Co se vlastně dělo v Da-Nangu?


Dmitrij Kulikov a Olga Podoljan v rozhovoru s Dmitrijem Jevstafjevem*) v sobotu rozebírali poznatky z  fóra šéfů asijských a tichomořských zemí (APEC) v jihovietnamském přístavním městě Da-Nang…

Přiznám se bez mučení, že jsem v minulém týdnu měl pocit, že nemám o čem psát a těšil jsem se na výše uvedené ekonomické fórum, kde se předpokládalo m.j. jednání prezidentů Ruska a USA.  Nicméně, kromě navyklých frází a banalit se v ruských médiích nic kloudného nedělo – až do chvíle, kdy toto téma zařadil Dmitrij Kulikov do svého programu „Formula smysla“. Takže jsem se dál nepoflakoval a dělím se s Vámi… přičemž si odpustím opis otázek a soustředím se na odpovědi (překl.)

Především, chci říci, že si nepamatuji, že by kdykoli v minulosti byl chování USA na velkém mezinárodním fóru řídilo stoprocentně píárem. Dokonce i nejtemnějších (jak jsme se domnívali) dobách B.Obamy, který byl stoprocentním píár produktem, přece jen se Američané drželi jakéhosi obsahu. Poprvé se na mezinárodním fóru, dlouho dopředu připravovaném – Vietnamci se velmi snažili a připravili bohatý program – přijíždí prezident USA, který – jak víte – se snaží udělat Ameriku znovu velkou, nemá co říci, protože skutečně neměl říci co. Všechno, co bylo kolem Ameriky v Da Nangu, byl píár, šermování pěstmi po rvačce poté, co se nepodařilo dotlačit Číňany tam, kam chtěl. Šermováním pěstmi po rvačce bylo i poté, co se ukázalo, že předmět k jednání s ruským prezidentem také není. USA si tam docela vážně podkopaly důvěru lidí k sobě jako k solidním lidem, protože vyhýbat se přijetí není pěkné. A to i přes dojemné „labutí jezero“, které si následně Trump skočil se svými jihovýchodními kolegy na summitu ASEAN ve filipínské Manile – viz.: https://www.youtube.com/watch?time_continue=51&v=aL8RKLXr2Bc   (pozn.překl.)

Ale hlavně Američané neměli co říci na tomto fóru – velmi reprezentativním. Všichni očekávali, že na fóru proběhne závažné vyjasnění vztahů s USA, že to provedou i Číňané i my, že Američané přistoupí k reformě v APEC ve prospěch Jižní Asie, nic z toho ale neproběhlo – všechny země si daly pauzu.

Celá ta situace v posledních letech se podobá dětské hře „kdo první mrkne“ a to nejen v nejsilnější trojce, ale Američané se snaží „nemrkat“ s daleko širším okruhem států. To co dělají USA, nikoli Donald Trump – to podtrhuji, toho lze vůbec vytknout před závorku, domnívám se. Tedy to, co dělá Amerika ve vztahu ke KLDR, to už je úplně směšné.

Jiná otázka je, že jsme narazili na situaci vtahů mezi USA a Ruskem. Ta je úplně prostá – se strany USA probíhají politicko-technologické kroky, propagandistické, manipulativní kroky, ať už kolem našich sportovců, olympiády, té naprosto neskutečné a šílené kampani kolem amerických elit, protiruské kampaně v USA, které už začínají zasahovat i lidi, proti kterým nebyly vůbec zamýšleny. Domnívám se, že teď pohoří takové množství lidí v okolí Hillary a Billa Clintonových, že v Demokratické straně zůstane jakási poušť, – ledaže by zlikvidovali celý svůj systém spravedlnosti. Přitom nikoli kuloárně, jak je tam v takovém případě zvykem, ale veřejně, protože to je skandál, který se už veřejným stal.

Se strany Ruska pak to, co se odehrálo kolem Da Nangu, je příklad toho, jak bychom si měli počínat. Minimální píár (až na malé výjimky), žádná zbytečná gesta, minimum propagandy – jen praktické kroky. V momentě, kdy za podpory ruských VKS syrská vládní vojska a šíítští dobrovolníci zablokovali Abú-Kemal, zavřely ona jihovýchodní vrátka, kterými proudili islamisté, zbraně, pašovaná ropa, – v tom momentě Američané zjistili, že nemají co nabídnout – ale oni přijeli do Da Nangu smlouvat… Proto začaly ony podivné hry – jednou, že se setkají Trump s Putinem, pak že ne, pak že Američané setkání nabídli, aby se pak ukázalo, že se nikdo s nikým setkat nechystal. Takže, obecně vzato, Trump přijel s naprosto prázdným programem – a on přijel, aby se setkal s Putinem.

Ovšem poté, co byl Abú-Kemal zablokován, se obchod kolem Sýrie nezdařil a Američané přiběhli s dopředu napsaným prohlášením k Sýrii, ve kterém skoro stoprocentně opakují pozici, kterou Rusko hlásá už dobré čtyři roky. Jen tam nejspíš bude třeba zaměnit Ženevu za kazašskou Astanu, protože by mě zajímalo, kdo vůbec do té Ženevy pojede. Mnoho z těch, kteří tam byli, prostě polehli (obrazně řečeno) v procesu ustavování demokracie v Sýrii. A já se domnívám, že k té záměně dojde, protože pro Ženevu není předmět. Protože hlavními slovy, použitými v onom prohlášení je „suverenita a celistvost“ Sýrie – tedy, že řešit osud Sýrie budou Syřané – a nikoli jacísi, bůhvíkoho zastupující lidé, kteří nikoho nekontrolují, a kteří hlavně už velmi dávno v Sýrii nebyli.

