Ten krásný nostalgický televizní svět reklamní


Onehdy se zde u Bavorů trochu hovořilo o nostalgii v souvislosti s Rakousko – Uherskem. To mě přivedlo k následujícímu.

Když v letech 1897 vyprojektoval vídeňský architekt František Krásný (ale jinak Čech jako poleno, plzeňský rodák) ten krásný secesní dům v tehdejší Fodermayerově ulici v centru Plzně, nemohl tušit, co nastane za necelých sto let. On jich vyprojektoval víc, tento připomínám jen proto, že v něm třicet let žiji. Podrobnosti k němu lze nalézt v publikaci „Plzeň v době secese na str. 28. Domy na přelomu 19. a 20. století tu neprojektoval jen on, ale i jiní věhlasní architekti. Ani oni netušili co přijde….. Nemohli.

Plzeň měla to štěstí a smůlu, že její měšťané a vlastně skoro všechno obyvatelstvo mimořádně zbohatli na mohutném rozvoji průmyslu ve městě (a nebyla to zdaleka jen Škodovka, ale o tom třeba jindy) a také na pivovaru Prazdroj. Stavělo se jako o závod a v centru se tudíž muselo i bourat, neb volný prostor tu nebyl. Proto v Plzni skoro nezbyly žádné gotické domy a renesančních a barokních jak do mariáše.

Za sto let se toho změnilo více, třeba způsoby vytápění. V „našem“ bytě stály v každém z čtyř pokojů mohutná, skoro do stropu (3,75 metru!) vysoká kachlová kamna zvláštní konstrukce, tzv. „Plzeňky“. Zbyly jen jedny, v naší současné kuchyni, ostatní předcházející nájemníci za časů OPBH je tajně rozebrali a prodali. V kuchyni asi stál sporák, ale ten nepamatujeme.

Zde jsou „Plzeňky“ z webu:

http://historicka-kamna.webnode.cz/album/fotogalerie-uvodni-stranka/#kamna-secesni-jpg

A zde jsou ty naše:

naše-reklama

Podle mého soudu se ale v centru nejvíc změnila doprava. V době stavby domu ještě výhradně koňská spřežení, pak rozvoj automobilismu a s ním související problémy. Ulice prostě nejsou dimenzované na to, aby každý kdo chce zavítat do centra, učinil tak za použití automobilu. Proto se u nás za parkování v centru platí, pokud vím asi 24 Kč/hod. „Pokud vím“ proto, že já neplatím, neb jsem rezident a každoročně si mohu koupit kartu, která mě opravňuje k parkování v této části města pod krycím označením „Zóna A“.

Naštěstí máme v našem městysi skvěle fungující veřejnou dopravu, která jezdí přesně podle jízdního řádu, na mnoha křižovatkách už mají její vozy tzv. preferenci (semafor při jejich příjezdu ke křižovatce přeruší algoritmus a dá vozu přednost), z čehož vyplývá, že tato „socka“ je mnohdy rychlejší, než doprava autem. Sporadicky ji využívám a to v těch případech, kdy nevezu žádný náklad a cestuji třeba jen na jedno místo se snadnou dostupností od nejbližší zastávky. A „sporadicky“ proto, že už nerad opouštím střed města a co je za bývalými hradbami považuji už za venkov. A tady dojdu pěšky.

Právě nejvíc kvůli dopravě dochází u nostalgických pocitů ke kolizi s realitou. Vezměte si třeba tuto roztomilou televizní reklamu:

http://galeriereklamy.mediar.cz/reklama/pilsner-urquell-plzenska-formanka/

Dýchá z toho klidný starý svět a možná i abstinent by na to pivo dostal chuť. Toto pomalé spřežení samozřejmě nejezdí do okrajových čtvrtí, ale motá se jen v centru, kde se pohybují turisté. Ulice jsou ovšem obleženy parkujícími auty a pro dopravu zbývá skoro všude, kde jsou hospody, jen jeden jízdní pruh, neb se jedná výhradně o jednosměrky. Když pak někde „narazíte“ na záď formanského vozu, zapomeňte, že dorazíte na schůzku včas. Není nic agresivnějšího, než spěchající řidič.

Nostalgie. Jak tu tehdy napsal „strejda“: Nostalgie je to poslední o co nás můžou připravit. Také si to myslím, ale někdy může trochu kolidovat s realitou. Kamna jsou krásná, zejména v porovnání s radiátorem, ale topíme plynem……..

hudec

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy vzpomínky se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

64 reakcí na Ten krásný nostalgický televizní svět reklamní

  1. severočech napsal:

    Není to moc místně zaujaté, nazývat ta kamna „plzeňky“? My je měli v Praze taky (podle fotky ty samé) v 2 pokojích (víc pokojů jsme neměli) až do poloviny paddesátých let, ovšem pokud se pamatuju, tak je tehdy nahradily plechové kamna (takové oblé), protože při nouzi o uhlí z nich bylo dřív teplo.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Já nevím, jsem spíš „mediální odborník“ na centrální zásobování teplem, než na kamna. U nás se jim tak říká. Třeba jsou to u vás „pražandy“ nebo „severočešky“, to fakt netuším.
      V čem je zvláštnost konstrukce „plzeněk“ jsem nezkoumal, berte to tedy, prosím, jako výraz mého nostalgického lokálpatriotismu v globalizovaném světě. 🙂

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Nic si z toho nedělejte, to se poddá (bohužel). Takových věcí je plno, oblastně i vlastně celostátně. Například, v ČR se vysavači říká „lux“, podle toho švédského výrobce. Nebo elektrická sbíječka/bourací kladivo je „kango“, protože když se to začalo vyrábět, v 80. letech, bolševik to dovážel od firmy Kango, jiné nebyly. Podobně je kotoučová ruční pila „mafl“.

