(Nejen) Vánoční (nejen) strakonické zamyšlení


V posledním vydání našeho Týdeníku si bývalý starosta Vondrys stěžuje, že město rezignovalo na vánoční výzdobu s tím, že byli vyzváni obyvatelé, aby se také zapojili.  A stejně tak si stěžuje, že město chtělo po svých občanech, aby se zapojili do květinové výzdoby během Dudáckého festivalu. Prý to dokonce povede k tomu, že město bude chtít po Strakoňácích, aby se starali o úklid a údržbu kolem svého bydliště.

Protože jsem většinu svého života prožil na venkově, jsem zvyklý na trochu jiný přístup obyvatel ke svému okolí. Vánoční výzdobu minimálního rozsahu  dříve svíčkami v oknech a dnes i různými světelnými řetězy, girlandami či různými i kýčovitými figurkami považuji za normální.  Stejně tak považuji za normální, že kolem svého domu si uklidím a případně poseču, ačkoli seču na „obecním“.  A předzahrádky na vsi jsou vždy chloubou majitelů příslušného obydlí. Třebas jsou opět na „obecním“.

Že by ve Strakonicích chyběla vánoční výzdoba, jsem nikterak nezaznamenal. Dokonce i „pastýřská scéna“ na kruháku pod sv.Václavem vítá všechny, kdož přijíždějí od Volyně či Budějovic. Takže vyjádření bývalého starosty beru jako vzteklý štěk někoho, kdo se nesmířil se svou situací zvanou „ex“.

Že mám k současnému vedení radnice své výhrady dávám dostatečně najevo, ale chtít po občanech, aby se zapojili do výzdoby svého města stejně jako do udržování pořádku u svých bydlišť nepovažuji za nic, co by mělo vadit. Naopak by tím lidé dali najevo svou sounáležitost s městem, ve kterém žijí. Tedy něco, na co se mimo město klade daleko větší důraz.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Strakonice se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 reakcí na (Nejen) Vánoční (nejen) strakonické zamyšlení

  1. cobolik pacholik napsal:

    toto mi pripomina a vidim,ze tak aj tak daleko od tej torysy,az k otave v tych burakovach si naozaj burani u nas drzali zahradky v predu,pred domami a to preteky,kto ma krajsiu,kamene na bielo, na ulici,sa zametalo,ploty malovali a je to tak doteraz s mensimi zmenamy,kazdy ma kosacku,bo predtym kosou jak som bol hovniar kosili a dalo sa zajacom,ci prasatu,ci kacky mali v mestach to zase balkony plne muskatov a casom hlavne na jar sa burakovo pratalo a hlavne skolske deti,poziarnici,druzstvo dalo traktor jarok sa cistil,kopecek,kde holota lezi na vecne casy.jak som bol pred piatimi rokmi sabinov,presov ,kosice ozdobene.
    a slovo sounalezitost je dnes po viac,jak 30 rokoch oproti hentym casom,bez bananu barz slaby pojem, s prichodom dostatku bananov,toto chybuje jak svina,stare krabice sa davaju do starobincov,prepisu dom,nevesta vyzenie a ta holota co drala na ten dom,sedi niekde inde,bo deti sa nemozu o nu postarat,,vacsinou nechcu,ina doba,ale co poznam mohli by sa postarat,ale nechcu,bo tie stare krabice proste zavadzaju a ked som sa pytal,jak tak zrobil,ze matka v starobinci a pritom sa sama okupe a nedrista do bludu,jeho modelka s peknymy nechtami,bo on jebe mater v nederland,nema casu,dost tam rozsirene toto,u nas za mojich mladych casov sa staralo o holotu staru do konca,vsetci umierali doma,nebol dom smutku a drzali doma mrtveho ,kym ho patamy do predu odniesli na kopecek,sounalezitost,je vidno jaka tam od starych,cez skolu,sport,fabriky,vytratila sa,maju relacie,nejaky andel,co jednemu biedakovy daju,filmuju,ukazuju jak pomahaju a su tam mnohy dalsi,co by potrebovali,to dobra relacia,jak ja ich kurva nenavidim take relacie,kde ukazuju sounalezitost, v znaku peniaza,ukazuju tym,ze tam system to hovno,tu teraz v case vianoc,reklamy na pomoc v boji proti rakovine,hlavne male deti ukazuju lyse,bo po chemoterapii,rodicov z ktorych oci bije smrtelny strach o holotu,hraju na city a lapu peniaz kurvy,to slaby vyraz kurva a proc,bo ked im poslem 100U$D z tej stovky ta mala holota dostane 18 $ a ostatok zoberie charitativna preskurvena organziacia,ja ked sa dozvedel cez telefon toto,bo som chcel prispiet 500U$D,moja mafia myslela,ze mi uz jeblo docista,ked som zacal kliat do telefonu s penou na ustach,docista som sa zbesnel,mala holota musi umriet bo jak nazberaju milion,ty starostlivy charitativny pracovnici,si kupia nove auta,nove pocitace,telefony do office,aby mohli vykonavat svoju tak tazku pracu v sounalezitosti,k tym,co smrt ho drzi za ruku,tym daju 180000$,viem to uz roky a vidim ten vyjeb roky,nedam haliera a viem,ze tie deti uz mozno umreli,zijem v kokotove,kukam na reklamu a zvykol som na to,co jedine robim,ihned prepinam,nic pre to nerobim,jedine co robim,ked z takej cancer society zavolaju,vsetkym co tam su prajem otvorene do telefonu,aby dojeden dostal rakovinu aj so svojou rodinou,chvilu je ticho a zlozia,po case volaju zas, a ja opakujem to iste a tak to funguje,jake fajne nie?

