Co důležitého předcházelo sestřelení SU-24…?


Před tureckým rozhodnutím o sestřelení ruského bombardéru proběhla řada událostí, které mohou vrhnout na útok reálnější světlo.

Tak tedy: – 16.listopadu Vladimír Putin na summitu G20 oznámil, že obchod ropou se strany ISIS narostla do kolosálních rozměrů. Předvedl dokonce dalším zemím družicové záběry s ohromným množstvím autocisteren.

20.listopadu oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu, že ruské letectvo zničilo syrským teroristům 525 autocisteren a 15 objektů na skladování a zpracování ropy. Kromě toho oficiálně poukázala na hlavní strategický směr ruských vojsk – rozrušení finančně ekonomické základny ISIS, který díky tomu už ztratil miliony dolarů.

Ve stejný den si Turecko pozvalo ruského velvyslance, aby mu oznámilo – že Rusko bombarduje jeho syrské Turkmeny.

23.listopadu ruské letectvo opět intenzivně ničilo autocisterny a sklady ropy. Dokonce zničilo rafinerii. Důležitý moment – operace probíhala na severu a východě Sýrie.

A opět, ve stejný den, Turecko zakvílelo, že je nutné okamžitě svolat Radu bezpečnosti OSN, protože Rusko údajně bombarduje syrské Turkmeny. A kde? Na severu Sýrie.

24.listopadu Turecko sestřelilo ruský SU-24 na syrském území.

Takže se rýsuje poměrně přesný obrázek: sotva se Rusko rozhodlo rozrušit byznys teroristů, tak Turecko hned začalo vyvádět (a nejspíš také jeho západní šéfové). Ale proč? Jak ukázala četná šetření, teroristé obchodují nezákonně ropou přes hranici s Tureckem, což znamená, že ono (přesněji rodina prezidenta Erdogana) kasíruje vysoké zisky.

Z toho vychází, že – Turecko všemožně podporuje bojovníky ISIL na své hranici, a Erdogan je s nimi jedna ruka. Proto se svými provokacemi snaží odehnat Rusko co nejdál od nezákonných kšeftů s ropou.

Nicméně, v nejbližší době si Turecko nejspíš připomene už květnatou otázku ruského prezidenta, pronesenou v OSN: „Chápete vůbec, co jste způsobili?“

Zdroj: http://zimured.livejournal.com/58524.html

hroch-hlava

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

73 reakcí na Co důležitého předcházelo sestřelení SU-24…?

  1. Tribun napsal:

    A mě z toho vychází ještě to, že Turecko má zálusk na pořádný kus Sýrie.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Ale to je samozřejmé, Erdogan by rád obnovil Osmanskou říši.

      To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      …ono tomu Turecku jde vlastně o kůži, protože, pokud Kurdové vyhrají, začne dělba Turecka…

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Máte naprosto pravdu. Turecko je na rozcestí, na jednu stranu by chtělo expandovat do nového impéria, třeba jen vlivového a na druhou je stále před rozkladem. Dilema ze kterého není úniku. A také, které nemají, nemohou a nebudou mít nikdy zcela pod kontrolou. A nyní se příliš obnažili Ne vždy se vše povede..

        To se mi líbí

      • vittta napsal:

        To si právě chtějí vynahradit v té Sýrii.
        Jenže…to je to.
        S Asadem to nepůjde, Asad představuje celsitvou Sýrii, jakákoliv jiná loutka Sýrii „pomnichovskou“.

        To se mi líbí

  2. strejda napsal:

    Velice dobře to chápou. Bohužel o chvíli později než měli. NATO se od nich distancovalo, jen si jakž takž zachovalo tvář. Mělo dvě možnosti, eskalovat konflikt do světové války – to nechtěl nikdo, ani Turecko, nebo stáhnout ocas mezi nohy. To také nechtěl nikdo, ale nebylo si co vybírat.
    Turecko v tom zůstalo samo a my víme, že kvalita jejich politiků je na úrovni EU. Klidně je můžeme přijmout.
    Pro Rusy je to bianco šek. Zapomeňme na naše komentátory, kteří tvrdí, že je to facka Rusku, která ho má usměrnit nebo dokonce snad, že Rusko má teď nahnáno kvůli množství problémů.
    Blbost.
    Aktivní lidé typu Putina, Šojgu (a mé maličkosti), fungují nejlépe v mírném stresu, kdy je toho na řešení hodně. Smysly jsou v plné pohotovosti, děj je v reálném čase. Není to uspávající jízda po prázdné dálnici. Rusko jak Sýrii, tak Krym vyřeší ve svůj prospěch. Na Krymu zaspali politici, již dávno měl být energetický kabel položen. Mělo být i plynové potrubí, ale nízká kvalita úředníků to nezvládla. Dnes, když se Rusko trvale odpojí od ukrajinské elektřiny, tak to bude pochopitelné a patrně nenaruší smlouvy. A Ukrajina přijde o další zdroj příjmů.
    V Sýrii se Rusové usmíří s Turky, výborné řešení a zároveň zničí Turkmeny, ti jim vyhlásili válku a nejsou umírnění. Cena? Dva zabití vojáci, vrtulník a letadlo. Lidská tragédie, ale na druhé straně to bude o poznání horší. A pomoc Turků Turkmenům? Tak akorát pro zasmání.
    Svět dospěl do stavu v jakém je. Vyhrají ti, co mají za co bojovat, mají čím, mají ducha a mají i zodpovědné politické vedení (Tím nemám na mysli ministra energetiky Republiky Krym)

    To se mi líbí

  3. peter. napsal:

    Vidím to tak,že za krátky čas sa všetko utrasie a vojna s Tureckom a NATO z toho určite nebude.Biznis je biznis a prachy sú vždy až na prvom mieste.Rusko niečo proti Turecku urobí no asi to nebude nič,čo by ohrozilo zásadným spôsobom ekonomické väzby medzi oboma štátmi.Bez nejakých odvetných zásahov sa to ale nezaobíde.
    http://www.novinky.cz/zahranicni/387359-utoky-na-islamsky-stat-muzeme-koordinovat-s-nato-i-s-tureckem-tvrdi-rusky-velvyslanec.html

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      +1

      To se mi líbí

    • pepan napsal:

      tady je tradičně:
      http://literarky.cz/blogy/tereza-spencerova/21069-sestelenim-ruskeho-letadla-se-turecko-stelilo-do-vlastni-nohy
      trocha konspirační teorie, bašibozuci nemohli zvlánout sestřel Sůčka vlastními silami. Celá ta pastička připomíná sedmdesátá léta, kdy se podobně kočkovali ruští dobrovolníci v Egyptě s Chel ha-Avir.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Na skoro stejném místě sestřelili v navlas stejné léčce už dva stroje SAA – Mig-23 a vrtulník Mi-8. Vždy F-16ky kroužily pod kopcem, aby nebyly vidět na syrských radarech a v momentě, kdy se Syřani přiblížili k hranici, tak Turci dostali befel z AWACSu, nastoupali a odpálili rakety a zase se schovali.

