MOTÝLEK, BROUČEK A MUFLONEK – Jiří Knopp


Praha byla plna automatů, kiosků s opékanými buřty, mléčných barů s obloženými chlebíčky, takže nebyl problém se někde zastavit a rychle a dobře posvačit. Šel jsem právě kolem automatu Šárka, odkud zavoněla gulášová polévka a tak jsem se postavil do fronty, ale jakmile jsem se rozhlédl, rychle jsem vycouval a uháněl pryč.

No nezbláznil jsem se. Můj úprk ze Šárky zavinil Motýlek – tedy tak jí říkal Brouček a Brouček byl pan doktor Heler a já jsem byl Muflonek. Já vím, že mi vůbec nerozumíte a tak se vraťme do roku 1940. V tom roce můj děda pronajal kousek své zahrady u Vltavy doktorovi Helerovi a ten tam nechal zbudovat malou chatičku s malinkatou kuchyňkou a roztomilým budoárkem, kam si potom vozíval svoji milenku, které říkal Motýlek. Byla to manželka majitele velmi exkluzivní kavárny na Václavském náměstí. Pan doktor Heler byl porodník, ale také vyhledávaný potratář – ale pouze v kruzích bohatých Čechů a výše postavených německých oficírů. Tohle jsem v té době nevěděl a nevěděl to ani můj děda, který jinak věděl všechno – hlavně však o první světové válce.

Byl jsem šestiletý cvalík a milenka pana doktora, které se říkalo“paní doktorová“- neboli Motýlek – mi dala jméno Muflonek. Dost často mě potřebovala – Muflonku, skoč nám do cukrárny, do obchodu – no byl bych padlý na hlavu, kdybych neskočil, protože od cesty jsem vždycky dostal sladkou odměnu.

K povinnostem protektorátního dítěte zahradnické rodiny, kromě zalévání zeleniny patřilo i pasení koz na louce u řeky. Kravské mléko nebylo a tak nám dětem dopřávali rodiče mléko kozí, které hrozně páchlo. Přivázal jsem kozy ke kůlu a hrál s kluky fotbal. Když zmizelo slunce za Barrandovem, odvázal jsem je a zahnal do chlívku.

Jednou se mi domů ještě nechtělo a tak jsem se posadil, provazy, kterými byly kozy svázány, jsem si dal pod kolena a díval se na řeku., Od Modřan se blížil parník Prague a spustil sirénu. Oznamoval lidem, kteří čekali na přístavišti, že přistane. To však nepochopily ty blbé kozy a jako když do nich střelí, vyběhly a začaly mě vláčet po louce. Než jasem ty splašené kozy zkrotil, měl jsem pod koleny krvavé šrámy.

Hned druhý den si toho Motýlek všiml a okamžitě zavolal Broučka. Brouček přistavil židli a poručil mi, abych si na ni kleknul. Brouček mě začal ošetřovat a Motýlek mi vkládal do úst čokoládové bonbony. Umíte si představit za války čokoládové bonbony?

A pak přešla léta a vše se změnilo. Už nebyli bohatí potratáři ani majitelé přepychových kaváren. Každý se musel poctivě živit. A já jsem v tom automatu Šárka zahlédla zestárlého Motýlka, jak nalévá lidem polévku do talíře a podává rohlík. Určitě by mě poznala, jistě by mně gulášovky přidala a vybrala ten nejvypečenější rohlík a řekla by mi – pochutnej si Muflonku. Ale já jsem utekl jako bych se styděl.

Některé věci se malým klukům za války neříkají. Něco jsem si dal později dohromady sám a pochopil jsem, proč pana doktora Helera zavřeli a proč Motýlek pracoval v automatu Šárka. A proč Muflonek chodil dva roky se samopalem poblíž drátěných zátarasů na Šumavě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Poesie na neděli se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

35 reakcí na MOTÝLEK, BROUČEK A MUFLONEK – Jiří Knopp

  1. Hudec napsal:

    Myslím, že je to už potřetí. Štvete mě. Chtěl bych to umět napsat taky tak.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Dtto. Jak se to sakra dělá, pár slovy nakreslit celý obraz ? Včetně atmosféry a nálad ?

