Za všechno může Putin


Právě jsem se vrátil z Hradu, mohu-li parafrázovat Gottwaldův výrok. Tedy od Hradu, kde probíhalo jakési řečnění na podporu presidenta Zemana. Bylo tam několik stovek lidí, z nichž tak třetina byli uniformovaní policisté a jejich utajení kolegové. Ti již nenosí buřinky, ale jsou dobře patrní. Jejich znakem jest čerň, zrak odvrácený od tribuny a občasné pohovoření s těmi uniformovanými.

Na celé akci bylo nejzajímavější to, že na ní veřejně zazněla kritika USA z úst samotného Okamury, který připomněl americkou podporu diktátorských režimů  v Jižní a Střední Americe.

Mezi řečníky byl i předseda KSČM Filip a lékař Obrtel, který vrátil vyznamenání, která obdržel z misí NATO. Tedy dost rozmanitá směs.

Po návratu domů jsem z piety vyšel na balkon, ale nebylo ke komu promluvit. Ulice byla prázdná.

Vrátil jsem se do obýváku a již v teple otevřel Britské listy.  Jejich šéfredaktor se ptá: „Zvládne Česká republika současnou krizi?“

Titulek mě upoutal, protože jsem si nebyl vědom, že by nějaká krize mé vlasti najednou byla současnější než jiné. Pročítám se textem (http://www.blisty.cz/art/76728.html), který se zdá být ukázkou myšlení kavárny glasgowského typu. Jen místo havloismu „čecháčkovství“ je řeč o Češích a jejich neschopnosti.

Problémem českého prostředí prý je „nepragmatické a ideologicky zaťaté uvažování.“ Ani to není nic nového. Takové myšlení je například podporováno zákonem, který odsuzuje předcházející režim en bloc, a přepisováním historie badateli z ÚSTR, kteří ex post hledají pro takový zákon zdůvodnění.

„Češi“, píše šéfredaktor BL, „si vytvořili svou vlastní, velmi nepříjemnou a mafiánskou verzi kapitalismu, a těžko z toho obviňovat Západ a Spojené státy.“

Nabízí se otázka kteří Češi (Klaus, Havel, Zeman?) onu mafiánskou verzi vytvořili a jestli konali v souladu s praktikami, které vládnou v okolním světě a nebo, s hloupostí Čechům vlastní, nedbali na rady Západu a USA, aby místo mafiánského, budovali kapitalismus s tak nějak lidskou tváří.

„Dodneška nejsou v Česku řádně uznávány odbory, protože to je přece přežitek z komunistické éry! Že to umožňuje tvrdé vykořisťování zaměstnanců, vidí každý, kdo dokáže odložit ideologické brýle.“  Kdyby se šéfredaktor BL trochu porozhlédl po světě, tak by věděl, že odbory jsou nenáviděné zejména v baště svobody USA a že velké společnosti dělají vše, aby svým pracujícím v zorganizování bránili.

Text pokračuje pozorováním, že existuje „frustrace z té kruté verze kapitalismu, kterou si Češi nechali za poslední čtvrtstoletí vnutit.“

Snad jde o náznak, že existují dvě kategorie českých blbců. Jedna, která vnucovala a druhá, která si nechala vnutit, co by jinde občané nepřijali? Fascinuje mě představa vyspělého západního lidu, který si nedá nic líbit. Po skoro třiceti letech strávených v Kanadě jsem si spíš všiml, že tam lid drží hubu a krok.

Uvedený citát z BL připomíná  blábol, ale je to jen konstrukt, který šéfredaktorovi umožňuje definovat onu krizi z titulku:

„U části českého obyvatelstva (tato frustrace vede) k opačné ideologické zaslepenosti. Západ se pro ně stal zosobněním veškerého zla a jako protiklad a záchranu vidí tito čeští občané nyní vládu mocnosti, která je v dnešní době vůči západnímu světu v opozici – autoritářskou vládu Vladimíra Putina v současném Rusku.“

Jenže ono to je trochu jinak. Ideologická zaslepenost v Česku jistě existuje, ale to je výsledek obrovské protiputinovské propagandy.

Šéfredaktor BL si dále povzdechl:

„Kdyby v Česku existovala nestranná média, o nichž by občané byli přesvědčeni, že nešíří jen svou vlastní propagandu v rámci agendy svých majitelů a ideologicky přesvědčených novinářů, média, jimž by občané důvěřovali, protože by byli přesvědčeni o jejich nestrannosti, daly by se jejich prostřednictvím neutralizovat lži a nesmysly, které šíří putinovská propaganda v rámci své neuvěřitelně sofistikované hybridní války. Jenže protože taková média v ČR nejsou, země je vůči Putinově strategii nesmírně zranitelná.“

To je jistě pravda, která, bohužel, svrchovaně platí i pro BL. Ty rovněž mají svou vlastní agendu danou zájmy jejich majitele a zaměstnávají ideologicky přesvědčeného novináře, který je zaťatý do míry svému chlebodárci možná i nepříjemné. BL předstírají objektivitu, ale pro jistotu nepřipustí žádné argumenty, které by šly proti jejich očividné putinofobii. Proto ztratily většinu bývalých autorů.

Proti jakékoli propagandě stačí používat prostý selský rozum. Stačí malý příklad.

Když jela Merkelová s Hollandem do Moskvy a následně byla zahájena jednání Minsk II, člověk by čekal, že mírumilovné Spojené státy slovně tuto diplomatickou snahu podpoří. Washington ale místo toho začal mluvit o zbraních, které Porošenkovi (pro)dá, když dohoda selže. To v podstatě byla výzva k tomu, aby Porošenko, pokud chce dál bojovat, dohodu mařil.

K tomuto názoru lze dospět bez sledování ruských zdrojů. Těch není třeba ani pro pochopení zprávy o ostřelování letiště v Doněcku (ČT 11.3.) Ta totiž znamená, že Kyjev porušuje Minskou dohodu.  Separatisté si přece nebudou ostřelovat letiště, které před několika týdny obsadili.

Povšimněme si ještě jedné pasáže zmíněného článku BL:

„Ovšem bez ideologických brýlí je nutno pohlížet dneska i na to, jak se především za poslední rok začalo chovat Rusko vůči vnějšímu světu. Můžeme stokrát argumentovat, že Západ byl údajně vůči svým postojům k Rusku příliš agresivní, vznik současné ostře agresivní politiky ruského státu vůči sousedním zemím a celé Evropě je však nepřijatelný, nebezpečný a pro veškeré státy Evropy je obrovským problémem, zejména proto, že Evropa ani Západ jako celek nemají žádné prostředky jak se proti tomu postavit.

I kdyby nakrásně bylo pravda, že v Kyjevě vládne „fašistický režim“ (což je nesmysl, šířený ruskou propagandou), žádná země nemá právo kvůli tomu zasahovat na cizím území a anektovat území cizí země.“

Byla to, myslím, Ilona Švihlíková, která v článku v BL dokládala, jak USA před několika lety mařily snahy Kremlu zlepšit spolupráci s EU.

Z jazykového hlediska je citovaná pasáž pozoruhodná použitím zpochybňující slovíčka „údajně“. Obsahově to je důkaz neochoty vnímat realitu.

Situaci na Ukrajině je přece nutné vidět v souvislosti s geopolitickými strategiemi, jejichž cílem je oslabit Rusko. Byl to snad Putin, který způsobil Majdan? Zmámil Putin evropské politiky, aby netrvali na dohodě, kterou podepsali s Janukovičem? Byl to on, kdo přiměl ukrajinský parlament, aby přijal protiruské zákony?

Zmíněný výrok je současně i dokladem dvojího metru. I kdyby byl Západ vůči Rusku příliš agresivní, vznik agresivní ruské politiky vůči Evropě je nepřijatelný.

K tomu lze dodat, že to byl Západ, který začal se sankcemi, že to byl Západ, který autoritativně tvrdil, že má důkazy vůči Rusku, ale nikdy je neukázal. Stejný přístup lze najít v případě Krymu a Kosova. Když dva dělají totéž, není to totéž.

Šéfredaktor BL mluví z vlastní zkušenosti, když píše: „když (v české vnitropolitické debatě) kdokoliv řekne jediné slovo, je okamžitě stoprocentně předpověditelné, co všechno ostatní bude ten člověk říkat.“

Platí to samozřejmě i pro BL. Objeví-li se v nich Rusko, bude následovat varování před samotným Putinem. Kouzlem nechtěného se Putin vloudil i do poslední věty citovaného článku:

„Problémy s vydíráním českých občanů parazitickými exekutory nevyřeší obdiv k Vladimíru Putinovi. To spíš naopak.“

Všechno přece souvisí se vším.

kanada

 

– See more at: http://www.blisty.cz/art/76728.html#sthash.RcRqbfJP.dpuf

A já jsem si nemohl nechat pro sebe následující odkaz. Zeman patrně četl zde: http://bavor.blogspot.cz/2015/03/ferdinand-peroutka-hitler.html

Příspěvek byl publikován v rubrice Pozdravy z Poottawí se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

138 reakcí na Za všechno může Putin

  1. strejda napsal:

    Zaslepenost tzv. elit vede k postupné katastrofě. A ti, kteří jsou za ni odpovědni si začínají mýt ruce. Oni za nic nemohou, to jen hloupý a uplacený lid si všechno zkazil. A to s ním mysleli tak dobře. Šéfredaktor BL k nim patří. Před lety byla četba BL osvěžením v bídě české žurnalistiky. Jenže stalo se, že široký a vyvážený pohled se najednou zkroutil a přetvořil ve svoji karikaturu. Vynecháme-li pláč nad českou ubohostí a neschopností, tak nám toho zajímavého a podnětného mnoho nezbude. Články výkonného redaktora BL může psát jednoduchý program. Je ve svém psaní tak předvídatelný až je to zarážející.
    Dvacet let se pracovalo na zničení základů českého národa. Místní lid byl shledán lehce manipulativním a hloupým. A nic to nestálo, zaplatil si to sám. Nakonec by od těch postkomunistických primitivů nikdo ani kousek chleba nevzal.
    Moc se s lidem nepárali, proč také. Ale najednou to nešlo tak lehce, lid začal remcat proti protikorejskému a protiíránskému radaru a začal se houfovat. Muselo se pustit více peněz na propagandu. Ale pak přestali mít Američané zájem a nechali nás napospas íránským ajatolláhům a jejich raketám. Již letos by na nás měli ty rakety s A bombami zamířit a zničit nás. Jsme jako kuřátka opuštěná spojenci. No, není to poprvé a tak jsme si zvykli.
    Začal jiný projekt, tak dobře vymyšlený, lid si sám zvolí svého presidenta. Lid je ten nej, chytrý vzdělaný blablabla. Trochu mu to připomeneme a zvolí si toho nejlepšího z nás. Jenže, je krásné si pro sebe udělat skvělé průzkumy mínění lidu. Je ale tragédie tomu pak sám uvěřit. Ale stalo se. A nějaký důchodce a tlačenkou a cibulí byl zvolen na hrad českých králů. Nevěříte? Ale ono se to skutečně stalo. A dokonce se lidu nějak nechce svého demokraticky zvoleného presidenta ještě demokratičtěji svrhnout. A to mu ukazují, jak se to dělá. Jak je ten lid odporný a zabedněný.
    A teď když troubíme do zbraně proti asiatskýcm hordám, které nás po 70 letech zase ohrožují a jako tehdy v tom 44, když se vrhly na Polsko a Německo, se chtějí se znovu vypravit na rabování na Západ. A český lid si naprosto neuvědomuje, že má tu čest slavně padnou a zahynout v první linii boje za slávu svých vládců.
    Ti slovanští ubožáci, co se stydí za své kořeny a jazyk, začínají zvedat hlavy. Zatím nesměle a opatrně. Bojí se méně exekutorů, které na ně vypustili jejich volení zástupci, než zničení v jaderné válce. Dovolili si hodně, Zapomněli, že demokracie je především poslušnost a disciplína.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      🙂
      Krásně napsané.

