Ako čítať výsledok volieb 2020 na Slovensku


Je nedeľné ráno po parlamentných voľbách, na obrazovke naskakujú priebežné výsledky, už zostáva sčítať len dve zápisnice a výsledky sa snáď už podstatne nezmenia:

Za zmienku stojí pomerne vysoká účasť na úrovni asi 66 %. Nie je to rekord, ale je to výrazne proti klesajúcemu trendu v niekoľkých posledných voľbách.

Tento výsledok by znamenal takéto zloženie parlamentu:

V minulom týždni sme už tu u pána Bavora v diskusiách komentovali predvolebné odhady, takže kto tieto príspevky videl, zrejme nie je šokovaný víťazstvom „čierneho koňa“ Matoviča.

Veľkým prekvapením je však prekvapujúco málo strán, čo sa dostali do parlamentu – len šesť. Čo zároveň znamená, že asi 30 % všetkých hlasov voličov prepadlo do druhého skrutínia a rozdelia si ich víťazi.

Predpokladám, že táto skúsenosť spôsobí, že v blízkej budúcnosti sa výrazne zmení volebný zákon a systém volieb na Slovensku.

Čo sa vlastne stalo, prečo to?

Boli sme svedkami mimoriadne konfrontačnej, až nechutnej, kampane. Prekvapujúco zvolil od začiatku konfrontačný tón aj favorit – Ficov Smer, a konfrontácia sa k finále kampane len stupňovala. Agresívne spoty vyskakovali aj z krabičiek od Sunaru a ako sa na Slovensku hovorí: „Kde sa dvaja bijú, zvíťazí tretí.“ Popri Matovičovom OĽANO zaznamenalo výrazný nárast aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára, ktorého ostatní charakterizovali ako populistu (oficiálne spolupracuje so Salvinim). Ešte na prelome rokov s týmito dvomi takmer nikto nerátal a niektorí politológovia im prorokovali, že sa horko-ťažko dostanú do parlamentu.

Matovič už v prvých hodinách po polnoci vyhlásil, že sa bude snažiť zostaviť vládu s podporou ústavnej väčšiny, a keď z toho vypustí Smer a Kotlebovcov, s ostatnými tromi stranami by to mohol dať.

Okrem Matoviča a Kollára však málokto oslavuje. Liberáli šírili atmosféru, že je nutné poraziť mafiu Smeru a hnedý mor Kotlebu. To sa im vizuálne podarilo, ale je to Pyrrhovo víťazstvo, lebo tí najagresívnejší liberáli (PS/Spolu) sa do parlamentu nedostali. Výsledok 6,95 % im tesne nestačí, lebo podľa slovenského zákona musia ako koalícia dvoch strán dosiahnuť aspoň 7 %.

Dokonca ani výsledok Kotlebu sa nedá chápať ako porážka, hoci ambície mohol mať vyššie. Jeho strana však nenaskočila na všeobecnú konfrontáciu a celkovo nestratila voličov. Vo výsledku má o 20 tisíc voličov viac ako v minulých voľbách a získa viac o 3 mandáty. V situácii, keď sú v mediálnej izolácii  a všetky ostatné strany sa voči nim vyhraňujú, to nie je prehra.

Prehrali však všetci ostatní. Smer avízoval, že ich neuspokojí iný výsledok ako víťazstvo, ostatní jeho dvaja vládni partneri sa nedostali do parlamentu a napríklad v Dankovej SNS vládol už po polnoci taký defétizmus, že už po polnoci zhasli v budove, rozišli sa domov a s novinármi sa ani nebavili. V týchto voľbách mala viac ako desiatka nových strán ambície dostať sa do parlamentu, napokon sa to s odrenými ušami podarilo len Kiskovej strane Za ľudí. No ten mal pred pol rokom premiérske ambície a dnes je šéfom najslabšej strany v parlamente, dokonca nebude robiť ani povestný jazýček na váhach, lebo Matovič ho k vládnutiu určite nebude životne potrebovať.

