Je to otázka mého svědomí


píše Kočka Šklíba

K napsání tohoto textu mě přiměly dva důvody. První, že občas se zde na blogu Bavora objeví příspěvky, které jsou určeny mně. Diskutující se podivují nad tím, že reaguji na některé příspěvky na vlkově blogu, a to zejména na příspěvky jisté Šauerové. Druhým důvodem je zmínka čobolíka a následně i odkaz Lexe na píseň „Вставай, страна огромная“. Poslechla jsem si to, a přečetla i nějaké komentáře pod touto skladbou. Nejvíc vystihuje moje pocity tento:

„Спасибо дедам и бабушкам и простите нас…“

Možná se ptáte jak to spolu souvisí. Podle mého přesvědčení velmi úzce. Vy kdo znáte Šauerovou delší dobu jak z blogu vlka, tak z aktuálně, víte, jak tato osoba hájí Sudetoněmecký landsmanschaft, jaký je její postoj k odsunu, k Benešovým dekretům a jak nestoudně lže a manipuluje v těchto otázkách. Jednou se vyjádřila na aktuálně.cz, že je takových jako ona (a např. Urban) stále více a že jednou dojde k přehodnocení postojů občanů ČR k poválečnému uspořádání (parafrázuji, není to doslovná citace).

A zde je ta souvislost, ptz podle mého, je potřebné, alespoň pro moje svědomí, upozorňovat na nestoudnou a odpornou propagandu těchto lidí. Já se cítím povinna těm lidem, co položili životy za to, abychom my vůbec existovali, splatit to alespoň tímto. Nejen třeba svým předkům, kteří byli nuceně nasazeni, kteří bojovali a riskovali život v Pražském povstání, nejenom statisícům čsl. občanům, co byli popraveni nacisty, ale všem těm, kteří bojovali ve 2.sv. válce proti nacistům (nejen proti Hitlerovi, ale proti všem náckům a fašounům,včetně sudetských Němců).

Nechci být příliš patetická ale jedno si neodpustím zmínit. Asi před 4 roky jsme se byli i s dcerami podívat na Dukle. To místo nejen na mě, ale i na dcery, zapůsobilo nevyslovitelným dojmem. Tolik statečnosti, tolik utrpení, ti lidé zemřeli za nás. Myslím, že ani my, co se o 2. světovou válku zajímáme, si nedokážeme představit jak ohromné bylo vítězství Rudé armády, nikdy to nemůžeme splatit těm, co bojovali. Ale nechat plivat žluč, lhát, manipulovat, ty zrůdy co jsem zmínila, nemůžu. Styděla bych se sama přes sebou.

A pohrdám i lidmi, co kvůli tomu, že s nimi tyto osoby, překrucující historii, v nějaké, v podstatě marginální záležitosti ve srovnání s válkou, souhlasí (mám na mysli Zemanovo prezidentství), a jsou ochotni s touto spodinou nejen komunikovat ale dokonce jí třeba nazývat pražskou nobilitou.

Pravičáci mně nevadí, vadí mně fašouni a křiváci, co, ať z přesvědčení nebo za peníze, zrazují opět tento stát. A vadí mně i ti, co pro svou ješitnost, pro svoje ego, jsou ochotni dávat těmto osobám svým postojem určitou přijatelnost.

A na závěr odkaz na poněkud rozšířenou verzi písně:

http://www.youtube.com/watch?v=X_-eI8kRuvw

Příspěvek byl publikován v rubrice Od přátel se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

116 reakcí na Je to otázka mého svědomí

  1. Lex napsal:

    Milá kočko,
    níže pod Vaším článkem se nachází Bavorova bilance wordpresu za loňský rok. Nakouknul jsem na ty anoncované nejúspěšnější články a viděl tam i své. Chtěl jsem si oživit, co jsem to tehdy vlastně psal, co bylo tako komentované. Mezi nimi i tohle https://poznamkypanabavora.wordpress.com/2013/05/18/lex-o-odsunu-aneb-pokracovani-za-tyden/
    z května, dnes už loňského roku. Nakliknul jsem si to a znovu přečetl.
    Myslím, že stojí za to si čas od času přečíst, co člověk napsal dříve. Dal jsem si s tím článkem tehdy dost práce, aby cokoliv v něm se nachází, jsem mohl zdokladovat.
    Myslím, že v souvislosti s tímto Vaším textem stojí za to se vrátit k onomu mému článku a znovu si připomenout…..
    Jsou tam i slova o některých, co jste je tu jmenovala.
    A především, je tam úryvek z projevu prezidenta Edvarda Beneše z 14. prosince 1945 předneseného na sjezdu Svazu osvobozených politických vězňů. Ano, toho prezidenta, kterého by jeden „nevítězný“ kandidát na funkci prezidenta republiky hal před Haagský tribunál.
    Dovolím si ho tu ocitovat znovu:
    „“Říkal jsem vám při jiných příležitostech, že máte všechno zaznamenat a povědět, co jste zažili ve svých vězeních a táborech. Ne snad jen proto, abyste vyložili nám všem utrpení, ale proto, abyste se znovu mohli bránit, že oni začnou se svou “očišťovací” kampaní. Neboť na válku 1938-1945 se nesmí nikdy zapomenout.
    Že začnou, o tom buďte přesvědčeni. A konečně přijdou opět, aby od očišťování přešli k útoku. Bude to nová reakce, která opět spojí útok na pokrok sociální s útokem na naši svobodu národní a lidskou. Buďte na tento útok připraveni a mějte svá fakta, své
    záznamy, své vzpomínky pohotově, neboť nikde se tolik nezapomíná jako právě v politice.
    A proto bude zase nutno podržet všem našim odpůrcům z let 1938-1945před očima to, co svět v jejich rukou zažil v Osvětimi, v Dachau, v Mauthausenu, v Ravensbrücku a v řadě jiných německých mučíren.
    Opakuji vám , na tuto válku se nesmí zapomenout a aby se nezapomenulo, je jí nutno sebevědomě a důstojně, ve jménu práva a pravdy, ve jménu lidskosti, stále a stále připomínat. My Češi a Slováci, máme na to plné právo!”.

    Nechce se mi dnes, na kraji nového roku, od kterého přece jenom očekáváme změnu, i když rodící se v křečovitých bolestech, vzpomínat některá jména těch hnid.

    To se mi líbí

  2. moskyt napsal:

    Kočko Šklíbo, promluvila jste mi z duše. Před 73 lety probíhala bitva pod Moskvou, kdy byli poprvé nacisté poraženi ve velké bitvě. Dávám odkaz na animovaný film o 314. strelkovoj divizii, ve které bojovalo bok po boku 34 národností Sovětského svazu.http://www.youtube.com/watch?v=nSiOgD9Dt2U

    To se mi líbí

  3. cobolik pacholik napsal:

    ked,na kus betonu taky mlady traktar 20 rocny,vyryl bodakom,umieram,ale nevzdam sa plus datum,nepamatam,tak traktare vyrezali po tej srande ten kus betonu a odviezli do volgogradu,do muzea vojny a malu holotu z celej rusie tam vodia,aby vedeli,ake nasadenie vyvinyla ta ruska holota,co nema v historii obdobu,tak isto taky hovniar z automatom,ked prevazali zo stalingradu nemecku navstevu cez volgu,ked im vylet skoncil a prevazali,ich do penzionov,tak taky hovniar 17 rocny,co ich vartoval,kukal na tych turistov,co sa tisli,jeden ku druhemu,bo zima,jak svina a dristnul im,tak teraz mily turtisti,chceli ste vidiet volgu,tak sa mozete pokochat pohladom,kolko srdce raci,to tak na uvod.
    ked,taky pepik,co byval nedaleko kobyliske strelnice a cely cas sluchal salvy,bo vedel,ze sa tam nestriela na asfaltove holuby,ale kantri,cesku holotu v case zajebania heydricha,tak mu zena,tiez priposrakulkana povedala,honzo,prosim te neroznasej ty letaky,nebo skoncime tam s nima a honza so zrastenou ritkou,rano zobral letaky a lepil,jak besny,kym dosiel do roboty,bo mu nedalo a honor ku svojej holote a nenavist ku navstevnikom z reichu bola vacsia,jak ta zrastena ritka.
    a teraz k vlastencovy,jak perun kocke,len som nemo cital a fajcil na balkone,mna nezaujimaju mena holoty,co hlada biele miesta,mna prekurevsky zaujima,ci este dobry cech zije,co ma v ucte to,cim presla holota sveta a dostala tolko vyzrat,ze by sme sa vacsia polovica sveta posrali.
    macka ma moje maximalne uznanie a ja mam prebohovu satisfakciu,ze viacej tu dristacov ma stejny kuk na tu vec a ty ,co sa nejak nemozu zbavit,tych bielych miest sa nijak nevyhrazam,ale ked pride na lamanie chleba,zajebem aj s rodinamy,bo nenavidim takych,co za boha neprirjmu rruku na znak zmierenia,co nepochybuje vacsina v tom reichu ma jasno,jak skoncili a jak treba dalej pokope nazivat,jak clovek s clovekom.to zatial,kym ma prejdu nervy,lebo ja dost nervovy a ked ide o mojich to to docista dostavam sial bo tota krev vychodniarska dziva vo mne.

    To se mi líbí

  4. cobolik pacholik napsal:

    dalej za boha neviem pochopit,jak taky ludia inteligentny,si nevedia uvedomit,co sa stalo,kolko tych nemcov zarvalo,ich zien a deti v drazdanoch sa upieklo,za ziva,to bol tiez urcity druh holocaust na nich to musim dat za pravdu,bo tam fabrika IG farben,ci oceliarne krupp neboli ,viem pochopit aj zachvatcika,ze ho tiez strata blizkeho boli,bo tiez neni z dreva,ale uz musi byt docista debil,ked si nevie dat do suvislosti,tak jednoduchej,jak pre ziaka druhej triedy osobitnej,skade pramenilo,kde viedlo a co to stalo krkov nevinnej holoty z celeho sveta,viem kurnik,ze trochu moje dristy a hovno o vojne viem,co sam velmi neuznavam,ze tu nejak riesim,ale ked mi otec povedal,jak na celine s krompacom z varnice vyruboval polievku a chlieb rozbil kolbou na zamrznutom snehu a potom si kusky dal do rozkroku,aby trochu rozmrzol,potom ocistl od vsi,bo ich mal plnu rit a zral,co musel toto iste robit aj ten,co za faterland bojoval,sak kurva my co zijeme sa snazme,aby sme nemuseli do seba strielat,aby sme sa nedali zvabit na nejaky rohlik a nejaka hnida,co to navarila z toho nezrie,ani hovno vsetko vyzerie obycajna holota,koncim prepinam,bo mi zacina odbijat na karburator.

    To se mi líbí

  5. cobolik pacholik napsal:

    bavore moze tu byt horko,idem brusit bodak,hlavne prosim dristacov,aby nezachadzali do krajnosti bo nie ,ze doba ina,my sme iny a pamatajme kazdy,zo svojej barikady,ci to ma cenu,ale ked bude trebalo,nie sudetakov rezat,ale tych co su vasi a pritakavju,jak kury na bante tych prvych odrazu do koryta.

    To se mi líbí

  6. táta napsal:

    Kočko
    naprostý souhlas,to je také s hlavních duvodů proč je kníže naprosto nepřijatelný.

    LEXI…….VÍCEMÉNĚ DOTAZ……………JE tento projev Beneše stopro dokladován,mnohdy sem četl že né……..nic nemění že to vystihuje přesně co se děje at už to řekl nebo né

    To se mi líbí

    • moskyt napsal:

      Já sem dám tento odkaz, projev prezidenta Beneše v lidicícj 10.6.45. http://www.youtube.com/watch?v=TtpxzUSdAtk asi od 7. minuty mluví na toto téma.

