokud to tak je, je to tak všude a všude to tak také odjakživa bylo.
        Že to bylo, se regulérně potrvrdilo (třeba ty chemické zbraně v Iráku) .
        Bylo by fakt divné, kdyby na světě někdo lhal, a jiný mluvil pravdu jen proto, že letadlo.
        Ale já vím, jak na to.
        Pokud někdo bude něco takového hustit do mojí dcery, nejprve si s ním mezi 4 očima rázně promluvím, a pak mu pořádně rozbiju držku!

        To se mi líbí

  3. oh napsal:

    http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/388723-cast-syrske-opozice-pozaduje-potrestani-asada.html
    „Do Rijádu nebyly pozvány vysloveně teroristické skupiny ani Kurdové. Přítomni jsou ale zástupci salafistické skupiny Ahrár aš-Šám al-Islámíja neboli Islámské hnutí svobodných mužů Levanty, jejíž vůdci udržovali těsné kontakty s Frontou an-Nusra napojenou na Al-Káidu.“
    Mají to redaktoři Žumpinek skoro správně, až na to, že Fronta an-Nusrá není na Alkajdu napojená, ale je to přímo syrský rebranding téhož. Tím se také vyjasňuje, kdo jsou oni „umírnění opozičníci,“ které hodlá podporovat jistý mírový nobelista spolu Turky – takový spolek pro „umírněnou islamizaci a neumírněné odstranění odpadlíků od islámu. Ještě před rokem je amíci tu a tam bombardovali, asi tehdy ještě neodhalili jejich umírněnost. Momentálně jsou ovšem oblíbenci Turecka, Saudů i Bílého Baráku – přesně ta sorta, pro kterou mělo být vytvořeno ono „bezpečné pásmo“ u turecko – syrské hranice.
    http://www.sme.sk/c/7479018/spojenci-pri-naletoch-v-syrii-zasiahli-pozicie-an-nusra-a-ahrar-as-sam.html

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      To by byla ztracená příležitost, nenaroubovat i na tohle nějakého toho pejzatého židáka.
      I když je skutečnost v přímém protikladu k této myšlence. A proč by ne ? Protože to také mohou organizovat Marťani, přece.

      ISIL vznikl jako následovník Al-Kajdy v Iráku, dočasným a účelovým spojením s vykopnutými Saddámovými důstojníky. V pozadí jsou náboženské světovládné plány Muslimského bratstva a wahábistické kliky ze Saudské Arábie. Od začátku je také manipuluje a používá jako svoji zástupnou armádu CIA/DIA, saudská a turecká tajná služba. Financování bylo původně hlavně ze Saudské Arábie a Kataru, Turecka.

      Zbraně jim obstarali Amíci – transporty z lybijských skladů, Turci a Saudové, Katar to platili. Amíci jim také dodávali zbraně, které oficiálně šly irácké armádě – buď přímo nebo pomocí různých fint a triků. Například dodali tanky, samohybné dělostřelectvo, tisíce pickupů Iráčanům, ale schválně jim k tomu nedali žádnou munici ani palivo. Takže když Iráčané nechali všechna vozidla a výzbroj na místě a utekli, byli ještě ke všemu následně obviněni ze zbabělosti a pomlouváni. Tímto způsobem „získal“ ISIL v počtu asi 3000 bojovníků výzbroj obrněné motostřelecké irácké brigády v počtu 20 000 mužů – kteří ovšem neměli munici ani do osobních zbraní – ani patronu do pušky nebo pistole. Ani naftu či benzín, aby s technikou odjeli. Takže utekli – alternativou bylo, že se nechají zbytečně zmasakrovat těmi několika otrhanci, kterým CIA dodala munice přehršel.

      Déle než rok trvající americké „bombardování“ ISILu mluví o všem dostatečně. I přes 8000 tureckých cisteren, každodenně vozících ropu z vykrádaných syrských a iráckých vrtů, bez povšimnutí.

