„Pátá kolona“ jako mnohohlavá saň


18. 7. 2014

Profesor Valentin Katasonov se domnívá, že je mnohem nebezpečnější než ekonomické sankce a dokonce i přímá intervence…

Ukrajina se stala jakýmsi „lakmusovým papírkem“, který odhalil slabiny našeho vlastního ekonomického a politického systému. Jestliže dodnes nedošlo v Rusku k tomu, k čemu před našima očima došlo na Ukrajině, neznamená to, že je v „ruském království“ vše v pořádku. Zítra k tomu může dojít i u nás. Jen s rozdílem, že to nezačne na Majdanu, ale na Bolotném náměstí. A potom to přeroste do občanské války s nepředvídatelnými důsledky. Říkali jsme, že události na Ukrajině jsou nevyhnutelným důsledkem toho, že se tam během dvou desetiletí „nezávislosti“ vytvořil kapitalismus – „koloniální“, „oligarchický“, „kompradorský“ atd. Klíčovou roli ve vývoji událostí na Ukrajině hrají jejich místní oligarchové. Bez ohledu na to, jak se v nejbližší době budou vyvíjet události kolem Ukrajiny, aktiva ukrajinských oligarchů (jak vnitřní, tak i a zahraniční), při zachovaném směřování země na Západ, se dříve nebo později dostanou pod kontrolou nadnárodních bank a nadnárodních korporací. To je konečným cílem plánu tzv. „evropské integrace“ Ukrajiny, rozpracovaným v Bruselu a Washingtonu. Zajímavé, a s čím počítají ukrajinští oligarchové? O tom kdo je v domě (na Ukrajině) pánem, jsme velmi jasně viděli v prosinci 2013, kdy si úřednice ministerstva zahraničí Victoria Nulandová povolala na koberec největšího ukrajinského oligarchu Rinata Achmetova, vynadala mu a požadovala, aby „obnovil pořádek“. Příkaz byl dán všem oligarchům, ti utíkali jako opaření švábi a začali připravovat Majdan.

A máme my v Rusku jiný sociální model? – Ne, je to stejný koloniální, kompradorský a oligarchický kapitalismus. Jen v trochu měkčí verzi. V neposlední řadě díky daleko obratnějšímu manévrování našich úřadů a schopnosti nejvyšších úředníků (především prezidenta) vyjednávat s oligarchy. Ale to všechno je nejisté.

Pro nás je dnes těžké nejen pomáhat našim bratrům na Ukrajině, ale dokonce i bránit sami sebe. Velmi často se v našich médiích v poslední době, probírá téma „páté kolony“ v Rusku. Dokonce i prezident Putin nedávno použil tento termín. Ve svém projevu k Federálnímu shromáždění v březnu letošního roku, řekl: „Západní politici nás nejen straší sankcemi, ale také vyhrocením vnitřních problémů. Chtěl bych vědět, co mají na mysli: akce nějaké páté kolony národních zrádců různého druhu nebo počítají se zhoršením sociálně-ekonomické situace v Rusku, a tím vyvolání nespokojenosti lidí? Vnímáme taková prohlášení, jako nezodpovědná a zjevně agresivní, a budeme na ně reagovat odpovídajícím způsobem“.

Z našeho pohledu je hrozba „páté kolony“ pro Rusko, dnes reálnější a nebezpečnější než hrozba přímé vojenské intervence, ekonomické sankce a činnost západních zpravodajských agentur. Chtěl bych upozornit, že naše média používají termín „pátá kolona“ v jednotném čísle. Ve skutečnosti je u nás již mnoho takových „pátých kolon“. Fakticky je „pátá kolona“ mnohohlavá saň. Téma „pátá kolona“ je velmi složité a různorodé. V tomto příspěvku, chci jen provést inventarizaci hlav „saně“. Podle mého názoru, je těchto hlav alespoň sedm. Krátce je vyjmenuji.

