Integrace bez legrace


Skoro by se dalo říci, že co vláda, to integrační program včetně nové integrační agentury. Samozřejmě mám na mysli integraci Cikánů do společnosti. A každá ta integrační agentura dostává peníze z EU právě na onu integraci. Výsledky jsou takřka neviditelné až žádné. Patrně to bude tím, že každá ta agentura se zabývá vymýšlením programů a na vlastní realizaci jí nezbývá čas. Jinak by totiž museli být Cikáni natolik integrovaní, že by ztratili i svůj barevný nádech.

Přitom přece není problém, aby se z oněch evropských peněz nemohly zřídit střediska pro děti a mládež, kam by byla povinná docházka do 15ti let. A kde by si ony nejen cikánské děti, ale i  děti ostatních  zaostalých – tedy na okraj vytlačených  rodin dělaly své úkoly, přípravu na další školní den i různé sportovní či kulturní aktivity. Jednak by neviděly své rodiče, kteří místo práce vysedávají v parcích, jednak by se naučily i různým hygienickým návykům.

Rok co rok opouštějí naše university i vysoké školy desítky různých sociologů, politologů a dalších „logů“, kteří zjišťují, že o jejich kvalifikaci není zájem. Takže se buď stávají nezaměstnanými a sociálně vyloučenými, případně berou práci těm méně vzdělaným jako pokladní v marketech či jiných, na vzdělání méně náročných povoláních. A vidí, jak se Cikáni vesele baví. To je, bez ohledu na jejich empatické vzdělání, žene do náruče různých radikálních uskupení.

Ptáte se asi, jakou to má souvislost s onou integrací. Stejnou, jako že 1+1=2. Pokud by se totiž opravdu zavedly ony povinné poškolní družiny a zařízení v té míře, která odpovídá rozložení Cikánů a sociálně slabých  rodin v populaci, hned by bylo místo pro tyto absolventy, kteří mají i částečně psychologické vzdělání. Tím by se částečně vyřešil problém nezaměstnanosti oněch „logů“ a pomohlo by to i oněm integračním snahám.

Samozřejmě ta povinnost posílat děti do těchto zařízení by musela být vázána i politikou sociálních příspěvků.

A u příspěvků ještě chvilku zůstaneme. Stát, potažmo města vynakládají velké množství naší pevné měny na  měsíční mzdu různým majitelům tak zvaných ubytoven. Peníze se sypou a nikoho nezajímá jak velká je ta černá díra. V tržní společnosti přece platí, že „Kdo platí, ten poroučí“. Takže by města, jako ten kdo platí, měla svými místními vyhláškami stanovovat kategorie ubytoven a od toho se odvíjejících cen za ubytování. Není přece možné, aby se v současných velkochovech, jinak se to ani nazvat nedá,  platily tak nehorázné ceny. Kategorie by se měly odvíjet od průměrné výše nájmů v daném městě a pochopitelně s kvalitou nabízeného prostoru úměrně klesat.

A město by mělo nepravidelně, zato však hodně často, kontrolovat jednak onu kvalitu bydlení, jednak i pořádek u jednotlivých ubytovaných. A i jim podle toho buď příspěvek dávat nebo nedávat.

Zase by se vyřešilo několik problémů.

Jednak by z ubytoven nebyl takový „vejvar“ a občané by se nemuseli obávat, že z každého vybydleného domu se stane ubytovna pro nepřizpůsobivé.

Město by ušetřilo na sociálních dávkách, protože by se doplácelo jen do výše reálného nájmu. Tady je problém v tom, že ušetřené peníze nelze přesunout do jiné kapitoly rozpočtu, protože jinak by okamžitě vznikl mzdový fond pro terénní pracovníky, kteří by kontrolovali městem placené služby.

A na místa kontrolorů by mohli nastupovat oni „logové“.

A kruh se pomalu uzavírá. Celé to má jednu vadu. První, kdo by se ozval s protesty, jsou ty integrační neziskovky. Přišly by tím totiž o dobré koryto plné evropských dotací.

devět husý-st

Bavor podpis

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

53 reakcí na Integrace bez legrace

  1. Občan napsal:

    Za chvíli nám přijede návštěva; ale až ji vypakujeme, tak se podělím o nejnovější poznatky z dané oblasti. Bohužel to nebude nic optimistického.
    Ale abych nešířil jen pesimismus, fláknu sem i nápad, který jsem naněkolikrát zformuloval před časem na A.cz, když tam bylo diskutováno podobné téma. Zejména bych potom poprosil zdepřítomné techničky/ky a finančníky/ice, aby na to hodili pragmatické oko.

    To se mi líbí

  2. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore, za chvíli bude posel bušit na vaši bránu! 😉

    To se mi líbí

  3. Petr Pelikán napsal:

    Bavore,

    Vaše dnešní téma je velmi citlivé a rozsáhlé. Integrace etnických menšin a sociálně slabých je velmi obtížná a její podmínkou je i vůle společnosti, tyto skupiny ve svém středu přijmout. Váš návrh je pro začátek integrace těchto skupin sice správný a důležitý, nejedná se v důskedku ale o integraci, nýbrž jen o přípravný krok k integraci. Byla-li by to jediná aktivita tímto směrem, došlo by podle mého názoru dlouhodobě ne k integraci, ale k silnější separaci těchto skupin.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      PP
      a) uniklo vám patrně, že se má jednat o poškolní aktivitu, tedy pomoc s běžným školním provozem, kde se tyto děti vyskytují celkem běžně.
      b) nejedná se pochopitelně o jedinou aktivitu, ale o jistý malý soubor společných opatření pro více skupin. Od sociálně vyloučených po nezaměstatelné absolventy. A tak byl ten příspěvek také zamýšlen. Tedy ne na sociálně slabé, ale právě na zaměstnání „logů“.

      To se mi líbí

      • Petr Pelikán napsal:

        Bavore,

        pochopil jsem, že se jedná o poškolní aktivitu. Myslím si ale, že jestliže jsou aktéry této aktivity jen jedinci těchto okrajových skupin, nedojde k integraci ve společnosti. Oni nebudou cítit a ani nenajdou příslušnost ke společnosti, nýbrž jen k sobě rovným, se kterými jsou v kontaktu. Ale jak jsem již psal, Váš návrh je správný a důležitý pro začatek opravdové integrace a téma samotné je citlivé a rozsáhlé.