      To je typický americký způsob placení svých proxy armád – buď jsou to drogy nebo ropa nebo diamanty, uloupené legálnímu vlastníkovi nebo přímo vykradení účtů a ceností – například historických. Jako v Lybii, Sýrii, Iráku. Předtím to dlouhá léta praktikovali v JV Asii nebo Střední a Jižní Americe. Začali s tím ještě za WWII na Sicilii a v jižní Itálii, od té doby je to jejich oblíbená pracovní metoda.

      „Něco málo“ z toho všeho samozřejmě uvízne za prsty americkým dobrodějům, například jisté babizně podíly na mobilních operátorech, jistému generálovi zbytek telekomunikací, jistému víceprezidentovi těžební koncese, … Zbytek amerického personálu jede ve velkém v drogách, farmaceutikách, obchodu se zbraňemi, v kšeftování s ropou, zlatem nebo diamanty. Je to všude stejné – americké proxy války jsou vždy financovány a propojeny s místním zločinem, ať již funguje pod jakoukoliv vlajkou.

      To se mi líbí

      • peter. napsal:

        kchodl:
        „Pejzatého židáka“,nespomína nikto okrem vás!
        A prečo?No minimálne preto,že podobne ako odkaz na Protiproud-Parlamentní listy,tak aj Deljaginov článok ku ktorému je vedená táto diskuzia túto možnosť pripúšťa.
        Problém ale bude s najväčšou pravdepodobnosťou v tom,že podľa vás,podobne ako je Chazin na h…o ekonóm lebo sa zaoberá bankovníctvom,tak aj Deljagin je nanič analytik.Uznávate vy vôbec,že v Rusku existujú analytici ktorí sú lepšie informovaní ako vy a ktorí problémy vzťahov Rusko vs.západ dokážu posúdiť lepšie ako vy?

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Oponuji snaze házet všechno na židy, když k tomu nevedou žádné indicie, kromě průhledně vymyšlených, izolovaných a neověřitelných. Například často zmiňovaná informace, že Al-Bagdádí, „šéf ISILu“ se jmenuje ve skutečnosti nějak hebrejsky a je – samozřejmě – zlý agent Mossadu. Snaha napasovat celý vývoj na konto „Velkého Izraele“ je přinejmenším směšná.

          Jak to, že nevzpomíná na židy nikdo jiný ? Vždyť celý článek na Protiproudu pana Hájka (toho co není z opice) je jenom o židovském spiknutí v pozadí. Tomu já hyperbolicky říkám „poukázat na pejzatého žida“.

          Často zmiňovaný tendenční výklad přisuzuje Izraelcům spiklenecou účast na všem, co prospívá Izraeli, i kdyby to měl být každodenní východ Slunce. Z tohoto pohledu je oslabení Sýrie a Iráku pro Izrael zdánlivě plusem. Jenže to je nahrazeno radikálním posílením celého islámu v oblasti, nasycením oblasti zbraněmi, ztrátou kontoly států nad děním, postupným vykopnutím USA, nahrazením sekulárních vlád – které už 20. let dodržovaly všechny dohody s Izraelem a od jejichž regulérních armád žádné nebezpečí nehrozilo – islamistickými šílenci, … Tak to mi zkuste prozradit, v čem takový plus pro Izrael přesně spočívá ?

          Chazin a Dějlagin se psaním analýz i „analýz“ zčásti živí, ale to z nich nedělá neomylné svaté muže, oponovat jejichž názoru je svatokrádežné, bláznivé a neslušné. Co byste si představoval, že bych měl k tomu článku napsat ? Je nade vší pochybnost, že 0-90% jejich výkladů je manipulace a propaganda – nakonec proto se takové články píší.

          Pokud se Vám nelíbí, co jsem k článku napsal – označit to za polemiku by asi bylo příliš nadnesené – zkuste něco z mých vět vyvrátit. Místo abyste mi naznačoval, jak si dovoluji oponovat takovým úžasným kapacitám, které jistě mají informace ne-li přímo z Kremlu, tak možná od samotného nejvyššího. Nebo Nejvyššího.

