Putin: Konec iluzí …


Natalia Košeleva:

 

Nikdy jsem od voleb nic nečekala. Všecko je to fraška a cirkus. Poslední prezidentské volby

v Rusku mi ale vnukly naději. Zdálo se, že se konečně nyní podaří zlomit situaci. Konsolidovaný kandidát levice předvede vůli veřejnosti, přičemž ponechá ve funkci nynějšího silného a zkušeného lídra, a ten si uvědomí, že přišel čas k obrození socializmu v jedné jednotlivé zemi. To ale neklaplo. Velmi rychle bylo jasné, že bylo neuvěřitelně hloupé v to byť jen doufat.

Lidský faktor ve společnosti nezrušíte. Ve složitých podmínkách počátku 20. století bolševici dokázali uchopit a udržet si moc, přičemž jim tenkrát oponenti nehrozili zbavením mandátu, ale dokonce života. Vše, co dnes rudí potřebovali, bylo zkrotit ambice, pohnout mozkem a sečíst si 2+2. Nedokázali to. Pestrá levice nedokázala banálně rozeznat důležitost chvíle a zkonsolidovat se kolem jediného kandidáta, třebaže ne ideálního a jejich počínání odpudilo voliče. Výsledek byl zákonitý – elektorát odešel ke stávajícímu prezidentovi, zatímco levicové síly díky vlastní hlouposti, neschopnosti strategického myšlení propásly skvělou šanci předvést šéfovi země slunečný stav společnosti – její zřejmý příklon k levici.

Byla jistá naděje na výjimečné intelektuální vlastnosti Vladimíra Vladimíroviče, že sám zpozoruje a dovtípí se, že přišla doba k obrodě socializmu v jediné zemi. To se ale nestalo. Prezident považoval levicové nálady ve společnosti za stejný šumový jev, jakým jsou nálady liberální, a začal budovat ruskou společnost podle vlastní představy. Ale on, při veškeré mojí úctě a osobních sympatiích, zdaleka není géniem budování státu. Maximum, čeho je schopen, je to, co dělá – zachovat a vylepšit stávající, podle svých představ o okolním světě. Jaké ale má představy? Především je třeba pochopit, že není tvůrcem, ale sloužícím, kterého – jak ujišťuje Michail Chazin – postavili do role arbitra na mocenskými seskupeními. Proto se dalo očekávat, že ve svém jednání při reálném reformování a modernizaci Ruska bude pokračovat v režimu pro něj typickém – potlačovat a vyrovnávat. Jestliže přitlačil na liberální skupinu přes bratry Magomedovy, musel přiříznout i jejich soupeře, aby moc nevyrostli. A tak Vladimír Vladimírovič vystoupil s projevem o tom, že státní společnosti zabírají prostor určený malému podnikání. A máte to. Kdopak tam ujišťoval, že levicový obrat je jediný možný a nevyhnutelný?

Já jsem, upřímně řečeno, hned nepochopila, co to je – levicový obrat v dnešních pdmínkách?

Totální  znárodnění a posílení moci státu jako hlavního vlastníka všech podniků (s průvodním posílením skupin přisátých ke státnímu majetku)? Kde je ale záruka, že státní kapitalizmus bude právě sociálně zaměřen? Například Sečin (ředitel Rosněfti) se nepodobá plamennému Iljičovi. A co když lze nastartovat programy sociální pomoci i bez posilování role státu, jako je tomu v Evropě?

Tak v čem je tedy levicové zřízení? Kapitalistická podstata společnosti zůstane nedotčena a tak jako nastartovali sociální programy, tak je i vypnou? Toho jsme byli přímými svědky, když sociální programy na Západě, fungující v dobách SSSR, byly rychle zrušeny po jeho zhroucení. Takže, jaké kroky M.Chazin od prezidenta očekával, když očekával jeho levicově-konzervativní obrat?

