Táto, mámo,


v komoře je myš!

 Světový den švihlé chůze

„…pustíme tam kocoura, on tu myšku vyšťourá…“

Jo, jenže tohle je zpravodajství Rádia Jerevan!  Svěříme-li ovšem celou záležitost Kanceláři pro uvádění (nejen) románových příběhů na pravou míru, rychle zjistíme, že

  • Není pravda, že tam byla máma, ale je pravda, že tam s tatínkem byla dcerka, asi tak šestiletá.
  • Není pravda, že šlo o komoru, ale je pravda, že šlo o archivní dvůr a posléze o celý archiv
  • Není pravda, že šlo o myš, tatínek tvrdil, že jde o morče – posléze se ukázalo, že nešlo ani o morče, ale o tříbarevného potkana – domácího mazlíčka.
  • Není pravda, že šlo o kocoura, v té době v archivu kocouři už nebyli, je ovšem pravda, že se v celé záležitosti angažoval Mikeš.
  • Není pravda, že jsme Mikeše někam pouštěli, Mikeš se angažoval sám, dobrovolně a intenzivně.
  • Není pravda, že by Mikeš cokoliv a kohokoliv vyšťoural, přes veškeré svoje úsilí byl značně neúspěšný.

No a teď už bych mohla začít vyprávět nějak srozumitelně, ne?

To bylo tak: jednou v létě nám na archiv zazvonil pán s malou holčičkou – odhadem tak asi šestiletou. A s mnoha omluvami vylíčil, že holčička si v parčíku za archivem hrála s morčetem morče jí uteklo, a vlezlo zadními dveřmi na archivní dvůr. A jestli by se tam mohli porozhlédnout a pokusit se morče chytit. No, proč ne. Na tom dvoře byla tehdy hromada starých prken, stavební sutě a podobného odpadu, připraveného k odvozu na skládku – archiv tehdy prodělával jednu z mnoha rozsáhlých oprav. Morče se jim v tom binci pochopitelně nepodařilo najít a tak odešli a my tuhle záležitost pustili z hlavy.

Uplynulo několik dnů kolegové si vybírali dovolenou a tak jsme z celého osazenstva archivu zbyli jen dva.   Seděli jsme odpoledne s kolegou u mne v kanceláři a o něčem diskutovali, okna i dveře byly v tom vedru dokořán a Mikeš se odstěhoval ze svého pelechu na chodbu, kde se rozvalil na chladivých dlaždicích. Prostě klid, mír a pohoda. Jenže najednou se z chodby ozvalo veliké Mikešovo čenichání, funění a odfrkávání a pak dokonce jakési hrabání. Tohle chování u něj bylo naprosto nezvyklé a tak jsme se šli podívat, co se děje.  Mikeš stál u staré knihovničky, čenichal ke skulině pod ní a snažil se někam prohrabat. A krom Mikeše nikde nikdo. Už bylo po pracovní době, tak jsem to splašené psisko posbírala a šli jsme domů. Kolega zůstal v archivu, protože tam v té době nouzově bydlel. (Jeho tehdystáleještě žena mu totiž s kýmsi utekla a vzala si s sebou veškeré vybavení bytu. Tak se prozatím nastěhoval do hostinského pokoje v archivu, doma by musel spát na zemi.)

Když jsem druhý den ráno přišla do archivu, kolega mne vítal viditelně plný novinek.  A hned ve dveřích mi zvěstoval, že záhada Mikešova podivného chování je vyřešena. Večer totiž zahlédl, jak za knihovničkou mizí cosi černo-bílo-hnědého, s dlouhým ocasem. Laboratorní potkan, tehdy hojně chovaný jako domácí mazlíček. Pravděpodobně se jednalo o ono „morče“, co tam tatínek s dcerkou hledali. Nejspíš potkana překřtili na morče, aby měli větší naději, že jim nějak vyjdeme vstříc. No jo, ale co teď? Myš v archivu je pohroma, ať je to velká, nebo malá myš. A tak jsme řešili, jak se ho zbavit. Nad běžnou pastičkou na myši by se potkan tak akorát zasmál a zaťukal si na čelo. Otrávené zrní byl taky problém – toho by si nepochybně všimla naše paní uklízečka a došlo by jí, že je v archivu nezvaný host. A ona – ačkoliv to byla ženská z vesnice – se myší panicky bála. Jakmile by jí došlo, že je v archivu potkan, dala by okamžitě výpověď! Než jsme vymysleli, co s tím, děly se věci.