      To se mi líbí

    • Berkowitz napsal:

      Po přečtení vašeho příspěvku jsem se stal vaším synovcem.
      Děkuji a pěkný den.

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Ježišmarjá, to mně nedělejte. Makám na rodové genealogii. To jsou 4 větve. Tatínek, maminka, tchán a tchyně. A často byli docela čilí – v době, kdy nebyla antikoncepce. To jsou „mraky“ příbuzných. Víc bych nezvládnul 🙂 I tak jsem si musel vnitřním předpisem prodloužil svoji životnost do věku 90 let.

        To se mi líbí

        • K-k. napsal:

          😀

          To se mi líbí

        • Berkowitz napsal:

          Vážený strejdo, jsem vašim synovcem z donucení, že ač mám podobné názory, tak břidkosti vašeho pera nedosahuji, nemám tak dobré vyjadřovací schopnosti. Jsem spíše technik, nežli filozof.
          Poklona a pěkný den.

          To se mi líbí

    • hans napsal:

      BL se nezhroutily, Čulík takový byl vždycky. Vždycky slepě držel linii BBS, resp. Bílého Domu. Dnes kritizuje Čechy za nedostatečnou podporu Ukrajiny při jejím vyhlazování neposlušných, před pár lety hájil právo Gruzie na likvidaci Osetinců a Abcházů, předtím podporoval hubení Srbů v Kosovu, předtím schvaloval likvidacií Srbů v Bosně a Chorvatsku… Odjakživa hájil právo pravicových stran (včetně neoliberální socdem) na férové zacházení, přístup do médií atd., že by však taková práva měla i levice neříkal..

      To se mi líbí

  2. Petrpavel napsal:

    Právo jsem před léty přestal kupovat … řešení? Řešení!
    ČSSD jsem před léty přestal volit … řešení? Řešení!
    Blisty už několik měsíců nečtu … řešení? Řešení!
    Na Petra už nereaguji … řešení? Řešení!
    Jak jinak škodit lhářům? Na argumenty nedbají.

    To se mi líbí

  3. Jethro napsal:

    Má vůbec nějaký smysl věnovat tolik času a tolik prostoru, který by se dal využít jinak, nějakému Čulíkovi a jeho, v poslední době silně jednostrannému, médiu?
    Tím nechci říct, že nesouhlasím do poslední tečky se vším, co je zde napsáno.
    Pro mne, podobně jako pro Strejdu se BL přerodily ze zajímavého a pestrého každodenního čtení na tupou grotesku, kde se hned za několika údernými články objevuje skromná žádost „Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou“.
    Nene pane Čulíku. Ani deseťák. A že mi nějaké doma ještě zůstaly.
    To, co produkujete, si financujte sám ze svých prostředků a z prostředků lidí stejně smýšlejících. Já mezi ně nepatřím.

    To se mi líbí

    • tata napsal:

      Naprosto špatně,ono se to samo vyřeší rezignací,co to je za hloupost.Jen přesvedčováním a ukazováním těch nesmyslných argumentů,Ono snad někdy nákej problém stav vyřešilo to hodit za hlavu.ABYCH DOKÁZAL ty argumenty přebít musím je vyvracet,vysvětlovat jak to je dopravdy.Když je nebudu čist jak je mužu vyvracet a bojovat proti nim,JAK asi věrohodně zní věta přečet jsem první větu a dal jsem nemusel čist.

      ANO nebudu je čist každej den,nebudu ty noviny odebírat abych je finačně podporoval ale musím čist i věci s druhé strany abych dokázal argumentovat proti.

      strčit hlavu do pisku není řešení,to je hloupost.

      Ano ani haléř na podporu těchto myšlenek,ale naopak vědět co ty blbci použivají za argumenty a shanět protiargumenty……….napřiklad viz tento blog……….od dneška mužu každému vpalit jak kecá že ZEMAN lhal.v tomto…….to je nevyvratitelný argument

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Na argumentaci oni zvysoka kašlou.
        Volit je třeba správně (i když vím, že platí teze : kdyby volby mohly něco změnit, dávno je „naši“ potentáti zruší), ale přecejenom jako ukázka mínění ovčanstva je to užitečné, jiná relevantní (ankety, průzkumy apod. jsou zmanipulované) ukázka neexistuje.

        To se mi líbí

      • Tony napsal:

        Já myslím, že to nemusím číst. Na to stačí propaganda naší vaší( ale spíš JEJICH) televize a rozhlasu

        To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Aktivní lidé vs nihilisté. 🙂 Nechte to být tato, oni se časem znegují sami

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Už několik století víme, že nejlepší je „konstruktivní“ kritika aktivních lidí.
          Jen ať se proboha nic nezmění 🙂 .

          To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          Tady s vámi Slime nesouhlasím. Myslím, že se tu nejedná o nihilismus, ale spíš o pesimismus verus nereálný optimismus, o pochopení reality a uvědomění si nemožnosti změny (pokud ovšem nebudeme považovat za měnu jen nějaké jiné přeskupení sil a vytvoření další iksté nefunkční bezzubé koalice).
          Jsou lidé, a já se k nim hlásím, kteří nevěří v sociálně-demokratické, křesťanské a různé liberální retuše kapitalismu a buržoazní demokracie s cílem nastolení jakéhosi kapitalismu s lidskou tváří. Z toho si dělal srandu už Jaroslav Hašek s jeho Stranou mírného pokroku v mezích zákona. Bohužel, dnešní optimisté mi až příliš připomínají fasádníky.

          To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Co se dá dělat. 😦 Já jsem to taky nepsal blbě, každý střídáme jedno i druhé. Jenom mě bylo líto tátova nadšení.

            Já zase nesouhlasím s něčím, co mi připadá jako nadměrné naděje vkládané do komančů (ačkoliv je volím; to je ta sranda).

            TAKY KCHODLOVO HODNOCENÍ
            Hlavní nosný obsah bylo ovšem protičešství, difamační tón vůči všemu českému
            SE MI ZDÁ ZBYTEČNĚ PŘÍKRÉ.
            Nešlo o „zámysl“ komandante Čulíka, ale tam ho donesl proud a jeho názory. Původně to asi myslel upřímně. Ale pak nabírala vliv zahraniční četba, Mary Heimanová, jeho povedená dcerka Ema Č. (provdaná ostatně za nějakého – možná emigrovaného – Rusa).

            Ale původní záměr byl dobrý, zdejší poměry kritiku potřebují jako sůl, jsou klasicky provinciální, a vždycky byly. Třeba Jan Tesař jí taky vyjadřuje, ale to je jiný kalibr.

            A upřímně řečeno, psát KAŽDÝ DEN(!) blog, který vás neživí, nemůže financovat dobré přispěvatele, ani přetisky, vy jste dílem ve Skotsku – není to trochu moc??

            To se mi líbí

            • Strejda Olin napsal:

              Tady to naše plkání samozřejmě nic nezmění, ale současně není ztraceným časem (což si občas myslím). Minimálně člověk vidí, že všichni ještě dočista nezblbli.

              To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Mimo hru. Znovu jsem si pustil toho Funése – fašistu. A směju se tu jako pitomec….. 🙂

          To se mi líbí

      • pepan napsal:

        – tato, čistě OT, zkopíroval jsem pod váš příspěvek o Habermanovi část z policejního protokolu vraždy a reakci „umělců“ na celkem oprávněné tvrzení, že nestydatě lžou a deformují historickou pravdu.

        To se mi líbí

        • tata napsal:

          diky pepan

          To co jste našel VY jasně dokladuje 2 věci…….1/…schodou okolností to není OT KTOMUTO.
          vysvětlím proč nebo jak já i mnozí tomu filmu naletěli protože ho považovali aspon vtom podstatném za fakt……..nebyt že někdo VÁM PODÁ INFORMACI jakou jste mi podal VY,ŽIL BYCH V NAPROSTÉM BLUDU……….v mém připadě by to až tolik neznamenalo nikdo mě ničím nemuže přesvedčit že je to nesrovnatelné………genocida naroda v připadě Němcu a řadění bestií v našich řadách………
          jinak je to ale s mladymi kteří už tak jsou nalomeny lžimi,přece jen už jsou vzdaleny,a nemají už většinou vyslechnout přimé svědky udalostí jako třeba já od mych rodiču.JÉ to i naše chyba že jim nesdělujeme ty fakta,respektive nepředávame od pamětníků. VE snaze udělat tlustou čaru,jak vidno obrovské chyba,protože druhá strana naší podanou rujku kvyrovnaní pochopila jako slabosta a využila mnohé umělce,zaprodance k takovým věcem jako je ten film převracet fakta

          Aten bod 2/ je jasný k jakému jinému učelu byl ten film natočen je zřejmé když si přečtete reakci těch tvurcu,z toho je možno učinit jen jeden vyznam.

          A VRATIM SE KTOMU bodu jedna je to doklad jak je duležité znat taktiku protivnika a sbirat fakta a sdělovat je dál

          To se mi líbí

  4. Slim napsal:

    Dřív tvrdil muziku Kotrba, teď Dolejší. To je asi tak vše.
    Pořád se tam najdou zajímavosti. Redakční „úvodníky“ přece není třeba číst.

    http://www.blisty.cz/art/76814.html

    To se mi líbí

  5. kchodl napsal:

    Kavárna a havloidi to mají zkrátka s námi Čechy a s naším státem těžké. Z husitů udělat lupiče a vrahy se nepovedlo, přes veškerou snahu. „Doba temna“ pořád není chápána jako období rozkvětu pod laskavou kuratelou římské kůrie. Masaryk, Štefánik, Beneš, Kramář, Rašín, … legionáři, … nezaložili „Československo – stát, který selhal“, jak nám pořád podsouvají. Rudá armáda zůstává osvoboditelkou od nacismu. Němce jsme odsunuli právem. Radar jsme nechtěli. Na Rusa mašírovat, coby Friedmanovy „Visegrad Battlegroups“, vedeni Poláky – se opravdu nechystáme. No a ještě ke všemu, prezident není Kchááárl. To na*ere.

    Nedivím se, že z toho všichni kolaboranti jančí. Tolik peněz od Západu dostali, tolik „mezinárodních“ cen, a pořád nic. Jejich páníčkové se móóóc zlobí.