      To se mi líbí

    • wiki napsal:

      Obávám se, že první dohledatelná zmínka o tom projevu ze 14.12.1945 padla až 25. července 1995 tady: http://www.psp.cz/eknih/1993ps/stenprot/033schuz/s033003.htm

      To se mi líbí

    • wiki napsal:

      A tady je zřejmě AUTENTICKA VERZE projevu z 10. června 1945 :


      Den 10. června 1942 byl dnem světoznámé lidické tragedie. Tři dni na to, dne 13. června, ujal jsem se v londýnském rozhlase slova a analysoval jsem tu celkovou válečnou situaci Německa a na konec svého výkladu, věnovaného především také masakrům českého lidu po zabití Heydrichově, řekl jsem toto:

      „V obsazené Praze byl zabit naším nezměrně týraným lidem představitel cizí moci, která se zločinně pokusila náš stát a národ a jeho svobodnou existenci zničit. Podle mezinárodního práva mohl okupant vinníky potrestat a učinit proti nim mezinárodně povolená preventivní opatření. Místo toho uchýlil se k bídáctví, jež je známo jen z nejničemnějších kapitol lidské historie. Zabíjí masově podle listin, předem celé měsíce a léta připravených, nevinné lidi, o nichž ví, že se sice činu trestného ani nedopustili, ani jej nezavinili, že však cítí vlastenecky a jsou duchovními odpůrci nacismu. Sáhl dokonce – po prvé v moderní historii – k největšímu představitelnému gangsterství a oficielně to prohlásil za svou právní doktrinu: terorisuje muže tím, že zabíjí jejich naprosto nevinné ženy a nedospělé děti, a veřejně to ohlašuje. A dne 10. června, dne, který bude snad jednou na věčné časy prohlášen dnem národních českých mučedníků, všecka svá gangsterství dovršil: Jen proto, aby rozséval kolem sebe bestiální zkázu a pustou hrůzu, z celé jedné české obce, naprosto nevinné, jako represálie vyvraždil všecky muže, zahnal do martyria koncentračních táborů všechny ženy a všecky děti z obce pak ještě ukradl rodičům. Obec Lidice, která se stane jistě jednou poutnickým místem celého národa, pak barbarsky zpustošil a srovnal se zemí.

      Tož takto představují světu berlínští vládci německý národ a stát! Za všecko to budou se odpovídat a pykat! Prohlašuji slavnostně jménem státu, národa a vlády československé, že za všecko to, co se v těchto dnech u nás stalo, považujeme osobně odpovědného Adolfa Hitlera a všechny členy jeho vlády bez vyjímky. Viníme osobně odpovědnými všechny exponenty nacistické strany a říšské vlády na našem území, činíme osobně odpovědným každého, kdo jim v tom pomáhá, at‘ je to kdekoliv na celém území Republiky.“

      Lidice a jejich osud jsou nejvýraznějším rysem německé nacistické kultury a německého nacistického systému z doby druhé světové války. Říkám německého systému – přidávaje k tomu slovo nacistický – poněvadž nemohu od celého toho nekulturního, barbarského zjevu lidického vraždění z června roku 1942 německý národ jako celek odloučit. Činím německý národ jako celek za nacism a za všecky jeho zločiny, jimiž se nacism navždycky před celou historií lidstva tak smutně proslavil, odpovědným, pokládám za nutné politicky z toho vyvodit důsledky vzhledem k celému státu a podle toho postupovat do budoucnosti po tak dlouho, dokud německý národ, uznav svou vinu, nenapraví aspoň částečně to, čím se proti lidství, právu a mravnosti lidské i božské za minulých patnáct let provinil.

      To, co v lidickém zločinu nejvíce ohromilo celý svět, bylo to, že přesně po připraveném, chladně uváženém a s nejhorším cynismem provedeném vyvraždění nevinného lidického obyvatelstva bylo vydáno oficielní německé komuniké, jímž se německá vláda slavnostně k této ničemnosti hlásila, z něhož vycházelo, že to byly represálie na přiznaně nevinných lidech, že to byl prostě výraz vraždícího zastrašujícího teroru, z něhož si německý režim vytvořil veřejně hlásanou a hájenou právní státní doktrinu. To nebylo něco náhodného, to byl systém, to byl právní názor německé společ nosti, to byla nová filosofie německého národa a německého „Herrenvolku“. A nebylo to tajeno, nebylo to zakrýváno, bylo to hlásáno veřejně všemu německému lidu.

      Lidice – v celé hrůznosti lidického zločinu – jsou, jak jsem řekl, charakteristickým a typickým výrazem německého nacistického režimu. I ten fakt, že se tento režim – doufaje ve své vítězství – nebál vydati o zkáze Lidic cynické komuniké, které předával nejen německému lidu, nýbrž i celému ostatnímu světu, je pro Němce typický. A nesmíme zapomínat, že hlavními tvůrci, spolupracovníky a vykonavateli tohoto zločinu byli češti Němci.

      Nebude trvat dlouho a budeme slyšet různé apologie německé zběsilosti a šílenství z této druhé světové války. A tu nezapomeňme, že jsme povinni sobě, svým dětem, svým budoucím generacím udělat všecko, aby se tyto hrozné zběsilosti nemohly nikdy už opakovat : Musíme se dohodnouti mezinárodně o podmínkách míru vzhledem k Německu, které by nás na dlouho zajistily, dohodnouti se o systému mezinárodní bezpečnosti, který by zajistil mír mezi hlavními vítěznými velmocemi aspoň na dvě nebo tři generace, dohodnouti se o našem systému spojenectví tak, jako jsme to učinili se Sovětským svazem pro budoucí společnou slovanskou politiku vzhledem k Německu, dohodnouti se mezi našimi politickými stranami na zásadách vnitřní naší politiky, které by nám zajistily vzájemnou dlouhotrvající spolupráci a slušné sociální naše bytí do budoucnosti, vyřešit si naše vnitřní problémy, zejména problém našich Němců a Maďarů, kteří se s touto německou říšskou politikou plně ztotožnili, tak, aby nám už nikdy nemohli provádět to zrádcovství, které nám prováděli do r. 1938 – přes nejdalekosáhlejší nabídky dohody a smíru s naší strany, učiněné jim námi před Mnichovem – a které by nám dvě tři léta po této válce začali provádět znovu, kdybychom je z této země včas nevyhostili a celý německý problém této země definitivně tím nevyřešili.

      Opakuji: jsme tím sobě i budoucím generacím povinni, a nepodaří-li se nám to, budeme míti za dvacet nebo dvacet pět let novou světovou válku, v níž půjde všem účastníkům opravdu a definitivně o život a smrt.

      http://www.lidice.cz/obec/historie/tragedie/096.html

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Myslím si, že v podstatě to tomu co napsal Lex, odpovídá, je to jen řečeno diplomatičtěji.

        To se mi líbí

        • Lex napsal:

          Kočko,
          nikoliv, nejde o totožné věci, nejde o „v podstatě“ a „diplomatičtěji“.
          Do „diplomatičnosti“ soudobých politických žvástů měl prezident Dr. Edvard Beneš v té době zatraceně daleko. Celá ta doby po prožitých hrůzách nebyla „stvořena“ pro diplomatické kvaky. A také by ho občané hnali svinským krokem, kdyby na ně vyrukoval s těmi svinstvy, jak dnes slyšíme a čteme.

          To se mi líbí

      • Lex napsal:

        Wiki,
        nerad bych to odehrával na ten lidický projev, i když je sám o sobě také skvělý. Ten „můj“ projev byl přednesen na sjezdu osvobozených politických vězňů 14. prosince 1945 v Praze a jeho plný text je (údajně) zaznamenán v knize Benešových řečí, projevů a dokumentů „Šest let exilu a druhé světové války“, ne však v tom původním z londýnského nakladatelství „Čechoslovák“, která měla „pouze“ 300 stran, ale v pozdějších, doplněných, např. Orbis Praha 1946 aj. o 478 a více stranách (podle konkrétního vydání).
        Cituje z něho třeba PhDr. Zdeněk Štamberger ze Společnosti Edvarda Beneše – ,,Zavřeli vás buď jako rukojmí, nebo jako potencionální revolucionáře, nebo jako podzemní pracovníky, kteří se vzbouřili proti barbarskému jejich útoku na existenci národa. Žádný z vás nezadal k útoku jejich té nejmenší oprávněné příčiny. Žádný z nás neměl té nejmenší viny, stejně jako ji neměl váš tradičně demokratický národ. Všichni jste věděli, že ani naše vláda neměla viny na tomto politickém zločinu ze září roku 1938, sousedního početně velkého národa. Je v tom velká mravní síla a oprávněná velikost národa, můžete-li si takto sami době konstatovat fakta ve světě, který klesl v roce 1938 tak žalostně nízko. Ale nejen to. Přijde brzo chvíle, kdy tito viníci se budou před sebou samými a před světem očisťovat z toho, co v těchto letech napáchali. A budou tomu sami věřit, až ty své nové lži budou přednášet. Říkal jsem vám při jiných příležitostech, že máte všechno zaznamenat a povědět, co jste zažili ve svých vězeních a koncentračních táborech. snad jen proto, abyste vyložili nám všem svá utrpení, ale proto, abyste znovu mohli bránit, až oni začnou s touto kampaní. Neboť na válku z let 1938 – 1945 se nesmí nikdy zapomenout. A že začnou, o tom buďte přesvědčeni…“, http://www.ceskenarodnilisty.cz/clanky/problematika-odsunu-ve-svetle-pricin-a-nasledku.html

        anebo např. Pavel Hasenkopf alias „kocour“ ve svém článku u Stejskala 27.2.2013 „Za odsun by prezident Beneš zasloužil Nobelovu cenu míru“.
        Je citován také např. Petrem Vorálkem z Českého svazu bojovníků za svobodu na jeho Facebooku, atd. atd.

        Je velká škoda, že ČT nezpřístupňuje na internetovém vysílání své pořady Karla Čáslavského (asi vědí proč, zmetci), protože v pořadu věnovaném 20 let trvání pořadu je v programu uveden i onen projev na sjezdu OPV ze dne 14.12.1945.

        Naproti tomu, text, který je zpochybňován, se týká Benešových dekretů – a je to ten, který použili (vytvořili?) Sládkovi republikáni v PSP ČR. – „Vážení spoluobčané, v době nedávné jsem podepsal historicky významné dokumenty pro naši Československou republiku. Tyto dokumenty nám dávají naději, že se již nikdy nebudou opakovat tragické události let 1938-39. Vědom si neblahé zkušenosti našeho národa, zejména z II. světové války, zanechávám vám odkaz, ve kterém vás varuji před možnými pozdějšími požadavky na znovuosídlení našeho pohraničí sudetskými Němci, kteří byli po právu odsunuti. Může se stát, že mé dekrety, vydané z rozhodnutí vítězných mocností, budou s odstupem času revanšisty prohlašovány za neplatné. Může se stát, tak jako v minulosti, že se najdou „čeští vlastenci“, kteří se budou sudetským Němcům za jejich odsun omlouvat, a že budou nakloněni otázce jejich návratu. Nenechte se oklamat a jejich návrat nedopusťte. Hitlerové odcházejí, avšak snaha o ovládnutí Evropy Německem zůstává. Nezapomeňte, že mé dekrety se týkaly i potrestání vlastizrádců, že mají trvalou platnost, a potrestejte všechny případné vlastizrádce, ať je to kdokoli a v kterékoli době. Váš Edvard Beneš.“ – ale podle stylu i tak věřím, že text má reálný základ.
        Odkaz nedávám, aby to nesežral systém, ale je to na stránkách ptejteseknihovny.