Potkan si vyrazil na průzkum, přeběhl chodbu a vlezl do protějších dveří, do knihovny. Já tam zrovna hledala nějakou knížku a ocásek Mikeš tam pochopitelně byl se mnou. Sice mu naprosto chyběly lovecké pudy, ale zvědavost ne. Když zahlídnul potkana, vyrazil za ním. A nastala neskutečná honička mezi regály plnými knih. Potkanovi se to prchalo, prolezl pod regálem i škvírou mezi knížkami, Mikeš to musel vždycky poctivě oběhnout. My tam číhali a jen jsme doufali, že se Mikešovi podaří potkana nějak nadehnat k nám a že ho chytíme. Jenže to dopadlo jinak. Mikešovi se nějak záhadně podařilo potkana chytit do huby. Zvedl hlavu a užasle se na nás podíval, asi abychom mu poradili, co teď s tím. Jenže potkan nečekal, až Mikeš dostane nějaké instrukce. Zapištěl a zamrskal se. A chudák Mikeš se tak lekl, že potkana pustil. Potkan pochopitelně okamžitě kamsi zmizel a Mikeš tam zůstal stát a užasle přemýšlel, co to bylo. Balónky sice taky pískají – ale nemrskají se! Prostě tohle kolo vyhrál potkan.

Pak potkan usoudil, že chce mít klid a nestojí o to, aby ho honilo nějaké zvědavé psisko a přestěhoval se. Usadil se pod skřínkou v kuchyňce. Opět ho prozradil Mikeš svým mohutným čenicháním a funěním. Tentokrát u toho byla paní uklízečka a velice se divila, co to tam ten Mikeš vyvádí. Naštěstí se nám ji podařilo přesvědčit, že ve studovně někdo je a Mikeš ho asi cítí (skřínka stála před nepoužívanými dveřmi mezi kuchyňkou a studovnou.) Naštěstí se paní uklízečka nešla přesvědčit – ve studovně v tu dobu nebyla ani noha!

Situace začínala být vážná – bylo potřeba se potkana urychleně zbavit a nevyděsit paní uklízečku. Naštěstí zasáhl nějaký neviditelný patron archivů i potkanů. Do archivu dorazila parta lakýrníků (byli to už dědci, ale moc šikovní!), kteří měli obnovit poničené fládrování na dveřích. Když přišly na řadu dveře v kuchyňce, tak jsme se jim museli svěřit s problémem potkana. K našemu překvapení a radosti se dědci nijak nepohoršili, ale dokonce jeden z nich zajásal, že jeho vnoučatům nedávno potkaní mazlíček umřel a tak že jim dá toho archivního jako náhradu. Bleskově nadzvedli skřínku, než se potkan vzpamatoval, přiklopili ho kbelíkem a bylo. A my jen koukali, jak se ten potvora potkan pod skřínkou zařídil: z roztrhaných papírových ručníků tam měl hnízdo a kolem hromadu zásob: tvrdé pečivo, nudle z čínských polévek – prostě kdeco vytahané z odpadkového koše. Ani se nedivím, že nechal archiválie na pokoji, v kuchyňce měl lepší zásobování

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotopříběhy se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

26 reakcí na Táto, mámo,

  1. NavajaMM napsal:

    Pekný príbeh. Pripomenuli ste mi, ako sme dávno za študentských čias boli na túre niekde na Muránskej planine a keď nás našla noc, my sme našli opustenú samotu a v nej prázdnu koniareň. Roztiahli sme si karimatky na hrubé dosky, pod hlavy sme si dali ruksaky a parádne sme zaspávali. No každú chvíľu niekto z nás vyskočil a búchal po ruksaku. Keď prišiel rad na mňa, prišiel som na to, prečo. Našla si nás nejaká lesná myš a robila nám postupne inventúru v ruksakoch. Je to tiché stvorenie, no keď sa prehrýza do balíčka s keksami, čo má človek priamo pod uchom, znie to ako budík. Z našich poplachov mala myška vrtuľu, lebo potme vidí oveľa lepšie ako človek a pri svojej rýchlosti sme nemali šancu chytiť ju ani vyhnať.
    Nadránom, keď už začínalo byť vidno, som ju videl, ako spokojná so sebou prechádza škárou pod dverami. Zastala tam, obzrela sa a bol by som dal krk na to, že si pomädlila predné labky.
    Dobrá práca, žiadny obal, ktorý v ruksakoch skrýval niečo na zjedenie, neostal celý. Ochutnala všetko.

