383-Před osmadvaceti lety za slovy o „lidských právech“ a nepřípustnosti krveprolití, zahubili velkou zemi …


Sergej Čerňachovskij

 

Čína, ještě před lety považovaná za neúspěšný zapadákov světa, dávno předehnala v rozvoji i Rusko, a prakticky všechny země světa, se hospodářskou mohutností vyrovnala USA a místy je i předhání.

A byl to skutečný zapadákov… Ještě počátkem 70. let byl nákup 50 nákladních aut v zahraničí považován za velký a úspěšný obchod.

Příčiny průlomu lze vidět mnohdy v početnosti venkovského obyvatelstva, v pracovitosti a reformách Teng Ciao-pchinga. Byla ale událost, právě před 30 lety, bez které by nejspíš k rozmachu Číny nedošlo, ale následovala by smutný osud většiny zemí socialistického tábora, včetně SSSR.

V květnu 1989, unisono s návštěvou Gorbačova v Číně, začaly v Pekingu masové protesty s požadavky „demokratizace“, svobodných voleb a veškerých dalších atributů budoucích „barevných“ státních převratů: reformy k demokratizaci země, boj s korupcí, svoboda slova a tisku.

Tenkrát, v roce 1989, Gorbačov jakoby podnikal okružní cestu po zemích socializmu – a všude to končilo svržením stávající státní moci…

Masové protestní vystoupení (události na náměstí Nebeského klidu) začaly v Číně už 17. dubna, a dostalo se jim nového impulsu během Gorbačovovy návštěvy 15.-18.května 1989.

Počátkem června, při pokusu o vytlačení lidí, kteří obsadili náměstí na půl druhého měsíce, neozbrojenými formacemi lidové armády, kladli „mírumilovní“ demonstranti ozbrojený odpor, a jak se ukázalo – mnozí byli ozbrojeni automaty a „molotovovými koktejly.“

Formálně vše vypadalo jako živelný masový protest občanů, ve skutečnosti se opíralo o podporu a financování se strany části elity ČLR, včele s tehdejším generálním tajemníkem KS Číny Čao C´-jangem, snažícím se o změnu kurzu země na podobný Gorbačovovu – s dnes už pochopitelným následujícím pokračováním. Obecně vzato, „živelné masové protesty lidu“, vzhledem k řadě konkrétních historických a politických okolností, v naší době obvykle nebývají: „živelné masové protesty“, mají samozřejmě ty či ony kořeny v běžném životě, ale reálně jsou organizovány a financovány ze zahraničí, a v nemenší míře i částí domácí elity, snažící se o přerozdělení moci a zdrojů a organizujících státní převrat.

V Číně tenkrát, jednoduše, část politické elity chtěla udělat totéž, co bylo později uděláno v SSSR a v zemích Východní Evropy – konvertovat svoji moc ve vlastnictví. Zpravidla, ovšem, v důsledku toho oni sami moc ztratili a byli smeteni radikálnějšími a dravějšími skupinami.

V Číně v sobě vedení země, především pak v Teng Siaopching, nalezlo vůli tento státní převrat potlačit. V noci ze 3. na 4. června  1989 vstoupily na náměstí jednotky lidově-osvoboditelské armády ČLR, tanky smetaly barikády přívrženců převratu – dobře ozbrojených a připravených k boji. Počtu obětí se dosud nemohou dopočítat – oficiálně bylo oznámeno několik set, častěji píší o tisících a někdo docela vážně mluví o milionu…

V každém případě boje se stoupenci převratu neprobíhaly jen na náměstí. Náměstí bylo vyčištěno, a boje na něm se staly předělem nové historie země.

Země Západu uvalily na ČLR sankce, Čao C´-jang byl zatčen a sesazen z funkce, a ve vězení setrval až do své smrti v roce 2005. Čína se rychle začala měnit v lídra světového hospodářského rozvoje.

O tom, co vlastně chtěli tehdy lidé shromáždění na Náměstí nebeského klidu, se dodnes vedou spory, ačkoli to vcelku není důležité: většina z nich nejspíš chtěla jen to dobré, velké a světlé. A upřímně věřila v „demokracii“, čestné volby a boj s korupcí.