    Dokonce i Čulík, který od začátku působení, ještě coby rubrika v Neviditelném psu, jede těžce protičeskou difamační notu, si stýská. Jeho chlebodárce mu zkrátil fondy, protože Čulíkem proklamovaná propagandistická účinnost jeho plátku se ukázala býti čirou fantazií. Čulík se celou dobu přiživoval školením budoucích i současných zaměstnanců britských tajných služeb se specializací na Střední Evropu a Východ, ale krize postihla i dříve nekonečné fondy britské vlády. V britském soukromém školství si nikdo Čulíka coby profesora – pokud má student alespoň stopu rozumu v hlavě – platit ze svého nebude. Čulíkova Glasgowská katedra se otřásá v základech, tučně polštářovaná židle hrozí zřícením. Takže teď chce Čulík od ovcí, které má ostříhat a nakonec nahnat na jatka – a které jako špatný ovčák celou dobu sprostě uráží, aby si to stříhání samy financovaly. Pěkné !

    Nicméně Britské (zvané Blicí) listy, byly pro mne celou dobu své existence pobavením. Bylo vidět, že orientace nalevo – směřování se postupem času měnilo a koncentrovalo podle potřeby – je docela vycházejícím kalkulem. Hlavní nosný obsah bylo ovšem protičešství, difamační tón vůči všemu českému, případně slovanskému, proti českému státu. Tedy než tam začali psát autentičtí levičáci, jako třeba Štěpán Kotrba. Který byl ovšem záhy vymeten. Zbývá tragický Karel Dolejší, zvaný po vojensku Kádéčko. Kdysi dávno si pamatuji, že s Kotrbou společně psali slušně napsané a odzdrojované články o zbraních, třeba pro ATM, různé armádní noviny a military časopisy. Kotrba to doprovázel velmi pěkně udělanou vektorovou grafikou – vážně dobré.

    Celkově si myslím, že na „chlapce a děvčata“ v médiích musí být velký tlak, takže z toho už blbnou více než obvykle. Oni totiž nelžou jen čtenářům, divákům, posluchačům. Lhali také svým chlebodárcům – o svém vlivu, o „ovčím stádu“, které si nechá všechno namluvit. O své schopnosti rozhodnout volby a řídit veřejné mínění. A to všechno se ukázalo totální chimérou, velkou mediální lží – ovšem směrem k chlebodárcům. Lžou prostě na všechny strany.

    Poskytovali svým skutečným zákazníkům falešné odhady, falešné průzkumy, vědomě špatně zpravované analýzy. Aby zvýšili svou cenu, přeceňovali svůj vliv. Svým donorům a vládcům ukazují podmaněnou, zničenou, poníženou, poslušnou, maloburžoazní, uťápnutou Českou republiku. Která se bojí Ruska, nenávidí „rusáky“, zpívá s Parkanovou pitomé popěvky (a, žel, s Honzou Vyčítalem), nic neumí, nechá po sobě donekonečna šlapat; a zajímá se nejvíce o zlevněné šunty v Lídlu.

    Jenže taková země, kterou ukazují, je čistě virtuální. Skutečná Česká republika vypadá totiž úplně jinak. Což občas probleskne, například při volbě prezidenta. Nebo když chtějí vyvolat barevnou revoluci.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      No a za to všechno může Putin, samozřejmě.
      🙂

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Líbí se mi to sousloví – chlapci a děvčata v méédiích a moc. Navíc díky znalosti/neznalosti starých českých reáliíí – zavařili si ještě víc. Platí-li prastaré české O KOM SE MLUVÍ JAKO O MRTVÉM – BUDE DLOUHO ŽIV……:-)) no nebudou to mít lehké

        To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Je fakt, že mediální fronta „jeví značnou nervozitu“.

      To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Nehledě na jednu formulaci, kterou jsem kritizoval, s vámi souhlasím a vidím to taky tak. Hoši a děvčata obelhali sami sebe.
      Ten hlavní důvod je ovšem v jejich hlouposti. Vážně věřili ve všemocnost médií. To je třeba tlustě podtrhnout, i tady se leckdo až příliš zabývá médii.

      Hobbes kdysi charakterizoval senzualismus slovy: nihil est in intelectu, quod non fuerit is sensu. A oni zase pochopili svá studia a školení tak, že není nic v rozumu, co předtím neprošlo médii (nebo médiy, sakra? Nezměnili taky tady pravidla, ti oxYdanti z ÚJK.)

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Putin za to může, to máte recht.
      V mediálním světě vypukla panika, což lze sledovat nejen na zde tolikrát zmíněných BL (viz například Daniel Veselý 13.3.2015), ale třeba i v Lidovkách, jinak silně protiruských.
      V sobotu tam například (kromě jiných zajímavých věcí – Bělohradského a Zídka např.) vyšel komentářík Petra Peška „Hlas Evropy“ s podtitulkem „Brusel chce čelit ruské propagandě propagandou“ – a moc se mu ten nápad nelíbí.
      Soudruzi prostě pochopili, že to přepískli a stali se velmi velmi nedůvěryhodnými pro široké masy. Za to je sponzoři a instruktoři nepochválí.

      Sám jsem vstoupil do diskuse s Davidem Klimešem s Hospodářek k jeho pátečnímu komentáři „Proti Kremlu nám stačí zdravý rozum“ (i když vím, že ta diskuse je zcela marná – nejspíš). Napsal jsem mu, že má pravdu, že kremelská propaganda (která nepochybně existuje, co si zastírat) by byla v Čechách, na Moravě i ve Slezsku zcela neúčinná, kdyby média hlavního proudu psala prostě pravdu a nepodporoval tak hanebně jednu stranu ukrajinského sporu. Kdyby i o prosazování zájmů USA psali stejným tónem jako o prosazování zájmů ruských a nebáli se kritizovat EU za postoje na hranici zdravého rozumu. Nějak jsem mu to zkusil vyargumentovat a on mi odpověděl, mj. (cituji a trochu vytrhuji ze souvislostí): „…v mnohém s Vámi souhlasím…“.

      Z toho vyvozuji, že následující postup v médiích hlavního proudu bude následující:
      1. Trochu poleví ze svých řekněme 90% lží na nějakých 80%
      2. Budou své „prozření“ vydávat za vrchol objektivity („vždyť už to nelíčíme černobíle, tak co ještě chcete?“)
      3. Budou doufat ve znovunabytí důvěry. Zda právem, to nevím. Bojím se ale, že lid prostý je lid sice dumavý, ale v podstatě na to jak se mu lže celkem sere. Probere se až ho navlečou do uniforem v domnění, že jede na oslavy osvobození Plzně slavnou US ARMY. A jak napsal klasik v KNIZE:
      „Vůbec,“ řekl jednoroční dobrovolník, ukrývaje se pod deku, „všechno v armádě smrdí hnilobou. Teď se ještě vyjevené masy nevzpamatovaly. S vypoulenýma očima jdou se dát rozsekat na nudle a potom, když ho trefí kulička, zašeptá jen: „Maminko…“ Neexistují hrdinové, jen jatečný dobytek a řezníci v jenerálních štábech. A nakonec se jim to všechno vzbouří, a to bude pěkná mela. Ať žije armáda! Dobrou noc!“

      Až na to „vzbouření“, tím si nejsem tak jist…

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        🙂
        Čím dál více uvažuji o větě, kterou řekl sensei mého kamaráda „Japončíka“: „Švejk je jedna ze zásadních knih o válčení“. A má ji v knihovně na čestném místě vedle Musašiho „Pěti kruhů“, toho číňana (Sun něco, nikdy si to nepamatuji), Clausewitze a dalších.

        To je poznámka také pro pana z Rammsteinu, který to nemá rád a (podle mého mylně) to považuje za protičeskou blasfémii a urážku všeho dobrého a čestného. Rozumím mu, protože kdysi jsem to chápal také tak. Ale ne že bych od té doby „zmoudřel“, to asi ne, obávám se.

        To se mi líbí

    • Antimon napsal:

      „Oni totiž nelžou jen čtenářům, divákům, posluchačům. Lhali také svým chlebodárcům – o svém vlivu, o „ovčím stádu“, které si nechá všechno namluvit.“

      To si myslím je pravda. I když ono to asi není tak úplně o lhaní, jako spíše o přeceňování vlastního vlivu, vlastní důležitosti. Domýšlivost některých je opravdu nebetyčná (Neff, Čulík, Dolejší, Palata, …..)

      To se mi líbí

  6. Slim napsal:

    Dnešní NYT.
    Turecko je unášeno (okolnostmi) ven z NÁTO

    To se mi líbí

    • tata napsal:

      do kamene testat to co vtom odkazu je

      To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Myslel sis Tato, že se něčeho takového dožijeme? Že se vrátí doba fabrikantů, buržoazie, šlechty, flanďáků, nezaměstnaných a bezdomovců, charitativních polévek, žebráků, obracení historie a všeho, o čem jsem myslel, že je minulostí?Já tedy ani náhodou.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Jsem na tom jako Vy, ale znal jsem lidi, kteří to říkali. Znáte to, škarohlídi. Jo a také ti škarohlídi říkali, že na to škaredě doplatíme. budiž jim zem lehká.

          To se mi líbí

          • Strejda Olin napsal:

            Nikdy nezapomenu na slova rodičů, že z toho nic dobrého nevzejde, když Gorby začal s perestrojkou a glasností. Nevěřil jsem jim. Znáte to, řeči rodičů, kteří se narodili „žebrákům“ za Velké války, poznali jen první republiku, protektorát, budování socialismu a z tovární dílny po celý život nevytáhli paty. Co takoví lidé můžou od zámečnického ponku a tkalcovského stavu, co vychovali jen tři děti, o vysoké politice vědět?!

            To se mi líbí

        • tata napsal:

          NEMYSLEL
          Co je ale pro mě duležité že se v mnohém musím těm komunist. omluvit…….ne vše co jsem považoval ZA JEJICH PROPAGANDU……..SE dnes ukazuje jako smutná pravda.

          Ted vystartuje PETRPAVEL ale on nikdy nepochopí ten rozdíl meho napsaného,a unavuje mi to stale vyvracet jeho demagogii,proč já je ted nevolím ale nemám sebemenší problém stím že je někdo volí……………ba naopak……….jen jsem přesvedčen že v dohledné době jestli vubec, není možno volbou KSČM PORAZIT,docilit zde jinou vladu než že zde bude vládnout pravice………..což jasně dokazuje kdo se dostal do parlamentu………takzvaná levice dostala 35.36 procent hlasů……..nejsem najivní že když zde nebude ČSSD TAK ŽE všichni co jí volí dají hlas komunistům,takže zase by byla strata hlasu.

          MUŽU VYPISOVAT JAK JSEM hrdý,čestný že nevolím ČSSD……….JA JSEM REALISTA VTOM BAHNĚ co mužu nepatrně ovlivnit mi stačí že nebude u moci KALOUS……..VE SVÉ podstatě muže byt rad že zde jsou i realisti nebot by se zde zase roztahoval ten hajz v ministerském křesle,a to je pro mě podstatný rozdíl……….Výš je usměvné když on mi vysvětluje jak on je čestný a zasadový………proti takovým jako já ktery nechapou……..jenže ja nikdy pravici nevolil muj pohled na život je neměný,mužu se v mnohém mylit každy muj krok je ovšem poctivý,nikdy nehájím parchanta i kdyby se toho dopustil muj přibuzný natož člověk mého nazoru………to je má neměná deviza……CO VYČITAM druhé straně nehodlám tolerovat svému pohledu

          To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Přesně! Nikdy bych byl býval nevěřil, že třeba náboženské rituály za hranicí zdravého rozumu nabydou takové váhy. Nevím, zda „váha“ = „význam“?
          Když vidím pátery v těch barevných ornátech, jak se modlí za válku… tmářství.
          Cituji: „pánbíčkem to začíná a špionáží končí“. To není KNIHA, to je z Černých baronů.

