Počasí


Počasí si dělá co chce. Už delší dobu jsou velice časté a prudké změny jak tlaku tak i teplot. Jedna fronta stíhá druhou. Docela by mne zajímalo, co vlastně může mít na takovýto průběh klimatu vliv. Kdesi (teď to nemohu najít) jsem četl, že jakási severní teplotní čára, která má být rovná podle rovnoběžky, se najednou vlní a tak prý posílá střídavě chladný vzduch tu níže, tu výše. A je to snad způsobeno pohybem magnetického pólu. Zná snad někdo solidní vysvětlení?

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktualitka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

56 reakcí na Počasí

  1. Joda napsal:

    Mimo téma.
    Když jsem se po 40 letech přestěhoval zpět do mého rodného malého jihočeského města, začal jsem tam znovu chodit do kina. Pravda, kino vypadá úplně jinak po těch 40 letech. Místo 20 řad po 17 sedadlech je ve témže sále 8 řad po 10 bohatě čalouněných křeslech. U každého křesla je držák na kelímek koly. Kromě ní v předsálí prodávají, po vzoru multikin, i praženou kukuřici. Kino je vybaveno digitálními promítačkami a prostorovým zvukem.
    Největší změna je v programové nabídce. Na repertoáru je asi 85 procent amerických, 10 procent českých a 5 procent filmů z jiných cizích produkcí.
    Já navštěvuji hlavně ty české. K mému překvapení jsem zjistil, že i dnes se točí některé dobré české filmy. Jsou to ty, o kterých jsem nečetl v novinách, ani o nich nereferovali v TV. Tyto filmy totiž nejsou tzv. angažované. To znamená že :
    1. nedostaly Českého lva, ani na něj nebyly nominovány
    2. jejich děj se neodehrává v době komunistické hrůzovlády
    3. neřeší problémy LGBT a romské minority

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      😉 Tak to jste v onom zrekonstruovaném stánku kinematografie návštěvníkem – divákem velmi zřídka 😉 😉😁 … Myšleno v dobrém …

      To se mi líbí

  2. Hudec napsal:

    Bavore, chceš jednoduchou odpověď na hodně složitou otázku.
    Já jsem sice ten „vojenský meteorolog“, ale to je spíš taková moje hra, vysvětlit ten problém neumím, na to nedosáhnu.
    Neb počasí je jev globální a složitý, jak mi kdysi (tak v půlce 70.let minulého století) říkal tehdy skutečný meteorolog mjr. Hnízdil: Rozumět počasí znamená řešit systém mnoha rovnic o mnoha neznámých.
    Souvisí to mj. s rotací země a jejím obíhání slunce (které vůbec nemá konstantní charakter), ale také s tím, co se děje uvnitř zeměkoule. A co se děje na slunci a kdo ví kde všude dále ve vesmíru. Slim tu za chvilku (pokud ještě nespí 🙂 ) vyrukuje s vlivem člověka, který jistě také existuje. Jak je ale velký v porovnání s těmi obrovskými výše jmenovanými silami, to je podle mě ta kardinální otázka současných klimatických sporů.

    To jsem ti moc nepomohl, já vím. Ale pro představu zkus třeba tohle, to je také jeden pohled. Sice dlouhé, ale vřele doporučuji trpělivost:

    To se mi líbí

  3. Hudec napsal:

    P.S.: Samozřejmě, že všechny ty „rovnice“ snadno a rychle vyřešila jedna geniální postižená švédská holčička. Hurá!

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Fúúúúj!

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Pravda bolí? Ona ta skutečnost je ještě horší. Někdo ve Švédsku zneužil mentální poruchy téhle dívenky a vytvořil novou hysterii, která možná původně měla zakrýt problémy s migranty. Jenže se právě kvůli té mentální poruše, která nutí dívenku neustále opakovat stále stejné naučené fráze bez ohledu na to, zda to někdo poslouchá nebo ne, se podařilo ovlivnit další „svazáky a revolucionáře“. Došlo to dokonce tak daleko, že se objevují ženy, které odmítají rodit děti, protože by „to na těch 12 let stejně nemělo smysl“. Pořád je Jarda „Fúúúúj“? nebo by to mělo patřit někomu jinému?

