Zabránit spolupráci Německa s Ruskem …


Dnes jsem pro Vás připravil k zamyšlení překlad vystoupení „otce zakladatele“ Statforu, George Friedmana*) na nedávném „Council on Global Affairs“ v Chicagu.

 Žádná země nemůže být věčně mírovou – dokonce ani USA. Mám na mysli, že USA se také stále týkají nějaké války. Evropa, zdá se mi, nebude v budoucnu vtažena do velkých válek jako dřív. Ale Evropa se vrátí k přirozené situaci lidstva: – v Evropě budou války, budou mírová období, Evropané budou umírat ve válkách.

Samozřejmě, nebude 100 milionů mrtvých, jako ve válce minulé, ale zdá se mi, že myšlenka „evropské výjimečnosti“ zavede Evropu do válek. V Evropě budou konflikty. V Evropě už byly konflikty – v Jugoslávii a teď na Ukrajině.

Pokud jde o vztahy Evropy s USA – my nemáme vztahy s „Evropou“. Máme vztahy s Rumunskem, máme vztahy s Francií atd., ale neexistuje „Evropa“, se kterou by měly USA nějaké vztahy.

Pro USA představuje problém islám, ale není životní hrozbou. Musíme se tímto problémem zabývat, ale věno vat tomu budeme odpovídající úsilí, nic víc. Máme jiné zahraničněpolitické zájmy.

Hlavní zahraničněpolitické zájmy USA v průběhu celého minulého století, v období První, Druhé i Studené války, se soustředily na vztahy mezi Ruskem a Německem. Protože v případě sjednocení by představovaly pro USA jedinou životně důležitou hrozbu. A náš hlavní úkol spočíval v tom, abychom nepřipustili jejich spojenectví.

Budete-li Ukrajincem, budete hledat toho, kdo jako jediný vám může pomoci – a to jsou Spojené Státy. Minulý týden, přesněji před 10 dny, navštívil Ukrajinu vrchní velitel pozemních vojsk USA v Evropě, generál Ben Hodges. Oznámil tam, že brzy budou na Ukrajinu oficiálně vysláni američtí vojenští poradci. Vyznamenal tam také ukrajinské vojáky americkými vojenskými medailemi. Obecně vzato, vojenské řády zakazují vyznamenávat medailemi cizince. On to udělal, protože chtěl demonstrovat, že ukrajinská armáda je jeho armádou.

Potom odjel. USA dnes dodávají zbraně, dělostřelectvo a další druhy výzbroje pobaltským zemím, Rumunsku, Polsku a Bulharsku, což je velmi zajímavý aspekt.

A včera USA oznámili svůj záměr dodávat zbraně na Ukrajinu, a i když to bylo pak dementováno, zbraně se dodávat budou.

Ve všech těchto svých krocích USA obcházejí NATO, protože rozhodnutí se v NATO mohou přijímat pouze jednohlasně všemi jeho členy.

Podstatou toho všeho počínání USA je budování „sanitárního kordonu“ kolem Ruska. A Rusko o tom ví. Rusko si myslí, že se USA chystají rozčlenit Ruskou Federaci. Já si nemyslím, že chceme Rusy zabít, ale jen lehce zranit a poškodit je.

V každém případě jsme se vrátili ke staré hře. A zeptáte-li se, si myslí Polák, Rumun, nebo Maďar, … oni žijí v úplně jiném světě, než Němci, a Němci žijí v úplně jiném vesmíru než Španělé, atd. Stručně řečeno, v Evropě vládne nejednota.

Ale pokud jde o Ukrajince, tak vám jasně říkám, že se budou snažit udělat vše, jen aby nenamíchli USA.

Spojené Státy kontrolují všechny oceány planety – to jsou jejich fundamentální zájmy. Nikdo to nikdy dřív nedělal. V důsledku toho můžeme vtrhnout kamkoli na planetě, ale nikdo nemůže napadnout nás. To je výborný stav. Zajištění kontroly oceánů i ve vesmíru je základem naší moci. Nejlepším způsobem zničení nepřátelské flotily je – nedovolit mu ji vybudovat. Cesta, kterou zvolilo Britské Impérium, aby nedopustilo vznik silné flotily v Evropě, bylo štvaní Evropanů proti sobě navzájem.

Já bych doporučoval držet se politiky, uplatněné R.Reaganem v Iráku a Iránu.Reagan podporoval obě bojující strany, takže bojovaly proti sobě, ale ne proti nám (iránsko-irácká válka v letech 1980-1988). Bylo to cynické, bylo to amorální, ale fungovalo to.

A v tom je podstata: USA nejsou schopny okupovat celou Eurasii. V momentě, kdy bota amerického vojáka vstoupí na půdu Eurasie, jsme automaticky slabší v počtech vojsk. Můžeme rozbít armádu protivníka, ale nejsme schopni Irák vojensky okupovat. Myšlenka, že armáda USA v počtu 130.000 mužů v Iráku je schopna okupovat zemi s 25 miliony obyvatel … Dokonce i poměr mezi počtem policistů a obyvatel New Yorku byl vyšší, než poměr našich vojáků a obyvatelstva Iráku.

Takže, my nejsme schopni všude posílat naše vojska, ale zato jsme schopni především podporovat vzájemné nepřátelství zemí, aby se soustředily na sebe a ne proti nám. Můžeme je podporovat politicky, finančně, poskytovat jim vojenskou pomoc a posílat tam naše poradce. Ale jen v krajních případech, jako jsme to udělali v Japonsku, ve Vietnamu, Iráku a Afghánistánu, jsme zasáhli vojenskou silou taktikou preventivního úderu. Taktika preventivního úderu neznamená rozdrcení a porážku protivníka. Jejím cílem je – vyvést nepřítele z rovnováhy.