        Nikdo jim to radit nemusel, je to klasická věc, popisovaná i v populární literatuře, která se odehrála navlas stejně už mnohokrát, např. jak zmiňujete mezi Egyptem a Izraelem. Nebo mezi Sýrií a Izraelem. Jenže mezi nimi byl válečný stav.

        A teď to Turci bezpochyby okusí z té druhé, nepříjemnější strany, když nad Sýrií je ruské informační pole z několika satelitů, hejn malých dronů a několika PVO radarů S-400 a S-300F z lodí.

        A Rusové zapnou svoje systémy radioelektronického boje a rušení i nad hranicí Turecka, což dosud nedělali – protože to má dosah přes hranici a škodí to všude, i civilnímu provozu. Zatím používali jen směrové systémy Krasucha a další proti konkrétním cílům, teď to pustili všesměrově. Takže AWACSy neuvidí v Sýrii ani prd.

        Porušení všech mezinárodních zákonů o srážkách letectev nad hranicí, navíc právně v mírové době, bez vyhlášené války, a akceptace tohoto stavu Západem bez jediného protestu, je velmi nebezpečný precedent. Stejně jako vražda pilota na padáku, porušující Ženevské dohody.

        To se mi líbí

  4. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore, pošta… 😉

    To se mi líbí

  5. Ahele napsal:


    Российские корабли в Средиземном море нанесли удар по району провинции Латакия, над которым сбили российский самолет. Кроме этого, по территориям насели удары авиация РФ и артиллерия правительственных войск Сирии. Представители Свободной сирийской армии опубликовали на YouTube видео, на котором запечатлен удар по горной местности в провинции Латакия. Авторы ролика утверждают, что удары наносились по позициям группировки «Фронт аль-Нусра».

    Ruské lodě ve Středozemním moři udeřily na oblast provincie Latakia nad kterou sestřelili ruské letadlo. Kromě toho na území udeřilo i letectvo RF a dělostřelectvo vládních vojsk Syrie.
    ………..autoři videa (Svobodná Syrská Armáda) sdělili, že údery byly namířeny na pozice skupiny „Fronta al-Nusra“

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Velice zajímavé. Jde to přesně podle předpovědi. Budou z území zcela vybiti. A Turek na to bude jen koukat. Svoji roli si vybral sám. Takové chyby jaké se dopustil se platí velice tvrdě. Až do občanských nepokojů.

      To se mi líbí

      • Ahele napsal:

        Podle rozhlasové stanice „Говорит Москва“ přestali ruští celníci od 25.11. přijímat k vyřizení celní deklarace na turecké zboží všech kategoriíí. Stanice to oznámila s odkazem na vlastní zdroje. Podle stanice celníci neukázali žádný dokument, který by zakazoval dovoz tureckých výrobků, ale nepřijímají celní deklarace a doporučují vystavit reexport.

        To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Jenže podle mého si je nevybral sám, ale ve shodě s jestřáby z USA.

        To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … proboha, lidi, to je hrůza!!! Tam nemohla zůstat ani molekula kyslíku!!!

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        tu zem nedá už nikdo dohromady, ti migranti se tam ani za nic nevrátí, to prostě nemá řešení

        To se mi líbí

    • danaver napsal:

      Nechci vám brát iluze, ale našla jsem na youtubu totéž z roku 2014: https://www.youtube.com/watch?v=6wV7aDhrxng

      To se mi líbí

      • Jethro napsal:

        Tak nevím, asi jsem vám naletěl. To, na co ukazujete, se podle mne nijak nepodobá tomu, co zde vyvěsil Ahele.
        Pozdě jsem se podíval na nick.

        To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Je fakt že jsem taky na videu viděl datum 2014, ale přešel jsem to, „dokumenty“ tohoto typu stejně o ničem nevypovídají…

        To se mi líbí

  6. Laco G. Mlynář napsal:

    Nerozumím jedné věci. Turecko jasně pro celý svět podporuje Daeš a naše vláda a vlády celého světa, které žvaní o tom jak proti teroristickému Daeši vedou totální válku, nic. Turecko je náš spojenec.
    Přeci, kdo pomáhá zločinci je sám zločinec.
    Uvědomuje si někdo z našich politiků, že jsou spojenci zločince?

    To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      Beru to jako řečnickou otázku.
      Já se dostal už před časem k poznání, že naší politici to samozřejmě vědí, stejně jako zahraniční, ovšem v rámci politiky jsou schopni a ochotni tvrdit i nadále, že to zelené kolečko je červený čtvereček. Obzvláště odpornou kapitolou jsou potom naší mainstreamoví „komentátoři“, kteří k tomu úslužně přidávají, že kdo nevidí jasně červený čtvereček, je islamofob, fašista, xenofob.
      Lépe řečeno, dneska už nikdo z nich není ochoten ani připustit, že ti naši parchanti jsou parchanti. V tom se za poslední léta otevřenost všech politiků značně zhoršila.

      Jo a na tom videu výše není nejhrůznější ten oheň výbuchů. Pro mne je hrůznější ten fanatický ryk, neustále stupňovaný, „Alah Akbar“. Fanatici.