    To se mi líbí

  2. vonrammstein napsal:

    😀 !

    To se mi líbí

  3. Serža napsal:

    hehe, naprosto skvělý!

    To se mi líbí

  4. jaa napsal:

    Jo jo, taky jste mi připomněla mládí, respektivě pobyt v iinternátě, kdy se nám s příchodem zimy do naší vilky nastěhovaly z okolních polí/mokřad myši. Byly všude, zásoby z domu jsme měli v zavařovačkách, pečivo nee, a pečlivě hlídaní kdejakého zbytku… Moc jsme toho , alespoň my brňačky , na podobné zvířectvo nezvyklé, nenaspaly, To ˇťapání po linoleu, občasné přeběhnutí po dece,boucháni do dveří skříňky před otevřením. aby nám neskočily do obličeje. byl děs, Domácím to nepřišlo, byly zvyklé. Byly to perné měsíce, s oblevou zmizly. Hm to bouchání do dveří mi zůstalo, když jdu v zimě do sklepa, vždycky zabouchám a až pak otevřu. Se zimou je tam myšina cítit. Jo – co se v mládí…….

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      A když už jste to nakousla, docela by mne azjímalo, jak to v takových archivech, co jsou ve starých budovách řeší teď, nebo jak jste to řešili až kocour nebyl. Ony takové staré knihy a přírodní lepidla musej být přímo pochoutkou. Prozradíte?

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        Nic záhadného: pastičky nebo otrávená návnada. Ale kupodivu u nás myši nebyly. Pastičky zůstávaly prázdné, na písemnostech jsme žádné stopy myší činnosti nenašli a pokud si kocour přinesl myš ke svačině, byla to evidentně myš venkovní. Netuším, proč se nám myši vyhýbaly – ale nestýskalo se nám po nich! 😀

        To se mi líbí

        • cobolik pacholik napsal:

          ja kacku vysvetlim preco mysi,tam neboli a je to jednoduche,mysi maju na rozdiel od cloveka uctu a respekt k zachovaniu dedicstva,bo clovek ked neznici,tak pisomne to prerobi tak svoje pohlady,ze to potom neskor,co to studuju kukaju jak telata,ze clovek to dobry hajzel,hlavne taky clovek,co sa vola politik a dojeden poitik,prisaha na cest a svoje svedomy a cest a svedomie to ma tak upravene po svojom,ze ked to vidim,ono to z nich z drvivej vacsiny bije,ze to prolhana kurva a my co? a my nic! a cija vina?nasa prevelka vina,nie ich, cisto nasa.

          To se mi líbí

          • K-k. napsal:

            Bohužel máš pravdu., čobolíku…

            To se mi líbí

            • cobolik pacholik napsal:

              bohuzel je to,ze nedam rady nastartovat holotu,nemam vlohy a viem aj preco,bo jsem vomezenej vesnickej buran,to sa neznizujem to cisto zdrava dedukcia a aj by som mohol zmenit,da sa,nie take veci som zmenil,ale nepotrebujem to,na moje schopnosti som zmenil aj tak vela,cisto pre moju osobu to pre mna osobne som dosiahol dost vysokych priecok umiestnenia sa a nechcel som zvitazit,ale hlavne sa zucastnovat,mne staci,bo jedinu vec som sa naucil do perfekcie,viem pokial mozem skocit.

