Jdeme cestou Majdanu …


Pro dnešek jsem Vám připravil docela lahůdku. Předkládám Vám překlad zvukové podoby poznámky M.Deljagina*) k souvislostem mezi vývojem na Ukrajině a v Rusku….   

hroch-hlava

 

 

 

 

Dobrý den, vážení posluchači. Jsme líní a nejsme zvědaví. A pokud se od Puškinových dob něco změnilo, tak určitě ne k lepšímu.

Ukrajinští kolegové obrátili mou pozornost k zajímavé shodě…

Čím začal Majdan, který svrhl Janukovyče? – zeptali se mně.

Jak to? – já na to. Přece tím, že se Janukovyč zamotal do svých vlastních her….

 Kdepak! – povídají oni. Majdan začal přípravou sociální základny, zajištěním masové bídy, tím, že byla střední vrstva rychle zbavena peněz a rychlou likvidací malého a dokonce i středního byznysu.

Jasně, vzpomínám si! – Janukovyč je všechny okradl a všechno z nich vyždímal.

Kdepak! – povídají moji ukrajinští kolegové. Vy, Rusové, si sousedů vůbec nevšímáte. Janukovyč už jen sbíral zbylé drobky, ale sociální základna pro jeho svržení byla vytvořena ještě před jeho nástupem do funkce prezidenta. Paní Tymošenková se v roce 2008 připojila k WTO za absolutně otrockých podmínek. Poté ukrajinská ekonomika spadla v krizi o 15%. Potom byla devalvována hřivna, přičemž ta devalvace nebyla vůbec ničím vyprovokována – byla to devalvace na rovince, při velkých (podle ukrajinských měřítek) zlatých a devizových rezerváchkolem 40 mld.USD, které byly pro udržení měny naprosto dostatečné – ale oni ji přesto znehodnotili. A aby zbrzdili inflaci, tak prudce zvedli mezibankovní sazbu na 15%p.a. A protože zaúvěrovaní lidé a podnikatelé nebyli schopni takové úroky platit, tak ukrajinská národní banka (NBU) za účasti amerických odborníků vysvětlovala všem komerčním bankám Ukrajiny, jak správně restrukturalizovat úvěry, aby se z toho dluhového otroctví nikdo nemohl dostat – snížením sazeb cestou prodloužení doby splácení, atd. atd.

Právě ono zdražení úvěru vedlo během pár let k likvidaci střední třídy, zničení malého byznysu, a k oslabení středního byznysu do té míry, že když ho Janukovyč začal konečně okrádat, už ho moc nezbylo. Tento proces vedl ke ztrátě moci, k příchodu Janukovyče, ale vytvořil sociální základnu, se kterou bylo možné dělat cokoli, protože lidé byli neuvěřitelně navztekaní, ponížení a uražení.

A k tomu aby bylo možno úspěšně zorganizovat Majdan, bylo nutné lidí uvrhnout do bídy.

 Přičemž zejména ve velkých městech se to dělá takovýmito opatřeními – řekli mi moji ukrajinští kolegové – a potom se na mě se zaujetím podívali a zeptali se: Tobě to vážně nic nepřipomíná? Zvláště, vezmeš-li v úvahu, že dnešní americký velvyslanec v Moskvě  John Francis Tefft je tentýž, za jehož působení v Kyjevě se toto všechno odehrávalo, nebo ještě přesněji, který tento proces organizoval u nás…?

 Takže se na to podívejme  – Tymošenková se připojila k WTO za otrockých podmínek v roce 2008, Ruská Federace se k WTO za obdobně otrockých podmínek připojila v roce 2012. Tymošenková uskutečnila devalvaci hřivny v podmínkách, kdy země měla obrovské rezervy a k devalvaci nebyl důvod. A paní Nabiulina (šéfka ruské CB), kterou tak dojemně podpořil prezident Putin v polovině prosince, udělala v listopadu a prosinci úplně to samé. A to v situaci, kdy i dnes – po poklesu ruských zlatých a devizových zásob, je i dnes zlatá a měnová rezerva podstatně, a to  1,5 krát vyšší, než minimum nezbytné k zajištění železobetonové devizové stability – dokonce i bereme-li v úvahu pád cen ropy, sankce a vše ostatní… A 15%p.a. sazba nic nepřipomíná? U nás ji nastavili výše – na 17%, ale pak se zřejmě podívali do instrukcí a řekli si – „kdepak, aby byli Američané spokojeni, pojďme to snížit na 15, aby se lidi trochu nadechli“.. a ruská CB teď provádí (pokud vím-mohu se sice mýlit – ale bankéři tvrdí, že ano) s komerčními bankami semináře na téma, jak restrukturalizovat úvěry tak, aby formálně nebyly bankroty, ale reálně aby lidé platili déle a tedy více, a z těch dluhů se tedy nemohli vymotat. Inu, a americký velvyslanec u nás je ten samý pan Tefft…

Kolegové, je to nějak příliš podobné, vlastně 1:1 – my jdeme cestou Majdanu. Jistě, jdeme jinak, jsme velká země, s velkými rezervami, s velkou setrvačností, nemůže se stát, že naše krize začne dříve z jiných příčin – ale algoritmus je stejný. A vůči nám teď používají stejné normy, které uplatnili vůči Ukrajině…

…A jakže se jmenují ruští Porošenko, Jaceňuk, Turčinov … jakže se to zní ruské příjmení budoucího nacistického fuhrera Ukrajiny Bileckého… ?

