Tempora mutantur


Latiníci vědí, jak zní celá věta – tempora mutantur et nos mutamur in illis.  Tedy časy se mění a my se měníme s nimi. Každý se mění. Když jsem se poprvé ponořil do blogosféry, byl jsem opravdový zajíček, Neználek i Diviš. Souboje s Rumcajsem, SuPem či Stejskalem byly proti dnešku selankou. Pak jsem se přes vlčí jámy dostal až ke své doméně. Ale pořád to nebylo nic světoborného. Vrcholem byly moje souboje se Slimem o kvalitu televizních rosniček. Ale tempora mutantur a my se opravdu měníme. Ne zcela dobrovolně, spíše pod tlakem událostí. Vzpomínám na doby, kdy jsem patřil mezi obhájce Svazu evropských socialistických republik a viděl v tomto spolku růžovou budoucnost. I tady mi čas ty brýle nějak rozbil.

Byly to krásné časy, kdy jsme diskutovali na téma chemických pokusů ministra Kalouska a doufali, že socdem jej brzy vyžene z laboratoře. Dočkali jsme se. Všichni jsme se dočkali, Kalouskův pád obnovil důvěru v ekonomiku, která nabrala určité růstové tempo. Ale nikdo nečekal, jak Sobotkův kabinet zasáhne svými regulacemi do podnikání a bude se „snažit ten růst zastavit“, aby z něho dostal co nejvíce peněz pro nepotřebné.

Občas jsem byl v poslední době obviňován z toho, že jsem se změnil, že už nejsem ten Bavor, který zahajoval tyto stránky tématy historickými, případně naivně ekonomickými. Ale já opravdu nejsem ten původní Bavor. Nemohu jím být, protože se musím měnit v čase.

Jsem dnes i mnohem drzejší. Od okamžiku, kdy jsem do rodiny svých sdělovacích prostorů přijal Slepici. A začínám sbírat nejen psy kosmonauty (pro méně chápavé  – Lajky), ale i první blokace.

A tak až se jednoho dne neobjeví žádný článek a ani Jarda Godot se mi nebude moci dovolat, budu se jistě nacházet v Českých Budějovicích na adrese Goethova 1. Pak mi věnujte tichou vzpomínku.  A k té vzpomínce jedno upozornění. Buchty nejím, nedělají mi dobře na žaludek. Raději mám štrúdl bez rozinek.

A ještě malý příspěvek k optimalizaci daní: http://bavor.blogspot.cz/2017/05/ceske-firmy-neumeji-odepisovat-naklady.html

Příspěvek byl publikován v rubrice Černá hodinka se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

103 reakcí na Tempora mutantur

  1. K-k,. napsal:

    Jo, dějou se vjecy!

    Není lepší se ponořit do minulosti – byť i poněkud katastrofické? To je úvod k OT: Pane Bavore, máte mejla! 😉

    To se mi líbí

  2. blbíš napsal:

    …si zas tak moc nefanděte, seberou nás všechny!!!

    To se mi líbí

  3. bob napsal:

    Navzdory latiníkům (bezpochyby byli moudří) nepozoruji na sobě, že bych se příliš měnil ( v zásadě). Stejné smýšlení mám o zdejším publiku. Jinak bych sem nechodil.
    Časy se ovšem mění…..

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Stejný názor. Mění se nám hardware, to jo. Ale jinak? Zlé časy? Výmluva!

      Co se určitě poněkud změnilo u mne, je větší frekvence TAKTICKÉ VOLBY. Volit „z lásky“ jde méně.. ale ono to nešlo nikdy, jenom jsme si to třeba tolik neuvědomovali.

      To se mi líbí

  4. NavajaMM napsal:

    Bude to najskôr tak, ako spomenul priateľ Blbíš. Včera mi prešiel cez cestu, nie čierny kocúr, ale biela vrana – lovec konšpirátorov Ján Benčík. To nie je dobré znamenie.

    To se mi líbí

  5. Bavor V. napsal:

    Ne, mne zavřou do blázince, protože to nemůže jinak končit. Teď jsem zaslechl ve zprávách, že se otvírá nový program pro budoucí učitele. Budou chodit na praxi do běžných škol. To snad není pravda. O hodinu dříve zase reportáž o tom, že jsme zrušili povinnou desetiletou docházku a tím nám mohou odcházet na pracák žáci hned z devítky, když dříve museli aspoň dva roky ještě něco studovat (byly na to dvouleté učební obory). A to bychom měli obnovit.

    To se mi líbí

  6. Hudec napsal:

    Když tě zavřou, vzroste ti šance na úspěšnou prezidentskou kandidaturu.
    Snaž se hledat pozitiva!

    To se mi líbí

  7. Alena Z. napsal:

    No jo,to jsme si, pane Bavore, nemysleli, že to ještě jednou zažijeme!? 🙂
    A teď napíšu něco off topic – doufám, že pan Kchodl na zdejší útulnu nezanevřel kvůli jednomu hloupému útoku jiného diskutéra. Moc by mi jeho příspěvky chyběly, přináší mi vždycky trochu naděje, hlavně když se ve světě haraší zbraněmi a vše vypadá beznadějně… tak to uvádí na pravou míru, vše má podložené fakty a znalostí problematiky. Prosím, pište dál! 🙂

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Nemysleli jsme si věcí…

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      to bohužel, Zdeno, už nepůjde, toho už zřejmě zavřeli, prej zabezpečoval Sobotkovi na Vládě mailovou poštu a nastavil mu zlomyslně zabezpečovací heslo na 1234!

      To se mi líbí

    • Berkowitz napsal:

      Nemám humanitní vzdělání, jen 2 x průmku. Mi pan Kchodl vždy vlévá do žil naději, že i u nás jsou velmi chytří lidé, kteří se rekrutují z „ajťáků“ a nikoliv z politologů, kterými jest zasviněn mainstream. Ještě mám rád jeho znalost vojenské technologie, možná proto, že mne vojenská služba minula.