        To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Samozřejmě, že všechny ty „rovnice“ snadno a rychle vyřešila jedna geniální postižená švédská holčička. Hurá!

      Tak a teď si tu Jardovu „černou propagandu“ proberme zblízka (není to výčitka, všichni jí občas děláme, dokonce i já! )
      Tak s těma rovnicema, to je irelevatní, to už jsem snad vysvětlil. Ty s tím zase tolik společného nemají, to Jardovi ten major neřek‘ přesně. Ty soustavy jsou ostatně veliké, složité, to není jako na střední škole. Jsou tam taky parc. dif. rovnice a tak. Jen málo lidí na světě by je dokázalo vyřešit a už vůbec ne rychle a v celém objemu. Na to jsou počítače a jejich soft.

      Lepší je druhý bod „geniální postižená“. To je namířené na obecný, né moc myslivý vkus. Řada géniů jsou zrovna „aspíci“ (podívejte se pod článek o Glennu Gouldovi, kde jsem se o tom s Hairy fish bavili). Nebo jiní „výstředníci“ To sotva brání genialitě. (Vezměme si třeba Gausse, ten byl hodně v normě, na génia. Když mu, už byl starý, umírala 2. žena a přišli pro něj do observatoře, kde právě něco počítal a on pravil: řekněte jí, ať s tím chvíli počká, musím tu něco dodělat.) Čili zase vedle.

      Nejde ale o to, je-li geniální, nejdůležitější je, že ta holka je politička. Burcuje a to k něčemu velice potřebnému (čemuž Jarda a mnozí z vás nevěří a proto to shazování.) Až kdekdo pochopí, že hoří, bude barák už padat.

      No, kvůli ní doufám, že jí Nobelku nedají (zničilo by jí to život) ale ty výčitky, že se chce ulít ze školy, jsou poměrně blbé a svědčí o myšlení dotyčných. Jana z A. například byla taky posedlá a vyhnala Angličany ze země. Myslí si snad Jarda, že na to musela šermovat jako pan Wolodyjowsli (to je ekvivalent těch rovnic)??

      Přidám článek od Martina Uhlíře, ten mnohé z vás zdravě nasere, ale Uhlíř je moc dobrej novinář, specializovanej na popularizaci věd (jeden z těch, na existenci kterých se tu nevěří). Akorát to že je unfér, co vykládá ten Wagner, je sice jasný, ale je to hlavně hloupé. Správně ale ukazuje na generační aspekt.
      https://www.respekt.cz/spolecnost/sirite-poplasnou-zpravu-vzkazuje-studentum-generace-ktera-vsemu-rozumi

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Považujte mě za zdravě(?) nasraného. Rozklikl jsem si odkaz Respektu na onen Wagnerův prohřešek a nějak jsem tam zmínku o Aspergerově syndromu v souvislosti s Gretou nenašel. Rozklikl jsem i další odkazy z toho zmiňovaného Wagnerova článku, a stále nikde nic. Takže mám dilema – upravil Wagner článek po kritice, nebo si aktivistický novinář tvrzení přiostřil, aby bylo údernější? Vzhledem k tomu, jak se M.U. svezl po Metelkovi – který, jak dokazuje mimo jiné jeho blog na aktualně, není ani náhodou klimaskeptik, jen si jako vědec uvědomuje, že lhaní o výsledcích je obecně nepřijatelné – kterému vyčítá formalismus, protože rozporuje tvrzení studentských aktivistů o posledních 12 letech, jsem už předem poněkud zaujatý. A také vážně nevěřím na prospěšnost: „pro vaše dobro vám budeme trochu lhát..“

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Uhlíř určitě není aktivistický novinář, spíš VÁM není po chuti, co píše.

          A když už to užíváte, co takhle aktivistický bloger? Kritizoval jste někdy třeba Rusko?