          To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Také se vám při čtení tohoto článku mění nálady jak na kolotoči? Od naprostého zoufalství po beznaděj, vztek, souhlasné euforie až po depresi? Mě tedy ano! Stále víc a víc si dokážu představit smysl slov, že živí budou závidět mrtvým. Ten pocit vzteku, beznaděje a nemohoucnosti je každým dnem narůstající.
      Možná že právě tohle naše klábosení je blahodárným ventilem, bez něhož by si citlivější našinec mohl i „ublížit“.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Strejdo – tohle naše „klábosení“ dokazuje – alespoň mně – že jsem se nezbláznila a že nejsem sama komu to normálně myslí. A jestli můžu, tak když tak čtu diskuze – tzv. napříč spektrem netu – kro těch okleštěných a pod cenzurou – myslí si to zřejmě většina lidí. No co bude dál – uvidíme…..

        To se mi líbí

    • oh napsal:

      Když už se Koller v závěru zmínil o TTIP, tak dám odkaz na překlad článku z FAZ, o kterém v „solidních“ médiích určitě neuslyšíme. O naší drahé veřejnoprávní ani nemluvě.
      http://www.novarepublika.cz/2015/03/ttip-amerika-ma-mluvit-do-nasich-zakonu.html

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Martin Koller má jako obvykle pravdu. Jediné, s čím bych až tak úplně nesouhlasil, že by Rusko konvenční válku prohrálo. Pokud se tím tedy myslí konvenční válka na ruském území – souhlasím, že Rusko nemá konvenční útočné kapacity. Médii proklamovaný ruský konvenční útok na Evropu je absolutní nesmysl. Ale v obranné válce proti NATO jsou schopni neprohrát, případně i zvítězit. I čistě konvenčně.

      I když je jasné, pokud by byli Rusové napadeni, použili by taktické a operačně-taktické jaderné zbraně ve velkém rozsahu – mají jich přes 5000 na nosičích a dalších asi 20 000 rozmontovaných ve skladech (dalších 20 000 v průběhu let zpracovali na energetický uran v rámci dohody HEU-LEU). V podmínkách bojiště s použitím jaderných zbraní by NATO nemělo vůbec žádnou šanci, na rozdíl od Rusů nejsou schopni bojovat bez elektroniky, spojení; nemají již 20 let téměř žádné protichemické-protiradiační oddíly, vojáci nejsou na tyto věci vůbec cvičeni. Letadla ani další technika není chráněna proti EMP nebo jen velmi málo – a to se týká všeho – například americké GPS satelity jsou proti EMP odolné asi 5000x méně než ruské GLONASS. Rusové mají ve většině prostředků záložní elektronkové vysílačky a systémy, což se týká i pozemních sítí, prostředků velení a řízení, …

      Je nutno si uvědomit, že Americké ozbrojené síly jsou absolutně závislé na letectvu a integraci všech sil do síťového prostředí – což samozřejmě nebude fungovat, když má protivník vyspělé mnohavrstvé PVO(S), PRO a systémy radioelektronického boje plus schopnost ničit americké komunikační, výzvědné a navigační satelity. Také údery do hloubky nepřítele na všechny jeho systémy velení, řízení, výroby, logistiky jsou v Rusku s jeho hloubkou území velmi iluzorní.

      Americký způsob boje spočívá v útoku křídlatými střelami proti PVO(S), PRO. A útoku na velení a řízení, komunikace. Následuje získání vzdušné převahy a dlouhé bombardování všeho, co se ještě hýbe. Pak teprve přichází pozemní útok, kdy úderná síla jsou hlavně vrtulníky a bitevní letadla; tanky, motostřelci a pěchota mají spíše charakter obrněné vojenské policie, která pacifikuje poslední odpor. Je to nacistický blitzkrieg dovedený do dokonalosti.

      Ale proti Rusku by to nefungovalo. Nakonec ani do Srbska si s pozemní armádou netroufli, museli Srby pacifikovat politicky a ekonomicky. Což by v Rusku nešlo, jsou dost velcí, aby si vystačili sami – a mají za zády Čínu.

      Hlavní důvod, proč válka proti Rusku nebude, je, že by ji USA a NATO prohrálo. Nemají totiž – jak bylo původně v plánu – ve výzbroji onu „zázračnou kulku“ – tedy stealth zbraně, především letadla F-35. Tento program, spolu s F-22, totálně havaroval, už nyní je zpožděný o 10 let. Do výzbroje se bude zavádět ještě 10 let, než to bude vůbec bojově použitelné, protože je to všechno velmi komplexní a složité – a nesmírně drahé. Jenže už dnes mají Rusové proti těmto systémům kvalitní obranu, asymetrickou a mnohem levnější. Za 10 let budou mít ve výzbroji také svoje stealth letadla a zcela novou generaci PVO(S), PRO.

      Nehledě na to, že Rusové nejsou Iráčani ani Lybijci. Po zásahu „Putina“ se nerozprchnou ani nevzdají. Vážně by mě zajímalo, co mají Amíci připravené v plánech pro případ „vítězství“ jako proti Saddámovi – v iráckém případě se ukázalo, že připravené neměli vůbec nic. Takže když odpor po jisté době – i díky jejich idiotské okupaci – pokračoval, nakonec celou kampaň ostudně prohráli.

      Shrnuto se dá říci, že celá dnešní mediální válečná kampaň má zřejmě sloužit pouze k sehnání ovcí do houfu, možná k podpisu TTIP, k oddělení EU od Ruska. K prosazení evropské obdoby „Patriot Act“, k zavedení „americké demokratůry“ v celé EU.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Válka s Ruskem přece ani neměla být. Tedy válka POZEMNÍ, ještě k tomu na ruském území. Určitě ne vedená US army. (Rukama jiných, to by se možná dalo podporovat).

        Lieber a Press snili/teoretizovali o jaderném „stětí hlavy“ (chirurgicky přesném, jak jinak 🙂 ). Při 23 brigádách tak moc pozemních vojsk nemáte.
        Jde vždy jen o akci letectva, raketových, resp speciálních vojsk, ev. námořnictva (což v ruském případě má omezenou účinnost) nikoliv o full-fledge kontinentální válku.

        Cílem mělo být jen zlikvidovat možnost odvetného úderu, tj. odzbrojit Rusko, nikoliv prozkoumávat Pinské bažiny. to je snad jasné nám všem.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Nu ano: o tom sní američtí politici od 90. let. Na rozdíl od generálů, ti o tom ví svoje. Jenže, jako vždycky, odborníky nikdo poslouchat nechce.

          Je tady ona Wolfowitzova doktrína. A ta se musí naplnit. Určité americké kruhy začaly snít s „stětí hlavy“ Ruska těsně po „Pouštní bouři“, respektivě po roce 2003. Že vyhrají válku, potenciálně strategicky jadernou, s Ruskem, ale ryze konvenčními prostředky – jaderně „jen trošku“. Idea byla taková, že – spočítali – dojedou 8-mi raketonosnými ponorkami k pobřeží Norska a odpálí všechno v prvním překvapivém úderu – eufemisticky tomu říkají „preemptivní úder“ – proti ruským základnám strategických zbraní, dislokacím jejich mobilních střel Topol a ruskému velení. Zároveň že odpálí desetitisíce křídlatých raket, s konvenčními nebo jen taktickými jadernými hlavicemi. Tím „setnou říši zla hlavu“ a žádný odvetný úder se konat nebude. Nebo jen „malý“, no a ten omezí protiraketovou obranou PRO.

          Rusové na to reagovali uvedením do provozu „ruky mrtvého muže“, alias „Systěma Perimětěr“. Což je automatický odpal všeho na USA, pokud nebude vedení státu dostupné. Viděli jste „Dr. Strangelove alias jak jsem se naučil mít rád atomovou bombu a nedělat si starosti“ od Kubricka ? Tak to je přesně takový systém. Je v provozu, oficiálně to oznámil Rozogin, před pár lety, po nějakém americkém „cvičení“ strategických sil USA.

          Je to samozřejmě úplně absurdní. Bohužel je jedna možnost, která z toho vyplývá. Když USA napadnou Rusko „jen“ konvenčně, a třeba pomocí svých „proxy“ evropských sil, Rusové třeba v obraně použijí jaderné zbraně – ale ne strategické, jen taktické, v rámci bojiště. V takovém případě se USA na osud Evropy vykašle – proč by odpalovali svoje strategické rakety, to by znamenalo jejich vyhlazení. Všechny bláboly o „strategické PRO“ jsou jen pro novináře a idioty. Ve skutečnosti taková věc nebude technologicky možná ještě desítky let. Kromě toho Rusové v posledních letech přepracovali svoje hlavice a návratové systémy – PRO zachytí v nejlepším případě 10% hlavic. Jenže to je stejně jen velmi nadnesený odhad, ve skutečnosti by to bylo mnohem horší, pravděpodobně.

          Rusové zavedli – pod dojmem těchto amerických žvástů z posledních let – hypersonické návratové prostředky. Posílili rušení a počty klamných hlavic. Takže mají absolutní jistotu, že v případě útoku USA celého útočníka vyhladí, mnohonásobně a zcela spolehlivě.

          Což je ve finále docela pozitivní zjištění. Konec světa ani lokální válka v Evropě nebude. Protože by ji Amerika prohrála.

          A Rusové také nezaútočí. Nemají konvenční útočný potenciál. A jaderně to nemá smysl – dostali by leda „spálenou zemi“, celou radioaktivní a mrtvou Evropu.

          To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Tak, tak. Sám přechod na menší profi armádu vylučuje velkou konvenční válku, s nějakým obsazováním území, to Irák ukázal zřetelně.
            Nebezpečí spočívá v tom, že konflikt vyvolají omylem nějací bloody (civilní) idioti. Copak ty ženský, jako Nulandová, Powersová a další z toho mají rozum?

            A ostatně, což platí obecně a všude, „mírová generalita“ bývá náchylná k iluzím a podléhá vlastní propagandě.

            Je dobře známo, že při vypuknutí války jde často o iracionální počin, spojený s pocitem, že „to nejde zastavit“. V tom je WWII do značné míry výjimkou.
            JFK aspoň vojákoval a určitě si leccos z Tichomoří pamatoval. Když si přečtete si Kennedy tapes od Zelikowa (malá ochutnávka https://www.youtube.com/watch?v=IaywOhIMluQ&index=1&list=PLE14CC689FDAFA721)

            a představíte si v té situaci některého z mírových prezidentů…

            Věnujme se raději krásnému dni 🙂

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Přesně tak. Idioti jsou nebezpeční. „Míroví“ generálové jsou více politici než vojáci – a podléhají vlastní prolhané propagandě. Bylo to vidět třeba na Hitlerovi a jeho genštábu, než zaútočili na Sojůz. Přitom dobře věděli o sovětských průmyslových kapacitách, vývoji jejich zbraní a všem dalším – vždyť je sami pomáhali budovat. Jenže ty experty nikdo nebral vážně. Jako nejvíce legrační vidím, že dokonce zaútočili ve stejný den jako Napoleon. A stejně jako žabožrouti nějak nebrali v úvahu, že v Rusku je v zimě zima.

              No a pak někdo tvrdí, že člověk je inteligentní druh.

