Stát ochrnutou ženu hodil s konečnou platností přes palubu


JIŽNÍ ČECHY – Kdykoliv v televizi ukazují, jak se náš stát ujal lidí z jiných zemí, kteří se ocitli v nouzi nebo solidárně zajišťuje nákladnou léčbu cizincům, cítí to jako velkou křivdu řada českých lidí. Těch, kteří poctivě pracovali, dokud mohli, a teď se nemohou ve své vlastní zemi domoci drahé léčby nebo třeba jen pomůcky, která by jim usnadnila těžký osud. To je případ 44leté maminky tří dětí Martiny Voráčkové ze Staré Dobevi na Písecku. Její osud a zkostnatělost byrokratického systému, který mezi paragrafy zapomněl na člověka, zasáhl i lékaře zdravotnické záchranné služby z Milevska Vladimíra Dvořáka. Mnoho svého volného času po službách na záchrance věnoval objíždění úřadů až po ministerstva, aby zjistil, v čem je problém. Po posledním jednání krajské posudkové komise v srpnu zůstali Martina Voráčková i Vladimír Dvořák, který ji po noční službě na zasedání komise doprovázel, už jen zdrcení. V systému českých paragrafů není prostor pro to, aby ochrnutá žena dostala příspěvek na plošinu, kterou by se mohla dopravovat v rodinném domě do prvního patra. Smutný příběh Martiny Voráčkové jsme popsali v únoru 2016 a vzbudil dost reakcí. Co se od té doby stalo?

 

Nic se nezměnilo, jen uběhl rok a půl

Za rok a půl žena absolvovala řadu dalších řízení, odvolání k ministerstvu práce a sociálních věcí, dokonce podala žalobu, kterou ale písecký soud nezačal řešit, neboť se správa sociálních věcí nedostavila.
Martina Voráčková bydlí v patrovém domku se strmým schodištěm. Může dostat peníze na zdvihací plošinu se stavební úpravou, kterou dodavatelská firma odhadla na 445 tisíc korun. Peníze na úřadu práce na tyto účely dokonce jsou k dispozici. Jenže úřad práce je nesmí bez doporučujícího verdiktu posudkového lékaře sociální správy vyplatit. V minulých dnech – konkrétně 23. srpna, Martina Voráčková absolvovala další jednání, tentokrát u krajské posudkové komise v Českých Budějovicích. Ženu na invalidním vozíku dopravil do sídla komise svým autem a ve svém volnu po noční službě lékař Vladimír Dvořák. Před lety se ocitl u jejího případu a od té doby se snaží ženě pomoci v boji s úředním molochem. I naše redakce pronikla na jednání komise – v roli doprovázející kamarádky.
Tím lze zprostředkovat zprávu z první ruky. Martina Voráčková nedostane opět nic. Všichni tři jsme odcházeli ze zasedání posudkové komise otřesení.

Komise konstatovala, že Martina Voráčková má bezpochyby bezvládné dolní končetiny. Jenže její postižení neopovídá přesně znakům paraplegie, které vyžadují tabulky. Podle neuroložky Drahoslavy Tišlerové, která byla členkou komise, například jedním ze znaků paraplegie je atrofované svalstvo. A to Martina Voráčková nemá.
Úředníci posudkové komise v tom případě konstatovali, že nemohou udělat nic jiného než žádost o příspěvek na pomůcku zamítnout. V krátké lidské debatě, která následovala, zaznělo doporučení – pokusit se dosáhnout změny zákona. Aby připouštěl i odůvodněné výjimky z přesného výčtu symptomů ochrnutí. To ovšem i při optimistické důvěře ve změnu zákona znamená další roky času, kdy Martina Voráčková musí čekat na pomoc manžela, až přijde z práce, nemůže se spustit i s vozíkem třeba na zahradu, leda naučeným způsobem spouštět své tělo po schodišti nebo jej naopak vzpírat nahoru. I tak ale nastane problém, jak se dostat na vozík.

