Aurel Stodola – čím schoval do vrecka aj Chucka Norrisa


 Na začiatku bol tento článok pre spoločnosť pána Bavora o Aurelovi Stodolovi. Chcel som len stručne predstaviť niektorých významných slovenských rodákov, ale veci niekedy začnú žiť vlastným životom a vyvinú sa do nečakaných zápletiek. V tomto roku má Aurel Stodola 160. výročie narodenia a v Liptovskom Mikuláši sa múzeum pripravuje na túto oslavu a na rozšírenie expozície. A pri tej príležitosti som sa dozvedel veci, ktoré by bola škoda nechať si len pre seba.

Výnimočné osobnosti sa niekedy prejavia takým výrazným spôsobom, že nás o živote môžu naučiť veľa aj dávno po smrti. Presne tak Aurel Stodola. V spomenutom článku som napísal, že sa narodil 11. 5., lebo presne tak je to uvedené v zápise z evanjelickej matriky vo Vrbici a takto uvádzajú jeho dátum narodenia všetky slovenské inštitúcie. No Švajčiari uvádzajú dátum 10. 5. a argumentujú jeho švajčiarskym pasom a dátumom, ktorý všade uvádzal pán profesor. Aj Ivan Stodola, spisovateľ a Aurelov synovec, má vo svojej životopisnej knižke uvedené, že Aurelov otec Ondrej urobil zápis o jeho narodení do rodinnej biblie 10. 5. 1859.

Nič nie je náhodou. Aurel Stodola bol výnimočne inteligentný teoretik. Ako študent bol neprekonateľný. Všetky ročníky skončil s vyznamenaním a s najlepšou možnou známkou. Ako legenda sa rozprávalo, že raz mal pri tabuli iný výpočet, ako bol v knihe, ale učiteľ sa darmo tešil, že Aurela konečne nachytal. Ukázalo sa, že chyba je v knihe. Na známku 6 (vo Švajčiarsku najlepšia) urobil aj záverečné skúšky na Polytechnike. Mimochodom, na tej istej škole o necelé dve desaťročia neskôr študoval aj Einstein a jeho záverečná známka bola 4,9.

Ale Stodola bol aj mimoriadne nadaný praktik. Keď nastúpil učiteľskú dráhu na polytechnike v Zürichu, jeho prvou veľkou prácou bolo vybudovanie pokusného strojného laboratória, v ktorom mal modely turbín v skutočnej mierke a všetky svoje teoretické modely skúšal na reálnych strojoch, ktoré sám skonštruoval. Aby bol niekto zároveň geniálnym teoretikom aj praktikom, to sa naozaj musel narodiť dvakrát, aspoň takto symbolicky.

Zároveň tá nezrovnalosť dátumov ukazuje, ako tá priorita „písomného zápisu“ môže deformovať realitu. Chápem to veľmi dobre, lebo môjmu otcovi sa stalo presne to isté. Narodil sa večer a jeho otec šiel ohlásiť pôrod na matriku až na druhý deň. Tak mal zapísaný dátum narodenia o deň neskôr. Dnes už nežije nikto z rodiny Aurela Stodolu, kto by si pamätal, ako to bolo naozaj a písmo postupne získava autoritu.

A podobne je to aj so Stodolovou mechanickou protézou. Naviac, doma nie je nikto prorokom. Keď som písal prvý článok, podľa zdrojov v slovenčine som si urobil  obrázok o tom, že tá ruka je prejavom Stodolovho pacifizmu a že ostala len na papieri a funkčnom modeli, asi ako hračky Leonarda da Vinci. Nuž áno, neexistuje žiadny patent na takúto ruku na meno Stodola. Lenže medzitým som našiel na nete pôvodné práce dr. Sauerbrucha, ktorý so Stodolom na tejto ruke pracoval. On tvrdil od prvých publikácií, že Stodola bol „Ideengeber“, teda že on prišiel koncom roka 1915 za Sauerbruchom s prototypom a navrhoval, aby vymyslel, ako páčky a ťahadlá prioperovať k zvyškom svalov a šliach na amputovanom kýpti tak, aby ruka fungovala. Sauerbruch bol špičkový chirurg, rovnako ako Stodola bol špičkový technik, a tak uspeli v tom, kde desiatky iných chirurgov pred nimi zlyhali. Ešte do konca roka 2015 urobil Sauerbruch takmer 30 operácií a do konca roka 1918 ich počet presiahol 500.