Teprve po letech se rozsvítilo (i když ne všem), že boj s korupcí v dnešním světě obvykle končí příchodem mnoha ještě zkorumpovaných korupčníků, a boj za férové volby pak vytvořením podmínek pro masovou manipulaci veřejným míněním a nakonec ztrátou národní suverenity země.

Důležité není jen to, zda svým heslům věřili, nebo ne. Důležité je, že pokud by měli navrch jejich elitní inspirátoři a organizátoři, čekal by ČLR osud SSSR nebo dnešní Ukrajiny.

Vůdci ČLR a armáda měli v sobě dostatek vůle k boji –  a současně i rozumu, aby se nepoddali široce šířené mantře, že: „Nelze střílet do vlastního lidu“, protože pokud věříte, že sloužíte lidu, pak musíte střílet na ty, kteří chtějí lidu vnutit svoji vůli.

N.S. Chruščov kdysi řekl, že: „Ani jestliže nepřítel oblékl montérky, nepřestává být nepřítelem“. Není důležité, o čem hovoří lidé na náměstí – důležité je, kdo za nimi stojí.

Teng Siaopching a čínští komunisté neměli dnešní zkušenosti z „barevných revolucí“, byli ale revolucionáři, kteří prošli občanskou válkou a válkou proti Japonsku. A věděli, že pokud jsou komunisty, musí bránit socializmus. A protože jsou Číňany, musí bránit suverenitu Číny. A cena záchrany těchto hodnot je nezajímala.

Před osmadvaceti lety, 19. srpna vyšlo rovněž na pondělí… A tenkrát se vůdcové země pokusili rovněž zachránit svoji zemi. A, podle oficiální verze, vyřešit problém s Gorbačovem stejně, jako čínští komunisté s Čao C´-jangem.

Říci, jak by to ve skutečnosti bylo, je dnes tím složitější, čím víc podrobností vyplouvá na povrch. Například, že tehdy, 18.srpna, ve Forosu (letní rezidence Gorbačova) to byl právě Gorbačov, kdo vymyslel název „Státní výbor pro mimořádný stav“ (GKČP) a určil složení jeho účastníků, ale odjet do Moskvy a vést proces – to odmítl s odvoláním na svůj reumatizmus, či plotýnky (tak nějak), a slíbil, že se připojí později… Odsud také pramení věta ve Výnosu viceprezidenta SSSR Janajeva –„v souvislosti s neschopností M.S. Gorbačova, v důsledku zdravotního stavu, plnit svoje povinnosti…“.

To je jedna věc  – ale o tom lze hovořit zvlášť.

Ale je i druhá: – členové GKČP, jehož jádro skutečně chtělo zachránit zemi před blížící se katastrofou, mohli deklarovat i činy, ale ukázali se být neakceschopnými. Neměli ani vůli k použití síly (a tu Jelcin o dva roky později a na stejném místě, a nejen tam měl – pozn.překl.), ani rozum k pochopení následků své kapitulace: ve skutečnosti zradili to, co sami vyhlásili – ty, kteří se na ně dívali jako na poslední naději, a zemi, která už směřovala ke katastrofě.

Podle dostupných informací a pozorování, se na náměstí u Bílého domu (tehdejší sídlo vlády RF) 20-21.srpna shromáždilo desetkrát méně lidí než kolik jich bylo v Pekingu. Ti lidé, představující sotva půl procenta obyvatel hlavního města, ale nadiktovali svoji vůli třísetmilionové supervelmoci…

Je to tak, jak napsal Vilfredo Pareto*): neschopnost použít sílu svědčí o degradaci elity.

Stoupenců Jelcinova puče na náměstí v srpnu 1991 bylo řádově méně než stoupenců puče Čao C´-janga na jiném náměstí v květnu 1989. Jen vůle představitelů SSSR se ukázalo být řádově méně, než vůle vůdců Lidové Číny.

