Volby ve Strakonicích neplatí


Tato poněkud překvapivá zpráva z úterý 20.listopadu zazněla u Krajského soudu v Českých Budějovicích. Co bylo vlastně příčinou?
Protože jednání proběhlo v úterý a strakonický Týdeník vychází ve středu, jsou zprávy zatím poněkud kusé. Něco se ale použít dalo.

Stěžovatel uvedl, že stávající osazenstvo radnice Strakonická veřejnost (SV) si přivlastnilo celé město a nenechalo ostatním stranám prostor k dýchání.
V předvolební kampani nebyly povoleny žádné plakáty stran s tím, že SV nakonec „obsadila“ svými plakáty všechny sloupy veřejného osvětlení stejným způsobem, jako to dělají obchodníci při propagaci svých slevových akcí.
V městském zpravodaji nedostal možnost k vyjádření nikdo jiný než SV.
SV si přivlastnila akce, které dělá Městské kulturní středisko zejména tím, že v předvolebním období byly všechny zdarma. Soud se zajímal i o to, kdo tedy platil tyto akce, když na ně nebyly vyčleněny žádné městské peníze, které by byly schváleny zastupitelstvem.
Pochopitelně si starosta „přihřál polívčičku“ při otevření mnoho let toužebně očekávaného severního obchvatu, ačkoli celou akci provádělo ŘSD.
Za svoji zásluhu označila SV i vybudování zpevněného parkoviště u Zimního stadionu, ačkoli se jedná o normální městskou investiční akci.
Protože jednání bylo samozřejmě veřejné, soudkyni udivilo, že se nedostavili strakoničtí novináři ani Strakonická televize, kterou samozřejmě ovládla SV.
Soudkyně se dokonce ptala šéfa MěKS, zda alespoň Vánoce budou slaveny v termínu, když oslava 100 let republiky byla pořádána před volbami – a samozřejmě zdarma.

Reakce na rozsudek byly místy až váhavé (žádná jiná strana se necítila (?) být poškozena), starosta a místostarosta na telefonické dotazy Týdeníku Strakonicko nereagovali.
Překvapením pro všechny, kdo se dvanáctihodinového líčení účastnili, bylo zejména to, do jaké hloubky se soud zajímal o předvolební chování SV.

Příspěvek byl publikován v rubrice Strakonice se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

32 reakcí na Volby ve Strakonicích neplatí

  1. Cech napsal:

    Jsem na jednu stranu celkem překvapen ale na druhou stranu je možné zkonstatovat že pokud se nejedná o Dienstbierovce jako v tomto případě justice opravdu funguje,
    https://www.istrakonice.cz/audio/Dopis%20Jihocesky%20kraj%20Karel%20Jansky%2025.6.2018%20reditel%20Krajskeho%20uradu%20anonymizovano.pdf?1529983003
    Celkem dobré i když Lukáš Houdek v eStrakonice.cz makal snad více než Slonková tak díky malé publicitě prostě neuspěl.
    Pro přště je viditelně nezbytné aby Strakonická Veřejnost pochopila elementární zásady manipulačního soupeření v předvolební kampani. Pokud by investovala nejen do vylepování plakátů ale podstaně meší sumu předala Ivo Lukačovi tak by ji nikdo její „úspěšné volby“ nezrušil.
    https://www.denik.cz/z_domova/volby-do-zastupitelstva-ve-strakonicich-neplati-rozhodl-soud-20181120.html
    Tož prostě když někdo neumí používat manipulační prostředky a současně hodlá ušetřit za nová media, tak na to doplatí jako Strakonická veřejnost.
    Zde si celá slavná Strakonická veřejnost nebyla schopna zopakovat základní poučky slečny Kočí.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Omlouvám se ale klávesniíce bez halovek mi dělá problémy proto příště a Lukačovičovi.

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      I tím tajemníkem se Krajský soud zabýval.

