446-Chtít – to je třeba také umět!!


… chápou ti, kteří volili Tichanovskou, že ve skutečnosti volí rozbití běloruského hospodářství?

Michail Chazin

 Situace v Bělorusku si žádá odpovědi na řadu otázek. Já se je teď pokusím zformulovat, zatím bez odpovědí. To proto, že ty odpovědi neznám.

Takže otázka: – co chtěli lidé, kteří volili paní Tichanovskou? Kdepak, nejde o to, že chtěli „svobodu“, protože není úplně jasné, co to je.  Tak například, lidé na Majdanu také chtěli „svobodu“, ale dostalo se jim propadu životní úrovně. Navíc jim to bylo vysvětlováno, ale oni tomu nechtěli věřit. Proč?

To proto, že jim vysvětlovali, že pokud se přeorientují na EU („Ukrajina – je Evropa“), tak:

  1. Dostanou víc
  2. Budou zbaveni korupce

Rozhodli se, že to zkusí – a přišli o příjmy z obchodu s Ruskem, ale z EU nedostali nic.  Pokud nepočítáme nárůst korupce. Takže to vychází tak, že skutečně volili snížení životní úrovně a rozbití hospodářství vlastní země, ale také právo zkorumpované elity na beztrestné zabíjení svých občanů, kteří by s nimi mohli nesouhlasit.

Pokud dnes hovoříme s občany Ukrajiny z očí do očí, mohou s takovou pozicí i souhlasit, jakkoli je to pro ně nepříjemné. Ale veřejně – nikoli, protože pak by se museli přiznat k vlastní tuposti a hlouposti, což je vždycky těžké. Ale podstata toho se nemění, hlavním cílem jejich vystoupení na „majdanu“ bylo snížení životní úrovně jich samých – za to hlasovali. No, a ziskem pro liberální loutkáře je – rozbití vztahů Ukrajiny s Ruskem.

Vraťme se tedy k otázce, položené na začátku článku, jen v trochu jiné redakci. Chápou ti, co volili Tichanovskou, že ve skutečnosti volili pád životní úrovně své a svých dětí, rozbití běloruské ekonomiky, růst korupce a (ve střednědobé perspektivě) nezbytnost klanění se procházejícím Polákům? Protože žádné konstruktivní alternativy k těmto cílům vyřčeny nebyly.  A tyto cíle nám už předvedli na příkladu Ukrajiny. Proč to nechápou?

A proto, že jim, podle jejich mínění, bylo ublíženo. Protože „jejich mínění“ nebyla věnována pozornost (snížení životní úrovně, rozbití národní ekonomiky, atd.), takže by měli spíš vedení Běloruska poděkovat. Oni se ale nacházejí ve stavu hysterie. Z toho plynou další dvě otázky: – proč se nacházejí ve stavu hysterie, a jak je odtud vyvést?

Pokud jde o druhou otázku, je vše pochopitelné a recepty jsou dobře známy. Hysterickým ženám a dětem dají pár facek, chlapovi lze naložit i silněji, ale efekt to má obvykle léčivý. Tím se, v podstatě, teď zabývá Lukašenko, jen používá vodní děla a oslepující granáty. Protože hysterie je mnoho, a efektu je třeba dosáhnout rychlého a kvalitního. A jakmile se rozejdou domů a začnou přemýšlet, kde budou pracovat a jak živit děti, – mnohé problémy půjdou stranou.

A tady je třetí otázka:… Už jsem mluvil o tom, že v důsledku hlasování lidu na „majdanu“, prudce na Ukrajině stoupla korupce. Takže pro lidi, kterým bylo slíbeno, že právě oni vydělají na těch rostoucích korupčních tocích, je také výhodné přivádět lidi do stavu hysterie. No, a ještě pro Poláky, kterým se líbí, když se jim klaní „rasově méněcenní“ občané (tedy Bělorusové), a také pro ty západní lídry, kteří chtějí oslabení „ruského světa“ v celé šíři toho pojmu. Zvláště s přihlédnutím k jejich problémům v posledních letech.

Poznamenejme, že takových lidí je na území Běloruska méně, než jich bylo na území Ukrajiny, ale také Lukašenko není Janukovyč. Ale jsou, a proto hromadná vystoupení neskončí, a budou i stávky. Protože odborářským lídrům byla slíbena privatizace… jakož i některým úředníkům, v Minsku a v dalších městech. Obecně jsou technologie jasné. A všichni tito lidé začínají intenzivní práci při dokazování lidu, že byl klamán a utiskován.

