Člověk by až slzu setřel


Loučení Radka Štěpánka s aktivním tenisem bylo dojemné. Sešli se milionáři, hezky se na sebe usmívali, po zádech poplácali a trochu si popovídali před naplněnou arénou.

Tenista srdcař by za vlast život položil, ale ne peníze a tak nedaní v Monaku. Stejně jako Berdych nebo Kvitová. President Zeman kdysi řekl, že je dobře, že Kvitová to tak dělá, protože, to víte, česká závist…

Ono je to ovšem tak, že Kvitová má marketingovou hodnotu nějakých 10 milionů dolarů ročně. To je zhruba 200 miliónů korun. Při 15% dani ušetří 30 miliónů korun. Ty pak ovšem chybí v české státní pokladně.

Radek Štěpánek vydražil několik předmětů. Získaných 400 000 rozdělil na 4 díly a každý komusi věnoval. No dobře, profesor Kolář dělá vlastní rukou dobře zlobivým kloubům a svalům. Nic proti tomu.

Jenže jeden z šeků převzala žena Pavla Tykače. To je český miliardář, žijící pro jistotu ve Švýcarsku. Jde o pakatel, jenže charitativní činnost, oblíbená to kratochvíle manželek zbohatlíků, se dělá tak nějak radostněji, když se nemusí sáhnout do vlastní peněženky.

Sám záplatuji český systém sociálního zabezpečení zhruba dvojnásobnou částkou. Vytahuji ji již třetím rokem ze své nemilionářské šrajtofle. Snad ze stařecké touhy, dokázat si, že ještě mohu být užitečný, chráním před bezdomovectvím nemocného člověka.

Nedělám to anonymně, hledám pomoc, kde se dá. V zemi, kde se vulgarizmy zaběhlé v podhradí dostávají na Hrad a odrážejí zpět, mohu napsat, že moje snaha je poslancům, starostům a všem, na které jsem se v hojném počtu obrátil, u prdele. Tedy kromě knížete, který jest miliardářem a poslal mi na transparentní účet tisíc korun.

Přes peníze se dostávám k největšímu trapasu té rozlúčky. V hledišti totiž seděla legenda československého tenisu, Jan Kodeš, člověk, který prorazil cestu tenisu. Jeho zásluhou bylo, že tenisté mohli vcelku volně cestovat, nakládat s penězi a jezdit na turnaje podle vlastního výběru. Dávno před Štěpánky a Berdychy.

Vyhrál dvakrát Paříž a jednou Wimbledon, byl ve finále US Open a nikomu nestál za zmínku ani za zamávání. Sešel z očí, sešel z mysli. Takže, serem na něj.

Možná to scénárista loučení udělal záměrně. Nechtěl, tak pro jistotu, připomínat historii před rokem 1989. Je nebezpečné hlásit se k čemukoli z minulosti, lze parafrázovat klasika. Jenže pak je marné žonglovat se slovy národ a vlastenectví.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pozdravy z Poottawí se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 reakcí na Člověk by až slzu setřel

  1. blbíš napsal:

    jo

    To se mi líbí

  2. strejda napsal:

    Hodně hořké a smutné. Stárneme a jsme unavení.
    Už jsme jen smutnými pozorovateli.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … ale prdlajs, příteli, zrovna tudle sem Vám seděl ve vagónu proti takový krásný holce (miny až k uším, co Vám budu povídat), že sem vůbec nebyl unavenej , vůbec sem nestárnul a taky už vůbec né (za)hořklej, natož smutnej! … pravda, mlčela!

      To se mi líbí

  3. Slim napsal:

    Já to tedy neviděl (Š., ani další naši tenisté současné generace mě nezajímají), ale to ignorování Kodeše je opravdu podivné a skandální.

    Poměry v čs. tenisu asi byly vždycky „zvláštní“, nicméně se mi zdá, že za generace Pály, Kodeše, Hřebce a dalších to přece jen takovéhle nebylo.

    Mohu-li připojit osobní poznámku, finále Wimbledonu 1973 jsem viděl v hospodě v Horní Vltavici, kde jsme to odpoledne v napjatém očekávání zaparkovali kánoe. Jenže ta telka prakticky neměla obraz, ještě že to Luděk Brábník tak zřetelně komentoval. 🙂

    Mohu tedy říct s tím pánem z Poláčka „pánové, já slyšel hrát Kodeše“

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Při vší úctě ke Kodešovi, profesionálové tenkrát stávkovali, pokud si dobře vzpomínám.
      Finálový soupeř Metreveli (opět – pokud si dobře vzpomínám), přece jen nebyl Connors (nejspíš ho píšu nějak blbě, ale ty to pochopíš).
      To sice nic nemění na významu Kodeše pro český tenis, nicméně je dobře si to uvědomit.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Co vy po nocích neděláte, kluci!! Poctivej člověk v 07:07 LETNÍHO DST ještě spí spánkem spravedlivých, ale ne! Strejda vede sám se sebou mimoběžnou diskusi, tata a ty zase o tenise… Bože!

