Jířa, zestárlý primitiv a Tragédie člověka


motto:                                   

Dnes s pomocí boží a pomocí

socialistického zdravotnictví

zestárne každý primitiv

Jiřina Šiklová 2015

                 Jsem starý primitiv a bydlím v králíkárně, lepší to nebude. Kdybych jím nebyl, bydlel bych v paláci se služebnictvem a zlatým záchodem. Už jsem si ale na to, člověka ponižují postavení primitiva, zvyknul. Zlomila mně teplá voda, ústřední topení, koupelna a WC v bytě, pod zámkem. Žádné sekání trávy a natírání plotu. Jsa Háchovo dítě navštěvoval jsem v Holešovicích před více než půl stoletím tetičku, která bydlela ve skvělém, postarším, za tržní ekonomiky postaveném bytě, starém tehdy asi padesát let. Vodu v bytě měla. Hned vedle kamen na uhlí byla výlevka a kohoutek se studenou vodou. To bývalo běžné, ale na záchod chodila do mezipatra. Budiž, lepší než na dvůr. Ale jsa primitivem a také jsem nechodil za tetičkou každý den, tak jsem nevěděl který záchod je její. Ale jednou jsem si ho tajně označil a již to bylo v pohodě.

                Moje z nejmilejších, mám ji u sebe téměř padesát let, inu primitiv, na víc jsem se nezmohl, ale zvyknul jsem si, v neděli uvařila jako vždy. Pojedl jsem příborem, ale na salát jsem neměl extra lžičku nebo vidličku, ta primitivnost mně kouká snad i z bot. Tak tedy, najedl jsem se, vypil své malé pivko a chytal se na stejně malou siestu. Na stolku ležel tlustý Madách: Az ember tragédiája, v slovenštině samozřejmě, jako primitiv znám jen pár stovek maďarských slov a to by na Tragédii člověka nestačilo. A vedle knihy má z nejmilejších položila i noviny 5+1. Inu pohled na tlustou knihu a má vrozená lenost primitiva mně nedaly moc na vybranou. Koukám, čtu a najednou se na mně ze stránky 8 směje Jířa, hubu od ucha k uchu, pod titulkem DNES ZESTÁRNE KAŽDÝ PRIMITIV. Nojo, máš pravdu, pomyslel jsem si, vždyť je ti již osmdesát.

                A čtu a potvrzuji si, že má pravdu, jen ne každému primitivovi otisknou jeho primitivní sentence. Jířa má velké problémy se starými lidmi v tramvaji, kde na kterých vidíte, že čekají až jim mladí uvolní místo, byť volného místa je dost. Když ji navštíví její vnučka, tak si je Jířa jistá, že to není kvůli ní, ale proto že od ní něco chce. Myslím si proto, že její vnučka je moudrá, žádný primitiv. Proboha, jak by ji mohla navštívit jen pro radost. Jiřu! To já, tehdy ještě mladý primitiv, tetičku navštěvoval pro potěšení nás obou. Poslouchal jsem její příběhy a měl radost, že znám někoho tak skvělého a moudrého. Vždy jsem se od ní vracel nabit elánem.

                Moudrá Jířa zabrousila i do práva, není žádný primitiv, rozumí všemu. Píše o okrádaných důchocích: Když je člověk, s prominutím tak hloupý, tak má právo, aby byl oblafnut. Krásná a humánní myšlenka. Já, primitiv, to parafrázuji v Jířině stylu. Když jsi tak hloupá a jdeš v noci parkem, tak máš právo být znásilněna. Samozřejmě humánně i když s kolaterálními škodami se musí počítat.

                Jistě jste již poznali, že Jířa je to děvče Heroldojc, co od jisté doby vystupuje pod jmém Šiklová. Proslulá je svým vskutku nezapomenutelným inteligentním výrokem, parafrázuji, raději se budu mýlit s Obamou, než mít pravdu s Putinem. Velký humanista havlovského ražení se pouští do složitých problémů. Včera se jí zdáli protivníci radaru nebezpeční, dnes jsou to důchodci, zatím jen ti primitivní. Ku podivu jí nevadí mladí primitivové. Bůh a socialistické zdravotnictví jí vadí, to jsou příčiny přemnožení starých. K bohu se nemohu vyjádřit, ani nevím zda existuje. Socialistické zdravotnictví trochu znám, ve své základní myšlence tvrdí takovou nehoráznost jako, že jsou si všichni lidé rovni. A za těch dávných časů také každého nutili aby pracoval a na to zdravotnictví přispíval. Lze tedy očekávat, že se změnou socialistického zdravotnictví na kapitalistické vymizí primitivové. Jediná cesta je, že před šedesátkou skápnou bez pomoci. Třeba budou nějaké komise složené s prověřených sociologů, kteří budou rozhodovat o tom, kdo je primitiv a kdo neprimitiv. Nějaká rampa by se na to hodila. Pak již jen ty sprchy. A rozptylový palouček.

                Jestli jsou mladí primitivové, musí být i staří primitivové. To dá rozum a je to normální. A pak, ne každý primitiv je grázl a zločinec a ne každý inteligent je slušný člověk. Když už jsme tak daleko, tak připusťme i myšlenku, že ne každý vzdělanec se vymanil z vrozených pout primitivismu. A že starý primitiv býval mladým primitivem. Tragédie člověka, tentokrát v češtině.