Lékař: Systém je nelidský, úřad až cynický

„Paní Voráčková je bezpochyby ochrnutá. Zpočátku tomu revizní lékařka nevěřila a přede mnou se paní Voráčkové ptala, proč jezdí na vozíku. Také se divila, že divně leze z auta, když jsem ji vytahoval. Později se na tom, že je ochrnutá, postupně shodli všichni. Není však ochrnutá dle tabulek,“ popisuje lékař Vladimír Dvořák. „Předpokládal bych, že posudková komise a revizní lékařka pochopí rozmanitost života a nebude hloupě až cynicky aplikovat vyhlášku tímto způsobem. K tomu by stačil stroj. Jestliže je vyhláška špatná, měli by její změnu iniciovat jak revizní lékaři, tak odborný posudkový lékař a jiní členové komise. Ale podle toho, co jsem viděl a slyšel, je to ani nenapadne,“ říká Vladimír Dvořák a dodává: „Chápu, že posudkoví lékaři postupují dle tabulek, kritérií, musí stav nějakým způsobem kvantifikovat a určit nějakou hranici, komu pomůcky poskytnout a za kolik. Jakékoliv tabulky ale nemohou postihnout všechny eventuality života, a proto zdravotní stav hodnotí posudkový lékař či komise, která by měla zvážit všechny faktory včetně aktuálnosti tabulek. Zkrátka zda vyhláška, která má pomoci postiženým, opravdu pomáhá. Byl jsem přítomen na jednání paní Voráčkové jak s revizní lékařkou a lékaři neurologie, tak u odvolací komise. Přestože se mě to vlastě netýká, byl jsem překvapený neochotou pochopit stav pacientky i stylem jednání komise, bez empatie, stroze, někdy až snad nadřazeně. Vyhláška vznikla pro pomoc postiženým lidem. Podobným jako paní Voráčková. Lidský faktor v komisi a v posudkovém lékařství přece musí eliminovat strohost a omezenost technického popisu jednotlivých chorob. Jenže lidé bohužel většinou procitnou, až když musí podobná peripetia a ponížení podstupovat sami nebo se svými rodinými příslušníky,“ myslí si lékař z Milevska.

Kde selhává stát, třeba pomohou dobří lidé. Třeba se v transparentní sbírce, jejíž výsledky chceme pravidelně zveřejňovat, po malých darech dá dohromady částka na plošinu, kterou se jednou Martina Voráčková přepraví dolů či nahoru u svého domu. Spolu s lékařem Vladimírem Dvořákem tomu věříme a u takového okamžiku bychom rádi byli.

Transparentní účet Martiny Voráčkové je v České spořitelně založen – má číslo 3063108143/0800.

O příběhu paní Martiny budeme dál informovat.

Libuše Kolářová

http://www.jcted.cz/stat-ochrnutou-zenu-hodil-s-konecnou-platnosti-pres-palubu/

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Přejaté se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

31 reakcí na Stát ochrnutou ženu hodil s konečnou platností přes palubu

    • tata napsal:

      HNUS co jiného muže člověk říci…….stím naopak bije VÁŠ PŘÍSPĚVEK POSLANECKÉ NÁHRADY…….bohužel na čele poslanci KSČM……to jen utvrzuje člověka že není cesty s tohoto marastu