Nechápu. A to v situaci, kdy si dnes málokdo představí, jakýže to má být levicově konzervativní stát v dnešní historické etapě – a zda je vůbec možný.

Obraťme se k mojí oblíbené historické praxi 20.století. Ta nám ukazuje, že vznik levicových kapitalistických (!) států sovětského typu probíhal jen po ničivých historických kataklyzmatech, jakými byla 1. a 2. světová válka. A přitom jsou vzniklé státy v historických měřítcích nestabilní a směřují k přirozeně kapitalistickému stavu – imperializmu, globalizmu. Důvodem je, že socializmus je variantou kapitalizmu, přesněji – jeho kritická odchylka, vznikající ve složitých krizových situacích. Silně oslabené elity nejsou schopny si udržet moc (vzpomeňme si na začátek roku 1917 v Rusku nebo léta 1945-46 ve Východní Evropě) a ta přechází do rukou lidu. Po nějaké době skupiny, které se znovu dostaly k moci, stávají elitními skupinami, které berou do správy majetek, aby si ho později přímo přivlastnily. Ruská lidová moc se udržela ještě docela dlouho, domnívám se, že m.j. z důvodu obrovského obětavého úsilí, vzniklého v důsledku neuvědomělého využití komunistických způsobů hospodaření (družstva, kolchozy, komuny) v rámci socialistické formace. Ale slabá teoretická příprava vůdců země neumožnila rozpoznat potenciál této formy hospodaření a její historický význam. V důsledku toho byly podniky v kolektivním vlastnictví zničeny nebo reformovány s degenerací podstaty.

Vraťme se ale k V.V.Putinovi.

Co to vlastně dnes předvádí? Především vidíme, že oslabuje stávající mocenské struktury, přičemž je jedno, k jakému politickému spektru politické duhy patří – zkrátka je nerozlišuje a nedělí.

Vytváří si novou vrstvu malých a proto jemu osobně oddaných vlastníků, podle možnosti si podřizuje elitární sekupení a staví stát nad všecky hráče. Copak nám to jen připomíná?

Bohužel, to, že sledujeme zdaleka nikoli levicový obrat ruské moci, ale spíš pravicový nebo krajně Pravicový.

Dnešní stav Ruska připomíná silně stav Německa období císaře, nebo dokonce Výmarské republiky. Pozdní vstup národních elit na už obsazené trhy, podřízené postavení v důsledku porážky ve válce, touha širokých mas po revanši, posilování národního kapitálu přes rostoucí vojenskou sílu. K čemu vedly takové podmínky rozvoje německého státu, to nikdy nezapomeneme.

Musíme ale chápat, že dnes Rusko touto cestou jde.

Výměna úderů mezi ruským národním státem a globalistickými elitami teprve začal. Podle mého Uvěznění dagestánských bratrů byl krok situativní, asymetrickou odpovědí na řadu diverzí na veřejných místech v Rusku, v jejichž řadě stál i Kemerovské nákupní centrum. Putinův úder na globalistický byznys přinesl dva průběžné výsledky – posílení  antiglobalistických seskupení uvnitř Ruska a provokování zahraničních globalistů k odvetnému úderu. Úprava prvního faktoru byla oznámena v jeho projevu ve Státní radě, kde státním společnostem oznámil, že se o svůj koláč budou dělit s malým byznysem. Ale odveta globalistů za svoje „koně“ stále ještě čeká. Pokud přiletí ve formě omezení národních kapitálových skupin na dnešním trhu, lze směle prohlásit, že Rusko udělá další krok ve hnědém směru.

