Je k čemu?


Tak jsem dnem 21.10.2017 vstoupil do řad opovrhovaného řádu Seniorů, jinak též zvaných „starobní důchodci“.

Předcházela tomu už začátkem letošního jara návštěva na sociálce. Prostředí kultivované, funkční vyvolávací systém, úřednice vstřícná. Společně jsme konstatovali, že mám v jejich ústředí všechny potřebné podklady s výjimkou půl roku studia kdysi před více než čtyřiceti lety. Zaváhal jsem, zda to stojí za snahu nějak tu dobu doložit, neb potřebné roky odpracované mám, leč úřednice mi sdělila, že zde u nás na univerzitě na studijním oddělení jsou velmi vstřícní a že to dohledají a dokonce mi na ně dala spojení.

Tak jsem se s těmi univerzitními dámami spojil, a ony skutečně byly vstřícné a poslali mi potvrzení, že jsem tam fakt v šerém dávnověku v uvedené době studoval na fakultě té a té.

Letošní léto jsem si zkusil takovou jakousi generálku na důchod. Klientům jsem oznámil, že dva měsíce nehodlám pracovat a aby mě kontaktovali jen v případě ohrožení života, což plně respektovali – pracoval jsem po tu dobu asi dvě hodiny celkem.

A víte, že to bylo bezvadné!? Chodil jsem pravidelně cvičit a plavat, drobné nákupy se staly procházkou a nikoliv štvanicí, posezení na zahrádkách před kavárnami s četbou denního tisku, proloženo občasnými telefonáty se Slimem a dalšími. Půl dne jsem strávil na střelnici a tak vůbec… A u svých staříků, co jich mám ještě pořád požehnaně, jsem strávil více času a v klidu a oni byli nadšení. Vyjel jsem si také se třemi vnuky do Budapešti na pár dní (já vím, Bavore, dlužím o tom napsat) a bylo to prima, i když extrémně drahé.

Podruhé jsem sociálku navštívil začátkem září a s vítanou pomocí úřednice jsem podal žádost o zařazení mezi starce (a stařeny, pardon). Byla k tomu třeba ještě návštěva banky pro jakési potvrzení, ale celkem vzato to nebyl nijak náročný či obtížný administrativní proces. Tři týdny na to mi do vlastních rukou přistálo rozhodnutí odkudsi ze sociálních výšin, že teda jo, že jsem splnil všechny náležitosti a že mi vypočetli…. No, na důchod asi docela dobré, někde asi tak na úrovni průměrného čistého platu v naší zemi, myslím si. Ale na život málo, to dá rozum, s mojí a Labutinou spotřebou.

Další taktika je nastavena tak, že budu postupně polevovat v pracovní činnosti, čímž poklesnou i výdělky. Moje účetní mě seznámila s daňovými a dalšími podmínkami pro výkon mé živnosti, a ono to není tak úplně špatné a nelogické. Bude to „vedlejší činnost“ a od toho se ty podmínky odvíjejí. Budu z těch peněz žít jako dosud, ale už nebudu vytvářet další rezervy, s výjimkou stavebního spoření a penzijního připojištění. A až za rok/dva/tři přestanu pracovat úplně, začnu z těch dosud za dlouhá léta vytvořených rezerv čerpat.

Přemýšlím o tom, jak by to vypadalo, kdybych se živil nějakou fyzickou prací, nebo kdybych musel chodit denně na osm hodin do práce – zda by se mi ještě chtělo….?

Takže mi můžete gratulovat, je-li k čemu. Protože už od dob antických je známo, že bohové se nejvíc baví, když sledují naše plány do budoucna.

Výpočet důchodu – zajímavá disciplina

Zahloubal jsem se do „Osobního listu důchodového pojištění účastníka řízení“ (tedy do svého). Od roku 1986 je tam pro každý rok uvedená výše příjmu (vyměřovací základ), z níž jsem odváděl kromě daní a nemocenského pojištění také příslušnou dávku na penzijní pojištění.
Ke každému roku je též uveden tzv. koeficient nárůstu, tj. (pokud to dobře chápu, a asi jo), kolik by to znamenalo dnes nejspíš po (částečném) zohlednění inflace – a z toho se ten důchod nejspíš vypočítává.
Je to nanejvýš zajímavé. Zde několik příkladů:
1986                  42 537,- Kč              koef. nárůstu    9,5248             (vynásobeno:    405 156,-)
1991                129 419,- Kč                                      7,44350                                  963 524,-
1996                859 124,- Kč                                      2,9177                                 2 506 666,-
2001                597 801,- Kč                                      1,9284                                 1 152 799,-
Dál si nechám čísla pro sebe, z důvodu ochrany svých osobních údajů J. Nicméně koeficient stále klesá, až spadne na 1,4080 v roce 2006, na 1,1251 v roce 2011 a na 1,000 v roce 2016, který je poslední, který se mi započítává.
Koeficient tedy klesl v období 1986/1996 na 31%, v roce 2006 na 15% (vztaženo k roku 1986) a na pouhých 10,5 % v roce 2016 (opět vůči roku 1986).
A tak můj vůbec nejvyšší roční příjem (1 018 799,-) se mi započítal jako 2 459 788,-. Kdybych takový (stále opravdu slušný) přiznal v roce 2016, koeficient 1,000 by tu částku pochopitelně vůbec nezměnil.
To jsem býval zaměstnanec. Od roku 2002 jsem už jen a výhradně osoba samostatně výdělečně činná, příjmy jsem legálně optimalizoval, tudíž jsem vykazoval významně nižší vyměřovací základ. Na „stará kolena“ jsem vytvářel rezervy na vlastní účet bez účasti státu, což považuji za racionální řešení.
Relativně slušný důchod (na české poměry) jsem si tedy založil převážně v 90.letech, kdy se mé podle koeficientů „přepočtené“ vyměřovací základy pohybovaly v rozmezí přibližně tři čtvrtě milionu až po 2,6. Koeficienty poklesly v té době z 8,5914 na 2,0928 (což je za celé období ten největší sešup). Když jsem v roce 2011 vykázal vyměřovací základ cca 450 tisíc Kč (za období OSVČ vůbec nejvyšší), koeficient 1,1251 už z toho udělal jen něco málo přes půl milionu.
Spočítám-li jen tak „přes palec“ rozdíl mezi svým důchodem a důchodem průměrným, vychází mi, že za rok inkasuji na důchodu cca o nějakých sto tisíc víc. Za deset let to bude přibližně milionový rozdíl. Při dožití nějakého průměrného věku 78 let, tedy za patnáct let, to bude cca milion a půl. Za stejnou dobu jako OSVČ jsem soukromě vytvořil rezervu přece jen podstatně vyšší, byť na úkor nižšího vyměřovacího základu – ale bylo to významně efektivnější.
Respektuji nutnost určité „důchodové solidarity“ mezi různými příjmovými skupinami. Je dobře ale současně přiznat, že pro mírně nadprůměrně honorovaného jedince (můj případ) je platba do veřejného systému přece jen poněkud nevýhodná. Ať takový jedinec odvádí do systému kolik chce, rozdíly v důchodech jsou nakonec poměrně marginální.