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        a OT Z JINÉHO SOUDKU
        Čím více se zvyšuje nespokojenost s EU a sílí hlasy po vystoupení, tím
        více slyšíme, jak nám EU pomohla, jak nutně potřebujeme její dotace,
        jak náš národ umře hlady a bídou, když nám nebude „Brusel“ pomáhat.
        … Skutečně?
        Podívejme se jenom na strohá čísla bez rozkrádání, podvodů celého
        aparátu, který už nelze ani spočítat.
        Z Bruselu máme možnost získat na další období 550 miliard Kč (dle
        kursu). Krásné číslo. Tyto peníze jsou rozpočtovány na 8 let.
        Do Bruselu posíláme ročně přímo asi 40 miliard. Tzn. 8 x 40 = 320
        miliard. V dividendách jde na západ cca 260 miliard ročně. Nazpět asi
        20 miliard. (Potvrdil to i Paroubek na Primě jako bývalý premiér.)
        Tudíž na západ jde ročně cca 240 miliard.
        Za 8 let to je 8 x 240 = 1 920 miliard.
        Tzn., že z České republiky odchází 1920+ 320 = 2 240 miliard !!!!!!
        Tzn., že do České republiky přichází (z EU ) 550 miliard !!!!!!
        Takže jsme výhodný zlatý důl!
        A pak proč náš dluh stoupá !?!?!
        Je třeba připomenout, že kromě cca 40 miliard, které jsme poslali ze
        státního rozpočtu do rozpočtu EU ( informace uniklé za rok 2012,
        informace z následujících roků se „verifikují“ – proč asi?), neseme
        některé další náklady. Zde je přehled některých z nich:
        1) 6 miliard zaplacených cel v cenách zboží.
        2) 19 miliard – náklady na kofinancování evropských projektů.
        3) 10 miliard na úředníky EU oficiálně. (Skutečně cenu obsluhy nikdo
        nezná,nebo zná, ale tají!)
        4) 46 miliard na plán EU- do r. 2020, aby 40 % absolventů střední
        školy mělo vysokoškolský diplom.
        5) 10 miliard na biopaliva. / jak úsměvné/
        6) 40 miliard na dotování solární a větrné elektřiny. /tak proto ji
        musíme mít tak drahou!/
        7) 4 miliardy na posílení elektrické sítě. (Kvůli nařízení, že musíme
        dopravu do Rakouska z Německa posílat zdarma.) Sviňárna non plus
        ultra – to z naší atomovky, proti které tak pitomci protestují!!
        Je potom jasné, že Českou republiku se snaží udržet v EU stůj co stůj,
        přestože se stále tvrdí, že na nás prodělávají a peníze od nich tečou k
        nám.
        Lžou nám ráno, lžou nám v poledne, lžou nám
        večer, lžou nám celou noc, lžou a lžou a lžou…
        Nebýt v EU, tak se máme jako prasata v žitě a důchodci z EU by sem
        jezdili v autobusech na do hospod se nadlábnout, to by ekonomika a
        státní kasa mlaskala.

        To se mi líbí

  1. Bavor V. napsal:

    Přiznám se, že takový cynismus jsem od vás nečekal. Od nikoho.

    To se mi líbí

    • tata napsal:

      mohu se zeptat kde je ten cynismus?

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Tato tady j. Zbytečná populace se nejlépe sníží vysokým uvědoměním. Každý, kdo dojde k poznání o tom, že je příliš mnoho lidí, by to měl vyřešit osobně. Na sobě. Samozřejmě humánně a s minimálními škodami. Brzy by bylo po problému. Buď by po úbytku nebyl, nebo by o něm nikdo nevěděl.

        To se mi líbí

        • tata napsal:

          Strejdo…a přečetl jste vše pozorně? jaa dala dva odkazy ten první napsala jasně…

          Omlouvám se -sice mimo téma, ale někdy už opravdu nevím co si myslet

          to snad znamená že by souhlasila já myslím že naopak………ano kdyby to schvalovala tak by to byl cynismus,a druhá odkaz je scela jasný

          To se mi líbí

          • strejda napsal:

            Tato já reagoval na to přemnožení, to je zřejmé. Druhý odkaz jsem si přečetl až nyní.

            Druhý odkaz je zajímavý, ale poněkud zavádějící. Zabývá se nejvyššími náhradami, ale nepříliš je porovnává s ostatními. Mezi nejvyšším a nejnižším čerpáním je rozdíl 11 %. To není mnoho. Dá se říci že komunisté čerpali o 5.5% více než průměr a ANO o 5.5% méně. Je to velmi orientační, samozřejmě. Není to velký rozdíl v této kategorii. Očekával bych mnohem větší rozdíl. Ale nemá smysl na toto téma zavádět debatu.

