Potíž s hesly


Heslo BLACK LIVES MATTER se ozývalo ze všech stran a dolehlo až k presidentu Zemanovi. Ten je promptně označil za rasistické, aniž by si uvědomil, že vzniklo na jedno použití pro velmi specifickou situaci, kterou nemůže plně chápat člověk, který není chudý a černý.

Heslo bylo reakcí na zbytečnou smrt. Nešlo o jednání policisty, který v obavě o svůj život vystřelí, ale o násilí na již „zpacifikovaném“ člověku. Možná si ten policista řekl, koleno tě tlačí?, to je dobře, šmejde, tak si trochu užij. Nebo dlouho nikoho nepřemohl a chtěl si ten moment užít. To se asi nikdy nedozvíme.

Jsou to rasisti, kteří heslo chápou ve znění ONLY BLACK LIVES MATTER. V PL se objevil nesmírně hloupý rozhovor, který varoval před tím, že jednou bude továrnu řídit blbec jen proto, že je černoch a když to takhle půjde dál, budou nuceně vznikat i smíšená manželství.

Každý z nás žije ve své socio-ekonomické bublině, výjimečně z ní vykoukne ven, ale málokdy se zajímá o podstatu toho co se děje venku.

Situaci v USA, které se staly novým velkým vzorem, nepřibližují ani naše tak nezávislá media.

Není třeba zacházet až do doby otrokářství a války Severu proti Jihu. Stačí jít do třicátých let minulého století, abychom si vědomili, jak hluboké byly kořeny rasová segregace.

Kdo se zajímá o sport zná jméno Jesse Owens. V roce 1936 vyhrál na OH v Berlíně čtyři zlaté medaile. O Hitlerovi jsme se dozvěděli, že mu tehdy odmítl podat ruku, neb byl rasista. Owens ovšem později řekl, že ho neurazil Hitler, ale Roosevelt, který ho ignoroval, přestože ostatní olympioniky pozval do Bílého domu. Důvodem prý bylo, že si pozváním černocha nechtěl před volbami znepřátelit rasisty mezi jižanskými demokraty.

Moses Walker byl první černoch, který v roce 1884 hrál baseball v profesionální lize. Teprve v roce 1947, tedy o 63 let později, se na scéně objevil další černoch, Jackie Robinson. Negři měli vlastní ligu a v té bílé nebyli vítáni.

Robinson vzpomínal: „Jeden z mých spoluhráčů později přiznal, že se cítil provinile, když tým obědval v restauraci a já čekal v autobuse na sendvič. Jak v Montrealu, tak poté v Brooklynu jsme ale chtěli vyhrávat a díky tomu jsme nakonec přešli všechny předsudky.“

Podobná situace byla v basketbalu. Earl Lloyd byl v roce 1950 jedním prvních černých basketbalistů v NBA.

Boj černochů (politicky správně Afroameričanů) za rovnoprávnost má dlouhou a často frustrující historii.  Jde o zdroj v angličtině, ale i tak je pouhý výčet událostí těžko představitelný. Nelze tedy vidět jen protesty a případné drancování obchodů, jak se vše jeví mnohým diskutujícím.

Nepokoje mohou vzniknout kvůli jenomu ztracenému životu, protože frustrace doutná pod povrchem. To se stalo i městě Baltimore v roce 2015. Kanadská novinářka tehdy napsala, že lidé ve středu toho města žijí jako v zemi třetího světa. Nemají ponětí o tom, že o několik kilometrů dál jsou bohaté komunity.

Když se disident Milan Kohout ocitl po dvou letech pobytu v utečeneckém táboře Treiskirchen v Bostonu, vyšel druhý den ráno na ulici a ptal se kde je nějaké knihkupectví. Chtěl vidět, co mají ve svobodné zemi. V chudé čtvrti Revere se na něj dívali jako na blázna. No, možná v Cambridge, jak je ta universita, mu řekli.

Šedesátá léta, kdy byla celá Amerika na nohou, byli hippies, probíhaly masové protesty proti vietnamské válce i rasové segregaci a umělci se významně angažovali. To je dávná minulost.

Federální zákon, který zrušil rasovou segregaci, byl podepsán až v roce 1964. Pak již do hry vstoupily peníze.

Do sportů, které bývaly doménou bílých, začali pronikat motivovaní černoši. V košíkové, baseballu a americkém fotbalu dnes sotva najdete bělocha. Výjimkou zůstávají „drahé sporty“ jako lyžování, a s určitými výjimkami i tenis. Althea Gibsonová a Arthur Ashe vyhráli bílý Wimbledon! Mezi černými vznikla bohatá vrstva.

Fotbalová Evropa si kdysi pečlivě střažila svoje kluby. V Itálii byli povoleni jen dva cizinci v jednom zápase. Černoch v britské Premier League byl něco nepředstavitelného. To je opět dávná minulost. Všechny evropské kluby kupují africké hráče a řadu severských států representují černí atleti.

I doba, kdy Frank Sinatra vyzýval k bojkotu hotelů, které nechtěly obsloužit jeho černého kolegu Sammy Davise jr, je passé.

Dál přetrvala chudoba značné části černé populace a omezený přístup ke vzdělání.

V Severní Americe existuje řadu let dobrovolný program zvaný „Equal Opportunity,“ tedy stejné příležitosti pro (nejen černé) menšiny. Zapojují se do něj větší podniky, které přijímají alespoň část zaměstnanců podle kvalifikace a nikli barvy pleti.  Svým způsobem je to součást jejich PR.

V USA i Kanadě někteří lidé varují, že jde o obrácený rasismus (reversed racism), tedy upřednostňování menšin, který povede k poškozování bílé většiny. Jak k tomu přijdou naši bílí chlapci, říkají, když budou mít přednost černoši!

Podobný argument lze slyšet i tam, kde nejde o „barevné“, ale jde o ohrožení „našich“ těmi, kteří něco umí lépe. Ontario například zakázalo dovoz hokejových brankářů z Evropy. Jiný příklad se týká požadované znalosti francouzštiny pro zaměstnání na některých kanadských úřadech. Jak k tomu přijdou „naši anglofonní chlapci,“ aby se museli učit druhý jazyk.

Obecnější hesla BLACK LIVES ALSO MATTER nebo ALL LIVES MATTER dané situaci neodpovídala. V onom okamžiku šlo o život černocha.

Ze situace v USA se bychom si měli vzít poučení: Čím déle je určitý problém zanedbáván, tím delší a bolestnější je jeho řešení. Je pravda, že Amerika učinila od zrušení segregace velký krok vpřed, ale řada problémů přetrvává.

V naší zemi žije 10% populace na nebo pod hranicí chudoby. Jde o kombinaci zadlužení, exekucí, lichvy i vzniku ghett z nichž není únik. Zaděláváme si na obrovský problém do budoucna.

Naši politici to odmítají pochopit. Ministryně financí si nedávno pochvalovala, že zrušení daně z nabytí nemovitosti zlevní bydlení. To je omyl, milá Aleno. Nic se nezlevní, protože nemáte nástroje na kontrolu ceny novostaveb a nájmů. Jestliže 1+kk stojí skoro 4 miliony, mladý pár musí mít v peněžence záruku příjmu (ta je vždy sporná) a ušetřených nejméně 10%. To je 400000 korun. V takovém bytě mohou dítě počít, ale co v něm s rodinou?

Ani tato jednoduchá kalkulace nikoho nezajímá. U politiků to nepřekvapuje ti mají svých starostí dost. Například, když mají milenku a rozvedou se. Manželce nechají byt, na krku mají alimenty a budou potřebovat miliony na nový byt. Musejí si někde nakrást. Z poslaneckých odměn a platů to nenaspoří.

Bytová otázka neotřásá českou společností.

Zde se můžeme vrátit k velmi frekventovanému problému černochů, jímž je velký počet svobodných matek. Černí chlapi se nehrnou do ženění. No nejspíš proto, že nemají na domy a možná ani na nájem. To ale bude i český problém.

Jiří Dědeček kdysi tvrdě napadl minulý režim písní o chudé holce, která nemá kvartýr, fáro a ani na cigáro, takže bude psina, když jí za jedním barákem udělá syna, který, až vyroste, bude rovněž žebrákem. Dědečka již naše společnost zjevně nezajímá, ale co jeho následovníci? Ztratili odvahu něco říct?

Nepochopeno zůstalo i heslo ZRUŠTE POLICII. Nebyla totiž vyslovena jeho druhá logická polovina JAKOU JI ZNÁME.

Celé heslo bych klidně provolával i v Praze. Nepotřebuji policii, která občas odněkud někam profrčí autem a nebo „po americku“ pořádá honičky aut nebo motorek. Chtěl bych mít policistu, který by chodil po svém rajonu (tak jako kdysi esenbák po mých Hodkovičkách), znal v něm lidi, oni jeho a chránili se navzájem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pozdravy z Královských Vinohrad se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

85 reakcí na Potíž s hesly

  1. strejda napsal:

    Máte ve velmi mnohém pravdu, ale když se řekne a, musí se říci i b. Pak je stejně nutné říci c, d a nakonec se vlastně nedopočítáte.
    Současný politicko-ekonomický systém je neudržitelný. Rozpadá se a ve vyspělých státech přestal zajišťovat prostou reprodukci. To by do určité míry a na čas nevadilo. Jenže se tím otvírají dveře k velké pohromě způsobené drastickou demografickou změnou.
    Chyba se stala jinde a řešení je v nedohlednu. Jednou přijde, ale co bude mezi tím a dneškem? Raději se neptat.
    Naše fascinace – tedy fascinace mnohých jedinců – USA a jejím systémem je nejlepší cestou k sebezničení.
    Cynicky se dá říci, že se budeme tak dlouho smát Číně a opovrhovat jí, až už nebude nikdo, kdo by se smál. Číňani (a Japonci) jsou snad jediní, kteří hledají cestu jak z toho ven.
    My jsme před 30 lety vylili s vaničkou i dítě, dnes nemáme nejen vaničku a dítě, ale ani vodu. Máme jen zkušenosti z toho, co se nepovedlo a z toho, co se povedlo. Bude to stačit?
    Nakonec bych dodal, co s heslem, které byť na jedno použití, jak píšete, se používá opakovaně bez vysvětlení. Heslo si již žije svým vlastním životem a nevypadá to, že po použití končí. Spíš nabírá na síle.