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy postřehy se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

87 reakcí na Je k čemu?

  1. jaa napsal:

    A teď si představte, jaké by mohly být důchody, kdyby pantáta tunel neukradl do rozpočtu – 330 miliard na důchodovém kontě? Ju a já měla v roce 86 koef. 3,93. Hmm

    http://magazin.cz/lifestyle/11253-humanitarni-bombarder-pantata-tunel-a-strejda-becherovka?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

    Nezávidím, přeju.

    To se mi líbí

  2. Jos napsal:

    Vy jste pane Hudče vlastně mladík. Tedy ve srovnání se mnou. Ale pocit, že bych daleko raději měl ten vyměřovací základ než vyměřený důchod asi máme obdobné.

    To se mi líbí

  3. vonrammstein napsal:

    Takže Vy mě odmítáte živit?

    To se mi líbí

  4. vittta napsal:

    No to je skandál, tak celé roky tyjete z nebohých zaměstnanců tím, že nic do důchodového odvádíte jen nepatrný zlomek co oni, a teď ještě chcete peníze?
    To jsou ty žáby na prameni našich budoucích úspěchů, samozřejmě v rámci EU.
    Ale Babiš to tak nenechá, zvýšit živnostníkům odvody a snížit důchody!
    I když Babiš….tyhle výkřiky bylo spíše slyšet od vysoce levicové a sociální ČSSD!

    To se mi líbí

  5. Slim napsal:

    OT a to hned dvakrát. Omlouvám se, Jardo

    Máme dnes 500 let od wittenberských tezí. Film jsem včera neviděl, tak snad dnes večer.
    Souvislost Reformace s Guttenbergem jsem si nikdy neuvědomil.

    http://www.ceskatelevize.cz:8080/ivysilani/11701725165-martin-luther/21738256319

    A tohle je taky docela zajímavé. 🙂

    https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/putin-odhalil-moskevskou-zed-narku-v-projevu-odsoudil-stalinske-represe-disidenti-protestuji-39164?dop-ab-variant=&seq-no=2&source=hp

    To se mi líbí

  6. bob napsal:

    Velmi oceňuji práci, kterou si autor článku dal. Článku nelze nic vyčíst.
    Spravedlnosti se zřejmě nikdy nedočkáme.
    Poslední Babišův slib (a není sám, kdo to tak chce) je přidat všem důchodcům stejně. Tím se rozdíl mezi těmi, co odváděli málo a hodně zase o něco sníží (relativně).
    Osobně si rovněž myslím, že důchod by měl odrážet částku, kterou odvedu a zároveň by měl být stanoven minimální důchod umožňující důstojné stáří (:- :-)).
    Osobně nevidím důvod, proč by neměli všichni přispívat stejnou procentuální částku ze svých příjmů. Aby to bylo z příjmů musí být EET, popřípadě stanoven minimální základ pro ty, kteří vykazují „ztrátu“ (proč tedy podnikají?)
    Takové ty řeči, že musí investovat, nemají dovolenou, musí pracovat i když jsou nemocní atd. aspoň na mě neplatí, odpovídám, že jsou svými pány, mají neomezenou možnost se rozvinout a vydělat si přesně tolik, kolik je rozdíl mezi výnosy a náklady (minus samozřejmě odvody), což zaměstnanec samozřejmě nemá (ten mnohdy „vydělá“ méně, mnohdy více.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Osobne si myslím, že fyzické osoby – zamestnanci a živnostníci – by zo svojich príjmov do sociálneho systému nemali odvádzať nič. (Ako si štát môže hovoriť, že je sociálny, keď si ľudia aj tak všetko platia sami, aj keď solidárne?)
      Je tu málo priestoru, aby som toto obhajoval priamo tu, ale aspoň skúsim prebudiť chrobáka v hlave.

      To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      minimální základ pro odvody na sociální pojištění existuje,je navázán na průměrnou mzdu.
      jelikož průměrná mzda neustále roste tak to znamená,že rostou odvody i pro ty co jsou ve „ztrátě“.

      „babišův slib a není sám kdo to tak chce“

      ano,máte pravdu.
      i prezident by to tak chtěl,je to jeho dlouhodobý názor,poprvé jsem to od něj zaslechl už před čtyřmi roky.

      To se mi líbí

  7. čtenář napsal:

    je k čemu gratulovat,takže gratuluji.

    teď ještě ten roadster pořídit anebo raději kabriolet,ať můžete jezdit po těch výletech s nebem nad hlavou s labutí i třemi vnuky společně.

    To se mi líbí

  8. Bavor V. napsal:

    Zatím dobré. Jarda ví, že jsem se obával negativních reakcí zejména na druhou část článku. Doufám že stávající trend vydrží. Ostatně většina z diskutujících tu hranici už překročila také, tak snad proto už závist nehrozí.