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Přidejte se do vznikajícího kchodlova gangu, který ještě nemá jméno.
        Možná by mohlo být flexibilní a stále se vyvíjet.
        Původně „Gang jednoho“, se mnou „Gang dvou“, s vámi „Gang tří“….
        Možná by nám Slim (ten se ale nejspíš nepřidá) mohl vymyslet nějaký algoritmus, trochu složitější, ne jen úplně pitomou obyčejnou číselnou řadu. Aby to kryptoanalytiky trochu potrápilo a dalo Jandovi šanci k nějakým odborným politologickým úvahám.
        Něco za ty prachy dělat musí, ne jen si honit péro někde před kamerou (proboha – ne Slim, Janda – to dá rozum 🙂 ).
        P.S.: Vy to nevíte, ale Slim je samá baba (po moravsku). Podle jakého algoritmu je přebírá, to zatím neprozradil. A že se snažím to z něj dostat….

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          A Ramštajn se bude dívat, nebo co? Na Libušíně podepsal novou petici sdružení LEX a dostal odznáček. To je závazný.

          To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Ak ma vezmete, tak vám pomôžem s tým kódom. Niečo som sa poučil od toho experta na Voynichov rukopis, tak to by v tom bol čert, aby sme aj my nezamestnali všetky tajné služby na niekoľko desaťročí.

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Tak do toho jdu. Mám dostatek negativních zkušeností s StB i následujícím Grosstapem. A že se to jmenuje BiS? Žádnej faktickej rozdíl jsem nezaznamenal. Stejný chování, stejný postupy, částečně i stejný lidi. Tak do nich.
            Zdravím důstojníka, co to tu šmíruje dneska.

            To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        …hlavně, že jste ji na podruhý udělal, né? Z toho si nic nedělejte, já jsem v minulým století dělal na technice takovou dost kuriózní zkoušku tuším z nějakýho dělnickýho hnutí (tak nějak se to jmenovalo) až snad na po stý, protože zkoušející byla na hezký chlapy a to já rozhodně byl/jsem. Takových hezounů sme tam vlastně byli téměř všici a ani jednomu nechtěla dát. Vždycky ty zkoušky začínaly stejně, kdy někomu z nás se Dáša v ten den tak zalíbila, že to nevydržel a prohodil: „ta Dáše je dneska tak pěkná, to by v tom byl čert, abych ji konečně nedostal …“, … no nedostal, nekecám, vona fakt i mezi čtyřma vočima v tom malým kabinetě mlela furt vo tom hnutí až jsme to museli vzdát a každej z nás se naučil nějakou kapitolu z tý záhadný vědy a tu jsme tý krávě nakonec vodříkali nazpaměť.

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Skriptá z robotníckeho hnutia, to bola spoľahlivá antikoncepcia. Treba ich otvoriť na ľubovoľnej strane a potom ich dievčina drží medzi kolenami tak, aby sa nezavreli…

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            jo

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              to měla bejt tedy otázka, příteli, nikoliv souhlas!
              …protože ty kolena bych si snad ještě pamatoval! Já si dokonce myslím, že za nás to robotnícke hnutia snad ani skripta nemělo (kromě tý přednášející Dáši, ale já na ni nechodil, zas tolik se mi nelíbila), protože jsem si tu kapitolu znechuceně musel vopisoval v knihovně z takových těch komiksů co tam mají v tý červený kůži za sebou naskládaný v regálech pod římskejma číslicema I., II., III. … atd. a myslím, že tomu říkají sebraný spisy, nebo tak nějak?

              To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                No skriptá to zrovna byť nemusia, rovnako funkčné je hocičo, čo dámu núti držať kolená tesne jedno vedľa druhého.
                Vy ste to mali o hodne lepšie ako my, nás to učil taký starší chlap. Natoľko nezaujímavý, že si teraz neviem ani približne vybaviť, ako vyzeral.
                O dosť zaujímavejší ľudia nás učili vo vyšších ročníkoch filozofiu. Mne dal jeden mladík na skúške dokázať, že subjektívny idealizmus sa mýli v popise reality. Trápil som sa hodinu, bolo mi trápne (a ani som spamäti nevedel) odrapkávať poučky, tak som to skúšal logicky a skončil som na tom, že s tým idealizmom neviem pohnúť. Už som sa zmieril s tým, že ma vyhodí, ale skúšajúci bol veľmi spokojný a dostal som jedničku.

                To se mi líbí

  8. jaa napsal:

    Nevím sice, co se tu semlelo , jak začal rambajs kvůli Pilnému, tak jsem brala kramle. a nemám sílu to hledat ale: A taky hledala o něm informace – tedy fakta a ne ty co nám překládají presstituti. No a zjistila jsem, že:
    Tak tedy – je to náš vrstevník/ročník 44/ – alespoň většiny z nás. Není to bejvalej disident, celej život pracoval a vychovával děti jako mnozí z nás.Do politiky se nepletl – jako mnozí z nás. PO 90tém, jako mnozí z nás se dal na podnikání a vypracoval se díky svým znalostem a pracovitosti /asi nebyl slabý když jej brali Sofťáci. a další. No neflákal se, neumím a ani nechci hodnotit jeho znalosti , ale vycházím z toho, že amíci a podobné ?společnosti? měli a mají stále ten zvyk, vyzobávat z různých států ty hrozinky a mandle. I když v tomto století tak trochu pendloval – nemusí to být na škodu.
    No a tomu jeho tvrzení o důchodech. Bohužel má zase pravdu. Uvažujte,.
    Většina z nás pracovala celý život, ti co studovali nastoupili do pracovního procesu a tím i plateb do SPo fous později. Pokud dobře pamatuji – tak nejdelší studium 5ti leté měli doktoři. Jinak v průměru 4 – což znamená že -/+ od 22ti , vyučení od 18ti – začali přispívat a povinně automaticky celý život. S platem podle umu a snahy něco dělat. – mnohdy jen pomalé zvyšování. Naproti tomu dnešní mladí „studují“ ledacos a ledasjak, povětšinou až do vyčerpání limitu 26 let, a pak dělají ledacos. Jen málokdo to co vystudoval. Mno a i když sice peníze „vydělávaji“ a docela jim to stačí, silně pochybuji že z těch netových a podobných výdělků a brigad, platí sociální pojištění. Občasné brigády jim pokud nemají nějakou obezličkou výjimku – moc základ nezvýší. Navíc Oni jsou přece mladí a do důchodu daleko…… .
    Onehdy jsem potkala odnaproti z paneláku paní ani nevím jak se jmenuje.. prý dělá něco na netu a tak jsem se jí ptala, jen tak mezi řečí – jak to má se platbouSP – podívala se na mne jako na čerstvě vyoranou myš. Čímž si mYslím, že….A zrovnat tak i jiní.
    No a vzhledem k tomu jak se vypočítává, výše důchodu – joj… jaký pak asi bude mít základ na výpočet. Kolikpak to asi bude dělat.
    Takže počítám, jak nás – těch co povinně platili bude postupem času ubývat, tak se budou snižovat i náklady na důchody. Pro ty nynější – podle přiznaných příjmů – nebude moc potřeba.Těch pár, co jsou v normálním zaměstnání a platí průběžně – jak tak koukám koldokola moc není. Brigádníci z Ukrajiny a odjinud… hmm. Zbudou akorát nároky těch jistých spoluobčanů. – no a mraky vystudovavších – co se ani v oboru neudrží a mraky ví bůh jak placených aktivistů _ vážně si myslíte že platěj SP? Já tomu moc nevěřím.. Hmm a pak by stačilo, aby se doba studií uznávala pouze u těch co zůstali v oboru, jináč zavináč – jsou v kelu. .A až utratí peníze a majetek který nashromáždili rodiče s prarodiči – teprve poznají zač je v Parudbicích perník. hmm…A MPSV bude moci značně zeštíhlet.KOlik pak toho zůstane.
    No moc se mi to sem nechtělo dávat, ale kamenujte mne jestli nemám pravdu – klidně, já jsem splachovací. 🙂

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Nejdelší studium měli vždycky kněží. 6 let.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        NJN, to jsem nevěděla, ale chápu to zvládnout vedle biblí i marxák a sakumprásk a důkladně- .. na to ten rok navíc bylo potreba.
        Kdysi ás jeden poučoval – že marxák je důležitější než bible. Že oponenty je nutno znát důkladně… tož nevím

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Souhlasím. Nevíte ani hovno.

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Pravdu máte tak napůl. Díky jeho přesvědčování a zatížení rodinnou anamnézou, si z marxáku ze střední pamatuji dost málo – snad ekonomii, zato mne taknějak podpíchl abych se o ty otázky víry či náboženství a jeho působení zajímala kapánek víc. A nemyslím tím memorování kázání ale taknějak komplexně.

            To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Zřejmě to nestihl dotáhnout do konce.

              To se mi líbí

              • jaa napsal:

                Upřímně – neměl šanci. Nevěděl, že jsme parta, postarších studentů, kterým se po 67 podařilo dostat na večerní při zaměstnání a jednou týdně jsme si dovolili udělat pardnm z povinností a šli do takové malé hospůdky, na jedno a na pokec. To víte „revoluční roky“ a on tenprevít se na nás přilepil a už tam na nás čekal“ aby nám držel stůl“. Holt měl smůlu – změnili jsme lokál. jo byly to krásné roky.

                To se mi líbí

              • tata napsal:

                Proč VY,, svatí,, mate takovou zatatost je to naprosto odpuzujicí a kontraproduktivní……plné usta dobraa skutek utek

                To se mi líbí

              • jaa napsal:

                Tato, klídek – znáte přece – podle sebe soudím tebe…

                To se mi líbí

      • brtnikvbrlohu napsal:

        Omyl – nejdelší bylo odjakživa studium medicíny – 6 let plus atestace = minimálně 8 let.

        To se mi líbí

    • Laco G. Mlynář napsal:

      Tak, tak.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        takže tak tak?

        už penzi pobírate?

        jestliže ano,tak stejná otázka jako pro paní jaa.

        v kolika letech jste šel do důchodu?
        kolik let jste měl v té době odpracováno?

        To se mi líbí

        • Laco G. Mlynář napsal:

          Čtenáři, stále pracuji, i když už 4 roky pobírám důchod. Když mi jej přiznali, měl jsem včetně základní vojenské služby uznáno 45 let odpracovaných.
          O co Vám jde?

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            jde mi pouze o to aby mi bylo odpovězeno na dvě jednoduché otázky

            v kolika letech jste šel do důchodu?
            kolik let jste měl v té době odpracováno?

            na jednu se vám už podařilo odpovědět,narozdíl od pana Bavora,který mi neodpověděl ani na jednu.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              A neodpovím, protože vám do toho nic není. A už přestaňte spinovat.

              To se mi líbí

            • Laco G. Mlynář napsal:

              Jak správně napsal pan Bavor, nic Vás do toho není, ale aby měla Vaše dušička klid, šel jsem do důchodu v 64 letech. Stačí?
              Již 4 roky pracuji jako důchodce, budu-li na tom zdravotně asi jako dnes, tak doufám, že mne ještě 5 let bude práce bavit.

