Konec války na Ukrajině … ?


Dnes Vám k přečtení nabízím překlad besedy na ukrajinském TV kanálu „Ukrlife.tv“ s ukrajinským politickým analytikem Dmitrijem Džangilovem, který nabízí zajímavý pohled „z druhého břehu“, ovšem nepoznamenaný, na dnešní Ukrajině převažující, goebbelsovskou propagandou (pořad měl 84 min. – proto výtah podstatného)

Začněme příznivou zprávou: MMF se rozhodl nám pomoci s řešením našich ekonomických problémů. Co bude dál – prosím nějakou příznivou zprávu…

D: – Každá zpráva má dvě stránky. Ta příznivá je, že nám dali (necelých 17 mld. USD), smutné je, že jsme museli prosit. V první tranši nám teď uvolní 5 mld. a letos můžeme čerpat maximálně 60%, tj. cca 10,5 mld. – budeme-li se slušně chovat. Tyto peníze nám otvírají další možnosti úvěrování, ať od SB, EU nebo garancí USA – celkem asi 5,5 mld. Dluhů máme letos do konce roku 9 – 10 mld., dostaneme cca 13 mld. Takže nám zbudou 3-4 mld., které zaplatíme za ruský plyn.  Poněkud jsem to zjednodušil, protože je třeba to vidět v čase, něco přijde až poč. příštího roku a půlka první tranše půjde do devizových rezerv, což následně na čas upevní naši měnu. To, o čem mluvíme, řeší problém roku 2015 přenesením problému splátek dopředu na 2019., 20. a další roky. Předpokládá se, že budeme platit z ekonomického růstu, který se předpokládá od příštího roku, ale tomu nevěřím, nejdříve tak v roce 2017. Co ale budeme celou tu dobu dělat, z čeho budeme vracet ty půjčky? To vláda a centrální banka (CB) neřeší, protože to už nebudou oni, kdo bude vracet. To už bude nová vláda, nový šéf CB a – s prominutím – možná i nový prezident. Jaceňuk přece prohlásil, že se nesmíme starat o sebe, ale o příští generace. Ano, to řekl milionář Jaceňuk, který se už o sebe stihl postarat. Tenhle člověk v letech 2013-2014 sliboval lidem, že jdeme do EU, kde budou mít 5x vyšší mzdy… – a dostali -30%.  Předminulý týden se v USA rozšířily názory (býv. Reaganův poradce), že jedinou šancí Ukrajiny, jak se vyrovnat s dluhy – je platit půdou. V každém případě, dle údajů OSN, k roku 2011 Ukrajina prodala 400 tisíc ha půdy. Co je na tom, nevím, ale možné to je. Abych uzavřel toto téma, chci říci, že úvěry jsou jakési berle, pomocí nichž se kamsi šouráme. Je ale načase začít používat vlastní rachitické nožičky a začít se hýbat samým.

Ale u nás se reformy dělají proto, aby se rozběhl byznys, aby více vydělával, aby velký byznys neměl problémy. Proč mají ale na odstranění problémů bohatých platit ti chudí? Ať se oligarchové složí po miliardě dolarů.

Proč stát refinancováním pomáhá majitelům bank a ne občanům, kteří si vzali devizový úvěr. Jestliže říkají, že to bylo jejich riziko, tak ať také přiznají existenci války, což je vyšší moc – to ale oni nedělají. A jestliže šéfka CB prohlásí, že kurs hřivny je nestabilní kvůli válečným událostem. Proč nám lžou?

Co říkáte na informace, které v poslední době houstnou, že se očekává ofenzíva z východu?

 Víte, já nevěřím na pohádky. Podívejte se – Putin se nakonec dočkal toho, na co čekal rok, a dostal všechno, co chtěl. Běží rozkol v EU kvůli sankcím, mezi Berlínem a NATO, začtete-li se do německého Spiegelu,, tak tam tolik nadávek na Američany dosud ještě nebylo. To potvrzují slova ministra zahraničí Steinmeiera o tom, že oni nemají informace o posilování pravidelných jednotek ruské armády na Donbasu. Američané hrají jinou hru. Oni potřebují erární peníze na zbrojení, na nové zbrojní programy – odtud ona ruská hrozba.

Vy, Dmitriji, skutečně věříte, že tohle všecko je jeden velký fejk a ve skutečnosti se budou plnit minské dohody?

 D: – Je těžké se na Ukrajině přít o Minské dohody (MD) s těmi kdo je nečetli. Já vycházím z dokumentů a to mě omezuje, zatímco jejich fantazie (která podobně jako plyn, jak je známo z fyziky, je schopna vyplnit jakýkoli jí poskytnutý prostor.) není četbou těch dokumentů omezena. Podívejte se na toho Grojzmana (šéf parlamentu) ten vypadá jako „poc1), když říká, koho připustí k jednáním, s kým bude jednat o Donbasu – ať si přečte MD – tam je všecko popsáno!

