Donald Trump – jako velký sjednotitel …


Předkládám vám překlad podstatného výtahu z besedy Andreje Bezrukova*) u Dm.Kulikova na stanici „Vesti FM“ (tradičně už vynechávám otázky a uvádím jen názory tázaného – pozn. překl.

 Na nedávném Mezinárodním ekonomickém fóru v Skt.Petěrburgu bylo velmi silné zahraniční zastoupení – francouzský prezident, japonský ministerský předseda, indický ministerský předseda, čínský viceprezident … Spíkr fóra mimochodem informoval o přípravě setkání prezidentů Číny a Ruska v tomto měsíci během summitu ŠOS**) v Šanghaji, pro které se připravuje velký balík písemných dohod … a poukázala na sjednocující bytost Donalda Trumpa. To, přirozeně, nezačalo teď, ale nyní lze už dělat první závěry o tom, že se země začínají vážně zabývat světem, který bude „po Trumpovi“. Ten totiž všem ukázal, že pokud destabilizujete svět, tak se on skutečně destabilizuje. A ti, kteří aspoň ještě mají hlavu na ramenou, přemýšlí o tom, jak stabilizovat aspoň území, které mohou víceméně kontrolovat. Jeho (Trumpovo) počínání lze totiž přirovnat k pokusu o zjištění, zda zasunete-li dva nasliněné prsty do zásuvky, dostanete ránu proudem…

To je velmi důležité, protože za posledních 20-25 let vznikl v mnohých, především Evropanech dojem, že se světu nic nestane, protože přece stojí na určitých principech – nyní ale vidíme destabilizaci prakticky ve všech odvětvích. Oni (Evropané) se nějakou dobu rozmýšleli, coby-kdyby, ale už se začínají hýbat a domlouvat mezi sebou. Podívejte se na Macrona – ten se projevil jako fenomenální řečník, jeho vystoupení bylo naprosto vyvážené, postavené na podmínce suverenity země (což bylo po řadu let v EU sprosté slovo) – i připustil chyby, kterých se EU vůči Rusku dopustila. Přivezl s sebou velkou skupinu podnikatelů… Japonský Šinzó Abe to už dělá docela dlouho a nikoli z konjunkturních důvodů – jemu je dost jasná politika sbližování a na fóru představil naprosto konkrétní projekty spolupráce s Ruskem. Jeho strategický úkol je jednoduchý: – udělat z Japonska samostatného hráče – a to lze jen v rovnostranném trojúhelníku: Čína, Rusko, USA – ale zatím zdaleka rovnostranným není. Ovšem ve srovnání s tlakem, kterému může být Japonsko vystaveno za nějakých 10 let (a za 20 let to už bude naprosto jasné) – až se Čína stane 1. hospodářskou, a možná i technologickou velmocí světa), budou Japonci ve velmi složité pozici, protože ztratí mnohé svoje přednosti a zůstanou mocností sousedící s Čínou – ovšem deset-patnáctkrát menší, se stárnoucím obyvatelstvem a ne zcela jasnými ekonomickými přednostmi. Proto musí vyřešit i problém vztahů s ČLR, ale to nelze řešit bez stabilních vztahů s Ruskem.

To takové Polsko je ochotno Američanům zaplatit rovné dvě miliardy dolarů, když otevřou v Polsku další svoji vojenskou základnu. Oni to (poněkud naivně – pozn.překl.) považují za krok k upevnění vlastní bezpečnosti. Je třeba si ale uvědomit, že USA se Ruskem válčit nechystají – jen straší – no a vytáhnou z důvěřivců další penízky.

Podobně Američané ve skutečnosti vůbec nechtějí válčit proti KLDR, protože by hned vyplula otázka – co vlastně dělají v Jižní Koreji?… A po této otázce bude následovat otázka – pokud nemají co dělat v Jižní Koreji, nemají co dělat vůbec nic v tom to regionu. Region je vlastně nepotřebuje. To oni ale nepotřebují, protože si chtějí zachovat nad regionem nějakou kontrolu – proto i ono dříve zmíněné Polsko v případě Evropy. Oni stále potřebují udržovat nějakou vojenskou hrozbu, nějaké „špatné lidi“, kteří tam komusi vyhrožují… Kim je pro ně nejideálnější strašák, tím spíš s jaderným knoflíkem. Všecky ty tanečky kolem setkání-nesetkání Trumpa s Kimem – je nejspíš jen hra na hodného a zlého policajta v podání Trumpových nejbližších spolupracovníků Pompea a Boltona.