Offshorová aristokracie (OA) – úzká skupina lidí, kteří jsou formálně považováni za „občany Ruské federace“, ale ve skutečnosti jsou to „nerezidenti“ protože jejich základní kapitál, aktiva, nemovitosti jsou v zahraničí. OA je přítomna ve vládě, obchodu, médiích, armádě a bezpečnostních službách. Příklad Ukrajiny ukazuje, že v zájmu zachování svých aktiv v zahraničí, je offshorová aristokracie připravená plnit jakýkoliv příkaz „z venku“. Včetně organizování a financování občanských válek, převratů, „antiteroristických operací“. Samozřejmě, že nežijeme v iluzi, že všechnu podvratnou činnost, ozbrojenou činnost v oblastech zajímajících Washington může financovat místní offshorová aristokracie. Ale může působit jako prostředník, přes kterého Washington obvykle provádí takové financování. Například, existuje podezření, že ukrajinský oligarcha Kolomojskij nefinancuje vytváření militárních oddílů (vržených na potlačení DNR a LNR) z vlastní kapsy. Jmenovaný oligarcha je pouze „okénkem“, jehož prostřednictvím Washington přesouvá peníze soukromým vojenským strukturám. Washington nejprve převede peníze na offshorové účty Kolomojského, a odtud jsou převedeny na jeho účty na Ukrajině. Nemáme žádnou jistotu, že v Rusku dnes nemáme své „Kolomojské“, kteří také dostávají peníze z Washingtonu prostřednictvím svých offshorových účtů, a takovým způsobem se podílí na podvratné činnosti proti Rusku.

  1. Zahraniční kapitál uvnitř země. Za prvé, zahraniční společnosti a banky jsou ideální „peněženkou“ pro financování jakékoliv podvratné činnosti uvnitř země. Za druhé, zahraniční společnosti a banky pod velením finanční internacionály mohou destabilizovat ekonomickou, politickou a sociální situaci v zemi. Postačí, když si připomeneme takový „malinký“ případ, blokování operací s platebními kartami ruských „dcer“ mezinárodních společností Visa a MasterCard. To není překvapivé, protože tyto společnosti jsou úzce spojeny s americkými zpravodajskými agenturami. Není třeba mít nějaké iluze, že západní banky a společnosti v jiných odvětvích, takové vztahy nemají. Na západě je už dávno vybudována velmi tvrdá „vertikála moci“, o které naše učebnice „tržní ekonomiky“, naprosto mlčí.
  2. 2. Masmédia, které jsou financována ze zahraničí, nebo z domácích zdrojů, kontrolovaných Západem. Bohužel, až dosud, naše vláda dokonce nezačala ani vážnou diskusi o tom, jak dostat pod účinnou kontrolu média, která jsou v ruské jurisdikci. Události na Ukrajině „prosvítily“ tato antiruská média, ta však ale, i nadále fungují.
  3. Část mnohamilionové armády imigrantů. Mezi nimi je mnoho lidí, kteří přišli do Rusku nejen (a ne tak) pracovat, jako pro to, splnit na objednávku zvláštní poslání. Mnozí z nich mají vojenský výcvik, a jsou připraveni na rozkaz účastnit se bojových akcí.
  4. Nevládní neziskové organizace (NGO). Přes přijetí zákona Ruské federace o zahraničních agentech, mnohé nevládní organizace i nadále zůstávají cizími agenty, aniž by se registrovaly. Existují četná finanční schémata jak obejít požadavky zákona.
  5. Centrální banka Ruské federace (Bank Rossiji) jako speciální exteritoriální zařízení kontrolované US Federal Reserve System. V zákonu o CB Ruské federace, který byl ve své době vytvářen za účasti a pod vlivem západních „odborníků“, je popsáno zvláštní postavení BR, které ji ve skutečnosti staví mimo kontrolu ruského státu.
  6. Ruské banky, které od letošního roku spadají pod přímou administrativní kontrolou ze strany IRS (v souladu s americkým zákonem FATCA – Foreign Account Tax Compliance Act je nový daňový zákon, který byl přijat v USA v roce 2010 jako součást balíčku zákonů Hiring Incentives to Restore Employment. Účelem tohoto zákona je zabránit americkým občanům vyhýbat se zdanění příjmů prostřednictvím jejich převodu do zahraničních finančních institucí a investic do zahraničních aktiv. FATCA klade na zahraniční finanční instituce zvýšené nároky na postup identifikace amerických osob investujících na neamerické bankovní účty nebo do neamerických aktiv a zavádí s tím související specifické kontrolní postupy a další povinnosti.) Dokonce se budou oficiálně nazývat „daňovými agenty“ USA. Každý agent, včetně „daňového“ je na „krátkém vodítku“ svého „kurátora“. Už se nedá říkat, že do té doby, dokud budou naše banky provádět účtování v dolarech, zůstanou na washingtonském „háčku“, protože všechny dolarové transakce procházejí americkým bankovním systémem. Poslední živoucím příkladem toho, že pro ruské banky je Washington bližší než Moskva, je historka s „dcerkami“, ruských bank Sberbank a VTB na Ukrajině. Byly v té skupině vybraných bank, kterým Kyjev nařídil umístění speciálních obligací vydaných Ministerstvem financí Ukrajiny k financování vojenských operací na jihovýchodě Ukrajiny.