    To se mi líbí

  2. Feldkurát Katz napsal:

    „Jsou to rasisti, kteří heslo chápou ve znění ONLY BLACK LIVES MATTER. V PL se objevil nesmírně hloupý rozhovor, který varoval před tím, že jednou bude továrnu řídit blbec jen proto, že je černoch …..“

    Vy tak rád nálepkujete….
    Zajisté Vám připadá NESMÍRNĚ CHYTRÉ, když ta slepice kdesi v Británii se nechala slyšet, že na „bílých životech nezáleží“, když v kterési anglické katedrále budou mít nad oltářem Poslední večeři páně s Kristem z Ugandy nebo odkud, když budou přepisovat Simpsony, aby tam bylo víc černochů, když přejmenovávají letiště , protože John Wayne kdysi před 60ti lety v jednom rozhovoru řekl naprosto objektivní a korektní pravdu o černoších atdatd.
    A tím heslem se nyní zaštiťují všichni ti bourači soch a rušiči policií (v Německu s heslem Black lives matter posílá nějaká aktivistka celou německou policii pracovat na skládku, protože jako odpad si nic jiného než pracovat s odpadem nezaslouží…..)
    Anarchie a bordel forever
    A ještě do toho zamontujete psychopata Kohouta 🙂

    To se mi líbí

    • Hu napsal:

      Zdá se mi, že způsob autorova uvažování charakterizuje právě letmá zmínka o Kohoutovi. Z wikipedie o něm vybírám:

      „Mezi jeho nejznámější performance patří akce u zdi v Matiční ulici v Ústí nad Labem, kdy na protest proti segregaci Romů pilou napůl rozřízl vlajku České republiky. Následně byl obviněn z hanobení státního symbolu.
      V roce 2011 natočil pro Český rozhlas Vltava pětidílný autobiografický pořad. V červnu 2015 vystoupil v televizním pořadu Máte slovo Michaely Jílkové s výzvou k masovému přijímání uprchlíků, kterou umělec pojal jako svou politickou performanci.“

      To, co se aktuálně děje v USA, mne zajímá pouze „akademicky“, protože se mne to osobně nijak netýká a také neznám žádný způsob, jak bych to mohl i sebeméně ovlivnit. Vztahování amerických poměrů k těm českým je sice zdánlivě logické jako varování do budoucna, je to ale velmi laciné. Například péče o vzdělávání cikánské menšiny u nás na ráží jedině a pouze na cikánský nezájem, který je v něm největší překážkou.
      10 % lidí pod „hranicí chudoby“? Především by bylo od autora hezké, přiblížit onu definici „hranice chudoby“ a dále by bylo ještě hezčí, udělat mezi oněmi 10 % také průzkum IQ (což už po autorovi statě nežádám, pochopitelně). Možná (podle mne nejspíš) by se ukázalo, že je to také 10 % blbců. S tím se dá těžko něco dělat.

      To se mi líbí

  3. cobolik pacholik napsal:

    no jicko musim pochvalit,peknu kokotinu si napisal,pises o sporte hlavne,kde cierny prerazili bo druhe su drahe,jak lyzovanie ja prevadzal sport tu 14 rokov biely otrok a musim ti povedat nevidel ja na stavbe cierneho murara,stolara,pokryvaca,elektrikara s lopatou ja na stavbe nevidel jedneho sportovca ciernej pleti a dodnes nevidim u nas robia,par su ciernejsi jak asfalt co robime,ale robia jak kone to jich je asi 6 to ty z miliona sportovci cierny,nerob zo seba neiformovaneho chcel som napisat kokota,ale nenapisem bo dobre vies,ze jak sportovci cierny v amerike,ci u nas nemakecenky hej 6 z miliona a to ja este tu nevidel na stavbe,kde sa buduju domy aby cierny drzal lopatu a kus som tam odjebal a s tou lopatou a toho kamosa svojeho na jakeho boha tu miesas to elitny pojeb,co chcije do tej betonovej kokotiny co na svatene vodu,ked vchadzas do kostola urobit to niekde na vychode to umre v mukach a pritom to kurvy pijaci,zbojnici kurevnici jak vsade… horsich hriesnikov nema,ale kohout by dokikirikal,bo vies ja tiez pojebany,kazdy nejak pojebany,ale tvoj kamo ma uskodeny mozog,ja tiez ty vies co povedz ,tomu svojmu performerovy,ze mu zaplatim letenku do meky a nech tam sprejne na ten murik ,co kamenuju satana ty pojeby vahabisticky taky nevelky krizik,ked je taky mocny performer a nezabudni sa s nim rozlucit bo ho uz viac neuvidis ani mrtveho ,ponal bo ti poviem kurva ,ja ani s gulometom
    by tam nesprejnul krizik az taku odvahu nemam a on to odvahu ma ale tu robit zo seba kokota,tam nejak nema napady vies ja mu zle nezicim,ale mne by nechybal a neboj ja tiez nikomu chybat nebudem to neni sebakritika nie som az taky naivny,aby som nevedel,ze davy nebudu smutit….

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      kurva zase tu biely suprematisti CSKKK ceskoslovensky ku klux klan nejaky ci co,kurva deko pochopenia tu nemate,utocite na BLM ,ten kokot co sleduje od policie korekciu neviem bavore , budes v budejovicich sudeny jak ja,taku sebranku tu mas rasisticku bez sebareflexie,bezcitnych zajebanych rasistov,ja sa od nich distancujem,ale co pise cobolik pacholik nejaky to za tym stojim,sak logika na co by som pisal tu zjeby svoje,keby som za nimi nestal,ale od tych kuklacov tu sa distancujem,demokraciu kurvit nebudem ci napadat,ja neviem kurva a to vastinou diplomavany tu,kurva policajt zajebany od korekcie citas,ja by hlasil,tak urazat BLM a este aj nasich ciganov tu napadaju ,tak tazko skusany nasi spoluobcania, a politici hovoria,ze sa mame tak dobre,ze sa uz mozeme posrat ale ciganov nevyslysia,BLM v amerike chce byt vyslysane,dost bolo,otroctva a uz od roku 1964 nerobia ani kokot,kurva tolko nepravosti a ja dnes na kolenach presiel minimum 3 kilometre a kto mna vyslisi?tak prave lamparen ma vyslisi,kurva budem musel ukoncit ten zjeb moj tu,a to este nebol tu ten neavideny katolik AFB a ten don vitta ten tiez to bez citu kurva a ja tiez si necitim kolena samy bezcitny kokot tu…bez kuska empatie,zajebany egoisti tak vam treba…

      To se mi líbí

  4. bob napsal:

    Americká , resp. nejen americká společnost je nemocná.
    Nemohu si pomoct, ale kladu rovnítko mezi „Sexual harassment“ , „Mee too“ a „Black lives matter“.
    To rovnítko samozřejmě není v zaměření, ale v ú r o d n é p ů d ě.
    Co se to děje? Ještě „včera“ byla Amerika vzorem demokracie, měla nejlepší ústavu…
    Vrátím se k nám domů.
    Jak to, že si (teď samozřejmě přeháním) připadám provinilý, když se neztotožňuji a akcemi LGBT, akcemi zelených aktivistů, nekladu rovnítko mezi válečnými zločiny a zavrženíhodnými akcemi souvisejícími s odsunem Němců, klidně bych používal dál výrazy jako Cikán, Černoch ? Nezúčastňuji se ani akcí Milionu chvilek…
    Dle mého cílem tohoto všeho je, aby se vlády ujali ti „správní“.

    To se mi líbí

  5. vonrammstein napsal:

    Skvělý komentáře, k tomu už nic dodávat nemusím.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Poučili se…Rakušáci.
      Prezident nás (zatím) zachránil, protože mnohé, co v r. 2015 možné nebylo, už možné je, třeba vyslat vojáky na hranice, ale i na nich střílet.
      Změny, kterým jsme se zatím vyhnuly, by byly samozřejmě nevratné.

      To se mi líbí

  6. Minorita napsal:

    Když už jeden nabývá dojmu autore, že vnímání reality zapouští kořeny, spolehlivě a odhodlaně celou svoji zde projevenou snahu spláchnete do kanálu. Hodinky jako holinky, a zapálení pro „svůj úkol jako Deus ex machiny“ zjevovat plebsu pravdu, řešení, zkušenosti, i kdyby to vše místní věděli, je neuvěřitelné …
    Ale každý jsme nějaký, je to Vaše volba.
    Okamžitě mne napadlo srovnání, příměr s oním Vaším přítelem – prý performerem. Nicméně mne mnozí předběhli.
    Na jednu stranu klobouk před Vámi dolů za reálnou záchranu člověka, jenž se ocitl ve skutečné nouzi, a naprosto nikoho z povolaných to nezajímá ( a zajímat nebude, z mnoha důvodů ). To smekám.
    Jen mi není jasné, kde se v osobnosti, jejíž vzdělání je postaveno na užití logiky, bere ta obrovská míra diplomaticky řečeno naivity, nechuti nebo neschopnosti vnímat realitu takovou, jaká je, vnímat společnost takovou, jaká je, i když to neodpovídá scénářům let šedesátých …
    Berete se za barevné, ve všech ohledech, dozajista tleskáte pozitivní diskriminaci, a cokoliv rušivého , cokoli, co v reálu doslova řve, že je to naopak pro Vás buď neexistuje, nebo se děje v jiném vesmíru …
    Připomínáte mi ve svém svatém vytržení jistého mnicha na jistém ostrově, který své ovečky po výbuchu sopky v tom ráji, na kraji města či vesnice donutil pokleknout před tekoucí lávou s tím, že ji motliby odkloní, zastaví …
    Jak to dopadlo by Vám mělo být zřejmé … Proč jen mám pochybnosti …
    Pokud jste tak ideově a osobnostně shodný s oním „performerem“, měl jste s ním zkusit alespoň jeho štaci v Chánově.
    Ovšem pokud spolu neplánuje té třeba klečení před černým davem, poté hlasitá omluva za to, že jste se narodil bílý, a ve finále rituální omytí černých hnát ( doufám, že způsobně políbíte Martensky, které nejspíše parkráte kolos do hlavy ležícího bílého hajzla ) …
    Když už tak za tu entitu bojujete, buďte příkladem, a ukažte nám tu horu lásky, tolerance, otevřenosti a laskavosti černých vlastní patřičně zdokumentovanou zkušeností ( né záběrem z mobilu jak berete roha ) .
    Jinak si nechte svá moudra o chudácích negrech pro publikum z ústavu pro mentálně poškozené …