        To se mi líbí

        • wiki napsal:

          Lexi, info o projevu ze 14.12.1945 (a snad i části z něj) by SNAD MOHLY BÝT i v následujících novinách:

          Svobodné noviny Stránka periodika
          List Sdružení kulturních organisací
          ISSN: 1802-6273
          Ročník: 1945
          Výtisk: 16.12.1945
          Stránka: [1]

          Severočeská Mladá fronta Stránka periodika
          ISSN: 1803-1110
          Ročník: 1945
          Výtisk: 16.12.1945
          Stránka: 2

          Rudé právo Stránka periodika
          Ústřední orgán Komunistické strany Československa
          ISSN: 0032-6569
          Ročník: 1945
          Výtisk: 16.12.1945
          Stránka: 1,2

          Má to ale restrikci přístupu: „v plném textu pouze z počítačů Národní knihovny ČR“… 😦

          http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Search.do?documentType=&text=mezin%C3%A1rodni+organisace+politick%C3%BDch+v%C4%9Bz%C5%88%C5%AF+date%3A1945-12-16

          To se mi líbí

          • Lex napsal:

            wiki,
            tam je nám to platné…..!
            Víte, co mě sejří a co nechápu? K čemu jsou dobré tyto stránky Ústavu pro českou literaturu AV ČR http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path= přesněji, OK, jsou tam zajímavé historické věci, ale proč je tam RUDÉ PRÁVO, a to až od ročníku 1950 (do r. 1989). Přece – myslím si – právě nejdůležitějším obdobím pro poznání situace po válce a zrodu poúnorového režimu jsou ročníky 1945 – 1949.
            Ne, z hlediska digitalizace informačních zdrojů jsou tato léta „černou dírou“.
            Proč asi?

            To se mi líbí

            • wiki napsal:

              Lex napsal: …tam je nám to platné…

              No, na DOLOŽENÍ autenticity to IMHO stačí:


              …ve svých vězeních a koncentrácích. Ne snad jen proto, abyste vyložili nám všem svá utrpení, ale proto, abyste se znovu mohli bránit, až oni začnou s touto kampaní. Neboť na válku z let 1938—1945 se nesmí nikdy zapomenout. A že začnou, o tom buďte přesvědčeni. A konečně přijdou opět, aby od

              od očišťování přešli k útoku. Bude to nová reakce, která opět spojí útok na pokrok sociální s útokem na naši svobodu národní a lidskou Buďte na tento útok připraveni a mějte svá fakta. své …

              své vzpomínky pohotově, neboť nikde se tolik nezapomíná jako pravé v politice. a proto bude zase nutno podržet všem naším odpůrcům z roku 1938 -1945 před očima to. co svět z jejieh rukou zažil v Osvětimi a Dachau. v Mauthausenu a Ravensbrucku a v řadě jiných německých mučíren…

              1.reference:ttp://kramerius.nkp.cz/kramerius/Search.do?documentType=&text=kampan%C3%AD+date%3A1945-12-16+

              2.reference:ttp://kramerius.nkp.cz/kramerius/Search.do?documentType=&text=+p%C5%99esv%C4%9Bd%C4%8Deni+date%3A1945-12-16+

              3.reference:ttp://kramerius.nkp.cz/kramerius/Search.do?documentType=&text=vzpom%C3%ADnky+date%3A1945-12-16+

              (všude je smazáno „h“ v „http“)

              To se mi líbí

              • wiki napsal:

                A ještě ten pramen:

                Svobodné noviny, ISSN: 1802-6273, Ročník: 1945 , Výtisk: 16.12.1945, titulni strana,

                záznam zrekonstruovaný 😉 z OCR výstupů z digitální knihovny Kramerius NK ČR, http://kramerius.nkp.cz

                To se mi líbí

              • Lex napsal:

                wiki,
                dík za potvrzení autenticity textu, byť já rozhodně nejsem schopen podle vašich odkazů ty texty najít.
                Nevadí. Hlavně, že je to tam!

                To se mi líbí

              • Lex napsal:

                Žel, wiki,
                asi jsem neumětel, ale z vašeho odkazu se mi opět nic podobného nezobrazuje, nějaké „Svobodné noviny“ už vůbec ne.
                Nicméně platí, co jsem napsal výše.

                To se mi líbí

              • wiki napsal:

                Reference 1 přes zkracovač: http://goo.gl/O2zv15

                To se mi líbí

              • wiki napsal:

                refence 2: http://goo.gl/7vbYLJ

                To se mi líbí

              • wiki napsal:

                A poslední: http://goo.gl/lGgYjO

                To se mi líbí

              • Lex napsal:

                Ano, tohle už o něčem je. 🙂

                To se mi líbí

              • Lex napsal:

                Takže to můžeme uzavřít. Text je autentický naprosto nezpochybnitelně.

                A ještě tohle musím říct všem těm hnidám, které s odstupem padesáti, skoro sedmdesáti let od skončení války vytahují důtky na české a slovenské obyvatelstvo republiky, jakože počínaje devátým květnem 1945 po podepsání kapitulace měli natáhnout ruce k těm Němcům a Maďarům a říct jim – „Co jsme si, to jsme si, hajdy do svých domovů a buďte tu šťastni mezi námi, buďte tu šťastni jako před rokem 1933.“
                Musím říct – „lejno!!“ v plném, neeufeministickém tvaru toho výrazu. Šest nebo sedm let od Mnichova a po dobu Protektorátu české a slovenské obyvatelstvo představovalo „Untermenschen“ a Němci „Übermenschen“, i kdyby hned ti „Neněmci“ netrpěli na životech či zdraví. A oni trpěli, ne, že ne http://cs.wikipedia.org/wiki/Ob%C4%9Bti_nacistick%C3%A9ho_N%C4%9Bmecka_v_%C4%8Ceskoslovensku

                A pokud se lecjací ti flagelanti nevlastních hřbetů dovolávají „individuální“ viny, nezbývá, než je odkázat na závěry Postupimské konference, jak jsem je tu před časem ve svém článku publikoval.
                Ten princip kolektivní viny „německého lidu“ přijala právě tato konference vítězných spojenců a naprosto explicitně také vysvětlila, v čem tako kolektivní vina spočívá.

                Jste zcela mimo, nemilí členové PÁTÉ KOLONY!

                To se mi líbí

  7. táta napsal:

    KOČKO
    vaše slova potvrdila snad jak na zakázku ona sama…………na nejmenovaném blogu………tema co by vystihovalo nejvíce česko hudbou.

    SOUMAR…………..ŽE ….Soumar napsal:
    Leden 3, 2014 v 0.29

    Jinak opravdová hymna je pro mě pochopitelně jen a pouze tahle.RAKOUSKOČESKÁ hymna…….prý krásné snění

    ovšem toto je bonbonek a do písmena vystihuje co jste psala……………

    Sylva Šauerová napsal:
    Leden 3, 2014 v 1.24

    Výborně, pane Soumare. Snění je to pěkné, na takovéhle řešení my – jako národ – ale nemáme. Tahle verse (viz dole) je mnohem hezčí. Potřebovala by však inovovat. Otto již není mezi živými, Karel Habsburský je ale fajn. A můj tip ? Ferdinand Zvonimír, samozřejmě, už nám dorůstá ! Můj otec, blahé paměti, celý život říkával, že největší tragédií 20. století – z hlediska národů Koruny české – byl rozpad Rakousko-Uherska. Jak se tak na to posledních 24 let koukám, čím dál tím více mu dávám za pravdu.

    co dodat……………..ano to jsou lidi co jim česko nic neřiká

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Tak jsem tam nakoukla, je to zvláštní shoda okolností :), že zrovna dnes se o něco více odkopala. Nicméně, viz níže, se viditelně najdou i tací, co považují můj odpor k takovým lidem jen za ničím nepodloženou antipatii.
      Ale musela jsem se smát jak rychle zacouvala, když zjistila, že ani u jinak s ní většinou souhlasícího hladise si pochvalu nevysloužila. Je kluzká jak had, je to prostě manipulátorka par excellence.

      To se mi líbí

  8. Strejda Olin napsal:

    Podle mě jasná, vyřešená a jednou provždy uzavřená otázka poválečného odsunu sudetských Němců stále vyvolává v mnohých Němcích, ale i Češích, snahy o její otevření a revizi (stejně jako o tzv. Benešových dekretech). Na internetu si lze na toto téma najít tisíce článků, studií, rozborů a hodnocení nejen od renomovaných historiků, ale i politiků, právníků, pamětníků, očitých svědků i občanů. Myslím, že by na zpochybňování a odmítání těchto dvou historických událostí (odsun a dekrety) mělo být ze zákona nahlíženo stejně, jako na zpochybňování a schvalování nacistického holocaustu.
    Pro zajímavost dám odkaz na „Katechismus pro sudetské Němce“
    http://www.bruntal.net/2007030801-pripomenuti-memento-a-zasadni-nesouhlas-katechismus-pro-sudetske-nemce-z-roku-1923

    To se mi líbí

  9. Cech napsal:

    Dovolím si jeden komentář, kterým jsem reagoval na Rakousko uherskou hymnu paní SŠ a,který byl včas zachycen,neb jsem Vás tam viděl šelmo kočkovitá:

    Sudety jsou jádrový region v srdci EU, jehož hlavním městem je staré říšské město Prágl. Vzácná středověká památka Geograf bavorský řadí Sudetské Německo spolu se Západním a Východním Pruskem, Zadním Pomořanskem, Dolním a Horním Slezskem, Východním Braniborskem a Svobodným městem Gdaňsk do Německa.
    Proto pouze hudba píšťal a bubnů, je ta co může znít v tomto regionu neboť:
    Bůh udržuje tento svět, protože zde vždy byli a jsou stále lidé, kteří projevují obětavou, láskyplnou a nezlomnou povahu J.Krista.
    Svět není žádnou Boží laboratoří.
    Bůh stvořil svět a člověka naprosto dokonale.
    Zneužití daru svobodné vůle, které má za následek současnou situaci ve fyzickém i duchovním světě Bůh řeší a všechny škody, které tím byly způsobeny napraví.
    Zárukou je J.Kristus, který s lidmi stejného postoje Boha opravňuje zasahovat do stvoření.
    Je třeba si uvědomit že Unter tſchechischer Verwaltung je a navždy zůstane geografickým názvem a pro paní SŠ a jezevce, je snahou aby to nebylo pouze v německé geografii.

    To se mi líbí

  10. Petr Pelikán napsal:

    Kočko šklíbo, svému textu jste dala nadpis: „Je to otázka mého svědomí.“. Z mého pohledu by bylo příznačnější: „Je to otázka mé osobní averze vůči Šauerové“. A řeknu Vám i proč.

    Váš text je souhrnem emocionálních výpadů proti paní Šauerové a jejím názorům, s nimiž se neztotožňujete a v důsledku extrémně přetažené desinterpretace jejích výroků. Dovolím si citovat, Vy kdo znáte Šauerovou delší dobu jak z blogu vlka, tak z aktuálně, víte, jak tato osoba hájí Sudetoněmecký landsmanschaft, jaký je její postoj k odsunu, k Benešovým dekretům a jak nestoudně lže a manipuluje v těchto otázkách. Jednou se vyjádřila na aktuálně.cz, že je takových jako ona (a např. Urban) stále více a že jednou dojde k přehodnocení postojů občanů ČR k poválečnému uspořádání (parafrázuji, není to doslovná citace).

