KDO NEVAŘÍ NENÍ ČECH ŇAM! ŇAM! ŇAM! Jiří KNOPP


     Jestliže  kdysi platilo, že každý Čech je muzikant, pak nyní by mělo platit zcela něco jiného – třeba,  že každý  Čech skáče, ale to platí pouze v tom případě, když naše mužstvo vyhraje nějaké sportovní utkání. Původně jsem se domníval, že ti sportovci, společně s funkcionáři skáčou proto, že svým vítězstvím učinili našemu národu radost. Teprve až jsem zjistil  kolik činí výše odměny za jejich výkon, opravil jsem si své původní mínění. Skáčou proto, že budou v balíku.

     Sport táhne lidi k obrazovkám a platy pracovníků televize  závisejí  na výši sledovanosti. A tak je obrazovka stále plná míčů, toušů, kopů, golfových úderů, hlaviček, kliček a golů. Tolik sportovních utkání se nehraje, aby to stačilo nenasytným televizním pracovníkům a tak hledali a hledali až našli.

     Kde jsou ty doby, kdy našim žaludkům stačila dršťková polévka, guláš, karbanátek a řízek, vepřové se zelím a svíčková na smetaně. Kde jsou ty doby, kdy jsme si lebedili v neděli odpoledne při třené bábovce či tvarohovém koláči. Pryč jsou doby, kdy naše manželky měly schovaný sešit s recepty od babičky, maminky, tety nebo od sousedky. Dávno nestačí otevřít kuchařskou knihu, kterou napsala věhlasná madam Magdalena  Dobromila Rettigová  nebo Sandtnerová.

     Protože dávno již se nekupuji romány a knihy básní, vrhly se na spisovatelskou činnost dámy šoubyznysu a tak nakladatelství vydávají jednu kuchařskou knihu za druhou. Píší herečky, zpěvačky misky, ale dokonce i samotné spisovatelky. A aby si přišly na své i televizní diváci, přispěchali dramaturgové s všelijakými kuchařskými trháky. Oni nestačí Kluci v akci, sprosťák pan Pohlreich, Babica,  Vodochodský, Kašpárek nebo Karolina – domácí kuchařka. A teď začala vařit také paní Pawlovská – kdepak Banánové rybičky – ty nikdo nejí a tak nám začala předhazovat všelijaké delikatesy, po kterých se hubne.

     Denně se můžeme slastně olizovat při pořadu Prostřeno, ale také si zavaříme při pořadech Vše o vaření, Teď vaří šéf anebo  Sama doma.

     A tak se na obrazovce vaří, dusí, smaží, griluje, opéká, gratinuje, peče, ochutnává a používají se přitom různé ingredience, koření z celého světa, vybrané olivové oleje, cizokrajná zelenina a ovoce, dokonce i všelijaké mořské potvůrky.

     Národ český se stává národem kuchtíků a kuchařek, které nedokážou jen připravovat všelijaké krmě z celého světa, ale také je ochutnávat a hodnotit zda obsahují všechno co do nich patří.

     Kdepak Češi nejsou jen muzikanti, šikovní montéři, výborní hokejisté a já nevím co všechno, ale také kuchaři a kuchařky, které mohou být, díky naší televizi, ozdobou kuchyní všech mezinárodních hotelů a restaurací.

     Kéž by česká televize dokázala vrátit našemu národu také pověst dobrých čtenářů, posluchačů vážné hudby nebo znalců výtvarného umění. Třeba až zmizí z obrazovky také pořady jako Baští  celá rodina, Ať jsme tlustí na tři prsty nebo Uzený se žere studený.

A jako přídavek

KULTURNÍ  TRAGEDIE          autor Jiří  KNOPP

 

Kráčím po chodníku, já svobodný občan Hradce

A nevím zda dojdu domů ke své matce

Zda přejede mne zfetovaný jezdec mercedesu

Ty zlevněné rohlíky už zřejmě nedonesu.

Už neuvidím tu parádní akci

V růžové zahradě ordinaci

Umřu jak zblblý nevědomec

Jak poslední z posledních bezdomovec

Kteroupak – doktůrek, šelma protřelá – asi

Stáhne si v posteli svojí, za pačesy

Kteroupak pozve a po nalití vínka,

Bude jí sahat výš než na kolínka

Ona nebude vědět co s tím debilem

Naštěstí ho odvolá manželka mobilem.

Už budu doma – není to tak bledé

Teď už mne žádnej blbec nepřejede.

 

Neštěstí je v této době u nás našup

Někdo mi vyrval z ruky nákup

Taková je u nás denní praxe –

V pekle jsou i léky od doktora Maxe.