              To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                stačí,díky

                a dopřejte to alespoň těm dnešním zaměstnancům,dopřejte to alespoň těm co začali dělat už v 18letech manuálně ať mohou jít v těch 65letech a neobhajujte Pilného nápady.
                jako senioři potom u těch dnešních mladých budete více oceňováni.

                protože 18let + 45vašich odpracovaných – ty2roky ZVS = 61let

                To se mi líbí

              • Laco G. Mlynář napsal:

                Ne, počítáte špatně 19 + 45 = 64 + 4 = 68 .
                Ještě bych rád tak + 5 let pracoval, ale možná to bude jinak, rozhodující je zdraví.
                Mlaďochům rád dopřeji cokoliv a rád jim pomůžu, když vidím, že se snaží. Mám jich v práci, těch 25-30 letých, kolem sebe 5 a je s nimi legrace.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                Laco,
                spočítal jsem to dobře.
                vy si počítáte svoje léta,já ale spočítal zaměstance XY,který dnes nastoupí do výroby anebo do služeb v 18letech.

                a nechtějte mi namluvit,stejně jako paní jaa,že dnes nastoupit do práce,třeba do kauflandu je stejná pohádka jako ta v seriálu Žena za pultem.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Koukám, že vy se z toho důchodu poserete. Už tu plevelíte druhý článek.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                jaký článek plevelím nevím,jsem v článku kde je meritum věci že jste se změnil,toto jsem vám říkal už před dávnější dobou.
                důchody sem přenesla paní jaa,no a protože i uvedla že Pilný má zase PRAVDU,tak se tedy ptám,abych se zorientoval v tom,proč existuje určité procento dnešních penzistů kteří nevidí problém v tom nechat zaměstnance v té práci snad i zemřít,a proč souhlasí s tím,že zákonný nárok na odchod do penze by snad už ani neměl existovat.

                jestli mám vysmahnout stačí mi to říct,vy jste šéf.

                To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Není co tajit – v 65 a vzhledem k tomu že jsem nastupovala do procesu – bez měsíce v 15ti, včetně živnostenčení – tak si to spočítejte.

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            MOžná bych ani nesončila, ale v té době dělali/vylepšovali – tolik věcí v účetnictví a daních – a zcela nelogicky, že to bylo až neúnosné.

            To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      v kolika letech jste šla do důchodu?
      a kolik let jste měla v té době odpracováno?

      já má momentálně naději že půjdu v 65letech,díky tomu že ČSSD prosadila prozatím ten strop,snížil se mi odchod o 4měsíce.

      nevydělal jsem na tom ušetřené roky ale souhlasím s tím.

      vy jste snad souhlasila s tím jak to nastavila bývalá vláda?
      že by ročník 2008 šel do důchodu v 72letech?

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        jistě, uvědomte si, že většina těch mlamojů si těch 7 let vybrala předem a velká většina nemá šanci odpracovat to co my. Navíc i styl práce se změnil. Takže nejsou tak opotřebovaní. Nesmíte je brát ze svého hlediska nebo lépe ze svých zkušeností, ale z faktu jak moc se výrobní – ať už v jakémkoliv oboru – proces změnil. Nebudou-li si nadmíru „užívat“ nebudou tak opoatřebovaní jako my.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          nedělejte si,snažně vás prosím,z dnešních zaměstnanců legraci.
          legraci výrokem,že dnešní zaměstnanci nejsou po stejných odpracovaných letech tak opotřebovaní jako jste byli vy všichni co jste dělali dříve.
          je to totiž přesný opak toho co jste uvedla.

          zaměstnanci co dnes,26.května 2017,skončí s manuální prací nepomyslí na přivýdělek k důchodu ani omylem,protože jsou vyšťavení až do morku kosti.
          vždyť jsem to uvedl již před několika dny,v diskuzi kterou jste nečetla.

          To se mi líbí

        • Divoženka napsal:

          Nechci být pichlavá, ale ti mlamoji si sice vybrali těch 7 let na studium (nebo flákání, to záleží na pohledu) , ale financovali to jejich rodiče a ne stát. Do 26 nemají na nic nárok, vše je na rodičích, dokonce i když jsou evidováni na ÚP, tam jejim uhrazeno státem jen ZP….

          To se mi líbí

        • tata napsal:

          jaa napsal:
          26.5.2017 (09:04)
          Tady bych s VÁMI nemohl souhlasit ……..sem tady asi z mála co je obyčejnej dělnas,skončil jsem před 3 roky.Oproti jiným jsem prošel strašně moc kolektivů pracovišt a i na dělnase zemí.
          Podle mých poznatků se naprosto mylíte ……aspon teda co jsem prošel já.Za komunistů nebyl takový stres daleko vice se tolerovalo flákaní,podle mě se i vice lidi podražejí.Dřive nebyli takové možnosti rustu,ani jak ty penize zužitkovat……..ta moc žlutáků je strašná.Nevým jak mezi kancelářskými,ale dnes bych se sadil že lidé se opotřebovavají mnohem vice jak fizicky tak psychicky.MNOHDY samozřejmě aby se měli stejně jako soused.Oni ty možnosti jsou někdy kontraproduktivní.TŘEBA já v dětství jsem se koupal jednou za tyden v plechové vaně,dnes by to bylo hrozné.CIVILIZACE nepřináší vždy jen plusy,nák stále chcete vic a to něco stojí……..rozhodně štěstí to nepřinese vždy.

          To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Nevím ale Ďábel je zakopán většinou v detailu.
      To že se velmi často ten detail přehlédne, je standardní působení přírodního zákona, který nazývám zákonem přírodního svin**va.
      Pracujme chytřeji protože jsme OBČANÉ.CZ.
      Alternativa, Demokracie, Klub angažovaných nestraníků, Občané.cz, Nezávislí starostové.
      Jako zastánce neoliberalizmu a spoluzakladatel Českého konzervatismu jeho názory jsou pouze zrcadlem jeho celoživotního postoje.
      Pokud se začteme do příslušného stranického tisku tj. Občanské noviny tak zjistíme že pan Ivan je „krypto“ zelený Janečkův mužík v provedení Bureš.
      http://www.sinagl.cz/postrehy-a-komentare/38-obcanske-noviny.html
      No a najednou jeho vyjádření o průběžáku je nejen naprosto shodné s Dr. Ing. Jaromírem Drábkem z Jablonce n/N ale i ta vazba přes HK tady je.
      Bezesporu oba dva jsou vzornými tatínky kde jeden vychovával 4_ři děti a druhý 2 děti a oba se snaží pro své děti o to nejlepší a to je ta likvidace průběžáku.

