Náhodná oběť strachu z „MiGů“


Další verze katastrofy MH17

Alexej Ramm

Otištěno v № 2 (568) 21. 1. 2015

Bez ohledu na tragédii v Paříži, zájem o katastrofu „Boeingu 777“ letícího na lince  MH17 z Amsterodamu do Kuala Lumpuru, neopadá. V nedávné době, němečtí novináři zveřejnili další ze šetření, kde tvrdí, že vysledovali ruské stanoviště komplexu „Buk“, odkud bylo sestřeleno, podle jejich názoru, malajské letadlo, od Kurska až téměř k místu kde došlo k osudnému vypuštění rakety.

Stejně jako v mnoha předchozích šetřeních, za základ byly vzaty fotografie ze sociálních sítí, autoři se je pokusili spojit s místem a časem. Ruská média nezůstala pozadu, za svými kolegy. Konkrétně v prosinci loňského roku, „Komsomolská pravda“ zveřejnila rozhovor s jistým tajným svědkem, který údajně potvrdil teorii, že „Boeing-777“ byl sestřelen Su-25. Tato verze se aktivně šířila v domácích médiích.

Přesto je třeba přiznat, že intenzita informační války, s jí vlastními dohady a vřazováním skutečných lží, začíná postupně slábnout. Rýsuje se možnost více či méně objektivního pohledu na fakta a pokusu pochopit, co způsobilo katastrofu malajského „Boeingu“.

Systemizace informací

Zpočátku je nutné určit, na jakých zdrojích informací by mělo být založeno vyšetřování tragédie, ke které došlo v Donbasu 17. července 2014. Je zřejmé, že pouze zlomek z proudu informací lze uznat za tvrdá fakta, která jsou dokumentárně potvrzená.

„Klíčem k pochopení tragédie“ Boeingu“ se stává zničení ukrajinského transportního An-26“

Je třeba vzít na vědomí zprávu mezinárodní komise vyšetřující nehodu „Boeingu“, publikovanou 9. 9. 2014. Rozhodně stojí za pozornost i zahraničními médii ignorované materiály zveřejněné na brífinku ruského ministerstva obrany 21. července. Tehdy kromě odkazů na sociální sítě byla poskytnuta fakta objektivní kontroly, satelitní snímky. Brífink provedl náčelník Hlavního operativní správy GŠ, a zástupce vrchního velitele vojenského letectva – jedna z klíčových postav vedení armádního resortu.

V „Komsomolské pravdě“ zveřejněný „příběh pilota Vološina“ si také zaslouží pozornost, protože po prostudování faktů, prověrce svědka na polygrafu a analýze poskytnutých informací, Generální prokuratura a ruský Vyšetřovací výbor, uznaly informace za spolehlivé a vydaly o tom oficiální prohlášení.

Četná novinářská sledování, fotografie ze sociálních sítí a od různých „svědků z místa“ nestojí za vážnou pozornost, pokud nejsou oficiálně potvrzena a uznána.

Ve zprávě Mezinárodní komise pro vyšetřování katastrofy, je sformulován předběžný nález: „Letoun byl zničen v důsledku kolize s nějakými předměty, které měly vysokou energii. Tento dokument však neodpovídá na otázku: byl „Boeing“ zasažen raketovým komplexem „Buk“ (oficiální verze USA a Německa, podporovaná západními médii), nebo automatickým kanónem či raketou „vzduch-vzduch“ šturmoviku Su-25 (ruská verze)?

Komise však uznala skutečnost, že během sledování letu se „Boeing“ na příkaz dispečera krátce před havárií odchýlil od trasy (neopustil však letový koridor).

V materiálech z brífinku ruského ministerstva obrany je uvedeno, že v den tragédie, byl „prostředky objektivní kontroly“ zaznamenán vzlet šturmoviků Su-25 z letiště v Dněpropetrovsku. Později, při počínajícím rozpadu ve vzduchu „Boeingu 777“, byl zároveň s ním zachycen ještě jeden letoun. Jen díky slabé organizaci brífink, se ruská média chytila verze, že letadlem byl šturmovik Su-25, který sestřelil malajskou linku. I když je jasné, že šlo jen o neidentifikovaný letoun, a ne o „Grače“ z Dněpropetrovska.

V materiálech z brífinku jsou přesné informace o rozmístění ukrajinských baterií komplexu „Buk“ v oblasti konfliktu, potvrzené satelitními fotografiemi. Ale vedení vojenského úřadu neodpovědělo na hlavní otázku: proč zde byly rozmístěny tyto baterie?

Z materiálů „KP“ o „letci Vološinovi“, je známo, že v den tragédie krátce před zničením „Boeingu“ vzlétly z dněpropetrovského letiště tři Su-25 vzdušných sil Ukrajiny, které kromě standardních zbraní nesly i rakety „vzduch-vzduch.“ Po čase se vrátil pouze jeden ze tří „Gračů“, jehož pilot, Vladislav Vološin řekl, že „to nebylo to letadlo.“

Opět, z důvodu neodbornosti domácích médií, svou snaživostí diskreditujících tento materiál, se objevila verze, jakoby Vladislav Vološin sestřelil „Boeing“. Ačkoliv prakticky svědkova fakta potvrzuje předchozí prohlášení ruského ministerstva obrany o vzletu z Dněpropetrovska Su-25. Ruští novináři „zamlžili“ hlavní otázku, která by měla být zodpovězena: a co další dva šturmoviky?

Shrňme to. Několik dní před tragédií rozmístila ukrajinská armáda v oblasti ATO několik baterií „Buků“. V den katastrofy vzlétly tři ukrajinské Su-25 nesoucí kromě standardní výzbroje řízené rakety „vzduch-vzduch“. Ale z letu se vrátila pouze jedna „Su-25“. Osud dalších dvou je neznámý. Krátce předtím, než jakési „vysokorychlostní“ objekty narazily do dopravního letadla, které na příkaz dispečera ne moc, avšak přece jen změnilo svou trasu. Bezprostředně poté, co se „Boeing-777“ začal ve vzduchu rozpadat, se objevilo v blízkosti ještě jedno letadlo.

Hysterie kolem MiGů

V zářijovém čísle jednoho z nejprestižnějších časopisů ve světě letectví – americkém Combat Aircraft Monthly se na straně 28 v rubrice „Ztráty“ („Lost“) uvádí: «According to the Ukrainian Defense Ministry, a Ukrainian Air Force Su-25M1 operated by the 299th Tactical Aviation Brigade was shot down by a Russian fighter over the Donetsk region on July 16. The pilot ejected and was not injured. In a separate incident, a second Su-25 recovered safely to its base after it was struck by a man-portable air defense system». V překladu to znamená: podle ukrajinského ministerstva obrany byl 16. července jeden Su-25 z 299. letecké brigády sestřelen stíhačkou VVS RF, ve stejný den byl další Su-25 zasažen z přenosného systému protivzdušné obrany, ale vrátil se na letiště.