Stěžovat si budu, zatím nevím komu

Večer podívám se i na Cesty domů…

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Poesie na neděli se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

63 reakcí na KDO NEVAŘÍ NENÍ ČECH ŇAM! ŇAM! ŇAM! Jiří KNOPP

  1. Slim napsal:

    😀

  2. jaa napsal:

    Nic ve zlém ale já nevím, sice je těch vařících pořadů až moc, ale chtěla bych vědět kolik lidí- podle nich vaří. Asi nic moc.
    Nesmyslné šou – snad jen u Kluků se dalo ze začátku odkoukat fígle při přípravě – krájení a pod. Stačí se kouknout na debaty na vařících blozích na netu.. je to úplně o něčem jiném. Snaží se dohnat to co se nenaučily vařit u bábi a mami – jako my – kdy jsme se učily povinně vařit nejen z originálních materiálů, ale v dobách nouze i z levných náhražek připravit stejně chutné jídlo pro rodinu. Kuchat drůbež, vykosťovat, prostě všechno co má dobrá hospodyně , která si musí poradit s jakýmkoliv problémem…teda já musela všechno – tedy kromě hub a drštěk, ju a rybí polévky- k tomu mne nedonutily. .
    Nebo s snad dovedete představit Pavlovskou či Bohdalku u plotny… joj… jsou to jen komedianti a reklama na to co lidi nekupují ať už z jakéhokoli důvodu. Fakt bych moc chtěla vidět dvě jmenované – kuchat husu či vykosťovat kuře na roládu… to by bylo něco…
    A to „Prostřeno – no to je děs. Divím se že se Vydra na to dal vždyť se tam jen shazují, ponižují – trapárna na ultimo. Co dělat když pozitvní a zábavný pořad ve všech Tv už nikdo neumí. .Až se omrzí vaření – začne se s pletením, háčkováním či co.a kdo ví možná dojde i na tu kultúru, ale podle toho co ukazují dívadla .. joj,, …

    • vittta napsal:

      Moje žena na to čučí-ale ještě jsem neviděl, že by podle toho něco vařila.
      Já na to nečučím…ale už jsem také lecos viděl, protože mě nutila, ale také jsem podle toho nic nevařil…a to pořád něco vařím.
      Přitom, když už jsem to viděl, tak se mi třeba něco zdálo zajímavé, tak že to uvařím, ale jak to skončilo, už jsem si nic nepamatoval, podle mě to člověk prožívá, jako nějaký film, je svým způsobem vtáhnut do děje, ale jak pořad končí, začíná zas realita a v té není místo na nějaké pokusy…..

  3. strejda napsal:

    Já se na TV nedívám, jen občas něco zkouknu na počítači a tak nevím o co jde. Jiřímu Knoppovi ale věřím, že ví co píše. Píše to hezky, ale marně, marně. Jednou bude se slzou v oku vzpomínat na ty časy, kdy byla TV plná vaření.🙂

    • jaa napsal:

      Tak ta poslední věta mne dostala, i když už teď jede jen výjimečně….

  4. Miluše napsal:

    Ráda si čtu v knížkách s recepty, občas se něčím inspiruji, ale stejně pak uvařím podle sebe. Jednu kuchařskou knihu mám ale obzvlášť ráda. Je to kniha „Muž v zástěře“ od Achile Gregora. To se čte nádherně, ale zapomenete jít vařit. Stejně tak se mi moc líbilo vyprávění pana Hudce, alias Godota – „Kreténovy zápisky – kali orexi.“ Řeckou kuchyni jsme tu měli podánu tak barvitě a „jako na talíři“, z popisu jídel a ochutnaných vín byla cítit i ta vůně.. Dneska jsem si tu část jeho zápisků znovu přečetla a dodatečně děkuji.🙂

  5. cobolik pacholik napsal:

    ja pojal po svojom,co pise el colonel,ze sa narod pepikov oziera,ze sa to propaguje jak liek na striedmy zivot,ukazuje sa hojnost,ja to nemusim a nikdy ma nezaujimalo nejake kukanie na varenie,ja zazil hlad mna uderilo a na ruku som si potom dal po troch rokoch vykerovat od uderenia,co pise epitaf na cintorine piskarevsky v meste petra velkeho,ja sam hadoval par tyzdnov,proste barz malo zral a uderilo ma tam vela,hlavne jak nozikom si nejaky biedak v tej skurvenej vojne pri blokade a stotisice druhej holoty(ktora zdochla neumrela,ale zdochla od hladu a stradania jak posledne psi,(y) nozikom na stole v kuchyni pomedzi spary na kychynskom stole vyskraboval nejaku mastnu masu,ktoru mala velkost hlavicky koulickoveho pera a to hodil do horucej vody,pil jak polievku a zazival slast z jedenia,ja neviem ci som normalny,ale toto ked som cital nemal som pokoja mnoho dni a dumal,ja trochu pohladoval a oni v tej skurvenej zime?jak by sme dnes MY znasali taku pakaren,ja sa malem posral a to necele tyzdne3 som barz malo jedol,kus z odpadu co som nasiel a nemal som nijake prujmy,ci stavy otravy,zral som smetie a zil tiez v blokade cudzej zeme,co ona ani na vine nebola,blokada alkoholova v mojom zivote a mnohe okolnsoti okolo toho,dost to casto spominam a pisem,bo to boli jedne z chvil v tom pestrom zasranom zivote co som bol pritisnuty tak,ze som sa malem posral,este dodam ci som normalny u mojich bosov nechodi smetiar po smetie ja robim smetiara v lete to smrdi jak kurva a nemusel by som nic preberat,ci triedit jak spravne,len plastic zaviazat a hodit na maly vyklapac co mam a na plant hodit do kontajnera,ja vsetko preberiem na max,hlavne koli zradlu vlastne len koli zradlu,plno tych bielych larv co v lete normalne a smrdi to jak kurva,co ma neodpudi,ani deko od toho triedenia,aby sa zradlo nevyhodilo,ale hodim do plastikovej krabice a odnesiem k lesu,ci kriakom,kde vtacky,srny,rakune,dokonca liska zozeru,do cista,bo o tyzden vidim,ze cisto,serie ma to vyhadzovanie,ale robim to preto,ze docista nevyjde na vnivoc,aspom zver a vtactvo ma a nie je toho malo a nic lacne,oni o tom vedia aj preco to robim ,T.J tak sa vola mozek firmy,mi povedal,ze to vyhodeny cas,len som nan kukol a vedia,ze som zil na ulici 7 mesiacov povedal len ok ,casom mi to trva aj do hodiny pretriedim vsetko jak popoluska do plastikov zradlo do lesa a potriedene do recyklacnych kontajnerov priveziem na plant,poniektory mi vravia,ze som fuck top,to jest pojebany aj doma mi naznacuju,j a dumam svoje a preberam ten puch bez nejmensieho odporu,bo mam stale v tej sibnutej palici,jak ja bol hladny jak kurva,mam nasledky,som cvok,ci moderne povedane syndrom,som pojeb?zaujimalo by ma,co si vy myslite,co jasne jak svina nic nezmeni moje pocinanie,bo myslim,ze to mozno uchylka,ci cokolvek,len tak ma zaujima rekacia,nemusi byt hromadne,bo tak dumam,ze pojebovy netreba reagovat,ale tak ma koplo,bezprostredne pisem .
    PS.el colonel jak furt dobre,bo zranica to zaklad,pole,ci dobytok,tiez, hlavne slnko,voda rocne obdobia,to ostatne,ked zasranduje,to som zvedavy,co povie nejaky expert,kym sa zacneme zrat medzi sebou jak krysy…

    • Miluše napsal:

      Čobolíku, rozumím dobře. Jen si myslím, že smyslem článku bylo pobavit a satirou „ocenit “ programy v televizi.🙂
      Blokáda v Leningradu je jiná věc. Byla jsem na Piskarevském hřbitově a do smrti mi nebude osud těch lidí lhostejný, stejně jako budu vděčná za to, že naše generace prožila 70 let v míru. Měli by se tam podívat všichni ti, co nám v současnosti líčí dějiny a ti, co si zahrávají s osudem lidí. 😦

    • Karamela napsal:

      Nejste sám Čobolíku, já jsem úplně přesně šibnutá. Vybírám popelnice zvířatům všeho druhu a minule jsme dokonce osobně zdlábli nalezenou – originál balenou, máslovou vánočku s mandlemi, naprosto netklou(!), která byla 1(!)-slovy – jeden den propadlá. To mi i těm slepicím bylo líto. Onehdá jsme vařili psovi vyhozenou chlazenou kachnu!. O pytlech pečiva a mléčných výrobků ani nemluvě. Hlava mi to nebere.
      Mě to naučili doma, naši zažili válku a tatínek vždycky strašně hltal jídlo, do smrti nezapomněl na hlad v Raichu.
      Na Piskarievském hřbitově jsem taky byla. Je neuvěřitelné, že se najdou na světě hajzli, kteří to zpochybňují😦

    • blbíš napsal:

      Čobole, jsem taky FUCK TOP, ale nedopracoval jsem se k tomu hladem jako Ty, ani nástupem třídicích popelnic, ale prostě úctou k jídlu, protože jsem od mládí viděl, že k němu mají úctu i moji rodiče. Táta nikdy nemluvil o koncentráku, ale ta úcta k jídlu tam byla až posvátná. Zrovna nedávno, když jsem mluvil se svým kamarádem ze školy, jehož táta byl taky v koncentráku, ten to měl s jídlem stejné. Čobole, výchovu ani osobní prožitek ničím nenahradíš, tak to prostě bylo, je a bude. Jen přechytřelí dětem kážou, že v mekáči najdou štěstí. A to bys viděl teprve ten zmar, když manželka potají(=učitelka) z odpadních košů ve škole vytahuje i nerozbalené svačiny, které maminky dětem se starostlivostí připravují. Zároveň ale nedomýšlejí, když jim dávají současně peníze, že nějaký chleba se šunkou není pro jejich dítka IN. Sotva svačinu vyhodí do koše, jdou demonstrativně před chudšími spolužáky ke školnímu automatu maminčin peníz proměnit za bagetu s colou, to aby všichni viděli, jak jsou IN!!! Jo a to bys koukal, jak ty svačiny milují všichni psy a kočky za ploty, které vedou k našemu domu! Až všem sousedům je manželka nějak podezřelá, když i ti nejhrozivější hafani se mohou ocasy uvrtět, místo aby zuřivě štěkali, jako na každého jiného. I ta zvěř to má v hlavě srovnanější než mnozí z nás!!!
      Takže Čobole, fuckem topem klidně nasírej, já to dělám taky tak a jak pozoruju na dětech, tak jídla si také váží a to je moc dobře!!!