              To se mi líbí

  5. cobolik pacholik napsal:

    ked sa zije ve svetlach mest,jak haved,tak ta zvieracia haved zije blizko okolo vas,ked ja odisiel bud sa ozrat, hned zdielali moju deku,mysi,bo pred zimou uz sa treba zakryt,aby ma nerusili,pred spanim som asi 5 metrov od seba nahadzal zbytky jedla,ktore je tu habadej a mate pokoj,nic nedrzat okolo seba,flasu som jasne mal,ked som kus zarobil,ale mysi nepiju,bo mali viac rozumu jak ja,horsie to je vselijake chrobaky(brouci)vsi som nemal,to ked spite na sracku niekde v trave a prave leje,jasne,ze som sa nezobudil,ale ked ma prebrala kosa a rozvidnelo sa,pripadal som si jak henry charier na dabelskych ostrovech,dozraty a vsetko to po vas lezie,bridil som sa toho a uz daval pozor na otvorenu prirodu a potkan,to mam odpor,ale to najchytrejsia kurva v zivej nature a tchor,kde ma mlade,nic zive nerusi a hlusi u susedov male kurcata,ci kacky,alebo holuby,jak vie chrait svoje potomstvo,ma okolo seba vsetko,ale tam nerusa,ale dokola vymorduje vsetko,to tiez chytry tvor jak svina,ale potkan to the best.

    To se mi líbí

  6. bob napsal:

    Přidám svůj příběh s morčetem, resp. s morčaty
    Když byly děti malé, tak jsme jim koupili morče.
    Jednou k nám přišla návštěva se psem…., která se stala pro morče osudnou.
    aby děti nebyly smutné, ta jsem šel druhý den shánět nové morče. Morčata nějak zrovna nebyla, tak mi shánění zabralo půl dne.
    Po nějaké době nám morčete bylo líto, tak jsme pořídili druhé do páru.
    No a během několika měsíců se morčata začala množit, resp. rozmnožila se geometrickou řadou…
    Nastala starost, co s morčaty.
    Takže zase jsem šel do Zverimexu…
    Na rozdíl od situace, kdy jsem morče sháněl, bylo tentokrát přemorčatováno, takže odpověď zněla, že nechtějí morče ani zadarmo, v lepším případě, že si je vezmou jako potravu pro hady. Na to jsem neměl srdce, tak jsem nakonec s obrovským úsilím morčata udal několika kamarádům s malými dětmi a asi dvěma Zverimexům, kde se slitovali a slíbili, že jimi nenakrmí hady.
    Morčata never more !!!!!!!

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      bob ochranca,chovatel zvierat,hlavne pre deti,ale podla mna taky nemaju chovat nic,nie,ze sa premnozil a dat hadom,ci supom?nechcel dat morca,aby sa had najedol.
      uz tu je vidiet,ze sa ludia zachovuju proti nature a jej postutom,ktore sa snazia prerobit z hocijakych pohnutok,hlavna je neublizit a pritom nevedia?vacsinou myslim vedia?ze to tak funguje odkedy nieco funguje okolo nas,to sa neda nejak ovplyvnit,to tak dane,hoci vyvoj cloveka postupuje,nie som nijaky bastard ani lovec mamutov,ale kure hlavu som odrubal bez problemu,za mojich casov,kazdy choval prase,bo sme si napestovali na jeho krmenie uz nemluvnata kukali,jak ho strelli pistolov na prasata medzi oci,brali sme krv na jetrnice,vsade krv na snehu,tu vidiet,ze buranstvo z burakovov inaksie ucene.
      pojeby od ochrany zvierat totalny vygumovanci schopny zastavit zabijanie dobytka a uzitkovych zvierat,ci na kozusinu,on sa nazyva ochranca natury?sak on debil nevie,zakladne zasady natury,ja ked robim vo zverimexe a pride bob,spokojne poviem,pane bob,jasne,ze vase morcata nedame hadom,postarame sa sa o nich,pridu ludia predame,pan moze spokojne ist a ked bude mal zase taky problem,kludne nech prinesie,len sa dvere za bobom zavru, hady budu syte bob vlastne pomohol nature,bo priniesol,nema naturu dat morca hadovy,ja nemam problem,kazdy spokojny jeho deti nepotrebuju psychologa,on normalne spi a ja spokjny,bo hady rastu jedna radost,proste zasahujem tiez umelo do natury,ale situacia tak vyzaduje,bo ludstvo sa premnozilo,navymyslalo si chovatelstvo morcat a ked uz ho ma to chovatelstvo, had nemoze zdochnut predsa nie som clovek bez citu k prirode,prosim nech bob nemysli,ze tu ho nejak napadam,moje filozoficko expertne pohlady su vseobecne dane mi do vienka,bo som psychologicky vyriesil otazku problemu morcat u boba,aj kurnik som teraz objavil,jake to ja mam vlohy,len ten titul nemam akademicky,jeden mam pojebany buran pre mnohych,ja mam vlastne titul od prirody a nie nejak umelo nastudovany,aby bylo jasne pepici.