Myslím si, že na tomto místě nou mí oponenti definitivně dopálení a ochotní zaházet mě shnilými vejci, případně na místě roztrhat. Budou mě obviňovat, že jsem nečetla  Dimitrovovou definici, že kecám a pomlouvám. Pojďme si to v klidu rozebrat bez historicky vzniklých označení, pojďme nevěřit práskaným formulacím, jakkoli jsou elegantní a pasionální, ale vlastním očím a historickým zkušenostem. Pravicově konzervativní stát může existovat ve dvou formách. První je oligarchický imperializmus, kde si mocenské skupiny podřídily státní moc a vrtí jí podle svých zájmů. Nám nejbližším příkladem bylo skomírající Ruské impérium. Rusko-japonská válka, imperialistická světová válka, to vše dělaly ruské imperialistické skupiny z vlastní iniciativy a ve vlastních zájmech. To ale probíhalo v podmínkách velmi slabého a neschopného vůdce země.

Nynější vládce je plně akceschopný a dávno potlačil ruské oligarchy, teď dorazí poslední, výhodní globalistické klany, ale na oplátku budou globalistické klany vyhozeny ze světového trhu.

To povede k aktivizaci druhé formy existence pravicově-konzervativního státu – fašizmu. Je velmi pravděpodobné, a ten fašizmus dokonce nejspíš nebude podobný německému nebo japonskému fašizmu první poloviny minulého století. Národní elity budou zkrátka dýchat podle povolení a rozpisu. A potom mu oznámí, že: – za věrnost jemu přišli o výhodné koncese za hranicemi našeho impéria, že trpí útlakem se strany cizozemců a jejich pomocníků. A car, aby jim zajistil rozvoj a rozkvět, začne utiskovat tyto cizozemce. A konkrétní mladí ruští chlapci budou umírat za konkrétní zájmy  Rotenbergů“. Za nové Cušimy*) a turecké průlivy. A není důležité, kdo začne první. Možná, že dokonce ani  ne my  – ale co to mění?

Pokud si myslíte, že ruské národní elity jsou jakýmisi dobroději, pak se velmi mýlíte. Zkušenosti našich pradědů, kteří je zakusili v předrevolučních dobách, jsou důkazem. Proč si myslíte, že se lidi tak hrnuli na stavby socializmu s jejich baráky a společnými jídelnami? Bylo to proto, že jejich dosavadní život byl o mnoho horší, než barák, ve kterém se jedna místnost pro rodinu zdála být srovnatelnou s rubljovskými (elitní moskevská čtvrť) vilami dnes. A pokud jde o roztahování se elity v době války, v době, kdy lid hladověl – nebyly to právě ony, kdo tak rozzuřil vojáky, hnijící v zákopech 1.světové války?

Nevím, nakolik uvědoměle globalistické elity dráždí ruského medvěda, nebo to dělají v rámci svých vnitřních potyček, prostě proto, že ztratily strach, ale ony ho skutečně rozzuří.

Podle stejného scénáře bude rozehrána čínská karta. Oni ty Číňany také dopálí. Domnívám se ale, že na rozdíl od reálně neporazitelného Ruska, Čína v tomto zápase problémy nezvládne. Jejím osudem bude buď Rakousko-Uhersko, nebo Osmanská říše.

Mně dávno nedávala pokoj myšlenka, že Rusko jde právě podle tohoto scénáře a ráda bych se mýlila. Ovšem to, co se v poslední době běžně děje, moje předpoklady jen potvrzuje. Nerada bych byla Kassandrou, ale budoucnost je docela jednoznačná.

Je tu další zajímavý aspekt. Při přípravě války má velkou důležitost masáž veřejného mínění. A pravicově-konzervativní  ideologie je v době propagandistické přípravy velmi lákavá. Nepustíme vetřelce, pomstíme se za rodnou krev, atd. Je natolik lákavá, v 1.světové válce všichni evropští sociáldemokraté zapomněli na své internacionalistické principy a začali podporovat své národní státy, a někteří šli přímo na frontu. Podívejte se, co se dnes lije z ruských televizí při všech těch talk-show. Co to je, jestli ne vytváření pocitu nepřáteli obklíčené pevnosti v obyvatelstvu? Zatím se nic zvláštního nestalo, ale ideologická masáž jede naplno. Divné. Kdo ji diriguje? Že by k závěrům podobné mým došli na nejvyšších mocenských úrovních a my jen přihlížíme dávno napsanému scénáři pohybu směrem k válce? Který, vyhnaný na maximum, stejně nevyhnutelně povede k novému roku 1917. Jen nevím, zda k únoru nebo k říjnu.