Ještě k Da Nangu. Především musíme při pohledu na tuto situaci (údajně tvrdý postoj Trumpa vůči Číně, na druhé straně údajně velkorysá nabídka obchodní spolupráce s ČLR) jasně chápat, že s Američany se vůbec nedá bojovat v propagandě, protože jsou natolik vynalézaví, že jim v oblasti propagandy může úspěšně konkurovat leda tak KLDR, nebo možná Čína. To, co předvedli Američané je příklad toho, jak z porážky udělat vítězství. Podobně jako s. Stalin svého času z neúspěchu epopeje parníku Čeljuskin udělal veliký úspěch (nikdo ho nemohl zachránit, zatímco my ano)… Něco podobného teď předvedl Trump. Jinou otázkou je, a z toho je třeba se poučit, že informační potenciál USA dokázal 24 až 36 hodin v tom všem pokračovat. V Rusku to trvalo déle, ale bylo to plné pochybností, vzájemného obviňování, aniž by se někdo namáhal si vůbec ono společné prohlášení přečíst… a za druhé, že vůbec nechápeme, že v měřítkách Americké a Čínské ekonomiky, je 250 mld.USD, kolem kterých Trump dělal takovou slávu, a ze kterých podstatná část je už dříve avizovaný kontrakt Boeingu – je málo. My si tu sumu totiž představujeme v měřítku naší ekonomiky – tak jsou to obrovské peníze. Ale americká ekonomika je formálně 14x větší než ruská. Navíc, pokud se začteme, o co tam jde, tak ta hysterická reakce kolem zkapalňování plynu na Aljašce … – může, ale také nemusí být v roce 2019 rozhodnuto o realizaci tohoto projektu, a také si všimněme reakce Číňanů, a sice, že jejich rozhodnutí o nákupu tohoto plynu od USA bude záviset na ceně… A i v případě kladného stanoviska ČLR, půjde jen o část plynu, jehož podstatný díl půjde jinam, a není vyloučeno, že i zpátky do USA. Hlavní dohodu si ale opět nikdo nepřečetl – jde o 83 mld.USD plynových a ropných aktiv, to je břidlicový plyn a ropa – aktiva v severní Virginii. Obecně vzato se jedná právě o ni. O co tam jde? Jde o výkup aktiv za dluhy, přičemž standartní diskont (sleva) je 50-60%. Představuji si, že na to navěsili dluhy několika společností, jejich výši odhaduji na nějakých 170 mld.USD – to vše odkoupili Číňané. O co jim tam jde: – sotva o aktiva, která jsou ve stavu, že se hodí nanejvýš tak do šrotu. Ale patenty, now-how, trh (včetně trhu, který si tyto společnosti chystaly v Evropě) – to je to, co Číňany zajímá. To není jen likvidace nepříliš úspěšné technologické revoluce v USA, která i přes nepochybné technologické úspěchy na úroveň nesporné komerční výhodnosti nedosáhla. To je v podstatě počátek „ujídání“ technologického potenciálu USA a jeho přetahování k sobě. Přece velmi dobře víme, odkud se vzala čínská společnost „Lenovo“ a jaký vztah má k Číně. Otázka je jen, v jakém místě se USA v rozprodeji technologického potenciálu dokáží zastavit, a dokáží-li to vůbec.

Moje hlavní otázka ale je – kde bychom se v tom mohli angažovat my, protože USA mají zajímavé věci, zejména s hlediska tzv. průmyslu druhé modernizace, tj. to, co my nazýváme těžkým průmyslem, a kde máme velmi solidní dědictví po SSSR, jehož zbytky ztrácet by bylo naprosto nesmyslné. Digitální ekonomika je jistě velmi zajímavá, nicméně výroba takových mostních jeřábů přináší rovněž zajímavý zisk a ještě více dává výroba průmyslových armatur pro plynovody a ropovody, které za silně předražené ceny dovážíme. Takže ta otázka zní: – jak si máme najít místo a technologie, především komerční a organizační, abychom se mohli podílet na probíhající utilizaci amerického technologického potenciálu. Protože při komplexním pohledu vidíme, že nakupovat budou určitě Číňané, pravděpodobně i Indie. Nám Američané prodají máloco anebo nic, protože nás označili za hlavního nepřítele a uvalili na nás sankce. Ale z USA se budou odlupovat nejen technologie, technologická centra – ale také jejich lidé… Jsem přesvědčen, že současná kampaň kolem sexuálního vydírání se neomezí jen na Hollywood, a tady se nám nabízí docela široké spektrum práce.

Klíčovou otázkou jsou také trhy. Především, vojenskopolitické nástroje, jak vidíme v USA, jsou jedním z nejdůležitějších nástrojů k prosazení vlastní produkce. Podívejme se na všestranně „demokratický“ vztah USA k Japonsku…

Naším hlavním problémem je archaický systém ekonomického a makroekonomického řízení. V současném systému řízení a prosazování se na zahraničních trzích, našich dlouhodobých zájmů a reformování vnitřních trhů v současném novém světě daleko nedojedeme. Podíváme-li se na to, kdo se shromáždil v Da Nangu, tak s výjimkou pár států, které se navenek tváří jako klasické tržní ekonomiky, tak všecky ty země v té, či oné míře realizují principy strategického indikativního plánování. Dokud u nás takový systém nevznikne, tak je nesmysl hovořit o tom, že budeme hrát s velkými ekonomikami rovnocenně. Bod číslo jedna: – hlavním naším problémem není ani tak absence zahraničních trhů, jako archaická úroveň ekonomického řízení, odpovídající tak l. polovině 90.let.

Bod číslo dvě: – ty trhy jsou naprosto zřejmé a nebudou nejsolventnějšími a nejobjemnějšími ve světě. My vycházíme stále z toho, že se v naší ekonomice objeví jakási stříbrná kulka, kterou vystřelíme, a vše bude jak je třeba. Nebude. Jak se říkalo v jistém populárním filmu – všechno už ukradli ti před námi. A tak pro nás bude mít význam kterýkoli trh. Podívejme se: – před námi leží Sýrie, která – jak se ukazuje – je významným geopolitickým a geoekonomickým regionem, ale vzhledem k řadě různých příčin je úplně rozbita. Někdo ji bude obnovovat. Pokud propásneme šanci se podílet na přeměně Sýrie v centrální element Blízkého Východu (za peníze arabských sponzorů, mezinárodních fondů, a samozřejmě i vlastních investic), bude to naše obrovská ostuda.

Vedle je Egypt s velkou ekonomikou a trhem, která nám kupodivu nekonkuruje. A takhle můžeme klidně, v neradikálním režimu dát dohromady 20-25 zemí, některé se formují např. kolem Vietnamu a zapomínat na takové státy, jakým je například Laos (a v našich masmédiích padaly otázky, proč se vůbec náš premiér setkává s představiteli nějakého Laosu..). Naše ekonomická politika prosazování se na zahraničních trzích může být jen mnohasměrná. Ona celá 90. léta a většinu první dekády nového století byla jednosměrná – plně cílená na EU (nikoli na celou Evropu). A tak se EU v jistém momentě rozhodla, že její trh je pro Rusko natolik důležitý, že si může začít diktovat podmínky, že se jim začneme vzdávat politicky… Vzpomeňte si, v jaké atmosféře a za jak otevřeného hulvátství se strany EU probíhala jednání o našem vstupu do WTO – a kde je teď ona WTO?