        Jinde to mají horší, například Amíci si myslí, že vymysleli fšecko, takže plno věcí má přídomek „americký“ nebo po nějakém podivném plukovníkovi nebo jiném zločinci, který to v 19. století někde ukradl nebo po čínském způsobu začal bezlicenčně kopírovat.

        Vzpomínám, jak mi jednou v USA ukazovali skvělý americký vynález, jakousi Kaplanovu turbínu. A to nebylo ojedinělé, takových věcí bylo.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Chtěl jsem k tomu ještě napsat, jako ukázku, že takové regionální věci nejsou jenom v Plzni, příklad od nás z Orlických hor. Protože tam takových věcí byla fůra, až později jsem zjistil, že úplně stejné mají třeba v Jizerských horách, na Beskydsku nebo Valašsku.

          Ale nějak se mi to vykouřilo z makovice, nemohu si na nic vzpomenout. Místo toho mě napadla, bůhvíproč, neodbytná otázka, jak se jmenovalo to svítící prase ze severské mytologie ? To mi připadalo moc půvabné, taková kokotina. Kromě toho, že umělo nadzvukově běhat, tahat vůz a dalo se na něm také jezdit jako na koni, mělo svítící štětiny a fungovalo jako světla mlhovky. Zjevně moc užitečné zvíře !

          To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … 😀 – potvrzuji domněnku přítele Hudce, ano zvláštnosti byly krajový, tak třeba na E55 v okolí Dubí a dál na sever byly více vidět převážně „severočešky“, v pražské Perlovce zase „pražandy“ a v Plzni zákonitě „plzeňky“. Ale budiž útěchou i odborníkovi na centralizovaný teplo, ani mě na stavební fakultě neučili o konstrukčních odlišnostech, či dokonce zvláštnostech „plzeněk“ a protože na soukromý doučování chyběly peníze, tak jsem to vědění doháněl spolu s kolegy, našimi kolegyněmi a jejich kamarádkami usilovným samostudiem. Ale bohužel „plzeňky ani severočešky“ mezi nimi myslím nebyly, takže něco málo si útržkovitě ještě pamatuju pouze z fungování „pražand“, ale abych řekl pravdu i ty myslím fungovaly různě a mnohdy zcela neočekávaně a nejhorší bylo, když při zatápění ani nebafly a nechtěly hořet, to pak opravdu jsem se toho moc nedoučil. A ani později, v praxi, už nebylo moc příležitostí na studium „severočešek, plzeněk či pražand“, protože i k nám domů zavedli nekompromisně centralizovaný teplo s radiátory, takový nějaký stejný, prostě unifikovaný a to všechno se postaralo o to, aby nebylo žádný další doučování!!!

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          V Praze se také vyskytovaly „rusandy“, to zpočátku fungovalo výborně. Zapalovaly samy, na jedno jediné polínko hořely celé dny. Jenže se brzy pokazily, účinnost padala přímo skokově, až poklesla pod výkon „pražand“. A máte pravdu, jakmile si zavedete to hlavní topení, pochopíte, co je to onen „přirozený monopol“, který bytostně nesnáší konkurenci.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            … u těch kamen je to furt a furt stejný, stačí blbě vymést saze a účinnost je v háji (tedy, když předtím rovnou nebouchnou)

            … když ale někdy vidím ty různý kamna, co začuzují zejména v současný době náš prostor, tak si říkám, že to opatření učiněný odborníky na těch kamnech v archivu K-k není vůbec marný, prostě by neškodilo jim zazdít nakládací i vykládací otvory

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              🙂 🙂 🙂

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Hlásím se o Zlatého Brontosaura. Poprvé jsem vymetal šestiapůlmetrový komín na chatě po 28 létech užívání a vypadlo mi asi půl litru jakési tmavošedé drtiny. Suché dřevo je suché dřevo. Co myslíte, dosáhl bych na dotaci 🙂 ?

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              … nedosáhl ani náhodou, u takových kamen se požaduje min. AUTOMATICKÝ přikládání, tedy pokud by i draze zaplacenej rozbor spalin byl OK a pokud by Vaše kamna žádala být zapsána do seznamu kamen, co spolu mluví!!! Spadl jste na hlavu, nebo co, jako že nějaký český „venkovanky“ by měly dostat dotace?

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Moje řeč 🙂
              Ta komunistická litinová kamna s dodnes držící slídou (nebo to průhledné není slída?) z roku 1989 bych ani neměnil. Nostalgie?
              Ale raději už o mých kamnech ani slovo. ÚSTR, jako jedna z hlavních složek poreformového budoucího protikorupčního a protimafiánského Superútvaru Policie, by se mohl zajímat.

