Na okraj jednoho výročí


15.březen je dnem smutku, dnem, kdy nás okupovala německá vojska. Tímto dnem také začala postupná likvidace části národa. V průběhu šesti let okupace byli při různých příležitostech zabiti představitelé elity, například spisovatel Vladislav Vančura, malíř Josef Čapek, sportovec Evžen Rošický… Byla jich dlouhá řada. Stejně tak došlo k úplné likvidaci mnoha sídel. Nejznámější jsou Lidice a Ležáky, dost málo se přitom vzpomíná na osady moravské. Německé okupanty bylo možno denně potkávat v ulicích všech českých a moravských měst. Prostě německá okupace znamenala šest let života na okraji smrti a mrtví denně přibývali po desítkách.

Bylo mnoho důvodů nenávidět národ, který nejen nám, ale celé Evropě způsobil velké a mnohdy nenapravitelné škody. Přesto se na nenávist rychle zapomnělo.

Roku 1968 sem na „přátelskou pomoc“ přišly armády pěti států. I zde byli mrtví. V prvních dnech onoho nešťastného srpna. Ale tím to končilo. Během několika dní se většina vojáků stáhla zpět a ti co tu zůstali, byli dislokováni mimo běžně obývané prostory. Byli tu sice let dvacet, ale kromě toho srpna po sobě žádné další mrtvé nezanechali, žádné vesnice nevypálili a potkat je někde ve městě byla dost náhoda. To spíše se chodilo a jezdilo za nimi (třeba do Milovic). Ale přesto, že škody, které by byly srovnatelné s okupací německou, nezpůsobili, jsou dnes předmětem nenávisti zapšklých fanatiků. Zajímalo by mne, proč ji nevadí Lidice, Ležáky, kopanické osady, Opletal, Vančura, Čapek a další ale vadí jim Rusové, kteří byli jen částí okupačních armád. Je v tom blbost nebo úmysl, že se na skutečné zločiny zapomíná?

A pro ty, kterým by se  to zdálo málo, tak nabízím porovnání, jak která doba zasáhla do života některých nepohodlných lidí. Myslím, že stačí jen napsat dvě jména: Karel Hašler (umučen v Mauthausenu), Marta Kubišová (zákaz zpívání). Pokud byste museli volit, čí osud by vám byl milejší?

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

112 reakcí na Na okraj jednoho výročí

  1. Petrpavel napsal:

    Už potřetí mažu … nedaří se mi reagovat. Tak snad jen :
    Pointou jste mě dostal! Vyčerpávající. Netřeba nic dodávat.

    To se mi líbí

  2. Strejda Olin napsal:

    Tak tomu nebudete věřit. http://www.Seznam.cz má na titulce k dnešnímu datu toto výročí:
    „Významný den – Vzpoura v Leopoldově.
    Před 25 lety dramaticky vyvrcholila největší vězeňská vzporura…“

    To je podle Seznamu nejdůležitější zpráva pro čtenáře, nejdůležitější událost v ČR pro datum 15. března!
    Jdu spát, nebo se pobliju 😦

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      V tom patrně ani nebude záměr. Jen naprosté vygumování událostí z mysli. Konec konců, říká se, že fakta si každý najde na netu. No a k 15. březnu je to vzpoura v Leopoldově. No a co? Byla? Byla! Nikdo tedy nelže!
      Ve školách se učí, že nutné se připravit na život. Naučit se číst, psát, počítat a být ideově na výši. K tomu fakta škodí. Nabourávají těžce vtloukanou ideologii. Vždyť přece všichni víme, že okupanty byli jen a jen Rusáci. Nač mysl lidí zatěžovat nějakými složitostmi, které se těžko vysvětlují. Třeba proč nám Francie s Británií jako signatáři Mnichovské dohody nepomohli, když se zavázali garantovat nezávislost Česko-Slovenska? Dnes nám ji ti samí znovu garantují.

      To se mi líbí

    • Petr napsal:

      Možná by Vás zajímalo, že 15. březen nebyl veden jako významný den ani za minulého režimu. Tehdy se připomínal 14. březen. To natáh brka Kléma.

      To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Prosím vás Petře, nechte toho!

        To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        A tenhle nesmysl jste vyčet ve zprávě z ÚSTRku?

        To se mi líbí

        • Petr napsal:

          Ne v žádné zprávě jsem to Bavore nenašel. Nalezl jsem to ve znění zákona č. 93/1951 Sb., ze dne 2.11.1951.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            ??? Kléma zemřel roku 1953 a už dva roky předem měl určený den smrti???

            To se mi líbí

            • Petr napsal:

              V původní reakci moje poznámka o Klémovi vycházela z nepřesného seznamu na Wiki. To je moje chyba, přiznávám. Nicméně to nemění nic na tom, zda 15. březen někdy byl zařazen mezi významné dny. Nebyl.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                A on to je významný den? To nic nemění na tom, že byl pokaždé připomínán i spoustou pořadů.

                To se mi líbí

              • Petr napsal:

                Nyní Vám Bavore nerozumím.
                Významný den to z hlediska zákona není a nebyl. Moje reakce byla míněna na onen odkaz na Seznam.cz. A tak musí být chápána. Vytržení z konceptu je o ničem.

                Seznam si, jako jakákoli jiná firma, může na svůj web dát cokoli a označit to jako významné. Jim to tak evidentně vyhovuje, protože ono sdělení obsahovalo odkaz na jejich projekt Stream, kde je o té vzpouře pořad.
                Pro zajímavost, v sekci „Významné dny“ na Streamu, byl 15.3.39 věnován pořad loni. A Stream nefunguje na principu repríz, ale podobně, jako vlog.

                O těch pořadech a připomínání máte pravdu. Já jsem je se zájmem sledoval tak do svých 12, 13 let. Pak mě to začalo už nudit.

                To se mi líbí

            • Ahele napsal:

              Petr
              O co vám jde proboha?
              Byl někdy nebo je veden jako významný den Vzpoura v Leopoldově?

              Strejda Olin napsal:
              15.3.2015 v 00:48
              Tak tomu nebudete věřit. http://www.Seznam.cz má na titulce k dnešnímu datu toto výročí:
              „Významný den – Vzpoura v Leopoldově.
              Před 25 lety dramaticky vyvrcholila největší vězeňská vzporura…“

              Petr napsal:
              15.3.2015 v 02:02
              Možná by Vás zajímalo, že 15. březen nebyl veden jako významný den ani za minulého režimu. Tehdy se připomínal 14. březen. To natáh brka Kléma.