      To se mi líbí

    • karel napsal:

      Jako místní, ze Strakonic, moc Vašemu příspěvku nerozumím. Vlastně vůbec…Kopíruji z Vašeho příspěvku: „Pro přště je viditelně nezbytné aby Strakonická Veřejnost pochopila elementární zásady manipulačního soupeření v předvolební kampani. Pokud by investovala nejen do vylepování plakátů ale podstaně meší sumu předala Ivo Lukačovi tak by ji nikdo její „úspěšné volby“ nezrušil.“ Ona, Strakonická veřejnost, asi moc peněz do
      .předvolebních plakátů neinvestovala. Na výlepových plochách Městského kulturního střediska plakáty stejně jako Změna pro Strakonice, nevylepovala. Stejně tak ostatní kandidující strany. Vlastně něco investovala. Na komerční plakátovací plochy. A oproti jiným stranám, i Změně pro Strakonice, které na vylepovacích plochách soukromého subjektu umisťovaly svoje PRED volební sliby na papíře, to dopadlo dle svědectví odpůrce stížnosti takto: Cituji z rozsudku, bod 40: „40. K navrhovatelem navrhovanému výslechu zástupce spol. VERBA odpůrce uvedl, že tato společnost již několik let ve městě nevlastní ani neprovozuje žádné výlepové plochy. Ke spol. Rengl odpůrce uvedl, že tato společnost vlastní ve městě výlepové plochy a její služby řada politických subjektů kandidujících ve volbách do zastupitelstva využila. Jedná se např. o hnutí Strakonice Přímo, Jihočeši 2012 či Změna pro Strakonice. Se spol. Rengl vede odpůrce 3), tedy nikoliv vedení města, spor o neprovedení objednávky odpůrce, která jím byla řádně uhrazena, ale firmou nebyla dodána. Z tohoto důvodu považuje odpůrce 3) případné svědectví této firmy za podjaté“.
      Ano, jsou tady kulturní pořady v letních a podzimních měsících pro veřejnost zdarma. Některé. Pivo a občerstvení si musí návštěvník zaplatit. Chodské dudácké slavnosti jsou také zdarma. Dotkni se Písku také. Dokonce, když budu ironický, městská doprava je také zadarmo. Co je na těchto věcech špatného? Podle rozsudku všechno! Jo, nyní před Vánoci tady budou mít v Kostele svatého Prokopa vystoupení paní Martina Kociánová a Kateřina Englichová. Také zdarma To však město umělkyním nehradí. Nepodílí se. Také špatně? Myslím ten vstup ?
      Obchvat Strakonic je splnění snu pro Strakonice. Přes město už nejezdí těžká nákladní doprava. Ano, stavěly to společně nejen RSD, ale i Město Strakonice. Obchvat už byl plánován od roku 1933!!! Až toto zastupitelstvo to realizovalo. Podle stavebníka měl být obchvat zprovozněn, alespoň to stavební tabule kolem staveniště oznamovaly, v listopadu letošního roku. Byl zprovozněn už na konci září. Možnost k uskutečnění obchvatu měla i předcházející zastupitelstva.
      Mezi tabu, pššš!, patří kritika hokejových brankářů. Když po jejich chybách mužstva prohrají, přechází se to mlčením. Další z tabu jsou komentáře k soudním rozsudkům…

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Poněkud se mýlíte ve věci obchvatu. Ten byl vždy záležitostí ŘSD a město mohlo akorát křičet, prosit, škemrat. Tam rozhodně tohle zastupitelstvo žádnou zásluhu nemá.
        Co se týká ostatního textu Cecha, pak jste jej opravdu nepochopil. Ten jen naznačil, že SV „měla investovat“ tak, aby se soud ničím nezabýval. A co se týká předvolební propagace, vy, jakožto místní, jste si nevšiml těch „zelených“ sloupů VO? Přesně tohle je způsob, jakým byli ostatní odrovnáni. VO je v majetku Města, takže tam každý nemůže a jinam ty ostatní partaje také nemohly.

        To se mi líbí

        • karel napsal:

          Pane Bavore. Volby ve Strakonicích, jejich soudní zrušení je pro většinu lidí jenom taková zajímavá kuriozita. Myslím lidi mimo Strakonice. Samozřejmě, že je to ale vážná věc. Pro zainteresované určitě. Těch stížností, co už bylo v CR na různé volby, referenda, podáno, zasláno… Mimo drobností, řeklo by se kosmetických úprav, vždy volby platily. Až teď… Strakonice.
          Ne, nechci se pouštět do polemiky. Přesto:
          Obsah příspěvku jména Cech mám snad chápat tak, že jako by bylo dobré projevit soudu něco ve smyslu Grossmanno – Simkově povídky „Nechci slevu zadarmo!“? Něčím z toho, co investovala do volební kampaně SV? Na úkor volební investice?
          Pokud jde o podíl města na výstavbě obchvatu, snad jenom odkaz na noviny ve svěřeneckém fondu. Podle článku se město podílelo padesáti milióny korun:
          https://budejovice.idnes.cz/obchvat-strakonice-otevreni-doprava-dvt-/budejovice-zpravy.aspx?c=A180927_122820_budejovice-zpravy_khr
          Sloupy veřejného osvětlení měly k dispozici všechny volební subjekty. Aspoň tak to říká článek 27 Rozsudku: “ O možnosti umisťování reklamních zařízení na sloupy veřejného osvětlení byla široká veřejnost seznámena díky usnesení rady města ze dne 22. 9. 2004 č. 1077/2004, kterým bylo rozhodnuto o pronájmu zábradlí, sloupů veřejného osvětlení apod. Tuto možnost mohly využít všechny politické subjekty, avšak využily ji pouze subjekty dva, jejichž žádostem bylo nezávisle vyhověno. Ani v tomto případě k porušení rovných podmínek politické soutěže nedošlo“
          Budou nové volby. Co psát více. Realita…