          Když Chazin a Fjodorov v každé své větě proklínají CBRF, možná by Vám pomohlo se podívat, že změna podmínek CBRF je velmi dobře možná – sice je to vázáno na změnu v ruské Ústavě, ale to není nejmenší legislativní problém. Ruskou Dumou projde dnes cokoliv, čemu Putin a jeho vláda „požehnají“. Ne proto, že by Rusko byla skrytá diktatura, ale protože vláda má podporu 86% obyvatelstva, Putin dokonce nad 90%. Takže politická strana, která by vládní požadavek o změně statutu CBRF nepodpořila. by okamžitě skončila. A protože Rusové mají medvědí paměť, představitelé těchto stran by se asi museli vystěhovat z Ruska. Co ve skutečnosti Chazin i Fjodorov dělají, je propaganda proti CBRF, svým způsobem ovlivňování až vyhrožování. Dostávají ty mezinárodní finančníky pod tlak. A ukazují jim, že jejich postavení vůbec není tak pevné, jak to vypadá – že jeden den mohou být v mrakodrapu CBRF a druhý den kopat uhlí na Kolymě nebo šít uniformy v trestanecké kolonii v Jakutsku.

          Protože se taková věc dosud nestala, musí to být z nějakého důvodu pro Rusko komplexně výhodné, ačkoliv samo o sobě je to velmi zničující.

          Soroše také vykopli z Ruska ze dne na den, ani pes po něm neštěkl.

          Západní – a žurnalistická – představa, že starobylá kulturní země, jako je třeba Rusko, se nechá rozporcovat pomocí nějakých oligarchů nebo jiných zaprodanců, je jak z komiksu. Opomíjí zažité a často starodávné instituce, hrdost a vlastenectví na všech úrovních, nejen u prostého bezvýznameného lidu. A národní kulturu.

          Na Ukrajině to bylo možné jen díky tomu, že to žádná země není, ukrajinská kultura není národní kultura, ale jen krajová, spíše etnická. Ukrajina nemá instituce, jako národ se vidí jen západní Ukrajinci. Takže tam taková možnost vnějšího působení je. Ale v Rusku není, to je více než potvrzené mnoha staletími obdobných pokusů, které selhaly.

          Přes to všechno, to váženým západním analytikům nebrání, aby nedávali „prognózy“, jaké chce věrchuška slyšet – třeba poslední prognóza Stratforu, že RF se rozpadne do roku 2025.

          To se mi líbí

          • peter. napsal:

            Viete čo kchodl?
            Ako by povedala moja žena – Rusínka :Škoda bisiduvaty!

            To se mi líbí

          • st.hroch napsal:

            Dovoluju si oponovat tvrzení, že Dumou projde cokoli. Návrh zákona o Ústavodárném shriomáždění (min.týden) koalice shodila (přitom to byl návrh jejích vlastních poslanců) a předseda ústavněprávního výboru tohoto parlamentu se vyjádřil, že změna není nutná, protože se jí budou zabývat, až nastane potřeba. Pak ale opět naraszí na neexistenci onoho Ústavodárnéího shromáždění – takže kohoutek a slepička jako vyšitý… To, co v Rusku nazývají „pátou kolonou“, už vystupuje zcela otevřeně – viz protest tiráků, anebo neuvěřitelná byrokracie kolem pomoci krymské zoo překonat blekaut (dodávka generátorů)… Je tam velmi živo…

            To se mi líbí

  4. Jethro napsal:

    Takový fórek:
    To se jednu tak sešli jeden mírový velvyslanec, křivohubý Saša a Turecký atašé. A povídali a povídali, až se jim od hub prášilo.
    Prostředek přeskočím a dám rovnou pointu: všichni tři jsou důkazem, že ruská propaganda vůbec není potřeba:
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/U-Americanu-se-sesel-Vondra-a-americky-diplomat-Necekane-dorazil-turecky-konzul-a-postezoval-si-co-mu-chodi-od-Cechu-za-vzkazy-412029

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Doufám, že to měl současný Vondra dobře ozvučené. V tom má praxi.

