Bieli otroci barbarov


Spracovaný článok z Ancient Origins od April Holloway, na žiadosť pána Bavora.

Veľa pozornosti s venuje niekoľko storočí trvajúcej tragédii obchodu s otrokmi, ktorí pochádzali z Afriky, a toto zaobchádzanie s ľuďmi sa všeobecne odsudzuje. Približne v tom istom čase však prebiehal v Stredomorí podobne odsúdeniahodný obchod s ľuďmi. Odhaduje sa, že obeťou barbarských korzárov sa stalo až 1,25 milióna Európanov a ich osudy neboli o nič lepšie ako otrokov z Afriky. V zahraničnej literatúre sa o nich píše ako o bielych otrokoch barbarov.

Obchod s otrokmi je jedným z najstarších odvetví „biznisu“. Historicky známy obchod s otrokmi sa datuje až do čias Chammurapiho zákonníka v Babylone v 18-tom storočí p.n.l. Podľa našich znalostí sa v spoločnostiach všetkých veľkých kultúr, civilizácií aj náboženstiev stávali otrokmi určité vrstvy obyvateľstva a zotročovali sa aj cudzinci. Nepochopiteľne málo pozornosti sa však venuje výnosnému obchodu s otrokmi, ktorý okolo roku 1600 prevádzkovali piráti alebo korzári pozdĺž Barbarského pobrežia (ako sa brehy oproti juhu Európy v tom čase nazývali) v dnešnom Maroku, Alžírsku, Tunisku a Líbyi.

Každý, kto v tom čase cestoval po Stredomorí, musel čeliť reálnej možnosti, že sa stane zajatcom korzárov, ktorí ho dopravia do niektorého z miest na Barbarskom pobreží a predajú do otroctva. No okrem prepadávania lodí a zajímania námorníkov, korzári niekedy podnikali nájazdy na pobrežné osady v Taliansku, Francúzsku, Španielsku, Portugalsku, Anglicku, Írsku a dokonca aj v takých odľahlých končinách ako sú Holandsko a Island. V noci sa vylodili sa na nechránených plážach a útočili na neďaleké osady, kde získavali svoje obete. V roku 1631 sa takto dostali do ich rúk takmer všetci obyvatelia mestečka Baltimore v Írsku. V dôsledku tohto trvalého ohrozenia sa mnohé pobrežné usadlosti vyprázdnili, obyvatelia ich opustili a vrátili sa až niekedy v 19. storočí.

Vyplienenie Baltimore

Nájazd na pobrežné mestečko Baltimore na juhozápadnom pobreží Írska bol jedným z najstrašnejších, aké korzári vykonali. Vylodili sa 20. 6. 1631 o 2-hej v noci. Korzárov bolo viac ako 200 a boli vyzbrojení mušketami, železnými tyčami a horiacimi pochodňami. Potichu sa rozdelili medzi domami a čakali pred dverami do jednotlivých obydlí. Na dohodnutý signál sa všetci naraz vlámali do domov a povyťahovali spiacich obyvateľov z postelí. Takto zozbierali 20 mužov, 33 žien a 54 detí. Naložili ich na lode a začala sa ich dlhá cesta do Alžíru.

Po príchode do Alžíru zatvorili obyvateľov Baltimoru do otrockých kobiek a dôkladne ich pripravili na trh s otrokmi. Mali na sebe železné okovy, inak boli takmer nahí, ale vyparádení, aby vynikli ich prednosti. Muži sa spravidla využívali na prácu, ženy ako konkubíny a deti obvykle vychovali ako moslimov, prípadne sa stali janičiarmi v Otomanskom vojsku.

Vzostup barbarských korzárov

V 13. a 14. storočí medzi korzármi na mori dominovali kresťanskí piráti, hlavne z Katalánska a Sicílie. Do rozmachu Otomanského impéria v 15. storočí nebolo veľmi počuť o hrozbách pre kresťanských obchodníkov zo strany barbarských korzárov. Okolo roku 1600 priniesli európski piráti na Barbarské pobrežie moderné poznatky o stavbe lodí a navigácii a to umožnilo korzárom vydávať sa aj na vzdialenejšie plavby do Atlantiku. Asi v polovici 17. storočia aktivita barbarských korzárov vrcholila.

Hoci barbarský obchod s otrokmi sa tradične vykresľuje ako moslimskí korzári zajímajú a predávajú do otroctva kresťanov, skutočnosť nebola taká jednoduchá. Korzárom v skutočnosti vôbec nezáležalo na rase alebo vierovyznaní ich obetí. A korzármi neboli len moslimovia. Boli medzi nimi anglickí žoldnieri alebo holandskí kapitáni a z bývalých nepriateľov sa škrtom pera mohli stať partneri.

Historik Robert Davis, autor knihy Kresťanskí otroci, moslimskí páni: obchod s bielymi otrokmi v Stredomorí, na Barbarskom pobreží a v Taliansku hovorí: „Jedna z vecí, ktorá je zaužívaná medzi verejnosťou, ale aj mnohými učencami, je, že obchod s otrokmi mal vždy v podstate rasové základy. Lenže to nie je pravda.“ Ďalej pokračuje tým, že obchod s bielymi otrokmi sa tradične podceňoval, lebo akademici bielu rasu radšej predstavovali v úlohe krutých kolonistov, než obetí.