Po Pitěrském ekonomickém fóru Putin prohlásil, že Moskva je ochotna vypracovat systém volné směnitelnosti ruského rublu ve vzájemných obchodech s Japonskem. V tichosti a klidu, bez válek, tu probíhá proces záměny dolaru, eura a jenu ve vzájemných obchodech za rubl… i Turci jsou k tomu připraveni.

Vzniká ale otázka: – během pár měsíců bude tento trend zřejmý všem, kromě těch, kdo ho vidět nechtějí – Američanů… Co udělají, jestliže jim najednou dojde, že trend překonal svůj vrchol a nyní se jako sněhová koule valí útěk od dolaru k jiným měnám… – co udělají trhy a co udělají sami Američané. Oni chápou vážnost situace, pokud se ta koule bude valit, – dolar, přirozeně, nezmizí, ale o dominanci se bude mluvit daleko obtížněji.

Na pracovní snídani Sberbanku její šéf Gref ukázal „cifru dne“ – že kapitalizace společností digitální ekonomiky zaujímá v USA 65% kapitalizace veškeré digitální ekonomiky světa. To bylo prezentováno jako, že zítra USA budou naprosto dominovat v digitální ekonomice… Já to vidím poněkud jinak: – nafukuje se gigantická bublina (protože zazněl i jiný údaj – 35%) a to by znamenalo, že polovina hodnoty je buď dutá, anebo je dolar pro ně natolik levný, že ho mohou přelévat do digitálních společností a dělat peníze tímto způsobem. To ale znamená rok 2001 s nadhodnocením dot-comů a Nasdaqu, po čemž následoval pád dvojčat v NY, který časově zapadal, bůhvíproč, se shořením všech dokladů těchto společností. Je tu, bohužel i další analogie – tentokrát s počátkem krize 2008 spojené s tzv. nemovitostní bublinou. Tentokrát se taková situace platební neschopnosti drobných dlužníků opakuje v případě úvěrů na automobily – a to je problém ještě větší, protože autoprůmysl je stále ještě skoro srdcem amerického hospodářství. Je objemově obrovský, a pokud se zhroutí prodeje, může to s sebou stáhnout celý trh.

Nahromaděné břemeno úvěrů ve všech oblastech, se musí nějak odpustit – je třeba záminky k jejich odepsání – a nemusí to nutně být válka. Bude nutná kardinální přestavba celé vnitřní politiky. A pokud jde o původ krize/krizí, uvedu praktický příklad: – v předchozím svém životě, v roce 2007, jsem se zůčastnil konference oxfordských analytiků, což je britská poradenská skupina, která každoročně v září provádí v jedné z kolledží v Oxfordu konferenci. Tam se setkávají velcí finančníci, naftaři, příslušníci tajných služeb, atd. A vedou kuloární řeči. Mimochodem, abych poněkud zaujal posluchače: – pokud si vzpomínáte na Harry Pottera, tak ten velký sál, kde seděli – tak právě v tom sále vše probíhá. Vzpomínám si, že na konferenci, cca ve třetím týdnu září 2007, už začaly řeči o tom, že už s financemi něco není v pořádku, ale krize jako taková ještě nebyla. Pamatuji si na klíčové vystoupení jednoho z velkých bankéřů, při zahájení konferenci. On začal slovy: – pánové, sedíme tu všichni a myslím si, že nikdo z nás nechápe, co se děje… Oni skutečně, jako velmi zkušení finančníci a byznysmeni, cítili, že se systémem něco není v pořádku. Ale nedokázali říci ani co není v pořádku, ani co s tím dělat. A systém ujížděl a ujížděl, až do reálného výbuchu v roce 2008. Já si ta slova dodnes pamatuji – jestliže říkali, že nechápou, co se děje – znamenalo to, že krize už začala. A to bylo rok před skutečnou krizí, že se jednom momentě všichni zvedli a šli spěšně telefonovat kvůli jakémusi velkému finančnímu problému. Dalo by se zpětně dohledat, o jaký velký problém šlo, ale není to důležité.