Samozřejmě, mluvím jen o nejdůležitějších „hlavách“ saně, které se říká „pátá kolona“. Jsou i jiné. Všechny se skryly. Ale nikam nezmizely. Stačí se podívat na „offshorovou aristokracii.“ Ta, i přes opakované výzvy k boji s offshory nikam nezmizela. Dochází pouze k jistému přeskupení a přemístění jejích zahraničních aktiv. Ale aktiva, tak jako dřív zůstávají za hranicemi Ruska (s některými výjimkami). Pokud nechceme, aby u nás začala válka podle ukrajinského scénáře, musíme okamžitě začít pracovat na neutralizaci této mnohohlavé saně. A musíme setnout všechny hlavy. Podle nepřímých svědectví, se i jednání Rady bezpečnosti problému „páté kolony“ se dotknulo jen krátce. Ve Státní dumě, soudě podle názvů připravovaných a přijímaných zákonů, necítí tento problém ani poslanci. Po vášnivých debatách ve Státní dumě o problému s financováním NGO ze zahraničí, nadšení lidových poslanců na frontě boje s „pátou kolonou“ výrazně utichlo. Pro začátek by bylo třeba věnovat alespoň věnovat větší pozornost publikacím o „páté koloně“. Dnes je toto téma v našich médiích, bohužel, marginální.

Valentin J. Katasonov, doktor ekonomických věd, profesor, předseda Ruské ekonomické společnosti S. F. Šarapova

http://ruskline.ru/news_rl/2014/07/18/pyataya_kolonna_kak_mnogogolovaya_gidra/

převod

moskyt

Příspěvek byl publikován v rubrice moskytiéra se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

34 reakcí na „Pátá kolona“ jako mnohohlavá saň

  1. michal napsal:

    Vsadil bych botky, že se tu neobjeví žádný text o páté koloně Ruska ve státech NATO (má mimochodem velkou tradici), jejímž příkladem jsou i rusofilní webové servery, jako je například tento. Ale domnívám se, že motivem je kulturní přitažlivost Ruska a jeho „jednoduchých“ řešení, nikoli peníze.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Jak jednoduché. Kdo chce znát pravdu je rusofil. Ano, pak jsem rusofil. Neboť na pravdu mám právo.

      To se mi líbí

      • michal napsal:

        Tady ovšem nejde o pravdu, ale o to, kdo bude dominovat „městu a světu“.

        To se mi líbí

        • brtnikvbrlohu napsal:

          Ó ty mocná čarodějko kterou psychologové nazývají projekce – v Michalově podání by se to dalo používat jako učebnicový případ.