      To se mi líbí

      • Karamela napsal:

        Stoprocentní souhlas! Tahleta totálně vylhaná společnost nemůže přežít, ovšem potom Pán Bůh s námi (a hlavně s našimi dětmi)…

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Laco, Jetro, Karamela – jádro pudla!
          Pro mě platí ne nějaké úvahy o zbraňových systémech toho či onoho nebo jeho strategii, stejně o ní neví nikdo nic, jen sami zosnovatelé, podstatný je nadhled a vhled a poznání principů. Tyto tři za sebou jdoucí příspěvky říkají vše i za mě.

          To se mi líbí

        • Jethro napsal:

          Ano, dostali jsme se do divné zločinné společnosti. A zjevně stojíme na špatné straně. Je to pech!

          To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      Ještě jinak: Turecko si bez souhlasu USA nesmí nic dovolit. Zejména s US letadly. K toku i otázka Lavrova na USA, jestli se předem domlouvali.
      Patrně ano. Patrně o tom věděli i další vybraní členové NATO.
      Stačí?
      K tomu druhý odkaz Petera:
      „… Turci boli niekoľko dní „na love“ ruského lietadla. Pri vzlete ruských lietadiel Turci hneď dvíhali do vzduchu tie svoje, a keď sa ruské bombardéry priblížili k oblasti bojov, vo vzduchu sa neustále nachádzali štyri až šesť tureckých stíhačiek F-16. Niekoľkokrát turecké velenie simulovalo útoky na bombardéry nachádzajúce sa najbližšie k hranici, ale pri priblížení k nim sa vracalo naspäť …“.
      Je něco k nepochopení? špína, špína a jen špína – ovšem na geo úrovni.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        To je bez pochybností.

        Všechno to bylo koordinované. Vyhlášení o prodloužení sankcí proti Rusku o 6 měsíců, aktivizace Pravého sektoru na Ukrajině a vyhození do povětří trafostanic a sloupů vedení na Krym, útok na celé frontě na DNR a LNR, sestřelení ruského bombardéru nad Sýrií.
        Jistě se stalo ještě plno dalších věcí třeba v ekonomické a burzovní oblasti, o kterých nevíme.

        Jedná se pořád o starý špatný „Drang nach Osten“. Západ v čele s USA je zločinný, stejně jako byli němečtí nacisté v čele s Hitlerem.

        Je nutné si uvědomit, že Amíci jedou podle mustrů. Ve všem. Od programování po politiku a armádu. A někde v tom svém vypatlaném seznamu mají položku „dostat protivníka pod tlak“. Legrační na tom všem je, že tyto mustry uplatňují idioti, takže výsledky jsou pak zcela opačné, než očekávali. Například teď.

        Výsledek tlaku na Ukrajině povede jen k rozpadu ukrajinské rozvodné sítě, kvůli odpojení 2 GW zátěže na Krymu museli Ukroši odepnout 4 jaderné bloky a tím vypnuli elektřinu v Chersonské oblasti a na mnoha jiných místech. Následně jim Rusové už neprodají elektřinu – tu jim dodávali s podmínkou zásobování Krymu. Stejně tak uhlí a plyn. Takže ve výsledku to bude pro US plány na Ukrajině úplná katastrofa.

        V Sýrii je to stejně zábavné. Důsledkem všeho je skvělé PR Ruska po celém světě, instalace několika systémů S-400 v Sýrii, ruské loďstvo podporující svým PVO a protizemními raketami Sýrii, „volný lov“ na turecké džihádisty u hranice a všude – proti kterému teď média nemohou nic napsat, protože by to konzumenti nespolkli. A zcela zločinecká vyjádření NATO, Bílého domu.

        Korunu tomu nasadil mluvčí Bílého domu Mark Toner, ten je ještě větší idiot než Jen Psaki, jakkoliv se to zdá nemožné.

        To se mi líbí

        • peter. napsal:

          kchodl:
          Jedným z dôvodov ktorým Turci obhajujú tento incident je,že ochraňujú svojich etnických príbuzných – Turkménov.
          No a ja si myslím,že by si toto nikdy nedovolili,keby Rusi tvrdo zasiahli už pred rokom proti vyvražďovaniu etnických Rusov na Donbase.Môžete nesúhlasiť a uvádzať rôzne dôvody,ale
          1- Ukrajina nikdy neexistovala a vytvorila ju až Leninova vláda.Charkov,Lugansk,Juzovka (dnešný Doneck),Mariupoľ,Cherson aj Odesa boli pôvodne ruské mestá.
          2 – Ukrajina sa dopúšťa už dva roky genocídy na etnických Rusoch na Donbase.
          3 – Ukrajinci adorujú nacistické hovadá ktoré majú na svedomí Volyňskú rež,Babin Jar a státisíce civilov v druhej svetovej.SS divíziu „Haličina a Sičských strelcov“ sme mali počas SNP aj na Slovensku.Dnes im na Ukrajine stavajú pomníky a ich pohrobkovia sa dopúšťajú rovnakých zverstiev ako oni vo Volyni(Odesa,Donbas).
          Ak by Rusi zasiahli už pred rokom a vrátili si aspoň nárazníkovú zónu Lugansk,Doneck,Mariupoľ a Cherson-Krym,tak by bolo o mnoho menej mŕtvych,Rusko by malo spojenie s Krymom,k žiadnej svetovej vojne by nedošlo(nikto by nešiel do takej vojny za nejakú Ukrajinu) a sankcie by neboli o nič horšie ako sú teraz.
          My máme tendenciu považovať každé Putinovo rozhodnutie,každý ústupok ktorý urobí západu za múdre a predvídavé konanie Ruska.Západ to ale považuje za prejav slabosti Ruska.
          A preto sú NATO aj USA s každým ústupkom ktoré Rusko voči západu urobí,stále drzejší a skúšajú,kam až môžu zájsť vo svojom bezočivom konaní proti Rusku .To zostrelenie ruského lietadla je toho dôkazom.
          Ak Turecko takto bráni Turkménov,tak psou povinnosťou Ruska je podobným spôsobom chrániť etnických Rusov ktorí nie vlastnou vinou ostali po rozpade ZSSR mimo hraníc Ruska.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Peter, já bych řekl, že je toho ještě víc.
            Rusové bojují nejen proti Turkmenům, nebo nejodpornější náckovské odnoži, která může existovat, na Ukrajině, ale také proti doslova světovým médiím.
            A ten boj je neméně důležitý a prohrát v médiích se dnes rovná porážce na frontě.
            Oni ty útoky na Rusko, koordinované útoky, jak je popisuje Kchodl, měly ještě jeden rozměr.
            Byly to i útoky na ruská média, domácí i zahraniční.
            Ty okázalé odchody reportérů, nářky o lhaní….
            Udeřit silou musí být kryto i mediálně a právě o tom Kchodl v podstatě píše, i když možná tomu nedává ten správný důraz.