Existuje jeden princip, a tím je princip urychlení, který v těchto věcech funguje. Říkáme-li dnes, že se to může roztáhnout do příštích pěti let, tak máme-li to korigovat podle zkušeností s oním urychlením, tak nám vychází 2-3 roky, ne víc. Vše se děje po exponenciále, kdy se vrší jednotlivé problémy a ty vyvolávají problémy další, atd., a prostor pro řešení se stále zužuje. Máme-li hovořit o nepravděpodobnějším konfliktu, tak tím je iránsko-saudský, a myslím si, že ho Američané rozněcují tím, že na jedné straně pumpují do Saudů zbraně a na druhé straně je ujišťují, že je nikdy nenechají „v loji“. Tady ve studiu se teď všichni rozesmáli… – všecky kolem v tom nechali, a najednou Saudy, žeby ne? Saudy, mimochodem, příliš nepotřebují, na jejich ropě kriticky závislí nejsou – naopak jim na trhu konkurují. Svůj ropný průmysl, samozřejmě, Trump chce vysokými cenami podporovat. Nemyslím si, že by Trump sázel právě na ono vyhrocení se Saudy, nicméně každé zostření situace je pro americké naftaře dobré.

 

*) Dmitrij Bezrukov (1960) – docent diplomatické MGIMO v Moskvě, poradce prezidenta společnosti „Rosněfť“ – býv. plukovník ruské rozvědky (ve výslužbě od r.2010)
**) Šanghajská organizace pro spolupráci (od r. 2001) – členy jsou: Indie, Kazchstán, Kyrgizie, Čína, Pakistán, Rusko, Tadžikistán, Uzbekistán. Pozorovatelé: Afghánistán, Bělorusko, Irán, Mongolsko. Partneři v dialogu: Azerbajdžán, Arménie, Kambodža, Nepál, Turecko, Srí-Lanka. Pus dalších 16 přizvaných zemí a seskupení.

https://www.youtube.com/watch?v=kyJhpyNXHH0&t=2707s

 

Překlad:  1806907

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 reakcí na Donald Trump – jako velký sjednotitel …

  1. Cech napsal:

    Trump potvrdil očekávání, že je „pro-business“, pokud už není „pro-market“, zastavil produkci dalších regulací, které podvazovaly růst. Jeho princip „za jednu novou zruším dvě staré“ je trošku triviální, ale byznys v každém případě snažení jeho administrativy kvituje. Investice privátního sektoru rostou.
    To, co se nejvíc počítá, je růst zaměstnanosti; od loňského ledna do prosince celkově přibylo 1,8 milionu míst. Při srovnání deseti amerických poválečných prezidentů počínaje Eisenhowerem, Trump v celkovém skóre skončil třetí.Trumpova linie, že místo mnohostranných obchodních dohod bude agresivně uplatňovat váhu americké, stále ještě největší ekonomiky v dvoustranných jednáních, přináší nečekaný úspěch.
    Naprosto lehce dostal Kima na kolena a to znamená, že jeho vliv na Čínu bude pro Čímu nepředstavitelný.To co zažívají rusové v malém ohledně Ukrajiny, budou mít číňané ve velkém.Rozmístění křižujících raket a PRO na hranicích ČLR, no a časem přihraniční konflikty s armádou jednotné (Jižní Koreje), prostě něco o čem může informovat RF jak ji to dává zabrat v Gruzii.
    Rádoby porážka IS v Sýrii se díky Trumpovým rasantním úderům proti RF a SAA sala spíše směšnou než reálnou.
    Protože z jeho současného prohlášení, že americká armáda zůstane v severní Sýrii ještě dlouho po porážce džihádistů, protože tam má „strategické zájmy“. Tato slova potvrdil i Talál Silo, mluvčí koalice kurdských a arabských oddílů Syrské demokratické síly (SDF).
    „Budou existovat i další vojenské, hospodářské a politické dohody mezi vedením severních oblastí (Sýrie) a Spojenými státy,“ řekl mluvčí SDF Talál Silo. Proto také US v oblastech severní Sýrie vytvořily sedm vojenských základen včetně letecké základny nedaleko města Ajn al-Arab. „Američané zde mají strategické zájmy a zůstanou zde i po skončení Daeše,“ dodal s odvoláním na dohody s Washingtonem. Je toho celá řada ale pro nás je nejdůležitějši aby EU patlament co nejdříve pochopil Trumpova slova: „Vysvětlil jsem jim, že musíme revidovat mnoho špatných obchodních dohod, které jsme v minulosti uzavřeli.“
    To že je možná a fungující protekcionářská ekonomika i v současnosti to bohužel Dmitrij Bezrukov zřejmě pochopil ale nemohl přiznat.Ty tanečky okolo cla pouze a jen dokazují že jak EU tak i Čína nejsou schopny adekvátní odpovědi, o ekonomice RF se prozatím nejedná, ta je pod Trumpovu rozlišovací schopnost.
    Tož krom představ ekonomů, politiků a poradců se nic nehroutí a jak Trump naprosto názorně předvedl, tak USA nemusí a také nebudou dodržovat mezinárodní dohody,konvence a právo, pokud k tomu nebudou přinuceny no a že je nikdo nemůže do ničeho nutit, tak to je Trumpem verifikováno.