Podle mého názoru může nohu z plynu kola historie sundat jen neprodlený přechod k rudému projektu. Přitom nikoli k socialistickému nebo komunistickému. Jinak nové kolo povede k opakování scénáře 20.století s jeho zákonitým výsledkem v podobě restaurace kapitalizmu. Kdo ale bude dnes chtít vsadit na kolektivní vlastnictví, kdo se chopí organizace budoucnosti pro všechny? Lidé jsou toho schopni jen v situaci bezvýchodnosti, když jsou jakékoli jiné metody přežití vyčerpány. Jak se stalo v zoufalých dvacátých letech, kdy se ti nejchudší spojili do svépomocných spolků a kolchozů. A teprve po několika letech neúspěšných pokusů o založení sovchozů sovětská moc upřela blahosklonný pohled na iniciativu zdola a začala reformu vesnice v podobě kolektivizace a zakládání kolchozů. Zase, jako v době bolševiků, čím hůř, tím líp.

Možná někoho tam nahoře přestalo bavit čekání, až uzrajeme pro království boží na zemi a rozhodl se nás urychlit? Ale možná, že pokud si pospíšíme a začneme budovat společnost budoucnosti přímo teď, nám dovolí neprocházet znovu oním peklem?

Natalia Košeleva

Zdroj:   https://khazin.ru/articles/10-vlast-i-obshhestvo/58105-putin-konets-illjuzii

*) Bitva u Cušimy je název námořního střetnutí, které proběhlo ve dnech 27.28. května 1905 v Cušimském průlivu rozhodlo rusko-japonskou válku. Japonské loďstvo admirála Heihačira Tógóa v něm rozdrtilo ruskou 2. tichomořskou eskadru pod vedením viceadmirála Rožestvenského.

 

Překlad:  180415

 

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

30 reakcí na Putin: Konec iluzí …

  1. blbíš napsal:

    Abych řekl pravdu, příteli … no co, nechám to koňovi … ale neodpustím si … že se někdy se ve Vás vůbec nevyznám, asi to bude tím, že sem přece jen moc jednoduchej blbíš
    P.S.
    a taky Vám ještě řeknu, že tu Natálii bych chtěl mít doma

    To se mi líbí

  2. NavajaMM napsal:

    Bol som zvedavý, čo je toto za pani a našiel som pár jej ďalších článkov. Ona už má vo veciach úplne jasno. Kapitalistické systémy pozná len 3 typy: globalizmus, socializmus a fašizmus.
    Preto prorokuje Putinovi neodvratný príklon k fašizmu.
    Svojimi ideami o ľavicovom štáte mi však pripadá, že sa z histórie nič nenaučila.

    To se mi líbí

  3. blbíš napsal:

    Tady vidíte, přátelé, kterak se liší hloubavej vod jednoduchýho? Hloubavej si zjišťuje ze všeho dostupnýho detaily, aby se dobral k nějákýmu svýmu závěru, zatímco jednoduchej s tím mrskne a řekne si: …“ kráva“ … a nechá to bejt.

    Jen nevím, abych řekl pravdu, k čemu sme se to vlastně oba dobrali … co taky vočekávat vod jednoduchýho, žejo!!!

