Kdo rozkládá sociální demokraty?


Neustále se ve sdělovadlech a oblbovadlech objevují připomínky, že Zeman chce rozložit ČSSD. Ač může být na tomto šprochu pravdy trochu, jsem přesvědčen o tom, že Zeman má daleko vyšší ambice. On totiž chce být jiným presidentem, než byl Klaus.  A k tomu nepotřebuje rozklíženou sociální demokracii. Ta se totiž částečně rozkládá sama mezi salonní radikály typu Sobotka či Zaorálek spolu s mladým Dienstbierem na straně jedné a umírněnější realisty kolem Haška. Ale největší podíl na případném rozklížení  či dokonce volebním propadu budou mít ona oblbovadla. Svým neustálým rýpáním do obou táborů uvnitř strany dokáží víc, než by dokázal sám Zeman. Takže i kdyby chtěl ČSSD nějak rozklížit, nemusí pro to prstem pohnout. Novinářská žumpa, kterou Zeman bytostně pohrdá, odvede práci za něj.

Zůstává pouze otevřenou záležitostí, kdo se vejde na místo po rozklížených sociálních demokratech. Zemanovci  to být nemusí. A  presidentská volba ukázala, že hodně voličů je ochotno volit natruc. Takže čím více bude ČSSD rozklížena a oblbovadla budou nutit lidem tu pravdu zprava, může snadno dojít k trucvolbě zleva.   Jediná parlamentní strana, která momentálně mluví a snad i jedná pragmaticky, je Filipova komunistická.

Pokud by to znamenalo úprk takových osob, jako třeba Němcové, Bendy či Kalouska za asylem v Jihoafrické republice, půjdu volit třikrát.

Bavor podpis

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

63 reakcí na Kdo rozkládá sociální demokraty?

  1. Jeff napsal:

    Jasně. SocDem má nakročeno k „tranfsormaci“ na tématu Zeman a zvlášť u Zaorálka mě postoj onoho křídla mrzí. Mediální hru na demokracii, ale především na podporu stojedničky v uvozovkách, zatím polyká Sobotka i s navijákem a nemůže vyhrát, protože prioritou je konec mafie. Takže se dá spíš než rozštěpení očekávat převolení vedení. Zeman mj. potřebuje silnou ČSSD.

    To se mi líbí

  2. Slim napsal:

    V Respektu je dlouhý interview Zaora o situaci. Posílám Bavorovi, dokreslí svým způsobem shora napsané.

    A teď jedno OT pro Asfalta:

    Přečetl jsem si (zatím zběžně) váš „čínský“ článek na kose. Tam diskutovat nechci, tak jenom malé podotknutí k jedné věci.
    Píšete
    Pokud se Čína stane ekonomickým lídrem světa …

    To je dnes názor velmi populární, ale nejsem si jist, nakolik správný. Čína prostě prochází fází INDUSTRIALIZACE a zvýšení spotřeby obyvatelstva.
    Kromě toho, že to pravděpodobně narazí na fyzické limity Země, se domnívám, že může dojít k tomu, co se stalo mnoha rostoucím gigantům: Japonsku, zčásti SSSR. Zpomalení až zastavení růstu právě kvůli „přerostlosti“ země. (Je to známý model z (Paula) Kennedyho Vzestupu a pádu velmocí.)
    Mohlo by to ukázat následující desetiletí, Čína bude čelit velkým problémům.

    Pokud jde o slučitelnost vývoje s demokracií, je pořád z mého hlediska aktuální knihou Schumpeterův Kapitalismus, socialismus a demokracie. Jak řekl Joe Stiglitz: „domnívat se, že je možný exponenciální růst v omezeném světě může jen blbec. Nebo ekonom.“.

    Už proto se mi zdá evidentní, že aktuální brzy bude otázka řady GLOBÁLNÍCH regulací, a to především porodnosti. Což povede ke krizi liberálního modelu a výběru mezi … (socialismem, autoritativním systémem, nebo…? Ostatně socialismus (tzv. reálný, jiný jsme nepoznali) zajisté autoritativní byl.)