    To se mi líbí

  2. cobolik pacholik napsal:

    viem,ku teme 10% a ostatok od temy,to take medzivianocne beletricke spestrenie ze mam maniakonalno schizofrenicku poruchu?neviem ci s takym dumanim clovek rodi,ci prichadza zivotom,ale to uz mam par desatroci taky kuk na take veci,bo ked poviem,ze by taky charitativny pracovnik zdechnul to si naozaj v duchu prajem.

    To se mi líbí

  3. bob napsal:

    Jak to bylo přesně napsáno v tom Týdeníku nevím…
    Předpokládám ale, že město nechtělo aby občané lezli po sloupech veřejného osvětlení a zdobili…:-).
    A dostávám se k tomu úklidu. Bývalý starosta se zřejmě ztotožňuje s Kuberovo „chodníkovou vyhláškou“.
    S tou máme bohatou zkušenost. Dříve se domácí (majitelé) byli povinni starat o úklid chodníku.
    „Kuberova vyhláška“ je této povinnosti zbavila.
    S touto vyhláškou samozřejmě souhlasila většina majitelů a nesouhlasili „obyčejní občané“ – takové rozdělení společnosti v malém…
    A teď ta zkušenost:
    Manželka si na zledovatělém chodníku zlomila nohu. Chtěli jsme uplatnit náhradu škody po místním úřadě. Ten nám sdělil, že chodník se v zimě neudržuje. Namítli jsme, že nikde není cedule, která by to oznamovala….Načež nám sdělili, že mapa komunikací, které se udržují, resp. neudržují je na internetu….(samozřejmě ani cedule, ani internet uklouznutí nezabrání, ale spolehlivě vyviní zodpovědného)
    Výše je samozřejmě zkrácená verze příběhu. Skončil a neskončil happyendem.
    I přes značnou výši způsobené škody jsme se nesoudili, na druhou stranu se nakonec manželka bez následků zotavila.
    Jinak uklizené (resp. neuklizené) chodníky jsou indikátorem „kvality“ majitelů.
    Závěr : Každý by si měl zamést před vlastním prahem a to jak přeneseně, tak fyzicky.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Předpokládám, že současná radnice samozřejmě nechce, aby občané lezli po sloupech, 🙂 ale že by se obyvatel města měl na určité dny, pro město významné, zapojit do výzdoby právě třeba rozkvetlými balkony či parapety a podobně (o vánocích samozřejmě vánoční výzdobou), považuji za úctu hlavně ke svému nejbližšímu okolí. „Vždyť tam bydlím já a mně se tam musí líbit a já se chci pochlubit, že si svého místa vážím“ 🙂

      To se mi líbí

  4. Děda Olin napsal:

    Vánoční výzdoba je to jedinné, co na soukromých domech vidíme. Při státních svátcích jen úřady a instituce vyvěsí vlajky a prapory a tím to zhasne.
    28. října, 17. listopadu nebo 9. května neuvidíte za okny a na balkonech ani jeden praporek, nic. Podobná je i účast na ceremoniálech s tím spojených.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Když ony jsou ty svátky (všechny) ukradené. Tahle garnitura počínaje opilcem Havlem ze všeho udělala jen parodie. A s tím se asi každý neztotožní.

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        No, tedy … Vencu nám závidí celý svět a Vy o něm, že je opilec?!? J. Janda z pornohodnot už Vás píše do seznamu.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Mnó – podle Dáši nám má co záívidět – měl po mrtvici – v hlavě anděla a to nebývá časté /REFLEX/ hmm

          To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        slechto,pijanstvo patri ku nam,letecky mechanik zvany havel pijak,aj prognostik z vysociny zvany zeman pijak,len treba kukat jak pijak drzi so svojou holotou,bo prveho prerobili na svoj obraz a toho druheho to maju jak osinu v prdeli,henteho prveho nevadilo,ze rad vyzral,ale druhy to uz vadi,ze ozran,pijanstvo patri ku nam,je to sucast nasich tradicii,ci sa to paci,ci nie,bo ani havel,ani zeman to nejaky pijak z ulice jak ja holota,pisat pijak,pisat jak obidvaja ozraly maju reputaciu medzi holotou,toto vyvazene spravodajstvo.

        To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      28.rijen sviatok samostatnosti,republiku,ktoru rozbili , mali by visiet na miesto praporov za zradu vlasti,17.listopad,zakladny kamen ojebu zvany demokraia s ideologiou uzernickej kurvy,to viteznej unor v opacnom garde,9.kveten,aspon den posunuli na 8. a pisanie,ze rusko zacalo vojnu obsadenim casti polska a kolko volke frau bolo preletenych tou ruskou zberbou,

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.