  6. brtnikvbrlohu napsal:

    Dyby se vařilo jen u nás, ale ono se pilně vaří i ve „spřátelené cizině“🙂

  7. tata napsal:

    VAŘENÍ
    Je moje hoby ,občas se dám inspirovat,nejsou tam jen blbosti.OBČAS tam najdu jidla co jsem zařadil k občasnému uvaření.

  8. peter. napsal:

    • peter. napsal:

      Keď varia chlapi,je to kocert vynachádzavosti,fantázie,je to UMENIE!!!Chlap nikdy neuvarí rovnako ani praženicu,nie to ešte guláš.Každé jedlo navarené chlapom je unikát!Preto v najlepších hoteloch a reštauráciách je šéfkuchárom vždy chlap!
      Ženy potrebujú ku svojemu vareniu recepty ktoré im napísala mama,kuchárske knihy,presné normy,alebo sa pozerajú na TV programy o varení.Preto sa uplatňujú len v školských,závodných a verejných jedálňach alebo vo vývarovniach.
      Čo sa mi pri varení osvdčilo :Ak sa vám pokazí umývačka riadu(nádobí),najpohodlnejšie je poskladať neumytý riad do vane a sprchovať,sprchovať,sprchovať……..

      • vittta napsal:

        Ženská je ženská a ženské vaření má svoje specifika.
        Ještě jsem neviděl, že by ženská dělala guláš na pořádně osmažené cibulce.
        Také každá ženská krájí maso na komicky malé kousky.
        Do guláše použije 3,5 (!) cibule a 3,75 stroužku česneku, zbytek dají do lednice, kde se to pak vyhodí, až si toho chlap všimne, protože ty zbylé kusy jsou umě zabalené, takže nejsou vidět.
        Nebo to dělají na oleji….sádlo nemají rády, tlusté, hubené, je to jedno.
        A koláč….každá správná ženská peče „koláč“, takový ten na tom plechu, a to i v případě, že ho nikdo nejí….
        A u jiných jídel je to podobné…ta moje dělá hovězí polévku 5 hodin a nezastaví se ani na vteřinu.
        Leje z ní, uštvaná……a to jí těstíčko na knedlíčky dělám já.
        Nikdy se mi nepovedlo zjistit, co vlastně dělá, já u toho relaxuju, když to vařím.
        Ale v tom mase teda není ani šlaška…..to obírá asi hodinu, že to nesnáší….přitom učitelka, jí ve školní jídelně, a děsně si libuje.
        Jí jen kuřecí řízky, samozřejmě prsní a ty také obírá hodinu, aby tam nebyl ani sebemenší kousíček tuku..vždycky jí říkám, že z toho, co okrájí, udělám v pohodě solidní čínu!

        • kchodl napsal:

          Dtto. U nás to funguje taky tak. Ale je pravda, že současná přítelkyně vařit moc umí, čte ty různé časopisy – Apetit a tak dále. Peče, smaží, dusí, vaří. Takže návštěva kvalitního obchoďáku je finanční katastrofa, utratí „nos mezi vočima“.

          Tuhle jsem si pochutnal na špenátové polévce, úplně super, jak ze soutěže šéfkuchařů královských dvorů. Říkám, to by chtělo častěji, takovou lahůdku. Jenže to jsem nevěděl, že jeden talíř „zelený polívky“ vyšel dost přes kilo, protože v tom byl pravý listový špenát dovážený snad až z Marsu – podle ceny, a 100g pravého parmazánu nějakého speciálního druhu. S ní je to tak vždycky, když je něco podezřele dobré, raději se neptám na cenu.

          Sám pochopitelně vařím mnohem úsporněji, nejraději jednoduchá jídla. Zásadně na sádle, to je pro chlapa nejzdravější. Nejlepší zelenina je ta prošlá prasetem či jiným užitečným zvířetem. Správné jidlo musí jít udělat v jednom kotlíku na ohni, ještě se připouští pánev. Samozřejmě ještě rožeň a pekáč. Zbytek věcí je pro ženský.

          V civilizaci jsem si ještě oblíbil tyčový mixér – to se vrazí do hrachovky nebo čočkovky a udělá se vrhhummm – „A je to !“.🙂

        • jaa napsal:

          Nebrblete – asi jim nikdo nevtloukl do hlavy, že na smažení je sádlo nejlepší, když šetřit tak maximálně půl na půl. Bývával dobrý 100%ní/ se sádlem/- co se už nedělá – už jsou „new“ říznuté olejem řepkovým a „rostlinnými tuky ů. a To se dává do všeho. Pravda je , že jsem si samozřejmě taky všechno nadšeně vyzkoušela—a honem zacouvala. Není to ono, změní se i chuť. Ju a tak akce „proti živočišným byla dost masívní – takže se dost těžko odolávalo.Bývával dobrý i slunečnicový olej z Maďarska, ale už to taky není ono. Buď je to s něčím tajně míchané nebo.. kdo ví.. není to ono. když jej rozpálíte je takový vodově řídký a má divnou chuť…Faktem je že mám výhodu – bábi měla na stravu 8 chlapů – takže věděla, že cibule a česneku není nikdy dost. Takže jsem se držela toho, že když 1 cikube – tak ta největší. atd. s česnekem podobně…. Ju a na papriku taky pozor – asi je něčím míchaná – ne feferonky – spíš jihoamerickák koření….