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Cechovy poznámky je nutno brát se rezervou.
            Co se týká obchvatu, tak těch 50 mega bylo odsouhlaseno ještě Vondrysem a také Vondrysovo vedení se podílelo na výstavbě kruháku na Katovické.
            Co se týká pronájmu sloupů tak 22.9. byl takový termín, na který pochopitelně ani nikdo reagovat nemohl. Takže tohle si rada schválila opět jen pro sebe, protože už měla svou akci připravenou.
            Kromě toho vám jistě neuniklo, že SV (nikoli město) vybudovala parkoviště na místě Beranova dvora. Takže další zneužití svého postavení tím, že si jedna partaj přivlastnila akci, kterou muselo schválit celé zastupitelstvo.
            Víte, příliš podléháte Hrdličkovské propagandě. A zatím jste ještě neuvedl jediný bod, který bych (ač pouhý přihlížející) nemohl vyvrátit.

            To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        A ještě něco k obchvatu. O zahájení se zasloužilo ještě Vondrysovo vedení. Stačí si spočítat dobu potřebnou na přípravu investice, projekční přípravu a pak teprve realizaci a dojdete hluboko do Vondrysových časů. Na dokončení stavby rovněž nemá Hrdlička žádný vliv. A navíc otevření pro provoz ještě není dokončení stavby. Jak jistě víte, tak na stavbě se stále pracuje.
        A přesně tohle jsou způsoby zneužití postavení, kdy si SV přivlastňuje zásluhy o něco, na co vůbec nemá vliv.

        To se mi líbí

  2. jaa napsal:

    Njn – Strakoniuce alr ono se toho děje víc. tohleto bylo příjemné překvapení a moc se mi to líbí..

    http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/rocek-jak-rychle-polozila-dzamila-minove-virtualni-pole/

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Nechte už téma ležet. Ono to nějak dopadne. Aneb nikdy nebylo, aby nějak nebylo.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        No, já bych až tak ne, ale fascinuje mne, jak senátor dovolí svým press – vyhledávat tak zapadlé veličiny, aby vydávaly svá pochybná moudra. Proč to asi dělá. Uvidíme – zda a jak se nám PL vybarví – když senát posílil. On ten někdo co se mu PL moc nezdály – asi měl pravdu.
        🙂

        To se mi líbí

  3. blbíš napsal:

    no co, pro tentokrát to ve Strakonicích nevyšlo, Bavore, vyjde to jindy tak, jako na tisících jiných místech v ČR. Přesně v tom smyslu, když jsou ty „jako závadou přerušované“ reklamy na YOUTUBE nám přehrávány znovu a tak platícímu inzerentovi je možné (možná) vyfakturovat o 2-3 vteřiny navíc tím jejich přiblblým „jako“ opakováním. Vidíte v tom tu genialitu těch mladejch inzertních managerů, jak si myslej (a správně), že podvod je zcela normální? A světe div se, opět to tolerujeme, neb kontrolní mechanismy sou v nečinnosti. No a podobně to dělá ta Strakonická veřejnost (SV) co je momentálně u lizu = prostě podvádí …schází jim to: „tumáš přes držku …“ tuším, že to řekl Hrušínskýho Švejk!

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Jen tak mi napadá – aby to při těch opakovaných volbách nevyhráli regulérně… taková reklama …. hm

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Vyhrají. A nemá to s reklamou nic společného. Jen se snad některým lidem rozsvítí a budou více přemýšlet. A nebo taky ne (viz „nás koblihy“).