A to je třetí moment, který je třeba doplnit, že už neexistuje regulátor. USA v zájmu výhradně svých představ rozbily většinu potenciálu globálních ekonomických regulátorů. V té souvislosti si ale uvědomme, že ani my nikomu nic nedlužíme – že? Proto je třeba začít s novým systémem řízení, s přesně cílenou, bolestivou likvidací velmi nepříjemných průmyslových zranitelností uvnitř Ruska. Záměna importu není jen sýr a šunka Jamón Serrano, ale i velmi citlivé průmyslové výrobky, které jsme dováželi ze zahraničí ve finále našeho ropného a plynového okouzlení. Mně šokovaly údaje o obrovských množstvích dováženého polyetylenu … jako bychom ho neuměli vyrobit doma a z vlastních surovin. A takových choulostivých míst je u nás několik desítek. Krom toho: – místo abychom se teď vrhali na Východ (o kterém toho ostatně mnoho nevíme), máme také Jih a Arabský poloostrov, kde se díky dobrému jménu které jsme si vytvořili v Sýrii, na nás začínají dívat úplně jinak.

Pokud jde o vnitřní rozvoj Ruska, jsou tři směry, kterými se musíme zabývat hned teď:

Za prvé – kosmické odvětví. Se stavem odvětví, ve kterém je, po roce 2025 budeme jen stěží konkurovat světu – a kosmos, to jsou technologie, spojení a ona, s prominutím  zmíněná, digitální ekonomika. Nápad, který se objevil, – oddělit civilní kosmonautiku od vojenské, by ovšem znamenal zabít obě.

Za druhé – materiály. Tady máme docela slušnou rozpracovanost nových konstrukčních materiálů. Musíme ale uskutečnit skok, který ovšem je realizovatelný jen na bázi projektového financování.

No, a za třetí – ta „nejjednodušší věc“, kterou je nová logistika. K dnešku není ani jeden logistický projekt jak na území RF, tak v v jejím bezprostředním okolí, který může být realizován výhradně na bázi tzv. tržní rentability. Budoucí projekty musí do sebe zahrnovat m.j. i rizika (i bezpečnostní), která nepochybně porostou, protože islamistická hnutí s nikam nevytratila.

Domnívám se, že v naší ekonomice a v naší zemi bude muset být řádově méně píáru. Rusko se musí minimálně na příští 2-3 roky stát mlčenlivou zemí. Protože jsme vlastně všem už všecko řekli, a oni nám také všechno řekli. O všech všecko víme, a po pětatřicáté se dovědět, jak Donald Trump má rád Rusko, ale že si nemůže proti vlastní byrokracii nic počít… – to je nejspíš už nezajímavé. Proto se domnívám, že na nějakou dobu bychom se měli stát jakousi mlčenlivou zemí, – kromě toho si myslím, že to bude mít velmi ozdravný vliv na naše partnery a povede k jejich vystřízlivění…

*) Dmitrij Jevstafjev (1966) – profesor Vysoké školy ekonomické v Moskvě

 Zdroj:   https://www.youtube.com/watch?v=61a1WOHvpqM

Překlad:   171113

 

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

60 reakcí na Co se vlastně dělo v Da-Nangu?

  1. bob napsal:

    Ony USA, resp. Trump nemůžou vůbec nic.
    Amerika jede tvrdě na vlně McCarthismu a ti kterých se špiónománie netýká mají problémy se sexuálním obtěžováním.
    Trump má chudák oba výše jmenované „problémy“ :-))
    Takže zbývá bojovat s KLDR a další víceméně píárové akce.
    Za těchto okolností se Rusko vzmáhá a Čína se stává rozhodující ekonomickou velmocí.
    A teď ještě Putin zpunktoval „Saúdskoarabský podzim“ :-))))

    To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      Nejen to, on je přece VVP autorem i brexitu, i skotskýho referenda, i událostí v Katalánsku, vyvolal migrační krizi v Evopě ohrožuje příští olympiádu… jak on to všecko stíhá…?

      To se mi líbí

      • poznamkovnik napsal:

        No minulý týden nebylo o čem psát, ale zpětně se zdá dost velký ohlas vyvolal sloupek Surkova. Nechte zkusit přeložit ? Myslím ,že by mnohé mohl zajímat způsob uvažování pomocníka VVP a vyjednavače na Okrajině.
        Přiznám se že jeho role mi je nejasná, slyšel jsem, že je považují za politechnologa Kremlu. Nicméně článek mi připadá zajímavý – jako by tu někdo utrpěl klasickým vzděláním..
        https://russian.rt.com/world/article/446944-surkov-krizis-licemeriya

        To se mi líbí

        • st.hroch napsal:

          Přiznám se, že jsem to četl (až do konce), ale do překladu se mi nechce. Ne proto, že pan Surkov píše bludy – to ne, a navíc jeho projev je docela poeticej a napovídá, že je vzdělán, ale pro mně je to spíš slohový cvičení – nebo ještě líp jakási esej, která ovšem nevypovídá ani o něm, ale hlavně o úkolu, kterej plní, nebo plnit má.. Je to chytrej chlápek, možná spíš výbornej taktik než stratég, kterej sice na pomyslným kremelským žebříčku učinil nějakej úkrok dolů, ale je pro VVP nejspíš i nadále velmi cennej.Jeho role v dnešní politice Kremlu mi, stejně jako Vám, není úplně jasná…

          To se mi líbí

  2. Cech napsal:

    Ruský pohled je vždy velmi zajímavý a zde nám předkládá, že prostě RF v Sýrii zvítězila no a nyní jsou US a naše jednotky v rámci NATO dosud umístěné v Sýrii nuceny Sýrii opustit.
    Kdepak; protože jak US tak naše jednotky umístěné v Sýrii mají mandát od OSN.
    Šéf Pentagonu James Mattis jasně a polopaticky nechápajícím z RF vysvětlil, že OSN dovolila USA vstoupit na území Sýrie, protože přijímala rezoluce proti teroristické skupině Islámský stát.
    Protože RF doposud stále ještě nepochopila, že pokud my budeme něco diplomaticky řešit, tak to bude pouze a jen v Ženevě a za přítomnosti umírněné opozice (kurdsko-arabských Syrských demokratických síl (SDF) ) které naprosto ukázkově osvobodily město Rakka.No a proto pokud bude v Sýrii byť i jen jeden bojovník IS, tak do té doby tam bude US i NATO.
    Proto ještě jednou James Mattis :
    „OSN prohlásila, že můžeme pronásledovat IS. A jsme a budeme v Sýrii proto, abychom ho zničili“.
    Pokud ovšem RF a ruské VKS nebudou chápat výše popsanou a námi, jak prosazovanou tak i garantovanou politiku v Sýrii, tak je bude nutné eliminovat.
    Prozatím postupujeme taktně a dali jsme jim první varování.
    https://cz.sputniknews.com/svet/201711146270268-letadla-americka-koalice/
    No a obdobně to bude s ČLDR, tu lehce přetáhneme na svoji stranu a jak je v článku i popsáno, tak se následně ekonomika RF utopí sama ve svých problémech.
    Protože my jsme pragmatici a můžeme se o svoji soft power a PR vždy doslova a do písmene opřít, proto pro nás pojem moci v oblasti mezinárodních vztahů nepatří k jednomu z nejkomplikovanějších, ale také k jednomu z nejdiskutovanějších jako v RF.
    Proto pro RF ohledně moci existuje trefné přirovnání, že pro ně je moc jako počasí.
    Pro US a pro nás z NATO, je moc jasně definována a konkrétně prosazována.Proto to podstatné co potřebujeme umíme vždy prosadit a žádná RF nám v tom nemůže nikdy zabránit.
    https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/454969-americane-nechali-z-rakky-odejit-stovky-bojovniku-is-vymenou-za-ropna-pole.html