Ako sa žilo otrokom u barbarov

Otrokov, ktorých sa zmocnili barbarskí piráti, nečakala žiadna svetlá budúcnosť. Mnohí ani neprežili dlhú cestu do severnej Afriky a zahynuli na choroby alebo nedostatok potravy a vody. Tí, ktorí to prežili, sa dostali na trh s otrokmi, kde stáli celé hodiny, kým si ich obzerali potenciálni kupci a kým prebehla aukcia.

Po predaji čakala otrokov práca rôzneho druhu. Muži zvyčajne dostali ťažkú manuálnu prácu, napríklad v kameňolome alebo na stavbe. Ženy sa stávali služobnicami v domácnostiach alebo poskytovali sexuálne služby. Na noc otrokov zatvárali do kobiek, ktorým sa hovorilo „baňos“ a často boli horúce a prepchaté. Zďaleka najhorší osud však čakal tých otrokov, ktorí sa dostali za veslárov na galeje. Pripútali ich na to miesto, kde ich usadili, a toto miesto už nesmeli opustiť. Na tomto sedadle si museli vybaviť všetko. Jedenie, spanie, močenie aj stolicu. A ak sa dozorcom zdalo, že niektorý z nich sa ulieva, boli schopní na ňom dolámať biče.

Koniec barbarských korzárov

V druhej polovici 17. storočia začala aktivita korzárov ustávať v dôsledku posilňovania námorných síl európskych mocností, ktoré sa snažili zastaviť útoky pirátov na obchodné lode. Až do začiatku 19. storočia však celkom nevymizla. V tom čase začali proti barbarským pirátom systematicky bojovať viaceré európske mocnosti, no najmä USA.

Začiatkom 19. storočia Francúzi, Španieli a Američania často z vojnových lodí bombardovali Alžír. Napokon v roku 1816 po anglicko-holandskom útoku na Alžír museli korzári podpísať dohodu o zastavení obchodu s kresťanskými otrokmi. Obchodu s otrokmi, ktorí nepochádzali z Európy, sa to netýkalo.

Príležitostné incidenty však pokračovali až do útoku Britov na Alžír v roku 1824, no najmä všetko zastavila francúzska invázia do Alžírska v roku 1830, ktorá ho premenila na formálnu kolóniu. Francúzsko si podobne v roku 1881 podmanilo Tunisko.

Od roku 1835 bol pod priamou nadvládou Otomanov Tripolis, ten sa v roku 1911 po vojne Talianska s Tureckom dostal do talianskych rúk. Obchod s otrokmi na Barbarskom pobreží definitívne ukončili európske mocnosti, ktoré vo svojich kolóniách presadili zákony na oslobodenie otrokov.

 

Zdroje:

https://www.ancient-origins.net/ancient-places-africa/white-slaves-barbary-002171

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Navaja se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

48 reakcí na Bieli otroci barbarov

  1. Hudec napsal:

    No jo, piráti zajali i Angeliku…
    🙂

    To se mi líbí

  2. LB napsal:

    Evropané tuto část Afriky podle zdejšího obyvatelstva nazývali Berberské pobřeží.

    https://orientalismus.cz/texty/Berberi.html

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Áno, na severe Afriky žili Berberi, no anglické slovo pre nich je Berbers. V originále tohto článku sa pracuje so slovom „Barbary“, takže zrejme nejde o ten istý objekt.

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Oba názvy se používají k označení stejné oblasti. Lze se nanejvýš dohadovat, zda „Barbarské pobřeží“ vzniklo jako neoficiální přezdívka, důsledek zhoršeného sluchu, nebo chyba při přepisu..
        Mezi pirátskými kapitány působícími z „Barbarského pobřeží“ byli kromě rodilých muslimů i Evropané: několik sefardských Židů (Sinan Reis, Samuel Pallache,..) tímto způsobem ‚poděkovalo‘ španělské inkvizici za náboženské pronásledování, Yusuf Reis začínal svou kariéru jako John Ward, úctyhodný korzár Alžběty I. Místní základny používal i nizozemský korzár Zymen Danseker (Simon Reis), který seznámil místní piráty s nejnovějšími způsoby stavby lodí vhodných i pro působení na Atlantiku, někteří jeho podřízení konvertovali k islámu a usadili se tu se svým „podnikáním“ trvale.

        P.S. Od kalifornské zlaté horečky 1849 se „Barbary Coast“ říkalo – z hodně podobných důvodů – části San Franciska, ovládané zločineckými gangy, zabývajícími se prodejem alkoholu a drog, organizováním prostituce a opatřováním nedobrovolných námořníků vzteklejším kapitánům, kteří trpěli nedostatkem personálu ochotného sloužit na jejich lodích dobrovolně. Toto „Barbarské pobřeží“ definitivně zlikvidovalo až zemětřesení z roku 1906. A vznikla Terrific Street..