    To se mi líbí

  4. jaa napsal:

    Opět díky za vyhledání a překlad. Je to typické myšlení soudruhů. Nechápou, že cesta zpět není možná, že se musí budovat jiný nový systém. Vzít z obou systémů to lepší a nějak to zkombinovat.. Kdo ví – možná po vzoru Číny nebo nějak podobně. I když si osobně myslím, že číňané – právě udržením dlouhé existence státu a absorbování/přetransformováním celého vývoje do současného stavu se trefili do možného směru vývoje.Ostatně možná právě tohleto došlo Zemanovi a proto ten jeho východní směr. No a budování ejúnie po americkém vzoru je , když to tak vezmu kolem a kolem… pokus o cestu zpět a udržení, nebo znovu vybudování dob dávnějších, nebo pokus o splnění snů dávných vůdců a předků.. Proto asi ty rozpory a chyby a protesty.
    A kdo ví jestli rozpad té šestiny světa nezapříčinila ta stagnace … nepokračování vývoje kupředu, ani v třetinovém tempu let poválečných. Začátkem 90tých zase nastal rozvoj a cesta kupředu, ale staré evropské struktury – to rychle stoply a začaly po svém, což se plně projevilo v 21,století….. bohužel….

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      A tím pak také dobře zapadají ti imigranti, patrně se předpokládá, že vývoj stopnou a stáhnou dolů o nějaké to století a zakonzervují. Jinak to nedává sm,ysl – ta výmluva o zmenšujícím se počtu obyvatelstva Evropy – při současném technickém rozuvoji a automatizac a robotizacii, která zatím pořád jede slušným tempem dopředu , takže víc a víc pracovníků nebude potřebovat… Takže asi jde o jakousi drezúru či co aby vlastní občany donutili k podřízenosti a poslušnosti… Prostě návrat řádu věcí zpět, nikoliv vývoj kupředu..

      To se mi líbí

  5. vonrammstein napsal:

    Natalia Košeleva je uměleckej pseudonym Semelový?

    To se mi líbí

  6. Cech napsal:

    Je to stejné jako když Miloš Jakeš nám tvrdil jak samotného Gorbačova oklamaly špičky Státní bezpečnosti a KGB.
    Prostě takové velké kulové, rozklad SSSR odstartovaný Chruščovem završil Gorbačov.
    To že UV KSSS žila v tom, že si zresetuje socializmus na novou úroveň, je ta obrovská blamáž na kterou nyní doplatili.
    Nedošlo jim, že reset jejich socializmu je pouze naše záminka a rozpad SSSR a získání jeho zdrojů je náš cíl.Nedošlo jim že rozpad SSSR je nevratný děj a že s odstartováním resetu socializmu vlastně odstartovali zánik velkého Ruska jako takového.
    Náš cíl je ořezat současnou RF natolik aby to zbylé malinkaté Rusko již navždy nepředstavovalo pro nás žádnou překážku.
    No a ten Vladimir Vladimirovič se zoufale ale marně snaží nám ty naše plány překazit a Natalia Košeleva stejně jako Jakeš zoufale zírá.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Problém je ten, že máloktorí súdruhovia (z NDR, Kremľa, EÚ alebo USA) sa sami seba spýtajú, kde urobili chybu. Jednoduchšie je vysvetľovať všetko historickými silami a konšpiráciou.

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Naprosto souhlasím ale nyní je to již zcela jedno protože jev který soudruzi z NDR a Kremlu nastartovali je jednosměrný proces a proto když si soudruzi z EU a USA počkají, tak se prostě soudruzi z Kremlu o své přírodní bohatství s nimi musí podělit.
        No ten jediný současný problém je, že se jim Vladimir Vladimirovič do toho neustále snaží hodit vidle.