Rusko podle minských dohod nemá prakticky žádné závazky, všecky závazky na sebe vzala Ukrajina. A oni budou vyžadovat jejich plnění. Pokud Ukrajina závazky plnit nebude, oni už před dvěma týdny v Kremlu naznačili, že „…zatím není doba na uznání suverenity (LNR a DNR), ale otázka může být nastolena“. Byl podepsán prakticky jednostranný dokument, který ale je nutné plnit. Bude kontrolovat plnění z ukrajinské strany a zástupci DNR, LNR také, a budou předkládat návrhy do Ústavy – v té dohodě to vše je popsáno! Co si myslíte? Podepsali jsme dokumenty připravené právníky Kremlu, a teď se zamyslete nad tím, kdo je idiot. Ti kremelští právníci? Kdepak! Takže kam by Putin spěchal se svými vojenskými akcemi? On si počká.

Na druhé straně řeknu paradoxní věc. Bude dobře, když budeme plnit MD.

My plnit budeme, ale oni nebudou…

 D: – Počkejte, a kdo Vám řekl, že my budeme? Jestliže Grojzman říká, že nejdřív volby a teprve potom ústavní reforma. Jestliže prezident říká, že my budeme jednat jen s místními šéfy, zvolenými ve volbách 2010, že s teroristy jednat nebude? Ať si přečte minské dohody, část o implementaci. U nás se ty dohody bojí oficiálně zveřejnit!

No, a proč bude lepší, budeme-li dohody plnit? Bude jim lézt do hlavy méně blbostí, jakože shromáždíme armádu a jedním mohutným úderem … (viz. Geraščenko, Lucenko2)), podle chorvatského scénáře shromáždíme velkou armádu za 3 dny … Nic neshromáždí – pokud ano, nezbude na ekonomiku. Je třeba přiznat situaci, jaká je. V čem spočívala velikost De Gaulla? On přiznal, že válka v Alžírsku je prohraná, že ztráty jsou už nepřijatelné – natolik byl rozumný. A Alžírsko nebylo kolonií, ale francouzským státním územím. Tady není třeba se vzdávat území – nejspíš se vytvoří něco jako Podněstří – bude to takový zmrazený konflikt. Mohou přijít noví politici, rozumnější, vzdělanější, kteří dokáží konflikt nějak vyřešit a reintegrovat toto území do Ukrajiny.

Současné naše vedení toho schopno není. Oni dokonce nejsou s to ani změnit rétoriku. Copak si myslí, že na druhé straně neukazují, co prohlašují naši mluvčí, co z nich chvílemi padá? Cože to prohlásila Vaše krajanka Sťažkina3), nositelka kultury? – že nejdřív šibenice a teprve potom školy? Cituji správně tu čubku? Jinak ji nazvat nelze, protože právě tito lidé neustále přikládají pod kotel a nedovolí nám se v tom konfliktu zastavit!

Celý svět se přece nezbláznil, a jestliže tu jsou prohlášení Američanů a Evropanů o tom, že Rusko posiluje svoji vojenskou přítomnost na Donbasu, že se určitě nechystá plnit minské dohody – o co tady jde?

 D: – Podívejte se, pokud by tomu věřili, tak by nám dali zbraně. Není důležité, co říkají, ale co dělají! Dali nám zbraně? To, že Amerika ne, bylo rozhodnuto už během návštěvy Merkelové u Obamy. Anglie nám poskytla konkrétní pomoc –  kolik? – 20 obrněnců které se hodí tak k rozhánění demonstrací a které ani nedojely na frontovou linii! Dělají si z nás srandu – jakože domorodcům dali zbraně. Všichni odpovědní politici hovoří o deeskalaci, o tom, že začala její první etapa.

 

Proč ale to všecko říkají a dělají?

 D: – Chcete slyšet pravdu? – Protože pokud nám dají zbraně, tak prohrajeme válku. Protože, dostaneme-li ty zbraně, různé horké hlavy se pustí do konfrontace, válku prohrajeme, ale pak už bude dohoda za jiných podmínek. Takže odpovědní politici chtějí mír – Obama, Kerry, Merkelová,  Holland, Tusk – i při jeho všech výpadech.

Kdo je hlavním evropským úředníkem – Tusk – a ten přece řekl, že Západ není připraven bojovat o Ukrajinu. A to řekl Ukrajině a nikomu jinému – mládenci, domluvte se!