      To se mi líbí

      • bob napsal:

        Chápu, berete to tak, že bych nemohl například vlastnit husí farmu. Ale mohl.
        Jednak mám husy rád 🙂 – tedy na talíři, jednak bych je prvoplánově choval na spotřebu.
        Zatímco ta morčata byly jako zvířecí přátelé.
        Samozřejmě chápu, že had se nemůže živit jablky, takže bych mu nějaké to morče dopřál – ale k tomu chované.
        Tak jsem se do toho pěkně zamotal.

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Taky bych řekl 😀

          To se mi líbí

        • cobolik pacholik napsal:

          bobe ja tu casom sa tak zamotam,ze se tetelim jak tele,co som nadristal a ,ze by mi zlily trhalo sa neda povedat,tu robili na discovery chanel dobrovolnici sa prihlasili,ze budu zit,ako prvy osadnici v montana state,nijak elektrina,dali im prasata,kone kravy kozy,ale vsetko urobit sam,namliet muku,zabit kuru,prasa,navarit,vacsinou to machry z kremove doliny so svojimi hereckamy,to som koukal,jaky to obmedzeny ludia a tie ich ratolesti,ked taky rodeny z monatny,mu prikazoval,musi zastrelit prasa a rozobrat on mu pomoze,bude ukazovat,deti plakali,zena pytala prasky na ukludnenie a ajtak preslapoval ,jak by uz sral,musel prist psycholog,k detom,manzelka dostala doktora a nakoniec opustili to osidlovanie,bo by tam pomreli,nie z hladu,ale z psychickeho zrutenia,buran z oklahoma,tiez ajtak,ale vyrastol na burakove,to rezal kury,deti sklbali so zenou,pomaly varili s perim,ale dedukoval som,ze ty preziju a proc,bo v nich pud nezabity,nejakym kokotom,od hocijakeho zjebu,co oni volaju veda.
          bobe,vsetko sme na tej koulicke zvane zem,symbiozny priatelia,ale musi druhych kantrit,aby sme my zili a to nemyslim len faunu,ale aj takeho jak my human,moje filozofie vychadzaju dost cisto z pudu a myslienkovych pochodov,ktore vyzeraju docista na palici ale,tie mi dali moznost prezit,ci sa vediet jak zachovat a to som teraz,ked tak dumam,tu bol jak prvy osadnik bo bieda,hlad,zima,ponevierka to samo v cloveku vyvola obycajny pud,niekto ma viac niekto menej a niekto vobec,bo ma pojebane nie takym filozofom jak ja,(jak sa mocno titulujem,kurva jak pojeb)zatial to necham,co by som si nezafandil,ze jo,ale slucha nejakeho nacitaneho saska pocmaraneho zo skielka,co drista lepsie jak politruk vojenskeho utvaru.
          nakoniec ja hus nejedol nepamatam,ale videl som mraky hus v roku 1976,okolo hurbanova,jak my hvarime na madaroch,to mraky boli vsetky mali tie hlavy pomalovane,aby gadzovia vedeli,ci je ktore a vecer sa delili a vracali do svojich gazdov,jak u nas kravy,samy sa pustali do doliny,aby ich podojeno,prikrmeno srotom,ktore velmi dobre dojili,alebo boli telne,teraz som tam nevidel jednej kravy,odleteli do teplych krajin na rozkaz,nejakej pojebanej unie a tam kraj stvoreny na kravy a jalovinu,cele to CSR,soudruh podelil,nie len industrialne,ale aj agrarne,ze sme si najebali vsetko samy a este jak bol dobry rok predali,taka bezkomentarova vec,jak zivenie svojej holoty zo svojho,je tam totalne pizdou ke zdi,bo sa opicia na ten zapad v amerike nema do pomyslenia,aby sa zbavili svojich poli,ci tych mrakov,krav a bujakov,nasi to vopicky na gumce z matejske poute,ktory zadovazili dostatok bananov a ja im to mozem povedat do oci,bo ja necital,co pisem ale videl petiletky tam a petilekty tu,jedine,ze taky jak veselovsky s tou drtinovou,co dostavaju cenu vzdy jak najlepsi sniamaci pohladu v cesku,to by v normalnom kraji dostali rad strakatej pice.