      To se mi líbí

  9. vonrammstein napsal:

    Neserte mě, můj pane. Už jsem toho taky prošel dost, než jsem zakotvil tady. A stejně jako Vy jsem leckde odkotvil, když to šlo do hoven.
    Já už taky nejsem ten původní ramštajn, co si myslel, že s kš nebo tatou se dá skutečně věcně diskutovat. Všichni se v čase měníme a vyvíjíme. Změna není žádná chyba. Byl to tuším Tolstoj, kdo řekl něco jako “ Člověk, který nemění své názory, má raději sebe než pravdu“.
    Takže sklopte hledí a dřevec a kurva fungujte, nebo Vám do těch Strkanic přijedu nakopat prdel.

    To se mi líbí

  10. Hudec napsal:

    Pardon, přeskočím z jiného vlákna sem, aby to nezapadlo.

    Až teď jsem zaregistroval spor mezi kchodlem a Lacem G., resp. obráceně. Na téma pilný Ivan.
    Měl jsem loni možnost se s ním seznámit, neb u mého klienta zasedal jím vedený Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny.
    Šlo o to, že obecně významnou a prospěšnou stavbu zdržují a prodražují aktivisté z opačného konce republiky nikoliv z důvodů věcných, ale procesních. Pokud se někdo dopustil procesních chyb, bylo to prokazatelně stát, a nikoliv můj klient. Problémy ale poškozují mého klienta, mj. finančně v řádu desítek až stovek miliónů korun.
    Výsledek zasedání byl ten, že Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny v tom nemůže nic dělat (necituji doslova, ale obsahově řekl p. Pilný přesně to). Odpovědí na otázku, kdo s tím tedy může něco dělat, kdo může věčným obstrukcím (o nic jiného se nejedná) zamezit, bylo pokrčení rameny.
    Vkládat tedy do Ivana Pilného naděje jakéhokoliv druhu jest zcela marné, myslím si.

    Na rozdíl od mnohých jsem ten inkriminovaný článek/rozhovor s ním v Právu četl v den, kdy vyšel. Nebylo to nic jiného, než naprosto realistické popisování budoucnosti, viděno očima „kapitalistického pohůnka“, u něhož je přání otcem myšlenky. Já jsem celou pasáž o důchodcích pochopil tak, že důchodci nebudou muset pracovat (ze zákona), ale vlastně jim nic jiného nezbude…

    Takže se mi jeví paradoxní, kterak celkem vyhraněný levičák Laco G. se toho člověka zastává, zatímco člověk spíše napravo (a asi celkem slušně situovaný, myslím si), kchodl, má názor na něj spíše negativní.

    Nemám problém se sejít s plzeňským poslancem ANO Pavlem Šrámkem, s jejich poslancem Zdeňkem Soukupem (právě dnes jsem s ním komunikoval v jedné věci, která zaujala Lexe – a mě taky), nemám problém komunikovat s europoslancem za KSČM MUDr.Maštálkou, a aktuálně nejvýše postaveným socanem, s nímž se tutam vidím, je Milan Chovanec. Atd. Se všemi těmito bych si klidně dal pivo. S panem Pilným bych na pivo nešel.
    Pravda – on se mnou nejspíš taky ne, neb jsem pod hranicí jeho vnímání. Laco – vy nepochybně také, nedělejte si iluze.

    To se mi líbí

    • Alena Z. napsal:

      Podle mne jsou reakce ad hominem zbytečné, pokud jsou vedeny ve zlém.
      „Gangu“ důchodců, do kterého bych se též ráda zapojila (mohla bych se třebas starat o zásobování nebo vařit týmu po akci kafe, střílet umím taky 🙂 ) a podobných zábaviček se to netýká :-).

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Zkoukněte sérii „Bad Ass“ jedna až tři 🙂

        To se mi líbí

      • vittta napsal:

        No, byl to mírně řečeno humus.
        Ten útok byl zajímavý především tím, že byl veden „z ničeho nic“, na pozadí jakési až dlouhodobé nenávisti.
        To jsem čuměl i já, známý hulvát.
        Jinak, já tam také hlásím, do toho gangu.

        To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Dost dobrej text.
      Na mě ten Pilný také tak působí….a to jsem ho viděl a „slyšel“ poprvé.
      Myslí si, že se zapíše do dějin jako Rašín.
      Nebo spíše možná jako Thatcherová.
      Obávám se ale, že se vidí moc vysoko.
      Kde oni ho vlastně vyhrabali, a kdo jsou to ti „oni“?
      Ten chlap o něčem, či možná o někom vypovídá.
      O Babišovi-i o Sobotkovi….

      To se mi líbí

    • Laco G. Mlynář napsal:

      Pane Hudec, popsal jste stav docela dobře, až na toho levičáka. Z Vašich předchozích příspěvků soudím, že se ve Vámi popisovaném případě jednalo o plzeňskou spalovnu, možná ne, ale to je jedno. On Pilný i v tomto případě, když krčil rameny, měl pravdu. Ostatně od nás pod Řípem známe stejnou story o dostavbě D8. 80 km, 40 let a několik málo škůdců, kteří stavbu neustále prodlužovali. Nyní je v senátu novela stavebního zákona, která říká, že ti exoti z druhého konce republiky nebudou mít nárok, žádná nekonečná soudní řízení, jednou a dost.
      Jenže Senát to už zase bourá.
      Pilný je pragmatik, opravdu, velmi mi jeho způsob myšlení konvenuje. Ví, že sám, ba ani jeho strana, dokud nebudou mít nad 50% v Parlamentu s tímhle právním zmetkem (a s řadou dalších) nic nenadělají.
      Už asi deset let se zabývám statistikami srovnávajícími výkonnost oněch 194 států členů OSN. Za posledních 100 let se Česko propadlo na loňské 45. místo z 28. ještě v posledním roce Gustáva Husáka (HDP na obyvatele). Ale jsou tu další ukazatele a většinou jenom v mezinárodním srovnání ukazují na náš permanentní úpadek. Mnozí v Parlamentu tvrdí, že jsme se nikdy neměli tak dobře jako nyní, protože mají klapky na očích, které jim umožňují vidět z Řípu jen k hranicím Čech a Moravy.
      Prostě jen pragmatismus, vzdělanost a pilná práce (včetně důchodců). Fantazírování, překrucování a politická korektnost tento stát nespasí.