            To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Peter., to jsou nesmysly, navíc vyvrácené skutečností. A navíc načtené z žumpy, protože zrovna toto je linie, kterou masmédia v současnosti razí. Že Rusko couvalo a couvalo, neudělalo pro svoje lidi v cizině nic a tak dále. Když se jim nepovedlo prodat – protože skutečnost je diametrálně odlišná – tezi o ruském rozpínavém mědvědovi, válcujícím tanky a bombami své okolí, tak teď zkoušejí tezi o „váhavém a slabém Putinovi“. Mají i zformovanou mediální pátou kolonu v Rusku, s tímto obsahem. Například jakýsi „colonel Assad“, ten tímto způsobem mele od té doby, co Rusáci nevyrazili na Ukrajinu přímo jako na Gruzii. Zkoušejí pro tento cíl použít i ruské vlastence, inklinující k monarchismu, například toho Girkina-Strelkova.

            Kdyby Rusko vyrazilo na Ukrajinu, to byste viděl ten tanec. USA na to měli připravené všechny plány včetně mobilizačních, pro země Visegrádu například. „Steel Rose“ doktrína je jenom ubohý pozůstatek, který z toho zbyl – a zcela nefunkční, protože na něj nedošlo. Oni si mysleli, že Rusko udělá to samé jako v Gruzii, jenže ve větším měřítku. Také ty „konvoje“ US přátel přes ČR jsou toho pozůstatkem.

            Byla prostě předem připravená mediální ofenzíva, která měla krýt mnohé další věci.

            A to jim nevyšlo, celá připravená past sklapla naprázdno a výsledek je pro USA a Západ naprostá katastrofa. Jak ekonomická, tak vojenská. A hlavně mediální, což je možná rozhodující. Internet je plný ukrošských zvěrstev, plný západního mediálního lhaní nejtěžšího kalibru, plný „Fuck EU“ Nullandové a všech těch amerických idiotů z povolání.

            Teď tomu dali korunu s tím sestřeleným letadlem, tiskovka v Bílém domě vstoupí do dějin.
            Něco takového neudělali ani nacisté v období své nejvyšší namyšlenosti.

            S Ukrajinou to nešlo udělat jinak – protože Západ do nich 20 let nebo více pral protiruskou propagandu, ti lidé jsou totálně vygumovaní propagandou a zombifikovaní. Kdyby tam Rusové vlítli, tak by naplnili veškeré západní cíle a Ukroši by se kompletně a dlouhodobě otočili proti Rusku. Zatímco teď vidí, že všechno je jinak. Ještě pár let hladu, zimy, života bez elektřiny a pod vládou kyjevských šílenců, placených USA a z Ukrajinců budou horliví zastánci spolupráce s Ruskem. Protože Západ jim doslova a do písmene nasere. Čeká je ještě nástup platnosti asociační dohody s EU, to se budou mít – už teď se jim uzavřel ruský trh, od 1.1. 2016 to bude kompletní. EU jim běhěm lákání do pasti otevřelo částečně zemědělský trh plus další komodity, ale to už přešlo, takže ukrošský vývoz do EU k dnešku poklesl o 40% proti minulému roku.

            Jak píš vittto, jde o média, PR a budování značky. V tom Rusko vyhrává na celé čáře. Stačí se podívat kolem, když vidíte ruské turisty, v západní Evropě k nim mají lidé zase po letech velké sympatie, to samé v USA. I u nás je to vidět.

            USA a Západ je stále drzejší pořád, ale kdyby jim Rusové oplatili stejným způsobem, tedy nepokrytě vojensky, úplně by se to zvrhlo. Stal by se z nich zase velký nepřítel s velkým N.
            To by pro Rusko nebylo výhodné, protože dnes těží z celosvětové kooperace a dělby práce, z globální ekonomiky. Proč by se o tuto výhodu připravovali ? To by byli blázni.

            Je to podobné jako když si vzpomenete na socialistické Československo. Museli jsme vyrábět všechno, protože nám Západ nic neprodal, platila embarga na všechno, čím nás mohl Západ poškodit. Byli jsme funkční autarkie, z tohoto důvodu.

            Američtí náckové chtějí tuto situaci zase vyvolat, protože Nepřítele potřebují. A Rusko by poškodili nejvíce právě tím vyhnáním ze světové ekonomiky, z globální kooperace.

            To se mi líbí

            • peter. napsal:

              kchodl:
              Teraz tárate vy a svoje poznatky čerpáte zo žumpy vy.
              K čomu sa mali,mohli alebo chcú USA odhodlať?K jadrovej vojne?Nebuďte smiešny.Všetci na obidvoch stranách vedia,že takú vojnu by mohli vyhrať akurát tak tučniaky na Antarktíde.Konvenčnú vojnu? Ani to nie,lebo Rusko dalo celému svetu na známosť,že v prípade akéhokoľvek napadnutia odpovie jaderným úderom.
              https://sk-sk.facebook.com/permalink.php?story_fbid=357945781052034&id=152417991604815
              Tak čo môžu ešte urobiť USA Rusku z toho,čo mu už neurobili?A že by sa Ukroši kompletne postavili proti Rusku?Zase čerpáte zo žumpy,lebo dlhodobo nastavení proti Rusku sú len tí tzv.Ukrajinci,ktorí žijú na pravom brehu Dnepra a aj to nie všetci ale len tí ktorých história bola až do druhej svetovej spojená s Rakúsko-Uhorskom a Poľsko -Litovským štátom.Juhovýchod Ukrajiny obýva 9 miliónov etníckých Rusov a ďalších X miliónov sa označuje za Rusky hovoriacich Ukrajincov(Prečítajte si niečo o násilnej Ukrajinizácii územia na ľavobrežnej Ukrajine po r.1923) a keby ste si miesto žumpy prečítali radšej Tichý Don od Šolochova,tak by ste zistili ,že dej tohoto románu sa z veľkej časti odohráva na území dnešného Donbasu.
              A viem si predstaviť,ako by reagovali USA keby niekde vo svete začali zle zaobchádzať s Američanmi.Vysrali by sa na médiá čo napokon robia vždy keď niekam dovezú svoju demokraciu na bombardéroch aj píár !Radšej prejavujte trochu záujmu o to,do akej miery je Putin vo svojom konaní svojprávny,ako je svojprávne Rusko keď jeho Centrálnu banku kontroluje FED a Rothschild family a o to,či vôbec môže byť pre Rusko niečo dôležitejšie ako ochrániť Rusov pred genocídov.Cárske Rusko zasiahlo,keď Turci vyvražďovali Arménov,Bulharov aj Srbov.Erdogan sa vykašlal na dôsledky keď išlo o život Turkménom(aspoň to takto zdôvodňuje).Američania a NATO zachránili Líbyjcov,Iráčanov aj Afgáncov pred tyranmi a diktátormi lebo si Amíci sami povedali,že sú to tyrani a diktátori..A Putin nechal vykynožiť bohvie koľko Rusov,lebo médiá,píár a čo by povedal svet.
              Viete kchódl! Podľa mňa je toto žumpa!

              To se mi líbí

            • peter. napsal:

              Takto vznikla Ukrajina:

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Koukám, že jste se asi nějak naštval. Napsal jsem, že takový názor „o selhání Ruska v otázce ochrany Rusů v zahraničí“ prosazují média a to je fakt. Před několika lety sice trvdili pravý opak, ale to nikoho zjevně nezajímá.

              Ale kdepak, proč hned jaderná válka – NATO by obsadilo tu část Ukrajiny, kam by Rusko logicky nešlo – protože tam nejsou Rusové, ale Ukrajinci. Na to bylo NATO připraveno. Kvůli obklíční Ruska. Tím, že Rusko neudělalo „nic“, celý plán padl. A USA, EU má na krku zkrachovalou Ukrajinu, stát v rozkladu. Novorusko nakonec jistě vznikne, protože k DNR a LNR se postupně přidají další části, minimálně Charkovská, Chersonská, Dněpropetrovská oblast, Záporoží a nakonec i Oděsská oblast. Tedy všechny části, kde jsou etničtí Rusové, všechny, kde to původně byla ruská říše. Jak byste si představoval, že by tam ruská armáda měla vniknout ? To by bylo porušení mezinárodního práva, akt agrese, který by oprávnil NATO tam vlézt z druhé strany.

              Nakonec, úplně stejně jako s Ukrajinou to časem dopadne s Pobaltím. Všichni mladí emigrují a tyto země se vylidní. Průmysl tam byl zlikvidován a nic tam nezůstalo, téměř. Do 20-30-ti let se dobrovolně připojí k Rusku. Možná mnohem dříve, když jim tam začne Brusel cpát kozomrdy a negry horem dolem. Už teď když jedou Estonci do Pitěru nebo Moskvy jsou vzteky bez sebe, protože zatímco před 25-ti lety byli nejbohatší části Sojůzu, teď jsou proti občanům Petrohradu nebo Moskvy chudáci.

              To se mi líbí

            • peter. napsal:

              Tú časť Ukrajiny ktorú NATO chcelo,dostane tak či tak.A máte pravdu,že ľavobrežná Ukrajina už nech sa rozparceluje na akékoľvek federatívne republiky ostane na krku Rusom.Ale prečo ju Rusi nechali a dodnes nechávajú devastovať keď ju tak či onak budú musieť sanovať oni?Veď k ničeniu a devastácii prichádza práve preto,že chunta si je vedomá,že preliala príliš veľa krvi na to aby tieto enklávy mohli spolu budovať nejaký spoločný štát.Pripomeniem vám Minsk I,prvé prímerie.Opolčenie bolo v zdrvujúcej ofenzíve a do týždňa mohla byť v Chersone a na Kryme po suchu.A to nemám zo žumpy ale z vojenských analýz z ukrajinskej aj z ruskej strany.Prímerie vydržalo pár dní ,ukrovia preskupili sily doplnili techniku a zabíjanie (aj civilov)a ničenie infraštruktúry pokračovalo.Prišlo Debaľcevo a ďalšie peremirie.Medzitým,niekto nechal odstrániť a pozabíjať najschopnejších veliteľov ako bol napr.Alexej Mozgovoj.A neboli to Ukrajinci kto ich zabil.Rusko nevyhnutne potrebuje vytvorenie bezpečnostnej nárazníkovej zóny a spojenie s Krymom po súši.To zase netvrdím ja.ale vojenskí uznávaní analytici.Už to mohlo byť, keby nezastavili opolčencov pod Mariupoľom pred Minskom I . Dnes by tam tá nárazníková zóna bola.Aj keby ju mali volať druhým Podnesterskom alebo Abcházskom.
              Vyjadrujete sa negatívne o Streľkovovi.No on je vojak,zúčastnil sa mnohých bojov ako veliteľ a kde ste bojoval vy kchodl?Aké sú vaše bojové a veliteľské skúsenosti,že si dovoľujete ho kritizovať?

              To se mi líbí

  7. vittta napsal:

    My tady řešíme blbosti a přitom se dějí věci, které jsou opravdu důležité.
    http://www.novinky.cz/domaci/387315-rom-studuje-na-kuratora-aby-pomohl-svym-lidem.html
    Zde je vidět, jak úspěšná je integrace, je to tvrdý úder do argumentů xenofobů a rasistů!

    To se mi líbí

    • peter. napsal:

      vittta:
      Nie sú všetci rovnakí,nehádžte ich do jedného vreca,nepaušalizujte,,,,,,,a ešte“mám kamarátov medzi Rómami“….

