EMMANUEL MACRON O TOM, JAK ZACHRÁNIT EVROPU


S tímto nadpisem vydal páteční The Economist (3.5. 2024) rozhovor s francouzským prezidentem. Dáme si jen výtah, a komentář až ráno, je toho tam dost k diskusi

Francouzský prezident o vážných rizicích pro kontinent a o tom, co s nimi dělat

Když byl Emmanuel Macron před sedmi lety poprvé zvolen francouzským prezidentem, byla jeho kampaň plná optimismu ohledně Evropy. Vůdce, který 29. dubna usedl k rozhovoru s časopisem The Economist, je mnohem vážnější. Neztratil nic ze své bojovné energie. Jeho analýza hrozeb, které obklopují Evropu, je však rozhodně pochmurná. V sázce je přežití Evropy jako bezpečného místa, garanta prosperity a liberálního demokratického řádu. „Civilizace může zemřít,“ varuje pan Macron, a konec může být „brutální“. „Věci se mohou stát mnohem rychleji, než si myslíme.“

Pan Macron hovoří jen několik dní po svém projevu na Sorbonně, v němž poprvé řekl, že „naše Evropa může zemřít„. V rozhovoru, který jsme vedli ve Zlatém salonku v prvním patře Elysejského paláce, s francouzskými okny otevřenými do širokých trávníků pod námi, prezident mnohem ostřeji zdůrazňuje naléhavost a vážnost okamžiku.

Jeho obavy se netýkají jen Evropské unie, nebo dokonce obrany evropského území. Jde o trvanlivost souboru pravidel a hodnot, které se opírají o hospodářské bohatství a fyzickou bezpečnost a které spojují všechny Evropany.

Pan Macron identifikuje trojí šok vzájemně propojených hrozeb, které vytvářejí obzvláště nebezpečný okamžik v historii kontinentu.

První z nich je geopolitická: Evropa se snaží postavit Rusku Vladimira Putina, a to i přesto, že budoucí americký závazek vůči Evropě ochabl. Pan Macron, který se kdysi nahlas obával, aby Moskvu „neponížil“, se změnil v jednoho z nejotevřenějších evropských jestřábů. Při výčtu záznamů o ruské agresivitě, od hrozby použití jaderných zbraní až po neúnavné využívání hybridní války a dezinformací, regionální potíže a agresi ve vesmíru a na moři, prezident nepochybuje o tom, co je v sázce. „Pokud Rusko na Ukrajině zvítězí, nebude v Evropě žádná bezpečnost,“ říká. „Kdo může předstírat, že se tam Rusko zastaví?“ Ptá se, jaká bezpečnost by byla pro sousední země: Moldavsko, Rumunsko, Polsko, Litvu a další?

Aby se v krátké době postavili Rusku, připomíná pan Macron, dohodli se evropští představitelé a představitelé NATO, kteří se sešli 26. února v Paříži, na nových krocích, včetně posílení moldavských hranic. Francie nyní společně s Amerikou řídí koalici, která zajišťuje dělostřelectvo pro Ukrajinu; pan Macron tvrdí, že do léta uskuteční nové dodávky. Francie podepsala s Ukrajinou desetiletou dvoustrannou bezpečnostní dohodu v hodnotě 3 miliard eur (3,2 miliardy dolarů) v roce 2024.

Macron rovněž trvá na svém odmítnutí vyloučit případné nasazení pozemních jednotek na Ukrajině. Jeho komentáře vyvolaly v Německu nedůvěru a hněv a ostré vyjádření kancléře Olafa Scholze. Francouzský prezident nicméně tvrdí, že tváří v tvář expanzivnímu Rusku spočívá schopnost Evropy odradit od další agrese v tom, že nebude definovat červené linie. To označuje za „základní podmínku“ její bezpečnosti a důvěryhodnosti. Nejsou to prázdná slova, trvá na svém. „Pokud by Rusové prolomili frontovou linii, pokud by došlo k ukrajinské žádosti, což dnes neplatí,“ říká, „museli bychom si tuto otázku legitimně položit.“ Francie, podotýká, vyslala své vojáky na pomoc africkým zemím v Sahelu, když o to jejich představitelé požádali.

Macron má v úmyslu posílit Evropu v dlouhodobém horizontu, a proto připravuje nový závazný evropský bezpečnostní „rámec“. To okamžitě vzbudilo nedůvěru mnoha evropských atlantistů, kteří nedůvěřují motivům Francie a podezírají ji, že chce podkopat NATO a využít velkolepých vizí k podpoře vlastních obranných firem. V rozhovoru pro časopis The Economist v roce 2019 hovořil Macron o „mozkové smrti“ NATO. Dnes však trvá na tom, že „o smetení NATO nemůže být řeč“.