    A zde je ta souvislost, ptz podle mého, je potřebné, alespoň pro moje svědomí, upozorňovat na nestoudnou a odpornou propagandu těchto lidí. Já se cítím povinna těm lidem, co položili životy za to, abychom my vůbec existovali, splatit to alespoň tímto.

    Paní Šauerovou osobně neznám, nemám ani v úmyslu ji nějak bránit či ospravedlňovat. Toho je určitě schopná sama. Jedno je pro mě osobně ale jisté, poněvadž některé její komentáře jsem četl. Ona nehájí „Sudetoněmecký landsmanschaft“. To je Vaše desinterpretace jejích výroků, kterou nelze nechat takto stát. Co se týká Benešových dekretů a odsunu Němců, pak lze věrohodně prokázat, že názory paní Šauerové v této otázce nejsou v zásadním rozporu s míněním odborných historických kruhů. Nejsmutnější je, že, kromě Vaší osobní averze, nejsou Vaše tvrzení postavená na žádném solidním argumentu.

    Velmi rád bych se od Vás dozvěděl, kde podle Vašeho názoru paní Šauerová nestoudně lže a manipuluje v otázkách odsunu a Benešových dekretů“ (a dovolím si poznamenat, že si jsem vědom skutečnosti, že u výkladu dějin se vždy jedná o subjektivní posouzení – tedy absolutní a čistou pravdu nikdy nenajdete – najdete pouze většinou historiků přijatou interpretaci či posouzení)

    Sudetoněmecká otázka je v ČR velmi sensibilní téma. Bylo dlouhou dobu tabuizované a až v blízké minulosti započalo skutečné zpracování této epochy našich dějin. Zabývalo se jím již velké množtví historiků, celé odborné komise, na toto téma existuje velké množství odborné literatury, dobových záznamů, dokumantací, autentických filmových materiálů a najdete ještě i dobové pamětníky. Doba začátku dvacátého století byla pro Evropu velmi bolestná a ne vždy byl vítěz skutečně vítězem a poražený skutečně poraženým. Než začnete emocionálně a povrchně odsuzovat druhé, měla byste investovat víc času pro hlubší poznání faktů. Pak byste určitě tak bezhlavě druhými nepohrdala.

    V prvním komentáři na Váš příspěvek lze najít odkaz na dřívější článek zde a citaci Edvarda Beneše. Tento citát našeho bývalého prezidenta je, stejně jako i například jeho výrok o „nekompromisním vylikvidování Němců v Zemích Českých a Maďarů na Slovensku“, velmi často účelově používán a vytrhován z kontextu, aniž by citující měli ponětí o jeho věrohodnosti a znali souvislosti. Stalo se skoro normalitou, že něco od někud přebíráme, aniž se zajímáme o skutečné souvislosti a fakta, o věrohodnost nabídnutého materiálu. Ale je paradoxní, že to pak vydáváme za fakt – podložený fakt. A tak se z projevu Dr. Edvarda Beneše v Lidicích z června roku 1945 stane projev prezidenta Edvarda Beneše ze 14. prosince 1945 předneseného na sjezdu Svazu osvobozených politických vězňů. Ten si dokonce můžete poslechnout: http://www.youtube.com/watch?v=TtpxzUSdAtk .

    Jelikož sám žiji v Německu, jsem si vědom toho, že mohu být také označen za německého posluhovače, který by chtěl překrucovat fakta. Tomu bych chtěl předejít. Mým úmyslem není ani překucování faktů, ani snaha o očištění německé viny – ta není sporná. Je-li ale vedena diskuze a jsou-li druzí odsuzováni, bez ohledu na skutečnosti a fakta, bez jejich znalosti, jen na základě povrchího, emocionálního posouzení – pak se musím ohradit.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Víte, váš problém je v tom, že jste četl jen některé komentáře oné paní. A to ve vlčí jámě se občas i mírní. U Stejskala je daleko horší. Hlavně u Urbana.

      To se mi líbí

      • Petr Pelikán napsal:

        Bavore,

        jak jsem psal, paní Šauerovou osobně neznám, znám jen některé její komentáře – nejen u Vlka, i na Aktuálně. Ona ale v žádném z nich nehájí “Sudetoněmecký landsmanschaft”. A její názory ohledně odsunu a Benešových dekretů, na které má nárok, tak scestné nejsou. Nikdo se s nimi nemusí plně stotožňovat a určitě jsou dikutabilní, ale označit je, bez jakékoliv věcné argumentace, za nestoudnou manipulaci a lež je, slušně řečeno, primitivní. Podle mého názoru má Kočka šklíba osobní problém s názory paní Šauerové. Mají určitou vzájemnou antipatii. Emoce jsou špatný předpoklad pro věcnou diskuzi.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Nebudeme přece slovíčkařit. Není nutné hájit přímo, ale stačí zastávat určité postoje. Ostatně i její dnešní výše citované vyznání není zrovna košer. Já bych to napsal asi takto. Chce-li obdivovat Němce a Rakušáky, nechť s Pánem Bohem odkráčí mezi ně. Určitě by se jí tam líbilo více, než mezi námi Čecháčky, kteří se o sebe neumí postarat.(to sice nenapsala takto, ale přesně takto to vyznělo)

          To se mi líbí

          • Petr Pelikán napsal:

            Bavore,

            podíval jsem se na výše zmíněný odkaz – nevidím v tom žádné obdivování Němců či Rakušanů. Žertovný komentář, s nadsázkou a trochou nostallgie, bez hlubšího smyslu. Kontext a průběh komentářů možná pomůžou.

            Ale samozřejmě, můžeme to vzít s plnou vážností, cítit se ohroženi a brát to za propagandu – protože to napsala ona. S ohledem toho vyjmenování různých šlechtických rodů, pojmenování vize atd…. S naprostou jistotou konspirace a propaganda – jak jinak – a většina na to určitě skočí.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Je rozdíl, kdyby něco podobného napsal Born za Korunu Českou (což by samozřejmě nenapsal, protože ten chce krále Českého) a když to píše právě ona. Ona to nemyslí v ironii. Ona to myslí vážně. Veškeré její výroky jsou vážně myšlené. Ironie se vždy nakonec nějak proflákne. Tady není co.

              To se mi líbí

              • Petr Pelikán napsal:

                Bavore,

                tak dramaticky jako Vy to nevidím. Osobně také žádnou nostalgickou touhu po monarchii, natož Rakousko-Uherské, nemám. Neberete to tak trochu až příliš vážně.

                Nebo že by ta paní Šauerová měla tolik společenského vlivu?

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Nezáleží na tom, kolik má dnes vlivu, ale kolik mají i jiní vlivu a hlavně aby ten vliv nevzrůstal, ale stále klesal. Proto je nutné i proti jediné Šauerové bojovat stejně jako proti šiku jiných.

                To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Bavor Vám odpověděl stručně a jasně. Pokud máte dojem, že můj text je něco jako: „Je to otázka mé osobní averze vůči Šauerové” tak i zčásti s Vámi souhlasím, je to averze zapříčiněná právě jejími názory jak jsem v textu napsala. Ano tyto osoby, tyto křiváky, tyto hnidy, jak je trefně nazývá Lex, nesnáším. Myslím, že to pro každého, kdo umí číst a porozumět textu, bylo jasně zdůvodněno.
      Nechtěla jsem, aby byl text příliš dlouhý a protože většina zdejších návštěvníků názory té osoby dobře zná, a to několik let, nekopírovala jsem sem některé její diskusní příspěvky. dohledat se lehce dají, ale nepovažuji za vhodně utracený čas Vám je hledat. Nakonec dají se najít i u vlka. A když, jinak její souznící partner co se týká Zemana, se vyjádřil právě k SdL a barelovi (někdy v lednu nebo únoru loňského roku), tak ta osoba se o něm vyjádřila na aktuálně.cz jako o nepříčetném.
      Vaše názory myslím na tuto otázku znám také a radši to nebudu komentovat, hrubá nechci být.
      Ale, zřejmě, nechtěně jste uhodil hřebíček na hlavičku, zrovna s výrokem :“ “nekompromisním vylikvidování Němců v Zemích Českých a Maďarů na Slovensku”, tato osoba operovala několikrát.
      Jinak pokud tvrdíte, že lze věrohodně něco prokázat, prokažte.

      To se mi líbí

      • Petr Pelikán napsal:

        Kočko šklíbo,

        diskuzní příspěvky paní Šauerové pro mně hledat nemusíte. Jsem plnoletý, počítač ovládám a číst a psát také umím.

        Dokonce bych Vám mé tvrzení velmi rád prokázal – problém je ale v tom, že byste musela mít skutečnou ochotu, přečíst si odborná pojednání a posouzení, které o této době hovoří, situaci, vztahy a události analyzují. Mohl bych Vám dát doporučení i na německou odbornou literaturu – něco se najde i v českém překladu (Laco zde náhodou před nedávnem zmínil historika Ferdinanda Seibta – původem z Čech – jehož knihu „Německo a Češi : dějiny jednoho sousedství uprostřed Evropy“ mám už delší dobu v plánu na čtení). Pochybuji ale, že Vám skutečně jde o věcnou diskuzi.

        To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Takže Petře Pelikáne, abych teda místo Vás prokázala něco já, tak ukázka s názorů té osoby je zde: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/pavel-hasenkopf.php?itemid=19273
      úryvek: „E. Beneš byl geniální politický stratég a myslitel – aspoň si to o sobě myslel. Od stolu přesně věděl, jak co bude a jak vše zařídit, včetně komunistů. Jeho přesvědčená víra v poznatelnost a předvídatelnost dějin ovšem skončila katastrofou. I dnešní technokraté mají za to, že pragmatismus, okořeněný patřičnou dávkou cynismu, má navrch nad principy. Ano, tak tomu bylo v roce 1938, 1945, 1948 i 1968: Cynické chytráctví vedoucí společnost od jedné národní katastrofy ke druhé. Když si člověk čte Benešovy projevy z doby poválečné o „vylikvidování“ německé otázky, tak je nelze interpretovat jinak, než jako výzvu lůze k pogromu proti německému civilnímu obyvatelstvu. Beneš ve svých genocidě laděných projevech proti německému civilnímu obyvatelstvu mluvil ovšem jedním dechem také o obraně demokracie. Ideologické instrumenty k legitimisaci fašistického násilí, které nastolil, byly odlišné kupř. od slovenského Tisa, princip byl však stejný. “ podle mě žumpa nejvyššího kalibru.

      Jestli chcete více, zadejte do googlu: Šauerová aktuálně a sudetští nebo slovo vyhnání nebo Beneš, odkazů budete mít spoustu.

      To se mi líbí

      • Petr Pelikán napsal:

        Takže to je podle Vás hájení Landsmanschaftu, nestoudná manipulace a lež?

        To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Jedna z mnoha.

          To se mi líbí

          • Petr Pelikán napsal:

            Nezlobte se na mne, Kočko, ale Vám chybí soudnost.

            To se mi líbí

            • táta napsal:

              Petr Pelikán napsal:
              4.1.2014 v 06:32
              nepovídejte………..TA SOUDNOST chybí VÁM……..TADY ROZHODNĚ neuspějete…….ano v BAVORSKÉ PIVNICI Vám budou tleskat……….to je ten hlavní rozdíl soudnosti…..tady jste ale na českém blogua většina zde je hrdých občanů……ty VAŠE CIKNUTÉ fakta,nebo soudnost,si mužete maximálně notOvAt s TRESEN,A podobnými tady jen otravujete ovzduší…….jak píši v BAVORSKÉ pivnici VÁM BUDOU TLESKAT……..NÁS VYNECHTE

              To se mi líbí

              • Petr Pelikán napsal:

                Táto,

                když už tak vážná slova, tak mi, prosím, vysvětlete, kde v onom textu paní Šauerová hájí Landsmanschaft, nestoudně manipuluje a lže.