      To se mi líbí

  2. Jiří Knopp napsal:

    Pane Hudče,díky,dobře se to čte.Jsem rád,že mě chválíte.Možná,kdybych napsal pár receptů, žeych si tím psaním vydělal, ale peníze,jak víme nejsou všechno, akorát,že se za ně dá lecos koupit. Tak se mějte a nashledanou příště.

    To se mi líbí

  3. strejda napsal:

    Je to příjemné povídání nejen pro pamětníky. Takové malé střípky života. Jistě především obohatí mysl vašich potomků. A nám ostatním dají malé zamyšlení nad během života. A o to Vám jistě jde. A tak já se hlásím o nášup.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Jakožto současný výhradní vydavatel můžu slíbit, že bude. A ještě bohatě. To ještě nevíte, jak já se bavím při uveřejňování. To mi můžete jen závidět.

      To se mi líbí

  4. cobolik pacholik napsal:

    bohovske dristacky,lez mladsie rocniky pre nich to bude fatamorgana,mozno raz niekedy to bude jak povinne citanie,aby ceska holota poznala svojich.

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Obávám se, že to ti mladí nebudou číst a pokud ano, vůbec nebudou chápat o čem je řeč.
      Že potom dvacetiletý pan Knopp sloužil u Pohraniční stráže v podmínkách, které si už dnešní „nebranná“ generace nedokáže ani představit, že nejspíš věřil, tak jako miliony jeho následovníků v ČSLA, že stojí na stráži socialismu a míru a brání to, čemu se vždy říkalo Vlast, to už nepochopí vůbec.
      Díky pane Knoppe, paměť národa je nutné uchovat a předávat dál.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Což se bohužel poměrně změnilo, když člověk nosil kvér na ochranu „socialismu“ v 80. letech, což prakticky znamenalo dělat kanonenfutr sovětskému politbyru a bandě kolaborantských lumpů u vesla, v okupované zemi s formální samostatností. Hlavně když člověk věděl, že ve finále to bude znamenat do týdne chcípnout v útočné válce za dobytí Rýna, kde ČSLA bude podle všech výpočtů vyhlazena. Po vystřelení asi 180 atomovek na chudáky na druhé straně hranice, kteří jsou v némlich podobném průseru jako my. A jejich američtí pánové jim plánují podobnou budoucnost. Tam zase pro změnu měli atomové miny pod každým mostem a silnicí – celý pás po celé hranici. Plánováno bylo 10 milionů mrtvých Němců první hodinu války.
        To byla „obrana Vlasti“ jak noha. No nic.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Ale je fakt, že zadrátovaná hranice na západě i východě by se nám brzy mohla hodit. Doufám, že ty plány jsou ještě někde uložené a nezrušili poslední fabriku na ostnatý drát a miny.

          To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Nepamatuji si, že by ČSLA kdy překročila hranice Československa, nebo že by něco takového bylo plánováno. Ale člověk je tvor zapomnětlivý 🙂 .
          Jak je možné, že komunisti uměli řešit všechny problémy? Včetně toho důležitého bezpečnostního kroku : zadrátování západní hranice …

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Najděte si na netu – dnes to je publikováno – válečné plány z 60. let a potom ze 70. let a 80. let. Je to plně rozepsané.

            Alternativa Americká z tehdejší doby publikovaná oficiálně není, ale je ještě hroznější.

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Ono toho hoaxu je … navíc : tohle není moje parketa 🙂 .

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              A především : nikdy se nic takového neuskutečnilo! Činy hovoří.

              To se mi líbí

            • brtnikvbrlohu napsal:

              Ono je zapotřebí jí k podstatě věci – v případě napadení přenést vojenské operace na území nepřítele a tím omezit vlastní ztráty, současně decimovat jeho vojenské kapacity.
              Cokoliv jiného postrádá smysl – viz teze o nemožnosti vývozu revoluce.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Bavore, té otázce vůbec, ale vůbec nerozumím …

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Vám je snad líto, že se nic z toho, o čem píše kchodl, nestalo? Vždyť je to jen dobře, že byly „jen“ plány a že se to nestalo.