            To se mi líbí

  2. jaa napsal:

    Pane domácí – to není o cynismu, to je varování. Budou volby.
    ad 1 – co můžeme ještě čekat – protože se toho u nás nějaký sociální aktivista ujme a s velkoupodporou press.
    ad 2 – je to hanba jak naší milení volení sakumprásk napříč spektrem utrácejí, žádná disciplína, jenom jejich konta a cestování na naše útraty. . Vysokým školán , statním zaměstnancům furt přidávají. Bohuže zcela zapomínají na lidi, kteří ty peníze potřebují víc.
    Právě před volbami je potřba na to upozornit. Jo a o tom jestli někomu a kolikpošlu – nepotřebuji pro svou slávu nikomu zveřejňovat. Je to zcela moje věc

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Článek pojednává o něčem úplně jiném, než sem jako OT dáváte. A cynismus je právě v tom, že se bavíte o naprosto jiných tématech než o pomoci potřebným. A mně je úplně u prdele, jestli někdo něco pošle a kolik nebo nepošle, protože si myslí, že je to věcí státu.
      Přiznám se k tomu, že jsem tenhle článek poslal po síti jak to šlo, ale reakce úplně mimo jsem zaznamenal jen tady.

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Pane Bavore, přemýšlel jsem, co bych mohl k tématu napsat. Jenže prakticky vše, co by se dalo říct slušně, už obsahuje vlastní článek. Ten stav je neuvěřitelný, neskutečný.
        Ale pak jsem neprozřetelně zapnul naší jejich ČT při debatě se zástupci kandidátů a podařilo se mi trefit právě na jednoho radostného blbce a nevěřícně jsem poslouchal, jak českotelevizní mluvící redaktorská hlava nenapadla ani jednu z blbem přednášených Pravd. Také si trochu užijte:
        R: „Pacienti musí platit, aspoň trochu. To jsou další slova z vašeho programu. Proč?“
        B: „Není možné, aby v Česku byl průměrný člověk jedenáctkrát za rok nemocný. Je to strašně zneužíváno, stát to stojí asi 20 miliard korun. Jsme pro mírné regulační poplatky.“
        R: „Co to znamená?“
        B: „Dejme tomu 30 korun návštěva lékaře…“
        R: „Čili tak, jak to bylo.“
        B: „Tak to bylo. Naopak se zvýší kvalita péče a i dokonce rovnost. Teď je nerovnost, kdy skutečně nemocný člověk musí čekat v čekárně kvůli nějakému simulantovi. Takže tím se zvýší rovnost. Dále jsme pro nadstandardy, ale tak, aby nebyla znehodnocena garantovaná péče. Naopak z těch nadstandardů, které se zavedou, půjde třeba 30 procent na garantovanou péči solidárně. To znamená, že systém nadstandardů zlepší i garantovanou péči.“
        R: „To znamená, že by si lidé mohli připlácet na lepší péči?“
        B: „Samozřejmě. Dělají to i dnes, ale buď formou šedé ekonomiky, nějakými úplatky, nebo jedou do zahraničí.“
        R: „A 30 procent z toho, co by si připlatili, by pak šlo na péči…“
        B: „Na garantovanou péči. Tím by se zvýšila kvalita garantované péče. Na platy lékařů, aby nám neutíkali do zahraničí a podobně.“
        R: Byly by to doplatky nebo zaplacení celé služby? O tom se také debatovalo, jak to bude, jestli se pouze doplatí rozdíl mezi základní garantovanou péči a lepší péčí. Anebo se celá péče musí zaplatit kompletně?“
        B: „To bude individuálně od zařízení. Někde tak, někde tak.“

        Čili, zdravotnictví spasí čirý neregulovaný kšeft. Pak nastane ráj 👿

        Jo, přibyla mi další položka na seznamu se záhlavím Bacha, nevolit!. Jenom seznam nadepsaný volit stále zeje prázdnotou. A teď bych opravdu rád slyšel, jak paní Voráčkové pomoci systémově a jinak, než darem na zveřejněný účet. Umlátit ty blbouny z posudkové komise, Ministerstva zdravotnictví, nebo parlamentu ČR razítkem nedává smysl, tam, odkud přišli, je dalších takových více než dost. Podmínky pro úspěšnou revoluci IMO zrovna nějak nevidím, strany současné i předchozí vládní koalice jsou za tenhle „schweinerai“ přímo odpovědné a strany „alternativní“ vesměs dávají všemi možnými i nemožnými způsoby najevo, že se hodlají také stát poctivými a odhodlanými strážci dinosauří rezervace, nebo je jiná „humanitární“ témata zajímají víc, než nějaká paní, která naprosto nezodpovědně neochrnula přesně podle tabulek.
        Takže, pane Bavore, máte nějaký nápad?

