Jak si udržet klienta


(Jardo, promiň, ale tenhle článek opravdu pasuje na dnešní den. Ne tvojí vinou)

Získat klienta/zákazníka bývá někdy obtížné, ale ještě obtížnější je dlouhodobě si ho udržet. V oboru jakéhokoliv poradenství pak zejména.

Metod k tomu je jistě více, od té úplně triviální – prostě pro něj dobře pracovat, až po postup vskutku tvrdý.  Když si klient myslí, že vás už nepotřebuje, iniciujete problém, který mu následně pomůžete vyřešit. Mám tady v Plzni takový příklad dámy, pohybující se na lokální politické scéně (či spíše v jejím zákulisí), která tuto metodu zvládla úplně mistrovsky.

Stručně popsaná metoda způsobit někomu problém a pak mu ho pomoci řešit zažívá, jak se ukazuje, svůj boom v Itálii. V Lidových novinách ze dne 18.3.2017  jsem si přečetl článek pod titulkem „Běženci zachraňují italské hoteliéry“. Ocituji úvodní perex:

„Ubytovací zařízení v Itálii, kterým se nedaří přilákat běžné turisty, hledají způsob, jak udržet své často skomírající podniky v provozu. Uzavírají proto dohody s úředníky a otevírají dveře migrantům.“

To mě trochu zarazilo. V časech před pěti a více a více lety, když jsem měl ještě chuť cestovat, jsem měl na základě osobní zkušenosti Itálii za zemi turistickému ruchu zaslíbenou a zahraničními návštěvníky doslova narvanou.  Potvrzuje to i statistika z let 2004/2005:
– roční návštěvnost 42 milionů turistů
– cestovní ruch tvořil 18 % HDP
– v cestovním ruchu bylo působilo 22% zaměstnanců
– roční obrat 30,3 miliardy Euro
– druhá nejoblíbenější destinace v Evropě (za Španělskem)

Aktuálnější informaci z doby těsně před krizí najdeme zde:
http://www.statistikaamy.cz/2014/09/cestovni-ruch-v-eu28/
Z toho se jeví, že krize italský turistický ruch přece jen trochu poznamenala.

Vraťme se k citovanému článku. Dojemně se v něm líčí, jak jsou imigranti pro hoteliéry poslední záchranou, neb například v lombardské provincii Sondrio jim stát platí 37 euro na hlavu. Pravda v závěru článku se zmiňuje i skutečnost, že zase až tak úplně všichni hoteliéři tím nadšeni nejsou. Zase nejlépe z článku citovat:

„Jménem státu otevřete
Ne všude v zemi se nicméně najdou hoteliéři ochotní dát svou nemovitost k dispozici. Tam, kde chybí dobrovolníci z řad soukromníků, si úředníci vyberou místo, kam pošlou uprchlíky, jednoduše sami. Někteří hoteliéři neuposlechnou, jiní se bouří. Třeba Luigi Fogli, majitel hotelu Lory ve Ficarolu, mněstečku v benátské oblasti, bránil svůj majetek vlastním tělem – v hotelu se zabarikádoval. Rovněž „zábor“ hotelu Cristallo nedaleko Verony vzbudil nevoli. Majitelé měli nasmlouvané hosty kvůli veletrhu Fieracavalli, a požadavek vlády tak přišel zcela nevhod. Zlobili se nejen oni, ale také starosta vesnice Castel d´Azzano, kde se hotel nachází. „Nikdo s námi nic nekonzultoval,“ rozčiloval se Antonello Panuccio.“
(konec citace)

Z dalšího textu vyplývá, že spory živí populisté z Ligy Severu, kteří řídí nepravdivé informace. Ty pravdivé našla autorka citovaného článku v Lidových novinách Jarka Synáčová v deníku The Guardian, od nichž převzala dojemnou historku o báječném soužití Italů s imigranty (v němž mi ale ti Italové trochu chybějí). Jedná se o centrum Villaggio La Brocchi, které podporuje ministerstvo vnitra – venkovskou usedlost nedaleko Florencie, kde našlo domov 38 uprchlických rodin. Jak daleko odtud žijí původní Italové se neuvádí.