Dělali jsme to v každé válce, např. v Afghánistánu jsme vyvedli z rovnováhy Al-Kajdu. Ale problém je v tom, že jsme ještě mladí a hloupí a poté, co jsme vyvedli protivníka z rovnováhy si neřekneme: „Dobrá, svoje jsme udělali, jdeme domů“, ale říkáme si: „Bylo to snadný, pojďme tady ještě vybudovat demokracii“. To jsou momenty, kdy nás přepadá slabomyslnost.

Proto je odpovědí na tuto otázku, že USA nemohou vpadat s vojsky všude v Eurasii. Musí se to dělat výběrově a velmi zřídka. Vojenský vpád je pro nás výjimečným případem, krajní možností, ale v žádném případě ne první akcí, kterou můžeme podniknout. Ale, jestliže přece jen posíláme vojska, pak – a to jsme už pochopili ze zkušenosti – musíme vpád podle možnosti omezovat, aby se nerozrostl do gigantických rozměrů.

Takže doufám, že jsme to vše už správně pochopili, ačkoli, když  si děti osvojují v hodině vědomosti, trvá to nějakou dobu. Máte ale naprostou pravdu, že my jako mocnost nemůžeme všude posílat vojska. Britové svého času také neokupovali Indii. Oni jen vzali pod kontrolu jednotlivé indické státy a rozeštvávali je proti sobě navzájem. Britové také rozmístili své důstojníky v indické armádě. Římané svého času také neposílali své legie do vzdálených zemí, ale instalovali tam prořímské vládce. Tito vládcové tam prováděli politiku v římských zájmech a odpovídali za mír na hranicích (Říše Římské).

Takže, říše, které se snaží řídit území napřímo vojenskou silou, takové říše se rozpadají. Tak tomu bylo např. v případě nacistické říše. Protože nikdo nemá dost sil na to, aby to dělal.

Ať je to jak chce, problém nespočívá v tomto, ale v tom, že to znamená, že jsme impérium jako takové. To ale neznamená, že se teď můžeme pohodlně opřít v křesle a pak jít domů a být v pohodě. Jsme totiž na samém začátku cesty.

Aktuální otázkou dnes je pro Rusy, že se Ukrajina buď stane nárazníkovým pásmem mezi Ruskem a Západem – přinejmenším bude neutrální zemí -, nebo že se Západ (NATO) posune na Ukrajině tak daleko, že ho bude od Stalingradu dělit pouhých 100 a od Moskvy 500 kilometrů. Status Ukrajiny představuje pro Rusko životně důležitou hrozbu. A Rusové nemohou tuto otázku nechat tak a odejít.

Pro USA stojí otázka tak, že pokud se bude Rusko nadále držet Ukrajiny, pak musíme Rusko zastavit. Z toho důvodu USA přistoupily k akcím, o kterých nedávno hovořil generál Hodges, a právě USA posílají vojska rychlé reakce do Rumunska, Bulharska, Polska a Pobaltí.

Těmito akcemi USA připravují „Intermarium“ (Mezimoří), území mezi Baltským a Černým mořem. Koncept „Intermarium“ vymyslel ještě Pilsudski. To je koncept pro USA preferenční.

Ale otázka, na kterou neznáme odpověď, je – co v takové situaci udělají Němci. Skutečnou neznámou v rovnici Evropy, jsou Němci. Pokud USA vytvoří bezpečnostní pásmo ne na Ukrajině, ale k Západu, a vliv Rusů na Ukrajině roztaje…Pak to, co udělají Němci – to nevíme.

Německo je ve zvláštní situaci. Bývalý kancléř Gerhard Schroeder sedí ve správní radě Gazpromu. Němci mají velmi složitý a svérázný vztah k Rusům. Němci sami nevědí, co mají v takové situaci dělat. Potřebují vyvážet svoje zboží, a Rusové by je mohli kupovat. Na druhé straně Němci ztratí zónu volného obchodu, kterou zase potřebují k jiným cílům.

Pro USA je prvořadým cílem nepřipustit, aby se německý kapitál a německé technologie spojily s ruskými přírodními zdroji a pracovní silou do neporazitelné kombinace, kterou se USA snaží nepřipustit už celé století.

Jak je tedy možné dosáhnout toho, aby se ta kombinace dnes neuskutečnila? USA mají pro tento případ v rukávu eso, který přebijí jakoukoli takovou kombinaci: je to linie mezi Baltským a Černým mořem. Pro Rusy je rozhodující otázka, zda se Ukrajina stane neutrální – hlavně ne prozápadní. Bělorusko je na jiný rozhovor.

Krátce řečeno, pokud mi někdo dokáže odpovědět na otázku, co v takové situaci podniknou Němci, ten nám současně řekne, jak bude vypadat příštích 20 let historie. Naneštěstí jsou Němci nuceni stále znovu přijímat závažná rozhodnutí. A to je věčný problém Německa. Německo je velmi silnou ekonomickou mocností, ale současně je velmi zranitelné a slabé geopoliticky. Němci nikdy nevědí, kde a komu budou moci prodávat své zboží. Od roku 1871 je to věčná „německá otázka“. A otázka Evropy také.

Zamyslete se nad „německou otázkou“, která je dnes znovu na programu. Je to otázka, kterou musíme položit, ale neděláme to, protože nevíme, co udělají Němci.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=azP2FOpbEYE

*)George Friedman (* 1. února 1949 Budapešť) je americký zpravodajský expert a odborník na národní bezpečnost. Je zakladatelem a šéfem přední americké soukromé konzultační zpravodajské agentury Stratfor (Strategic Forecasting)

hroch-hlava

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

50 reakcí na Zabránit spolupráci Německa s Ruskem …

  1. vonrammstein napsal:

    Velmi dobrý článek.