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Levičákem jsem se vás nechtěl dotknout, u mě termíny pravičák/levičák nenesou žádnou negativní konotaci, prostě se jen snažím si nějak lidi zařadit, rozdělit na dvě poloviny, abych se lépe orientoval.
        Pokud jsem se u vás zmýlil (což je klidně možné), omlouvám se podruhé. Ale za pravičáka si vás označit nedovolím, to mi nějak nejde přes pysky.
        Možná eklektik? Pak vítejte do klubu.
        S vaším popisem české reality se v podstatě ztotožňuji, jen si nemyslím, že nám ji Bureš nějak spasí, spíše naopak.
        Co by ji snad spasit mohlo, to bych sám rád věděl, ovšem na spásy obecně vůbec věřím pramálo.

        To se mi líbí

        • Laco G. Mlynář napsal:

          Napsal jsem co může obrátit náš permanentní stoletý úpadek, pragmatismus, vzdělanost a pilná práce (včetně důchodců).
          Neurazil jste mne tím levičákem, je to pro mne vyčichlá nálepka.
          Eklektik? Ano, nevymýšlím nic nového, jsem jen následníkem mých duchovních vůdců.
          To Marek Benda v tom zařazování má jasněji než Vy. Kdysi napsal, že když si neví rady jak hlasovat v Parlamentu, vždy se podívá, jak hlasují komunisté a je vymalováno.
          To je brilantní intelekt!

          To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Nuž, mně nastává nárok na starobní důchod letos. Nepochybně si ho nechám vyplácet. Zda budu pracovat dál, to záleží na řadě okolností:
            – bude mě vůbec ještě někdo chtít? Trávu sekat nehodlám.
            – budu toho ještě schopen? Neduhy zatím nejsou (s výjimkou trochy toho cukru a cholesterolu), ale však ony přijdou, když se toho dožiju.
            – bude se mi chtít? Ztrhat se nehodlám.
            S přibývajícími roky pociťuji k práci stále silnější nechuť a nejsem si jist, zda jsem v tom výjimkou. Spíš tak počítám, s představou ideálního stavu, že bych to tak za dva roky zabalil a užíval si vytvořených rezerv. Ovšem bohové se nejvíc baví, když sledují naše plány do budoucna.

            Když to tak sleduji kolem sebe, myslím, že s tím pragmatismem to může klapnout (snad), ale s tou vzdělaností a pilnou prací….. nu, optimista bývá jen špatně informovaným pesimistou, že?

            To se mi líbí

            • Laco G. Mlynář napsal:

              Já jsem spíš pesimista, když vidím zejména mladou generaci, většinově se ukájející v zážitcích. Češi jsou sice něco jako slovanští Němci, ale jen osamcaď posamcaď. I když jednou mi jeden Rumun řekl, Vás okupovali Němci, ale co jsme se my mohli naučit od Turků? Tak alespoň tak.

              To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Podle mě byste se ho neměl pokoušet napodobit, Laco.
            Toho Bendu.
            Jedna věc je teorie, a druhá praxe.
            Naši předkové se skládali na zlatý poklad, aby ho banda zkurvených zlodějů a hlupáků k tomu prošustrovala a nebylo z toho nic.
            Jinými slovy, pro koho by měli důchodci makat?
            Co je to dneska vzdělanost?
            My máme před sebou jiné výzvy, než obracet náš „stoletý úpadek“….
            Ten stoletý úpadek svědčí o tom, že jste příznivcem RU monarchie, nechci rovnou tvrdit vlastizrádce, i když to mám na jazyku, ale není slušné to použít, dokud není váš názor definovaný úplně jasně, a ptát se na to nebudu, protože mi to přijde též neslušné.
            Žádný stoletý úpadek není.
            Je úpadek 25 letý, před tím byl úpadek 42 let, ale těžko říci, jestli to byl skutečně za těch komunistů úpadek (vysoká vzdělanost dělnictva a vysoká kvalifikovanost) a jestli se naprosto dementním politikům opravdu povedlo nás „upadat“ těch 25 let.
            Mě připadá, že pravý úpadek začíná až nyní.
            Jste statistik…no, já také čumím na každou střechu, jak je udělaná.
            To je taková profesionální deformace, statistika není realita a na výstupu může být pouze to, co je na vstupu, což může být problém.
            Naše výzvy do blízké budoucnosti je zachovat republiku a náš národ jako takový.
            Pak se můžeme zabývat jinými úpadky.
            Věřím ale tomu, že je to jen perioda, obvyklá ve vývoji každého národaa státu, a my už se tady motáme 1200 let (a víc), a to není žádná prdel v tomto prostoru.
            Vydržíme i nyní!

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Vittto, máte svým způsobem pravdu. Už jsme tady více než těch 1200 roků a prožili jsme tu (jako národ samozřejmě) spoustu různých úpadků. V historii se můžeme dočíst o mnoha dobách, kde se naši předkové vzhlíželi v cizině aby se vždy pokorně vrátili zpět. Ale problém je v tom, že právě my prožíváme tu úpadkovou dobu a ne tu povznášející.
              A na dotaz, pro koho by ti důchodci měli dělat? No pokud chtějí, tak přece pro sebe, protože je to baví. Není každý ten typ, aby si sedl na lavičku a klábosil s vrstevníky o počasí a bolavých kloubech. A není důvod bránit tomu, kdo chce něco dělat, aby dělat mohl.

