Brokoffové I.


Strejda Olin žádal „vlastivědnější “ povídání a paní Katy vyhověla:

*************************************************************************

Už jsem psala, že mám ráda klášterecký zámek a park – podzimní krásu parku jsem vám ukázala minule. Ale protože v diskuzi zazněl požadavek na nějaký vlastivědný fotopříběh, dovolím si vám tahle místa ukázat z trochu jiného pohledu.

Tímto vám představuji kláštereckou sallu terrenu, stojící hned u vchodu do zámeckého parku. Postavil ji po roce 1650 v raně barokním slohu italský stavitel Rossi de Lucca, který v těch letech spolu s architektem Carlo Luragem pracoval na obnově a barokní přestavbě vyhořelého kláštereckého zámku. (Ten byl v té době již ve vlastnictví rodu Thunů, kteří jej získali jako pobělohorský konfiskát – původními vlastníky byli severočeský rod pánů Fictumů. V thunském vlastnictví zámek zůstal až do r. 1945, ovšem jeho barokní podoba vzala za své požárem v r. 1856 a následnou opravou do tehdy módní pseudogotické podoby.)

obr.1

Jistě si všimnete toho množství soch, které sallu terrenu zdobí. A ty jsou také důvodem, proč je dnešní fotopříběh nazván „Brokoffové“. V letech 1685-1687 v Klášterci žil a pro Thuny pracoval řezbář a sochař Jan Brokoff (1652 Spišská Sobota-1718 Praha. V Klášterci se také r. 1686 narodil jeho syn Michal Jan Josef a na nedalekém Červeném Hrádku u Chomutova se r. 1688 narodil nejslavnější člen této sochařské rodiny, Ferdinand Maxmilián, jemuž je připisováno autorství osmi plastik z Karlova mostu.)

Zdá se, že původně byly na salle terreně umístěny jen tři Brokoffovy bysty tureckých bojovníků.

obr.2

Bohatá sochařská výzdoba ale krášlila kašnu na kláštereckém náměstí http://www.znkr.cz/user/img/gallery//historicke_fotografie/klosterle_adeger_namesti-md.jpg  Co vedlo k tomu, aby byly sochy z kašny přemístěny na sallu terrenu, to se mi nepodařilo zjistit – ale v r. 1963 byl na sallu terrenu přemístěn soubor alegorií čtyř ročních období: tohle je léto,

obr.3

podzim

obr.4

A zima

obr.5

a také čtyř světadílů – o existenci pátého, Austrálii, se v Brokoffově době ještě téměř nevědělo.

Tohle je pravděpodobně Evropa s koněm ve znaku

obr.6

Asie s velbloudem a Afrika se slonem

obr.7

A toho slona si dovolím dát ještě v detailu – ono se to těžko sochá, když sochař neví, jak slon vlastně vypadá – nevěřili byste, jak neuvěřitelné potvory jsou pod názvem slon k vidění ve středověkých iluminovaných rukopisech. (Ale nijak za nimi nezaostávají třeba betlémy z počátku 19.století…)

obr.8

Tak, pro dnešek dost – ale nemyslete si, že jsme tímhle skončili s klášterskými Brokoffy. A už vůbec ne s klášterskými sochami…je jich tam neuvěřitelně!

——————————————————————————————-

A kdybyste náhodou měli obrázků málo pak je tu ještě Obrazárna http://bavor.blogspot.cz/2014/01/kdyz-je-venku-zima-zahreje-usmev.html

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotopříběhy se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

53 reakcí na Brokoffové I.

  1. červ napsal:

    Paní Katy, každou neděli ráno přinášíte krásu. Rád bych i Vám jednu přinesl – snad Vás potěší:

    To se mi líbí

  2. červ napsal:

    PS
    ta pro Vás je číslo 10

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Ona i ta prvotně spuštěná jednička se dala poslouchat. Mám nejradši tuhle „desítku“:

      To se mi líbí

    • Anonymní napsal:

      nejenom, že se tu můžu každý víkend beztrestně chlubit – ale ještě za to dostávám dárečky! 😉 Děkuju, moc krásná muzika! 🙂

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        pardon, gruntovala jsem počítač a vymetlo mi to i přednastavené podpisy… Ten komentářík pod Olinem je taky můj.