    To se mi líbí

  2. strejda napsal:

    Jestli je to překlad nikoli parafráze, tak je to velmi závažné. Ale něco podobného, snad článek, již po netu koluje. Je to americký pohled a to ještě neznamená, že se skutečně zrealizuje. Ale dává Rusku jen jednu jedinou šanci. Postavit se tomu čelem. A to znamená zkalkulovat ekonomiku a hledat spojence. Světové státy se USA budou bát, ale na druhé straně ho rády píchnou ve slabém místě. Dnes to opatrně dělají Turci.
    Velkou neznámou je Čína, která buduje spíš ekonomické impérium, ale při tom razantně modernizuje armádu a již i námořnictvo. Jde metodou pomalých, ale vytrvalých kroků. A jak se ukázalo, Majdan nedopustí. A Rusové se u ní učí.
    My, Česko, musíme být na straně USA. Zvolili jsme si to dobrovolně v roce 1989 co do hrdel i statků. Že nám to nemůže v žádném případě přinést nic dobrého je zřejmé. Jen se bude společnost polarizovat a rozkládat a ani za dalších 25 let se západní Evropě nepřiblížíme.
    Ještě horší to budou mít pobaltské státy. Jsou malé a jejich vylidňování se bude zrychlovat. Kdo by chtěl žít v zemi, kde se stále straší válkou. Mobilizovat je hezká věc, ale koho to dlouhodobě baví. A jsou státy, kde vzdělané Estonce, Litevce a Lotyše rádi uvidí.
    Ukrajina je jiná. Příliš velká a příliš různorodá. Klid tam nenastolí nikdo. Rusku bude stačit neutrální, případně zlomená, USA ji budou chtít po zuby vyzbrojenou. Ale vyřeší to otázka peněz.
    A lehké shrnutí. Pro Rusy a Číňany jsou všechny světové konflikty, kde se angažují USA požehnáním. A tak je budou podporovat a protivníka vysilovat. Ono je hezké ovládat oceány, ale leze to do peněz. A tak bude pomalý útok na erozi dolaru. Ten již začal. A živení konfliktů, třeba v Sýrii, ale nejen tam. USA se pokusí do bojů vyhnat své spojence, ale to narazí kosa na kámen. A tak je zřejmé, že Georg Friedman vysílá apel, který je z části podobný pohřební řeči. A pro nás, ale i Američany, to znamená jen cestu dolů. Pány světa nejsou. Je jím nadnárodní kapitál. A tomu je USA stejně lhostejné jako Rusko.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      USA se pokouší proti Ukrajině „vyhnat“ své vazaly – protože spojence Amerika žádné nemá – ani nechce. Totiž nás, Slováky, Maďary a Pobaltí, pod vedením Poláků. Polsko usilovně vyzbrojují. Poprvé to veřejně vyslovil Friedman někde v roce 2010, mluvil o „armádách Visegradu“. Následně se v NATO začaly zakládat „Visegrad Battlegroups“ – tím ovšem Visegrad V4 v podstatě skončil – protože pozici Poláků nechce nikdo následovat. Bojové skupiny tak zůstaly čirou formalitou – možná je založený nějaký štáb, ale reálné vojáky do nich žádná země nedelegovala – možná ani Poláci nakonec ne. Mnoho náčelníků, žádní indiáni.

      Zda má Friedman vliv na americkou zahraniční politiku či ne – docela pěkně ukazuje jeho téměř rok starý článek:
      http://www.google.com/url?q=http%3A%2F%2Fwww.stripkyzesveta.cz%2Fcz%2Fmedia%2F785%2Fgeorge-friedman-o-tahu-na-moskvu-po-lopate&sa=D&sntz=1&usg=AFQjCNEJRA9NQSLx2V3W3m4Q1av61BNo9g

      Tam na plná ústa vyjadřuje, že USA na Rusko zaútočí „ropnou zbraní“, pokud nebude Rusko skákat jak USA pískají. Že to sice bude tak trochu střelba do vlastní nohy, protože to zničí americkou těžbu ropy z břidlic a poškodí jejich „věrné vazaly“, ale že to klidně udělají – pro své dlouhodobé geopolitické cíle obětují ty krátkodobé – i prosperitu obyčejných Američanů, kteří pracují v břidlicovém průmyslu.

      A přesně to se o pár měsíců později stalo. Což myslím docela přesvědčivě rozsuzuje nedávnou diskusi „kdo za snížením cen ropy stojí“, vedenou i zde u pana z Bavorů.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        A v tom článku, co nahoře odkazuji, je zábavné to blábolení okolo Turecka. Jak ho odříznou od ruského plynu, použíjí Turecko proti South Streamu – a všichni víme, jak to dopadlo – totiž právě naopak, než si přály USA.

        Jen tím vším značně poškodili americké pozice v Bulharsku a Rumunsku; všechny na Jihu EU, který měl být zásobován plynem ze South Streamu.

        Turecko s nimi výrazně vyje*alo.

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Aniž bych trpěl představou, že tomu nějak moc rozumím, zdá se mi, že Turci se chovají velmi racionálně. Byli poslušnými vazaly USA/NATO, když měli strach z Rusů a zápolili s Kurdy. Strach z Rusů je s rozpadem SSSR postupně přešel, Kurdové mají teď úplně jiné starosti. Navíc si asi Turci uvědomili možnosti USA podle vzoru Sýrie – kdo stojí o takové problémy u svých hranic?
          Toužili po vstupu do EU, ale to je už také přešlo. Pochopili asi, že o své dobro se musejí starat sami, nikdo jiný to za ně neudělá.
          Já chápu, že srovnávat Turecko a ČR je legrační, ale přece jen mi přijde líto, že u našich politiků nevidno ani náznak podobného racionálního postupu – sledování vlastích zájmů. Tedy – nemyslím vlastních zájmů politiků, to dělají nadmíru důsledně, ale zájmů ČR.