        Co se týká těch pracovních míst pro ty „logy“, tak je to určitě dobrá možnost.

        To se mi líbí

  4. Anonymní napsal:

    Jen si nejsem celkem jistý, zda by ti absolventi fakult sociálních nauk chtěli mezi těmito GITANOS pracovati, právěže oni většinou tvoří na základě známostí zaměstnance oněch neziskových agentur, tam samozřejmě se skutečnými GITANOS nepřijdou do styku.Lepší by možná bylo, umožnit jim po španělském způsobu kočovat, zřídit na okrajích měst odstavné plochy pro jejich auta s karavany, kde by mohli mít vodu a vzduch zdarma (skoro jako kdysi nápis u benzínové pumpy) včetně el. energie a funguje to a podobně jako děti cirkusáků by docházeli co chvíli do jiné školy, ale horší by to nebylo a dokonce by pak tito absolventi fakult včetně nezapracovaných lékařů absolventů mohli mít své výukové filiálky pro tyto kočující přímo na oněch štacích a ukázat své umění vyučovat předmětům včetně hygieny GITANOS a péče o zdraví přímo v terénu a ušetřilo by se za budovy a školy, stačily by mobilní na způsob pojízdné prodejny.A Gitanos, když by je štace omrzela, by se zase vydali na cestu a zase by se obměnili s jinými.Prostě by měli pořáíd před sebou nějakou cestu a ta by jim jako dávala novou naději a tím oni žili celá staletí.A navíc by byli neustále zaměstnáni pracemi kolem dočasného obydlí a příprav na další cestu a pak funguje, že kdo si hraje nezlobí, jelikož by byli těmito neustálými pracemi zaměstnáni a tedy i unaveni a neměli by čas vysedávat v parcích.Právě že tím, že jsou uměle připoutáni k pevným budovám, tak bezprisorně vysedávají a nemají do čeho „píchnout“.
    Nejspíš by se ke kočování zpočátku vrátili jen někteří, ale ostatní by se později také přidali a tím, že by byli mobilní, tak by měli více pracovních příležitostí pro krátkodobé práce, jelikož by jim šli vstříc.

    To se mi líbí

    • rybářka napsal:

      Myslím, že vracet Romy ke kočování, by nemělo valného účinku na jejich snahu se třeba krátkodobě zaměstnat, či dokonce začít toužit po vzdělání svých dětí. Romové by byli stejně nebezpeční i kočovní. Ve Francii, Anglii i Kanadě už to vědí, že snahy o jejich začlenění jsou bezvýsledné. Tyto země se návratu, jejich kdysi kočovného života, po zkušenostech s integračními snahami, děsí. Snad omezením výplat přídavků na třetí a další dítě, by došlo k částečnému snížení hrozivé reprodukce tohoto etnika.
      Je mi však ale vemi líto všech těch Romů, kteří se už začlenili, nebo se o to snaží, je jich také dost a často jsou házeni do jednoho pytle s těmi nepřizpůsobivými. Těch je ovšem většina. Tak těm bych přitvrdila.

      Řekla bych, že všechny ty organizace pro řešení romské integrace tohle všechno vědí, že nutit Romy přijmout naše pravidla je naprostý nesmysl, Ale je to opravdu výnosný business.

      To se mi líbí

    • Občan napsal:

      A CO jim brání okopat pozemky mezi baráky, zasít zeleninu, bylinky, vysadit pár ovocných stromů a klidně i brambory a starat se o to?

      Viděl jste někdy tábořiště francouzských nebo italských Cikánů?
      Proč myslíte, že mají hlídaný vjezd a bývají obehnaná plotem s čidly nebo vodním příkopem? Ten vjezd není hlídaný proto, aby tam nikdo nelezl, ale proto, aby nikdo nelezl ven !!!

      To se mi líbí

      • Anonymní napsal:

        Ve Španělsku jim nikdo nebrání, řečeno Vaší terminologií, lézt ven, například prodávají umělé kytky na Plaça Katalunya či u kostelů či mezi pomalu jedoucími auty v zácpě a mezitím odpoutají pozornost a oberou tak cizince. Místní to ale již znají. Jinak velké problémy s nimy tam v Hispánii jako zde, nejsou. Dokonce mají vzornou cikánskou čtvrť v Sacromonte asi ve Valencii, kam vodí turisty.Co jim brání v tom si něco okopat a zasázet, asi to, že žijí jen dneškem, prostě když nemáš, Cikán ti dá, když máš Cikán ti vezme. A také vědí, že by to ukrad ten „druhý“, nač se dřít.Prostě je také pár Cikánů co mají třeba chatku v zahrádkové kolonii a také tam něco pěstují,ale je to spíš výjimka. Ale Hispánie je větší a ke kočování svádí.
        Prostě, kdybyste v tom jejich getu jim šel ukázat, že lze i něco vypěstovat, tak vám to někteří možná odsouhlasí, ale protože sami vědí, že by to neuhlídali, tak to neudělají.
        Ale třeba o to pilněji sbírají koncem léta jablka u silnic a na bývalých opuštěných zahradách a dávají je asi do výkupu, to samé třešně a višně a hrušky u silnic .
        Asi takhle, byl jakýsi 53 letý NKÚ Dohnal, měl dva luxusní byty, o které se tolik bral a nyní je několik dní pod drnem, Tak nač se dřít, Cikán ví.Kdyby onen nesoudný jedinec žil v karavanu, možná mohl žíz déle.Takže ony dva luxusní byty mu neprodloužily život ani o jediný mizerný den, spíše mu život zkrátily, nicméně také toužil po „jistotách“,jako stoupenci kolektivismu, tak teď ji tedy má.