    To se mi líbí

  7. Jiří Jírovec napsal:

    Znám MIlana Kohouta docela dobře, ale to neznamená, že vše co dělá je moje parketa. Bob správně považuje vyjmenované atributy společnosti za příznaky nemocnosti (nejen) americké společnosti. Nelze ale mezi nimi klást rovnítko. Dopad rasové segregace je jiný než zklamání z toho, že se nějaká herečka vyspala s Weinsteinem a ten sviňák, kterýmu možná smrdělo z huby, jí roli nedal.

    Podívejte se kterýkoli den na Seznam,cz a naleznete desítku zpráv o tom, jak se ta která (krásná) nána odhalila, neměla podprsenku a zalepený bradavky a špulila prdel v nějaké exotické destinaci. Nedělají to, aby si jich všiml někdo bohatý a chvíli je vydržoval? Aby dostaly Dpeníze, nebo roli.

    V USA bývaly skupiny holek zvané groupies, které kroužily kolem hotelů, kde bydlely fotbalové, basketbalové a baseballové hvězdy a snažily se získat zářez do pažby za vyspání s nimi.
    Inspicient Semaforu Vladimír Hrabánek líčil, že když si po představení holky rozebraly herce, přišla za ním holka: „ty seš taky ze Semaforu? tak obě dám.“ Teď by se s ním možná soudila.

    Kohoutova performance v Matiční ulici byla varování před zločinem rozdělování společnosti. K jedné zdi přibyde druhá, pak gheta a koncentráky. Známe to přece dobře z konečného řešení židovské otázky. Vyloučené oblasti, vytlačování chudých na okraj společnosti, zákaz sedět jinde než na lavičkách spojený s odstraňováním laviček se velmi podobá protektorátním předpisům pro židy.

    Na Nové republice se v jednom článku objevil rento argument:

    „Na báchorku o tom, že zcela nevinný černoch byl napaden z rasistických pohnutek bílým policistou, který mu klekl na hrdlo s úmyslem ho zavraždit, pak navázalo šílenství v ulicích nejen amerických měst a také v Evropském parlamentu.“

    To je absolutně nepřípustné zkreslování skutečnosti. Šlo o to, že policista zpacifikoval podezřelého černocha a několik minut mu klečel na krku. Nikoli proto, že by se bál o svůj život. Přihlíželi tomu 4 další policisté a nejméně jeden toho kolegu vyzýval, aby toho nechal. Nešlo o to, „že byl další černoch zatčen, ale že další v rukou policie zemřel.“ To rozdmýchalo pociti křivdy, které doutnají pod povrchem.

    Napsal jsem, že „Amerika učinila od zrušení segregace velký krok vpřed, ale řada problémů přetrvává.“ V tomto smyslu bychom si z USA měli brát příklad. Dodám k tomu, že se o tom naše media ani politici nezmiňují, protože nechtějí segregaci připomínat.

    Nmám problém s tím, že někdo vidí situaci jinak než já. Opravdu ne. Čobolík vidí něco jiného než já a já jeho názory respektuji. Je to o těch bublinách, které nás obklopují a brání nám v chápání některých věcí.

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Zjevně se točíte na „skálopevné“ Vaší verzi, že je negrům ubližováno – čím tedy ? Ach ano, někteří 5 generací nepoznali práci, kdysi denník Telegraf perem novináře emigranta popisoval aplikací rasových kvót na US vysokých školách -juj, to byly panečku po r.1990 „ostré informace“ ( teprve dnes tak nějak zde chápeme rozsah toho zvěrstva i tím, jak se tomu us standartu blížíme ), stejně jako mají výhody ve všech směrech …
      Výsledkem je natažená pračka, nebo v té pračce devítka , popřípadě dlažební kostka plus Molotovův koktejl …
      Vyhýbáte se statistikám jako čert kříži – tedy těm, které jasně dokazují obrovskou zločinnost a minimální socializaci, nedej bože resocializaci negrů. Stejně jako Vám nevoní fakt, že i ti policajti raději střílí bílé – zhruba 2,5 x , neb po takové střelbě nehoří města a nikdo nerabuje městské čtvrti.
      Apropo, mlčíte o policejní vraždě bílého muže, který si policajty zavolal v nouzi, který nechal léky doma, a ti „co pomáhají a chrání“ ho na zeleném pásu nedaleko toho te!l.automatu prostě udusili, primačkli mu obličej do trávy „jenom“ na 14 minut, a policajt nereagoval na 34 proseb …
      Jaké že barvy kůže byl ten kripl policajt ? Že by negr ? Bingo, ještě se mu s kolegy ( páč 2 jsou málo, že ) smáli, utahovali si z něho …
      A následek ? Negr plus zbytek se rychle vrátili do služby bez jakýchkoliv záznamů a postihů …
      Apropo, nikde nic nehořelo…
      Tady sprostě mlčíte, jako by to bylo ok, v pohodě. Stejně jako napadání bílých bandami černých oliv na ulicích, kdy na bezvládná těla skáčou, kopou do hlav, atd…
      A pan spravedlivý mlčí, hájí negry, že prý rasismus …
      Proč tedy sakra nekráčíte s tím oduševnělým davem ulicemi us city , a nešíříte osvětu, proč teď nejste v zóně bez policie a s dalšími mírumilovnými aktivisty „neposloucháte hudbu a recitace“?
      Jakou cenu tedy má bílý život , existence bílé rasy pro Vás vůbec cenu, a když Vás tak čtu, nejste tím bělochem vlastně proti své vůli , když už tedy bílý muž může za vše , a dokonce odmítá se poddat zdegenerované opičí tlupě – ano, nic jiného nejsou, a Vy, kdyby jste nebyl jen liberální žvanil z bezpečí svého českého nebo kanadského bydliště , by jste místo šíření notoricky známé agendy o „vlastní vině“ měl držet s negry prapor BLM někde ve Státech …
      Čím víc obhajujete naprosto neobhajitelné, čím více naprosto otevřeně pohrdáte vlastní rasou, čím více špiníte společnost „bílého muže“, která vykrmuje i své vrahy, tím víc ztrácíte na ceně, tím více demonstrujete Váš celoživotní problém: Nevíte kam patříte …

      To se mi líbí

      • Carlos V napsal:

        Pojmy levice (a ani pravice) v původní podobě smysl stále dávají, hlavní spory a otázky dneška se ale vinou často jinudy. A tak dělníci a dělný lid v Americe volí „pravicového“ Trumpa, a multimilionáři podporují zhusta „levici“.

        Levice se zcela rozchází s „novou levicí“, libertariáni s neoliberály, a konzervativci … kdo jsou vlastně konzervativci ?

        Bude veselo, momentálně spíš defenzivní obrana vlastního území, které si musíme ubránit, abychom se pak (pravičáci s levičáky) mohli vesele hádat

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Nerozporuji Carlosi V Vaše řádky, a z mých písmenek vyplývá, že dělení na pravici a levici neztratilo nic ze své platnosti a aktuálnosti …
          Ono došlo k názorovému „přepólování“ především u politických stran, subjektů …
          Třeba v ČR pravice vůbec není vlastenecká, národní, nýbrž je otevřeně nakloněna či nepokrytě podporuje náckovstvi ať už svých členů, tak především bohužel posluhou zájmům cizích států, mocností, spolků …
          Levice de fakto neexistuje, respektive to, co si levice říká, se mele ode zdi ke zdi, a veselé kolaboruje s představiteli trhu bez příplatku …
          A protože je či musí být vděčná bůh ví komu, panáčkuje spolu se zástupci pravice na obskurních sjezdech „vyhnanců“ , a kousek po kousku podrývají Benešovy dekrety…
          Zakořeněný korporátní fašismus už bereme jako realitu … Poturčenec horší Turka – a český politik, tzv.novinář, publicista, poradce, atd.slouží do roztrhání těla. Ostatně problémem v zahraničních firmách, respektive firmách vlastněných zahraničním subjektem nejsou problémem manažeři „matky“, tedy ti cizí, ale vlastní, Čeští, kteří si svoje ostruhy brousí především na „domácích“ , aneb v drtivé většině jsou v těchto případech čeští manažeři těmi největšími hajzly, snažící se zavděčit ústředí, nadřízeným, těmi, kdo mile rád , často zbytečně utahuje šrouby…
          Do toho všeho zmatek v pojmenování, názvech pol.stran, subjektů, páč jde o pojmy, které ony subjekty prostě nesplňují, a splňovat mnohdy vůbec nechtějí, neumí …
          A není ani KDO by dal těm slovům smysl, či nalajnoval hřiště …

          To se mi líbí

          • Carlos V. napsal:

            souhlasím, nadnárodnímu kapitálu jsou zaprodáni všichni větší hráči, paradoxně krom Ano. Tam to ovšem není vlastenectví, ale tvorba a obrana kapitlu pana majitele.