              Proto je to bohužel tak, že realita ty psychopaty nemusí vůbec obtěžovat. Klidně mohou válku začít, v iluzi, že vyhrají.

              Docela dobrý je také McNamara a jeho „Mlha války“. To stojí za to vidět.
              http://www.csfd.cz/film/136218-mlha-valky/

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Výborně, díky. Je to na trubce, večer zkouknu. Nejsem si jist, že už jsem kus neviděl

              Nebel des Krieges jak víte, je původně Clausewitzův termín. Hodně pro jeho popularizaci udělal Tolstoj ve V&M a vlastně ještě předtím Stendhal v Kartouze.
              To jsou holt ti hoši, co prošli válkou. (Btw. Víte, KDE vynalezl Poncelet projektivní geometrii ?.. 🙂 )

              To se mi líbí

    • jaa napsal:

      No pustí-li se hoši a dívky se stejnou vervou do obhajoby spanolé jízdy\ americké armády souhlasu, který obezličkou Ústavy se vláda dopustila – bude ještě veselo.

      To se mi líbí

  7. tata napsal:

    opět kamenek do mozaiky…………oni se divý že RUSOVÉ reagovali na USA A JEJICH DEMONSTRACI SILY SVOU DEMONSTRACÍ………No není to už chochološkov.A splasklo jim Putin se objevil

    To se mi líbí

  8. Strejda Olin napsal:

    ČSSD prohrála svoji budoucnost, říká na svém blogu Vyvadil. Potvrzuje co si o ní myslím já – je to kolaborant, pátá kolona placená buržoazií. Tou tehdejší, i současnou. Vede své příznivce vedlejšími, často dokonce slepými uličkami, oblbuje je řečmi o sociálním smíru a přesvědčuje nás o tom, že s přebohatými se lze dohodnout, stojí v jednotné amerikanofilní frontě proti Ruské federaci, podporuje nebo mlčí k agresím USA a NATO a co je ještě horší, pronacistickou a válečnickou politiku ústy nejen Zaorálka sama hlásá. Není jen protinárodní, je v mnoha ohledech vlastizrádná. Já osobně na její drobky, smetené ze stolu bohatých, kašlu!
    http://vyvadil.blog.idnes.cz/c/453837/cssd-prohrala-svou-budoucnost.html

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Přesně. Socani neudělali pro lidi nikdy nic – vždy se paktovali s velkoburžoazií, s finančním kapitálem. Pacifikovali odbory – měli svoje „žluťácké“. Přirozeně komunikovali s fašisty a nacisty, úplně stejně slepí vůči jejich zločinům jako dnes vůči Ukrajině. Jsou pořád stejní – žádná opravdová levice to není. Je to ve skutečnosti fašizující fabiánská pravice, velmi zakuklená. Jejich programem je fabiánský „socialismus“. Sobotka se vždy dohodne lépe s Kalouskem a dalšími fašisty, než s kýmkoliv jiným.

      Upřímně doufám, že v následujících volbách vyhoří stejně ostudně jako ODS.

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Máte skoro prorockou pravdu. Když socani v KV kraji svými vnitřními rozbroji vyhnali z křesla svého hejtmana Novotného (byla alternativa, že položí poslanecký mandát), tak opustili koalici s vítěznou KSČM a spojili se s ODS a TOP09. Lépe by to nevymyslel ani největší nepřítel ČSSD. Za prebendy prodám i vlastní babičku. Plná koryta jsou nad politiku a nad voly če.

        To se mi líbí

      • oh napsal:

        To se mýlíte. Socani pro lidi udělali to, že se svou prvorepublikovou politikou sami a dobrovolně „historicky znemožnili“. A nyní se to jen pokouší zopakovat.
        Navíc, jestli tohle:
        http://www.lupa.cz/clanky/da-se-elektronicka-evidence-trzeb-vubec-stihnout/
        nechají Babiše bez odporu provést a bude to jen z poloviny stejný průser, jako byla evidence vozidel a Drábko-Šiškovské obstarání produktů společnosti Microsoft pro sociálku, nebude volební výsledek socdem v dalších volbách stát ani za řeč. Protože Babiš se z toho určitě dokáže vykecat, prostředky si k tomu již opatřil..

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          V tom souhlasím. Jestli někdo dokonale připravuje půdu fašismu nebo komunismu – nebo nějaké novější, dosud nepojmenované totalitě, jsou to tihle fabiánští socani. Je to úplně všude stejné.

          Ano, evidence tržeb bude určitě monumentální průser. Pokud to tedy půjde tak, jak jsem zatím od kolegů z oboru slyšel. Já bych do toho projektu nikdy nešel, tak jak je to nastavené to musí skončit katastrofou. Manažerskou, dodavatelskou, odbornou, síťovou, systémovou. Prostě ve všech ohledech. Kromě toho je jisté, že pokud se to po mnoha peripetiích povede dát jakž-takž nějak dohromady, politici s podporou ucuknou a nechají v tom realizátory zkoupat. Viz. třeba ISIS. Protože nad tím není ani politický konsensus. Je to projekt na desetiletí, takové věci nejdou realizovat ad-hoc.

          Jak jsem nedávno psal o termínech v souvislosti s ICT, je to tady opět – v bleděmodrém. Ti šašci si neuvědomují, že nestačí jen rozhodnout – a „čáry máry fuk“, systém je na světě. I kdyby porušili všechny platné zákony o zadávání veřejných zakázek – proč je potom vůbec máme ? – tak se „technické řešení“ nedá za půl roku stihnout. Jen dodávka železa (serverů, datacentra, instalace, sítí, software, …) ve větším objemu trvá půl roku.

          Slyšeli ti lidé někdy o redundanci, teorii spolehlivosti, náběhové křivce, učební křivce, … ?
          Bývá zvykem udělat napřed nějaké rychlé testovací řešení (Rapid Development) jako jakési demo, na kterém se doladí samotné zadání. Pak následuje pilotní projekt, kdy se odzkouší technické řešení, implementace – často se to následkem toho musí úplně přepracovat. Na reprezentativním vzorku uživatelů. Teprve potom se dá konstruovat celoplošný systém. Ten musí běžet nějaký čas ve zkušebním provozu, než se odchytají všechny chyby a nedodělky. Často se i v této fázi upravuje zadání a systém se poměrně hodně mění.

          Nikdo není nadán jasnovidectvím, dokonce ani geniální systémoví analytici a programátoři. Všechno se musí dělat po krocích. Ve všem je nějaké „vývojové riziko“.

          Nemá to žádnou analýzu, žádné zkušební období na omezeném vzorku – alespoň rok (zvládne to vánoční prodeje ?), nikdo neví ani jaké to má mít skutečné přínosy – všechno je úplně na vodě. Není jasná informační bezpečnost, síťové věci, náhradní papírový systém, certifikace, … milion věcí, které musí být vyjasněny ještě než se cokoliv začne opravdu dělat. To je práce na roky.

          Zavedli to v Chorvatsku ? Hahaha. Jeďte se tam podívat a promluvte si s Chorvaty. Zrovna oni dělají pokud možno úplně všechno bez papírů. Jestli tam něco podobného mají, tak se vsadím, že to většina lidí absolutně ignoruje.

          Je to zkrátka další ICT tunel na státní rozpočet, tak jak to je postaveno. Jistě to – jak je to vedeno – skončí dalším vendor-lock systémem, napase se Microsoft (nebo Oracle, SAP, …) a bude to další kámen na krku všem, kteří ještě vydělávají nějaké skutečné peníze. A důvěrná data budou proudit „Velkému bratrovi“ do bílého wigwamu ve Fašingtonu.

          Je to prostě jako vždy, odborníky nikdo neposlouchá.

          Kdyby Minfin řeklo, že každý podnikatel musí nosit od zítřka na krku 10kg závaží, které mu bude ministerstvo – za mírnou roční úplatu – pronajímat, bylo by to snad lepší. Podnikatelům by to zlepšilo fyzičku.
          🙂

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Přečetl jsem si o tom ještě pár dalších článků a jsem z toho dočista perplex.
            Je to vůbec možné ? Kocourkov hadr. Ti lidé jsou šílení !

            To se mi líbí

          • oh napsal:

            Kdyby ta data proudila jen do bílého baráku, to bychom si mohli pískat, jak se povedlo je zabezpečit. Já se ale obávám, že ta data budou k dispozici na „volném trhu“ každému, kdo bude mít dost oběživa a ty správné kontakty. Protože jako obvyklá metoda zabezpečení dat v ČR se mi jeví ta, že se o zabezpečení napíše do zákona, že data zabezpečená jsou a tím to končí.

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Jo, to je další věc. Bude to moci být – tedy bude – použito k ničení konkurence. Firmě stačí někoho uplatit a podívat se na tržby konkurenta. V absolutním detailu. Úplný ráj pro všechny šíbry. Protože, i kdyby to bylo síťově slušně šifrované, k systému bude mít přístup hafo lidí. Celé Ministerstvo financí, finanční úřad i z Horní dolní.

              Ono to není samozřejmě osamocené, další taková věc je elektronická evidence faktur. To umožní rutinní křížové prověřování – tím odpadnou všechny daňové podvody. To na rozdíl od té výše uvedené buzerace může mít pro stát velký smysl, pro výběr daní. Ale z hlediska bezpečnosti a zneužitelnosti platí to samé.

              Nedá se na tom chápat vůbec nic – proč proboha stát neudělá jako první tu elektronickou evidenci faktur ? A centrální evidenci bankovních účtů k tomu ? To by zlepšilo podnikatelské prostředí, zcela reálně, pro všechny stejně – protože by to omezilo podvody s DPH.

              Odpověď je samozřejmě zcela jasná: protože by to zabránilo bankám a velkým firmám podvádět. A vyvádět peníze. Kdežto systém evidence účtenek ztíží až zničí živnostníky a malé podnikatele, tedy „nekalou konkurenci“ nadnárodních firem a velkých hráčů.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Je to prostě neuvěřitelné. Co zabezpečení ? Jak to bude chráněné proti DDoS útokům ? Jak to bude chráněné proti všem dalším druhům napadení ?

              Z projektu jsem vyrozuměl, že koncová implementace klienta bude ryze softwarová. Tedy jsem zvědav, jak dlouho bude hackerům trvat reverzní inženýrství. A pak se začnou dít věci. Vlastně VĚCI:

              Dovedu si představit, že si někdo na bílé koně založí stovky firem třeba v Bulharsku, Rumunsku, pak si je elektronicky zaregistruje coby živnostníky v ČR – podle unijního práva. Čímž získá autentizační údaje a začne cirkus. Tedy karuselové obchody na dojení vratek DPH. Po mikročástkách. Technické řešení bude umístěno třeba v napadených domácích routerech nebo jiných botnetech. Stát bude platit klidně stovky miliard. V objemu miliard transakcí to nepůjde odlišit od reálných obchodů. Nijak. Bankovní účty budou spravovány elektronicky, výběry přes mnoho známých kanálů, … (nebudu nikomu dávat návod, jak to udělat – jde to mnoha způsoby, zcela nepostižitelně).

              Bude to dokonce relativně bezpečný zločin – kdo prokáže danému „podnikateli“,. i kdyby ho fyzicky lapili, že má něco společného s technickým posíláním těch falešných účtů ? Nikdo. Prostě mu někdo „ukradl“ autentizační údaje. Nebo je „uhodl“. Nebo odšifroval – pomocí speciálního hardware i to bude možné, v řádu měsíců. Bude tedy za ty klíče ručit každý vlastní hlavou nebo garancí, řekněme 500 milionů ?