                Bláboly o bavorských pivnicích si nechte pro někoho jiného. Za to, že neumíte rozeznat fakt od názoru, že nechápete souvislosti, za to nemůžu.

                To se mi líbí

  11. K-k. napsal:

    Mno, protože jsem jedna z těch, co se Kočky ptali, proč pořád ještě reaguje na propagandistické řeči paní SŠ, musím jednak Kočce poděkovat za článek (i za energii, s kterou se pořád ještě pouští do diskusí s hluchými) a taky nějak zformulovat svoje stanovisko. Koččin článek jsem četla už v noci, ale jednak jsem přemýšlela nad odpovědí a taky jsem byla soustředěná spíš na vyhlížení PPL a nového monitoru. (Už ho mám doma!)
    Přiznám se, že když jsem četla Koččino zdůvodnění, tak jsem se velmi zastyděla, že se toho boje taky neúčastním. Je to téma, které je mi dost blízké, několik let jsem se jím zabývala, měla jsem řadu přednášek, publikovala jsem – ale přiznám se, že po několika letech jsem prostě propadla beznaději. Noviny i mnohé odborné časopisy radostně hrábly po líčené toho, jak někde nějaký rudoarmějec ukradl slepici (vyšlo to v místním plátku pod názvem „Co nám archivy tajily“ a já se mohla vzteknout! Kolegové mi odpověď tvrdě zcenzurovali. protože pravili, že za tu původní by mně nejspíš vyhodili z práce), ovšem o článek třeba o poměrech v tzv. nemocničním lágru pro ostarbeitery v jedné ze zdejších obcí zájem nebyl – a jiné a podobné případy: třeba provokatér, několik let usilující o zneužití oné zdejší střílečky z r. 1919 k nějakému konfliktu. Nebo pánové z Respektu, kteří si přišli pro poklady k článku o jedné zdejší ošklivé střílečce z června 1945 – vyšetřovala to tehdy policie. Dostali spoustu podkladů, zůstala jsem s nimi v archivu několik hodin po pracovní době, slíbili, že článek se mnou budou ještě konzultovat – pochopitelně nekonzultovali nic a článek vyšel v módně zkreslené podobě, bez ohledu na fakta. Takových historek by bylo docela dost – prostě jsem to po nějaké době vzdala. Asi únava materiálu. Stydím se za to. Ale přiznám se, že s lidmi, jako je paní SŠ bych se asi nepokoušela vést diskuzi ani když jsem byla ve formě. Ona vést diskuzi nechce a nebude. Diskutovat a argumentovat se dá jen s někým, kdo je ochoten naslouchat a na argument odpovědět argumentem.

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Děkuji paní Katy, jak vidíte výše, má to smysl, Petr Pelikán sice zaobaleně, ale jasně dokázal, že také patří této sortě lidí.

      To se mi líbí

  12. moskyt napsal:

    Pátá kolona vždycky zůstane pátou kolonou, i když je to třeba pátá kolona jezinek se svým „jen prstíček…“

    To se mi líbí

  13. Lex napsal:

    I napsal tu jeden Němec – přeběhl jsem jeho mudrování až teď – “ Stalo se skoro normalitou, že něco od někud přebíráme, aniž se zajímáme o skutečné souvislosti a fakta, o věrohodnost nabídnutého materiálu. Ale je paradoxní, že to pak vydáváme za fakt – podložený fakt. A tak se z projevu Dr. Edvarda Beneše v Lidicích z června roku 1945 stane projev prezidenta Edvarda Beneše ze 14. prosince 1945 předneseného na sjezdu Svazu osvobozených politických vězňů.“.

    Kdybych byl vulgární, poslal bych ho – no však víte kam.
    Ale že nejsem, že jsem – někdy „bohužel“, protože srdce říká – „Napiš to!!!!“ – slušňák, tak mu vzkážu jen, aby se více staral o podstatu věcí, které u druhých napadá, aby si, než vypustí z … klávesnice podobnou hovězinu, poněkud prohledal zdroje, a aby si přečetl můj koment wikimu v 13.58. Protože je-li to „normalitou“ pro něho, pro mě ne. Většina zdejších to ví. Ale do Bavorska (v SRN, Bavore) daleko, ale ne tak daleko, aby se těžko chodilo pro jedovatou slinu.

    Jo, Bavore,
    a pro dnešek končím, asi bych se neudržel a zase byste musel dávat vykřičníky ve žlutém kolečku.

    To se mi líbí

    • Petr Pelikán napsal:

      Lexi,

      děkuji Vám za pramen Benešova projevu, který jsem sám neznal. Nejsem chodící lexikon a znal jsem ten lidický – ten Vámi zmíněný z prosince je sice často citovaný, ale bez udání pramene. I v odkazech u Vašeho dřívějšího článku tento pravý pramen chyběl. Proto Vám nabízím svou upřímnou omluvu.

      To se mi líbí

    • táta napsal:

      LEXI
      naopak dlouho jsme nechali takové zasevat seminka,naši mladý to už tak necití,já bych se nemohl podívat do očí sám sobě kdybych nad takovímito řečmi mávnul rukou.TO JE VĚC KDE MÁ slušnost jde stranou………má vlast je promě svatá……..vy asi dobře víte že natoto téma vyskočím jak papírový čert………na toto téma neznám humor ani nadhled.

      A hymna je ten kámen

      To se mi líbí

  14. táta napsal:

    PANE Pelikán
    KDYbiSTE se zamyslel….ve vaších reakcích je přesně odpověd ale právě že se dávno necítíte čechem……….proč si to dovolím říct……….nebot jen za tu reakci o rakousko uherské hymně…….by VÁM KAŽDY VLASTENEC nakopal zadel……….přesto nejede vlak……..já dodnes má v očích slzy když se hraje moje hymna……….není to patoz tak to citím,kdo mi sahne na hymnu je můj nepřítel….zde žadný vlastenec nezná humor ani spochybnování.
    A TO češi jsou dost benovoletní na národní znaky oproti jiným národům……zkuste to v Německu.

    to oté hymně je přesný doklad a potvrzení do písmene co kočka napsala o té paní…….Líp její slova nemohla dokázat……..OTOMTO SE nepokoušejte diskutovat ve směru historických pramenů…..moji rodiče nejsou ještě tak dlouho mrtví,a oni si to vše prožili,napřiklad nasazení v rajchu…………ta generace většinou razila mrtvej NĚMEC DOBREJ NĚMEC……proč asi……..má generace podala smířlivou ruku,smažme to žít se musí dál…….stím že nikdy nesmíme dopustit ty kecy co jste zde načal………..to znamená srovnávat……..NĚMCI za spachanou genocidu mužou byt rádi že se snimi zacházelo tak jak se zacházelo……….NESCHVALUJI divokej odsun,ale vubec nedopustím ho vytrhávat s kontextu proč se tak stalo…………kdo seje vitr sklidí bouři.

    MNĚ KDYBY NĚKDO vystřílel rodinu………nevím jak bych se zachoval………TADY SE VUBEC NEPOKOUŠEJTE řeči páté kolony………nic MÍN ty VAŠE REAKCE NEJSOU.

    je evidentní kam ty debaty vedou,a proč se tyto debaty vedou dokázala paníb S.Š…….UKÁZALA v jakém duchu byla vychovávana………..její poznámka je utok na vznik SAmostaného československa.
    Před takovími si já musím jen uplivnout

    To se mi líbí

  15. Petr Pelikán napsal:

    Táto,

    děkuji, že za mně cítíte, ale cítíte klamně. Čech jsem a Čechem být zůstanu – a to do smrti. I moje rodina prožila válku – můj děda byl také v nasazení v Reichu – přesně řečeno v Bitterfeldu u Lipska – vlastním jeho deník z té doby, který si vedl (svého času řekl babičce, aby ho zničila – tak hrozné pro něj byly ty vzpomínky – naštěstí to neudělala). A žiji v Norimberku, městě, kde jste na každém kroku konfrontován se zločiny hitlerovského Německa.

    Máte klamný dojem, domníváte-li se, že chci Němce oprostit viny. Jak jsem již výše napsal: „Je-li ale vedena diskuze a jsou-li druzí odsuzováni, bez ohledu na skutečnosti a fakta, bez jejich znalosti, jen na základě povrchího, emocionálního posouzení – pak se musím ohradit.

    To se mi líbí

    • táta napsal:

      PELIKÁN
      Jen kecy jak větší důkaz muže byt podán……než co ona napsala………a vy vtom nevidíte nic……….dál s VÁMI komunikovat nebudu……..musel bych VÁS někam poslat….kecat o faktech a fakta ignorovat

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Kočka šklíba má, dle mého mínění postaveného na četbě příspěvků SŠ, pravdu. Samozřejmě je otázka, zda se jedné jen o soukromé názory SŠ, nebo o názory které se tvoří v určitých intelektuálních kruzích, modernisticky zpochybňujících všechno. Diskutovat se dá o všem, ale pro mně musí být jasné kam diskuse směřuje, k čemu je. Nikoli, že je to jen diskuse pro diskusi, spojená s účelovým podkopováním jakýchkoli názorů. Je velký rozdíl mezi pochybnostmi a hledáním faktů a argumentů a nihilistickým ničením všeho. A nesnáším přípravu půdy pro další kroky. Pět desítek let diskutuji a znám velmi mnoho různých postupů a případných cest k erozi.
      Já se žádným velkých Čechem necítím být. Narodil jsem se ale v této zemi. Od malička jsem byl obklopen její kulturou, jejím systémem výchovy, její tradicí a historií. Myslím proto v kategoriích, které se ve mně utvářely a upevňovaly po velmi dlouhá desetiletí. Jsem proto bytostným Čechem. Protože mám blízko k dalším středoevropským kulturám, slovenské, maďarské i německé tak mohu alespoň v základu porovnávat.
      Vážím si současných Němců, ale i dalších národů, vidím je především jako osoby či osobnosti. Chápu jejich starosti a obavy, především u Maďarů. Podobně se cítím ohrožen i já jako Čech. Kolo dějin se otáčí a ze zapomnění vynáší staré, uzavřené věci určené jen ke studiu historie. Mezi ně patří neuvěřitelný blábol o Benešovi a Haagském tribunálu. Proč se tak nepíše o Trumanovi v USA nebo Harrisovi v Británii? Brali by to jako podvracení státu a podle toho se zachovali. Na nás se testuje, kam až se dá zajít. Známá salámová metoda postupných kroků. Stará a osvědčená metoda. A proto se musí okamžitě a bez diskuse odmítnout.
      Takže, kočko šklíbo, děkuji.
      Váš strejda

      To se mi líbí

  16. moskyt napsal:

    Dám sem svůj příspěvek z loňského jara.
    moskyt napsal:
    16.3.2013 v 13:56

    ….
    Jinak už mně nějak ty věčné řeči o hodných Němcích a zlých Češích unavují. Takže moje rodinná zkušenost. Moje rodina přišla do pohraničí v polovině 19. století za prací. Práci tady našla v hornictví Jsem třetí generací, která se tady narodila. Pochopitelně mám i příbuzné mezi Němci. Protože to však byli lidé, kteří si vydělávali na živobytí tvrdou prací, nebyli mezi nimi v podstatě žádné konflikty až do 30. let, potom byl konec. Ta moje německá část rodiny patřila do levého názorového spektra a hlavně to byli nesmiřitelní odpůrci nacismu. Nevím jestli jste někdy slyšela o Rudých horolezcích, kteří působili na severozápadě Čech, že to byli vesměs mladí lidé, kteří se sdružili bez ohledu na národnost k protinacistické činnosti. Nevím jestli jste někdy slyšela o skupině Herty Lindnerové působící v severozápadních Čechách po okupaci. Tam byli ti nevinní Němci. Bohužel většina z nich se nedožila konce války. Mojí německou část příbuzenstva zmasakrovali náckové za vydatné pomoci českých Němců. Teta byla sťata v Plötznsee ve stejné době jako J. Fučík. Druhý strýc byl okamžitě po okupaci našeho města veřejně na náměstí téměř utlučen těmi hodnými “sudeťáky” k smrti. Malá poznámka: zásadně nepoužívám nacionalistickou terminologii (sudetští Němci, Sudety) protože to jsou termíny, které si vymysleli němečtí nacionalisté. Vrátil se v červnu 1945 z koncentráku s podlomeným zdravím. Přesto už se svojí ženou dobrovolně odcházejí do Německa. Mezi těmi hodnými českými Němci vydrželi něco přes rok a vrátili se domů. A vždycky naprosto jasně říkali, že nejméně v téhle generaci jsou čeští Němci nenapravitelní. Vždycky a do smrti budu pokládat za čest, že se mezi českými Němci v pohraničí našlo i několik čestných lidí. A bývalí Čeští Němci dnes? Ti mne zajímají jako občané každého jiného státu ani víc ani míň. A jestli si někdo tady chce hrát na jakousi všeobjímající humanitu ať si na ní klidně hraje ale nemluví jménem celého národa, všech občanů téhle zemičky. Řekne-li já, ten a ten se cítím vinen za odsun etc. etc., v pořádku. Za sebe říkám, já žádnou vinu ani za sebe a ni za své rodiče a prarodiče a při paměti na své mrtvé německé příbuzné, necítím. Pane Bavore, omlouvám se, nevydržel jsem mlčet.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tohle téma je stále bolestivé, ale bohužel se stále musí objevovat, abychom dokázali odolávat všem „omlouvačům“.

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        vzhledem k různým zmatkům kolem nového monitoru se mi nedaří sem nějak víc psát – takže jen ve stručnosti:
        Herta Lindnerová a její skupina – jedna z mála odbojových skupin v „Sudetengau“ – smekám před nimi. Myslím, že nepřežil nikdo.
        V období od Listopadu patřila problematika odsunů k asi nejfrekventovanějším tématům v českém historickém zkoumání – a byly to práce hodně kritické a hodně objevné. Vznikly obdobné práce na německé straně, které by se zabývaly chováním českých Němců před Mnichovem, protičeskými pogromy po Mnichovu a vůbec „právy“ Čechů, kteří zůstali v obsazeném území?
        Po Listopadu začaly do Kadaně jezdit odsunutí Němci a pochopitelně chodili i do archivu – vycházeli jsme jim vstříc ze všech sil a myslím, že jsme s nimi vycházeli dobře. Oni přicházeli jako hosté a my se k nim jako k hostům chovali. Ale sám předseda kadaňského landsmanšaftu říkal, že rozumných je jich asi tak třetina. Chtěli jsme odebírat jejich měsíčník, kde bývaly velmi zajímavé fotografie i vzpomínky na zdejší všední život za I.republiky. Paní vydavatelka odmítla ho zasílat k uložení do nějakého českého archivu a i lidí z landsmanšaftu, kteří nám ten časopis pak tajně dávali, prosili, ať mlčíme o tom, od koho to je – že by to dotyčná dáma pak odmítla prodávat i jim. A že v onom časopise byla i spousta velmi protičeských textů, to snad nemusím zdůrazňovat…

        To se mi líbí

        • moskyt napsal:

          Já jsem znal osobně dva lidi, kteří patřili k „Rudým horolezcům“.

          To se mi líbí

          • K-k. napsal:

            pár jich bylo z Ervěnic, zbytek byl spíš z východnější části – z Teplicka, Duchcovska a tak, takže jsem se o nich dozvěděla jen to, co bylo někde publikované a toho moc nebylo.

            To se mi líbí

            • moskyt napsal:

              To znám. U mojí tety se taky nijak nezdůrazňovala její německá národnost.. 😉 a těch Němců byla mezi nimi většina i když oni mezi sebou nějaké rozpory z národnostních důvodů asi nepociťovali. Nacionalismus nebyla jejich parketa.

              To se mi líbí

              • K-k. napsal:

                mluvila jsem kdysi s Hansem Bleyerem, německým antifašistou z Litvínova a on mi vysloveně říkal, že až do nástupu Hitlera, do toho třiatřicátého, bylo všem úplně jedno, kdo je Čech a kdo Němec – na šachtě používali češtinu i němčinu a domluvili se. Rozlišovat se začalo až pak…
                No, možná mezi nějakou „honorací“ se to dělilo i dřív, ale chlapi dole v díře měli jiné starosti. Po Mnichovu ale nebylo neobvyklé, že čeští horníci museli po vyfárání projít „uličkou“ a náckové se na nich pěkně vyřádili…

                To se mi líbí

              • moskyt napsal:

                Katy, tady je něco i když „Dichtung und Warheit“, E.Hončík, Zápis o mrtvé ženě

                To se mi líbí

    • táta napsal:

      moskyt
      Za co byste se měl omlouvat,naopak měli bysme citit vinu ,že máme potřebu byt ktěmto lidem slušný a oni toho využívají.
      PELIKÁN zde předvedl ukázku,jak se demagogie schovává jako za obranou nestranosti.

      …………….“Je-li ale vedena diskuze a jsou-li druzí odsuzováni, bez ohledu na skutečnosti a fakta, bez jejich znalosti, jen na základě povrchího, emocionálního posouzení – pak se musím ohradit.

      jáká skutečnost jaké fakty..proti čemu se ohrazuje……………….citace………Otto již není mezi živými, Karel Habsburský je ale fajn. A můj tip ? Ferdinand Zvonimír, samozřejmě, už nám dorůstá ! Můj otec, blahé paměti, celý život říkával, že největší tragédií 20. století – z hlediska národů Koruny české – byl rozpad Rakousko-Uherska. Jak se tak na to posledních 24 let koukám, čím dál tím více mu dávám za pravdu.
      citace
      Jak se tak na to posledních 24 let koukám, čím dál tím více mu dávám za pravdu.

      TA PANÍ jasně ukazuje respektive si myslí že byla chyba rozpad Rakousko-Uherska…….
      co tady chcete diskutovat,to je přece fakt ktery muže akceptovat jen člověk ktery vznik tohoto státu považuje za chybu…………….a to mám já přijmout za fakt………už musím končit jen sprostá slova se mi derou na klávesnici

      To se mi líbí

      • moskyt napsal:

        Táto, jenom jsem přepastoval starší příspěvek. Bylo to poprvé co jsem vlezl na panství pana Bavora a příspěvek byl trochu dlouhý a já byl pořádně nas**ný, no a v neposlední řadě to byla reakce tuším, že na tresen. Tož tak, jak říká Lex. 🙂

        To se mi líbí

    • Občan napsal:

      O „Rudých horolezcích“ kdysi běžel v bývalé ČsT docela dobrý stejnojmenný seriál (na přelomu 60. a 70. let). Sice to měl být dobrodružný seriál pro děti, ale moc pro děti nebyl, protože byl dost vážný.
      Na „ulozto“ je ke stažení.

      Kočce mohu jen poděkovat, protože ostatní už napsali to, co bych jí jen jinými slovy vyjádřil také.

      To se mi líbí

  17. varardero napsal:

    Že je Š.používá manipulujíci demagogii je známa věc ono vrána k vráně sedá demagog si demagogá hledá ,žeby náhoda že se v poslední době tak angažuje u toho co nemužem jmenovat kdo špínu propaguje a dá ji prostor je stejná špína.

    To se mi líbí

  18. varardero napsal:

    No tak to je humus byl jsem se podívat na tu diskuzi u toho co nesmíme jmenovat najděte si tam hladise v 5 :03 takhle mluví čech jak jsem napsal výše vrána k vráně sedá

    To se mi líbí

  19. táta napsal:

    varardero
    to sem nečet toho pána přeskakuji…………..on je sice sečtělí ale věčinou svá moudra používá jako že jeho pravda je bible……..je přesně ukázkou že načteno neznamená ještě chytrost………například na co upozornujete je toho dokladem

    citace…………….Hladis napsal:
    Leden 3, 2014 v 5.03

    Mate smulu. Ani nejstarsi cesky hymnus by neuspel. Cesi by se svou vlastnosti uplne zlikvidovat jakykoliv historicky zaklady, z kterých pochazeji, vam to roztrahaji, jako cernoprdelnickou propagandu A i ty Lucemburky preci zavrhli, vzdyt to byl zly Lucemburk kdo upalil Husa. Nastesti mame imaginarni postavy velikanu, jako Jara Cimrman. Aspon nejaka osobnost, o kterou se Cesi muzou oprit a která by vyhrala i anketu o největšího cecha Takze hold nam zustala jen ta divadelni odrhovačka. Rekneme v dnesnich pomerech tehdejsi hudebni hit, jako je dnes posloucháme Lady Gaga

    když to rozeberete má tam velké rozpory………hodnotí věci jen svým pohledem………..Cesi by se svou vlastnosti uplne zlikvidovat jakykoliv historicky zaklady, z kterých pochazeji,

    nehovoří vlastně on o sobě…………když vemete co stál krve boj o opětnou samostatnost…..dá se říci od Bilé hory……………až ke vzniku samostatného československa………..kdy si za svuj symbol lidé vybrali hymnu…………….krom toho ta písen jako odrhovačka muže připadat jen pomlčím komu…..kdo spochybnuje hystorický základ………ve své podstatě on sám……….UŽ JSEM SE HO NAUČIL PŘESKAKOVAT………….TO ŽE považuje hymnu za odrhovačku,vypovýdá samo za sebe

    To se mi líbí

    • Firefly napsal:

      tato, cituji wiki : Čechy byly tedy první zemí, která měla jako hymnu divadelní šlágr

      prostě to tak bylo, nebuďte zaprděným národoveckým kultůrníkem.

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Možná byste si měl pořádně přečíst a zamyslet se nad tím, co pod tento Hladisův příspěvek napsal přírodovědec, znovu zdůrazňuji, zamyslet se.

        To se mi líbí

        • Firefly napsal:

          se zopakuju..
          prirodovedce, jako vedec nemuzete abstrahovat od faktu, ze se puvodem jednalo o divadelni odrhovacku. To je proste fakt a vase pocity s tim nic nenadelaji.

          vubec ponekud prekvapivy vystrel od cloveka, ktery by mel operovat s fakty. Misto too aplikace osobnich preferenci a bolistek.

          konec opakovani

          prirodovedec dale v prekladu pise, jak by bylo pisateli, kdyby si nekdo otiral hubu o jeho svatosti. Nu toz si otirejte, pekne hledani preju.

          To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Přírodovědec, ačkoliv podle Vaší interpretace fachiidiot, má také empatii, což Vám viditelně c hybí. Ona česká hymna mohla být „odrhovačka“ v době svého vzniku, ale už po generace je to česká hymna, jen Hladisové a Firefly nechápou význam české hymny, jste Carlos?