Pokud jde o podezření, že Moskva dohody plnit nebude – to je smůla poražených. V té válce jsme byli neúspěšní. A tvářit se hrdě a prohlašovat, že shromáždíme ještě větší armádu? Pohřbíme ještě víc lidí. Proto je třeba jednat za podmínek už podepsaných.

Položím Vám otázku, kterou Vám opakovaně položím za 2 měsíce: Vy si myslíte, že Putin a bojovníci nepůjdou na Mariupol, na Charkov a na Oděsu?

 D: – Nepůjdou. Navíc já to říkám bez odpovědnosti, protože kdyby k tomu došlo, budeme mít úplně jiné starosti, než tuto besedu. Ale odpovídám: – proč? Proč by táhl na Mariupol, když podle MD budou obnoveny ekonomické styky a co bude třeba, to bez problémů přes Mariupol pojede.

Víte, mně se zdá, že ta ruská hrozba nás odvádí od našich vnitřních problémů. To znamená, že je to větší hrozba, než nezaměstnanost, než ohrožení hladem…

Teď k Putinovi a situaci v ruské státní moci. Jak Vy se díváte na možnosti převratu, atd ?

 D: – Víte, pro nejbližší Putinovo okolí bude mimořádně obtížné se včlenit do jakékoli jiné mocenské struktury a právě proto mu zachovává věrnost. Někdo z přesvědčení, někdo nuceně. Oni chápou, že při změně režimu budou vyloučeni sociálně, a jsou i varianty horší… Oni jsou včleněni do JEHO systému a odříznuti od jiných systémů. Kromě toho je pro Ruskou moc přirozené, že různé skupiny mezi sebou bojují o „dostup k tělu“, o vliv. Všem skupinám Putin vyhovuje, včetně oligarchických.

Dobře, ale dejme tomu, že najdou někoho, kdo ho zamění…

 D: – Počkejte, co znamená „najdou“, kdo uzná legitimitu? Navíc je dostatek silových struktur, připravených lidí, svázaných výhradně s Putinem a oni neuznají žádný převrat a ty jsou rozmístěny v Moskvě i v okolí. Je třeba chápat, že Putin vyhovuje všem a boj se vede jen o blízkost k němu a o vliv na něj. Putinova síla je v tom, že je zhruba stejně vzdálen. On dokonce ani liberály nevyhazuje – takový Kudrin, Čubajs nebo Gref3) jsou důležitými elementy jeho systému, kteří jsou spojeni s americkými republikány. Čubajs, mimochodem, měl na starosti Němcova – on ho sponzoroval. Tzv. „nesystémová opozice“ v Rusku je ve skutečnosti součástí systému. Novuju gazetu a Navalného financuje finanční skupina ALFA, ruských oligarchů Avena a Fridmana. Tam prakticky nejsou významní „nesystémoví lidé“. Například, někteří blbečkové tady vykřikují, že celá naděje je ve Kseniji Sobčak. Když ale u ní v bytě v období „Bolotnoj4) demonstrace našli několik mil. USD, určených na financování „Bolotné“, tak jí je za týden vrátili, přestože nemohla prokázat jejich původ. Protože vyšetřovatelům vysvětlili, že je lepší vědět, kdo, kdy a jak to financuje. Tam je hra na opozici a systém „kanalizace“ protestních nálad.

Copak je Putin věčný?

 Není věčný, ale to už je jiný problém ruské moci, která je uzavřena na jednoho člověka. Takový systém nerodí nástupce. U nás je to naopak – u nás se říká, že se tam nějaké skupiny dohodnou na nějaké figuře. Ale ne každá figura dokáže zajistit konsensus. Takový ministr obrany Šojgu za sebou nemá nějaké finanční korupční schémata a udržuje si odstup od finančních skupin, šéf Putinovy administrativy Ivanov také, navíc ten má vazbu na úplně jiné sféry. A každý další člověk z Putinova okolí je vázán na některou z vlivových skupin, mezi kterými se udržuje rovnováha.

V zájmu lepšího pochopení Ruska položím otázku: Co řekl o Rusku Bismarck?

Že žádná smlouva s Ruskem nemá cenu ani papíru, na kterém je sepsána.. – tak nějak.

D: –  No, a vidíte, to vůbec není pravda, to tady právě fantazírují místní idioti, které nelze citovat. Bismarck řekl toto: „Jestliže se někdy rozhodnete využít slabosti Ruska a donutíte je k podpisu nějakých dokumentů, nebudete toho využívat věčně. Rusové si pro svoje peníze přijdou a nepočítejte s tím, že podepsané jezuitské smlouvy jim v tom zabrání. Ony nemají ani cenu papíru, na kterém jsou napsány“.