Podle jeho slov Amerika zkrátka nebude Evropě vždy krýt záda. Kontinent nemá na výběr: „Musíme se připravit na to, že se budeme chránit sami.“

……..

Druhým rizikem pro Evropu je dvojí ekonomický šok, který představují zrychlující se technologie a Čína. Pan Macron, bývalý investiční bankéř, se obává, že pokud Evropa nepochopí rozsah a naléhavost toho, co je třeba udělat nyní, bude zaostávat v klíčových odvětvích špičkových technologií, od čistých technologií po kvantovou výpočetní techniku. Součástí jeho řešení by byla rozsáhlá injekce veřejných peněz, ve starém dobrém dirigistickém stylu. Součástí by byla také deregulace, která by podpořila riziko a převratné inovace.

Čínský prezident Si Ťin-pching navštíví Francii ve dnech 6.-7. května a zastaví se v Pyrenejích, kde pan Macron trávil dětské prázdniny se svou babičkou. Francouzský prezident doufá, že se Čína bude nadále angažovat v boji proti změně klimatu, a také že pana Si vyzve k vyvíjení tlaku na Rusko. Pan Macron však svému hostu také tvrdě sdělí, že je třeba chránit jak evropské výrobce (zejména před přílivem čínských elektromobilů), tak její strategickou bezpečnost.

…………….

Poslední hrozba pro Evropu je hrozba pro její demokracii: oživující nacionalismus, podporovaný dezinformacemi a zprávami z ozvěn. Pan Macron míní, že nejlepším způsobem, jak pochopit dnešní riziko, je znovu si přečíst Marca Blocha, francouzského historika popraveného gestapem. V knize „Podivná porážka“ Bloch tvrdil, že elity usnadnily pád Francie nacistům v roce 1940 svou krátkozrakostí a samolibostí. „To, co mě ve Francii stejně jako v Evropě ubíjí, je duch porážky,“ prohlašuje prezident. „Duch porážky znamená dvě věci: zvyknete si na ni a přestanete bojovat.“ To je to nebezpečí: elity začínají předpokládat, že průzkumy veřejného mínění činí výsledek nevyhnutelným, a pak se s ním smiřují. „Politika není o čtení průzkumů veřejného mínění,“ říká, „je to boj, je to o myšlenkách, je to o přesvědčení“.

Jako vždy u pana Macrona je v tom všem něco, co oslní i vyděsí.  Německo bude zavírat uši před jeho výzvami k většímu rozpočtu EU. Evropanům, kteří se zaklínají americkým bezpečnostním deštníkem, se nelíbí nic, co by mohlo urychlit jeho zánik. Institucionální vůdci EU se budou bránit jakémukoli ohrožení svých vlastních mocenských struktur. I kdyby došlo ke shodě na cílech, proměnit tak rozsáhlý soubor myšlenek v realitu je na hranici možností. Panu Macronovi se podařilo posunout konverzaci v Evropě v některých otázkách, jako je vydávání společného dluhu nebo slib rozšířit EU o Ukrajinu a Moldavsko. Jeho slabinou však často bylo budování potřebné podpory, spojenectví, a to především v době, kdy je francouzsko-německá vazba tak napjatá.

Obtíže nebo rizika však 46letého Macrona málokdy odradily. Jak často říká, kdyby poslechl ty, kteří radili k opatrnosti, nebyl by tam, kde je dnes. Navzdory temným analýzám prezidenta se zdá, že jeho duch pozoruhodně přežil turbulence úřadu. V roce 2027 se pan Macron nemůže ucházet o třetí funkční období v řadě. Zbývají mu tedy tři roky na to, aby svůj odkaz upevnil. Jeho poslední výzva k probuzení může být pokusem vyburcovat jak kolegy z Evropy, tak ty, kteří se snaží odrazit nacionalisty a nahradit ho v širokém středu doma.

Příspěvek byl publikován v rubrice Slimova pošta. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 reakcí na EMMANUEL MACRON O TOM, JAK ZACHRÁNIT EVROPU

  1. slim21dc0c737548 napsal:

    Macronův přerod z pozdního vyjednavače s Putinem v jeho nejhlasitějšího odpůrce v západní Evropě není tak překvapivý, jak se může zdát. Je to postoj aktivního a zároveň přemýšlejícího politika mladé generace, který nepodléhá setrvačným klišé a nebojí se jít proti převládající náladě chvíle.