          To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Ne je toho opravdu hodně ( http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/amerika/kalifornane-budou-mozna-hlasovat-o-rozdeleni-na-sest-statu_299021.html#.U-yzJPldOgY ) ale doposud normálnímu američanovy není jasné, jak může ten přihlouplý rus dodržovat mezinárodní dohody.
      Prostě pro normálního američana je opravdu ruské jednání naprosto nepochopitelné.
      Protože jinak opravdu je toho hodně Malvíny prohlásit za Argentínské a pokračovat až po Mexiko.
      Nevím ale opravdu rusové jsou podle normálního američana totální žabaři, kteří neumí pracovat s rozdělováním USA na fragmenty zevnitř.
      No bohužel jiný národ jiný mrav ale podle normálního američana, na to rusové jednou musí doplatit, vždyť není možné dodržovat smlouvy i když se ukážou být ekonomicky nevýhodnými.

      To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Třeba objeví, když ho napíšete Michale. A máte vůči tomuto textu nějaké podložené argumenty? Nebo umíte jen nálepkovat?

      To se mi líbí

  2. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore, mejlík… 😉

    To se mi líbí

  3. michal napsal:

    Argumentů mám celou řadu.
    1) Ukrajina je suverénní stát a k respektování její územní suverenity (v tehdejších hranicích, tedy včetně Krymu) se zavázalo i Rusko v r. 1994, výměnou za to, že se Ukrajina vzdá jaderných zbraní. Jistě toho dnes trpce lituje.
    2) Ať už si o převratu „majdanu“ myslíme cokoliv, taktéž o způsobech jednotlivých bojujících stran, mandát spravovat Ukrajinu vzešlý z nejbližších voleb má Petro Porošenko.
    3) Referendum na Krymu, byť bych s ním byl ochoten do budoucna souhlasit, proběhlo až po jeho faktickém převzetí ruskou armádou a lze mít zásadní pochybnosti o jeho objektivitě. Nadto pořádat referendum o oblasti, kterou před referendem uchvátil útočník, je pochopitelně morálně nesprávné.
    4) Jako členský stát NATO bychom měli podporovat věci, které jsou pro NATO výhodné; a tím rozhodně není ani občanská válka na Ukrajině, ani posunutí hranice naší (= NATO) sféry vlivu blíže k hranicím ČR, ani posílení moci Ruska a popření doktríny státní suverenity a její nahrazení doktrínou „silnější pes m**á“), jak bylo provedeno bez větší pozornosti mezinárodního společenství v Gruzii a je prováděno na Krymu.
    5) V případě, že na poslední zmíněnou doktrínu dojde, je pro nás výhodnější, aby bylo ekonomicky na kolenou Rusko a ne EU, ale to už je pouhá spekulace.

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Mohu chápat Vaši snahu odporovat, ale nemáte moc dobré argumenty.
      ad 1) UA je mimořádně nešťastný a nekoordinovaný stát, takže je dobře že nemá jaderné zbraně. Bylo by to nebezpečné pro celou Evropu. Stačí když si vzpomenete, jak obtížně z nich lezlo, že sestřelili v rámci cvičení ono ruské civilní letadlo (bylo to ve 2001?)

      2) O Majdanu si vskutku nemyslíme nic dobrého, tam eskalace otevřeného násilí začala.

      4) NATO je původně obranná aliance, která má v článku 6 Wash. smlouvy vymezenu svoji územní působnost. Tu bez změny smlouvy rozšířila tak, že se snaží stát eurasijským četníkem. Jaký div, že to RF cítí jako agresivitu.
      A NATO není EU, ani jiný „náběh“ na stát, tudíž je pochybné mluvit o jeho zájmu

      To se mi líbí

      • michal napsal:

        Jako argument z pozice RF docela dobré. Leč to, jak nešťastným či nekoordinovaným státem UA je, nemám nic společného s povinností dodržovat dohodu z r. 1994. Jak se zdá, některé dohody se podle Vás dodržovat nemusí, zatímco u Washingtonské smlouvy jste opravdu puntičkářský (územní působnost obranné aliance je svým způsobem nesmysl).
        Vzdání se jaderných zbraní není dobře pro UA, která by se pak nestala laciným cílem. Pro zbytek Evropy to pochopitelně zdánlivě dobré bylo. Otázka je, zda by dlouhodobě pro zbytek Evropy nebylo lepší mít mezi Ruskem a sebou nějaký silný a suverénní nárazník. Ale to je opět spekulace, narozdíl od prvního odstavce.