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Máte pravdu, není mi po chuti co Uhlíř píše. Není mi po chuti, že o Metelkově reakci usilovně naznačuje, že Metelka je hnidopich a není mi po chuti, že Wagnerovi přikládá tvrzení, které odkazem nedoložil. I když připouštím, že to Wagner mohl po kritice opravit. Pak ovšem nechápu, proč z toho dál dělat aféru.
            A nejsou mi po chuti ekoaktivisti, snažící se, bez znalostí a ochoty diskutovat, řevem a nátlakem prosazovat jednoduchá řešení složitých problémů.
            „Pohřbena žárovka, do hrobu dána, zelené davy tleskaly. I přicházely dumat každičkého rána, náhradu za ni hledaly. Zželelo se vědcům smutných dítek, zářivku jim vydali – dítky nutily ji lidu a úsporu tak hledaly. Uplyne deset let – na žárovky hrobě vřes. Tu zbledne dítkám ret: Ó, jaký, jaký děs! „Vždyť je v tom rtuť!“ sípou dítka bledá, „tak hrozná věc nám spáti nedá! Nutno konat – jako vždy!“ A zářivka hned letí do díry! Pohřbena zářivka, do hrobu dána….“
            https://pctuning.tyden.cz/multimedia/hry-a-zabava/56183-balada-o-zarovce-zarivce-ledce-aneb-hledani-zeleneho-raje?start=1

            PS. aktivistický bloger nepřipadá v úvahu – přinejmenším proto, že nepíšu vlastní blog, jen otravuju na cizích. Takže, chcete-li, maximálně aktivistický diskutér. 😀

            To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Bingo.

          To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Já jsem jen zvědav, kdo si na tu nešťastnici vzpomene tak za tři roky.
        Slime, je to zajímavé (a trochu legrační), protože se to obvykle stává spíše mně. Nějak moc „se zúčastňuješ“ (to se váže na historku, celkem plochou a okresního formátu, kterou ti někdy odvyprávím).

        To se mi líbí

  4. jaa napsal:

    ju a tenhle se tomu věnuje už dýl, takže chcete-li a máte-li čas

    https://kremlik.blog.idnes.cz/

    To se mi líbí

  5. Rexus Orbis napsal:

    Nepohybuje se jen jeden pól. Pohybují se oba, ne zcela koordinovaně, Takže na co tato magnetická síla působí, se odehrává vždy mezi oběma póly, a částice sledují indukční čáry, jež se propojují na obou pólech.Čili na magnetických póĺech jdou směrem téměř k zenitu, kde tížnice směřující k zenitu je jejich tečnou a od ní se všesměrně odklání po oblouku o velkém poloměru a tvoří uzavřenou křivkou. A vše, včetně částic, jež mohou být magneticky přitahovány, sleduje tyto indukční čáry. A pochopitelně pokud by mezi částicemi protékal proud, je tímto goemagnetem vodivý kanál příslušně vychýlen. Jedná se o hydrodynamické geodynamo a jeho magnetickou sílu generuje el. proud, který protéká ve vnějším tekutém jádře kolem tuhého vnitřního Čili, když se přemísťuje magnet, pól na severu, tak se také přemísťuje magnetický pól na jihu. ale ne ihned a ne na stejné společné ose. Jen velmi přibližně, ale obojí působí jako magnerický dipól. Magnetický monopól nejde uměle vytvořit, možná ve fyzice vysokých energií, neprobíhaly by indukční silokřivky a nemohl by fungovat, jak jej známe . Veškeré praktické využití je založeno na jeho dipólovosti. Ostatně i fyzika vysokých energií, pomocí které by možná mohl být vytvořen, potřebuje magnetické pole dipólové.
    Nejspíš zemský magnetismus je ovlivněn oběhem Měsíce a jeho hmotou a zcela jistě se bude měnit, jak se Měsíc stáe vzdaluje od Země do bodu, v němž nastane synchronizace rotací. Asi vliv na proudění v tekutém jádře vlivem slapových sil a z toho plynoucí změna v průběhu elektrických proudů, jež generují magnet. sílu Něco to s průběhem magnetické síly zcela udělá, ale nebude to hned. Nakolik zemské ovzduší a oblačnost podléhají magnetické síle, není zcela jisté. Jisté je, že působí na sluneční vítr, tvořený částiicemi, vyvrženými se Slunce a ty zase způsobují polární záře.
    Ale vlivem tzv. záškubů, způsobených rychlou změnou intensity zemského magnetismu v danou chvíli, dochází ke chvilkovému vychýlení osy rotace, ba i přemístění, jen na krátkou chvíli a to samozřejmě nepatrně může ovlivnit počasí. Totiž, z dlouhodobého hlediska se osa chová víceméně jako pevná osa tak trochu podobně jako napevno navlečená kovová osa na modelu globusu v domácnosti, jenže záškub způsobí, že se sama přemístí, tj. pól rotace jak jižní tak severní, je na chvíli v jiných antibodech a chvíli trvá, než se zase vrátí. Asi podobně, jakoby Země utrpěla náraz,planetoidem tak to není tak, jako když na stole se strčí tágem do pevné koule, nikoliv, vůbec se nepřetočí v prostoru,jako se naopak přetočí koule nastole, ale zůstane stát, jenže silový účinek změní osu v ní, asi jakoby se na modelu globusu vyndala na chvíli kovová osička a provlékla dvěma jinýmui antoïbody.= novými okamžitými póly. A mezitím vlivem této změny a monentu hybnosti může dojít ke změnám poloh v plyném obalu Země, jelikož není pevně spojen s povrchem. Jenže tohle se teprve zkoumá a než se nasbírá dostatečný počet měření, bude to ještě dlouho trvat.

