Rubiovy poznámky o volební integritě evokují historii volebních sporů demokratů


Během nedávného vystoupení v pořadu „Meet the Press“ na stanici NBC News se floridský senátor Marco Rubio zdržel jednoznačného závazku přijmout výsledky prezidentských voleb v roce 2024 s odkazem na obavy o integritu volebního procesu. Rubiovy komentáře podnítily debatu, zvláště když připomněl Kristin Welkerové z NBC minulé případy, kdy demokraté zpochybnili výsledky voleb. Rubio poukázal na to, že Hillary Clintonová po své porážce v prezidentských volbách v roce 2016 odmítla připustit a často zpochybňovala legitimitu vítězství prezidenta Donalda Trumpa, čímž podpořila to, co se stalo známým jako příběh o tajné dohodě o Rusku. Rubio navíc zdůraznil námitky demokratů proti potvrzení vítězství George W. Bushe v roce 2004.

Ohio, podtrhující vzorec zpochybňování výsledků voleb.
Senátorovy výroky osvětlují širší historii volebních sporů uvnitř Demokratické strany. Významné osobnosti jako bývalý prezident Jimmy Carter a Hillary Clintonová vyjádřily pochybnosti o legitimitě republikánských vítězství, což přispělo ke kultuře skepticismu kolem volebních výsledků.

Tato skepse často přesahuje politické elity do veřejné sféry. V roce 2017 průzkum Washington Post odhalil, že 42 procent respondentů věřilo, že Trumpovo zvolení nebylo legitimní, což odráží vliv narativů zpochybňujících volební integritu. Historie demokratů zpochybňujících volební výsledky trvá desítky let, s námitkami vznesenými proti republikánským vítězstvím v letech 2000, 2004 a 2016. Příklady jako námitky tehdejšího Sena proti Bushově volebnímu vítězství v roce 2004. Barbara Boxer (D-CA) zdůrazňuje ochotu strany napadnout výsledky považované za nepříznivé. Navíc minulé epizody volebních sporů, jako jsou námitky vznesené během společného zasedání Kongresu 6. ledna 2001, podtrhují spornou povahu americké politiky. Demokratičtí zákonodárci, včetně členů Kongresu Black Caucus, zpochybnili certifikaci volebních hlasů na Floridě a tvrdili, že voliči jsou zbaveni volebního práva. Fox News oznámila, že v roce 2004 Boxer a bývalá poslankyně Stephanie Tubbs (D-OH) protestovali proti volebním hlasům v Ohiu, což vyvolalo dvouhodinovou debatu v Kongresu. Jejich námitky sice nezměnily výsledek, ale vytvořily precedens pro budoucí volební spory. Paralely mezi Rubiovými poznámkami a historickými příklady demokratických námitek proti volebním výsledkům zdůrazňují pokračující debatu o volební integritě a legitimitě volebních výsledků v americké politice.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Bavorova lampárna.