            To se mi líbí

      • táta napsal:

        FIREFLY
        VTOMTO SMĚRU JSEM rád……….nebuďte zaprděným národoveckým kultůrníkem.
        každej občan svého státu by měl mýt v uctě svůj národní symbol…………je uplně jedno jestli to byla odrhovačka……..ted je to symbol a jedno u jaké přiležitosti jí slyším…..vždy sem na měko né sté hudby ale že vté přiležitosti se mi spojí má rodná vlast je to můj život at nese sebevětší věci s kterými nesouhlasím……….tady sem se narodil a tady chci umřít………….nejde vubec oto co ta hudba je…………ale co pro mě znamená

        A TO SE LIDEM jako VY NEDÁ VNUTIT ani to nepochopí………..ten symbol je pokropen krví hrdinů,oni mnohý umírali se slovy tohoto symbolu………..ač nevěřicí tento symbol je pro mě svatý………..a lidi co o mám sybolu řikají odrhovačka jso mi u zadele

        To se mi líbí

        • tresen napsal:

          To máte, tato, naprostou pravdu. U symbolů je vždycky rozhodující to, jak ho vnímá a jak mu rozumí společenství, které ho užívá. Původ je nepodstatný.
          Úcta k hymně je spojená právě s tím vším, co jste vyjmenoval.
          Podobný, i když v obráceném morálním gardu, je případ svastiky. Náckové jsou směšní, když jim hrozí postih a když proto tvrdí, že je to starobylý indický symbol a tedy naprosto nevinná věc. Přitom je každému jasné, proč ho užívají a koho tím uctívají.

          To se mi líbí

  20. Jethro napsal:

    Kočko, plný souhlas. Díky, že jste vyjádřila to, co sám tak nějak cítím.
    Setkávám se stále častěji s novomyšlením i starších (spolu)občanů. Naposledy mne z rovnováhy vyvedla myšlenka dlouholeté známé, že kdyby Hitler vyhrál válku, mohli jsme dnes být někde úplně jinde – a nemyslela tím patagonii.
    Řekl jsem jí, že je kráva a že o tom nic ani netuší. Už se nekamarádíme.
    Takových lidí s „novým“ pohledem je bohužel hodně. A každý, kdo se proti tomu ozve, zasluhuje poděkování. Takže i Lex a ostatní. Obávám se, že díky masivní propagandě se Sovětský svaz a Rudá armáda stanou sprostýmy výrazy, tak jak se některým hňupům zdá být sprostá rudá hvězda nebo tank jako památník. Bojím se doby, kdy oficiálně budeme slavit Mašíny a zatracovat miliony padlých, kteří nás zachránili před Hitlerem.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Jethro, když se struna příliš natahuje, praskne. A že ji dnes někteří natahují opravdu silně, lze se prasknutí nadít poměrně brzy. A pak půjde o to držet se co nejvíce faktů. Ona i Ta Rudá armáda se vrátí do naší historie. Svým vnukům přenáším rodinné znalosti, psané i vzpomínané. Od hladu za První republiky přes koncentrák (u jednoho 2,5 roku za to že česky studoval a u druhého smrt za to, že byl český voják a nehajloval) až po vystudování pravnuků jedné žebračky.

      To se mi líbí

  21. Rosťa napsal:

    Kočko šklíbo. patří Vám poděkování za článek. Sudeťákům otevřel dveře Havel a nebyla to žádná dobrá vůle či naivita, ale naprosto chladnokrevný kalkul. Panáček prostě splácel dluh za prebendy, které mu chodily v tom jeho “ disentu „. Jestli se toto dračí vejce vyklube dost záleží i na nás. Takové Aktuálně.cz je prolezlé celé klony S.Š, protičeskými autory článků počínaje a různými resly, Yosiffy a Emissary konče. Občas tam jdu také “ zabojovat „, ale brodit se v tom Stejskalově hnoji není nic příjemného. No a že i “ vedle “ v doupěti je těmto lidem dán prostor mě ani nepřekvapuje ( ještě, že tam už nechodím ).
    P.S. A z pana Pelikána si nic nedělejte. Je to mistr manipulace, zcela jistě nehraje v našem dresu a naivně si myslí, že to nevíme.
    P.P.S. Dík za odkaz na píseň. Rád jsem si připomněl doby dávné.

    To se mi líbí

  22. jihočech napsal:

    Samozřejmě každý přemýšlející Čech musí souhlasit s blogérkou a většinou co výše píši Táta, Bavor a další. Táta to vystihl
    „KAŽDY VLASTENEC nakopal zadel……….přesto nejede vlak……“
    a doufám, že by to udělal i normální člověk. A to nejsem ani velký vlastenec, ani anti-Němec (osobně mám/ měl jsem v Německu hodně známých, i pár přátel. (To uvádím jenom proto, aby to bylo jasné).

    Jsem si vědom, co tito lidé – hlavně ti v těch nejvyšších funkcích – napáchali už škod vě vědomí našich mladých lidí, když se bezdůvodně omlouvali a pochlebovali Němcům. Na druhé straně si ale říkám, že je i „dobře“, když tito lidé jako, Urban, Karel Sch. atd., o tom tak otevřeně píši. Víme na čem jsme. Jinak bychom snad teď Benešovi ani nevěřili, že to dokázal předvídat.

    To se mi líbí

    • Firefly napsal:

      Omlouvání se je nacionalistická historizující zaprděnost, stejně jako vášnivá obhajoba desítky a stovky let starých událostí.

      Poučit se z minulosti je dobré pro budoucnost, nesmí se ale v minulosti žit.

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Minulostí žijí právě ti, co je zde uvádím jako příklad žumpy, to oni neustále otevírají tuto otázku a pokud vím SdL má stanovy pořád stejné. my nic takového nemáme, že?

        To se mi líbí

        • Firefly napsal:

          SdL a podobne spolky nehajim a nekomentuju. Kvakaj svobodne sedesat let, at kvakaj dal. Nastesti je hodne malo tech co kricej, ze bych jim mel neco davat. A nevypada to, ze by silili, vubec ne. Ono je to vhodne tema i pro „zastance narodnich zajmu“ – maj proc kvakat oni a nechat se bejt videt. Co bylo to bylo a je to zahrabano.

          To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            No podle Šauerové naopak, nevím kolik Vám je ale určitě znáte rčení 100x opakovaná lež se stává pravdou, asi nacista Goebbles. A ta 100x opakovaná lež je skutečností nejen o u Urbana a dalších poskoků, ale co třeba Nečasův projev , lokajský, ptz přednesený jednak plný nepravd a jednak premiéemr státu na půdě „jen“ jedné ze spolkových zemí SRN.
            Šauerová se na hned několika blozích chlubila jak „oni“ získavají čím dál více podporovatelů, Jak by ne, vzdělanost mladých ubývá geometrickou řadou, tím pádem je lehčí jim vymýt mozky charakterovou lůzou vzor Šauerová, Urban a daLŠÍ.

            To se mi líbí

  23. Občan napsal:

    O.T.:

    Napadlo by vás někdy spojit dohromady Janečkův „protikorupční“ NFPK s Czech Coal, a.s., Neograph, a.s. a Kybersadistovým rozvratem sociálních služeb?
    Mne tedy ne. Ale neočekávané se stalo skutkem a ještě teď mám obočí skoro až na zádech.

    To se mi líbí

    • Zdena napsal:

      Při prezidentských volbách jsem v ČT zaslechla, že jedním ze sponzorů volební kampaně spícího knížete byl Janeček (možná otec tohoto protikorupčního) pokud to nebyl on sám.
      Tak se, Občane, rozepište podrobněji, třeba zítra….

      To se mi líbí

  24. věra napsal:

    Kočko, dobrý blog, máte ode mě pět hvězdiček. A diskuze taky moc zajímavá.. Táta, Lex, Katka a další, souhlas s vámi..

    To se mi líbí

  25. varadero napsal:

    Existují nespochybnitelné symboly naši státnosti za které naši předci bojovali a umírali nejde jen o bitvu na Dukle je to spousta bitev spousta z nich byla zapomenuta a dnešní lidé ani neví co se odehrávalo na uzemích kde dnes žijí krásnym příkladem toho je např.generál Šnajdárek kdo ho dneska zná z mého okolí nikdo a pokud se bude dávat prostor takovým lidem jako je Š., hladis a spol do povědomí se dostanou jen takové ty jejích masirujíci plky o tom jak by to bylo krásné mit rakouskou hymnu a jak ten Kharl je cool češi se provinili dekrety a podobné věci je to hnus jak se někdo kdo ani nezná velikány naši minulosti dokáže otírat o český národ a tvrdit své pomýlene teze o českem lidu a zpochybnovat českou státnost neustalými pomalými kroky ,ale o to nebezpečnejšími ono totiž kdo nezná minulost nerozumí přítomnosti neumí si vysvětlit budoucnost.

    To se mi líbí

    • Firefly napsal:

      a jak jsem psal nahoře, nemá smysl žít v minulosti. Opájet se symboly, minulými úspěchy někoho jiného. A zapomínat na svůj život.

      To se mi líbí

      • varadero napsal:

        Jenže se nesmí na historii zapomenout jinak hrozí její opakováni.

        To se mi líbí

        • Firefly napsal:

          Jo, poučit se. Ale brát vše s rezervou, ke každé události je (a musí být) více výkladů, nežli jejích účastníků, protože každý nuceně mění s časem pohled na minulost.

          A proto se nedá určitě spolehnout na nic. Vše je třeba zhodnotit, zvážit, ale nežít v tom a nedávat tomu svatost pravdy.

          Pro příklad – u šelmy byl blog Jana Čermáka popisující, jaká byl Churchill sketa. A asi měl v mnohém pravdu. Ale zároveň existují jiné popisy toho pána, opačné. V šichni mají pravdu, nikdo nemá pravdu. Vytáhněte si to pro vás podstatné a nechte symboly zahrabané.

          To se mi líbí

  26. Miluše napsal:

    Narodila jsem se jenom pár měsíců před tou hroznou událostí v Lidicích. A proto byla v naší rodině často připomínána. Měli jsme doma knihu, kde byly fotografie všech dětí, které
    byly pohřešovány. V květnu 1945 jsme spolu se sestrou vyfotografovány s mladými rudoarmějci, kterým předáváme kytičku šeříku. Ten pocit vděčnosti máme stále v srdcích a vědomí, že pomníčky těch hrdinů nesmí být zapomenuty jsme vštěpovaly i svým dětem. Proto uráží, že se někdo snaží zlehčovat jejich zásluhy, jak o tom píše Jethro.
    Jsem ráda, že Lidice dostaly krásný památník sousoší lidických dětí od sochařky Uchytilové a že bylo její umění (i když in memoriam) loni oceněno při výročí vzniku republiky presidentem Zemanem.
    Děkuji kočce za připomenutí událostí, tak významných pro naši historii a za všechny dnešní komentáře.

    To se mi líbí

  27. kočka šklíba napsal:

    A dnes jsem si naplno při hledání výroků Šauerové, a že jich je, zaplnila bych jimi nejméně 3 A4, uvědomila že ti stejní lháři, manipulátoři, zpochybňující poválečné uspořádání, zlehčující vinu nacistů včetně sudeťáků (nepíši o všech Němcích, vím, že mezi nimi bylo plno čestných lidí, kteří se fašounům postavili, nakonec přece nebyli ani do odsunu zahrnuti všichni čeští Němci), vyžadující neustálé omluvy od občanů této země a plivající žluč na oběti 2. světové války, jsou sjednoceni i v názoru na poslední obrovský tunel zvaný „církevní restituce“.
    Nejen Šauerová, Petr Pelikán, ale i další jako jepice (zde třešeň), Pechová, resl, Lila (velká obdivovatelka Hellera a aktivní účastnice jeho fašounské bojůvky) atd…. . není jich zase tak moc, naštěstí, ale jejich shoda ve těchto dvou věcech je symptomatická pro tento druh lidí.
    Těm Sobotka udělal velkou radost, i to je, podle mého, jeho velké selhání, KDU ve vládě a vliv na tuto megakrádež.