            Nejsem si jist s triko, protože nálepka zaprodanství číně a rusku pochází od zaprodanců

            Kdo zbývá ? Vlastně nikdo.

            To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              U toho Trika mne děsí očekávaný velký vliv VK sen., a probleskující mimikry echt pravice v sociálně-pracovní oblasti… Ona nálepka od totálně kolaborací promořené konkurence je samozřejmě Fejk …
              Velmi mne udivuje, když A.Babiše vláčí bahnem za údajnou spolupráci s STB, nosí transparenty : udavač, a zároveň ony strany, její členové naprosto veřejně práskají kdekoli komukoli cokoli, opakovaně a ještě se tím v médiích chlubí – samozřejmě, že možné děsivé následky pro obyvatelstvo ČR, či přímo ČR jako takovou je nejen nezajímají, jsou jim ouplně fuč!!!
              Tolik práskačů, vlastně celá opozice, ještě to učí mladé nahlašovat profily na soc.sítích a veřejně se s tím chlubit … Fuj…
              No a Europoslanci místní opozice, to je panečku odpad, to je demonstrace mentální a charakterové zparchantělosti … Práskají před tv kamerou, pak před ní běží znovu na tiskovce se pochlubit, a doma to samé minimálně v děsivé naší vaší ČT …
              A tento odpad chce k moci, tento odpad má drzost napadat kvůli údajné spolupráci s kontrarozvědkou , vlastní kontrarozvědkou …
              Jsme snad jediný stát, který postavil historické období mimo zákon, přeochotně jsme zveřejnili seznam spolupracovníků s kontrarozvědkou, což na západě neudělal, a neudělá nikdo se zdravým rozumem – stejně, jako to neudělali germáni v případě gestapa po II.WW.
              Promořenost politiků spoluprací s cizími údajně spřátelenými rozvědkami musí být děsivá – naši čučkaři přitom musí držet pysk, a nesmí jednat … Takový hnůj tu nikdy nebyl…
              Někteří to už ani nepopírají, a média tomu mnohdy fandí …
              Tý jooo, kam jsme to dopracovali s tou láskou pravdou říznutou vexláky u moci …

              To se mi líbí

    • oh napsal:

      „Kohoutova performance v Matiční ulici byla varování před zločinem rozdělování společnosti. K jedné zdi přibyde druhá, pak gheta a koncentráky.“
      Ukázková šikmá plocha. Nikdo žádná ghetta a koncentráky neplánoval a nechtěl. Jen pár místních starousedlíků chtělo krátkou a průchozí zeď, která by je opticky a akusticky oddělila od zdrojů hluku a nepořádku. Kdyby tím zdrojem byla rušná ulice, nikdo by ani nepípl. Jenže takhle se seběhli aktivisté z celého světa a bez nejmenší snahy se s místní situací a problémy skutečně seznámit a pomoci je vyřešit, začali hlasitě JEČET o zlých rasistech, ubližujícím naprosto nevinným Romům. A ty „odporné rasisty“ z místního úřadu s masivní podporou médií a vládního zmocněnce Uhla prostě ukřičeli.
      Vláda nakonec poskytla peníze na to, aby město mohlo rodinné domky vykoupit a jejich bývalí majitelé mohli prchnout ze sousedství dvou činžovních domů plných „nepřizpůsobivých“ obyvatel.. Můžete popřemýšlet o tom, jaký vliv tohle „zhodnocení“ jejich majetku asi na jejich názory mělo.

      Ta samá Matiční ulice 20 let poté:
      „Nejen, že tam nebyl žádný plot, ale jeden vybydlený činžák byl již stržený a další domy jsou zazděné. Rodinné domky opačné straně ulice jsou opuštěné, chátrají. Jenom v jednom přežívá nízkoprahové centrum provozované neziskovkou Člověk v tísni. Ta část ulice se stala po hysterii tzv. aktivistů během let postupně mrtvou zónou. Díky hysterii aktivistů. Zóna bez života posloužila alespoň, když o 20 až 30m dál bylo postaveno prodejní autocentrum firmy BMW. (..)
      Když jsem byl malý, tady v Matiční v čísle 6 v prvním patře bydlela naše rodina. Žili jsme na klidném a tichém místě. Když jsem se vrátil jako starosta, z Matiční ulice se stalo království odpadků. Obyvatelé z činžáků odhodili kolem domů ročně až na 100 tun odpadu.“
      (Pavel Tošovský, bývalý starosta městského obvodu Neštěmice)
      „Starousedlíci z Matiční dostali zaplaceno za to, že z ulice utekli, cikáni vybydleli činžáky a byli odstěhováni jinam. Tato část ulice je definitivně mrtvá.“
      Aktivisté vyhráli.. Místní obyvatelé prohráli. Naprosto všichni, včetně těch aktivisty „zachraňovaných“ Romů.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Cigošmilové, kteří ovšem nebydleli v Matiční, ani nebydlí v blízkosti trpící komunity, se ukájejí mínusy.

        To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Oh-u, náklady, všechny náklady by měly nést lickoprávníci, bez milosti a bez debaty. A neváhal bych sáhnout po retroaktivitě jako nástroji . Co se týče přímo osoby Uhla, bylo by záhodno tuto personu v momentě jeho podobného „lickoprávního angažmá“ okamžitě na cca minimálně půl roku přestěhovat, klidně s blízkými, do dané lokality přímo mezi jím hájené. Samozřejmě by měl nést znatelnou část nákladů spojených s výkupem domů.
        Dále bych umožnil všem „postiženým“, i profesně postiženým, neb Matiční byl lynč , nejen mediální lynč místních starousedlíků, úředníků a místních politiků na objednávku profesionálních lickoprávníků alá Úhl, Bok, Šabatová, etc.. , v občanském soudním jednání domáhat se po zúčastněných aktivistech odškodnění za způsobenou morální, osobnostní újmu, za náklady spojené např.se změnou zaměstnání, dojíždění, atd.
        Tedy ne daňový poplatník, ale iniciátor celé provokace – svoji roli sehrál i jistý VH, jinak to guru a ochránce mnoha parazitů z tzv.disentu…
        Nejen, že tito budiž k ničemové zabírají stále větší veřejný prostor, jsou stále drzejší a hlasitější, i když je nikdo nejen nevolil, ale ani po nich nic nechtěl …
        Bohužel mají již politické krytí – Piráti jsou svým způsobem jejich filiálka, jde o novou generaci, mocensky hladovou generaci smažek, toliko ideových potomků lickopravnich disidentů …

        To se mi líbí

      • oh napsal:

        Jak vidím, navštívilo nás tu už pětadvacet kousků přesvědčených o tom, že záchrana Matiční před „rasisty“ dopadla jak nejlépe mohla. Tak abyste si nepřipadali zanedbávaní, napíšu pro vás ještě něco, co se vám určitě nebude líbit – ghetto nevzniká v okamžiku, kdy si bdělé oko aktivistovo všimne, že se někde starousedlíci „rasisticky“ bouří proti novým „sousedům“, ale už v okamžiku, kdy tam nějaká realitka pro zisk začne sestěhovávat potížisty z širokého a dalekého okolí a ti se početně vyrovnávají starousedlíkům a začínají jim dělat ze života peklo.
        Krupka, sídliště Horní Maršov, vzpomíná jeden ze starousedlíků: „Tehdy v roce 1988 to tu bylo báječné. Žili tu horníci, skláři nebo šoféři a každou sobotu jsme se scházeli a uklízeli sídliště. Všichni jsme spolu drželi bez ohledu na barvu pleti. Propad nastal kolem roku 1994, kdy začali prodávat byty horníci, kteří sem přišli ze zbořených vesnic a vraceli se zpět na Bílinsko. Kupovali to tehdy Romové, ale pasáci a další, kteří se neživili poctivou prací. Po roce 2000 se sem začali kvůli spekulacím realitek stěhovat Romové z Kladna nebo Prahy a ty už jsme neukočírovali. Začali krást a přepadávat. Do té doby se tu dalo žít, chodili jsme na pivo i s pány, jak jim říkáme, tedy s chlapy z rodinných domků.“
        A teď, milá letko, hrdě na barikády a začněte Jozefu Mikerovi vysvětlovat, že není správný Rom, vede odporné rasistické kecy a měl by se dovzdělat a stydět.

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Oni jsou ti aktivisté mimo zákeřnosti také srabi … Anonymně zezadu bodnout, nahlásit, udat, hodit kostkou, v kukle se v davu ohánět bejsbolkou … To je gró aktivisty … Pokud nepatří přímo pod jistého týpka v červeném svetru, Al-Hamajdu …

          To se mi líbí

        • Feldkurát Katz napsal:

          jeden jediný z těch šestadvaceti statečných (19:23), kteří Vás vymínusovali, by v Matiční namísto starousedlíků nevydržel bydlet ani den. Ale exhibionisticky píčovat a provokovat budou, to jo

          To se mi líbí

    • rexus napsal:

      Jste opravdu velmi moudrý muž, který naštěstí obohatil svými úvahami druhou největší zemi na světě, menší by takové moudré muže nedokázala pojmout.
      V Matiční ulici nyní díky podobným duševě vyspělým buditelům Vašeho ražení již nežije nikdo ani ti Vaši chudáci Cikáni, uchránění před „rozdělením pomocí zdi“ od majoritní společnosti. Zatímco dříve tam tak nějak bydlili všichni a před zdí jako za zdí by to nějak fungovalo, nyní tam je jen pár zazděných brlohů, ovšem dle Vašeho přání, bez rozdělující zdi a ovšem také domy bez zdí, dílo to Vašich milých Cikánů. Domy tamních lidí se staly neprodejné a dílem vykoupené od města a starousedlíci se musili pakovat, to Vám ovšem nevadí, jsou bílí, na jejich životech nezáleží, údajně „zachránění“ Cikáni od segregace se ze zničených baráků, kterážto devastace je výhradně jejich dílem, segregovali o pár čtvrtí a ulic jinam, tu Na Klíši, tu opodál jinam. Ale sami svou moudrostí=poškozeným uvažováním, ne nepodobným Vašemu.