Strejda

2015

Příspěvek byl publikován v rubrice Od přátel se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

74 reakcí na Jířa, zestárlý primitiv a Tragédie člověka

  1. vittta napsal:

    A stárne, Jiřinka, stárne?
    A to já znám jednoho, co zestárl i v péči rakouských specialistů, nakonec umřel, byť tak o 10 let déle, než kdyby navštěvoval socialistické zdravotnictví.
    Ono také uběhlo něco vody, to je fakt, kdo ví, jak by to soc.zdravotsnictví vypadalo.
    No ale nějaké poučení by to chtělo.
    Každý primitiv, inteligent, chudý i bohatý, zestárne na nakonec umře.
    Dokonce i Václav.
    Dokonce i Jiřka.
    I já, ale já jsem také ten..primitiv.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      To je větší sračka, než jsem doufal.
      Ta Šiklová je úplně mimo, a ta Müllerová, to také nebude kdovíco.
      Prej jestli mohou mladí lidé pomoci od nějakých myšlenek, zřejmě o projevení zájmu o staré…
      A staří si, dle Jiřinky, musí být vědomi své vlastní ceny, jenže musí o té ceně držet hubu, aby někomu blbě a trapně neradili.
      A nějaký starý hlupák pak třeba dokonce řekne mladému chytrákovi, že by měl mít ke stáří úctu, čímž pochopitelně vyvolá u mladého averzi.
      Jířa je asi chytrá stará….už proto, že poskytuje takový rozhovor, ona si snad myslí, že se mladým zavděčí, nebo co.
      Každý na ní kašle….vč. té vnučky asi…

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        vitto,
        až tak tragické,jak jsem si podle toho co napsal Strejda,a jak bylo od všech v diskuzi odkýváno,mi to nepřipadá.
        Bude to asi tím,že si od této paní čtu něco poprvé v životě,že měla něco společného s „Přemluv“ jsem také asi nevěděl.

        Takže jsem si jen dvakrát přečetl ten rozhovor,s některými názory souhlasím a neuráží mne.

        A nevyjadřuji souhlas s některými těmoito názory jen kvůli abych byl na opačné straně,jen si myslím,že kdyby i ostatní měli co do činění s touto paní poprvé v životě tak jako já,že by si možná řekli,ono fakt na tom jejím klábosení kousek té pravdy bude.

        PS: co se některých názorů týká,tak jako kdybych slyšel moji babičku.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Co byste označil za rozumné,či vás neuráží, jestli se mohu zeptat?
          Já z toho cítím především vlastní sebechválu.
          Jasně, že stáří není zásluha, ale je to stáří, to je třeba také vidět.
          To je jak když mi někdo, komu je 25 trpělivě vysvětluje, jak se žilo za reálného socialismu a jaký byl útlak.
          Mě, hippíkovi, co naseděl na fízlárně nekonečné hodiny a hodiny!

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            neuráží mě a ani mi nebude za 20let zvyšovat tlak třeba,
            ta tramvaj,ani to,že se tohoto věku mám možnost dožít i díky tomu socialistickému zdravotnictví,já s tím souhlasím,i moje babička měla takové názory.

            Jedeme autobusem a ona povídá,“podívej se na toho chlapa,je mladší než já,nohy mu slouží dobře,bývalý sportovec to je,znám ho,nemůžu pochopit proč stojí nad tou mladou holkou a nesedne si,když je za ní volné místo.
            Může to mít jen dvě vysvětlení,buď ji čumí do výstřihu anebo čeká až vstane a pustí ho sednout.Atˇ tak nebo onak,u mě je to chudák.“

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Tak to tedy čtenáři musím oponovat, protože jsem se už několikrát setkal s tím, že si starší člověk nesednul,ani když jsem mu místo nabízel.
              Ne starý, c už mu to přeci jenom tak nešlape, ale dost starý na to, aby měl nárok sedět.
              A s úsměvem, bez ironie mi třeba řekl (vždycky to byl chlap, ženy si sedly) že si rád postojí, dokud může, nebo že se mu hůře vstává než stojí.

              To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              tak s tímto souhlasím,je to už nemálo let,co jsem jednomu postaršímu pánovi nabídl místo a on na mě „jen seď mladej,rád si postojím,podívej se na mě,víš kolik jsem si toho už odseděl,a lišácky na mě mrkl“

              To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              vitto,já jsem totiž překvapen z tohoto,že se vůbec takový rozhovor může „dotknout“ lidí kteří se zde schází,já si ho přečetl ještě potřetí,abych se ujistil jestli jsem doopravdy něco zásadního nepřehlédl,kromě odpovědi ohledně předváděcích akcí jsem tam ale nic nenašel,ale i ta odpověď má v sobě něco s čím se dokáži vyrovnat a v čem jsem dokázal,alespoň si to myslím,najít to pravé sdělení.
              Asi to bude tím,že mají Šiklovou zařazenou na černé listině,kvůli radaru,kvůli „přemluv“,kvůli „raději se budu mýlit s Američany“.

