O kultuře


Možná si tu dobu ještě pamatujete. Skupina Kiss se tu nesměla uvádět. kissProtože měla v názvu nacistickou symboliku  – dvě runy S. Přitom runové písmo se na západě používá obecně dost často. Bez jakéhokoliv vztahu k nacismu. Prostě je to písmo předků. A možná si také pamatujete, jak nám různí odborníci na muziku vykládali  o škodlivosti té zápaďácké kultury.

Pamětníky podobných zákazů doby okupace nacisty tu asi nenajdeme. Ale i tito nadlidé považovali americkou hudbu za pokleslou. Kdo četl Škvoreckého povídky z té doby, jistě si tyto případy vybaví.

Když jsme si vyzvonili svobodu, asi nikdo nepředpokládal, že by se něco podobného mohlo kdy vrátit. Přece do muziky politika nepatří.

Jenže je to v nás jako v té příslovečné koze. Zejména v některých z nás.. A tak opět jsou zde odborníci na politický výklad hudební symboliky. Pro změnu jim vadí umělci z opačné světové strany. Alexandrovci a zejména jejich spolupráce s našimi předními zpěváky a zpěvačkami.

S hudebními odborníky se roztrhl ne pytel, ale přímo bavlnářský žok. Ke kvalitě souboru se vyjadřuje například sám kníže, prý podle něj to není špičkové hudební těleso. Štětinatý Plavec jde ještě dál a tvrdí, že se jedná o zpívající okupanty. A EU by  dle podobných expertů měla vůbec všechny Alexandrovce zakázat. Akorát že ty evropské země je všude vítají jako representanty vysoké hudební kultury. Ostatně není divu, že zejména ve Francii a Anglii jsou ruské melodie často předmětem napodobování a mnoho ruských písniček má svou anglickou úpravu, často slavnější než originál. Například Seekers a  The Carnival is Over, což je původní Píseň o Stěnkovi Razinovi

Opravdoví zpěváci, tedy ti, kteří opravdu něco dokázali a vystupovali na předních světových scénách, poslali samozvané kritiky tam, kam patří. Ostatně i vyjádření psychiatra Davida bylo trefné. Pokud se někdo vyjadřuje jako pan Štětina, vím, že ho mám přiřadit k panu Štětinovi do jeho blízkého okolí. Tím se mi zlepšuje orientace ve společenském prostředí. Takže jsem za to vděčný

Naopak Mistr Gott vyjádřil podiv nad tím, že se opět objevuje někdo, kdo nám říká, jak se máme na koho dívat.

Nejsme jako oni. Jsme ještě horší. Zejména ti někteří.

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

149 reakcí na O kultuře

  1. vonrammstein napsal:

    Jejda, moji oblíbení bubáci 🙂 Poslouchal jsem je docela dlouho. Byl jsem i na koncertě a vlastně mám všechny jejich desky asi do r. 2010. A že jich je! 😀 Ale, upřimně řečeno-spíš jen ze zvyku a sentimentu. Ona ta jejich muzika totiž-ale to jen čistě mezi námi-není nijak extra nápaditá 🙂
    Jinak samozřejmě recht. Každýmu je starou belu po tom, co posloucháme. Někdo holt častušky a jinej zas deathmetal. Věc vkusu.
    Alexandrovce mám rád od tý hověziny, co spáchali s Leningrad Cowboys 🙂

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Přesně, i když Kiss je něco jako český Katapulti, prostě taková zábavová kapela, jednoduchá muzika. Ale šou měli vždy skvělé, to se musí nechat. Nostalgie.

      S několika členy Leningrad Cowboys jsem se ještě před sametem seznámil na trajektu při plavbě z Tallinu do Helsink. Byli jsme tam jako parta študáků v létě na „obměn“, z ČVUT. Seznámení bylo dost zvláštní, proběhlo to tak, že jeden z nich, zlitý skoro do bezvědomí, poblil našemu šéfovi, asistentovi z katedry, hlavu a záda. Ale byli to slušní kluci, jako kompenzaci nám pak zaplatili ožíračku v Helsinkách, taky v baru „Traktor Zetor“, měli tam tenkrát zaparkovaný traktor Zetor 25, pokud si to dobře pamatuji, dodaný z ČSR v 50. letech, přímo v baru. Ani nevím, jestli to ještě existuje, prý to byla jejich kultovní putyka.

      Finové jsou vůbec dost svoji. Docela svérázní, ale tím dobrým způsobem.

      Koncert s Alexandrovci, to byla bomba. Špatný také není ten jejich film jak jsou na zájezdu v USA, to je něco bezi Boratem a Cimrmanem, velmi ujetý humor.

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Bezvadný přirovnání 😀
        Jo, kovbojové jsou hodně svérázná partička. Ten film s jmenuje „Leningrad Cowboys dobývají Ameriku“. Kaurismäki. Pak spolu ještě natočili „Leningrad Cowboys potkávají Mojžíše“.

        To se mi líbí

        • okolojdoucí napsal:

          Díky, pánové, za nádhernou výměnu k ranní kávě 🙂 Dělal jsem kdysi pro Nokii a mám s Finy osobní zkušenosti. Napsat se to nedá, někdy šlo i o (hlavně jejich) život. Kombinace Cimrmana s Boratem a Kaurismäkim, samozřejmě s Alexandrovci (dostatečně daleko) za zády, to by mohlo minimálně ideologicky ten černý Islám zastavit.

          Á propós, Alexandrovci, občas si je rád poslechnu, ale vnucuje se mně přitom myšlenka, jak by to dopadlo, kdyby se rozhodli někoho umlátit čepicema.

          To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Finština je u nás velmi vzácný jazyk, nesrozumitelný prakticky nikomu. Je znám prakticky jen jeden opravdový překladatel, Jan Petr Velkoborský (jestli ještě žije, musí to být už hodně starý pán). Finské literatury u nás poměrně málo, mě dodnes bere za srdce pár povídek Veija Meriho „Lovec lebek“ (Odeon 1970).
          Ale hlavně veselá historka z natáčení:
          Syn našich blízkých přátel finštinu vystudoval, byl tam i na dlouhodobém studijním pobytu. Dnes řídí firmu na výrobu psího žrádla a přijeli tam na možný nákup z finské obchodní firmy. Prohlídka výroby, samozřejmě v angličtině. A na závěr Jakub povídá, že jejich žrádlo je kouzelné, neb kdo ho uchutná, začne mluvit finsky. Velký smích. No, povídá Jakub, ochutnejte! Oni ochutnali a on – tak vidíte, a mluvíte finsky? A oni na to, dobře, tak teď ty. A on ochutnal a spustil na ně finsky… prý obchod jako hrom 🙂 .¨
          No není to roztomilá historka? A navíc pravdivá.

          To se mi líbí

          • okolojdoucí napsal:

            🙂

            To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Skvělé !

            Ono spousta finských filmů – přiznám se, že jejich literaturu také neznám – je srandovní jenom pro Finy, protože je tam fůra vtípků, které vycházejí z finského kulturního kontextu a pro zbytek světa jsou nesrozumitelné. Třeba ty Kaurismäkiho filmy, Finové u toho padají smíchy z židlí, ale Amíci čumí jak trubky, zdá se jim to jenom divné. My Češi jsme někde uprostřed. To je podobné jako cizinci vysvětlovat žertíky v Cimrmanovi.

            Jednou jsem si ve Finsku půjčil horské kolo a vyrazil mezi prací do lesa na projížďku. Ztratil jsem se, s místními se nedomluvíte, slova nemají ani společný slovní základ – ani z ruštiny, němčiny, angličtiny. A domorodci na vesnici a samotách žádné cizí jazyky neumí, mimo švédštiny, finštiny a laponštiny. Byla to docela zábavná epopej, než jsem se dostal zpátky do civilizace.

