313-Proč si Trump rozmyslel pařížské setkání s Putinem…?


Plnohodnotné setkání prezidentů Ruska a USA v Paříži se neuskuteční, ale ne proto, že by jim přeběhl cestu Macron – byl to jiný politik, velký Trumpův přítel, kterému on prostě udělal místo.

 

Dohodnuté velkoformátové setkání Vladimíra Putina a Donalda Trumpa, kteří budou v Paříži přítomni v souvislosti se stým výročím konce 1. světové války, se neuskuteční. Prezidenti se setkají jen „vestoje“ a pokusí se dohodnout, kdy a kde si dokáží sednout ke stolu a posoudit problémy dvoustranných vztahů a aktuální otázky světové politiky. Změna formátu vytvořila mezeru v programu ruského prezidenta, který se v Paříži neplánoval zásadně setkat už s nikým. Velmi rád by ji zaplnil jiný, proti Rusku velmi provinilý politik, a mimochodem, nedražší přítel Trumpa, kvůli kterému se o to nejspíš snaží. Čtenář se nejspíš už dovtípil, o koho jde.

 

Může za to Bolton?

 

Trump v minulých dnech prohlásil, že není přesvědčen o tom, že se 11. listopadu v Paříži s Putinem setká:

„Nejsem přesvědčen, že se v Paříži setkáme. Pravděpodobně ne“ – řekl Trump novinářům a dodal: „Setkáme se na G20 v Argentině od 30.listopadu do 1.prosince“.

 

Nejistota Washingtonu ve věci již dohodnutého setkání, kterému přikládali v Moskvě velký význam, protože na ní měli vůdcové obou zemí projednat situaci kolem Likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), vznikla v podstatě už počátkem listopadu, když Trump nebyl schopen odpovědět na dotaz „RIA Novosti“, o čem bude s ruským prezidentem hovořit: Nemám ponětí, co říci“. Vypadá to tak, že i když se jeho poradce v otázkách národní bezpečnosti John Bolton v Moskvě jeho jménem dohodl s Putinem, americký prezident se k nadcházejícímu setkání zjevně nepřipravoval.

 

Proč se Trump nechystal k dohodnutému setkání s Putinem?

 

Jak je to možné? Vychází z toho totiž, že Bolton překročil svoje pravomoci a po takovém průšvihu nejspíš upadl v nemilost. Anebo se Trump polekal, že si neporadí s komplikovanou jednací tématikou, nerozpozná anebo si poplete jeden typ raket s jinými. Zato mazaný Putin ho donutí s čímsi souhlasit v besedě mezi čtyřma očima, aby se potom poradci amerického prezidenta postavili na zadní a donutili Trumpa znovu odvolat svoje vlastní sliby. Nebo je americký prezident úplně vyčerpán předvolební kampaní a jednoduše neví, nakolik po volbách „zhubne“, nebo naopak dojde k zázraku a upevní svoje pozice… ?

 

A to v každém případě bude znamenat novou realitu, která se může pozitivně nebo negativně projevit v jednáních s ruským vůdcem. Trump to 11. listopadu bude vědět, ale zatím to neví. Zato velmi dobře ví, že zrušením schůzky s Putinem tady a teď získá doma nějaké kladné body, které zejména před hlasováním nutně potřebuje. Vždyť Rusko je v USA velmi nepopulární.

 

Macronovy trumfy?

 

Jakýsi „informovaný evropský zdroj“, kterého cituje deník „ъ“, zveřejnil další verzi, která si činí nárok na pravděpodobnost, a sice: přes cestu jim přeběhl francouzský prezident Macron, kterého údajně znepokojilo, že by rusko-americký summit v Paříži mohl zastínit svým významem pařížské oslavy konce 1. světové války.

 

Takže, jak se nás snaží přesvědčit, je vše naprosto banální a není v tom žádná vysoká politika: „Emmanuel Macron požádal Moskvu a Washington, aby neprováděli širokoformátové rozhovory v Paříži, aby nezastínily akce připravené Elysejským palácem“.  – cituje zdroj s narážkou, že Macron prostě nesnesl tokové snížení vlastního významu.

 

Tato verze, ke které se přiklánějí někteří moskevští experti, ale kterou Kreml oficiálně nepotvrdil, se podobá pravdě jen na první pohled. Macron, jehož popularita, společně s jeho partají, spadla pod úroveň Marine LePen  a jejího Národního sjednocení, chce z následujících akcí pro sebe vytáhnout co nejvíc píáru. Nicméně právě z toho důvodu musí mít zájem, aby po akcích, které měly podtrhnout velikost Francie, která si přisvojila vítězství na Německem v 1.světové válce, se v její metropoli konal i rusko-americký summit. Jak před sto lety, tak i nyní se v Paříži píše světová historie – tak by bylo možné podat jednání Putina s Trumpem, ve prospěch Macrona. On se ale, bůhvíproč, to neudělat.

 

Co je slyšet z Moskvy?

 

V Moskvě tuto další Trumpovu fintu přijali s rozpaky. Znovu se ukázalo, jak zbytečné, až škodlivé je v našich dnech se na něčem s Washingtonem domlouvat: bylo vynaloženo množství úsilí, domácí práce byla udělána na jedničku, vše bylo připraveno – a vše šlo do háje. V podobné situaci ve vietnamském Danangu, kdy Američané zrušili dříve dohodnutou širokoformátovou schůzku na nejvyšší úrovni a zaměnili ji improvizováním „na stojáka“, byl šéf ruského zamini strašně rozzloben. Realitu sle nutno přijímat takovou, jaká je.