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Oba názvy sa používajú len v češtine. V angličtine som nenašiel inú referenciu ako „Barbary cost“. Použil som „Barbarské“, lebo v texte sa používa aj výraz „barbarskí korzári“ a myslí sa tým tí z Barbarského pobrežia. Keby sme ich nazvali berberskými, bola by to chyba, lebo aj z kontextu vyplýva, že to často boli Európania a zároveň podľa mojich informácií boli Berberi prevažne pastieri a beduíni, nie námorníci, a žili vo vnútrozemí.
          Slovo „barbarský“ znamená aj to, že danú časť pobrežia nespravovala žiadna európska mocnosť, bolo to „necivilizované“ pobrežie. Aj preto som použil v preklade „Barbarské pobrežie“, aby som vyjadril to, čo myslel autor (a všetko toto, čo tu popisujem, som zobral do úvahy).
          Ešte raz, v angličtine je medzi slovami Berbers (etnikum) a Barbary (pobrežie) jasný významový rozdiel, takže tam k chybe „prepisu alebo zhoršeného sluchu“ nedošlo.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            A Slimův nohsled se opět snaží odspinovat od podstaty tématu. Protože tady jde zejména o to, že nebyli nikdy JEN černí otroci, ale otroky se mohl stát kdokoli, koho koupil otrokář jakékoli barvy pleti. A že tedy BLM je pouhý neomarxistický podvod.

            To se mi líbí

  3. embecko napsal:

    Neni lepsiho materialu, nezli bily otrok. Vzdy oddany panovi, poslusny a vykonny. Co se mu rekne, to vykona a citi se pritom velmi stastny a svobodny. A dostane-li se mu moznosti rozhodnout o svem osudu, opet voli nadvladu sveho pana.
    Samozrejme sice zbrbla a repta…ale nic lepsiho, nezli otroctvi si predstavit nedokaze.

    To se mi líbí

  4. vittta napsal:

    Zde levicový pohled na tuto problematiku.
    Pozornému čtenáři jistě neunikne rasistický základ celé úvahy, který je pro moderní levičáky typický, stejně jako důsledné sebezmrskání, které postupně přejde do mrskání ostatních, jak lze vidět v některých pokrokových západních zemích, či USA.
    Tito vzdělaní levičáci, ovládajících angličtinu (což je důkaz lepšolidství v celé společnosti bez ohledu politického přesvědčení), se sice narodili jako svobodní lidé, ale vrozená touha po otroctví (dle příkladu Embéčka) jim velí sloužit svému pánu věrně a důsledně, v našem případě nadnárodnímu kapitálu.
    Touha po otroctví je ale kombinována touhou po zotročování, takže cílem je nakonec zotročení jiných, dle rasového klíče, následované zotročením všech, ukončené zhroucením bílé civilizace, a návratu do nehlubšího fundamentálního feudalismu.
    https://a2larm.cz/2020/09/manifest-dekolonizace-ma-prispet-ke-zmene-ceskych-instituci/

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      A týý vole…!

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Páni, ja by som toto nevidel až tak v negatívnom svetle. Objasním.
      Základná myšlienka je tá, že by sme mali prehodnotiť postoje, nad ktorými ani nepremýšľame a ktoré máme zažité akosi „odjakživa“. Znamená to premýšľať kriticky a prehodnotiť históriu zo svojho aspektu.
      Jednak to neznamená, že musíme nekriticky prijať výklad, ktorý dostaneme z tohto nového zdroja. Automaticky podlieha kritickému mysleniu aj ten „dekolonizačný“ výklad.
      Spomenul som to tu aj v pondelok. Z histórie sa máme snažiť poučiť – pragmaticky a individuálne. Nesmieme dopustiť, aby nás história „programovala“.

      Ostatne, pre mnohých z nás to nie je nič nového. Veď sme videli ešte „Masarykovské“ učebnice dejepisu a aj sme sa učili, že celé dejiny sú len zápasom vykorisťovanej triedy, aby sa vykorisťovania zbavila. A koľko rôznych výkladov SNP u nás na Slovensku existuje dokonca paralelne…

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        No jo, ale jak byste tedy přehodnocoval historii, pane Navajo?
        Tam je i návod- dekolonizační výklad, a je tam i jakýsi manulál, tedy Češi by se neměli zříkat své koloniální minulosti, čeští vojáci a podnikatelé a kde kdo se na tom podílel.
        Mám tomu snad rozumět tak, že když do vojska USA jsou verbováni negerští vojáci, pak by se negři měli také stydět, pokud tito vojáci hájí nějaké imperiální či- jak uvedeno- dokonce kolonizační zájmy USA?
        Nebo v mnoha armádách, vč. USA jsou i indiáni.
        Já tedy osobně mám z časů reálného socialismu zažité, že ti bílí byli zlí, a ti černí byli hodní, a že ti bílí těm černým všemožně ubližovali, a zdaleka to nemají „na svědomí“ jen komunisté, ale třeba i dobrodružná literatura, či dobrodružné filmy západního původu.
        A samozřejmě jsem to postupně přehodnotil, a nyní už vím, že indiáni či negři byli stejní, ba často horší jak běloši, a že se žádný historicky bílý kolonialismu směrem k černým vůbec nekonal, ale že kolonialismus je aspekt zcela mimorasový, a že idńdiáni kolonizovali jiné indiány, a negři jiné negry, a běloši jiné bělochy, a všichni všechny, jmenovitě když ten jeden byl slabší.
        Takže jsem to tedy udělal správně, ale obávám se, že zrovna takhle to autoři manifestu zrovna nemysleli.