Je jasné, že pokud si lid začne pokládat otázku, kterou jsem položil na počátku článku, rychle  pochopí, že ho neklamali, ale chránili. Před osudem, který demonstruje dnešní Ukrajina. A tady je hlavní, nedát mu čas na přemýšlení. Protože, pokud se zamyslí, tam mu bude hned jasné, že cílem jakýchkoli voleb je – zachovat u moci současnou elitu. Vždycky a v každé zemi.

Otázkou je:   – jsou volby v Bělorusku zaměřeny na stabilitu národní elity, nebo elity EU a Polska?

A tady nechápu, proč mají Bělorusové podporovat dnešní národní polskou elitu?

Možná mi to někdo v Bělorusku vysvětlit?

Lze, mimochodem, uvést příklad z USA. Tam byli u moci liberální globalistické elity. Ale v důsledku jejich přehlédnutí, přišel k moci představitel elity nacionální, izolacionalista Trump. Během jeho prvního funkčního období ho agresivně omezovaly, ale v případě jeho druhého vítězství… to může liberální elity dokonce vytěsnit. A tak rukama, mj. jimi kontrolované Demokratické strany USA, boří mechanizmus legitimity voleb, aby Trump nemohl uskutečnit svoje plány. V USA se, prakticky, připravuje vlastní „majdan“ – prostě proto, že volby byly ustaveny jako nástroj zachování elity, a nikoli jejího legálního odstranění od moci.. To nikdo nepřipustí – to jen KSSS se v roce 1991 odhodlala k něčemu takovému.

Nebudu rozebírat události v Bělorusku. Je příliš mnoho falzifikací a bludů v tom, co se dnes nazývá „informačními toky“. Ovšem, obsah procesů v Bělorusku jsem popsal dost podrobně. Takže si znovu položte jedinou otázku: – za co bojují ti, kteří po nocích vycházejí do ulic běloruských měst?

A krom toho. Pokud se vám nelíbí Lukašenko – pak zformulujte alternativní politický projekt. Ale právě projekt, tedy soubor tezí, které vysvětlují jak zdroje rozvoje, tak trhy, i systém přípravy kádrů a soubor spojenců. Jakmile to uděláte, dostanete zajímavý obrázek, v němž EU s Ruskem jsou, ale EU s Polskem – ne. Protože pro EU je Bělorusko jen zdrojem a ne spojencem. C´est la vie.

https://khazin.ru/articles/156-vybory/82681-khotet-nuzhno-pravil-nogo

Překlad: 20200814

 

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

34 reakcí na 446-Chtít – to je třeba také umět!!

  1. strejda napsal:

    Jasné, stručné a snad i poučné.
    Jediný problém je v tom, že my – tady U Bavorů – to většinou víme a cítíme stejně. Ale také víme, že peníze a moc korumpuje. Spolehlivě. Vidíme to na Babišovi, před nedávnem 250 000 (ať nežeru) demonstrantům řekl, neodstoupím, nikdy neodstoupím. A teď v reakci na 200 000 (ať nežeru) demonstrantů nařizuje Lukašenkovi odstoupit. To je silná schizofrenie.
    EU a my také, tvrdíme, že se nesmí vměšovat do cizích států a zároveň jsme se vměšovali do Běloruska a dávali na to desítky milionů. A to jsme 2% EU. Kolik toho bylo za celé EU a USA? A dnes premiér vyzývá k vměšování.
    Naši páni vládcové si neuvědomují, že podkopávají celý pracně budovaný systém zvaný liberální demokracie. Ta se jim sesype a přijde něco co nechceme – a uvidíme kolik politiků se bleskově předělá. A budou žvanit něco jiného.
    Kouk jsem se do občanky na datum narození a vidím, že mohu jít v klidu spát.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      1. Pohled na rodné číslo, hlavně ty první dvě cifry, mě také uklidňuje. Co já už s tím vším?

