Z ČESKÝCH LUHŮ A HÁJŮ


Je sobotní podvečer a tedy vhodná doba na trochu muziky.

Všude je plno článků o Bedřichu Smetanovi, má 200. výročí. A zítra, dvanáctého, začíná Pražské jaro, a to je vlastně výročí Smetanova úmrtního dne. S Mou vlastí přijedou letos Berlínští filharmonikové v čele s Kirillem Petrenkem, tedy orchestr, který je víceméně pokládán za světovou jedničku.

A onehdy jsem taky shlédl v televizi pěkný německý film o Vltavě.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/15111790389-smetanova-vltava-ocima-bamberskych-symfoniku/

Provází jím Jakub Hrůša, dirigent Bamberských a leccos jsem se tam dozvěděl, tak například že ten začátek Vltavy pochází vlastně z Otavy, ze soutoku Vydry a Křemelné. 🙂 Doporučuji.

Mně je ovšem nejbližší začátek, motiv Vyšehradu. A potom Luhy a háje.

Jejich začátek, to mohutné orchestrální plénum člověku vyrazí dech. Vybaví se mi letní louka, do které pere slunce, bzučení hmyzu a to všechno. A ten přechod potom do Hulána je dojemný.

Programní text Smetanův, který je pod klipem ovšem uvádí další představy. Užijte si to!

Příspěvek byl publikován v rubrice Muzika sobotní noci. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jedna reakce na Z ČESKÝCH LUHŮ A HÁJŮ

  1. slim21dc0c737548 napsal:

    Mám někdy dojem, že si Češi snad ani někoho jako byl Smetana nezaslouží. Byl to ovšem příznak obecného vzmachu českého národa ve druhé polovině XIX. století.

    Napadá mi jedna pasáž z Taylorova Posledního století habsburské monarchie.

    Velký anglický historik píše (str. 207):

    Pro Riegra bylo po krachu z roku 1871 čím dál těžší přinutit své lidi, aby dodržovali politiku bojkotu. Na svět přicházel český národ. Češi už teď měli kulturu nesenou spisovateli a hudebníky, kteří se mohli směle rovnat největším postavám jiných národů. Roku 1883 bylo z lidových sbírek postaveno české Národní divadlo a v roce 1882 v Praze vznikla i samostatná česká universita.

    A v poznámce pak A.J.P. Taylor dodává:

    Velký rakouský historik A.F. Pribram, který za války pobýval jako židovský uprchlík v Anglii, v recenzi na první vydání této knihy kategoricky odsoudil představu, že by se snad Smetana a Dvořák dali srovnávat s Wagnerem a Brahmsem. Není snadné představit si spornější důkaz oprávněnosti německého nároku na nadřazenou kulturu.“

    🙂

    To se mi líbí

Bavorova lampárna.