Nějak se mi to nezdálo, tak jsem zaplaval (surfovat neumím) v internetu. A ejhle!, třeba zde (ale najít toho lze spoustu, samozřejmě).

http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/v-italii-vydelavaji-na-uprchlicich-politici-i-mafie-stat-plati-za-ubytovani-migrantu-35-eur-denne–1651679
Všimněte si zde, prosím, nejen data, kdy byl text publikován, ale také toho, že je převzatý z mainstreamu (!).

To přece známe! Ubytovny máme v Plzni také a jejich okolí se stává zárodkem budoucích no-go zón. Obyvatelé jejich okolí rozhodně nejsou novými sousedy nijak nadšeni (což je politicky korektní eufemismus) a využitelnost jejich nemovitostí klesá.
Ono to u nás ještě není tak tragické, protože obyvatelé ubytoven se skládají po většině ze Slováků, Poláků, Ukrajinců a Rumunů, kteří s námi mají přece jen shodné základní kulturní vzorce chování. Ovšem městská policie a hodně i revizoři městské dopravy vědí své a konflikty s nimi řeší setrvale. Cizinců tohoto druhu je tu asi 10 000, nijak špičkoví jedinci to většinou nejsou, a tak když přijdou o práci v některé z obřích montoven západních firem na Borských polích, ocitnou se na dlažbě jako bezdomovci a na krku městu. Ubytovna přece není žádné sociální zařízení – neplatíš, tak vypadni!

Můj dlouholetý známý Petr Štrunc má ve svém podnikatelském portfoliu i ubytovny a já jsem ten poslední, kdo by mu to vyčítal. Nijak neporušuje zákony, našel díru na trhu a tu využil. V osobním styku je to velmi příjemný a kultivovaný člověk, jako podnikatel ale patřičně tvrdý. Podnikání a charitu si neplete, a kdyby došlo na věc, myslím, že za 35 Euro od státu ubytuje kohokoliv a možná se na to už těší. Méně už tuto zatím hypotetickou situaci vítají majitelé a uživatelé nemovitostí v okolí takových zařízení, to dá rozum. Pokud tam přímo žijí, mají podobné starosti jako já, když v našem domě bydlívali Cikáni (detaily snad netřeba). Pokud jsou jen vlastníci, jejich nemovitosti se dají nejen hůře prodat, ale také pronajmout. Možná by i oni potom rádi přistoupili na nabídku státu a na oněch „35 Euro“.

Tím se spirála mých úvah uzavírá.
Italské hoteliéry možná poznamenala krize. Jenže namísto aby se z potíží v době konjunktury vymotali a přilákali zpět obvyklé hosty, dostávají další ránu. Jak se v místě uchytí imigranti v jedné ubytovně či hotelu, bude k nim těch obvyklých hostů jezdit čím dál tím méně. A tím více budou (možná) vděční za imigranty, za něž zaplatí stát těch 35 Euro.

Stará metoda v novém kabátě. Stát jim způsobí problém a pak jim ho pomáhá řešit. To bych uměl také, ale protože nemám klienty blbce, přišli by na to a měl bych utrum. Italský stát pod patronací Bruselu to zkouší a třeba si to jeho „klienti – občané“ také včas uvědomí. Kdo a kdy bude mít v takovém případě utrum, to si ale netroufám odhadnout.

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy postřehy se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

52 reakcí na Jak si udržet klienta

  1. kchodl napsal:

    Nějak nevidím, čím se takový způsob liší od vyvlastnění. Protože pokud by tito „klienti“ byli tak lukrativní, jistě by hoteliéři vůbec neváhali a ubytovali by je sami od sebe, i kdyby tím měli ztratit ostatní, méně jisté a méně platící hosty – navíc by jim ubylo starostí s obsazením, která u hotelů celoročně nebývá velká, tedy mimo sezónu. Všechno ostatní je násilí.

    Jistěže se toho chopí mafie, to je stejné jako u nás s „příspěvkem na bydlení“, který není vyplácen přímo potřebným lidem – s výbornou záminkou, že by to stejně probendili – ale mafii. Pokud tedy ti lidé nejsou svéprávní, aby měli vlastní peníze, měl by je stát zbavit svéprávnosti a nezůstávat na půl cesty.