    To se mi líbí

    • wiki napsal:

      Slim napsal: … Píšete: Pokud se Čína stane ekonomickým lídrem světa …

      IMHO je výstižnější tato doplněná věta: Pokud se Čína OPĚT stane ekonomickým lídrem světa…

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Ne docela.
        Tehdy byl svět fragmentovaný, civilizace poměrně izolované, takže ten výraz neměl dnešní smysl

        To se mi líbí

      • Občan napsal:

        Poté, co jsem si tak zběžně nalistoval kdo a kolik Číně dluží a kde a jaké má Čína majetkové podíly, je namístě konstatovat, že „…poté, co se Čína STALA ekonomickým lídrem světa…“

        Ad Slimova obava:
        Čína na demografické regulaci pracuje všemi relativně nenásilnými silami. A je v tom úspěšná. Zvlášť poté, co rozjela postupné (a VELMI mistrně provedené) zavádění sociálního a zdravotního pojištění, penzijního systému atd. Pozvala si na to Špidlu a pár dalších lidí z EU, kteří se problematikou zabývají pragmaticky; a nechala si od nich poradit, kudy na to.
        Zjevně to byla správná volba, protože za pouhých cca 11 let je v Číně základně VEŘEJNĚ zdravotně pojištěno asi 80% populace a penzijně něco kolem 50% (uvědomme si, že se bavíme o 1,3 MILIARDY lidí). A zhruba 30% pracující populace už má i pojištění proti nezaměstnanosti – něco, co ještě před 10ti lety vůbec neznali. Přičemž centrální vláda zavedla všechna pojištění jako povinná, ovšem s časovou rezervou, aby na to stíhla vytvářet prostředky. Stejně tak funguje sice malé, ale celoplošné vyplácené sociální zabezpečení.

        Takže si myslím, že to Číňané „dají“. V lecčems nám jsou hrozně podobní (smysl pro vyčůranost, schopnost obejít kdejaký předpis, „maňana systém“, podobný smysl pro humor), ale v mnohém jsou úplně jiní. Hlavně jsou obrovští patrioti a stále ještě fungující konfucianismus jim dodává sílu prostřednictvím kolektivního „myšlení včelího roje“.

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          To není obava. Existuje taková historická zkušenost. Viz Kennedy.

          2) Čína populační růst zvládla, ale jde o ostatní svět.

          To se mi líbí

          • Občan napsal:

            No, tak to bude VELKÝ problém.
            Řešitelný v podstatě asi jenom pozabíjením naprosté většiny duchovních a úplným zákazem jakékoli misijní činnosti mající v obsahu cokoli o hříšnosti antikoncepce, umělých potratů a plánování rodičovství – pod trestem smrti bez možnosti odvolání. Jinak to totiž nemá řešení.
            Křesťané i muslimové udělali za posledních cca 100 let vše pro to, aby se nejchudší populace beznadějně přemnožily a usilují o to, aby se přemnožovaly dál. Aniž by jim jedno či druhé náboženství nabídlo cokoli, co by řešilo chudobu a z ní plynoucí nemocnost, úmrtnost, kriminalitu atd. Sušené mléko a obnošená trička pomalu docházejí, protože je začínají spotřebovávat zbídačení v původně vyspělých zemích (ano, trošku přeháním :-), ale jen maličko. Potravinové banky pro DOMÁCÍ chudé už totiž jedou na plné obrátkyv celé EU; o USA nemluvě. A v sekáčích už sortiment dlouho není to, co býval.)

            To se mi líbí

    • Asfalt napsal:

      V článku (na Kose) jsem uvedl, že Li vysvětlil ambice Číny (nebo tak nějak) a víc jsem neuvedl. Na obráku je pak jeho slide z přednášky, kde uvádí, že Čína se v nejbližších 10 letech stane největší ekonomikou světa a předstihne USA. Já pak tuto ambici jen dal do podmiňovacího způsobu 😮
      Ano, říká se často, že Čína předstihne USA. Nejdřív se mluvilo o 40 letech, pak o 20, nyní Li přicházi s 10, někteří dokonce tvrdí, že už se stalo.
      Nevím samozřejmě, co bude. Svým článkem jsem ale chtěl především říct, že nejsou jednoduché, jednoznačné a univerzální pravdy (pohádky, které se lidem v politických systémech vypráví) k důvodnění (legitimitě) moci nebo nějakých politicko-ekonomických postupů. Jako příklad je použita snad ta naše dnešní nejfundamentálnější „pohádka“ o demokracii, kterou legitimizuje současnou moc. Li pak řekl mnohé a já pak v závěru jen aplikoval na církevních restitucích.
      Problém neexistence jednoduchých pravd aplikovatelný i na tak základní otázku, jakou je demokratický systém, nejlépe (psáno dnes kolem oběda) vystihla kočka šklíba citací: „Západní model formální zastupitelské demokracie lze považovat za model laické vlády lidem. Čínský model za odbornou vládu pro lid.“
      Myslím, že nestačí jen formální demokracie (vládu lidem), potřebujeme i tu materiální (vládu pro lid). Pokud se mě ale zeptáte, jak to zajistit, pak po pravdě řeknu, že nevím. Článek sděluje, že v Číně na to jdou jednostranickým modelem, což je podle mne autoritativní režim omezující názorovou pluralitu ve společnosti. První, co nás pak asi napadne je, že toto omezení je zlem. Ale rozhádaná společnost rozdávající majetky, které ji mají živit, společnost, motající se v kruhu nevěda kudy kam bez vize a doktríny je dobrem?
      Zkrátka myslím, že není dobro a zlo. Jsou jen výhody a nevýhody toho či onoho a my bychom měli vyvažovat, ne tvrdit jednoduché pravdy.
      Mnoho lidí dnes říká, že západní demokracie je v krizi, což možná bude mít nějaký vývoj. Měli bychom si pak dát pozor, aby případný vývoj k autoritativnímu režimu nešel proti lidu, protože autoritativní režimy mohou být vládami pro lid i proti lidu (např. většínový volební systém je směr omezení názorové plurality – místo několika stran jsou jen 2 nebo 3, autoritativní režim mívá 1 vedoucí stranu). Jistě, otázkou je, zda náš systém není autoritativní už teď (bez vedoucí strany), ale omezovat kontrolu moci lidem se stále dá. Jistě, krize západní demokracie může vést i opačným směrem než je autoritativní režim. Tyto změny ale nepřichází samovolně (pokojně) a otázkou je, zda by řešily naše problémy (já to nevím).

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        tresen na Kose připomenula kariérní systém ve staré Číně: úřednické zkoušky a podobně. Mně se to taky vybavilo – ale všechno, co o tom vím, je vyčtené z různých doslovů k van Gulikovi a to je trochu málo. Ví o tom někdo něco víc?

        To se mi líbí

        • moskyt napsal:

          Číňané se v 10. století našeho letopočtu vypořádali s volnou rukou trhu velice racionálně. Císař poslechl rady tehdejších Hayekù a Friedmanù a zavedl volnou ruku trhu. Ceny rýže neuvěřitelně stouply a během tří let vypukly obrovské hladomory,
          obnažila se dravčí podstata člověka. I císař zase zrušil volnou ruku trhu a znovu obnovil centrálně stanovené ceny rýže a ony Hayeky a Friedmany nechal veřejně na náměstí Nebeského klidu uvařit v kotli. Byl to odpovídající trest za ty statisíce zemřelých hladem?
          Ale jakási výstraha to přece jen byla! Poradci už věděli, co je čeká za podobné rady.

          A právě v tom vidím tu podstatu. Můžeš vládnout lidu, ale tvoje vláda musí být pro lid. Za své jednání neseš plnou odpovědnost (majetkem, ztrátou svobody). U nás se vládne lidu, vůbec ne v jeho prospěch a odpovědnost za jednání není žádná. „Tresty“ ale také existují. Klidné místo ve správní či dozorčí radě nějakého polostátního podniku. Nebo v soukromé firmě, kde se dají zpeněžit získané informace. A tak jim „trest“ pomůže dostat se za vodu.

          To se mi líbí

        • tresen napsal:

          Na Wiki je celkem obsažné heslo Mingská správa. Možná, že ani ten Gulik nekecal, i když psal „jen“ detektivky. 🙂

          To se mi líbí

          • K-k. napsal:

            Gulik byl sinolog (wiki píše orientalista), detektivky měl zřejmě jako vedlejšák. Dík za nasměrování.

            To se mi líbí

  3. oldwomen napsal:

    S pragmatismem KSČM souhlasím. Ale mám obavy, že dav Kalouska zvolí znovu. Ten chlapec má dar vědění, za která záda se včas skrýt a vystihnout chvíli, kdy slavně vystoupit a na plná ústa zahnojit.
    Do voleb je ještě relativně hodně času. Bojím se, aby na místo uvolněné rozdrobenými sociálními demokraty nevtrhl do sněmovny Andrej Napravitel. K manipulaci s veřejným míněním má nakročeno velice dobře, možnost šít si zákony na míru je lákavá,
    Dědci v hospodě (věk 70+) fandí Vandasovi a dle výsledků posledních voleb jej i mnozí volili 😦 , také nic moc vyhlídka.
    Truc hlasy zamíchají s křesly hodně. Skoro si i začínám přát, aby všechny šly Filipovi. I když by to mělo znamenat, že KSČM utrpí výhru a bude vládnoucí stranou.