            To se mi líbí

            • Dabara napsal:

              V roce 1980 vyšla úžasná balada “ Země je hříšná píseň“, překlad z finštiny. Pro mne nezapomenutelná . Autor T.K. Mukka. Edice Světová četba.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Zkuste si pustit nějakej finskej horor. Nikdo se teda neobtěžuje to titulkovat ani do angličtiny, natož do češtiny. Ale přece jen jsem jeden viděl v originálním znění s titulkama. Ovšem norskejma. Tuplovanej masakr 😀

              To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Kalevalu překládal tuším Holeček. Ale ten už je po smrti. To musela být fuška. Je to ve verších a má to skoro tisíc stran.
            Historka kouzelná 🙂

            To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      Koukám, že se tady dolopalcuje už i za názor na muziku. Já to nebyl. Víte, že jsem tolerantní 🙂
      Ale fakt. Nerozumím přesně, jak může někdo tyto příspěvky dolnopalcovat.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Projdou tudy různí exoti, proč by si jen tak pro radost nezapalcovali. A je jim jedno, jestli vůbec pochopili, o čem autor příspěvku píše. U některých komentářů se to, bohužel, nedá brát jako názor. Což mne mrzí, protože to snižuje tu objektivitu opravdového hodnocení tam, kde se opravdu poctivě hodnotí.

        To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Nejspíš někdo, kdo nesnáší Kiss.

        To se mi líbí

  2. cobolik pacholik napsal:

    predtymtie pizdy z z pusy a teraz alexander ansabel,air force base pise,ze ich muzika nie je napadita,ja sluchal vzdy len strana ogromnaja to taky hit,ktory uz nic neprebije,jak let it be od beatles,dalej nikto nemusi byt nejaka porota z nejakeho idol,aspon ja od mala som chodil na prehravky amaterskych skupin do PKO v presove a hned som vedel,ktora skupina,co bije a jaky zaujem bude o ich hru po tych burakovach,toto iste s alexander choir,v nom spievaju clennovia,co sa hlasom vyrovnaju kisakom,ci aerosmith,alebo ac dc,nejaky 50 centy,ci ten zhuleny dog od rieky niger,keby mu aj koulicky do sveraka pristikol by nezatiahol tak,jak clen alexander choir,dalej co u nich obdivujem,ze ,kde speivaju zapeju narodny hit daneho kraju v jeho reci,jasne,ze maju akcent a specialista v pepikove od hudby to hned obrati na invaziu a bude tvrdit,ze pusinky,ci ten 50 cents,to lepsi spevak,mne sa este paci par pesniciek od tych gestapakov ramstien,ten rapavy hlas a muzika,mozno oni v raichu zapeju s alexandrovcami amerika.
    PS air force base,co je to hovezina spachana s lenigrad cowboys? nemam sajnu,,,

    To se mi líbí

  3. Petrpavel napsal:

    Musíme se s tím smířit, každý režim má své zákazy. Už bysme měli vědět, že bezmezná svoboda projevu taky není něco, co přináší jenom povznesení. No bóže, tak někteří by zakazovali Alexandrovce… stejně jako někteří kdysi zakazovali Kiss. Umím si udělat svůj názor sám. Jen mi vadí, že tehdy mi byl ten zákaz „volný“, přitakal jsem mu, věděl jsem proč je, teď taky vím proč je snaha zakázat, ale nepřitakám, vadí mi.
    Rozmach a rozsah televize a netu mnoho nejen mladíků dychtících po volnosti, západní svobodě v kultuře a po nevázaném sexu vyhnaly do ulic arabských jar, aby posléze a pozdě zjistili že udělali hloupost. To nebyla jenom akce Američanů, či nechuť pár jednotlivců k jejich bývalým režimům, to byla především jejich pomýlená touha, stejně jako u nás v 89.
    A aktuální OT :
    Jdou dobrovolně jak zvířata na jatka.
    V Německu stejně jako u nás. Kdyby někdo snad pochyboval, ať si přečte stávající volební preference ČSSD+ANO+TOP+KDU v ČR. A to ještě neuštědřil zaslouženou facku knížeti, štětináčovi, socanovi, černoperdelníkovi či agrofertovi.
    Co se to stalo … ?

    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/383722-nemeckou-politicku-pobodal-utocnik-kvuli-sve-nenavisti-k-cizincum.html

    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/383766-kandidatka-na-starostku-kolina-nad-rynem-pobodana-odpurcem-migrantu-s-prehledem-vyhrala.html

    To se mi líbí

  4. Jethro napsal:

    Asi tu budu za vyvrhele, ale KISS mne nikdy neoslovili. Je fakt, že i ZZ Top jsem začal občas poslouchat až na stará kolena ale KISS ne.
    Ramsteine, mně prostě nejde dohromady obdiv k Pavlovovým mopslíkům a ke Kisům.
    Když nad tím přemýšlím, tak na Kiss mne „odpudila“ především ta pódiová show – bohužel jsem je porvé vážněji viděl ve videoklipech.
    Alexandrovce také nemám a neposlouchám. To já raději Kansas, Gentle Giant, … jen tak namátkou. A samozřejmě (Jethro) Tull. ovšem vím, že Alexandrovci jsou ve svém oboru skvělí. A vím, že zakazovat Kiss nebo Alexandrovce je volovina hodná tak Štětiny nebo jemu podobných.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      To není obdiv, prostě jsem schopnej poslouchat obojí. Mám hodně širokej záběr, ale nejraději mám právě ty Jethro. A taky Rush. A taky… to by bylo na dlouho. Z trvdý muziky System of a Down, jinak prakticky nic. A rád si poslouchám taky třeba Radúzu, Nohavicu nebo Xindla X. Co mi do baráku opravdu nesmí, to je dechovka, rap, opereta a Michal David. Problém mám s operou. Můj nebožtík táta byl milovník italskej oper a pral mi do hlavy Verdiho od pěti let, zatímco já chtěl poslouchat Zelenáče a Plavce. Tak mi ji trochu znechutil.

      To se mi líbí

  5. Jethro napsal:

    Jéje. Parlamentní:
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Alexandrovci-dozpivali-a-prisla-vyhrocena-reportaz-CT-Zaroven-k-pocitaci-usedl-manzel-Heleny-Vondrackove-aby-pouzil-sprosteho-slova-404098

    O blbosti tady nemusíme diskutovat, ta kvete sama. Viz Černochová, Koller, … a samozřejmě nestranný expert na všechno Romancev.
    Pozor, nečíst po snídani. Můžete o ni přijít.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      No je to celkem pochopitelné, když manager obhajuje svoji svěřenkyni protože zpívá s Alexandrovci.

      David Koller ovšem zhodnotil toto hudební těleso takto. „Je to vojenská síla, která se snaží úplně roztříštit Evropu. Tyto kulturní zážitky bych nepodceňoval. To nemá s kulturou nic společného. To je prostě vojenská parta, která používá svoji častuškovou pěveckou skupinu pro to, aby propagovala jejich hegemonistické zájmy.“
      Vladimír Mišík na kameru České televize zdůraznil, že by s Alexandrovci nikdy nevystupoval. Ani v dobách dávno minulých, ani nynějších.
      Proto tito nezainteresovaní hudebníci, kteří kritizují počínání Heleny Vondráčkové jako napomáhání proti Evropským a proti Českým aktivitám (něco jako nepovolená protievropská a protistátní činnost) se museli vyjádřit tak nějak obecně.