    To se mi líbí

    • Rys Ostrovid napsal:

      Je to naopak. Prvé kolo Trump ťažko prehral, Kim naopak bodoval. Získal stretnutie na najvyššej úrovni výmenou za sľub Trumpovi…že sa dohodnú 🙂

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Naprosto přesně. Prostě Kim není asi takový blbec, jak si kdekdo představuje. Ostatně už to i tady jednou bylo. Asijská politika Sun Tse.

        To se mi líbí

        • LB napsal:

          Na to není třeba ani Sun Tzu. Už otec současného Kima vyvedl před lety Clintona aprílem s nukleární „dohodou“. Rodinka je to pěkně vypráskaná, že jsou blbci si snad nikdo ani nemyslí. Jejich smysl pro přežití sotva může vážně uvažovat o denuklearizaci, zejm. po tom co jim Bolton připomenul Kaddáfího. Bude to zas jen nějaká šaráda

          To se mi líbí

          • Rys Ostrovid napsal:

            Skutočný diplomatický zápas sa viedol o to, čoho ste sa dotkli: od začiatku šlo Američanom o tzv. líbyjský model (ako prvé bezpodmienečné odzbrojenie SK a následne, možno, úľava od sankcií a bezpečnostné záruky). Druhou možnosťou bol „európsky“ model (dohoda s Iránom; niečo za niečo: úľava od sankcií a ekonomická spolupráca výmenou za vzdanie sa jadrového programu). Túto (jedinú skutočnú) bitku prehral Trump pár dní pred tým jeho „buchnutím po stole“, pred tým jeho zrušením samitu. Potom mu Kim oznámil, že počká, kým sa Donald ráči vrátiť ku stolu: americké médiá to komentovali tak, že Trump dal Kimovi nôž na krk. Iná vec je, že vyjednávanie o dohode so SK treba sledovať v kontexte diania okolo dohody s Iránom. V skratke: všetci sa spojili proti Trumpovi. Preto to jeho hulvátstvo a trieskanie do, ehm, twitteru.

            To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Zde velmi dobře i když poněkud tendenčně popsal současné a budoucí vítězství Trumpa nad EU někdejší řecký ministr financí Janis Varufakis :
      https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Chteji-s-nami-vym-dat-Po-poslednich-krocich-USA-nastalo-zdeseni-539693

      To se mi líbí

      • Rys Ostrovid napsal:

        Dal som si tú námahu a prečítal som si napr. ten „prosebný list“ európskych ministrov financií americkému ministerstvu financií spred pár dní. Nech to čítam ako čítam, mne to pripadá ako zdvorilé ultimátum, nemôžem si pomôcť. Ešte mu tam na koniec aj pridali, že je to iba začiatok európskych požiadaviek.

        To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Hrozně se mi líbí ty komentáře, které si interpretují dohodu podle svých přání. Protože denuklearizace podle Kima je něco jiného než podle Dona. Ale je vůbec úspěch, že se sešli a usmívali se.

      To se mi líbí

  2. bob napsal:

    Myslím si, že to všechno (včetně setkání Trump – Kim) je velká komedie v režii Američanů.
    Jsem jeden z posledních, který by fandil Trumpovi (proti Clintnové jsem mu fandil a fandil bych znovu), ale nemyslím si, že je takový, jak je prezentován – tj. nevypočitatelná neřízená střela.
    Naopak to jeho divadlo je podle mě promyšlené, chová se pragmaticky, ví, čeho chce dosáhnout a dosáhne toho.

