Myšové


Vlastně všechny myší fotky vznikly nějakou náhodou – nejčastěji jsem číhala na něco jiného a nějaký ten myšoň se mi tam připletl.

Myslím, že jako prvního jsem ulovila tohohle potkánka. To jsem si jen tak seděla u kachního rybníčku a koukala, co se děje (ono se spíš nedělo) a přemýšlela nad tím, jestli půjdu jinam, nebo to tam ještě zkusím. A najednou – hele ho! Odkudsi přiběhl, okoukl situaci a zase zmizel. Pak jsem zjistila, že obíhal ten kachní rybníček – ale takovou rychlostí, že doteď nevím, jestli někde neměl nějakou záhadnou zkratku. Ale vůbec mě nenapadá kde a jakou…

obr.1

Pokud se potkani motají u popelnic, rozhodně nad nimi nejásám a nemluvím o nich nijak lichotivě. Ale v přírodě? Konec konců, proč ne?

Tohohle myše, tedy spíš myšičku jsem ulovila, když jsem na jednom ze svých oblíbených stanovišť čekala na veverky. Měly tam prostřeno úplně přepychově: housku, slunečnice, nalouskané vlašské oříšky – ale nešly a nešly. A najednou jsem viděla, jak půlka ořechu někam cestuje. Ona si ji stěhovala domů myš. Tedy myšička, nebyla o moc větší, než ten ořech. Bydlela v díře hned vedle té veverčí hostiny, tak se přišla přiživit. Ten ořech odstěhovala velice rychle, ale pak ještě chodila na slunečnici – jenže byla taky pořádně rychlá a celé se to odehrávalo v dost zastíněném místě, bez blesku to fotit nešlo. No, ale pár obrázků přece jen vyšlo. Ani nevím, co to bylo za myš – občas skákala po zadních jak klokan.

obr-2 obr-3

Tohle je úplně jiná myška a úplně jinde. Stála jsem před domem a bavila se se sousedkou a najednou jsem u nohou postřehla nějaký pohyb. Tak jsem se koukla pořádně a snad ani ne půl metru ode mne vylezla z díry pod kořenem místní borovičky myš. Kašlala na nás a s naprostým klidem se tam něčím cpala. No, foťák jsem naštěstí měla u sebe – sousedka sice koukala poněkud pohoršeně, ale myšku jsem ulovila!

obr-4

Tohle, prosím, není myš, to je hryzec – i  když se o něm někdy mluví jako o vodní myši. To jsem už šla z fotolovů domů a courala jsem se po břehu potůčku, který tu teče v dost hlubokém korytě. Mimochodem, ten břeh vypadá takhle – potok na fotce je ovšem silně rozvodněný, normálně je to široké tak sotva půl metru.

obr-5

Nevím, jestli je to dílo celé armády krtků, nebo právě hryzců – ale stavební práce se tam nezastaví ani za mrazů.

A jak jsem tam tak šla, zas jsem měla ten pocit, že se na mne někdo dívá. Tak jsem koukala kdo a kde – a on to tenhle hryzec.

obr-6

Seděl si v rákosí uprostřed potůčku, cpal se kusem rákosu a koukal. Tuhle fotku jsem stihla, tu další už ne: hryzec zalezl hloub do rákosí a byl z něj vidět jen malý kousek kožíšku, z kterého by nepoznal nikdo nic…

A tahle myška, to je taky „vedlejší produkt“ lovu na veverky. Tentokrát jsem se usadila u ztrouchnivělého pařezu, nasypala slunečnici a čekala. Veverka nikde – ale přišel jiný strávník

obr-7

No řekněte sami: není pěkná?

obr-8

Já vím: myš v bytě je pohroma, myš v archivu katastrofa – ale myš v přírodě? Vždyť tam patří!

K-sova

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotopříběhy se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 reakcí na Myšové

  1. kchodl napsal:

    Nádhera !
    Před časem jsem umístil do kůlny speciální noční kameru (vidí barevně i při světle hvězd) a natáčel, co se tam děje. Myšáci běhali celkem usilovně, jen překvapil náš tehdejší kocour. Ten tam byl každou noc, ale nelovil je, jen je pozoroval a chtěl si s nimi hrát, jenže myšouni si drželi dištanc. Také jsem natočil kunu i s mladými na procházce. Opravdové půlnoční korzo.