        To se mi líbí

  3. Strejda Olin napsal:

    Děkuji, to nemuselo být 🙂

    To se mi líbí

  4. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore, jede posel! 🙂

    To se mi líbí

  5. věra napsal:

    No krásné, Katko, ani se vám nedivím, že to tam „u vás“ máte tak ráda..

    To se mi líbí

  6. Cech napsal:

    Nevím jak bych tento vlastivědný vstup paní Katy za který Ji děkuji popsal ale umělecký pohled na věc, kterou neznám a přesto ji musím na zakázku vytvořit,tak to je to co mne opravdu velmi poučilo.

    Prostě slon == divoké prase.

    No a to mi připomnělo současnost a to jak vznikají předsudky a jakým způsobem je možné patřičný předsudek mediálně vyrobit.
    Všichni známe chování divokého prasete ale ne všichni známe chování slona a jak málo příslušnému umělci (nebo presstitutovi) stačí k vydefinování chování slona pro českého člověka.
    Předsudek a jeho výroba pomocí manipulačních praktik našich presstitutů.
    Pro tento druh postojů je typické, že mají velmi silný emoční náboj a slabou kognitivní složku.
    To znamená, že lidé mají o slonovi (Bimbo) málo informací a mají s ním minimální či žádnou osobní zkušenosti.
    Takové postoje se vytvářejí bez dostatečné znalosti, vesměs pouze na afektivní bázi, a právě pro svou iracionalitu pokud se je podaří dostatečně dlouhodobým působením prosadit , bývají následně rigidní a těžko ovlivnitelné.
    Typickým znakem takto vyrobeného předsudku je zaujatost a odolnost vůči rozumovým argumentům, které následně nejsou voličem akceptovány.
    Základní součástí takto vyrobených předsudků jsou dovedně poskládané stereotypy, tj. cíleně zafixované zjednodušené a zkreslené názory, obvykle se takto definovaná manipulace cílí na určitou, specificky vymezenou skupinu lidí.
    Proto takto koncipované manipulace bývají akceptovány snadno, protože nevyžadují větší rozumové úsilí a vytvářejí pocit jistoty a bezpečí.
    No ale to jsem se zase rozkecal, promiňte mi.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Jaká to škoda, že máte úplnou pravdu.

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        K působení hlavy státu se dnes v drtinoveřejnoprávní vyjadřovali Schwarzenberg, Fischerová, Dienstbier a prof. Franz. Perfektně vyvážená diskuse. Těžko se tu dá něco zkritizovat 😆 . Za naše peníze jen to nejlepší.

        To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      U oběda jsem se podíval na dnešního Moravce s Žákem. Skákání do řeči Moravec ještě zdokonalil, skákajíc vytrvale sám vyčítá neexistující skákání svému hostu. Ale o to mi nejde, to je charakterová vada moderátora, tedy neodstranitelné. Je to přece 1* .
      Co by mohlo být odstranitelné vedením ČT je způsob vedení pořadu na základě jednostranných citací z jednostranně zideologizovaných médií. Napadlo mě napsat do ČT zda by nešlo, když je-li hostem politik z jedné strany názorového spektra (zde zemanovec Žák) a citují se média z druhé strany názorového spektra (zde Lidové noviny, MF Dnes, E 15…), bude-li hostem politik z oné druhé strany názorového spektra (třeba Kalousek, Fiala) citovat z médií z jemu opačné strany názorového spektra (Haló noviny, něco i z Práva, internetové nezávislé servery…)? Vím ale, že by neodpověděi, nebo odpověděli, že ……….. nešlo. Tak to píši sem. Na lampárnu na Hlavním nádraží už jsem to poslal taky ….

      To se mi líbí

      • Občan napsal:

        Mi se líbilo, jak si ho Žák dával s celkem kamenným gezichtem k svačině 😉
        Jinak byl totiž Moravec zralý na pěst do úsměvu. A musel jsem si položit otázku, kde byla jeho dnešní hyperaktivita posledních cca 7 let, kdy loyálně až servilně „moderoval“ exhibice korupičních politiků.