    To se mi líbí

    • Občan napsal:

      No, KDU-ČSL vystrkuje rohy čím dál víc; a protože za ni mluví skoro tytéž hlavy (nebo ještě horší – Bělobrádek, Pavel Svoboda), co za ni mluvily i v době, kdy se v ní vyskytoval Alchymíra, je dost pravděpodobné, že bratr k bratru opět najde cestu a padnou si kolem krku.
      Andrej Napravitel vtrhne zcela jistě; pracuje na tom jako stachanovec a s blížícím se termínem voleb se stane jeho úsilí herkulovským. Začal jsem věnovat větší pozornost pobídkám pana Čecha/Cecha (stran médií) a vůbec nemám radost z toho, jak to svými poznámkami a předpověďmi pěkně trefuje.

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        kde to hledat:“ pobídkám pana Čecha/Cecha (stran médií)“?

        To se mi líbí

        • Občan napsal:

          Tady a na Kose 🙂
          Už toho napsal k působení Bakaly a Babiše v médiích, i ke všeobecné manipulaci a o jejích metodách spoustu. Já tomu nejdřív nevěnoval moc pozornosti, ale pak mi to začalo vrtat hlavou a sleduji to teď už pečlivě.

          To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        A to nesmíme zapomínat, že pro antikomunisty mají své eso : mluvčím KDU-ČSL se stal bývalý šéf ÚSTR Daniel Herman!
        Nevěřím, že Andrej zblbne blbce jako je zblbly VV. Nevěřil jsem ale ani že je zblbnou VV 🙂 .

        To se mi líbí

    • moskyt napsal:

      Naprosto s vámi oldwomen souhlasím, ještě bych dodal, že pro KSČM by to mohla být za současného stavu ekonomiky smrtící past. Jedno volební období je příliš krátká doba na to aby se projevily a začali působit nějaké změny. A víc času by v téhle rozdrobené, frustrované společnosti asi nedostali.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Zeman také dokázal rychle změnit ekonomiku po Klausových balíčcích. Já vím, že jsme v totálním svrabu, ale pokud by se podařilo změnit toky peněz z golfových hřišť a aquaparků na opravdové silnice a účelné cyklostezky(dalších příkladů jistě najdete v okolí sami přehršel), možná by se dalo ledaco plánovat i na další volební období. Největším průšvihem celé této doby je ta skutečnost, že antikomunističtí deformátoři nedokázali přijmout to dobré a jen vymazat ideologii. Oni museli zlikvidovat funkční systémy a otevřít cesty pro zloděje.

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Taky myslím, že to otočit lze během roku, roku a půl.
          Nicméně uvidíte příští čtvrtek, s jakou peckou přijde předpověď MF pro rok 2013! Být to o 3 měsíce později, žumpa by napsala, že ekonomika propadla kvůli F. a Rusn.

          Zkuste si tipnout, kolik předvídají poté, co v dubnu tvrdili růst o 0%.

          To se mi líbí

          • moskyt napsal:

            Mám takový pocit, že se trochu míjíme. Taky si myslím, že ty změny lze prosadit v relativně krátké době, ale bude to to, co očekávají voliči, dojde v tak krátké době k takové změně, že je pocítí na vlastní kůži (peněžence)? A volič je velice vrtkavá persóna.

            To se mi líbí

        • annapos napsal:

          Co bylo funkční za komunistů? Kam vede špatná paměť tuhle zemi? Jestli si někdo myslí, že komouši jsou řešením, mýlí se. Když jsem viděla toho křivoústého pána, jak si jde vybrat svůj obolon v paláci slávy a spokojeně odchází, duševně si odpočinout, pobouřeně strká do novináře, který ho obtěžuje, získám představu, kdo by nám za čas vládl? Já jsem paměť neztratila? Jediné možné je, systém morálně napravit, ne předělat, na to co již známe? Moc se to neosvědčilo, jen si všichni trochu hrábnětě do vzpomínek a nelžete sami sobě! Ano, po té lidské stránce, lidé byli lepší, měli k sobě blíž P R O Č ? Protože všichni měli stejné h…o, ekonomicky řečeno. Jinak to byla “bída, svrab a neštovice„….Tak to ani náhodou, bych nepřála svým dětem a vnukům.
          Když čtu některé blogy, jak řeší v naší pidizemičce světové problémy, děsím se lidí klonících se k systémům jež neznají, v našich poměrech nemyslitelný Čínský expandismus, národy poslušné, vycepované Maoismem, zvyklé dřít do úmoru, není možno dávat nám Čechům, za vzor ekonomického růstu, my přece nechceme pracovat a mít se dobře, chceme se mít dobře bez práce, nestojíme o slušný život, chceme urvat, co se dá a za miliony? Velice rychle se to mnoho lidí naučilo, v tom je zakopaný pes, budou se držet zuby nehty, aby o ten lukrativní džobíček, nepřišli a ti co ho ještě nemají, aby ho získali? Jde o to najít dnes, morálně čisté lidi, se vzahem k prostým lidem a téhle zemi, po krátké době, dokud se neušpiní touhou po moci, je nechat vládnout a potom, vždy radikální řez, bez kompromisů a ústupků. Již jste všichni zapoměli na vládnutí, na věčné časy a nikdy jinak? O čem to tady neustále planě polemizujete?

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Přiznám se, že od vás jsem takovou reakci nečekal. Nicméně uvedu naprosto konkrétní příklad toho, co bylo stoprocentně funkční až do doby, kdy to začalo současným mocipánům překážet. Od roku 1966 až do roku cca 1995 zde platila vyhláška určující podobu stavebních rozpočtů. Byla tak dokonalá, že přetrvává mezi rozpočtáři dodnes. I přesto, že se rozpočtová pravidla už nemusí dodržovat, tak většina investorů a dodavatelů se jimi stále řídí. Součástí vyhlášky bylo i to, že rozpočet je nedílnou součástí projektové dokumentace. Když přestala platit, otevřela se cesta k předražování staveb, protože nikdo nebyl schopen předem stanovit náklady na stavbu. Došlo to až tak daleko, že MMR bylo nuceno obnovit povinnost předkládat současně s projektem i rozpočet.
            Pravidla, která měla svůj původ v URS, v sobě neukrývala žádnou ideologii a jejich platnost pouze překážela. Ani dnes nelze původní pravidla obnovit, protože je nutné rozpočtování všem žadatelům o dotace definitivně znechutit a na straně druhé odstavit od možností účasti na veřejných zakázkách menší firmy. Takže tady stačilo pouze prohlédnout příslušnou vyhlášku, zda-li se v ní nevyskytuje cosi o socialismu a dodat změny, které přináší život a původně „komunistická“ pravidla mohla platit nadále. Ostatně jejich novelizace z roku 1992 také o lecčem svědčí. ❗

            To se mi líbí

            • annapos napsal:

              Nerozumím specificky? Jen říkám to, že pozdě bycha honit, řešit věci je nutné v tu chvíli, když se hroutí. Po dvacetileté benevolenci lidí, k čemukoliv, je teď příležitost, jak něco napravit, tedy by se ti schopní, vzdělaní měli domluvit a radikálně zasahovat, ne řečnit, to ti současní i minulí uměli a umějí velice dobře. Ano máte pravdu, také si pamatuji na úmyslně zničující politiku, v zemědělství, zbrojním průmyslu, atd, mohla bych pokračovat? Co je pryč, je pryč, já bych mohla říci, jak si mladí ustelou, tak si lehnou, mám ale zlost, že v reálu, jsou to stále jen plané řeči, a čas běží. Pokud sebou elita nepohne, vymění si škatule jen své pozice a nic se zase nezmění?

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Chtěla jste vědět, co bylo za komunistů funkční. A sama jste naznačila další. Nikdo nechce návrat, ale odpovídal jsem na váš dotaz. A ten návrat (pokud to neregistrujete je to škoda) dneska nechtějí ani ti komunisté.
                A co se týká toho Ransdorfa, sledovala jste asi jen kousek celé reportáže. Protože naopak si mnoho poslanců stěžovala na neurvalost reportéra. A co se týká dalšího – zítra si popovídáme nad novým článkem. Právě na téma reportáží.

                To se mi líbí

              • annapos napsal:

                Nejsem pane Bavor ani „levá„ ani pravá, jako většina obyčejných lidí, byl to jen příklad v tom smyslu, že nemohu respektovat ty, co si neumí udělat pořádek na svém vlastním dvorku a udržet emoce na uzdě, ať byl důvod jakýkoliv, když se mě hroutí psýcha, nemohu rozhodovat o čemkoli, natož o Evropě? Poku jste si nevšimli ? To hroucení je všeobecné.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Paní Anno
                přiznám se, že tady jsem nějaký mimoň a nepochopil jsem.