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Veď vravím, pane Vitto, že to neberme doslova (nedajme si to vnútiť ako hotovú vec). Väčšina z toho je introdukcia cudzích myšlienok zo zahraničia. Nás sa v strede Európy tá kolonizácia predsa len netýka tak bytostne, ale aj pondelok mi pripomenul, že mňa sa bytostne týka prvorepublikový výklad o tom, že český národ je pôvodom starší a slovenský národ je len jeho mladšia odnož. Čo keby sme tú „dekolonizáciu“ dejín začali týmto? 😉

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            A to mi nějak uniklo, i když jsem si všiml, že vám tak trochu nadávali, i když vás oslovovali „příteli“.
            Že by byl slovenský národ jen mladší odnož českého mi připadá jako nesmysl, naopak, oba národy jsou celkem dost rozdílné, a sblížily se až ve společném státě, tak nyní nám to tak nepřipadá.
            Osobně by mi vyhovovala konfederace V4, jenže historická zátěž je historická zátěž, Maďaři se zase rozhádají se Slováky, nakonec, Trianon je rozhodně straší, a o moc hůř už dopadnout nemohli, Poláci budou chtít svoje mezimoří, a Češi svůj svatý klid.
            Tak nevím, jak to dopadne, jestli jde ty křivdy nějak hodit za hlavu.
            My se srát do nikoho nebudeme, my ne, a vy asi také ne, ale Maďaři…to české vojsko vpochodovalo do Prešporku, a udělalo z něj Bratislavu, a Masaryk se moc nikoho neptal.
            A na Poláka není spoleh.
            Nakonec si zase zbydeme, nemáme vůči sobě větších historických zátěží.

            To se mi líbí

    • embecko napsal:

      Pro vitttu: to sebemrskacske antikolonialni hnuti, na ktere odkazujes, je aktivita bilych, anebo cernych?
      Muj prispevek vyse je jiste nadsazkou- lze znej ale vycist duvody vzniku sebemrskacskych hnuti a i pravidelne vysledky voleb. Otrocka bila povaha (ovsem kdo vsechno jsou bili?…dle meho predevsim anglosasove) je vysledek stalete prace elit a vrozena neni ani nahodou!!!

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Tohle je aktivita českých – tedy bílých – studentů.

        To se mi líbí

      • vittta napsal:

        To je aktivita bílé menšiny naprostých kreténů a otroků.
        U nás krajně neoblíbená, potřebovali by pár ran pěstí do těch jejich pseudointelektuálních , kolaboranstkých dršek!
        Ale na západě to asi frčí, nedávno tady Lujza odkazovala vítězství Merkelové partaje v nějakých krajských volbách.
        Není běloch jako běloch.
        A ještě dodám, že to jsou běloši ze zlaté mládeže, no když má někdo ultrazazobanou familii , to se mu to vymýšlí píčoviny, když ho mládí svádí.
        Pak, kolem 30 roku života v pohodě zapadne v dobře padnoucím kvádru do nejtvrdšího mainstreamu.

        To se mi líbí

  5. tata napsal:

    MOHU se pane Bavor zeptat na bliší pochopení té reakce je mnohozačná,U autora už je to jasné,trapné jakákoliv činost pomatenců je levice,já osobně sem tam našel jen že se snaží pár pomatencu zviditelnit.Ptám se i ostatních vidite tam někde vtom článku z čeho se dá usuzovat že to je levice,mě to připadá že to jsou inteligenti kteří se nudí,nebo jedou na vlně současné blbosti,????

    jedná se o komet na toto…https://a2larm.cz/2020/09/manifest-dekolonizace-ma-prispet-ke-zmene-ceskych-instituci/

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Tata, keď to neberiete doslova, tak to nie je také hrozné. Uviedol som vyššie.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        Navaja, ale ono to musíte brát doslova,přece nejde brát jen něco,proboha proč by jsme potřebovali zde něco dekolonizovat.Neminím se mrskat za něco čeho se nezučastnili ani moji předci.Mužu vyslovit nesouhlas jestli někdo bude obhajovat někoho kolonizovat,každy národ má právo na sebeurčení z jednou vyjimkou a to je aby jeho sebeurčení neznamenalo utlačovaní jiného naroda,myslím tím stát mezi státem nikoliv narodní menšiny.Toto prohlášení je naprostá debilita jako celek

        To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Buď se nevyjadřujte vůbec, nebo na autora výroku, levičácký charaktere.
      Tomuhle se říká podraz, nebo dělání z někoho blbce, v tomto případě z pana domácího.
      Vy se se mnou nebavíte, jak vám bylo doporučeno, ale zároveň potměšile bavíte.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        Vyjadřovat se budu jak uznám za vhodné,jestli VY budete nesmyslně za vším vidět levici,už je to trapné jak defakto v každém Vašem příspěvku je za vším levice.Váš pohled mě už přestal zajímat tam je to celkem jasné,ovšem zajimá mě jestli muj pohled není ojedinělí a mylný a to mi muže poskytnout jen takový dotaz,jestli to vidíte jako podraz je mi ukradený,mě zajimá jak to vidí druzí.JESTLI máte pravdu VY,TAK BYCH TOHO BLBCE DĚLAL ZE SEBE,jestli ovšem nemáte jak si myslím tak opět to nejsem já kdo s koho dělá blbce.A to je jedinný duvod mého dotazu,a jinak poslední reakce na Vás,když se neobjevý zase nehoráznost typu NSDAP VYROSTLO NA ZAKLADU LEVICE