          A ještě drobnost k té slavné „Dragounské jízdě“. Mně osobně je spíše lhostejná, není to nic, kvůli čemu bych šel někam demonstrovat, ačkoliv proti srsti mi přece jen trochu je. Její nebezpečí spatřuji v uplatnění oblíbené „salámové metody“. Jízda proběhne, blbečkové ji budou doprovázet na harlejích a džípech a média hlavního proudu budou jásat – no vidíte, jak Češi tu US Army milují! A někdy příště, po dalších pouhých „průjezdech“, to může být už o něčem docela jiném.

          Ten Hrochův text (díky, zajímavý) mi přijde legrační v jedné jediné věci. Ačkoliv tam není řeč o Armádě ČR, to až kchodl v 06:39, jaksi pod čarou je tam také. Nu, počítat s českou armádou pro nějaké ofenzivní vojenské akce mimo území ČR je představa k popukání. S výjimkou pár magorů, kteří si rádi odprásknou nějakého toho feláha s rodinou. Ale taková pěkná základnička na území ČR, ta by se jistě hodila, to určitě. A logistická podpora, která by ani nebyla moc vidět. Tak, po našem, při zdi…..

          Hezký den.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Souhlas. I s tím konvojem – je to blbárna, připomíná mi to výmysly nějakého bláznivého politruka alá „družba se sovětskými vojsky“. Tak ať se vyblbnou co hrdlo ráčí, lidi si o tom myslí svoje. Připadá mi to uhozené, i to blábolení kolem.

            Vzpomínám si – na téma „družba s vojsky“, jak jsem coby mladík s čerstvými papíry na auto přes kamaráda z letiště koupil od okupantů sud benzínu (200 litrů). Transakce proběhla na lesní cestě kus od města – Rusáci přijeli se ZILem, vojáci skulili sud, já jsem otevřel zadní dveře od stejšnu. Když jsem se chystal platit a vojáci mi chtěli ten sud naložit, najednou všichni naskákali do toho náklaďáku a odfrčeli. Zůstal jsem tam sám s 200 litrovým sudem. Situace se záhy vysvětlila, když z druhé strany cesty přijel ruský GAZík s důstojníky. Vylezl nějaký poručík – čekal jsem průser – ale jen natáhl dlaň a řekl: „Daváj“. Dal jsem mu prachy, přesně tu částku, kterou jsme měli domluvenou a oni naskočili do auta a odjeli – nepomohli mi to naložit.

            Cesta měla dost hluboký úvoz, takže jsem nemohl ani sud někam zakulit a schovat – a dojet pro kamarády. Nakonec jsem sekyrkou pokácel dva stromky, udělal do auta nájezdovou lávku a pomocí autolana a prusíkových uzlů jsem to tam kousek po kousku nakulil sám. Družba za 500, jako řemen.

            O těch dalších kšeftech ani nemluvě. Ledničky, barevné televize, Hi-Fi. Když byla velká zima, nejlépe se v kamnech topilo tritolem – má to úžasnou výhřevnost, a není to ani moc nebezpečné. Stromy v lese se moc dobře kácely bleskovicí – ve kšeftu jela i oficiální lesní správa – protože likvidovat vývraty konvenčním způsobem jen s motorovkou je značně o hubu. Atd. Opravdu nebezpečné byly ruské holky, především zdravotní sestry z blízké vojenské nemocnice. Chtěly se totiž vdávat. Stačilo trochu to přehnat s chlastem a člověk byl „zasnoubený“ raz dva.

            Jojo, okupace sovětčíky nebyla žádná sranda. Americká armáda má plno moc pěkných věcí, vojenské obchody, a zajímavou filosofii zásobování: cpi tam toho nadbytek, polovina se vždycky „ztratí“, tak či onak … Stačí znát někoho kolem Rammsteinu, tam to jede.
            🙂

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Televizní průzkum ukázal, že většině lidí je kolonoskopie ukradená. Jen si to vykládá jako vždy po svém. Lidi štve to televizní štvaní a pokřikování, Amíci je tak moc nezajímají nebo by je nezajímali, kdyby se o nich tolik nekecalo. Navíc blbě a zbytečně.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Přesně tak. Je to absolutně kontraproduktivní. O samotný ten průjezd amíků vůbec ani nejde – ale ta propaganda kolem toho je přehnaná o několik řádů. Člověk by čekal, že se ta mediální banda lhářů poučila z „overkillu“ prezidentské kampaně za Kchááárla, ale oni ne. Opakují stejné chyby – dělají to jako v Americe, tam takový přístup zjevně funguje. U nás to působí opačně.