                To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Tvrdím Bavore já snad něco jiného 🙂 ?
              Plány byly vždy jen obranné, bohužel jsme byli napadeni ne vojáky (tam věděli že by moc neuspěli, a taky : co s vypálenou zemí?), ale civilisty, a neubránili jsme se ideologické barevné revoluci.
              Plány na tu revoluci bohužel nebyly jenom plány … notabene už vůbce ne zosnované ex post jako ty o „potřebě“ imperiální invaze SSSR tehdy či Ruska teď …

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Mýlit se je lidské.
              Zvlášť v záležitostech o kterých zhola nic nevíme a nikdy, jako ten správný a (pro ně) potřebný plebs, nebudeme vědět.

              To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Jen tak na okraj podotýkám, že těch 10 mega mrtvých Germánů plánovali Amíci – jako následek neevakuace německých vesnic a měst po výbuchu těch jejich atomových nástrah pod silnicemi, železnicemi a křižovatkami. Které byly rozmístěny – byly pro to vybetonované šachty u každé silnice – do hloubky asi 200 km od hranice. Naše rozvědka to pochopitelně věděla, dokonce byly v armádě cvičeny týmy na zneškodňování těch věcí, ve výzbroji byly výcvikové makety, na kterých se ti kluci cvičili. Jeden můj spolužák to dělal, tak mám informace od pramene.

          Těch prvních 10 milionů mrtvých Němců bylo čistě bez následků útoku ČSLA přidělenými termojadernými zbraněmi – jen následkem těch amerických min – do měsíce, podle toho, kam bude foukat vítr a kam půjde spad. ČSLA měla útočit pomocí asi 180 raketových a asi stovkou leteckých taktických bomb, do mocnosti asi 100 kt (8x Hirošima) – to by přivodilo vyhlazení dalších asi 10-15 milionů Němců.
          V prvních hodinách války.

          Do našich tanků a BVP bylo začátkem 80. let přidáno polyetylénové stínění proti rychlým neutronům, takže spočítali, že hlavní část armády „projede“ tou hlavní clonou neutronových a atomových náloží a chcípne na ozáření tak do měsíce, ale zhruba týden bude většina vojáků ještě funkčních. A pak nastoupí svěží sovětské oddíly.

          Nicméně, tohle byl sice „útočný“ plán Varšavské smlouvy, ale nutno dodat, že to byla jen reakce na ještě mnohem šílenější americké plány. Takže faktem je – nesporným – že útočníkem nebyla Varšavská smlouva, ale pořád Amíci. Sami Němci z toho byli na mrtvici celou tu dobu. Němečtí vrcholní politici odmítli v 80. letech chodit na NATO „spojenecké“ štábní cvičení, aby to nijak nelegitimizovali.

          Pěknou perličku k tomu všemu mám od svého dědy, který byl coby ropný inženýr koncem 70. let a začátkem 80. let v Jižní Americe na nějaké akci – coby gestor nějaké OSN infrastrukturní stavby z oblasti chemie a ropných věcí. V Caracasu se kamarádil s nějakým mladým Amíkem, byl to také pilot a měli společné zájmy – ženské atd. A ten Amík velmi dobře znal ČSSR, mnoho měst a továren. Nakonec z něj vypadlo, že slouží coby pilot F-4 v Rammsteinu a ta města jsou seznam cílů, kam bude házet jaderné bomby, až to začne. Ale prý přísahal, že házet nic nebude, že se radši zabije.

          Tím vším se dnešní „spojenec“ nechlubí. Že neplánoval naše osvobození, ale vyhlazení.