    To se mi líbí

  2. K-k. napsal:

    kocour pacifista! 😀 Takováhle kamera, to musí být přímo požitek! To tedy závidím… 🙂

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Nakŕmený kocúr nemá motiváciu chytať myši. Podobne ako nakŕmený lev nežral ani kresťanov v aréne. Neviete si predstaviť, aká je to robota s tou myšou. Ani nie uloviť, ale potom nejako gustiózne zožrať. Ak má kocúr ako alternatívu misku s granulami, tak nemá čo riešiť.

      To se mi líbí

      • M-T napsal:

        To byste se divil! Takový kocour má sice misku s granulemi, dostane i paštičku a kdovíco ještě, ale je to šelma! Od přírody. Krmíme v zimě ptáčky a oni – nasycení z teplého domova – na ně chodí, nesežerou, jen zabijí, ne z hladu, ale protože jsou to šelmy. Ty jejich lovecké oči, když je nachytám u stromu nebo pod keřem a odháním! Máme tu v sousedství hned dva takové exempláře a dělají mezi malými opeřenci paseku.
        Myši na fotkách paní K-K to je opět pěkné koukání i čtení. Hryzce máme bohužel na zahradě, protože v blízkosti je potůček. Ovšem vidět hryzce není jen tak, je hlavně pod zemí, možná vylézá v noci ven, nevím. Já jsem zatím spatřila (a zabila!!!) jen jednoho před pár lety při podzimním rytí. Tím rýčem. Až jsem se otřepala, jaký je to válec! A že jsem to vůbec dokázala. Ovšem „nic“ se nestalo, jsou tam pořád, nepomáhají ani plašiče 😦

        Líbí se 1 osoba

        • NavajaMM napsal:

          Vtáčky, to je pre kocúra iná kapitola. Neviem presne dôvod, ale vtáci, najmä títo drobní, mačky (aj niektorých psov) neskutočne rozčuľujú. A robia to schválne. Keď som sa snažil naučiť kocúra na vodítko, musel som s tým prestať, lebo sýkorky zo širokého okolia sa mu pravidelne chodili vysmievať. Náš kocúr ako šelma nikdy neodolá nočným motýľom alebo muchám, no tie sú už na starého kocúra moc rýchle. Verím, že tiež by na myši pozeral ako na televízor, sú na neho už moc veľké a asi má skúsenosť, že niektoré sa aj nepríjemne bránia.

          To se mi líbí

          • M-T napsal:

            Asi máte pravdu, máte zase svoje zkušenosti. Já jsem měla od malička kočičky ráda, vždy jsme je doma měli. Ale teď máme psa a to je taky jiná kapitola. S kočkou to nejde dohromady, jak uvidí kočku nebo jen ucítí „její molekulu“ …. zbláznil by se, příroda mu velí jít na ni!

            To se mi líbí

            • NavajaMM napsal:

              Náš kocúr bol v mladosti veľký bitkár a pokúšal sa z dvora vyhnať aj Bernardína. Z diaľky však utekal pred foxteriérom. So psami zo susedstva na ulici vychádzal celkom priateľsky. Nejako však vie rozoznať, pred ktorým psom si musí dávať pozor a vtedy mi vylezie na ramená, ak som nablízku. Ak nie, snaží sa zaliezť pod auto.

              To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Já jsem přišel mna to, že plašič sice je vymyšlený na podzemní havěť, ale hryzec je nevzdělanec a neví o tom. A tak se nenechá vyplašit. A nebo je hluchý.

          To se mi líbí

  3. jaa napsal:

    Hmm, je vidět, že opravdu v přírodě vyoadají nějak jinak. Líp – nebo je to druhem? Ne jako ty, které na nás v intru jukaly celou zimu odkudkoliv – když se před zimopu stěhovaly do lidských příbytků, a v noci ťapaly po linoleu… :-))

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.