    To se mi líbí

  3. Slim napsal:

    Neexistuje jeden ruský pohled. Tady komentátor kritický vůči politice Kremlu nabízí jiný pohled.

    http://www.ng.ru/politics/2017-11-13/100_echo13112017.html

    Zajímavý je hlavně závěr, ze kterého jsem vytrhl odstavec. Starý akademik Aganbegjan tam mj. uvádí čísla, svědčící o dopadu západních sankcí na ruskou ekonomiku

    Cегодня на конференции по экономике в Академии народного хозяйства и госслужбы академик Аганбегян привел очень интересные цифры – показатели с 2013-го по 2015-й год. Государственные инвестиции – падение 27%, инвестиции крупных госкорпораций таких как Газпром, Роснефть, РЖД, Росатом, Ростехнологии – минус 30%. Инвестиции в консолидированном бюджете – минус 22%. Инвестиционный кредит – минус 27%. Общие инвестиции в экономике – минус 11%.
    Это приводит к тому, что снижение в период стагнации и рецессии с 2013-го по 2016-й год в процентах: промышленность 3%, ВВП 4% и 4,5%, строительство 16%, инвестиции в основной капитал 15%, экспорт в 2 раза, образование и здравоохранение 10%, розничный товарооборот 15%, реальные денежные доходы 10%, конечное потребление домашних хозяйств.
    И восстановятся эти показатели… Инвестиции в основной капитал – в 2023 году, строительство – в 2023 году, экспорт – не ранее 2030 года, образование и здравоохранение – не ранее 2023 года, розничный товарооборот – 2023-й, реальные денежные доходы – 2021-й, конечное потребление домашних хозяйств – 2023-й год.

    Если предположим, что Путин знает об этом правду (про экономику), то вы понимаете, что для него важно, не взирая ни на что, нормализовать отношения с США с тем, чтобы снять те ограничения, которые есть на нашем финансовом секторе. Потому что там ключевая проблема состоит в том, что у нас достаточно большие сбережения граждан, но чтобы сбережения превратились в капитал, в инвестиции, должны быть финансовые посредники институциональные.
    У нас как в слаборазвитой стране или стране с развивающейся экономикой этим посредникам никто не доверяет, потому что деньги пропадут. Без международного финансового рынка решить эту проблему конвертацией сбережений граждан в накопления невозможно. А мы отрезаемся каждым буквально пакетом санкций от этого финансового рынка.

    Поэтому Путин, я думаю, все-таки, как человек, который столько лет у власти, понимает, что сейчас ему нужно, вот, ухватиться за этого Трампа как за то звено, слабое звено в цепи империализма, ухватиться, вытащить, подтянуть к себе и, все-таки, снять санкции для того, чтобы он… Потому что он столкнется рано или поздно с тем, что вот эти экономические депрессивные результаты скажутся на настроениях, включая политическое настроение масс.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Zde si myslím že Aganbegjan má oprávněné obavy a zřejmě Putin o stavu ekonomiky je nejen velmi dobře informovaný ale má i potřebné matematicky vymodelované scénáře a predikce.
      To jediné co nechce za žádnou cenu dopustit na rozdíl od Aganbegjana, je kleknout si na kolena a odprosit USA.
      „Если предположим, что Путин знает об этом правду (про экономику), то вы понимаете, что для него важно, не взирая ни на что, нормализовать отношения с США с тем, чтобы снять те ограничения, которые есть на нашем финансовом секторе.“
      Možná je to dané jeho naturelem nebo naturelem rusů ale zřejmě to bude mít hodně co společného s naturelem KLDR – > radši budou žrát trávu ale odprošovat USA evidentně nehodlají.
      No a následně potom závisí zdali to Putin (ekonomové a ekonomika ruska) uhraje i s těmi kartami které má k dispozici.
      KLDR to díky Číně snad ustál :
      „Speciální vyslanec čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zahájí v pátek návštěvu Severní Koreje. Zda bude čínský diplomat jednat o severokorejském jaderném programu, se neví. Oficiálním cílem cesty je informovat Pchjongjang o říjnovém sjezdu Komunistické strany Číny.“
      Dle mého pohledu je přeci jen dopad našich sankcí odlišný, než jsme v roce 2014 zpredikovali.

      To se mi líbí

    • poznamkovnik napsal:

      Nevím co pan akademik chce říct čísly, ale ten jeho závěr je uplný nesmysl.
      Jaksi si nevšiml, že to v Rusku znova směřuje k autarktní (soběstačné) ekonomice založené na reálném sektoru, a v tom okamžiku by bylo zajímavé jestli jeho čísla jsou finanční vyjádření nebo reálné statky.
      Sankce se hodí protože je možné vyhlásit protisankce a potichu tak ignorovat dohodu o volném obchodu, která zákonině vyhovuje pouze „vyspělým“ ekonomikám…

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Ano alespoň co se týká zemědělství to tak s některou produkcí už je. VIz vepřové.

        To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Soudruh akademik chtěl prostě těmi čísly dokázat, že „naše země nevzkvétá“, nic víc.
        Btw, kdo článek prolistoval, ví, že z Aganbega jsou tam jenom ta čísla.

        Ale, obraťme list. Jak se vám, poznámkovníku, líbí onen oficiózní seriál o Velké válce? Tak intenzivní propagace carismu se hned tak nevidí. Dokonce baron von Ungern-Sternberg, „poslední svého druhu“, jak ho nazývá Velké spiknutí (M. Sayers, A.E. Kahn, česky Praha 1949). Nedivil bych se, kdyby Vladimít Iljič utekl z mauzolea a vstoupil zase do ilegality.

