ALEXEJ NAVALNYJ op. posth


Navalnému vyjde na na podzim u Knopfa v New Yorku vzpomínková kniha, sdělují nám NYT.

V článku se uvádí mj.

……..

Navalnyj začal pracovat na svých pamětech v roce 2020 poté, co přežil téměř smrtelnou otravu nervově paralytickou látkou, útok, který západní zpravodajské služby považovaly za státem sponzorovaný pokus o atentát. Kniha podle nakladatele popisuje jeho mládí, vzestup jako politického aktivisty, manželství a rodinu, politickou kariéru opozičního vůdce i pokusy o atentát a útoky na jeho blízké.

Navalnyj měl politické ambice, ale po odsouzení ruským soudem za podvod, které bylo všeobecně považováno za politicky motivované, nemohl kandidovat na prezidenta. Svůj politický vliv uplatňoval jinými způsoby: organizoval protesty proti Putinovi a po celé zemi budoval kanceláře a vyšetřovací týmy, které odhalovaly korupci.

Navalnyj napsal většinu pamětí v době, kdy byl v Německu a zotavoval se z otravy. V únoru 2021 se vrátil do Ruska s vědomím, že bude pravděpodobně znovu zadržen nebo napaden. Byl zatčen na letišti a později obviněn ze zpronevěry a podvodu v procesu, který byl podle mezinárodních pozorovatelů rovněž politicky motivovaný. V srpnu 2023 byl obviněn z „extremismu“ a odsouzen na 19 let. Jeho tvrdé zacházení v ruských přísných trestaneckých koloniích zahrnovalo nedostatek lékařské péče a mnoho pobytů na samotce.

Na otázku, proč se rozhodl vrátit do Ruska a čelit téměř jistému uvěznění a možné smrti, Navalnyj odpověděl, že setrvání v exilu vnímá jako zradu své věci.

„Nechci se vzdát ani své země, ani svého přesvědčení,“ napsal Navalnyj v lednu krátce před svou smrtí v příspěvku na Facebooku. „Nemohu zradit ani to první, ani to druhé. Pokud vaše přesvědčení za něco stojí, musíte být ochotni se za ně postavit. A pokud je to nutné, přinést i nějaké oběti.“

Nejstručnější komentář napsala, v narážce na známou knihu Johna Kennedyho, Kara z New Jersey:

“Profiles in Courage”

Výraz posthumní opus známe od Franze Schuberta. Jsou tak označována některá jeho poslední díla, vyšlá až po jeho předčasné smrti. Tohle je slavná 2. věta ze sonáty B-dur, D. 960 op. posth

Je to ta slavná nahrávka z Prahy, v září 1972

Příspěvek byl publikován v rubrice Slimova pošta. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Bavorova lampárna.