              Bude nový výnosný džob, dnes mnohem lepší než těžba Bitcoinů a dalších virtuálních měn – těžba DPH z debilního, diletantského Ministerstva financí, potažmo českého státu.
              To bude legrace – k popukání.

              To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Vyvadil má pravdu. Jsem toho názoru, že je čas na novou levicovou stranu, protože tu žádná pořádná není. Ta kabaretní představení v podání socdem s levicí nemá nic společného a Filipovci si hrají jen tak, aby nepopudili. Možná by měl Foldyna sebrat tu slušnější část socanů, posbírat něco po okolí a něco založit. Po zapouzdření protizemanovské kliky v nejvyšším vedení socdem by na to voliči určitě slyšeli. Já tedy určitě.

      To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Zase ten Petrpavel, tenokrát mazaně pod pseudonymy Vyvadil, Strejda Olin, kchodl, strejda a Rosťa, se dermagogicky naváží do ČSSD, že, „tato“ 🙂 ?

      To se mi líbí

    • tata napsal:

      Víš OLINE,,,,,,,,,píši to na dvakrat stejně semnou většina nebude souhlasit,neumím se tak vyjadřovat tento dodadet píši až po napsani toho podtím a po reakcích,kde většina souhlasí s vyvadilem…….je jasné i podle mě je to strana co těžko má budouctnost,navic když jste se podle mě nechali zmanipulovat patou kolonou,jako já uvěřil tomu filmu.TO VYSVĚTLUJI ROZBOREM TOHO ČLÁNKU………..BOHUŽEL jste jim skočili na špek

      Nejsem přesvedčen že máš pravdu na sto procent……….na 50 asi ano…..Podle mě je to pravě naopak té tvé 50 procent pravdy zneužili ruzní MITRAFANOVÉ, ABY pravě ještě vice rodělili rozhadanou levici………nebo ten pán co naněj daváš odkaz…….proč často použivá hodně těchto lidí jak se ČSSD SPOJÍ S TOP…….MYŠLENO PŘED VOLBAMI.

      jeho příspepěvek je možno v mnoha věcech rozcupovat když použiješ rozum,ne abys je volil,ale bral daný stav,a situaci co rozhodli voliči a i tam zakomponoval těch velkych chyb co ČSSD činí a je i pro mě těžké pochopit.
      ale používám hlavu a ne emoce,
      CITACE
      TUDIŽ rozeberme si co zde popisuje tento pán.

      ČSSD jen dokázala, že vůbec neví, kolikátá bije.

      Dovršila ukázku nepochopení souvislostí.
      REAKCE
      …………………………..souhlas……….ale..to se dá řici o všech,krom KSČM JENŽE TY JEŠTĚ NEBYLI U LIZU………..dobře berme že budou jiní………..co nám je to platné jak dokážem její preference zvednout aby byla ve vládě,když padne čssd ………i tak což je nerealné by měla zaokrohleno 35 procent………ani nepatrná naděje že sní někdo bude vládnout.

      CITACE
      Jen idiot může v situaci všeobecné krize eurozóny, v každodenních dokladech o zcestnosti stávající hospodářské politiky Berlína a Bruselu prosadit myšlenku na přijetí eura za 5 let.

      Tím idiotem je ČSSD a již z tohoto důvodu by jí žádný normální levicově cítící občan neměl volit.

      Reakce

      První velká manipulace,i já nejsem zastáncem EURA, ALE JE PLNO ARGUMENTU PRO I PROTI je zbytečné je uvádět,autor zde jasně hraje na strunu eurospektiků,přece jen proto že druhá strana TO VIDÍ jinak není možno je považovat za idioty ty co jsou pro EURO……..bud jsme pro to aby jsme byli součast EU nebo ne.NEJSEM ZASTÁNCEM eura ale spíš jsem pro členství v EU………ALE NEJDE BYT ČLENEM A vymezovat se proti EURU……..MUSÍME SI vybrat ale nejde to ten druhý nazor považovat za idioty

      CITACE
      ČSSD dokázala svou zbabělost ve vztahu k ohrožení země.
      Česko není ohroženo Ruskem, Česko je ohroženo svým členstvím v nejagresivnějším vojenském paktu dneška NATO. Členství v NATO nás zatahuje do celosvětových konfliktů, kdy jako užitečný idiot příspíváme k dalšímu a dalšímu rozpoutání konfliktů a válek.
      Reakce
      Těžko mužem byt ve váku,jsme členy EU,TĚŽKO si jakýkoliv politik muže dovolit to co tvrdí VYVADIL,ONO ANI OD komunistů nejsou tak jednoznačné reakce,zamyslete se jestli by si mohl V EVENTUALNÍ VLÁDĚ kde budou komunisti ostře vyhradit proti tomu kde jsme členem…..a dopady takového vyjadření……….je lehké hrat na city

      CITACE………..Konečně na závěr tomu ČSSD dala korunu, když přijala rezoluci proti oligarchům, míněno proti Babišovi.

      To je směšnost snad neskutečná. Tak ať se Sobotka pochlapí, když mu to tak vadí, ač s tím vstoupoval do koalice, a odejde s koalice.

      Ale přijímat tak nesmyslné rezoluce nemá smysl.

      Takže je dobré, že nám ten sjezd ukázal, co je ČSSD zač.

      Hledejme za ni náhradu.
      REAKCE
      SOUHLAS JEN s poslední větou……….za ty chyby co dělá je potřeba jí hledat,ale je potřeba jí zde myt a to je otazka spíš desetiletí ale zatim zde není ani naznak a KSČM TO NENÍ tu plno lidí nikdy volit nebude,je možno že bude myt i přes 20 procent,ale potřebuje někoho k sobě……….dobře on VÁM ŘIKÁ jen idiot volí ČSSD………..DOBŘE chcete tady myt zaroven desetiletí u moci kalouse a jemu podobné
      CITACE
      ČSSD dala korunu, když přijala rezoluci proti oligarchům, míněno proti Babišovi.
      REAKCE
      VŽDYT SVÁMI libivými keci manipuluje……….ČSSD NIC JINÉHO NEZBÝVALO……..TAK rozdali voliči karty,po volbách nemohli jít s komunisty nesestavili by vladu,NESESTAVENÍ VLADY A DALŠÍ předčasné volby byjasně padalo na jejich vrub

      JEDNO JE ukazovat chyby a žejich ČSSD DĚLÁ……….A DRUHÁ jaké jiné možnosti jsou.

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Ano, ČSSD se obětovala a šla, jako už poněkolikáté, s pravicí – tentokrát s Babišem a černoprdelníky vládnout.
        Konečně se shodnene 🙂 🙂 🙂 .

        To se mi líbí

      • moskyt napsal:

        Otázka je, jest-li to co ČSSD dělá jsou chyby, nebo normální jednání ve smyslu své „moderní“ doktríny („kapitalismus je to pravé ořechové, jenom je ho potřeba trochu humanizovat“).

        To se mi líbí

        • moskyt napsal:

          Ještě to doplním citátem I. Švihlíkové z její nové knihy „Přelom“. „Je třeba se vypořádat s návrhy, které mají reformistickou, sociálnědemokratickou povahu a týkají se snahy kapitalismus tzv. zlidštit. Zlidštit tento systém není možné. Toto si umírněná levice neuvědomuje, neboť není schopna poté, co se zbavila marxistického teoretického aparátu, pochopit kvalitativní změny, které přicházejí. Řešením není reformistické strany zcela zavrhnout, ale cílenou osvětou vysvětlit pravou podstatu situace a získat převážně sociáldemokratické strany pro podporu takových struktur, které nejsou v rozporu s jejich reformismem a zároveň představují zárodek důležitých ostrůvků pozitivní deviace, nebo alternativních struktur, jako jsou družstva, zaměstnanecká participace apod.“

          To se mi líbí

          • tata napsal:

            Dvakrát sem Vám dal palec……..souhlasím…….a co stím??????? Ano čekat až bude opravdová levicová………asi malokdo si muže myslet,že tu mezeru vyplní KSČM.

            a CO TEDY v tom meziobdobí……….muže trvat i hrozně dlouho………dobře slyším pořad nevolit čssd……..A CO tedy aby zde nebyl u moci kalous……..zatím jsem dostal moc palcu jak hodnotím situaci……….ale nikdy odpověd co tedy…….třeba mi jí date

            To se mi líbí

            • oh napsal:

              Tato, tuhle odpověď vám nikdo nedá. Na vaší otázku nedokážu odpovědět tak, aby odpověď platila pro vás, pro PetraPavla, moskyta, Olina i pro mě. Každý si musíme najít vlastní odpověď, takovou, aby se ráno dokázal podívat do zrcadla bez nutkavé touhy rozbít tomu blbovi za sklem nos. Argumenty pro výběr odpovědi budou vždycky stejné, ale každý z nás jednotlivým argumentům přikládá jinou váhu. Proto se nedokážeme shodnout a proto se furt bezvýsledně hádáme. 😉

              To se mi líbí

        • tata napsal:

          moskyt napsal:
          16.3.2015 v 18:32

          Ano to nevím,a asi nikdo z nás…celkem to ale nemění nic…….protože se shodneme ,levicovou stranu si představujeme jinak………ale je to jako bohužel v celé naší politice,mužem vybírat jen s těch špatných a katastrofálních……krom asi jednoho,možná se pletu a je jich víc……….který za tu výbornou považuje KSČM……..NEMÁM SNÍ PROBLÉM jen ji nepovažuji že bude jiná………ano podle mě bude lepší jak Kalous,RESPEKTIVE JAKÁKOLIV PRAVICOVÁ……….BOHUŽEL má pro mě jednu vadu,nevidím možnost že v dohledné době bude myt tolik hlasů aby se ukázala…….nezlobte se proto ji nevolím opravdu nemám potřebu se přesvědčovat že sem čestný a volím sice nejmín POSTIŽENOU STRANU korupcí a skandály,na ty kecy co byla kašlu asi jako vyčítat pobožnému že by neměl chodit do kostela,neboť vira má na svědomí mnohem vice mrtvých,omluva nikoliv vira ale církev to není stejné.

          nepotřebuji se přesvědčit jak sem čestnější a umožnit vládu KALOUSŮ…..A TO zatím volba té strany znamená

          To se mi líbí

          • moskyt napsal:

            Tato, stručná odpověď je nevím. Máte pravdu, že vláda socdem je pro většinu obyčejných lidí přijatelnější než topka, já jsem ale přesvědčen, že obě směřují ke stejnému cíli. Jeden ohleduplněji a druhý zcela bezohledně. Takže socdem tu trajektorii sešupu do moderního otroctví pouze natahuje v čase. A změnit socdem mohou pouze její členové a voliči. Vím, že vás moje odpověď nijak neuspokojí, bohužel. Nahlížím na to tak, volíte jak volíte, nikdy bych vaši volbu nezpochybňoval, byť by se mi sebevíc nelíbila, protože říci moje volba byla správná nebo ne máte jen vy .