        To se mi líbí

        • poznamkovnik napsal:

          Článek jsem prolistoval, ale připadá mi, že to si rovnou mohu pustit ČT a nemusím číst echo moskvy;-)
          Seriál jsem nestihl celý, je to takový podivný mix, nevím kterém dílu mne zaujalo, jako by to naopak mířili vzhledem k 2. sv. Car vzal pod přímé velení armádu příliš pozdě, příliš pozdě se ekonomika překlápěla na válečnou atd. atd.
          Máte pravdu takový zvláštní mix.

          To se mi líbí

          • Slim napsal:

            NĚKTERÝ současný ruský filmy mě přiváděj‘ do úžasu. To ani nemluvím o Kolčakovi, kterýho onehdy dávala telka, ale viděl jsem taky kus pokračovacího dílu Unaveni sluncem.

            A nevěřil jsem svým očím: nejenže plk. Kotov přežil lágr (to už tady mnozí zdůvodnili jako běžné 🙂 ), ale obživl, snad se mi to jen zdálo?, taky čekista, kterej na konci 1. dílu spáchal sebevraždu. Bylo to tam nějak vysvětlený, nevíte??
            Nebo je to prostě návrat Šerloka Houmlese?

            Je ovšem taky pravda, že takové Vozvraščenije je naprostý skvost, asi to nejlepší, co jsem viděl z filmů po roce 1986

            To se mi líbí

            • poznamkovnik napsal:

              Přiznám se že jsem neviděl a nechal si ujít. Samozřejmě odraz ideologie ve filmu je zajímavé téma. Jsem zvědavý kde se jim tam intepretace historie nakonec usadí.
              Ale alespoň se snaží ji diskutovat a tím pádem snad i porozumnět aztímco u nás o tom dost pochybuji..

              To se mi líbí

        • poznamkovnik napsal:

          Tak jsem se podíval, vlastně asi dodíval, tedy jestli se díváme na to samé…

          http://www.youtube.com/playlist?list=PLhuA9d7RIOdaPM9tBwNA6nDF4yszMucl7

          Ze začátku jsem tam taky vnímal tu propagaci carismu, ale jak zdá se od 5. dílu jí postupně ubývalo až z toho cara pak vynechali, bohužel rok 1917 radši šikovně obešli pár větama..

          Pak jsem si dohledával Brusilova a to jsem nevěděl..
          dle wiki..
          On 30 May 1920, during the Polish Eastern offensive of the Polish-Soviet War Brusilov published in Pravda an appeal entitled “To All Former Officers, Wherever They Might Be”, encouraging them to forgive past grievances and to join the Red Army.[3] Brusilov considered it as a patriotic duty of all Russian officers to join hands with the Bolshevik government, which in his opinion was defending Russia against foreign invaders.

          což mi jen opět potvrzuje jak to tam bylo složité

          To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      No, já bych toho pána nebral tak doslova- ne proto, že je mu už hodně přes 80, ale především proto, že byl, pokud si vzpomínám, jedním z hlavních našeptávačů Gorbačovových.v ekonomický oblasti. A co tam se dělo …dorazili za Jelcina Čubajs a spol.

      To se mi líbí

    • hans napsal:

      … Потому что там ключевая проблема состоит в том, что у нас достаточно большие сбережения граждан, но чтобы сбережения превратились в капитал, в инвестиции, должны быть финансовые посредники институциональные.
      У нас как в слаборазвитой стране или стране с развивающейся экономикой этим посредникам никто не доверяет, потому что деньги пропадут. Без международного финансового рынка решить эту проблему конвертацией сбережений граждан в накопления невозможно….

      Tady jsem pana ekonoma nepochopil. Říká že ruské banky mají dostatek peněz, které si u nich uložili jako úspory občané, ale nejsou schopny je přeměnit v kapitál (půjčit je podnikům), protože jim (bankám) nikdo nevěří. A proto Rusko potřebuje přístup na západní finanční trhy, aby se úspory občanů změnily v půjčky podnikům.

      Nechápu. Když ruské banky předají úspory občanů západním bankám, aby je ty investovaly, tak z toho budou těžit ty západní banky, a příjemci jejich úvěrů. Ale zahádou je jak to pomůže ruským podnikům.

      To se mi líbí

      • st.hroch napsal:

        V tom je ten fór, protože nijak a to ani není cílem. Domnívám se, že prakticky celý ruský vedení si uvědomuje, že Západ Rusku pomůže leda tak zatlačit voči.. Blbý ovšem je, že toto vedení nekope na stejnou bránu…

        To se mi líbí

      • poznamkovnik napsal:

        Viz. Navajův seriál o penězích, zjednodušeně řečeno Ruská centrální banka reguluje objem peněz v ekonomice vzhledem k dolaru a zahraničním investicím, což brzdí rozvoj ekonomiky.. a neumožňuje se ekonomice rozvíjet

        To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Skvelý postreh. Chcel som k tomu ešte niečo pripísať, ale bolo by to v podstate to isté, čo vedľa sformuloval Poznámkovník.
        Rusko teda cielene brzdí úverovú expanziu a zároveň je to hlavný bod Putinových ekonomických oponentov. Zaujímavé je to, keď to vztiahneme na seba, lebo „priame zahraničné investície“ a ich podpora je hlavná mantra všetkých našich liberálnych politikov.

        To se mi líbí

        • poznamkovnik napsal:

          Předpokládám, že se zde míní oponenti spíše nalevo ne ti liberální, kteří to chtějí ekonomiku plně podřídit západnímu systému.
          Čímž chci naznačit že VVP je někde uprostřed a z obou stran se na něj valí hromada kritiky a připomínek – přesto si udržuje vysoký rating. Už to samo o sobě zajímavá situace.