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        No jo, jenže co je tak mimořádného na tom, že Cikán někde studuje?
        O to mi jde.
        Má na to, ať si studuje, nikdo je nevylučuje ze vzdělávacího procesu.
        Oni (sluníčka) si hrají na to, že je NORMÁLNÍ, když jakákoliv rasa studuje a má doktorát, je to přímo pilíř sluníčkových keců o naší společnosti.
        A pak nějaký Cikán studuje, a je to na hlavní stránce nejčtenějšího internetového média.
        Být já Cikán, tak bych to považoval spíš za urážku, ukazují ho jako cvičenou opici, co se naučila jezdit na kole!
        To je až nedůstojné.

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Důležité je, co ono „studium“ vlastně znamená 🙂 … Použitý výraz ne vždy charakterizuje skutečnost -> chybí podrobnosti 🙂 .
          O rasové stránce, o povinných rasových kvótách, způsobu financování US vys. ( otřel se samozřejmě i o střední , v souvislostech ) školství psal kdysi v první polovině 90-tých let v tehdy existujícím deníku Metropolitan jeden emigrant, žurnalista – včetně úspěšnosti jednotlivých ras, podmínek, atd… To bylo panečku výživné čtení.
          No a cigoši tady jsou skoro v pozici Indiánů tam – dostávají „dekret“ už jen z toho důvodu, že jsou Indiáni … .

          To se mi líbí

  8. Ahele napsal:

    Rusko má v úmyslu vyslat do Sýrie na základnu „Hmeymim“ 10-12 stíhaček na ochranu svých bombardérů. Dosud ruské bombardéry létaly bez ochrany, protože potencionální nebezpečí ze země nebylo. Rozvědka nezjistila u teroristů v Rusku zakázaného „Islámskoho státu“ přítomnost přenosných systémů protivzdušné obrany a o hrozbě napadení ze strany letadel koalice vedené Spojenými státy nikdo vážně neuvažoval, napsala RIA Novosti s odkazem na list „Kommersant“. (Zdroj: http://politikus.ru/events)
    Nyní každy z 24 bombardérů bude létat v páru s doprovodem stíhačky.

    To se mi líbí

    • peter. napsal:

      Ahele:
      Pre mňa by bolo veľmi prekvapivé,keby sa turecké stíhačky čo i len priblížili k sýrskej hranici a nie,že by si ju vôbec dovolili narušiť.

      To se mi líbí

  9. Ahele napsal:

    Potvrzeno: Rusko od čtvrtka v odpověď na sestřelení SU24 tureckou stíhačkou omezuje import z této země.Problémy u dodavatalů na celnicích už začaly a vyřizování nákladů bylo prakticky zastaveno.
    26.listopadu jsou oficiálně vyhlášena omezení dovozu potravin z Turecka, která činí pouhých deseti měsících letošního roku $ 1 miliardy. Zdroj tentýž.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Ruští celníci od včerejška začali vracet Turkům celní doklady a nezpracovávají je.

      Jak jsem sem dával včera, ekonomicky je to pro Turecko katastrofa, jestli na tom Rusové opravdu budou trvat. Rusové dělají 40% tržeb tureckého turistického průmyslu, Rusové dodávají Turecku 70% plynu, kooperace a společná výroba dělá 8% HDP, … a hlavně, přes Turecko šla většina reexportu z EU, tedy obcházení sankcí. Tohoto „kšeftíku“ se velmi rádo ujme Bělorusko a další.

      Bude to stejné jako s Ukrajinou. Ekonomická katastrofa, to vše pro globální zájmy USA a blízkovýchodní zájmy Saudů, Kataru a tureckých islamistů.

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Co myslíte vitto, je blíž pravdě kchodl s ji5 nebo vaše teze že globální zájmy USA neexistují?

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Moje teze?
          Kde jsem tohle psal?
          Já vám něco povím, Petřepavle.
          Já nemusím pro poznávání světa chodit nijak daleko.
          Všiměte si, jak se bijí v prsa třeba na OM, to je často ČT-žumpa, kde se pravdu nedovíte a tyhle kecy.
          Přitom mě tam zabanovali.
          Nééé, opravdu jsem nebyl radikálnější jak tady, jen jsem jim odmítl dát peníze a co je horšího, napsal jsem to.
          OM je svět v menším, lidé, kteří (rádoby) bojují proti totalitě jí sami v rámci svých možností provozují.
          To samé Janika.
          Zablokovala kde-koho, ale i jí děsně vadívala cenzura těch mocných, nebo třeba mocnějších než ona.
          Čím to je:
          Ti lidé chtějí slyšet jen to, co se jim líbí, mají svůj svět.
          To by nevadilo, všechno je v pohodě-až do chvíle, než ztratí schopnost nějak relevantně argumentovat.
          Sluníčkář se rozzuří do běla-ne proto, že je jeho soupeř blbec, ale protože je blbec on, jak může takové sluníčko argumentovat multikulturním soužitím, když žádné není?
          Tak třeba strčí jako zprávu dne studujícího Cikána, čímž vypadá ve výsledku ještě trapněji.
          Píšu to proto, že něco podobného děláte i vy.
          Já nikde nepíšu, že globální zájmy USA neexistují, vždycky jsem psal, že existují, ale že já to prostě nevím, a především neznám ten rozsah a také jak jsou USA reálně silné, a jak mohou reálně ovládat třeba jadernou Francii nebo Británii, či silné Německo.
          nevím to.
          Vy neumíte v tomto argumentovat, prostě to nejde, můžete proti mě postavit toliko svůj pohled, ale nebude to vlastně proti mě, budete jen radikalizovat sám sebe, ale ve skutečném rozporu nebudem, nemůžeme být, protože já s globálními zájmy USA pracuji také.
          Tak se snažite vyvolat ten rozpor jinde, lží, a pak se na tom chcete točit.
          Pokud máte děti, pak jistě víte, že vás ty děti nějakým způsobem poslouchají, a jsou na vás odkázané.
          Ale nikdy, NIKDY nevíte úplně přesně, do jaké míry dělají něco, co jim zakazujete a do jaké míry je fakticky ovládáte.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Třeba jsem doslova proslul na všech prostorech, kam jsem vlezl tím, že jsem se všude ptal, jak konkrétně Židé ovládají ten svět.
            Byl jsem okamžitě označen nelichotivými názvy, ale nikdo mě dokázal vysvětlit, proč by třeba Židé mohli-byť teoreticky, zájem na rozpadu Evropy či evropských hodnot.
            Ale stejně tvrdošíjně viděli toho Žida všude, odkazujíc často třeba na to, že v Rusku a jejich revolucích 1917 bylo Židů jako máku.
            Ten kontext, třeba kdo to všechno platil (Německo-císařské) a že mezi tehdejší ruskou inteligencí bylo těch Židů hodně, takže by bylo dovné, kdyby nefigurovali v čele revoluce, to nikdo nebral v potaz, ale ještě mě úplně zavrhli jako totál blbce.
            No…. já když něco nevím, rád si to nechám vysvětlit, ale musí mi to vysvětlovat někdo, kdo to ví, a ne ten, kdo si myslí, že to ví.
            Někdy v tom projevu to samozřejmě u každého vyzní, jako že to ví, že je si tím jist, to je normální, ale musí to umět vysvětlit a především, každé vědění má své hranice, některé věci prostě ani vědět v tom slova smyslu nejdou.