Sauerbruch na všetkých konferenciách zdôrazňoval ako hlavné poučenie, že takéto špičkové pomôcky musia v medicíne vyvíjať špičkové multidisciplinárne tímy. Oni dvaja v tom mali svetové prvenstvo. Stodolova konštrukcia bola mimoriadne (aj na dnešné pomery) úspešná. V roku 1929 si Sauerbruch urobil štatistický prieskum, koľko z 538 protéz je ešte aspoň čiastočne funkčných a slúžia svojmu účelu. Výsledok bol – 92,4 %.

Prečo si teda na tom Stodola neurobil životný biznis? Pre neho to bola otázka etiky. Touto protézou chcel aby technika aspoň čiastočne invalidom nahradila to, čo im spôsobila počas vojny. Nechcel zarábať žiadne peniaze na úkor týchto postihnutých ľudí. Svoj vynález si preto odmietal patentovať aj po naliehaní ďalších spolupracovníkov, nemeckých technikov a chirurgov, ktorí podľa Stodolovej ruky vyvíjali iné typy protéz na nohy a chodidlá, a oni zas veľmi stáli o patenty a odmeny za ich využívanie. Stodolove odmietanie ich blokovalo a tak sa postupne dostával mimo hry.

A tak doma nikto nie je prorokom. Namiesto toho, aby sme sa minimálne zamysleli nad tým, že človek si naozaj nemusí nechať prevalcovať charakter biznisom, namiesto toho, aby sme jeho prístup povzniesli ako príklad pre mladých vedcov a lekárov, tak to spochybníme, že to nie je evidované na patentovom úrade.

Napokon aj ten rodný dom, na ktorý v Liptovskom Mikuláši pozerám z okna a na ktorom je upevnená pamätná doska…

V 19. storočí bolo v Liptovskom  Mikuláši niekoľko veľkých požiarov. V roku 1883 skoro kompletne zhorela fabrika Stodolovcov aj s Aurelovým rodným domom a s kostolíkom, ktorý mali hneď v susedstve. Kostolík premiestnili o ulicu ďalej do Vrbice, prestavali požiarnu rozhľadňu a dnes majú Vrbičania kostol unikátne uprostred kruhového objazdu. Postavili znovu aj fabriku a Aurel kvôli tomu prerušil štúdiá na Sorbonne v Paríži a prišiel pomáhať rodine. Vtedy už mal diplom inžiniera a stavebné nákresy robil hlavne on. Nakreslil aj dom, ktorý dnes podľa tabule považujeme za jeho „rodný“. Kdesi na obchodnej ceste v Budapešti sa jeho otcovi zapáčila fasáda domu, Aurel ju priamo na ulici obkreslil a doma urobil technický výkres, podľa ktorého dom postavili.

Máme teda v Aurelovi Stodolovi svetový unikát. Vari ako jediný inžinier na svete naprojektoval svoj rodný dom. Keď som s týmto prišiel v Liptovskom Mikuláši za riaditeľom múzea, tak si zložil baretku a zaglosoval: „Tak toto nedokáže ani Chuck Norris!“

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Navaja se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 reakcí na Aurel Stodola – čím schoval do vrecka aj Chucka Norrisa

  1. cobolik pacholik napsal:

    ja by stodolu k nejakemu americkemu janosikovy neprirovnaval,to jak by smetanu niekto chcel prirovnat k tej nigerskej muzike co ja volam habkanie,co som cumel,ze aj u nas to svisti,dalej by ma zaujimalo,ci sa holota o tych,co premohli cas,uci v tom nasom najbohatsom kraji aj inych,vedcov,spisovatelov,fyzikou,chemikou,bo tam takych vela nemame v tom novom pidistate,to ma zaujima jak kurva,co sa tam uci z historie,zemepisu,dejepisu bo za soudruhu to vysoka priecka bola a kde som zistil,tu v tej riti,casom amici sa ma pytaju skade viem,ked zberam hovna po psoch a nemam university,v skole som sa ucil vela,,kukaju jak telata,ze na zakladnej skole som sa ucil take veci,co sa tu o nejakom bozom svete uci minimalne a aj preto ich vedomosti o svete nulove.co sa tytka soudruhu ohladom vzdelania to si dali zalezat a ze iljic hvarel ucit,ucit ,ucit, sa,to nema nic spolocne s bolsevikom,ci mensevikom,ci kapitalistom,bo vedomost to zaklad pre kazdu spolocnost,bo z vychodniarov co premohli cas,to tak calfa,krajsky tajomnik strany suster,bilak to jeden z najmocnejsich,tak mi vychadza,ze sama kurva z toho vychodu, a kurva tiez aj ja a jaka,to musi ohodnotit niekto iny,takze stodola,to nijaky chuck,co pastou rozbil gulometne hniezdo,to myslim vo swajcu poznaju viac,jak u nas,teraz najlepsia demokracia tam a uci sa len jak byt uspesny,pekny,kto co povedal,kto s kym chodi a hlavne ktora strana najlepsia na svete,co ide zo seba vyjst,jak chce dobre pre kraj,docista od temy,ale zacal som stodolom a potom samo mi ide tak pisem tie svoje zjeby tu a ked kontrolujem,co aj tak nedobre,schvalujem si v duchu moj zjeb,ale vastinom to vysielam,bo myslim,ze zaujimavy zjeb,mozno si musim pripisat k nick zjebovak,ked pepici ponaju,co to je..

    Líbí se 1 osoba

  2. Devana napsal:

    Na článok som sa veľmi tešila a nesklamal si ma…:-)
    Veľká vďaka zaň.
    Len ma po prečítaní prepadol taký zvláštny smútok z toho, akí sme my ľudia malí, keď nie sme schopní pochopiť a oceniť mnohých velikánov, ktorých máme…

    Líbí se 1 osoba

    • cobolik pacholik napsal:

      serus devana,cudujem sa,ze zenska podla pisania a mena,chodi na pepikovsky dristac,nebudes asi nacionalista,ked tak pekne pises,tak cujem v kostiach tym drotarskym nosom,ze ty nebudes tratit cas s pojebom jak ja,co mi ani deko nevadi ja zvyknuty zivotom,bo podla tvojich hlasok,scitana,rada poeziu a slusna,nic tu nechvalim,len dedukujem,casom sa vsetko vystribri,tak vitaj,nic nepytaj a hlavne pis,hej a este nick prebohovsky devana,jak nejaka muza a nebud sklamana,bo realita je taka,ze ostatne 30 rokov tam nema dajakeho velikana,co by stal za ocenenie,tak pod stenu postavit toho habadej.

      To se mi líbí

      • Devana napsal:

        Milý cobolik pacholik…

        Každý z nás má svoj vlastný životný príbeh, každý z nás je iný…
        Budem veľmi rada, ak budeš čítať moje články a aj básničky a niečo pod napíšeš:-)

        To se mi líbí

        • cobolik pacholik napsal:

          staci pisat devana cobolik,mily to mi cudne pripada,mas dobre dumanie,preto,ze kazdy iny,preto sa oplati zit,ze je vo vsetkom rozdiel a pis,z cobolova zenska zastupkyna,to fajne,este raz prebohovo sa mi paci tvoj nick,kde si to zohnala,to docista slovansky a pasuje ku vsetkym tym slovanskym naciam,este dobre,ze tu budes pisat bo ja kurvym obidva jazyky a som neotesane hovado,lez ty muza,skade si ty z toho cobolova,kde taka muza vyrastla?mame podobnu tu milusi tota to tu kulturny referent…budeme mali dva ceskoslovenske referentky,toto mi pasuje jak kurva…

          To se mi líbí

  3. Slim napsal:

    Vím, kdo je Aurel Stodola, kdo je Norris jenom tuším, ale víc vědět nepotřebuju.
    V této chvíli by mě ale víc zajímalo, kdo je Zuzana Čaputová…? A co se děje na Slovensku předvolbami.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Bezesporu nám to kolega Navaja MM vysvětlí podrobněni a reálněji než hlavní proud jak slovenský tak český.
      Z předvolební kampaně je patrné že PR agentura vsadila na volbu kterou provedli češi tj. zemana a následně rozvijí tento směr s odvolávkou na vyšší inteligenci slováků.
      V tomto směru je PR Zuzany Čaputové opravdu inovativní jak založení neparlamentní strany Progresivní Slovensko tak i samotná retorika anti Zeman je naprosto úžasný tah.