    To se mi líbí

  9. NavajaMM napsal:

    Závisť by nebola na mieste. Jednak je to tak, ako v závere píše pán Hudec. Odvody jednotlivca sú kvapkou v mori a nikto z dôchodcov by nič citeľného, keby mal pán Hudec menej.
    Druhá vec je, že vzorce na výpočet dôchodku a jeho koeficienty sú také, aby aj pán Hudec dostal cez dôchodok len zlomok toho, čo za života prispel. Verím, že to veľmi dobre vie aj pán Vitta a z jeho strany bolo to zavrčanie takým priateľským šťuchnutím pod rebrá. 🙂

    To se mi líbí

  10. Slim napsal:

    Ono je spíš k posrání, že matka 2-3 dětí, s průměrným výdělkem dostane tak polovinu toho co Jarda (potažmo někteří další z nás). Z čehož jak zřejmo, se moc vyžít nedá. Pokud se nestarají děti, nebo nemá výdělečně zdatného manžela a nežijou úsporně.
    Moje babička měla 4 syny, jeden umřel malý, jeden asi ve 12 na apendicitidu, jeden až v 27. Takže do stáří přežil jenom táta.
    Měla v 60. letech důchod kolem 4 stovek. Ale byla to čilá osoba a žila skoro do 85, artrózu neznala, běhala do posledka jako srnka, a to žila dlouhá léta sama, v jiném městě.

    Důchodové „ocenění“ za výchovu dětí je, myslím si, hluboce podseknuté

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Teď co s tím.
      Jedni razí myšlenku, že je třeba Jardovi sebrat, aby měl stejně málo, jako ta ženská.
      Druzí- ale těch je opravdu málo- by té ženské přidali, aby měla stejně, jak Jarda.
      Zdroje jaksi nejsou, je třeba kupovat nepotřebná OTčka a vyživovat důstojnický sbor armády, kde je víc oficírů a zaměstnanců, než vojska.
      Též je nutné živit negry, inkluzi, cigoše, buzeranty, genderovou rovnost a tyhle zásadní věci.
      Tak je v politice obecně oblíbená první verze.
      Sebrat Jardovi, a ještě ho donutit víc platit, což se dělá tak, že se Jarda označí za zloděje a vyžírku, co na něj všichni doplácejí, na což se třeba zrovna použije příklad té ženské.
      Výsledek bude očekávatelný, ženská víc nedostane, a Jarda bude zašlapán do země jako nepřítel lidu!

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Jo, jo, to bouráme mainstream, bojujeme za svobodu, ale jak je řeč o OSVČ, tak přes to nejede vlak.
        Těm je třeba utnout tipec!
        To je zvláštní forma neolevicismu.
        Zatímco bolševici a komunisté brali (hlavně) (a též) bohatým, neolevičáci by brali chudým, resp. ne úplně chudým!
        Mě se poslední dobou zvedá z levičáků žaludek, a to pořádně!
        Když jsem byl ještě blbej, a není to tak dávno, tak jsem si myslel, že levice bojuje za dělný lid.
        Nyní už ale vím, že levice nebojuje za dělný lid, ale proti němu.
        Kdo ještě není na držce, tomu co nejvíc sebrat, aby bylo na protěžování negrů, cigošů a teploušů, to je vize nové, pokrokové eurolevice!
        Fuj!

        To se mi líbí

        • bob napsal:

          Takže ten instalatér, co si za 4 hod práce (bez materiálu) vzal 4.000,- to je ten správný dělný lid….

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Zkuste mi Bobe napovědět, jaké bych si měl z toho vzít poučení, nebo co jste tím chtěl říci, hodně by mě to pomohlo!
            Zkusím se zeptat, ti migranti, co vraždí, znásilňují a kradou, to jsou ti, co je potřeba jim pomáhat?
            Nebo ti cigoši, co dělají bordel, co neposílají děti do školy, co kšeftují s kradeným zbožím a drogama, to jsou ti, co je třeba jim pomáhat?
            Nebo homosexuálové, co zneužívají děti, to jsou ti, co mají mít ta práva?
            Já jsem fašista, nacista, xenofob, primitiv, co volil Okamuru a OSVČ, já mohu tak nějak házet všechny uvedené do jednoho pytle, od toho jsem nevzdělaná lůza, ale ten váš pohled, to je pohled levicového rovnostáře a vzdělaného příznivce ČSSD?

            To se mi líbí

            • bob napsal:

              Reagoval jsem na Vaše výroky:
              „…..Když jsem byl ještě blbej, a není to tak dávno, tak jsem si myslel, že levice bojuje za dělný lid.
              .. .Nyní už ale vím, že levice nebojuje za dělný lid, ale proti němu…“
              Jsem možná trochu levicově (v něčem zase pravicově) založený, a tím, co jsem napsal, jsem chtěl neobratně sdělit, že za toho instalatéra „bojovat nebudu“.
              Dříve jsem býval příznivec ČSSD, nyní nikoli.
              Mé sympatie má Babiš, Okamura (z těch zvolených lídrů).
              Budu volit Zemana

              To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Ale proč za něj nebudete bojovat?
                Já vím, mezi lidmi, OSVČ nevyjímaje je plno idiotů, co by je chtělo nejvíce nakopat do prdele, ale přece- v globále- bojujeme za všechny pracující, a za všechny Čechy, když to vezmu do důsledku.
                Že je (možná) nějaký instalatér finanční grázl ještě nemusí znamenat, že není třeba důsledně vlastenecky laděný.
                A i kdyby nebyl, tak se bijeme za všechny, co se cítí být Čechy a pracují, jakkoliv mnozí třeba špatně, draze, nebo jinak závadně.
                To pak můžete říci, že za tohoto konkrétního kopáče kanálů nebojujete, poněvač chlastá, je líný, a každou chvíli něco překopne.
                Lid dělný je obecný pojem, a pokud nebudeme bojovat za konkrétního jedince, že něco zkurvil, tak nemusíme bojovat za nikoho.
                Nemusíme respektovat výsledky voleb, protože ten či onen se nám nelíbí, nebudeme si chodit pro státní vyznamenání, protože ho dává Zeman a nebudeme jezdit do zemí, kde se porušují „lidská práva“.
                Tyhle kousky nechme jiným.
                Kdo z nás je dokonalý?
                Nevím jak vy, ale já mám daleko k dokonalosti, a lecos jsem v životě pěkně posral!
                Prosimvás….
                Já mám příbuzné, jsem rád, že je nevidím.
                Věčně bez peněz, keců blbých…
                Jenže doma na stěně mistr Jan Hus a silně vlastenecky založení.
                Třeba by v době okupace zrovna oni nasadili svůj krk, a jiní, co se staví morálně a hrdinsky by nechali pronásledovaného umrznout.
                Třeba by ten drahý instalatér dobře bojoval někde za vlast v cizích zemích, i když doma každého sere na potkání.
                Tak to prostě je, bijeme se za všechny, kdo se cítí být námi, a pokud možno i za ty, co se námi být necítí, protože by se třeba v těžké chvíli právě oni námi cítit mohli více, jak my sami.