          Líbí se 1 osoba

  4. NavajaMM napsal:

    Vďaka za tento pohľad, oceňujem kvôli nedostatku času a nemožnosti sledovať všetko.
    Pekne to doplnil a oživil Slim, tak by som ešte kvôli celkovému obrazu o výkonnosti ruskej ekonomiky doplnil niekoľko obrázkov.
    Na úvod – asi dve desaťročia je priemerný reálny rast svetového HDP na úrovni 3 %, pričom rast takmer spolovice ťahajú štáty južnej a východnej Ázie.
    Na úvod – ako etalón, ako vyzerá vývoj HDP USA:

    a v porovnaní s USA teraz vývoj HDP Ruska:

    To se mi líbí

  5. NavajaMM napsal:

    Porovnaním predchádzajúcich dvoch grafov sa nám ukáže iný príbeh. Putin je prezidentom Ruska od roku 1999 a desaťročia Rusko v raste HDP predbiehalo USA, pričom tie síce rástli, ale podpriemerne.
    Doplním ešte vývoj Ruského HDP z iného pohľadu, nejde o reálny HDP, ale nominálny, o to viac budú zreteľné výkyvy v čase:
    https://d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/russia-gdp-growth-annual.png?s=rudpryoy&v=201711131314v&d1=20070101&d2=20171231

    1. Jednak by som na základe tohto grafu skôr uveril Hrochovmu Jevstafjevovi, že Rusko momentálne to zrušenie sankcií naliehavo nepotrebuje. Keby pred rokom, nepoviem, ale zdá sa, že sa už otriaslo.

    2. Zdá sa, že na ekonomiku Ruska mala podstatne horší vplyv finančná kríza v 2008, než dlhodobé celosvetové sankcie a keby mi niekto zdôvodňoval, že Rusko sa nutne musí ekonomicky viac primknúť k Západu a urobiť všetko pre zrušenie sankcií, musel by mať veľmi dobré dôvody a pravdepodobne aj úplne iné čísla.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      K těm sankcím! Znáte to, malý dítě chodí s maminkou do všech těch bazénovejch školek a škol už od kojeneckýho věku, bazénová lobby z toho profituje, maminky platěj jak mourovatý, všichni sou unešený, jak se dítě nebojí vody a výsledek? Přesně takovej, jako všechno co vezmou deprivanti do ruky. Dítě se sice vody nebojí (samozřejmě s maminkou, která ho v tý vodě všelijak nadnáší a přidržuje = zachraňuje), jenže až na jednu dost podstatnou maličkost = plavat samo neumí. Střih. Sem sice nechodil od kojeneckýho věku do bazénů, ale v předškolním věku mě táta vzal do rybníka, ukázal, co mám dělat, párkrát mi nasadil kruh, ale byl nevoblomnej, protože věděl, že cílem toho všeho je mě naučit plavat.
      No a když to furt nešlo kvůli strachu, tak, zkrátím to, hodil mě do vody a dělej, jak umíš. Touha žít byla větší než cokoli jinýho, styl-nestyl-čuba-první vynoření se-nadechnutí se a když sem myslel, že je ámen, najednou tam byla ta pevná ruka mýho táty a záchrana jistá. Po tý hrůze uklidnění, znovu vysvětlení a kluku snaž se už sám. Výsledek, vody sem se sice ještě nějakou dobu bál, ale k prvním tempům se přidávaly další a další až ejhle, človíček plaval.
      Hloupej ten, kdo si myslí, že sankce můžou životaschopnýho jedince udolat. Naopak, životaschopnej jedinec se ke svýmu cíli dostane sice těžko, ale mnohem rychleji, avšak několikanásobně silnější. Rusák má spoustu negativních vlastností, ale rozhodně se mu nedá upřít životaschopnost. Hloupej ten, kdo s ním nechce v míru, klidu a rozumně spolupracovat, moc hloupej. Poznáte je u bazénů, vody se nebojej, ale nikdy do něj neskočí, jo a ještě, furt si platěj tu bazénovou lobby.

      Líbí se 1 osoba

      • NavajaMM napsal:

        Pekný príklad. Bol som na tom s plávaním podobne. Rodičia ma aj dali do kurzu, ale vtedy som mal ešte priveľký rešpekt z vody a tréner sa mi nevenoval individuálne, takže som sa naučil len tie základné pohyby. Na blbnutie s kamarátmi v bazéne pre neplavcov mi to stačilo. Potom ma raz ktosi z roztopaše sotil do trojmetrovej vody. Kým som letel, tak som sa zmieril s tým, že umieram, ale pod vodou som si všimol, že telu sa ešte nechce a inštinktívne sa trepoce v tých naučených základných pohyboch, až som to nejako dotrepotal k rebríku.
        Veru tak, priateľu, niet nad vlastnú skúsenosť a vlastný pohľad na to, čo sa s človekom v skutočnosti deje.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          jenže já bych chtěl vopravdu vidět ten styl toho Putinova plácání v tý vodě od dob Jelcina přes ty sankce a jiný zhovadilosti těch mírotvůrců, že z toho nakonec vyšel silnej jak bejk až tak, že z něho maj teď všici hnědý trencle.

          Líbí se 1 osoba

          • poznamkovnik napsal:

            Tak tuhle otázku si klade i spousta lidí v Rusku, viz ten odkaz který jsem dával výše „Ruská dýmová clona“ i podle oficiálních statistik a vyjádření i ruských politiků vládne krize, ale mezitím moderní fabriky a infrastrukturní projekty rostou jak houby po dešti…
            Až to začíná připomínat klasickou ruskou metodu, které se říká maskirovka..;-)

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              nerozumíme si, to už píšete o plavání, já měl na mysli to Putinovo plácání a první nedobrovolný nalokání. Ještě teď si velice dobře vzpomínám na vrávorajícího Jelcina a tu svoloč kolem něho, až někde za ním v pozadí u stěny sem si všiml přikrčenýho Putina, ale už tehdy na mě dělal dojem, že tam jaksi nepatří.

              To se mi líbí

  6. NavajaMM napsal:

    Ešte jedna pripomienka k číslam a percentám o ruskej ekonomike. Je treba sa vždy opýtať, či ide o údaje v rubľoch alebo dolároch. Prepad ruskej ekonomiky kvôli vývoju kurzu vyzerá podstatne horšie v dolároch.

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Mám taky málo času (a chuti hledat ve statistikách to, co vím, že tam je). Takže jenom pár poznámek.

      Oba víme, že k porovnání dvou ekonomik nestačí srovnat JENOM tempa růstu. Zvláště ne u rozdílně velkých (HDP RF je – od boku – asi na úrovni Itálie) a zejména ne u ekonomik, dosud se rozvíjejících (což je Rusko i Čína. Fáze industrializace přináší vysoká tempa, stejně jako růst z nízkého základu.). Musí se zohlednit taky abs. velikost ek. a jiné věci

      Kromě toho, vysoký růst u RF v Putinově éře je dán taky a zvlášť vývojem cen ropy. V desetiletí 1999-2008 stoupla cena víc než 5x, z cca 18 $ na 98 (za barel Brentu). No a RF je druhý největší vývozce ropy na světě, o prsa za Saudy.