      Viz zde

      Ze „slavné“ Matiční zbyly prázdné domy, neprodejné ani za půl milionu

      Takhle dnes vypadá Matiční ulice. K zemi jde v Ústí sousední ghetto

      To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      ja nestojim ani o pizdny chlp ,aby niekto moje zjeby respektoval mne jedno ci sa dakomu paci ci nie, ja nikdy neriesil a ani nemienim ja necitim najmensiu potrebu to riesit ,co kurva s tym urobim,to jak s tymy prstamy dakto ma z toho nocne mury,sto plusy ci sto minusy kurva ma nemoze zakyvat a opakujem mne ukradnute hocijake respekty ci od papeza,ci od jicka,ci od cigana z jarovnic co vysiel z druhej klasy,co si jako cvrkenm,ci ma poklepe niekto po pleci.ci dostanem vyznamenanie ja to jebem docista,na mna vobec nikto nereaguje no naco dobre chuj s tym…

      To se mi líbí

  8. vittta napsal:

    Napsáno bylo dost, a já souhlasím.
    Z sebe, článek je naivní, a manipulační, a to píšu jenom proto, že mám za to, že jste čestný člověk, jinak by byl článek prolhaný a manipulační.
    Píšete, Pane Jírovče, jen o negrech.
    Proč?
    Copak v USA nežijí i jiné rasy?
    Nejsou a nebyly vystaveny segregaci a ubližování?
    Nebo prostě jen nekňučí, a něco s tím dělají jiného, než že spustí nářek a domáhají se práv, která jiní nemají?
    Co je mi do toho, že jsou mezi negry chudí, však chudí jsou mezi všemi etniky a rasami.
    Dokonce mi nic není ani do toho, že jsou mezi negry kriminálníci, protože i ti jsou mezi všemi rasami.
    Zajímat by mě mohlo snad jen to, proč je mezi negry kriminálníků tolik,
    To se dá zjistit, počet gramotných, vzdělaných a pracujících mezi etniky, výše chuti po změně životního údělu (snaha),výše intelektu, sociální inteligence atd..atd..
    To vše se zjistit dá, ale nikdo to nezjišťuje, protože to je rasistické.
    Jenže….PROČ JE TO RASISTICKÉ?
    Nikdo to sice nezjišťuje, ale výsledkek každý zná- a pokud je předpokládaný výsledek- tedy že negři jsou na tom nejhůř, protože mají nejmenší chuť s tím něco dělat a jsou také nejblbější- předsudek, pak se tím více divím, proč ho nějaký průzkum nevyvrátí.
    Já nevím jak v USA, ale u nás kdyby se něco takového zkoumalo mezi cigoši, také je výsledek jasný- a pokud ne, ať někdo zkoumá.
    Lidé jako vy oduševněle píší o negrech, ale rasy dle nich jsou sociální konstrukt.
    Mám dojem, že jak si mají ujasnit, co vlastně chtějí negři- pokud vůbec něco chtějí, než vegetativně přežívat, tedy žrát, srát a šoustat- tak si to samé mají ujistit bílí „spravedliví“.
    V první řadě jestli existují rasy, a z toho vyplývající odlišnosti.
    Protože rasy neexistují, ale pozitivní diskriminace ano.
    Pak by bylo dobré si položit otázku, k čemu je lidstvu prodejce drog, či páchnoucí vagabund, líný i vstát.
    Já bych nikdy nepřipustil, aby někdo dal -či nedal zaměstnání podle barvy kůže.
    Proto jsem podle moderního výkladu rasista.
    Protože pokud na modelovaném příkladu budou uchazeči dva, bílý a černý, jeden odmítnut být musí.
    A pokud bude odmítnut bílý, nestane se nic, ale pokud to bude černý, spustí se povyk o rasismu a chudobě.
    Ale v tom povyku- a nemusí jít jen o rasy, ale i gender a sexuální orientaci- už reálné schopnosti obou uchazečů prostě nezajímají.
    Jenže takhle se dál prostě nehneme, a nakonec přijde to, čemu jste se jako velkému nesmyslu vysmál.
    Povinné zaměstnávání negrů (v USA už třeba na Floridě existuje) a nakonec i povinné, meziirasové sňatky, i když běda, kdyby to někdo řekl, protože rasy ujak známo- neexistují.

    To se mi líbí

  9. Jiří Jírovec napsal:

    Vittto,
    já jsem reagoval na specifickou situaci, respektive na heslo Black Lives Matter, které v daných souvislostech nebylo rasistické.

    Pozitivní diskriminace je konstrukt rasistů. Představa, že podnik někoho přijme z viditelných menšin bez ohledu na jeho schopnosti, je naprosto naivní. Připouštím, že znám případy, kdy byli do našeho podniku přijati do vysokých pozic naprosto neschopní bílí. Znali se správnými lidmi, měli vhodné politické přesvědčení a uměli hrát bridge a golf.

    Pokud vím, povinné zaměstnávání viditelných menšin (tedy nejen černochů) neexistuje. Jde o poskytnutí příležitosti. Velké firmy, jak jsem uvedl, to nepochybně mají jako součást svého PR: „Podívejte se, my se staráme, aby společnost byla lepší.“

    Kdybyste žil v Severní Americe, rychle byste zjistil, že se slova negr a oprátka jsou považována za symboly příliš připomínající nedávnou minulost a jsou společností považována za nepřípustná.

    V Kanadě stále probíhají soudy mezi indiánskými kmeny a vládou, protože třeba před sto a více lety bílí indiány podfoukli. Jde třeba o právo na suroviny, které na indiánském území byly a nebo ještě jsou. Háček je v tom, že se indiáni mohou soudit jen pokud svůj kmen nerozpustí a nebudou asimilovat s ostatními. To znamená, že musí zůstat v rezervacích, což následně vede k nákladům na jejich udržování, protože v nich není dost práce.

    V Kanadě a to i v mém maloměstě probíhala velkolepá akce – příjemci sociálních dávek, nechť si je alespoň částečně odpracují. Třeba, že budou hrabat místní parky. Jenže pak se zjistilo, že města na to nedostala žádné nové peníze a že ten nápad kolidoval s tím, že města mají vlastní zaměstnance, kteří takové práce mají dělat a také, že „socky“ by braly výdělek studentům, které si naše maloměsto najímalo na sázení kytek a jejich zalévání. Velká sláva tedy rychle skončila.

    Už jsem kdysi napsal, že kdyby měli příjemci sociální podpory v našem maloměstě začít pracovat, museli by dostávat o nějakých 5000 dolarů ročně víc než činí podpora. Pak by na tom byli alespoň stejně, jako na podpoře. Tedy když pominu, že ta práce v naší oblasti stejně nebyla.

    Malvina Reynolds kdysi složila písničku „Little boxes on the hillside“
    (https://www.google.com/search?client=opera&q=little+boxes+on+the+hillside+lyrics&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8)
    Je o stereotypu života určité části společnosti, ve které někteří lidé být nechtějí (například hippies) a někteří nemají naději, aby se do ní dostali.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Pane Jírovče, jsme přece rozumní lidé, nemusíme se vzájemně oblbovat.
      Já dobře znám ty souvislosti s „Black Lives Matter“.
      Rasistické se to heslo stalo až v určitých kontextech, priotože pokud je „White Lives Matter“ či „All Lives Matter“ rasistické, pak je rasistické i to „Black“.
      Máte to i s velkým písmenem, white je nyní samozřejmě s malým, stejně jako brown či red, takže kanadští indiáni „red“ mají smůlu.
      To je další věc slavného „Black Lives Matter“, rasismus negrů a negromilů zde nabírá až komických kontur.
      Nestaví se koncentráky ani gheta, ale za to se tvrdě a nekompromisně rozlišují rasy, při čemž VŠECHNY rasy kromě černé jsou méněcenné a zlé, i když tedy „browvn“ se píše s malým b s „opatrností“.
      Píšete o příjemcích sociálních dávek, no jistě, a čím víc jim dáte, tím víc budou mít dětí, a co z těch dětí bude, víme, doufám oba.
      Zdědí nejen nízké IQ a SQ či jak se to všechno jmenuje, ale i nechuť k práci, učení a čemukoliv jinému, nikdo jim sice gheta nevytvoří, ale oni to dokáží sami.
      Kdo by vedle nich také vydržel, tím spíš, že to, co bílí pracující nemohou (protože proti bílým policie zasáhne, a pokud pracují, tak z nich případné pokuty také vyrazí), to barevná nepracující verbež může, kromě toho, už samotný zásah proti verbeži je o místo a vláčení médii.
      Takže to sluníčkáři nakonec slavně dokázali, nikdo vedle nich nechce žít nejen kvůli kriminalitě, bordelu, smradu, drogám a násilí, ale i proto, aby oni sami neměli potíže, když něco takového byť jen naznačí.
      Gheta se vytvářejí tak, že se na určité místo nastěhuje negerská, či u nás cigošská rodina, né že by ho zlí běloši nějak vytvořili 2 m vysokým plotem.
      Slova negr a oprátka jsou v Severní Americe považována za nějakou připomínku něčeho, no, oprátku nepoužívám a když přestanu používat slovo negr, žádný z nich ani nezbělá- což bych mu ani nezazlíval, protože za barvu ksichtu nikdo nemůže, ale ani se z něj nestane normální člověk- takže tím nikomu neškodím.
      Normání člověk se z negra stane jeho přistoupením k vlastnímu životu, a to já ovlivnit nemohu, takže mi neříkejte nic o posraných SLOVECH, a tam v Kanadě jim mým jménem poraďte, že za to, čím jsou, mohou jejich a každého činy, né kecy a barva ksichtu!
      A ještě jednu věc bych rád podotkl.
      Budoucnost lidstva je na omezení porodnosti verbeže.
      Není jednoduše možné, aby každý rok přibývalo půl miliardy, a ti, co přibývají, jsou vesměs verbeží, která je v tom různě podporována.
      Jistě, nadnárodní buržousti potřebují prodávat, a když se dá verbeži nějaká ta dávka, tak jí prostě utratí.
      Ale donekonečna to nejde.
      Vymyslete něco kultivovaného, protože když to nevymyslíte, stane se něco hrozného, daleko horšího jak za Němců.
      Protože se to stát bude muset, né proto, že by to někdo chtěl.
      Osobně jsem rasisticky už před lety vymyslel kultivovanou finanční motivaci verbeže, aby děti neměli, aby se jím VYPLATILO mít max. dvě.
      Vymyslete to lépe, a to ne třeba vy osobně, ale ti, co jim tak děsně vadí slova „negr“, či třeba představa ghet a plynových komor jako nějakého budoucího výmyslu bílých, heterosexuálních mužů.