        To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Bože to je ale idiot.

          To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Ano máte pravdu, protože paní Voráčková určitě není jediná. Můžeme jí poslat peníze, pomoci, ale co minimálně stovky dalších?

          To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Nápad bych měl, ale nemám k němu legální prostředky a nelegální zbraň si také nemohu dovolit.

          To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Ten je náhodou hustej, tenhle týpek!
          Ten má hlody, že by měl vystupovat někde v Televarieté….
          Tak třeba:
          Má Česká republika přijímat uprchlíky z muslimských zemí?

          Česko přijímá uprchlíky od 90. let, včetně muslimských, z bývalých balkánských států. Určitě přijímat v rámci solidarity matky s dětmi prchající před válkou, ale tak, aby nedošlo k narušení bezpečí místních občanů.
          ————————————
          No prosim, takže jen matky s dětmi a tak, aby to neohrozilo bezpečí místních občanů.
          Dokonalé.

          Nebo tady:
          Je nějaký politický subjekt, se kterým byste za žádnou cenu nešli do vlády?

          Ano. Jde o sektu ANO 2011, potom nástupce zločinců a vrahů KSČM a polofašistickou SPD.
          —————
          Teda…kam ten chlap politicky vlastně patří?
          Asi mezi univerzální géniusy…

          To se mi líbí

      • tata napsal:

        Je to uhel pohledu,podle Mě TY VĚCI SOUVISÍ,NAZVAT to cynismem stím zásadně nesouhlasím.To že budu tu ženu litovat rozebírat to ,to mě opravdu přešlo vždy jsem pomáhal a pomáhám takže otom né jak píšete je to věc státu,a věc státu je že nepomůže takovéto ženě ale poslanci si bezohledně přidávají,zrovna tak se vubec nemluví otom že TY MILIARDY MIZÍ TŘEBA DO eu,proto pak třeba chybí na pomoc té ženě……je to právě otom jak stát kam a zaco vyhazuje a na co není……….nazvat toto cynismem,podle mě jste hodně vedle………protože pomoct takovým lidem jako ta žena je právě otom nevyhazovat peníze jinde a nevolit ty,jenže problém je vtom že není koho je to jedna banda kruh je uzavřen.CYNISMUS ROZHODNĚ NÉ BEZNADĚJ ,PESIMISMUS ,REZIGNACE…tady bych nic nenamítal

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Vy jste se možná chytil nadpisu, ale tu paní „odepsali“ konkrétní lidé a nejsou to poslanci. Vždyť se tam uvádí, že peníze by byly k dispozici, stačí jen aby ta posudková nečuměla do tabulek ale na člověka. Já jsem zatím udělal to, co jsem mohl. Samozřejmě jsem něco poslal, ale hlavně jsem také různě poslal ten článek. Uvidíme, jaký bude mít úspěch.

          To se mi líbí

          • tata napsal:

            né četl jsem to pozorně,dokonce stím mám zkušenosti,když jsem málem přišel o pravou ruku a měl jsem jí 2 roky neschopnou práce.Trochu se mýlíte,ano konkrétní lidé ale stát nastavuje tabulky a ty potažmo mohou nastavit zakonem poslanci.Pak zaleží jestli se ten doktor striktně drží pravidel mě chyběl jeden bod abych dostal aspon tu nejmenší podporu,bylo mi řečeno že ani kdyby mi amputovali pravou ruku nedosáhl bych na plný invalidní.NEZLOBTE SE,ALE nemáte pravdu respektive častečnou…..kolik lidí v práci bude riskovat dobrý džob že poruší ty tabulky a právě za ery KALOUSKA se to zpřísnovalo……..naopak ta hlavní vina je na státu a nastavení tabulek…….ten posudkář už jen při nedodržení riskuje.Nezlobte se ta hlavní chyba je v systému stát vyžaduje stritkní dodržení.APELOVAT na lidskost souhlasím,ale duležité je změnit systém,trochu najivní že peníze jsou říkat mužou proč tedy nastavili ten systém tak,druhá věc je že kupodivu ten systém platí pro někoho ale to by bylo na jinou debatu

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Změnit systém….
              No to je rada.
              A jak byste to tak nějak chtěl přibližně udělat?