              Točíte se na slově významný a přitom, domnívám se, velmi dobře chápete jak to bylo myšleno, nemluvě o tom, že je to zkopírováno, včetně slova významný, z Novinek.
              Chtěl jste poučit neznalého nebo (hůř) udělat z někoho blbce a zatím, obávám se, jej děláte ze sebe.

              To se mi líbí

            • Ahele napsal:

              Petr
              15.3.2015 v 14:39
              „Významný den to z hlediska zákona není a nebyl. Moje reakce byla míněna na onen odkaz na Seznam.cz. A tak musí být chápána. Vytržení z konceptu je o ničem.“

              Jen ještě takovou maličkost, ač se mi to už skoro ekluje reagovat, ale tohle mi prostě nedá. Nejenže jste to tady totálně zamotal jen abyste z toho vyšel jakžtakž s čistým štítem ve svých očích, ale v zápalu boje a ve snaze prokázat vzdělanost (to vy asi rád, že? viz. tuším, že jste to byl zrovna vy, kdo tu nedávno peskoval tatu kvůli pravopisu) jste jaksi nezvládl koncept a kontext. 🙂

              To se mi líbí

          • oh napsal:

            Tak to musíte mít nějakou úplně speciální kopii toho zákona. Protože pod původním zněním zák. č. 93/1951 je Gottwald podepsaný coby prezident a tak tam těžko mohl vyhlašovat den svého úmrtí za památný den. A už novela 56/1975 stanovuje svátky, památné a významné dny takto:
            http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1975-56/zneni-0

            To se mi líbí

    • oh napsal:

      No jasně! „Seznam, najdu tam co neznám..“ a vlastně i to, co ani nehledám. (blijící smajlík).

      To se mi líbí

    • tata napsal:

      To jsou ty zdanlivě maličkosti…………..ale ve své podstatě nesmirný doklad manipulace s miněním a nazory generací budocích

      To se mi líbí

    • bara napsal:

      A hned pod tim něo o nějakým ozbrojeným konvoji 😦

      To se mi líbí

  3. jaa napsal:

    Mnó —- http://www.novinky.cz/zahranicni/364260-americky-obrneny-konvoj-projede-ceskem.html a jen tak…. ale jestli je to pravda .. je to děs

    To se mi líbí

    • Petr napsal:

      Proč?

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        Tady se ptám taky proč……..ale jinak musíme cokoliv brát emocionálně………..to že považujme USA za stejného hajzla jako RUSY,ŽE ale vidíme že za ukrajinskou krizí je tlačení Rusů do kouta……….ano ten konvoj je toho pokračování ukázka sily……..umíte si představit do jaké politické izolace by se ČESKO DOSTALO nepovolit průjezd.JAKO občan se mi chovaní USA ZAJÍDÁ je to demonstrace sily ale neumím si představit to zakázat

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Proč – možná ukázka síly k zastrašebí čechů, možná – výzkum co oni na to po nepovedené akci s radarem v brdech… rozhodně to beru jako provokaci a jsem zvědavá co na to naše vláda. Vstup cizích vojsk i když by mělo jít dle informací o propagačnní jízdu – by měla být schválena parlamentem… nebo už je to domluvený a…..

          To se mi líbí

      • Ahele napsal:

        Protože co je vede k tomu, že potáhnou s 18ti tunovými monstry přes půlku Evropy, když to jindy vezou po železnici? Abychom viděli, že je mají a že je případně použijí, třeba i proti nám, když nebudeme hodní?

        To se mi líbí

  4. Petr napsal:

    Jednou se mě někdo zeptal, koho ze dvou lidí z historie považuji za větší zrůdu. Zda Hitlera a nebo Stalina. Po chvíli uvažování jsem řekl, že Stalina. Oba mají, obrazně řečeno, na svých rukou krev miliónů lidí, ale Stalin hlavně těch svých. A to je vždy horší.

    A podobný postoj mám při porovnání obou okupací. Tu „přátelskou“ odsuzuji více.

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Tak to máte podle mě zvláštní vkus. Protože nebýt i té vaší větší zrůdy, s hodně velkým štěstím byste své příspěvky psal odněkud z Patagonie. A kdybyste toho štěstí měl jen o trochu méně, mohlo dnes vaše místo pobytu určeno jako: „budova 3c, řada 16, regál 2, čtvrtý mejdlo zprava.“

      To se mi líbí

      • Petr napsal:

        To není o vkusu, ale o tom, že nebudu nekritický zabedněnec.

        Není to tak dlouho, co ve zpravodajství na Nově hovořili o jakémsi pedofilovi co na ubytovně, či kde, zneužíval děvčátko. Přesné detaily nevím a hledat se mi to nechce. Reportér v reportáži připomněl, že o onom pedofilovi před časem točil reportáž, kde byl oslavován jako hrdina, protože ohlásil nález, kdy v kontejneru nalezl odložené novorozeně.

        To, že si všiml toho prcka v popelnici a zalarmoval záchranku je stoprocentně chválihodné a záslužné. Ale v žádném případě ho to neomlouvá z pozdějšího jednání o kterém jsem psal výše. Nebo snad, dle Vaší optiky ano?

        To se mi líbí

        • oh napsal:

          Tak nekritický zabedněnec nebuďte. On totiž Adolf likvidaci „méněcenných“ národů, zaclánějících v německém lebensraumu, měl skutečně naplánovanou. A opravdu ho podle mojí optiky neomlouvá ani fakt, že Češi nebyli na prvním místě likvidačního seznamu a tak už to nestihl zrealizovat.

          To se mi líbí

        • Mac napsal:

          doufejme, že vaše přání „nebýt nekritický zabedněnec“ se vám někdy v budoucnosti podaří naplnit. Zatím úspěšný rozhodně nejste

          To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      Odpusťte, ale nejde nereagovat.
      Vy jste opravdu ukázkový vůl.

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Ne není pane Jethro je to jen styl který se používá pro řízené zapomnění, proti němuž je vlastně celý tento článek pana B V. namířen.
        Proto neodsuzujme prosím spinera za jeho usilovnou práci jakýmikoli hanlivými názvy.
        Pokud se mu podařilo Vás opravdu naštvat, tak dělá svoji práci velmi dobře.
        Tož tak se pracuje ve stylu Klvaňa.