A Putin přemýšlí tak, že to, co Rusko donutili v devadesátých podepsat, jsou právě takové jezuitské smlouvy, které už nemají cenu papíru. Takže nečtěte Jaroše5) a podívejte se na Rusko tímto prizmatem. Proto Putin mobilizuje veřejné mínění. Takovým zkušebním balónkem bývá Žirinovský6) – je mu třeba naslouchat, samozřejmě po odfiltrování některých zvláštností jeho charakteru, jeho klauniády. Kdo jako první řekl, že Rusko potřebuje mít 6 gubernií? Kolik bylo do Krymu federálních okruhů – šest. On první řekl, že Rusko ponížili. To a další věci byly do politiky zasety a Putin teď sklízí.

Ukrajina především úplně propadla diplomaticky. Víte, u nás píšeme všechno možné o Putinovi, ale kde se dočtete, že pan Sergejev neumí anglicky. Náš představitel v OSN a neumí anglicky! .. Tady se dovídáme ódy na to, jak vystoupil v OSN, jak jim to nandal .. ale tam se celá politika dělá v kuloárech a převážně v angličtině..

Vy jste citoval Bismarcka, že si Rusové pro své zájmy přijdou, co potřebuje od Ukrajiny?

D: – Oni potřebují jen, aby Ukrajina nebyla v NATO. Oni nepotřebují Ukrajinu fyzicky ani politicky ani ekonomicky, oni ji potřebují neutrální a tranzitní, a podle jejich aktuální doktríny pak obnovu humanitárních a kulturních vztahů.

Naše elita není vůbec na úrovni dnešních výzev a ani se nepokouší o sebevzdělávání. Oni myslí ve schématech svých poradců. A my víme, co to je za poradce. Podívejte se jen na toho Ukolova – prezidentova poradce, který hrdě poukazuje, jak Porošenko zchudl. Jenomže my víme, že to bylo tím, že se hluboko propadla cena jeho ruských aktiv. Ale uvnitř Ukrajiny jeho banka nabírá obrátky, jeho čokoládová firma ROSHEN loni zvýšila zisk 9x! Takže v zemi je krize, ale u Roshenu je vše o.k. Ačkoli chápu, že je třeba ukázat aspoň jednoho úspěšného podnikatele. A to, že se kvůli tomu musel stát prezidentem – to není podstatné.

Na závěr nám řekněte svoji prognózu.

D: – Válka skončila. Navíc obě strany vyprávějí o brzké ofenzívě protivníka. My říkáme, že tam mobilizují, jako bychom my měli armádu ze samých dobrovolníků. Od dob Karla Čapka nikdo nevymyslel krásnější propagandistickou větu o tom, že: …nepřátelské protiletadlové dělostřelectvo zvěrsky ostřelovalo naše bombardéry, mírumilovně bombardující jejich města…“.

Pokud jde o ekonomiku, poroste nezaměstnanost a problémy se dostaví s podzimem a novou topnou sezónou. Proběhne restrukturalizace našich dluhů a bude-li dárcovská konference, tak se jí nejspíš zúčastní i Rusko. Výrazně posílí vliv ministryně financí Jaresko, naopak Gruzíni nejspíš ve vládě skončí. Prezident bude muset hledat nějaký oligarchický konsensus, budou chtít mít větší vliv ve vládě a aspirovat bude i opozice. Dal by se očekávat přechod Ljaško a Baťkivštiny7) do opozice. Jaceňuk by možná rád z toho vlaku seskočil.

Vnější hráči jsou zainteresováni v zachování země Ukrajina. Záměrně neříkám státu. Tedy území v těchto hranicích můžeme očekávat rozvoj jednoduchých montáží, protože jsme se úrovni mezd dostali pod Čínu, ekologicky škodlivých provozů. Abych řekl něco pozitivního: – oligarchům bude také špatně, protože ti jsou z pohledu zvěnčí nositeli části národní ekonomické suverenity, tzv. ekonomického egoizmu. Ani jedna z bank nebude s domácím kapitálem. Zkrátka, je to Evropa, Východní Evropa a navíc její východ.

Ale co jsme čekali, jestliže jsme si na samém začátku (viz. prezident Kučma) zvolili za obhájce Poláky?