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Co mi to cpete?
          Nic mi nikdy ani nepokoušíte vyvrátit, jen prázdně plkáte.
          Lidem tady se to asi líbí, proti gustu…znáte to.
          Já tady tomu nevelím, a i kdyby, nic bych proti vašemu uplakanému tlachání nenamítal, jen bych vám trošku vypral více triko, nyní ctím přání majitele, a nevšímám si vás.
          Vy jste mě zmínil první, že jsem trapný, já nevím, že mě hodnotíte, když nemáte nějaký protiargument, nálepky jsou nicméně znakem moderní levice, a její jediný argument, takže asi jdete s proudem.
          Mějte si svou levici, já jsem si všiml, že boj cigošů a albánských mafiánů o podsvětí Varnsodrfu se běžných občanů netýká, pak že nějaký Kohout si vodil anticigošské demonstranty na vodítku, a že demonstrace nejsou řešení, a také že Okamura je populista.
          Vy byste měl dělat sekretáře Němcové, tam byste se uchytil.
          Nebo Kocábovi.

          To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          To byl ovšem MŮJ výrok. Navíc pravdivej.

          To se mi líbí

          • tata napsal:

            MÝLÍTE SE,Vy jste to prohlásil dávno ale on nedávno,a v této zminované debatě jste jen řekl že má pravdu,takže bohužel ,

            To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Hm. Tak si to najděte, je to 3-4 dny zpátky.

              To se mi líbí

              • tata napsal:

                nemusím,VY jste se zapojil do debaty pozdějc,jak jsem napsal,ANO říkal jste to mnohokrát ale tato věc vznikla až když on napsal že začátek toho byl levicový

                To se mi líbí

              • tata napsal:

                no najdete si vittta napsal:
                10.9.2020 (07:53) a vaše reakce je vonrammstein napsal:
                10.9.2020 (22:34)
                Nic nevytahuje, konstatuje nezpochybnitelnej fakt. Máte internet, tak ho jednou použijte nějak smysluplně a doplňte si vědomosti.
                zde je jasný dukaz že se mylíte,sklerozu ještě nemám

                To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Víte co je na tom nejdůlěžitější tato?
              Kdo to napsal dříve, jestli rytíř, nebo já.
              Zkuste to ještě více prokázat nějakými odkazy, já jsem to leckde jinde psal už před lety, rytíř možná někde ještě dříve, třeba se PRAVDY dopátráte.
              Jestli to má, nebo nemá reálný základ samozřejmě důležité není, jak píše Čulík nebo Mitrofanov, či Pehe, jsou to stejně jen pravicové bláboly!!!!!!!
              Mimochodem, levicový základ nacistické ideologie není v tom smyslu žádná ostuda, protože sociální program byl nevídaný a impozantní, stejně jako otevřené dveře schopným do nejvyšších mocenských pater.
              Německý šovinismus pak levicový nebyl, o tom žádná, nic méně komunisté převzali právě nacistický model sociálního státu, a to i vč. nacionalismu, byť hovořili o internacionalismu, o kterém se jim hovořilo dobře, když byly zavřené hranice, a žádné černé držky tady nebyly.
              Nic méně právě nacionálním pojetím politiky mi byli komunisté sympatičtí.
              Jen dodám, to spíše pro jiné čtenáře, že ten sociální model nemusel být v tom smyslu přebrán od nacistů, ale v podstatě se moc lepšího vymyslet nedá, a tak je zvytečné tvrdit, kdo co od koho, ale co se reálně povedlo.
              Nacistům i komunistům se sociální politika pro dělníky a rolníky povedla dá se říci na výbornou, a jak nacismus, tak i komunismus, vyděsili nadnárodní kapitál tak důkladně, že i buržousti začali klást na sociální stát velký důraz.

