Kdo se moc ptá, moc se doví


A někdo se doví, i když se neptá. Každé „proč“ má své „proto“. Říká se tomu „příčina a důsledek“. Něco, čemu se mnozí současní hrdinové vyhýbají jako čert kříži. A přitom právě teď je  nejvhodnější doba, abychom se na ta „proto“ zeptali. Když budeme pátrat, proč došlo politickým procesům v padesátých letech, začnou se vynořovat odpovědi velice nepříjemné.

Protože vyhráli Gottwaldovi komunisti

A proč vyhráli ti komunisti?

Protože nikdo jiný nebyl schopen předložit lepší naději na lepší budoucnost.

A proč nebyl nikdo schopen?

Protože ostatní se utápěli ve spekulacích naprosto stejných jako před okupací.

A proč vlastně došlo k té okupaci?

Protože nás naši spojenci prodali Hitlerovi. A když už bylo jasné, že Stalin je schopen hnát fašisty až do Atlantiku, prodali nás Stalinovi.

A když měli něco vymyslet ve dnech Únorových, prodali nás znovu.

A kdo byli oni spojenci, kteří nás dvakrát prodali?

Slovy básníka: Francie sladká, hrdý Albion

A pak také země Stars and Stripes, hvězd a pruhů.

Nechtějí to mnozí slyšet. Ale na jedné smlouvě jsou i podpisy.  Daladier a Chamberlein. Francie sladká, hrdý Albion. Můžeme jim věřit? Říká se, že „jednou je nikdy, dvakrát je vždy“. Dvakrát nás zradil hrdý Albion. Dvakrát nás zradily hvězdy a pruhy. Krev mrtvých z let padesátých je i na jejich rukou.

A dnes by nás opět rádi obětovali. Je třeba se opět ptát „PROČ?“

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

33 reakcí na Kdo se moc ptá, moc se doví

  1. pepano napsal:

    Bohužel, ale naše pražská kavárna a její věrní to nechtějí slyšet. Oni nevěří tomu, že když půjde do tuhého tak si snámi západ opět vytře pozadí.

    To se mi líbí

    • tata napsal:

      jen hluboký uklon……….hodně otom přemýším proč lidí co si člověk vážil najednou jedou na vlně demagogie………možná se pletu………..ale většinou jsou to lidé ktéří mají strach z vlády ,luzi, maj to asi geneticky zakodovano,oni jsou přece někdo………..mužem 100 psát že třidní boj nexzistuje není to tak ona na druhou stranu ta ,luza, také není bez viny.A TATO PROPASTJE I ŽIVENA.

      To se mi líbí

  2. Strejda Olin napsal:

    Československá buržoazie, pravicové politické strany, celá ta „šťastná demokratická rodina“ československá v čele s tatíčkem se po skončení Velké války vydala na cestu k Vítěznému únoru. Jako by to měli v plánu. Dělali pro to všechno možné i nemožné. Zejména v domácí politice se činili.

    Komunisty v prvních volbách v roce 1925 volilo 934 tisíc voličů a po válce v r. 1946 již 2,795 milionu. Před 25. únorem 1948 měla KSČ přes dva miliony členů. Co přimělo téměř 40% voličů k tomu, že si přálo v čele vlády komunisty? Bylo to víc očekávání budoucího, nebo zklamání minulého? Byli občané v buržoazní, demokratické a svobodné zemi opravdu tak šťastní a spokojení jak se dnes 1. republika prezentuje? Jak je možné, že „zvěrstva páchaná okupačními sovětskými vojáky na civilním obyvatelstvu“ při osvobozování republiky nijak neovlivnila jejich volbu v roce 1946? Poválečný vývoj nebyl ovlivněn přítomností Sovětské armády na našem území a přesto k Vítěznému únoru došlo.
    Tož tak o příčinách a následcích.