          To se mi líbí

          • cobolik pacholik napsal:

            bolo jasne ja som sluzil 1982-84,ze sme na prvej rane,sluzil som v bechyni a neoficialne sa to vedelo,smerom na ciaru stale lietala ostra hotovost,hosi z ramstein nas skusali,ale do 3 minut uz bola masina vo vzduchu a sam pilot dristal ,ked sa po hodine vratil,ze si mavali s amikom bo robili provokacne lety,tankou na zapadnom okruhu bolo viac,jak teraz maju vsetky armady byvaleho ost block dokopy 5 nasobne(to len moj drist na blizko reality),tu treba vediet,ze ani traktar,ani sam by nas neboli nijak setrili,boli by sme len velmi kratka chvilka v nejakej vojne,keby zacala,bo to normalne,kym nastupia hlavne jednotky,ktore tiez nemaju dlhu zivotnost,bo vzdy su na rane prve letiska a radarove stanice,potom kasarne s bigos bandou a potom priemyselne a urban zony,toto vtedy bola normalka,to sa vobec necudujem,dnes sme tiez take naraznikove pasmo,len sme v inej riti,ktoru preferujeme a naopak vania,ma dobre vsetko zamerane,jak amici tak vania boli v strehu,hoci si mysleli,ze sa amikom nic nestane jadrove ruske ponorky den a noc brazdili atlantic a pacific schopne svojou raketovou vyzbrojou o sile mnohych hirosim obratit minimalne velke mesta v usa ,podniky myslim zbrojarske,jak boeing,martin marieta, texas tech,general electric,general dynamics a pristavy v praskovy cukor,to iste by sa stalo v rusii,bo ja si myslim ze je to vsetko len virtualita jak na nejakej hre,bo keby prislo do tuheho ani jeden nema velku sancu byt vitaz,len vratit vsetko do doby kamennej,taka bola doba,zaujimalo by ma dnes,jak je to pochystane,vela sa urcite nezmenilo bo dabel nikdy nespi.
            ja ked som tu amikom dristal,ze u nas nebolo za komuny mozne aspon,ked ja som sluzil,aby nejake lietadlo vpalilo do uvksc,jak tu september 11 na druhy den,ked smrad plastiku bolo citit aj v mid state NJ,ze sme mali ostre hotovosti a keby ono toto mali nijake WTC by sa nezosypalo,nerozumeli,ani deko,ked som im vysvetlil system jak to fungovalo a prsknul,ze my pred 30 rokmi mali lepsie, stat o 14 milionov holoty a armada vycvicena na smrt jak ich hero boys a vsetky tie technicke sracky ,to len vauvali jak telata a mysleli,ze ja nejaky chef u army a ja obycajne hovno bol,ale presvinsky vycvicene,co ragovalo automaticky jak stroj,nic jak robot,ale ludska masina vycvicena a vyskolena k perfektnosti,bo nikdy nezabudnem,ked moju mati zavolali do kasaren,aby mi domluvila(pripadal som jak skolak,ked ma viedol strazak s ostrymy jak vraha ku nej na stab a myslel som,ze dostane ostatny infarkt,co som aj velitelovy povedal jak je to mozne,ze toto robia kurva),ja prave sedel v base a ona velitelovy letky ,ked o mne dristali jak o imperialistovy a protisacialistickom zivlovy,ci sa neboji sadat do lietadla,ked som take hovado a ja ho pripravujem a obsluhujem?pani v tom je vas syn perfektnej a zodpovednej do puntiku na ktereho je spoleh ve sto procentach,ale jiz politicky to musim konstatovat je pravej opak,co znamena,ze mam narok na odbojarske soudruzi bo naisto ma strasili,dali len podmienku a ten prokurator to mi neda psat 31 ropkov bo zadarmo kurva som dostal a lex jak specialista mi povedal zapomen cobole…
            PS.podobna vsuvka jak jirka knopp,len o svetelne roky vzdialene od jeho podania howgh.