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Tak tady se sešla parta bláznů a tomu odpovídá úroveň rozhovoru.
      Bohužel, podobní blázni řídí i EU a tomu také odpovídá realita.
      Na mysl mi přišlo srovnání toho rozhovoru s hodnocením Deljagina, ten tam u toho prostě chyběl, mohli si tam vzájemně vysvětlovat, kdo je slabší, kdo silnější a kdo hodnější.
      Ale to o těch idealistech, jak nejsou spokojeni s tureckou demokracií, to řekl Saška móóc hezky.
      Klidně mohl říci „serte na demokracii, hlavně ať už jsme v Moskvě a dělíme si kořist“!!!!!

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Skvělá zábava. Připomnělo mi to všechna ta setkání bolševiků v druhé polovině 80. let. Úplně stejně prolhaná rétorika, dokonce vypadají, jako když té své propagandě sami věří.

      Pravověrní soudruzi.

      To se mi líbí

  5. vittta napsal:

    Mimo ale nesmírně vtipné.
    Takhle to vypadá, když sluníčkář chce navázat přátelství s rasově odlišným spoluobčanem, resp.jejich skupinou…
    http://www.novinky.cz/krimi/388764-brutalni-napadeni-v-praze-tri-utocnici-postupne-zmlatili-hosta-v-baru.html

    To se mi líbí

    • peter. napsal:

      Vittta:
      Toto je bohužiaľ výjav,ktorý začína byť u nás bežným.A väčšinou sa to stáva medzi obyčajnými návštevníkmi barov a pubov v piatok v noci alebo nad ránom.Len výnimočne ide o konflikt motivovaný rozdielnou etnicitou.Ja to vidím tak,že celá spoločnosť nejako zosurovela a mládež si týmto spôsobom vybíja frustráciu z nenaplnených ambícii a nemožnosti seberealizácie.Výsledok vidím v sobotu ráno.Poprevracané smetné kontajnery,vyvrátené lavičky,porozbíjané a ogrcané(poblité)autobusové zastávky.Obávam sa,že sa to bude už len zhoršovať.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Ten koflikt není odlišnou etnicitou motivovaný, ale vyvolaný.
        Já jsem se něco naseděl v těch nejodpornějších pajzlech, jaké si lze představit, já vím moc dobře, jak tohle vzniká.
        Tihle cigoši přesně na tohle čekají, nemakají, a mají čas vysedávat po hospodách.
        A třeba nepijí, když chce někdo někoho zmlátit, a dělá mu to dobře, nebo ho chce třeba okrást, tak nemůže chlastat-aby měl už v úvodu nad soupeřem výhodu, další výhoda je počet, vesměs je 3-5 jedinců.
        Nechci tvrdit, že bílí to nedělají, ale tak 70% takových útoků je způsobeno jinými etnicitami.

        To se mi líbí

        • peter. napsal:

          Vittta:
          Chcel som len poukázať na nárast násilia vo všeobecnosti.Každopádne si zaslúži uznanie ten chalan,čo miernil toho holohlavého agresora.Každý by sa neodvážil akokoľvek zasahovať.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Podle mě to ani není nárůst násilí, ale spíše kolaps trestů.
            Ať už z pohledu neodsouzení, nebo minimálního postihu v případě, že je násilník dopaden, tak z pohledu minimální objasněnosti násilných činů, tak ale i z převrácení rolí ve rvačce.
            Je snadnější potrestat toho, kdo se brání, nebo kdo brání jiného,(ten, protože se cití být nevinen, většinou neuteče) než složitě pátrat po příčině.
            Jinými slovy, kolaps silových složek a justice stojí za těmito neblahými jevy.

            To se mi líbí

  6. Strejda Olin napsal:

    „Opětovně to kromě jiného otevírá otázku „práv menšin“, která byla skandálně zneužita vytvořením Kosova. Opravňuje to de facto všechny etnické skupiny, ať je jejich politická situace jakákoliv, k požadování nezávislého státu. To souhlasí s ideou zničení a „rozpuštění“ většiny historických států. Šlo by tak o triumf „globálních elit“, které považují existenci národních států za základní překážku k nastolení světovlády.“ (z článku na Protiproud 2. 12.)