                To se mi líbí

          • vittta napsal:

            A mimochodem, pokud si řekl o tyto peníze, je to naprosto v pořádku, pokud dal odpovídající nabídku a odvedl z faktury řádně daně.
            Pokud si o peníze nějak „řekl“ po práci, je to spíš blbost toho, kdo ho pozval, že se dopředu nedohodl. (nevím tedy, o čem je přesně řeč)
            Víte, kolik si řekl Altner za zastupování ČSSD ohledně Lidového domu?
            Kolik si říkají exekutoři?
            Kolik lobisté či advokáti?
            Vás ale tohle nezajímá, ale nějaký instalatér, to se můžete posrat.
            Pokud se to stalo vám, a cena díla neodpovídá 4 000,vaše blbost.
            Ale ne vždy musí být 4000 za 4 hodiny moc, když jdete žádat o pas a chcete ho druhý den, také solíte.
            A třeba je někdo rychlý, jiný by to dělal 15 hodin, nebo to mohl sehrát na 15 hodin…
            Darmo mluvit!
            Příště si na opravu něčeho instalatérského zavolejte státní firmu (nebo ten postižený), určitě to budete mít a hned a za pětikilo!

            To se mi líbí

            • bob napsal:

              Já to zjednoduším.
              Vážím si lidí, kteří dobře dělají svoji práci. Lhostejno, zda jde o „inteligenta“ nebo řemeslníka (jenom si to prosímvás nevykládejte, že řemeslníka považuji za neinteligentního člověka).
              A dobrý řemeslník si vydělá dost peněz, které mu opravdu nezávidím. Jsem jenom zastánce toho, aby platil odvody na stejné úrovni, jako zaměstnanec.
              Mám prostě rád spravedlnost.
              Jsem dokonce i pro daňovou progresi (skandinávský model). Ta dává šanci, aby se všichni měli dobře.
              Podmínkou je, aby se s těmi progresívně vybranými daněmi dobře hospodařilo….

              To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Ale Bobe, to, co píšete o spravedlnosti je jen mýtus, co vám nabulíkovali ti, co se řídí heslem „rozděl a panuj“.
                Já, když vydělám nějakou částku, tak si z ní musím odečíst…teď nevím, nějak 22% odvodů zdravotky a sociálky.
                Ty prachy mám- a ty prachy odevzdám ze své ruky.
                Zaměstnanec odvede 11%, to je polovina.
                Samozřejmě, za zaměstnance odvede ještě 34% zaměstnavatel, ale kdybych byl důsledně dogmatický, tak to prostě ten zaměstnanec neplatí.
                Problém je v tom, že zaměstnanec ty prachy nemá, sám tedy nic neodevzdá.
                Bylo by asi naivní si myslet, že kdyby zaměstnavatel nemusel za zaměstnance těch 34 % odvádět, že by mu je dal.
                Nebo…myslíte že ano?
                Prostě by si je nechal, nebo nějakou část, a zaměstnanec by se pro něj stal pouze levnější.
                A také- OSVČ bude mít za menší odvody menší důchod.
                Nemám nárok na dovolebnou, na žádné prebendy.
                Já nevím, jak někdo může tyhle kecy těm manipulátorům žrát.
                Jsou to vesměs lži, či účelové manipulace.
                A Bobe, to víte, že ze prasečák v Letech bude vyplaceno 450 000 000 korun?
                A další náklady budou následovat, bourání, úprava, památník….
                Celé to vyjde tak na 2 000 000 000, tohle bude mazák jako kráva.
                Nevadí, že ne….vy chcete jen spravedlnost.
                A církve něco dostanou, pěkný nášup!
                Kdo by to bral vážně….
                Jo….paráda!
                Spravedliví (Bob) bojují proti protěžovaným (vittta) a všichni ve spolek si můžeme naplivat do ksichtu, Němčouři a bruselisté budou mít radost!

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Ten pohyb těch peněz je dost podstatný, protože živnostník skutečně platí ze svých fyzických peněz (i když jsou třeba na účtě). Zaměstnanec platí pouze imaginárně, on ty peníze nikdy neviděl, viděl je pouze jeho zaměstnavatel na svém účtě. A je úplně jedno, jestli odvádí peníze „za svůj podíl“ či „za podíl zaměstnance“. Pořád to jde jen z jednoho účtu. Akorát že zaměstnanec musí odvést práci v hodnotě té superhrubé mzdy. Jenže to OSVČ musí také. Jen to více pociťuje každého 8. dne v měsíci, kdy mu ty peníze odcházejí z účtu.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                A ještě taková maličkost.
                Jak byste si tu spravedlnost představoval?
                To je velice důležité, Bobe.
                Protože spravedliví jako vy vesměs chtějí, aby OSVČ platil spravedlivě více.
                Nespravedliví jako já zase chtějí, aby zaměstnanci platili méně.
                Je to legrační, ta spravedlnost, co?

                To se mi líbí

    • Ahele napsal:

      Ono to bývalo kdysi zohledněno tak, že matka (nebo otec) 2-3 (tuším až 4) dětí odváděla celou svou pracovní kariéru méně než bezdětní a navíc podle počtu dětí odcházela do důchodu přiměřeně dříve čímž pobírala důchodové dávky přiměřeně déle.
      Váš příklad s babičkou je jeden pohled na věc. Další je ten kdy dejme tomu v čtyřčlenné rodině se dožije důchodového věku jeden nebo vůbec nikdo, ale do průběžného systému odváděli všichni, ale nikdo nečerpá. I proto je ten systém nazván solidárním.