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Omyl strejdo, 2 mil,. členů nemělo ani 15ti ,mlionové Československo. Pokud mne paměť neklame tak se povídalo, něco k milionu. A to my souhlasilo s porovnáním pozoeováním té100% účasti na jejich schůzích. A v některých tak po dviou třech lidech. Ve velkých JZD tak do 10ti…. Taky nezapomeň že během okupace a války jich hodně padlo. Osobně si myslím, že souhlas lidí v 48mém byl díky prožité válce a faktu že rusové pomohli tzc, samostatnosti a osvobození – i když pod dozorem.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        jen ještě – a proč je většina lidí volila – je to furt stejné… mysleli si že se budou mít líp… a o když ta menší část byla postižena ,, bohužel /bohudík je nutno přiznat, že ta většina se opravdu měla líp. i když musela makat. Vezmete-li si stav techniky, bydlení, zdravotnictví vědy, výroby vzdělání a dalších po válce a před … musíte uznat, že měla. A bez jakékoliv pomoci zvenčí… snad jen suroviny z Ruska.. ostatní bylo všechn o práce a um našich lidí. Neměli jsme jako němci k dispozici ulité peníze z celé Evropy po Hitlerovi k dispozici…. Je nutné to brát v úvahu sakumprásk

        To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Tak aby bylo jasno, kdo se dopouští omylu:

        „V první polovině roku 1948 KSČ pokračovala v politice otevřených dveří a nabírala do svých řad stále nové členy, takže počet straníků přesáhl 2 miliony“. (citát z Wiki)

        „VIII. sjezdu KSČ v květnu 1949 se zúčastnilo 2 346 delegátů, kteří zastupovali více než 2 300 000 členů KSČ“. (citát z Wiki)

        V roce 1981 měla KSČ 1 538 179 členů. Počet členů v roce 1989 se odhaduje na 1 700 000. Ve volbách do PS v roce 2013 volilo komunisty 741 044 voličů (14,91%).
        Během 2. světové války přišlo o život cca 30 000 komunistů.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          No já nevím, na WIKI se v tomhletom jako v mnohém jiném moc spoléhat nedá- je moc tvárná/tzv. gumová jako většina účetnických programů. … . Já vycházím z toho, co si pamatuji z 90 tých let , a co za okupace, když se udávalo?? něco se mi pleter, i když je zase fakt, že nacci jako velmi nebezpečné považovali právě socany…. Je škoda, že se ke skutečným statistikám jako i ke statistikám z jiných odvětví nelze dostat….. Vycházím taky z odpozorovaného při různých akcích v podniku a tak okolo. Pomocníků a svazáků bylo dost ale…..

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            A není to nakonec jedno? To byl pořád jen ten důsledek něčeho, to bylo to „proto“

            To se mi líbí

          • Strejda Olin napsal:

            Doporučuji, když je pro vás Wiki nedůvěryhodná, poohlédnout se jinde, třeba pro vás bude důvěryhodným zdrojem – http://www.totalita.cz/vysvetlivky/s_ksc_clen_01.php
            nebo Týden.cz ze dne 16.5.2008, který uvedl, že „stranický průkaz v době konání sjezdu vlastnilo přesně 2 311 066 obyvatel Československa“.

            To se mi líbí

            • Strejda Olin napsal:

              Ještě dodám (a naposledy), že zatímco v roce 1946 měla KSČ přes milion členů, Národních socialistů bylo 580 tisíc, Sociálních demokratů 380 tisíc a Lidovců 370 tisíc.

              To se mi líbí

            • oh napsal:

              Strejdo Oline, ona speciálně česká wiki je opravdu místy poněkud zvláštní, zejména v politických tématech. Je to dobré místo, kde začít, ale vždy záleží na tom, jak dobře je konkrétní stránka odzdrojovaná. A konkrétně u KSČ čs. wiki opisuje od Rupnika a právě z Totalita.cz

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              F-35: podle posledních informací mají být předsériové kusy připraveny do operačního provozu v prosinci 2015. Ovšem slibuje to Lockheed, který nedodržel za posledních 15 let jediný termín. Skluz je zatím 10 let, už v roce 2005 totiž měla začít sériová výroba asi 3000 kusů. Je to nejdražší zbrojní program v historii vojenství.