    Tak například jeho argumentace okolím je velmi přesvědčivá (jaká bezpečnost by byla pro sousední země: Moldavsko, Rumunsko, Polsko, Litvu?). I pro největší fanoušky ruské propagandy je těžké nevidět, co se děje v Podněstří a tlak vyvíjený Ruskem na Moldávii. Ta je evidentně v bezprostředním ohrožení nějakým nátlakem, či pučem podporovaným zvnějšku. Tady se bajky o Ukrajině jako“posledním ruském požadavku” dají sotva vážně obhajovat.

    O Polsko příliš nejde, to by bylo velké sousto, a takové, které by nutně vedlo k přímé aktivitě většiny zemí NATO, ale na nějakou agresi vůči Litvě, či Lotyšsku raději nemyslet, pak by se mohlo ukázat, že stálé výklady o článku 5 byly přehnaně optimistické.

    Celý průběh války na Ukrajině ukazuje velkou asymetrii v síle motivace aktérů: Ruska proti motivaci západních spojenců Ukrajiny. Také na omezení plynoucí ze zavedení malých profesionálních armád a představy rozhodujícího vlivu technické převahy (která přitom není často ani průkazná; představa zaostalého Ruska neplatí zejména u jeho vojensko-průmyslového komplexu). Ostatně počítat sílu armády podle velikosti jejího rozpočtu je z velké části klamné, z řady důvodů.

    Pokud jde o druhý bod myšlenka tzv. státního dirigismu, kterou z principu liberální Economist těžko snáší, se sotva setká s plným úspěchem. Nelze ale nevidět, že tyto tendence se proti období plné globalizace a liberalizace ekonomik prosazují v posledních letech silněji; také v „Bidenomice“ například.

    O smyslu a výsledcích Macronových vystoupení usuzuje Economist, podle mého, velmi reálně. Nebudou úplné, ale jde o zahájení nového trendu. Ale k tomu a také k osobě Emanuela Macrona ještě později, v další poznámce.    

    To se mi líbí

  2. slim21dc0c737548 napsal:

    Jehněčí, místní sýry a bílě víno jako aperitiv? Netuším jaké, snad Château d’Yquem?

    Macron šarmuje Siho v Pyrenejích a jako prezent mu dává místni armagnac. Připomínka, že Čína největším dovozcem koňaku. Mnoho tamních milionářů si žije na vysoké noze…

    https://www.reuters.com/world/europe/macron-seeks-charm-xi-into-trade-concessions-pyrenees-jaunt-2024-05-07/

    To se mi líbí

    • slim21dc0c737548 napsal:

      Francouzský tisk (Le Figaro zde) hodnotí Macronovo přesvědčování Číňana skepticky, a zřejmě oprávněně. Jenže to, co naši alternativci nechápou, protože nechtějí, případně proto, že podlehli bulvárnímu pohledu na politiku, je to že Macron má jen slabé karty.

      Slabé karty měl leckdo, třeba Edvard Beneš v roce 1938, ale to neznamená, že neměl pravdu.

      DEŠIFROVÁNÍ – Emmanuel Macron nedokázal získat na svou stranu čínský protějšek, což odráží nedostatečný vliv Francie tváří v tvář Číně.

      Co zbude z jednání o Ukrajině mezi Emmanuelem Macronem a Si Ťin-pchingem, když ne kouř? Za napjatou tváří francouzského prezidenta, který měl pro tentokrát během tiskové konference zabořený nos do svého projevu – bez otázek pro novináře -, a za tváří čínského prezidenta, nepříjemnou a uzavřenou, jsme mohli vidět nikoli „přátelství“, které dotyční tak často vyvolávají, ale konfrontaci dvou světů, které si ve všem odporují.

      Oficiálně Paříž, která by si přála, aby Čína využila „páky“, které má na Kreml, k jeho pozitivnímu ovlivňování, vítá obnovený „závazek“ čínského vůdce nevyvážet do Ruska zbraně a provádět „mimořádně přísnou“ kontrolu vývozu zboží dvojího užití, které by mohlo být použito k vojenským účelům. Ale jak všichni víme, sliby zavazují pouze ty, kteří je poslouchají. Zvláště když pocházejí od Si Ťin-pchinga, který má ve zvyku brát je na vědomí…

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        JO přesně, přítel = na hlavičku:

        <i>“…za tváří čínského prezidenta, nepříjemnou a uzavřenou, jsme mohli vidět nikoli „přátelství“, které dotyční tak často vyvolávají, ale <b>konfrontaci dvou světů</b>…“</i>

        To se mi líbí

  3. slim21dc0c737548 napsal:

    AD MACRON

    The Economist to v závěru shrnul pěkně. U Macrona vždy něco nadchne a něco vyděsí. Odpůrci jsou jasní:

    – Německo (norimberští pernikáři říkávali jim posměšně husité u Aloise Jiráska)

    atlantisté (a taky tradičně Angličani), bojící se, aby jeho nápady nepřispěly k odchodu USA z Evropy

    vůdci EU (kteří mají své VLASTNÍ federalistické představy.   