      Pro hlubší pochopení škodlivosti těchto hudebníků to rozebral a objasnil pro širokou veřejnost politický geograf UK Michal Romancov :
      Proto „to pozitivní PR“, které s sebou v očích stále nesou, může nakonec pro Rusko udělat mnohem větší službu než ozbrojené aktivity ruských ozbrojených sil.
      „Ten soubor je armádní, je to aktivní složka ozbrojených sil Ruské federace. A ty slouží k prosazování zájmů Ruské federace,“ dodal s tím, že daleko důležitější než repertoár Alexandrovců je skutečnost, že nás Rusko označilo za nepřítele. „Máme tady armádní těleso, které, pravda, není ozbrojené, ale v jistém smyslu působí v týlu někoho, kdo byl ruským politickým establišmentem označen za nepřítele.“
      Toto konečně jasné a naprosto srozumitelné ztotožnění Alexandrovců s bojovou jednotkou našeho protivníka.
      Tato definice není nějakým výmyslem jakéhosi Romancova ale je to zajisté ( zde je nutné vycházet z prezentačních pravidel našich veřejnoprávních sdělovacích prostředků a ČT) výsledek hluboké analýzy kterou zabezpečovala UK a to na několika katedrách.
      Proto je nutné výroky těch co pracují na jednotlivých katedrách a zastupují UK brát vážně, protože UK jednoznačně tím, že tyto definice její představitelé zveřejňují pro širokou veřejnost garantuje své souhlasné stanovisko s nimi.
      Tož proto je nutné přistupovat k pěveckému vystoupení Alexadrovců jako k útoku beze zbraní s jasným cílem zlikvidovat Česko.
      Jinak by se snad naše Alma mater od tohoto tvrzení distancovala a nebo že by ne ?

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Ten kretén Koller mohl u těch keců alespoň vytáhnout ruce z kapes.
        A ten Romencev….to je co za týpka?
        Nějaký nadčlověk, že ho co chvíli slyším plácat nějaké nesmysly…nebo že by to byl exhibicionista?
        Co to je sakra za lidi, že se reportéři ČT ptají zrovna jich, koho reprezentují?
        Píšete UK…i kdyby, co mají co promlouvat ve veřjeném médiu k národu?
        Od toho je tady třeba volený prezident, jenže toho moc promlouvat nenechají, vytrhávají jeho řeči z kontextu, nebo to nevysílají vůbec, že je to v rozporu s dobrými (jejich) mravy.
        To jsme to dopracovali…..
        Kníže se může v TV klidně posrat, ale prezident…to je nějaký untermenš….

        To se mi líbí

        • Jethro napsal:

          Romancev učí na UK a je to dvorní komentáro ČT vždy, kdy je potřeba poplivat ty jediné. Jeho hlavní školou je nenávist k Rusku, Putinovi, Zemanovi, všemu, co neuznává kavárna (ta pražská) a protektor (raději nejmenuju).
          Bohužel, nejen tyto zvratky a lži hlásá, ale on je navíc ještě učí!
          Kdo ho platí kromě UK?
          Yes we can.
          Je ze stejné líhně jako katolická buzna, Štětina a další. I když Štětina z toho trochu vybočuje. Ten se vyprofiloval sám, bez přispění UK.
          Tleskám Zemanovi, UK (z velké části) je ostudou, neuznávat, nezvat.

          To se mi líbí

        • cobolik pacholik napsal:

          presne,jak kurva,nieco povie par vybranych pepikov a hned je to pohlad celeho pepikova,ze alexandrovci ten romancev to za komuny by daleko dotiahol,pise,ze reprezentuju,putina a rusku invaznu politiku,su sucast ozbrojenych sil,tak v dc som videl choir us armed forces,ty tiez spievaju a reprezentuju politiku us,tahaju jak kurva a verim,ze by stranu ogromnaju zapeli tiez pekne,kurva zo spevakov v uniformach robia vacsie halo jak ta komuna z mandolinky zemiakovej,oni myslia,ze kazdy k…t hluchonemy jak oni,jaky rozdiel medzi tymy spevakmi,ze peju v army?vondrackova s tou cigankou bilov,bo na vychode kazdy cigan ma priezvisko bily,jak nigers white budu naisto nasadeny z NKVD,treba ich jasne zacat vysetrovat,ze spievaju v zaujme nepriatela,kurva docista jak v tych rokoch 50,ci za stalinovych cistiek,kurva oni to ty debili nevidia?ze sa tak uz pomaly zachovuju?
          vitta sa mi coraz viac paci,zeman co mi jedno,ale zvoleny ceskou holotou demokraticky,nijake preukazky cervene,ci knizocky,kazdy holotnik v cesku si mohol vybrat a zeman vyhral,teraz si par odkundesov robi z radovych pepikov debilov a uzurpuje svoje pravo a ma za obmedzene hovada tych co zvolili zemana,proste demokraciu si robi jak jemu pasuje a z obcanov pepikova debilnu suitu nejakeho zemana v amerike by tak nemohli,pricom kukaju na ameriku jak soudruh na krasnaju ploscadku,kopa z tych debilov,hlavne od biznisu,ci z parlamentu,by v tj amerike uz davno hnila v sing sing.

          To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Nejvíc se mi líbí, že jako vzteklí psi štěkají ti, které by si Alexandrovci rozhodně k vystoupení nepřibrali.

        To se mi líbí

        • Jethro napsal:

          Nemyslíte Vláďu, že ne?

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Myslím na filiplínu a toho polomaskovaného Davídka s rukama v kapsách.

            To se mi líbí

            • Jethro napsal:

              Aha. Já myslel Vláďu. Že udržel chlapečka, co ho stříhali do hola, ideově čistého, neposkvrněného Ruským iperialistickým vokálně instrumentálním útokem.
              Vláďu jsem po odchodu od Radima Hladíka bral jako odpadlíka, byl jsem na jednom z jeho raných koncertů a nijak mne to jeho recitované zpívání anebo zpívané recitování neoslovilo.
              Docela mne ale dostali LenCovboys s Alexandrovci a Stairway to heaven…

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Protože jsem 160min. neviděl a Vládíka neslyšel, nemohl jsem jej zahrnout do počtu. Ačkoli tam možná patří. Nechám na vašem posouzení.

                To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Je to ukrutná prdel, že? 🙂 Myslíte, že existujou i lidi, který by to nepobavilo?

              To se mi líbí

      • jaa napsal:

        To máte těžký, když je někomu s hůry dán hudební hluch či kozlí hlas, těžko od něj můžete očekávat, že nebude jiné kritizovat. Jakkoliv a může se snažit jak chce v jakýchkoliv řečech – je to marný…Ruské mužské sbory jsou něco co nikdo jiný nedokáže… – proto jsou tak nádherné.

        To se mi líbí

  6. Cech napsal:

    Neb co představují jednotlivá tvrzení našich kulturních a politických elit na jednotlivých stupních začleněných do řízení státu.

    http://echo24.cz/a/ikVVK/schwarzenberg-na-ct-s-holou-pri-se-na-jednani-tez-nechodi
    No a je to naprosto stejné, jako když pan předseda TOP 09 a starostové tvrdí, že jeho strana podporuje příliv uprchlíků do ČR ale nehodlá se vyjadřovat k povinným kvótám.
    Neboli TOP 09 a starostové se nemíní vyjadřovat k povinným 3% pro Česko.
    No a potom normální občan ČR je z toho celý zmatený – > proto se k tomu musí vyjadřovat příslušní odborníci z UK.
    Tož proto je nutné brát odborníky z UK velmi vážně, protože překládají řeč našeho,našich politiků do jazyka nám srozumitelného.

    To se mi líbí

  7. vittta napsal:

    Ještě mluvila na ČT1 nějaká Ukrajinka..
    Jestli to byla baletka, nebo jiná umělkyně..
    Ta to dorazila,Ukrajinka nám říká, co je a co není správné.
    I když tedy, ona za to asi nemohla, když si jí vybrali, tak odpovídala, ale KDO si jí vybral…
    To opravdu ale opravdu není normální.