Pozoruhodné je: projdeme-li rubriku „Ztráty“ této publikace ve všech měsících, není nikde uváděn zdroj uveřejněné zprávy. Američtí novináři pouze konstatují fakta, bez uvedení zdroje. Pokud hledáme kde se vzaly „údaje ukrajinského ministerstvo obrany“, snadno zjistíme, že základem je prohlášení RNBO Ukrajiny, podle kterého „v Rusku v Rostovské oblasti poblíž Matvejev Kurganu – Novošachtinska byl naší rozvědkou sledovaný let MiGu-29 z 19. stíhacího leteckého pluku, 1. smíšené letecké divize 4. velitelství vzdušných RF. V čase 18:48-19:49 (kyjevského času), pozemní řídící stanoviště vzdušných ozbrojených sil (volací znak „Rapira“), uskutečnilo navedení ruského MiGu-29 (pilotův volací znak „221“), ke zničení vzdušného cíle nad územím Ukrajiny“ (http://news.liga.net/news/politics/2576758-v_snbo_rasskazali_podrobnosti_vozdushnogo_boya_su_25_i_mig_29.htm).

Nicméně, podle údajů RNBO mistrovství ukrajinského „lotčika“ a nízká úroveň výuky ruského, nedovolilo zničit Su-25, který byl sice poškozený, přesto se však vrátil na základnu. Během několika dní bylo prohlášení převzato množství mezinárodních zpravodajských agentur, a později se na YouTube dokonce objevil jakýsi videozáznam s údajného rozhovoru mezi „Rapirou“ a „221“.

Nechme stranou obvyklý „trash“ ukrajinské propagandy o neviditelné pro satelitní průzkum raketě R-27 firmy „Artěm“, která při zasažení Su-25 pouze poškodila, je však třeba poznamenat, že ruské stíhačky byly v podmínkách ATO vnímány ukrajinskými vojáky jako skutečná hrozba. Natolik reálná, že i vážící si své pověsti letecká edice nezaznamenala poškození ale zničení ukrajinského Su-25 prostředky ruského letectva. Přitom se informace o ruských MiGách objevovala v ukrajinských médiích a sociálních sítích téměř pravidelně, a oficiální zpráva ze dne 16. července se stala jakýmsi vrcholem „MiGohysterie“. Je pozoruhodné, že k přepadu ukrajinské „25“ „221“, došlo den před zničením „Boeingu“.

Co je příčinou „MiGohysterie“? Z jedné strany, dostatečně velké ztráty ukrajinského letectva, které nemělo žádné bojové zkušenosti. A kompetentní rozbor příčin ztrát letadel a vrtulníků se provést nedařilo, tady je zdroj paradoxních závěrů o účasti ruského vojenského letectva. A s největší pravděpodobností, ve většině případů, ani piloti sestřelených strojů si neuvědomili, co bylo příčinou zničení jejich letadel.

Klíčem k pochopení tragédie „Boeingu“, je zničení ukrajinského transportního An-26 14. července, při shazování nákladu do „jižního kotle“, z výšky více než 6000 metrů, kam posádka vystoupala, aby se vyhnula zásahu z přenosných protivzdušných raketových komplexů opolčenců a střelbě z ručních zbraní. Navzdory skutečnosti, že taková výška, zabezpečovala ochranu před všemi prostředky PVO, které měli k dispozici bojovníci Doněcké a Luganské republiky, transportní letoun byl sestřelen.

A stále není jasná odpověď, čím byl sestřelen „An 26“. Opolčenci uvádějí přenosné raketové komplexy protivzdušné obrany, že letoun letěl značně níže, anebo tuto otázku obcházejí. Ukrajinská strana předložila dvě verze. První: daleko účinnější než přenosný raketový komplex protivzdušné obrany, je systém PVO, kterým byl z území Ruska sestřelen „Antonov“. A druhou, jak se dalo čekat, jsou letouny ruských VVS.

„Strach z MiGů“ vysvětluje, proč se v oblasti konfliktu náhle objevily baterie ukrajinských „Buků“ a na Su-25 začali navěšovat rakety „vzduch-vzduch“. Je zřejmé, že se k žádné provokaci ukrajinská armáda nepřipravovala, podle jejich verze se prostě vyzbrojovali proti ruským MiGům. Porovnáme-li informace o místě nezdařeného přepadu MiGem-29 s volacím znakem „221“ ukrajinského Su-25 a informační materiály z brífinku ruského ministerstva obrany, je zřejmé, že jedna z baterií „Buků“ kryla právě tuto oblast, a to i před 16. červencem.

Za zmínku stojí, že v době katastrofy „Boeingu“, po podivném zničení An-26 hysterie týkající se ruských stíhaček se mnohonásobně zvýšila a dosáhla svého vrcholu. Informační zpráva RNBO ze 16. července byla publikována mnoha světovými médii. Přesto se však vynořuje otázka: pokud to nebyl MiG-29, kdo tedy sestřelil Su-25, ukrajinského letectva? Je to velmi závažná otázka, protože RNBO fakticky přiznalo zásah a poté i zničení svého Su-25. A to i přesto, že všechny ztráty jsou ukrajinskou stranou pečlivě skrývány.

  1. červenec. Cesta ke zkáze

V den katastrofy „Boeing“ z dněpropetrovského letiště odstartovaly tři SU-25 ukrajinského letectva, nejen se standardními zbraněmi, ale i s podvěšenými raketami „vzduch-vzduch“. To říká „příběh pilota Vološina“, potvrzený ruskou generální prokuraturou a Vyšetřovacím výborem RF. Částečně je to potvrzeno i brífinkem Ministerstva obrany RF.

S největší pravděpodobností, Su-25, plnily úkoly přímé podpory vojsk nebo úderů na plánované cíle. Dá se předpokládat, na základě analýzy činnosti ukrajinského letectva, že šturmoviky neprováděly skupinové, ale individuální údery na různé cíle. Ale jak je známo, vrátil se pouze Vladislav Vološin, dva další stroje, podle svědkových informací, nepřistály.

Vzlet trojice šturmoviků a průlet „Boeingu“ dělí necelá hodina, opět podle svědkovy výpovědi. Můžeme předpokládat, že právě v okamžiku katastrofy musely být někde poblíž. Přidám k tomu „MiGohysterii“.

Su-25 ukrajinských VVS začínají útočit, odpovídají prostředky PVO opolčenců. Není vyloučeno, že oba „chybějící“ Su-25 byly sestřeleny. S největší pravděpodobností, v tomto okamžiku ukrajinské baterie ZRK „Buk“ začaly hledat svými radary ruské MiGy-29, které sestřelily podle názoru velení, pár dní před tím AN-26 a Su-25.

Můžeme předpokládat, že ukrajinští dispečeři, kteří „seděli“ na vojenském kanálu, když slyšeli, že se v oblasti průletu malajské linky děje cosi nečekaného, předpokládali, že tam probíhá souboj mezi MiG-29 ruského letectva a ukrajinskými Su-25, vydali pokyn posádce MH 17 odchýlit se od kursu. Možná, že dispečeři, neznalí zvláštností, kterými se projevuje bojová činnost na radaru, nebyli schopni pochopit z indikátoru radaru, co se děje. I když je možné, že to zcela dokonale pochopili a rozhodli se pojistit se.

Není možné se domnívat, že „Boeing“ bylo možné spolehlivě identifikovat (blíže viz. http://vpk-news.ru/articles/21155 ). Je jasné, že spolupráce mezi bateriemi „Buků“ a dispečery neexistovala. Proto možná výpočty „Buků“ pokládaly po neověřeném signálu na odpovídači „svůj-cizí“ malajské dopravní letadlo za cíl.

Není zcela jasné, jak byla organizována spolupráce mezi ukrajinskými oddíly PVO a letectvem.