        To se mi líbí

  5. oldwomen napsal:

    Robě chodí , pracovně, na schůzky DROM a OSPOD. Vracívá se pobaveno i otřeseno zároveň. Říká, že kdyby to, co řvou na adresu „vlastních“ vajdové, jen pípnul „gádžo“, tak je v tom okamžení popraven za šíření rasové nesnášenlivosti a nacistických myšlenek.
    Mezi návrhy snažící se řešit bezvýchodnou sociální situaci opakovaně patří vázání rodinných přídavků na školní docházku, odpolední doučování, tvorbu učňovských míst, zastropování nájmů v soukromých činžácích, samozřejmě i požadavky na pracovní místa, alespoň pro muže.
    —————
    Nevím jak ve vašich končinách, ale ve Stepi se množí drobná hospodářská kriminalita. Vybrané sklepy, vybílené králíkárny, noční průvany v kurnících, předčasné sklizně na záhumencích i zahradách a tak podobně „sežereme“. Není to vyloženě cikánská specialita. Hlad je sviňa. Cikáni zůstávají pilnými sběrači kovů, měděné i zinkové okapy směrem do ulice už před lety vystřídal plast 😦 .a o železných sobotách jsou u hromádek před domy snad ještě dřív, než je domácí vůbec začnou tvořit.

    To se mi líbí

    • Občan napsal:

      Asi mají čidla 😀
      Když jsme loni plnili kontejner, najednou zvonek. Mysleli jsme, že to je někdo „z vejboru“ a jde si pro pajcku za záběr veřejného prostranství; ale ne – byli to čtyři trvale opálení spoluobčané, kteří se přišli slušně zeptat, zda si mohou hrábnout. A protože slušnost za slušnost, samozřejmě jsme dali svolení a jenom požádali, aby se nic neválelo kolem.
      Nejenže se nic neválelo okolo, ale oni ten kontejner doslova vygruntovali! Prostě to tam při přebírání vzorně srovnali a ještě se přišli ujistit, že ta kola po dětech jsou opravdu volná 🙂
      Pak taťka s nejstarším asi synem odjeli s narvaným žigulem, my jsme se dvěma mladšími poplkali a za půl hoďky se pro ně hlava rodiny vrátila. Fajn lidičkové.
      Snad je to tím, že je jich v našem městečku málo, ale tady s nimi problémy nejsou (ťukťukťuk).

      Zato na Smíchov, kde jsme bydleli 10 let, nevzpomínáme v dobrém. Hlavně naše děti ne; je to v nich hodně hluboko a stále živé…

      To se mi líbí

      • rybářka napsal:

        V Severních Čechách je koncentrace těch nepřizpůsobivých. Neuvěří, kdo nezažil, co lze zažít. Nakonec jsme opustili svůj domov kvůli nim. Přestěhovali se do Středních Čech a tady jsem poznala, že existuje, krom těch naprosto nepřizpůsobivých i vzorek už zcela integrovaných. Včetně jejich dětí. Způsobných a milých. Bohužel, jenom vzorek několika rodin.

        To se mi líbí

        • Občan napsal:

          Věřím. Máme kamarády v Krupce a tam má člověk pocit, že je tma i za slunečného dne. Bohužel to tam taky podle toho vypadá. Zvlášť kolem hradu je přesně vidět, kde kdo bydlí.

          To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Měl jsem možnost nějaký čas pracovat v cikánské firmě. To, jak se svými cvičil šéf firmy , to si bílý nedovolí. A případná absence? Okamžitý vyhazov. A protože jsem tam byl jediný „bílý“, mohl jsem nad nimi mít ještě větší moc než ten jejich vlastní šéf. To jsem samozřejmě nechtěl, ale i tak jsem měl velikou autoritu. A pokud jsem je později potkával, vždy jsme se k sobě hlásili a považovali jsme se za přátele.

      To se mi líbí

      • Miluše napsal:

        Měl jste přirozenou autoritu, uznávali vás právě proto, že jste tu možnost – mít nad někým větší moc, nevyužíval. Více takových firem a více takovýchto Bavorů :-), hned by bylo lépe.

        To se mi líbí

    • tresen napsal:

      Tuším, že jste místo „zastropování nájmů v soukromých činžácích“ chtěla napsat „zastropování příspěvků na bydlení podle výše nájmů v místě obvyklých“.

      To se mi líbí

      • Občan napsal:

        To by se ty příspěvky musely naopak setsakra zvýšit.

        To se mi líbí

        • tresen napsal:

          Cena bydlení v některých bídných lokalitách se podle mne neodvíjí od kvality bytů, ale právě od výše příspěvků, která je závislá na rozličných normativech, s kvalitou nesouvisejících.
          Neboli pronajímatel ratejny si dopředu spočítá, kolik je reálný vývar /samozřejmě započítá maximální příspěvek/ a podle toho určí nájemné.
          To je pak často o dost vyšší, než platí nájemníci v daleko lepších bytech.

          To se mi líbí

          • Občan napsal:

            Protože nepronajímají byty, ale jednotlivá lůžka nebo jednotlivé pokoje.

            Celý ten problém je jen v nesmyslném povolení pronájmu lůžek a nikoli bytů.

            To se mi líbí

  6. kočka šklíba napsal:

    Tohle se svého času probíralo u Fausta, myslím, že Gerd nebo Germanicus(omlouvám se, pánové pokud to čtete, Vaše nicky si někdy pletu) k tomu měl rozsáhlý článek. Tenkrát jsme se ,a to jen už tak 2-3 roky, shodli jak na tom, že stát(obce) cpou peníze do kapes grázlů zneužívajícím špatné zákony, tak i na tom, že začít se musí u dětí. U dospělých už toho moc nikdo nezmůže. Tam by samozřejmě pomohla práce, otázka je ale jestli by ti, co nezažili povinné zaměstnání, dokázali pravidelně pracovat. Všichni určitě ne, o jejich podílu nemám ponětí.
    Takže to co napsal Bavor má, podle mého, hlavu a patu. Včetně sankcí pro rodiče. Včetně úpravy příspěvků na bydlení plynoucích do kapes zlodějům, kteří pronajímají holobyty, a vlastně i horší „obydlí“, za přemrštěné ceny.
    Něčím se začít musí.