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Právě že to má hodně společného. Jinak by k anexi Krymu nedošlo.

          No a že jsme členem spolku, který má nesmysl ve stanovách.. to jste chtěl říci? 🙂

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            troll

            To se mi líbí

            • Lex napsal:

              Bohužel jsem nejdříve napsal a odkliknul svůj koment, teprve pak jsem se dostal na sklo na tento vzkaz.
              Rozumím.
              Krabička s krmením se zavírá.
              Trollové musí pochcípat hlady. Tedy – měli by, ale jsou i tak, bohužel, nesmrtelní.

              To se mi líbí

          • michal napsal:

            Nesmysl je asi přehnaný výraz, lepší by bylo „neuvážené omezení“.
            Každopádně utíkáme od prvotního problému, kterým bylo flagrantní narušení územní suverenity našeho potenciálního (nikoli aktuálního, to už by bylo na vojenský útok) spojence a svévolné porušení mezinárodní smlouvy Ruskem.

            To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Máte v tom zmatek. Mezinárodní právo je věc dobrá, ale nemá absolutní platnost. Přijde na okolnosti. Mnichovská smlouva byla taky mezinárodní a platná…

              A taky koukám, že byste nejraději rozdal jaderné zbraně napravo nalevo. Říká vám něco fakt, že neproliferaci podporují USA a vlastně celé NATO? A že za to UA chválili a dost jí k tomu tlačili ?

              Možná bude opravdu dobré, když si přečtete W. smlouvu a zkusíte se zamyslet nad jejím smyslem.
              Třeba se vám to zalíbí, zamyslíte se ještě jednou.. a nechci domyslet.
              Tak zatím – so long!

              To se mi líbí

            • michal napsal:

              Takže je v pořádku právo porušovat tehdy, hodí-li se to „vašim“ souputníkům?

              Samozřejmě, že velmoci tlačí na omezení jaderných zbraní, neboť krom obecné nebezpečnosti (která se přeceňuje) je jedinou obranou malého státu proti velkému vlastnictví jaderných zbraní, jejich nosičů a ochota ji použít v případě napadení.
              Myslíte, že by se obsazení Krymu odehrálo stejně, pokud by byla UA jaderná mocnost?

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              1) Jistěže není, ale Ukrajina začala ohrožovat vlastní obyvatelstvo.

              2) Nedošlo, v tom máte pravdu

              To se mi líbí

            • michal napsal:

              A má stát právo obsadit území jiného státu jen proto, že usoudí, že tam dochází k ohrožení obyvatel, aniž by měl mandát OSN?

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              To zase záleží na stupni ohrožení. Možná víte, že právě tento princip začaly uplatňovat USA v posledních letech. V Libyi, v Sýrii, taky bez mandátu RB.

              Takže už doopravdy, so long!

              To se mi líbí

            • michal napsal:

              Vím. A Vy s tím souhlasíte jen v případě Ruska, nebo v obou případech?

              To se mi líbí

        • Lex napsal:

          Michale,
          historie Krymu nezačíná rokem 1994.
          Víte jakým „aktem“ se Krym stal „nedílnou“ součástí Ukrajiny? Ne? Zkuste si zjistit, jak to bylo s rozhodnutím Nikity Sergejeviče Chruščova, takto prvního tajemníka ÚV KSSS v roce 1954, když škrtem pera formálně a administrativně připojil Krym k Ukrajinské sovětské socialistické republice. Jak vidím, jste jasný ochránce lidských práv. Napište něco o legitimitě toho aktu, napište něco o názoru krymských občanů tehdy vyjádřených v žádném referendu.
          A také o tom, jaký státoprávní význam mělo to „připojení“ z roku 1954 pro období po moskevském převratu a internaci legitimního prezidenta SSSR Michaila
          Sergejeviče Gorbačova a znemožnění tím uzavření nové svazové smlouvy. Jistě také popíšete, jak se krymští občané v referendu tehdy rozhodli. Nebo snad nevíte? Že referendum proběhlo, ale ohledně setrvání Ukrajiny v rámci SSSR podle nové svazové smlouvy, a že většina účastníků platného referenda se vyslovila pro setrvání?
          Také zkuste popsat, kdo se po „zrušení“ SSSR v nástupnickém státu Rusku stal prezidentem a co se dělo s Ruskem v období jeho bačování, tj. do prosince 1999. V domácí i zahraniční politice a v ekonomice Ruska.
          Nepřehlédnete jistě, že Budapešťská deklarace ohledně jaderného odzbrojení Ukrajiny byla uzavřena v období jeho „vlády“. A ještě vám prozradím, co jistě nevíte, a to, že Budapešťská deklarace nemá povahu standardní mezinárodní smlouvy, také proto jde o „deklaraci“, a že nikdy nebyla ratifikována žádným z parlamentů účastnických zemí. Čímž nechci tvrdit, že by se přijaté deklarace v mezinárodních vztazích neměly plnit, ale podobné v mezinárodních vztazích platí i o slibech daných představiteli států v rámci vyjednávání, jako tomu bylo například v rámci vyjednávání o sjednocení obou částí Německa – NDR a SRN (známá smlouva 2+4 z října 1990), kde Sovětský svaz obdržel za souhlas ke sjednocení slib, že NATO neopustí své dosavadní hranice členských států a nepřiblíží se k území SSSR.
          V této souvislosti jistě berete v potaz rozdíl mezi Budapešťskou deklarací a Washingtonskou smlouvou týkající se NATO, kde přistoupení k ní musí být ratifikováno parlamentem přistupující země, jinak je neplatné.

          A tak bychom mohli pokračovat.
          Historie, Michale, nezačíná rokem 1994. Ani ta vaše, ani ta ukrajinská. Fakticky nezačíná. Nicméně není divu, že v prostorách pod golgotou mnohých dnešních „frikulínů“ začíná. Třeba i později, protože v tom roce ještě ani nebyly mobily a tak.

          To se mi líbí

          • michal napsal:

            To vše, co píšete, vím. Jistě jsou to závažné argumenty pro vyjednávání o statutu Krymu. Ale nikoliv pro svévolné napadení Ukrajiny a přisvojení si Krymu hrubou silou, ať už vládne na Ukrajině kdokoliv.
            Historie nezačíná nikdy a proto je praktické a legální plnit naposledy uzavřené smlouvy. Pokud ne, nelze proti Rusku vyvodit žádné právní důsledky (jak správně píšete), ale je nasnadě považovat takový stát za darebácký.
            Nezlobte se, ale z Vašeho textu je stranickost zřejmá a jen hledáte omluvu.

            To se mi líbí

  4. Lex napsal:

    Slyšeli jste v poslední době tolik sraček vylitých z jediného kýble, jako v tomto případě teď z úst Luboše Dobrovského v pořadu Události, komentáře na ČT 24 na téma projevu prezidenta Putina na krymském zasedání vlády? Je až tristní, jak i moderátor se (nepodařeně) skrytě stydí za takovou snůšku nesmyslů, kterou musí moderovat. A teče to z něj a teče a sněť a smrad se šíří
    Neuvěřitelné!!!

    To se mi líbí

    • Miluše napsal:

      Nemám takové znalosti jako Vy, Lexi, ale pomyslela jsem si totéž. Bylo to opravdu trapné vystoupení. To jsou všichni rozumní lidé na dovolené? Spíše asi hodně opatrní.
      Je to smutné. 😦

      To se mi líbí

    • moskyt napsal:

      Lexi, myslíte, že Dobrovský dostal propustku z Chocholouškova zařízení na dlouho?