    To se mi líbí

  8. Cech napsal:

    Ještě k tomu jak se právě pomocí kultury a umění, může až nyní po mnoha letech vysvětlovat dětem doposud pokřivené chápání dějin.
    http://video.aktualne.cz/dvtv/zelenka-mnichovska-zrada-je-to-tragicky-mytus-dohoda-byla-di/r~dbc0849273d811e58f1e002590604f2e/

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      No vidíte, proč by nějaký Francouz měl bojovat za jinou zemi?
      To nemohlo vyjít….to je nejen pochopitelné, ale samozřejmé, Beneš byl podvodník.
      To je pohled na historii, to čumím.
      Jen se lze divit, proč vlastně světové války vznikají, když nikdo nikomu nepomáhá a je to samozřejmost.
      Každý u toho samozřejmě kouká na vlastní zájmy, zadarmo nepomáhá nikdo, ale jaký byl tedy ten zájem Francie a Británie?
      A jaký Itálie?
      Hlavně Francie, ta nebyla v kamarádšoftu s Němci…
      No jistě, SSSR, chlěi poslat Němce na Moskvu…

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Nejsou všichni žabožrouti stejní. V době mnichovské zrady francouzský generál, vojenský přidělenec v RČS, vrátil všechna francouzská vyznamenání, řekl, že se za francouzskou uniformu stydí a nastoupil do československé armády v hodnosti vojína.

        Jméno si nepamatuji, musel bych to hledat. Z tomu kolaborantovi z odkazu výše není co dodat.

        To se mi líbí

        • Cech napsal:

          No – > ba ne, my nyní musíme podle zadání fofrovat.
          http://www.novinky.cz/domaci/383823-vojaci-urychlene-nakoupi-utocne-pusky-i-techniku-za-1-2-miliardy.html
          Protože pro případné nasazení v rámci NATO, nesplňujeme modulární bojový komplet vojáka 21. století, dle standardů stanag.
          Bez toho nás do Sýrie NATO jak je vidět nepustí, jsme opravdu zastaralí, bohužel.

          To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Já vím…i manželka velvyslance..a mnoho dalších Francouzů.
          Politika nekopíruje většinou názory lidu.
          Ale s jakou samozřejmostí přijal ten dobytek tu zradu….normálka, Beneš to zpunktoval.
          Já znám ta jednání Beneše v Paříži, jenže mi připadá, že to někdo vytáhl, okrájel a dal k sežrání.
          Ostatně…znám.
          Vím, že se o tom mluví, lecos jsem četl-ale seriozní výzkum nikde.
          Takže neznám.
          Ani ten osvícenec nezná.
          Užitečný idiot dělá práci, kterou by se štítilo dělat plno profesionální sviní i za prachy….
          Ničí národní vědomí.

          To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        V tom frantíkovském bordelu udělal pořádek až de Gaulle a málem ho to stálo kejhák.

        To se mi líbí

    • Ahele napsal:

      Kdo je to Ten Tesař, podle kterého je film natočen?
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Tesa%C5%99
      Obávám se, že to bude nespíš dílo obdobného charakteru jako je „Habermannův mlýn“
      http://domaci.eurozpravy.cz/zivot/68996-vrazda-mlynare-habermanna-v-sudetech-jaka-byla-skutecnost/
      určené k přesvědčování nás Čechů, Moravanů, Slezanů i Slováků o tom, že si vlastně za vše můžeme sami.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Neslušnost, zrada, hovadství, kolaborace, … zjevně nemá žádné dno.
        Zelenka je odporná kreatura, to se ví už dávno.

        To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Doslova se děsím toho, že takové kreatury – ať už kvůli penězům ( režisér ) nebo kvůli nenávisti, „tvoří a přemalovávají dějiny“ , aneb historie podle SL. Toho bohdá nebude, abychom nepřišli na to, že jsme válku vlastně zavinili my a za spolupráce s Rusy jirozpoutali. Ke všemu jsme nepochopili říšské dobro v osobách protektorů, třeba RH …
        Dejme to do souvislostí s hysterií kvůli Aleksandrovcům, a jde neustále o ty samé parchanty …
        Bože, on má opravdu Vonramstein s receptem na eliminaci pravdu …

        To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Tesař….
        Brzo se budeme procházet po Adolfhitlerstrasse.
        A proč také ne, když někdo natočí hezký film…
        On nebyl Führer zase tak špatný, nejedl maso a měl rád pejsky.

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Bingo, a navíc odivoval kulturu, architekturu, dotoval film, sport a pro mládež vytvořil organizaci, v níž tužili tělo a ducha …
          Brrr, je načase poslat kolaboranty tam, kam si zaslouží …

          To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Cechu , to je hnus fialovej … Drtinová + Zelenka, dojemné duo. Bože, to je lidský kripl …

      To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      ten kokot zelenka,to barz slusne oslovenie na zivo by som mu zajebal a odsedel do ostatnej minuty,toho daju na prvu stranu a ten clen,co mam od neho knihu,co natocil dokument o masinoch,kus z nespravnej strany,co dristala holota ,vtedy a teraz,mne jeho tahy pripadaju jak toho,co vyzera jak mongoloid tu ten moore,tomu nechceli nic uverjenit a takeho zradcu nasej holoty,kurvu kolaboranstku skurvenu,co matka mala v prvej kupeli utopit ten tu napise,ze to holota blbo chape,bo jemu kaplo na karbit a teraz ma kazdy skakat tak jak on piska,bo to jeho pisnicka ceska,ja to prchky,ked take cujem,to by som bez problemu zajebal lopatu do hlavy,ja nemozem vlastnit zbran hocijaku,bo dlho by som volne nechodil,bo som pojeb,co si priznam,ale ten zelenkavy chuj,to drista spokojne jak frantiskan na kazni a vy tu reagujete tak na makko,jak pena na pive,to mu aspon mailov vyslite,ze do rana syn smrti,aby nemal spania,alebo sa najde taky pojeb jak ja sprata tu hnidu skurvenu,zavazujem,sa,ze pokial zijem,ten co by ho spratal kazdy mesiac balik z ameriky dostava do basy,co potrebuje na prilepsenu,od tabaku,zez zradlo a kapesne,bo to moj clovek by bol na vyske siedmich statocnych z reslove ulice.dobre koncim,bo ma jebne.

      To se mi líbí

  9. Cech napsal:

    No a to co je možné považovat za opravdu know-how pro následující volby.
    http://www.novinky.cz/kultura/salon/383796-marek-toman-lovkyne-hlasu.html
    S Lukašenkem proti Lukašenkovi opravdu užasná věc, ta paní má opravdu talent a tu cenu si vážně zaslouží.
    Protože u nás to bude se Schwarzenbergem proti Schwarzenbergovi a neb všichni za TOP 09 a starostové.
    Nebo možná s Babišem za ANO a neb vše proti nadvládě oligarchů v Česku.
    Tož opravdu vynikající tah na branku, ba co špičkové know-how a to prosím bez plného angažmá celých uměleckých rodin a jednoty všech těch rodinných významných, či bezvýznamných ale hlavně uměleckých celebrit.

    To se mi líbí

  10. pepano napsal:

    Z trochu jiného soudku, dnes mne pobavil Fendrych“ Česká odposlechová republika: Příliš mnoho „uší“ příliš mnoho slyší. Masivní šmírování“. A já bláhový myslel, že u nás, jak nás přesvědčují neustále, toto prováděla jenom STB.

    To se mi líbí

  11. peter. napsal:

    Pre mňa sa Alexandrovovci spájajú so spomienkami na moje detstvo,na sovietske filmy a na nádherné podanie ruských ľudových piesní.A sú neoddeliteľne spojení so slávnym víťazstvom ČA v druhej svetovej vojne.Pre národy ZSSR, vo Veľkej vlasteneckej vojne súAlexandrovovci personifikáciou práve toho adjektíva „vlastenecká“.Pri zmienke o nich,sa mi pred očami zjavia výjavy z oslobodenia Prahy,z osláv ukončenia vojny a samozrejme slávna „Kaťuša“.Piesne ako „Políčko,pole,Kalinka…..mnoho ich je a všetky sú krásne.Tak som ich bral ja a už som si začal namýšľať,že tento vzťah k nim,má už len moja a predchádzajúce generácie.Potom som ale bol na ich koncerte v košickej Steel-Aréne.Bola nabitá ako nikdy predtým a všetky koncerty boli beznádejne vypredané.Príjemné pre mňa(okrem fantastického umeleckého zážitku)bolo poznanie,že väčšinu divákov a poslucháčov tvorili mladí ľudia.A ešte krajšie bolo to,ako si 20 minútovým potleskom v stoji,vynútili ďalšie a ďalšie prídavky.
    A teraz niečo o kritikoch,ktorí odmietajú vystupovanie tohoto po celom svete známom súbore.U nás na Slovensku aspoň pokiaľ je mi známe, sa niečo také neobjavilo.Viem,že vystúpenie Alexandrovovcov zakázali Poliaci v Krakowe,kde to vzbudilo veľkú nevôľu a protesty Poliakov.Nas..lo ma,keď sa zdvihla vlna kritiky vystúpenia AS v ČR.Hovoril som si :veď som sa nemohol takto mýliť v Čechoch.Toto moje rozčarovanie však trvalo len do vtedy,kým som sa nepozrel lepšie na tých kritikov.A dospel som k názoru,že taký D.Koller ako umelec nesiaha K.Gottovi,L.Bílej,H.Vondráčkovej ako aj celej plejáde umelcov ktorí prijali pozvanie AS na spoločné vystúpenie,ani po členky.Michail(pardon!Už Michael!)Romancov,potomok Rusov tiež iba prejavuje iracionálnu nenávisť ku vlasti svojich predkov.Napokon každý národ má svojho“Quislinga“.No a tí ostatní ako napr.istý pseudobásnik John Bok a iní patologickí rusofóbovia nestoja za reč.Ako hovoril môj dedo :sú tak malým hovnom,že keď ich rozmažete,ani smrdieľ nebudú a ešte,že „psí hlas do neba nejde“.
    Preto prajem Čechom ktorí sa na vystúpenie Alexandrovovcov dostanú, rovnaký kultúrny zážitok ako som z ich vystúpenia mal ja.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Nikdy jsem na nich nebyl, ale když je tehdy dávali v TV, rád jsem se díval a poslouchal. Kalinka je v jejich podání jedinečná. A váš děda s tím hovnem mne opravdu pobavil. To jsem neznal a zařazuji do své paměti.

      To se mi líbí

    • Ahele napsal:

      Dnes na ně jdu v Liberci a kvůli Vondráčkové to není. Vstupenky jsme kupovali v květnu a ty nejlepší (a nejdražší 300-1500) už byly vyprodané. Kapacita haly pro koncert je 9000 lidí. Myslím, že to ty „kritiky“ musí štvát ze všeho nejvíc, protože tak to vypadá pravděpodobně všude, kde Alexandrovci koncertují.
      Pro zajímavost „Svatá válka“ jejich majstrštyk (česky řečeno) při kterém hlediště vždycky vstává. Nejsou to však Rusové, ale ruština jak vyšitá. Jen Alexandrovci mají trošičku jiné tempo 🙂

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Peter, pekne ste to napísali. Mňa dostalo aj to, že doteraz si žiadny Amík nedal toľko roboty, aby sa naučil s peknou výslovnosťou nejakú slovenskú pesničku. A oni ich dali hneď 6 alebo 7. Nech ich Amíci prebijú týmito zbraňami, ak sa im táto invázia nepáči.

      To se mi líbí

  12. Rosťa napsal:

    Alexandrovce mám s těmi Leningradskými kovboji na VHS. Kdysi je dávali v televizi, někdy kolem půlnoci ( to aby lid obecný nebyl příliš ideologicky zasažen ). Rád si je občas pustím i přesto, že ta paní od „kovbojů“ si s tóninami moc hlavu nelámala. Naštěstí tam moc nevystupuje.
    Před pár lety jsem byl na A. v brněnském Rondu a ten řev medií byl podobný jako dnes. Tehdy tam byl j.h. Felix Slováček. Možná tam zaskakoval za Pavlínku od mandlu, která asi odmítla zazpívat Včera neděle byla.
    Ruské lidové v podání mnohohlasých sborů jsou nedostižné. Ten úžasný náboj umí jenom oni. A co žvaní nějací rádoby umělci z Pražské kavárenské je mi u …..

    To se mi líbí

  13. anna napsal:

    Na odpoledním koncertě jsme včera byli a užili jsme si ho. Svatá válka, Kalinka, Smugljanka… A když šel zapomnětlivý Macek do Malacek mlátit čočku a na svatou Kateřinu zverbovali šohajíčka na vojnu, ovace nebraly konce. CD s nahrávkami šla na dračku, rovněž tak právě vydaný (a jak podotkl konferenciér, přes mnohá protivenství vydaný) zpěvník ruských písní. Byla poptávka i po tričkách a plakátech, ale ty v prodeji nebyly. Až večer jsem se dočetla, že byla před vstupem na Výstaviště jakási „demonstrace“ (pár lidí, s transparenty), ale šli jsme jiným vchodem, a tak jsme byli o tu slávu „ochuzeni“. Večer prý bylo rušněji – píše o tom na svém blogu R. Valenčík. Sportovní hala byla skoro vyprodaná, volná byla místa pod střechou. Já jsem kupovala lístky brzy po tom, kdy se oznámení o koncertech objevilo a už tehdy byla nejlepší místa vyprodaná. A co říct k těm našim věhlasným kritikům a vykladačům té „jediné a svaté“ pravdy? Snad jen ono známé: Psi štěkají a karavana jde dál. A.

    To se mi líbí

  14. anna napsal:

    P.S. Chybička se vloudila – koncert byl v sobotu, nikoliv včera, omlouvám se.A.

    To se mi líbí

  15. jirka.Knopp@seznam.cz napsal:

    Na Alexandrovcích jsme byli s manželkou 18.10. v HK abylo tam jistě přes 2000 velmi spokojených, spíše nadšených diváků.Kromě těch ruských hitů, které mě provázely od r.1945 a na které nemohu zapomenout mě zaujal Macek, co šel do Malacek.Znal jsem ho z r.1965,kdy ho zpíval jedenáctiletý Žižkovec (enkrát byla ŽŠ již od primy) a musel tu píseŇ opakovat, potom od K.Gotta a včera od Alexandrovců a byla to taková nádhera… A potom Katerina, kterou jsme zpívali a pochodovali při ní snad všichni ,Kteří sloužili za Čepičky, ale co s tou písničkou udělali Alexandrovci – no to byla paráda.To se nedá takhle krátce popsat.. Výkony solovbých zpěváků a výkony tanečníků – no tomu se nedá nic vytknout. Kdo v tomhle vidí nějaký politický motiv, je s odpuštěním trouba. Neodpustil bych si, kdybych si ten koncert odpustil.

    To se mi líbí

  16. Rosťa napsal:

    Já trochu odbočím, už začali makat.

    To se mi líbí

  17. Hudec napsal:

    Přiznávám, že trpím absolutním hudebním hluchem, nebo tak něco. A jsem do hloubi duše přesvědčený, že Švejk je největší Kniha a že Cimrman byl největší Čech a že legrace nemá chybět ani při smrti bližních nejbližších.
    Ale pokaždé, když slyším tu Svatou válku, tak mě přece jen trochu mrzí, že jsem ta smějící se bestie a výjimečně/občas také ne trochu něco jiného.
    Je to strhující.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      P.S.: Nechat se okupovat hudbou, to není tak úplně špatný nápad. V tom případě bych přivítal i rakouskou jednotku, pokud by napochodovala s divertimentem D-dur W.A. Mozarta.
      Zkusí někdo ten okupační sbor doplnit o další návrhy?

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Dobré je také tohle, když už jsme u těch „Svatých válek“. Autentické a fakt dost staré, ta písnička, o kus starší, než ta ruská. Ale jen kousíček, z filmu, celé je to lepší.
      🙂

      Navíc ze skvělého filmu, fantasticky natočeného, kameraman, samozřejmě, je Ondříček. Jeho snad nejlepší film, z hlediska kamery, alespoň tedy mě se nejvíce líbí. To fakt není sudeťácká slátanina typu „Habermannova mlýnu“. Dnes by takový film místodržitelé neschválili. To tak, povzbuzovat národní sebevědomí.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Jednou to ještě budeme zpívat…
        Má to větší sílu, než se zdá, a i kdyby tahle generace zapoměla, ta další to zase oživí.
        Máme to v sobě, bez husitů přestaneme být národem, to si myslím.
        Kdo tohle začne zpívat, nebojí se ničeho.
        A zase budou utíkat!