        To se mi líbí

      • Petr napsal:

        No, vůl je alespoň užitečné hospodářské zvíře, zatímco Vy jste Jethro obyčejný kretén, co nesnese jiný názor. Užijte si to.

        To se mi líbí

      • jaa napsal:

        a možná není. Byl na jednom servru takový – mno tenkrát si říkal Jerry a byl údajně vojenský doktor. Stejná dikce, stejné rádoby prostoduché otázky a tvrzení. Napřed všichni odpvídalia vysvětlovali, tolerovali mládí, pak postupně odcházeli… hmm už není, tak mne napadá – snad o něco podobného – někomu tahleta všeobecná, věcná – debata/diskuze bez urážek může vadít. Taky může vadit ta informovanost na dost hodně vysoké úrovni… kdo ví…jinak si to neumím vysvětlit

        To se mi líbí

    • tata napsal:

      Tady nesouhlasím……to není možno vy argumentovat je to pocit……..mohl bych dat jiné argumenty…….zase ale základ protiargumentu pocit………berete pocitovou stranu přítel……..neuvědomujete si že to byl čistě politický čin…….když to převrátím na pocitovou stranu…………Ruský přítel ,část u nás ho zradila a chtěla najednou USA přítele…..kdo tedy zradil?

      Ve skutečnosti jsme malá země v hrátkách VELMOCÍ……..přesně jako teď si nemůžeme dovolit neprůjezd konvoje………..TAKŽE pro mě platí že rozhodně HITLER BYL mnohem horší

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Takže osud Hašlera je vám bližší? No, vaše volba.

      To se mi líbí

    • hans napsal:

      porovnání obou okupací.. aha, takže návštěva spojenců na střelby na Doupově bude úplně nejhorší myslitelná katastrofa…

      Úžasná logika, když je Hitler zodpovědný za smrt milionů obyvatel na jeho území, tak to tak nevadí, protože nejsou „vlastní“, naopak u Stalina to vadí, protože „vlastní“ jsou. Miliony které mají na kontě Churchill, Nixon a další ze západní strany asi nejenže nebyli „vlastní“, ale zřejmě ani lidé, takže jim nelze nic vytýkat, že

      Osobně za největší zrůdy považuji americké politiky, protože o svých milionech lžou že to dělali pro dobro a svobodu svých obětí; menší zrůda je Hitler, protože sice zabíjel stejně, ale aspoň upřímně zveřejnil své důvody; Churchill je někde mezi Američany a nacisty. Stalin ve společnosti západních politiků vypadá spíš jako lidumil, který se zabíjení vyhýbal jak mohl

      To se mi líbí

    • Ahele napsal:

      Ono s tím Stalinem a těmi miliony vlastních, jejichž krev by měl mít údajně na rukou se ukazuje jako především Solženicinův výmysl (v lepším případě literární fikce), který byl vzat za bernou minci, protože se to propagandě už desítky let hodí. Kdo chce a zajímá se, tak si informace najde a díky internetu je to dnes velmi snadné na rozdíl od několika desetiletí zpátky. Kdo nechce, ten bude opakovat nesmysl.

      To se mi líbí

      • pepan napsal:

        „…podle údajů počet obyvatel Ukrajiny k 1.1.1927 byl 29 043 000 lidí, a k 1.1.1939 to bylo 30 946 000 lidí (takže i přes holodomor přírůstek skoro 2Mega živejch duší. Takový populační exploze by nedosáhla ani naše sociálně vyloučená minorita).
        …Na Ukrajině a Donu zem ořou ne koňmi, jako v centrálním Rusku, protože na černozemi je to pro koně vysilující, proto ořou s voly. A voli to je hovězina, která se dá jíst. Obyvatelstvo zabíjelo a konzumovalo svůj dobytek, odmítajíc ho odevzdat do kolektivního vlastnictví. Proto v roce 1932 na Ukrajině a na Donu obdělali sotva třetinu úrodné země – to je opravdová příčina hladu. Proč tak málo zaseli? Stavy volů se na Ukrajině snížily z 593,7 tisíc (v roce 1929) na 105,2 tisíc (1932) to znamená 6-krát méně! Nebylo čím obdělávat půdu. Žádné obilí bolševici nezabírali, naopak, snížili objem výkupu. (tomu přece normální člověk nemůže věřit, jedná se očirou bolševickou propagandu) Potravinová pomoc na Ukrajinu přicházela, ale často se jaksi nedostala k těm, ke kterým měla.“
        Bohužel je to z velmi nedůvěryhodného zdroje, jistě placeného Putlerem:
        http://www.czechfreepress.cz/josef-vit/hladomor-na-ukrajine-a-bolsevizmus.html

        To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          Já tomu, co Josef Vít píše, věřím. Až tak nepravdivé se mi jeho argumenty a teorie nezdají.

          To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Taky bych tomu docela věřila. Viděla jsem totiž tak před 10ti lety v ČT dokument putovánínašich TV pracovníků po gulazích….byly to dědinky o pár barácích, rozhodně ty miliony lidí by se tam asi nevešly…. kdo ví???? …

        To se mi líbí

    • brtnikvbrlohu napsal:

      Pane urazil jste památku mého otce který zemřel v koncentračním táboře 29.května 1945. Jste hnus.

      To se mi líbí

      • brtnikvbrlohu napsal:

        To patřilo sem,
        Petr napsal:
        15.3.2015 v 02:01
        ten pitomec – pan domácí promine – mne opravdu nadzvedl.

        To se mi líbí

      • Petr napsal:

        Nikoho jsem neurazil a hnus nejsem. Projevil jsem svůj názor. Hnus je ten, kdo není schopen jiný názor přijmout.

        To se mi líbí

        • brtnikvbrlohu napsal:

          On má ještě odvahu …..

          To se mi líbí

          • Petr napsal:

            Ano, to tedy mám. Pokud vyjádřím svůj názor na nadnesený problém, neznamená to, že někoho urážím.
            A pokud považujete za odvahu vyjádření názoru, je mi Vás upřímně líto.
            Všimněte si prosím, co jsem napsal a to jaká byla Vaše reakce.
            Napsal jsem snad, že je mi okupace ´38 šumák? Že nebyla? Že jsou oběti v lágrech vymyšlené? Ne, nenapsal.