              To se mi líbí

              • Laco G. Mlynář napsal:

                Tak, přesně a ještě dodám, že když si úpadek spousta lidí odmítá vůbec připustit, není to dobře. Nakonec je to o mezistátní soutěži o zdroje. Kdo prohraje, skončí jako tamty Haity. Kdo vyhraje, …..

                To se mi líbí

  11. cobolik pacholik napsal:

    ze sa kazdy meni,okrem starej krabice ten stale pekny jak lenin zivy,myslim po stranke fyziologickej to prebohova vec a paci sa mi,bo vidim jak sa mi pokozka huzve, na cele mam brazdy ,ze premysl orac ,take nerobil,jak slabsie vidim,jak nedoslychavam,jak sa rychle zadycham,jak mi z vaska ubyva,ze si chciju na boty to prebohovo sa mi paci,bo to zakon nad zakony,ale ze sa clovek meni na mysleni,to len hore ide rokamy, a meni sa to k lepsiemu,pokial nepride demencia,zabudanie a zalezi od jedinca,bo ja sluchal starych buranov jak male hovno a dnes viem,ze mali pravdu,cisto myslim ludske obycajne myslenie a nie nejake politicke,bo politicke myslenie,to obycajna ojebavacka,bo toto ,keby preslo do ludskej praxe,to by sa ten svet zosypal a tota ulica to ked dobre dedukujem,to tam muzem,kde sa vystavuje v drevenom spacaku a potom pusta s dymom,ci zakope,toto tiez barz dobre,bo v metre v praglu pisalo,mladsi uvolnete mista starsim a pod tym fixou dopisane na hrbitove 35 rokov toto pamatam,bo z prachu sme a v prach sa obratime bez vsetkych tych reciciek a polemik dojeden.

    To se mi líbí

  12. cobolik pacholik napsal:

    ja tak citam a kukam na dristacky okolo toho,potom citam clanok a tak dookola,AFB,co si drista o STB,kchodl sa vadil ja nezaregistroval,sleduju to tu?bo sa slechta urobil vostrej hoch,pre kchodla sa konci?slechta je tazko chory,bo hudacek sa nedovola ani na lamparen,pripadam si,nie pripadam,mam dlhe vedenie,alebo si neviem poskladat,bo mi pripada napisane a dristane jak v navajo cod,tych indianov poznam pijaci jak ja,bo som s nimi pil,ale tu so svojimi pri ohniku sedim odjakziva a nemam sajnu,ktora bije,prosim objasnit polopaticky bo som vypadol z leteckeho koridoru…asi…

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Jo, nejspíš sledujou.

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      klídek, čobole, nic se neděje, sežrali jenom něco zkaženýho, voni si ublinknou a zas budou v cajku. Vždyť to znáš. Šlechta se furt bojí kriminálu a nechce jíst rozinky, hudec závidí Slimovi a nejraději by viděl Bavora v kriminálu jako presidenta, ale netuší, že do tý doby nám ho zabijou vittta s čtenářem, Kchodl by furt chtěl založit nějakou sektu a neví jakou, tak uraženě někde chlastá sekt či portugala s Rosťou, Lacovi se začal líbit nějakej chlápek od Microsoftu, Navaja by nás nejraději všechny zakódoval, protože uviděl nějaký znamení, prej bílou vránu, jaa si po večerní universitě našla jinou hospodu, Alena se svojí Zdenou chtějí mermomocí všem vařit kafe, K-k má nevyřízený něco z minulosti a chce se z toho utopit, Berkowitz je rád, že zvládl napodruhý průmku, ale lituje, že není humanista, šermíř jenom nadává a zdraví všechny StBáky, tata hladí bobříka, kočka seká zatím dobrotu, oh nechce s nikým mluvit, strejda vyzývavě mlčí, hroch si klidně překládá svojí ruštinu, Kamil se bojí hadru, ale nejraději je za psa a všem ostatním je to úplně jedno, no a já jsem z toho všeho docela už unavenej, tak pudu spát. Prostě standardní klídek tu panuje. Jo a ještě před pár dny nám oznámil Vlk, že na všechny sere a uraženě si povídá s nějakým Slovákem jenom přes rádio. No a to asi tak budou v kostce události za poslední dva dny. Jdi klidně spát, koridor nevohrožen, Kim nevypálí do zejtra žádnou raketu a žádnej vzdušnej koridor ohroženej tedy nebude, turbulence budou, ale Ty to zvládneš. Ahoj a klidný sny.

      To se mi líbí

  13. čtenář napsal:

    a ptám se všech přítomných.

    pane Bavore můžete začít,v kolika letech a kolik let.

    doufám že se nenajde ani jeden místní senior který mi neodpoví anebo mi odpoví že pracoval celý život.

    od těch co pracovali celý život logicky nemohu očekávat žádnou odpověď.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Opět sice blbá a s tématem nesouvisející otázka, ale zkusím odpovědět. Dělám nepřetržitě od 19ti let, protože na rozdíl od zde mnohých jsem se na VŠ nedostal (i politické důvody). V důchodu jsem a stále dělám. Takže pracuji celý svůj produktivní život. Spokojen?

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Som ešte pár rokov pred dôchodkovým vekom a vôbec neplánujem prestať pracovať. Som živnostník a tak nebudem musieť riešiť stav, keď by ma kvôli veku prepustil zamestnávateľ. Ostatné sa uvidí.