      To se mi líbí

  11. Rosťa napsal:

    Je mně celkem ukradené, jaký kdo má důchod. Co mi však vadí je fakt, že při tom krkolomném zdražování základních lidských potřeb přidají důchodci „v průměru“ částku X. Matce, která vychovala tři neparazitující děti a neměla tímpádem možnost výdělku stejnou jako ta která, věnovala život kariéře přidají 10 kaček a té druhé korun 50. Nevím o tom, že by na nějakou průkazku matka s třemi dětmi následně v důchodu dostala rohlík za padoš a litr benzínu za tři šedesát. Pro všechny to zdražení je stejné. Ale, jak říkám, nikomu nic nezávidím, rubáš kapsy nemá a kose se nikdo nevyhne. Jen se divím, že se ještě v důchodě lidi honí za korunou, aniž by museli.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Někdo se možná honí za korunou, ale někoho to prostě baví a udržuje v duševní svěžesti.

      To se mi líbí

      • brtník z brlohu napsal:

        Kolem sebe vidím dost těch co se žabí a honí by platily dluhy svých potomků…. (občas i svoje)

        A jiné kteří jsou činní že je to baví a udržují se v svěžesti – a ani je moc nezajímá co za to…. (že by za pocit že je to pro blaho věci?)

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Mne to prostě baví. Peníze jsou dobré, ale já se rád seznamuji s novými postupy ve stavebnictví, s novými zajímavými stavbami, prostě se vším, co se ve stavařině děje. Jak si to přeberete, je vaše věc.

          To se mi líbí

          • Rosťa napsal:

            Ale já nikoho nekritizuji. Jen se divím. Je tolik zajímavých věcí, na které člověk neměl čas, protože hořely termíny. A teď ten čas má, tak proč je nevyužít? Jak dlouho ještě ta svíčka života ještě bude hořet, než udělá blik a ….? A jak se tak koukám kolem sebe, již drahně let se už „kácí v našem lese“.
            A za mě je tu i jiný pohled na věc. Jsou obory, důležité, kde toho má člověk plné kecky už v padesáti ( viz sestra na LDN a podobných zařízeních, v těžkém průmyslu, asfaltéři, zedníci …. ) a všem se posunuje odchod do důchodu stejně. A kolikrát jsem slyšel: „Ale vždyť lidi v důchodu chtějí ještě dělat, tak proč důchod tak brzo?“. A o tom to je. Bavit mě to může, ale mohu s tím ublížit jiným. Nejsme všichni stejní. Za stejné nás považuje věrchuška a zneužívá toho, protože jak známo,největším nepřítelem občana je jeho vlastní vláda. Takže si myslím, že jim zbytečně nahrávat na smeč je ke škodě věci. Nejsou to žádní dobráci.

            To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          „jsou činní že je to baví a udržují se v svěžesti“ … a dodal by som, že vedia, že by to nikto iný neurobil.
          To sa týka nielen tých dôchodcov. Počas profesného života som videl stovky vynikajúcich ľudí, ktorí odvádzali vynikajúcu prácu a okolo seba naviac šírili príjemnú ľudskú atmosféru. A to nie preto, že by dostávali také zázračné platy, ale preto, že ich prestalo zaujímať „co za to…“
          Tých najlepších ľudí ani kapitalizmus nezaplatí. Nemá na to prostriedky, ani záujem.

          To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      jestli je ten rozdíl až tak velký 10,- … 50,- to netuším,ale přidávat všem stejně bych určitě považoval za správné,spravedlivé.

      dokonce si i myslím,že by se to u většiny penzistů,kteří mají nadprůměrné penze,setkalo s pochopením.

      To se mi líbí

  12. Ahele napsal:

    Jen malé připomenutí, jak to dopadlo jinde, kde se pokusili ten nespravedlivý systém spravedlivě narovnat.
    http://outsidermedia.cz/retro-privatni-penze-v-chile-po-ctvrtstoleti/

    To se mi líbí

  13. NavajaMM napsal:

    K tým matkám (aj otcom), ktorí vychovali deti:
    Pozrime sa, ako to funguje v športe, napr. futbale alebo hokeji. Ak má nejaký klub záujem o dorastenca, ktorého niektorý iný klub vychoval v športovej akadémii, tak nestačí, že ponúkne dobrý plat hráčovi. Každý považuje za prirodzené, že sa vyrovnajú za výchovu dorastenca aj kluby medzi sebou. Keď štát a rodičia vychovajú odborníka, o ktorého má nejaká firma záujem…

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Jako roduvěrný Brňan fandím Kometě. Už od dob, kdy v první brázdě hráli representanti Pantůček, Bubník, Danda. Tehdy se vědělo, že tam budou za rok, za dva a dál, pokud budou stačit. Dnes si v Kometě vychovali od děcka Martina Nečase. Rodiče si určitě hodně hrábli do šrajtofle, ale nejvíc se o ten talent zasloužili různí trenéři a dobré odborné a technické zázemí. A také špičková křídla, mezi kterými může hrát. Obzvlášť M. Erat se stovkami odehraných zápasů v NHL. A nesmím zapomínat na peníze fandů Komety, kteří vyprodávají stadion s nejdražšími lístky v republice. No, udělali z něho hvězdu, kterou už si zabukovali pro příští sezonu v NHL. No, nejsme blbí??? Až z něho něco je, půjde se prodat jinam. Potom to nemá jít s naším hokejem z kopce. Něco jako naši lékaři. Zde vystuduje, což je nákladná záležitost a léčit jde do Němec. Něco je blbě.