            To se mi líbí

            • moskyt napsal:

              Oprava-doplněk …máte právo jen vy 😉

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Přesně tak, je to „prašť nebo uhoď“. ČSSD a TOP09 jsou dvě větve jedné strany. Napojené na stejné finanční zdroje. Na stejné ambasády a loutkovodiče. Není to snad proboha už dávno jasné ? Nevidí to jen slepý.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Nevidí to bohužel hodně lidí. Třeba výborný člověk z jednoho nejmenovaného blogu, který je – navzdory všemu – neustále obhajuje. Ačkoliv ví. Slyší. Vidí.

              Ale je to jeho právo a respektuji to.

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              oh napsal:
              16.3.2015 v 23:43
              moskyt napsal:
              16.3.2015 v 22:26

              Naopak mě VAŠE ODPOVĚD uspokojila,ani já nevím co tedy,jen nechapu proč tedy dostávám tolik palců dolu že hodnotím situaci realisticky když vubec nekritizuji toho co volí KSČM NAOPAK,JEN je pro mě duležitější aby zde nebyl ve vládě KALOUS,a TO ZATÍM MUŽE ZAŘIDIT JEN ČSSD,respektive i Babiš,ale já současné pravicové volit nemohu……když si promítnete fungování této vlády BOHOUŠE tak všechny prvky levicového státu BABIŠ odmítá.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Levicový stát nikdy a nikde neexistuje, státy v současnosti jsou buď kapitalistické ( včetně fašistické Ukrajiny) nebo socialistické (včetně diktátorské KLDR) nebo je tam nějaká přímá diktatura, buď rodová, armádní, náboženská, zvyková atp.

              To se mi líbí

    • pepan napsal:

      socani mají zradu svých voličů dánu snad geneticky. Stačí připomenout německou socdem která šla s Vilémem nadšeně do první světové a za poválečných nepokojů dala do svých voličů střílet. Nebo francouzské socialisty za španělské občanské války, nevměšovat se = vytvářet problémy řádně zvolené španělské vládě při snaze obstarat si vojenský materiál jen pro holé přežití. A následná francouzská internace španělských provládních sil pod stany v koncentrácích.
      I když, Havloidi a Kchárlova kavárna obecenstvu už před lety názorně vysvětlila v oceňovaném filmu „Je třeba zabít Sekala“ jak na španělskou občanskou válku správně nahlížet, Sekal, vesnický parchant a udavač Gestapa byl mimo jiní i španělským interbrigadistou. Samozřejmě, jak filmová postava sama o sobě sděluje, prováděla ve španělsku zločiny proti lidskosti třeba i na ubohých jeptiškách. Ještě teď se třesu hnusem.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        opět stejná otázka …….co tedy???? nebot KALOUSOVÉ,FIALOVÉ………TU ZRADU ANI nemusej kamuflovat…..a lidovci se zaprodaj komukoliv……..TAKŽE CO

        nakopem zadek ČSSD TO JSME BORCI…..a co dál………koukat jak značnou čast obyvatelstva zase kope do zadku KALOUS.

        NAPIŠTE MI až budete vědět,že to nakopaní čssd nebude znamenat že naopak do nás bude kopat KALOUS…….TAK TO JÁ radši tu genetiku ČSSD

        To se mi líbí

      • Jan napsal:

        Lumpárny dělali ve Španělsku obě strany, republikáni mají na svědomí nejspíš zrovna tak stejně civilních lidí, jako falangisti. Kdyby tam nebyl Caudillo de Espana, tak by nejspíš ti druzí chaotici zavlekli zemi do další války, takhle díky němu si země oddechla po chaosu, co nastal za republikánů a dalších obětí nebylo. Akorát poslal pár statistů do Ruska, aby se „neřeklo“ , něco jejich potomků, co nezmrzli v zákopech, je dodnes na Ukrajině. Tak, bylo málo chlapů co se vrátilo z války a pro ruské a ukrajinské ženské byl dobrý každý chlap, třebas bývalý falangista a ženské neměly na vybranou, chlapi,co by neměli pošpiněné ruce zabíjením, prostě nebyli, takže bylo jedno, jestli bude mít rodinu s místním, co zabíjel na rozkaz RA, nebo zapomenutým Italem či Španělem nebo i přeživším z werhmachtu, co zabíjeli na podobný rozkaz podobných výtečníků.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Tak v celku máte pravdu, „gaudilo“ Franko byl pro Španělsko nakonec požehnáním. Vyhnuli se – skoro – světové válce. Dokázal oponovat Hitlerovi. Ale Španělé mu zazlívají jednu věc a v tom mají myslím docela pravdu – že to neuvolnil po válce včas. To už nemělo s morálkou a ideologií nic společného, šlo jen o „dolování profitu“, udržení moci. Tím Španělsko zpozdil ve vývoji minimálně o 20 let, což nesou ti lidé dodnes.

          Ovšem druhá věc je, že jim nic neuniklo. My jsme na tom podobně, jen jsme nezažili ten mohutný vzestup životní úrovně v 80. letech a 90. letech – sice na dluh, ale i ve Španělsku byl. Odkud ? Dolováním „východní“ Evropy.

          „Gaudilo“ je dodnes ve Španělsku vnímán jako národní hrdina, přese všechny kontraverze vraždění vlastních a zrad z občanské války.

          „Republika“ a interbrigadisté … Robert Jordan padl … a dnes je jiná doba. Je jen otázka času, než se objeví nový „Cid“ a nová „reconquista“.

          Španělsko je prostě krásné.

          To se mi líbí

        • pepan napsal:

          Chlape, svým způsobem máte pravdu. Nastal ten kýžený klid na práci.
          Obdobně jak za Husákovy (nebo snad Biľakovy) normalizace.
          Ovšem s drobnými rozdíly, za Husáka se zde například neztráceli oponenti režimu (tím nemyslím emigraci) a za dob zdejší normalizace se třeba děti oponentům režimu neodebírali aby pak skončili v láskyplném náručí prověřených rodin. Takže vaší optikou, zde byla vlastně selanka.
          A s tím vámi zmiňovaným zavlečením do války máte zase pravdu, caudillo dodržoval formální neutralitu. Kdyby tomu tak nebylo, tak by mimo jiné Döenitzovy ponorky neměli kde doplňovat zásoby. Oproti tomu, by se republikáni jistě ochotně připojili k agresi proti Německu, však měli co vracet. ,
          Ostatně, jak je vidět v již poněkud letitém odkazu odkazu, Španělé jsou na éru moudrého spravování generála Franca dodnes hrdí:
          http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/spanelsko-chce-zakazat-verejne-symboly-frankismu/r~i:article:510640/
          Španělé budou exhumovat ostatky někdejšího diktátora Franciska Franka, informuje v úterý agentura AFP. Komise expertů doporučila vyzvednout ostatky z památníku obětí občanské války a přemístit do hrobky jeho rodiny. Vláda už dříve dala najevo, že stanovisko komise bude respektovat. Franco, který zemřel v roce 1982, je nyní pochován v památníku Valle de los Caidos (Údolí padlých) asi 45 kilometrů severovýchodně od Madridu. Leží v něm především oběti občanské války v letech 1936 až 1939.
          Zdroj: Mediafax.cz

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Jo, bylo to složité. Ano ponorková základna pro U-booty ve Vigu a dalších španělských přístavech. Vraždění a „ztrácení se“ lidí, i v 60. letech, někdy i začátkem 70. let. Ano. Normalizace – jak za Husáka, jenže s vražděním. Ano, přesně tak to bylo. Fašismus, se zachováním majetků zločinců z doby občanské války. Kdo co ukradl, měl to navždy, s odpuštěním, zapomněním a případnou ochranou. Tak to bylo. Strašné. Ale zachránilo to Španělsko od horších věcí.

            To se mi líbí

  9. Strejda Olin napsal:

    Už je to jasné. Výživná je diskuse pod článkem. Amerikanofilové a rusofobové se zajíkají radostí. Nu což, já se zase zajíkám vztekem.
    http://zpravy.idnes.cz/prujezd-vozidel-stryker-ceskem-dn1-/domaci.aspx?c=A150316_095946_domaci_jw#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zpravodaj&utm_content=main

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Do děs diskuse nechoďte, ti, co mají jiný názor, jsou bloknuti, proto je tam takový humus.

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      To nemá vůbec cenu číst, je to z poloviny – možná více – umělé, opoziční hlasy jsou vyhozeny. Možná to dokonce slouží ke sběru identit „politicky nespolehlivých“. Za pár let se ty seznamy odchytaných mohou někde vynořit.

      To se mi líbí

  10. Petrpavel napsal:

    Obávám se i tohoto : jak pozná vymytý mozek amíka vajíčko od granátu když ho hází neznámý občan? Budou incidenty, budou fámy o incidentech, budou zatajené incidenty, bude dusněji, je-li to ještě možné. A za všechno budou moci ruští provokatéři a Putin. Stupňování. Přesto zatím zdánlivá selanka.
    Za pár let, až bude po všem, budeme říkat (nebo taky už nebudeme moci) : mohli tomu „naši“ zrádci předejít, kdyby …
    http://www.novinky.cz/domaci/364386-ceskem-se-prozenou-americti-vojaci-vlada-jejich-prujezd-odsouhlasila.html

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Oslavy v jiném tisku tušíte, tak si porovnejte aspoň „konformní“ (se vším spokojené a kývající, že ano?) komunisty a „nekonformní“ (reformní 🙂 )socany , ano a lidovce :
      http://www.halonoviny.cz/articles/view/35204386

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Skoro se mi zdá, že se všechno řítí do šílenství. Jak mohl někdo takovou úděsnou pitomost vymyslet ? To vážně nemá obdobu. Normálně, když se dělají vojenské přesuny, se to – úplně všude – dělá v noci, aby to nikoho neobtěžovalo, nezranilo, neomezilo provoz.

      Co tím chtějí dokázat ? Přece nemohou být tak blbí, aby si mysleli, že to bude mít nějaké kladné efekty ? Možná chtějí právě to – vyvolat konfrontaci a vygenerovat nějaké „Putinovy partyzány“. Pozatýkat pár lidí. Protože jinak si to nedovedu vysvětlit. Je to čirá provokace. Plivnutí do tváře.

      Ze stejného soudku je ta záležitost s celostátní elektronickou evidencí účtenek. Ten projekt je úplně šílený, tak jak je nastaven a managerován, nemůže nikdy fungovat. I kdyby „slezli ze stromu“ a v první fázi napojili jenom restaurace a ty další, kteří už účtenkové kasy mají – nejde to stihnout. Což jim musí říci každý ajťák, který není trefený do hlavy.

      Připadá mi to zkrátka úplně surrealistické.

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        Tak si tak vzpomínám na ty zrasované silnice v osmašedesátém, pěkně vybroušené pásama až na podklad. Taky tehdy předváděli, kdo je tu pánem… 😦

        To se mi líbí

        • Cech napsal:

          Žádný strach abramsy pojedou na bačkorách a kolovky ty silnici dle vyjádření novinářů nepoškodí.
          Ten problém podle novinářů prý začne, až na bačkorách ten abrams ujede více jak 500 Km.
          Proto to také naše_jejich Dienstbierova ČSSD schválila.
          Prostě prozatím na startu dobrý a v cíli se ještě uvidí jestli to bude vůbec někomu vadit.
          Tož asi tak nějak s Dienstbierovou pravicovou prooligarchickou ČSSD.