        To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        teraz som pustil a nohy mi pod kolenamy zabruneli….

        To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Další kousek, kapku delší, ale ne celý, protože celé je to fakt dlouhé:

      Uvnitř „smějící se bestie“ takhle obluda je taky, až vyskočí ven, bude značně nasraná, zdá se mi, a legrace s ní fakt nebude.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        A když jsme u toho Haška, uvnitř „smějící se bestie“ je ještě jedna, která se nesměje a je mnohem větší. Připomínám to, protože Hašek zmiňuje jednoho profesora v hospodě v Bohnicích, který trvdil, že uvnitř Země je ještě jedna, která je mnohem větší. Část světových fyziků soudí, že tato Haškova historka má pravdivý základ, totiž těsně vedle blázince je barák matfyzu, kde před první válkou rok učil Albert Einstein, psal tam zrovna Obecnou teorii relativity, a není vyloučeno, že se s Haškem setkal, povídali si a Hašek ho omylem zařadil do špatného baráku, to jest blázince.

        Takže vidíte, jak se to hezky všechno propojuje.
        🙂

        To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      A jelikož tady nebylo moc rocku, tak i Švédové umí pěkně od podlahy. Nejsou všichni multi-kulti LGBT vyhnilí, až to tam spustí, tak to bude síla. Na téma ruské „Svaté války“ tedy něco od Švédů: jak v noci, bez přístrojů, jen „po čuchu“, létaly nad náckama holky v pomalých dvojplošnících a házely na ně dárečky. Říkalo se jim „Noční čarodějnice“. Video je moc pěkné, je to z nějakého novějšího ruského filmu, ale netuším z jakého.

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Sabaton sice už od pohledu a projevu není moje krevní skupina, ale záběr má skutečně zajímavej. Viz

        Kdo si u nás vzpomene na Karla Janouška?

        To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Ještě k tomu předcházejícímu „hitu“.
        Obávám se, že ta bestie v nás má už po sezóně, i když kdo ví….
        Musel jsem do literatury, abych si ověřil. Doc. Jiří Kejř byl „historický právník“ nebo „právní historik“ (zemřel letos na jaře ve věku 94 let) a mj. vydal v roce 1984 knihu „Husité“. Uvedený hit tam zmiňuje asi jen jednou v souvislosti s neobyčejnou disciplínou a pohyblivostí husitského vojska. Píše s neskrývaným obdivem:
        „Když v létě 1431 vtrhla do západních Čech obrovská křížová výprava, neměla ujasněný cíl svého náporu. Po několikadenním prodlévání se přesunula k husitským Domažlicům a oblehla je. Zpráva o tom zastihla spojené husitské vojsko v čele s Prokopem Holým 11. srpna u Berouna. Usilovným pochodem jen s minimálním odpočinkem se přiblížili nepříteli a již 14 srpna byli s to zahájit proti překvapenému a nekázní rozvrácenému nepříteli přímý útok. (…..). Lze si vůbec představit usilovnější pochod, než byl třídenní přesun Prokopova vojska na vzdálenost 120 kilometrů?“
        Dodám – na tehdejších cestách a s tehdejší vozovou technikou. Já vím, že to všichni známe z čítanek, leč tady je to z pera uznávaného historika. Takže si ještě zacituji:
        „Všechny složky, jež tvořil rysy vojenské převahy od taktických obratů a vytrvalosti až k nevídané ukázněnosti a obětavému bojovému nasazení, měly společného jmenovatele. Byla to morální síla lidové armády, přesvědčení o spravedlnosti vlastního zápasu ji vedlo k obětavému plnění povinností.“
        Když si vzpomenu na legie a čs. zahraniční vojsko za II.války, rád bych vám dal za pravdu, že uvnitř té bestie ještě jedna opravdu dříme. Snad.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Když jsem byl mladý v 80 letech, tak se také mluvilo o hlubokém úpadku morálky a národního ducha.
          Žádný se nekonal, časy let 1989-90 byly neskutečné, jak se k sobě lidé chovali a jaká v nich byla šíla.
          Někdo může namítnout, že jsme dělali užitečné idioty, ale ať už ano, nebo ne,morálka byla vysoká a být lepší vůdci a ne psychopati a šílenci, dalo se toho dokázat s tím potenciálem daleko víc.
          Nechci říkat, že jsme na tom vnitřně zase dobře, já to nevím, ale kdybych si měl myslet, že jsme morálně v prdeli, co bych byl za Čecha?
          Tohle ať si vyprávějí havlovci, a od nich bych se rád lišil co nejvíc!

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Spí a spí, kdo ji vzbudí, toho sní.
          🙂

          Husité byli průkopníci mnoha vojenských věcí, zcela nevídaná záležitost. Například měli první vojenský řád, platný pro každého, od nejvyššího velení po posledního vojína. Husitský kancionál byla zkrácená zpívaná verze, také proto je to tak dlouhé, v plném znění. Pak také měli skvělou logistiku a trén (zásobování), to neměli ani Římané na vrcholu moci, tak skvěle organizované. Důvodem bylo také to, že válčili doma a nechtěli tedy kraj rabovat a vyžírat až k likvidaci, jak se tehdy všeobecně dělo. Takže měli svoje zásobovací oddíly, statky, sýpky, pekárny, výrobce bot, zbraní. První masově použili střelné zbraně, tím – a válečnými vozy – kompenzovali převahu obrněného rytířstva. Mohli to mít, protože české země byly už tehdy jednička ve vývoji ručních zbraní jaksi všeobecně, to bylo dáno vývojem technologie, no a vším možným dalším. Husité také jako první takticky využívali zálohy v moderním smyslu slova – tím vyhráli například bitvu na Vítkově. Byli také zdaleka nejrychlejší v přesunech, byli schopni útočit z chodu, což předvedli třeba u Domažlic.

          Zkrátka, bylo toho hrozně moc, v čem předběhli vojensky dobu o několik set let. První, kdo je v tomhle zcela napodobil, byl až Napoleon. A před ním v něčem málo Valdštejn.

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            No, já nevím. S ohledem na to, jak to dopadlo, považuju naši konzervativní strategii za evolučně úspěšnější.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Husitství?
              To byl jednoznačně úspěch.
              Samozřejmě, úspěch není zadarmo.
              Problém podle mě byla nakonec vysoce profesionální armáda, kterou nebylo snadné živit, a husité se dostali pod klasický velmocenský tlak.
              Museli totiž buď pořád bojovat-aby bylo vojsko udržováno bojeschopné a a samo se uživilo, nebo ho rozpustit, ale tím zákonitě prohrát.
              Vzhledem k času, který teoreticky měli na konsolidaci života na svém území, bylo asi málo reálné, vytvořit i mírový řád, platný na velkém území…tím spíš, že celé Čechy nebyly husitské.
              Za 10, rsp.14 let se toho zase tolik dokázat nedá, starověké říše na to měly celá staletí.