 

„V Paříži se tedy skutečně nejspíš solidní setkání nepodaří. Program mnohostranné akce na počest stého výročí konce 1.svetové války takové setkání provést neumožňuje“, – prohlásil Putinův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov.

 

Pozorovatele tím nepřesvědčil: proč tedy se taková schůzka tam vůbec plánovala, pokud bud v Paříži velmi živo, a kolem Macrona bude tlačenice hostů, což znemožní plnohodnotnou schůzku a přinutí to prezidenty Ruska a USA setkat se jen „vestoje“. Kdo by si pomyslel, že taková myšenka nikomu nebleskla hlavou dřív, zvláště, když se taková schůzka připravovala.

 

Zatím se dohodli, že tam bude těžké plnohodnotnou schůzku provést“ – opakoval Peskov. Ale „ve stoje“ se tak či onak setkají a dohovoří se, kdy se budou moci setkat, a odpovídajícím způsobem jednat“. Publikaci  „ъ“ mluvčí nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, když souhlasil s tím, že „v Paříži bude skutečně plno hlav států a vlád, bude bohatý program s hlediska ceremoniálního i protokolárního“.

 

To je všecko pravda, nicméně, zůstává naše stará otázka: – copak o tom v Kremlu dřív nevěděli?

 

Takže si to průběžně shrňme..

 

Všechny zmíněné verze, tedy: – že summit byl zrušen kvůli americkým volbám a že se Trump obává opakování nových Helsinek V Paříži, – že Makron na Trumpa a Putina zažárlil, – že bude v Paříži příliš mnoho lidí – naprosto neobstojí, protože to vše bylo známo už dřív, kdy se summit připravoval a ani jedna nebyla „vyšší mocí“. Takže existuje nějaká reálná další příčina, proč se nekoná.

 

K jejímu nalezení nemusíme mít insiderskou informaci. Je třeba prostě vědět, že nejlepším Trumpovým přítelem je izraelský premiér Benjamin Netanjahu a že jak Trump, tak i jeho obklopující proizraelská lobby, je vždycky ochotna pomoci „Bibimu“ splnit všechna jeho přání. A co si „Bibi“ dnes přeje ze všeho nejvíc, není žádným tajemstvím: zahladit v Putinových očích vinu izraelských leteckých sil, které vědomě nastavilo ruský IL-20 za cíl syrské protivzdušné obraně.

 

S velitelem izraelského vojenského letectva Amikamem Norkinem, kterého Netanjahu poslal do Moskvy s omluvou, se ruští kolegové – poté, co zjistili, že je oblbují, – odmítli bavit. Netanjahu si velmi dobře uvědomuje, že Izrael může spoléhat jen na „monarchovo“ odpuštění, bez čehož skoro všechny operace je izraelského letectva v regionu budou sníženy k nule poté, co se u Syřanů objevily S-300, navíc s ruskými operátory. Znovu zabíjet Rusy se Izraelitům velmi nechce, ale ještě méně se jim chce umírat zásahy jejich smrtonosných raket.

 

Oni se na 100% setkají a budou spolutvořit, ale bude-li to u stolu, nebo ještě nějak, není zatím známo“, – prohlásil v Jeruzalémě ruským novinářům náměstem generálního ředitele Úřadu Eurazie při izraelském zamini Alex Ben-Cvi.

 

Ovšem Putinův mluvčí  Peskov už dřív prohlásil, že prezidentův program počítá jen se solidní besedou s Trumpem, a proto s Netanjahu může být setkání pouze „ve stoje“.

 

Nicméně, se „na stojáka“ nic kloudného nevyjedná, „Bibi“ potřebuje plnohodnotné setkání s prezidentem Ruska. Zvlášť poté, co se Izrael kál a slíbil, že už nebude vystavovat úderu ruská letadla. Podle slov ředitele 1.eurazijského oddělení izraelského zamini Jakoba Livne, je zničení ruského IL-20 tragédie, a jeho země učiní vše, aby se podobné už neopakovalo.

 

Netanjahu sám v minulých dnech přiznal: „Před jistou dobou jsem telefonicky mluvil s Putinem a dohodli jsme se na setkání v blízké době, v zájmu pokračování důležité koordinace mezi armádami našich zemí“.

 

Podle toho to vypadá na to, že takové setkání se přece jen uskuteční v Paříži. A aby se mohlo konat, ustoupil Trump své místo „Bibimu“. Co neuděláte pro nejlepšího přítele?

 

Sergej Latyšev

Zdroj:   https://tsargrad.tv/articles/pochemu-tramp-peredumal-vstrechatsja-s-putinym-v-parizhe_167556

Překlad:  181107

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 reakce na 313-Proč si Trump rozmyslel pařížské setkání s Putinem…?

  1. jaa napsal:

    Já bych řekla, že čeká – jak to dopadne u nás. Nevěřím, že by nevěděl co se chystá……

    To se mi líbí

  2. bob napsal:

    V současné době probíhá v USA obdoba Mccarthysmu (protiruská hysterie).
    Trump po volbách asi nepotřebuje „čeřit vodu“.
    Obě strany rovněž mohly dojít k závěru, že schůzka by nic nepřinesla, resp. by mohla vzájemné vztahy zhoršit, na čemž nemá ani Putin, ani Trump zájem.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.