A potom se vše mnohokráte opakovalo: – v Srbsku, Gruzii, na Ukrajině, v Kyrgizii…

Ačkoli v srpnu 1991 bylo těm, kteří aspoň něco věděli o historii a politických procesech, bylo jasné, že kdo na takové náměstí přišel, měl tam také zůstat. A potom – v závislosti na situaci a národních tradicích – buď měli ležet co možná nejdéle, aby všichni viděli a zamysleli se, nebo měli být rychle odklizeni, aby lidé a země věděli, že je v zemi vše v pořádku, a mohou klidně spát.

Kdyby příchozí u Bílého domu v srpnu 1991 také zůstali, Sovětský svaz by dnes nadále existoval, přičemž jako jediná supervelmoc, protože propočty expertů už deset let předtím ukazovaly, že: – i kdyby se SSSR po roce 1991 rozvíjel stejně jako předtím, beze změn v hospodářství (které byly bezpodmínečně nutné), ale dokonce i bez nich by země už k roku 2008 předběhla USA v hospodářském rozvoji.

A to, že se vše vyvíjelo jinak, zavinili samozřejmě, jak Gorbačov, který rozpoutal v zemi chaos, tak Jelcinova parta, která řádově zhoršila situaci – ale o nic méně i ti kterým chyběla vůle k použití síly v oněch srpnových dnech. I ti, kteří nevydali rozkaz k použití síly a nezkontrolovali jeho splnění, jakož i ti, které nenapadlo převzít odpovědnost za zničení nepřítele i bez rozkazu.

Tedy členové GKČP, důstojníci speciálních jednotek „Alfa“, i velitelé výsadkářů, generálové tankistů – kteří bezradně přihlíželi událostem.

Tenkrát, před osmadvaceti lety, v srpnu, za slovy o „občanských právech“ a nepřípustnosti krveprolití, zahubili velkou zemi.

Dnes otázka nespočívá dokonce ani potrestání – byť morálním – politiků a vojáků, kteří ji tenkrát zradili. Spočívá v tom, abychom vyvodili závěry a měli vůli k záchraně své země. A nejen před vnějším, nýbrž i před vnitřním nepřítelem.

*) Univerzální, tzv. Paretův princip (nebo pravidlo) dokazuje následující zákonitost: 20% vloženého úsilí dá 80% získaného výsledku. Opačná proporcionalita ukazuje, že zbývajících 80% úsilí pomáhá dosáhnout pouze 20% výsledku. Univerzální princip se objevil v počátkem roku 1897.

https://www.km.ru/science-tech/2019/08/18/istoriya-khkh-veka/851150-dvadtsat-vosem-let-nazad

Překlad:  190822

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 reakcí na 383-Před osmadvaceti lety za slovy o „lidských právech“ a nepřípustnosti krveprolití, zahubili velkou zemi …

  1. jaa napsal:

    A stejně by mne zajímalo, proč a že, to všechno Gorbačovi odpustili. Než začal úřadovat Putin a spol.tak tam žádná sranda nebyla………Zvlášť za Jelcina…

    To se mi líbí

  2. strejda napsal:

    Velmi zajímavý názor, který jsme dříve číst nemohli. Zdá se, že se atmosféra u nás mění. Vypadá to na to, že některé dnešní elity příliš přitlačily na pilu a probudily odpor. No, když nějaká jejich hlava na velké demonstraci prohlásí, že by staří měli vychcípat a nikdo ji nezarazí, tak jde do tuhého. Začíná to vychcípáním a pak nějakou další hlavu napadne, že by se to mohlo urychlit.
    A zase vše ukazuje, že se míra rozdělení společnosti zvyšuje a to nejen u nás, celosvětově. A to nevěští nic dobrého.
    Ale k článku. Čína – sleduji její rozvoj od roku 1990 – jede svým rychlým tempem. Okolní svět ji cca od roku 1998 pravidelně prorokuje do dvou let krach a zhroucení. Stala se z toho taková mantra. Jenže nějak to nevychází. Čína je minimálně napojená na globální elity, nelze s ní manipulovat, je entitou sama pro sebe, dva tisíce let se považuje za střed světa. Díky své geografické poloze a počtu obyvatel je z vnějšku neporazitelná. Potřebuje jen pevné zázemí na západě a tam má spřátelené Rusko. To nemá jinou možnost než být s Čínou v komplexní spolupráci. Bylo do ní přímo od USA a NATO dotlačeno. A o vnitřku píše Čerňachovskij. Tam si Čína problémy vyřešila, nikoho dnes nenapadne, že by demonstrace v Hongkongu mohly něco změnit. Jen vládcům Číny dají možnost vyzkoušet si v praxi nejnovější metody potlačení. Bez použití hrubé síly.
    Dnes vzniká nový svět, nevíme jaký bude, co nám přinese, jen máme dost důvodů se příliš netěšit. Náš problém je v Evropě a v její nevratné změně v populaci.