              Doklad toho, jak americká společnost přestala zvládat komplexní projekty – díky přemanažerování, ignorování technických expertů, vydávání přání za skutečnost, … prostě celkové selhání řízení.

              Sama idea dělat stejné letadlo – s variantami A, B, C – od stíhače (jako F-15) přes stíhací/bombardovací (jako F-16, F-18), námořní (F-14, F-18), kolmo startující (Harrier), protitankový/podpora pozemních sil (A-10) je absurdní. Pak je cca 86% stíhacího/bombardovacího použití deklasováno aerodynamikou kolmo startujícího letounu, což je 14% použití. Pro použití místo A-10 je letadlo málo odolné a moc drahé – mít na ničení náklaďáků za 50 tisíc dolarů a tanků za 0,5-6 mil. dolarů letadlo za 120 mil. dolarů je ekonomicky absurdní, hlavně když MANPAD protiletadlové raketa stojí jen 100 tisíc dolarů.

              Záměr je chybný od počátku, na což všichni rozumní upozorňovali. Například konstruktér nejúspěšnějšího projektu F-16, který za to byl dokonce vyhozen a v tisku a odborných kruzích prezentován jako blázen.

              Původní plány PNACu (Projekt pro nové americké století), zahrnující útok v Sýrii, Ukrajině, Ïránu, na Kavkaze a nakonec proti Rusku, napsané po roce 2001 a schválené kolem roku 2003, předpokládaly, že F-35 bude zaváděna od roku 2005 a ve válce umožní díky stealth vlastnostem bezproblémové vítězství nad Ruskem. Což se zjevně nepovedlo (a nepovede).

              Jelikož F-35 měl nahradit všechny stíhačky NATO, dnes má NATO ve výzbroji 20-40 let staré F-16 a pak asi 1000 letadel 4. generace (maximálně 4+). Což na útok proti Rusku nestačí.

              To se mi líbí

  3. K-k. napsal:

    Jsem moc ráda, že tenhle článek vyšel – a důvodů je hned několik. Jednak naprosto souzní s mým přesvědčením, že soudit (a odsuzovat) lidi, kteří žili za zcela jiné historické epochy, za jiného stavu poznání atd. je nesmysl a záležitost spíše politické propagandy, než historického poznání, nebo právního posouzení. My víme, jak věci dopadly, oni ne – oni jen doufali, že dopadnou tak, jak by si přáli. A taky z článku vyplývá, že není tak důlrežité kdo, kdy a kde něco v dějinách učinil – znalost toho je jen nástroj, jen stupínek. Podstatná je otázka „PROČ“! A taky je nejtěžší na ni odpovědět…
    Dějiny jsou velice logické – bohužel jejich logiku poznáme vetšinou až s dost velkým odstupem. – proto je tak těžké se z nich poučit. Vždycky máme dojem, že teď je to přece něco jiného…
    Pepano, když oni ti, co rozhodují (a jejich kavárenští nohsledové) jsou v tom svém skleníku přesvědčeni, že ty případné maléry by se týkaly jen lůzy, ne jich, kteří jsou nahoře. No, ale co si budem povídat: v obdobném skleníku žili po desítky let i předlistopadoví papaláši. Sledovali sice počet vyvěšených rudých vlajek – ale jaká je nálada mezi lidmi, to jim unikalo. A ani to slyšet nechtěli – veškerá hlášení a zprávy byly různými vrtichvosty pečlivě natřené na růžovo, aby se náhodou nikdo nezlobil…
    Velice dobrý článek je to!