            Jestli Vás můj názor uráží, je to bohužel Váš problém a máte možnost napsat proč tomu tak je. Nevidím sebemenší důvod omlouvat se za to, co si myslím a co navíc nikoho kdo uvažuje hlavou, nemůže urazit. A v žádném případě se nehodlám někomu omlouvat za to, že z mojí rodiny v lágru nikdo neskončil. Paradoxně ta část, která měla německy znějící jméno a doma mluvila česky i německy (a nebyli to židé) si tehdy raději prodloužila návštěvu Švýcarska až do konce okupace. Sice Vás chápu, ale omluva tu na místě v žádném případě není.

            To se mi líbí

          • Mac napsal:

            odvaha u klávesnice je poněkud diskutabilní 🙂

            To se mi líbí

  5. severočech napsal:

    Jo, jo, stačí když zmíní, že sidělá závěry podle TV Noha.

    To se mi líbí

  6. Hudec napsal:

    Nevylučuji, že jsem mohl přehlédnout nějakou úplně drobnou zprávičku (ale spíše nikoliv, mám praxi), ale ve včerejších denících (14.3.) jsem o začátku okupace 1939 nezaregistroval ani ťuk. Deník, Právo, Fronta, Lidovky. Hospodářky v sobotu nevycházejí, neměly ovšem nic v pátek.

    To se mi líbí

  7. kchodl napsal:

    Smutné výročí. Jestli je na tom něco pozitivního, tak leda coby ukázka chování našich evropských „přátel“. Už tehdy chtěli válčit proti Rusku (SSSR), očekávali, že po zabrání RČS se Áda vrhne na východ. Proto Británie tak dlouho obstruovala vyjednávání smlouvy se SSSR, až ji Stalin podepsal s Německem, což byl pro celý Západ velký šok. Byli jsme obětováni, hlavně proto, aby Německo zamázlo splátky dluhů za zbrojení z našeho bohatství, protože jinak by vládnoucí bankéři Západu šli všichni do vězení kvůli nekrytým Schachtovým směnkám. A z dalších důvodů.

    Vyšli jsme z toho všeho dobře – ztráty byly sice velké, ale samostatnost státu jsme si zachovali, skončili na vítězné straně. Také se nám povedlo zbavit se Němců. Když se to vezme kolem a kolem, sice jsme na socialismus doplatili 40-ti lety života za plotem, chudobou a zničením konkurenceschopnosti, ale kdybychom – například podobně jako Rakousko – zůstali mimo sovětský blok, hned po válce bychom se nevyhnuli návratu Němců a rozložení republiky. Sudety by jistě zůstaly jejich – ačkoliv je to tisícileté české území. Také bychom dnes měli stejné problémy s imigranty jako mají Němci. Všude by stály mešity a z ampliónů by znělo to jejich kvílení. To je podle mého rozhodující.

    Stačí se podívat v Mnichově, jak to tam teď vypadá. Nové stěhování národů.

    Když jsem to viděl – imigranti jsou všude, ubytovaní i po tělocvičnách a školách – vzpomněl jsem si, jak jsem koukal na ty chrámy v Amritsaru, ten Tádž Mahál (Taj Mahal) – super stavby a kolem … Chánov. Tak přesně takhle bude Západ vypadat za sto let. V Indii došlo totiž k něčemu podobnému, stěhování národů – určitá etnika se rozmnožila poněkud rychleji a úspěšněji. Indové následně zavedli ty svoje kasty, což je určitým způsobem zachránilo od totálního úpadku.

    Když to vidíte, tak je vážně otázka, zda si tím vším Západ opravdu tak polepšil, proti nám.
    Četli jste „Tři mušketýry“ ? Tak se někdy zajeďte podívat na tu gotickou baziliku, kde jsou hrobky francouzských králů. Ale bacha, je to v arabské čtvrti, kolem je arabské tržiště. Mám dojem, že ten kostel brzy předělají na mešitu a to neislámské, co tam je, půjde ven, někam na hřbitov.

    OT: díval jsem se po tisku, co vykřesali z vraždy Němcova – a jak to zapadá do ostatních akcí Západu – protože není pochyb, komu a čemu to všechno slouží. Je jisté, že nakonec to Rusové vyřeší. Viz. následující obrázek:

    To se mi líbí

  8. čtenář napsal:

    „Český rozhlas spustil další verzi své speciální stanice Rádio Retro. Tentokrát je celá věnována dění ve válečných letech 1938 – 1945. Nahrávky pochází z rozhlasového archivu či z produkce BBC jako připomenutí 76. výročí vzniku Protektorátu Čechy a Morava a zároveň 70. výročí konce druhé světové války.“

    http://www.rozhlas.cz/hrdina/program/#/2015-03-15

    To se mi líbí

  9. Strejda Olin napsal:

    Notorickým blbům je nutné neustále připomínat (i když se zdá, že je to zbytečné) Heydrichův názor na „konečné řešení české otázky“ (mimochodem, tento „problém“ ležel na srdci sudetským Němcům již od konce 1. světové války), přednesený „příslušníkům strany“ v Černínském paláci v Praze 2. října 1941. Šílené jsou jeho kombinace dobře a špatně smýšlejících Čechů a jejich dobrého a špatného rasového původu.
    Za co tedy máme mít důvod být Stalinovi a „Rusákům“ vděčni?
    1) Za to, že pokud by jen vyhnali okupanty ze svého území a nepokračovali v boji až do úplné porážky Třetí říše, s největší pravděpodobností bychom dnes jako národ a stát neexistovali. Jak by vypadal boj západních spojenců proti nacismu a fašismu bez účasti SSSR je možné se jen dohadovat.
    2) Co by s námi bylo kdybychom se po válce vyvíjeli bez vlivu „Moskvy“ velmi dobře naznačil Kchodl.

    Alespoň ČT by u příležitosti výročí 15. března 1939 měla tyto souvislosti připomenout. Přinejmenším proto, že podle mě podstatná část koncesionářů by si to jistě přála.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      ČT včera zmínila, že již 14.března začalo obsazování Ostravska. A kratičké historické připomenutí příjezdu Hitlera do prahy spolu s K.H.Frankem a Heydrichem. Myslím, že víc od ní ani čekat nelze. Cokoli jiného by bylo příjemné překvapení.

      To se mi líbí

  10. K-k. napsal:

    a jen malé doplnění: v noci ze 14. na 15.března 1939 proběhly tzv. Sudetech velice ošklivé protičeské pogromy. Organizovala to většinou místní jednotka SA ve spolupráci, nebo alespoň za souhlasného přihlížení vedení obcí.