      https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zeman-je-zdevastovana-ruina-padlo-Co-novinar-napsal-o-Drahosovi-se-mnohym-nebude-libit-572586
      Tím jasným vodítkem je akce Čaputová kde se kandidatury v její prospěch naprosto plánovitě vzdal vědec Robert Mistrík. To podstatné je že za ní také stojí současný prezident Slovenska Andrej Kiska, který se prý u nás tj. u čechů těší velké popularitě. „Bude dobrou prezidentkou Slovenské republiky,“ prohlásil.
      Tož to co mne zajímá je kdo vede kampaň Zuzany Čaputovédo voleb, protože je nutné před ním smeknout i to jak vyzdvihl udělení Goldmanovy ceny no prostě mnohem kultivovanější a přitom drsnější PR než měl Adam Znášik ve prospěch Kisky.
      Praxe je ovšem naprosto jasná, jedná se dle mého mínění pouze o zabezpečení plnohodnotné náhrady Andreje Kisky, tak aby směr kterým Kiska vedl Slovensko mohl nerušeně pokračovat. Dle mého mínění dává již uměle nafukovaná aféra Kuciak svůj smysl. No těším se také na trochu světla od Navaji MM.

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Pane Slime, vzhľadom na to, že sa na pani Čaputovú pýtate pod Aurelom Stodolom, tak z primeraného časového nadhľadu musím povedať, že je to úplne bezvýznamná figúrka a veľmi by ma prekvapilo, keby som v priebehu najbližších 5 – 10 rokov zmenil názor.

      Čo sa teraz práve deje na Slovensku… obávam sa, že s určitosťou to momentálne nevie vôbec nikto (aby som dal odpoveď prijateľnú aj pre ateistov). Aj kvôli tomu som sa rozhodol mentálne orientovať na Aurela Stodolu a jeho odkaz pre dnešok.

      K tým slovenským prezidentským voľbám sa ešte neskôr v priebehu dňa pár poznámkami vrátim, no momentálne som v časovej tiesni.

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Pane Slime, zo záplavy informácií jedna, ktorej politickí komentátori moc nerozumejú (ale Vy budete vedieť, na čo narážam, veď sme o tom intenzívne komunikovali):
      Kurzy stávkových kancelárií.
      Na Čaputovú je momentálne 1,14.
      Druhý v poradí Ševčovič má 6,75 a tretí Harabin 11,0.
      Kurz na to, že Čaputová bude mať najviac hlasov v prvom kole, je 1,01.

      Pred pár týždňami začínala s kurzom 2,0 (!)
      Znamená to, že niekto(?) stavil obrovské peniaze na jej víťazstvo. Myslím, že tá stávka je taká veľká, že tieto prezidentské voľby sú už viac vecou biznisu, než politiky.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Inu, Chuck Norris je taky bezvýznamná figurka a dostal se až do nadpisu, hned vedle Stodoly…

        Na sázkové kurzy jsem se zrovna chtěl zeptat, takže díky, to je jistá info. Jejich gradient je opravdu překvapivý. Zajisté někdo přijde (asi už přišel, hádám) s tím, že jsou za tím peníze zlého Pivovarníka. 🙂

        2) Nahlédl jsem do našeho tisku (E15)
        https://www.e15.cz/zahranicni/vyzyvatelka-slovenskeho-smeru-podle-pruzkumu-miri-za-vitezstvim-v-prezidentskych-volbach-1356757

        a překvapily mě tam 2 věci.

        „v prvním kole zvolen prezidentem kandidát, který získá platné hlasy nadpoloviční většiny oprávněných voličů“ !
        To jako opravdu? To přece prakticky znamená, že v prvním kole vlastně nikdo zvolen být nemůže. (Pokud se pamatuju z roku 2014 – byl jsem tehdy zrovna na Slovensku – volební účast v 1. kole byla kolem 45%)
        Myslím, že nic takového u nás neplatí (ani mnohde jinde).