    Jiná věc je obecné „udržení si klienta“, třeba v oboru poradenství. Jak vím ze své praxe v ICT, nad pět let je to v podstatě nemožné, ba škodlivé. Protože nejde jen o odbornost, ale i o výměny na vedoucích místech, a hlavně o něco jako „ponorkovou nemoc“, kdy vztahy přerostou běžné profesní a stanou se takřka přátelskými až rodinnými, což pak nezbytně vyústí v hrubou roztržku, jakmile se řeší těžší problém – většinou způsobený tím, že „klient“ nedbá na doporučení, ale jede podle svého a nakonec z neúspěchu obviní „poradce“, tedy pokud k němu má příliš blízký vztah – k „cizímu“ by si to nikdy nedovolil. Byznys a kamarádství či dokonce přátelství, to nejde dohromady.

    Navíc se takový člověk – či poradenská firma – v dlouhodobém vztahu stane v cílovém podniku „šedou eminencí“ a je zatažen/a do vnitrofiremních krysích bojů, což vede vždy ke katastrofě, dříve či později. Navíc se lidé „okoukají“ a zákazník s výměnou auta, milenky, … mění i poradce/poradenskou firmu. Protože člověk je tvor věčně nespokojený.

    Pokud si „poradce“ drží profesionální odstup, „klientovi“ to začne vadit, a chce někoho jiného, „s kým může kamarádit“, jinými slovy, koho by mohl citově a společensky vydírat, takže po delší době – poločas rozpadu je obvykle těch cca 5 let – je „poradce“ nahrazen někým „přítulnějším“. Což po jisté době pochopitelně vyústí v konflikt a zákazník se někdy vrátí.

    Vždy ovšem platí, že „odborník je chlápek z cizího města“, což je známý aforismus, bohužel až příliš pravdivý. Příliš „místním“ nikdo nevěří.

    Nejlepší proto je, tyto věci dělat ryze kontraktově, kus od kusu a žádné dlouhodobější vztahy nepěstovat, hlavně ne hlubší. Což jde dobře, pokud je více zákazníků, na větším trhu. Ale lokálně ne – to je pak vše odsouzeno k průserům takřka z podstaty.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Vlastně jsem zapomněl dodat, jak se takové „vyvlastnění“ hotelů (a bytů) blíží nacismu.

      Za nácků totiž nevyvlastňovali jako za bolševika, „jen“ majitel dostal všechno befelem, ale formálně mu stát nic nesebral. Následně pak byl majitel firmy/hotelu/nemovitostí/pozemků spoluzodpovědný za všechno, co se za panování nacistů v jeho podniku stalo. Což odneslo hodně podnikatelů v Německu a na všech nacisty okupovaných územích.

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Možná u nadnárodních a tak trochu vlastně vnitřně „anonymních“ a odosobněných velkých firem to tak je. Taky tam jde skoro jistě o podstatně větší prachy. Ale u nás na vsi není nic lepšího, než když se z klientů stanou kamarádi. Jejich vedení se totiž tak často nestřídá. Například u mého momentálně nejvýznamnějšího klienta je už od začátků mé práce pro něj (1999) stále stejný výrobní i generální ředitel. Letos a napřesrok se to asi bude měnit, ale nově nastupující budou nejspíš z firmy a tudíž bude zachována určitá kontinuita.
      To platí pro práci dlouhodobou, strategického charakteru. Spalovnu komunálního odpadu s nimi „stavím“ snad od roku 2003 a už jsme spolu začali cosi o jaderné výtopně.
      Pak jsou takové všelijaké „rychlovky“ – krizová komunikace a tak. Zpravidla dobře placená, ale ne až tak příjemná činnost. Já už se jí vyhýbám. Tam platí co píšete – žádné osobní vazby a skoro na všechno nějaký papír a smlouva. U těch, které zmiňuji výše, platí klidně „smlouva rukoudáním“.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        K tomu Vám gratuluji a tiše závidím, jelikož dnes v ICT oboru již takových lidí, kterým se dá věřit beze smluv, již mnoho není. Většinou byli okradeni a vyhnáni koncem 90. let, kdy Západní korporáty prováděly „sklizeň“ a celý trh „převzaly“. Na místa managorů nasadily skoro výhradně druhořadé a třetiřadé kariéristy, kteří jsou za pár pětek navíc ochotni prodat vlastní matku, neřku-li vlastní ženu, natož pak „obchodního partnera“. Takže na rukoudání věřím asi tak jako na zjevení Špagetové obludy a pokaždé, když s tím někdo začne, je víceméně jasné, že nás chce zneužít či dokonce legálně podvést (nebránil bych se ani lidovému „ojebat“). Naivita bývá v těchto věcech drahá až likvidační.