    To se mi líbí

    • Joda napsal:

      Vikingové před 900 lety nazývali Gronsko „Zelená země“ a pěstovali tam obilí.
      Jestli se vrací klima, které vládlo ve 12. století, jak tvrdí někteří klimatologové, tak návrh na koupi Gronska není až tak nesmyslný.
      Ono se argumentuje, že tam Trump chce budovat vojenské základny a těžit suroviny, ale hlavní důvod je možná jiný. V USA se v poslední době vážně uvažuje o tom, kam přestěhovat američany, kteří bydlí na západ od Velkého zlomu (San Francisko a okolí). Ono se totiž v poslední době děje kolem zlomu cosi zlověstného. Do výzkumu zlomu se zapojila už i NASA.

      To se mi líbí

  3. jaa napsal:

    Podle mého laického a podle toho co o tom mám natočené a pod. vůbec nejde o obyčejné lidi. To spíš elita si myslí, že by se tam zachránili a vládli tomu zbytku. Kdyby zlom povolil tak to odnese celá planeta – méně snad rusko / lesy/ a čína – malý přístup k mořím. Takže ani to Gronsko by tak výrazně nepomohlo. Asi by celkově vody šly nahoru, navíc pokud by se s tou plotnou něco stalo, tak to hejbne i Yelowstonem a pak nás pánbů natřes…..
    http://www.novakoviny.eu/archiv/veda/362-supervulkan-yellowstone-sopky-katastrofy

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Úkolem novinářů je vysoký odběr tisku. Protože lidé nejraději čtou senzační zprávy o nebezpečí, tak je novináři píší. Velká hromada kamení z vesmíru je málo senzační a tak nastupují jiné záležitosti. Kalifornský zlom, Yellowstonský vulkán atd. Jedná se o geologické procesy probíhající v čase mimo lidské vnímání ohraničené životem. Probírají se vždy ty nejextrémnější varianty. Jsou čtenářsky nejpřítažlivější.
      Neblíží se kolaps hmotné Země, ale těžké poškození tenoučké slupky antropogenní atmosféry. Tam jsou obavy na místě protože se jedná o proces probíhající v reálném čase.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        No , nemyslím hned konečnou variantu, ale i taková erupcička onehdy – a stačila zastavit lítání i v evropě…těch „kvalitních strojů“ možná i přerušení spojení luftového…

        To se mi líbí

      • oh napsal:

        Jenomže i ty geologické události mimo hranice lidského vnímání mají svá pravidla, a občas se nutně trefí do něčího lidského života – a jestli geologové odhadli „jízdní řád“ Yellowstonu dobře, tak už má – z geologického hlediska malé – zpoždění.
        Nehledě na to, že jsem nedávno někde viděl článek o tom, že někoho napadlo bojovat proti globálnímu oteplování simulací sopečné činnosti. Od toho už je jen krůček k „proč sopečnou činnost simulovat, když to dokážeme určitě spustit“. A protože jsem si zatraceně jistý, že nedokážeme žádnou sopku po použití zase zašpuntovat, trochu mě děsí Carl Sagan: „Žijeme ve společnosti naprosto závislé na vědě a technologii, a přesto skoro nikdo vědě a technologii nerozumí. To je jasný recept na katastrofu.“