        A ta druhá věc:
        „O víkendu začne na Slovensku platit moratorium na zveřejňování údajů z předvolebních průzkumů.“
        Těm údajům v článku o podpoře nevěřím, vypadá to až moc růžově, ale tohle znamená, že se už nic novějšího nedovíme. Zase mám pocit, že u nás ta lhůta je jenom týden…

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Chuck Norris je v porovnaní s Aurelom Stodolom tiež bezvýznamná figúrka, to súhlasím, ale nie v porovnaní s Čaputovou. Pred pár rokmi, keď postavili pri Devíne nový cyklomost do Rakúska, tak bola verejná anketa o názov a vyhral Chuck Norris. Úrady síce anketu zrušili a most sa oficiálne volá „Most slobody“, ale miestni ľudia anketu rešpektujú.

          K 2) – áno, v ústave je to tak. V tomto bode si zaslúžite pochvalu, lebo našu ústavu poznáte lepšie ako niektorí poslanci, ktorí na ňu skladali sľub.

          Čo sa týka tých prieskumov, tak mňa nezaráža ani ten nárast preferencií na viac ako dvojnásobok za necelý týždeň, ale zaráža ma tá neprofesionalita agentúr. V tom poslednom týždni totiž robili prieskum skoro všetky a ak všetky robia prieskumy, síce vlastnou metodikou, ale reprezentatívne tak, aby vystihli realitu, tak sa ich výsledky nemajú šancu odlišovať v desiatkach percent, maximálne v rozpätí primeranej štatistickej chyby podľa veľkosti výberu. Tie extrémne odchýlky sú teda určite podvodné. Nebojím sa použiť to slovo, lebo ak riaditeľ agentúry vyhlási, že si za tým výsledkom stojí, tak musí presne vedieť, ako vznikol.

          To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      pani zuzana,je novy ojebavak na obzore toho bananistanu,ked ma podporu,kisku,tej kurvy uzernickej,co sve jmeni vybudoval na uzere,co je hlavne v medziach zakona,tam prezident to dojeden nezavisly a rozhodnuty aj umriet,aby presadil,co ma napisane v hesle… a co sa tam deje?holota uz mam vybrane,aby sa zopakovalo to,co sa tam opakuje uz 30 rokov,ojebavak,vymeni ojebavaka,ja neviem ,kto caputova,ani harabin obidvaja maju doktorov prav,uz za to by som im nedal ani vlas a nie hlas,ked maju vzdelanie od poriadku a zakona a nevidia,jaky tam kolosalny ojeb v tom bananistane,jak sa tam dodrzuje pravo,samy sa toho kurvenia zucastnuju a ked chcu post,tak prekuknu,co napisane o zuzane tu a o tom harabinovy,ani jedno,ani druhe ani blizko k realite,ci nejakej pravde,zuzana si kupuje a harabin to rodinny porezidentsky biznis zalozil s par svojimi fans,tam pokial ja nebudem prezident,vsetko to bude stare predstavenie v novom kostyme,nic sa tam nezmeni,len sa upravy stary make up…
      a navajo indian z mikulasa,kde obesili janosika,vam nic neobjasni,len potvrdi,co pisem ja a ja sa toho kurvenia tam nezucastnuje uz desatrocia,keby indian navajo nepotvrdil moju expertizu,nic sa nedeje bo kus som tam zazil tej demokracie a vidim,ze ona po starom tam.

      To se mi líbí

  4. jaa napsal:

    Prosím pěkně, poradí mi někdo, jak dostat archiv ze Seznamové pošty do počítače? Stáhnout a uložit lze, ale pokud není přístup k netu … nefunguje to. Ví někdo jak na to a by pošta nezůstávala kdesi v dáli?Nedaří se ani na flšku… jde to a dělám někde chybu, nebo to nejde?

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Já proto téměř vůbec nepoužívám webmail, ale e-mailového klienta v počítači, kde mám nastaveno něco jako: „ponechat kopii zprávy na serveru“. Poštu pak mám jednak doma v počítači – přístupnou i bez internetu – a zůstává mi záloha na serveru. Jediná nevýhoda je to, že uklízet nepořádek musím na obou místech, ale s to by se vyřešilo používáním protokolu IMAP. (Pak mi stačí jen pravidelně zálohovat datové soubory ve svém počítači a po případné přeinstalaci systému zálohy prostě nakopírovat zpět do příslušného adresáře a mám hned zpět poštu i nastavení účtů.)