            To se mi líbí

            • anonymouse napsal:

              Vitta: „No…. já když něco nevím, rád si to nechám vysvětlit, ale musí mi to vysvětlovat někdo, kdo to ví, a ne ten, kdo si myslí, že to ví.“

              To by se mělo tesat. 🙂

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Uchylujete se vitto k argumentaci ve stylu „dokažte mi, že opravdu 1+1=2, já říkám že to nemusí být pravda, jen já jsem nestranný a přemýšlím o tom!“
              To dokáže, a možná že ani nedokáže, jenom geniální vysoce matematicky vzdělaný jedinec. Ne laik jací se mezi diskutéry vyskytují v 99,999 %.
              Kocháte se pak tím, že „….musí mi to vysvětlovat někdo, kdo to ví, a ne ten, kdo si myslí, že to ví.“
              Už jste touto metodou tady otrávil tatu.
              Mimochodem : tato, dejte o sobě vědět!!! Chybíte mi.

              To se mi líbí

  10. Strejda Olin napsal:

    Co si budeme povídat, Amíci mají své špinavé pracky ve všem. V kyjevském Majdanu, v revolucích Arabského jara, v podpoře tzv. rebelů a nic bych nedal za to, že i ve zrození islámských teroristů i v odstartování masové imigrace do EU. Všude ve světě, kde jsou podle nich ohroženy jejich zájmy, nasadí Američané všechny své prostředky – diplomacii, tajné služby, ekonomické páky, všestrannou podporu „prodemokratické“ opozice, propagandu, zbraně a vojáky. Vše ve jménu ochrany lidských práv, svobod, míru a demokracie před diktátory a totalitou.

    Jedním z velkých přátel USA je Saúdská Arábie (SA). Tak si krátce připomeňme, co je to za „demokratický, mírumilovný stát s lidskými právy a svobodami“.
    V první polovině 20. století se k moci dostal emír Azíz (1876 – 1953) a prohlásil se králem. Považoval stát za soukromý majetek svého rodu. Jeho vláda byla despotická. Ekonomickou moc mu zprvu zajišťovaly britské příspěvky. Do 2. SV se stále zvyšoval vliv USA, až úplně vytlačily VB. V r. 1942 byly navázány diplomatické vztahy. Američané dodávali SA zbraně a stavěli tam své vojenské základny.
    V SA bylo naprosto běžné otrokářství, které bylo zákonem zrušeno až v r. 1962, ale ještě rok poté bylo v zemi víc jak 300 000 lidí v otrockém postavení. To již 20 let USA se SA úzce spolupracovaly.
    Ze SA se stala teokracie se státní ideologií islámu, sinnitského wahhábismu. Uplatňuje se tam právo šaría, udělují se tresty smrti, bičování, kamenování i amputace ruky. Nedodržují se základní lidská práva a svobody, vládne teokratická absolutistická monarchie.
    SA v 70. a 80. letech m.s. mohutně zbrojila, ovlivňuje vnitřní politiku okolních států, tvrdě vystupuje proti demokratickým tendencím a opozici. V průběhu Arabského jara 2011 okamžitě již v zárodku byly bezohledně potlačeny nepokoje.
    Přestože je Saúdská Arábie naprosto nedemokratickým státem, v němž se otřesným způsobem porušují lidská práva, přestože podporuje islámský terorismus, Al-Káidu, IS a jiné, Američanům to evidentně nevadí (tak jako jim vadí režimy KLDR, RF, Kuby, Číny aj.). Žádné přerušení diplomatických vztahů, žádné sankce ani embarga. Naopak – čilá spolupráce!
    Nevadilo to ani humanistovi a celoživotnímu bojovníkovi za lidská práva Václavu Havlovi, který v r. 2001 SA navštívil a „setrval s králem v přátelském rozhovoru“.
    Nevadí to ani našim vládám, pravicovým ani levicovým, které se SA již od roku 1995 udržují diplomatické vztahy, nevadí to pražské kavárně, akademikům, umělcům, žurnalistům ani sluníčkářům. Nevadí to ani EU. Nikomu zdá se nevadí politika Saúdské Arábie, Turecka ani USA. 😦

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Jo prachy 🙂 a černé zlato. Z vojenského hlediska rozlehlý strategický bod na BV -> všichni kdo zlobí, jsou lehce na dostřel 🙂 …
      Tyto a další argumenty jsou snad dost pádné na to, aby se nad „občasnými excesy“ v této širé pouštní zemi „přivřelo oko“ -> nikdo není dokonalý, že 🙂 …

      To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Usáma bin Ladin již od roku 1979 organizuje a finančně podporuje organizace mudzáhedinů v Pákistánu, Afghánistánu i Saúdské Arábii. V roce 1988 založil v Afghánistánu al-Káidu.

      Za kritiku vlády Saúdské Arábie byl vypovězen ze země za „protivládní činnost“ (nesouhlasil s rozmístěním amerických vojsk v SA). Odešel do Súdánu, potom do Afghánistánu, dopaden a zabit byl v Pákistánu.