Prehrala aj SulíkovaSaS. Ten ešte pred rokom vyhlasoval, že je pripravený zostaviť vládu a je presvedčený, že má najlepší volebný program, ale po ohlásení výsledkov volieb už ponúkol svoju rezignáciu.

Kto je vlastne ten Matovič?

Matovič je slovenský self-made-man. Zbohatol vlastným podnikaním ako vydavateľ regionálnej reklamnej tlače, ktorá sa zadarmo roznáša do všetkých poštových schránok na Slovensku. Zarobil na platenej reklame a svoje médium účinne vedel využiť na šírenie svojich názorov. Okrem toho je kreatívny, inteligentný a má talent povedať ľuďom, čo chcú počuť.

Na druhej strane je to nevypočítateľný oportunista. Máme skúsenosť, keď bez váhania potopil svojho spojenca Procházku, keď zistil, že spojenectvo už preňho nie je výhodné.

Kvôli tomu, že je schopný financovať sa z vlastných zdrojov, nevisí na šnúrke žiadneho oligarchu a žiadnej ambasády. Svoju „stranu“ zorganizoval ako veľmi neštandardný útvar. Ťažko ju nazvať demokratickou, keďže takmer všetci jeho poslanci sú „nezávislé osobnosti“ a prevažne ani nie sú členmi strany. Tá donedávna mala len 5 (päť) členov a zmenilo sa to len kvôli tomu, že v tomto volebnom období parlament prijal zákon proti „neštandardným stranám“ a Matovič musel členstvo rozšíriť. V žiadnom prípade sa však u neho politické rozhodnutia netvoria vo vnútri strany tak, ako v ostatných „demokratických“ stranách. Jeho OĽANO je dokonalým „one man show“.

Na politickej scéne sme od neho zažili už všeličo. Zväčša reality show, prakticky všetci ho považovali za klauna a nevyspytateľného poloblázna, ktorý sám seba prekvapuje nápadmi a ani on nevie, s čím príde zajtra. Skutočne nikto si nevedel predstaviť, že by on mohol byť po voľbách premiérom a on sám to vo zverejnenom videu neveriacky pripustil len pred týždňom.

Takže dnes skutočne nikto na Slovensku nevie, čo sa bude diať ďalej.

Aby som však skončil pozitívne a optimisticky, zďaleka to nie je najhorší možný výsledok. Mnohí sme sa viac báli jednoznačného víťazstva agresívnych liberálov. Víťazstvo iných väčších strán, napríklad Smeru alebo Kotlebovcov, zas vytváralo predpoklady na pokračovanie a stupňovanie pouličnej občianskej vojny. Táto možnosť ma znervózňovala pomerne najviac, lebo vždy sa mohla zvrhnúť až do majdanizácie. Víťazstvom Matoviča niečo takéto neprichádza do úvahy.

 

NavajaMM

Zdroje:

https://www.volbysr.sk/sk/data02p.html

https://volby.pravda.sk/parlamentne-volby/?rok=2020

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Navaja se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

46 reakcí na Ako čítať výsledok volieb 2020 na Slovensku

  1. strejda napsal:

    Díky, uklidnil jste mně. Možná časem dojde k předčasným volbám, ale když se zlepší politická kultura je to pokrok. Manévrovací prostor v EU není moc velký.
    A tak můžeme v klidu pozorovat co přinese letošní rok. Na Slovensku a i u nás.

    To se mi líbí

  2. cobolik pacholik napsal:

    na slovensku nemusi nikto vediet co bude dalej bo ani nemozu vediet ked jak pise navaja tribe co ten najnovsi kristus vlastne chce ja viem co bude ten isty kokot jak za ostatne roky s tymy co maju po jeho strane najviac hlasov nemieni jednat s patnikamy pri ceste co psi ochcali to hej,vlastne pisem da sa povedat fatamorgany bo ja nemam sajnu co matovic ci co on drista jak tak celkovo kukam co jam tam vidim ked chodim vela sa tam zmenilo podla mna picou ke zdi…