        To se mi líbí

  4. hans napsal:

    Když sám pan domácí vkládá offtopic, přidám se s něčím šokujícím:
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-6401593/Whistleblower-teacher-makes-shocking-claim-autistic.html

    (vedení té školy zaslouží utratit nějakým bolestivým způsobem)

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      to je děs, akorát jakpak se budou cítit, až jim tam začnou vlánout migranti? Na to nikdo nemyslí?

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Dostal jsem z brlohu zajímavé knížky. Z jedné sem hodím citát. Jmenuje se to O nemocech duše a v kapitole o Mýtu degenerace je následující odstaveček:
        Mýtus degenerace slavil v minulém století nemalé úspěchy. Blížil se konec století a prosazovala se dekadence. Vyumělkované umění té doby stigma degenerace mělo.
        Nálady z konce století (fin de siecle) měly hořkou příchuť zániku a doba se srovnávala s dobou před pádem Říma. Vynořila se spousta pseudovědeckých teorií o hrozícím úpadku
        a degeneraci lidstva. Hrabě Joseph Arthur de Gobineau (1816-1882) varoval před míšením ras. Lidstvo se promění v degenerovaného bastarda, pokud Prý neučiní přítrž
        míchání méněcenných ras s rasou nadřazenou. Angličan Houston Stewart Chamberlain ( 1855-1927) zase doporučoval rasový výběr a v roce 1899 prohlásil Němce za vyšší rasu,
        která by měla pečovat o svou čistotu.

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Oba uvedení patří k přímým ideovým předchůdcům hitlerismu. Což například ve svém Vzestupu a pádu 3.říše popisuje Shirer (kapitola Intelektuální kořeny nacismu).

          Přitom H.S. Ch.(nebyl příbuzný s birminghamskými Chamberlainy) byl skoro současník nacismu a možná by se stal i spoluviníkem, nebýt toho, že včas umřel.
          Více o vztahu k Hitlerovi, Wagnerovi a celém ideovém podhoubí, zde, zejména str. 27 a n.

          Click to access Was%20Hitler%20a%20Darwinian.pdf

          Eugenika byla v meziválečném období značně populární (např. ve Švédsku, v USA), ale byla silně zdiskreditována právě nacismem.

          To se mi líbí

          • hans napsal:

            Ale než byla zdiskreditována nacismem, tak se eugenici vyřádili.

            Onehdá jsem se doslechl o americkém filmu natočeném ve 40. letech, kde eugenika hrála hlavní roli – totiž v USA měli (cca ve 30.-40. letech) program sterilizace členů rodin žijících v bídě, s odůvodněním že příčinou chudoby jsou špatné geny a sterilizací se tak problém chudoby a nezaměstnanosti vyřeší, protože se tím zlikvidují geny pro neschopnost najít si dobře placenou práci. Film byl o tom, že takhle s dětmi jedné chudé matky chtějí úřady sterilizovat i její adoptovanou dceru, kterou brání idealistický advokát s odůvodněním, že ona přece nemá ty špatné geny, když je adoptovaná.

            A ve Švédsku takhle řešili cikánskou otázku až do 70. let…

            To se mi líbí

            • brtník z brlohu napsal:

              Kdysi jsem v antikvariátu na tohle téma našel i knížku která u nás vyšla někdy před 1 WW. K Hansovi – tahle teorie měla sloužit i k legitimizování distribuce bohatství ve společnosti koncem 19. století – a konečný důsledek pak byl odmítnutí genetiky – se všemi důsledky v SSSR (nejen).

              To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Dnes vidíme, že méněcenné rasy fakt existují, ale nesmí se o tom mluvit.
          Za nějakou dobu se o tom zase mluvit bude, a kdo bude tvrdit opak, bude ostarkizován.
          A pak zase to bude zakázané.
          Pořád dokola, ale fakt je ten, že jakkoliv tyto cykly se předpokládat dají, kdo bude ta méněcenná rasa se tak úplně odhandout nedá.
          Lepší teda je být mezi těmi, kdo jsou vyšší rasa, než volat po rovnosti, tu prosazovat, a ocitnout se -aniž by si toho pádu někdo všiml- mezi nižší rasou.

          To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Já vím, že ST volby zase tolik netáhnou…

      To se mi líbí

    • vera napsal:

      Někdo dal minus?
      Vlastně jo. Taky nesouhlasím s utracením. Příliš rychlé řešení. To chce hezky pomalu a dlouho, nejlíp po celý zbývající život. Jako ty děti…

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.