    To se mi líbí

  7. Občan napsal:

    Co se toho bydlení týče, stát bude muset, za úzké spolupráce s obcemi, začít stavět skutečně sociální byty pro ty úplně chudé a podpořit vznik domkářských družstev pro nižší vrstvu.
    Byty
    Pavlačové domy s vnitroblokem, maximálně třípatrové se schodišti kombinovanými s nájezdovými rampami pro vozíčkáře a kočárky (výtah je příliš nákladný na pořízení i údržbu).
    Pavlače místo chodeb proto, že neumožňují pobyt těm, kdo tam nepatří, a jsou snadněji kontrolovatelné.
    Vnitroblok – dvůr – proto, aby obyvatelé měli kde si sednout na pokec a děti měly bezpečné místo na hraní. Směrem do ulice by měly mít domy zahrádky jednak kvůli ergoterapii a jednak kvůli možnosti vypěstovat si něco do polévky.
    Domy by musely být betonovými skelety bez jakýchkoli ozdob, dlažeb a kachlíků. Estetiku lze realizovat probarvením betonu a beton prostě nejde vytrhat a prodat nebo spálit. Malování po zdech bych uvnitř domů toleroval a dokonce podpořil v rámci výchovných aktivit.

    Byty by musely být velmi dobře zateplené (pavlače naopak vůbec ne) kvůli co nejnižším nákladům na vytápění. Mělo by jít o důsledné holobyty vybavené pouze elektrickými rozvody, komínem, možností připojení plynu, výlevkou a klosetem. Byt by měl mít velkou obytnou kuchyni, z níž by byl vstup do dvou malých ložnic (rodiče a děti) a malou chodbu s komorou, záchodem a místností pro eventuální budoucí koupelnu – celé se to pohodlně vejde do 55 m2.
    Pro dvojice totéž ale menší – 1+1 (40 m2).
    A pro jednotlivce garsonky, ovšem s chodbičkou, špajzem a záchodem s (budoucí) koupelničkou (30m2).
    Detaily:
    Komín – chudí nemají na ÚT ani na plynové nebo elektrické vytápění. Kamna lze sehnat zadarmo na skládce a topivo do nich v rámci náhradní organizované práce; dá se na nich vařit i ohřívat voda a vytopí jak kuchyni, tak obě ložnice.
    Výlevka – zdroj vody a do doby, než bude mít nájemník na vybudování koupelny, i odpad.
    Komora – úložný kontrolovatelný prostor. A místo pro skladování zásob vč. vlastních zpracovaných výpěstků, což je důležitý socializační prvek.
    Žádné podlahové krytiny vyjma nějakého potěru.
    Koupelna – prázdná místnost s vývodem odpadu a připravenou přípojkou vody.

    Proč to takhle rozebírám do detailu – chudí lidé a stejně tak asociální skupiny by měli mít nějakou střechu nad hlavou.
    Chudí, zejména pokud pracují, mají nárok na lidsky důstojné bydlení – protože tím společnost dává najevo, že je nehází přes palubu. Za velmi nízký nájem mohou v rámci možností „svůj“ holobyt postupně dodělávat, krášlit a upravovat. Shánění levného vybavení se navíc dá skvěle využít v rámci pracovních, udržovacích a socializačních aktivit.
    A asociálové prostě v holobytě nemají co zničit, protože tam prakticky nic není. Pokud by zničili i to málo, pak by je čekal kavalec v plechové hale a děti děcák nebo polepšovna. Bez milosti, bez zdlouhavého řízení a po prvním varování. Dvakrát a dost.

    Asociálů je asi limitní množství. Ale chudých a extrémně chudých lidí postupně přibývá a bude se to jen zhoršovat. Je v zájmu všech ostatních zabránit tomu, aby se z i nich stali asociálové. Protože pokud by to společnost dopustila, pak by nezbylo nic jiného než lágry za ostnaťákem.
    Sociální bydlení vlastněné státem a obcemi je jedinou prevencí. Cokoli soukromé je drahé a neefektivní – to se v oblasti bydlení a „sociální péče“ bohužel potvrdilo na 300%.
    Sociální bydlení ve veřejném vlastnictví je také výbornou cestou k zaměstnání řady znevýhodněných lidí vč. vlastních nájemníků. Ať jde o spoluúčast na stavbách domů, tak o totéž na údržbě, úklidu, legálním shánění otopu, správě společných prostor vč. zahrádek, práce s dětmi i dospělými, na správě financí jednotlivých domů, hídání pořádku v domech a bytech.
    A „neziskovky“ bych od toho hnal svinským krokem. Zato bych zapojil školy, „logy“ a možná firmy, které by se zavázaly zaměstnat některé nájemníky nebo poskytnout stáže (praxi). ovšem žádné dotace, nýbrž progresivní dočasné slevy na daních – čím vyšší plat, tím vyšší sleva. Na tři roky, což je obvykle požadovaná doba praxe.

    Vzal jsem to jen letem světem, protože jak si to tak postupně sepisuju, vydalo by to už na slušnou brožuru 🙂

    To se mi líbí

    • Občan napsal:

      Ta domkářská družstva, to je na ještě delší povídání. Ale za první republiky to fungovalo a naní důvod to neoprášit.

      To se mi líbí

      • oldwomen napsal:

        Průšvih číslo jedna – pozemky a nejen na předzahrádky.
        Průšvih číslo dva – topení čímkoli a v čemkoli
        Průšvih číslo tři – zkušenost s podvody v domkářském družstvu máme v rodinné paměti ještě živou, i tehdy bylo možné zaplatit prakticky celou stavbu a stejně nemít kde bydlet.
        Občane, jako vize dobrý. Něco podobnýho představila někdy v osmdesátém druhém či čtvrtém košická zastupitelka v rámci volebního programu. Pravda, bez toho betonovýho monolitu skeletu domu, ale zato s ohništěm uprostřed dvora.

        To se mi líbí

        • Občan napsal:

          Pozemky – obce je mají, ne že ne 🙂
          A kdyby byly poněkud odlehlejší, není nic snazšího, než dodat bydleníchtivým „vyloučeným“ hromadu levné zámkové dlažby, postaršího „nezaměstnatelného“ dlaždiče, 6 dráb… ech, čo to hovorím… „pořádkových asistentů“ a „vyloučení“ si mohou cestu ke štěstí zpevnit sami. (to je jen přiklad!!!)
          Ladem ležící pozemek vyčistit a urovnat svépomocí. Stejně lze provést i „zakládání stavby“ (Zrovna Vám, myslím, nemusím vykládat, co člověk dokáže vlastní silou, když není zbytí 😉 )

          Zahrádky – ony by to neměly být předzahrádky, ale spíš užitkové zahrady s „rodinnými“ záhonky na zeleninu a ovoce, na kytky a bylinky na prodej.
          A opět – obce pozemky mají. Také není problém zmapovat ladem ležící a obce hyzdící pozemky privátní a zatlačit na majitele; nebo jim je vyvlastnit. Mj. by hned byla dvě tři místa pro nezaměstnané, kteří by to zmapování provedli a administrativně vyřídili nátlak (klidně i pod odborným vedením nějakého důležitého ouřady).