    To se mi líbí

  3. cobolik pacholik napsal:

    musim povedat ze aj v riti to picou ke zdi kus mam tu odjebane cim viac zarabam a nemam mercedes ani dom tym mi pripada ze menej jak pred 15 rokmi,ale to moze byt tym,ze nemam finacnu gramotnost tak jak som nemal uvedomelost s ideou strany chuj vie tu ma nikto nic nenuti chces chuju rob a ked nie mozes ist do pice doma to nenavidim ten system bananistanu radsej otrok v cudzej zemi jak za kokota na svojom dvore,ze mam kus pomylene mi prosim nejebat mater bo doma ked tak budem robit ja uz zistoval nebudem za tie prachy mal co mam tu o duchode to ani nemienim hovorit tam …hej v reichu tiez mam zistene by som asi zarobil viac jak tu nemozem pochopit ze borci robia po 11 hodin denne, a viac menej nie ,ked pisem denne to znamena furt 27 az 35 dni v kuse 30 euro na hodinu spocitajte si a on u nas zaplati zdravotne poistenie v reichu ani halier dane a u nas proti tym tisicom co najebe ja viem tak otroci nerobili na plantazach luisiana jak ty nasi otroci v reichu to u nas zaplati centy na dane chuj vie jak to tam funguje uz som dumal,a nebol by problem tam s robotou to slabe ponad 8000euro na mesiac tu som otrok,ale zomriet sa mi este nechce jebat denno denne mesiac v kuse,najlepsie je,ze ty doma u nas to tym novodobym otrokom zavidia a to nie ze maju vydrz tolko robit bo robia vzdy na odstavkach,ale kurva musia aj nieco vediet mi pripada,sa hovori ze by sme boli slovanska nacia zotroceny germanom za tej vyjebanej krieg a kukaj kurva german rozbity v prach bol a tak vybavil ,ze slovanske nacie tam otroci dobrovolne to kurva paradox a este spieva kokot nohou dupnem slovak som ci tak nejak no povedzte kto debil…ale teraz INRI matovic vybavy ,stiahne domov expertov cobolskych co robia po celej pici sveta a vybuduje megabananistan good luck.
    PS.to pisem o delnicky tride a nie workoholikoh…hej aby bolo comprende… a co pisem o tych gasterbaiters v reichu ja osobne poznam a telefonujem par krat do tyzdna.

    To se mi líbí

  4. Joda napsal:

    Díval jsem se na rozhovor s Matovičem po vyhlášení výsledků voleb.
    Jako bych poslouchal Babiše v roce 2013 :
    … už jsem se na tu hroznou korupci nemohl dívat, tak jsem šel do politiky …
    … vymeteme ten nepořádek …
    … zavedeme vládu práva …
    … a tak dále …
    Zdali proti němu na Slovensku časem povstane „milion chvilok“.

    To se mi líbí

  5. bob napsal:

    Na toho Kollára kam se hrabe Maláčová, nájemné skoro zadarmo…atd.
    Jinak upřímně – na tu bídu to tam dopadlo celkem dobře. Snad jen Kiskovci se tam nemuseli dostat…

    To se mi líbí

  6. Slim napsal:

    Pohled na Slovensko zblízka jsem ztratil někdy počátkem tisíciletí, tak jenom pár poznámek zdáli o to, co mi přišlo zajímavé. (Nevím vůbec, koho bych na Slovensku volil.)

    Velký počet „propadlých“ hlasů, fakticky 29% už jsem zmiňoval. Nevím, jestli nemůžou fungovat jako „voda v lodi“, která se přelévá ve směru posledního pohybu? Nebo jsou ještě zásobou podpory pro šikovného širokospektrálního lovce, jako je pan M. ?

    Moc bezpečné mi nepřipadá, že vypadla maďarská strana.

    Dočetl jsem se, že Igor Matovič bodoval i ve velkých městech, prý dokonce ve všech bratislavských okresech kromě Starého města. Efekt laviny?

    Zdá se, že ve Smeru se schyluje ke střetnutí mezi minulým a současným premiérem.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Pane Slime, čo sa týka poslednej Vašej vety, rozkol už beží naplno a zdá sa, že zasiahne celú stranu. Fico prehlásil: „Zo Smeru chcem mať čiste ľavicovú stranu.“ To je celkom jednoznačný príklon na stranu Blahu. Fico sa na staré kolená snaží skončiť tam, kde mal pred 20 rokmi začať.