      2. Myslím, si, že u Bureše/Babiše se vůbec nejedná o schizofrenii.
      Především si jen z našich místních pravdoláskařů udělal prdel tím, že je předběhl a jejich vlastní (předpokládané) reakce a postoje vůči událostem v Bělorusku ještě vyhrotil a umocnil. Řekl bych, že použil „judistický“ chvat – váhu (domácího) protivníka, jeho energii ve vlastní prospěch. Jak na to mohla protibabišovská opozice reagovat? Vlastně nijak – buď mlčet nebo s ním souhlasit. Babiš nastoupil do chvatu rychleji, dříve a hodil v tomto případě svoji opozici na ipon, když už používám judistickou terminologii. Nic složitého, taková obyčejná soinága, ale fakt účinná.
      Dále si myslím, že si je Bureš/Babiš v této Běloruské věci plně vědom, kterak může žvanit celkem co chce. Na vývoj v Bělorusku to nebude mít naprosto žádný vliv. Může stokrát vyzývat EU, aby konala tak či onak, ale rozhodovat se o tom stejně bude v Berlíně, Paříži a Bruselu. Prostě byl rychle bruselštější a američtější než EU a USA – a nic ho to nestálo.

      3. Nemyslím si, že by to nějak ovlivnilo Babišovy voliče při „vhazování volebních lístků“. Do voleb pořád ještě daleko, lidem není Bělorusko až tak blízké, naše zájmy tam nevelké… rychle se na Babišovu hyperaktivitu v této věci zapomene, znovuzavedení roušek atd. to přebije. Dokonce cítím (možná mylně, nevím) mezi lidmi jakousi škodolibost vůči bouřícím si Bělorusům ve smyslu – jen si do toho vlezte jako my před třiceti lety a bude z vás taky kolonie….
      ————-
      Ještě drobnost k té vaší „občance“.
      Objevila se teď řada článků k „Zázraku na Visle“ – porážce Rudé armády v roce 1920 u Varšavy. Zjednodušeně ve smyslu, „Poláci zachránili Evropu před komunismem“. V tomto směru exceloval v sobotních Lidových novinách celostránkovým článkem „Polská zkouška dospělosti“ polský předseda vlády Mateusz Morawiecky. Drobná ukázka:
      „Varšavský válečný střet z roku 1920 si coby rozhodující okamžik v boji s totalitarismem v Evropě zasluhuje postavit na roveň vylodění v Normandii.“ Polský fanfaron… 🙂 .
      Naštěstí mám doma knihu britského historika Normana Daviese „Bílý orel, Rudá hvězda“, která vyšla v originále už v roce 1972 (White Eagle, Red Star) a tudíž není poznamenána vývojem v posledních padesáti letech. Český překlad Petrušky Šustrové pak v roce 2006.
      Autor nepíše jen o té jedné jediné bitvě, ale o celé válce, která vzala počátek už koncem roku 1918 spolu s koncem Velké války. Je to nesmírně zajímavé čtení, podle mého soudu dost objektivní (mohu-li to posoudit se svou úrovní vědění), které dokládá, jaký nepřehledný zmatek vládl v tom koutku Evropy. Existence německé armády v těch krajích jako (marná práce, je to tak) stabilizujícího prvku a její odchod po obnovení polského státu po dvou stoletích, neujasněnost jeho hranic, vnitropolské soupeření různých politických směrů atd. na straně jedné, VŘSR a její zmatky, občanská válka atd. na str. druhé. K tomu vliv vítězných států Dohody….
      Pikantní a aktuální na tom je, že velká část té polsko – ruské války probíhala na území dnešního Běloruska a Ukrajiny, s vším tím národnostním blázincem tam (třeba Petljura a jeho cca 50 tisíc ukrajinských vojáků, přebíhání Litevců z jedné bojující strany na druhou a zpět atd.).
      Poláci nejdřív zahnali Rudou armádu až za Kyjev, ale potom zase sami nestačili utíkat až k Varšavě. Nakonec skončili oba vysílení protivníci v podstatě na pozicích, kde začali.