      To se mi líbí

  10. Hamilbar napsal:

    Dovolím si vás podpořit pane Jírovec. Stejně jako vy se domnívám, že podstato problému leží v oblasti sociálna, nikoli v rase.

    Pro anglicky hovořící jedno pdf-ko na dlouhé zimní večery:

    Click to access Vitale%20-%20The%20End%20of%20Policing%20(Police)%20(2017).pdf

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      S tým veľkým červeným heslom by som súhlasil. S malým rozdielom. Chápem „policing“ ako odvodené nie od „police“ (polícia), ale „policy“ (politika).

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Otázka je, když to leží v oblasti sociálna, proč to političtí levičáci řeší rasismem?
      Ať to řeší sociálně, a už vidím těch znechucených mínusů, a tak se rovnou ptám:
      Co je na tom k nepochopení?
      Kdyby žádný rasismus neexistoval, museli by si ho „určití lidé“ vymyslet.

      To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Paradoxní je, že to není levicový recept – dávky, a pozitivní diskriminace, práva, nároky a žádná zodpovědnost…
        Nebo snad v dobách ČSSR cigoši dojili erár takovým způsobem jako dnes ? Nechodí děti do školy, nepracuješ, kradeš, atd.? Dávky omezeny, rychlé řešení problému s příživou, a i v base museli makat, a vydělat si jak na pobyt, tak na alimenty …
        Barevné si začal velkoryse kupovat Západ, liberální západ, který jednak otevřel dveře dokořán bývalým koloniím, a také díky hladovosti jistých vrstev – levná pracovní síla …
        Paradoxně marné pokusy o začlenění těchto nese plebs – velcí kluci mezi tím stihli odstěhovat výrobu ouplně na východ … Zisk je přikázání č.1.
        Naprosto neschopná a paralyzovaná „tzv.levice“, nota bene ta nová ( což je vlastně milosrdnější verze pravice ) není ani schopna jakkoliv reagovat na cokoliv …
        Neziskovky jsou produktem tržní společnosti, a pokud se pamatuji, tak onen sociální systém v tehdejším socialistickém ČSSR byla navázána na zodpovědnost , individuální zodpovědnost – to je ta věc, o které donekočna žvaní všichni pravičáci plus liberálové, jež se ovšem týká jen a jen plebsu plus nejnižších pater potravinového řetězce …
        Levice je minimálně v Bohemii ve fázi klinické smrti, a popravdě řečeno ji udržuje při životě pravice jen proto, aby byl k dispozici ideologický otloukánek …
        To jsou mi konce …

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Levicový nebo pravicový, co na tom záleží.
          Je to recept buržoutský, který levice NADŠENĚ podporuje.
          Minimálně to, co se levicí nazývá a též se k ní hlásí.
          A nenech se mýlit, Minorito, že to „není! ta pravá levice, podle počtu plusů k panu Jirovcovi, a počtu mínusů ke mě, ale i Navajovi či tobě to prostě levičáci jsou.
          Jsem snad rasista, když mě nezajímají američtí negři, a neklekám na jedno koleno, a souhlasím s panem prezidentem, že hnutí BLM je rasistické?
          Nebo že bych byl rasista, protože používám slovo „negr“?
          Co dělají ti levicoví a děsně poctiví a čestní machýrci, co tady mínusují, aniž by se odvážili oponovat, posílají peníze americkým negrům z BLM, aby tito mohli rabovat a vraždit- jménem civilizace?
          nebo přispívají Člověku v tísni, aby mohli v rozporu se zákonem politicky agitovat na školách za plat, o kterém se dělníkovi ani nesní?
          Nebo snad podporují romské organizace, inkluzi, či jezdí do Let u Písku pokládat květiny k památníku, za jehož cenu by se opravily a slušně vybavilo hned několik bortících se nemocnic?
          Ať jdou s těmi negry do prdele, fakt že jo, vůbec mě jejich životy v USA nezajímají, neb jak správně píše Pan Jírovec, neznám dobře ty kontexty, takže tomu třeba ne tak dobře rozumím.
          Ale podporovat rasistické běsnění a ponižování bělochů a dalších ras u toho rozhodně nebudu!

          To se mi líbí

          • Minorita napsal:

            Nemyslím si, respektive jsem přesvědčen, že to nejsou levičáci původního ražení – jde o záměnu, omyl v pojmenování, možná dokonce zcizení názvu, ale jen názvu, bez obsahu.
            Dle mne jde o liberály s měkčím srdcem, ale rozhodně ne o zodpovědné příznivce levice…
            Všimni si toho slova zodpovědný …
            Levicovost přece není to, že kde kdo žvaní o solidaritě, občanské společnosti, rasismu, inkluzi, rovnoprávnosti, atd., – po ovoci poznáte je …
            No a tzv.nová levice je všechno možné, jen ne klasická levice, první koho hodili noví levičáci přes palubu byl jejich tradiční volič.
            Nakonec nová levice sama deklarovala, že odteď, od vítězství liberálního kapíku stranictví a ideologické mantinely v původních hranicích jsou už překonané, a čeká nás jen nekonečný příliv pravdy a lásky …
            Pravice v jiné tónině totéž – nebo-li došlo k propojení obou spekter, ovšem ne pro blaho voliče, ale pro čím dál větší rentu sponzorů, velkých hráčů a sil v pozadí …
            Nová Levice alias T.Blair je podvod, a jako podvodníci se od začátku chovají …

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Je to tak, ale to víme my- a kolik vlastně dalších?
              Je nás víc, nebo méně jak těch, co pláčí ze svých baráků v satelitech nad osudy cigošů, či amerických negrů?
              Levice má podporovat chudší pracující, či ty, co pracovat nemohou, a né protěžované minority, které o to často ani nestojí.
              Dneska se vyprázdnilo všechno.
              Snad je to jen přechodný stav, však i Bůh byl v minulosti vyprázdněn, a používán na hamounění peněz bez práce.
              Tak snad se toho alespoň naše děti dožijí, my už ale nejspíš ne.

              To se mi líbí

              • Minorita napsal:

                Není to poprvé v dějinách, kdy se cokoliv vyprázdnilo, to je fakt. Co je však poprvé v dějinách, tedy evropských, je však fakt, kdy vládnoucí vrstva jedná v takovém rozporu se zájmy svých zemí, svých obyvatel, doslova proti zájmům původního obyvatelstva, proti náboženství původního obyvatelstva, proti existenci vlastního národa a obyvatelstva, proti existenci vlastních států, a to napříč evropským kontinentem…
                Nikdy v dějinách se vlastní vládnoucí síly nepostavily tak ostře proti vlastnímu obyvatelstvu v zájmu imigrantů, jinověrců, v zájmu zřejmých okupantů …
                Organizovaná vlastizrada v celoevropském měřítku … Tzv.evropští reprezentanté, politické representace by měly „tvrdě platit, nést konkrétní zodpovědnost“ za tuto obludnost celokntinentálního rozsahu.
                Mnohde je už pozdě i na prozření …

                Líbí se 1 osoba

              • vittta napsal:

                Budou za to potrestáni.
                V každém případě, buď vlastními, nebo těmi, co jim nyní lížou boty.
                Trest je tedy nemine, ale nám to vědomí je jen k malé radosti, protože nás- pokud prohrajeme- čeká to samé, a nejsme- na rozdíl od kolaborantů, naivních dementů a snílků s otevřenýma očima- ničím vinni.

                To se mi líbí

        • Carlos V. napsal:

          Pojmy levice (a ani pravice) v původní podobě smysl stále dávají, hlavní spory a otázky dneška se ale vinou často jinudy. A tak dělníci a dělný lid v Americe volí „pravicového“ Trumpa, a multimilionáři podporují zhusta „levici“.

          Levice se zcela rozchází s „novou levicí“, libertariáni s neoliberály, a konzervativci … kdo jsou vlastně konzervativci ?

          Bude veselo, momentálně spíš defenzivní obrana vlastního území, které si musíme ubránit, abychom se pak (pravičáci s levičáky) mohli vesele hádat

          To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Presne toto! Nespokojnosť členov nemeckej národno-socialistickej strany pred skoro stovkou rokov mala tiež svoje korene v sociálnej oblasti. Socialistická revolúcia sa im nepodarila a tie problémy okolo boli príliš komplikované, aby sa zmestili do robotníckej hlavy (podobne ako dnes). A tak sa tie sociálne problémy úspešne premietli do rasovej roviny, kde tie riešenia boli jednoduché a jasné.
        Obávam sa, že BLM sa s tým začína rýmovať.