      To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Nevím proč tak vyzvídáte ale pokusím se něco Vám vysvětlit. Není důležité kdy a jak skončit s PP. Důležité je CO DÁL? Nemáte -li čtyřnohé kamarády popř. latifundie – co by Vás zaměstnaly – je to ouvej. tedy pro ty, co byli zvyklí být v zápřahu a myslet. I když máte semtam kamarády schopné ledacos probíraat, je to zoufale málo. Takže je nutno si hledat další zaměstnán pro ty šedé….. í. No já myslela, že kromě netu,PC, budu cestovat – kam jsem nemohlaa. Houbelec – řekněte mi jednu zemi kam se dá bez obav vyrazit. jsem, vděčná za ta excelentní – podle mne -tak by to mělo být – léta 90 tá, bylo to takové vyústění našich přání – ale nic netrvá věčně – a co následovalo v novém tisíciletí- víte a není to nic hezkého, žádné pokračovaní, spíš couvání a poslední dobou docela fofrem. Fofrem si najít nějakého koně – nemáte-li – na děti a vnoučata spoléhat moc nemůžete -neradím. Jo občasné návštěvy ano, ale mají a musí mít svůj život, dle vlastních rozhodnutí a chyb.
      Kolikrát jsem si říkala, že jsem ještě neměla skončit. Sousedka skončila s účtem v 82, byla to mzdářka par excelans, na kratší úvazek ale už jí ty změny taky braly. Takže než Josefína – raděj hledat náhradní zaměstnávání mozkovny, nejlépe v oboru, abyste se nemusel tolik učit. . Tož tak….

      To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      kurva ctenar mne pripadas podjebovak ja robim od 6 rokov kurva,krmenim sliepok zajacov uz 10 rocny aj svina,,upratovanie a praca na zahrade potom na zaumienke,potom army 25 mesiacov,potom za komuny do 31,potom rok nic na cierno,potom v tej riti.kurva ja 22 rokov robim,240 hodin na mesiac taka stredna bo 260 to dost casto a z toho 14 na stvabe,kde tisicky ton piesku,kvadrov a miliony ton kubokov betonu sa najebalo bo neviem ci niekto ma sajnu jak som robil tu na stvabe to kurva zahul a to som jebany slovak a este z toho skurveneho vychodu podla pasu,ja kurva za rok odrobim hodin a to som skurveny lopatak a holka pro vsechno ,ze ten co robi 40 ta ja mam za necele 8 mesiacov a on za rok,uz by som mal mat mozno retirement,podla tych hodin a este musim 12 rokov jebat mater,to ked podozijem,co mocno pochybujem,to neprehanam budem mal odjebane v robote tolko ,ze by som mal mat 2 duchody,jasne nikto ma nenuti firma kaze minimun 10 na den,ale mne treba prachy,bo mi neplatia 45 na hodinu myslim $ bo z 500 $ to mozem sa ist past s jalovinou do hor na tyzden,bo okolnosti a holota,co som narobil,kurva tie stare krabice co tu vacsinou pisu,ci od lopaty,ci od kravaty maju naisto odjebane fajne roky bo za komuny jebali mater kurva,moj kamo robi na tom skurvenom vychode traktoristu u sukromnika od juna do polovice semptembra 480 hodin na mesiac,sedi v tom deere a beha po poli jak pojaseny 400 na pasku a 8000 na ruku,aby odvod nebol to koncentrak a novodoby otrokar jeho zamestnavatel a co ma robit? jedno decko uz 27 rokov postihnute a jeho zena to okolo neho 24 hodin,mozno mam pojebane a nemam rad podjebovakov,ci bavor odjebal 50 rokov v komunale,ci 40 v kravte chuj,bo prov,bo za komuny,jedine,ze bol v budejoviciach predseda strany,ci veojensky prokurator,co mi dojebal 8 mesiacov,idem do pice robit,potom dokoncim have nice day.

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      řekl bych, proklatě nízko zavěšenej kalašnikov, dosáhnete na něj ještě, příteli

      To se mi líbí

  14. Slim napsal:

    19.5. tady byly úvahy (spíš fantazie, dovolil bych si tvrdit) D. Stockmanna o tom jak letos spadne akciový trh. Poznamenal jsem tehdy, že R. Shiller, kterej je v tomhle ohledu dobrá adresa, si myslí něco úplně jiného. No a tady čtu, že opravdu myslí.
    https://www.patria.cz/zpravodajstvi/3538585/shiller-zustante-na-trhu-mohl-by-stoupnout-az-o-50-procent.html

    To jenom na okraj, nemyslím že by to tu někoho zajímalo, ale je vždycky dobré si věci zpětně otestovat. Jinak se čtení blogu stane tímtéž, co čtení novin.

    A tak se Stěpanu Arkadjeviči stal tento směr zvykem, a Stěpan Arkadjevič měl rád svůj list jako svůj doutník po obědě, pro ono lehké omámení, jež vyvolal v jeho hlavě

    To se mi líbí

  15. Rosťa napsal:

    Tak včíl, děcka, nevím, co mám na to říct. Ten pán, co má v současné době klíčky od Pražského hradu jednou řekl, že jen blbec nemění své názory a já mu dávám za pravdu. Už Napoleon říkal, že situace na bojišti se mění každým okamžikem a ta dnešní uspěchaná doba je vlastně také takové bojiště. Já jsem si také vždycky myslel, že se na banány chytají jen opice a dnes musím tuto mou naivitu přehodnotit. Komanč si bez soudního povolení nedovolil lozit do cizích kvartýrů a dnes tam může, ze zákona, kdejaký kašpar z úřadu. Co bylo včera, není dnes. I ten zmíněný Rumcajs se SuPem v žumpě páně Stejskala je proti tomu, co tam hnojí Fendrych úplná selanka. No, až se tam sejdem na jedné cimře, tak bych prosil bidlo u okna. Pokud Janda nenechá zavřít i mou drahou, tak nám nějaký ten štrůdl upeče. Pan Bavor, jako šlechtic, má právo prvního řezu. Není to sice tak fajnové, jako právo první noci, ale dobrý mucha pes. Já si nechám donášet pecny chleba, ve kterých nebude zapečený pilník, ale pětilitrovka Modrého Portugalu. Potom vám ostatním řeknu, jaké bylo. A nedám vám. Leda byste se ožrali.

    To se mi líbí

  16. Bavor V. napsal:

    Rosťo, a nemohla by vaše drahá do toho štrůdlu zapéct třeba nějaký vermut?

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Zeptám se jí. Ona je hodná, určitě bude souhlasit. Průběžně na něho posílejte peníze na konto 3535353535 / 03535.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.