              Tento rozhovor totiž podle mého pohledu cílil opravdu na ty „primitivy“,aby jim nápadně-nenápadně naznačil v čem dělají tu chybu a jak to dělat aby tu cestu k omladině našli,pokud ji najít chtějí.

              Tento týden tv,učitel končil na ZŠ v 80letech,omladina ho milovala,proč asi?
              Protože to nebyl „primitiv“.

              To se mi líbí

            • strejda napsal:

              Víta, kdyby napsala díky zdravotnictví tak bych to pochopil, ale proč známkuje? Proč socialistické zdravotnictví? To tržní by je nechalo pochcípat? Tedy umřít jak zákony budou kázat nám? Že je její vnučka vyčuraná a zaměřená na okamžitý efekt to neznamená, že je obrovské množství vnuků a vnuček, kteří mají své dědečky a babičky rádi a nic za to nechtějí. Čtenáři, zkuste objasnit pojem primitiv? Kdo to je? Nevzdělanec, tomu rozumím, hloupý to také, Tlustý, tenký, prsatý, plešatý také. Ale primitiv? Je primitiv ten, kdo pracuje ne zahrádce? Nebo co chodí na houby? Něco co čte či naopak nečte? Poraďte mně. Je primitiv někdo, kdo celé generace přežívá „o chlebu a vodě“ v pralesích nebo ten, co veškerý čas věnuje kavárně? Poraďte? A co jste Vy? Já se hlásím k těm primitivům, vnitřně vím že k nim patřím. I proto že mám odpor ke kavárenským povalečům. Wolkera ale miluji a obdivuji, jsem primitiv. Nerozumím si.

              To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              strejdo,nálepku asi zvolila protože to bylo v odstavci,kde poukazovala na to,že před sto léty by se tolika let ani nedožili,takže ano,tehdejší zdravotnictví by je nechalo zemřít.
              A zároveň tou nálepkou asi chtěla říci,že v tom našem zdravotnictví žádný tržní kapitalismus není,i když nám to tak může připadat,díky doplatkům na léky.
              Z mého pohledu také naše zdravotnictví zůstalo socialistické,což je samozřejmě dobře.
              Ani jeden z těch co jste vyjmenoval není primitiv,ani Vy ne,podle toho jejího pohledu.

              Koho třeba já považuji za primitiva třeba stihnu sesmolit,ale dám to samostatně.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Dobře, takže ona třeba píše, že v minulosti se věku nad 65 let dožil jen někdo, kdo na tom byl po všech stránkách dobře a byl schopný, čímž naznačuje, že neschopní blbečci nepřežili.
              To je samozřejmě blbost, smrt někdy pěkně laškuje a do hrobu si nebere ty nejslabší, ale klidně ty silné, tehdy navíc hodně záleželo na štěstí, protože lidé neumírali jen tak, z legrace, ale na choroby dnes banální, takže když měl někdo kliku a vyhnul se infekcím a úrazům, mohl se dožít vysokého věku, i když byl „úplně blbej“.
              Také je nesmysl tvrdit, že ti schopní mají patent na úctu, schopný ještě neznamená ctihodný, leckdy je to přesně naopak.
              Ona to ale říká proto,aby ukázala, že ona je ta schopná.
              nebo tam zpochybňuje úctu k někomu, kdo je starý, jen proto, že starý.
              To se jako mám s někým nejprve 2 hodiny bavit, abych zjistil, že to je formát, nebo kretén, a podle toho mu buť pokazovat úctu, nebo na něj z vysoka…kálet?
              To je nemožné, úctu projevím každému starému člověku, a také starému člověku víc odpustím, protože ne každému je do skoku s vědomím, že tady dlouho nebude a ještě ho všechno bolí a blbě se mu jde i na hajlz, což ke stáří nepříjemně patří.
              Kromě toho-jestli je někdo kterén, nebo ctihodný, mohu stejně zjistit jen dle svého vidění, a kde je zaručeno, že sám nejsem kretén?
              Bába se vytahuje, že ona je ctihodná, vidím jí až do žaludku!!!!
              A s těmi evropskými hodnotami-je blbá, nebo co?
              To jako v jiných civilizacích nějak obecně staré lidi posílají utopit, nebo na ně od určitého momentu kašlou?
              A to jsem teprve v polovině, klidně mohu pokračovat, ale bylo by to zbytečně dlouhé.
              Pýcha, pýcha z ní hovoří, ne stáří a moudrost….

              To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        nyní jsem se dodíval na ten Hyde Park,na který dala odkaz Karamela,vyslechnout si tuto socioložku a její názory na uprchlíky je pro mne daleko přijatelnější a přínosnější než poslouchat „filozofujícího umělce“ Kohouta a studenta Matošku,to se zase musí nechat.
        Nebyla to pro mne ztracená hodina,rozhodně nebyla.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Tak….Kohouta a Matošku nelze překonat.
          To je vyloučeno.
          Ale když myslíte, skusím se na odkaz podívat, ale nevím nevím, ta bába cokoliv řekla, byl hnus, ovšem je také možné, že se jen hnus prezentoval.

