Tereza Spencerová, úryvek z rozhovoru


Součástí české politické diskuse je i požadavek našich spojenců z Pobaltí,
abychom k nim vyslali naše vojáky na obranu před Ruskem. Vyslat, nebo
nevyslat, co říkáte? 

To je moje oblíbené bizarní téma. Lotyšsko, které mělo podle dva roky starého sčítání necelé dva miliony obyvatel, od vyhlášení nezávislosti v roce 1991 v důsledku emigrace na Západ ztratilo čtvrtinu všech svých občanů.
OSN tvrdí, že do roku 2050 odjede dalších 22 procent. Estonsko má 1,3 milionu obyvatel a je tak srovnatelné třeba s Prahou, a od roku 1990 ztratilo 13 procent lidí, kteří odjeli na Západ. A Litva je dnes sice nejlidnatější – má skoro 2,9 milionu – ale do roku 2050 ztratí dalších 17 procent a do roku 2100 dalších 34 procent.

I bez výhledových čísel se bavíme aktuálně o celkem asi šesti milionech lidí. A s pokračující emigrací se bude logicky zvyšovat poměrné procento tamních ruských komunit, které v rámci svého postavení „neobčanů“ nikam moc emigrovat nemohou. Možná s výjimkou Ruska. Takže se tu nabízí výhled na to, jak chrabré oddíly NATO brání většinové pobaltské etnické Rusy před hrozbou ruské agrese, což mi připadá vcelku vtipné. Tedy, přinejmenším NATO v tomto případě ve své propagandě prokazuje určitý cit pro montypythonovskou filozofii.

A teď si představte, že Rusko – bez ohledu na veškerá ujišťování generála Pavla a dalších – dodrží slovo a nikdy nezaútočí. Proč by taky mělo útočit na své krajany, ne? Ale oddíly NATO tam budou na útok čekat a čekat… Císař Justinián kdysi vyslal 600 vojáků, aby střežili křesťanský – a mimochodem, dodnes funkční – klášter sv. Kateřiny v horách na Sinaji. A pak na ně on i jeho následovníci zapomněli. A vojáci, kteří vlastně neměli před kým klášter bránit, se nakonec zcela přirozeně smísili s místním obyvatelstvem a dnešní
beduínský klan Gabaléjů v sinajských horách odvozuje svůj původ právě od nich… Zajímavá představa, co všechno se v tom Pobaltí ještě může našim vojákům stát.

Takže ano, vysílejme do Pobaltí vojáky a tanky a letadla a obrňáky. O to větší podivnost z toho nakonec vyleze. Pokud samozřejmě vynecháme tu krajní možnost, že rozpoutají skutečnou válku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy postřehy se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 reakcí na Tereza Spencerová, úryvek z rozhovoru

  1. bob napsal:

    S článkem naprostý souhlas. Já vím, nabízí se, že Rusko bude chtít chránit své krajany.
    Rusko tím, že vstoupily pobaltské republiky do NATO v podstatě prohrálo. Tzn. napadení Pobaltí by znamenalo III.WW a tu jestli si někdo přeje, tak Rusko rozhodně ne. Jsem rád, že u nás (aspoň doufám) jsou Ti, co baští hru na to, že Rusko je strašák a hrozí od něj nebezpečí, v menšině, na rozdíl třeba od Poláků. Ale ta protiruská kampaň je hrozná.

    To se mi líbí

  2. NavajaMM napsal:

    Čo nám to zverejnil pán domáci o spojencoch od klasika Machiavelliho?

    Niccoló Machiavelli – Vladař – 7


    „Jen jedno musí mít moudrý vládce vždycky na paměti: vyhýbat se spojenci silnějšímu, než je sám, pokud to není nezbytně nutné.
    Vítězství bývá hořké, upadne nakonec do jeho područí.

    Každé sebeuvážlivější rozhodnutí je však vždycky spojeno s rizikem. Tak už je ten náš svět zařízen, že v dobré víře vykonáš to, co je v dané situaci nejmoudřejší, abys zažehnal nebezpečí, a vzápětí upadneš do nového, mnohem horšího. Proto uvážlivý muž volí z možných zel to nejmenší.“

    Tak mám pocit, že pobaltské krajiny sa domáhali od západu ústupkov a pozornosti predstieraním strachu z Rusov a nakoniec budú mať aj Rusov, aj okupačnú armádu od NATO, aj migrantov cez kvóty EÚ.
    Ktovie, ako by Machiavelli nazval ten spôsob vlády, ktorý si z možných ziel vyberie všetky?

    Líbí se 1 osoba

  3. Cech napsal:

    V Litvě a Lotyšsku má příští rok působit až 390 českých vojáků jako součást posílené spojenecké vojenské přítomnosti na východní hranici NATO k odstrašení Ruska. Rozhodla o tom nase vláda.
    Naše jednotky v Pobaltí budou fungovat jako „drát“, o který Rusko zakopne.

    V každé ze zemí budet rozmístěno zhruba 1 000 spojeneckých vojáků, kteří se budou po nějaké době střídat. Praporu v Estonsku velí Británie, v Litvě Německo, v Lotyšsku Kanada a v Polsku USA. Do praporů pak přispívají jednotlivé alianční země.

    Velmi užitečný pro NATO se v pobaltí ukázal mobilní komplet elektronického průzkumu a to v provedení 3D.
    Tož zde je na místě spíše pochválit naši vládu, že s předstihem uvolňuje potřebné vojáky a techniku, u které NATO spoléhá na vycvičenost a schopnosti ČA.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.