      Máte pravdu, že je problém s vykazováním v různých měnách, proto je nejlépe se držet profesionálně opracovaných dat vhodných pro mezinárodní srovnání. Tedy MFF, Eurostat (tam si nejsem jistý, vedou-li Rusko) a asi OSN (s těmi nemám zkušenost). Národní statistiky se pro tohle moc nehodí.

      Nemůžu se nějak dostat do tabulek všech základních ekonomických ukazatelů na konci The Economistu, to je taky dobrá orientace, a to každotýdenní.

      * * *
      RF má jinak velký problém demografický a velký brain-drain. Vidím tady (a to je jenom Praha) mnoho mladých Rusů. Ti s kterými jsem mluvil tu většinou studují.

      A odešlo mnoho špičkových vědců. Nejlepší ukazatel, který mě tak zase od boku napadá je, že asi z 8 sovětských špičkových matematiků (Fieldsovských laureátů) je doma jen jeden – a ten nepracuje v oboru. Ostatní US university, Francie, snad i Německo.

      Tolik jen ve spěchu.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Chápem, neprotirečím, v zásade máte pravdu, no v grafoch, čo som uviedol som sa snažil dostať do kontextu argumentov pána akademika. On hovoril o prepade a o úbytku investícií. Porovnaním som chcel dokumentovať, že to do veľkej miery nie je len problém Ruska.
        O porovnávanie výkonnosti Ruska a USA nešlo, šlo o dynamiku v čase.
        Ešte poznámka k tej metodike Eurostatu a pod. Presne to je platforma, ktorá nahráva prozápadným Putinovým kritikom, lebo pracuje s dolárom, prípadne EÚ a tým cez vývoj kurzu rubľa oproti doláru ešte zvýrazňuje strmosť a hĺbku vývoja. Pre zahraničných investorov je to samozrejme najrelevantnejší obraz, lebo oni budú inkasovať výnosy v dolároch, ale pohľad občana RF je zásadne iný.
        Teraz záleží, kam sa mentálne cítime patriť my a ja sa medzi dolárových investorov nepočítam.

        To se mi líbí

        • peter. napsal:

          NavajaMM
          Pravdou je,že RF sa ekonomicky darí aj vďaka vysokým cenám ropy.No na dvere klopú prezidentské voľby a začínajú sa diať veci.Putinov výnos o „deofšorizácii“ Medvadevova
          vláda odignorovala a RF opúšťa naďalej neuveriteľné množstvo peňazí.Oligarchovia majú Putina tiež na háku a kvôli obavám z ďalších sankcií vývoz peňazí z Ruska znásobili.

          Je pravda,že sankcie pomohli významne oživiť najmä ruský agropotravinársky sektor(samozrejme,aj iné odvetvia) a štátu nielenže nespôsobili očakávané škody,ale mu naopak v niektorých smeroch pomohli.No iné je to s ruskými (vlastne väčšinou neruskými) oligarchami.Tí sankciami strácali a preto svoje podniky preniesli do „ofšórov“.Tým pripravili RF o také množstvo peňazí,že keď som si pozrel to video,tak sa mi to nechcelo ani uveriť.Tento trend vývozu peňazí z Ruska pokračuje.Ako som spomenul,idú voľby.A oligarcha je vždy najprv služobníkom peňazí,vlastného bohatstva a vlastenectvo,ak niečo také vôbec pociťuje,je u neho až na konci jeho hodnotového rebríčka.Ruskí(neruskí)oligarchovia majú možnosti aj prostriedky na to,oby Putinovi zlomili väz.A keď im v tom pomáha Medvedev a jeho vláda,tak je to podľa mojej mienky dôvod pre Putina,aby sa začal obávať.Alebo,aby pristúpil k tvrdým opatreniam.Pomohlo by,keby sa do neho reinkarnoval Stalin.:-) Každopádne,silové ministerstvá a novovytvorenú Národnú gardu má v rukách prezident RF.

          To se mi líbí

          • poznamkovnik napsal:

            .A oligarcha je vždy najprv služobníkom peňazí,vlastného bohatstva a vlastenectvo,ak niečo také vôbec pociťuje,je u neho až na konci jeho hodnotového rebríčka.
            což začíná nápadně připomínat situaci před rokem 1917..

            To se mi líbí

          • st.hroch napsal:

            Jak to tato ruská liberastická vláda „myslí upřímně“, svědčí čísla rozpočtu. Na příští – volební – rok poněkud navýšila výdaje na sociálku a vzdělání, ale pro rok násedující počítá s jejich prudkým ořezáním. Těm mládencům a paničkám jde totiž o holý živobytí, protože jim pindosové dali nůž na krk – buď sestřelí Putina, nebo o všecko přijdou. Pokud jde o tu sílu v závěru, tak bych si nebyl tak docel jist jejich kompletní loajalitou. Putin sice v posledním roce provedl docela rozsáhlý čistky ve velitelským sboru, nicméně největším rizikem je pro něj právě jeho nejbližší okolí – není co závidět.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              jo

              To se mi líbí

            • peter. napsal:

              „Pokud jde o tú sílu v závěru,tak bych si nebyl tak docela jist jejich kompletní loajalitou“…
              To ani ja.A nepatrím k nekritickým adorantom Putina.No musím vo svojich úvahách akceptovať jeho nesporné schopnosti pri riadení štátu akým je RF.Preto si myslím,že je dostatočne schopný ohodnotiť aj schopnosti ľudí ktorí ho obklopujú a s ktorými je nútený pracovať.Tiež si myslím,že dokáže vyhodnotiť hrozby ktoré pre jeho režim zo spolupráce s takými ľuďmi vyplývajú.
              Tak v prvom rade vyhodil z funkcie šéfa tajných služieb nedôveryhodného Fradkova a vymenoval na toto miesto jedného zo svojich najbližších spolupracovníkov,kolegu z KGB,Naryškina.
              V armáde a vo vojskách Ministerstva vnútra previedol rozsiahla čistky.Armádu má pod palcom Putinov človek,Tuvinec Šojgu.Tuvinci,napriek tomu,že počas II.svetovej vojny nepatrili do zostavy ZSSR a tá vojna sa ich fakticky netýkala,vyslali na front svoj zbor,ktorý naháňal Nemcom hrôzu svojou zúrivou krutosťou a odvahou.Nemci ich nazývali „čierna smrť“ a aj Stalin sa o nich vyslovoval s veľkou úctou.Do ich velenia nijakým spôsobom nezasahoval a aj svojim maršalom nariadil,aby sa k Tuvincom správali s úctou a rešpektom.Po vojne sa Tuva sama a bez nátlaku rozhodla stať sa súčasťou ZSSR.Preto predpokladám,že Šojgu ako Tuvinec bude Putinovi verný.Ostáva Národná garda,ktorá vznikla z iniciatívy Putina v minulom roku.O nej sa píše tu:
              https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/389291-narodna-garda-je-poistkou-putina-tvrdi-analytik/
              Takže mi neostáva nič iné ako dúfať,že Putin je pripravený na všetky eventuality .Aj na odvrátenie pokusu zbaviť ho moci.Ak k takému pokusu dôjde,tak naozaj bude musieť siahnuť ku stalinskému „štýlu“riadenia štátu.
              Napokon,nedávno na „Valdajskom klube“ sám prehlásil,že nepriatelia Ruska považujú jeho prejavy dobrej vôle a ochotu riešiť vzájomné problémy a konflikty zmierlivým spôsobom za slabosť.S tým je koniec…povedal.