              P.S. ty roky měly být správně 23, ne 28

              To se mi líbí

  2. jaa napsal:

    Já Vám jednu Nostalgii přidám.

    a ten jeho koncert na Akropoli… hmm

    To se mi líbí

  3. Petrpavel napsal:

    Omluva Hudcovi za OT…ale vracet se o tři dny zpět je jako vracet se do pravěku, tak je doba uspěchaná…
    Brexit, brexit, brexit – pořád jenom brexit, plné zprávy, plné noviny, plná televize, plné komentáře. Přitom pro nás, dovolte mi nazvat nás prostými občany, je to naprosto nedůležité rozhodnutí. Je to věc Britů. My tam nevyvážíme, my tam nepracujeme, my tam nestudujeme, to jiní, ti ať si rvou vlasy. Ekonomické a politické dopady budou takové jaké jim „naše“ vláda dovolí. O tom žádná. A tu vládu jsm(t)e si zvolili, tak co?
    Nejpodstatnější domácí událost je odložena ad acta, sněmovní výbor v rukou ČSSD, ODS a TOP neschválil ani program aby pozvaní aktéři nemohli říci potřebné. Chovance a policejního prezidenta pro jistotu ani nepozvali. Prý lepší bude vyšetřovací komise. Samozřejmě že bude. Pro ně. Ta bude pracovat neveřejně, všechno pod mlčenlivostí, na rozdíl od veřejného sněmovního výboru, a tak ti dobráci ovládající výbor nám sdělí to co budou sami chtít. Jako vždy.
    Před nějakými deseti dny jsem se tady ještě před přijímáním aktérů kauzy u Zemana vyjádřil že my, příznivci konečně fungující protikorupční policie a státního zastupitelství, budeme ze Zemanova vyjádření zklamáni. A je to tu. Zklidňuje prý vášně. Má řešit vyšetřovací komise. Zahrávání do ztracena, co kdyby se řešily privatizace bank a OKD a lumpárny jeho kamarádů..? On nic. Tohle jsou ty Zemanovy temné kouty pro které jsem ho nešel volit ve druhém kole…

    K článku : ano, doprava je to co si teď nemůžu vynachválit, daleko lepší než kdysi. Ve městě i na chatu. Jenom mám problém s tím kolik stojí – když vidím poloprázdné autobusy. „Ono“ se to zaplatí ze státních, městských, obecních peněz … zajímavé že „bolševik“ uvažoval racionálněji…
    Stará kamna mě vždycky dostanou, ať se jmenují klidně „plzeňky“ v Plzni a „pražandy“ v Praze.
    Jenomže my v králíkárně takové nemáme. Ale zásobování P.T. a.s. taky nemá chybu (pro Hudce k naší kdysi debatě : za rok 2015 v 4+1 náklady na teplo 4.183,-Kč, přísahám!).

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Ještě že máme významné slovo v EU, určitě se to vyřeší k naší spokojenosti 🙂 !
      K brexitu se už sešla ŠESTKA ministrů zahraničních věcí zakládajících zemí.
      Zaorálek brexit řeší s Teličkou a Zahradilem u Moravce…

      To se mi líbí

    • tata napsal:

      Petrpavel napsal:
      27.6.2016 (10:22)

      Aniž bych chtěl nák hodnotit vahu Vašich argumentu,jen upozorním včem si nikdy neporozumime……VY tomu řikáte volím dobro,nebo není menší zlo

      PŘI znalosti co bylo možno volit v druhém kole prezidentských voleb,a VAŠIMI NÁZORY co většinou prezentujete…….skuste se zamyslet……..nad tímto

      Zahrávání do ztracena, co kdyby se řešily privatizace bank a OKD a lumpárny jeho kamarádů..? On nic. Tohle jsou ty Zemanovy temné kouty pro které jsem ho nešel volit ve druhém kole…

      JÁKÁ MOŽNOST BYLA……….Zeman versus Tratuberk……….MYSLÍM že v srovnání co pišete za nazory na určitá temata je jasné že zde to menší zlo bylo jasné.

      Naštěstí bylo dostatek lidí co to chapali jako většina zde,troufám si řici že zde většina volila ZEMANA

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Jistě, tenkrát jsem svým způsobem (byl jsem příliš zásadový na úkor výsledku, což já občas dělám, každý jsme nějaký) chyboval, naštěstí do dobře dopadlo. Vybíralo se ze dvou možností, ale v případě jiných voleb je těch možnosí daleko víc …

        To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Vlastně to podstatné jako vždy : prostě nechci jen menší zlo. Nechci žádné zlo. To raděj to velké – ať se ukáže se své nahotě. Možná kdyby vyhrál tenkrát Trautenberg byli bychom dál ve svém uvažování, a nejen my dva …

        To se mi líbí

        • tata napsal:

          NE MĚ jde jenom oto že menší zlo exzistuje,nepřimo jste to přiznal………to že nechcete volit menší zlo už je VAŠE VOLBA a nehodnotím jestli to je spravné nebo ne………vždy jste to popiral

          To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Bývalý šéf protimafiánského útvaru policie Robert Šlachta se nechystá hledat práci u soukromých společností či oligarchů, nemíří ani do krajské politiky.
      Uvedl to v nedělních Otázkách Václava Moravce. Do civilu odejde ve čtvrtek, nejradši by ovšem zůstal ve službách státu na své pozici.
      „V současné době nemám žádné připravené zaměstnání. Poslední tři týdny jsem žil pouze tím, že já na vlastní žádost odcházím od policie“.
      „Chtěl bych zůstat ve službách státu, doufal jsem, že po svém vysvětlení i nadále zůstanu policistou.“
      „Vadí mi způsob komunikace s námi. Pokud aktivně používám 450 lidí a odvádím více jak velmi dobrou práci, tak by reforma policie měla probíhat naprosto jinak a to tak jak bylo námi navrženo“.
      Podle Šlachty se reforma policie navíc musí tvořit odspodu a v závislosti na útvarech s celorepublikovou působností a ne od nějakých ředitelů útvaru.
      Do 1. srpna, kdy má reorganizace začít, se podle něj stihne maximálně administrativa a změna názvu útvarů.
      To je vše k Šlachtovi, Mallet et requiescamus in pace.