        • jaa napsal:

          Už jste zkoušel guláš – kolik masa tolik cibule/na váhu/ – a po dohotovení – tu cibulu místo zahušťování rozmixovat?????

          • vittta napsal:

            Kolik masa-tolik cibule to dělám vždycky, ale na tu cibuli se hodí paprika a z toho se dělá základ, musí se to jakoby upražit, to je poznat čuchem, že je to akorát
            Kilo cibule pak není při smažení dozlatova zase tak vidět a dát jí víc, je to sladké.
            Bratranec takhle dělá rajskou, tam žádný základ není, takže tu cibuli tam lupne až nakonec, navíc tam není sladkost na závadu.
            Já to ovšem dělám raději s perníkem, i když to pak nemůžu pomalu žrát, jelikož mám cukrovku.
            Na cibulce s gulášovým základem dělám třeba i dršťkovou, ale s tím je moře práce a smrdí celý kvartýr……ovšem-to je pak dršťková, a ne ty hnusy, co někteří drzouni za dršťkovou vydávají.

  9. Strejda Olin napsal:

    Všímáte si těch surovin a ingrediencí? To by musela většina lidí krást, aby si to mohli dovolit. Kdo z vás chodí nakupovat, ví jaká je drahota. Vše musí být čerstvé, nemražené, nejkvalitnější. Podle mě TV produkce a kuchaři typu Pohlreich žijí totálně mimo realitu. Nebudu to dál rozvíjet, víte o čem mluvím.
    Ještě osobní poznámka – nikdy se nás dětí máma neptala, co bychom si daly, co dala na stůl, to se snědlo. Naučila nás nebýt vybíravý a jíst vše. Snad i proto mi i v družině a závodní kuchyni chutnalo, nemám na ně tak negativní vzpomínky, jak to slýchávám v TV.

    • tata napsal:

      NESMÍŠ zapomenout že žijou v jiných dimenzích s jinými příjmi……..abych pravdu řekl taky nesním všechno potrpím si na dobré jidlo,promě dobré papaní bylo vždy vepředu taky podle toho vypadám dá se řici že to byl muj koníček

    • Petrpavel napsal:

      Naštěstí to vaření v tv je neškodné, teď třeba žena pospává a vnučka se učí u Prostřena.
      Jsem zastáncem nosné základní klasické potraviny, ať už je to maso nebo jahoda, nepřichucovat, nekazit, nerozmělňovat. Jednoduchosti, kvality. Co tím myslím? Raděj vařená hora masa s křenem nebo litr jahodového žahouru se dvěma lívanečky než to co z desítek surovin a přichucovadel vyprodukují mistři kuchařského umění v televizi kde výsledkem je malé zakroucené nic (raděj jsem chtěl napsat hovínko) na okraji talíře. Bude to možná i tím, že jsem díky ženě nikdy nebyl postaven do úlohy krmiče rodiny. Když se to výjimečně stávalo, to když žena sloužila 24-tku v sobotu a neděli, dopadalo to vždy stejně. Dodnes dcera vzpomíná, a nemůže vidět hovězí vývar s masem a brambory a volské oko s hráškem🙂 , obvyklé to mé menu.

      • kchodl napsal:

        Přesně, základní chutě jsou základní chutě. „Nosné chutě“, to je výborný termín.

  10. tata napsal:

    tO JSTE MI PŘIPOMNĚL
    KOUPIL jsem ženě pulku kachny ted takové věci moc nemohu kvuli váze takže si to dělala pro sebe.brka vytrhávala skorem 3 hodiny……….ja bych to dal do trouby přes noc peču pomalím,5/7 hodin na 90C, a ani bych se sní nepiplal nasolil nakmínoval a šup a je to.V tom jsou ženský pro nás nepochopitelní co mě trvá par minut ji hodinu,je fakt že teda po mém vaření je vic bordelu a nadobí vše mám připraveno na taliřkách,mističkách a pak to jde šup šup

    • Strejda Olin napsal:

      Tato, nadváha nebývá většinou z jídla, ale z nedostatku pohybu (nebo je to genetické a s tím se toho moc nenadělá). Když jsi hrával tenis a jezdil po montážích, asi jsi vypad jinak. Já se přes zimu válím doma a kynu, ale pak na jaře odjedu na chatu a do října shodím 10 kilo.
      Včera jsem se byl podívat po houbách, ale stále nic. Jen jsem hned za plotem našel pěkné václavky a uvařil z nich „dršťkovku“.

      • Petrpavel napsal:

        10? Já jen 4, a to jsem kmital jako málokterý rok.
        Zajímavý úkaz : u nás taky jen na parcele u potoka krásné shluky václavek a pár ryzců, v lese ani ň, za hodinu tam žena viděla dvě muchomůrky červené.