              To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Zaperlil prezident Zeman. Že prý to ČT pojala jako závod míru – přímý přenos, první etapa, druhá etapa, třetí etapa – a vítěz dojíždí do cíle.
              🙂

              To se mi líbí

            • pepan napsal:

              “ US Army kolonoskopie je většině ukradená“
              Malá poznámka, včera jsem jel z práce domů těch pár kilometrů víc než hodinu. Východ Brna byl ucpaný už v podstatě od začátku Křenové od viaduktu u Hlavního nádraží. A to všechno proto, že SUSka lajnovala u Rohlenky dálnici.
              Takže až naši spojenci z nejvěrnějších vyrazí z Vyškova (nebo vlastně Gottwaldových Dědic) a spolu se svými ochránci a sympatizanty ucpou D1, dost možná že část Čechounů uvězněných na dálnici změní k takto projevené americké podpoře proti agresivním Rusákům svůj ignorantský přístup. A su zvědavý, jak dlouho vydrží mávající davy marně čekat na projíždějící vojáčky.
              Chudák Dan Ťok, jako by těch průserů měl málo….
              Někde sem čet prohlášení toho amerického lampasa, který tu šaškárnu zorganizoval, že si mohl vybrat mezi krotkýma drsným provedením. A on, podobně jako Čtvrtníček v jisté reklamě si vybral tu druhou možnost.
              ostatně, překladač vám nabídne u výrazu „to dragoon“ český ekvivalent „dokopat, přinutit“.
              Zvonku to tak vyzerá, že chtěj Maďary a nás k poslušnosti dokopat.

              To se mi líbí

  3. Strejda Olin napsal:

    Zaplať pánbůh, že mi už není pět nebo dvacet let!

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Jako ateista se připojuji. Zaplať pánbů!

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Jako ateista věřím, že všechno dobře dopadne. S pomocí Boží.
      🙂

      To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        A jak si to, pane vachmajstr, představujou?

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Tak jednak nejsem vachmajstr, druhak o tom, coby ateista nemám páru. Zkuste se zeptat nějakého toho velebíčka. Ale na Duku nebo Halíka bych to nezkoušel.
          🙂

          Prostě si myslím, že válka nebude. Protože Rusové jsou příliš ozbrojení a zavilí. Protože Čína. Protože Německo. Protože Francie. A nakonec, i protože USA – tihle šílenci, kteří jsou tam dnes, tam také nebudou věčně. I Brežněv umřel, tohle bude stejné. Stačí prostě počkat. A nepropadat hysterii a neblbnout.

          Hezký den vám všem, počasí nic moc, ale právě jsem dodělal práci a jedu si vyčistit hlavu na kole. Těším se příště. Díky, Bavore a všem.

          To se mi líbí

  4. Jiří Brož napsal:

    Zabránit spolupráci Německa a Ruska?! Nevím nic o tom, že by Německo chtělo s Ruskem nějak extra spolupracovat, alespoň doteď tak nečinilo. Obchodní spolupráce je balance mezi exportem a importem, nic mezi tím není. Tedy krom kulturní výměny bavorských tanečních souborů v dirndlech s Alexandrovci. Jak je tedy Německo „závislé“ na Rusku buď coby zákazníka anebo dodavatele?

    Odpověď je prostá: NIJAK

    Rusko je desátou exportní destinací a jako strategický importér pro Německou také nefiguruje, to je dokonce až 13. a ze 14. místa na něj útočí Španělsko s olivami a olejem:-). Legrační je, že více do Německa vyváží chudé Polsko jako 12. největší vývozce, plynu ani ropy nemaje:-).

    Top 5 Export destinations of Germany

    France (8.8%), United States (8.1%), China (6.4%), United Kingdom (6.2%), and Netherlands (5.8%)

    Top 5 Import origins of Germany

    Netherlands (8.9%), China (8.6%), France (7.2%), United States (5.5%), and Italy (5.2%).

    Dále. JIstě autoři slyšeli něco o tom, jaký podíl mají dnes, kdy jsme vybředli z ekonomy „uhlí a oceli“ (ve východní, té zaostalejší části komunistické Evropy, se jí říkalo „mírová“ a protože jako hlavní ukazatel „vyspělosti“ se počítal počet ingotů vyvezených do Sýrie a ne třeba fotoaparáty nebo dětské kočárky, byli jsme komunisty označováni jako země vyspělé výroby technologických celků), že zásadní podíl na HDP dnes, v 21.století, už opravdu měřeno ekonomickým výkonem především úrovní SPOTŘEBY našich občanů a ne islámských diktátorů z Blízkého východu, pak 69.3% ekonomiky Německa tvoří služby. Ty jsou z maximální částí domestikované na vnitřním trhu a tudíž, lapidárně řečeno, NEJVĚTŠÍ EKONOMICKÝ TAHOUN NĚMECKA jsou peněženky jejich občanů. Tedy ne export Rheinmetallu do Ruska. Ani plyn. Ten tvoří ze všech komodit dovážených jen 5%. Skoro stejně jako automobily a díly na automobily. Ačkoli automobily a díly tvoří největší exportní artikl Německa, je i druhým největším dovozním artiklem Německa na úrovni plynu.

    http://atlas.media.mit.edu/profile/country/deu/

    Poslední věc. Německo má silný finanční sektor, tvoří až 9% HDP. Kde ten má své expozice, tedy pro neekonomy řečeno, aby mohl německý důchodce dostávat důchody z 2. pilíře a všechna dodatečná důchodová spoření, musí německé banky a důchodové fondy někde vydělávat, vést nějakou investiční politiku. Je touto zemí Rusko? Jsou němečtí důchodci na tom dobře se svými důchody díky investicím, resp. půjčkám německým bank Rusku nebo Rusům obecně a měli by si tedy tuto spolupráci ve vlastním zájmu hýčkat? Odpověď zni: NIKOLIV

    Jsou to Francie, Velká Británie, Spojené státy, Španělsko, Itálie, Řecko, Portugalsko a Belgie.

    Zdroj: Heinz Herrmann, Robert E.Lipsey: Foreign Direct Investment in the Real and Financial Sector of Industrial Sector (statistická ročenka k dostání ve vydavatelství Springer.com)

    Takže opět, ani peníze a jejich toky skrze výdělky ve finančním průmyslu nevydělávají v případě Německa na Rusku.