      To se mi líbí

  4. K-k. napsal:

    Tou fotkou kachlových kamen jste mi udělal radost! Zrovna takové, jen v zelenavém provedení, jsme měli (a máme) v archivu (takže severočeský typ kamen? 😉 ) To bylo tak: kamna stála původně v přízemí, v depozítáři, zastavěná dřevěnými regály s uloženými písemnostmi. Málem nebylo vidět, jakou mají barvu: při nějakém pradávném malování místností je nastříkali vápnem a zapoměli umýt. Komplex místností, kde se nacházela kamna, byl neutěšený, vlhký a pro uložení písemností nevhodný. Tak jsme složitým manévrováním vymámili z okresního úřadu souhlas a peníze, že se ty místnosti nechají odvlhčit. (Jak se to dělalo, to je další věc, že nám v budově následkem toho probíhal archeologický výzkum a zjistili jsme, že pod budovou je středověký hřbitov, to je ještě jiná věc- ale vrátím se ke kamnům). Na původním místě zůstat nemohly a dáma z OÚ, která nám dělala přes tuhle stavební akci dozor, hlasitě vykřikovala, že by na ty kamna nejraději vzala krumpáč! Naštěstí jsme měli udělaný stavebně-historický průzkum budovy (byla památkově chráněná) a tam autor existenci oněch kamen zmínil.To je zachránilo. Sehnali se manželé, kamnáři-restaurátoři, kamna si rozebrali, a odvezli k očištění a případným opravám. A pak je přivezli a začali sestavovat – ne už v přízemí, ale na hlavní chodbě v prvním patře. Asistoval jim u toho velepes – vlkodav jedné kolegyně, který jim s nešťastným výrazem přešlapoval za zády a těžce si stěžoval, že mu ty kamna stavějí právě v tom rohu, kde se mu nejlíp povalovalo a spalo. Stížnosti mu nepomohly, kamna stojí, jsou plně funkční i napojená na komin, jen mají provizorně zazděný „přikládací“ i popelníkový otvor, aby tam návštěvníci nestrkali papírky od svačiny. A jsou krásná a dělají velikou parádu – bohužel je ale na fotce nemám…

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Tedy ta fotka není fakt žádné umělecké dílo, moc jsem se s tím nemazal. Víte, ono je to tak:
      – Ta kamna už jsou dost rozeschlá (hlavně koruna) a my už nemáme odvahu v nich zatopit. Potřebovaly by tedy generálku tak, jak vy píšete. Jenže my jsme v nájemním bytě, kamna tedy patří domácím a nám se určitě nechce investovat desetitisíce do cizího majetku.
      – Pokud bychom v nich chtěli topit, musel by se nechat nerezem vyvložkovat komín, podle nových předpisů (nevím zda jsou z EU 🙂 ). Jsme v I.patře, nad námi ještě tři s výškou stropů jak jsem napsal výše. Toho vyvložkování by tedy muselo být nějakých 20 metrů minimálně. I to jsou náklady v desetitisících.
      – Abychom si tedy kvůli atmosféře na Vánoce jednou za rok zatopili s náklady určitě někam ke 100 tisícům… no neberte to za ty prachy. A navíc nevíme kolikrát, jednak vzhledem k věku a jednak vzhledem k občanskému zákoníku a možnosti vystěhovat nás celkem bez problémů „do roka a do dne“.
      Takže škoda, naše „plzeňky“ budou chátrat dál, protože domácí o takové investici nechtějí ani slyšet.

      To se mi líbí

  5. strejda napsal:

    Hudče, nostalgie je úžasná věc. Jedna z mála, která se nedá koupit ani zdědit. Ba ani ukrást. Musí se do ní dožít. Někdo dříve, jiný později a mnozí nikdy. Vždy byla mimo běžný běh času, zatracovaná i občas chválená, ale vesměs považovaná za těžkou kouli na noze. Stejně těžkou jako slušnost a ohleduplnost. Ale přes všechna příkoří se nostalgii nepodařilo vymýtit a vyhubit. Je to taková pohádka pro dospělé. Pohádka, která se sama vaří a peče (snad pan Svěrák promine a nezažaluje) v mysli. Ve vlastním já.
    Nostalgie je vlídný pohled na svět, připomíná obrázky Adolfa Borna, ale i stará auta a letadla – a hlavně – příběhy. Proto je nostalgie v dospělém, rozuměj, důchodcovském věku, tak krásná a inspirativní. Stačí zavřít oči a vzpomenout si na něžnou a étericky jemnou krásu Lotynky W*. A kdyby jen jí. Hned vedle jedou modré poštovní vozy, které tahali statní valaši ze kterých padaly nádherné „koláče“. Popelnice se vysypávaly do sentinelu, který chrastil řetězem proti statické elektřině. Na mléku se tvořil tlustý škraloup smetany. Jak rád jsem ho usrknul před sestrou, která pak měla velké problémy s udržením oběda.
    U babičky byla stejná kamna a hned vedle umyvadlo na trubkové konstrukci s připravenou kovovou konvicí plnou vody. Mně se to již tehdy líbilo, mytí nebylo moje hobby. Na stole byly suché květy a venku pražilo slunce. Bylo léto léta páně 1955.
    Končím, nic bych již dnes neudělal. Ale Hudče, s nostalgií mně vždy dostanete.
    * Tehdy jsem nevěřil, že éter je tak těkavý a vyprchává