    To se mi líbí

  6. jaa napsal:

    Njn, c počasí , ale dějou se to vjeci. Mmodroftáci nejenže vylili Klause ml. ale oni dokonce
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/ODS-zrusila-hlasovani-ktere-zvolilo-do-funkce-Ivana-Langera-Bylo-tam-proceduralni-pochybeni-vysvetlil-Kupka-574283
    uff

    To se mi líbí

  7. Miluše napsal:

    Dnes bylo počasí nádherné, ale jaro je ještě nějak rozladěné, v dalších dnech se má zase změnit.
    Vladimír Holan
    … Miluju jaro v jeho prvních dnech,
    kdy na nástroj, na který hraje –
    a hraje skvěle –
    je ještě rozladěný.
    🙂

    To se mi líbí

  8. Miluše napsal:

    „Těžce politicky nekorektní dějepis – Březnové Idy 1939“, tak se jmenuje článek k aktuálnímu výročí. Najdete ho na sousedním blogu.
    Je velice fundovaný a upřesňuje události před 80 lety. V době, kdy se dějiny spíše přepisují, je velmi zajímavý. Budete překvapeni.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      BIS nebude spokojená, ale asi musí naše generace nasáklá neplechami vymřít. Za opakování – neustále – stojí závěr článku:

      Máme totiž za to, že výročí, která jsou připomenuta jen kladením věnců a prázdným žvaněním a povinnou úlitbou těm, co o nás nevěděli ani v září 38 ani v březnu 39, jsou těžce kontraproduktivní.

      Někdo někdy napsal, „vstanou noví bojovníci“ a někdo jiný někdy napsal a „ti se nezakecají.“

      To se mi líbí

    • LB napsal:

      Díky za upozornění, paní Miluše.

      Slimův článek je skvělý, jako obyčejně; dozvěděl jsem se hodně nového (třeba o Beckovi).

      Akorát se mi zdá, že vlk to svými komentáři trochu rozdrobil a v tom závěru to tlačí jinam, než autor zamýšlel.

      To se mi líbí

      • Slim21 napsal:

        Tak abych taky odpověděl. Jj, je to tak. Taky nadpis je překroucený. Původně byl jen
        Březnové Idy 1939. V článku nejde o žádnou politickou nekorektnost (to je jen snaha majitele uvěřit tomu, že bojuje proti záplavě lži. Jako jediný. 🙂 ), ale je to výsledek studia problému, zdroje jsou dnes už dobře dostupné.
        Ale on se podobný předpoklad objevuje i na mnoha jiných blozích. Není to dávno, kdy jsem (asi) tady četl že k 15. březnu nic nebude, že chtějí abychom zapomněli ap. táraniny.

        Někteří takoví jistě jsou (Rakušanová, Švarcík) pak jiní, kteří to nechtějí a mezi nima záplava ignorantů. Takže loni nepsali skoro nic, a letos najednou bliklo 80 – a příval!
        Masmédia zkrátka pracují NÁPOROVĚ.
        LN třeba tiskly asi 15-dílný seriál, dobrej co jsem tak občas čet (např. v jednom jsem se dočt, kolik vysokých čs. důstojníků, spojených s ON zahynulo v odboji. Mnohem víc než jsem myslel: utkvělo mi číslo 67, ale asi to bylo 167 – omlouvám se 😦 ).