              To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Výsledek? Samozřejmě velmi diskutabilní. Ale fakt je, že když se po husitských válkách usadil prach, žilo se v našich zemích asi celkem klidně a dobře (relativně) v porovnání s velkou částí Evropy. Vlastně celé 16. století bylo v podstatě věkem prosperity (zjednodušuji).
              Nerado se přiznává, že podhoubí pro husitskou revoluci vzniklo za vlády Karla IV. Příliš silná a bohatnoucí církev. Syn Václav (IV.) nebyl formát jako otec a za něj zase moc zesílilo panstvo na úkor jiných sociálních skupin. A opak holt to ruplo. Z počátku to nevypadalo tak dramaticky, ale to upálení Jana Husa bylo opravdu nepředloženým činem, zcela zbytečným. Pantátové na koncilu tuto věc podcenili, ležela samozřejmě jen na okraji jejich zájmu. V první fázi husitské revoluce se především těžce urazila nacionálně velmi vyhraněná česká šlechta – a už to jelo.
              Četl jsem někde (a nebyla to žádná beletrie, tu skoro nečtu, už teď), že národní uvědomění české šlechty bylo tak silné a také svázané s přemyslovskou tradicí, že na jakémsi sněmu v 15.století, když se mělo jednat o novém králi a nedocházelo ke shodě, jeden z účastníků zvolal cosi ve smyslu, ať si tedy odpůrci jeho kandidáta zvolí „nějakého nového sedláka ze Stadic“. Na místě ho propíchli.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Co není diskutabilní, Pane Hudec.
              Ten nacionalismus je ale zjevný a velice neobvyklý v tehdejší Evropě.
              Pravdoláskaři se ho bojí jako čert kříže.
              Zikmund byl „nepřítelem národa a jazyka našeho“, jak známo.
              To sakra není samo sebou….mrkněte na mapu, naše země, více-méně stejná už 1000 let, jak je zaražená do německé prdele, dole Maďaři…..
              I marťan, co by viděl tu mapu poprvé v životě by musel žasnout, co to tady žije za národ, že ještě existuje.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Samozřejmě zjednodušuji a zkracuji. V oblasti vojenství přinesli bezpochyby obrovský pokrok. Ale jinak? Akorát rozmrdali půl tehdejší Evropy a nic dobrého z toho nevzešlo. Dneska se k nim hlásí už jen nějaká marginální sektička, která si nedopatřením říká církev. Nemám je rád.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Nejde přece o to, kdo se k „nim“ hlásí v tom slova smyslu, ale jaký odkaz zanechali, a kdo se hlásí k němu – a já se k němu rozhodně hlásím.
              Já byl k tomu vychován, a když zemřeli moji prarodiče,husitští kněží mluvili na jejich pohřbech, s kalichem na prsou-a pochybuji, že by moji předkové byli věřící v tom slova smyslu.
              Ale pocházeli ze Sudet a byli to Češi.
              Kdysi na Novinkách bývali anonymní diskuze, a byli tam lidi, co velice pohrdali naším národem, že jsme se nebránili v r.1938 a 1968 a různé jiné vady neustále hledali, však znáš takové havlovce.
              Pak byla řeč o husitství-a najednou, že válka rozvrátila zemi, že to bylo špatné.
              Podivil jsem se, co by tedy chtěli, protože sebehrdinštější boj přináší válku a ta ničí a rozvrací zemi-a ničila by jak v r.1938, tak v r.1968.
              Ničí a rozvrací, ale posiluje sebevědomí národa a ukazuje sousdům, že národ je ochoten přinést oběti-a ti se potom docela obyčejně bojí.
              Všechno nese něco…
              Já se husitskému odkazu bez výhrad hlásím!

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Naopak, husitství byl jednoznačný úspěch, na všech frontách. Následovalo 200 let prosperity a „husitských“ králů a pořádků. Vedlo to k tehdy nevídané demokratizaci českých zemí a všestrannému rozvoji.

              Psí hlavu tomu nasazuje hlavně německá a katolická historiografie. Skutečnost je veskrze opačná. Bylo to vítězství, a to na dlouhou dobu, vlastně až doteď. Protože bez husitství by český národ už neexistoval, což Němce samozřejmě sere. A katolickou církev také – protože to ukázalo, že nejlepší co se dá udělat, je kopnout Vatikán do prdele.

              To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Dnes sice sporně presentované období našich dějin ( zdake ne jediné ) , ale připojuji se k zastáncům husictví, a nikdy jsem se k němu hlásit nepřestal. Jako v případě Vittta velkou roli hrálo domácí prostředí, především babička.
              Šlo o předěl v mnohém, jak už tu bylo opakovaně řečeno a popsáno. Klasické okopávání kotníků tzv.historiky typu alá Mlynárik a spol. jen dokreslují „současné zadání“.

              To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Je s podivem, že se o tom nemluví a dokonce ani nemluvilo víc, byla to vpravdě záležitost převratná pro celou Evropu.
            Jakkoliv to dnes havlovci vehementně popírají, bylo to též hnutí nacionální, což nemělo v tehdejší Evropě naprosto obdoby a podle mě i to přispívalo k vojenským úspěchům.
            Také složení vojsk by stálo za lepší rozbor, protože jakkoliv se zdá, že nepřátele poráželi především nevzdělaní sedláci, nemůže to být tak úplně pravda, protože vedení bojových operací-a to už od té první, u Sudoměře, vyžadovalo vysokou specializaci, zejména u obsluhy střelných zbraní.
            Také velení muselo být nejen na úrovni, ale co je podle mě pozoruhodné, musela efektivně fungovat subordinace v celohusitském měřítku, bez ní nebylo možné spojené síly nepřátel porazit.
            Což v podstatě i píšete, o trénu proto ani nemluvím.
            Podle mě byla nezvykle dlouhá i doba husitství, jak v aktivní fázi, která trvala 14, resp. 50 let, tak ve fázi státního uspořádní, které trvalo 200 let, a to ještě dodnes nikdo pořádně neví, proč vlastně čeští stavové prohráli, když měli rozhodně navrch.

            To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Existuje obrovská spousta literatury na toto téma. Ta doba byla zmatená, jak už to za revolucí bývá. Dělící čára mezi „husity“ a „katolíky“ (ty termíny nejsou přesné) probíhala jak by se dnes řeklo „napříč“ všemi sociálními skupinami, od sedláků, přes městskou chudinu, řemeslníky a městský patriciát, nižší šlechtu i panstvo.
              A motivy byly nejen náboženské a nacionální, ale samozřejmě mnohdy i tvrdě materialistické – na obou stranách. Už se tu opakuji, ale na toto téma čtyřdílné monumentální dílo prof. Urbánka „Věk poděbradský“. Přečtěte a jste úplně v obraze.

              Čeští stavové prohráli o dvě století později proto, že nebyli schopni překročit svůj vlastní stín. Celé 16.století se snažili deklasovat města a to celkem úspěšně. Tento spojenec jim na začátku století 17. velmi chyběl. Stavovské vojsko trpělo nedostatkem financí, z toho pramenila jeho prachbídná disciplína a nízké stavy. Po prohrané válce se v sídlech stavovské šlechty našly neuvěřitelné poklady, oni ale nebyli schopni část z nich věnovat na svou věc, tedy na podporu svého vlastního povstání.
              Když si přečtete prof. Janáčka „Valdštejn a jeho doba“, budete nejen v obraze, ale i nadšen čtenářským zážitkem. Čte se to jak detektivka, fakt!

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Nikdy nevím, co si mám pujčit..v knihovně.
              Dělám to buransky tak, že vezmu, co vidím.
              To je na mě nejspíš vidět, o všem vím něco, ale v ničem se nevyznám pořádně, nejvíc asi v historii nacismu.
              Já už jsem o tom kolikrát přemýšlel, jak je možné, že jsem schopen vést více-méně …nadstandartní diskuzi, s naprosto minimálními znalostmi.
              Jednou jsem na OM napsal, že čtu jen „Novinky.cz“, možná si mysleli, že si dělám kozy (v podstatě nedělám) ale i tak to vyvolalo u tamějších jakýchsi „potentátů“ značné opovržení.
              Vůbec jim nedošlo, že pokud ke mě cítili tak velikou nenávist, že jako trolluju a v podstatě doslova rozvracím ten web, (tak mi to až připadalo) že bych jako troll měl být úplně mimo, bez povšimnutí, jen ze čtení jimi opovrhovaných Novinek.
              Jasně, také jsem si u Janiky četl odkazy od „spolehlivých“ jedinců, to samé dělám tady, ale bez legrace jsem do poměrně nedávné doby vůbec netušil, že podobné prostory existují.
              Těžko říci, čím to je…třeba kdybych věděl naopak hodně, nikdo by to nečetl, že jsem idiot.
              Možná je lidská komunikace podobná předpovědi počasí….nějaká informace se se zájmem vstřebává, ale kdo za dva dny ví, co v předpovědi předevčírem říkali?