      Líbí se 1 osoba

  14. blbíš napsal:

    Všechno, co ste tady napsali vidím jako vokrajový (troufnu si říci, až jako v tý druhý-třetí řadě), co odvádí pozornost úplně někam jinam (samozřejmě až na tu výchovu zodpovědných a společnosti něco přinášejících děcek).
    Nemohu víc, než – při vší úctě – ať si každej sám se sebou probere, nikoli co do systému nanosil, ale čím vlastně tý společnosti přispěl, jaká byla vlastně ta jím odvedená práce, a když poctivě odvedená, tak ještě to hlavní, jaký vlastně měla ta jeho práce přínos a hlavně smysl pro společnost vzhledem k tý odměně, kterou za ní přijal či pobíral!!! Až se mi nechce někdy ani uvěřit, za co se někdy vůbec dají vyplácet odměny = mzdy (faktury) a to už nemluvím vůbec o těch z kategorií sci-fi. A trend z tohoto pohledu není ani náznakem povzbudivej, ale doslova děsivej. Nejhorší je, že hlavně mladý to pokládaj za samozřejmý a normální, ani náznakem jim to nepřipadá divný!
    Jen tý zbytečný práce co odváním na oltář blbejch zákonů, vyhlášek, lobbistickejch parchantů! Kolik zbytečných pozic a „práce“ je v soukromým i státním sektoru, který kdybysme jenom škrtli, tak by se VŮBEC NESTALO (naopak)!!! A jak ten trend podporuje to neskutečně přiblble vedený školství. Už mnohokrát jsem se nad smysluplností vykonávaný práce zamýšlel a … ale radši tečka, stejnak budu pro mnohý závistivec a nepřející.
    P.S.
    Rosťo, já se zas divým, čemu se divíte Vy, to bych zase já neuměl, asi bych chcípl hned po tý šedesátce.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      vůbec nic nestalo

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Jo, důchod, to je slovo do pranice. Dvě imaginární postavy. Jedna se jmenuje třeba Tomáš Sokolíček a pracuje jako právník. Je úspěšný a proto hájí echtgaunery, kteří točí miliony a zákony mají těžce na salámu. A na druhé straně třeba ta sestřička z LDN, co se přetahuje s položivými lidmi a neví, co je volný víkend, protože má dvanáctku jednou v sobotu, podruhé v neděli. Potom přijde den D a odejdou oba do důchodu. A já si položím otázku, kdo byl pro společnost větším přínosem a co je to za bordel, že obhájce gaunerů je na tom nesrovnatelně lépe. Tu sestru z LDN možno zaměnit za kohokoliv jiného, bez kterého se společnost prostě neobejde. No, jsem asi divnej a vidím to vše jinak.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … ne příteli, Vaše přemejšlení, úvahy a zvažování se ubíraj právě tím směrem, kterej sem měl přesně i já na mysli, když jsem si četl ty Hudcem nahozený myšlenky o tom, kdo co do systému vlastně přinesl a c o je spravedlivý či ne. Napsal jsem proč já to vidím v té důležitosti v řadě druhý až třetí. Mám holt už takovej blbej zvyk si vobhajovat svoje žvásty.

          To se mi líbí

    • vittta napsal:

      To si představte, že jsem..možná tady, možná u Tarase, myslím letos psal, jak jsem opravoval asi za 4 kila (čistě režie- a neříkám, že je to málo, aby se ten člověk neurazil, že nezaplatí za službu) něco na střeše takovému dědovi, co jeho paní měla Alzheimera, a k dílu jsem musel přidat i úsměvy na tu paní, a ještě jsem musel o den odložit tu opravu, neb jeho paní nebyla v dohodnutý termín vůbec ve formě.
      Sklidil jsem urážky a posměch, jaký jsem „dobrodinec“ a podobné kecy od echt levicových přispěvatelů, ani nevím od koho.( „jebu je“)
      Já někdy takhle někomu něco udělám fakt za hovno, odmítám ho, ale má třeba příjemný hlas a tak nějak jde řeč, a já vidím, že osud toho člověka je pohnutý a vlastně mu na skonku života udělá radost už každá volovina.
      A teď, snad před hodinou, mi ten děda volal, že jako je to super, že to vydrželo tu vichřici, a jak je spokojený.
      Za Boha jsem netušil, kdo mi volá, ale když jsem se toho dopídil, tak jsem projevil spokojenost, poděkoval, zeptal se na zdraví jeho i jeho paní a hodil krátkou řeč.
      To je prostě taková…nefinanční odměna, abych tak řekl.
      A ten starý doktor, co jsem mu něco dělal na garáži, mi zase přál loni k vánocům, prostě čas od času mi někdo takhle poděkuje, a vesměs jsou to lidé staří, co sotva lezou a neoplývají nijakým, závratným majetkem.
      …..a nějací závistivci, co by mě nejraději viděli na dlažbě a v kriminále jako OSVČ-lupiče a vyžírku ať mi vylížou prdel, no ne?

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Presne toto som mal na mysli pri 13:01.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Vidíte, Pane Navajo, už mám dva mínusy od přejících.
          Kdybych napsal, že dědkovi teče do postele, já si jel za tu opravu na dovolenou k moři a dědek by ještě dostal infarkt, tak budou děsně spokojení, jak se nemýlili, a jak dobře znají zloděje a grázly OSVČ!

          Líbí se 1 osoba

    • Rosťa napsal:

      Nevím, proč byste měl chcípnout hned po šedesátce. Nepobral jsem to, mám delší vedení.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Totální nudou.

        To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          Ale prdlačky, pane domácí. Já blbíše znám jak svoje boty. On se mi jednou vysmíval, že bude mít truhlu z mahagonu a vyřezávanou, kdežto já jen papírovou z Kauflandu. To je ten pravý důvod. 😆

          To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        Jen se divím, že se ještě v důchodě lidi honí za korunou, aniž by museli.

        … pochopil-li jsem správně tu honbou za korunou jako práci, kterou jsem dělal před důchodem, pak pokud bych ji neměl či dokonce nesměl dělat i v důchodu (=honit se dál), pak bych chcípl už nástupem do důchodu, sice přesně nevím na co, ale chcípl bych. Jestli tak to stačí?

        U mě to není ta Bavorova nuda, u mě je to povinnost za dar, že ještě můžu, a když ještě nedělám chyby a snažím se bejt otevřenej novým věcem … tak rád pracuju.