        To se mi líbí

  2. Laco G. Mlynář napsal:

    Jedna osobní zkušenost s imigrantem. Prý u nás nejsou. To takhle jeden přikulhal o berlích doprovázen svým českým asistentem do jedné firmy, že by si rád nechal do bytu (který mu asi nějaká neziskovka nějak zařídila)nainstalovat internet. Je prý z střední Afriky. OK, stalo se, za dva dny čekám v čekárně u zubaře, otevřely se dveře a onen imigrant opět doprovázen českým asistentem tentokrát zdravě bez berlí vstoupil dovnitř, aby se nechal ošetřit. U tohoto zubaře se tvrdě platí. Onen imigrant nemá ani na byt, ani na internet, nebo PC, ani na zdravotní péči. Vše zdarma včetně asistenta.
    U onoho zubaře jsem byl jako doprovod své ženy, ta tam nechala ten den 2.000 Kč. Proč ona musí platiti za vše, co jsem tu vyjmenoval a imigrant vůbec za nic?

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      To si přečtěte dalšího Kellera, až ho sem pan Bavor prdne. Půjdou na vás mdloby, co EK chystá….

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Co EK chystáí – stará vesta. Všichni migranti musejí dostávat stejný příspěvek – bez ohledu na to jaká je v té které zemí situace. Takže migranti budou dostávat 2 a 3krát víc než místní – a budou grófi. Vykoupí co se dá a budou panovat…. Tedy jestli se necháme. Další etapa islůamizace evropy.
        Choleru na ně na všechny¨Doufám, že se to rozsype dřív než se to podaří.

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Ne to je nová vesta. Kdo nechce migranta, zaplatí 250 tisíc euro. Cca 6 milionů v českých. Při šesti tisících Sralbotkou slíbených migrantech je to…. no jen si to vynásobte! A to bruselští nepochybně ještě přitvrdí.
          Vycházím z Kellerova komentáře v dnešním Právu na str. 6.
          Fakt už nezbývá, než volit japonce….

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Naše žumpa dělá, jakoby celý „Západ“ kozomrdy radostně příjmal, zatímco my (V4 + Rakousko) né a né. Ale tak to samozřejmě není.

            Španělsko například, mělo přijmout mnohem více migrantů než cca 1200, také kvůli tomu zorganizovali (tj. zaplatili) tu obrovskou demonstraci 100 tisíc sluníčkářů a kozomrdů v Barceloně. Tedy Španělé by platili několikrát více než ČR (á 250 tisíc euro). Podobně na tom budou Portugalci, Švédové, Finové, Holanďané… a dost možná i Francouzi a další.

            Takže není třeba si dělat starosti, že by takové dementní nápady „komise“ mohly projít. Jsou to jen výkřiky pro vyvolání tlaku, aby „naši“ politici mohli obyvatelstvu tvrdit, že „nešlo jinak“ a museli souhlasit dobrovolně.

            Pravda je úplně jinde.

            Stejně je tomu ohledně nápadu s odebráním dotací těm zemím, které odmítnou přerozdělení kozomrdů. To je navíc šílené hlavně tím, k čemu a komu dotace slouží. Například letošní rozpočet je přebytkový hlavně proto, že nedošlo k čerpání dotací a tudíž nemusela republika spolufinancovat velké množství naprostých kokotin, z 99% sloužících jen k obohacení určitých „realizátorů“.

            Stačí se podívat například na zcela zbytečné cyklostezky, bazény „olympijských“ parametrů v každé prdeli, … Kuriózní je například zimní stadion v jednom z blízkých městeček o pěti tisících duších, když velký zimák v HK je jen 30 km daleko.