        To se mi líbí

        • Cech napsal:

          To co jsem se snažil popsat jako článek bylo postavení Uhdeho == Dvořáka,bohužel prozatím je dinamika s kterou pracuje Babiš natolik blesková,že to co jsem napsal předevčírem tak to mohu zítra vyhodit.
          Podstata chování Moravcova,Drtinova atd. je zakleta v tom,že pan Babiš naprosto v souladu s logikou a s postavením svého projektu ve společnosti, požaduje dosazení svých lidí na posty,které má doposud obsazeny ODS.
          To proč chce pan Babiš obsadit vybraná místa ve státní správě,která mají rozhodující vliv na chod tohoto státu,ponechme prozatím stranou.
          Dohromady má podle Babišova průzkumu ODS obsazeno cca. 70 % rozhodujících postů, ve státní správě(tyto posty byly stranou ODS obsazeny právě proto,že nepodléhají vůli voličů) .Tyto posty požaduje pan Babiš vyměnit a dosadit tam své lidi, tak aby počet postů ve státní správě které budou zakonzervovány služebním zákonem odpovídal současnému politickému rozložení sil.

          Doposud Babišovsky == firemně naprosto logické si myslím.

          No a obrana Uhdeho ODS – > kdy za roztleskávací funkci ve prospěch právě ODS je přímo stranicky zodpovědný pan Dvořák, kterého tam pan Uhde kvůli masmediálnímu zabezpečení ODS dosadil.
          Proto prosím dávejme velmi, velmi dobrý pozor, jak si bude bránit ODS svoji hlásnou troubu, pokud Babiš u „naprosto neúplatné“ Slovenské justice uspěje.
          Babiš potřebuje ČT a ODS ji potřebuje také ale ODS je v současnosti strana, která by se nyní nedostala ani do parlamentu a soukromý Babišův projekt má ještě tak 2 – 3 roky růstovou budoucnost.

          No a nyní otázka ubrání ODS své lidi na pozicích i v současné době – > bez Pepy z Honkongu, nebo zvítězí tržní síla současnosti?

          Pokud ODS nyní ubrání své lidi na „nevolených řídících postech státní správy“, tak u nás neexistuje kapitalizmus !!

          To se mi líbí

  7. rybářka napsal:

    Když prohlížím tyto snímky, tají se mi dech. Tohle je přesná odpověď na včerejší téma. Jsme malý, národní stát, ale vlastníci velkého kulturního dědictví. Velmi bych si nepřála integrovanou Evropu, už jenom proto, že všechny tato vynucené akce vznikají nikoli z potřeb občanů. Když se občas stanu hostitelkou svých zahraničních kamarádů, zažívám pocit štěstí, že se u nás máme čím chlubit. Těší mě jejich obdiv naší hudbě, architektuře, našemu kulturnímu dědictví. Dosti mladých, díky původu z evropských států velkých rozlohou i co do počtu obyvatel, se cítí nadřazenými. Když přijedou, prohlížejí a žasnou. Někteří ale poškozují.
    Nevzpomínám kdo moudrý napsal: Hranice národy nejen oddělují. Spojují je, aniž by se slučovaly.
    Klášterecký park je nádherný. Jeden z mnoha u nás doma, také jeden z důvodů, proč jsem pyšná, že jsem Češka.

    To se mi líbí

    • K-k. napsal:

      Rybářko, vím, co chcete říct a cítím to taky tak – ale on život bývá složitější: Jan Brokoff byl Němec, narozený na Slovensku (tehdejší terminologií v Horních Uhrách), byl to luterán, který až někdy v posledních letech 17.století přestoupil ke katolictví. Dlouhé roky působil v severozápadních Čechách, v oblastech s převahou německojazyčného obyvatelstva – konec konců Thunové byli taky německý rod…
      Ale aby to bylo ještě zamotanější, tak „národ“ v současném smyslu slova je vynálezem až konce 19.století… 😉

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Tak tóčno.

        To se mi líbí

      • rybářka napsal:

        Ano, podle jména jsem usuzovala, že Brokoff byl Němec. Četla jsem pozorně slovo doprovodné k obrázkům. V dobách, kdy zemím Koruny české vládla Habsburská monarchie až do doby rozpadu Rakouska-Uherska v roce 1918, nemohl být “ národ “ chápán v dnešním slova smyslu. Jak zařadit všechny ty nádherné předměty, v době Koruny české a posději sesazením států Rakouska Uherska ? Jsou naše. Podobná dilema vznikají u návštěvníků Konopiště.
        Vezmeme-li novější díla, například projekt Sarajevské katedrály i dalších staveb tamtéž, jejichž projektantem byl Čech, kulturní centrum v Bordeaux, nebo Bibliotheca Alexandrina.
        Po celém světě najdeme díla neskutečných kvalit, pocházející z českých rukou. Jsou a budou to jejich kulturní památky.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Ták ješčó tóčněje 🙂

          To se mi líbí

          • rybářka napsal:

            И что это, черт возьми?