    To je oč tu běží – kapitalismus americký, ruský, britský, německý, francouzský… zkrátka kapitalismus celosvětový dospěl opět do stádia „velké pranice“. To je podstata a kdo ji nechápe, bude do omrzení opakovat žvásty o hodném a zlém kapitalismu, spřádat všelijaké teorie a „fandit“ jednomu darebákovi proti darebákovi druhému.
    Svět je rozdělen na kapitalisty a ty ostatní. Kapitalisté se rvou mezi sebou a na ty ostatní, tedy na nás občany bez rozdílu rasy, národnosti, víry a politického přesvědčení s vysoka s.rou! My jsme pro ně jen pracovní síla, zboží, kterému je nutné tak jako kapitálu otevřít hranice a čím levnějším zbožím budeme, tím jsme žádanější.
    Jen pitomec si může myslet, že vytvoření Schengenu bylo gestem pro veselejší a radostnější turistiku a svobodný pohyb občanů. A jen naivka si stále tvrdošíjně myslí, že podpora přistěhovalectví a multikulturalismus tu je pro blaho člověka a gestem humanismu, že na Ukrajině, v Sýrii, Afghánistánu, Iráku, Libyi a jinde se bojuje za demokracii, svobodu a lidská práva. Jak jen jsou ty vlády hodné, že myslí na celospolečenské blaho.
    Nevím jak vy, ale já jim to nežeru!

    To se mi líbí

    • peter. napsal:

      Strejda Olin:
      Ani ja im to nežeriam!

      To se mi líbí

    • peter. napsal:

      +1

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Strejdo Oline, to už žere opravdu málokdo. Ani moji vnuci ne….

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      +++1 pokud by to šlo

      To se mi líbí

    • peter. napsal:

      Strejda Olin:
      Herman Gref je šéfom najväčšej ruskej banky,Sberbank.Na medzinárodnom ekonomiskom fóre v Peterburgu r.2012,vyslovil jeden z účastníkov názor,že je potrebné zabezpečiť,aby ľud dostal do rúk významnejšie nástroje na kontrolu vlády.To čo mu odpovedal H.Gref,ktorého pokojne možno zaradiť k ľuďom ako Čubajs a ostatná oligarchická svoloč Ruska,ma doslova posadilo na riťa ja som si to video musel pustiť ešte dva krát,aby som plne pochopil,celú pravdu o „demokracii“,o tom,že je to len prostriedok,nástroj na udržiavanie más(už to ani nanazývam ľud,ale masy) v kľude a poslušnosti.Že ani od Putinovej vlády nemožno očakávať nič iné ako sme spoznali za posledných 26 rokov.Tieto vojny vedú medzi sebou elity ktoré nás“masy“nemajú za nič a jediné čo nám láskavo dovolia,je zomrieť v ich špinavých vojnách za ich záujmy.Týka sa to aj Donbasu a celej tej špinavej vojny na Ukrajine.Pravdu má Deljagin,keď hovorí o Ukrajine a podľa mňa je jeho názor správny.Lebo celý konflikt na Donbase začal týmto vyhlásením:
      https://img-fotki.yandex.ru/get/15521/237398372.4/0_f5918_f93263d4_X5L
      A teraz k tej odpovedi H.Grefa,ktorý vysvetlí,že masy nemajú mať žiadne právo kontrolovať vládu.Niekedy v 8 storočí,prijala cirkev učenie,podľa ktorého Boh rozdelil ľudstvo na „trojaký ľud“
      1 – Panovník,šľachta -Mali chrániť krajinu a viesť vojny,bojovať za jej záujmy.
      2 – Cirkev a kňazi-mali sa modliť za panovníka a ľud
      3 – poddaný ľud (masy) ten mal len drieť a modliť sa( ora et labora)živiť šľachtu,cirkev aj vojsko a odmenou mu malo byť „Kráľovstvo nebeské“po smrti.Tento Gref to chápe podobne a spolu s ním všetci tí čo vyvolávajú vojny a je úplne jedno na ktorej strane stoja.

      To se mi líbí

      • peter. napsal:

        Na konci videa sa Gref obracia na pani,ktorú oslovuje Elvíra.Ide o šéfku Centrálnej Banky RF,Elvíru Nabiullinu.