            Na provozování většiny těchto luxusních projektů nemají obce peníze – zatím je mají, díky prvním pěti letům projektu, protože to bylo podmínkou čerpání dotace, takže to někdo sponzoruje (kdo se na tom obohatil), ale až ta povinná pětiletá lhůta skončí, obce budou muset hodně z těchto objektů zavřít nebo někomu prodat. Ale komu?

            Nechcete pěkný zimák v maličkém městečku, kde lidé nemají peníze, takže na bruslení pro děti se musela dát cena jak za jednu zmrzlinu, jinak by nikdo nepřišel? Každý týden tam hraje HC Zapadlá lhota proti HC Ztracená lhota několik krutohustých zápasů… dali by se tam třeba chovat tučňáci…

            To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                😀
                Šílená kozomrdka v roli švédské minitryně, co jiného od takové čekat.
                Ale nezastavilo náhodou Švédsko již příjem „migrantů“? Nedávno jsem to někde četl, snad to říkal dokonce jejich premiér. V průzkumech jednoznačně vyhrávají Švédští demokraté (tj. „rasisté, xenofobové a populisté“) a i když volby byly odloženy do roku 2018 (možná až do roku 2022, s geniálním odůvodněním, že by jinak vyhráli populisté ŠD), vláda zřejmě nemůže pokračovat v dosavadním kurzu, protože se začala obávat o své zadky.

                To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Zde je to stejné jako s omezením zbraní ve které jste také kchodle nechtěl věřit, no a nyní konečně věříte.
              Jsou pouze dva způsoby jak natlačit migranty na východ :
              a ) povinné kvóty
              b ) jednotné dávky
              No a nyní si pouze můžete vybrat co je menší zlo.
              Jednotné dávky dle mého mínění projdou jako nůž máslem a stačí je vyplácet cca 2 nejvýše 4 roky, než se výrobní systém příslušných východních zemí položí.
              To že Orbán odmítl 5 000 migrantů kterým někdo vysvětlil, že jejich záchrana je za eu peníze žít v Maďarsku, je pouze slabý vánek v porovnáním s tím až jim někdo vysvětlí co všechno si za ty EU € koupí v Česku.Nakonec Sobotka poněkud vyšší počet neodmítl asi měl důvod.
              http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/10106-madarsko-odmitlo-prijmout-5000-migrantu-ze-svedska
              Je sice pravda že jakousi překážkou by mohla být v Česku místní samospráva ale na tom se také pracuje a jako obvykle se začíná s přejmenováním.Prostě není to žádný zaprděný Český sedlák ale opravdový a pravý americký farmář atd. .
              http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/10119-evropska-unie-pozaduje-po-cr-zruseni-hejtmanu-je-to-pry-urazlive
              Tak proto a) nebo b) bude (podle mne asi b) ale opravdu nevím co je výhodnější.

              To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                😀
                To jste mě špatně pochopil s těmi zbraněmi – ohledně euhnijní komise věřím všemu, oni klidně nařídí, že voda od zítřka sama poteče do kopce, to poznamenávám často. Ale zcela jistě to voda neudělá.

                Stejně tak, ohledně zbraní, mohou nařizovat, co chtějí, ale až na pár (jistě řeknete, že rozhodujících) kolaborantů s tím nikdo nic dělat nebude. A kdyby dělal – jakože zákon o svévolném porušení domovní svobody policií bez účasti soudu ohledně podezření na ilegální ozbrojování už platí – nežijeme již ve středověku a pár set kilometrů na východ a pár set kilometrů na jih se dá koupit cokoliv zbrojního v jakémkoliv množství za minimální ceny, přičemž doprava díky zhroucení Shengenu a celního systému je ten nejmenší problém.

                Pro líné je tady internet a Darknet s platbou státními bondy na doručitele nebo kryptoměnami a doručením do mrtvé schránky kurýrem. Plus tady máme dnešní možnosti domácí výroby ať již klasicky nebo pomocí 3D tiskáren, což se bude časem rozmáhat a velmi rychle zlepšovat, takže za dejme tomu 10 let vyjde doma dělaná zbraň z 3D kovového, laserem přetaveného tisku stejně levně jako ilegální zbraň továrně vyráběná – a bude mít dostatečnou funkčnost i odolnost.

                Ze strany EUhnije je to prostě předem prohraný boj, podobně jako s tou vodou, tekoucí samovolně do kopce.

