VRAŽEDNÉ SPIKNUTÍ? Střelec Roberta Fica možná nejednal sám: Slovenský ministr: Fico nemohl být obviněn z vraždy.


By Paul Serran May. 20, 2024

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyvolal geopolitické vlny v Evropě i ve světě, neboť tento populistický vůdce představoval novou sílu, která zpochybňovala hlavní proud EU a NATO v otázce Ukrajiny a celé řady dalších otázek.
Nyní se objevily zprávy, že podezřelý z jeho zastřelení nemusel být jen „osamělý vlk“, jak se dříve předpokládalo.
Uvedl to slovenský ministr vnitra, jehož bezpečnostní služby se snaží objasnit okolnosti útoku.
Fico již údajně není v bezprostředním ohrožení života, ale jeho stav je stále velmi vážný.
Pět výstřelů, které ho zasáhly, znamenalo první velký pokus o atentát na evropského politického představitele za více než 20 let.
Informovala o tom agentura Reuters:
„Ministr vnitra Matus Sutaj Estok uvedl, že byl vytvořen vyšetřovací tým, který se bude zabývat také tím, zda podezřelý jednal jako součást skupiny lidí, kteří se navzájem povzbuzovali k provedení atentátu.
Jedním z faktorů, který nasvědčuje zapojení dalších osob, je skutečnost, že internetová komunikace podezřelého byla dvě hodiny po atentátu smazána, nikoli však podezřelým a s největší pravděpodobností ani jeho manželkou, uvedl Estok. To naznačovalo, že ‚zločin mohla spáchat určitá skupina lidí‘, řekl Estok na tiskové konferenci.“

Místopředseda vlády Robert Kaliňák uvedl, že Ficův život sice již není bezprostředně ohrožen, ale jeho stav je příliš vážný na to, aby mohl být převezen do nemocnice v hlavním městě Bratislavě.
„To nejhorší, čeho jsme se obávali, se (alespoň prozatím) nestalo,“ řekl Kaliňák na tiskové konferenci před nemocnicí, kde se Fico léčí ve středoslovenském městě Banská Bystrica. „Všichni jsme o něco klidnější. Když jsme říkali, že se chceme přiblížit pozitivní prognóze, tak si myslím, že jsme k ní o krok blíž,‘ dodal.“

Podezřelý ze střelby Juraj Cintula zůstane ve vazbě, protože byl obviněn z pokusu o vraždu. Jedná se o 71letého bývalého pracovníka ostrahy nákupního centra.
„Estok ve čtvrtek uvedl, že podezřelého rozčílila vládní politika vůči Ukrajině. Ficova vláda ukončila oficiální vojenskou podporu Ukrajiny a v konfliktu zaujala proruský postoj více než většina partnerů v Evropské unii.
Vláda uvedla, že se radikalizoval poté, co Ficův spojenec Peter Pellegrini minulý měsíc vyhrál prezidentské volby, a že policii sdělil svou nespokojenost s vládními reformami prokuratury a veřejnoprávních médií – kritizovanými opozicí i Evropskou komisí.“

Slovenská vláda a opozice si vyměňují obvinění z rozdmýchávání rozporů ve společnosti.

*** Translated with http://www.DeepL.com/Translator (free version) ***

Příspěvek byl publikován v rubrice Gateway Pundit se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 reakce na VRAŽEDNÉ SPIKNUTÍ? Střelec Roberta Fica možná nejednal sám: Slovenský ministr: Fico nemohl být obviněn z vraždy.

  1. slim21dc0c737548 napsal:

    🙂

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-prokurator-promluvil-o-utoku-na-fica-ministri-se-zapletaji-do-svych-tvrzeni-252364

    Generální prokurátor Žilinka na středeční tiskové konferenci i za účasti ministrů vyzval ke zdrženlivosti. „Zdržme se spekulací, hypotéz, předčasných závěrů,“ uvedl.

    Na vysvětlenou: Šutaj Eštok a Kaliňák v prvních dnech po atentátu hovořili o střelci jako o „osamělém vlkovi“. V neděli pak přišli s další vyšetřovací verzí o možných komplicích či spiknutí.

    Napovídat tomu mělo smazání komunikace útočníka Juraje C. ze sociálních sítích.

    Denník N nicméně úterý večer přinesl informaci, že facebookový profil pachatele v noci po útoku odstranila přímo společnost Meta, která sociální síť provozuje. Firma o tom zároveň den po atentátu informovala slovenské úřady. Jasná ovšem není časová osa událostí.

    Na otázky ohledně zásahu společnosti Meta už ministr vnitra Denníku N neodpověděl. „Informace jsou už součástí spisu, tak se k nim nemohu vyjadřovat,“ reagoval. Šutaj Eštok je tak zdrženlivější než v neděli, kdy s Kaliňákem zveřejnili další vyšetřovací verzi, podle které pachatel nemusel jednat sám.

    To se mi líbí

Bavorova lampárna.