            To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          Když už se tu místy mluví o armádě, chtěl bych připomenout těm, co o tom nemají ani páru, co na konci 80. let ČSLA představovala (orientační informace, stav k 1.1.1989):
          – 200 000 vojáků
          – 2 vojenské okruhy (Západní, vel. Tábor a Východní, vel. Trenčín)
          – 1. armáda (velitelství v Příbrami)
          – 4. armáda (velitelství v Písku)
          – 10. letecká armáda (velitelství H. Králové)
          – Jednotky a útvary Protivzdušné obrany státu (vel. Stará Boleslav)
          – 4 útvary CO
          – 9 brigád PS s cca 200 rotami
          – útvary železničního, protichemického, ženijního, spojovacího a stavebního vojska
          – 14 divizí (divize má asi 20 tisíc vojáků)
          – 4 500 tanků
          – 4 900 OT a BVP
          – 4 100 dělostřeleckých a raketových prostředků
          – 407 bojových letadel
          – 101 vrtulník
          – 180 kasáren
          – 16 letišť
          – 10 vojenských výcvikových prostorů
          – vojenská gymnázia, vysoké vojenské školy a akademie
          – vojenské nemocnice
          – vojenská rekreační, rehabilitační a sportovní zařízení
          – posádkové domy kultury
          – vojenské výzkumné ústavy
          – opravárenské závody
          – sklady zbraní, munice, techniky, PHM, materiálu
          – Vojenské lesy a statky, pomocná zemědělská hospodářství
          – krajské a okresní vojenské správy
          Pro válečný stav se počítalo se 715 000 vojáky a 15 divizemi.

          Takže až se budete o naší ČSLA bavit, uvědomte si, jaký to byl kolos, jaké miliardové hodnoty to byly, jak musela fungoval logistika, že se vše muselo střežit, udržovat, modernizovat a opravovat. Ubytovat, nakrmit, ošatit a poskytnout vojákům zdravotní péči, kulturní a sportovní vyžití, zajistit organizovanost, pořádek a kázeň, výchovu a výcvik, nést dva roky odpovědnost za 150 tisíc 19-20letých vojáků zákl. služby. To vše po převážnou dobu bez výpočetní techniky, mobilních telefonů a internetu.
          ZVS prošlo za těch 40 let miliony mladých mužů a je pochopitelné, že každý z nich si odnesl různé zážitky a zkušenosti, že se jich z vojny domů nevrátilo (nevím kolik) v důsledku nekázně a nehod, že se v tom ohromném množství vyskytovala šikana, že se mezi téměř 60 tisíci vojáky z povolání našli hulváti, kariéristi, neschopní a špatní, že ne vždy vše klapalo jak švýcarské hodinky.

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Je dobře že to Oline připomínáš, ale je to marné : Švandrlíkovi Černí baroni jsou nejznámější ukázkou jak kdysi vypadala ČSLA 😦 .

            To se mi líbí

        • Joda napsal:

          Kchodl napsal: … v útočné válce za dobytí Rýna…
          No, já jsem se na vojně (1. polovina 70. let) zúčastnil několika štábních a několika reálných cvičení a vždy byl scénář stejný. NATO nás zákeřně napadlo a zatlačilo nás za čáru Vltava, Labe. Až pak jsme se zmátořili a hnali jsme je až k Rýnu. Tedy při štábních cvičeních. V reálu jsme končili na Doupově.
          Teď mě napadl jeden z nejhorších zážitků z vojny. To, když jsme se při „ústupových“ bojích přepravovali po provizorním pontonovém mostě přes, zrovna dost rozvodněné, Labe.

          To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        mlada holota ujku olinecku vtedy zo sto v prijamaci z nas urobili 60 vojakov,co boli vojaci,dnes tak 6 a mozno menej bo ja nerozslisujem dom jarek a kopecek ci komuna ci fasista,ci demokrat dom to nado vsetko,nad vsetky tie politicke zvasty, to taka sracka,ktory si kazdy,co ma moc priklada ku svojemu dristu a to nenavidim od hovniara.

        To se mi líbí

  5. Petrpavel napsal:

    Když jsem byl mladý přeskakoval jsem v novinách hned na poslední stránku. Škoda, že jsem si tu praxi nepřipomněl hned, mohl jsem si ušetřit zbytečné a marné setkávání s problémy se kterými stejně nic nenadělám, a způsobit si dříve potěšení.
    Potěšení z otevřeného srdce a rozumu, které doprovází jaksi samozřejmě i umění vyjadřovací. Díky (pokolikáté už?) pane Knoppe.