      To se mi líbí

  7. Cech napsal:

    Dle mého mínění z výsledku slovenských voleb tak nějak vyplývá, že výroba souhlasu je podmíněna důsledným orazítkováním stran a hnutí.
    a) Opoziční protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO);
    b) Fašistická strana Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS);
    c) Opoziční strana Svoboda a solidarita ;
    d) Současná vládnoucí korupční strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD);
    e) Nová progresivní strana Za lidi exprezidenta Andreje Kisky;
    Zde je patrné jak se díky Kuciakovi podařilo Pošlapat a rozbouřit slovenského voliče. Následně již vítězí ten kdo je schopen posunout voliče tam, kde v podstatě fascinovaně zírá, ale dění plně nechápe a proto se smysluplného rozhodování sám o sobě vlastně neúčastní.
    Proto toto je ten trik, jak všichni proti Směr-SD nejenže mohou ale také ve skutečnosti nad ním hladce vítězí.
    Pro Česko to zamená jak dovedně vedená kampaň všichni proti ANO pravděpodobně vynese na povrch opět nějakého českého Igora Matoviče, který jako jedinný muž nabídne naprosto nezávislou nezávislost svým podřízeným obyčejným lidem jako nezávislým osobnostem.
    Tož naprosto perfektně masám prodané rozhodnutí vládnoucích elit.

    To se mi líbí

  8. Minorita napsal:

    Že by vítěz voleb na Slovensku byl sousední, značně modifikovaná verze VV ??? O pol.scénu u bratrů Slováků se nějak moc nezajímám ( o tu zdejší vlastně také nijak aktivně ne ), páč si myslím, že nemám nárok „mistrovat“ na dálku místního voliče, nicméně vítěz voleb je sakra otazník, a do budoucna k uklidnění Kiskou a spol.rozbouřené pol.scény nedojde ( viz např.stranická dodávka před jistým velvyslanectvím, atd…. ) …
    Apropo, lichvář Kiska v parlamentu – to se stát nemělo …

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      Proč, příteli? Je to jen velice důležitý statisticky nepříjemný zjištění, že je holt na Slovensku víc lichvářů než si my tady myslíme, nic víc bych v tom neviděl. No a pak už jde jenom vo to, kdo z lačnících po moci mu podá ruku a podle toho se navajové snad konečně začnou zorientovávat … i když, co je v tý taky bídě na Slovensku na zorientování, žejo? Maj to tam v bleděmodrým jako my!

      To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Souhlasím s Vámi, Blbíši – v případě jmenovaného je to více „osobní“ – z hloubky duše se mi příčí lichva, lichváři, nota bene v kabátě „lidumila“ … Chápu, nehodím se do dnešní poněkud ostřejší reality, nicméně je to hluboce ve mně – štítím se takových individuí. Bohužel, jemu morálně podobní dnes tvrdí muziku, mají dveře dokořán, na všech úrovních společnosti.
        Ono totiž bude vůbec zajímavé, jaká bude skutečná podoba, složení, slov.vlády, a na jak dlouho.
        Působí to na mne tak, že je příliš mnoho kohoutů na jednom hnoji, příliš mnoho o sobě přesvědčených individualit s různými dnešními , a hlavně požadovanými budoucími možnostmi, prebendou…
        Uvidíme, jak se bude porcovat sousední politicko-ekonomický 🐻…

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Bude mít podobnou trvanlivost jako VV.

          To se mi líbí

          • Minorita napsal:

            Je to možné, jde o one Mann show , s nejasnými vztahy vůči jistému velvyslanectví, navíc s dalšími kohouty v zádech… O personální ( dle mne i odborné ) nedostatečnosti nemluvě… Ale pardon, na to se dnes nehraje – to dennodenně vidíme doma v Bohemii, ne 😁 …

            To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Nemalo… ale Kiska išiel do politiky s jasným zámerom, že bude premiér. Všetko ostatné by bola prehra a teraz musel rezignovane pripustiť, že ani do tej vlády ho životne nepotrebujú. Tomu treba rozumieť tak, že ani nemá muníciu na to aby tlačil jazýček na váhe. Kiska nie je Matovičov kamarát a o jeho posledných videách povedal, že to Kiska bude musieť riadne vysvetliť a že to MV, o ktoré Kiska hlavne stál, že nedostane.