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Něpanimáju, zapomínám, učil jsem se jenom devět let 🙂 , vzal jsem si na pomoc slovník:
              И что это, черт возьми?
              чёрт – čert
              это – to , to je
              черта – čára
              этот – tento
              что – co , proč , že
              и – a , ani , a
              взять – vzít

              To se mi líbí

              • rybářka napsal:

                Sakra Petřepavle, ale že jsme spolu parádně pokecali, co ? Jako dva Tataři. Já se vás svou skvělou ruštinou ptám, co je to tóčněje. Vy odpovídáte zas tou vaší, že čert to je. A ptáte se proč ? Odpovídám, že proto. A znovu se ptám. Co je tóčněje ?

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Kdyby jako dva Tataři…
                PŘESNĚJI.
                Pamatuji si frázi tóčnyj tokar – přesný soustružník 🙂 .
                Byla to reakce – na Slimovo tak tóčno (tak přesně) na pohled K.-k. (10:40 ) – chválící Váš (12:52) pohled slovy ták ješčó tóčněje (takto ještě přesněji).

                To se mi líbí

              • Miluše napsal:

                Rybářko, koukám, že Vám ruština jde. Vždyť jste nedávno (prý) neuměla буквы.
                Podle mne ten slogan „черт возьми!“ znamená cosi jako „K čertu!“ nebo spíše
                „K čert s tím“!
                A to se hodí k různým situacím, to jistě uznáte. 🙂

                To se mi líbí

              • Miluše napsal:

                Oprava: „K čertu s tím!“ . Měla bych po sobě číst. 🙂

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Já jsem si to přeložil jako „A co, čert to vem!“, a tak jsem raděj dělal, že nerozumím 🙂 .

                To se mi líbí

              • rybářka napsal:

                Miluško, jak se rusky dohovořím, je vidět jasně na mém rozhovoru s Petrempavlem. Ovšem když mluvím s rodilým Rusem, to je jiná. Tam je to o moc horší. Ještě žádný z těch, se kterými jsem hovořila, vůbec nepřišel ani na to, že to, co ze sebe soukám je ruština. Mnou použitá věta Petrupavlovi v ruštině, je věta, kterou používají Rusové, když je naprosto odbourám písemným vypracováním čehokoli. Ale co dlužno přiznat, ti Rusové, se kterými jsem přišla zatím do styku byli i skvělými lidmi, něco jsem opravila na jejich radu já, něco oni…
                A už se snad i trochu lepším, bude to dobré, moc ráda se této řeči učím.

                To se mi líbí

              • Občan napsal:

                Rybářko,
                gratulace k lingvistickým pokrokům! 🙂

                To se mi líbí

              • wiki napsal:

                Jinak taky: WTF ? 😉

                http://www.abclinuxu.cz/slovnik/wtf

                To se mi líbí

            • moskyt napsal:

              Ano v tom jsou Rusové, snad vzhledem, že tu ruštinu kdekdo kroutí i u nich doma, velice tolerantní. 🙂

              To se mi líbí

      • Občan napsal:

        Jo (myslím ten národ).
        Jen ještě dodám, že otec Jana Brokoffa byl obyčejný švec; na svého syna byl asi patřičně a právem hrdý. No, a pokud se dožil vnuků, tak to se musel doslova dmout (opět právem) 🙂
        Ačkoli baroko dost nemusím, fotky jsou krásné.

        Jo, a ten chlápek se snopem v podpaží má pravou ruku dlouhou jak orangutan 😆 Brokoffové si s proporcemi asi moc hlavu nelámali.