          To se mi líbí

  2. Tacit napsal:

    Perly paní JŠ:

    Jestliže se vám do věkové skupiny nad šedesát let dostává víc než pětina obyvatelstva, tak v té pětině bude asi více lidí, kteří nejsou žádní mudrcové a takových, kterých si ostatní
    nemají zač vážit. Dneska s pomocí boží a pomocí socialistického zdravotnictví zestárne
    každý primitiv.

    Proč bych měla mít úctu k někomu, koho neznám, jenom proto, že je starý?

    Když potom nějaký starý hlupák řekne, ty bys měl mít ke starším úctu, tak vlastně vytváří ageismus, což je averze vůči starým.

    A právě proto, že nevědí, co nabídnout, tak se dovolávají pozornosti a úcty tím, že třeba říkají: To víš, já jsem už stará, já tomu nerozumím, ale přesto ti povím, že bych to udělal tak
    a tak. Mají zkrátka tendenci svoje zkušenosti vnucovat těm druhým, aby sami sebe zhodnotili. Je to vlastně vyžadovaná úcta.

    Staří lidé si třeba potrpí na to, že přijdou do tramvaje, kde je řada míst volných, ale přesto na nich vidíte, že čekají, kdo je pustí sednout. Někdy i něco v tom smyslu prohodí. Takovému
    dědovi bych řekla: Uvědomujete si, že tímhle vzbuzujete averzi vůči starým?!

    tito lidé mají pocit, že teď se musí zasytit, neboť prožívali velkou část života v určitém nedostatku. A myslí si, že aby se mohli zasytit, musí toho všeho mít dost.

    (Z článku Dnes zestárne každý primitiv, 5plus2, 12.6.2015)

    To se mi líbí

  3. okolojdoucí napsal:

    Kruté, a přitom noblesní, jak se na starého primitiva sluší a patří. Má hluboká poklona, Strejdo!

    To se mi líbí

  4. NavajaMM napsal:

    Strejdo, veľmi dobre sa to čítalo. Asi mám mentálne blízko k starnúcemu primitívovi. 🙂

    To se mi líbí

  5. kchodl napsal:

    K tomuto primitivismu se hlásím. Nerad sekám trávu. Mám rád jídla, která se dají jíst jen lžící, … Šiklovou a další idioty nevnímám, ať se třeba užerou vzteky a nenávistí – média, která jim visí na rtech, vesele ignoruji. Kromě těchto namyšlených blbců a zločinců je přece na světě plno chytrých lidí, které je zajímavé číst a vyslechnout. Nenechat se otrávit hlupáky, psychopaty a lumpy.

    Ad sekání trávy. To je otrava všude. U „králíkárny“ to dělají městské služby, kosí trávníky obvykle přesně ten den, kdy si vezmete volno nebo děláte doma přes internet a rozhodli jste se trochu si ráno pospat. V 6:30: vrrrrhůůůrrrrrvvvrrrrrhůůůůh. Ani těsná platová okna a dělostřelecké voskové špunty do uší nepomohou – utlumí výstřel z houfnice, ale velkou zahradní sekačku ani náhodou.

    U baráku je to ještě horší, a to mnohem. Sekání trávy totiž zbude … vždycky na Vás. Tráva má potměšilou povahu – naroste zázračně o 20 cm zrovna v den, kdy máte jazyk na vestě, všeho dost a jste příliš unavení i na spaní – večer prostě omdlíte. Coby majitel trávníku si nemůžete dovolit ani mdlobu – sekat se musí. Nesmíte ale v neděli, nesmíte večer, nesmíte ráno – protože by to vadilo příbuzným nebo sousedům. Nesmíte když drahá polovička usne, když se učí, když kouká na film … rušilo by ji to, jistě chápete. Nakonec by si myslela, že ji to děláte schválně.

    Tráva se nesmí sekat, když máte čas a chuť, když to shrnu. Sekání trávy je dovoleno a žádoucí, když 1. únavou už skoro nevidíte 2. chcete dělat něco úplně jiného 3. nestíháte vůbec nic.

    Pokud se Vám zrovna náhodou chce sekat trávu – potlačíte samurajskou silou vůle svou anti-travní nechuť, máte čas a je příhodná doba – tak se jistě rozbije sekačka. Upadne kolo, zacpe se nasávání benzínu, upadne žací vrtule nebo lišta. Celá ta záležitost je prostě prokletá.

    Co Vám dokáže opravdu zkazit radost ze života ? Tráva. Probudíte se, koukáte na oblohu, a říkáte si „krásný den“. Jenže, máte trávník. Takže následuje odporná myšlenka: „ta sviňská tráva dnes určitě povyroste o 10 čísel“. A je po radosti.

    Jak říká klasik, nejlepší tráva je beton. Neroste.
    Nejlepší zahradní úprava ? Prales.

    Večer mě čeká přátelské posezení s jedním flanďákem, tak trénuji argumenty za pomocí „Darwinova rotvajlera“, jak Richarda Dawkinse hezky překřtili milí novináři. Píše vážně zábavně a chytře. Mnohem lepší čtení než všichni havloidi dohromady, včetně jejich gurua. Šiklová ? Pche.

    Hezký den všem !

    To se mi líbí

    • okolojdoucí napsal:

      Za chvíli mě z těch poklon začnou bolet záda, s tou trávou jste to napsal geniálně!