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Z hlediska geologického času nemůže být zpoždění. Musí se jednat jen o nedokonalé pochopení problému a neznalost všech aspektů. Jak v nedokonalém odhadu, tak i v popisu důsledků, se jedná do určité míry o spekulace. A právě ty nejdramatičtější se předkládají povrchní veřejnosti lačné po senzaci.
          Škody v Kalifornii se dají odhadnout, již k prudkému posunu došlo. Nikdo neočekává, že by poté byla Kalifornie neobyvatelná. Jiné je to u Yellowstonu, tam zkušenost chybí. Nejsilnější známá erupce se týkala sopky Tambora v roce 1815. Po katastrofálním roku 1816 se situace uklidnila. Patrně ještě větší katastrofa byla erupce sopky Santorin, které se připisuje zničení minojské civilizace. Egypt přežil a minojskou civilizaci nahradila mykénská.

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Dokážeme sice poměrně přesně určit, co, jak a kdy se stalo při minulých sopečných erupcích či zemětřeseních, ale co se nastane příště, to právě jenom odhadujeme. Někdy se při tom odhadování spleteme, jako při vyznačení ohrožených zón před výbuchem Hory St Helens. Ale myslet si, že ty předpovědi musí být přesné, když je dělají vědci, to si mohou dovolit nanejvýš italští soudci a novináři. 🙂
            Rád bych ještě připomenul jeden islandský dáreček, který na několik let ovlivnil klima na celé severní polokouli a také jsou mu připisovány všelijaké následky – včetně politických. S „moderní“ tendenci všechno odkudsi dovážet – a nejlépe z jedné oblasti světa – má podobná událost na „blbém“ místě zajímavý potenciál pro hodně velký malér.

            To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        ukolem vlady je pracovat pro blaho lidu a vlasti,ukolem novinara je informovat holotu vyvazene,jak jeden tak druhy po nasom kurva skurvena.

        To se mi líbí

  4. Cech napsal:

    Zde není co dodat Michail Sergejevič Gorbačov odvedl úžasný kus práce a rusové přišli na to že jejich bývalá CCCP a současná RF je předurčena pouze a jen k rozpadu a po něm poslouží jako surovinová základna USA.
    Nebýt fatální chyby Borise Nikolajeviče Jelcina, tak jak odvolával premiéry a dosazoval další, tak omylem u US administrativy prošel šestačtyřicetiletý šéf kontrarozvědky FSB Vladimir Putin.
    V současnost i díky V.V. Putinovi sice již rusové vědí co způsobil Michail Sergejevič Gorbačov ale je jim to houby platné, protože již je pozdě a RF která se brání zuby nehty ale nenávratně spěje k USA vytyčeným cílům. Vždyť ani ústavu si nedokázali opravit stále používají tu kterou jim napsali za Jelcina US specialisté.
    Pokud nyní Sergej Čerňachovskij objevil Ameriku a hlubokou analýzou zjistil, že ČLR se dokázala vyhnout masakru své země a nemusela platit stabilizaci USA tak jako CCCP a ostatní země soc. tábora, tak je to správně ale opravdu s křížkem po funuse.
    Tož uvidíme jak bude probíhat další vývoj RF a kdy současní stávkující moskvané pozvou na pomoc US odborníky.

    To se mi líbí

  5. jaa napsal:

    Ts – tak tohleto mne dostalo….. UFF je to možný – centrum hybridních hrozeb – kuš to je název. Jediné co mne těší – že hybridy jsou na jedno použití…
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/chybne-nazory-uz-nezname-vzkazalo-centrum-hybridnich-hrozeb/r~21109990c29211e9be22ac1f6b220ee8/

    Hybridi v přírodě[editovat | editovat zdroj]

    Hybridizace mezi dvěma podobnými druhy se sice někdy vyskytuje i samovolně, nicméně většinou je podmíněna lidským faktorem.[8] Ukazuje se totiž, že nejenže hybridizaci často stojí v cestě mnohé fyzické překážky, ale ochrana proti ní je výsledkem dlouho působícího přírodního výběru. Je totiž z evolučního hlediska velice nevýhodné starat se o potomka, který bude neplodný (například potomek jedince s 8 a 6 chromosomy bude mít chromosomů 7 a nebude moci mít potomky s žádným z rodičovskch druhů). Selekční tlak zodpovědný za vznik reprodukčních bariér se nazývá reprodukční izolace.