Nepřímým náznakem předpokladu ukrajinské strany, že v blízkosti katastrofy MH17 došlo k vzdušnému boji a Su-25 byly sestřeleny ruskými MiGy, je vyznamenání kapitána Vladislava Vološina.

Otázkou zůstává, jaký typ letadla byl zachycen současně s rozpadajícím se ve vzduchu „Boeingem“. Verze, že šlo o jeden z úlomků je málo pravděpodobná, vzhledem k tomu, že „duch“ udělal několik zatáček a pravděpodobně s poklesem uletěl.

Je třeba připustit domněnku, že bylo-li malajské dopravní letadlo sestřeleno Su-25, a navíc z kanónu, vyvolává to vážné pochybnosti, pokud vezmeme v úvahu charakteristiky „Boeingu“, jeho velikost, rychlost a nadmořskou výšku.

I přes nízkou důvěryhodnost výslechu svědků z místa činu, v řadě videozáznamů slyšíme fráze: „Bylo slyšet dvě letadla“ „Jeden letoun letěl střemhlav“. Ale co to bylo za stroj, zůstává záhadou. Stejně tak, jako proč došlo ke zkáze An-26 v „jižním kotli“ 14. července a kdo sestřelil Su-25, ukrajinských VVS 16. července.

Doslov

Katastrofa „Boeingu“, nemá nic společného s konspiračními teoriemi. Byla to nehoda, kterých je tak hojně ve válkách a ozbrojených konfliktech. A vůbec nečekejte, že v srpnu 2015 po zveřejnění úplného zprávy mezinárodní komise vyšetřující tragédii, dostaneme odpovědi na všechny otázky. S největší pravděpodobností katastrofa malajského „Boeingu 777“, který letěl na lince MH17, i tak zůstane záhadou, kterou bude zkoumat ještě nejedna generace specialistů a historiků.

(a já bych jen pro Ukry přidal toto https://www.youtube.com/watch?v=ZZ2BVnAX0cE )

Poznámky:

RNBO – Rada národní bezpečnosti a obrany (Ukrajina)

GŠ – Generální štáb

VVS – Vojenno vozdušnyje sily – letectvo

ZRK – Zenitno raketovyj komplex – protivzdušný raketový komplex

http://vpk-news.ru/articles/23455

moskyt

Příspěvek byl publikován v rubrice moskytiéra se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

69 reakcí na Náhodná oběť strachu z „MiGů“

  1. moskyt napsal:

    Doplnění a oprava. Článek vyšel v časopise „Военно-промыленный курьер“. ZRK – Зенитно-ракетный комплекс. Za chybu v přepisu do latinky se omlouvám.

    To se mi líbí

  2. Cech napsal:

    To že se budeme striktně držet dosahu SA-13 GOPHER na 5000 m a letová hladina An 26 bude nad 6000 m tak jej teoreticky nemohu přenosným kompletem sundat.
    Jenže při shazování zátěže ze stařičkého An 26 to není tak jednoduché.
    Cílem pravděpodobně bylo co nejblíže ale v bezpečné výšce nad dosahem takže šel mezi 5000 a 6000 m.
    No a to co Rusové asi nemohou, protože přece separatisté bojují pouze s trofejní technikou, je že ten separatista si hodil na rameno 9M336 .
    Ta už se svými 500–6,500 m na to má ale musel být těsně pod An 26 cca do 1 Km.
    No ale možná bylo všechno jinak je to jen spekulace a opravdu ho sundal někdo tou 29.
    No ale hrdinství toho pilota SU 25 když to koupí nějakou tou R-27,R-73 nebo R-60 muselo být obrovské.
    Nevím toto jsou opravdu pouze a jenom spekulace.

    To se mi líbí

  3. Cech napsal:

    Je a není to OT.
    Jak se vyrábí jednotná možnost pro výchovu speciálů (majdanistů) v Česku.
    Základ pro další výchovu specialistů pro nové Majdany konečně položila naše ČSSD, která jako jediná pokračovatelka odkazu TOP 09 a STAROSTOVÉ její myšlenku dotáhla ke zdárné realizaci.
    Dá se také říci, že tam kde von. Karel se snažil o velmi opatrné jednání tak aby nepoškodil Bakalovu TOP 09 a STAROSTOVÉ tam se ČSSD nemusí již o nějakou tu dobrou pověst vůbec zajímat.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zaoralek-uskutecnil-Schwarzenberguv-plan-Americane-budou-v-Cesku-skolit-demokraticke-aktivisty-a-platit-to-bude-355635
    Pro současné chování ČSSD je naprosto typické ostentativní pohrdání svými voliči.
    Protože ona je nyní naprosto nepotřebuje a proto jim jasně a zcela otevřeně dokazuje jak jsou nepotřební pro její současnou a budoucí demokracii.
    To co si nedovolila Bakalova ani Babišova strana, to si prostě v Česku může naprosto klidně dovolit naše ČSSD a ví, že má těch potřebných 16 % zabezpečujících její beztrestnost kdykoli.
    Dle mého toto jednání ČSSD, je ten základ pro další sestřelení nějakých těch MH -17.

    To se mi líbí

    • tata napsal:

      Cech
      problém lidí myslim nazorově jako vy je že hodnotite dilčí věci kde i pro mě je chování ČSSD NEPOCHOPITELNÉ ………..A KVULI TOMU STAVÍTE čssd na uroven TOP…….COŽ JE SPROMINUTÍM HLOUPOST…………..Ono musím vyhodnotit situaci……použiji VÁŠ přiklad co je duležitějsí naké skoleni……..nebo srovnat vladnutí TOP a spoluvládnutí ČSSD VE VLÁDACH co byli………a co je současná……….objektivní člověk musí konstatovat že vláda nečase a vlada SOBOTKY SE PRO OBYČEJNÉ LIDI NEDA popřit která je pro ně lepší………..chapu že vtomto sem zde osamocen a vyfasuji palce dolu………..a já nikdy nepopirám sve vidění a proto sem VÁM DAL PALEC DOLU……..PROTOŽE je to vytrhávaní s kontextu komplexniho možností co nám zde politická scena umožnuje

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Tato, problém vidím v tom, že ČSSD se na úroveň TOP a ODS až příliš často staví sama, svou vlastní politikou.

        To se mi líbí

        • tata napsal:

          ALE TO JÁ NEPOPÍRÁM……..Je pořad stejná argumentace čSSD TAMTO ČSSD ONO—–TO je vPOŘADKU ŽE KRITIZUJETE………já to vidím také a kritizuji také……..pořadně si přečtete moji reakci a na to hlavní jako byste nereagoval nebo nechteli vidět.