    Takže pánové si mohou spřádat své studie jak chtějí, myslím, že je v USA poslouchá jen pár fanatiků z Tea Party, co nezjistili že Evropa má svůj zásadní ekonomický potenciál v instituci, která se jmenuje EVROPSKÁ UNIE a za jejíž účelem byla vytvořena. Jejich odtrženost od faktu, že Rusko je z hlediska evropské ekonomiky něco víc než jen provinční rozvojová země, tak jim možná časem snad dojde. Stačí se podívat na statistiky.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Hele Fagane. Najdi si jiný prostor. Zaháníš mi ostatní diskutující.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Promiňte Bavore, že jsem na Fagana reagoval. Čekám až se objeví moje přítelkyně, na výjezd na kole … asi problém s mejkapem nebo sladěností barev cyklooblečku a kola …

        To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Toho pána někdo čte?

        To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Pokud bude slušně diskutovat a prezentovat své názory aniž by urážel ostatní, já bych ho nevyháněl.

        To se mi líbí

      • Jiří Brož napsal:

        Vždyť mě můžete zabanovat, a nemusel jste mi tedy sem vůbec pouštět, když se s mými názory nedokážete srovnat jinak než urážkami (vz případ minule) anebo censurou. Já vaše rozhodnutí, jako „správného“ demokrata zcela charakteristické pro vše názorové směřování samozřejmě budu muset respektovat. Putin by také neváhal a možná bych měl i nehodu nebo bych byl obviněn že jsem zpronevěřil firmě Yves Rocher peníze, která ovšem popírá, že by jí někdo cokoli vzal…:-)

        A kchodl sem vám přeci už i omluvil a možná provede i sebekritiku, nakonec už to víckrát neudělá a teď to přeci bylo díky tomu že má jeho partnerka porovitou pleť či co….

        To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      V těch statistikách (nevěřím statistice, kterou sám nezfalšuji) je skrytá pravda. Těch pár procent vývozu, třeba německého strojírenství a aplikované vědy, má totiž multiplikační efekt – třeba 20-30x. Generuje mnohem více HDP v celém tom ekonomickém řetězci.

      Orientace na služby a na vnitřní trh je sice pěkná, ale Německo jistě není autarkie. Jakou téměř bylo nuceno být – díky šílenostem v RVHP a neschopnosti a bordelu ostatních soc-dem zemí – ČSSR. U nás se totiž vyrábělo skoro všechno, protože dovoz ze západních zemí byl embargován, východ buď nic neměl nebo to neprodával – Rusáci – protože nám na světovém trhu kapitalisticky konkuroval. Takže u nás byla fůra výzkumáků a výrob, které byly absolutně neefektivní, ale nezbytné, protože jinak se nedalo nic komplexnějšího vyrobit. Příklad: když se bolševik rozhodl přesunout výrobu kondenzátorů do Rumunska a krystalů do Bulharska, na letišti ve Vodochodech stály stovky L-39 bez vysílaček a elektronických systémů. V Brně hotové investiční celky, bez průmyslové elektroniky neprodejné. V Hradci Králové pivovary, vyrobené, ale bez automatiky, protože chyběly součástky. V Plzni celé elektrárny a turbíny, dtto. Takže se to muselo vrátit do Hradce králové, ty výroby součástek. A do Lanškrouna. A do Rožnova. A tak to bylo se vším. Prostě téměř autarkie. Jako dnes Severní Korea.

      Výrobu fotoaparátů a dětských kočárků (a kol, motocyklů, vrtulníků, osobních aut, ledniček, praček, … a dalšího spotřebního zboží), jak píšete, u nás umožnila v 60. letech administrativa prezidenta Novotného, kterého samozřejmě bolševici nemohli a nemohou dodnes ani cítit. Všechny ty Flexarety, kamery Admira a tak dále – byla toho fůra, tenkrát na světové úrovni. Rok 68 to všechno zabil, opět se vyrábělo pro Rusáka a pro válku. Jak píšete, ingoty pro zulukafry, dodávané zdarma.

      To je všechno pravda. Ale není pravda, co píšete o Německu.

      Německo je ve skutečnosti na Rusku velmi závislé. Importem i exportem. Jen v Moskvě je zastoupení 6000 německých firem. Jedná se o velký segment trhu v hlavních německých „high-tech“ oborech, především strojírenství. A naopak – nedostanou Němci ruské superčisté, fyzikálními procesy purifikované chemikálie ? Nebudou mikroprocesory. Nebudou léky. Nebudou nanotechnologie. … Nedostanou paládium a další vzácné prvky ? Nebudou německá auta. Nebude tantal ? Nebude elektronika ani zbraně. Nebude ruská těžká chemie ? Nebudou hnojiva ani umělé hmoty. Nebudou speciální kovy ? Nebudou německé turbíny ani ponorky ani letadla. Atd….

      Je asi zbytečné tady vypisovat všechny položky taxativně. Chci tím vším říci, že bagatelizace těchto vazeb jsou lži. Samozřejmě, velmi účelové lži. Snaha USA oddělit Německo od Ruska, co jiného k tomu říci.