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Obávám se annapos že opravdu nejste ani pravá ani levá, ale jenom mimo, mimochodná. Neříkám tak ani tak, ale na moje slova dojde, že?

                To se mi líbí

              • annapos napsal:

                Nevím čemu pane Bavor nerozumíte, stále je řeč o komunistech, pan Ransdorf, byl jen zářný příklad?

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Ransdorf byl zářný příklad mediální manipulace. Celé to proběhlo úplně jinak.

                To se mi líbí

  4. Občan napsal:

    Zatím dobrý, ještě nedorazili 🙂

    Socdem se úspěšně rozkládá sama. Bohužel.
    Protože si, stejně jako uplynulých 140 let, není schopna ujasnit, co je zač. Na jednu stranu chce být hegemonem na levici, ale na druhou stranu chce být partají především střední vrstvy, protože dělnictvo, prodavačky, točiči volantem, zemědělští a lesní dělníci a drobní sedláci, drobní živnostníci, nezaměstnaní, chudí a pod. jsou pro ni příliš umazaní a bezmocní.
    „Lůzu“ (viz. Duka, Kalousek a další) blahosklonně přenechává komunistům, s nimiž ovšem zároveň odmítá jakkoli spolupracovat. A právě ta urputná snaha sedět na dvou židlích ČSSD spolehlivě připravuje už 140 let o šanci sestavit FUNKČNÍ vládu. Ani Zemanovi se to nepodařilo, protože jeho oposmluvní vláda plnila především volební program ODS, který byl jenom kosmeticky zjemněný.

    Ještě k tomu, co napsala Oldwomen.
    Po posledních krajských volbách jsem si prošel volební výsledky DSSS z obecních a krajských voleb za posledních 10 let. A musím potvrdit její poznatek – totiž že „Vandasovci“ NEPŘETRŽITĚ úspěšně posilují. To, že ještě nesedí v krajských zastupitelstvech a v parlamentu, je jen proto, že dosud „obyčejní lidé“ volili PROTI pravici (nebo ke své škodě nevolili vůbec). Absolutní pasivita jak „levicových“ pol. stran, tak odborů, je v následujících volbách donutí volit i proti „levici“. Po tragické zkušenosti s „novými pol. subjekty“ se obrátí nikoli na další neznámé, ale na POSLEDNÍ partaj, která se alespoň verbálně bere za jejich nejzákladnější potřeby.

    Výsledek ať už předčasných, nebo řádných voleb možná způsobí ujímání nejednomu z nás. A pokud se DSSS nedostane do sněmovny teď a marasmus potrvá dál, nebo se bude ještě prohlubovat, v r. 2018 (povšimněte si toho data!!!) tam budou tutově a hodně silní 😐

    To se mi líbí

  5. Bavor V. napsal:

    Zde je odkaz na avizovaný rozhovor se Zaorálkem. Zběžně jsem jej četl při úpravách, přiznám se, že mne Zaorálek totálně zklamal http://bavor.blogspot.cz/2013/07/celit-zemanovi-je-nase-role-zdroj.html

    To se mi líbí

    • Lex napsal:

      Z celého rozhovoru považuji za moudrou jedinou pasáž, a to – cituji – „Miloš Zeman je pořád aktivním politikem, který se ještě ve větší míře než Václav Klaus nesmiřuje s rolí někoho, kdo je pouze částí exekutivy, jež je ještě navíc podřízena politice vlády. Zvlášť když se potkal s vládou, která byla slabá, nepopulární a neměla už žádnou koncepci rozvoje. Tak to prostě vzal sám na sebe, vstoupil do prostoru, jenž se mu nabídl. Politické strany teď musí mít dost síly, aby se vrátily k tomu, co jim přísluší. Protože jinak je ten systém bez kontroly. Tady se začal vytvářet velmi improvizovaný stav, nestandardní. A právě toto se dá nejrychleji vrátit zpět předčasnými volbami.“
      Ostatní je vata.