          NAŠE politická scena je bahno dá se řict že tam nenajdete za co bysme mohli řict toto je strana kterou s plným vědomím a svědomí budu volit ta naplnuje mé vidění světa.
          ………
          TAKŽE BUD NEVOLIT TO NEUZNÁVÁM………nebo realně zhodnotit situaci………chápu ty co volí KSČ jediná strana tolik nezatižená špinou………objektivně ale musite vidět proč……..protože nebyli konfrontováni s vladnutím……..podle toho co tam vidím ja osobně nevěřím že nebudou stejní—–ovšem to pro mě není duležité………jako fakt že ani při zisku 40 procent nebudou oni kdo budou sestavovat vládu

          TAKŽE CO vemem jako model poslední volby……….ani spojení KSČM+ČSSD nemohlo umožnit naprosto levicovou vládu………a jiný partner snima nepude

          A TADY NASTAVÁ SITUACE KTEROU IGNORUJETE………..BUD bude vládnout prohnilá ČSSD s jaktak přijatenou ANO………NEBO ZDE BUDE vládnout KALOUS stou siutou……..a zde je naprosto jasné že ČSSD NENÍ na urovni TOP

          JENŽE KAŽDÁ REAKCE ……….vás co staví ČSSD na uroven toto ignoruje……….nikdo z vás teda nedal co jinak protože totiž ta možnost zde jiná není…………za sebe řikám pro mě jasnej rozdil Kalous/top nebo SOBOTKA/ČSSD……….A ZDE VŽDY ARGUMENTAČNĚ PROHRAJETE…………VIZ SOUČASNÁ VLÁDA………..A MINULÁ———-KDO myslí a vidí levicově………nemuže argumentačně vyhrat……….

          To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        tato
        problém je v tom, že tímhle svým jednáním propadnou oba. Jak Kalouskovo Kníža tak Dienstbierovo Zaorálek a vyhraje to Babiš s koblihami.

        To se mi líbí

        • tata napsal:

          Bavore to asi ano……….ale šahnete si do svědomí………..věříte ře BABIŠ je lepší než SOBOTKA……….ANO JE LEPŠI NEŽ kalous……….JENŽE AŽ PADNE ČSSD………ON S KSČM NEPUJDE takže mu nezbyde než vládnout s KALOUSEM…………ano VY RAČI MYSLÍM NAZOROVÝ SPOJENCI ZDE budete upozornovat a volat po tom at už ČSSD VYPADNE……….TAK bude vládnou Babiš/Kalous………pro mě nepřijatlné nabídnete mi řešení bez PROHNILÉ čssd…….A SEM váš všemi 10……….myslím vládu co bude aspon naplnovat muj levicový pohled……….nenavrhnete ono totiž jiné varianty není……..až padne ČSSD A TO SE ASI STANE…………..BUDEM mi levicový čekat na její nahradu………a KSČM to rozhodně nebude

          To se mi líbí

          • Strejda Olin napsal:

            Tato, ruku na srdce – CO JEŠTĚ HORŠÍHO než to, čeho jsme po 25 letech vlády pravice za asistence ČSSD dosáhli – NÁS MŮŽE POTKAT? Přestaň se chlácholit myšlenkou, že politika ČSSD je pořád lepší, než nic (protože s komunisty se nedá počítat). Co se dalo, to bylo zprivatizováno, rozprodáno, zlikvidováno a rozkradeno. Všechna ministerstva jsou nesystémová, nefunkční a zločinná. Byrokracie roste, korupce a klientelismus kvete, bohatí bohatnou a chudí chudnou. Státní dluh za chvíli dosáhne dvou bilionů (strašné číslo), na nic nejsou peníze. Nic se nepodařilo stabilizovat, problémy s cikány jsou rok od roku horší, daně se nesmyslně rozhazují na všechny strany. Kam se podíváš, tam najdeš neskutečný bordel. Jsme smlouvami zavlečeni do dobrodružné agresivní politiky USA, EU a NATO, doplácíme na cizí prospěch. Cenzura de facto stále existuje, parlamentní demokracie je jen šaškárna pro zblblé voliče. A svoboda? Víš co si s ní můžeš, když nebudeš mít co jíst, kde bydlet, čím topit. Jak dlouho to ještě může trvat, než se to všechno zhroutí do stavu, že živí budou závidět mrtvým? A to tu nemluvím o tom, že další válka je na spadnutí.

            Takže to je miniinventura úspěchů 25leté vlády pravice. Pragmatická politika levicové ČSSD na tento katastrofální vývoj měla nulový vliv. Jen z ní socdem potentáti měli svůj osobní prospěch. Je už na čase přestat všechny pseudolevicové strany volit, vymést je z politického ringu a hlasy levicově smýšlejících občanů sjednotit do jedné levicové strany. Já bych doporučoval KSČM, ale souhlasím s tím, že to v „nové době“ může být i zcela nová strana, jejíž politický program zatím jen tušíme.

            To se mi líbí

            • Rosťa napsal:

              Moje řeč. Vůbec by se nic nestalo, kdyby se utrhla od socdem ta část, která neskáče podle US not a založila opravdovou levicovou stranu. K takové bez Zaorálků a Dienstbierů bych se i já rád vrátil.

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Přesně, protože tím, že tu ČSSD i přes její neskonale pitomou politiku, a to jak vnitřní(koalice s KDU), tak zahraniční, pořád volí dost lidí, nikdy se nezmění. Proč by to dělali, koryta mají jistá, a to i když jsou v opozici, ptz pořád ještě s nimi i ten Kalous a Babiš musí někdy počítat, a to právě kvůli jejich voličům.

              To se mi líbí

            • Strejda Olin napsal:

              České titulky k tomu videu by nebyly? Nebo nějaký „výcuc“ v češtině?

              To se mi líbí

            • Strejda Olin napsal:

              Našel jsem na Youtube, také bez českého překladu. Pod heslem Obama muslim je toho na inetu opravdu hodně. Patří do kategorie „Věř – nevěř“.

              To se mi líbí

            • Strejda Olin napsal:

              Tak jsem si toho Obamu nechal přeložit. Jedná se zřejmě o materiál posbíraný jeho oponenty, líčí jeho pestrou minulost s několika bílými místy (původ, rodina, studium, politické názory a kontakty, politické aktivity atd.). Vzpomínám, že před asi třemi roky to médii proběhlo.

              To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Každý další krok socanů je čímdál větší stupidita. Prostě marionety na TOP drátkách, jinak se to nedá nazvat.

      To se mi líbí

    • Jos napsal:

      Cechu, tata má naprostou pravdu. Vy, ve své nenávistné alergii vůči ČSSD už ztrácíte smysl pro realitu a vydáváte tady zcela okrajovou až banální záležitost za jakýsi klíčový až neuralgický bod. Jste zcela mimo. Ostatně, kdybych si takové škůdcovské aktivisty, řízené USA, chtěl pohlídat a udržet pod kontrolou, také bych jim k tomu ochotně zřídil kancelář, kde bych si je pěkně pohodlně zaregistroval se jménem fotkou adresou atd. a hlídal a hlídal. Význam to ve skutečnosti má ovšem pramalý. Ty vaše bombastické vývody nejsou nic jiného než absurdní plácání. Pro občany jsou podstatné zcela jiné věci. Na příklad snížené DPH třeba na léky, odstranění poplatků v nemocncic ale i za recepty, alespoň malý pokrok v důchodech atd. Toho by se za vlád Topolánků a Nečasů a podobných kreatur nedočkali. Vy jste na stejné vlně jako mediální sedmilháři z IDnes, Aktuálně a podobných mediálních prolhaných míst. Snažite se nás lživě přesvědčit, že ČSSD, což je stále ještě sice nepříliš dokonalá, ale přese všechno politická strana, je totéž jako struktury ODS, TOP09 a podobných, což nejsou nic jiného než pouhé zločinecké gangy, které způsobily svou činností ve prospěch asi tak jednoho tisíce klientů nevyčíslitelné škody tomuto státu. A pro které jsou nějaké mínění a zájmy občanů méně než nic. Jenom díky mediálním sedmilhářům a výplodům lidí jako jste vy byli nakonec zmatení voliči přivedeni, zcela v rozporu se svými zájmy, k volbě oligarchy Babiše. Řada vašich vyjádření mě přivádí k zamyšlení, jakou roli tady asi hrajete.