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … a ty rozpálený čedičový ulice v pravý poledne liduprázdný návsi, voňavá a téměř zbytečná snaha místních hasičů ty čedičový kocoury kropit vodou z blízkýho, téměř vyschlýho potoka, aby se horkem nezdechlo, večer přišel lehký letní deštík z horka a za ním hned zpěv kosáka, co byl po dešti tak šťastnej, že si pletl noty a maminka měla červený šaty a prozrazovala ji vůně smažených řízků, okurkovýho salátu s koprem, naše kolie horkem nenazvedla ani ucho, když jsem se navracel s džbánkem piva, co jsem měl přinýst k obědu, z kterýho jsem tajně upíjel svoje první doušky piva za smradlavýma záchodkama místní hospody …

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Celé dopoledne u mlýnského náhonu a na nafukovací matračce dolů po proudu a pěšky s ní honem zase nahoru a tak pořád dokola. A po obědě s větším porcelánovým hrnečkem přes most do cukrárny k paní Smolkové pro zmrzlinu a pak rychle domů, aby se nerozpustila a byla pro všechny. Ale jít se muselo po obrubníku, který se cestou zpátky k mostu zvyšoval a bylo statečné se na něm udržet a dojít až tam kde končil. Prázdniny v Katovicích tak asi 1960.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Proklatě, pánové, už dost !

          Uvedlo mě to do prudce komfortní nálady, která se neslučuje s usilovným budováním fašistické společnosti; s dobýváním míru, prosperity a demokracie ohněm a mečem v zaostalých zemích na Východě a Uhnije, nad kterou Slunce nezapadá, v nerozborném altantickém společenství hrdých a svobodných.

          Zdá se mi, že vaše vyprávění neobsahuje dost Evropských Hodnot, je podprahově rasistické a xenofobní, genderově nevyvážené, sexisticky homofobní.

          Např. blbíši, jste nemoderně fixován na to, že maminka je žena a nosí červené šaty, vyrábí řízky a salát – to je typický příklad „gender fucku“, tedy nesprávného sexuálně-genderového vymezení – měl byste pouvažovat o studiu univerzity 3. věku na některé z humanitních fakult, tam by to do Vás už nějak natloukli, pro Vaše vlastní DOBRO, jak jinak.

          Jdu si raději přečíst něco od Jandy, Džamily nebo čulíka.

          🙂 🙂 🙂

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Vážně, nedělám si legraci, „gender fuck“ je dnes „vědecký pojem“, hahahaha.
            Katedry genderových studií našich skvělých FHS – tedy fakult humanitních studiích – tyto vědy vyučují a vyrábějí absolventky a absolventy tempem jako Baťa vyráběl cvičky, výroba je pásová.

            První genderoví vzdělanci, nadšení svazáci nové doby, již nastupují do praxe.
            Zachraň se kdo můžeš, Spaste svoje duše, Abandon Shit (nebo Ship), Na koně !, Nabít, zamířit a odjistit, volejte Batmana, … podle povahy a možností.

            To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            … na universitě 3. věku jsem tak akorát ochotnej studovat humanitární bombardování a místo diplomu požaduju pouze zbrojní průkaz!!!
            … maminka to s orientací měla velice dobrý, o čemž svědčí vztyčený prostředníček mých tří sourozenců, který posílají těm přiteplencům, co ještě nepřišli na to, že lidi lidmi nedělá nějakej sexuální exhibicionismus, ale naopak slušný chování! A pokud to nebudou chápat a dál budou pokračovat v nastoupeným nasíracím směru, tak žádný gender-fuck-fest, ale pořádná česká facka s kompletním přes držku …

            … takže strejdo, kde jsme to skončili … jó horký léto … a ty polárkový dorty ve voskových krabicích s tou nezapomenutelnou černou křupavou čokoládou a když jste ji v tom horku otevřel, stoupala z ní mlha příslibu nezapomenutelných chvil. Je pravda, u nás na venkově to nebylo, ale v do kopce rozkročeným náměstí na Spořilově, tam jó, a později, když jsem se zabýval samostudiem „pražand“, tak se začaly prodávat eskyma a kupodivu, na ty se daly utáhnout jak „severočešky, plzeňky, tak i „venkovanky“, a vůbec nebylo v tom horku nutný zatápět nebo vymetávat saze, stačilo zajít na Plivátko /* , tam byly létem, dřevem a vodou vonící převlíkací kabinky … a dneska je tam dálnice a nákupní zóny, kde ani kdybyste zatopili celodenně hořícím polínky, tak nic z toho, co já zažil – NEBUDE 😦

            /* místní koupaliště

            To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          A proti „mlynářouc lesíku“ ses také koupal, případně na potoce pod Horou?