          Topení – „Petry“ koupíte za 300.- Kč v kdejakém bazoši (ve sběrně ještě levněji). Obec objedná kamnáře, pytel šamotu a barel vodního skla a „socky“ si ty staré Petry vyšamotí pěkně samy.
          No a topivo jsem napsal, že by si museli chudí opatřovat legálně. Čtyři páry silných „vyloučených“ s dvoukoláky mohou objíždět firmy a sbírat proti potvrzení zbytky palet, odřezky, dřevitou vlnu atd. Stejně tak mohou po dohodě s majiteli trajdat po lesích a svážet ulámaný větvy. Holt sebou nebudou smět mít motorovku a sekery 😀 Další parta to může ve vnitrobloku sekat a řezat na polínka. Když jeden bude z těch palet tahat hřebíky, ještě ušetří za nákup nových.

          To se mi líbí

          • oldwomen napsal:

            Taky jsem neměla na mysli předzahrádky s růžemi, karlštejny, hradčanama a trpaslíkama. Znovu opakuji, že vize pěkná. Obecní pozemky – změna územního plánu – pohoda lesní. Vyvlastnění pozemků nedbalým majitelům – cháchá, viz metry čtvereční bránících uskutečnění staveb v opravdu veřejném zájmu. Zúrodnění vnitrobloků. Děje se, komunitní zahrady se zakládají. Ale jen formou pěstění v kontejnerech. Občanská ekosdružení biomatek. Výsadby u paneláků Třeba zrovna v Přerově na Předmostí se našel odvážlivec, který za vlastní a svépomocí vysázel ovocný sádek. Nechtěl z něj mít žádný užitek. Jen chtěl, aby si děcka bez rozdílu a odlišování mohla za pár let utrhnout jablko, posrat se po nezralých třešních a tak podobně, jak si pamatujeme z našeho dětství. Dostal pokutu a sádek musel zlikvidovat, protože narušoval estetiku a znemožňoval údržbu městské zeleně.
            Nepsala jsem o krádežích otopu, ale o tom, že když je zima a nemáte drobný na nákup, tak pálíte co hoří a hřeje, bez ohledu na to, co to dělá s vyzdívkou kamen i komína, o tom, co to lítá komínem do průdušek nemluvě. Opět Přerov. Moudří zimomřiví vyřezávali v obecním nájemním domě na podpal napřed střešní latě, pak došlo i na NOSNÉ trámy.
            Zbytky palet vám nikdo neprodá, protože nejsou. Jsou zálohované a vratné. Dřevitá vlna je luxusním obalem křehkého. Bublinkové fólie jsou standardem.
            Pak taky na území většiny měst narážíte na vyhlášky omezující chov drobného hospodářského zvířectva. Jistě by socka mohla srpem vyžínat nepřístupné příkopy a krmit si ve vnitrobloku králíky a kuchyňské zbytky házet slepicím, nehledě k tomu, že by i kozu mohl mít, aby si ještě snížil náklady na jídlo. Tak to by taky neprošlo obecní radou.
            Znovu opakuji – vize dobrá.
            Utopická.

            To se mi líbí

            • Občan napsal:

              No, tak pak bych měl ještě jeden nápadeček. Nepochybuji ovšem o tom, že dostanu nálepku „neonacista“ (tím nemyslím od Vás!).

              Pokud přijmeme předpoklad, že systém skutečné sociální pomoci je neproveditelný (z objektivních důvdoů, jichž jsem si také vědom) a že většina „vyloučených“ prostě a jednoduše nechce</b. pracovat a dodržovat pravidla, pak nezbývá než je "utábořit" a převychovat nuceně.
              Bez násilí, systémem cukru a biče, ale přesto za dráty a s dozorci i na hajzlících.
              Kategorie I,II,III podle míry civilizovanosti, ochoty se sebou něco dělat a touhy odtamtud vypadnout.
              Holocimry s max. vojenskými kavalci a v umývárně koryto s vlažnou vodou.
              Chceš vlastní postel? Zde truhlárna s mistrem odborného výcviku a udělej si sám.
              Máš hlad? Zde ogorod, vyplej záhonek mrkve a dostaneš ve výdejně zeleninu na polívku.
              Chceš si tu polívku uvařit? Ukaž razítko z prádelny, že jsi tam odpracoval dvě hodiny u žehlícího prkna.

              Že to je hnusný?
              Jo, je.
              Ale já, s ohledem na to, co jsem už k dané problematice absolvoval, jiné řešení nevidím.

              Jenom nevím, co s námi – s tím skoro milionem nezaměstnaných a podzaměstnaných, kteří jsou v tom nevinně. Patříme taky do lágrů nucené převýchovy?

              To se mi líbí

              • Občan napsal:

                Šmarjá, to nemělo být zvýrazněné celé 😯
                Já vůl zase zapomněl na závorku 😀

                To se mi líbí

              • oldwomen napsal:

                Mám obavy, že přesně takhle to nakonec dopadne. Mám v genech dlouhověkost, nejsem sebedestruktivní typ, doufám, že se opáčka z dějepisu na vlastní oči i kůži nedožiji.
                Osobně předpokládám zhroucení měn a návrat ke směně komodit. Přičemž i duševní práci považuji za komoditu. Ruku ruce s tím dojde i k rozpadu států a návrat ke klanovému (rodinnému) uspořádání společnosti. Jedinec nemá moc šancí dožít se vysokého věku. Bez pomoci druhých je i blbá zlomená noha fatální záležitostí. I bez gangrény.
                Svůj odpor k sociálnímu inženýrství jsem již několikrát veřejně prezentovala.