      Jo, a na procvičení argumentace mohu doporučit Eristickou dialektiku od Schopenhauera, to je klasika. Nefér, ale účinná. Velmi! Jen nevím, zda zrovna flanďáci proti ní nejsou očkovaní 🙂

      To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Strejdova úvaha a ta Vaše prost nemá chybu. A opravdu dobře jsem se pobavila, hlásím se rovněž k tomu, že jsem primitiv a, ve světle Šiklové, jsem na to hrdá. Nechtěla bych být tak „chytrá“ jako ona.

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Reformní křídlo KSČ a strana zelených :
      http://www.culturenet.cz/aktuality/podpora-neziskovym-organizacim-tiskova-zprava-strany-zelenych/n:4116/
      Zastávala se díky své pozici v KSČ myšlenky na vybudování radarové vojenské základny Spojených států v České republice.
      Díky její „srpnové lži“ která v hlavách zvláště mladších generací maximálně upevňuje a pro své aktuální cíle využívá současná protiruská havlistická mediální propaganda jejíž součástí paní Jiířina Šiklová bezesporu je.
      No a proto ji mohl již v roce 1999 ocenit nejvyšší z pravdoláskařů.
      V roce 1999 jí prezident Václav Havel udělil Medaili za zásluhy I. stupně.
      Tož na druhé straně je nutné paní Jiřině Šikové poděkovat, za to, že byla schopna veřejně diferencovat KSČ na KSČ a KSČM.

      To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Kodl – k těm těsným plastovým oknům – mám s nimi problém. Stará dřevěná prý těsnila špatně. Co jsme je vymělnili — nevím nevím. Asi u plastů nějak divně funguje akustika. Zatím co dřív – jsem od sousedů vlrvo, vpravo , nahoře , dole neslyšela nic- byl božskej klid, žádné trágy jak se říkávalo … včil slyším kde se co šustne.

      No a k Jiřce – to máte těžký – po hérečkách s diseentu zůstanou aspoň záznamy z dívadel, filmů a po ní nic. A asi se tak strašně bojí – zapomnění .. viz přistup k vnučce… že dělá psí kusy… No, to už je věkem….

      To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Nic takovýho nemusíte. Já u svýho baráku trávu nesekal nikdy. Proč taky, mně nevadí.
      Většinou to nějakej soused nevydržel a posekal ji za mě, abych jako nedělal vostudu na návsi celý vesnici.
      Je to snad můj problém? Není, si odpovím.

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Asi záleží o čí pozemek se jedná. Od toho se pak odvíjí mnoho dalšího. A signifikantního.

        To se mi líbí

    • Antimon napsal:

      Vážený pane, kchodl,
      způsobil jste, že jsem si pobryndal tričko i klávesnici a dostal vynadáno od drahé polovičky, že se nemám tak chechtat, neb se lekla. Jo a ten „Darwinuv rotvajler“ je i můj kámoš. A když náhodou zahlédnu Jiřku, byť jenom na obrázku, tak utíkám. Jinak jsem měl pocit, že ten příspěvek jsem napsal sám, ale já se nepodepisuji „kchodl“ nýbrž „Antimon“ 🙂

      To se mi líbí

  6. Rosťa napsal:

    „Kefalín, čo si predstavujete pod hen tým slovom PRIMITIV?“
    „Soudruhu majore, jak bych vám to vysvětlil? To máte tak. Po r.68 se potloukla mezi sebou dvě křídla komárů a jedno z nich to prohrálo a bylo dočasně odstaveno od koryta. Po Velké plyšové komedii v r. 89 nalezli do klíčových funkcí pod vlajkou pravdolásky s řídícím centrem v kavárně matičky Prahy. Že to s námi myslí dobře může věřit jen PRIMITIV“.

    P.S. Strejda umí, palec vzhůru. Jinak souhlasím s předřečníky. Závidím těm, kteří mají trávník 3×3 metry a ne „humno“, které obhlédnete jen hvězdářským dalekohledem. S přibývajícími lety začínám tu trávu zbožňovat stejně, jak „rudou fenu“ Šiklovou.

    To se mi líbí

  7. Karamela napsal:

    Kdo se díval?
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/314415-siklova-patri-k-evropskym-hodnotam-vitat-cizince-i-uprchliky/
    To je panečku něco! Ale pusťte si to z archívu. – v přímém přenosu volala do pořadu paní z Rakouska s osobní imigrační zkušeností a po pětiminutovém líčení situace s nově příchozími cizinci nadále paní Šiklová mlela, jak to všechno naše společnost normálně zvládne a oni se nám v pohodě přizpůsobí!! Totální mimoň….

    To se mi líbí

  8. Tribun napsal:

    Několik primitivních hesel:
    – Primitiv primitivu primitivem.
    – Primitiv jsem a primitiv budu, primitivem zůstanu (alespoň doufám).
    – Primitiv, to zní hrdě.

    Paní Jiřina projevila pravou aristokratickou noblesu, ale přeci jenom, asi už není nejmladší, zapomnělo zdůraznit, že primitivové se dělí na oberprimitivy a unterprimitivy.

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      OT
      Tribune, netuším, zda o tom už nevíte odjinud, ale už nějaké dva dny jsou při vstupu na váš blog návštěvníci přesměrováváni jinam na všelijaké dotazníky, stránky s oznámeními o možnosti výhry a podobný balast. Odhadoval bych, že tam máte škodnou.