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Na toto se pokusím reagovat, proč současná ČSSD jde tvrdě proti svým voličům.
        Klasický bude ČSSD vždy kritizována, že za její vlády :
        1. Vysoká nezaměstnanost
        2. Vysoké zadlužování
        3. Vysoké daně
        4. Velká byrokracie
        5. Nízké důchody
        6. Překážky vstupu do podnikání
        7. Korupce
        8. Komplikované zákony
        9. Bytová výstavba stagnuje
        10. Exportéři se mají špatně
        Zde není pochyb toto je standardní střet těch ODS,TOP 09,ANO,LES atd s opozicí.
        Protože voliči NečasKalouskovy vlády by měli být jiní, než voliči ČSSD.
        Proto ODS,TOP 09 a Starostové ANO,KDU – ČSL atd. pokud se dostanou do pozice kdy nemají žádnou skutečnou opozici, tak se chovají a vždy se budou chovat jako NečasKalouskova vláda.
        Proč protože zastupují své voliče !!
        Tak jak TOP 09 a Starostové, ANO zastupují naše oligarchy tak KDU – ČSL zastupuje zájmy církve atd.
        Proto také po zabezpečení církevních restitucí, pro pokračování KDU – ČSL jako reálné síly, musela být NečasKalouskova vláda včas shozena.
        Protože ještě rok jejího pokračování a ČSSD by nemohla být použita, jako nyní tj. pro cílenou výstavbu nadvlády budoucí pevné oligarchické struktury v Česku.
        Pokud se podaři ji dobudovat a upevnit, tak do budoucna bude naprosto jedno která strana či hnutí toho kterého oligarchy právě vládne.
        Pokud se podaři prosadit masmediální manipulací, permanentní opoziční smlouvu spolu s permanentní toleranční smlouvou, potom jak je vidět tak ČSSD nemusí a také nikdy nebude dodržovat svůj volební program, který předloží svým voličům.
        Když se protiklady spojí, to znamená pokud se bude ČSSD, jako doposud moci aktivně podílet na rozvoji oligarchizace Česka ( bez jakékoliv obavy o odliv svých voličů) tak se vývoj zastaví (zakonzervuje).
        Toto je dle mého jasný cíl současné vládnoucí Dienstbierovy frakce v ČSSD, nivelizace názorů mezi oligarchy a vedením ČSSD – > a proto je možné najednou hlásat : „vždyť vlastně i ten náš oligarcha chce to samé jako vedení ČSSD“.
        No a proto dle mého názoru ČSSD provedla podvod na voličích, který nelze vyrovnat dříve jak za 2 – 4 volební období.
        Proto můžeme směle hovořit o tom, že ČSSD své voliče podvedla ale ODS,TOP 09 a Starostové, ANO,KDU – ČSL pouze plnily plní a budou plnit, jako pravicové strany přání svých voličů.
        Nevím snažil jsem se vyjádřit co možná nejpřesněji, rozdíl mezi Babišem a Dienstbierem ač se oba shodnou na tom samém názoru a programu ale nevím zdali se mi zadařilo ?

        To se mi líbí

  4. Strejda Olin napsal:

    Čobolíku,
    separatistické tendence provázejí USA od samého počátku až dodnes. US vlastně na separatismu v 18. století vznikly, když se 13 britských kolonií od britského impéria „trhly“. Od té doby se USA projevují jako agresivní stát. Nejdříve expandovali na západ a jih, byl tu pokus obsadit Kanadu, anexí Texasu (1845) byla rozpoutána americké-mexická válka. Nespokojených 11 jižních států usilovalo o odtržení (1860) a byla rozpoutána občanská válka. V roce 1954 se 49. státem stala Aljaška a 50. Havaj.

    Pro mnohé bude jistě „senzační“ zprávou (o které se vůbec nemluví), že v roce 2008 začínají občané mnoha států podávat petice o vystoupení z Unie (první byla Louisiana, nejdále je v požadavcích Texas).
    http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/1295-obcane-15-statu-pozaduji-vystoupeni-ze-spojenych-statu-americkych

    Spojené státy Americké nejsou vůbec tak „spojené“, jak by se na první pohled (a vlivem propagandy) mohlo zdát:
    1) Unii tvoří 50 států (50 kohoutů na jednom hnojišti)
    2) Existují některé hluboké rozdíly mezi těmito státy (geografické, ekonomické, kulturní)
    3) Výrazné skupiny ne vždy tolerantních věřících (katolíci, protestanté, evangelíci, mormoni, židé, muslimové, jehovisté a mnoho dalších). Jen 14% Američanů je údajně nevěřících.
    4) Bílí a barevní Američané, přičemž v r. 2050 má být vzájemný poměr 1:1
    5) Velké a stále se zvětšující rozdíly mezi chudými a bohatými

    Nebyl bych si tak jistý (jako naši amerikanofilové) v tom, že USA jsou jednotnou, stabilní, harmonicky se rozvíjející, mírumilovnou, demokratickou a svobodnou velmocí, která by nám měla být vzorem a příkladem (v mnohém jistě).

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Moje reakce patří k tvému příspěvku pod článkem „Voda základ života“. Omylem jsem ji dal sem.

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        co sa tyka religije tu maju svojho boha a bibliu to si upravuju jak im prave pasuje,bozie prikazania,ci pravdy to upravene v amerike, americky boh,tu sa v kostole hra bingo,ja ked som to videl prvykrat,kukal som jak tela,ja chovany roman katolik v ktorom drieme vrah a preto nemozem sa zda byt clen nijakej religie.ja v svojom okoli nevidim najmnesi problem,medzi nejakym episcopal,ci luteran,ci katolik,ci pravoslavny,ci alahistom,ci hinduistom,sem tam problem,ked sa urazi jesitnost sion brothers,ale tych synagogy aspon v city to strazene 2 policajtami s M16 v kufri auta.ja som tu len host,zeriem chlieb toho kraju na ktory musim zarobit,ale zahranicna politika tohto kraju to na palici a to ho moze zabit,bo nejaka skupina je tak nenazrata,ze ju bude trebalo pristiknut a vratit sa tam nemusi velmi dozadu,ale k principom,ktore niekedy boli deklarovane,fungovali ale ostatnu dobu dana skupina ostrihala tak a zmenila pomocou mainstream,ze to na hovno jak pre nich tak aj pre ich okolie,bo nic neprichadza naraz,ani smrt.jediny,co ked som sluchal z congress ron a rand paul,ty dristaju tak,co ostatny sedia a len kukaju a tvaria sa jak telata,lez pre nich nema vela priestoru,bo oni nejak neidu v linii spravnej strany,bo ked niekto povie zrusit federalne rezervy a nahradit stanym podnikom,to ty mocny od peniaza neradi pocuju a paltia nemale $,aby takych spiatocnikov bolo utisovane a najmenej na oci,bo keby holota tu prekukla,to by sa mohlo mocno tu zatriast a v rusku by politicky azyl nedostali .