      To se mi líbí

      • Lex napsal:

        Kiskovi bych dal buď Ministerstvo životného prostredia /má kvalifikaci z vlastnictví tatranských pozemků/ anebo Ministerstvo financií /má kvalifikaci ze soukromé lichvy/. V krajním případě Ministerstvo dopravy a výstavby /na dopravě má kvalifikaci z americké benzinové pumpy/.
        L.

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Vážený Lexi, Kiska je dle „poraženého“ Fica expertem, zkušeným uživatelem vládního speciálu na krátké lety do podtatranské oblasti – tedy jeho uplatnění budiž bossování v aerotaxi, taxi, či něčeho ve stylu Flixbus, Über, atd … 😁 …
          Úžerníkem Harpagonem už je …

          To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Nejprve Vám , NavajoMM děkuji za čtivý a vysvětlující článek. Jak jsem vysvětlil Blbíši, či Blbíšovi ( abych nekomolil Nick ) , Kiska se mi osobně příčí, jeho po Vašem „úžerníctvo“ … Ambicím rozumím, jen ( pokud ty jeho ambice byly aktuální ) docela přestřelil…
        Pravda, v mnoha ohledech ho výsledek pól.aktivit na Slovensku utvrdil ve víře v nečekané možnosti, ale tady už měl ty natěšený vočka moooc velký, díky bohu…
        Ale jak jsem již uvedl ( a to jsem ještě nečetl Lexův odkaz ) , tyto volby klid pol.scéně na Slovensku dle mne nepřinesly …

        Líbí se 1 osoba

  9. Lex napsal:

    Ivo Strejček prakticky dokonale /až na tu „Slovenskou národní radu“/ vystihuje můj pohled na dění a výsledek voleb v bratrském Slovensku „Zkáza slovenské politiky dokončena“ https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/slovenske-volby-evropska-unie-visegradska-ctyrka.A200302_151745_zahranicni_mama
    L.

    To se mi líbí

  10. Devana napsal:

    Veľmi dobrý komentár Navaja:-)

    To se mi líbí

  11. NavajaMM napsal:

    Matovič je žolík. Doslova.
    Pred chvíľou sa vrátil od prezidentky, ktorej už išiel zvestovať, že je schopný zostaviť vládu…
    …a prehlásil, že za ministra vnútra chce Lipšica.

    To se mi líbí

  12. NavajaMM napsal:

    A ešte jeden ťah žolíkom: Matovič zakopáva vojnovú sekeru!
    Na jednej z prvých tlačoviek hovorí o pozvaniach na spoločný obed aj pre predsedov opozičných strán – Fica a Kotlebu z úcty k ich voličom, lebo sa chce „čo najviac prihovoriť duši ich voliča“.
    https://tv.pravda.sk/relacie/spravodajstvo/epizoda/3790-matovic-o-vlade-a-obedoch-s-ficom-ci-kotlebom?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_rubrikovy_box