Takže promiňte, je-li Polsko vaším advokátem, tak nebuďte překvapeni, že jste dostali trest na tvrdo a s konfiskací…

 

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=U5jFYayvGDA

  1. „poc“ – židovská nadávka (označení mužského pohlaví
  2. Geraščenko – náměstek ministra vnitra Ukrajiny,
  3. Kudrin – býv.ministr financí RF, Čubajs – za Jelcina šéf privatizace, Gref – šéf Sberbank
  4. Bolotnaja ploščaď – místo masové demonstrace v květnu 2012
  5. Dmitrij Jaroš – vůdce ukrajinských pravicových extrémistů „Pravého sektoru“ a „Trojzubce“
  6. Vladimir Žirinovskij – vůdce ruské liberálně-demokratické strany, kontroverzní poslanec
  7. Oleg Ljaško – extrémistický poslanec Dumy, šéf Radikální strany O.L., Baťkivština – strana J. Tymošenkové
Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

26 reakcí na Konec války na Ukrajině … ?

  1. kchodl napsal:

    Skvělé !

    Džangilov to má v hlavně srovnané, dokonce cituje i Čapka. Bohužel nesdílím jeho optimismus.

    Nabízí moc chytré řešení, vedoucí k míru a úspěchu, k východisku z katastrofy, do které Ukrajinu zavlekli Ukrajinci, Brusel a následně americký loutkář. Každý přitom ví, že chytré a morální řešení je něco, co se použije až úplně naposled, když všechna ostatní „bezvadná“ řešení zcela selhala. Když nezbývá už vůbec žádná možnost a původní aktéři dají od všeho ruce pryč a někam zmizí se svým lupem. Pak konečně pustí ke kormidlu někoho, kdo má všech pět pohromadě.

    Sám Džangilov říká, že v ukrajinské politice není nikdo, kdo by byl schopen Minskou dohodu, podepsanou Porošenkem, skutečně prosadit. Ne s tímto parlamentem. Ne s touto vládou. Ne s tímto Pravým sektorem. Ne s tímto Jarošem. Ne s těmito Národními gardami. Ne s tímto Kolomojským. Ne s těmito zombifikovanými Ukrajinci … Ne v tomto vesmíru.

    Ve skutečnosti všem zúčastněným Ukrošům – mimo kanonenfutr a bezprávného obyvatelstva – tato válka s nízkou intenzitou velmi vyhovuje. Jsou na ni adaptovaní a vydělávají. Politikům to umožňuje nedělat nic a jen krást, mávat praporem a když jde do tuhého, stačí prohlásit něco o ruské invazi. Krysy vylezly z děr a náramně si to užívají.

    Převrat a válku vyvolali Američané, z geopolitických důvodů – kterých se v žádném případě nevzdali. Jen se přeskupují a zkusí to trošku jinak, potřebují pauzu, snaží se pomíchat karty a některé vyměnit, vhodit do hry pár falešných es. V USA začíná volební kampaň a žádná strana nemůže připustit, že by „proti Putinovi couvli“. Přeskupení figurek je vyžadováno i kvůli blížící se finální zprávě o MH17, což má být v srpnu. Její publikaci bude nutné zahladit něčím ještě strašnějším, proti čemuž bude 298 mrtvých jen okrajová nepříjemnost. A je tu mnoho a mnoho dalších důvodů, proč bude zabijačka pokračovat.

    Všichni si mohou všimnout, že američtí „instruktoři“ v žádném případě nebalí saky-paky. Naopak, neustále posilují, podle oznámených plánů mají „školení“ končit někdy v srpnu. Na srpen je také plánováno vyvrcholení všech cvičení NATO, posílení jednotek v Pobaltí, Polsku a jinde. Probíhá další vlna ukrošské mobilizace – na absolutně základní výcvik jsou potřeba alespoň tři měsíce. To opět vychází na srpen. Není pravda, že západní zbraně na Ukrajinu neproudí. Naopak, Ukroši horečně nakupují. Budování armády pokračuje.

    Kerryho tanečky neznamenají téměř nic. Sama Nulandová kolikrát naznačovala, že kečupář je na SD páté kolo u vozu. Už jednou se mu povedlo jestřáby zastavit v bombardování Sýrie, podruhé takovou chybu neudělají. Vždyť ani Obama k tomu neřekl vůbec nic. Opičák se drží úplně zpátky, svého ministra zahraničí nepodpořil jediným skřekem.

    Důvodem, proč Amíci přerušili – jistě jen dočasně – konfrontaci s Ruskem, může být více. Ale jistě to není nějaké pochodování žluťáků po Rudém náměstí, AIIB nebo další věci. Něco vážnějšího.

    Tou věcí může být, že Saudové nakupují v Pakistánu jaderné zbraně. Již dávno bylo známo, že Pakistánské bomby jsou placené Saudy a že říkají pane hlavně jim. Ale nyní, v souvislosti s Íránem, položilo nové agresivní saudské vedení Amíkům nůž na krk – bombardování a sankce proti Íránu, žádná dohoda. Nebo saudské jaderné zbraně.