        To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Nevím ale pokud budeme potřebovat ten správný názor do budoucna, který bude nutné oficielně prosazovat spolu s naší vládou.
      Tak snad doporučení jak jej získat na akademické půdě.

      http://www.ff.cuni.cz/udalost/ukrajina-rusko-klicovy-vyznam-obcanske-spolecnosti/
      No a potom že nelze získat ten správný názor v předstihu.

      To se mi líbí

    • J.Jaray napsal:

      Jen tak naokraj, petice na vystoupení některých států z Unie jsou asi v takové relevanci jako petice za odtržení Moravy. Odtržení Moravy je mnohem pravděpodobnější než rozpad USA. Naopak. Většina států tohoto světa by se ráda součástí USA stala okamžitě a všemi deseti. To proto, že i když je dnes módní plivat na vše, co Amerika vytvořila, stále se jedná o nejdemokratičtější a nejsvobodnější zemi s úžasným ekonomickým a vědeckým potenciálem, sociální politikou. Je skutečnou záštitou míru. Bez USA by byl svět nejen v soustavných válkách, ale i bez současných technických vymožeností. Každý stát ocitnuvší se ve sračkách, bezpečnostních nebo ekonomických, stejně nakonec začne volat na pomoc USA. Amerika není nahraditelná nikým a všichni si to uvědomujeme, jen někdo prostě nerad. V podstatě, pokud začne platit TTIP, máme šanci být také tak trochu Amerikou.

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        „Úžasnou ….. sociální politikou“. Poptejte se tam u nich v USA.
        „Je skutečnou záštitou míru“. Co si o tom myslí v Iráku, Afghánistánu, Libyi, Sýrii. Jak asi dlouho přežije v těchto zemích americký turista?

        To se mi líbí

        • cobolik pacholik napsal:

          tam nema dlhu zivotnost americky turista v tanku nie toboz na byciklovej stezke,sam governemnt upozornuje svojich obcanov,asi v takom tone ja si to ponimam ,obcania pozor,holota daneho kraju,ktore sme vam vyznacili,je na nizkej inteligecnej urovni a mozu vam tam hrozit obtiaze razu moznosti straty zivota,ked sa mudrejsi amik pyta preco?je to dane politickou situaciou tam,ktora este nedospela do demokratickeho pochopenia svetoveho diania a podobne pindy nejakeho mluvciho,co by sa rudej mluvci musel prepadnut,jaky bol on bridil a este o tejn menahraditelnosti,bo tam som zabudnul,tak napisem tu,ze ked takto bude us pokracovat v takej politike a systeme ekonomiky,tak sa zacina rysovat iny hegemon,ktory potichu od zltej rieky s pomocou traktara v ktoreho ma vysoku doveru,bo ked som sluchal,co povedal taky od zltej rieky min. zahra. veci,ze akuklvek pomoc bude traktar potrebovat zlutasek guarantuje,ze mu pomoze v hocicom za akychkolvek podmienok to amerika musi nieco podumat,aby nemusela pouzit cervene tlacitko s napisom start.

          To se mi líbí

      • moskyt napsal:

        To nás potěš pánbůh. Zrovna o tohle bych nestál.

        To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Já si myslím, že tak trochu Amerikou už jsme. Bohužel 😦

        To se mi líbí

      • Renard napsal:

        J.Jaray, myslíte to vážně, nebo je to ironie? Přečetl jsem to dvakrát a nějak se bráním věřit svým smyslům. Ta poslední věta je sama o sobě správně, ale mně zní jako výhružka. Pokud jde o ty předtím – pokud snad jsou skutečně myšleny doslova tak, jak jsou napsány – tak nevím, jestli se mám hořce smát, nebo zvracet. Fakt je, že je to váš názor a máte na něj právo. Jen ta formulace, která vypadá jako deklaratorní výčet (!?) se mi nelíbí. Kdybyste alespoň napsal „myslím si, že…“, nebo „rád bych, aby…“, nepsal bych tento komentář.

        To se mi líbí

        • J.Jaray napsal:

          Působím i jako pedagog, jsem tedy zvyklý na deklaratorní projev. Navíc je to pravda, která je zřejmá i těm jednodušším. Což vy asi nebudete, proto nechápu, proč to nechcete akceptovat. Ještě že je vás extrémně málo.

          To se mi líbí

          • cobolik pacholik napsal:

            kukaj jej jej,je jedno kde posobis,posobenie este neznamena,ze je niekto zlozitejsi,ci jednoduchsi za nalietane roky v tom zasranom zivote mozem porovnat,je pravda,ze rozdelnie us state a dristacky okolo toho je na urovni morava,co pravdopodobne jak u moravy,tak aj v tej riti,nevidim tu naznaky nejakej nalady na nejake odtrzeni,ale videl som tie komunity,jak california a florida,arizona,ci texas,kde je to pravdopodobnejsie jak na tej morave a podla coho jej jej?podla koloru tam sa pohybujucich,hlavne california a south florida bo california to bije najviac do oci a hlavne dohovorit sa to mi casom pripadalo jak okolo south cobolstan,proste nevedia anglicky a ja sam dristam anglicky jak lovensky madar,pises o amerike co dala svetu a zastita mieru,to bejvavalo astaci kuknut do obchodu,ja som este zazil posledne made in usa,ale teraz to zabudni po cestach to made in japan a korea a vsetko oblecene a obute made in china,zradlo made in usa a utocna puska made in usa o potenciali barz nepis,bo ked china tu hodi na burzu svoje dlhopisy,freedom bell v penn pukne uz docista,toto vsetko bolo este pred 25 rokmi teraz to lepenka a na papieriku,ostatny rok 2007 ukazal moc americkej ekonomiky,ked sa malem posrala a ich dlh to taky numer,ze ma problem ekonom z princenton diplom vyslovit,vacsina statov,kde ostatne roky prisiel amik to na sracku rozbite a $ zacina byt v nebespecenstve jak nikdy bo zlutasek z poza murika zacina byt big money maker a ten freedom jej jej,vidim jak sa zmenil za tych 20 rokov,ked zakon jak patriot act to podobny do causescu,kde musel byt zaregistrovany aj pisaci stroj,proste kraj poriadku a zakona sa zmenil jak nikdy a spehuje sa vsade,ja nemusim kukat nejaky leaks ja vidim sam,kamera mi kuka este aj do dierky,cez ktoru chciju,policajt sa ta pyta,kde ides,naco ides a vo mne vrie,jak za komuny sa ma statna bespecnost pytala,co tu robim a co som do hola ostrihany,ked pocujem zastita miru,to som sluchal pred viac jak 30 rokmi na PSM,zastirou miru na svete jej jej je JZ a strach niajky humanizmus,ja neodsudzujem ameriku to vsetko co pises bola bohuzial pravda a hlavne sloboda?povedz,ze nams rad kolorovych,alebo nemusis sionistov a jsej jasnej jej jej,ja si tak stale dristam,ale ja zberac psich hovien tu,nikto sa nodvazi na spravnom channels zapochybovat o linii danej tu,bo ked niekto chce a je nie malo,nedostane prisor a ked uz je tam,to maju zachranu reklamu,bo sa zacina vymykat z lkinie a to nie su zberaci hoven jak ja,len kultivovanejsie dristaju a maju nejaku tu university,dalej socialna politika ostatne roky velmi pokulhava a priepast medzi bohatym a chudobnycm nadobuda sirku svetelnych rokov,takymi dristami to mozes dristat tam,ja vidim tu roky,pritom ja zatial viacej casu nemohol byt socialne odkazany,bo som nemal nijakeho prava a ani to nikdy nevyuzijem pokial som zdravy,pred 20 rokmi jak nelegal som platil dane po 10 rokoch odpracovanych tu si mal narok na dochodok po dovrseni rokov a vobec si tu nemusel dalej robit a teraz,vies ty kolko holoty platilo dane a odislo z tade bez najmencsieho naroku,bozmenili zakon,mne brali dane jak nelegalnej holote,ale vodicak to som nemohol urobit,bo som nesplnal podmienky,ale na dane staci danove cislo a beru,potom uz nedostanes,ked si nelegal,predtym10 rokov dozadu bez problemu,podpora,ci zvany welfare,to jak podpora na zradlo a byvanie to sa za ostatne 5 rokov obratilo o 360stupnov a proti tomu co bolo predtym a teraz to nebo a zem,nikdy som tu nic nedostal zadarmo a nikde neziadal,najviac sa i pacia patrioti,co pozeraju na rpuhy a hvezdy ,co zamestnava tu nelegalnu holotu,ktorej tu miliony,ktora neplati dane drzia ruku na srdci a na penazenke,bo amik nebude robit v resturacii,ci kosit ravu za 10$,tam keby vpalilo emigration co casom urobi take bu bu a ze by vypratalo tu ameriku od nelegalov,na ktorej pote patriot dela miliony to by sa ten patriot posral.
            nakoniec jej jej kazdy nech bude sam svoj to najlepsie,ale trend inaksi,dristas jak pojaseny rudej aktivista z rude zare nad kladnem,bo z toho co dristas,to uz len slaby opar ja necital ja vidim rokami.,ze nemam kuk spravnej linie ja za to nemozem,bo ja bol som a stale budem kovanej buran.