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      ten novy kristus to povedal preto navaja tribe, bo cita tu moje zjeby inac by mu nedoslo dal na experta to myslim jak seba jasne,ze vastina to tu vie,ale keby niekto pripomnul tak len napomeniem hej, dalej tu vidim ze poniektory maju nie zle vycutie co je to meno pan kiska jeho osoba a zameranie celozivotne ja z duse nenavidim take typy usmievavych hnid co nema problem zobrat aj palicu zajebanu zobrakovy plus jeho zosrate zajebane trenky nic nepisem neoverene ja take mal,nabali sa na na naivite ci zufalstve dajakej holoty a potom chodi so svetenou vodou a svatoziarou okolo hlavy a hlasa bratsku lasku k bliznemu ,ktoru mu tak neochvejne ukazuje,taky had jak on to elitny had,moze niekto namietnut co uz som privykol,zavidis mu coboliku zajebany ,hej kto by nezavidel takeho kokota to treba hladat pod slnkom otazka je jak mohol dostat hlas od dakoho osopoved je kazdy sme dajaky nevyslo mu a slovensky tiger co sa objavil na obzore ked da preverit jeho charitativnu cinnost co myslim ten uctivy podnikatel kiska neglupy aby mu nejeblo nech si tiez precita moje zjeby sandokan matovic zvany INRI uz cital…
      este poznamka editora to jak ja hej ,keby niekto myslel,ze co pisem o sebe jak expertnej osobe ze to myslim nejak vazne,ci s tym minimalne pocitam,odporucam navstivit zodpovednu ambulanciu ,bo ked dojde nejakym nedopatrenim neviem si predstavit jakym do presvedcenia co myslim,ze tu chytra holota sa zucastnuje dristania ,moze skoncit za katrem nevola sa valdice,ale bohnice.

      Líbí se 1 osoba

  13. blbíš napsal:

    Když sem psal, že už dlouhou dobu nerozumím Slovákům, tak sem měl právě na mysli ten mně dosud nevysvětlitelnej (až zbrklej) odklon od nás = bratrů a až frenetickej příklon ke všemu bruselskýmu!

    A ten nedávnej majstrštych, kterej vygeneroval Čaputovou přes smrt dvou nebožáků, tam pravda, tam už sem jen zíral s otevřenou hubou na to, kam se ta jejich touha po samostatnosti jenom dostala.

    Fakt jim nerozumím, je mi to líto, Navajo!

    P.S.
    Docela by mě zajímalo se teď ptát Slováků, jestli alespoň tuší, kdo ty volby na Slovensku vlastně vyhrál! Kdybych já měl piktograficky vyjádřit svůj názor, tak by to byl otazník s celou řadou vykřičníků, i když si furt myslím, že by současnou polohu Slovenska nejlépěji vystihl filosof Vátsjájana … věřte mi, ten v tomhle byl dobrej!

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Priateľu, tiež sa často pristihnem, ako neveriacky krútim hlavou a svojim súkmeňovcom nerozumiem. Napokon nejako dôverujem, že si inštinktívne vybrali aspoň schodnú cestu.
      Kto vyhral?
      Možno mnohí so mnou nebudú súhlasiť, ale od prvej chvíle mi je jasné, že vyhralo občianske zmierenie. Prvé reakcie agresívnych liberálnych médií mi dávajú za pravdu. Dúfam, že sa zo šoku budú dlho spamätávať.
      A určite vyhral šašo Matovič ako osoba a figúra. Zo šaša sa stal kráľ – mesiáš. Určite po najbližšie voľby nebude na Slovensku nuda.

      To se mi líbí

    • Lex napsal:

      Příteli Navajo,
      použil jste výraz „šašo Matovič“.
      Souhlas.
      Viděl jste a viděli voliči OĽaNO tohle? – https://www.youtube.com/watch?v=Y7RR4r1ZSHw&feature=emb_logo
      Tak jo, to tedy jo, to je záruka skvělého reprezentanta ve V4 a reprezentanta V4 v Bruselu.
      L.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Priateľu Lexi, áno, poznám toto video.
        No Matovič musí aj udržať svojich 53 poslancov v kompaktnom klube a má tam aj odídencov z KDH, ktorí boli na Hlinu príliš konzervatívni a vyštval ich. Sledujem na ňom, že odkedy je „premiér“, tak zatiaľ neženie veci na hranu. Tým islamom totiž pichol aj do terajšieho koaličného partnera Kollára a verím, že konár pod sebou si neodpíli.
        To, že je šašo, sa ukáže v tom, že on dnes ešte nevie, čím aj sám seba zajtra prekvapí.