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Před lety, někdy v roce 1987, jsem byl členem odborářské komise, která zjišťovala názory lidí v našem podniku. Byl to výborný nápad zapojit místní. Znali jsme se a tak lidé vesměs říkali co si myslí. Jenže pak to nastalo. My, ti dole, jsme názory „učesávali“, dávali jim písemnou formu (beze jmen). To ještě bylo přijatelné, nějak se svodka musí udělat a sepsání rozmanitých rozdílných názorů není jednoduché. Ovšem pro shrnutí do bloků už začala velká autocenzura pod heslem „to přece nemůžeme napsat“. A tak se největší kritika velmi zmírnila. Pro shrnutí na podnikové úrovni a předání na OOR (Okresní odborovou radu) se „učesávalo“ dále pod heslem „to se jim nemůže říci“. Bylo to hodně rozmělněné, ale stále ještě rozumně kritické a i hodně podnětné. A pak zástupce OOR řekl. To nemůžeme nadřízeným předložit. Nejsem sebevrah. A udělala se, snad již konečná, úprava. A to se vydalo za hlas lidu a možná se z toho i vycházelo. Bylo to kritické, to ano, ale rozmělněné a atomizované. Asi jako když vezmete vepřo-knedlo-zelo, rozmixujete to na kaši a dochutíte nějakou sladkostí. Blaf k blití!
      To pořád ještě šlo, i na okresní úrovni bylo několik jedinců, kteří tu zprávu dokázali pochopit. Ale výše, již z principu, nebyl ani jediný.
      A tak se vlastně dobrá myšlenka – v zadání bylo, neupravovat názory (dobrá myšlenka jen pro sebevrahy) – stala velmi škodlivou. Ten skleník, jak píšete, bylo jen amatérské divadlo pro vyvolené. Vždy ale našlo velmi ochotné herce.

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        ano, přesně…

        To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        A protože nám dnes už komunisté nevládnou, nemáme totalitu a nesvobodu, ale demokracii se svobodou, mají dnešní vyvolení (od „vybráni volbou, vzešlí z voleb“) k dispozici pravdivé informace o náladách a životě těch nevyvolených a proto na ně správně reagují, přijímají opatření a potřebné zákony pro jejich blaho a počínají si jako správní hospodáři.

        Zatímco ti, co neznali poměry „tam dole“ skončili svoji vládu a „předali“ zemi ve velmi dobrém stavu, s nulovou nezaměstnaností a jen s asi 124 miliardami státního dluhu (MF 11.7.2011), ti co znají poměry „tam dole“ za 25 let vlády zplundrovali co se dalo, nasekali téměř 2 biliony státního dluhu (1 663,7 bilionu v r. 2014), obšťastnili půl milionu občanů nezaměstnaností a svoji moudrou politikou nás dovedli na pokraj další války a reálné hrozby terorismu.

        Inu, není nad vládu vyvolených zástupců, demokraticky zvolených ve svobodných volbách svobodnými občany. Kam se hrabe vláda jedné strany na vládu zpatlané koalice!

        To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          Ještě jsem zapomněl – se stavem demokracie v Česku je podle jakéhosi ikstého výzkumu spokojeno neuvěřitelných 55% občanů! Já mezi ně bohužel nepatřím (také se mě na to nikdo raději neptal).

          To se mi líbí

          • strejda napsal:

            Řekl bych, že o skutečný hloubkový průzkum není zájem. Nemluvě o tom, že by byl finančně i odborně náročný. A tak dostávají přednost jednoduché ankety, kde především záleží na formulaci otázek.

            To se mi líbí

            • jaa napsal:

              :-)), stejně nevím, proč se ty průzkumy dělají a zda vůbec. Vždyť úplně stačí pročíst si diskuze pod jednotlivýmí články tak porůznu na netu. Odpreparuje je-li člověk ty místní prudiče a provokatéry, je hlas lidí a jeho názory úplně jasný. jo a taky úplně jiný než nám vyzkoumali průlzkumníci… :-))

              To se mi líbí

          • arpád napsal:

            Taky se někdy divím, odkud se berou všechna ta čísla. Je mi přes 70, vydatně jsem se pohyboval mezi lidmi, a nikdy nikdo se mě na nic neptal. Kde je počet pravděpodobnosti?