      Jak to souvisí s vaší občankou?
      Tak, že jsem k tomu chtěl napsat nějaké pojednání s vyústěním ve smyslu, že Poláci sice Tuchačevského zastavili, ale Sovětské Rusko nemělo vůbec žádnou sílu rozšířit svoji revoluci někam dál do západní Evropy. Sovětský neúspěch pod Varšavou naopak významně přispěl k Stalinově úspěchu nad Trockým a jeho vývozem revoluce. SSSR se pak soustředil na svůj vnitřní rozvoj a i zmíněný britský autor přiznává, že za dvě desetiletí přebudovali bolševici zaostalý a rozvrácený agrární stát v průmyslovou velmoc, což se projevilo v době II.SV. Vývoz revoluce na západ proběhl (v omezené míře) až potom a poněkud jinak.
      Ale pak jsem si řekl, proč bych něco takového vůbec psal, kdo by to četl? Koho to vůbec zajímá? Vzpomněl jsem si na tu svou občanku a vysral jsem se na to. Trochu tak následuji třeba Lexe…

      P.S.: Tu zde zmiňovanou válku velmi expresivně popisuje Isaac Babel ve své „Rudé jízdě“. Bylo to mimořádně kruté střetnutí, včetně pogromů na Židy atd. Mám v jedné (jiné) publikaci fotografie, jak se zacházelo se zajatci (třeba narážení sovětského důstojníka na kůl – v roce 1920!), obě strany si v tomto směru neměly navzájem co vyčítat.
      P.P.S.: „Bílý orel, Rudá hvězda“ nepostrádá ani humor, přece jen mi to nedá, abych vás osobně nepobavil (a třeba i ostatní):
      „Hlídce polských husarů se podařilo proniknout do Kyjeva 3.května (1920). Přijeli do centra města ze severních předměstí zabaveným tramvajovým vozem. Zajali na tramvajové zastávce čekajícího překvapeného sovětského důstojníka a odjeli stejně rychle, jako přijeli. Sovětská XII. armáda evakuovala Kyjev 6.května a následujícího rána vstoupily hlavní polské voje do ulic, jež nikdo nebránil. Vojáci měli v ústí pušek květiny a kolony a transporty projížděly mezi občany a obchodníky, kteří patnácté změně režimu v posledních třech letech věnovali jen zběžnou pozornost.“
      🙂

      To se mi líbí

      • bob napsal:

        Děkuji za vstup o Babišovi. Zkrátka, kdo chce v politice uspět musí mít pevné nervy a silný žaludek. Samozřejmě inteligenci, charizma, pragmatizmus.
        Dále platí, že v politice je nutno se dopředu prokličkovat (ve fotbale už to -viz Barcelona neplatí).
        Takže i když někdy Babiše nechápu, tak ho vlastně chápu :-))))

        To se mi líbí

      • Feldkurát Katz napsal:

        klaním se, dobrý rozbor….
        P.S. při čtení historky s útočně-průzkumnickou šalinou mně zaskočil kus knedlíku :-)))
        P.S. 2: v OP už mám taky dost vysoký číslo, byť do důchodu ještě pár let zbývá, takže za sebe to taky moc neprožívám. Trochu mě zneklidňuje pomyšlení na věci budoucí s ohledem na naše děcka a – dá-li Bůh – vnoučata. Ale co my s tím naděláme……

        To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Já na nějaké palce dolů či nahoru celkem kašlu. Ale jak tak na to koukám, vlastně to jen potvrzuje, co jsem napsal o té občance.

        To se mi líbí

        • brtnikvbrlohu napsal:

          Pomalu se prokousávám knihou Bůh Synergie – jsou tam zajímavé střípky do mozaiky, ono se pomalu vyjasňuje i jak to bylo v tý Katyni – padni komu padni – že to vlastně bylo pokračování let 17-20 + likvidace podlidí ze strany nácků. A že současný propagandistický klacek je upletený z fekalie byť se s ním mocně mává a vyztužil se papunddeklem.
          Potvrzuje se ale má výhrada že autor coby nehistorik se dopouští řady úletů kdy míchá fakta se svými dojmy. Přesto knihu považuji za přínosnou.
          To jako doplnění př. Hudce.

          To se mi líbí

          • strejda napsal:

            Je to kniha přínosná, ale musí se číst s kritickým rozumem. Přináší řadu zamyšlení a potvrzení nejasných faktů. Historie není zdaleka tak jednoduchá, jak se nám snaží namluvit. Včera, dnes i zítra.
            Já ji přečetl za tři dny, vyhradil jsem si čas.