                To se mi líbí

              • tresen napsal:

                Někteří z toho milionu by v těch lágrech dělali dozorce docela ochotně. Jiným by to možná vadilo. Pak by si buďto zvykli, nebo by se přiřadili k chovancům.
                Trochu to rozpracujte, občane, a pošlete to na vládu. Třeba dostanete metál.
                Jeden dneska neví, co se chytne.
                Vzpomínám na poprask, který se zvedl, když kdosi navrhoval zřídit na periferiích tábořiště pro bezdomovce a vozit je tam, ale doba se mění.

                To se mi líbí

  8. tata napsal:

    VÁŽENÍ

    tento problém je prakticky neřešitelný a na druhou stranu a vtom jediném měl pravdu HLADIS U VLKA asi jste to také četli ,,zdá se že to politikům vyhovuje nebot to odvádí od jejich průšvihů.BOHUŽEL stále jsou lidi jako HLADIS SCHODOU OKOLNOSTÍ ho znám osobně je otud.Proto mě přímo vytáčí co vlastně napsal…………že ten problém prakticky nexzistuje že si ho společnost s rasistickými sklony vymýšlí.

    KDYBYCH po pravdě napsal je to totiž zdanlivé já má to štěstí že žiji v části kde opravdu jakoby ten problém nebyl jsou to totiž jako 2 světy když bydlíte vtěch problémových částech města je to oněčem jiném.

    Ve své podstatě právě kvuli lidem jako on je ten problém neřešitelný……..vemte si kolik procent jiného etnika vybydlí byt a dostane jiný,jak socialní pracovnice přistupují u nich a u druhých k zanedbání péče,co všechno se platí jim a druhým,ale běda kdyby se knim přistupovalo stejně jako ke každému jinému………..od lidí jako Hladis stále slyšíme že je musíme chápat ale když chceme pro ně stejná práva ale stejné povinosti už je to náznak rasismu……….oni mají jinou mentalitu.

    ZHORŠENÍ tohoto problému jasně nastalo nástupem kapitalismu ale mužeme zato že oni většinově nemají zájem děti nutit do učení ,naopak oni je spíš odrazují.TÍM PÁDEM na trhu práce jsou ve své podstatě nezaměstnatelní.ZDE SAMOZŘEJMĚ ktomu přistupuje většinová špatná zkušenost.mužem to nazvat rasismem?PODLE MĚ né,když budete mýt pověst rváče,nemakačenka tak asi se vaše šance také zmenší a nikoho nenapadne to nazývat diskriminací.

    JÁKÁŽ naděje by mohla byt v planu vrhnout většinu zbytečně vynaložených pěněz do jejich dětí ale stvrdou restrikcí vyžadovat docházku a vše co stím je spojeno.ODSTAVIT PLOŠNÉ přidavky na děti jako zdroj obživy cele rodiny,jen cileně na jejich studia třeba formou internátů.JE JASNÉ že u lidí co by měli vzdělaní by nechtěli žít v prostředí co dnes.

    OVŠEM má to závažné problémi…………velká čast společnosti a dá se říc že né bezdůvodně by nevěřila že se to povede,navíc lidé z názory jako HLADIS určitě bojovali proti tvrdým postihům za nedodržování tohoto programu…………takže jsme na začátku je to kruh……..ty prvky až rasismu se u nás zakonitě budou zvětšovat jak se tento problém bude prohlubovat.

    NEBOt práce pro ně bude čím dál mín,děti nevidí návyky že rodiče pracují,společnost bude mýt čím dál mín peněz na podpory,tudíž spusob jejich života to mnohem víc poznamená než jiné.TAKŽE OTO VÍC budou tu společnost nenávidět a samozřejmě oto víc bude nenávidět společnost je………………….je to kotel ke kterému nikdo neumí zastavit přísun paliva a čím dal se blíží doba kdy ten přísun paliva nezvládne

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      tato
      pravdu máte v tom, že to nikdo nechce řešit. Protože řešitelné je vše. Kromě ochoty to řešit.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        SAMOZŘEJMĚ

        ŽE ŘEŠIT se dá skorem vše,bohužel zde jedna strana se naučila jen natahovat ruku….je to jako s dítětem když budete přehlížet jeho vystupy aby jste nenarušil jeho osobnost což je dnešní směr americké výchovy dost často VÁM PŘEROSTE PŘES HLAVU……….A V URČITÉM VĚKU už nemáte páky jak to změnit……….

        tady ten problém došel do stádia………většina společnosti už není ochotna se smířit že jsou jiní a že je máme chápat a chodit kolem problému po špičkách abyste nebyl označen jako rasista.

        NAOPAK druhá strana nechce pochopit že takto žít není možné,že oni budou muset přesvedčit společnost že většina chce něco změnit……….jenže oni spíš i u vyloženě jasných případu kdy jsou vini……….se schovávaj za to že je to rasismus

        ano řešit jde skorem vše ale trochu s nadsázkou mi bysme museli ubrat 25 procent s našeho vidění situace a oni 75 procent zmenit věčinové chování………podle mě ani jedna strana toho není schopna

        To se mi líbí

    • Občan napsal:

      Tato,
      já myslím, že cesta z toho začarovaného kruhu existuje. Jmenuje se svépomoc.
      Myslím, že jste to sám už několikrát psal – ne jim dávat ryby, ale pomoci jim, aby si je opatřili sami.
      Např. ty dětské a mládežnické aktivity – obec poskytne místnost a pár nadšenců s alespoň pedagogickým minimem. Děti jsou podnikavé a rády si leccos udělají samy. Když takový vezme partu dětí a obejdou smetiště na dvorcích „vyloučených lokalit“, nasbírají tam rozbité stoly a židle, evetuálně nějaká prkénka, hned mají matroš na výrobu neknvenčního vybavení klubu.
      ÚP může dodat nezaměstnaného truhláře a hned je program pro kroužek na tři měsíce. Rozebrat, obrousit, opravit, slepit, stlouci, pověsit na zeď – a najednou y děti vědí, co obnáší opatřit si židli, na které se dá sedět. Nezaměstnaný truhlář má na tři měsíce práci, kterou by mu měl ÚP započítat jako bonus. Děti zkušenost, kterou by doma nikdy nezískaly a jako odměnu vybavený klubík, který je jen jejich.
      Totéž platí o vymalování, o opravě a nalakování oken a dveří, o úpravě podlahy. Sice dočasná, ale práce pro nezaměstnané řemeslníky a dosud nepoznané zázemí pro „vyloučené“ děti a mladé lidi.