    • jaa napsal:

      tato, když nemůžete nebo nechcete originál – co tak zkusit – půlku kuřete – osolit, zalít pivem a pomalu dusit/péct nejlíp v simaxové kryté misce. Ju a docela jinou chuť to kuře dostane, když je zasypetě /obalíte/propláchnutým kysaným zelím a zase – zakrýt a pomalu dusit/péct. Obojí nechat na závěr tak 1/4 hodinky odkryté osmahnout. aby chytilo barvu Jinak stačí i širší kastrol zakrytý napevno alobalem…

      • tata napsal:

        znam ………falešná kachna……já měl vždy problém s VÁHOU OLINE……..NA VOJNU jsem rukoval 110kg litám 40nahoru 40 dolu…….hrozně žeru když mám období sem takovej baloun..před rokem jsem měl 150………ted 120 ale už asi nebudu moc žrat už je to dřina schodit ……….jenže nevím jak vždy mě postihne strašná žravost,najim se a za 10 minut mužu znova………od dneska zase jen zeleninka bez uzenin ,chleba,jen krutí a kuřecí ale jen málo,rano mrkev jabko,svačina malej jogurt oběd brokolice,ovoce a k večeři cotage s bilkem…….a to zase musim měsic držet vtomto duchu

  11. jaa napsal:

    Jen ještě upozirnění pro Brno. Restauratéři jsou vynalézaví… jako úříloha .. rozpečený chléb… no chleba opečený v topinkovači, politý olejem s nasekanými bylinkami a česnekem…. kolik záhadbého oleje se ze dvou plátků odnesených domů na prozkoumání se objevilo , byste nevěřili. A na talíři místo šťávy – taky olej… uff. Kdy jsou ty doby, když jsme chodili na vynikající topinky s tatarákem do Avionu… už ani ti kuchaři nejsou co bývali – takže se vůbec nedivím že musej platit natáčení a vysílání tak drahých reklam.

    • Petrpavel napsal:

      Nikdo nebude věřit že a jak mi chutnal jako klukovi chleba s hořčicí za dvacetník o přestávce fotbalu na Spartě Košíře … Čerstvý vzduch dělá divy, nejlepší kuchař.
      Ještě k Olinovi : taky si nepamatuji, že by mi někdy nechutnaly obědy ve škole nebo v menze. I ta pověstná kostka krupicové „kaše“ politá šťávou 🙂 .

      • Strejda Olin napsal:

        Moje mama říkávala, že dobré prase všechno spase🙂
        Odjakživa jsem snědl cokoliv. Samozřejmě jako většina lidí i já mám něco raději a něco méně, některá jídla nevyhledávám a když si můžu vybrat, tak si je nadám. Jsem typický všežravec, pochutnám si na bifteku stejně jako na pajšlu, na číně stejně jako na fazolích. Jen jedno bych do huby nevzal za žádnou cenu – mléko. Brrrr….😦

        • Petrpavel napsal:

          Mléko je výborná a chutná poživatina, zvlášť svařené s půlcentimetrovým škraloupem (bejvávalo) 🙂 .
          Ale jako malý sváděl jsem souboje s tetou která mi nutila mlékovou polévku, osolené mléko, brrr …

          • oh napsal:

            To já naopak mlékovou polévku miloval. Jenže jsem se nikdy neobtěžoval naučit se jí uvařit. Hlavně mi nepište, jak je to jednoduchý recept. Těch už jsem pár vyzkoušel a stejně netrefím tu správnou chuť jako od babičky. Něco prostě vždycky chybí, možná poctivé mléko, dobrá mouka a domácí vajíčka na domácí nudle, ale… třeba jen ten pocit a pohoda…
            Ale jinak se u nás jedlo všechno. Procházelo mi jen jedno – odmítal jsem segedín a tak mi doma vždycky odebrali stranou trochu masa a omáčky před přidáním zelí. Jinak vždycky platilo jednoduché pravidlo: buď jez co dostaneš, nebo nejez vůbec.

            • Petrpavel napsal:

              Po receptu na mlékovou polívku jsem se u tety opravdu, ale opravdu, nepídil 🙂 .

  12. Strejda Olin napsal:

    Pročítám diskusi a jsme dojatý, kolik je tu příznivců fortelného, poctivého „českého“ vaření. Teď je sice v módě jí opovrhovat a všelijak deklasovat, ale já si myslím, že naše kuchyně je úžasná a není nutné za každou cenu „odcházet“ k cizím kuchyním. Pro spestření ano, ale jako trend?

  13. Strejda Olin napsal:

    Vykašlete se na všelijaké kuchařky a kupte si http://www.receptury.com/
    Já mám od Runštuka a kol. „Normy teplých pokrmů“ a neznám lepší kuchařku. Také doporučuji od stejného autora „Normy studených pokrmů“.
    Např. jako dárek k Vánocům. Neuděláte chybu, věřte mi.

    • jaa napsal:

      Já jsem nasbírala sice kuchařek všech možných – bába zvědavá. ale v pernamenci a už salátovém vydání jsou jen dvě pradávné – Kuchařka pro začátečníky – kde je vše no a ta druhá: taky už salát “ Dědeček na scestí a 300 dalších míchaných nápojů… jo to je něco.. je tam komplet všechno…. vycházely kdysi dávno chytré knížky…🙂

  14. kchodl napsal:

    Vaření v televizi je asi jediné, na co se dá téměř dívat. Tedy v porovnání s ostatním.
    Kdysi jsem se docela rád díval na toho Jamie Olivera, protože často dělal třeba oceánské ryby a takové věci. Tehdy to bylo pro mě nové, v českých TV ještě tyhle pořady tolik nebyly – a učil jsem se z toho anglicky.