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            nekoupal a věřím Vám, že nebylo proč

            To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Ne ne. V útlejším dětství dole pod mostem u Šímů jsme s Jardou Týlů na mělčině stavěli hrázky a do nich chytali malé rybičky/potěr, kterých tam bylo obrovské množství. Pak mlýnský náhon pod mlýnem – a to samotná parta dětí bez doprovodu dospělých – dnes by na to vlítla sociálka. Nikdy se tam nikdo neutopil, ale občas jsme si lokli, to zas jo. V doprovodu dospělých naproti prostoru „Na barevně“ dole pod mostem kolem Šímů a dál po břehu – bělívali jsme tam prádlo, což byla otrava, protože se musely zahánět husy (a houseři!), aby prádlo nevyzdobily hovínky. Ale když jsem začal být „za chlapa“, tak zásadně nad jezem, což platí párkrát do roka stále. Tam bylo za hrdinství přecházet nonšalantně šlajsnu, případně sklouznout dolů pod ní a schovat se za proudem padající vody. 🙂 . Tam mě strejda Mirek v šesti letech naučil plavat.
            V potoce pod Horou jsem se nekoupal nikdy, to bylo z ruky. Ani nevím , kdy byl zregulován. Vždycky se mi líbila ta pasáž řeky pod železničním mostem a pak kousek dolů – ještě tam není „volej“, způsobený katovickým jezem a voda tam trochu pospíchá.
            Neuvěřitelně hezké pasáže jsou mezi Horažďovicemi a Střelskými Hošticemi, ale to je notoricky známo, že řeka z lodi vypadá vždycky jinak/lépe, než ze břehu.
            V pubertě jsem přesídlil spíš do Novosed (katovická babička zemřela) a stal se ze mě spíše strašný lesů pán. Koupání v Kolčavě/Novosedelském potoku to bylo spíš z nouze a možné jen „Ve hrobí“, kde byly tůně. Koupat ano, ale na plavání málo prostoru.
            Dnes to bývá tak, že jedu na houby Za hory (zaparkuju „U Stružáka“, což je místní název pro „Pstruhový mlýn“ kousek za Sloučení/Sloučínem) a pak se stavím na jezu v Katovicích. Potom buď jedu pro maminku k ségře do Zlivi, abych ji navrátil po pár týdnech návštěvy k nám do městyse do jejího domova, nebo se stavím u jednoho kamaráda u řeky na kafe 🙂 .
            Tvrdí historici, že v časech před dvěma tisíci lety a tak někdy byly řeky vodnatější, toky vydatnější. A protože chyběly regulace, tak to by muselo být na lodi super, voleje by moc nebylo. To musel být místy švunk! No, to už asi nezažijem…
            P.S.: Moje maminka ještě pamatuje vory. To muselo být taky dílo…. Kurnik, to jsem se rozepsal. Vzhůru ještě na chvilku do procesu!

            To se mi líbí

  6. Ahele napsal:

    Přenesli jste se plavně do léta a já se vrátím ke kamnům. Babička měla v kuchyni kachlový sporák, ve kterém se ráno zatopilo a udržovalo celý den. Uvařilo se na nich celodenní jídlo od snídaně až po večeři. A během dne v plechové konvici teplá cikorka na bílé kafe, voda na nádobí a večer ještě na umytí. Před vánoci se průběžně sušily na otevřené troubě šišky pro husu a ty bramborové placky z plátů, ty už dneska neuděláš ani za zlaté prase. Když se sáňkovalo, tak se kolem sušily zase naše svršky a teplou vodu jsme měly my děti vždy po ruce do škopku, když nám mrazem zalezlo………
    Njn sestřenka je před lety zrušila, kachle se vyvezly nevím kam, sporák taktéž. To bylo těsně před tím než to zase začalo být moderní. Koukalo pak jak puk děvče zlaté, že to mohlo alespoň zpeněžit, když zjistilo za kolik se to teď prodává.

    To se mi líbí

    • Antimon napsal:

      „….. a ty bramborové placky z plátů, ty už dneska neuděláš ani za zlaté prase …. “ tesat do kamene 🙂

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Copak u babičky! Tam voněly makové placky, jahody se smetanou a lívanci, zavařované vepřové ze sklenic …
        Já na bramborové placky z plátů chodil ke strejdovi do práce. „Sebrali“ jim prádelnu a žehlírnu v Kamzíkově ulici, ale dál tam v kompletní sestavě pracovali jako ve svém. A tak se pekly i voňavé placky. Když nebyl čas dala mi teta pár korun abych došel do pekárny „k Balvínům“ vedle pro načechrané (jak to dělali nevím, dodnes jsem tak jemné těsto nikde neobjevil) šátečky a marmeládou. Strejda se divil proč tak často potřebuji zjistit z jaké že země je ta která moje známka? Děti jsou vynalézavé…

        To se mi líbí

  7. blbíš napsal:

    porušila moje pravidlo:
    Nebourej, když nevíš, neumíš a stavěj, když víš, umíš!!!

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      V Anglii jsem spal v mládežnickém hostelu z roku 1460. Byl renovovaný, ale z trámy byla z půlky sežrané, dveře jako od chlíva. Ale sloužilo to, v nějakém chlívu byla vestavěna koupelna. Miluji starou dobrou Anglii a zvyk neměnit osvědčené mám rád a řídím se jím. Když to vyhovovalo pradědovi a mně neškodí, tak to tak nechám. Je ty dva kohoutky s vodou mně iritují.