      A ještě bych vyzdvihnul osobní animozity. Traduje se, že Miloš Zeman má v úmyslu využít svou prezidentskou funkci k vypořádání se s „podrazáky“ v jeho první prezidentské volbě v roce 2003. Je to možné.
      Rozhodně však vidím daleko zřetelnější pokusy dehonestovat Miloše Zemana z jejich strany.
      Co se týká Lubomíra Zaorálka, řekl bych, že u něj mohla být spouštěcím mechanismem tato kratičká pasáž o něm v Zemanově knize „Jak jsem se mýlil v politice“ – cituji – „Lubomír Zaorálek byl úspěšný diskutér v televizních pořadech a dost jsem si ho oblíbil. Když se však stal předsedou zahraničního výboru, ukázalo se, že tuto funkci nezvládá. Na výzvy, aby konečně začal pracovat, nereagoval, a tak jsme se rozešli.“.
      Jak se vám líbí tahle osm roků stará charakteristika?

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Já bych to za vatu nepovažoval. Já bych to považoval za ukázku toho, kam až je možné klesnout. Ta charakteristika je asi pravdivá.

        To se mi líbí

  6. K-k. napsal:

    s lítostí musím konstatovat, že oba předřečníci (předpsavci) mi mluví z duše. Tak, jako jsem volila Zemana jako menší zlo, tak bych v současnosti podpořila Rusnoka jako nesrovnatelně menší zlo, než Nečasova vláda bez Nečase. Sobotkovu lavírování nerozumím a nelíbí se mi. A ano, Vandasovci mne taky děsí a taky se obávám jejich nárůstu.
    A ještě něco si dovolím: jsem fakt naprosto otřesená z té štvanice na Zemana. Nedělám si o něm iluze – ale to, co předvádí Kalousek, noblesní Dobroty barel s čírem, yntelektuálňý jelyta typu J.X.Doležal a další s nimi duchem spříznění, to je fakt za hranicí slušnosti snad i ve IV.cenové skupině. Proboha, to se nestydějí ani sami před sebou? Sice to znamená, že se jim Ištvánovci i Zeman trefili do citlivého místečka – ale proboha, to se neumějí bránit jinak, než takhle primitibně hulvátsky? Fakt jsem z toho velmi znechucená…

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Nejste zdaleka jediná, kdo je totálně znechucený. Začal jsem proto znovu číst Richterovy Sudety, abych se znovu ujistil kam až vede hloupá politika a co dokáže natropit. Politikové, novináři a aktivisté sudetských Němců tak dlouho vedli nerealistickou a nepřátelskou politiku (Češi nebyli o moc lepší, ale jim šlo o existenci) až se zcela zlikvidovali. Dnešní politici a novináři na něčem podobném zdatně pracují. Doufejme, že nebudou stejně úspěšní.

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        Bohužel, jediné, co můžeme, je doufat…ale…? Obávám se, moc se obávám, že to nebude stačit.

        To se mi líbí

  7. oldwomen napsal:

    Slime, Čína populační explozi nezvládla. Naopak, je tam zaděláno na hodně velký průser. Proč tak hrubě? Naprostá většina jedináčků jsou synové. Nedostává se nevěst. Máte průmyslově silný stát s generací mladých nadržených a rozmazlených mužů, kterým se nedostává žen. A další chlapci dospívají. Je jedno, do jakého ideologického hávu to zamotáte a politicky korektními výrazy okecáte.

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Ano, já vím. Chtěl jsem tam napsat jakžtakž, ale zdálo se mi příliš komplikované.

      Ale mimochodem: Čína je pro nás těžké téma. Skoro nikdo jsme tam nebyl, nikdo ani nejspíš čínsky nečte a je to odlišná civilizace.
      Takže víme hlavně takovéhle věci z novin. Proto odkazuji třeba na Paula Kennedyho.

      To se mi líbí

      • Občan napsal:

        My tam máme už potřetí „miminka“ 🙂
        Pravidelně nás zásobují mraky informací a jsme docela v obraze, co se tam aktuláně děje. Mlaďasové tam jsou práve rok a než přesídlili na jinou universitu, bydleli v normálním čínském činžáku mezi obyč Číňany. Takže pokud píšu k Číně, vycházím z jejich několikaletých poznatků jak odtamtud, tak z jejich studia sinologie v ČR.
        Chytří mlaďasové; myslím, že naskočili do správného hytláku 😉

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Tomu říkám strategické uvažování!

          To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          jsem kdysi dávno četl rozhovor s nějakou studentkou a bylo v něm uvedeno,že v nemocnicích se o pacienty starají jejich příbuzní,že tam mají i postele aby tam mohli spát,že zdravotní sestry se starají pouze o podávání léků.
          A že se v čínských nemocnicích pro pacienty nevaří,že jim stravu zajišťují také příbuzní.
          Toto vše je pravda?