        To se mi líbí

      • Lex napsal:

        Příteli,
        nešlo mi ani tak o „koaliční partnery“ – znáte to stupňování významu slova nepřítel: – „nepřítel“ – „úhlavní nepřítel“ – „koaliční partner“ – ale o slovenské voliče.
        Pravda, to video je dost staré, pokud se nemýlím, a jen „blbec nemění názory“, ale přesto.
        A to i při vědomí, že z možností, které se naskýtaly, je volební výsledek stále asi to nejpřijatelnější, co mohlo vyjít /když se paní Štěstěna obrátila k liberálům prdelí/
        Představa, že by Smer – SD získal 76 mandátů, byla skutečně hloupost, a koaliční partner ve zbytku politického spektra neexistuje.
        Možná ještě budeme děkovat „šašovi“ Matovičovi – a že to šašek je, o tom asi netřeba mít pochyb, to prokázal v NR SR mnohokrát.
        Horší ale bude, jestli mu tu čepičku s rolničkami skutečně přidělí nejlepší prezidentka, jakou kdy Slovensko mělo. To se mohou začít dít věci….
        L.

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Súhlasím, priateľu. Matovič má ambíciu byť najlepším premiérom, akého kedy Slovensko malo… začína to vyzerať na priveľa kohútov na jednom smetisku. 😉

          To se mi líbí

        • Lex napsal:

          Koketoval jsem s myšlenkou, že to chtělo jako premiérku paní Matovičivou, pak by měla šanci být nej – ale uvědomil jsem si Ivetu Radičovou, takže to už tu bylo. A nevstoupíš dvakrát do stejné řeky, i kdyby ten Sulík a comp., že, tak nějak…..
          L

          PS
          A slovo „kohút“ má i jiný ekvivalent, že…

          Líbí se 1 osoba

  14. cobolik pacholik napsal:

    ja neviem co tu pises stara krabice ja sam u nas v burakove co docista hovno v tom baninistane ze bratrske vztahy jen kvetou dokonca nasi jebaci opustili svoj sladky domov koli ceskym jebackam a co som cumel jak puk,ze v dnesnej dobe tej tak svetovej samostatnosti tych demokraticko ekonomickych ukazavatelov v tych zajebanych bananistanoch u nas v krcme lietaju pice a vole,ze mi gagor stislo tie ich male hovna dristaju do tych nasich malych hoven cesky a to som daval pozor jak tiger kurva a tie nase hovna odpovedaju tym tiez nasim z ciech slovensky ci sarisky a tie ceske hovna naspat cesky kurva nakupil som im nanukov,ze malem skoncili v presove v nemocnici ceskych deti otec nas buran,ta co si kokot a jich matka ludvo jse blebej vole tak neviem,co ty kde vidis ja toto videl na vlastne oci.

    To se mi líbí

  15. cobolik pacholik napsal:

    ja neviem,kde ty zijes v pepikove u nas na sarisu to v lete ceskoslevenskom jen kvete este dovediem ja nejaku americku jebacku a bude u nas v tom burakove jak nie v unii ,ale v OSN bo ty nasi jebaci,ked triezvy neviem,ale som si vsimol co malokedy triezvy ked triezvy to jebe sarisky,ked uz ma ku 3 promile to mi nehovori,ze som kokot,ale jses blbej vole a nie chod do pici ,ale jdi do hajzlu vole ja uz dost dlho triezvy sa viem prisposobit hovorim mu ze on kokot a ked povie,ze mam ist do hajlzu ja mu jebnem vyser si voko blbecku bo u nas take oslovovanie znaci ze sa na nic nehrame…