    Zavedení fragmentace druhů a biotopů[editovat | editovat zdroj]

    ]

    Hybridizace je často příčinou vzniku nových druhů, pokud se začnou křížit druhy, které byly před nějakou dobou odděleny například fyzickou bariérou. Příkladem může být sloučení platýzů z obou stran Panamské šíje, kteří se do Tichého oceánu a Karibského zálivu rozšířili před tím, než se Jižní a Severní Amerika spojily.

    Limitující faktory[editovat | editovat zdroj]

    Mezi hlavní reprodukční bariéry mezi druhy patří jiná doba odkvětu, jiná životní strategie, somatoplastická neplodnost nebo jiný počet chromosomů (ten může být ale někdy překonán).[11]

    To se mi líbí

  6. cobolik pacholik napsal:

    ked tank strielal na biely dom v maskve,to aj v DC vstali zo stoliciek nepochybujem,ked alfa zautocila na rusky parlament a jelcin stal na tanku,proste tak to islo,je to normalny vyvoj a situacia,co nastala,ked nastupil kgbista vladimir, dnes pre rusiu len dobre,ja tam nezijem a myslim,ze dobre,po maskve tie domonstracie,to vsetko naduva len vykurvena predajna novinarska devka,bo rusia jak pisem co 500km to inaksia situacia,to iste v tej riti tu a tak isto u nas,len mensie vzdialenosti,v praglu poleju sochu koneva,bo vrah,ale v holomouci nikto rusky pomnik nepolieva,do oci bijuce prerabanie historie bo system teraz to nijake byt hrdy na svoj dom zveladovat(toto to nie narodni fronty heslo to plati odjakziva),ale len tato chvila,co teraz potom chuj s tym co bude,nic sa neduma,do predu,proste vyjebana nenazranost,cisto tej chvile,ludia hore to viac pojebany svojou stranou,jak soudruh,kde vedouci sila strany urcovala,a ty kokoti teraz to jaku picu robia,svoji vedouci ulohu tej svojej vykurvenej strany vam vtiskaju,bo ja mam cisto svoju rolu,robim jak kokot a ja urcujem jak mi pojde,ja sam narodni fronta,kurva musite pepici vidiet,ze tam horsie jak za jebanej komunej s tymy stranamy,kazda che mat vedouci roli a keby pre vas,ale im ide o posty,to nema nic spolocne s nejakou zemou ta ich cinnost,to cisto zarobkovy podnik danej vykurvenej uzernickej skupiny,ktora sa zakryva demokraciou a blahobytom pre vas,to vam pise kokot,co jse trhl,toto ked cujem trhli se ma ide jebnut a proc bo ja kukam jak habluv teleskop vsade okolo seba,nie len co teraz,ale aj mjoa minulost,zajtra mozu poliat sochu vaclava,on tiez prelieval krv,hajde nejaky chujko historicky nech nastini,vyjebana kurva novinarska napise a vykurvena strana bude delat mrtvyho brouka,magistrat v prahe to spolek herst ober kokotov,nevedia,ze len su kokotkovia danej doby a prizdisraci dnaheo sytemu teraz,myslia,ze to jich doba,oni su historia,ani pes po nich nezabrese a rusoch sa bude vedelo dalej,ze oni zrazili wermacht a cely reich do kolen,jhrahu sa na mocnych,rozhoduju,bo si myslia,ze su cas,cas o nich zabudne o tom nech nepochybuju…