    To se mi líbí

  6. Petrpavel napsal:

    Omluva – OT …
    Má to smysl ještě registrovat?

    http://www.halonoviny.cz/articles/view/36123488

    Podle mého nejlepší komentář :
    „Takže zakládajícími členy AIIB jsou v podstatě všichni kromě USA(to
    je pochopitelné) a ČR(to je vlastizrada). ČNB pod vedením otroků MMF
    a zaprodaného Singra budou naopak nakupovat americké dluhopisy a dolar,
    aby udržely jeho trojnásobně nadhodnocený kurz až do té doby než to
    praskne, bublina s americkými dluhopisy a již nyní prakticky bezcennými
    dolary splaskne stejně jako americká bankovní a hypoteční krize, my
    díky těm zaprodaným hajzlům půjdeme už definitivně do úplný prdele
    ruku v ruce s naším nejlepším spojencem USA a nikdy jinak a poláci i s
    rumunama co se nám zdají proameričtí se nám budou smát. To co se
    stalo s korunou a kdysi českým bankovním systémem je vina Václava
    Klause, Miroslava Kalouska a Miloše Zemana. To jsou ti, kteří nás
    svými pustupy a skutky okradli o národní majetek a udělali z nás
    otroky pro anglosasy. Kde je 90 tun českého státního pokladu – zlata
    odkázaného nám předky z 1/3 v zlatých mincích a špercích pro
    národní historii nevyčíslitelné hodnoty? Bývalý guvernér ČNB
    Tošovský jej vyměnil za bezcenný papír a to ještě v době
    dlouhodobě nejnižší ceny zlata, staré zlaté a sběratelsky cenné
    mince a jiné ceniny koupila za cenu surového zlata jistá švýcarská
    firma a Tošovský se odstěhoval kam? Ano, správně – do Švýcarska! A
    my pořád držíme huby a chodíme makat do německých firem za 1/5
    německého platu. Za války němci odváželi naše lidi na totální
    nasazení(otrocká práce v rajchu), s námi si už Německo špinit
    nebudou jako s Turky a jsme pro západní firmy totálně nasazení doma.
    Přemýšlejte.“

    To se mi líbí

  7. kchodl napsal:

    Nádhera. Jiné než Hrabal, ale vlastně stejné. A stejně dobré.

    To se mi líbí

  8. Petrpavel napsal:

    Ještě poznámka na moje oblíbené téma : zkuste si dnes v Modřanech (nebo jinde) u Vltavy zbudovat na pronajatém zemědělském pozemku malou chatičku s malinkatou kuchyňkou a roztomilým budoárkem… Já“u nás“ na Moráni taky takové pamatuji, sloužily vodákům.
    Máme stejný kapitalismus, ale té svobody je určitě víc než kdykoli jindy 🙂 .

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Když ono to s tou svobodou je všelijaké. Prý kvůli zjednodušení malých staveb byl zaveden institut autorizovaných inspektorů, který umožňoval obejít zdlouhavé procedury na stavebním ouřadě. A protože tuhle novelu patlala dohromady ODS, lidovci a Bursík, tak hned jedna z prvních „malých“ staveb byl známý brněnský Bauhaus. Zákon totiž, jak je u ptákostraníků obvyklé, neobsahoval ani náznak nějaké pojistky proti zneužívání.
      Stavebníkům Bauhausu to elegantně prošlo:
      http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/196549-prelomovy-rozsudek-nss-brnensky-bauhaus-by-mohl-brzy-otevrit/
      tak aby se to vykompenzovalo, na nějakého Petrapavla z Moráni se bude nahlížet extrapřísně. Se svobodou v kapitalismu je to jako s penězi ve starém vtipu z dob socialistických: „jak u koho, pro někoho je a pro někoho ne.“ 🙂

      To se mi líbí

  9. Strejda Olin napsal:

    Pokud to někoho zajímá – kdo na koho a čím chtěl zaútočit v době studené války:
    http://www.csla.cz/armada/taktika/plany002.htm

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.