    Líbí se 1 osoba

    • st.hroch napsal:

      Souhlasím s tím, že je to jen divadlo – a dost douho dopředu chystaný a navičený. Trump npochybně dál posílí (i ím svým spěšným odjezdem z G-7) svoji pozici doma. On totiž skutečně plní svoje předvolební sliby. Nesdílím ale názor, že to celý snoval Trump. Spíš , bez jakýkoli konspirologie, to vidím jako hru někoho třetího. Tperve další vývoj ukáže, čí…

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Zde je možné souhlasit ale jaké to bude mít důsledky pro ČLR, až se Korea pod vedením USA proti ní sjednotí, to myslím obchodníci z ČLR nedomysleli.
        Kim Te-džung :
        „Ke sjednocení severní a jižní Koreje dojde až ve chvíli, kdy k němu budou obě země připraveny, ať to bude trvat jakkoli dlouho. Nikdy nepřijmu jednotnou Koreu pod komunistickým vedením.
        Tím vodítkem jak bude probíhat sjednocení nechť je to, že Severní Korea změnila časové pásmo tak, aby hodiny v obou částech rozděleného Korejského poloostrova ukazovaly stejný čas.
        Tož komu není rady, tomu připadá ústupek v předhození KLDR Trumpavi jako dobrý nápad.
        Uvidíme jak si potom se sjednocenou Koreou ČLR poradí, to buzde zase minimálně 1 000 vážných varování a jinak se konečně NATO dostane přímo na hranice ČLR.Výhodné ovšem je, že budeme konečně moci posílat naše jednotky v rámci aliance i na Korejsko-Čínské hranice.

        To se mi líbí

        • bob napsal:

          A proč by se Asiati nemohli mezi sebou dohodnout. Tj. Čína, Japonsko, Korea + Rusko
          Zeměpisně to vyhovuje. Slušný potenciál ne?
          Jediný, co je blbý, že to výše napsaný si představit dovedu.
          Že by se s někým dohodla EU, to nevím. Nejdřív by se musela dohodnout mezi sebou.
          Ještě k Trumpovi. Kdyby hodil cla na auta, tak se můžeme jít klouzat.

          To se mi líbí

  3. Slim napsal:

    Zdravím kolegy LB a Rysa, ten nás zvlášť dlouho nenavštívil 🙂 Probrali vlastně všechno, co mě napadalo, teď můžeme už jenom vyčkávat na další překvapení, kt. určitě přijdou.

    https://www.respekt.cz/politika/talentovany-clovek-kim-dosahl-sveho-aneb-pusobiva-kapitulace?utm_source=centrumHP&utm_medium=newsfeedbox&utm_term=position-32

    Zajímavá je taky Cechova citace Varoufakise.
    US prezident současně hraje na mnoha šachovnicích a tak se může stát, že je třeba politicky neúspěšný a ekonomicky úspěšný. Var. právem poukazuje na silnou pozici, kterou má vzhledem k funkci dolaru jako rezervní měny. A tak se může stát, že USA projde, co by jiným neprošlo.
    Bylo jasné, že např. snížení daní není slučitelné s udržením zadlužení. Ale pokud dluh hodí za hlavu, může taková politika nějakou dobu fungovat. Čas je důležitý. Když máte kliku odkážete vzniklé problémy svému nástupci. Jako Reagan Bushovi st.

    To se mi líbí

  4. blbíš napsal:

    „Hnutí SPD není z pohledu definice ministerstva vnitra extremistickým subjektem. Vybírá si ale podobná témata jako pravicoví extremisté a nezřídka k nim zaujímá i podobné názory. V některých případech jsou vyjádření představitelů SPD i radikálnější než vyjádření představitelů tradičních pravicově extremistických stran,“ citoval koncem května server Aktuálně.cz původní návrh zprávy vnitra za loňský rok.

    Psát vo ničem bylo vždycky mým snem. Ani ryba ani rak, co kdybysme je třeba potřebovali, Přátelé, za co všechno se dneska vyplácej nemalý mzdy, žejo?

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … asi si myslej, co čtenář, to idiot! = jak kdysi řekl klasik
      … a vono to vypadá, že asi jo, že to furt platí, když se to čte a dokonce se o tom vedou diskuse.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.