        To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … žádnej mínusák? Hergot, to musíte mít vo vámi vodvedený práci sakra dobrý mínění, to já sem na tom mnohem hůř, dokonce tak, že bych nejraději tu dobu vrátil a dělal něco užitečnějšího!!! Například nad projekty, který skončily v šuflíku, tý marný práce je mi vopravdu líto a nejzoufalejší na tom je, že nebyla nikomu prospěšná, škoda, moc velká škoda.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Zbytečná práce vždycky naštve, ale pořád není tak zbytečná, jako nepráce neziskovek. Určitě aspoň někoho potěšily, i když je nemohl realizovat. Mám to podobné, protože počítat něco, co se neuskusteční, protože se neseženou peníze, je to k naštvání. Ale třeba tam bylo něco, co jsem do té doby neznal a musel se tedy něco nového naučit. Takže ani z tohoto hlediska to nebyla zbytečná práce.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … nepochopil jste mě vůbec, co sem se tady snažil navodit, Bavore!

          Vůbec nejde o blbíše, Hudce či Bavora, ale o přínos jejich práce pro společnost, která jim pak vyplácí důchody za to, co nanosili do systému, nikoli za to, jak pro společnost byli užitečný. Rosťa to trefil na příkladu právníka a sestra zcela přesně. Věřte mi, nebo ne, je to jen na Vás, ale to marný rozpočtování, i když pochybuju, mohlo uspokojit leda Vás osobně, ale pro celek ste byl po dobu, kterou jste trávil nad plonkovým rozpočtem zcela nepřínosnej-zbytečnej-k ničemu, přesně jako ta Vámi vzpomínaná neziskovka!!! Co Vás může trochu potěšit je to, že ste tou plonkovou prací nekolaboroval a snad ani jinak neškodil, což o práci převážný části ziskovek se asi nedá říct!

          To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        J.H.:
        Svůj úkol kopat a zasypávat jámy přijímal bývalý svobodník Wintergreen s příkladnou nereptající oddaností opravdového vlastence. Protože po těch dírách nebyla žádná velká sháňka, mohl je kopat a zasypávat v poklidné pracovní době a jen zřídka se přitom unavil.
        „Není to tak docela špatný život,“ říkával s filozofickým nadhledem. „A někdo to dělat musí.“

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          Josepha Hellerova bývalýho svobodníka Wintergreena nemůžu soudit, ale soudit můžu toho, kdo nařídil úkol kopat a zasypávat jámy, v tom to asi bude ten zakopanej pes

          To se mi líbí

  15. jaa napsal:

    Navaja snad promine, ale čistě náhodou jsem o to zakopla a nedá mi to,. Trochu silné, ale zcela překvapivě vyslané do světa kafe

    https://zpravy.idnes.cz/negramotnost-spojene-staty-dospeli-americane-f4j-/zahranicni.aspx?c=A171030_135939_zahranicni_kha
    To se někdo probudil či co. Sosanům a spol. vč veřejnoprávníků se to asi líbit moc nebude.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Prečo „promine“? Podľa mňa ste to trafili po hlave.
      Mimochodom, pripomenuli ste mi jednu kategóriu gramotnosti, ktorú v jednom Silvestri vymyslel Vladimír Menšík – „psát umím, číst ne“. Diskusie mimo tohto priestoru sú plné takto gramotných ľudí. Často nedokážu prečítať celú jednu vetu, sotva titulok z článku, ale napíšu k tomu celý odstavec.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        🙂

        To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        no já bych si dovolil ještě poznamenat, že každej tady asi tušíme, že těch prací a profesí, bez nichž by to nešlo, v porovnáním s těma, bez kterejch by to naopak šlo, je čistě teoreticky tak bajovko +/- 80:20. Víme to všichni, né že ne a že se tomu musí přizpůsobit i rámec odměňování, aby nedocházelo k excesům, o kterejch psal třeba tata. Každá normální společnost musí tuto skutečnost respektovat a podchytit svým výchovným systémem (školstvím) v tom smyslu, že to musí bejt jen a pouze stát (nikoli jím nastrčený ziskovky) , kdo musí reagovat, regulovat, omezovat, plánovat, nařizovat. Už takový drsný pravidlo uplatňovali prý ve Spartě na onom útesu, odkud svrhávali nepotřebný … určitě to nebylo tím, že byli duševně nedostatečný, ale bylo to jejich tehdejším „citem“ k pudu sebezáchovy. Jenže vykládejte to někomu strašně zasloužilýmu a nezdravě sebevědomýmu, co si navíc o sobě myslí, že zrovna on vykonává/l něco giganticky nepostradatelnýho, ač ve skutečnosti třeba nepotřebnýho, parazitujícího či dokonce kolaborujícího.

        A to už vůbec nemluvím o těch, co si vážně myslej, že potraviny a jiný pro život nepostradatelný věci a služby se dělají někde v supermarketech a samotnej život, jehož kořením je pouze dobře odváděná smysluplná práce a mezilidský vztahy, neobstarávaj ty jejich lidský ziskovky a jimi „nastavenej průmysl“ a cirkus, a že dobře prožívanej život nemusí bejt vždycky ten jejich IN, jehož smyslem jsou pouze zážitky.

        Jasně Navajo, von ten Menšík přesně věděl a Vy ste to svým vstupem velice vhodně připomněl a celý zarámoval!

        Líbí se 1 osoba

    • brtník z brlohu napsal:

      Jsou ta zmíněny ony letáky – příbalové – tak těm už přestávám se svým vzděláním rozumět i já 🙂

      To se mi líbí

    • oh napsal:

      To asi nebude, zejména těm novějším nebo zapomnětlivějším veřejnoprávníkům. Ale je to stará vesta. Kdysi dávno, ještě za zlejch komunistů, uvedla (a nadabovala) tehdejší Československá televize Hrdost Jesse Hallama a už tehdy byla negramotnost dospělých zřejmě dost velký problém na to, aby v USA u zkoušek na řidičáky měli zřízené oddělení pro negramotné.

      To se mi líbí

  16. tata napsal:

    Zaujalo

    pan Bavor podotkl, bál se reakce doufám že ta moje nebude brána jako závist nebo ta negativní.

    Respektuji nutnost určité „důchodové solidarity“ mezi různými příjmovými skupinami. Je dobře ale současně přiznat, že pro mírně nadprůměrně honorovaného jedince (můj případ) je platba do veřejného systému přece jen poněkud nevýhodná. Ať takový jedinec odvádí do systému kolik chce, rozdíly v důchodech jsou nakonec poměrně marginální.