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Náboji, něco absolutně, ale opravdu o x světelných let jinde byla sociální realita v poraženém Německý v letech dvacátých, obzvláště za Výmarské republiky ( to byla skutečná bída, utrpení, hlad, ponížení z prohrané války , atd. ) , a něco v úplně jiném vesmíru jsou trvale natažené pracky barevných po celém světě.
          Kolik jen válek se prohnalo za 200 let Evropou, jaké byly ztráty na životech, majetku, infrastruktuře, inventáři, atd.a přesto se Evropa vždy zvedla z kolen utrpení ( zkoukni fota z obou válek ) – přičemž minimálně po II.WW Evropa vstala z popela vlastní pílí ( no jo, vím, jistý Marshallův plán… ale ne všude ) .
          Zatímco dnes vidíme co – agresivní, dobře živené hajzly, často dobře oblečené, s iPhone v kapsách, v drtivé většině lžou , kradou, ničí zařízení, pracky natažené, napadají místní, a zatahují sem jejich bordel. Jde přitom o financovaný dovoz negrů a čmoudů …
          Nikdo se nezajímá o populační boom v Africe, kdy počet obyvatel stoupl v jedné zemi za relativně krátkou dobu z 15 na 30, jiní tvrdí až 50 mio … Díky obrovské „humanitární“ pomoci černému kontinentu…
          Nicméně si stejně vtito „inženýři“ v klidu opékají živé kočky a vaří živé slepice … Import tohoto naprosto nekompatibilními živlu je produktem největších zrádců u moci v celé Evropě v její tisícileté historii…
          Proč zastánci nebydlí s imigranty, proč jim nedají svá zvířátka k opečení, proč jim nenabidnou své ženy a dcery k uspokojení potřeb, a proč sami nekopírují boxovací pytel, když se tlupě něco nedaří ???
          Jde o něco úplně jiného – to, co se sem hrne, a už tu je, nikdy nemělo, nemá a nebude mít zájem o jakékoliv splynutí – oni dobývají.
          Není to zřejmé jen tukanovi, nebo finančně zainteresovanému.
          Chtějí vše zadarmo, teta Angela jim vše slíbila zadarmo, a běda , když to nedostanu …
          Jooo, je to sociologický problém, ale naruby …
          Znovu, nezaměňujme významy a příčinu s následkem …

          To se mi líbí

  11. Rosťa napsal:

    Tak vám, děcka, nevím. Já si pana doktora vážím, ale toto nedám. Kdysi mi maminka povídala jakousi pohádku o tom, jak pejsek s kočičkou cosi vařili a dali do toho všechny dobré ingredience a vono to potom ve finále sežral kdosi a bylo mu z toho šoufl.. Já jsem u toho zásahu nebyl, takže těžko mohu posuzovat danou situaci. Z veřejně dostupných informací ten neběloch měl za sebou slušnou řádku kriminálních činů a nebyly v tom ukradené rohlíky v rámci boje proti komunismu, jak se traduje o jedné naší političce, co je furt zděšená a konsternovaná. Mně osobně vadí ten dvojí metr. Když běloch nebělochovi, tyátr jako prase. Když obráceně, nic se moc neděje. Mimo nějakého nicneříkajícího mlžení. U nás s jedním etnikem podobnost čistě náhodná. No, já osobně plně podporuji, na rozdíl od pana doktora, vyjádření prezidenta republiky a především, že jako jediný měl koule na to, říct to nahlas.
    A ten vysněný „demokratický“ Západ vždy na někom parazitoval. Dříve Afrika, Asie …, dnes Východní blok. Proto byl vždy o krok napřed a pro nás to je a asi i bude neřešitelný problém. Proto ceny západní, příjmy východní a klasická bitva o ohlodanou kost. Úloha nemá řešení. No, jdu špricovat forhaus a čekají mě sádrokartony, tak se tu moc nehádejte.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Na nás parazitují, ale zároveň nás cpou do stejného pytle.
      Kolonialismus a zotročování mají ve své minulosti úplně jiné národy než my, a některé národy, jako jsou Arabové a Turci, nejen ve své minulosti.
      Arabové dodnes okupují celou severní Afriku, a Turci by rádi vtrhli do Řecka.

      To se mi líbí

  12. NavajaMM napsal:

    Z článku uznávam, že tie okolnosti vzniku BLM nikto z nás nemôže do hĺbky chápať, lebo pra-prarodičia nikoho z nás sa nenarodili v Afrike a nemáme tu políciu, čo sa chová americky. BLM je hlavne americká záležitosť. Toto nejdem komentovať.
    Ale prečo na Slovensku „operuje“ mediálne podporované hnutie BLM? Má svoje dvojjazyčné internetové stránky a pravidelné protesty pred americkou ambasádou. Verím, že rovnako ako miestni kritici BLM, ani títo protestujúci prirodzene do hĺbky nechápu, o čo ide, ale je dôležité, aby ich bolo vidno z okien ambasády. Cudzí žoldnieri sa angažujú v čiste americkej záležitosti. Dokonca aj tomu mainstreamu to celkom nesedí a dáva rovnítko medzi black a Róm, aby to trochu zapadlo do nášho kontextu.
    Chápem, že v americkom kontexte ide o svojim spôsobom pokus o revolúciu, ale prečo je potrebné vyvážať ju k nám a riešiť to globálne?
    Že by policajná brutalita? Nespomínam si napríklad, že by sa masovo protestovalo, keď policajti naháňali opitých adolescentov v aute a jedného z nich zabila strela, ktorá mala auto zastaviť. (No z hľadiska dnešných protestujúcich nám na živote toho mladíka nemá prečo záležať.)

    Ako perlička – pred pár dňami v Bratislave na zápase Slovanu roztiahli ultras takýto transparent:
    https://t.aimg.sk/magaziny/V-t2qVWzRBeKmBla6Kzfug.1280~Rasistick-transparent-fan-ikov-Slovana.jpg?t=LzB4MDoxMjgweDcxOS84ODB4NDkyL3NtYXJ0&h=l5YNNo3J7rPryRrBu_MkzA&e=2145916800&v=3
    Mainstreamové mediálne hviezdy to nazvali „vrcholom primitivizmu“. Hneď lepšie chápem, čo to je rasizmus.

    To se mi líbí

  13. Carlos V. napsal:

    Opravdu Black lives matter ? A opravdu All lives matter ?

    Jde o nás, naše osoby, naše rodiny, naše známé, naši společnost. Může nám být opravdu jedno, co si kdesi ve světě mezi sebou kdo vyřizuje. Samozřejmě ne zcela, některé události by mohly mít dopad i u nás, ale vskutku jen některé.

    Nevykřiknu ani White lives matter. Snad bych mohl zvolat Czech či MiddleEuropean … ale proč to volat anglicky. A proč to volat,

    Hlavně nezblbnout u nás.

    Líbí se 1 osoba

  14. Minorita napsal:

    A protože česká justice rozhodně není institucí, z které by jednomu bylo šoufl, popřípadě z ní druhý hýkal nadšením ( dřou jako koně za mrzký peníz v otřesných podmínkách, zápasíce při tom všem protivenství s nedostakem jak soudců, tak soudního personálu a techniky 😱😵 , to vše ztíženo možností vlastního výkladu zákona – hrozné 😁 ) , některé poslední „rozsudky“ naší NEZÁVISLÉ A SPRAVEDLIVÉ justice byly „signifikantní“ … Tady jsou další -> :
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Neukradl-housky-za-12-ale-za-63-Kc-Pije-je-schizofrenni-byl-v-podmince-Web-odmita-vztek-nad-1-5-rokem-basy-pro-bezdomovce-za-kradez-a-2-lety-pro-africkeho-mladika-za-znasilneni-629988

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Jeden z nejvýživnějších článků Manipulátorů.
      Asi jim dochází pára, už ani lhát kale neumí.
      Argument, že rozsudek nebyl za 12,5 ale za 63 vočí je tak pádný, že jsem si to musel přečíst 2x.
      A to, že odsouzení negra není pravomocné hned 3x.
      Já jsem ještě blb ze staré školy, nevzdělán, bez znalosti angličtiny.
      Takže si ještě zaostale myslím, že i nepravomocný rozsudek je rozsudek.

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Jenže pokud jsem to pochopil, takto bylo v nouzovém stavu. A tam se všechny tresty násobně zvyšují. Tedy se jedná o exemplární trest.

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Mám chuť doporučit zákonodárcům, slavnému soudu i panu Cemperovi nějakou vhodnou četbu. Je to klasika..

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Krádež v nouzovém stavu se přirovnává k rabování. Tohle se nedá okecat. Fakt je, že to nemuselo být plné sazbě, ale holt to bylo v nouzovém stavu.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Já bych se jich zase tak nezatával.
            Sám víte, že tady de facto žádný nouzový stav nebyl, pouze právně.
            Tomu by měl odpovídat trest.
            Jiná situace byla v obleženém Leningradu, a jiná u nás, kdy se jen nosily roušky a nesmělo chlastat v hospodách, když to trochu zjednoduším.
            Stejně jak se ale mělo přihlédnout k činu negra, protože znásilněné bylo 15 a aktivně se bránila, navíc jí ještě oloupil.
            Ten kripl měl dostat 10 let, a že je nedostal bylo jen proto, že černí mají v EU hájení.
            Kdyby byl bílý, tak by je dostal!

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Leningrad byl stav nouze, nouzový stav je něco jiného. A také je to stav, kdy na všechno platí přísnější sazby. A je jedno, jestli je covid nebo velká voda. Lex dura, sed lex.