    To se mi líbí

    • brtnikvbrlohu napsal:

      Nejen v tyto dny – aktivní byla i HJ, obzvláště měli spadeno nejen na zbylé české rodiny ale i smíšená manželství která nutili (v konkretním případě) ostentativně deklarovat vztah k nacistickému režimu vyvěšením hákového kříže a natřením domku na hnědo – chebsko – za neuposlechnutí skončila majitelka domku na chebském gestapu, došlo to tak daleko že do celé záležitosti se nakonec vložil důstojník wehrmachtu který celou tu sudeťáckou sebranku postavil do latě a zabránil nejhoršímu – nezabránil ale tomu že HJ pokaždé když pochodovala kolem nasadila popěvek — vyženeme čechy, čechy čechy, vyženeme čechy.
      Největší řvouni se shodou okolností vyhnuli s celou vesnicí odsunu – byly vyňati jako nepostradatelní coby pracovníci na oprámu v Sokolově, kde přežili jako nepostradatelní pro říši i celou válku. Po 45 se k tomu samozřejmě neznali – zmizeli v 69 do NSR, nejmladší syn majitelky domku takové štěstí neměl – byl v 42 povolaný do pracovní jednotky pro národnostně nespolehlivé, jeho stopa končí kdesi v širé Rusi, protože ještě nebyl v 38 plnoletý tak nestačil vzhledem k místě bydliště získat Československé a potažmo protektorátní občanství – na rozdíl od svých tří starších bratrů.

      To se mi líbí

  11. Miluše napsal:

    Dnes Zeman na Primě : i když s mnohými jeho reakcemi nebo bonmoty nesouhlasím, tak dnešní hovory z Lán se mi moc líbily. A mluvil i k dnešnímu významnému datu. Naše veřejno… – jedině na ČT 2 dopoledne – pořad s Karlem Čáslavským z r. 1998. V Právu (sobota-neděle) nic, ani v týdeníku Magazin, který je přílohou.
    Ale je tam zpráva, že Putin se stal otcem, proto nebyl v posledních dnech vidět. Ne, nečetla jsem BLESK. 🙂

    To se mi líbí

  12. Bavor V. napsal:

    Malé OT na odlehčení. Byl jsem na poobědové procházečce s pejskem a asi v půli našeho okruhu jsem zjisti, že nás doprovází kachní párek. Ten, který denně obdarovávám pečivem. Došli s námi až zpět před dveře a počkali si na svůj denní příděl.

    To se mi líbí

  13. Strejda Olin napsal:

    Nick Petr tu prezentuje tyto názory (oprostím je od balastu):
    – Stalin je větší zrůda než Hitler
    – německá okupace v r. 1939 byla „přijatelnější“ než ta sovětská v r. 1968
    – demonstrativní konvoj US Army napříč republikou není děs
    Samozřejmě, že máte právo na svůj názor, ale pochopte, že pro jiné jsou takové názory, pokud se zamyslíme nad jejich skutečným (nevysloveným) obsahem, naprosto nepřijatelné a nemá opravdu smysl o nich diskutovat, pokoušet se vám je vyvrátit. Jen je stručně odsoudit.

    Váš světový názor a zřejmě i politická orientace je průhledná již z vaší reakce na moje zhnusení se tím, co Seznam.cz dnes předvedl.
    Nejde přece vůbec o to, zda 15. březen jako den výročí německé okupace byl nebo nebyl někdy významným dnem, ale že redakce Seznam.cz považuje tento den za významný kvůli vzpouře vězňů a pokládá ho za nejdůležitější zprávu pro své čtenáře. To je skutečně NEHORÁZNÉ ani slůvkem se nezmínit o tragédii, která náš národ a stát 15. března v roce 1939 postihla a na kterou bychom neměli nikdy zapomenout a naopak ji vždy připomínat. Namísto toho Seznam.cz vytáhl 25 let starou vzpouru kriminálníků a povýšil ji na Významný den pro náš národ a stát. Vám se z toho opravdu nechce blít?

    Pro mě jste Petře nejen ideový protivník. Možná jste dobrý soused a výborný kolega, pracovitý a slušný občan, pro mě však lidsky nepřijatelný (asi nápodobně).

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      neponizuj sa reakciou na take smetie strejdo,co ti nesiaha ani po hovno na bote,co na takeho kokota reagujes,vies jak on duma o tvojich,u mna je synom smrti,obycajny provokater bo niekde na zivo to jeho posledne otvorenie klapacky,kazdy jeden tu,co ma kus ucty ku svojim nijake ceska holubici povaha jasne pepici.

      To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Strejdo Oline, Petr se tímto dobře baví. Když je citlivé téma, přijde, vychrstne kýbl nechutné špíny a lebedí si v reakcích diskutujících, kterým se to samozřejmě nelíbí. Je to jen brutálnější varianta Petra Pelikána. Jakákoliv diskuse s ním zákonitě nevede nikam a výsledkem je jeho spokojenost s povedeným dílem a hromada otrávených diskutérů. Obrana proti tomu vpodstatě neexistuje, pokud nepočítám rasantní reakci pana domácího.

      To se mi líbí

    • Mac napsal:

      já myslím že exemplář „Petr“ je alter ego Sáši Promopro Vondry. Ten žvaní lautr stejný zhovadilosti a drze předstírá víru, že mu to okolí žere

      To se mi líbí

  14. Rosťa napsal:

    Děkuji za připomenutí tohoto smutného výročí. A jak už někteří psali výše, všude drží bobříka mlčení. Ale chápu, Andělka by se mohla zlobit.