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        jestli dobře počítám, tak Dobrovskýmu je 82 let a momentálně je zhrzenej, že ho odstavujou od koryta http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zaoralek-vyhodil-Lubose-Dobrovskeho-ten-mu-pise-Co-kdybyste-zasel-k-lekari-330667 – tak se nedivte, že tak vyvádí… 😦

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Dobrovský je jako Joch, je dobré ho mít na opačné straně, ten vyděsí i náhodné diváky 🙂 Vždyť i Borek z něj byl zoufalej…
          Proč odvolal Jiřího Schneidera je jasné. Tento bývalý vv v Izraeli je jedním z hlavních tvůrců a realizátorů Scwarzenbergovy ENORMNĚ proizraelské politiky.

          To se mi líbí

        • Lex napsal:

          Dobrovský je (a vždy vystupoval jako) zlý, záštiplný a nenávistný skřet. A to jsem ani nevěděl (nezajímal jsem se o tuhle – dnes už snad jen politováníhodnou – figuru) jeho pravé jméno Hamerschlag (Kladivatlukot) – i když netuším, proč tam má jen jedno „m“, myslím, že v té jeho podobě to nedává smysl.
          Nenávist byla jeho jediným argumentem.

          To se mi líbí

  5. tata napsal:

    Michale
    Problém ovšem je trochu jinde………vždy se najdou argumenty pro a proti……..at už nelogické,nebo oprávněné……historii píšou vitězové………coje mezinárodní právo…………když se natom zamyslíte dělají ho vitězové a ve své podstatě nefunguje nebo jen občas a nejvíce pro USA a pak RUSKO maxiálně připustím že pro oba stejně…..a zde je jádro problému……oháníte se mezinárodním právem……..v pořádku pak ale musí platit bezezbytku čestně a rovnostraně….nemá cenu popisovat kolikrát ho porušili USA a naprosto bez jakýkoliv sankcí…….Rusko jako velmoc dělá to samé přesto na ní chcete uvalit sankce pod záminkou mezinárodního práva…………….
    Soudný člověk by měl brát argumenty jako celek a né selektivně…….prvopočátek byl Majdenek….po demokratických volbách vznikl náky režim ktery se na smulu USA…ZAČAL KLONIT pro RUSKY………ZDE JE POČÁTEK všecho USA rozehráli hru která má nedozirné následky,JEDNA Z TĚCH následku že to co nastalo už moc řídit nemohou,přiznat chybu také ne,no a současná vláda je ve vleku kde je hodně přívržencu kultu bandera což znamená fašistického proudu z nenavisti všeho Ruského…….tím i dopad na Rusky mluvící a simpatizující……..zde je druhý dopad možnost že by TO DOPADLO že rusku vypový smlouvu o černomořské základně………………TO JE TAK vyznamný strategický bod že by to RUSKO NIKDY NEPŘIPUSTILO…….vtom samé zájmu by naprosto jednali stejně USA……..PŘESTO NEJEDE VLAK…MUŽE se nám to nelibit ,neschvalovat to cintat o právu země,když vidíme jak NATO obkličuje RUSKO a už to dávno není obraný pakt…….je jasné že toto si RUSKO LIBIT NENECHÁ,

    Bohužel a vtom jsou Vaše argumenty jednostrané……….vycházejí s nesmyslu když tě někdo uhodí nastav druhou tvář,kdo potobě kamenem ty po něm chlebem…….jen blázen muže očekávat žese tak RUSKO BUDE CHOVAT…………..Rusko je dravec a podle toho se kněmu musíte chovat,se vším respektem opatrností,bohužel západ usodil že je to domácí hlupák a muže mu vlézt do klece a mlátit ho klackem

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      USA si přejí slabé a bezvýznamné Rusko (a nejen Rusko). Potřebují pro svoji záchranu kolonizovat celý svět a udělají pro to všechno. Doslova všechno (a také to dělají). To je bez debat a kdo to nechápe a tvrdí něco jiného, žije v bludu.

      To se mi líbí

  6. oh napsal:

    Brtníkvbrlohu sem dával odkazy na stať Sergeje Glazova „Jak neprohrát ve válce“.
    Glazev nepochybně píchl do vosího hnízda:
    http://www.stripkyzesveta.cz/cz/media/837/sergej-glazev-parazitni-galimatyas-na-grilu

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.