    To se mi líbí

  16. NavajaMM napsal:

    Priatelia, neviem, či to vnímate, ale prezidentka Čaputová úplne prevrátila povolebné zvyklosti.
    Keď voľby vyhrával Fico, bývalo zvykom, že najskôr on hovoril s lídrami ostatných parlamentných strán, potom si ho pozval ako víťaza volieb prezident a potom si postupne pozval aj ostatných predsedov strán.
    Po minulých voľbách urobil Kiska výnimku, že si nepozval Kotlebu – jasný signál, že podľa neho do parlamentu nepatrí.
    Po týchto voľbách si prezidentka začala pozývať predsedov „odzadu“. Najskôr Kisku, potom Sulíka, Kollára a s Matovičom ešte nehovorila. Ten asi príde na rad až potom, keď bude mať vládu zostavenú Čaputová(?). Po stretnutí s prezidentkou dostali Kiska aj Sulík krídla a začínajú na Matoviča tlačiť, že do vlády nechcú Kollára. Vraj kvôli „reputačnému riziku“ (?!?)
    Na spoločnej tlačovke s Kiskom bolo na Matovičovi vidieť, že tá včerajšia eufória už začína vyprchať.
    PS: Kiska bol v prezidentskom paláci a Sulík v Bruseli, takže nepamätajú aké to je, keď niekto Matoviča naštve. Fico bol proti nemu len mopslík, čo „slabučko hryzká“.

    To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      https://www.hlavnespravy.sk/matovic-velmi-rad-by-ziskal-stranu-za-ludi-do-vlady/2073081

      (…) Matovič sa ako víťaz sobotných (29. 2.) volieb už neformálne stretol s predsedom SaS Richardom Sulíkom i s lídrom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom. V pondelok (2. 3.) absolvoval aj stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Hlava štátu na stretnutí avizovala, že prijme i lídrov SaS, Za ľudí a Sme rodina a ak sa potvrdí, že tieto subjekty majú záujem ísť do koalície, poverí Matoviča zostavením vlády. (…)

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        „neviem, či to vnímate, ale prezidentka Čaputová úplne prevrátila povolebné zvyklosti“

        Takže nepřevrátila, Navajo, nebo ano?

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Matovič sa ešte v nedeľu chcel stretnúť s Kiskom, ale ten odišiel víkendovať do Popradu. Keď sa vrátil, šiel najskôr za prezidentkou, až potom sa stretol s Matovičom a začal sa pokúšať o licitáciu pri skladaní vlády (že nechce Kollára). Prezident(ka) doteraz nezvykol snažiť sa o iniciatívu pri formovaní vlády. Je pravda, že Kiska sa po Ficovom páde pokúšal, ale dostal tvrdú kritiku. Matovič na spoločnej tlačovke s Kiskom pôsobil ako obarený a jeho úsmev bol zreteľne silený.
          Takže tak je to.
          Ostatne Kollár to novinárom povedal „na plnú hubu“ – dostali od ľudí spoločenskú objednávku, niečo sľúbili a cíti sa zaviazaný to plniť. Nejaké vykrúcačky tých ďalších strán sú ich problém. Ľudia to vidia a budú aj ďalšie voľby…

          Ešte k tej prezidentke a zvyklostiam. Bývalo zaužívané, že prezident pozýva v poradí podľa volebného výsledku. Tentoraz je to zreteľne čitateľné ako „prezidentská preferencia“. Vrátane toho, že Fico a Kotleba zrejme ani pozvanie nedostanú.

          To se mi líbí

  17. NavajaMM napsal:

    Priateľovi Blbíšovi:
    „Když sem psal, že už dlouhou dobu nerozumím Slovákům, tak sem měl právě na mysli ten mně dosud nevysvětlitelnej (až zbrklej) odklon od nás…“
    Prejdite si s porozumením vlákno, čo je tesne nad týmto príspevkom a možno pochopíte, že si za mnoho v našom vzťahu môžete sami.
    Snažil som sa vám priniesť pohľad insidera, ale na (niektorých) z vás je škoda námahy a času.
    Howgh, končím na tému slovenských volieb!

    To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      NavajaMM
      Pane Navajo, to můj příspěvek se Vás dotkl? Jestli ano, je mi to líto a moc se Vám omlouvám, to naprosto nebylo mým úmyslem.

      Líbí se 1 osoba

      • NavajaMM napsal:

        Pani Lujjzo, ďakujem Vám za sympatiu. Nebol to Váš príspevok, ale reakcia naň.
        Ten článok, čo ste citovali, tie rozhovory podával dosť neprehľadne, tak som to chcel vysvetliť.
        Netrápte sa, som rád, že chodíte čítať moje články. 🙂

        To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.