      To se mi líbí

  9. Jiří Knopp napsal:

    Ach jo,paní Jiřiny je mi líto.S tím primitivem je to jako se zlodějem.Je to fakt legrační,když zloděj křičí:chyťte zloděje.Strýc to napsal tak, že to ani nelze napsat lépe S těmi mladými – prý už před 2000 léty žehrali staří nad mladými a ptali se kam to všechno povede.K mlůadým se chovám laskvě, tak ,jak bych chtěl aby se oni chovali ke mně.Nemám s tím problémy. S jídlem, že prý podle paní Jiřiny se všichni staří futrují, aby tak dohonili deficit,kteří zažívali. No „za Hitlera“ jsme se najedli zeleniny do aleluja.Ještě teď máme v sobě tolik vitamínu,že nám to stačí na nás dlouhatánský život. Za války říkával můj dědeček, že se těší na konec války.Že si nechá uvařit prádelní hrnec brambor,umístí ho na WC(on řekl na hajzl) a rozběhne se a kopne do nich. Já jsem byl tak malý, že jsem se ještě v té vysoké politice neorientoval a těšil jsem se na konec války jenom proto, abych viděl dědečka jak posílá šajtlí brambory do hajzlu. Děda na to v návalu radosti radosti při osvobození nějak pozapomněl.No jo, paní Šiklová, takhle uvažujeme my ,primitivové.

    To se mi líbí

  10. Slim napsal:

    😀 Ano, tohle je skvělý debut!

    (Jenom poznamenám, že pí. docentka se raději chtěla mýlit s W. Bushem. Ten, s kterým nechtěla mít pravdu, zůstal tentýž.
    Mistr Jan Hus, někdy rektor university Karlovy by se divil. Asi by svůj slogan o pravdě předělal. )

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Já vím, ale myslel jsem si, že to mohu aktualizovat. Figurky se mění, ale srdce, srdce bije vždy na pravém místě. Není to o osobách ale pvapovu (česky praporu)

      To se mi líbí

  11. vittta napsal:

    Představte si, že když jsem se mrknul, kolik té semetrice vlastně je, zjistil jsem, že měla včera narozeniny.
    80.
    Tak ti Jiřinko přeji všechno nejlepší a vydrž nám tady ještě alespoň 20 let, ať si to stáří, kterým tak pohrdáš, užiješ.
    Protože když jsem o tom tak přemýšlel, 80 letá bába může mít tyhle žvásty jen kvůli strachu ze stáří.
    Člověk neví, co ho čeká, neměl by takové věci přát-ale co je moc, to je moc!

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Ještě dodám, že ten článek je asi v podstatě o tom, jenže z nějakého důvodu to na mě dělalo dojem, že 80 je autorovi.
      Říkal jsem si „ještě mu to pálí, málo platný“….
      Je to trošku kuriozní….

      To se mi líbí

  12. Jos napsal:

    Že má Šiklová mravní i mentální deficit bylo jasné z její reakce a chvály klipu Přemluv bábu. Kolik že je to už let?
    Někdy mě napadá úplně kacířská myšlenka, že bolševik, když některé lidi nepouštěl do veřejného prostoru, v některých případech, možná úplně nechtěně, tím národu jako celku vlastně prospěl. Napadají mne takové příklady jako byl Mandler, Mlynárik, Doležal i Šiklová. Ale našli by se i další.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Doneslo se mi, od jedné její „kolegyně“, že to byla odjakživa karieriscká kráva.(nebylo použito přímo tohle přirovnání, neb „kolegyně“ je distingovaná dáma)
      Ona kolegyně kráva rozhodně není, tak jí na 100% věřím.
      Ostatně, v tom názoru se je o co opřít.

      To se mi líbí

      • Jos napsal:

        Vidím, že naše informace jsou podobné. Za mlada sekernice levičácká, po sametu radší všichni jen vysoko zdvihli obočí…

        To se mi líbí

    • jaa napsal:

      80

      To se mi líbí

    • Ahele napsal:

      Jo, chválila. Původně, jenže pak zjistila, že báby a dědky to dost nadzdvihlo, tak otočila.

      přesně ve stylu kariéristické milky. Ono by to totiž bylo bývalo mohlo uškodit Zeleným ve volbách, kde ona byla jednou z jedniček.

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Tak je to konečně jasné proč má Jířa nechuť ke starým primitivům. Nevařili svíčkovou, na maso by praskla půlka důchodu, a nevolili zelené. A přitom jim tak skvěle radila, ovšem volební reklama byla natolik intelektuální, že jí někteří vůbec a jiní naprosto neporozuměli 🙂 A nechovali se podle její knížecí rady. A sen o poslancování se rozplynul jako kouř nad ohýnkem. To by zlomilo i skutečný charakter, natož ten, co používá Jířa.

        To se mi líbí

  13. vonrammstein napsal:

    Konečně se i tady s věčnými oponenty shodnu, že Jířa je… Jitka. To je příjemné.