              To se mi líbí

              • tata napsal:

                to není rada to je konstatovaní,to neví nikdo ,mužem jen konstatovat……ale to VY DOBŘE VÍTE,co udělat ví plno lidí jak už nikdo,potřeboval jste si kopnout a dávno je mi to ukradený.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Nemáte pravdu.
                Nekopu do vás, prostě jste se náhodou naskytl, když jsem si četl vlákna.
                Mě totiž vždycky dráždí, když někdo mluví o změně systému, jako kdyby jsme byli kolektivně blbí, že jsme ho ještě nezměnili.
                Systém se nedá změnit, rozhodně ne v současné době, a dost bych se tomu divil i v budoucnosti.
                Prostě biologické vlastnosti živé bytosti, ale i podstata života jako takového to neumožňuje.
                V krátkosti to znamená, že sežrat co vidím i co nevidím, je daleko normálnější, než se dělit s někým, kdo nic nemá.
                Ten samotný příběh….
                Je to humus, ale ta ženská má prostě smůlu, ty předpisy takové jsou, a nikdo si nelajsne je překročit, i kdyby 100x nesouhlasil, nakonec by mu to ještě dali k úhradě….
                Mohl by ale někdo vymyslet a navrhnout, že případy, které se nevejdou do tabulek, má lékařská komise právo poslat ke speciální lékařské komisi, která má právo posoudit objektivní stav nemocného bez tabulkových šablon.
                Těch případů nebude málo, ale nebude jich zase tolik, aby to jedna speciální komise nezvládla.

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                No ano vittto, to je cesta, protože do tabulek, jak ostatně píše i bavor v textu, se prostě živá bytost a různé situace vměstnat nedají.

                To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              A opravdu nechápu ty tři mínusy u vittty v tomto případě.

              To se mi líbí

              • tata napsal:

                kočko já minus nedal ale mám dojem že Vitta dělá to co mě defakto vyčetl,aspon já to tak vnímám.To co navrhuje je sice rozumné ale je to systémová změna,TY CO TO NASTAVILI určitě nebudou chtít přiznat chybu…….to znamená že se to musí ujmout poslanci a dokopat to změnou vyhlášky nebo zákona a to nikdo zájem nemá a jsme zase v kruhu…….napsal totiž toto…….

                .Mě totiž vždycky dráždí, když někdo mluví o změně systému, jako kdyby jsme byli kolektivně blbí, že jsme ho ještě nezměnili.
                Systém se nedá změnit, rozhodně ne v současné době, a dost bych se tomu divil i v budoucnosti.

                ale v podstatě mluví to samé co kritizuje proto mu někdo asi z mého pohledu dal minus

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                No ano máte pravdu, to by byla systémová změna, nebo něco blízko ní.

                To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            Vloženo 22.2.2017 23:52:38
            Josef
            Dobrý den,
            tak opět slyším stesky na MUDr Votavovou, posudkovou l¨ékařku z Písku. Je to doktorka, na kterou se po revoluci úplně zapomělo. Protože pamatuji, vzpomínám, jak se tato aktivistka OV KSČ k místu dostala, kiomu aktivně sloužila ,ale odbornost na tím nehledejte, leda jiné přednosti ? Od 1.1.17 je alespoň v důchodu. V dřevních dobách odnášeli zlomyslné čerti rovnou do pekla. Škoda starých časů. Vše dobré.

            http://www.jcted.cz/ochrnuta-zena-nema-podle-posudkove-lekarky-narok-na-vytah/

            To se mi líbí

  3. tata napsal:

    Fakt nechápu co je cynického na upozornění jak jsou nenažraní a nekotrolovatelnÍ.PROMĚ NAOPAK JE CYNISMUS,že sobě si odhlasují cokoliv ale vyřešit třeba případ této ženy ani náhodou

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.