            To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Hudče, trik, jak vzít protivníkovi vítr z plachet, je to velmi zajímavá myšlenka. Také se mně líbí, ale má velký háček. Potvrdilo se téměř neuvěřitelné, že Petr Kolář je významným poradcem Andreje Babiše. To pro mně dělá situaci ještě nepřehlednější. Uvidíme co čas přinese.
        Pohled na Rusko-polskou válku 1920 mám stejný. Z článku jsem viděl nadpis. Nebyl nejmenší důvod ho číst. Nic nového jistě nepřinesl. Naopak domnívám se, že bych velmi podobný také dovedl napsat. Dnes je taková doba. K inspiraci by postačil zmíněný titulek a zhanobení Rusů. Je to všechno jako přes kopírák, žádná invence.
        Polsko-rusko-ukrajinsko-litevské boje v letech 1919-1920 jsou velmi zajímavou kapitolou dějin a územní následky se vyřešily až za čtvrt století. A dodnes zůstávají v národním povědomí místních národů. Poučení z toho je nepouštět se do válek. Dnes je to vše živé na Ukrajině, kde zdaleka není rozhodnuto o tom, jak bude v budoucnu vypadat.
        Také často myslím na to, věnovat se již jen historii spojené s životem předků a rezignovat na současný svět. Ta občanka mně říká, že se nikdy nedovím jaký bude svět PO. Ale to se nedověděl můj táta, který zemřel v roce 1993 ani děda, který zemřel v roce 1939. Ba ani praděda v roce 1915. A dál do historie to nebude lepší.
        Potěšující je, že z mých 26 mužských předků (dědů v různém stupni) u kterých vím přesný datum narození i úmrtí jsem již na 5 příčce a za dva měsíce mám šanci o jednu postoupit. Zajímavé je, že na druhé pozici je děda Josef narozený 1756 a na třetí děda Matěj (přímý předek) narozený 1759 a na čtvrté děda Mikuláš narozený 1761. Úplně nejstarší je Filip narozený 1709, dožil se 67 let. Ku podivu dnes kdekdo tvrdí, že tehdy byl průměrný věk kolem 35 let. Byl, průměrný, ale kdo přežil dětství na tom špatně nebyl – jak vidno. I to je poučení ke kvalitě a interpretaci faktů, která se na nás valí. Rabbi Jehuda Liva ben Becalel, známý jako rabi Löw prý na smrtelné posteli řekl. „Všechno je jinak“.
        Také si to myslím, ale neřeknu.

        To se mi líbí

    • bob napsal:

      K tomu Babišovi.
      Teta Kateřina (ze Saturnina) by prohlásila:
      „Kdo chce s vlky vyjíti, musí s vlky (občas) výti“

      To se mi líbí

  2. bob napsal:

    Dobrý článek. Bělorusové samozřejmě touží po změně… Kdo by koneckonců nechtěl změnu k lepšímu? Bohužel většina změn je k horšímu…. A jelikož zkušenost se nemůže zpravidla předat, ale musí se prožít, tak Bělorusy nic dobrého nečeká.
    Dnes se obšírně Bělorusku věnuje i vlk. Za článek dostal od těch „správných“ pěkně naloženo, což potvrzuje, že článek je kvalitní

    To se mi líbí

  3. lujjza napsal:

    Doporučuji přečíst.
    Obvykle vkládám nějaké „střípky“, ale tady to nejde – v tomto případě „co slovo/informace, to perla“:

    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pomuzeme-belorusku-konkretne-rika-petricek/r~47633b96e0ac11eaa7deac1f6b220ee8/

    To se mi líbí

  4. lujjza napsal:

    https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/2020081712386048-za-prachy-danovych-poplatniku-rozmdavate-cizi-zemi-foldyna-se-pustil-do-petrickovy-namestkyne/

    A kdože je ta náměstkyně? Paní Michaela Marksová-Tominová… Na FB se ozdobila nápisem „Free Belarus“ a bílo-červeno-bílou stuhou.

    To se mi líbí

  5. Slim napsal:

    Touha po změně, nespokojenost se stávající situací – ano, to je obvykle motor revolucí a převratů. Jednání zúčastněných se většinově řídí emocemi, na vzdálenou budoucnost, natož na nějaké (jakoby) racionální úvahy není chuť, ani čas. Proto jsou Chazinovy výklady vcelku irelevantní. Mnohem lepší byl Iščenko onehdy.

    Samozřejmě že po citových vzepětích se obvykle dostaví útlum, a často kocovina, že to „dopadlo jinak“. U revolucí známe třeba fázi „Thermidoru“, po Únorové revoluci přišla Říjnová, po ní Kronštadtská vzpoura atd. atp. To všechno ale prvotní průběh nezmění.