            To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Myslíte si, že když na Slovensku vám to nežerou, že to budeme žrát my? 😆

            To se mi líbí

  5. est napsal:

    OT
    http://pavel-shipilin.livejournal.com/372791.html

    Vysvětlení, proč bylo získání Krymu klíčové pro další postup us hegemonie i proč nátlak Merkelové&Comp na vrácení Krymu jako podmínky pro zrušení sankcí. Poslal jsem to vlkovi, ale nesdílí můj pocit závažnosti informace. Že totiž primárně bylo 5mld utraceno za účelem získání Krymu (a tím zásadní změny mocenského vlivu v oblasti) a že s debaklem tohoto plánu už vlastně další americké angažmá ztrácí smysl. Putin Krym nedá, čímžpádem další rozesírání Ukrajiny ztrácí smysl. Třetí světová odpískána.

    To se mi líbí

    • moskyt napsal:

      To je racionální pohled. Ale, potom jsou tady z pohledu některých lidí daleko důležitější věci, jako je uražená ješitnost, ohrožení alfa samce atd. 🙂

      To se mi líbí

      • est napsal:

        Čí ješitnost? A jaký samec? Copak národy jsou něčí majetek?
        To je jenom praštěná iluze zbohatlíků, kteří ztratili soudnost.
        Lidi odjakživa nepatřili nikomu jinému než sami sobě. Jenom si to musí uvědomit.

        To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Asi právě těch zbohatlíků teda spíš USA a těch co tahají za loutky, Obamu a spol.,v EU.

          To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Hm, ty mapky mi něco připomněly.
      http://www.km.ru/spetsproekty/2011/10/12/publitsistika/ssha-gotovyatsya-postavit-rossiyu-na-koleni
      Jestlipak není autor narozen 20. října?

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Pokud rozesírání Ukrajiny ztratilo smysl, tak je s podivem, že se stupňuje. Nebude to tak jednoduché. To, že bylo získání základny na Krymu jedním z cílů je zřejmé. Ale jen málokterá závažná záležitost má jen jeden cíl. Destabilizovaná Ukrajina poškodí dlouhodobě EU a Rusko. A to může být stejně závažné jako základna na Krymu. Možná i závažnější. Krym by byl vhodný na válku, Ukrajina je vhodná kdykoli, i v hlubokém míru. Tu si Rusko také nemůže dovolit ztratit. Na rozdíl od plného ovládnutí mu postačí ukrajinská neangažovanost a neutralita. A o to se bojuje. Rusko nemá žádný prostor na ústup, z toho je nutné vycházet. Nezbývá tedy než se dohodnout na zásadní neangažovanosti Ukrajiny. To po občanské válce znamená decentralizaci podobnou jako ve Španělsku po pádu Franka. Jediná otázka je, kdy si to EU uvědomí.

      To se mi líbí

      • est napsal:

        Vezmu to od konce. Ideální by bylo, kdyby se Rusko stalo „otevřenou a svobodnou“ ekonomikou evropského typu, což by umožnilo jednak korporacím podílet se na tunelování přír. bohatství Ruska, jednak oddálit nebo zabránit vzniku konkureční rezervní měny, která se bude týkat značně velkého trhu a dolaru může způsobit nemalé problémy. To se málem podařilo za Jelcina. Vnitroruská oligarchie by asi neměla skrupule rozložit stát podle svých (a zahraničních) potřeb. Proto nestačí že Putin je liberál. On je „národní“ liberál, nacionalista jeden. Udržuje rozhodující vliv státu u klíčových komodit čili se nedají „privatizovat“. A přípravou paralelního platebního systému podstatně snižuje potřebnost dolaru pro platby, což se ve výsledku neblaze projeví na jeho hodnotě. Tohle není důsledkem ukr. krize, ale příčinou (si myslím).

        Cílem nadnárodních korporací není nic jiného než maximalizace zisku. Tím že „nacionalista“ Putin omezuje jejich vliv (a spojuje se se státně kapitalistickou Čínou), zásadně ohrožuje jejich příjmy postavené na neustálé expanzi. To se netýká jen zemí BRICS, ale i potenciálních dalších členů. Tzv. barevné revoluce vlastně vždycky řeší korporátní zájmy, ať už se schovávají za cokoliv. Proto jim tak smrdí etatismus a vykřikují o nacionalismu a fundamentalismu. Proto byly likvidovány pokusy o „komunismus“ ve světě. Je nebezpečné nechat lidi sjednotit se s nějakou rovnostářskou ideou, třeba kolektivního vlastnictví.

        Když už se nepodařilo Rusko nalákat do války na Ukrajině ani získat Krym (což by umožňovalo další provokace NATO proti Rusku a hlavně omezovalo jeho vliv na Blízkém Východě), není už vlastně o co bojovat. Jestli budou těžit plyn z břidlic (vedlejší zisk) není podstatné. Zbývá jen vyčkat až se propagandou nasáklí ukrajinci probudí z nenávisti. Stačilo by přestat je finančně podporovat. Destabilizovaná Ukrajina je problém, který Rusko řeší jak může, aniž by se namočilo. Víc dělat nemůže. A EU bude mít co dělat aby zachránila sama sebe. S QE to půjde jedna radost 🙂

        Jak to celé dopadne netuším, nejsem děd vševěd 🙂 Co vím jistě je, že třetí světová nebude, kolektivní vědomí ji nepodporuje. Lidstvo už si dost užilo takových zhůvěřilostí a nemá zájem je opakovat.