              To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                S tím co bylo dříve se obraťte na vonrammsteina, ten s tím začal. Víte s Vámi je těžké diskutovat, vy totiž docela splácáte všechno možné na jednu hromadu. Něco je v tom pravdivé, o něčem by se dalo zajímavě diskutovat a něco jsou úplné pitomosti. Já už to vzdala.
                Ale všimla jsem si, že rád provokujete, tak to pak nemá cenu žádná diskuse. Nyní a tady u p. Bavora rád označíte za levicové kde co, protože tady Vám to víc vyvrací, speciálně nick tata Vás nadzdvihl a tak pořád rýpete. Navíc tu máte bratra v triku. U Janiky to v takové míře neděláte, tedy s tou levicovost a kecy kolem toho.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Kočko, já nemohu psát něco jiného, než si myslím, protože hraju fér- a samozřejmě, férový hráč je většinou neoblíbený.
                Takže co píšu, to si také myslím.
                A také si myslím, že mě 90% zdejších levičáků nechápe, při čemž 90% z nich mě chápat ani nechce.
                Opakuji, MYSLÍM si to, nevím to.
                Že provokuji tatu vnímám jako hrubou urážku, provokuje on, je to zákeřný člověk, v mém minulém působení tady jsem ho nazval baziliškem, on se staví do role oběti, ale ve skutečnosti se hádat začal on, nikým, a mnou už vůbec ne, nijak nevyprovokován- jistě si pamatujete známou causu Kohout, ale i tam jste byla vy, i ostatní levičáci na jeho straně, i když agresorem byl EVIDETNĚ on.
                Žádný zdejší levičák se se mnou (UŽ) nebaví, pohradají mnou, a nejsem jim dost dobrý, několika z nich i proto, že jsem nevzdělaný dělník, což je jistě pikantní.
                Já mám svou hlavu, Kočko, nepotřebuji hájit nehájitelné jen proto, abych se komukoliv zalíbil.
                Odmítl jsem naivní a namistrované plácání ODSáckých pravičáků, a nikdy jsem se k nim nepřidal.
                Odmítám ale alibistické a slaboduché žvanění levičáků, a jejich vskutku bezbřehé pokrytectví.
                Jde mi o to, že levičákům, část zdejších nevyjímaje, jde více o posraná slovíčka jak o blaho republiky.
                U vás konkrétně mě to i mrzí, protože vy VÍTE, že si začal tata, a že ten agresivnější byl a je tata.
                Ale sama sebe dokážete přesvědčit, že jsem tím provokatérem já, protože prostě dokážu zesměšňovat oklikou, a tak jsem třeba napsal, že je důležité, kdo si začal- ale v kontextu MUSÍ JASNĚ(!!!!!) vyznít, že kdo začal, je úplně směšně nedůležité, no ale tata na to klade zcela …musím to napsat- debilní důraz.
                A že plácám všechno na jednu hromadu…no ale já fakt neumím být otrok.
                A jen otrok vidí všechno nalajnované, nic méně svět nalajnovaný není.
                To už vidíte i s tím nacismem, hodnotím nacismus do r. 1934, ten s tím válečným nacismem neměl zase tolik společného, ale kdo neumí mít politický nadhled, nikam se nemůže posunout, nikdy nepřekročí vlastní stín.
                Tak to bylo, je i bude, ale pak se nedivte, že plno slaboduchých hráčů na pravičáky nadává na Rusko a komunisty, i když to spolu nesouvisí, a i když netuší proč.
                To je to totiž na stejném principu, nechtějí, a nemohou překročit vlastní stín.

                To se mi líbí

              • Saul napsal:

                “……a tak pořád rýpete…. U Janiky to v takové míře neděláte, tedy s tou levicovost a kecy kolem toho.” (šklíba)

                U Janiky vittta rýpal tak dlouho, až z ostrova všechny kvalitní diskutéry vyštěkal, vyfuckoval, nebo raději odešli sami, aby nemuseli čelit jeho každodenním agresivním a zákeřným útokům.
                Takže tam zůstala jen ta vaše partička IV. cenové a podle toho tam ta “”””diskuse”””” taky vypadá.
                Vy na tom máte taky svůj lví podíl, šklíba

                Tak jsem jen zvědavý, jak daleko to nechá pan Bavor s jurodivým vitttou zajít zde.
                Každopádně zůstávám dál jen a pouze čtenářem a na rozvracení zdejší, zatím kvalitní, diskuse se hádkami s vitttou podílet nehodlám.

                P.S.
                A smekám, tato !
                Tento típek vittta /který se kdysi označoval za “levicového myslitele” / Vám nesahá ani po kotníky.
                O to víc vám je bude zkoušet obechcávat.
                Nedejte se!

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                A už toho mám dost. Zavírám diskusi u „Otroků“ a přenesení sporů k Navalnému bude znamenat mazání, jakmile k tomu přijdu.

                To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tato, pochopitelně je to reakce na ten „manifest“. Protože na ten se opravdu nedá jinak reagovat.

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        tato,preco na don vittu reagujes,ci AFB,sak kurva nech si pisu o tej zajebanej lavici,ty myslis,ze zmenia kuk oni,ci ty kurva sa tu vypravdovat o lavici,ci je taka ci onaka taka pojebana jak aj pravica a nechci povedat,ze soudruh bol jednicka,taky kokot jak ten demokrat a cast tych demokratov to lepsia jak soudruh,ked zajebe dajaku hlasku o demokracii,kurva ta lavica ,ked dakto o nej pise ty hned,jak ruda zare nad kladnem sa rozpalis ber si priklad zo mna ja jebem aj jednych aj druhych tych stranikov bo realita zivota uplne ina,mas dost odjebane,aby si to vedel soudruh pojebany jak demokrat a hotovo.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Levičák se nemá dneska o co opřít.
          Tak reagují podrážděně.
          Tedy to, co je špatné, vlastně není levicové, i když to levicové je.
          Tohle dělali ODSáčtí pravičáci, co stálo za hovno, to nebylo pravicové, ale komunistické,levičáci zase hovoří u (ultra) pravici.
          Ve skutečnosti o to ale vůbec nejde, hle, co připravuje levičácká EU, navzdory svým ultrapravicovým a nevzdělaným odpůrcům.
          Co nejde prohlasovat legálně, to se prohlasuje jinak, aby byl kýžený výsledek dosažen, bez ohledu na to, jestli to nějaký stát chce, nebo nechce.
          A nastane levicový ráj, se svobodou slova, samozřejmě na povolená témata nebo povoleným směrem, s podporou menšin, deviantů, či žen, zeleným údělem a lidé se budou mít rádi, a jak ne, tak bude zle!
          Rusko už je definitivně nepřítel, protože otrávili Navalného, a Navalný byl…asi někdo děsně významný, nějaký nadčlověk, a né bezvýznamná osůbka na ruské politické periferii bez faktické podpory ruského lidu.
          Prostě skvělá budoucnost, levicová.
          Nic proti levici, ale pokud se levice zásadně změní, ve výkladu zásadní většiny občanů, pak takovou levici jebu z vysoka- a neexistuje žádná správná a nesprávná levice.
          Levice je to, co se levicí nazývá, a co má levicové základy, a né to, co si někdo myslí, že by se levicí nazývat mělo, a současnost ukazuje levici, dotaženou do absurdna, ale dílem vynuceně, protože tradiční cílová skupina voličů levice, tedy proletariát, na celou levici sere a na nic jí nepotřebuje, dost na tom, že je okrádají buržousti, proč by se měli nechat okrádat ještě levicí?
          A tak levice zacílila na cihoše, negry a buzeranty a na ženské, a vůbec je nezajímá, že o to mnohé cílené skupiny také nestojí.
          Aby se Cikán musel jiným Cikánlm omlouvat, že nepochopil, že je rom, (ten cigoš co hrál v tom seriálu Most), to je unikátní levičácká deprese.
          https://www.respekt.cz/agenda/evropa-chce-byt-zelenejsi-a-vyresit-migraci-dohledne-na-polsko-i-babisuv-stret-zajmu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=C6D8WjS8sHZ-202009170819&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