    Můžeme přidat chcimíry (vyděšení a vztek, nezavleče nás Eman do války??) a taky tzv. realisty. Ti se obdivují většinou síle a posměchem reagují na rozpor mezi velkolepými plány a nedostatečnými prostředky. Dnes jsou to často lidé ovlivnění výhradně anglofonní kulturou.

    Vidím to u mnoha svých mladších kolegů a přátel. Umějí jenom (nebo zejména) anglicky, neznají skoro nic z francouzské kultury a Francouze vnímají jako podivné potížisty, stále stávkující atd.  Mnozí z mé generace ještě četli aspoň ty Tři mušketýry, vědí něco z historie napoleonských válek, dokonce umějí trochu té frániny.

    No, a naproti tomu milý E.M. – brilantní výpěstek francouzského elitního školství. Lékařská rodina, superelitní lyceum Jindřicha IV., a pak špičkový énarque (absolvent ENA). Z dojemné citace Marca Blocha vidíte jeho intelektualismus, tak řídký u dnešních politiků.

    Třeba tady máte ty atlantické výhrady a mírné úšklebky shrnuté velmi názorně.

    https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/our-europe-is-mortal-it-can-die-decoding-macrons-sorbonne-speech/

    „Macron si nedělá iluze o budoucím závazku USA vůči evropské bezpečnosti…

    Celkově Macron vystihl podstatu témat, ale vyvolal očekávání, která nikdy nenaplní. V jistém smyslu je Kassandrou odsouzenou k neúspěchu. Francie má omezené prostředky a ostatní členské státy mají jiné vize, zejména v hospodářských a finančních otázkách. Macronův projev byl skutečně jasně francouzským programem pro Evropu – více obrany, více investic a inovací, méně regulací, jiná pravidla hospodářské soutěže. Kromě toho představil Evropu jako partnera, ale opakovaně také jako konkurenta Spojených států.

    Nakonec se sice nejednalo o novou vizi, ale nejdůležitějším poselstvím projevu byl v jistém smyslu naléhavý tón, a to i s ohledem na nadcházející volby do EU. „Naše Evropa je smrtelná,“ řekl Macron. „Může zemřít a vše závisí na našich rozhodnutích.“ S touto naléhavostí Macron vyzval EU, aby přestala být naivní a začala riskovat. „Probuzení je příliš pomalé, příliš slabé tváří v tvář všeobecnému přezbrojení světa.“ Varoval, že „neomezené regionální síly“ demonstrují své schopnosti – zmínil Rusko a Írán, ale nikoli Čínu – a že „Evropa je obklíčena“.

    Jak je u Macrona obvyklé, téměř dvouhodinový projev byl příliš dlouhý a příliš francouzský ve svém tónu a ve své abstrakci. Dotýkal se příliš mnoha témat a chyběly v něm konkrétní prováděcí kroky. V tomto smyslu může přiživit určitou ironii a skepsi. V dnešní EU je však Macron jediným lídrem, který je schopen pronést ambiciózní a komplexní projev. Určuje nadcházející agendu EU, ale ví, že nedostane vše, co chce. Zdaleka ne všechno. V jistém smyslu plní tradiční francouzskou roli v EU, arogantně si čechrá peří a předkládá nápady.

    Vidíme, že poselství Macronových vystoupení NewAtlanticist hodnotí stejně, jako Economist. Jeho výsledky budou smíšené, ale nelze ho podcenit.

    Ještě tohle je důležité.

    Je to velmi francouzská agenda, zejména s protekcionistickým a protisoutěžním podtextem. Severoevropské země ji budou zpochybňovat a omezovat, ale Lettova zpráva a to, co je známo o připravované zprávě o konkurenceschopnosti bývalého italského premiéra Maria Draghiho, ukazují, že tón konverzace v EU o obchodu a konkurenceschopnosti se mění. Macronův argument, že „dvě přední mezinárodní mocnosti se rozhodly přestat respektovat pravidla obchodu“ – což staví Čínu a Spojené státy na roveň – se v Evropě setkává s rostoucí odezvou. Protekcionismus bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a zákon současného prezidenta Joea Bidena o snížení inflace v roce 2022 spolu s dramatickým čínským průlomem v automobilovém průmyslu zapůsobily na veřejné mínění a podnikatelskou komunitu v Evropě. V Bruselu mají zastánci volného obchodu stále navrch, ale jsou v defenzivě.

    To se mi líbí

Bavorova lampárna.