        To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Ba ne cechu, já vím je to Vaše hmm? dogma? , ale faktem je že tahle stagnace postihla i západ a komplet. Ten výron aktivit vývoje po obou válkách -než se zformovaly „struktury“ ať v technice či kultuře a změně sociálního fungování byl patrný všude. – a patrně byl zapříčiněný existencí bipolárního světa. Uvědomte si co všechno se vybudovalo – na obou stranách tzv. barikády. I v té americe byl patrný posun – zato v posledním čtvrtstoletí nic, mosty a silnice se v americe riozpadají,, výroba skoro nic, všechno táhne asie a proto ji chtějí ovládnout – k bezpracným ziskům. Za ceno čehokoliv.
      Víte, kdyby měli na to jít dopředu – mohli by místo pofiderních milodarů třeba znovu zalesnit Afriku, která prý bývala zelena a nebyla samá poušt. Vlastně tak jak to začali Lybijci a Irán .. -kteří právě proto museli být rozvráceni. A včill Sýrie. A přitom by stačilo – postupně písek smíchat s dřevěnou drtí a postupně sázet zeleň aby se vše obnovilo — tureckým systémem. kde byla značná část písčin zalesněna a zeleni se daří.
      Ovšem tenhle směr starým usadivším se strukturám a jejich potomkům.- ať v evropě či americe nevyhovuje… proto ty akce. Proto to snižování vzdělanosti mladých a všude. Koukala jsem se po čase na Panu učiteli s láskou I a II. A stejně i se sestrou v akci – opravdu je to tam patrně, stejně jako je patrné to „naše následování“. Vidno že filmaři- někteří si to uvědomovali a v rámci možností upozorňovali. A tak je to se vším.
      No čas ukáže – podaří-li se to zvrátit – k vývoji kupředu, nebo půjdeme-li o nějaké to století zuryk.A úporně bojující struktury návratu – vyhrají.

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        No dogma je to spíš reálná cesta jak se udržet, pokud kurz Kč je tento :

        Potom je jasné že ČNB letos dá těch 180 miliard jako ztrátu alias dárek na upevnění $. Otázkou je jak dlouho to může ČNB potažmo obecný lid český vydržet.Rusnok není Singr aby naprosto bezohledně znovu nastartoval výprodej Česka.Tak v roce 2019 se tento cílený odliv kapitálu zastaví. Obdobný cykl evidentně použili na všechny východní členy v EU ale co dál takto cyklovat nelze do nekonečna.
        Proto je nezbytné použít ono dogma neboli brát tam kde se dařilo celá desetiletí bez drastických dopadů na E15 a hlavně na nové členy EU a to je v RF.
        Rozevřít nůžky mezi E15 a zbytkem bez sociálních otřesů lze pouze do určité míry. JInak by se také mohlo stát, že vytvořený sanitární koridor se Usákům zhroutí.

        To se mi líbí

  7. Bavor V. napsal:

    Konec iluzí Státy NATO mají problém. Ruští létající obři nebudou vozit jejich náklad
    Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/ruslan-antonov-an-124-volga-dnepr-rusko-ukrajina-nato-armada-par-/zpr_nato.aspx?c=A180417_140122_zpr_nato_inc

    To se mi líbí

  8. tata napsal:

    OT
    https://video.aktualne.cz/dvtv/jezis-znasilnujici-muslimku-je-to-extremni-poloha-umeni-koho/r~b466fc68418111e8aca5ac1f6b220ee8/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

    CO všechno považují za umění jsem ateista ale na tyto téma by si měli uvědomit takzvaný umělci že by měli být hranice přes které se nemá jít a toto je pro mě překročení,koukám že pro ně jakákoliv hloupost je legitimní

    To se mi líbí

    • vera napsal:

      Nejlepší je kouknout se jim na FB stránky. Vono se to divadlo točí ve vlastním…: Nejdřív je tam titulek k rozhovoru:
      „Je to extrémní poloha umění, komu se nelíbí, nemusí chodit, říká Glaser“
      …a kousek pod tím:
      „Vzhledem k návrhům, které padaly na dnešním zastupitelstvu města Brna, nás čeká možná poslední ročník festivalu Divadelní svět Brno. Návrh snížit dotaciNdB, potažmo DSB, ve výši nákladů na kontroverziní představení, je jasným příkladem ekonomické cenzury umění, kterou již nějakou dobu uplatňují mocní v Polsku.“
      Tak, český a moravský diváku, my děláme sračky, k nekoukání, klidně si na ně nechoď, ty nás vůbec nezajímáš…ale jak nám nedáš peníze tak seš ta největší k-a pod sluncem.
      Kdybych chtěla být taky umělec, řekla bych tato, že to ani není hloupost, ale že si pan ředitel plní tajné sny)
      Zajímalo by mě, jestli na to představení někdo vůebc chodí, a co na mladí, jestli je to odpuzuje nebo ne. Ne kvůli víře, jenom tak, jestli je v nich ještě stud…