    To se mi líbí

  15. cobolik pacholik napsal:

    precital som celu diskuziu a co som zistil?ze banditi az na par,sa dali zmiast a vyviedlo ich z mieri ten podjebavak zasrany petr,hned ste mu skocili na spek,je jasne,ze taky prizdisrac v tych preklatych udalostiach pre cesky narod by tu klapacku zasranu neotvoril,niekde na verejnosti,bo je dost chytry na to,ze vie ktora by bila,dalej mi tuklo v tej drotarskej palici,ze v reichu volke jak sudetaci a vsetky ty svaby dumaju na svojich jak sa potom zvrtlo vsetko,ked prisli do sladke bohemie v jednu jedinu vec ,ze boli zadlaveny do prachu az po ten zasrany nos,pricom to stalo miliony holoty zivot a v historii holoty sveta to bola najvacsie skurvene zabijanie,co nema obdoby odkedy za 30000rokov sa nieco zacalo pisat do kamena.volke masmedia urcite nenapisu aspon pochybujem,aby ten datum spomli vo vyzname jak im zacinalo dobre ist,bo nemaju v tych paliciach nasrane,jak skurveny cesky medialista od informacii,ktory sa otvorene vysral na tych dobrych cechov,ktory tym dnom zacinali umierat pre svojich a skurvene media, slabo skurvene ,preskurvene nepripomenu tuto udalost,jak zacalo ponizenie tej ceskej holoty,bo ponizenie je najhorsia vec,aspon podla mna v byti nejakej holoty z ktoreho potom prislo vrazdenie a rabovanie toho ku comu mam presvinsky vztah je to struna na ktoru ,ked brnkne taky jak peter na zivo to sa nemozem ovladat,bo taky som a hned by som vrazdil.
    je jasne,ze to neinformovanie,vlastne spomienka dna poroby,ceskeho naroda delana cielene,je to maximalne ponizenie dobrych cechov,mojich ludi ku ktorym chovam maximalnu uctu a honor ,od hovniara som bol k tomu chovany a ked niekto len utrzkom brnke na tu strunu to dostavam zachvat sialenstva,bo tyto ludia pre mna v zivote,poznanie ich osudov a hlavne ich postoj je znakom,ze viem skade som a ku komu patrim,co je mi ukradnute jak kto to bude brat,ze ja cobol tak cujem a nevyvrati ani jezis boh.
    takze pepici,ked nejaka skurvena kurva,co je cech nenapisala o porobeniu svojich,tak vy tu a kdekolvek budete nie z povinnosti,ale z prosteho citu ku svojim davat jasne na javo,kde stojite,kde vas koren,dom a jarek,bo nespomnut tak dolezity den v hostorii holoty s nazvom cesko,to zrada svojich a za zradu svojich to len smrt ,otvorene kolaborabstvo kurva a ponizenie na najnizsiu moznu priecku ceskych vlastencov a dumy ceskej,mna jebne,kto ma blizko k nejakej redakcii ihned zapalit aj s osadenstvom za ziva,bo niekto z tych urcite vie,jaky to den dnes,kolko tych dobrych cechov vedelo,co im hrozi,ked sa budu stavat a aj prisli o to najcenejsie o zivot,je vasa povinnost ist hned teraz a zapalit tie kurvy za ziva,aj ten policajt co ma chranit ma tak urobit,kurva mna jebne ,skoncim bo tu doma na mna kukaju,ci som zosalel.

    To se mi líbí

  16. cobolik pacholik napsal:

    bavore fifth,ked mas len kus ucty ku svojim na zbity pysk toho provokatera stade vyviest svinskym drindom,to tvoja povinnost a ja ta o to ziadam jak cezpolny,bo ja s taku kurvu tu nebudem howgh.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      čobolíku, sám radíš jiným, aby se nenechali vyprovokovat a necháš se od něj vytočit? Nevšímej si ho, za to dnes opravdu nestojí. Protože něco jako úcta k padlým a zavražděným, to u něj nehrozí.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Tady bych neváhal (naštěstí to nemusím řešit, tak nebudu radit.)
        Zatímco u Pelikána si nemyslím, že to byl trol, tohle je podle mého, provokatér, dost chladnokrevnej na to, aby rejpnul bolestivě.

        Btw. Kampak se nám ztratila „Gábina“. ?

        To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Čobolíku, nejlepší je taková individua naprosto ignorovat a nikdy neodpovídat. Nic horšího pro ně být nemůže. Ignorace je jejich těžká porážka. Já se to již naučil, ignorování ale není lehké. Také jsem používal 🙂 Docela jim to lezlo na nervy. Ale mně to dalo zbytečnou práci.

      To se mi líbí

  17. Strejda Olin napsal:

    Normálně by, být to Face to Face, dostal takový provokatér pár po čuni. Protože udržet se, to by musel člověk být bez srdce a svědomí. Někdy je opravdu lepší, než s půlhodinová diskuze, takové individuum poslat rovnou do prdele. Ať se velebnosti propadnu, jestli se ještě někdy nechám vyprovokovat 🙂

    To se mi líbí

  18. Joda napsal:

    Mně až teď došlo, že ten příspěvek na Seznamu pojednává o vzpouře, která se odehrála 15. 3. 1990. To bylo již po pověstné Havlově amnestii.
    Co to asi bylo za kriminálníky, když i po velkoamnestii zůstali sedět v base!

    To se mi líbí

  19. Mac napsal:

    co čekat od sdělovadel, která jsou schopná vyblít informaci, že druhá světová začala v půli září, kdy bylo Polsko napadena německými a sovětskými vojsky….

    To se mi líbí

  20. Jan napsal:

    V článku bylo výše uvedeno, že Rusové byl jen částí té bratrské pomoci tedy částí okupačních armád, víte velmi dobře, že ti „ostatní“ tam byli přibráni jen jako compars, aby to chvíli jako vypadalo internacionálně, takže další pobyt v destinaci ukázal, že nebylo to naplánováno tak, že třeba Bulhaři zůstanou těch 25 let a Rusové jako jedni z „dalších“ odjedou brzy s ostatními a že to vše zpunktoval nějaký Bulhar či Polák.Nemyslím si, že tomu sám věříte. Ti „další“ tam jen hráli roští a spíš Rusům překáželi, ale na chvíli je „potřebovali“. V Maďarsku a v Polsku ti „další“ asi nebyli, tam ty události byly jen na „nich“= nebyli „další“, na které by to svedli a dost jim to poškodilo obraz , tak chtěli jít s dobou, a tak to mohli, už vzledem k celkem poklidnému vývoji, prezentovat jak my(=Rusové) nic, to byla jen mezinárodní pomoc a my byli jen jedni z „ostatních“ a sledovali tím jen, že nechtěli si zas až tak úplně poškodit obraz, i to se může hodit.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Uvědomujete si, že Rusy nazýváte příslušníky desítek národností tvořících SSSR? Čečence, Ukrajince, Bělorusy, Tatary, Tádžiky, Gruzínce, Ukrajince, Dagestánce … před době rozpadem SSSR bylo registrováno 128 národnost, z toho 114 autonomních..
      Uvědomujete si, že Bulhaři, Poláci, Němci, Maďaři a další byli vojensky smluvně vázání Varšavskou smlouvou? Svazkem, ke kterému byli „odsouzeni“ vítězi II.světové války, tedy Anglií, USA, SSSR, Francií…?
      Proč vadí primitivům jenom Rusové? Zkuste odpovědět.