        Jasně že to byl Metreveli, ale u mně jde spíš o nostalgii. Kodeš se ještě děsivým způsobem nepitvořil po vítězném balonu jako Štěpánek, hrál skvělé jednoruční bekhendy, jaké dnes vidíš leda u Federera, hrály se loby, kraťasy a ne silová mlácená od bejslajny. Asi se nepamatuješ, při svém mládí, jak Pála uloboval v Praze Gisberta.

        Chlapi nenosili něco jako pyžamové spodky (Agassi), slečny (RenátaTomanová) nám ukazovaly povzbudivé partie, a ne to, co Plíšek..
        https://www.alamy.com/stock-photo/may-28-1980-tomanova-checoslovakia.html

        Zkrátka tenis, málo platný, má/měl stránku estetickou, není to nějaká pitomá kulturistika 🙂 Přečti si komentáře fanoušků k Federerovi. A naproti tomu k Nadalovi

        To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Historie se neptá jak, ale kdo. A podobných „pochybných“ výsledků bylo nejen ve sportu dosaženo mnohokrát. Ostatně ty dvě navzájem bojkotované olympiády jsou nejlepším důkazem. Ale podstatné je to, že na seznamu vítězů je zapsán také jistý Jan Kodeš a že to byl právě on, kdo vrátil český tenis tam, kde byl před pár roky (v současnosti se zase tak moc nedaří). Ale Lendl či Berdych (a další, abych tu nesestavoval seznam) šli v jeho stopách.

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          A RG vyhrál dvakrát v plný konkurenci, no byl to holt antukář, jako český tenisti tý doby. „To chválím, když je někdo přímo odněkud“, praví klasik
          A myslím v 71. byl ve finále US Open, tehdy ještě ve Forest Hills

          To se mi líbí

    • Josef K, napsal:

      Já jsem finále Wimbledonu 1973 i viděl a byl to zážitek. Bojkot Wimbledonu podle mne Kodešův výkon nijak nesnižuje,

      To se mi líbí

  4. tata napsal:

    Nevím,proti argumentům se dá těžko něco namítat.ALE , ALE ASI TO NEBUDU UMĚT VYJÁDŘIT.ON zrovna patřil k těm co měl to srdce pro tu vlast,víte popisujete věci co holt k tomu kapitalismu patří.Někdo to umožnil a umožnuje,myslím že vše se nedá převést do vyčtu peněz,asi budu zde osamocen,už i kvuli tomu že tenis hraji a trochu o tom něco vím,to co on odvedl svým přístupem k reprezentaci,co neopakovatelných zažitků poskytl,bohužel jste se zaměřil jen jedním směrem.Trošku mě to připadalo takové zavistivé,malé a zaprděné

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      no to se Vám, tato, opravdu vyjádřit moc nepovedlo. Nepopírám, že fakt z toho nepoznám, která vlastně bije?

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        prosté ,ten článek mě připadá přiliš jednostranný,zaměřil se na sice pravdivé ale jen peněžní aspekty,ano on využivá co nastavili jiní ale oproti jiným vždy reprezentoval tento stát a dal do toho srdce

        To se mi líbí

  5. Hudec napsal:

    Tata má velký kus pravdy, myslím si já. Nevím kolik tak Štěpánek ušetřil na daních, možná i tolik, co premiér svými korunovými dluhopisy…… 🙂 .

    To se mi líbí

  6. Jiří Jírovec napsal:

    Psal jsem o tom, že vlastenectví má svoje finanční meze. Peníze nikomu nezávidím. Dokonce si myslím, že by sportovci, kteří něco udělají měli být státem odměňováni. Kvitovou jsme zmínil, protože mi přišlo nepatřičné, že ji Zeman za její krok vlastně chválil. To by pak mohl chválit jedince i společnosti které nedaní v Česku.

    Švédský režisér Ingemar Bergman se stal ve Švédsku vyvrhelem, když kvůli daním odešel do Monaka. Ke konci svého života se vrátil, doplatil daně a byl společností přijat a oslavován. Myslím, že Nadal nebo Federer si nemohou dovolit odejít jinam kvůli daním.