      To se mi líbí

    • oh napsal:

      Pokud nenajdete odpověď v nápovědě Seznamu,
      https://napoveda.seznam.cz/cz/email/vyhledavani-ve-schrance/
      a já jí tam nenašel, tak zkuste položit dotaz přímo na fóru
      https://napoveda.seznam.cz/forum/subsections/54

      To se mi líbí

  5. jaa napsal:

    Já to zatím vyřešila tak, že na starém s XP jednotlivé z archivu stáhnu do PC na určené místo, po trojím stáhnutí už jede pořád stejně . A pomocí komandéeru dám na flešku. a kupodivu to i na té flešce lze otevřít a číst. Ale je to dost pracné, tak hledám snazší způsob ale kde nic tu nic….

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Zatím mám jen velice nejasnou představu, o co s čím se pokoušíte dělat. Zkuste upřesnit, co jste používala na XP – webmail Seznamu nebo nějaký program (klient) na poštu – Outlook Express, Thunderbird..? a co chcete používat na novém počítadle? Pak snad něco poradím, aniž bych musel poslepu střílet do vody v naději, že trefím nějakou rybu. 🙂

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        ále, problém je, že Seznam po tom „vylepšení“ pro mé dobro , už nedává možnost určit kam uložit stáhnuté. -dělá si co chce a ne co chci já. Když už to někam uloží, tak pak půl dne hledám kam se to uložilo a pomocí komandéra přesouvám. Ale já si seznam jako druhou adresu nemíním pustit přímo do pc. No a protože ve spolupráci s novýma woknama dělá paseku – musím nějak oklikou. Akorát přijít na to jak.Thunderbird mi zatím po tom kompletním přenastavení a vypnutí kdečeho zatím nepadá, díky za něj, tak teď řeším jak vybruslit z tohoto. Jsou to prevíti. Zlatá stará XP s outlokem…. jo kdeže ty časy jsou…

        To se mi líbí

  6. vonrammstein napsal:

    Omlouvám se, není to k tématu, ale je to velmi důležitý článek.
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/analyza-migrace-z-hlediska-matematiky-d8y-/p_veda.aspx?c=A190303_145606_p_veda_wag&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku
    Hlavně by si ho mělo přečíst Jírovec.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Je to opravdu vynikající článek. Analýza nezatížená politikou a odpovídající reálnému stavu.
      Ve skutečnosti, pokud si dosadíme konkrétní národy dávající se do pohybu, je to mnohem složitější a poločas konfliktů je mnohem kratší než 200 let. Blíží se pouhým dvěma generacím. A začátek odpovídá jedné generaci.

      To se mi líbí

    • jaa napsal:

      divné je, že to Aston pustil na sklo.

      To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      amerika uz ma nabehnute dost prudko na to,ze us uniu proste demokraticky rozbiju bo demokraticky slobodne sa bude hlasovat a spanish je tu nasrane jak svina,florida,california tu kde zijem ,poniektore mesta to dost spanish no dosty,keby som vedel jak dat video tu na skielko,to by som vam podaval zive priklady,ked do skoly idu deti v meste freehold nj a biele deti,ci doknonca cierne,to ja by ja medzi masajmi bol a krical,ze ja masajec,jak stale opakujem nas chrani ,ze sme biedna holota,bo keby sme boli bohaty kraj jak reich,uz by nam zvonila hrana,dansko ,svedsko uz maju velke problemy,bo alahisti len brat a este jeho alahisticke podmienky si diktuje,bude jak za maliara z osteraich,proste pridu podobny,vyuziju danu situaciu,no nie vyuziju,bo prirodzene taky stav nastane,ked sa nic nezmeni. budu tak oslavovavany jak ada z osteraichu,bo nech mi nikto nehovori,ze taku chytru holotu jak volke by dnes ojebal nejaky maliar,ale vtedy situacia,podmienky a stav spolocnosati jak politicky tak ekonomicky naturalne,demokraticky sa dostal k moci,hoci tam boli nejake tahy,ale volke ho chceli a mali ho,toto nastane zanedlho tiez,velka pravdepodobnost,ze to bude v usa,bo tak sa gazduje a ojebuje,ze to pukne a podobny do maliara bude svetly zitrek pre holotu,co vzdy konci masakrom,neviem ci ponimete,co som nablil,vlastne jedno mi,tak cujem…

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.