    To se mi líbí

  14. Jethro napsal:

    Sakra, teprve teď mi došlo, že jsem si nějak popletl jíři. No, také jsem primitiv. Já furt přemýšlel, že mi to k té Švorcové nějak nesedí. Už stárnu a blbnu. Ale vlastně … ony jsou si dost tento.

    To se mi líbí

  15. ji5 napsal:

    Jan Čulík zrovna zveřejnil jeden ze svých pozoruhodných textů. Zabývá se morální integritou autorů na příkladu Martina Kollera, takto spíš bývalého vojenského experta ČT.

    „Názory notorického udavače – pokud jím Martin Koller skutečně byl – by slušná média nepublikovala. Pokud by je výjimečně otiskla, uvedla by k tomu, že byl autor notorický udavač.“

    To samozřejmě neplatí vždy, takže Čulík kdysi vehementně protestoval, když jsem převlékače kabátů, Pavla Kohouta, označil za nevěrohodnou postavu, který profitovala z jakéhokoli režimu. To je ten básník, který jednu knihu věnoval „Tátovi za to, že mě naučil milovat stranu“.

    Proč by člověk měl věřit bývalé komunistce Šiklové, která, nepochybně z kariéristických důvodů, vstoupila do partaje již v roce 1956, tedy v době potlačení maďarské revoluce?

    Po přečtení jejího postřehu o tom, jak si staří lidé vynucují uvolnění místa v MHD i když tam volno je, mohu bez váhání prohlásit, že tahle stará komunistka je taky stará kráva. Někteří lidé mají problém do dopravního prostředku vůbec nastoupit a nemají nemají sílu balancovat v rozjíždějícím se autobusu nebo tramvaji. Snaží se posadit na místa co nejblíže u dveří, tedy na místa, která jsou pro takové lidi vyhrazena.

    Jako častý uživatel MHD mohu bez váhání prohlásit, že to co Šiklová píše je nesmysl. V dopravních prostředcích je atmosféra daleko vlídnější než si myslí.

    Čulík uzavírá, že (autor by měl být patřičně označen, aby) „každý by věděl, že je pod úroveň soudného člověka se nesmysly morálně zdiskreditovaného jedince vůbec zabývat.“
    V případě výlevů Jiřiny Šiklové to platí dvojnásob.

    Mně připlácl nálepku, že patřím k fašizující levici, tak již pro BL nepíšu. Proč by se měl zbytek čtenářů BL zabývat články, jím zdiskreditovaného autora.

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Koller popisuje realný stav pohledem odborníka. Čulík, Dolejší, Šiklová a podobná pakáž zase preferuje propagandu. Předpokládám, že neúčast v BL vám žíly netrhá a společnost místních pisálků nechybí.

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Podle mě Čulík buď zešílel, nebo se prostě jen vybarvil.
      V každém případě názory jak jeho, tak jeho ideologů jsou dávno za hranicí jakékoliv novinářské slušnosti.
      Čas od času mu něco napíšu…za rámeček si to sice nedá,ale zároveň mě asi také má za fašizujícího levičáka, nebo možná i pravičáka (jsem u levičáků fašista a u pravičáků komunista), takže se se mnou nezabývá.
      To už tam také psal, že reálný socialismus byl utrapravicový…všichni jsou ultra, jen Čulík je letadlo, chtělo by se říci…..

      To se mi líbí

  16. Slim napsal:

    Bavore, jede k vám lehce naložený oslík

    To se mi líbí

  17. čtenář napsal:

    strejdo,
    třeba primitiv chodec

    starší člověk omylem anebo z roztržitosti,ale hlavně bez rozhlédnutí vstoupí do vozovky mimo přechod pro chodce,stihnu na poslední chvíli zabrzdit,normální člověk si uvědomí že udělal chybu,která mu mohla zapříčinit úraz,následně se i podle toho chová,pohledem anebo pokynutím poděkuje,že jsem byl tím „bohem“,který zabránil jeho úrazu,možná i smrti.
    Z pohybu jeho úst se dá i vyčíst,omlouvám se,nezlobte se,děkuji.

    Při té samé situaci mi primitiv začne sprostě nadávat do pirátů,hrozit mi pěstí,pokud má hůl,tak mi hrozí tou holí,jeden největší primitiv-chodec mi několikrát řízl holí do kapoty.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      No a ten chodec, ten, co mlátil do vaší kasle, ten by dříve nepřežil?

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        tak to nemohu vědět,s přihlédnutím k nízkému počtu automobilů v těch letech by tento primitiv mlátil po hlavě asi koně,jak se chová mlácený kůň nevím,na vlastní oči jsem to nikdy neviděl.
        Mohu tedy jen vycházet z toho co jsem viděl v nějakém filmu,takže si myslím,že je lepší být sražen autem nežli být zadupán splašeným koněm do země a následně být ještě přejet povozem,na kterém je převážen nějaký náklad.
        Tento primitiv by podle mne měl naději na přežití velmi malou,strávil by na cestě delší čas než by ho dovezli do špitálu,jestli by ho tam vůbec vezli,no a tam by se k tomu zranění mohla přidat třeba i ta infekce.