    Což dává představu, na co Amíci zrovna teď potřebují ruskou diplomacii a proč přilezli ke křížku.
    Protože jinak, saudská bomba znamená okamžitě íranskou, egyptskou a tureckou.

    Viz. například zde:
    http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/world_news/Middle_East/article1557090.ece
    Je to sice bulvár, ale stejně jako Spiegel má často velmi dobré informace. Které jsou často popřeny a dementovány (Jistě, pane ministře:“Už to dementovali ? Pokud ne, tak tomu nevěřím“).

    To se mi líbí

  2. kchodl napsal:

    Dovoluji si ještě – v opozici k Hrochem velmi pěkně přeloženému rozhovoru – upozornit na výborný článek Isčenka. http://thesaker.is/one-miserably-failed-state/

    V krátkosti tam vyvozuje, že pokračování války na Ukrajině je nevyhnutelné. Kyjev nemá jiné východisko než spustit další kolo, jinak padne. Američané ho k tomu nutí všemi způsoby – i když v posledním týdnu říkají veřejně opak. Všem je také jasné, že další srážka bude pro Ukroše fatální, s povstalci prohrají. Cílem Amíků je válka s Ruskem, zatažení Ruska do konfliktu, což se Rusové snaží co nejvíce oddálit. Nebo alespoň přehodit starost o zhroucený stát na Rusko – starat se o 40 milionů Ukrošů je příliš drahé a nic z toho nekouká, nejsou schopni samostatné existence, predikcí pro další léta je občanská válka na celém území západní Ukrajiny nebo velmi drahá a neúspěšná okupace, jako v Iráku nebo Afghanistánu. Proto Západ zcela ignoruje dodávky ruských zbraní a veškerou další vojenskou pomoc Ruska Donbasu – ačkoliv musí mít hory důkazů o dodávkách, Západ dělá, že nevidí a neslyší.

    To se mi líbí

  3. Tacit napsal:

    Skvělý článek i ten Kchodlův odkaz rozhodně stojí za přečtení.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Isčenko stojí za přečtení vždycky. Ale v druhé půli článku se myslím mýlí – že Západ utajuje ruskou podporu – stačí se podívat, jak ve všech médiích omílají dva – prý ruské – zajatce. Nebo že 35 tisíc vojáků povstalců se chystá na obsazení dalšího území, snad včetně Kyjeva. Na to nemají dost sil, maximálně tak k posunutí hranic DLR. LLR o pár kilometrů, možná získání Mariopolu, kde mají na své straně téměř všechno obyvatelstvo.

      S čím souhlasím, že Západ by rád přehodil starost o hysterizovanou banderovskou Ukrajinu na Rusko, donutil je krvácet a marně tratit peníze při snaze uvést všechno do pořádku. Protože EU to platit nemůže, i kdyby chtěla, a USA to platit nechce – je to černá díra, ani totální koloniální vytěžení zisků z Ukrošska by nepokrylo náklady. „Mírové síly“, aka „okupace light“ jako v Kosovu také není řešení, každý si hned vzpomene, jak sovětčíci naháněli banderovce ještě 10 let po válce.

      Jediná cesta je, oplotit a nechat to vyhnít.

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Nelze se postavit k Minsk II jako k míru, který je akceptovatelný pro současnou a budoucí EU.
        Protože prohra na Ukrajině pro budoucí EU bude znamenat konec EU.
        Proč se Soros bojí Putinovy strategie a proč tak hystericky kritizuje Merkelovou a její použití Hollanda jako štítu, za záchranu Německých vkladů do Řecka.
        Protože pokračování současného míru po Minsk II, je naprosto likvidační pro rozvoj současné Kyjevské moci.Protože tato moc není bez použití zahraničních jednotek sto vyhrát válku v požadovaném čase a kvalitě.
        Proto, protože při dobalancování s vysokou pravděpodobností nyní sehraje svoji úlohu Cameron a pokud nahradí ( jako že kvůli svému přežití musí) tápající Merkelovou a vůbec celé současné Francousko_Němocko_Americké vedení EU tím Anglicko _Americkým, tak v rámci záchrany budoucnosti celé Evropy musí Ukrajinu dořešit na úkor Rusů tj. – > vítěznou válkou.
        Protože nyní je již jasné, že za celý dosavadní průběh a neúspěchy „demokratického řešení“ Ukrajinského problému nese vinu samotná EU s tím FR_Deu_USA vedením a to se musí dle Camerona radikálně změnit.
        To že kongres USA vyhlásil válku Rusku již dávno a to tím že „Sněmovna reprezentantů schválila právní předpis H. Res 758, opravňující USA k vojenské konfrontaci s Ruskem “ tak to byl ten elementární předpoklad k úspěšnému vyřešení Ukrajiny ve prospěch USA investic.
        Tož pokud se podaří naprostý kolaps Ukrajinské ekonomiky, potom konečně dojde k totálnímu rozpadu řízení státu a také k finálnímu rozpadu území ale právě tomuto je nutné předejít tou vítěznou válkou, jinak bude stále obtížnější udržovat proevropsky a proamericky naladěnou Ukrajinu do roku 2020.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Souhlas.
          Nojo, „krátká vítězná válka“, to by bylo, kdyby na tohle nedošlo. 🙂