              To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Samozřejmě, že tou nejvíce polehčující okolností je barva kůže, fakt, že jde o negra, imigranta – zde je EU vyhlášen generální pardón, který zde díky tomu, že zde ta horda není, nelze až tak okatě uplatnit – tedy česká ke všemu povolná justice ( není jiná, než v okolních zemích, jen je více podplacená a ve viditelnějším vleku politických stran plus bohatých vrstev ) volí směšný trest, do kterého započítáme vyšetřovací vazbu, a na polovině propouštíme za dobré chování, tzn., že za rok je negr venku, možná dříve ( kdo ví, co vše by potichu bylo a bude použito ) …

              To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Víte pane domácí, říká se tomu myslím „právní pozitivismus“ , nabrousit si ostruhy na této kauze, na pachateli s nulovou možností kvalifikované obhajoby a vydávat to za důkaz funkčnosti justice plus zpřísněných sazeb …
        Vůbec nechci obhajovat drobnou kriminalitu, nebo ji jakkoliv relativizovat, to rozhodně ne. Výsledky v této oblasti jsou jak na straně policie, tak justice tristní, a tíži nesou postižení, jejichž „počty“ se mění stejně jako parametry statistik policejních…
        Sám jsem paradoxně příznivcem razantnějšího přístupu vůči grázlům a kriminálním živlům, činům vůbec…
        Je totiž vypovídající, jak společnost, systém, ve velkém vlastně bezdomovce ( pro nás nová dnes už společenská vrstva, brzo třída ) vyrábí, jak je nápomocna institucím státním i soukromým subjektům, organizacím při pádu do té osobnostní životní singularity, a s jak okázalým nezájmem je ta samá společnost míjí, a nechává propadat se do té bažiny ještě hlouběji…
        Jistě existuje sorta lidí, kterým ten status, styl vyhovuje, nicméně pochybuji, že by většina z dnes již asi ztracených duší kdy sama chtěla, nebo si přála takový způsob života. Ostatně koho by to před 30-ti lety také napadlo …
        Česká justice, a nejen ona, Policie, SZ , a st.organy jako takové páchnou na 100 honů – čím, to ať si každý dosadí. A ve světle znásilnění té dívky, respektive sazby, kterou ten negr vyfasoval, je flastr pro toho bezdomovce i s přihlédnutím k výjimečné situaci prostě sakra nepřiměřený.
        A pokud je tedy dle justice přiměřený, na jakém stupni závažnosti dle české justice znásilnění již trestaným, nota bene emigrantem, vlastně je ?
        Těch přitěžujících okolností by se v této kauze našlo dost, přesto soudce zvolil tuto sazbu.
        Hmmm, tady po právním pozitizmu není ani stopy, a utěšovat se individualitou soudce je přece cesta do pekel – že by osoby v talárech měly tu možnost stupeň závažnosti, škodlivosti toho činu včetně následků pro postižené oběti jak se jim zlíbí ?
        To samé práce vyšetřovatelů, a jejich „kvalifikace“ , v řetězci následují SZ, a ve finále Soudy … A všichni mají tu možnost individuálního posouzení … Ostatně o SZ a uplatnění oné „volnosti“ zde psal Lex …
        Je něco shnilého ve státě nejen Dánském …

        To se mi líbí

  15. vittta napsal:

    Zrádné vlády uvedených států přijaly mladistvé příživníky a teroristy, nejspíš přes odpor drtivé většiny svých občanů.
    V uvedeném článku se propracovaně střídají výrazy „děti“ a „mladiství“ a též „nezletilí“.
    Už v názvu článku je psáno, že Česko je přijmout nechce, což je rozhodně pravda, ale také nejsme sami, kdo na prolhanou pakáž, z nichž je dobře polovině víc jak 18, není zvědavý, což už se ale nějak konkrétně nepíše.
    Určitý problém je, že za každé nebohé děcko , obohatící nějakou vyspělou zemi, přijedou za poněkud záhadných podmínek, bez jídla, peněz a jakéhokoliv jiného zázemí jiní dva.
    Samozřejmě také bez doprovodu.
    Blahopřeji šťastným příjemcům k obohacením a věřím, že i nadále vytrváme v našem nenávistném a nekorektním postoji, a žádné takové děťátko tady neuvidíme!

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/detsti-uprchlici-miri-do-finska-a-portugalska-cesko-je-prijmout-nechce-111863#seq_no=4&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=dZAbVQsjLM8-202007082146&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=

    To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      A o tomhle se ví? Roztrubovalo se to vítězně někde v mejnstrímu?

      (…) V stredu sa na facebookových stránkach Organizácie na pomoc utečencom, z. s. (OPU) objavila informácia, že pätica maloletých Afgancov, ktorú OPU zastupovalo, vyhrala pred Najvyšším správnym súdom. Išlo o konanie, v ktorom sa dotyční bránili proti postupu polície, ktorá ich umiestnila do zariadenia určeného pre dospelých mužov. (…)

      (…) Na webových stránkach danej organizácie poskytol svoje vyjadrenie aj jej riaditeľ Martin Rozumek. Ten dodal, že OPU kritizuje prácu pardubického súdu už dlhšiu dobu.
      „Prácu pardubického súdu kritizuje OPU dlhodobo. V tejto kauze nevylúčil súd pri konaní médiá a dával najavo, že ho naši klienti len zbytočne obťažujú. (…)“

      https://www.hlavnespravy.sk/najvyssi-spravny-sud-dal-za-pravdu-patici-maloletych-afgancov-neziskovka-oslavuje/2217820 (článek je z 2. 7. 2020)
      ———————————————————————————–
      Kde se tady ty „děti“ tak najednou vzaly? Kdy přišly/i? Jak to, že tu jsou, když žádné nepřijímáme?

      To se mi líbí

  16. vittta napsal:

    Tohle je přátelé klasika.
    Většina z těch, co prohlášení podepsala se aktivně podílela na rozpoutání téhle korektní, negronacistické bouře.
    Když bouře nakonec dle očekávání mele i je samotné, tak vymýšlejí prohlášení.
    Ubožáci.
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/toto-neni-liberalni-spolecnost-volaji-americti-umelci-a-nejen-bili-muzi-111788#dop_ab_variant=0&dop_req_id=ybx8NjDQTee-202007082146&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Jeden by řekl, že jde o takové profi – petenty, tedy persony, které se kvůli publicitě podepíší pod ledacos … Podstatné je, že jsou z toho buď peníze, nebo se o nich mluví …
      Tady např. Halík, Svěrák, Kocáb, Hrušínský, Geislerová, Putna, atd…
      Za louží nechť všichni sympatizanti z „umělecké branže“ dobrovolně a bez reptání uvolní místo těm nadaným, nedoceněným barevným, čímž jim přenechají své honoráře, potažmo nemovitosti, soukromá letadla, ranče, vozový park, koně, casina, atd., páč na jejich provoz , údržbu jaksi nebudou finance.
      Tedy hezky zpátky z Malibu do bytovky a Priuse … Teprve tehdy bude možné konstatovat upřímný úmysl, ne 😉 … Aneb je důležité, milé celebrity, začít u sebe …

      To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      Člověk si při každé JEJICH nové debilitě říká, že TOHLE už je snad přece naprostý dno, a že ho teda odteď už fakt nemůžou ničím překvapit, a přece se JIM to zase znovu podaří, že?
      Zdá se, že (v některých případech a pro některé skupiny lidí) prostě něco jako „DNO“ NEEXISTUJE… sestup stále níž a níž je i nadále možný.

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      I sem chodí absolventi takových seminářů.
      Je to vidět podle mínusů hrdým a kvalitním komentářům.
      Mohou si čas od času zaletět do USA lízat negrům boty, a mezi tím, ve volných chvílých, je tady mohou lízat cigošům.
      Já jsem běloch, Čech, a jsem na to hrdý!

      To se mi líbí

      • Marie napsal:

        Blahopřeji k tomu, že jste si správně vybral a narodil se bělochem 👍.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Nějak jsem nepochopil, co jste tím myslela.

          To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Nick Marie ( zdravím Marie, pokud tedy nezdravím Al hamajdovo vnitro ) nám sarkasticky, ironicky sdělila, jaký že jsme to rasistický bílý odpad, naprosto ale naprosto vůbec nemaje tucha, s čím vším se musí potýkat ve svém bytí od plenek negřík, cigošek, čmoudík, či jinak kolorovaný zplozenec …
          Inu, byla by to zábava jmenovat plusy pro kolorované, které by bílý mohly závidět, ale nechme Marušce a její ekipě tu trochu radosti, než se vrhnou omývat, lízat a líbat černé hnáty + plus Martensky, jimiž ti černí milánkové kopou do bezvládných bílých hlav v klasické barevné férové : nás deset proti Tobě …

          To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Ty čůzo, my, běloši, jsme zbavili Afriku neštovic a jiných děsivých chorob, nasytili jsme hladové, zrušili jsme otroctví, a chtěli jsme- alespoň my na východě, aby si národové byli rovni.
          Stavěli jsme v černých zemích investiční celky, a vzdělávali odborníky.
          A pak nějaká píča někde napíše, že jsme pili kafe, a tudíž jsme vinni kolonialismem, a já, který jsem nikdy nikomu nechtěl ubližovat, a sral jsem na barvu ksichtu, jsem nyní častován rasistou a xenofobem a fašistou?
          To mám já, ale i velká většina bílých za neuvěřitelný pokrok v lidských právech, jakkoliv to někdy drhlo a né úplně fungovalo?
          Svrhli jsme nelidské otroctví, a odsoudili ho- a tohle máme za to?
          Negrům a negromilům to nestačí, chtěli byste, abychom jim líbali boty, a když o to nějaký negr nestojí, tak jste schopni ho ubít k smrti jako zrádce vaší svinské, nevděčné revoluce, plné lží, nenávisti a trapnosti.
          Jděte s tím laskavě do prdele!
          Protože i kdybychom jim líbali boty, tak vám to stejně stačit nebude, jste jak rybářova žena v pohádce o zlaté rybce, nikdy nebudete mít dost.
          Nakonec ale oba skončíme na stejné lampě.
          Vy budete asi viset nalevo, a já napravo, a věšet nás budou ti, které vy tak milujete, a já poslední dobou nemohu ani cejtit!

          To se mi líbí

  17. Minorita napsal:

    Ach, mělo býti: které by bílí mohli závidět …
    Mea culpa, to dokončování textu a nulová kontrola …

    To se mi líbí

  18. vonrammstein napsal:

    Pánové a jedna dámo „lujjza“-děkuji vám. Už jsem si vážně myslel, že žiju ve společnosti ultraliberálních zmrdů, zglajchšaltovaných k bezvědomí. Chvála Bohu-není tomu tak.
    Vážím si vás, jednoho každýho, včetně ideologických oponentů. S vámi je ještě naděje.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.