                Co se týče migrantů, nevím, co by pro EUhniji dopadlo hůře, zda kozomrdná invaze naší země ad a) či ad b). Ale vzhledem k tomu, že zatím úplně všechny akce EUhnije a „komise“ se obrátily v pravý opak svého záměru, nebude ani tato kauza výjimkou.

                Jak jsem uváděl výše, z hlediska odporu k invazi kozomrdů nejsme sami, dokonce ani V4 není sama – ve stejné pozici je mnoho zemí, včetně členů původní E15. Těm by mnohým hrozilo to samé jako nám, protože jejich sociální systémy jsou kousek před kolapsem, úroveň mezd dávno neodpovídá „vyleštěným“ statistikám, protože „přijmové nůžky jsou rozevřeny“ a je drcena silnou nezaměstnaností – tedy zavedení zcela bezzásluhových dávek pro kozomrdy na úrovni běžného životního minima, zatímco důchod lidé dostanou po 35-ti letech práce (ve Francii a Španělsku, Portugalsku, … je to podobné jako u nás)… to by zcela jistě neprošlo jen tak.

                Je to zkrátka obelhávání, že taková věc je možná: jeho cílem je, aby se „naše“ politická reprezentace vzdala a akceptovala bruselský (berlínský) befel coby nevyhnutelný dobrovolně povinně – jelikož ani jedno z těch to opatření – a) či b) – nemá žádnou šanci na realizaci. Stejně jako se nerealizovaly kvóty – ani u těch států, které s nimi „souhlasily“, jako například Španělsko. Kvóty jsou zcela klidně porušovány – a nikdo z EUhnije s tím nic nenadělá.

                Jistěže to Berlín s Bruselem mohou přes „komisi“ a pseudo-parlament EUhnije protáhnout a „schválit“, ale to je jako s tou vodou, tekoucí do kopce.

                Navíc to všechno není tak jednoduché a nejedná se pouze o peníze, jak si nějaké zcela od reality odtržené duté hlavy v Berlíně či Bruseli představují:

                1. Kozomrdům jde o zázemí a informovanost o cílové zemi, což jde ruku v ruce. Oboje u nás zcela chybí, nejsou tady žádné masovější počty musulmanů ani barevných, nemají zde žádné příbuzné jako v Německu, Francii, Belgii, Holandsku, Švédsku či Norsku. Chybí tady jejich komunita. Navíc máme obtížný jazyk, který nikdo z nich nikdy neslyšel a bez něj zde budou zcela ztraceni, protože naši lidé světovými jazyky nemluví (např. francouzsky zcela minimálně) či to budou zdařile simulovat. Kozomrdy by zde museli držet na řetězu, jinak jim okamžitě pláchnou do Německa a Rakouska.

                2. Západ o naší zemi (o celé V4) léta šířil velmi nenávistnou a osočující propagandu, takže i poslední africký negr nebo pastevec koz z pouštní oázy si z televize a žumpoidních médií na internetu myslí, že je to u nás horší než někde v Africe nebo Arábii, a i kdyby mu dávali do kešeně více než v Německu, nepůjde k nám, jelikož se bojí – jsme přece ti násilničtí rasisté a xenofobové. Tuto negativní propagandu, trvající 70 let, nejde otočit ze dne na den, vyžadovalo by to desetiletí.

                3. Naše zkušenost s totalitou je nesrovnatelně vyšší než západní. Také „tolerance“ ke kozomrdné věrouce je pod bodem mrazu: stačí si přečíst nesmírně pohoršené – a všude v západním (aka „světovém“) tisku rozšiřované „hororové“ zážitky provokatérských sluníčkářek v hidžábech a dalších kozomrdných hadrech třeba v tramvaji nebo metru – a to se stalo v Praze, která je ze všech měst ještě nejvíce „sluníčkářská“. Jak vypadá „venkov“ si netřeba malovat na růžovo (z hlediska kozomrdů) – tam místo nadávek a plivanců mohou velmi snadno přijít k fyzické úhoně.