          To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Tak už vím, proč se nikdo nezmiňuje o začátku okupace. To aby si lidi s tím nespojovali současný vpád američanů.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Z toho Bavore vidíte, že i demence je koordinovaná. 🙂
            Je to přitom docela směšné.

            Docela lituji ty americké kluky, kteří v tom pojedou. Určitě je předem slušně vyděsí a vyblbnou. Měli bychom na ně být hodní – protože, ačkoliv pojedou cizí zemí jako okupanti, oni to jistě vědět nebudou.

            Rozumíte, jako vždy, když se něco takového děje, se dá snadno zjistit, že takový americký kluk odněkud z „redneck“ pásu o nás neví vůbec nic. A najednou uvidí města, vesnice, obyčejné lidi, úroveň našich silnic a dopravního značení. To je často mnohem lepší než na nějakém americkém venkově – i lidé se mají lépe.

            Takže já po nich určitě vajíčka – ani nic jiného – házet nepůjdu. Možná se podívám, kde se zastaví a půjdu s nimi pokecat. Jako člověk s člověkem. Vezmu s sebou svoji ženu a děti.

            Tím bezpochyby udělám válkychtivým idiotům větší škodu, než kdybych nasraně stál u silnice s cedulí „Ami go home“ nebo něčím podobným.

            Jsou to také lidé, jako my.

            To se mi líbí

            • pepan napsal:

              s tím pokecem to možná nebude tak jednoduchý. Většina říká něco jako „hable no iglesia“. Teda nevím jestli je to přesně, ale tak nějak to citujou kamoši, co jsou „pracovně“ v kontaktu se současnou americkou armádou.

              To se mi líbí

            • Lunka napsal:

              To udelate moc dobre, pane Kchodle s rodinou. Ty chudinky redneckove budou na vas civilizovane Cechy do smrti vdecne vzpominat.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Nejde mi o ně, ale o nás. Každá kladná vazba znamená, že po nás budou střílet o něco méně ochotně, až k tomu jednou dostanou rozkaz.

              Jo, španělština sice u mě je jenom v základech, ale moje paní umí plynule.

              To se mi líbí

            • pepan napsal:

              Kyž už teda chcete diskutovat se spojenci kchodle, tak prosím mě osobně by zajímalo a to velmi, jestli nějakou čirou náhodou ten oslavovaný Dragoon ride není nějakým vtipným jinotajem?
              Jestli to vlastně neznamená „Donucovací jízda“, nebo „my ty čechy a maďary k poslušnosti dokopeme“?

              to dragoon = přinutit, dokopat, přemluvit

              To se mi líbí

            • strejda napsal:

              Pepane. Co jste napsal znamená, mluví ne kostel. Dost podivné. Španěl by řeko (Yo) no hablo inglés. Vypadá to hodně podobně 🙂

              To se mi líbí

            • pepan napsal:

              – neumím dobře česky, natož nějakou cizí řeč, jak si to pamatuju, tak jsem to napsal. Je to jedna z oblíbených historek, kterou někteří moji kamarádi, pracující v oboru „export svobody a demokracie“ dávaj k dobru v hospodě. Jedna z dalších je taková už otřepaná, tlustá černošská seržantka jim vždy na bázi škubala za domovenku a ptala se: Co to je ta Česká republika, to je někde v Rusku? A opakovala to do zblbnutí, asi ji to připadalo jako dobrej vtip. Tak ji začli napodobovat, škubali ji s vlaječkou s otázkou: Co to je, ty Spojený státy, to je někde v Mexiku? A úplnej klid nastal až v angličtině splichtili powerpointovou prezentaci o Česku, která končila větou: „a v době, kdy u Vaší země přistál Kryštof Kolumbus, tak v té naší se už přes sto let vyučovalo na univerzitě“. Končilo to záběrem na vlajku a k tomu Landa zpíval hymnu.
              Samozřejmě, můžete mě zase nachytat na tom, že Kolumbus přistál na Kubě, ale myslím, že pro dané účely to nebylo podstatné.
              Jak je ctěná libost, naložte si s tím, jak chcete..

              To se mi líbí

  11. oh napsal:

    Když se nepochválíme sami, nikdo to za nás neudělá.. Toto vypadlo z tiskového oddělení ČT:
    http://www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/press/tiskove-zpravy/?id=7318&strana-2=1&category=2
    Zajímavé je, že kdo byl součástí té dvacítky nejvyužívanějších webů se z tiskové zprávy nedozvíme. Ani to, kolik ta studie stála.
    Za to také může Putin.

    To se mi líbí

  12. moskyt napsal:

    Shlédl jsem film „Крым. Путь на родину“, volně bych to přeložil asi jako „Krym. Cesta domů“, který byl odvysílán v munulých dnech. Od Majdanu do sjednocení Krymu s Ruskem. Podstatnou část tvoří povídání-interview? Putina. Jak to bylo, co se dělo atd. Mám pocit, že ten film se jim povedl, podle mého soudu je v něm víc pravdy než propagandy nebo jinak více Warheit než Dichtung. Trvá 2 hodiny 20 minut, není to ale zbytečný čas. Kdo vládne ruštinou a má čas podívejte se. dozvíte se např., že loňské nálety na americký torpédoborec bylo podle Putina „хулиганство“ (chuligánství), ke kterému nedal žádný rozkaz atd. http://russia.tv/brand/show/brand_id/59195

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Putin se objevil a Fendrych může vzteky prasknout. 😆

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Fendrych je kapitola sama pro sebe. Vzpomínám, jak se lepil na Daniela Landu a snažil se s ním zakládat jakousi sektu. To byla legrace opravdu nesmírná.

        Jinak je to samozřejmě **** a ***** prvního stupně, soudě podle jeho „protidrogové“ politiky. Naštěstí jsem ho osobně nikdy nepotkal. Ale pár mých přátel měli tu „možnost“ a referovali mi.

        To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Mno, chuliganstvo – ale díky tomu nahoře, je-li, za ně. Alespoň jsme viděli a vlastě celý svět jak chrabří jsou hrdinní amíci před soupeřem, který se jich nebojí. A ještě si z nich dělá ehm, ehm…. jestlipak ono nebyli vyškoleni na ty pojízdné varhany.. pamatujete?
      L tomu Fandrychovi – copak mu asi Putin provedl????

      To se mi líbí

  13. Strejda Olin napsal:

    Podíval jsem se, jak jsme se do NATO dostali a jaké byly postoje (ve stručnosti):
    – NATO vzniklo v r.1949 a jeho první generální tajemník H. Ismayle jako důvod uvedl: „Úkolem je udržet Ameriku v Evropě, Rusko mimo západní Evropu a Německo při zemi.“
    – 1953 SSSR navrhuje své členství v alianci. Je odmítnuto.
    – 9. 5. 1955 je za člena přijata SRN
    – 14. 5. 1955 je jako reakce založena VS
    – březen 1985 Charta 77 vyzývá k rozpuštění NATO i VS
    – 10. 5. 1990 navrhuje V. Havel přeměnit obě aliance v nový bezpečnostní systém
    – 12. 1. 1991 se OF hlásí k NATO
    – 25. 2. 1991 je VS rozpuštěna
    – 6. 10. 1991 naši představitelé prohlašují, že si přejí naše členství v NATO
    – 14. 1. 1996 se koná v Praze mezinárodní konference proti rozšiřování NATO (Pražská výzva). Účastní se jen poslanci KSČM
    – leden 1996 ČSSD odsuzuje požadavky na referendum o připojení k NATO
    – 1997 Klaus začíná intenzivně jednat o vstup do NATO. Přestože radu NATO zajímají názory občanů, Havel říká, že referendum je nesmysl.
    – 2. 5. 1997 Klaus – nebudeme žádat žádné výjimky ani klást požadavky
    – 5. 6. 1997 skupina poslanců KSČM zasílá Kongresu USA a vedení NATO dopis, ve kterém je informují, že vysoké procento občanů je proti vstupu
    – 12. 6. 1997 ČSSD vítá slova B. Clintona, že v první vlně by mělo být přijato Česko.
    – 1997 ČSSD změnila názor a je pro referendum, Klaus a Havel jsou proti referendu.

    – 8. 7. 1997 proti členství v NATO je pouze KSČM a republikáni
    – 15. 4. 1998 schválila PS vstup do NATO v poměru hlasů 154:38, proti hlasují KSČM a republikáni. ČSSD má v PS 61 poslanců, KSČM 22 a republikáni 18 = dohromady 101 hlasů (!)
    – 12. 3. 1999 jsme se stali člany NATO

    – 16. březen 2015 koaliční vláda premiéra Sobotky schvaluje demonstrativní průjezd vojenské kolony US Army republikou.

    Závěr: zatímco KSČM je celých 25 let kontinuálně proti našemu členství v NATO a podmiňuje ho na základě referenda, ČSSD naše členství vítá, spolupracuje s pravicí a v otázce referenda je postoj rozporuplný.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      ČSSD (viz výše v 20:44) : „… a co stím??????? Ano čekat až bude opravdová levicová………asi malokdo si muže myslet,že tu mezeru vyplní KSČM. …“.
      Jo, jo, co zbývá jiného než si dělat srandu?

      To se mi líbí

  14. Nápoj napsal:

    Mimochodem, všimli jste si na Parlamentních listech, jak se zase úplně převrátila jedna čtenářská anketa? Třeba zde http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Takovy-rejpanecek-Vaclav-Moravec-se-pomstil-Milosi-Zemanovi-ve-svem-poradu-a-vlny-se-siri-366526 je anketa „Co vy a americký konvoj, který projede naší zemí?“.

    Mám velmi silný dojem, že posledně, co jsem tam byl, byla většina odpovědí „Štve mě to, vůbec se mi to nelíbí“ – a to je očekávatelné pro čtenářské složení PL. Teď má tato možnost ovšem jen 2 %, zatímco „Určitě jsem rád(a), že tím USA postraší Rusy a dají najevo, že nás chtějí bránit“ je v silné většině.

    Myslím, že takovýto podobný zvrat už někdo zmiňoval na blogu u vlka. Je mi to divné. Fakt je takový zvrat možný? A navíc, současná odpověď neodpovídá předpokládanému složení čtenářů. Může to být zmanipulováno redakcí? Nebo internetovými trolly nebo „hackery“? Ale proč by se o to někdo snažil, vždyť tady přece o nic nejde, je to jen anketa, ne? Ale divné mi to je.

    To se mi líbí

  15. Bavor V. napsal:

    Ukradl jsem u Olšera:
    Na jednáních o Ukrajině v Minsku se odehrál i tento médii utajovaný rozhovor, mezi Porošenkem a Putinem, v důsledku kterého uražený Porošenko ze zlosti na několik hodin opustil jednací sál. O co se jednalo?

    Putin položil Porošenkovi řečnickou otázku, jestli zná historku o slepicích Vladimíra, panovníka Kyjevské Rusi. Putin nečekal a sám odpověděl: “Kníže Vladimír odešel z Kyjeva na hon do Novgorodu, a když se vrátil, zjistil, že všechny jeho slepice jsou pryč… a přišlo se na to, že mu ty slepice ukradli Ukrajinci.”

    Porošenko navztekaně na to: “Nesmysl, tehdy ještě žádní Ukrajinci v Kyjeve nebyli”. Spokojený Putin mu s úsměvem řekl: “Tak a nyní můžeme na těchto historických základech začít jednat o Ukrajině…“

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.