      Toto je zajímavé: když Irák napadl Kuvajt, před Kongresem USA vypovídala dívka o zvěrstvech iránských vojáků v Kuvajtu. To podpořilo prezidenta Bushe k vyslání amerických vojsk k obraně Saúdské Arábie a později k invazi (Válka v Zálivu, též. Pouštní bouře) na osvobození Kuvajtu od Iráku. Později se odhalilo, že oním svědkem byla dcera kuvajtského velvyslance v USA a že si vše vymyslela. Kolik podobných podvrhů s razítkem CIA bychom našli?

      USA nikdy Ládina právně neobvinily z útoků 11. září 2001. V jednom ze zveřejněných rozhovorů 28. září prohlásil, že do útoků 11. září nebyl zapleten. To tvrdí i ve videonahrávce
      http://www.foxnews.com/story/2001/09/16/pakistan-to-demand-taliban-give-up-bin-laden-as-iran-seals-afghan-border.html

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Nedávno jsem poslouchal jedno kavárenské hovado, vykládající o idealistické Havlově politice, o preferování lidských práv v Tibetu před kšeftem s Čínou a podobné bláboly.

      Zeptal jsem se ho právě na tu návštěvu Havla v SA a na to, jak podle něj může být SA režim šéfem výboru OSN pro lidská práva, když tam ještě dnes funguje otrokářství, sekají tam hlavy a ruce, věší buzeranty, bičují ženy za řízení auta. Až mi toto objasní, může mluvit dál o morální havlistické politice. A o nemorálním Zemanovi, který preferuje kšefty s Čínou před Tibetem.

      Chtěl mi za to rozbít hubu, ynteligent, ale někdo mu sdělil, že chodím ozbrojený, tak jen poštěkával jak mopslík. Předpokládám, že příště už mě do té skvělé společnosti nepozvou. Ach, jak to jen přežiji, takovou izolaci.

      🙂

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Rozbít hubu…..nepletete se?
        Nechtěl vám koupit spíše třeba květinu?
        Oni jsou děsně hodní a tolerantní, co havlista, to svatozář, svěcená až z Vatikánu!

        To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Ano, je otřesné, že SA od letošního léta předsedá Radě OSN pro lidská práva a vysoký komisař Zajad Ráád Husajn (o němž se na netu nedozvíte vůbec nic. Údajně je to jordánský princ, jinde píšou jako o občanu SA. Nic jsem nenašel ani o samotné Radě) si dovoluje kritizovat lidská práva v ČR.
        Přitom se v SA takto trestá:
        – rouhání, homosexualita, vlastizrada a vražda = smrt
        – cizoložství v manželství = ukamenování
        – cizoložství mimo manželství = 100 ran bičem
        – krádež = utětí pravé ruky
        – banditismus (krádež) = utětí rukou a nohou
        O postavení žen v SA společnosti a jejich právech snad raději ani nemluvit.

        To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Vau, pacifista jako hrom odkojen učením téměř svatořečeného Václava zvaného též humanitární bobarďák, ehm pardon, bombardér 🙂 … Obdivuji Vás Kchodle, že jste se udržel a neproběhla rychlá levá + pravá 🙂 …
        Hysterická reakce zaťatýcho Havloida + to samé předvádí Kcharlovi voliči … Kruci, to je „společnost“ …

        To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Základní premisou je, že lidská práva porušují jen a pouze mí nepřátelé. A ve výběru mých nepřátel mně pomohou mí přátelé. Je to jednoduché, účinné a nedá to žádnou práci. Jsem zařazen v bezpečném houfu. Cítím se dobře a odpovědně a mám k tomu oficiální platformu. Ten klid a jistotu si nenechám rušit nějakými rozvratníky a nepřejícníky.
        Nebudu poslouchat cizí kecy, které mají za cíl narušit můj vznešený vnitřní klid mého ušlechtilého ducha. Já bojuji za vznešené ideály a NIKDO mně v tom nebude bránit. Jsem ke svým přátelům loajální, jen se brání grázlům a nepřátelům, a podpořím je proti všem i kdybych nepřátele měl vyhubit do třetího kolena. Vím, řekli mně to, že Saúdi jsou mí kamarádi a tak je. Fandím jim a podporuji je a nedovolím o nich říci cokoli špatného.
        A proti svým nepřátelům budu bojovat svým vlastní jazykem, v diskusích s přáteli je vždy potřu a zničím. To dokáži, ať se přede mnou třesou jako osiky.
        A Vy kchodle, nebo Vy strejdo s tím nic nenaděláte. Pragmatik vašeho zrna je ten nejhorší nepřítel, dovolil si sám myslet. To přesáhl všechny hranice a je již od pohledu odporný.
        Howgh.

        To se mi líbí

  11. Ahele napsal:

    Ještě z ruských zdrojů
    http://cz.sputniknews.com/videoklub/20151126/1775792/tygr-se-spratelil-kozel-snedl.html
    Tygr Amur usoudil, že samoty už bylo dost a že nutně potřebuje společnost. Jakoukoli. Takže když už mu přihráli kozla Timura, tak si ho přece nesežere an není blbej. Však ho hlady umřít nenchají. Dobrou noc.

    To se mi líbí

  12. lujjza napsal:

    Maria Zacharova: http://www.novarepublika.cz/2015/11/hodnoty-na-nichz-ma-spocivat-nova-vlada.html

    „…..1:30 do 2:34: …Ti lidé, které Ankara zkouší ochraňovat všemi dostupnými, a jak teď po čase chápeme, i zločinnými metodami, nemají nic společného s mírumilovnými obyvateli. Mám na mysli ozbrojence, nemohu mluvit o lidech, mluvím o hrdlořezech, uřezávačích hlav, kteří, jak jste sami viděli na záběrech, rozstříleli našeho letce na padáku a pak jásali nad jeho tělem. To je ta přeslavná umírněná opozice? To jsou ti stejní lidé, kteří prý usilují o demokracii? To jsou ty hodnoty, které mají uplatnit v nové zákonné vládě Sýrie? Zešíleli jste, či co?!…..“

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.