Nevzpomínáte si? … Hledejte… je důležité znát jméno toho, kdo vám bude vládnout… a kdo bude uplatňovat vůči vám teror, pokud nynější, tzv. vedení Ruské Federace bude pokračovat ve své politice a bude nadále nosit na rukou liberální pátou kolonu …

Přeji vám štěstí…!

*)Michail Deljagin – uznávaný ruský ekonom, publicista, ředitel Ústavu problémů globalizace.

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 reakcí na Jdeme cestou Majdanu …

  1. moskyt napsal:

    Jo, jo. Je těch varovných příznaků v RF víc než je zdrávo.

    To se mi líbí

  2. Petrpavel napsal:

    Určitě téma k zamyšlení.
    Ale nevzpomínám si, že by zmiňovaná ukrajinská devalvace byla zapříčiněna sankcemi Západu (USA a EU) a skokovým snížením světové ceny ropy (Saudská Arabie), tedy ze stejných důvodů jako v Rusku.
    Přístup Ruska k WTO : snaha podpořit mezinárodní obchod a najít konsensus, nebo jenom naletení na léčku Západu? To já neumím posoudit, na to jsou, i zde, jiní kofři …
    Opakuji ale znovu : co je DOMA (v Česku), to se počítá!

    To se mi líbí

  3. Bavor V. napsal:

    A jeden vtipný odkaz http://orgo-net.blogspot.cz/2015/03/zurici-nulandova-volala-do-kremlu.html#more A v textu je odkaz na anglický originál.

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Bylo by škoda, kdyby tento článek zapadl v řadě dalších odkazů. Mě vůbec vtipný nepřipadá a pokud je pravdivý, je to spíš k pláči. Doporučuji!

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Jeho problém je právě v té pravdivosti. Veškeré odkazy totiž jdou nějakým způsobem ruskou cestou. Ale máte pravdu, vtipného na tom nic není.

        To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Protože Rusové si musí velmi rychle uvědomit, že pro ně exituje jasná hranice, za kterou prostě nemohou.
        No a pokud si to neuvědomí, tak Ukrajina byla pouze přátelským varováním co může nastat a nastane pokud se budou i nadále chovat stejně agresivně jako dosud.
        Ne Americká armáda ale armáda EU s nimi velmi rychle zatočí.
        Protože jakmile i kancléřka SRN Angela Merkelová podpořila zásadní myšlenku vytvoření jednotné armády Evropské unie.Tak by Rusko mělo opravdu začít uvažovat o opuštění jak území Novorusi tak i Krymu v co nejkratší době.
        Protože obě armády Evropy jak NATO tak armáda EU budou zárukou rychlého konce RF.
        Tož tak nějak to vidí jak Merkelová, tak i Jean-Claude Juncker společně s Philipem Breedlove.

        To se mi líbí

  4. brtnikvbrlohu napsal:

    http://www.stripkyzesveta.cz/cz/media/1044/michail-chazin-rusko-a-vrasky-pravdolasky
    uvažoval jsem kam dát tenhle odkaz, určitě to stojí za podrobné přečtení, prostě jako střípek do mozaiky.

    To se mi líbí

  5. brtnikvbrlohu napsal:

    Chtěl jsem to dát tam kam to patří – ale už tam není otevřená diskuse, Jírovcův článek o Werichovi, který sem dal pan domácí tuším 22. února vyšel i v poslední tištěné příloze HANO (11.3.2015) Literatura – Umění – Kultura (dřívější Obrys Kmen) – je to i na netu. To jen pro zajímavost a uznání panu domácímu a ostatně i autorovi. Tomu prvnímu za poskytnutí místa a tomu druhému za samotnou vzpomínku.

    To se mi líbí

  6. Petrpavel napsal:

    “ ….Paroubek uvádí, že „významná část voličů ČSSD je antimilitaristická, pacifistická, velká většina jich proto je proti účasti české armády v nesmyslných zahraničních misích (Afghánistán, Mali apod.). Většina voličů levice je pro férový přístup k Rusku v konfliktu na východě Ukrajiny, který nevyprovokovalo.“
    Jenomže česká zahraniční politika je prý v těchto otázkách v totálním vleku politiky Spojených států a vojenských struktur NATO. Zejména ministr zahraničí Zaorálek prý zcela nekriticky přebírá zjevně propagandistické protiruské bláboly …“
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Kunky-kunky-Bohuslave-Sobotko-Strana-ti-jede-z-kopce-zarizl-expremier-soucasneho-premiera-365649

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.