          To se mi líbí

          • brtnikvbrlohu napsal:

            Piráti: chce to změnu – takže – podle toho jak se chovají a podle toho co se tu píše, a jak se chovají v Bruselu jsou nejlevicovější entitou.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Jistě i ideologicky jsou.
              Není třeba to nějak zakrývat.
              Jak jsem uvedl, množství možných ideologických základů politické strany je omezené, a v podstatě každá má v tom smyslu levicové, i pravicové prvky.
              Že si hrají na něco jiného, a jejich příznivci také, na tom nic nemění.

              To se mi líbí

        • tata napsal:

          Cobolíku zamysli se………takže oni si mužou psat co chtějí i to co považuji za nesmysl,zduraznuji považuji což nemusí znamenat že mám pravdu.Ty přece taky reaguješ na něco sčím nesouhlasíš.Když budeš číst pozorně mé reakce reaguji jen na názor nikoliv na osobu ,Přece je to diskusní forum………a je problém dotyčného že většinou reaguje v osobní rovině,oproti němu,,,,,,,,,,tak vždy třeba napíši je to hloupost ale ten názor,že on se snaží převést že ho uražím je jeho problém mě nevyprovokuje.Jde ale o téma s minulosti,jinak k současnosti i sám sem psal že ted defakto levice nefunguje,víceméně se bohužel nedá napsat dnes o náké straně že je levicová nebo pravicová je to myšmaš a většinou jsou to pomatenci kdy člověk nechápe že to muže být.PŘESTO nemužu mlčet hlavně tedy o fašismu,Vždy a ve všem zaleží co ukáže čas,to že se tvařil levicově protože potřeboval masy se vžádném případě nedá definovat že vyrostl na levicovém zakladu on to jen předstíral a to je rozdíl…dám příklad seznamíš s člověkem ktery vystupuje jako kamarád,ale při první přiležitosti tě podrazí………také to hodnotíš jako celek a je jasné že byl od začátku hajzl jen to předstíral.Atak je to se vším nezaleží na tom co kdo předstíra ale vysledek obzvlášt v politice tam je tenká hranice co považovat za levicové nebo pravicové

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Je skvělé, že se nenecháte vyprovokovat a hodnotíte názor, nikoli osobu, a když už náhodou hodnotíte tu osobu, pak pouze podobenstvím, takový trošku Ježíš Kristus, že ano.
            Až takhle někdy budete mít čas, zkuste o tom názoru podiskutovat.
            Jistě že jen s tím, kdo je hoden.
            Pro vaší informaci, řeč nebyla o fašismu ale nacismu, to kdybyste se chtěl ujmout slova, aby nedošlo k matení pojmů.

            To se mi líbí

  6. NavajaMM napsal:

    K tomu prehodnocovaniu histórie si dovolím predložiť úplne radikálny a vedecký prístup.
    Hlavné je oddeliť fakty od názorov. Fakty sú pevné, tie sa nedajú zmeniť, len sfalšovať. Ale väčšina naratívov nad nimi sú názory. Dokonca aj výber faktov do reprezentatívneho prehľadu a interpretácia faktov – sú názory.
    Netvrdím, že všetky takto preosiate názory je možné ľubovoľne meniť, ale je dobré vedieť, že názory nie sú fakty a že vo väčšine prípadov sú to len expertné hypotézy, ktoré sa zmeniť môžu. Napríklad zohľadnením predtým neznámeho faktu, alebo faktu, ktorý iný expertný názor v minulosti chybne vylúčil ako irelevantný.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      A ešte jeden pozitívny výsledok z toho preosiatia. Dá sa vidieť, ktoré názory sa neopierajú o vôbec žiadny fakt. V histórii je takých požehnane. Obvykle vznikli z potreby spojiť nesúrodé fakty do nejakého príbehu. Prvý rozprávač ešte zrejme použil slová ako „možno“, „mohlo to byť“. Ale po niekoľkých generáciách už celý príbeh berieme ako fakt.