          Netuším, co Američané čekali, ale pravděpodobně bylo cílem zatáhnout Rusko do dalšího „Afghanistánu“, tentokrát na Ukrajině. Tedy donutit Rusko, aby Ukrajinu obsadilo vojensky.

          Amíci by pak podporovali „bojovníky za svobodu a nezávislost“, banderovské mudžahedíny, to mají nacvičené. Nedá se to prohrát, chcípe někdo jiný. Je to navíc levné, pěkně to vypadá v propagandě a v televizi – když správní hoši podporují „demokracii a boj za svobodu“.

          Protivníka – Rusko – by to stálo ohromné peníze, plno mrtvých a nenávist na staletí.
          Stejně jako si naběhli amíci v Iráku, Afghanistánu. A před nimi sovětčíci tamtéž.

          Ale Putin neudělal nic tak pitomého. Zábavné bylo, jak ruská pátá kolona – „vlastenecká větev“ – křičela, že musí okamžitě vytáhnout plnou silou na Kyjev. To začalo před rokem, s občasnými návraty, ale nikdy se jim to nepovedlo. Černý Petr zůstal EU a Amíkům.

          Dá se očekávat, že loutkář není schopen jiného chování, než předvádí léta, takže nezbytně, až nastanou nepřekonatelné problémy, podpoří další, tentokrát nepokrytě nacistický, puč v Kyjevě. Možná se dočkáme i vynalezení „umírněných banderovců“.

          Problém je v tom, že Ukroši byli programováni proti Rusku dlouhá léta, naplno posledních 23 let. Válečná a nacionalistická propaganda je úplně zhysterizovala. Vnější silou se s tím nedá dělat nic. Leda, že by je obsadil a pacifikoval Západ. Jenže ten na to nemá peníze, ani vojáky. Původně – dle Friedmana – počítali s použitím středo-východně-evropského kanonenfutru, tady nás, Slováků, Poláků, Maďarů – možná s protáhnutím služby pro útok na Rusko, ale to se nepovedlo. Visegrad Battlegroups byla chiméra. A kdo tam půjde ?

          Nikdo takový není. Kdyby začal Cameron bubnovat do války a hrát na dudy, maximálně ho odvezou k Chocholouškovi.

          Ale velká hra pokračuje – pokud Saudové sáhli k jadernému vydírání, tak se celá americká šaškárna na Blízkém východě zhroutí jak domeček z karet.

          Součástí ukrajinského puče bylo blokování EU od ruského plynu, snaha nahradit Gazprom novými plynovody pod americkou kontrolou. Původně z Kataru, což ovšem zkazila Sýrie. Nahrazení ruského plynu ukrajinským břidlicovým také nevyšlo. Následně se počítalo s exhumací projektu NABUCO, pod krycím názvem „Jižní evropský plynový koridor“, ze Střední Asie (ovládnuté post-sovětské …stány) a Íránu. Proto ten americký mír s Íránem, potřebují ho proti Rusku – a pro pacifikaci vlastních stvůr, Daeše/IS/ISILu.

          Jenže to narazilo na Saudskou Arábii, nyní možná již jaderně vyzbrojenou. Pokud se to potvrdí, jistě si bombičku hbitě pořídí všichni okolo – Írán, Egypťani i Turci. A tím skončí jakákoliv možnost amerického vměšování do oblasti Blízkého východu, budou muset sebrat kufry a padat. Zbude jim jen manipulace jako s Ruskem – okopávání kotníků, propaganda a barevné revoluce. Ale velmi opatrně.

          Dá se říci, že velkolepější krach velmocenské politiky se nedá vymyslet, to se musí stát.

          To se mi líbí

  4. Rosťa napsal:

    Skvělý článek.
    Už to zde určitě bylo, ale člověk se rád pobaví i vícekrát.

    To se mi líbí

  5. okolojdoucí napsal:

    Díky za překlad! Takoví lidé jako Džangilov mě nutí nelámat na Ukrajinou hůl.