      To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Jak říkáte, „stačí se podívat na statistiky“, třeba na ty o válkách, invazích a podněcování převratů vedených Spojenými státy v uplynulých desetiletích. Proklamace USA o demokracii, svobodě, lidských právech a míru jsou v přímém rozporu nejen se svojí vnitřní politikou, ale především tou zahraniční. Nejen po roce 1945, ale již od svého vzniku. Nikoliv podle slov a roucha beránčího, ale po ovocích jejich poznáte je:
      http://www.czechfreepress.cz/josef-vit/americka-politika.html

      To se mi líbí

  5. jaa napsal:

    No víte co mne na tomto článku „otce zakladatele“ při poslechu nejvíc zaujalo? Fakt, že buďto není až z´takový genius, nebo je plagiátor, co loví kde se dá. Tady a na některých dalších – se tohleto – jednotlivé „jeho“ myšlenky už prodebatovávali dřív a do mnohem větší hloubky. Nejsme … ologové, máme všichni svá povolání… , nevím co nás k tomu vede .. jestli je to selský rozum nebo zkušenosti či instinkt , že něco nesedí a schopnost či chtění porozumět zmatku světa.
    Ale zase je od něj docela odvaha, jako u většiny přesídlenců z Evropy .. takhle na plnou hubu vylézt s tím ven…. Docela zvláštmí je že asiaté takto nevystupují – že by tzv. evropská zátěž či záští proti těm co nezdrhli… kdo ví….. Jistě není první anebude ani poslední, ale ……

    To se mi líbí

  6. Rosťa napsal:

    Ten článek už jsem někde četl. Osobně si myslím, že musí nějak zareagovat Čína. Celý ten brajgl se jí motá prakticky za plotem a dost pochybuji, že by jí tento stav vyhovoval. A škodí to obchodu.

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Nemyslím, že by se Čína jakkoliv angažovala. POkles obchodu jí nevadí, amerických směnek nají hafo. Momentální „přátelství“ s Ruskem je nutné považovat pouze za momentální – nahrávající jejich dlouhodobým cílům. Vzoimeňte na Damanskij… a taky na to že Čína byla hegemonem asie – rozbito angličany, Sice teď potřebuje spolupráci s Ruskem taky kvůli Japoncůn .. ale nezapomínejme, vytrvalost Číňanů a dobrou paměť.
      jen tak
      http://denikreferendum.cz/clanek/19376-rusko-a-historicke-uzemi-mandzuska

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        To je samozřejmě citlivý bod, ale potomci velkého Maa si jsou také vědomi, že po Rusovi jsou na řadě oni. A to nejen proto, že jsou držiteli těch směnek. Čína musí reagovat.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Myslím, že nemusí.. i velký Mao a jeho stouenci byli potomky velké Číny a čísařů.. navíc vzdělanec, který se dokázal postavit sovětským spojencům ať už s jakýmikoliv výsledky. .
          Zvláštní je že mají mnohé s rusy společného. Tedy vezmu-li v úvahu všechny ty Chinatowny po americe a jinde, v podstatě pro domáci – uzavřené komunity. Podobně jako rusové – dokonce i v izraeli – mají ruští dosídlenci své části .. a pouze ruské nápisy a řeč. ..Jidiš se tam nedomluvíš.. Risky v pohodě..

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Řekl bych, že musí. Přinejmenším proto, že si čínské vedení určitě nesedí na vedení a dokáže si spočítat, proti komu by byly použity ruské surovinové zdroje, kdyby připadly pod kontrolu USA a jejich věrných poskoků. Podle mě mají Číňané zájem na tom, aby si Rusko nad svými zdroji udrželo kontrolu – alespoň na tak dlouho, dokud jí nějak nezískají oni sami.
            Ano, tohle spojenectví je určitě dočasné, protože Čína logicky sleduje především svoje vlastní zájmy. Ale… současné Rusko, na rozdíl od bývalého SSSR a dnešních USA, nebude Číně mluvit do toho, jaké mají mít „správné“ vnitřní poměry ve státě, čímž mizí rozsáhlá třecí plocha. A Čína nepochybně velmi pečlivě sleduje a vyhodnocuje projevy US politiků, včetně Obamova proslovu o kroucení rukama „neposlušným“ státům. A jak jste uvedl, mají doslova sloní paměť..

            To se mi líbí

  7. moskyt napsal:

    Všechno souvisí se vším.
    Večer 25 března přistál transportní letoun Armády České Republiky, na vojenském letišti v Borisopolu. Tímto letem byla doručena zásilka takzvané „humanitární pomoci“ pro ukrajinskou armádu. Letoun na Ukrajinu přivezl z České republiky také zástupce podniků a firem českého VVP, které se zúčastní obranného fóra.
    Dodaný náklad ukrajinským vojákům zahrnuje oblečení, zimní oblečení, vysoké boty, stany, batohy, atd. Celkově se jedná o deset tisíc různých položek. Mělo by to stačit, k vybavení téměř 700 ukrajinských vojáků.
    Za zmínku také stojí to, že jde pouze o první část vojenské pomoci České armády Ukrajině, v budoucnu se plánují další dodávky. „Přijeli jsme na Ukrajinu, abychom pokračovali v jednání s ministerstvem obrany Ukrajiny. Je třeba vyjasnit si, jak v budoucnosti co nejlépe pomoci Ukrajině“ – řekl náměstek ministra obrany ČR Daniel Koštoval na briefingu, který se konal na letišti ihned po příletu.

    http://voicesevas.ru/news/ukraine/11401-ukrainskaya-armiya-poluchila-pervuyu-chast-voennoy-pomoschi-iz-chehii-foto-video.html

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Celkem asi v pořádku Ukrajině to opravdu pomůže, protože výstroj nových branců zařazovaných do ATO je opravdu ubohá.
      No a pro ty následné dodávky jak RM vz.70/85 tak Sm na podvozku Tatry to bude pro jednotky nasazené v ATO velmi výhodné co se týče munice (tu oni mají a pokud již nebude tak náš armádní speciál velmi rychle provede dozásobení z našich skladů).
      No a navíc RM vz. 70/85 umí auto nabít druhých 40 za několik minut, no pro jednotky v ATO to bude tak 2x tolik co pro standardně vyškolenou obsluhu ale i těch 12 minut je velice slušných.
      Nakonec to poděkování za první dodanou část zbraní kolovalo po internetu nedávno.
      Tož ano asi opravdu to není od HS žádná kachna.