    2) Válka ´1920´ (trvala déle) je do značné míry zapomenutá. Daviesova knížka, je jedna ze dvou o ní dostupných v češtině (druhá je od Antoni Czubińského, faktografičtější, ale méně čtivá).
    Pro mne byla ale nejdůležitější její kratičká předmluva od A.J.P. Taylora, jednoho z nejvlivnějších (a taky, dovolím si tvrdit, nejoriginálnějších a nejlépe píšících) historiků XX. století. EjDžejPí samozřejmě zmínil že tato válka „popohnala Rusko na cestu intenzivní industrializace“, ale pak popsal v mistrovské zkratce, to méně zřejmé, totiž její vliv na Polsko:
    „Stejně osudné důsledky měla pro Polsko. Zdálo se, že země vklíněná mezi Německo a sovětské Rusko si musí vybrat přátelství s jedním z nich. Vítězství nad sovětským Ruskem, však dovedlo polské vůdce k přesvědčení, že Němce ani Sověty nepotřebují. A tak po dvacet let pyšně stáli sami, přesvědčeni, že dokážou udržet svou nezávislost proti oběma mocným sousedům. V roce 1939 Poláci stále ještě věřili, že mohou Německo porazit bez sovětské pomoci…“

    Teprve tehdy jsem začal – poněkud – chápat polskou meziválečnou politiku, která mi do té doby připadala absurdní. A je to taky dobrý příklad, jak znalost výsledku ztěžuje historikovi pochopení někdejších dějů. Ostatně Poláci a jejich politika není v Čechách populární, tehdy ani dnes, přičemž si moc neuvědomujeme, že jejich „fanfarónství“ patří do řetězu šťastných náhod, které pomohly k obnovení ČSR.

    To se mi líbí

  6. Jiří Jírovec napsal:

    Babišovu a Lukašenkovu situaci není možné srovnávat. V Česku proběhly nerozporovatelné volby a na jejich základě byl Babiš jmenován premiérem. V demokratickém systému nemůže vládnout ulice. 200000 dutolebců (a ti naši nic jiného nejsou) na náměstích představují 2% naší (i běloruské) populace.

    Západu bylo jedno, kdo vyhraje české volby v roce 2017. ČR je v NATO, v EU a celkově pod kontrolou.

    V Bělorusku je situace jiná. Tam proběhl obvyklý scénář zpochybnění výsledku voleb a vyvolání demonstrací, protože Západ by rád narušil (jakkoli proměnné) vazby Běloruska s Ruskem. Je to obdoba Venezuely, kdy se poražený ve volbách prohlásí za vítěze. Je to obdoba Ukrajiny, kdy lidé původně demonstrovali proti oligarchům a korupci. Jak to dopadlo, víme.

    Z Běloruska slyšíme to samé jako z Letné: Demisi, Demisi. Jenže za jednoduchým heslem není ani v Česku ani v Bělorusku politický program. A ani vůdce s přirozenou autoritou. Poražená kandidátka se zdekovala do Litvy, místo aby stála v čele demonstrací.

    Nevím jestli to je konspirační teorie, ale v mediích se objevila zpráva, že poražená kandidátka odjela do Litvy po varování, že se může stát obětí útoku vlastních lidí. Zavražděný vůdce by byl pro Západ cennější než smrt předstírající Žifčák z naší Národní třídy.

    To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      „Putin nemá důvod zasahovat. Exilová vláda Běloruska promluvila přes PL“:

      (…) Volby byly zcela jasně zfalšované, dle průzkumů je vyhrála Cichanouská, říká člen exilové vlády Běloruska Aleś Čajčyc. Současné protesty jsou největší v běloruské historii a může dojít k tomu, že Lukašenka opustí i vládní síly. Přepočítávat volební lístky podle něho nemá smysl, ty pro Lukašenka byly zfalšované a ty pro opoziční kandidátku Cichanouskou někdo spálil. Jsou potřeba nové volby. A Lukašenko v nich nemá právo kandidovat, říká. A že by vojensky zasáhl Putin? Podle něho by to nebylo rozumné, poštval by proti sobě Bělorusy.(…)

      https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Putin-nema-duvod-zasahovat-Exilova-vlada-Beloruska-promluvila-pres-PL-634005
      ————————————————–
      Tak už mají i „exilovou vládu“…

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Viditelný Macek:
        Pokud by situaci v Bělorusku měla řešit ruská armáda, musí se ozvcat celý svět. Nic takového nepatří do 21. století a Bělorusové mají právo si určit, kdo jim bude vládnout, zazněl hlas ODS.
        Správně, dodávám: stejně jako Katalánci. Jen tak dál!