    To se mi líbí

    • varadero napsal:

      Psal jsem to kdysi špinavemu demagogovi jehož jméno se nesmí vyslovit ,že ČSSD je stejná jak ODS nebo TOP ,proto jsem byl permanentně pokladán za idiota a komouše nehrubšího zrna tvrdím pořád to stejné od ČSSD pozivní změny nepřijdou ani nemohou oni by totiž šli proti vlastním lidem tzv.starým etablovaným strukturam které jsou v politice už přes 20 let a cirkevní restituce jsou toho krásnym příkladem neobstojí argument ,že musí jít do koalice s KDU ,kdyby se tak nehrnuli do vlády jakože Sobotka musí jinak ho spolustraníci zaříznou viz Hašek a spol,ale naopak trvali na svém a šli pro podporu Usvitu a navrhli by zdanění nemovotitostního majetku církvi tak jak jsou zdaněny všechny ostatní nemovitosti tak církve samy přijdou s revizi restitucí a pokud ne tak aspon zde začnou církve platit daně.

      To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Kočko, moc jich není ale jsou nalezlí všude a “ pracují “ ( viz pan Pelikán zde ). Vedení socanů se už vyjádřilo, že s tou katolickou zlodějnou se nedá nic dělat. Větší plivanec do tváře svého voliče vyoslit nemohli. Toto dobře nedopadne.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        V tomto bych nebyl tak přísný. Zákon je zákon a když se proti němu nepostaví ti, které znevýhodňuje, ostatní zmohou hodně málo. Je to sice smutné, ale je to neměnný fakt. Zvlášť, když to neshodil ani ÚS. Teď jsou na řadě restituenti a sociální spolky, které se mohou ohradit proti nepovolené podpoře podnikání jednoho subjektu. Nečas a jeho tlupa to pojistila velice dobře. A smlouvy jsou podepsané a nenapadnutelné. 😦

        To se mi líbí

        • varadero napsal:

          Naopak ja bych byl ještě tvrdší a nebojím se nazvat jednání ČSSD po volbách ohledně restitucí odporným podvodem, pokud vědeli už před volbama že stím nepůjde nic dělat němeli to slibovat voličům a nahanět na tom hlasy pokud s tím neco dělat jde a ja tvrdím že jde tak s tím mají něco udělat tak jak slibovali a ne to vyměnit za vládu potažmo za koryta a na voliče zvrchu kašlat.

          To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          Pane Bavore, k tomu se vyslovil nějaký Ústavní právník ( jméno si nepamatuji, možná Pavlíček nebo taknějak ), který se vyjádřil v tom smyslu, že referendum je nad zákon. Myslím, že by toto neplácl do éteru jen tak pro zábavu. Tito lidé s vlastním renomé nemohou hazardovat.
          Mimochodem zásah proti tomuto tunelu měl socan před volbami jako hlavní návnadu na voliče. Že by procitl do reality až po poradě s Bělobrádkem? Nebo to věděl už dopředu, že to skrečuje a na pleps vyplázne jazyk? Ať je to tak či onak, potlesk ve stoje na otevřené scéně ho za to nečeká.

          To se mi líbí

        • varadero napsal:

          Je zajímavé že stejný názor jako já má tento bývalý politik http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Restituce-Exministr-Tlusty-ukazuje-cestu-jak-cirkvim-nedat-vsechno-297439

          Takže mam dojem ,že ČSSD jen odporně lže a nejvíc svým voličům.

          To se mi líbí

  28. rybářka napsal:

    Čtu Koččin blog, všechny komenty pod ním a říkám si. Kočka a všichni tito lidé, zde píšící, jsou úplně stejní jako byli naši předci, co se svou kritikou i statečností zasloužili o to, že jsme dnes tady, máme svůj vlastní jazyk, národní hrdost samostatného národa. Mládež ve školách není vedena k lásce k rodné zemi, jejímu jazyku, není vedena k tomuto zásadnímu citu ani v rodině. A tak zůstává vše na vás, drahých a statečných blogerech a diskutérech na tomto blogu. Nemůže zůstat chladný žádný mlaďas, který čte ty dnešní komentáře, tak naléhavé, tak úpřimné… Myslím, že aniž by byly nutné nějaké korekce, byly by skvělým materiálem k výuce na školách. Zjistila jsem, že mladí nevědí co znamená slovo “ vlastenectví „.
    Kočky si moc považuju. Obdivuju její pohotovost,

    To se mi líbí

    • Firefly napsal:

      a o tom to přesně je. vlastně není.

      To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Rybářko, to odnárodnění bylo nosným programem polistopadového vývoje. Jak se zde chováme k vlastencům, kteří bojovali za naši svobodu jste mohla názorně vidět při volbě presidenta. Obzvlášť z končin té pražské kavárenské kulturní fronty to bylo velmi poučné.
      P.S. Už máte zaplacenou povolenku ( já jo 😆 )

      To se mi líbí

    • Lex napsal:

      Nikol,
      já taky.
      Co? No, však víte.
      L.

      To se mi líbí

  29. tresen napsal:

    Otázka svědomí…
    Co by mělo být lepší otázkou svědomí než upřímná snaha poznat minulost a pochopit, proč se staly různé strašné věci, proč někteří lidé pozbyli lidskost a tolik jiných přišlo o život….
    Doufejme, že se k tomu někdy dopracujeme, bez zloby a urážení druhých.
    ————-
    Vždycky jsem se ptala, jak by se asi odvíjely události po nástupu Hitlera k moci, kdyby německy mluvícím obyvatelům Československa bylo umožněno, aby se cítili jako patrioti, jako plnohodnotní občané. Kdyby nevytvářeli onu osudnou pátou kolonu a kdyby naopak chtěli svou vlast bránit proti jakémukoli útoku zvenčí.
    A samozřejmě jsem pak pátrala po příčinách, které to znemožnily.
    Zdá se, že hluboko v devatenáctém století bylo rozcestí, na kterém se rozhodovalo, jestli dva kmeny, žijící na tomto území a odlišující se jazykem, vytvoří společný politický národ, schopný ve vzájemném pochopení a spolupráci přetvořit celou zemi na prosperující krajinu s demokratickou správou, anebo jestli se vydají každý svou cestou, bohužel většinou proti sobě.
    Na obou stranách byli lidé, mající vůli k prosazování první alternativy, ale naneštěstí zvítězila ta druhá. Zemští patrioti prohráli a ve víru nacionalistického třeštění, jak českého, tak i německého, umlkli. V obou táborech se vytvořila atmosféra, která ty, co neprojevovali dostatek národoveckého nadšení, odsouvala na okraj.
    Tragédií bylo, že nacionalistické reminiscence prosákly v plné síle i do nové republiky a že hlavní státotvorná síla nenašla dost velkorysosti a předvídavosti, aby jim čelila.
    Co se stalo, nedá se odestát, říká se. A žádné coby kdyby není.
    Ale někdy je to škoda, že?
    Protože dějiny kráčely svou tragickou cestou a učinily viníky i z potomků těch, co si přáli žít s Čechy v jedné zemi v míru a přátelství.

    Svědomí…je trošičku ironie, když o něm hovoří novodobí nositelé idejí, které k tomu všemu přispěly.

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Nemám čas na váš příspěvek reagovat nyní, dočkáte se, ode mě určitě, možná i od některých jiných.

      To se mi líbí

  30. Lex napsal:

    Tak jsem neodolal všem těm narážkám na dnešní článek „tam“ a nahlíd. Majitel je poměrně umírněný, asi ten virus, zato některé exempláře, no fakt…
    Nevydržel jsem a připojil svůj názor i koment k Soumarovi až na samém konci.. No, to jsem si dal. „Exemplář“ jak hovado. Ještě jednou jsem mu odpověděl – a protože jde o podobné téma, také moje odpověď má hodně společného s mým vstupem pod wikim v 19.44 hod.

    To se mi líbí

    • varadero napsal:

      Jsem rád ,že patřím mezi zabanované na tamtom blogu beru to jako vyznamenání

      To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Já Vám Lexi moc děkuji za Vaše příspěvky zde i za minulý Váš text, který jsem si také přečetla. Ale především Vám děkuji za to, že jste, jak píšete, nevydržel. Vy jste totiž pro , podle mého, autorita, nejen tady, ale i tam, pro mnoho čtoucích a Vaše reakce na ty neskutečné bláboly je tam velmi přínosná. Třeba se někdo i tam zamyslí nad tím samým, o čem zde nyní diskutujeme my. A třeba rovněž pozná, co jsou takoví lidé zač a oč jim jde.

      To se mi líbí

    • wiki napsal:

      Ani já se neudržel, a po shlédnutí nového Sherlocka (BTW, doporučuji) tam večer nahlédl…

      http://kultura.idnes.cz/benedict-cumberbatch-se-vratil-jako-sherlock-holmes-fht-/televize.aspx?c=A140102_092746_televize_ob

      To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      cely den,som jak durny odpratoval sneh od 8.30 am do 6.42 pm bez prestania,no 15 minut,ked som sa premiestnoval,som zral v truck a mam dost,,minus 10 pod nulou,co mi nevadilo,ale ten prach,zo snehu,co viri ta freza,tom mam pysk,jak ruda zare nad kladnem a nic som nechcel citat,ani pisat,ale nedalo mi.
      bo lexi,je jasne jak polarna ziara,ze malokto na teba ma,viem si predstavit,jak musi v tebe vriet,ked ten soumar tak fajne pise,hlavne jak si pekne poprevracal,chytry ten chlapec o tych sudetakoch,dalej obdivujem pepikov,jak maju nervy vysvetlovat,nerad niekoho chcem upozornovat,ale lexi,naco pises takemu,co u nas v burakove mame ,len jedno oznacenie k…t,na takeho duraka,to skoda gulky nie toboz slova,tu len virtual,taky zaprie aj svoju mat, chcel by som ho vidiet niekde spievat tu jeho hymnu verejne,smrdelo by az tu,takze lexi,ja viem,klidek a sanuj sa ,lebo pre tych,co ta tu sleduju a cakaju,jak kura na zrno,si dolezitejsi a henten,nech si mota,bo to len taky motak,co raz trafi.

      To se mi líbí

  31. Ahele napsal:

    Dovolím si ke koččině odkazu připojit tento jako pokračování a připomenutí, že jinde nezapomínají a nespí
    http://czech.ruvr.ru/2013_05_09/Prehlidka-na-pocest-Dne-Vitezstvi-v-Moskve/
    je vidět, že jsou hrdí, že vědí, že mají na co a že to světu také náležitě ukazují

    To se mi líbí

  32. cobolik pacholik napsal:

    oni len ukazuju,co dokazala ich holota a vzdavaju jej cest,ze keby niekto tam zase chcel prist,aby vedel,ze pojde svinskym dryndom.

    To se mi líbí

  33. Bavor V. napsal:

    Protože mezi mým hodovním sálem a vlčí jámou neexistuje žádné spojení, musela to být nějaká vyšší moc, která proti Kočce Šklíbě poslala takový článek. A s ohledem na tamější reakce jsou i místní reakce trochu emociálnější. Asi bude vhodné tuto diskusi uzavřít. Začíná se lehce jiskřit a to se v hodovních síních moc nemá. Rvačky ve vlčích jámách se mne nedotýkají.
    Jen bych doporučil všem, aby si vzali příklad z rodu mě milého. Ten vždy stál na straně Českého panovníka. I když jej to často stálo hodně sil i majetku. Ale vytrval. Takže i vy vytrvejte na straně současného panovníka a tím je dnes už celý národ.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.