    Ve své podstatě úplná spravedlnost nebude nikdy,celkem nemám problém že je nevýhodná ale je tam ale.Do těchto vysoce příjmových musíte zahrnout třeba lidi jako šéfa ČEZ ROMANA CO SI DAL TŘIČTVRTĚ MILIARDOVOU ODMĚNU,plno dalších kde jejich odměny zdaleka neodpovídají tomu co vykonají oproti tomu postavte lidi co dělají od rána do večera a jsou rádi že za tu odměnu uživí jen-tak tak rodinu.Jak jsem napsal nemám problém že na daních odevzdáte víc než dostanete spět.

    jenže ZE ŠIRŠÍHO hlediska je nevýhoda jen zdánlivá už jsme tu debatu vedli,ale jestli se nemýlím jste nák v té sféry informace takže ne přímo že by jste něco vyráběl………takže ve své podstatě jste závislí na státu, stát potřebujete mnohem víc třeba něž dělník on své ruce muže nabídnout v jakémkoliv zřízení,STÁT je důležitější pro vysoce příjmové z hlediska bezpečnosti,protože když nic relativně nemáte nemáte tolik co s tratit……….takže nadprůměrné výdělky sice odvádí mnohem více ale zajišťují mu zase přece né jen džungli.

    JEN VYPICHUJI… že pro mírně nadprůměrně honorovaného jedince (můj případ) je platba do veřejného systému přece jen poněkud nevýhodná

    NENÍ TO AŽ TAK PŘESNÉ nic víc nic min…………ano tyto pohledy vždy budou ukazovat že vždy společnost bude obsahovat ten třídní pohled,takový trochu pohled jak VY defakto doplácíte na ty mín a s jejich strany respektive mé že má cena práce není zdaleka doceněna jako třeba ta VAŠE

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Tato, dal jsem Vám +1, jsem ale unavený a nemám chuť na diskusi, ale co postrádám, nejen u Vás, je obrovský prvek náhody. Někdo bere velký důchod pár měsíců, jiný malý po desítky let. Další umře před důchodem. U sebe jsem si spočítal, že se mně vložené peníze do systému vrátí do 92 roku věku. To není tak mnoho, vyberu si to a budu spokojen. Jasně, je to hrubý odhad v době odchodu do důchodu.
      Chci tím říci, že důchodový systém nikdy nebude exaktní, vždy bude mít více prvků volnosti, je podobný jako život.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        strejdo,můj příspěvek nebo postřeh přece nebyl zaměřen na vyjmenování všech faktorů je jich mnohem více ano náhoda je velký rozdíl jestli budete pobírat třeba měsíc nebo 40 let……..nebo vubec se ho ani nedožijete………..můj postřeh byl trochu polemizovat jen stou větou že to je nevýhodné a že to až tak uplně není přesné,určitě se dá upozornit na mnoho jiných aspektů………..stou poslední větou se dá naprosto souhlasit,a defakto říkáte to samé jinak a z jiného uhlu……….a to že není uplně přesné to brát z matematiky toto jsem dal toto jsem dostal…………..nikdy to nevystihne přesnou skutečnost………život nejde zavřít do poučky a opravdu jsem si nečinil nárok že bych mohl přesně vystihnout tuto věc beze zbytku vždy bude možno to doplnit pro náký pohled

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          tato, dal jsem Vám +1. To jistě říká, že souhlasím. A jen jsem dodal – ke všem, nejen k Vám – prvek délky života.
          Teď to neberte osobně, nejedná se o pojištění, ale o systém, jak v jednom segmentu zajistit fungování státu. Když bylo Německo po prohrané válce na hlubokém dně, tak již z prvních výplat mezd mohlo začít platit i důchodce a ti nezemřeli hlady. Bylo to geniální. Soukromé fondy byly zcela zničeny. Dokazuje to, že by se tento systém neměl ničit, naopak prohlubovat, na příklad o zásluhovost za vytvoření nové generace občanů – pracujících dětí – kteří budou v systému pokračovat.
          Vše je naprosto jasné a jednoduché, ale obrovské peníze nesmírně lákají. Někteří sní o tom, jak se k těm penězům dostat a využít je pro sebe. Zmocnit se jich a využít moc s nimi spojenou peo sebe. A vždy se najdou prodejní politici, kteří jim to chtějí umožnit. A ovce, které jim uvěří.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Raději to pište tiše.
            Pracujících dětí….to byste tomu dal.
            To je diškriminace.
            Mohou snad nepracující děti za to, že jim nikdo nedá práci, po které touží?

            To se mi líbí

  17. ji5 napsal:

    V Kanadě již dávno přišli na několik základních věcí ohledně zabezpečení ve stáří:
    (1) Je třeba zajistit takový příjem, aby staří lidé nechcípali na ulici;
    (2) První, čili průběžný pilíř to nemůže zajistit, protože ne každý člověk do něj dostatečně přispěl;
    (3) Pro nízkopříjmové skupiny musí existovat „nezásluhový piliř“ (to je pro pravici hrozný výraz
    jen k vyslovení) V Kanadě jsou dva „old age security“ a „guaranteed income supplement“;
    (4) Finanční instituce nemají povinnost generovat zisk pro důchodový systém. Pensijní fond,
    který pracuje jen pro ontarijské učitele a nevyvádí zisk z investic jinam, zaručuje po 35
    odpracovaných letech důchod 70% průměru nevyšších pěti příjmů.
    (5) Existují pilíře, které mají státem nebo zaměstnavatelem garantované příspěvky;
    (6) Významnou roli hraje progresivní daňový systém;
    (7) Střední třída využívá daňové a další výhody poskytované státem;
    (8) Opravdu bohatí mají jiné nástroje, jak se zabezpečit ve stáří, takže je nezásluhové pilíře
    nepopuzují.
    (9) Ve hře je i regulace nájmů, které jsou v Česku neúměrně vysoké.

    Český důchodový systém nemá řešení, dokud budou hlupáci dávat expertům „politická zadání“
    a „experti“ typu Potůčků je přijmou, protože dostanou honorář aniž by museli cokoli vyřešit.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.