Mapa


Dostal jsem se k zajímavé mapě. Pochází z roku 1892 a vypracoval ji inženýr Wenzel Daniel. Ta mapa ukazuje, jak asi vypadala Šumava před mnoha miliony let, tedy v době, kdy se ještě nevypínala do svých výšek, ale na jejím místě se nacházelo moře.

more sumavaNo, moře. Spíše veliké jezero, které mělo zaujímat jakési Vltavské údolí. Na mapě je i podélný profil tehdy s porovnáním s dneškem. Tedy jak dnes vypadají vrcholky Šumavských hor v porovnání s hladinou Vltavského moře. Zajímavostí je i to, že ono jezero končí výtokem řeky Vltavy kousek nad současnou Čertovou stěnou, tedy v místě, kde se dnes nachází hráz Lipenské elektrárny. Jen to moře je  trochu širší a také delší, vždyť na jeho dně se nachází jak Volary, tak Lenora.

Autor mapy je týž, kterého jsem tu již zmiňoval v souvislosti s návrhem vodních děl na Vltavě a Malši. Nu, pobavte se historií. Tady si totiž můžete upravovat velikost do potřebné čitelnosti: http://www.kohoutikriz.org/mapy/data/bwu01.php

A pro zamyšlení nad současnou situací je tu invaze

Bavor podpis_rex2

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 reakcí na Mapa

  1. vonrammstein napsal:

    Eskymo Wenzel Daniel? Pak by mělo bejt zamrzlý.

    To se mi líbí

  2. Rosťa napsal:

    Zásadně protestuji, abyste si dělali prču z našeho bývalého ministra státní pokladny. Pokud si vzpomínám, tak byl vyhlášen za nejlepšího financministra galaxie a blízkého okolí.
    http://img10.rajce.idnes.cz/d1001/11/11026/11026615_88ff4a0ac3e168bd5c1c9fcc450c45f8/images/Naprostjednika…..jpg?ver=0

    To se mi líbí

  3. vonrammstein napsal:

    Nejde mi to otevřít, nicméně konstatuji: Kalousek není vůbec blbej. Můžem se bavit o tom, komu a za co ten intelekt pronajímá. Ale je to jeden z nejbystřejších politiků, co tahle země měla.
    Což neznamená, že si ho vážím nebo tak něco. Jenom ho neberu na lehkou váhu.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.