      To se mi líbí

    • Melin napsal:

      Pokud ten náměstek koštoval s nalivajčenkem, tak tam mohla vypuknout ta nefalšovaná radostná družba.

      To se mi líbí

  8. jarek163 napsal:

    Doporučuji všem se zájmem o geopolitiku přečíst si celého George Friedmana a jeho
    Příštích sto let, ke stažení zde http://uloz.to/xXjETFjS/friedman-george-pristich-sto-let-djvu
    (je potřeba prohlížeč djvu, nebo převest do pdf)
    Dobře se to čte, a je to velmi zajímavé čtení o tom jak funguje zahraniční politika USA…

    To se mi líbí

  9. Jiří Brož napsal:

    Možná bude pro tuto poměrně jednostrannou diskusi jistým přínosem i dnešní článek poslance za KSČM Jiřího Dolejše na levicovém blogu Deník Referendum naopak o rusko-evropském „propojování“ pravicových extremistů, od nacionalistických konzervativců až po vyložené neonacistické strany a straničky. O čem to svědčí, když se „summitům“ podobných spolků dává v Rusku prostor pro společná setkání, již nechám na vašich vlastních úvahách.

    Dovolím si odcitovat pár odstavců a dám link na celý článek.

    „Počátkem letošního jara se v druhém největším městě Ruské federace St. Peterburgu sešli zástupci evropské ultrapravice z patnácti zemí na akci s názvem „Mezinárodní ruské konzervativní fórum“.

    Cílem setkání bylo podpořit „tradiční hodnoty“ při stavbě nového světa a vytvořit stálou koordinaci evropských nacionálně konzervativních sil s Ruskem. Tedy dost bizarní společnost zrovna v předvečer oslav 70. výročí konce světové války a vítězství armád protifašistické koalice. Pořadatelem byla ruská nacionalistická strana „Rodina“ (česky Vlast). Ale předseda této strany a letitý poslanec Dumy Alexej Žuravlev se na akci pro jistotu neukázal.

    Kreml byl také opatrný a oficiálně se akce nezúčastnil. Stranou se držel zejména straně Rodina již dříve blízký vicepremiér Dmitrij Rogozin Je to pochopitelné, když sám obviňuje Kyjev ze zjevných vazeb na nacistické ultras.

    Na této ruské akci, která měla oslovit „zdravé konzervativce“ defilovali extremisté jako jsou fašisti z řeckého „Zlatého úsvitu“, obdivovatelé Mussoliniho z italské „Forza nueva“, regionální populisté „Lega Lombarda“, bulharští xenofobové ze strany „Ataka“ či tvrdí němečtí náckové z NDP, lidé blouznící o árijské krvi a oprašující symboliku svastiky.

    Akce se účastnili i zástupci Doněcké lidové republiky, ale např. přítomná nacionální „Svenskera parti“ měla své lidi na opačné straně v batalionu Azov.

    Šíření nesmyslů se musíme rozhodně postavit, ale současně chytře rozbíjet možná názorová ghetta, třeba i humorem. Některá zákoutí na sociálních sítích si zrovna říkají o vtipný trolling.“

    http://denikreferendum.cz/clanek/20072-propojovani-nacionalistu-vychodu-a-zapadu

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Před soud míří pětice členů české buňky neonacistické skupiny Wotan Jugend. Podle obžaloby propagovali nacismus a podněcovali nenávist k vybraným skupinám lidí. Organizace má kořeny v Rusku a přímo se hlásí k nacionálnímu socialismu hitlerovské třetí říše…Zakladatel české buňky, ruský občan Busygin, je napojený na hudebníky ruské kapely Moloth. Právě ta stála u zrodu celého hnutí, přičemž sama k neonacismu inklinovala. Dvojí písmeno „O“ ve svém názvu kreslí jako dvě osmičky, čili známý kryptogram pozdravu Heil Hitler („H“ jako osmé písmeno abecedy)…Ruský rozměr se v hnutí Wotan Jugend promítá zejména prvky vyhroceného nacionalismu. Tu ruští neonacisté v praxi využívají k podpoře separatistických hnutí proti putinovské vládě, mj. proto, že k jejich spojencům patřily některé neonacistické organizace na Ukrajině… http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/305737-soud-nad-cernymi-runami-neonacistum-z-wotan-jugend-hrozi-az-deset-let/

      To se mi líbí

      • Jiří Brož napsal:

        Takže asi se shodneme, že je dobře že budou pohnáni před soud. Jen mi pořád uniká jaký má smysl krom podpory antievropských hnutí ze strany Kremlu vystupujících proti EU a i proti USA jako LePenové, Faragovi, exhaiderovcům, Zlatému úsvitu, Lize Severu ad.když v případě ANTIRUSKÝCH nacionalistů či rovnou nacistů chce Rusko být důsledně na straně liberálně demokratických principů.

        Opačně to tedy neplatí? Nevím, nerozumím tomu, proto se ptám. I proto, že ruský režim sám sebe definuje jako (podle mého bigotně ortodoxně s poukazem na „ruskou kulturní odlišnost“ což je některými ideology prezentováno jako „vyjímečnost“ mající fašistický podtext nadřazenosti) konzervativní režim a neskrývá že liberální hodnoty mající oporu v lidských a občanských právech bere jako „západní“ zkaženost, individuální pojetí občanských a lidských práv vztažených k jednotlivci nadřazané kolektivním právům pak za projev bezbřehosti individualismu a neúcty k povinování „sloužit národu a vlasti“. Což je podle mého mínění, právě nosná idea a zásadní rozpor fašismu jdoucí v kontradikci k pojetí svobody a demokracie liberalismu.

        To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.