    Po všech možných obchodních a cestovních zážitcích, kdy většinou skončíte večer v neznámém městě, třeba i v drahém hotelu – a cpou do Vás různá „minutková“ a „luxusní“ žrádla, nic obyčejného, jsem se naučil takovou tu „vymazlenou“ a složitou kuchyni z duše nenávidět.

    Někam přijedete večer a rádi byste si dali třeba obyčejnou svíčkovou s knedlíkem, když jste v ČR. Ale nemají, protože je to „obyčejné“ jídlo, takže dostanete blaf z mizerného, nevystárlého hovězího, které je tuhé jak podrážka, na to plácnutý nějaký hrozný sýr a broskev, k tomu hranolky nebo pomfrity. Bez kečupu ani ránu.

    Lepší to není, ani když skoro nic z minulého odstavce neplatí – a jídlo je uděláno prvotřídně. Ale žrát každý den zajíce na víně nebo cosi pojmenované francouzsky, v čem je asi tak milion chutí, to je na žaludeční vředy. Pokud máte žaludek, že můžete na sucho spolknout třeba budík, jako mám já, tak je to aspoň hrozná otrava. Pak přijedete domů, a přítelkyně Vás chce něčím jedlým potěšit, takže koupí a udělá třeba biftek … s pomfrity a k tomu nějaké francouzské červené. No prima !

    Proto mám rád ta jednoduchá jídla. Čočka se smaženou cibulí, párkem a volskými oky, ňam ňam.
    Obyčejné pečené kuře nebo kachna, hlavně bez dalších sraček. Jen s vařeným bramborem. Omáčky – guláš, coby král všech jídel. Vepřo-knedlo-zelo: o tom se mi zdálo v USA, byl jsem tím tak úplně posedlý, že jsem jel 400 km do San Francisca a hledal tam nějakou českou restauraci – nenašel. Místo toho jsem skončil v čínské jídelně – $30 nebo kolik za 6 hodin jídla, žer jak můžeš – už přesně nevím. Svíčková ! To je sen. Nakonec jsme s kamarádkou letěli do Portlandu k mé tetě z druhého kolene, tam jsme týden žrali česká jídla do bezvědomí.

    Ale taková jídla jsou všude, jen bohužel nejsou na jídelních lístcích a často ani v kuchařkách, to musíte jíst doma nebo v nějaké obyčejné restauraci s místními. Třeba ve Skandinávii mají ty různé krevety s koprovou omáčkou. Francouzi také fůru takových věcí. Řekové. I ti Amíci mají spoustu normálních jedlých věcí, které vaří doma.

    Jediná vyjímka jsou Angláni, tam je k blití všechno. Fish and Chips, no fuj – a to je jedno z anglických jídel, které je téměř jedlé. Oni to ovšem milují.

    Za taková jídla se všechny národy snad stydí. Chleba se sádlem a škvarky, k tomu okurku, to si v žádné restauraci nedáte. Navíc jsou taková jídla levná a zdravá, proti všem těm překombinovaným hnusům.
    🙂

    • jaa napsal:

      Jooo – takové škvarky a sádlo z Blažovic… mhmm i když ostatní – tlačenky atd. taky nejsou marný….

    • vittta napsal:

      Ona taková svíčková dost dlouho trvá.
      Maso se musí tak na 3-4 naložit, pěkně prošpikované a obložené zeleninou.
      Pak se to peče 2-3 hodiny, než se udělá omáčka….a kloudný knedlík také musí být.
      Guláš to samé, pod 3 hodiny to nejde a ještě by se měl odležet….
      Nějaký šit z podrážky s hnusem v oleji je hotový za 10 minut.

      • kočka šklíba napsal:

        No já maso na svíčkovou naložím o den dopředu, takže pak už jí jen peču, tak max 3 hodky, spíš méně, taky kupuji maso u ověřeného řezníka, no jasně že ne z pravé svíčkové, myslím, že ani by nebyla tak dobrá, ale ze zadního, většinou z roštěnce.

        • tata napsal:

          SVÍČKOVOU………MÁM naloženou 3 dny,hodně lidí tvrdí že je to zbytečné omyl,ten rozdil je poznat………….hodně kořenové zeleniny pak se nemusí ničím zahuštovat a maso pěkně sprudka opect na přepuštěným másle,do té zeleniny přidávám malou skleničku HALALI,maso opet ovázu slaninou a ve velkém pekači to maso zasypané zeleninou peču při 90c 5/6 hodin vubec neotvirat klidně přes noc až rano pokračuji,nakonec opet trochu karamelu.MASO TAKÉ KVALITNÍ ZADNÍ Nebo roštená……….pravá svičková by asi zde bya zbytečná nevím neskoušel jsem

        • vittta napsal:

          To maso je kupodivu hotové rychleji, než ta zelenina….
          Jak kdy….někdy je to za hodinu a půl, někdy to trvá 2,5 hoďky.
          To je ono právě….s tím řezníkem.
          Já také chodím k řezníku, ale maso kupuji jak mě napadne a kde ho zrovna vidím.
          Řezník, kam chodím, nemá v tomhle extry výběr, nebo jak tam přijdu….
          Jak to není odleželé, nestojí to za nic….
          Já vařím tak, že něco někde vidím…pěkný libový bůček třeba, a dělám segedín nebo tak, zkrátka nekupuju maso že mám plán něco uvařit, ale podle toho co vidím, tak vařím.