    Kodeš vyhrál Wimbledon v roce, kdy někteří profesionálové stávkovali a hrál ve finále s Metrevelim. To je pravda. Nicméně byl to on, jenž na domácí půdě porazil názor, že se socialistický sportovec nemá prodávat kapitalistům. Ten názor vlastně na dlouhou dobu ochromil krasobruslení. Ondrej Nepela byl mistr světa v roce 1971 a nechtěl již jet na OH v Sapporu. Nechal se přemluvit, když mu slíbili, že mu (jako poslednímu) povolí odchod do lední revue. Jel, vyhrál a odešel.

    To se mi líbí

    • Laco G. Mlynář napsal:

      Ty ledy profesionalizace prolomili sourozenci Romanovi.

      To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      jsem někde četl že Bergman odešel na protest kvůli vysokým daním ve Švédsku do Mnichova.

      nevím jestli to je pravda,jestliže však ano tak jediné co má společného Mnichov s Monakem je to „M“.

      ale to je vedlejší,

      hlavní je to,že Zeman až tak nikoho nechválil,on se zastal Kvitové kvůli tomu stupidnímu názoru poslance Humla ohledně toho že by Kvitová měla přijít o občanství.

      To se mi líbí

  7. Laco G. Mlynář napsal:

    Nemluví se o Kodešovi? No jasně, asi nebyl v OFu a neplival na Himla.
    Stejně tak se nemluví o Václavu Hudečkovi, Václavu Nemannovi, nebo Josefu Svobodovi například a mnoha dalších, kteří byli světově proslulí.

    To se mi líbí

  8. tata napsal:

    Tak naposled a pak se stáhnu tenis byl a bude má vášen,čekal jsem že zde sklidím jen mínusy.Ano není správné že platí daně jinde protože je to výhodné,ale oni to nenastavili a přiznejte si tajně kolik z VÁS by to nevyužili,hlavně když vidíte jak by to stejně jiný rozkradli.To s KODEŠEM JE PRAVDA NEBÝT JEHO ,nebyl by možná ani LENDL,Berdych,Štěpánek………jen doplnění pane HUDEC V TOM ROCE Kodeš porážel i ty profíky na jiných turnajích velké čtyřky,vtom roce byl na vrcholu kdo sleduje tenis ví že sice ten Wimbledon bojkotovali ale to nemění že vtom roce na ně měl.Zpět k Štěpánkovi,on hlavně rozdával radost kdo má rád tenis a nezpronevěřil se své vlasti,vždy za ní hrál s hrdostí a za ní vždy hrál nad své možnosti,né třeba jako LENDL ,,hrdý AMERIČAN,,ktery ani své děti neučí česky.Víte to co dal Štěpánek svým fanouškům to se nedá měřit pěnězi,a chápu že to mnohým nic neřiká,on už je z mála sportovců co v přeneseném smyslu by umřel na tom kurtě

    Jan Kodeš (* 1. března 1946 Praha) je bývalý profesionální český tenista, jeden z nejlepších československých tenistů historie, který reprezentoval v letech 1966–1980, vítěz Wimbledonu 1973, na němž 81 hráčů sdružených do Asociace profesionálních tenistů bojkotovalo tento ročník grandslamu[1], a šampión na French Open (1970, 1971) ve dvouhře, finalista US Open (1971, 1973). Čtvrtého grandslamu Australian Open se nikdy nezúčastnil.

    Celkově vyhrál osm turnajů ve dvouhře a na osmnácti dalších byl ve finále, ve čtyřhře zvítězil na sedmnácti turnajích a na dvaceti čtyřech byl ve finále. Hrál za tenisové kluby I. ČLTK Praha a TK Spartu Praha.

    To se mi líbí

  9. Slim napsal:

    OT – kam s tím?

    Jedna aktualita.
    https://www.novinky.cz/ekonomika/487199-americke-burzy-zazily-nejvetsi-pad-za-sedm-let.html

    Akcie jsou nadhodnocené už dlouho a trhy jsou už aspoň dva měsíce NERVÉS. Teď všichni přemýšlí, je-li to začátek sjezdu, nebo jen „korekce“ .

    Jeden čtenář po článkem se ptá:
    Tomáš Hons, Poděbrady
    Čt, 25. října 2018, 12:24:28 |
    Americká burza padá, ale dolar leze na horu.. jak to?

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.