            To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Mám rád zásadní příspěvky, tento Olinův mezi ně, myslím, patří.
          K tomu zjišťování názorů : jestliže prezident ČSSR měl plat 12.000,-Kčs, leckterý technik či lékař 5.000,-Kčs a dělník 3.000,-Kč, věděl i ten který vysoce postavený funkcionář s jistě nižším platem než prezident jak se normálně žije, nepotřeboval na to průzkumy. Nejsem naivka, vím, že měli i jisté jiné výhody, třeba rekreaci (ale neměli jsme ji i my?), pomoc při stavbě domu (ale neměli jsme ji i my?) atd., ale jelikož velká korupce nebyla, žili jen trochu na průměrem. Na to mnozí rádi zapomínají, mnozí to nevědí.
          Dnes, kdy sebezbytečnější politik má ofiko příjem ve výši mnohonásobku průměru a díky lobování všeho druhu (když pomíjím těžko prokazatelnou velkou korupci) násobky oficiálně přiznaného příjmu, opravdu neví která bije a ani ho to nezajímá. Průzkumy se dělají aby se utratily veřejné peníze (a něco z toho káplo zadavateli) a především pro ovlivnění ovčanů.

          To se mi líbí

          • Strejda Olin napsal:

            Na vlastní oči: „Náš“ vedoucí tajemník OV KSČ bydlel u nás na sídlišti v 3+1, manželka učila na ZDŠ, měl Žigulíka a chatku v zahradní kolonii. Po převratu se vrátil do fabriky na své původní místo v provozu. Odsud odešel do penze a do své smrti žil dál v paneláku.

            Z doslechu: kamarádil jsem se se synovcem M. Müllera, vedoucího oddělení kultury ÚV KSČ. Tento papaláš, jak jsem slyšel, neměl nějaké extra majetky. Rozhodně ne takové, jak si někteří myslí. Nejraději prý byl v Mníšku v létě na zahradě, v trenýrkách s lahvovým pivem. Jednou jsem se s ním setkal. Takový pantáta ze sousedství, kdybych nevěděl jaké je to „zvíře“, vůbec by mě to nenapadlo. Kamarád mi vyprávěl, jak za strejdou doslova lezou různí umělci (nebudu jmenovat, většina z nich ještě žije a pracuje), podlézají, lichotí a nosí pozornosti. Zejména při jeho narozeninách, to se prý dveře netrhly, všichni mu chtěli blahopřát, nosili dary, zpívali, hráli, předváděli se, vtírali jak Pitralon.

            Abyste mi rozumněli, já nehodnotím jejich profesní a charakterové kvality, natolik jsem je neznal. Jen chci říct, že konkrétně tito dva vysocí funkcionáři ve svém soukromém životě nežili nijak extra nadstandardně, dokonce bych řekl že neadekvátně svému postavení a od života obyčejných lidí nebyli rozhodně odtrženi.

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Náš problém je v tom, že nám se ta „rovnost“ líbí, a mnoha jiným se zase líbí „nerovnost“. Kdepak, žádná pravice a levice nic nemění a nezmění, v systému založeném na nerovnosti je to úplně jedno – viz zveřejněný program ČSSD drobných zmírnění špatrných principů se kterými souhlasí a jimiž se řídí (zajímavé : tohle dění u nás nikoho nezajímá?, pochopitelně nezajímá, každý ví že to jsou plané řeči).
              Režim a jeho systém je podstatný. Ten máme dán a jeho udržení zabezpečuje EU (Euro do roku 2020, krásná vyhlídka …) a NATO. Nemáme šanci na zlepšení (zlepšení podle našich představ, samozřejmě Petře 🙂 ).
              Nás může těšit jenom to, že my osobně nejsme „dole“, musíme se snažit nevidět ty miliony mající se za špatná rozhodnutí, podvody a v lepším případě nicnedělání bohapustě dobře, ani ty miliony mající za poctivou práci jenom na holé živobytí. Nám, smýšlením komunistům, to jde špatně.