    Jinak rozhovor pěkně připomíná absolutní informační vyprázdněnost současných (nejen) českých médií. Opakovaně jsem se musel smát při čtení výzev, jak má Rusko dodržovat Minsk II., a co se stane, když jej poruší, atp. No, ti „kremelští právníci“ se asi smějí ještě víc, on ten Minsk II. a jeho plnění bude opravdu bolet hlavně Kyjev. Zatím se zřejmě hledá někdo, kdo by si troufnul tento dnes již skoro legendární text přečíst celý a nahlas alespoň v Ukrajinském parlamentu.

    A to kchodlovo „oplotit a nechat vyhnít“ by mi před pár lety, možná i měsíci, znělo cynicky či přímo nelidsky, ale pokud maji Ukrajinci mít nějakou dlouhodobější perspektivu, musí si s tou současnou svoločí poradit hlavně sami. Věřim (jsem nenapravitelný optimista), že jde jen o „nazi-vakcínu“, i když pořádně silnou.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Celá ukrajinská tragédie je vakcinací hlavně pro Rusko, pro ruskou veřejnost. Americká barevná revoluce v Rusku se tím stala nemožnou. Podobně byli varováni v Hong-kongu, Makedónii a doufejme, že i u nás to mnohým „červenokaretníkům“ otevře oči.

      To se mi líbí

      • moskyt napsal:

        Kchodle, tak tomu příliš nevěřím, když v čele hejna naší páté (hUSA) kolony jsou takové kejhavé husy jako je husa, pardón pí. „dr“ Šiklová a předkejhává svá ideologicky správná, byť stupidní hesla, na která v naší „roklince“ především v jejím středu slyší příliš mnoho lidí. Tímto zároveň zdravím naše dobrodince, spasitele a velké kormidelníky, obyvatele Prahy. 😉

        To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          Tak tu bylo fajn a vy sem nastrčíte „rudou fenu“. Jdu si dát panáka. Ale pravdu máte v tom, že z Práglu toho dobrého moc nepřišlo.

          To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            No tak pozor :). nejsme všichni debilové. Navíc je tu dost náplav a ti, podle mého, jsou mnohem horší. Mladí a cool víte ;).

            To se mi líbí

            • Rosťa napsal:

              Co máte proti Toljovi Nečasovi, Topolánkovi a jiným moravským hvězdám politického nebe? 😆

              To se mi líbí

        • oh napsal:

          Že na vás vezmu plácačku.. Beztak je většina těch vašich „kormidelníků“ náplava, kterou z vesnice vyhnali, aby neškodila doma. 🙂

          To se mi líbí

    • moskyt napsal:

      Okolojdoucí, Podstata spočívá v tom, že geopolitika je technokratická disciplína, která vůbec nepracuje s pojmy jako je humanismus, člověk, demokracie, svoboda a pokud je náhodou použije, jená se prázdné nic neznamenající fluskule, které mají podpořit to jediné o co v geopolitice jde a to jsou zájmy . Všechno ostatní je omáčka. Chtělo by se přímo říci s..čka. A prvořadé jsou zájmy nadnárodních koncernů, které, jaká to náhoda, jsou většinou doma v USA. Takže, „oplotit a vyhnít“ je to, co se momentálně děje. A tzv. kolaterální ztráty (mrtví civilisté na Donbadu) jsou z pohledu globální poltiky naprosto zanedbatelné. Jen se na to podívejte selským pohledem, příměří je dodržováno, přesto denně umírají lidé.

      To se mi líbí

      • moskyt napsal:

        A ještě jeden přípodotek. Příliš nevěřte na rozum Ukrajinců. Pokud nejste na štíru s ruštinou viz tento článek http://kv-journal.su/content/sokrushitelnoe-nastuplenie-gluposti. Ostatně ona prosakuje i v názorech tak rozumného člověka jako je Džangilov.

        To se mi líbí

        • okolojdoucí napsal:

          Neberte mně naději 🙂 A mimochodem, při namátkovém čtení českých novin z přelomu a začátku 20.století člověk též jen kouká, co za neskutečné šovinisty a hlupáky bylo mezi námi. Třeba takový Josef Zítek by k tomu zřejmě řekl své.

          To se mi líbí

  6. moskyt napsal:

    Kdesi jsem tady viděl, že Putin se vzdal Novorossije. Nenechte se mýlit. Rusové odpískali pouze to co už rok neexistuje. t.j. jakési orgány Novorossije v čele s Carevem (osobně třeba statečný člověk ale nikoliv vůdčí typ,který by dokázal táhnout za sebou masy), který byl vybraný jako exponent Ruska na Donbase a přilehlých územích (velká Novorossija). Viz tento článek colonela cassada: http://colonelcassad.livejournal.com/2193131.html prostě Rusové ukončili něco, co už rok nefungovalo. Nic však nebrání tomu, nechat to vydávat za velkou výhru Západu.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.