              To se mi líbí

  7. jaa napsal:

    Především díky za vyhledání a překlad. Je to ještě tak na dvojí přečtení a vstřebání. Já ale z jiné stránky. Lidskáúpaměť je zvláštní. když jsem četla Da-nang – něco zablikalo a já šla hledat na WIKI. Hmm, Nejen že našla , ale tak trochu se obnovilo . Vždyť je to to místo – odkud museli amíci v roce 1975 fofrem zmizet po prvním katastrofálně neúspěšném pokusu ovládnout tuto část Asie. Kde byla de fakto zabržděná ta šílená válka co stála tolik utrpení a lidských životů.
    No a zatím co evropané se takových míst dotýkají většinou jen v pietě za nesmyslné ztráty životů, amíci si snad myslí , že jim pomohou obnovit či pomoci při dokončení realizaci dávných cílů.
    Proto asi tam ta konference a proto asi nemastné/neslané vystoupení zástupce ameriky. On snad vážně čekal, že jim bude ustoupeno?
    Z logiky věci si myslím, že to dopadnou stejně, jakov roce 1975. Holt, kdo se nepoučí z historie – musí si ji zopakovat.

    To se mi líbí

    • Mongol napsal:

      Zajimavy je, ze Ho Chi Min americany ctil jako spojence a vazil si jejich pomoci v boji proti Japoncum. Az po WWII, kdy americani zacali podporovat Francouze a Viet Minh porazil Francouze, zacali byt nepratele. Spis to souviselo se zmenou politiky od FDR k Trumanovi a Eisenhowerovi. Nevidel bych v USA politice kontinuitu, spis oportunismus.

      To se mi líbí

  8. brtník z brlohu napsal:
  9. jaa napsal:

    Na vědomí – na TV Max dávají film Práče

    To se mi líbí

  10. K-k. napsal:

    OT: Urozenýá pane Bavore, poštovský panáček jede… 😉

    To se mi líbí

  11. peter. napsal:

    Prepáčte mi príspevok mimo témy,ale mňa neskutočne potešilo,že sa konečne do toho čiernoprdelníckeho tchora nikto obul.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/A-jejda-Tomase-Halika-prosetruje-policie-Jde-o-podvod-ktereho-se-mel-udajne-dopustit-Zde-se-dozvite-o-co-jde-512357

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Podľa toho, ako sa bežne vyjadruje, ma prekvapilo, že má vysokoškolské vzdelanie.

      To se mi líbí

      • st.hroch napsal:

        Ale on to není žádnej blbec – soudě podle vyjádření jednoho z mejch dětí, který u něj skládalo zkoušku, vedli spolu docela hustej a osvícenej rozhovor. Nicméně jsou mi odjakživa podezřelí ti, kteří vedou svatouškovský řeči a kážou morál… On navíc nebudí dujem katolickýho potentáta – spíš bych ho viděl v jiný konfesi…

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Nejde o to, že by som ho považoval za blbca, ale on považuje za blbcov verejnosť (teda aj mňa). Získal som voči jeho spôsobu argumentácie averziu pri tej afére medzi Zemanom a Hermanom, čo sa týkala návštevy Jeho svätosti Dalajlámu.
          Hovoríte osvietený… Áno, katolícky kňaz, čo vedie otvorený rozhovor s Dalajlámom vyzerá veľmi osvietene. Možno to nie je len Halíkova vina, ale neznášam ten postmoderný prístup k životu, ktorý si aj on osvojil, a spôsobom formulovania argumentov ho vnucuje aj mne.

          To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Blbec to není, ale silnej oportunista. Můj kamarád s ním studoval (sociologii nebo psychologii, už nevím) a říkal mi, že vystoupení za studenty při promoci v Karolinu držel právě TH.

          Kdo si pamatuje 70. roky, ví, tak taková čest se nesvěřovalo kdekomu. Leda snad že by okouzlil dámy na studijním svou dikcí. Ale o tom pochybuju, u nás na matfyzu vedla studijní kovaná s. Bártíková, že by zrovna na FF byla nějaká adhokérie??
          Jsou prostě typy, které dokážou vždycky vyplavat na povrch.

          To se mi líbí

        • peter. napsal:

          To čo na T.H. vadí,nieje hodnota jeho IQ alebo jeho rétorické schopností.Je to otázka jeho charakteru a toho,že sa prepožičal k šíreniu ideológie tzv.“postmoderny“ a napomáhaniu sorošovským aktivitám.
          Obhajuje všetky tie zvrátené neoliberálne experimenty na ľuďoch akými sú multikulti,práva sexuálnych menšín,genderizmus,feminizmus,jednopohlavné manželstvá a všetky tie postmodernistické sračky.U neho je to o to odpornejšie,že je katolíckym kňazom(aspoň sa za neho vydáva).Pôsobí odpudzujúco a nedôveryhodne.
          Dobre to vystihol NavajaMM:“Nejde o to,že by som ho považoval za blbca,ale on považuje za blbcov verejnosť(teda aj mňa)“.

          To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Ešte sa k tej veci vrátim, ako o tom rozmýšľam – práve Dalajláma je krásny príklad toho postmodernizmu v politike. Keby si Halík a spol. Dalajlámu naozaj vážili, tak by voči Číne, keď mávajú Tibetskými vlajkami, podporovali postoj Dalajlámu. Lenže to tak nie je. Oni akcentujú jedine proamerický postoj voči Číne a ako vyplazený jazyk zneužívajú Dalajlámu. Bez ohľadu na jeho skutočné posolstvo, ktoré vo svete šíri a bez ohľadu na JEHO oficiálny postoj k Číne. Ozaj, viete niekto, ako dnes Dalajláma hovorí o Číne? A do akej miery to zodpovedá tomu, čo kričia mávači vlajkami Tibetu?

          To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.