              To se mi líbí

  4. Strejda Olin napsal:

    To je úžasné na co všechno člověk při brouzdání po netu zcela náhodou nenarazí.
    Třeba že 15. 11. 1945 sovětská vojska začala opouštět ČSR, americká o 5 dnů později.
    Nebo že 11. 2. 1946 skupina amerických vojáků ukradla a odvezla za hranice 32 beden tzv. Štěchovického pokladu, který měl obsahovat dokumenty Gestapa a SS.

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Ona toho americká vojska odvezla tak porůznu moc a moc. Koukala jsem se na ZOOm u na pořad o Nefertiti – jak byla a kde za války v solném dolu ukryta a oni tam němci vpašovali část tenkrát natočeného dokumentu, kde se zároveň říká že odvezli jen odtamtud 100 zlaata v předmětech – jinak nevyčíslených. Natočila jsem si to na tlefon a když začne někdo perlit superlativiy o amících tak mu to pustím, dost koukají….

      To se mi líbí

  5. Rosťa napsal:

    Západ nás zradil vždy, když jim to vyhovovalo a nikdy nic nám nedal zadarmo. I ty tkaničky našich vojáků při osvobozování Anglie si nechal zaplatit, takže to lezení do jejich análu pořádané určitou částí pol. spektra není na místě. Pro ně jsme a vždy budeme lidé II. kategorie.
    Jinak doporučuji Kotrbu, mluví mi z duše.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Stepan-Kotrba-zdravi-sjezd-CSSD-Nelze-diskutovat-s-fasisty-z-Ukrajiny-aniz-by-se-clovek-poblil-Sobotkovo-fnukani-lezeni-do-globalniho-zadku-366001

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Rosťo, jste příliš netrpělivý. Kotrba taky v závěru napsal, že „zatím neselhala, i když ani nenadchla“. Docela střízlivé hodnocení, ne?

      Lepší socdem nám prostě nikdo nedá..

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Slime, ale já s ním souhlasím. Ani neselhala, ani nenadchla. Ani ryba, ani rak. Dienstbier tak, Foldyna jinak. Pro každého něco, každý si vybere. Něco jako když ta kočička s tím pejskem ……

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Jj. Čekat nadšení v politice, to není nejlepší nápad. To si nechme do sféry milostné, do obdivu ke krásné krajině, vlastním výkonům v potápění (35 vteřin Pepo, 🙂 ) a tak.

          V politice posilujeme střízlivost. Např. to vidíte u včerejšího rozhovoru s Jičínským (dával jsem tu někde odkaz).

          To se mi líbí

  6. cobolik pacholik napsal:

    aby bolo jasne tu banditom,odkaz z kavarny:ze nazory takeho typu,jak tu vatsina ma, su nasledok postkomunistickeho syndromu,zanedbanie pohladu na ralitu blahobytu dnesneho zivota obcana pepikova,s absenciou vychovy k demokracii a jej hodnotam,nevyvazeny pohlad na vzor zapadnej demokracie a jej fungovanie,totalna financna negramotnost z ktorej vyplyva ten balahobyt v pepikove,totalne ociernovanie zapadu,ktory vehemente vzdoroval v nasom zaujme a teraz po mojom,ze sme sa z toho malem posrali a pchame ten nos tiez do riti,len s inym kolorom na flage,bo za toho boha mame len farijov skurvenych,co nas vodia za nos roky,bod za zvezdou,alebo za zvezdamy s pruhmy nazdar.

    To se mi líbí

  7. palosino123 napsal:

    Když se chce, tak to jde. Mučící nástroje prý už prošly stádiem extenzivního zdokonalení. Nemyslíte? Mám mít chuť zabíjet?

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.