      To se mi líbí

  8. vonrammstein napsal:

    Taky jsme je měli, v tom prvním bytě, co jako špunt pamatuju. Byly funkční. Bylo to v Nejedlýho sadech 22, naproti Hlavní poště, dneska je tam nějaká čínská restaurace. Nebyla to taková věž, spíš to vypadalo jako Radyně. Drandil jsem kolem toho na kolobrndě, bo byt to byl velikej 🙂

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Jistě, to bývala obvyklá výbava měšťanských domů v centru města, kde bydleli většinou „lepší lidé“.
      Ten „náš“ noblesní dům měl ovšem dvě sekce. Jednu mohutnější do ulice, a ta byla pro panstvo a tam ty kachláky a štukatůra kolem lustrů a dřevěné obklady kolem dveří a tak. Druhá sekce byla v zadním traktu a tam žádné kachláky, žádná štukatůra, žádné obklady a i zdi jsou tam slabší, ne jako ty „pevnostní“ u nás vpředu. Ta část byla pro plebs.

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        No tak to dá rozum, že malýho šlechtice nebudou vychovávat v paneláku. To až když jsem povyrostl a udělil svolení. To mně byly tři.
        Bohužel se na nic jinýho z toho kvartýru nepamatuju. Akorát na stůl, pod kterej jsem se děsně rád schovával a na nočník s koťátkama 🙂

        To se mi líbí

  9. kchodl napsal:

    OT: Omlouvám se panu Bavorovi, nechci rušit idylku, ale zdá se, že soudruhům v Uhniji jeblo.

    Chtějí založit SuperUhniji. Francie, Benelux, Německo, Rakousko, V4.
    Společná měna, zrušení centrálních bank – jen ECB, zrušení národních armád a policie – jen společné, zrušení tajných služeb – jen společné, společná zahraniční a imigrační politika – s rozmístěním kozomrdů, společné trestní právo (zřejmě s odzbrojením občanů), společné daně.

    Polská TV ulovila tento dokument:

    Click to access d51736df11c6ad23221e46543829f1df1467008961919.pdf

    Píší o tom E15:
    http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/eu-mnoha-men-pry-skonci-juncker-chce-brexit-vyuzit-k-rozsireni-eurozony-1304771

    nebo tady:
    http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/tvp-berlin-a-pariz-pripravuji-evropsky-superstat-misto-eu/

    Nezdá se mi to ? Za Ády se takovému jednání říkalo anšlus. Zjevně jsme šílenost eurofašounů poněkud podcenili.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Až se tohle dozví v Británii tomíci, asi postaví těm svým brexitářům pomník větší než Nelsonovi. Tím jednoznačně padnou všechny kecy britských eurohujerů.

      Neskutečné !

      (nepřijde mi to jako hoax, vypadá to skutečně)

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Pane Bavore, omluvám se, dal jsem tam tři odkazy, zapomněl jsem na to omezení, takže to „čeká na schválení“.

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Ještě jedna poznámka, je to opravdu zvláštní – publikovala to polská státní televize a od rána to bylo na několika webech. Vypadá to jako hoax, ale na druhé straně – zdá se mi, že jsou takových věcí opravdu schopni a vyjednávají o tom. Určitě to nechtějí spustit hned zítra, ale třeba až po finančním krachu, když vykopnou z Uhnije jižní státy. Něco s tím stavem udělat musí, samo se to nespraví.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        A naposled: Rusáci píší, že to MZV Francie před chvílí dementovalo.
        http://cz.sputniknews.com/svet/20160627/3395296/mzv-francie-projekt-evropsky-superstat.html

        Napadá mě hláška z „Jistě, pane ministře“: „Už to dementovali ? Tak to bude pravda“.

        To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Ona to nemusí být reakce na Brexit. Mně to vychází- že tohle byla pečlivě plánovaná akce. a její konečný cíl. Protože donucovací akce pomocí migrantů zklamala – bylo potřeba vše urychlit. Myslím že Cameron o tom věděl a aby měl čisté ruce souhlasil s referendem… Museli o tom vědět i jiní a proto Borja na poslední chvíli buntoval po venkově – no dělal osvětui za brexit aby napravil tu provokaci s prounijní aktivistkou.
        No a původci se museli fofrem sejít – aby se domluvili jak z toho vybruslit a dodržet plán…
        Proto ten fofr s ukončením anglie – a žádné dva roky jak je v smlouvě— ….. ti němci jsou—-

        To se mi líbí

  10. vittta napsal:

    Kachlový kamna….
    To u „nás“ tohle nebylo.
    U prababičky v Desné byly Kaborky a Petry.
    Na těch Kaborkách se ohřívala voda, když bylo třeba.
    Když bylo koupání, tak se zatáhl takový závěs a donesla zinková vanna, v prádelňáku se ohřála voda…to ovšem bylo nějak jednou za týden.
    Pak se vanna vylila do takového kanálku, co tam byl v těch místech
    Záchod samozřejmě na chodbě, samá moucha.
    Takhle u okna visel betlém, zakrytý dekou, co se odkrývala jen na vánoce a ten betlém byl pohyblivý.(ještě ho mám)
    Pod ním byla televize, na které byla navlečená taková…takový jako fusak, aby se to nepoškrábalo.
    Já vám takhle někdy jdu, nebo sedím…úplně bez souvislosti s těmi vzpomínkami.
    A najednou dostanu takový zvláštní pocit…a vidím to před sebou.
    Vidím to úplně přesně,každý detail, dovedl bych popsat úplně všechno, na co si teď vůbec nevzpomínám.
    A nejen u prababičky, ale vidím i starý Jablonec, co dneska už nestojí, hospodu Kuželnu, kam chodil děda na pivo, úplně cítím ten smrad vajglů u těch plných popelnic, a vedro a zlaté mouchy, co už dneska nikde nejsou,vidím kotelnu, kde se topilo koksem a garáže s velkým javorem takhle naproti dvoru…
    A citím tu atmosféru, jako bych byl znovu kluk, ale trvá to jen chvíli, možná 2-3 minuty a je to pryč.
    Jenom obličeje se mi nevybavují….nevím proč.

    To se mi líbí

  11. strejda napsal:

    Tak to byl inspirativní článeček a to pohodové počteníčko pod ním. Nádhera plná poezie mládí a vlídnosti. Všechno to bylo jaksi jednodušší a přehlednější. Zajímal nás hlavně život, ten náš, samozřejmě. Škoda, že se to nedá uchovat. Ale vzpomínám na Kachyňův film Trápení, kde je z toho velice mnoho. Však je ten film starší 50 let. Musím si ho pustit. A je již zvukový!

    To se mi líbí

  12. Petrpavel napsal:

    Je to jenom nostalgie? Konzervatismus? Lenost přijímat změny?
    Fik, fik a je tu zase. Změna! Zčistajasna, bez varování.
    Namísto klasického původního modelu pro zdravotní sestry 4+0 byl před pár léty nastaven „pravicí“ nesmyslně 4+3 (kopie akce „všichni do výroby“ v podobě „všichni na VŠ“-ať je proboha co nejdéle živí rodiče a nezatěžují náš sociální systém) aby byl opět změněn „levicí“ na 4+1 (proboha : chybí nám sestry!)…
    http://www.halonoviny.cz/articles/view/43741994
    Ztráta pro mou vnučku zvící tří let na té VŠ +3 a školného (135 tisíc), drobnost …

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To bude ještě dlouho trvat než to přijde do praxe.

      To se mi líbí

    • brtnikvbrlohu napsal:

      Ona totiž VOŠka v podstatě kopíruje z cca 2/3 odborné učivo SZŠ, asi 1/3 je pak navíc – je v tom dost psychologie – záleží také ale na úrovni té které školy, rozdíly jsou neskutečné. VŠ je k ničemu – absence kvalitní praxe, pokud se studentka opravdu nesnaží sama, – horor jsou neabsolventky SZŠ coby bakalářky.

      To se mi líbí

  13. blbíš napsal:

    zajímavá by byla žaloba vnučky na stát … když se daří žalobám soudy omilostněných gaunerů, kterým stát upřel tzv. jejich „čest“ (vím = Hudec & Buzna)

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Žaloba? Máme svobodu, přihlásila se a studuje a platí tam přece dobrovolně 😦 .
      „Vtipné“ je, že ač ona začala loni skončí za dva roky, a její stejně platově a funkčně zařazená budoucí kolegyně může začít letos a skončit o rok dřív než ona.
      Ale aby to bylo správně zamotané tak bych nejraději aby studovala nejméně do svých 26-ti let poněvadž tatáž „pravicová“ vláda zavedla pěstounství jako pracovní poměr se státem a poskytla jí 6.500 a mě-pěstounovi 8.500 Kč … tolik kolik bude brát jako zdravotní sestra. Zdá se mi to zbytečně moc teď a málo pak, měl bych děkovat Drábkovi a vyčítat Němečkovi, jsou to paradoxy … já vyčítám oběma. Bláznivej komunista 🙂 .

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        nezlobte se, ale v tom, aby se prase vyznalo, jak vlastně fungujete?

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Dobře. Já se vyznám. Vezměte si z toho obecné a soukromé nechte koňovi, má větší hlavu 🙂 .

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            … nemám sílu cokoli dodávat. Stěžujete si na diskriminaci na pracovním trhu a zároveň Vám to vyhovuje, protože se „vyznáte“, Buďte rád, že si Vašeho přístupu nevšiml vittto!

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Do hloupých osobních sporů nepůjdu ….

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              Vy fakt dneska jedete, nejdříve bez jakýkoli souvislosti ke kamnům dobrovolně a sám, bez cizího přispění, otevřete téma, které mě jako na potvoru dlouhodobě trápí, pak ho po Vašem zvyku zkritizujete, abyste v zápětí v náznacích Vaší tradiční dlouhodobé otrávenosti a vševědoucnosti něco nakousl a problém nedovysvětlíte. Pokud se ve věci neorientující čtenář náhodou na něco zeptá, aby se v tom trochu vyznal, tak ho pošlete za koňskou hlavou a smajlíky mu naznačíte hranice, za kterou jsou pouze hloupé osobní spory. Fakt , to nemá chybu, ale víte co, nenaznačujte, neřešte, nepřepínejte a nebude třecích ploch, prospěje to nám zde všem.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Kdyby jenom dneska 🙂
              Nejste prvním kdo mi říká že by ZDE VŠEM prospělo kdybych ne …. Jenomže když jste vybojovali tu vaši „svobodu“ zkuste jí přát i mě.

              To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.