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              K husitům: ano. To s těmi sedláky, je stejné blbé jako bláboly o válce dnes na Donbase, tam Ukroše zase porazili „horníci“. Propaganda byla přiblblá zjevně už tenkrát. O husitství je několik skvělých prací, „Věk poděbradský“ a ta mnohosvazková kniha, která vyšla v Pasece před lety, jak se to sakra jmenuje, … Jsou i zábavné práce katolických „historiků“, samozřejmě.

              Každopádně, z ničeho nic to nebylo – fungující hierarchie, kázeň, obětavost, skvělá organizace, vyspělá výzbroj – dokonce se tehdy zrodily první válečné normy na ráže pušek a houfnic, konstrukci vozů atd. (které komplexně prosadil pak až Napoleon). Prostě tolik intelektuálních věcí, že zcela jistě rozhodující nebyli sedláci.

              Čeští stavové prohráli z hamiždnosti a řevnivosti, jak píše níže pan Hudec. Ale nejen proto, ono to bylo mnohem složitější a mnohovrstevné. Pozemková šlechta versus města. Protestanti proti katolíkům, přičemž hranice obojího byly značně vágní – natolik, že náboženství byla jen záminka a PR krytí všech možných lumpáren. Opomíjený je také nacionální motiv – Češi proti Němcům, přičemž to bylo promíchané. Nemohl jsem si vzpomenout na tu knížku, ale mezitím ji uvedl pan Hudec níže.

              To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Sabaton, skvělý :D. Jedna z mých oblíbených ;).

        To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Díky, tak to je ten film, ze kterého podstatná část videoklipu pochází.
          V 2013 Rusové udělali TV serviál „Ночные Ласточки“ (Night Swallows).
          Je to také na trubce. A existuje také edice „Night Witches“ k leteckému simulátoru „Šturmovik IL-2“.

          Mimo těchto holek měli ještě ženskou stíhací skupinu. A vůbec, i v ostatních leteckých jednotkách byla spousta pilotek, v tomhle byli sovětčíci zcela vyjímeční, proti ostatním armádám.

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Seriál je na tytrubce myslím dokonce celý, rusky s anglickými titulky. Prostě TV seriál, tím je myslím řečeno vše. Mrknul jsem jen na kousek, tak jediné co mě více zaujalo – kromě letadel, nejsou to Po-2, ale něco modernějšího, maskované jako Po-2, tak jsem tam zaslechl něco jako Měsíční sonátu (od Beethovenna). Což mě přivádí k jinak provedené měsíční sonátě, od Dr. Viossy:

          To se mi líbí

  18. tata napsal:

    ot
    Pravda nebo přaní otce myšlenky………když to takle udávají nejspíš sbožné přání
    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/383875-ruska-ekonomika-rychle-krvaci-penize-z-ropnych-fondu-brzy-dojdou.html

    To se mi líbí

  19. kočka šklíba napsal:

    Tak ted jsem doposlechla co jsem chtěla, děkuji Vám všem, bezva večer a i diskuze, prostě senzační. Od Alexandrovců , které jsem přiznávám se, slyšela sice občas z telky, ale jsou opravdu úžasní, přes Kozáky, také úžasní a část Chvorostoského, nevím co napsat, taky úžasný :).
    A pak přišel český chorál, to už jen z vlastenectví si neposlechnout, ale já ho mám ráda, opravdu.
    Sabaton, jedna z mých oblíbených skupin. Asi z mých minimálně TOP 15. Takže znovu, děkuji Vám všem :).

    To se mi líbí

  20. cobolik pacholik napsal:

    este ma teraz koplo,ze nie dost,ze sa to hemzi po ceskych hvozdech tymy cobolami,tak aj na tom web site tu,to zacinaju coboly cerit vodu, a vidim,ze z toho zasraneho vychodu,co som hovoril pepici kurva na tom east CS to ste naso…neviem z kade dalsi ,ale ja zo sarisa,bo ked ma na takej party cechoslovakov tu v tej riti,kde som prisiel uz napity jak svina a zjebal aj slovakov aj cechov,tak sa pytali,co ja za cechoslovak,ze sa tak vehrmentne ohradzujem a nejak nerozumia mojej reci,tak ja povedal,ze zo sarisa a sarisky jebem mater,len sa cudujem som im povedal,ze ja dlazic ulic rozumiem jednym aj druhym a oni ponad biznismani nerozumeju mna,ze kus cudne,ze z jedneho kraju ja buran rozumiem a oni high class ani hovno.

    To se mi líbí

  21. Faust ze Země ticha napsal:

    Mohu úplně dodatečný komentář?

    Vzhledem k tomu, že nejenže nemám hudební sluch, ale že u mne sluch absentuje skoro úplně… tak jsem si ty „vaše“ Alexandrovce pustil (taky proč ne, po tolika kladných vyjádřeních).
    Na „plný pecky“ – s mým naslouchadlem vytočeným taky „na plný pecky“.
    Ach jaj – jel mi mráz po zádech; něco, jako když jsem byl v Petrohradě na tom jejich hřbitově (jsem sklerotik a nepamatuji si název) a tam to podkreslovala hudba (to jsem ještě trochu slyšel a opět si nepamatuji skladatele), nicméně jsem byl skoro zmražen.
    A když už jsem byl u toho, tak jsem vyslechl i husitský chorál – jsem sice pokřtěný římský katolík, ale v hloubi duše jsem husita – IMHO šlo o VELMI památné období českých dějin. A je mi líto těch všech, kteří na toto období plivou…
    neměli jsme zas tolik významných období v dějinách…
    Můj názor, nic víc, nic míň…

    Promiňte za laický názor ze země ´ticha

    To se mi líbí

  22. tata napsal:

    FAUSTE
    SRDCOVÝ komentář,není zač se omlouvat,taky mám hudební hluch takže hudba mě tak trochu míjí,je duležité hudbu dělit jen na co se mě libí nebo ne nikoliv že by se mi pro něco mělo nelibit….taky sem tak nák srdcem husita přesto že nevěřicí mám to nák spojené s narodní hrdostí,plivu steky když mi na ně plivou ty sluníčkáři………nojo proč je nám celkem jasný

    To se mi líbí

  23. tata napsal:

    ZAujal mi v tom negativním pohledu tento příspěvek………
    vonrammstein
    20.10.2015 (01:27)

    vynatek……….Ale jinak? Akorát rozmrdali půl tehdejší Evropy a nic dobrého z toho nevzešlo.

    .určitě je to věc pohledu,jak už zde podotkl Hudec….
    citace
    Výsledek? Samozřejmě velmi diskutabilní. Ale fakt je, že když se po husitských válkách usadil prach, žilo se v našich zemích asi celkem klidně a dobře (relativně) v porovnání s velkou částí Evropy.
    citace..
    Naopak, husitství byl jednoznačný úspěch, na všech frontách. Následovalo 200 let prosperity a „husitských“ králů a pořádků. Vedlo to k tehdy nevídané demokratizaci českých zemí a všestrannému rozvoji.

    Psí hlavu tomu nasazuje hlavně německá a katolická historiografie.

    citace pana Hudce odpověděli za mě na tu reakci je zbytečné hledat svou formulaci

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Vy se divíte, no asi ne,. Vždyt ho známe ne? Myslím vonrammsteina, a víme , že je minimálně fanda D.O.S.T., takže je to jasné.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        CELKEM mi je jedno čeho je fanda……….reaguji na napsané……….a vtom mi ano potvrdil naš rozdilný postoj………konkrétně ja husiství považuji hlavně boj proti poněmčení……ten vyraz poněmčení není vystihujicí………..prostě symbol našich kořenů……….on inklinuje spíše kté druhé straně…….nic vic nic mín

        To se mi líbí

  24. tata napsal:

    je to sice starší ale zajimavé……….https://www.youtube.com/watch?v=nwXrK-7BVt8

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.