      To se mi líbí

      • Ahele napsal:

        Vojska NDR se invaze ve skutečnosti nezúčastnila, ale představitelé NDR pak po léta tvrdili opak. Ulbrichta to hodně naštvalo, protože byl jedním z těch, kdo na invazi dost tlačili. Němci se zúčastnili pouze symbolicky v počtu několika desítek štábních důstojníků začleněných do armády SSSR, protože by bývalo bylo došlo k porušení Postupimské dohody. Dvě divize Lipského okruhu zůstaly stát před hranicemi.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          A záleželo na tom kolik divizí tu bylo nebo nebylo? Pouze politika jinými prostředky, a na nás stačilo zadupat.

          To se mi líbí

          • Ahele napsal:

            Nezáleželo, ale o to mi nešlo. To bylo jen pro zajímavost, protože se celá desetiletí tvrdí, že se jednalo o invazi pěti států Varšavské smlouvy, ale ony byly ve skutečnosti čtyři. Stejně tak je zřejmě omyl, že největší tlak vyvíjel Breřněv. Z archívů vyplývá, že se naopak do poslední chvíle snažil přemluvit představitele Pražského jara, aby upustili od politických reforem ( a v neposlední řadě i ekonomických) a oni dobře věděli k čemu dojde pokud neustoupí, jen nevěděli kdy to bude. Jako poslední, asi tři dny před invazí, poslal Brežněv za Dubčekem Kádára, který mu natvrdo řekl co se stane. Jenže ten si naivně myslel, že právě prostřednictvím Kádára Brežněva přesvědčí o neškodnosti reforem. No nepřesvědčil.
            Ono totiž to poslední rozhodnutí bylo bylo učiněno až na základě informací o přistoupení ke směnitelnosti československé koruny.
            http://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/21-srpen-1968-nektere-opomijene-souvislosti
            …..za startovací podnět ke vstupu vojsk lze považovat ultimativně laděný úvodník Hrnčíře „Směnitelnost československé koruny“ (Politická ekonomie, 1968, č.7, dáno do tisku 1.6.) snažící se překonat neúčinné způsoby zapojení čs. ekonomiky do světové ekonomiky „Vyhlášení směnitelnosti rublu nelze očekávat. Zbývá alternativa samostatného postupu čs. ekonomiky a čs.měny ke směnitelnosti……..

            Zajímavý pohled na tehdejší situaci zvláště pak v souvislosti s naší současnou jako je členství v NATO a v EU. Co by se asi tak dělo, kdybychom skutečně spěli k tomu, že se trhneme? Copak má asi tak znamenat ten přesun americké kolony z Lotyšska do Německa napříč střední Evropou? Projev přátelství to nejspíš nebude spíš varování a namířené směrem k Estonsku, Lotyšsku, Litvě a Polsku asi také ne. Ti jsou dostatečně bojechtiví i bez nějaké demonstrace síly.

            To se mi líbí

            • Jos napsal:

              Nemáte pravdu Ahele. Já jsem v roce 1968 kolonu NDRáckých tanků a OT na vlastní oči viděl a dokonce v centru Prahy hned v prvním týdnu. Byli nezaměnitelní. Někdo se to snaží z nějakých pofiderních důvodů zatlouct.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              A pak věřte „zdrojům“, jak říkám jsou to plané diskuse, věnujme se současnosti … díky Josi.

              To se mi líbí

            • Strejda Olin napsal:

              Invaze se vedle jednotek sovětské armády zúčastnily také:
              7. tanková divize, 11. motostřelecká divize a 12. pohraniční brigáda NDR
              2. armáda PLR
              8. motostřelecká divize MLR
              12. motostřelecký pluk BLR

              To se mi líbí

            • Ahele napsal:

              Nechci se přít. Mne to také překvapilo, myslím informace, že vojska NDR se měla zúčastnit pouze symbolicky. Já z vlastní zkušenosti můžu potvrdit pouze Poláky, kteří přes naši, stranou všech hlavních tahů ležící, obec projížděli 21. ve 4.30 ráno a snažili se, se střídavými úspěchy, trefit na Prahu.

              To se mi líbí

            • K-k. napsal:

              Potvrzuju, co píše Jos: jednotky NDR tu v osmašedesátém byly (mluvím o severních Čechách, jinde nevím), ale poměrně rychle je stáhli – prý kvůli reminiscencím na někdejší sudetské poměry. Aspoň tak se to říkalo…

              To se mi líbí

            • Ahele napsal:

              Zajímavé svědectví http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Radeni-armady-NDR-v-srpnu-1968-Primi-svedci-a-fakta-o-nichz-se-casto-mlci-282908
              A mimochodem Petřepavle, pod blogem věnovaném invazi 1939 a1968 předpokládám diskuzi k těmto událostem a už méně k současnosti, i když ji samozřejmě také nevylučuji.

              To se mi líbí

        • tata napsal:

          AHELE

          nemáte pravdu zučastnila,bydlim ve VARNSDORFU…….LIDÉ ZDE BY vás VYVEDLI Z OMYLU……….já zde tenkrat ještě nebydlel ale muj otec zde pracoval shodou okolností ve fabrice přimo na hranicích,čaru zde nemecké tanky překročili na jak dlouho to nevím ale rozhodně ano

          To se mi líbí

          • Ahele napsal:

            tato podívejte se na odkaz nad Vámi, tam se tvrdí, že zúčastnila, ale neměla a také byla rychle stažena. Snažím se dobrat pravdy, když už se tedy kolem toho rozproudila debata. I proto jsou moje příspěvky proloženy slovy jako…překvapilo mne to, pro zajímavost, nechci se přít.

            To se mi líbí

          • tata napsal:

            V POŘADKU jen sem reagoval na to první……….vtom odkazu se nemluvý o VARNSDORFU,UŽ si nejsem jist ale dokonce zde byl jeden mrtvý na přechodu,to neberte jako bernou minci,ale tank nebo tanky to už si nepamatuji zde meli urazit zavoru a přeject na naše uzemí……….každopádně na uzemí VARNSDORFU BYLI

            To se mi líbí

  21. Petr napsal:

    Vážení komentující. Nedalo mi to, abych ještě k tématu něco nenapsal.