                Vůbec bych se tedy nedivil, i kdyby se „vše“ Bruseli „povedlo“, že by to skončilo nakonec naprosto opačně – třeba že by z naší země pro zvýšené ústrky prchli i naši snědí spoluobčané, díky vyvolané západní kampani o našem rasismu a xenofobii by se jim totiž na Západě otevřely nejedny sluníčkářské dveře (a peněženky).
                😀

                To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Příteli, s Kellerem je konec. S těmi zbraněmi to přepísk‘ a zbytečně by tu vyvolával emoce. Pokud tedy nemáš na mysli to s tím Erdoganem. To bych ještě dal.

        To se mi líbí

  3. čtenář napsal:

    To se mi líbí

  4. strejda napsal:

    Hudče, to je věta:
    Nijak neporušuje zákony, našel díru na trhu a tu využil.
    Nic proti tomu, je to moderní, je to pravdivé a je to výnosné. Jen se pak nesmí divit, či dokonce zlobit, kam dojde nejen on, ale i celá společnost. Není proto zapotřebí mít obavy o budoucnost, můžeme je skvěle – ty obavy – nahradit jistotou. To je problém dnešní úpadkové civilizace bílého muže. Žádná morálka – s výjimkou různých pseudomorálek – jen tak za penězi a za úspěchem.

    Nejsem moralista, jen pozorovatel, takový obyčejný strejda, kterých jsou desetitisíce. Mám ale svoji životní zkušenost.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Strejdo, já s vámi souhlasím. Jenže…! Petr Štrunc ty zákony netvořil, jen se jimi řídí. Onehdy jsem se dočetl, že máme asi dva milióny zákonů, předpisů a nařízení. V tom už se nevyzná ani prase. A z Brusle i Prahy se na nás řítí další a další. Z toho vyplývá, že se každý z nás seznámí jen s těmi, které potřebuje. Což Petr činí.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Ani Petr Štrunc ani Andrej Babiš zákony netvořil, jen se jimi řídil 😉

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          No, to je právě u Bureše otázka, zda se jimi řídil.
          To porovnání dost kulhá. Petr není politik, není místopředseda vlády, není „vrchní daňař“, který všechny prohání, ale jemu samotnému dělá daně „nezkušená účetní“. Není ani poslanec, který zákony spoluvytváří či alespoň schvaluje. Nekáže vodu. Pije víno, ale je mu celkem fuk, co pijí ostatní. Nenapadá ostatní, že „všeci kradnú“, celkem spíš veřejně drží hubu.
          Já ho nedávám za příklad, jen příčinu těch hrůz s ubytovnami (v Itálii nebo u nás, to je fuk) vidím ne jen v těch, kteří je zřizují, ale především v těch, kteří jim to umožňují a vytvářejí podmínky pro jejich vznik.

          To se mi líbí

          • strejda napsal:

            Obecná morálka není o funkcích, ale o osobě člověka. Já to hodně rozlišuji i v osobním styku. Pokud přijmeme zásadu, že vše co není zakázané, je povolené, tak si koledujeme o ty tisíce nařízení a regulací. Život se stává nepřehledným a nebezpečným. A bude to ještě mnohem horší. Problém je v tom, že není cesty zpět. Svět se mění a také se změní. Mnohdy za jásotu obecenstva – a jsme zase u toho IQ, většina obecenstva má průměrné nebo nižší IQ. A nezajímá je morálka, jen vlastní prospěch. Samozřejmě je to stejné, jako u těch zbývajících – ti ovšem mají větší odpovědnost.
            Vždy to tak bylo, jen lidstvo nemělo dnešní možnosti a svět nebyl přeplněný.

            To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Štrunc sem, Štrunc tam – není jediný, stačí se kouknout na Teplicko – jak to tam Kubera vedl… kolik nemovitostí tam arabáčim vykoupili… jo pan senátor… a včil si chce dát od politiky pokoj.. pazgřivec.. proč lidi nevaroval, k čemu to vede…

        To se mi líbí

        • Laco G. Mlynář napsal:

          Chce kandidovat na prezidenta, ne si dát pokoj.
          Na setkání na zámku v Děčíně za přítomnosti prezidenta Zemana mu pravil:
          „Miloši, mám pro Tebe dvě zprávy, jednu dobrou a jednu špatnou.“
          „Sem s nima a je jedno v jakém pořadí,“ odpověděl Zeman.
          „Tak ta špatná je, že budu kandidovat na prezidenta.“ načež Zeman se předklonil a zvedl palec.
          „A ta druhá je, že ve druhém kole odstoupíš v můj prospěch.“
          Tak takhle se mezi sebou pošťuchují v soukromí, v TV po sobě jedou jako lvi.