          To se mi líbí

  7. tata napsal:

    OT
    http://www.reflex.cz/clanek/komentare/84213/pridavat-vsem-duchodcum-stejnou-castku-je-nespravedlive-a-demotivujici.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

    Velice mě na toto téma zajímá i názor zde,já osobně si myslí pravý opak,protože třeba v mém případě a dost často to u lopat tak je že výpočet důchodu je poškozuje,protože poslední léta po 50 dost často jdou s platy dolu takže výpočet nebude nikdy naprosto spravedlivý.KDYŽ VEMEM ŽE ted výpočet důchodu je určitý kompromis v pořádku……..jenže přidávaní o čem je řeč je věc přece kompenzace inflace a tu má každý z nás stejnou,to co člověk dosáhl v pracovním procesu bylo nákým způsobem vyčísleno at někdo cítí křivdu nebo ne,v důchodu už neodvádí nikdo z nás tudíš se podle mě autor naprosto milí,napravovat s tím to co on popisuje je podle mě scestné.Jasně je deklarováno že se tím vyrovnává inflace…….tudíž by měla být ta výše stejná pro všechny

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Autor je patrně neznalý způsobu výpočtu důchodů. Protože základní důchod máme všichni stejný. A v principu toho Babišova i Okamurova přidávání je právě zvednutí té základní částky na podstatně vyšší úroveň než dnes, s tím, že i pak by zůstala ona část počítaná podle příjmu. Jen by to nebyla část podstatná, ale doplňková. A to, co píše autor jako připomínku k Okamurovi, že prý si odporuje, když je proti podporám nemakačenků, tak v podstatě háže do jednoho pytle právě ty „lopaty“ i ty nemakačenka. Zkrátka označit autora za vola by bylo urážkou těch užitečných tažných zvířat. A srovnáním do stejné úrovně užitečnosti jako porovnávat mnoho těžce pracujících s lemply.

      To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Když uř jste to téma načal tak něco přidám.

      https://finance.idnes.cz/rozpeti-starobnich-penzi-v-cr-dkp-/penze.aspx?c=A161013_110834_penze_sov

      Jelikož je v článku něco o solidaritě tak jsem krapítko počítala. A pokud kalkulačka počítala dobře tak ten co měl v 2010 důchod 10000,- po valorizacích dosáhl letos 11684,- Kš. No a jistý pán co v tom roce se vrátil z Bruselle – tenkrát v té ještě otevřené době bylo zveřejněno – pamatuji – že měl vypočítaný důchod přes 80000.- vzala jsem tedy částku 80000,- a po valorizacích mi bez dvaciáše vyšlo 95 tisíc měsíčně.
      No a takový divný poznatek – nepřišla jsem na to proč. ale když mi vypočítali důchod, měla jsem mírně nad průměr, a včil to dělá dost pod průměr. Já vím ty průměry… nikomu nic nezávidím, naopak přeji – protože do hrobu si to nevezmou a žalude kmají taky jen jeden.. Ale je to divné.
      Ju a teď mi nadávajte…..

      To se mi líbí

    • jaa napsal:

      On za oi nemůže, to musí být vrozený a stím se nic moc nenadělá. Krom tho jak jinak by se živil… nic jiného neumí

      To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      halik,nech sa hlavne modli,aby mu boh aj s alahom rozum osvietil…to vysinuty kolaborant s jasnou ukazkou protistatnej cinnosti,bo nerespektuje,bozi pravo,pravo lidu,s takym kokotom,nechcem byt pribity na jednej stene,bo sloboda slova je nenarusitelna,ale spochybnovanie,co ma pernamentne hlasky na zemana,je podryvanim boziho hlasu,hlasu lidu,keby mal kus rozumu,by drzal picu a krok v tom kraji antikristov,bo len zemanovy uisti iste hlasy,to sluha bozi?to sluha dabla…

      To se mi líbí

  8. oh napsal:

    O.T. Nedávno tu přišla řeč na digitalizaci a restauraci filmů.
    http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zemanuv-restaurovany-film-baron-prasil-dosahl-uspechu-v-britanii/1568953

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.