        To se mi líbí

        • J.Jaray napsal:

          Proč by měla vznikat jakákoliv jiná rezervní měna? Vždyť konečně je na světě cesta k nastoupení světového pořádku a vy přijdete s myšlenkou, která vyvolá chaos. To zaprvé. Zadruhé. Rusko přece nemá přírodní zdroje. Ty už dávno patří někomu jinému, pokud vůbec kdy Rusku patřily. M.Albright přece řekla, že Rusko nemá právo využívat takové bohatství a myslím, že měla pravdu. Nejlepší by bylo, aby všechny světové zdroje měly jen jednoho hospodáře a tím by měly být Spojené Státy. Nebýt těch agresivních ruských mužiků, už by byl dávno na světě klid.

          Pana Vondry si já osobně nesmírně vážím a cením si jeho práce. Je to jeden z nejmoudřejších lidí, jaké vůbec máme. To, na co poukazujetě, p. Bavore, je evidentně přebrebt.

          To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      U vlka je hodně zajímavých textů, jenže bez diskuse, takže myslím,že Vás to mrzet nemusí. Bavor Vám to jistě zveřejní :).

      To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Zajímavých článků je plný internet, myslím že tak tisíc denně. Problém je ale najít partu přátel, se kterými bych si „étericky“ pokecal. Aniž by mě někdo neposlal k zemi K.O. jen proto, že mám jiný názor nebo jsem „málo intelektuální“.

        To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Ano máte pravdu, navíc během diskuzí se dozvím většinou mnoho dalších a zajímavých informací :).

          To se mi líbí

  6. brtnikvbrlohu napsal:
  7. brtnikvbrlohu napsal:

    A zajímavý postřeh od R. Valenčíka na téma major Zeman:
    http://radimvalencik.pise.cz/2016-stierlitz-v-nasi-televizi-podivejme-se-spolecne.html
    v souvislosti se 17 zastavení jara.

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Stierlitz se zamyslel.. zalíbilo se mu to a zamyslel se ještě jednou. 🙂

      To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Sovětský seriál (1973) Sedmnáct zastavení jara nebyl, domnívám se, ve své kategorii doposud překonán. Dvě postavy mi utkvěly v paměti – titulní postava SS-Standarteführer Otto von Stierlitz, ve skutečnosti tajný agent KGB (Vjačeslav Tichonov) a SS-Brigadeführer Schellenberg (Oleg Tabakov).
      Je opravdu zajímavé, že se tento seriál na žádné TV stanici neobjevil. Škoda.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Štirla byl ne náhodou terčem přívalu skvělých vtipů (v Rusku).
        Hodně mně pobavil ten odkaz na Trolejbus u Valenčíka. Namátkou 2

        „Nějak si, Stierlitzi, nemohu zvyknout, že jste ruským špionem,“ řekl Bormann.
        „Co je na tom zvláštního,“ odvětil Stierlitz, „Lenin, například, byl německým.“

        Stierlitz obvykle slavil svátek 23.února tak, že si oblékl rubašku, vypil láhev vodky a hrál na harmoniku. Jednou při této příležitosti vyrazil do jedné z berlínských pivnic, kde zastihl několik gestapáků, které donutil pochodovat a zpívat revoluční písně.
        Sotva přišel domů, uvědomil si, jak blízko byl toho dne k prozrazení.

        To se mi líbí

  8. Strejda Olin napsal:

    Tak se nám tu zjevil jakýsi zaťatý amerikanofil. Já si myslím, že je to primitivní provokatér. Jen mi není jasné, jak se klient ústavu v Bohnicích dostane k PC a internetu. I když – vězení je mnohem lépe střeženo a přesto se zločinci a kriminálníci (mimochodem právě si stěžující na poměry, zřejmě nechápající, že tam jsou za trest a ne za odměnu) dostanou k mobilu a drogám. Blázny a provokatéry je nejlepší ignorovat.

    To se mi líbí

    • Renard napsal:

      Toto podepisuji. Reagujme na to, na co se reagovat dá (ať souhlasně, nebo polemicky), to ale není tento případ. Pokud hodlá pokračovat, tak ho to čase přestane bavit.

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Mně se líbí, je to příjemné osvěžení pro radost a potěšení. Jsme tady vesměs vážní a seriózní a snažíme se argumentovat s rozumem. Taková změna vytrhne z poklidu. Jen se bojím, že nevydrží.

      To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      No myslím že je ironie, to určitě normální člověk nemyslí vážně.

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Děkuji (naprosto postačující přímá indicie) bude opravdu nutné se začít cíleně zajímat o to, který slovenský pedagog přednáší v angažmá společnosti Člověk v tísni na Filozofické fakultě UK.
      Pokud se ovšem nejedná o skupinu pracující v angažmá společnosti Člověk v tísni ošetřující právě takovéto blogy.

      To se mi líbí

  9. tata napsal:

    odpovím zde už to není přehledné……….je to hlavně reakce na Olina a kočku……….ano vtomto si nerozumíme………není to zasadní spor nebot VE SVÉ PODSTATĚ vysledné přaní mame naprosto stejné…………jenže VY JSTE podle mě idealisti ja realista.

    Oline já opravdu jsem hluboce přesvedčen že v současném bahně to bez ČSSD NEJDE…….AŽ PUJDE RAD A S RADOSTÍ JÍ POŠLU K LEDU……….citace …….olin mi defakto položil otázku

    …………………………….Tato, ruku na srdce – CO JEŠTĚ HORŠÍHO než to, čeho jsme po 25 letech vlády pravice za asistence ČSSD dosáhli – NÁS MŮŽE POTKAT?

    NO TEN ZASADNÍ problém jak byl za 8 leté vlady Topola,Nečase………..kam se oproti vládám kdy byla u moci spoluvládnutí ČSSD…………ZDE SE POHYBUJÍ lidi kteří i za vlád pravice dokáží celkem obstojně žit…………zeptejte se ale lidí co jsou na socialních davkách co jim přinesl drabek,ivalidních duchodcu co jim sebrali,plno ruzných polatku ,co cirkevní restytuce…………ted tady unisimo hodně lidí vypisuje jako by zato byla vyna ČSSD.

    PROSTĚ……….TEN ROZDÍL JE pořad viditelný přes tu prohnilost ČSSD

    kočko…………………Přesně, protože tím, že tu ČSSD i přes její neskonale pitomou politiku, a to jak vnitřní(koalice s KDU), tak zahraniční, pořád volí dost lidí, nikdy se nezmění.

    to je najivní pohled nerealistický………… když vemete poslední volby byla možnost jen pro levicového voliče který nechce pravicovou vládu………..volit krom ČSSD ……..jen KSČM………dobře připustme vaší najivitou ohledně toho co jste napsala……….potopime ČSSD A BUDEM VOLIT JEN KSČM…………….VYSLEDEK teto najivity by byl????????????nechce se mi hledat uplně přesná čisla……….ale všechny hlasy od čssd pro KSČM ANI NE 40 procent……..což znamená že by zde další 4 vladla pravice.

    Nejdříve muže byt realná nahrada,možnost,potopit ČSSD………..a to lidi idealisté jako VY BOHUŽEL ignorují VTOMTO PŘIPADĚ NAPROSTO JASNÝ FAKT………ty co mi zde oponují nedokáží dat jedinou možnost jak to udělat

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.