        To se mi líbí

  8. cobolik pacholik napsal:

    je jasne,ked som kuknul tu na vlastivedu budem naozaj pamatat a budem vedel viac,jak rodeny pepik,ze v klasterci su sochy,co znacia rocne obdobia,ci busta turka a ze nejaky nemec od tych slepych spisiakov,tam toto narobil,co neviem,aky znamy z cudziny chodia k rybarke,vlastne z kade su,bo ritiar,by povedal,co za umelec,ze slon vyzera jak nosoroczec,ci umelec nevie,jak vyzera slon?bo nema sajnu,ked toto robil,98% holoty v europe v tych casoch,bolo najdalej v kadibudke,co to iste plati aj o ritiarovy,bo on mysli,ze v riti vedia vsetko a nejaky 16 vek,to u neho docista spanielska vesnice,alebo hra z play station,ked idem za rtie roky tu asi 5 krat cez lincoln tunel,ked sa nemylim,ci holland?tak tam dlazdicky z ceskoslovenska,take hraskove,ci do zelena a co tam preslo aut za tie roky,to u nas za 1000 rokov neprejde a stale vidiet color a vsetka ta imigrantska holota z toho teraz pepikova a cobolova,vie,ze u nas robene a musela to byt dobra vlakova suprava.
    robil som takemu doktorikovy hindu,nemal som sajnu,ze rozumie mojej reci,bo ked,som povedal kurva(co umna velmi frekventovane slovo) tak stal pri mercedese a povedal dobry vole,malokedy kukam jak puk,ale pozeral som jak tela,bo studoval v praze asi rok,poznal cele pepikovo a cobolovo,co som mu dristal,kde su nejake veci na kuknutie a hlavne chvalil urodu nasich dievcat,ked som videl,jak ma doma,malo ktora panenka by s nim tam zila,bo jak u cigana.zvonku to paradny dom,ale dnuka jarovnice osada.

    To se mi líbí

  9. Petrpavel napsal:

    OT
    Vím, že tenhle článek není nutno doporučovat zdejším poučeným čtenářům, patřil by spíš „tam“, ale já už se zdržuji (Rosťo další díky za „nakopnutí“, a budou se ty díky opakovat 🙂 ) nějakých čtrnáct dnů … takže:
    http://www.outsidermedia.cz/Ublizenost-1.aspx

    To se mi líbí

  10. moskyt napsal:

    Katko, je v té salle terreně ještě lapidárium? No na to, že byl Brokof v Klášterci jen dva roky, nasekal toho dost. 🙂 Asi nějaký úderník anebo ho páníček dobře platil. 🙂 Fotky i povídání moc pěkné a těším se na příští díl.

    To se mi líbí

    • K-k. napsal:

      on tam prý měl dílnu, zaměstnával tam asi tři lidi – jinak si taky nedovedu představit, že by tohle všechno vysochal sám. Vevnitř v salla terreně jsem nikdy nebyla, takže nevím. Podle zmínky co jsem našla někde na webu, by to tam mělo být – ale jestli je to přístupné, to netuším. Na různých turistických webech to neuvádějí a ani kamarád kastelán, co na zámku fungoval, se o tom nikdy nezmínil..

      To se mi líbí

      • věra napsal:

        Sala terrena je i na zámku v Ploskovicích, byla jsem tam loni v dubnu – je to otevřené, ale, bohužel, nefunkční. Byla jsem tam několikrát jako dítě, ještě to fungovalo, zurčela tam voda, bylo to tenkrát moc pěkné. Byla jsem tak i později se svými dětmi, ale jestli to tenkrát fungovalo už nevím.

        To se mi líbí

  11. moskyt napsal:

    Barokní zámek, barokní sochy a tak ještě schází barokní hudba. http://www.youtube.com/watch?v=VuY0ehMN-_0

    To se mi líbí

  12. Petrpavel napsal:

    K zamyšlení, a prosím nebrat prvoplánově.
    Co by jste vy poradili tomu stěžovateli (samozřejmě kromě hraběcích rad typu makej, pracuj, vzdělávej se, snaž se, nežer…když ta práce pro některé, zvláště mnohé, cikány prostě není) ?

    To se mi líbí

  13. Miluše napsal:

    Paní Katko, připojuji se k těm, kterým se líbily Vaše dnešní obrázky a komentář k sochařským dílům P. Brokoffa. Také konečně vím, jaké jsou příbuzenské vztahy umělců Brokoffů.
    Dnes v pořadu Toulavá kamera byla zmínka o Červeném Hrádku u Chomutova. Máte tam u Vás
    skutečně krásný kraj i památky a my máme zase to štěstí, že nám je předkládáte. Chtěla jsem poslat hvězdičku. Tak alespoň touto cestou. 🙂 *****

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.