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        ty navaja tribe ja bez prestania pisem moje fakty,ktore vychadzaju z mojho nazoru a vacsinou moje zjeby to moje nazorove fakty zo zivota poprieplietane tym co polapem,vies co je zaujimave,ze to fakt mi pasuje.

        Líbí se 1 osoba

  7. rexus napsal:

    Co se týče pojmu baño či bagno, tak v tom 17. století to vlastně znamenalo záchod. A právě na veslovacích lodích byly dvě skupiny jak otroků, tak odsouzenců, ale i dobrovolníků, kteří fungovali jako veslaři alias galejníci. Takže byla v jednu chvíli u vesel jedna skupina a druhá byla dána do bagna či baña, jelikož to tam páchlo jako středověký záchod a odtud ten název a navíc to tak i „fungovalo“. Po určité době se obě skupiny prostřídaly, takže ta, co veslovala, šla do baña či bagna a ta, co byla v bañu či bagnu, šla vesovat. Lavice měly pod sebou do hladka vyhoblovaný žlábek natřený lojem a fekálie pak dozorci smývali kýbly mořské vody do moře. A jinak celá galéra páchla jako jeden velký smrdutý záchod na velkou vzdálenost. A dále, jelikož občas některý veslař během veslování zkolaboval, ať již únavou nebo zemřel vysílením, tak jej popadli, rozhoupali a hodili přes palubu a jelikož vesla byla dlouhá, tak jeho tělo dopadlo na vesla a pak teprve do moře. A dále co se týče dobrovolníků coby galejníci, bylo jedno, jestli byli otroci, či odsouzenci na galeje či dobrovolnici, co se na galeje upsali. Tak jak tak byli připoutáni k veslům a na krku měli dřevěnou hrušku. A i dobrovolníci dostávali bičem. Dobrovolníci se na galeje dostávali takto: napříkad bretoňští rybáři ztratili obživu, třeba přišli o bárku při bouři, ale žít z něčeho musili, ale nikdo je nechtěl vzít za námořníky na loď, také byla jako nezaměstnanost a navíc ta dloluhá válka, tak než aby se z nich stali lupiči a skončili tak jak tak na galejích, ovšem na dlouhou dobu, které by se ovšem ani nedožili, zemřeli by vysílením, než by uplynula, tak se dobrovolně nechali jako za stravu najmout coby galejníci třeba na rok či dva a opravdu je, pokud to přežili i pustili na svobodu a někteří se vraceli veslovat opakovaně. Jednalo se hlavně o období během třicetileté války a krátce po ní. Pak již galéry pomalu začaly končit, nevyplatily se.
    A občas, když se takto oni dobrovolní galejníci zhostili té lhůty a ta jim skončila po plavbě například v Americe, tak tam pak prostřednictvím bukanýrů, co lovili zvířata a opékali maso a dodávali lodním posádkám, tak často i pirátům v Karibiku se dostali k informaci, kdy přijede pirátská loď, do které by je mohli doporučit. Takže například jeden takový Bretognec, vícekrát dobrovolný galejník jménem Martin . se dostal na Haiti a nechal se angažovat jako pirát u pirátského admirála markýze de Lolonoi a vedl si velmi dobře, vlastně se mstil za příkoří, že nemohl najít obživu v Evropě, a byl bit důtkami jako galejník, tak ji teď měl, tím že loupil evropské lodě a nalézal v tom smysl svého života.
    A pirátská flotila čítala 10 lodí velmi dobře vybavených a řízených úplně normálními velmi zkušenými námořníky, akorát, že byli piráti. A o všem hlasovali velmi demokraticky, například se
    mělo vyplněnit Ciudad Maracaïbo, tak proběhlo hlasování a kdo nechtěl, nemusil se zúčastnit a mohl znovu přijít kdykoliv později, až nastalo nové hlasování, zpravidla po nějaké větší akci a pak se účastnit jiné.
    Ti co se zúčastnili, tak měli nováčci poloviční podíl, zdatní nováčci, co si vedli velmi dobře a starší piráti plný podíl. Za zranění obdrželi důchod, např. za prst 400 zlatých dukátů apod, takže měli i sociální zabezpečení. Velitelé jednotlivých lodí byli vlastně šlechtici často z Holandska či Francie, jedním z nich byl hrabě Louis de Puy, jeden z kapitánů markýze de Lolonoi, který byl i dokonce literárně nadaný. Ale uměl prý dobře sekat mečem a obě znalosti užíval.
    Dokonce měli i velmi dobrý pořádek a kázeň, zloději, co okradli své druhy, tak při přistižení, utvořili námořníci kruh a poškozený a zloděj se utkali. Pokud to zloděj přežil, i za cenu zranění či zabití poškozeného, tak jej nechali, dostal tak druhou šanci, ale příště by jej již rovnou hodili do moře se zatěžovacím železem, pokud ne bylo spravedlnosti učiněno zadost.
    O dost lepší, než dnes, kdy debilní justice má starost, zda zločinec neutrpěl náhodou pracovní úraz tj. narazí na pěst okradeného.

    Líbí se 1 osoba

Komentáře nejsou povoleny.