          • tata napsal:

            VYHODA pomaleho pečení je že uděláte štavnaté maso i ze stareho kusu,nebot ten při normálním pečení potřebije peci dyl ale zase ho vysušujete,to se při pomalém nemuže stát

  15. tata napsal:

    jo česká jidla,taková kulajda,škubámky ,cmunda………….nebo stěch hutnějších svičková,segedyn a moje nejmilejší rajská……jako základ karamel ,hodně cibule 1 mrkev pak se to nemusí zahuštovat jen rozmix nebo pasirovat,kus hověziho ovázat slaninkou……….nejdřive sprudka opect ze všech stran pak ovázat……..dát do zapekací mísi a 5 hodin pomalu pect na 90,,,,,,,,trochu cibule k tomu pak tu štavu dát k omáčce lahoda

  16. jaa napsal:

    a co bramborové placky s makem??? 🙂

    • peter. napsal:

      Bryndzové halušky so škarkami,oštiepok, domáca dobre vyudená klobása,ktorá vydrží až do Veľkej noci, doma pečený chlieb s husacou masťou a pokrájanou cibuľkou….

      • kočka šklíba napsal:

        Já se omlouvám, ale co mě opravdu nechutná jsou právě halušky, ale třeba manželovi a jedné z dcer hodně. Podotýkám, že jsem je jedla i na Slovensku, domácí, ale stejně no, ale stejně tak nemusím kulajdu😉.

        • jaa napsal:

          :-)) halušky jsme vařily onehdy v šalině. Babky za mnou si notovaly – že halušky ne – protože na to nemá takové to sítko. No když se ozvala, že prkýnko a nůž docela stačí – kdo by se s tím sítkem námáhal při čištění, byla vykulená a vyptávala se jak na to. Okolo sedící zírali. Akorát to chce dobrou slaninu.. a s tím bývá potíž. Buď ji už málokdo umí, nebo ani ti vepříci nejsou co bývali.

          A co šulánky s makem ??

          • lujjza napsal:

            Šulánky s mákem a povidlama, můj tatínek to ještě musel mít hodně pocákané rozpuštěným sádlem…. Šulánky s osmaženou strouhankou musely zase být polité máslem.
            Ty bramborové placky jsme jedli buď „nahaté“, nebo s rozvařenými povidly, a byly taky potírané sádlem
            Móóóóóc dobré…..🙂

    • tata napsal:

      super

  17. kočka šklíba napsal:

    Nebýt toho že jsem měla asi v půl 10 dobrou bramboračku tak vás tu asi všechny zaškrtím😀. I tak jsem dostala chut na třeba guláš, no bude tenhle týden no😉. Svíčková asi o víkendu😉.

  18. tata napsal:

    brynzové halušky taky nemusím ale strapačky to je žrádlo……..misto brynzi zelí s uzeným špekem….aš se mi dělá blbě,když ted mám hlad po tom cotage s bilkem

    • jaa napsal:

      ale kysané zelí je dobré.. i na dietu.. kfyž toho špeku nedáváte víc nez zelí…

  19. tata napsal:

    radši jdu spát nebo se pujdu nacpat

  20. Rosťa napsal:

    To je samý guláš, knedlo – zelo, svíčková, chleba se sádlem, škvarky ….. My z lepších rodin výhradně kostky ve skluzu za 500😆

    • jaa napsal:

      ??? prozraďte šifru

      • oh napsal:

        To je odkaz na jednu dost otravnou tv reklamu. Pokud vás minula, přálo vám štěstí. 🙂

      • Rosťa napsal:

        Jak píše „oh“, neuvěřitelně otravná reklama v teletníku. Jinak já se stravuji téměř výhradně dietním a zdravým bílým masem. Škvarky, špek, uzený bůček ( i neuzený ), podbradek a vše na sádle. Jak není na mase na tři prsty toho bílého, nebudí to ve mně důvěru. Zdraví má přednost.

  21. jirka.Knopp@seznam.cz napsal:

    No tak vidíte.Potřebujeme my nějaké Pohlraichy a jiné televizníi reklamní kuchaře? My si vystačíme sami. Stačí mít hlad a hlavně chuť.A trochu té české vynalézavosti.Někdo se sice obklopí několika kuchařskými knihami, ale pak uvaří odle sebe, že. Tak dobrou chuť.Čerszvý chléb,se sádlem a škvarkami a pivko, co?

  22. Strejda Olin napsal:

    Jaké to může být vaření, když už se místo „je to dobré“ říká „to mě baví“ a místo „nechutná mi to“ se říká „je to nuda“? Buďto jsem pošahanej já, nebo ti televizní šéfkuchaři. Pardon, Master Chef.

Komentáře nejsou povoleny.