      Stejně to platí o bydlení. Chceš střechu nad hlavou? Tak jo – udělej si sám. Pro nás to je samozřejmost, pro některé jiné něco zcela neznámého, chvilku adrenalin a na konci úžas nad tím, že nědco dokázal sám.

      Neštěstím celého „integračního systému“ je to, že takřka všechny projekty dělají lidé „managerského“ typu, kteří v životě nesáhli na skutečnou práci. Proto neumějí nic jného než „konzultovat“, „školit“, „radit“, chrlit nesmyslné a zbytečné brožury a žvanit na stejně nesmyslných „workshopech“. „Vyloučené“ nemají do čeho zapojit, protože neprodukují nic, do čeho by se zapojit dalo. Výstupem drtvé většiny hlasitých „neziskovek“ je buď zcela pasivní konzumace hotových výrobků a služeb, nebo úplná nula. Zatímco ty nehlasité dělají přesně to, co jsem popsal výše.

      Máte naprostou pravdu v tom, že politikům to tak vyhovuje. A já k tomu je dodám, že právě ty nicneprodukující a nejhlasitější „neziskovky“ jsou velice aktivní v politice a médiích. O těch, které něco dělají a mají výsledky, se totiž nedozvíme.
      V Nymburku pracuje jedna taková. Se zcela minimální pomocí státu a s naopak aktivní spoluprací obce dokázala za asi 5 let dostat v Nymburce do práce na 30 zcela nevzdělaných Cikánek, několik se jich vyučilo a jedna to dotáhla dokonce na bakalářku (teď dělá odbornou práci v tom spolku). Dalším úspěchem je, že cca polovina výkonných „pracovníků“ sdružení jsou opět CIkánky. Dělají terénní práci, „nakopávají“ další a další ženské, aby jen neseděly doma a nečuměly na TV a aby místo toho dělaly s dětmi úkoly, vařily, uklidily dvorek a pod.
      No, a jak myslíte, že jsem se o téhle partě dozvěděl? Úplnou náhodou, když jsem něco hledal na netu. Člověk by čekal palcové titulky v novinách, chválu za úspěšnost a ovace ze strany ministerstev. A vono kulový… Místo toho na nás odevšad vystrkují ksichty profláknutí „ngoističtí“ parazité, lačnící po tučném fleku v politice, po stejně tučných dotacích a po co nejdelším sladkém nicnedělání.

      No, a do všech těch svépomocných aktivit by stát mohl zapojit hafo nezaměstnaných, kteří by odborně vedli ty svépomocné budovatele. Kdyby se domluvily MMR, MPSV a MŠMT, klidně by mohl vzniknout státní podnik (nebo přímo řízená organizace), který by to všechno všechno pořídil mnohem levněji a operativněji než „neziskoví“ vyžírkové.

      Tak jsem se hezky zasnil a teď jdu psát domácí úkoly 🙂

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        občan

        VŽDIT jo ne tak propracovaně jako vy sem otom samém psal. mnohokrát……….jenže na papíře je to jednoduché ano tudy je jediná cesta……….skutečnost…………společnost už má dost lít peníze a vysledek žádný………já ty lidi chapu………vemte si že svobodná matka,nebo nezaměstnaný většinou nedostane tolik co oni to není kec to je skutečnost,ověřená už jen tím když žijete ve společné domácnosti kde 1 pracuje nemáte nárok,znám případy kdy děda s duchodu má živit vnuka,nebo žena na mateřské svou nezaměstnanou matku.

        TEN NEJVĚTŠÍ problém že oni tu snahu už asi vyvynout ani nechtějí už si na to zvykli…naděje je v mládé generaci jakjí ale odstavit od těch navyků?

        To se mi líbí

  9. čtenář napsal:

    naprostý souhlas s tím jak to vidí anonymní.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Pasivita a nechuť cokoli udělat

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        nerozumím,já si v jeho příspěvku přečetl úplně něco jiného.
        Dát jim volnost kterou mají v krvi.

        To se mi líbí

        • tata napsal:

          čtenář
          proboha to myslíte vážně…………to jako byste dítěti nechal volnost bez řádu………a s čeho budou žít s volnosti………..ta volnost zákonitě přeroste v to co napsal bavor.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            naprosto vážně,
            ty věčné řády,ach jo,ty věčné výmysly jak je naučit,jak jim dát šanci,jak jim pomoci a pořád dokola.

            To je jako byste chtěl mě naučit kočovat,nejde to,umřel bych,protože mám v krvi řád a nikoliv volnost.

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              čtenář….pominme nesmyslnot toho co píšete.

              tak jinak.

              ŽIJEME V DOBĚ KDY DEFAKTO každý pozemek někomu patří…..kde by kočovali,s čeho žili.
              CO STĚMI TÍSÍCI CO dávno ani kočovat neumí,co přesdstavujete pod slovem volnost.

              když volnost tak bez dotácí……….jak by to asi dopadlo.

              JAK takovou blbost muže napsat člověk o kterém vím že hloupý není to mě hlava nebere,jen že se chcete odlišovat za každou cenu at napíšete jakokoliv kravinu

              To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                táto,
                tak to pomiňte,vše jsem už napsal,hodně zdaru při snění o vzdušných zámcích a o tom,jak by bylo potřeba „to a ono“ aby se to podařilo.

                PS: pozemky jsou i městské a o tom,že by nedostávali socdávky jsem nenapsal ani slovo.

                To se mi líbí

              • tata napsal:

                čtenář
                není to naopak ty vzdušné zámky?volnost…………to jste napsal……….jak jí ale zařídit už né protože to nejde…………že jste nepsal o dávkách já vím,asi nečtete pozorně…….myslíte že společnost ve které nechcete dodržovat řád je normalní aby VÁM VYPLÁCELA DÁVKY?
                CHÁPU že oni chtějí volnost,ale to přesně dělá ten problém ta společnost nebude nikdy tolerovat aby si někdo žil na její ukor……….proto sem napsal když volnost tak bez dávek…z čeho budou žít……..to už neřešíte

                To se mi líbí

        • Občan napsal:

          Čtenáři,
          zajeďte si třeba do Lyonu a prohlédněte si tam tábořišťata těch „volně kočujících“. A nezapomeňte se poptat místních, jak se jim s tou „parádou“ žije.
          Vaše romantická představa barevných maringotek, kolem nichž taťkové vyklepávají kotlíky a mamky mezi tancem vaří ukradenou slepici, je totálně zcestná.