        To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Čtenáři, nechme toho. Do vozovky bez rozhlédnutí vstupují lidé asi od chvíle co umí chodit, Děti mladí, staří, ba i psi a kočky. Alespoň v našem městě je to běžné, chodím, dívám se a vidí. a také poslouchám. Málem přejetý mladík z leknutí, že mohl být přejet pronesl, aby jsi se neposr… je to primitiv, nebo byl v šoku? Mladík v autě, co mně málem na přechodu přejel je promýtiv nebo namyšlený fracek, nebo zamyšlený, který v tu chvíli raději neměl být za volantem.
      S tím primitivem to není tak jednoduché a ještě méně jednoduché je, proč by se i případný primitiv neměl dožít dlouhého věku. Chápu, že mladý blbec se stane starým blbcem, ale proč za to může děkovat bohu a socialistickému zdravotnictví. Bůh je pro věřící bůh, od studánky a Alláha, A zdravotnictví by mělo být jedno. Jestli mně socialistické zdravotnictví umožnilo být i starým, tak jsem pro socialismus všemi deseti. K čemu by mému popelu mělo být dobré tržní zdravotnictví (nebo jaké zdravotnictví by mělo to socialistické nahradit?). Jen zdravotnictví to být nemůže, co by tomu řekla nálepkující Jířa?
      Nechte chodce chodcům a napište, jak poznám primitiva a odliším ho třeba od blbce inteligentního. Čím je to dáno? IQ to nebude, tam se používají jiné kategorie. Já se primitivem cítím, ale to je má zcela soukromá záležitost.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        strejdo,
        ale já jsem tím co jsem napsal chtěl jen dát příklad toho koho já považuji za primitiva,podle dvou rozdílných reakcí na úplně stejnou situaci.

        Nepovažuji za primitiva toho kdo vstoupí do vozovky bez rozhlédnutí,ale toho kdo vyvádí jako píchlá svině.i když byl možná i krůček před smrtí,byl jsem to já kdo mu třeba i zachránil život,možná bůh,možná jsme to byli oba.No a protože ho nikterak nepoučuji,nenadávám mu,tak jen primitiv dokáže vyvádět jako ta píchlá svině.

        Mladík co Vás málem na přechodu přejel mohl být zamyšlený,klidně i namyšlený fracek.
        Pokud se Vám ale omluvil,nestal se v mých očích primitivem.
        Pokud neomluvil,byl to v mých očích dvojnásobný primitiv,protože se to stalo na tom přechodu.

        Málem přejetý mladík který pronesl „aby jsi se neposral“,nevím co tomu předcházelo,pokud nebyl vyprovokován řidičem nějakými nadávkami anebo zatroubením,tak byl také primitiv,jeho reakce ale bude spíš svědčit o tom,že byl vyprovokován řidičem.V tomto případě je primitiv ten řidič.

        Já jsem vždy v klidu,nenadávám,netroubím.

        Proč můžeme děkovat bohu nevím,proč si u této situace vždy řeknu,díky pane bože,také nevím.
        Ale trochu tuším proč můžeme děkovat socialistickému zdravotnictví,sanitka přijede velmi brzy a nemocnice neodmítne přijmout žádného zraněného chodce a ten tak má daleko větší šanci že zase bude chodit a neskončí na hřbitově.

        Jeho naděje na přežití je tak neskonale vyšší než před těmi sto léty.

        Jak poznáte primitiva nedokáži poradit,já tuto nálepku jen přiřazuji lidem,kteří se v situaci,kterou jsem popsal jako druhou v pořadí,chovají odlišně od těch které jsem popsal jako první v pořadí,ti v druhém pořadí se nedokáží držet zásad slušného chování,zatímco ti první ano.

        Chcete-li se cítit primitivem je to samozřejmě Vaše soukromá záležitost,v mých očích jím ale nejste,protože nevěřím tomu,že byste se v této popisované situaci choval jako ti druzí v pořadí.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Čtenáři, jak jsem napsal, nechme toho, nemá to smysl. Museli bychom začít od definice primitiva. Proč ne, ale nikoho by to tady nezajímalo. S vámi si, byť máme leckdy rozdílné názory, rád podiskutuji, téma se u Bavora jistě najde. A Jířa? Ta mně za to nestojí.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            strejdo,
            nápodobně,také si s vámi rád pokecám.

            vedli jsme před 10 dny tu řeč o EET,vypíchl jsem tenkrát z toho zákona ten bod,že se to nebude týkat finančního sektoru.Tento týden probíhá spor o provize.Vytahují se materiály na Šincla,a najednou ejhle,jak je propojen finanční sektor.

            Šéfka Mladého ANO dělá pojištění pro Agrofert

            Spor Andreje Babiše (ANO) a poslance ČSSD Ladislava Šincla, který souvisí s plánovanými změnami v provizích pro finanční zprostředkovatele, vyvolává spekulace o dalším možném střetu zájmů ministra financí. Šéfka mládežnické organizace ANO sedí ve vedení firmy, která je jedním z největších pojišťovacích makléřů v zemi a poskytuje služby Babišovu Agrofertu. V stejném oboru navíc na tuzemský trh vstupuje firma Babišova bratra Alexandra.

            http://echo24.cz/a/wQC5y/sefka-mladeho-ano-dela-pojisteni-pro-agrofert

            PS: pane Bavore,žádné obavy,nechci odklonit diskuzi.

            To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.