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        jeden comment vystihuje toto,co ukazuje video v hong kong,ze keby to bolo v usa ,tak ty demonstanti by uz boli 10 krat mrtvy,bo tu policia stoji s obuskom,ale kto na policajta vytiahne akykolvek predmet,co moze byt pouzity jak zbran a bude to len propiska,striela bez vystrahy,videl som zidkov,ked prisiel SWAT team,aj ty vysinuty religijny kosherny debily pochopili,ze zacne ostra strelba a stacilo,len cvaknie zaverov na ich samopaloch,nas demokraticky novinar,lepsi od komunistickeho hned napise,jak policia brutalne rozhana protesty v tom zlutaskove,ani jeden necekne,ze v amerike,to,by uz kopa demonstrantov lezala v krvi a nie od obusku,ale od strelnej zbrane,bo proc?bo tak maju ustavene demokraticky tu,ale nas ojebovak zvany novinar toto nemoze napisat,bo je ideologicky uvedomely,bude jebat o ludskych pravach,ale kde pravo dovoluje strielat do ludi,ked policajt sa citi ohrozeny,co aj schvalujem,boha mu na hlavneho ideologa demokracie neukaze,ked som podobne reci pisal na atlas,zabanovali,ma a to som nepoiuzval slovnik dlazdica,len som daval priklady z kraju,ktory kus poznam a viem,jak tu reaguje policajt a neraz som videl a aj sam zazil,ked na mna bolo mierene dlhou zbranou,len som v duchu dumal,boha nech nikomu z nich neodjebe,bo budem jak sito,uz som to tu popisoval,slechta fifth,by nemal taketo videa tu propagovat,nie je to v sulade s danou ideologiou,aby nebol zabanovany hej…

        To se mi líbí

  7. cobolik pacholik napsal:

    a o zlutaskoch z poza murika,prve co ma jebne jak expeta od gazdovskych zjebov,hned by som z tribuny dristal,jak to,ze taky zapadakov,zadubenci oproti nam pred 30 rokmi a dnes amerika ma z nich vyplasenky ,prazska kavarnicka robi na pingpongov bubu ty stara kurvo a slovenska prezidentka,ide ucit,ten kolos,co ide na plnu paru,jak maju pristupovat k ludskym pravam, a pritom kurva tie nase vyspele ekonomiky a demokracie,nemozu postavit,kus normalnej cesty a ceny maju jak by sme boli srdce ekonomiky a demokracie celeho sveta,to kurva muzstvo z tretej fotbalovej triedy ,taka pozberanka jak u nas v burakove,ide udavat hru bayernu munchen,jasne,ze expertom z demokracie moj zjeb tu bude cisto len zjeb na vlas picny som jebal soudruhom,ale blizsie k realii,jak jeho vyfintena expertiza skurvena ideologicka,kurva myslel som,konecne jedna spravna ideologia v pici a este lepsia prisla,vyjebana skurvena uzernicka,ktorej kredo zlaty vykurveny prach,bo henty od zvezdy jebali mater svoju ideologicku,ale hmotne statky najebali to musim uznat,ty co jebu teraz svoju ideologicku mater,jedinu ich vyhodu som vyuzil,ze som mohol odist do pice,aby mi z ich najlepsich zitrku nejeblo,bo ja nemienim do nebies ameriku vystavovat,ale system mi tu umoznuje ,jasne mojim nasadenim,ze mi pasuje,nie americky politicky system ja jebem do ucha,kazdy system politicky,cisto moj osobny zivot a hlavne tu nemam nic do rozhodovania politickeho,doma som mal a mali moje kuky u tej svojej pice,tak sa tu politicky angazujem zjebmy,na ktore mam tam pravo tu nemam nijakeho prava sa angazovat a vyhovuje mi jak kurva,bo ja u hosti a nie doma,to na vysvetlenou,ked sa bude dalo ponat,co chce basnik rict,vlastne mi jedno,ja sam razim svoju stezku a jebem,co si kto mysli,bo mne pasuje a komu nepasuje? holt takovej zivot…bo zivot to kurva nad kurvy,raz sladka jebacka,ale vatsinou kurva na ktoru pozor vole…
    dnes mam den rozptylovaci,zacinam rozptylom svojim zjebov na bavorove a potom vyrazim do ulic,medzi ludi bo cely tyzden sam robim,tak sa pojdem nadychat ludskeho smradu,bo k nemu patrim nazdar pepici,ja uz jdu….

    To se mi líbí

  8. jaa napsal:

    a co tohle – fejk nebo pravda… co by dělali ve Dvoře Králové propána?

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.