        To se mi líbí

  7. vittta napsal:

    Ve snůšce blbostí a naproto debilních dedukcí vyniká ten konec.
    Je to sluníčkářský pohled, který plně vystihuje z podstaty submisivní až otrockou povahu těchto neosobností.
    http://blisty.cz/art/80193.html
    „Důsledkem je dokonalá bouře: uprchlíci nemají důvod zůstávat na Blízkém východě, země na Blízkém východě nemají důvod jim bránit v odchodu a Evropa nemá možnost jak jim zabránit v příchodu na své území.“

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Blisty jsou vůbec skvělé, stejně jako Český rozhlas. Z toho jsem se v autě doslechl a v Blistech před chvílí přečetl rozjásanou informaci, že americký časopis TIME tituloval Angelu Merkelovou ženou roku, všichni tušíme zač a amíci se tím netají.
      Ach jak symptomatické – pro Američany je ženou roku (to chápu), ale v Evropě nepochybně silně nenáviděná.
      Nu vida, jak se to projasňuje.

      To se mi líbí

  8. Strejda Olin napsal:

    Aktuálně v TV zprávách: Evropu čeká ekologická imigrace!
    Já už nevím kde žiju. Jestli Absurdistánu, Kocourkově nebo Blbákově. Nebo v nějakém snu. Proboha, kolik let se už mluví o tom, že v Africe nastanou v důsledku sucha a neúrody hladomory, které vyženou z kontinentu až stovky milionů lidí? Sám jsem o tomto problému, se kterým je nutné počítat, psal už před pěti léty (jen s okresním hejtmanem jsem o tom nehovořil). Najednou se budou všichni odpovědní tvářit, že problém se vynořil z ničeho nic. Jak dlouho už trvá příliv uprchlíků v měřítku větším než „normálním“? 15 let? Masivně už 6 roků (např. na ital. ostrov Lampedusa). Co na to šéfové EU? NIC! Naprostá lhostejnost a nečinnost! To není, vážení, normální, to je úmyslné. Je to ale i naše volba, svého dílu odpovědnosti se nezbavíme.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Vtipné na tom všem je, že sucha a neúrody nejsou způsobené žádným AGW, ba dokonce ani GW, ale jsou to zdokumentované oceánské a větrné cykly, podnebí se tam takto mění už staletí.

      Jenže to není jediný důvod – další je přemnožení lidí díky zásilkám moderních léků a tomu odpovídající přemnožení dobytka, které způsobilo, že krávy, ovce, kozy vyžraly pastviny až na písek nebo skálu. Případně se začala používat umělá hnojiva tak nevhodně, že se z úrodné půdy stala poušť.

      A do toho ještě přišla „sabotáž“ bílého muže, tedy to, že mnoho let budované zavlažovací systémy potřebují alespoň jednou za 40 let nebo tak nějak opravit a obnovit, samo se to neudělá. Jakmile byly africké země „osvobozeny“, některé dokonce toto štěstí potkalo nejméně dvakrát za sebou – jednou od zlého kolonialisty, podruhé od zlého bolševika či domorodého „tyrana“ – na obnovu meliorací a zavlažovacích systémů nebo hospodaření s půdou nešel ani dolar, frank, …

      To celé se pro sluníčkáře jmenuje „Globální oteplování“, které vyhání ubohé Afričany z jejich polí. A z blbosti a nezvládnutého přemnožení negrů je v mžiku „ekologická imigrace“.

      Pokud se Evropa neoplotí a nezačnou se potápět lodě hned u břehů Afriky, je to konec civilizace v Evropě, bude to tady vypadat jako v Burundi-Urundi kombinované s Mogadišu, jen ještě mnohem hůře, bez těch krásných tropických barev a teplého podnebí.

      To se mi líbí

  9. peter. napsal:

    Ponúkam sériu autentických fotografií z obsadenia Francúzska nemeckou armádou.
    Nie som žiadny odborník,ale myslím,že tie nemecké tanky sú pôvodne československé stroje vyrobené v ČKD.
    Podľa toho čo som našiel na internete by sa malo jednať o ľahký tank PzKpfw 38
    http://aloban75.livejournal.com/1396476.html

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.