    To co níže píši je určeno zejména těm, kteří mě nazývali hnidou, tím kdo uráží padlé a podobně. Byť jsem si v první chvíli řekl, že právě takoví mi za to ani nestojí.

    Musím konstatovat, že jste mě překvapili. Vaší nesnášenlivostí, netolerancí, vztahovačností a dogmatismem.

    Vím, že většina z vás je zcela jistě starší než já. A asi některé opět naštvu, když budu konstatovat, že věk neznamená žádné zásluhy a nebo patent na pravdu. A má-li znamenat životní moudrost, řada z vás selhala na plné čáře.
    Tolik úvodem, ale k věci.

    Bavor nadnesl téma a já na něj reagoval. Jak je mým zvykem, poctivě, bez příkras a na plnou hubu jsem napsal, co si myslím, za čím si stojím a nehodlám svůj názor měnit. Snůška vašich nenávistných slov na sebe nenechala čekat. Problém je ale v tom, že ta sprcha neukázala nic o mě, ale o vás.

    Víte, pokud bych napsal, že okupace ´39 nebyla, že to je lež a ani koncentráky nebyly, pak byste měli pravdu a byli v právu.
    Ale to já nenapsal. Já napsal jen názor za který se nestydím. Nestydím se za něj mimo jiné i proto, že na rozdíl od některých z vás, neupírám nikomu ten jeho.

    Velice silně pochybuji o tom, že je mezi vámi někdo, kdo zažil okupaci´39 (myslím tím aktivně, tahání kačera se nepočítá). Já nezažil (aktivně) ani tu ´68. Ale, stejně jako vy o ní vím.
    Přestože se moji rodiče tehdy ještě ani neznali tak vím z vyprávění dědů a babiček, jaké to bylo, nemoci se vrátit z lázní a „prodloužit“ si pobyt o šest let. Jaké to bylo podporovat, tak aby o tom nikdo nevěděl, lidi, kteří to potřebovali a žít s rizikem, že mezi nimi bude práskač. (O udavačství se ví velice dobře, vždyť i gestapo vyzývalo, aby lidé stížnosti mírnili).

    Ale 39. rok s okupací přinesl i něco jiného. Alespoň u většiny. Soudržnost. Když jsem se dědy jednou zeptal, jestli ho s odstupem času neštve, že se snažil pomáhat i komunistům, kteří mu pak sebrali firmu, řekl mi, že ho v tu chvíli to, že to jsou komunisti vůbec nezajímalo. Byli to prostě lidi.

    Kdyby jsem se tehdy dědy zeptal, co dělal, byl bych asi za vola. Řada lidí, pamětníků, by mi to řekla. I když mu sice firmu později znárodnili, to, že pomáhal jak a kde se dalo mu nikdy neupřeli.

    68. jsem aktivně také nezažil. Ale cítil jsem, hlavně později, když jsem to začal chápat, že něco není v pořádku. Že by byla ubita i ta soudržnost o které píšu výše?
    Při hovorech s jedním i druhým dědou jsem chápal, že v 39. roce to byla okupace kterou způsobili nepřátelé. Ale ta druhá? To byli ti, kteří deklarovali přátelství. A na tom nic nemění to, že Bavor píše o jejich zalezení do kasáren.

    Chtěl jsem se zeptat svého otce, tak jak bych se mohl zeptat dědy, co udělal. Nezeptal jsem se. Ale vím jedno. A to, že za nimi alespoň nedolézal šmelit. A protože nedolézal vůbec, tak se ke své profesi vrátil až po roce 89.

    Svůj názor jsem napsal. A bohužel mám takový dojem, že ti z vás co na mě křičeli, nejen že za nimi chodili, ale že jim to snad i chybí. A i to vidím jako jeden z důsledků okupace v 68. Morální devastaci.

    To se mi líbí

    • Mac napsal:

      zbytečně rozežvaněné triviality
      to, že 1968 přinesl morální devastaci je jasné. To, že strašlivou ránu sebevědomí a morálce národa přinesly 1938-1945 je jasné většině.
      To, že nejhorší morální marasmus přineslo posledních 25 let už zdaleka všem jasné není, viďte milý romanopisálku….

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Já na vás křičet nehodlám, nemám proč. Bude vám jen klást otázky. Mně odpovídat nemusíte, odpovězte sám sobě.
      Morální devastace? Rokem 1968 a později. Jistě! Ale nic nového pod sluncem.
      Morální devastace Mnichovem? Slyšel jste někdy o ní? Myslíte, že tehdy Francie a Británie nebyly chápány jako spojenci nejspojenečtější?
      A jak píše níže Mac – kdo zhodnotí morální devastaci posledních 25 let? Ani tu nevnímáte?
      Soudržnost? Ale vždyť jsme i v těch 70. a 80. letech minulého století byli soudržní, to byste zíral. Jen už jsme nebyli tak naivní. A nejsme ani dnes.
      Spojenci? Vy na ně fakt spoléháte? Na ty současné?
      Máte pravdu. Věk neznamená ani zásluhy, ani patent na pravdu. Ale zkušenost, tu přínáší. Vy myslíte, že ne?
      Tak vám buď země lehká při té vaší důvěře. Jen symbolicky, samozřejmě, abyste neměl pocit, že vás pohřbívám.
      Veďte dál ten svůj boj, ale zvažte: Není to vedení minulé války proti dávno už neexistujícímu nepříteli?
      🙂

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tak tedy naposledy
      rok ´68 jsem zažil a prožil jsem zejména jeho důsledky, které mě i ostatním členům rodiny stanovily postupový strop. Přesto jsem se s tím dokázal vyrovnat. Velkou část jsem prožil na vesnici, kde ona popisovaná soudržnost panovala stále. Společné akce, které byly dělány dobrovolně – pokud víte co to znamená – a s takovým úspěchem, že se musely každoročně opakovat. Ochotníci, sportovní turnaje všeho druhu, léto na rybníce a zima na svahu etc. Tohle všechno ukončil až rok ´89. Tehdy se najednou „objevily staré křivdy“ a nenávisti. Sověty jsme měli nedaleko, ale nikdo k nim nechodil, nepotřebovali jsme je. Takže teprve plyšový podvod celou vesnici rozházel a rozhádal a já jsem byl nakonec rád, že jsem se vrátil sem, do svého rodného domu.

      To se mi líbí

  22. dojatý napsal:

    dojemné
    jedno oko nezůstalo suché

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.