        Prostě mnohem víc je třeba přičítat ignoranci než „tajemným rejdům“ 🙂

        A jinak, však vidíte. Na netu se člověk seznámí s ledasčím…

        To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Omlouvám se, ale původní komentář byl po právu zadržen a později i mnou smazán.

      To se mi líbí

  9. MT napsal:

    Dneska bylo opravdu už moc pěkně. Konečně nefoukalo! Ráno pořádná mlha, potom sluníčko a ve stínu 18 st.C. „Mlhu“ mám zapsanou v kalendáři a za sto dní poznámku, že by měla být bouřka. Takovou zkušenost měli moji/naši předkové s březnovými mlhami a já jen tak pro zajímavost to sleduji také. Většinou to vyjde 🙂 , vždyť letní bouřky v červnu a červenci bývají běžně, takže vlastně OK 😀 . Jen pro zajímavost, vloni byla první březnová mlha až 28. března a za sto dní (jeden den těsně vedle!) fakt bouřka byla, ovšem jen hřmělo. Nepršelo!! Tak jakpak to vyjde letos? 🙂
    Koniklece kvetou už 14 dní. A fialky.

    Fialka roste v křoví
    a v hloží podle cest
    a vichr únorový
    ji nechá růst a kvést.
    A vlčí mák – pln pýchy
    nad role vznáší květ,
    a první větřík z líchy
    jej roznes v širý svět.
    (Sládek: Fialka a vlčí mák)

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Bylo fantasticky, skoro to bylo o spálení. A na závěr dne jsem si pustil Studio A, hned první byl Blue Moon. S Kubišovou. Úžasné, neznám lepší českou zpěvačku. Nevím jak se stalo, že jsem neudělal její Muziku.

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        No jo, Slime, bývávalo. Začínala (jako Neckář) v Plzni v Alfě. Moje stará Labuť byla u toho. Všichni hodně pili, ale taky hodně uměli, nebo spíš – byli nadaní. Kdo z nich ještě může, pije dodnes. Labuť jo. Až moc.

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          V Alfě jsem strávil jako polokulisák-poloherec-polopěvec-polomuzikant-čtvrtautor pět krásně hnusných let. Ta atmosféra je nevratná. Мы никогда не забудем. A ano, taky pořád ještě piju.

          To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Z vojákování v Plzni v létě 68 mám pocit, že ta Alfa byla na dost hlavní ulici, blízko centra, po levé straně (když bych šel od náměstí směrem ke Praze). Jo?

            Ondráček se Schneiderem pro ní psali pěkný pecky

            Co se týče toho pití, muselo to být něco vopravdu dobrýho. Když Lincolnovi žalovali, že Grant chlastá, ptal se jakou whisku pije: že by jí taky poslal svým ostatním generálům

            To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Po levé straně by byla, pokud byste šel od Práce po Moskevské (dříve Stalinově, nyní Americké) směrem ku Praze. Od náměstí je několik ulic bokem, takže jda na Prahu, nepotkal byste ji. Od r. 90 nebo 91 je divadlo přesídlené na Rokycanskou, přímo na hlavním tahu na Prahu. Původní Alfa s původním názvem funguje dál jako hospoda a hudební klub.

              To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Dneska jsem viděl první křivatce. To už je tu opravdu jaro. A potkal jsem párek stehlíků. Jenže nepočkali, až si je vyfotím…

      To se mi líbí

  10. jaa napsal:

    To se mi líbí

  11. vera napsal:

    Na té školačce Gretě je nejšílenější porovnávat : dospělým lidem není dáno do ruky referendum a zbraně, protože nejsou dost vzdělaní a rozumní. Ale šestnáctiletému frackovi je vraženo do ruky klima, globální záležitost – a svět se tváří že jako vážně může mít pravdu. Docela mi připadá, že se tím zastírají úplně jiné a větší průsery, třeba skutečná proměna vesmíru jak ho známe)
    Ale chci tady dát odkaz na jeden drobný důkaz zdravého rozumu, takový balzám na duši…
    Našel se jeden odvážný starosta, který řekl – a budou se točit dál (kola starých dieselových aut) :
    http://www.autoforum.cz/zajimavosti/nemecti-odpurci-dieselu-dostali-fatalni-ranu-zakazy-vjezdu-do-mest-skonci/

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.