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        jo, mladí choděj, mají to se slevou nebo zadax v rámci výuky a t o jak z JAMU , MU, a uměleckejch škol.
        Jo v jižních čechách se jej rádi zbavili a holt u nás to rozbaloval pomalu a troufá si čím dál víc.
        Docela mne zajiímá jak to dopadne.

        To se mi líbí

      • tata napsal:

        PŘESNĚ jako ve všem cálujte nám to,a co a jak do toho Vám nic není,přesně v duchu dost velké časti mladych,zahlidl jsem jeden dil policie……….rozhazovali profesorovi písemky a on je ještě bránil a to děvče se divilo že to je přece normální,druhé17letá holka si šla stěžovat že ji otec vyhodil z bytu že není plnoletá a to nemuže………on jí vyhodil proto že mu ukradla 40 000,a ona vždit je to můj táta a mužu si vzít cokolov…..tak si totiž představují demokracii………fuj jen vyslovení toho slova a mám vyrážku

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Já na ty ehm ehm díly policie nekoukám. Snaha sice byla – no snaha spíš zvědavost ale bohužel – nedá se.Ten vývoj mne děsí, Ale pokud pamatuji, tak nám divadlo a podobné kratochvíle platilo SRPŠ blahé paměti – tedy potažmo rodičové, kteří každoročně přispívali. Ani nevím do kdy to tak fungovalo. Holt ted to mají lepší – jsou dotace – tak to platÍ všichni.

          To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Věro, prosím – taky to máte z doslechu nebo někde schwarz am weis. Hledám, hledám, najít nemůžu. Ještě se kouknu na ty dotace. Prozraďte. Dík

        To se mi líbí

        • vera napsal:

          Jao, poradila bych, ale nevím co? 🙂 Ty věty o divadle jsou z fejsbuku, veřejně přístupné, sprostý slova znám jenom z doslechu )

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Našla DVTV- video a docela mne to porazilo. Ti umělečtí šíbři fujtajxl. Pan ředitel tam klidně prohlašuje, že on by na to nešel, kdyby nemusel a taky že jim ten odpor pomohl. Zatím co ze začátku tam bylo tak 10 lidí, tak pak měli plno. Pak se divme….

            To se mi líbí

  9. Bavor V. napsal:

    Tak po Švédech i Francouzi? https://www.express.co.uk/news/world/946947/emmanuel-macron-muslim-women-islam-burqa-headscarf-ban-france
    Macron chce tolerovat nošení burky, i když to zákon zakazuje.

    To se mi líbí

  10. oh napsal:

    Konec iluzí: bezpečnostní analytik a podplukovník z Generálního štábu české armády Otakar Foltýn to rozštíp: „Asad chemické zbraně používá v psychologickém boji. Rusové zabili už tisíce civilistů.“
    Sakra, nemohl by nám Trump prodat aspoň jednu tu novou chytrou střelu? Genštáb AČR by IMHO něco chytrého akutně potřeboval.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Cituji:
      Vystupte v téhle situaci v televizi a řekněte něco jiného, než co si přeje Asadův režim.

      Nahraďte Asada pojmem NATO a víte na čem jste. V Sýrii půjde o život a zemi NATO o koryto a vojenskou kariéru.
      Tak se dá ovšem zavrhnout jakékoli svědectví, pro analytika je to velmi slabý výkon. Stavět výsledky na svých dojmech je neužitečné. To dělají propagandisté.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.