          To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Nejlepší informace se zárukou dodá Etzler v ČT

        To se mi líbí

        • Občan napsal:

          😀 😀

          To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Etzler je člověk na svém místě, protože Čínu prokazatelně upřímně nenávidí.
          Podobně je to s články Petry Procházkové o Rusku v Lidových novinách. Ta nenávist k matičce Rusi je tak zřejmá, že je uznávanou publicistkou.
          Tak je to spravne a tak to ma byt….!

          To se mi líbí

          • zdenekb napsal:

            Upřímná nenávist zajišťuje kritický odstup svého druhu. Co by to bylo za reportéra, kdyby velebil místo svého působení a všechno chválil? To by vypadalo, že je tam na placené dovolené…

            To se mi líbí

          • moskyt napsal:

            A ještě bych přidal Karase v Moskvě. 😉

            To se mi líbí

          • Občan napsal:

            Já mám pocit, že Etzler krom toho, že Čínu upřímně nenávidí, tak v ní ani nepobývá. Protože kdykoli si vybavím jeho vstupy, byl buď v HonkKongu, nebo na Tchajwanu. Zcela vyjímečně se občas vyskytne vstup z Pekingu.
            Ale asi jsem dost neobjektivní, protože neznám všechny Etzlerovy vstupy. Takže mi určitě unikly mnohé jeho pobyty mimo výše zmíněné lokality.

            To se mi líbí

      • moskyt napsal:

        „Co my víme o Číně? 35 let je tato země nejdynamičtější ekonomikou světa! Kdo z našich se tam šel něco učit. Na prstech jedné ruky, spočítáte ty romantiky, kteří tam jdou na vlastní náklady, zdůrazňuji, na vlastní náklady. Ale zato víme lépe než Číňani sami jak by se ta velká země měla řídit. Po celý můj život. Věděli jsme to v padesátých, věděli jsme to v sedmdesátých letech a dneska zase víme lépe než Číňani sami jak se ta země má řídit a pokaždé jim to šlo líp než nám.“ O. Krejčí
        🙂 😆

        To se mi líbí

    • Anonymní napsal:

      Tak holt budou musit náhradně masturbovat, ledaže by jedna žena měla více mladíků. Ale nemyslím si, že by dívky evropské či americké provenience (kavkazské rasy) „letěly“ na nadržené čínské mladíky. Podobná situace je i u Eskymáků, tam je sice ze strany Američanů a Kanaďanů zájem o dívky, ale naopak to rovněž nefunguje. Podobná situace je i na všech seznamkách, co jich je i u nás na internetu včetně erotických, ženská si chlapy může vybírat na veletucty a je to vždy obrovský nepoměr mezi poptávajícími ženami a poptávajícími muži, nejen v Číně, i u nás.Jediné, koho je na seznamkách dostatek, co se týče žen, tak leda těch, jež poskytují placené eros. služby, ale jinak to nestojí ani tady za nic.
      A další mladíci dospívají a dívky nikde, leda děvky.

      To se mi líbí

  8. Cech napsal:

    V rámci prosazení té potřebné návratnosti vloženého kapitálu(ANO), je nutné si uvědomit,že ten kdo má Gazdíkovce tak má celorepublikovou volitelnou stranu.
    Proto pokud Bakalův projekt TOP 09 ztratí Gazdíkovce zde prosím je nám jasné, že bez Gazdíka ale s úplně novým a naprsto čistým lídrem starostů třeba ze Semil nebo z Mohelnice to opravdu není rozhodující.
    Proto použití Bakalovy mediální mašinérie se nikterak nepříčí Babišovi.Dokladem použití všech prostředků proti ČSSD a Zemanovi jako překážce v právě rozjížděném projektu je:
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-hnizdil.php
    Proto je nutný poměrně delší časový okamžik do voleb,tedy ona potřebná zapomínací sekvence pro voliče a možnost použít dohody na pravici a spojit ANO&STAROSTY tak aby nedošlo ke ztrátě renty jak pro Bakalo&Kellner projekt tak i pro právě majoritu získávajícího Babiše.
    Protože pouze likvidace vazeb na Kmotry ODS může ohrozit tento poměrně, dá se usoudit že použitelný Babišův projekt.

    To se mi líbí

  9. Slim napsal:

    Moskyte, mejlík

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.