          Dnes se ti „kočovníci“ živí socdávkami, krádežemi, žebrotou a prodejem čorek a drog. A jenom proto, že je to legislativcům žinantní, jsou ještě naživu. Kdyby obyvatelé měst „oblažených“ cikánskými tábořišti mohli, udělali by s „kočovníky“ velmi krátký proces.

          To se mi líbí

          • Občan napsal:

            Tohle jsou kupříkladu „kočovníci“ v italském Milanu:

            To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            nemám takovou představu o barevných maringotkách.
            Se vším souhlasím,není ale rozdílu mezi tím jak se živí „kočovníci“ v táboře a „kočovníci“ usazeni X desítek let na jednom místě.

            Socdávky,krádeže,žebrota,prodej čorek,drog.
            Toto všechno jako přestane existovat když jim vybudujete domy z betonu,zaplatíte jim spotřebu energií a budete s nimi od rána do večera pracovat „jak se má žít“

            No,to spíše věřím tomu,že výsledek bude opačný,že se ti lidé co s nimi budou pracovat v terénu naučí chlastat první ligu,tancovat a zpívat.

            To se mi líbí

            • Občan napsal:

              Ano.
              To všechno může podchytit a nastartovat ty, kteří jenom nevědí, jak z těch sraček ven.
              Ubezpečuji Vás, Čtenáři, že když jsme najednou museli v rodině řešit situace, o nichž jsme si desítky let mysleli, že se do nich nikdy nemůžeme dostat, byl to obrovský šok a stres. Ten stres byl a je tak velký, že ačkoli jsem opravdu hodně silná povaha, mám stále častěji chuť rezignovat a stát se „profesionální sockou“.

              Ono má totiž všechno své meze. Pokud je délka a síla stresu přesáhne, psychika se zhroutí, vnitřní zábrany padnou a člověk to vzdá.
              Když přijde pomoc včas a je dostatečně účinná a rychlá, pak se tomu dá zabránit. Když ne, cesta zpět už často není nebo je velmi komplikovaná. A pak už je jedno, jestli je člověk fyzický „musulman“ nebo psychosociální.

              To se mi líbí

              • Anonymní napsal:

                A co se u Vás přihodilo tak zlého, smím li se optat? Že Vám to dává chuť se stát profesionálním lazzaronem?

                To se mi líbí

  10. čtenář napsal:

    zapomeňme na politiku,dejme si komedii

    Black Cat, White Cat

    To se mi líbí

  11. Witch napsal:

    Myslím, že tu jsou debatéři leccos schopni vidět realisticky a velmi dobře. Chtěla bych jen podotknout, že dnes, právě teď, tu máme lidi, zmršené pouhým vegetováním (všimli jste si při těch problémech kolem Varnsdorfu, že se tam romská paní bála jejich mládeže?). Tohle je jiný problém, než pouhé příslušnosti k minoritě. Totální vyrvání z kořenů. Nemají nic dobrého z minula, co by je lákalo, na čem by se dalo stavět. Jen barvu kůže, vztek a touhu mít se zadarmo líp, než kohokoliv, koho vidí.
    Přesto se občas něco daří, společnost sem tam něco trochu ovlivní. Moc se mi líbila práce Českého Západu (Toužim), kde si postupně místní sami řekli, co v tom centru chtějí, i program výuky negramotných tu daly holky dohromady (jednu osobně znám a nesmírně obdivuju).
    Z Liberecka mám zase echo, že tam díky programu EU byl volnočasový program pro děti, přičemž rodiny blahosklonně souhlasily, později, když pro děcka přijede auto, když je bílí chtějí (jistě hned chápete chyby, ke kterým došlo a které se měly ihned řešit) – a nakonec po pár letech mají stovky nespokojených dorostenců, kteří odrostli 15.roku a pro program přestali mít „cenu“. Přitom podporu a svoji partu potřebovali dál! Opět neřešeno… Čímž se lidem utvrzuje, že sloužili jako nějaké opice. Dělejte potom s tak zrazenými lidmi něco… Já s nimi nemám problém, ale nekrmte mne anie pohádkami o tom, že třeba nedají tatínka do dědečkárny. Těch už jsem zažila! Dneska mi vůbec dost splývají lidi do jednotlivců, spojovaných podmínkami, protože pokud dřív platilo, že bílá bedač horší Cikána, tohle zůstalo a Romy kazí kde co…. Je to na moc a moc článků.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Já bych neřekl, že je to na moc článků. Spíše by to chtělo konečně někoho odpovědného, který nebude profesionálně kecat, ale začne ještě profesionálněji jednat.

      To se mi líbí

      • Witch napsal:

        Řekla bych, že se v tomhle směru už cosi děje a dít bude dál. Ano, je toho málo. Ale zase jsme u Drábkova rozbití OSPODů. Už se leccos jevilo a vebilo, přímo na úřadech holky znaly své pappenheimské. Byla jsem na stáži – ano, marně jsme volaly kolegyni úřednici, která prostě šla na oběd, my jednaly o předběžku se soudem a ona to nechala dvě hodiny ležet- ale pracovnice u nás byly v jednom kole. Viděla jsem dobrou praxi, včetně romských rodin, spolupráci s doktory a školou ( jako socka na azyláku jsem taky takhle se školou dohodla zažití úspěchu dítěte), ale potom Drábek zasáhl a ušetřil toho tolik, že bych ho osobně asi i fyzicky napadla. Nebo nechala využít ten jím zdevastovaný systém. Mám zprávy i z magistrátu krajského města, co se dařilo a co je zničené, i v malém počtu měly kolegyně slušné povědomí o svých pappenheimských. A co víc, měly jejich důvěru, tím pádem občas byli lidi schopni poslechnout a dát na doporučení.
        Souhlasím se zaměstnáváním absolventů -logií, Právě u těch dětí by to bylo hodně fajn. A smysl to má, ta centra fungují i za malý peníz. Hm, u nás se i spoluobčané křižujou, že se vrátilo několik lidí z jisté rodiny….

        To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.