          To se mi líbí

  5. Hudec napsal:

    A teď můžeme hádat, kde ti Ukrajinci budou u nás bydlet…. :
    http://www.idnes.cz/

    To se mi líbí

  6. Bavor V. napsal:

    Jen tak dotaz. Také máte problémy s otevíráním Parlamentních listů nebo to nesmí jen ke mně?

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      otevírání u mě bez problémů

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Tak je to asi zablokované směrem na jih, protože Zimola nechce Sobotkovi schválit krajského vůdce kandidátky. Chovanec asi zasáhl 🙂

        To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Vyzkoušeno, včil to jde, nešlo včera v pozdnější večer… až do noci ju a taky dopolendne nešly Haló. tak kdo ví, jaksi taksi jim to šmajdá – myslím to spojení…
      BNějakej výkon musí předvést.. co nbaděláme…… Evropskejm hodnotám se krátěj dotace tož holt a asi snaží

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Tiež občas zažívam problémy s rôznymi stránkami, ktoré predtým neboli. Tipujem si, že sa zintenzívňuje šmírovanie, ono sú to všetko neúnavné roboty a tá prevádzka zaťažuje siete a servery, ale je to len môj dohad.

      To se mi líbí

  7. brtnikvbrlohu napsal:

    Od včera mi nechodí Státní oblastní archiv v Plzni | Porta fontium
    http://www.portafontium.cz/cbguide/soap

    To se mi líbí

  8. NavajaMM napsal:

    OT (skoro):
    Na twitteri som dnes našiel správu, že prvý doložený hackerský útok (vopred plánovaný) urobila CIA v roku 1982 na riadiace počítače plynovodu v ZSSR. Skončilo to výbuchom a rozsiahlou škodou.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Jj. Typická „demokratická“ záležitost, prostě otevřený a poctivý obchod dle Amíků. Kdyby to někdo udělal jim, tak by tvrdili, že jde o „casus belli“, tedy důvod k válce. Jsou to hovada a vypatlaní cvoci, prostě náckové. Výjimeční a nepostradatelní.

      Od té doby se nic nezměnilo, leda k horšímu, protože tyhle věci dělali ještě před Reaganem, který to pak částečně zarazil, po té, co CIA zmáčknul po Iran/Contras aféře. Tehdy se vymlouvali na studenou válku, dnes výmluvu nemají žádnou, ani ji už nepotřebují – nebo si to myslí.

      Stačí, co dělají všem, ve výpočetní technice. Například všechny procesory Intel jsou osazený backdoorem. Kolik by zaplatili náhrad, kdyby je za to někdo žaloval? Přitom si sami troufají žalovat třeba Volkswagen kvůli takové blbosti, jako jsou účelově upravené testovací režimy CO2 emisních charakteristik.

      Líbí se 1 osoba

        • oh napsal:

          Buďte nekompromisní. Sdělte sousedům, že když s vámi nebudou solidární a když si z vaší zahrady neodeberou svou kvótu slimáků, zavedete proti nim sankce.

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Doporučuji vyrobit si tričko s přeškrtnutým slimákem.
          V nejhorším spustit letákovou akci.
          Za to nanejvýš dostanete pár ran policejním donucovacím prostředkem, případně Vám udělají domovní prohlídku, zabaví zbraně, pošlou na Vás berňák, pokud pracujete ve státních službách, tak Vám zarazí postup a možná Vás vyhodí – samozřejmě ne kvůli slimákům (to byste je mohl žalovat), ale třeba protože jste převzdělaný na danou pozici.

          Ale bacha, aby jste nebyl označen za protislimákového xenofoba!
          Už vůbec nepoužívejte proti slimákům násilné či dokonce chemické prostředky. To je zločin proti slimákovosti.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            To nemůžu. Musím naopak vyvěsit plakát „Slimáci wellcome!“ A na chemické či jiné násilnosti jsem vůbec, ale vůbec nepomyslel…

            To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.