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Když se podíváme na osoby stojící za 21. srpnem 1968, tak tam moc Rusů nenajdeme. Hlavními byli Gomulka, Ulbricht a Živkov. Brežněv měl největší odpovědnost a mezinárodní zájmy a tak lavíroval.
          Dnes je situace zcela jiná a také se používají jiné metody. Bavit se o tom co bude, když ruská armáda vstoupí do Běloruska nemá smysl. Je to jen hra.
          Bojuje se o hodně a jde jen o to mít na OBOU stranách zodpovědné politiky.
          Jak to je, poznáme 🙂

          To se mi líbí

      • strejda napsal:

        lujjzo, exilovou vládu mají už sto let. To není žádný problém pro lidi kteří mají dost fantasie. Otázka je, zda s nimi vůbec někdo počítá. Co počítá, ví!
        Svět je plný podivínů. Jeden v USA tvrdí, že se volby budou muset opakovat. Well! Proč tedy hned neudělá ty opakované?

        To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Myslíte?
        https://colonelcassad.livejournal.com/6108550.html
        tak koukněte… to V8M neukáží

        To se mi líbí

  7. Tony napsal:

    zaujalo:
    volby byly ustaveny jako nástroj zachování elity, a nikoli jejího legálního odstranění od moci.. To nikdo nepřipustí – to jen KSSS se v roce 1991 odhodlala k něčemu takovému.

    To se mi líbí

  8. tata napsal:

    Nejvic zaražejicí aspon pro mě je že skorem vše co je dnes prezentováno v mediích jako demokracie,právo na svobodu, ATD je jen jednostrané a věčinou v čele je USA,běda když to udělá někdo kdo nám nevoní nebo nedej bože Putin.Pak se najednou to samé právo změní na zločin

    To se mi líbí

  9. lujjza napsal:

    Výron našich apolitických rektorů – jen pro dokreslení

    Z toho jejich prohlášení mě zaujalo, že
    (…) „Jako projev solidarity s běloruskými vysokými školami a jejich studenty se vysoké školy České republiky budou snažit navrhnout relevantní stipendijní programy pro tamní zájemce o studium v České republice,“ oznámila konference rektorů s tím, že podrobnosti ohledně konkrétní podoby programů budou zveřejněny v nejbližších týdnech. (…)
    https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/2020081812392645-ceska-konference-rektoru-varuje-pred-invazi-musime-se-zasadit-aby-se-belorusko-vydalo-cestou/
    ———————————————
    Chybí mi tam příslib těch laskavých duší, že to, co spískají/vymyslí, budou taky platit ze svého (i když – to by možná zjistili, že až tak „znepokojení“ vlastně ani nejsou).
    ———————————————
    Dokument má závěr jaksepatří:
    (…) „Musíme se spolu s ostatními státy, členy Evropské unie, zasadit o to, aby se Bělorusko neocitlo v situaci Československa roku 1968, ale aby se mohlo vydat cestou svobody, kterou jsme zažili až v roce 1989 a naštěstí zažíváme dodnes,“ poznamenává se v prohlášení České konference rektorů.(…)

    To se mi líbí

  10. lujjza napsal:

    „(…) Šéf Evropské rady Charles Michel informoval, že Evropská unie neuznává výsledky prezidentských voleb, které oznámily běloruské úřady. Kromě toho zavede Evropská unie sankce proti velkému počtu osob, které jsou odpovědné za násilí v Bělorusku a falšování voleb. EU také poskytne 53 milionů eur pro běloruský lid.

    Uvádí se, že z toho půjde jeden milion na podporu občanské společnosti a nezávislých médií. Takovou informaci sdělila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

    Celá Evropská rada uvedla, že běloruské prezidentské volby nelze považovat za demokratické a musí být zopakovány, uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki. (…)“

    https://cz.sputniknews.com/svet/2020081912400623-sef-evropske-rady-eu-neuznava-vysledky-prezidentskych-voleb-v-belorusku-ktere-byly-oznameny-urady/

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.