Zdravá strava aneb Černá hodinka


V poslední době se všichni odborníci předhánějí v předvádění zdravých a ještě zdravějších jídel. Ale to není nic nového. Již staré hospodyně dbaly o zdraví svých strávníků. Svědčí o tom i následující  říkanka:

Jedna, dvě, tři, čtyry, pět
Cos‘  to Janku, cos‘ to sněd‘

Brambory pečený
Byly málo maštěný

Janek si sice stěžuje na nedostatečné množství živočišného tuku, ale moudrá hospodyně již tenkrát věděla, že tuky ve větším množství tělu neprospívají. Jankovi to možná ani moc nechutnalo, leč jedl zdravě.
O soli se říkanka raději ani nezmiňuje, protože je jasné, že ani tou se zbytečně neplýtvalo a hospodyně tak dbala i na chlapcovo srdce, které by jinak bylo nadměrným solením ohroženo.

Advertisements
Příspěvek byl publikován v rubrice Černá hodinka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 reakce na Zdravá strava aneb Černá hodinka

  1. bob napsal:

    Mě nejvíce fascinuje bio zelenina a ovoce,
    Vzhledem k ceně to lidi moc nekupují, potom to osychá, banány jsou nahnědlé…
    Jinak bych současnost nehodnotil negativně. Slušná osvěta, na trhu (myslím i v obchodech) se dají kvalitní potraviny sehnat ( teda ne sehnat prostě jsou).
    Kdo chce šetřit, tak má smůlu („křehčená“ kuřata, bezmasé párky…),
    Dokonce i oceňuji kladení překážek dětem při nákupu sladkostí ve školách.
    A když se podívám na jídelníček ve školkách, kam chodí vnučky, připadá mi OK a ani vnučky si na jídlo nestěžují.

  2. NavajaMM napsal:

    Zdravá strava, napríklad ovocie a zelenina, už nie je to, čo za našej mladosti. Ak má človek odvtedy odložené tabuľky, môže ich zahodiť, lebo obsah živín v ovocí a zelenine sa veľmi zmenil. Keďže už skoro všetko dovážame stovky kilometrov, tak to zbierajú ešte zelené a dozrieva to cestou v umelej atmosfére. Tie rozhodujúce posledné dni na slnku tomu chýbajú.
    Je však nádej, že sa to zmení. Nedávno som prekladal marketingový materiál o kryogénnom zmrazovaní potravín na menej než 100 stupňov pod nulou. S touto technológiou sa dá počkať, kým plody prirodzene dozrejú na plantážach a potom ich rýchlo zmraziť na -150 alebo ešte menej.

Komentáře nejsou povoleny.